- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#21078528 #56984 üzenetére
Uhm....de legalább Linuxon belül maradunk.....nem hiányzik most a Winről olvasni!
Amúgy meg nem ér kibicelni!(#56983) CPT.Pirk
OK, akkor előkeressem a régi, már lerágott csontokat? naná......nem baj, ha szenilizálódsz, megesik mással is!
Át is bootolok a friss 18.3 KDE-re, hátha csoda történt és már kezelhető paneleket, műveleti ikonokat találok.
-
válasz
#21078528 #56751 üzenetére
Köszi, értelek.....majd csak rájövök, mi alapján írtam be a blogba. Lehet, hogy ez is a régi SSD óvás kategóriába tartozik, ami ma már nem annyira komoly.
Motor: Linux Mint 18.3
nahát......DE? ......Cinnamon nem kedvenced
(#56750) nahaggyámárAzért az ext4-nél ne ragadj le csak a naplózásnál.
multiblokk kiosztás, késleltetett allokáció, fejlett naplózás, gyors állomány-ellenőrzés...etc.
-
válasz
#21078528 #56738 üzenetére
Akkor mi konstruktívan gondolkodunk!
Abban segíts léci, hogy melyik opciót nem szereti a /boot? A noatime vagy a discard-ot? Kezdek felejteni......
(#56739) BoB
Ne morogjatok már, azt hihetik az ide betévedők, hogy ez egy morci csapat! Pedig de vagyis nem! Ha bambano bejárna ide, az más lenne persze!
Mindannyiótoknak igaza lehet szerintem, de nincs adekvát válasz és logikus, ha valaki a saját tapasztalatában bízik egyedül meg az is, ha valaki jobban ragaszkodik a leírt standardekhez.
Olvashattam én azt valahol, hogy aki sok időt tölt Winen, kicsit nyekergésre hajlamos lesz? A sok jáccódás lehet az oka?
-
BoB
veterán
válasz
#21078528 #56737 üzenetére
Lehet ezzel vagdalkozni, csak teljesen felesleges. Nekem még egyetlen fájlrendszeren sem volt adatvesztésem, tehát ilyen nem is létezik. Az autómban még soha nem ment tönkre a generátor, tehát ebben a típusban ez nem szokott gond lenni. Ésatöbbi. Az hogy egyetlen embernél mi történik nem jelent semmit sem.
Az érveket is várom mert egyelőre azt látom hogy feldobsz egy "végtelen mennyiségű okot tudnék mondani" dolgot, csak azok meg nem érkeznek meg. Ha meg valaki válaszol rá hogy mik azok? Akkor meg a sértődés megy. Így nehéz érvelni.
Szóval akár el is kezdődhetne érdemben a vita érvelésekkel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#21078528 #56729 üzenetére
Én csak azt tudom, hogy az ext3-as fájlrendszeres netezős gépet előző cégnél rendszeresen áramtalanították leállítás nélkül, aztán másnap mindig rendberakta a journal a dolgokat. Vagy 3 évig ment így a gép, legalább heti 1 áramtalanítással. Szóval a journalingos ext fájlrendszer egy fasza dolog.
-
csixy
addikt
válasz
#21078528 #56611 üzenetére
Na most?
enen@enen-T101HA ~ $ sudo fdisk -l /dev/sda
[sudo] enen jelszava:
Disk /dev/sda: 115,4 GiB, 123882962944 bytes, 241958912 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xff8e8325Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 90179583 90177536 43G b W95 FAT32
/dev/sda2 90179584 174065663 83886080 40G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 174065664 236979726 62914063 30G 83 Linux
/dev/sda4 236980224 241958911 4978688 2,4G 82 Linux lapozó / Solaris
enen@enen-T101HA ~ $ sudo hdparm -r0 /dev/sda/dev/sda:
setting readonly to 0 (off)
readonly = 0 (off)
enen@enen-T101HA ~ $Most mit csináljak? Kihúzzam visszadugjam ????
kihúzás és visszadugás még nem volt és most ez van:
enen@enen-T101HA ~ $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
mmcblk0rpmb 179:24 0 4M 0 disk
mmcblk0boot0 179:8 0 4M 1 disk
sda 8:0 1 115,4G 0 disk
├─sda4 8:4 1 2,4G 0 part
├─sda2 8:2 1 40G 0 part
├─sda3 8:3 1 30G 0 part
└─sda1 8:1 1 43G 0 part
mmcblk0boot1 179:16 0 4M 1 disk
mmcblk0 179:0 0 116,5G 0 disk
├─mmcblk0p4 179:4 0 50,5G 0 part /media/enen/443A3E243A3E1380
├─mmcblk0p2 179:2 0 100M 0 part /boot/efi
├─mmcblk0p5 179:5 0 40G 0 part /media/enen/adat
├─mmcblk0p3 179:3 0 16M 0 part
├─mmcblk0p1 179:1 0 499M 0 part
└─mmcblk0p6 179:6 0 25,4G 0 part /
enen@enen-T101HA ~ $?????
-
King Unique
titán
válasz
#21078528 #56573 üzenetére
Olvastam fentebb azt a személyes tapasztalatot, de 1 ilyen alapján általánosítani, pláne a szoftver összes változatára vonatkozóan nem lehet. Sok más felhasználónál meg pont hasznos volt az a tájékoztatás és még idejében tudtak lépni, még mielőtt végleg tönkrement volna a merevlemez. De, ha már annyira feszegetni kell egyik-másik szoftver értékelését, akkor ennyi erővel hivatalosan csak a gyártó saját tesztprogramja a mérvadó.
-
King Unique
titán
válasz
#21078528 #56570 üzenetére
Már, ha megmondják, meg jól olvassák ki az értékeket, mert az ellenkezőjére is akadt már példa. Ahogyan egy másik topikban nemrég arra is, amikor az egyik program nem jelenítette meg SSD-nél az írásra vonatkozó adatokat, míg a másik igen. Valamint a HDS legalább a "Pre-Fail" és társai egzotikus megnevezések nélkül listázza ki az attribútumokat és az egyéb extra infókat.
Egyébként meg egy normális diagnosztikai szoftvernek többek között pont feladata lenne az is, hogy a felhasználó felé konkrét tájékoztatást adjon a meghajtó állapotáról, amibe pl. a kondíció, teljesítmény %-os megjelenítése, a hiba szöveges értékelése stb. is beletartozik. Ami rendszerint igény is szokott lenni a felhasználók részéről és pont nem mérvadó, hogy egyesek szerint mi a hasznos és mi nem... A HDS-nél ugyan a teljes funkcionalitást a windowsos verzió kínálja, de maga a szoftver méltán elismert, népszerű és rengeteg felhasználónak vált már hasznára.
-
válasz
#21078528 #56567 üzenetére
Gyakorlatilag teljesen egyetértünk, bár engem akkor is zavar az a Magas kor meg a Hiba várható tipus kategória. Mondjuk épp emiatt nem vettem komolyan egy igencsak megbízható 1 napos Intel 520-nál.
Erre a tipusra meg amúgy is teljesen jó a discard, a heti fstrim-et meg úgy hagytam, a Fury 120GB-os is jól elvan így.
-
-
adika4444
addikt
válasz
#21078528 #56501 üzenetére
Most már megy, eth0-ként, indításkor is van net, én voltam figyelmetlen.
Másik kérdés:
Leszedtem a Resilio Sync-ket, ezzel szinkronizálok mappákat a gépek között.
A gondom, hogy ha belépek a mappájába és ./rslsync paranccsal indítom jó, de hogy tudom én ezt rendszerindításkor lefuttatni?
Tehát hogy futtassa le a /etc/rslsync/rslsync fájlt minden indításnál.
Köszi! -
-
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56492 üzenetére
Maradjunk abban, hogy a FAT tábládat nagyon benézted, nem bántásból írom. Elég gáz, hogy nem ismered be. Ezt az fdisket én néztem be, azt hittem, hogy a windowsos fixbootot kevered az fdisk-es /mbr KAPCSOLÓVAL, nem olvastam figyelmesen, hogy parancsról volt szó, nem is értem miért írtam én is parancsot, éjszakás műszak után hajnalban nem jó ötlet fórumoznom. Bevallom, hogy még sose használtam fdisk alatt az x-et, nem azért, mert nem vagyok expert, de még nem volt rá szükségem. cfdisk alatt csináltam hasonlót (s gomb), de ott csak megjelenítésben kavarodtak össze a partíciók (amit még egy reboot is megoldott volna), ilyen not in order hibaüzenettel nem találkoztam.
Lognál meg nem használtam még addig a hsz-ig syslogd-t, de ha most vigasztal, pont ezen héten volt rá szükségem először egy display manager hibával kapcsolatosan kellett a logokba beleolvasnom (nem érte meg, nem lettem tőle okosabb), előtte csak logfájlokat néztem, azok addig elégnek bizonyultak, ha valami gond volt. 2 éve használok csak systemd-s disztrókat, és még nem volt szükségem eddig a syslogd-re.
Viszont az SSD-knél azt az érvet buktad, miszerint annyi írást adnak a logok, hogy az nyírná ki a cellákat. Olvastál róla valamit, hogy az SSD-ket kímélni kell, de nem számoltál utána, hogy miből mennyit írsz. Ezért nem elég csak olvasgatni, kérdezgetni, ahogy te mondanád, meg kell nézni hogy működik a gyakorlatban (nagyon helyesen írtad, hogy kísérletezgetni), mennyi az az annyi, smartctl -l devstat futtatásával szépen nyomon tudod követni. De nyugodtan cáfolj meg, állítsd vissza a logolást az SSD-re, és mutass statisztikákat, hogy tényleg annyival dobja meg az írásokat. Legrosszabb esetben is azt tudom elképzelni, ha valami miatt logolási kergekort kap a rendszer (a legtöbb desktop usernél az életben nem fordul elő, de legyen), akkor teleírja azt az SSD partíciót, amin a /var/log van, de arról úgy is értesülsz, hogy elfogyott a hely, abból észreveszed, hogy túlhízott a log, és ilyen nem történik minden nap. Általában a /var/log a root partíción van, ami meg rendszerint nem szokott egy komplett SSD-t kapni (hacsak nem valami korai 32-64 gigás modell, amit nem éri meg partíciókra osztogatni). De tegyük fel a példa kedvéért, hogy csak egy boot és egy root partíció van az SSD-n, elszabadul a logolás, teleíródik az egész SSD (a boot általában kicsi, kerekítsük most 0-ra). Egy SSD-nek egy egyszeri plusz teleírás meg sem kottyan, akkor sem, ha csak valami budget TLC modell. Az access time használatánál sem tudtad megmutatni, hogy mérhetően belassulást okozna. Nem is csodálom, mert nem lassul be.
Ez a noatime varázslás pendrive-okra, memóriakártyákra van kitalálva, mert azoknál egy nagyságrenddel kisebb szokott lenni az írási terhelhetőség még egy TLC-s SSD-hez képest is (persze modelltől, Flash-típustól is függ), és főleg, ha valami noname kínai cucc, akkor még a papírforma szerinti írásokat sem szokta kibírni, hanem idő előtt tönkre szoktak menni. Ámbár ilyen adattárolóknál is csak akkor számít, ha rendszert futtatsz rajtuk, ha csak fájltárolásra használod (ahogy pl. én szoktam), akkor elfér az access time-ok okozta írást. Ha rendszert akarok telepíteni, arra tartok külső SSD-t (nem azért, mert strapabíróbb, hanem mert gyorsabb, mint egy pendrive, és használtan vagy belépőszinten elég olcsók már az SSD-k is, ha nem kell nagy tárterület), a noatime-ot azon sem kapcsolom ki. Egyszerűen le kell szokni erről a kíméljük az SSD-t litániáról, illetve, ha annyira ragaszkodsz hozzá, akkor a tiédet kíméld, de itt fórumon ne vezess félre embereket, hogy kímélni kell, mert nem kell.
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56467 üzenetére
Már én is néztem mit irkálsz itt, csak feltételeztem, hogy elírás. De most már a második tévedést írod. A fdisknek nincs fix/extra parancsa. Se a DOS-osnak, se a linuxosnak. Szerintem a DOS-os fdisk /mbr kapcsolóra gondoltál, de a partíciós táblához az sem nyúl, az MBR-ben csak az OS-indító kódot cseréli le. Persze a partíciós tábla is az MBR-ben van (feltéve, hogy nem GPT-s tábla), de az az első 446 bájt után következik csak.
Partíciós táblát emberünk úgy tud létrehozni, ha particionálja a lemezt. Ettől még használhatja az fdisket, csak akkor ne a DOS-osat, ha már linuxos topik. A DOS-os elavult, csak MBR-t támogat, csak FAT16-32-es partíciókat tud létrehozni, azt is elég kötött sémák mentén. Ha már linuxos fdisk, inkább szoktam ajánlani a cfdisket, mert kicsit interaktívabb, felhasználóbarátabb. Vagy ha valami Live rendszert használ grafikus módban, akkor a Gparted még barátságosabb lehet.
-
Smiley
addikt
válasz
#21078528 #56467 üzenetére
Itt valoszinuleg, rosszul irta vissza valamelyik particionalo program az MBR-t, es osszekeveredett a primary es az extended resz. Laikuskent eleg csak a mereteket megnezni, es egybol latszik, hogy az tobb mint maga a disk kapacitasa. Azt hiszem soha nem jon el az az ido amikor ezt a franya MBR-t elfelejthetnenk vegre... a GPT-nel ilyen nem nagyon fordulhat elo ugye.
-
agy73p
senior tag
válasz
#21078528 #56464 üzenetére
Köszönöm az infót.
Tegnap éjjel már újratelepítettem a gépet.Miből derült ki, hogy vmi gond lenne a FAT táblával? Én nem tudom.
Ez lett belőle: sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x76177699Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 234440703 234438656 111,8G 83 Linux -
mickemoto
őstag
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56416 üzenetére
Erről valami link, hogy adatvesztést okoz a discard TRIM a feketelistás SSD-ken? Én csak teljesítményproblémákról tudok. Persze lehet ugyanazt mondjuk, mert eredetileg lehet adavesztést okozott, ezért tették ezeket a vezérlőjű meghajtókat feketelistára a kernelben, emiatt a kernel a TRIM parancsot azonnal kikényszeríti, nem ütemezi későbbre. Tehát az adatvesztéstől megvéd a kernel, ennek ellenére nem jó ezeken a meghajtókon discard-ot használni. Én ezért sem vettem 8XX-es Samsungot, pedig eredetileg én is 850 EVO-t néztem, de végül ezért lett Crucial MX300, mert még ez volt olyan árban, meg ez tudott hardveres öntitkosítást, meg ami nekem kellett, és flottul megy rajta Linuxon akármilyen TRIM-elési módszer.
Sok helyen nem írják, így megteszem, hogy nem kell kétféle trim. Ha discard opcióval lett valami mountolva (és így működik a TRIM, nem feketelistás a meghajtó), akkor nem kell fstrimet futtatni, nem ront a helyzeten, csak felesleges. És fordítva, ha valaki úgyis fstrimet használ, akkor meg a discard felesleges. Ez alól egy kivétel van, pl. EFI partíció mindig FAT32-es, és ez nem támogatja az fstrim-et, csak a discard-ot, de a Windows is tudja TRIM-elni.
SSD-n nem hinném, hogy a noatime hiánya akkora teljesítményproblémához vezet, általában a meghajtó ki szokta futni a megadott gyártói sebességértékeket, noatime-mal és anélkül is. Nem tudok olyan benchmarkról, ahol kimutatták, hogy a noatime mérhető lassulást okoz. Ha tudsz ilyenről, jöhet erről is egy link.
Az meg igaz, hogy a linuxos particionálóknak olyan kezdő szektort adsz meg, amilyet akarsz, de default mindig olyan kezdő szektort ajánlanak fel, amely egész MB-os szektorhatáron kezdődik, és így 4K-val is osztható (fdisk, cfdisk, parted, Gparted, stb.). Nyilván, létrehozás előtt át lehet írni, de nem látom, hogy melyik felhasználó akarna laikusként a felajánlott default értékekbe önkényesen belebarmolni, mikor semmit nem nyer vele. A linuxos telepítőknél meg Windowsnál nem lehet önkényes értékeket megadni elve.
Az fstrim futtatásának a gyakorisága tényleg egyéni szükségletek függvénye. Elvileg elég lenne akkor lefuttatni, ha már belassul a meghajtó, de az általános ajánlás a havi egyszeri alkalom. Persze lehet sűrűbben is trimelni, nem árt a meghajtónak, mert a már TRIM-elt cellákat nem trimeli végig újra, csak azokat az adattároló cellákat, amelyekben azóta került az adat törlésre. Akár 5 percenként is le lehet futtatni az fstrim-et, akkor látszik is, hogy 0-1 másodperc alatt végez, míg ha hetente futtatom, akkor 15 másodperc kell neki a teljes meghajtó trimelésére, ha meg havonta, akkor olyan 35 másodperc körül végez egy 525 gigás SATA3-as SSD-n. Másoknál, akik többet írnak rá, lehet elkél a gyakoribb fstrim. Ezt az fstrim -a -v futási idejéből ki lehet tapasztalni.
-
Flowtation
őstag
válasz
#21078528 #56421 üzenetére
Köszönöm! Végül is kiderült, a két lemez egy raidben volt. Azt tervezem, hogy berakom mindkettőt, és live alól gyalulok mindent. Legalább a rendszerlemezt is át tudom méretezni. Ha ezt a dd parancsot kiadom - esetleg még a status=progress paranccsal - akkor letúr mindent? Ez a seek rész mit jelent?
-
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56411 üzenetére
Szerintem noatime-ot sem kell beleírni. Nem akarom újrakezdeni a vitát, amit egy másik topikban lefolytattunk, csak megjegyzem itt is, hogy felesleges. Csak azért írom, hogy itt is szerepeljen, legyen másik vélemény, és nem összezavarásból. Esetleg ha újra le akarod folytatni a vitát, akkor linkelj róla forrást, ahol konkrét statisztikával kimutatják, hogy a noatime nélkül sokkal több írás kerül az SSD-ra, ami miatt elhasználódhat.
A discard opció viszont nem szerepelhet, a 8XX-es Samsungok vezérlője a kernelben feketelistán van, a discard TRIM-et ezért a kernel azonnal kikényszeríti, ami teljesítményproblémákhoz vezet. Helyette fstrim-et kell használni, van rá systemd service is (sudo systemctl enable fstrim.timer), meg be lehet rakni a cron-ba is, vagy akár kézzel néha napján kiadogatni a sudo fstrim -a -v parancsot. Elég 4 hetente egyszer, vagy akár lehet ritkábban is.
Alignálás sem számít, pont most van róla szó az Flash SSD topikban, hogy a 850-es Samsungok 512 bájtos fizikai szektorral rendelkeznek, nem 4K-sal. Plusz a linuxos toolok és telepítők alapból egész MB-os határon hozzák létre a partíciókat, ami kompatibilis a 4K-s alignálással, mivel 4K-val is osztható maradék nélkül.
-
kkdesign
senior tag
válasz
#21078528 #56395 üzenetére
A szájbarágás. Hova mit írjak pontosan. Melyik a sarkalatos pont, melyik mit csinál pontosan. El tudom-e szúrni valahogy, várható -e hibaüzenet, ha igen mivel kapcsolatban.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdb5 during installation
UUID=8bf39550-fbd6-454e-9161-cf18a817be4b / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=8058-DAF4 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# swap was on /dev/sdb3 during installation
UUID=10d3aef9-024c-45fe-a183-2163b68de65f none swap sw 0 0ez van az fstab fájlban.
Az a legfőbb bajom, hogy még nem értem mit csinálok ha ezt végigcsinálom, vagy melyik részét kéne konkrétan végigcsinálnom. Oké le van írva, hogy Samunál baj lehet. Valami kapizs a feketelistás dologról is, de csak kikövetkeztetni tudom, hgy tán azért, mert azonnali használatot eredményez..!? ami rendesen használja az ssd-t.
-
soldi3r
veterán
válasz
#21078528 #56397 üzenetére
Oke, kicsit olvasgattam ez alapjan, de nem mondom, hogy kepben vagyok
Szoval felteszem a network managert, ha nincs, aztansystemctl enable NetworkManager-wait-online.service
Ezzel amig nincs net, addig nem tolt be semmi? OMV, MiniDLNA sem?
Ha jol latom network manager nelkul pedig ez mukodnesystemctl enable systemd-networkd-wait-online.service
Ezutan a /etc/default/openvpn fajt szerkesztve el tudom inditani az autostartot,
AUTOSTART=a_konfig_fajl_neve.ovpnElgileg meg egy dolog lenne. Ha atirom a .ovpn vegzodest .conf-ra, akkor eleg 2 sor beszurnom fajlba?
If a username/password is required,
edit the .conf file
edit auth-user-pass user-password-filename ezt a sort nem tudom ertelmezni egyelore
Create a file containing:
username
password -
herdsman12
őstag
válasz
#21078528 #56386 üzenetére
Az MX Package Installer-ből telepítettem.
Package info:
Terminalos ellenőrzés:
root@msi:/home/ggy# apt-cache policy firefox-l10n-xpi-hu
firefox-l10n-xpi-hu:
Telepítve: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Jelölt: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Verziótáblázat:
*** 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1 0
500 http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/mx/mx/repo/ mx15/main i386 Packages
100 /var/lib/dpkg/statusA var/lib/dpkg/status:
Package: firefox-l10n-xpi-hu
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: web
Installed-Size: 526
Maintainer: Steven Pusser <stevep@mxlinux.org>
Bugs: mailto: <stevep@mxlinux.org>
Architecture: i386
Source: firefox-l10n-xpi
Version: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Description: Hungarian language packs for Firefox
Hungarian language packs for the Mozilla Firefox Web Browser.
Homepage: http://mozilla.org
Original-Maintainer: Mike Purtell (mmikeinsantarosa) <maintainer@mepiscommunity.org>Eredetileg firefox-l10n-hu csomagot kerestem, de olyan nincs:
root@msi:/home/ggy# apt-get install firefox-l10n-hu
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: firefox-l10n-huPersze a Firefoxba is belenyultak:
Fentiekből úgy gondolom, hogy a megfelelő nyelvi fájl van telepítve, de az engedélyezést azt nem vágom.
-
válasz
#21078528 #56322 üzenetére
Idáig hallatszott ahogy leesett!
Így elsőre jól néz ki, már a klasszikus elrendezésre gondolok, de ugye az asztal meg a panel, szép háttérkép, etc.... Ha a működése is megfelel neked, akkor már jó. Én rohadt nehezen tudok váltani másra sajna, a Mint Cinnamonnal is az van, hogy mindig visszamegyek az előzőre, kb egy hónap kell hozzá, mire az új verziót megszokom, hiába állítok be mindent ugyanúgy.Erőforrás használatban hová lőnéd be? Igaz, ez eléggé változik, a plasma-ról se gondolta volna senki, hogy ennyire kevés memóval beéri, de megállt a Cinnamon is, az új jóval kevesebb memóval indul.
-
válasz
#21078528 #56317 üzenetére
Tudom, Mefistofeles kolléga elég iparszerűen jár az erdőbe
vadászni.Halkan megsúgom amúgy, hogy aki totál noob a Linux telepítéséhez, annak a telepítőben történő beállítás is ugyanolyan kínai lesz, mint az utólagos fstab szerkesztés. Sőt! Az utóbbihoz van itt segítség is a topikban.
Friss KDE..... arra nemsoká a Mintesek fognak vágyni......
Ez az LXQT kiforrta már magát? Szerintem ezt két dolgot összekutyulni.....kicsit olyan, mint a nemzeti érzületet kutyulni az egzotikus külföldi állatnevekkel.Ez a fish dolog roppant érdekesnek tűnik! Bár ott még nem tartok, hogy parancsértelmezőket csereberéljek a disztróban.
-
válasz
#21078528 #56315 üzenetére
Ajajj, ebbe most belefutottál! Annyira cserélgeted ezeket az egzotikus disztrókat, hogy a népi disztrót nem is ismered?
Kapitánynak pedig igaza van, nagyon más lehetőségeket adnak a disztrók a telepítés során.
Ezt a processor.nocst opciót például egyetlen telepítés őrizte meg a telepített változatban is, ezt a live boot előtt kell mindig beírnom a laptopnál. A Debian 9.2 volt ez.Legfeljebb a csatolási opciókon kell finomítani.
Szóval mesélj! Viszonylag ritkán telepítek Mint-et, de nekem ez nem tűnt fel, amit említesz. (tegnap persze két eszközre felraktam a 18.3-at)
És mi a manó már megint ez a motorcsere?
Meghalt a maggi?
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56147 üzenetére
Tájékozódtam, és tapasztalom is, hogy nem kell az SSD-ket kímélni.
Nálam az egész /var mappa 1,5 GB, benne a /var/log 0,9 GB, és az előző rendszereimen sem volt több sokkal. És ezt nem most írta fel a rendszer, hanem több mint fél év alatt került felírásra apránként, de ha minden nap írna ennyit, még az sem lenne sok, egy SSD-nek sem. Ha esetleg elhízna egyszer, ürítem a logokat, addig elfér. Még sose hízott el nálam /var, pedig linuxozok pár éve többféle gépen, és eszközön (router, műholdvevő), sose okozott problémát. Így sem használom ki az 50 gigás root partíciót, 8-10 GB-os foglalások vannak rajta. Az Arch nagyon keveset foglal, Ubi, Kubi, Mint alatt simán összejött 35 giga foglalás is.
Lehet átrakom tmpfs-re kíváncsiságból, de már előre látom, hogy napi 100-200 mega írásért nem éri meg.
A Sandiskről pont azt mondom én is, hogy nem rosszak, de az átlag felhasználó nem tekinti vezető márkának. Mindenki Samsungot, Intelt, Kingstont, Adatát akar venni, mert azok a nagy márkák, ahogy telefonban is mindenki a sziFonra meg a Samsungra megy rá, pedig pont azért, mert nagy nevek, rossz az ár/érték arányuk, a logót kell megfizetni rajtuk jellemzően.
Senki nem forgat ki semmit, te ragaszkodsz az SSD túlkíméléséhez. Nyilván, a te SSD-det te vetted, ha úgy esik jól, kíméld, de másokat ne vezess félre, meg ne állíts be felelőtlennek, mert ők tényleg kihasználják az SSD-t, és nem kímélgetik.
-
Flowtation
őstag
válasz
#21078528 #56152 üzenetére
Egy ilyet találtam a syslog fájlban:
Nov 7 22:32:47 lorinc-desktop sddm[911]: Authentication error: "Process crashed"
Nov 7 22:32:47 lorinc-desktop obexd[1566]: Terminating
Nov 7 22:32:47 lorinc-desktop rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.16.0" x-pid="755" x-info="http://www.rsyslog.com"] exiting on signal 15.Ez lehet az, az időpont kb megfelel, ezután már a mai dátum szerepel.
-
King Unique
titán
válasz
#21078528 #56147 üzenetére
Mi is jelent ez pontosan, netán 10 percenként fog 4,3 GB írás történni, vagy mi? Gondolom nem és a napi, illetve az eddig írásmennyiségen sem ezt látom pl. Mint 18.2 alatt. Illetve ott nálam a /var mérete ~ 860 MB. De, amikor külső / belső SSD-re egyszerre fel volt tolva nálam 5-6 különböző disztró mindenféle erőltetett áthelyezés nélkül, valahogy akkor sem azt tapasztaltam, hogy X hónapos aktív használat után "széjjelírták" volna az SSD-t...
Aki meg annyira kímélgetni akarja az írás miatt, akkor ennyi erővel telepítsen mindent HDD-re, az SSD-t meg rakja be a vitrinbe, aztán akkor nem kell min aggódnia... Az meg a másik, hogy ha egy ilyen terméknél esetleg megjelenik a tervezett elavulás és pl. a vezérlő meg akar hibásodni, akkor az vsz meg is fog. Szóval ez esetben meg aztán pláne mindegy, hogy mennyire kímélgetik...
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56134 üzenetére
Igen, syslogd futtása esetén. Nagyobb rendszernél. Ezek egyike sem igaz egy átlagos otthoni vagy irodai felhasználónál. Vagy ha néha igaz is, akkor sem futtat mindenki minden nap syslogd-t, akkor is néha egyszer-egyszer, ilyenkor meg 4 GB írás elenyésző.
A termékek között mindig is volt szórás. Még villanykörténél is. Nyilván kifeküdhet egy SSD 5 perc alatt is vezérlőhiba miatt, míg az ugyanazon gyártósoron, ugyanazon a napon gyártott másik modell meg lehet hogy bírja 8-10 évet. A vezérlőhiba bármikor megjelenhet, HDD-nél is, kíméléssel nem tudod kitolni. Sőt, pont emiatt én egyenesen azt ajánlom, hogy mindenki igenis írja rojtosra az SSD-it. Ha beadja a kulcsot, akkor legalább kihasználtuk, nem hagytunk benne potyára írási lehetőséget, kaptunk valamit a pénzünkért. El kell fogadni, hogy fogyóeszköz, mint korábban a floppy, meg az írható optikai lemez, meg a SD-kártya és a pendrive, azt sem örökéletre vesszük. Ennek ellenére egy konzumer SSD semmivel nem kevébé tartósabb, mint egy konzumer HDD társa.
A Sandiskeket én sem tartom rossznak, de mivel a belépőkategóriában indulnak általában a termékeik, így le szokták nézni az emberek, hogy csak TLC, meg benchmarkokban nem bajnok, pedig teljesen jó SSD-ket csinálnak, néha az árat lövik fölé, ami miatt nem mindig éri meg. Azért írtam példának ezt, mivel a Sandisk SSD-kből nem sokat néznek ki az emberek, a Kingfasttal szokták egy kalap alá venni, mint noname márkát, szemben a nagyokkal (Samsung, Crucial, Adata, HyperX, stb.). Még a Kingfast sem olyan rossz, mai játszós, teljesítményre kihegyezett gépbe nem tenném, de régi gépekbe (775-ös, 478-as vagy még annál is régebbi gépebe) teljesen jó az is, nagyon megdobja a sebességet, szárnyra kap tőle egy retrogép.
-
King Unique
titán
válasz
#21078528 #56129 üzenetére
"Ugye onnan indul a gondolatmenet, hogy van egy eszközünk, aminek fizikailag árt az írás, és van egy, aminek nem, minden más csak feltételezés..."
Ha annyira ártana neki általánosítva az írás, akkor ennyi erővel egyáltalán nem szabadna rá semmit írni. De a helyzet az, hogy nem így van! Illetve az idézett mondat pontosítva kb. így igaz: "aminek fizikailag árt a túl sok írás". Ami az előbbi válaszban ki volt fejtve, hogy kb. mennyi is. Ahogyan az is, hogy egy Linux, vagy pl. egy Windows korántsem fog rá normál használat mellett annyit írni, ami ebbe a túl sok kategóriába essen. X évtized alatt már lehet, de a garanciaidő meg nyilván rövidebb és addigra már bőven hardvert is cserél az ember. Ergo ezek alapján felesleges a /var és a swap HDD-re történő áthelyezése... Aztán persze, hogy ki hogyan használja az SSD-jét, túlkímélgeti-e, vagy sem, az már valóban mindenkinek a maga dolga.
-
Frawly
veterán
válasz
#21078528 #56129 üzenetére
Pedig hidd el, hogy ez a /var átrakása a te vallási előítéleted csak. Napi max. 1-2 giga írás érkezhet bele intenzív felhasználásánál, normál felhasználásnál töredéke. A legócskább TLC-s SSD-kre is 75 TB írás van megadva, átlag windowsos felhasználásnál ezt 10-15 év, mire eléred, és ha elérted sem megy tönkre a meghajtó, csak garancia nem lesz rá, de ennek a többszörösét bírja mindegyik, stresszteszteken egyik sem hullott még el 300 TB írás alatt, és itt most a legszarabb, legolcsóbb, Tesco value SSD-król van szó (ilyen Sandisk, Kingfast, meg társai). Kicsit is normálisabb MLC-s meghajtónál PB-okban mérhető, amit bír írásban.
Nálam nincs kímélve az SSD, csak swap és böngészőcache nincs rajta, és napi 4,3 GB mindössze az írásátlagom! Semmit nem kímélek rajta, telepítgetek rá orrba-szájba, torrentezek le HD-s sorozatokat. Ha be lenne kapcsolva a swap, meg a böngészőcache is SSD-n lenne, lenne napi max 8 GB, de akkor sokat mondok. 160 TBW garilimit van megadva a meghajtóra (low budget SATA3-as TLC SSD), ezt napi 8 GB írással 54,7 év (!!!) alatt érem el, és még akkor sem értem el ennek az SSD-nek a valódi írási korlátját, csak a gyártói ajánlást lépném át. Valóban megérné kímélni, a /var átrakásával ez a több mint fél évszázad felmenne még fél évvel, tényleg nagy szükség van rá. 50 év múlva nem csak az SSD lesz kukázva, de valószínű már én sem fogok élni, vagy 85 éves vén trotty leszek.
De pl. windowsos userek is napi átlag 20-30 gigát írnak fel nagy átlagban (ennél többet csak az, aki nem átlag felhasználó, hanem videókat vág, masszívan párhuzamosított virtuális gépezést csapat, meg ilyesmik). Számoljunk 30 gigával naponta, úgy a 160 TBW-s limitet 14,6 év alatt érnénk el. 15 év múlva már az a gép sem lesz meg, amiben benne van, már egész más csatolófelületek meg RAM sebességű több terás SSD-k lesznek megfizethető ársávban, szerinted érdekelni fog bárkit is, hogy egy 120-1000 gigás SSD addigra esetleg megdöglik? Addigra teljesen elavul, elveszti az értékét, mint ma a 2GB-os SD kártyák, meg a 4-8 gigás USB1-2-es pendrive-ok, meg az IDE merevlemezek és az CD/DVD only ODD-k, meg a DDR1-DDR2 RAM-ok.
Plusz az SSD-k nem az elhasználódás miatt szoktak megdögleni, hanem a vezérlő adja be a kulcsot a cellafáradástól függetlenül. HDD-knál is tipikusan a vezérlő döglik be hamarabb, még mielőtt bad sectorosodna az adatfelület. A HDD-nek és épp úgy van korlátja, csak ott nem az írás van korlátozva, hanem az üzemóra, SSD-nél meg az írás, a gyakorlatban a mozgó alkatrész hiánya miatt az SSD-k sokkal tovább bírják. A gyakorlat mára bebizonyította, hogy többet bírnak az SSD-k, mint az elsőre gondolták, és a felhasználók sem írnak naponta olyan sokat, mint az korábban mindenki hitte.
Ha nem hiszed, futtasd le a sudo smartctl -l devstat /dev/sdX parancsot (ahol X a te SSD-d betűjele), és nézd meg mekkora az írásod az SSD-re. Ne a SMART által jelzett üzemórát vedd figyelembe, mert az csak az az idő, amíg bekapcsolva volt az SSD. Állítom, hogy nem leszel linuxon 20 giga/nap fölött, és ha ezt összeveted az SSD-dre vonatkozó gyártói ajánlással, akkor nagyon meg fogsz lepődni.
-
King Unique
titán
válasz
#21078528 #56126 üzenetére
Mért, amellett milyen érv van, hogy kötelező jelleggel át kell pakolni a /var és társait a HDD-re? Azon kívül, hogy az SSD hivatalosan kevésbé bírja úgy a sok írást, mint egy HDD. Ahol a sok nyilván inkább TB-oknál kezdődik.
Sehol nem láttam olyan teszteket, hogy pl. a mindennapi használat során bármilyen gondot is okozott volna az SSD-nél, ha a telepített Linux és annak minden alkönyvtára teljes egészében azon van. Így használom évek óta én is és nem írt rá több 100, de több 10 TB-ot sem. Ahogyan a garanciában foglalt íráslimittől is messze van az eddigi írásmennyiség. De ott vannak pl. a mai modern Windowsok, amiknél szintén nem kötelező semmit erővel letiltani, áthelyezni stb. csak azért, mert SSD van alattuk. Ráadásul rendszerint még valamivel többet is írnak az SSD-re, mint egy Linux, de mégsem okoz problémát még azoknál sem. Sőt, általában normál használatnál szintén messze vannak az ottani értékek is a garanciában foglalt íráslimittől. Már, amelyik SSD-nél van ilyen, az meg a másik. Az egyes tesztek eredményeitől meg pláne, amelyekben az SSD-k több 100 TB, vagy egyes típusok akár PB-os írást is kibírtak. Szóval nem mondanám, hogy annyira érvek nélküli állítás lenne mindez...
-
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55901 üzenetére
berus.berus / smiley
Annyit tudok, amit eddig közöltek velem, ebből jelenleg a következőkre készülök:
1. Meglepem magamat egy új géppel és maradok annál a szokásomnál, hogy az érzékeny adatokat két másik (kis) hdd-re mentem naponta, melyeket csak a mentés-visszatöltés idejére használok.
A kevésbé fontos adatokat az egyik tartalék hdd-re mentem hetente párszor.2. Fel kell készülni arra, hogy a fiatalok időnként hetekig megjelennek és ilyenkor intenzíven gépet használnak, és persze rendszeresen mutogatnak mindenféle marhaságot a nagyinak.
Erre jött a javaslat, hogy legyen egy NNNaaaagy háttértár, lehetőleg két nagy hdd-vel, melyeken lehet szinkronizálni az egyikre mentett adatokat.Két funkciója lesz. Nagyrészt közös terület, oda töltenek fel mindenféle képet, videot, egyebet, amit ottagynak, így a nagyi akár naponta többször megnézheti, milyen okosak a hülyerekek, hogy mennyiféle képet meg viseot tudnak mutogatni neki.
A másik funkciója az lesz, hogy mindenkinek lesz egy saját területe, amihez csak ő fér hozzá és azt használhatja a gépén lévő érzékeny adatok biztonsági mentésére.Ez nekem elég kínaiul van, mert ez azt sugallja nekem, hogy ahány user, annyi partíció kell, ráadásul a saját oprendszerének megfelelően, és ennek a mérete fix, a saját gép kapacitásától függ. A maradék rész lesz a közös hely, és azt kell szinkronizálni a másik tárolóval.
Én maradnék annál, hogy mindenki oldja meg a saját fáljainak (pláne az érzékenyeknek) a rendszeres mentését úgy, ahogyan szereti, mert tudom a múltból, hogy a szinkronizálás visszafelé is hat, és amikor később jön a vau-vau, hogy eltűnt egy fájl, vagy kitöröltek egy fejezetet, de mégis kellene, akkor jön a sírás, hogy mindenhol a legfrissebb változat van tárolva, nincs visszaállítási lehetőség.
Ezért én maradok a saját kis különbejáratú 120 gb-os hdd-imnél, amíg működnek, és várok, mert abban biztos vagyok, hogy ahol TB-os tár van és a mozgató erő a "mutassunk a nagyinek minél több képet és videot", ott a tárhely exponenciálisan fog növekedni.
+1: Ha lehet, szeretném függetleníteni a saját linuxomat a közös tárolótól, így kérnék egy javaslatot, milyen naggyyyon olcsó gépet kell ahhoz beszerezni, mert a fiatalok a Naaaagy tárhelyért fognak harcolni, de ugy kell hozzá működtető gép is...
-
-
-
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55851 üzenetére
Hát, megnézegettem mindhármat, de most nem vagyok képben.
Az első javaslatokból úgy értettem, hogy OMV kell, hogy mindháromat lehessen használni.Majd ezt találtam:
freenas-nas4freeOMV-re egy másik linket találtam, azt írja, egy komplett rendszer - akkor az előző kettő más linux alatt mehet csak?
1. harder-sw
Mivel a gépem egyre bizonytalanabb, új gépet mindenképp kell venni, akkor már új linux is mehet rá - eddig Suse és Ubuntu-féleségeket használtam.Maradhat Ubuntu (valamelyik), mint debian alapú linux a fentiekhez, vagy az OMV a kötelező választás?
Naná, hogy csak angolul vannak hozzá leírások - illetve freenashos románul és bolgárul is, de azokat még annyira se ismerem.
2. a jövő
Amitől nagyon félek az az, hogy a nyakamba szakadnak a fiatalok, amiből nem nagyon kérek.
Nekem vagy jeneleg egy Ubunta Mate gépem a maga 120 GB-s HDD-jével, és két másik, lényegében ugyan ekkora hdd-n vannak a biztonsági másolatok és egyéb adatok.A fiatalok win7-en nyomulnak, mellette egy 3 TB-os és egy 2 TB-os hdd-jük van a biztonsági másolatokkal, de gondolom, a többség mindenféle program, de inkább video meg zene lehet.
Az ifjú titán pedig tavaly óta valami Mac-es pc-n ügyködik, mert valami akcióban kapott rá eredeti video-audio szerkesztő programot - biztos vagyok benne, hogy hatalmas tárhelyigénye lesz, mert egy családi videót hat változatban készített el és még a munkaváltozatokat is tárolja.
A magam részéről így maradnék körön kívül, egy pendrájvon elférnek a részemről megosztandó fájljaim, míg tőlük teherautóval jönnek majd az "ezt nézzétek meg" és társai, ami nem lenne baj, ha megnézés után törölhetném őket, de hát, ugye...
3. korlátok?
Szóval, a nyugalmamnak biztosan vége lesz, de megoldható lesz valahogy, hogy azt mondjam, nekem elég mindjuk 500 GB életem végéig és a többiről nem akarok tudni/látni? -
válasz
#21078528 #55887 üzenetére
Köszi!
Igazából ha csak kicsi teljesimény difi van, akkor nem erőltetném, csak akkor ha élettartam miatt jobb, vagy ha érezhető (>10%) sebesség előnyt tud jelenteni.
A Mageia nekem is megtetszett nagyon. Pont nemrég raktam fel otthonra.
Ha jobban megismerem és beválik, akkor a dolgozós gépemen is váltani fogja a Fedora-t. Ha nem válik be, akkor mindenhova Debian-t rakok. Az a biztos. -
-
válasz
#21078528 #55887 üzenetére
Valóban, köszi, a cache kezelés! Látom újra Mageia-t használsz, azon BFQ van alapból, de hogyan? Ez nem nyírja ki a HDD-t, mint a noop?
(#55883) ReSeTer
Már bocsi, de már a harmadik hsz-edben nyekeregsz, hogy ilyen-olyan ez a Linux, de arra nem vetted a fáradtságot, hogy beleolvass az Összefoglalóba és leírd, hogy milyen géped van, még a végén valaki tudna tippeket is adni! Találjuk ki mi a fenékből áll a laptopod?
-
-
Flowtation
őstag
válasz
#21078528 #55834 üzenetére
be igen, sdc-re és sdc1-re is. Egész pontosan ezt:
smartctl --info /dev/sdc | grep 'SMART support is:'persze elírtam, nincs is sdc.
..de sdb-re se ír semmit, rövidebb parancsra ezt:
lorinc@lorinc-desktop ~/HDSentinel $ smartctl --info /dev/sdb
smartctl 6.5 2016-01-24 r4214 [x86_64-linux-4.8.0-53-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
/dev/sdb: Unknown USB bridge [0x07ab:0xfcbf (0x000)]
Please specify device type with the -d option.
Use smartctl -h to get a usage summaryAz lg külső vinyóra (sdd) sem megy a parancs, csak a rövidebb.
Valami a grep-el nem oké gondolom.
-
lajos0001
tag
válasz
#21078528 #55787 üzenetére
Két dologról beszélünk. Az általam említett 'intézés' a pppoe-kapcsolatra vonatkozik.
"Attól hogy van DHCP a belső hálózaton, még nyugodtan lehet fix IP-t állítani." Természetesen lehet, csak tapasztalatom szerint ha fix IP-címeket használunk, a dhcp általában felesleges (csak plusz meló a routernek).
-
Dave™
nagyúr
válasz
#21078528 #55753 üzenetére
Sajnos a Dell-en kívül talán senki sem foglalkozik Linux supporttal még alap szinten sem a nagy gyártók közül, tehát nem kell MS-nak lenni ahhoz, hogy ne akarj más lehetőséget biztosítani egy Windowsos toolnál.
A HP-nak viszont sokkal jobb ajánlatai voltak, amikor mi vettük a gépeket, a Dell értelmesebb gépei sokkal drágábbak voltak, az ugyanolyan kategóriában lévők meg gyengébb bővítési lehetőségekkel, és/vagy gyengébb panelekkel voltak szerelve. A Latitude sem olyan, mint volt 5 éve, fémet már csak elvétve használnak, vagy csak a legfelső kategóriában, aminek horror az árazása.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#21078528 #55751 üzenetére
Fórumos/mókolós megoldást én is találtam, ami _elvileg_ működik, csak kérdés mennyire szívesen állsz neki így BIOS-t frissíteni egy olyan eszközön, aminél egy lövésed van (egy PC esetén sokszor van dual BIOS vagy különböző praktikák ha probléma lenne a flashelés során). Hivatalos vagy legalább félhivatalos eljárás viszont nincs, és külön szépség hogy nem egyforma BIOS vendorok vannak még márkán belül sem, pl. az én Envy-m tök más BIOS-szal jött mint a kolléga eggyel korábbija, vagy az ugyanolyan korú ProBook. A Surface meg bukó kapásból, mert ahhoz semmilyen eszköz nincs, pedig kiválóan fut rajta gyakorlatilag bármilyen Linux és egy modern eszköz.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#21078528 #55748 üzenetére
Akkor hallgatlak hogyan kezdenél neki. Vagy ennek. A második talán sportszerűtlen, de ugyanúgy fut rajta a Linux (azzal használtam) és elmondásod szerint nincs szükség Windowsra, szóval biztosan tudsz rá valami okosat mondani.
-
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55665 üzenetére
Nem ismerem ezeket a parancsokat, inkább nem kotorászok velük.
Az egész gép is furcsa idönként, van, hogy nem hajlandó leállni, csak elkezdi, majd visszaadja a bejelentkező ablakot, csak jelszót kell beírni és máris ismét on. Tegnap reggel úgy indult, hogy az asztalon lévő ikonokat a képenyő közepére rendezte egy kupacba. Máskor szinte pervenként újracsatlakozik webre.
Most sajnos nagyon nincs időm foglalkozni vele, minden egyéb teendő összejött egyszerre, úgy néz ki, egy új gépet lesz célszerű megrendelnem magamnak az ünnepekre - legalább azzal nem lesz meglepetés.Ráadásul metaxx se válaszol, hogy megvan a video, ami minden kérdésemre pontos és szakszerű választ ad, úgyhogy tényleg reménytelennek tűnik a helyzetem...
-
-
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55478 üzenetére
Igen, az "Edit Connection" kiadja, hogy Bridge alatt docker0, de hiába töröltem többször is, legközelebb újra megjelent, és mindig ő az első, csak utána kapcsolódik a gép a netre.
Kipróbáltam az általad javasolt ip link del-t is, de azt irta: Operation not permitted.
-
válasz
#21078528 #55147 üzenetére
Szerintem itt nem a tegeződéssel lehet a baj, hanem a trágársággal, ami gyakorlatilag a meglepődés kifejezésre juttatója a videóban és szinte folyamatosan meglepődnek a srácok benne, pedig annyira nyilvánvaló a bénázásuk, hogy nem is értem, min tudnak meglepődni!?
Azért szerintem lehet tegező formát használni 'bammeg' meg 'qrvannya' kifejezések nélkül is.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#21078528 #55004 üzenetére
Ohh, mély elnézésedet kérem, hogy az egyik fórumtársnak be mertem linkelni egy kevésbé hozzáértőknek is szóló magyar nyelvű írást. Na jó, igazából nem érdekel.
Ha nem lennél arrogáns, akkor értenéd, hogy miért is probléma a systemd. Le is lett már írva párszor, de téged a tények sem zavarnak.
-
pengwin
addikt
válasz
#21078528 #54658 üzenetére
Teljesen mindegy.
A Mate verzió hivatalos Mint kiadás, míg a KDE és az Xfce úgy tudom csak közösségi. Volt már olyan, hogy utóbbiak nem kicsit csúsztak a megjelenéssel a matés és a cinnamonos verzióhoz képest (még a beigért csúszásnál is többet).Meg szerintem a Mate először a Minten lett hivatalos asztali környezet, más disztrók csak utána adoptálták.
Talán még alapértelmezett asztali környezet is volt Minten. -
pengwin
addikt
válasz
#21078528 #54571 üzenetére
Nem lenne gond egy textmode-os telepítés, de mostmár haragszom annyira az NV-re, hogy ne is akarjam használni... egyébként az openSUSE-nak is nagyon jó a szöveges yast telepítője, azzal már van személyes tapasztalatom.
Leap 42.3-on feltettem minden gond nélkül az NV driverét, mielőtt észrevettem volna a CPU-problémát.
Hát, telepítés után is napokig küzdöttem a hibákkal (pl. homályos/olvashatatlan szöveg, villódzó VLC vászon minimalizálás/maximalizálás/átméretezés esetén), végül csak kikapcsolt compositor és FXAA mellett lehetett használni a zárt meghajtót, és egyik helyen se szabadott állítani semmit, mert akkor újra előjött a szöveggel kapcsolatos hiba.
Szóval jelenleg nem látom a problémák végét az NV kártyával. -
pengwin
addikt
válasz
#21078528 #54561 üzenetére
Jól emlékszel!
Viszont a 16.04.3-as Ubuntu és származékai úgy tudom már a 4.10-es kernelt használják.Az openSUSE Leap 42.3-mal meg azért mertem próbálkozni, mert a Tumbleweed-del jó tapasztalataim voltak (igaz Intal+AMD géppel). Ráadásul az AMD az egyik fő szponzoruk, és a Leap 42.3 már bőven a Ryzen után érkezett: vagyis a 4.4-es kernelének már tartalmaznia kellett volna a Radeon RX-ekhez és a Ryzenhez szükséges patch-ek backportolását.
&& (#54562) kovaax
Egyébként teljesen mindegy melyik disztrót próbáltam, az is, hogynomodeset
vagynouveau.modeset=0
volt az extra opció.
A Kubuntu van, hogy betölt és van, hogy nem. Ha be is tölt, akkor megfagy a telepítés első 1-2 lépése alatt, de van, hogy az Install-Try választásig sem jut el, csak a grafikus felület töltőképernyőjéig.
Fedora 26 KDE el sem jut grafikus vagy TTY felületig, az init sok [ OK ]-os töltése után simán fekete képernyőt kapok.És bár Plasma 5 után nem akaródzik Gnome-ot használni, de azért megpróbálok valami Gnome's Hell-es disztrót/spint/flévört, hátha azok jobb barátságban vannak a nomodeset-es nouveau-val, de számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy a VGA cseréje lesz a legegyszerűbb megoldás...
Már nagyon bánom és szégyellem, hogy ilyen cégnek adtam pénzt, mint az NVidia... pedig maga a termék jó ár-érték arányú. -
válasz
#21078528 #54558 üzenetére
Értem, akkor engem jól behúztak a csőbe ezzel a committal most.
Megnéztem a mount man-ját és most már nagyon nem értem ezt a commitot meg a hasonló társait sem, így aztán én maradok azon opcióknál, amiket értek, fórumtársaim meg olyan átgondolt értékeket irkálnak az fstab-jukba, amiket csak szeretnének! Azért halkan megjegyezném, hogy az fstab nem egy elsőnaplóm nevű könyvecske, amibe csak úgy irkálgatunk, ha eszünkbe jut!
Már várom videátorunk következő 5percesét a mount és az fstab opciókról!
-
kovaax
őstag
válasz
#21078528 #54561 üzenetére
Igen, úgy tűnik. Én a Fedora 26-ot erőltetném inkább, az 4.11-es kernellel jött ki...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- E-roller topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged