- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
lev258 #101218 üzenetére
14 eves Acer laptop (4738Z) P6100 CPU, 4GB 1067 MT/s RAM
Mint 21.3 Cinnanon.
720p YouTube videokat siman viszi.
1080p YouTube videok szaggatnak (gyakran masodpercekre lefagy)
Ugyanezt az1080p-s videot letoltve, es SMPlayer-el lejatszva,
mondhatni semmi problema nincs.
Freetube (appimage) ugyanugy szaggatja az 1080p-s videot. -
szbalogh
addikt
válasz
lev258 #89866 üzenetére
lscpu
Architecture: x86_64
CPU op-mode(s): 32-bit, 64-bit
Address sizes: 46 bits physical, 48 bits virtual
Byte Order: Little Endian
CPU(s): 36
On-line CPU(s) list: 0-35
Vendor ID: GenuineIntel
Model name: Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2686 v4 @ 2.30GHz
CPU family: 6
Model: 79
Thread(s) per core: 1
Core(s) per socket: 18
Socket(s): 2
Stepping: 1
CPU max MHz: 3000,0000
CPU min MHz: 1200,0000
BogoMIPS: 4589.66
Flags: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mc
a cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss
ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc arc
h_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc
cpuid aperfmperf pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vm
x smx est tm2 ssse3 sdbg fma cx16 xtpr pdcm pcid dca ss
e4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes
xsave avx f16c rdrand lahf_lm abm 3dnowprefetch cpuid_f
ault epb cat_l3 cdp_l3 invpcid_single pti intel_ppin ss
bd ibrs ibpb stibp tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpi
d ept_ad fsgsbase tsc_adjust bmi1 hle avx2 smep bmi2 er
ms invpcid rtm cqm rdt_a rdseed adx smap intel_pt xsave
opt cqm_llc cqm_occup_llc cqm_mbm_total cqm_mbm_local d
therm ida arat pln pts md_clear flush_l1d
Virtualization features:
Virtualization: VT-x
Caches (sum of all):
L1d: 1,1 MiB (36 instances)
L1i: 1,1 MiB (36 instances)
L2: 9 MiB (36 instances)
L3: 90 MiB (2 instances)
NUMA:
NUMA node(s): 2
NUMA node0 CPU(s): 0-17
NUMA node1 CPU(s): 18-35
Vulnerabilities:
Itlb multihit: KVM: Mitigation: VMX disabled
L1tf: Mitigation; PTE Inversion; VMX conditional cache flushe
s, SMT disabled
Mds: Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabled
Meltdown: Mitigation; PTI
Mmio stale data: Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabled
Retbleed: Not affected
Spec store bypass: Mitigation; Speculative Store Bypass disabled via prctl
Spectre v1: Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Spectre v2: Mitigation; Retpolines, IBPB conditional, IBRS_FW, RSB
filling, PBRSB-eIBRS Not affected
Srbds: Not affected
Tsx async abort: Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabled -
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #88897 üzenetére
A zold gombra klikkeltem telepiteshez.
Ez van a Spyder dok oldalan: Installing with pip (experts only)
Az meg nem en vagyok...De azert megprobalom...
Megprobaltam a pip-es installt igy:
pip install spyder
Nem tetszett neki:Defaulting to user installation because normal site-packages is not writeable
Requirement already satisfied: spyder in /usr/lib/python3/dist-packages (4.2.1)
Requirement already satisfied: pyxdg>=0.26 in ./.local/lib/python3.10/site-packages (from spyder) (0.28) -
-
Imi1981
veterán
válasz
lev258 #87586 üzenetére
Most kislányom mellett vagyok és csak teamviewerel mobilról tudom használni a másik szobában lévő gépet és a teamviewer meg a virtuálbox nem barátok. Hol működik az egér hol nem. Így kicsit lassan haladok meg ugye kislány apás és ő a legszebb kincsem. Amint kipróbáltam megírom! Addig is mindent nagyon köszönök! Még sose sikerült eddig eljutnom.
-
törölt tag
válasz
lev258 #87573 üzenetére
Mondta azt is, hogy a jelszava sem működik. Lehet sérült a sudoers, vagy kikerült a sudo csoportból. A Plasma telepítés során van egy login manager választó, mert a Plasma hozza a saját SDDM-jét ami be akar állítani a LightDM helyett. Ehhez root jog meg, systemd service és egyéb matatások kellenek. Erre gondolok, emiatt kérdem. Aztán ha megmaradt a Light DM, kérdés, hogy az meg kezel minden Plasma-s folyamatot. Vannak ott érdekes dolgok, pure Arch install közben ezekre rá lehet látni, de sok disztróban ezek el vannak takarva.
-
Imi1981
veterán
válasz
lev258 #87568 üzenetére
Ezt dobta [kép] . Kde plasma felületen vagyok az gond lehet?
májkimiki
Inkább leszedem! Csak kipróbáltam meg tudom e csinálni mert nekem ez is nagy szám de ez tök egyszerű volt. Amúgy azóta az xfce felületen felül lett a tálca és nem tudom lerakni.
Amúgy itt ez még csak teszt virtuális gépen. Élesben nem varilálok semmit a felületen. Ott az a cél hogy kis erőforrás igényű és megbízható rendszer legyen. Kis Intel nuc mini pc-n elfut a Windows 11 is de azért igencsak érezni hogy sok neki . -
Imi1981
veterán
válasz
lev258 #87564 üzenetére
Én raktam fel nemrég és tudom a jelszavam de annál a parancsnál nem volt jó . Én sem értem.
Linux mint xfce raktam fel. Megjegyzem eddig csak évekkel ezelőtt próbálgattam linuxot és akkor csak pár napig. Nem értek hozzá de alap dolgokat meg tudtam csinálni. Terminált nem használtam eddig csak egyszer plexhez meg ma mikor a kde plasma felületet telepítettem de az pofont egyszerű volt. Ha le van írva a parancs akkor bemásolom és kész de kitalálni nem tudom mit írjak oda😄. Szóval bocs ha béna vagyok.
Egyelőre virtuális gépén használom de ha sikerül minden úgy beállítani ahogy akarom akkor egy Intel nuc mini pc-n futna. Linux mint xfce a kiszemelt mert elég gyors rajta (pendrive-ról live futtattam rajta) és megbízható. Kubuntu-t próbáltam még ami tetszik és ugye ott tudok telepíteni mindent de egy picit lomhább mint a mint xfce .Szóval arra emlékszem,hogy kubuntu és ubuntunban is snap -al vagy ból telepítette azokat a programokat amiket mint alatt nem találtam ! Snap felrakása hogy történik?
májkimiki
Így már egyszer próbálkoztam és a plex sikerült is de a jellyfin nem. Pedig csak masolgatni kellett a parancsokat de a végén mégse lett jó . Jobb lenne nekem a snap-ból telepítés mint ubuntunban . Később ha kicsit jobban kiismerem magam itt Linuxon akkor már lehet nem lesz gáz de egyelőre még nehéz nekem. Mondjunk az sikerélmény volt mikor a plex sikerült terminálban telepítenem! -
apszi
őstag
válasz
lev258 #85894 üzenetére
Jogos, elírtam. vmlinuz van írva.
Ez a grub fájl:# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'
GRUB_DEFAULT=""
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
GRUB_TIMEOUT="1"
GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL="console"
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE="640x480"
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
GRUB_SAVEDEFAULT="false"
#GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"
GRUB_DEFAULT="Linux Mint 19 Cinnamon" -
BoB
veterán
válasz
lev258 #84453 üzenetére
Én a helyében ezt használnám: [PRIME render offload]
-
törölt tag
válasz
lev258 #84449 üzenetére
Bumblebee-t próbáltam nagyon régen, még valami GTX540M VGA-val. Ott jól ment.
De most már nem tudtam erre a kártyára bekonfigolni. Vagy azért mert tényleg nem kezeli ezt a kártyát (vagy éppen más lett valami a driverben) vagy én voltam lamer hozzá. Nem tudom.
A lényeg, hogy eddig minden ilyen jellegű nekifutásom sikertelen volt. -
törölt tag
válasz
lev258 #84446 üzenetére
Régebben még Ubuntu esetében a driverben nekem is volt valami választási lehetőség.
Talán disable-adaptive-performace vagy valami ilyesmi. Itt ilyen nincs. Illetve emlékszem régről még prime-select parancsra is, de az sincs most.
Mondjuk nem ez a vga volt, valami másik nvidia laptop.hcl:
De, teljesen nyitott a bios, át tudom kapcsolni abban is csak kényelmesebbre szeretném megoldani. Valami os-en belüli megoldással. -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84375 üzenetére
Standard monitorként érzékeli csak a kijelzőt és kizárólag 4:3 aránnyal.
Próbáltam hozzáadni szokásos módon egyedi felbontás értékeket, de ezek a hibák jönnek:xrandr --newmode "1600x900_60.00" 118.25 1600 1696 1856 2112 900 903 908 934 -hsync +vsync
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
X Error of failed request: BadName (named color or font does not exist)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 16 (RRCreateMode)
Serial number of failed request: 19
Current serial number in output stream: 19
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84265 üzenetére
"Nem vagyok biztos benne, hogy az ugyanezt csinálja. De nem is zárom ki a lehetőségét."
inxi -Gxxx
Graphics: Device-1: NVIDIA G84 [GeForce 8600 GT] vendor: ASUSTeK driver: N/A bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 10de:0402 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: xfwm4 v: 4.16.1 driver:
loaded: nouveau,vesa unloaded: fbdev,modesetting alternate: nv resolution: 1024x768
s-dpi: 96
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 11.0.1 128 bits) v: 4.5 Mesa 20.3.5 compat-v: 3.1
direct render: Yes
-
Wait4it
újonc
válasz
lev258 #84239 üzenetére
Ja csak igy windows, mac, chrome os utan fura hogy ott ugye nem kell upgrade-elned hanem csak ota es jon az uj csomag. Mint mezei felhasznalo ez nekem egyszerubbnek tunik. Amugy mondod hogy becsuszhat bibi de arra valo az update ami johetne rollingba is azert nem ertem. Bar tudoom ne hasonlitsam Linuxot semmihez csak elgondolkodtam ezen.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84217 üzenetére
Értem én.
Azt a munkaórát, energiát, eszközt, anyagiakat amitnouveau
driver 3D részére pazaroltak a 2D oldalra fordítottak volna, lennének stabilan használható eszközeink. Úgyis csak 3D lassításra alkalmas ez.
Rajtam kívül sokan panaszkodnak, hogy nem működik (vagy nem megefelően) nvidia Gpu-s eszköze. -
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #84200 üzenetére
En csak futtattam ezt NVIDIA-Linux-x86_64-390.151.run filet, es latszolag hibauzenet nelkul lefutott.
$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: Quadro 4000/PCIe/SSE2
OpenGL core profile version string: 4.6.0 NVIDIA 390.151
OpenGL core profile shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.6.0 NVIDIA 390.151
OpenGL shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 NVIDIA 390.151
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:Kezdem ugy erezni, hogy az OpenCL nem is kene, hogy mukodjon? En feleslegesen porgok ezen (IS)?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84199 üzenetére
"Emiatt erősen korlátozottak a driver képességei, de ez sosem volt titok."
Persze az nVidia a főkolompos nem vitatom, de azért egy stabilan működő 2D drivert nem hinném, hogy nem lehetne összehozni Linux oldalon (ugyan is Linux körben is vannak fizetett programozók, illetve tőzsdén is szerepel) Hamár cégeknek kemény pénzekért kínálják, nem kellene lenni alapvető funkcióknak működőképesnek?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #84189 üzenetére
Érdekes mert a kőkorszaki geforce 7100 működik. A
nouveau
egy nagy patchwork, fércmű, kókányolt valmi. Vagy megy vagy nem.Graphics: Device-1: NVIDIA C73 [GeForce 7100 / nForce 630i] vendor: ASUSTeK driver: nouveau
v: kernel bus-ID: 00:10.0 chip-ID: 10de:07e1 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: xfwm4 v: 4.16.1 driver:
loaded: nouveau unloaded: fbdev,modesetting,vesa alternate: nv
resolution: 1024x768~60Hz s-dpi: 96
OpenGL: renderer: NV63 v: 2.1 Mesa 20.3.5 direct render: Yes
-
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #84196 üzenetére
"Rosszul kezdődik. Ebből úgy sejtem, hogy a telepítés menetére sem emlékszel."
Na varjal, mert megtalaltam a jegyzetem.
Ezt toltottem le, es telepitettem."Másrészt kikapcsolt UEFI mellett kellene megpróbálni a telepítést."
Hat... akkor be fog bootolni? Vagy telepitsem ujra az egesz OS-t?Nem ertem az egeszet, mert az NVIDIA X Server Settings aplikacio mukodik, ugy nez ki, mintha rendesen menne, lehet allitani felbontast, meg mindeneket...
De megis ezt kapom folyton:
$ clinfo
Number of platforms 0Amugy eloszor valami ilyesmit probaltam, csak az uj driver nem volt kompatibilis a kartyammal.
-
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #84194 üzenetére
1, Azt nem tudom pontosan, honnan telepitettem, mert nem irtam fel, de ugy emlekszem, hogy az nvidia.com-rol.
2, Szerintem ki van kapcsolva. A dmidecode azt mondja, hogy "Chassis Information: Security Status: None"Modositanam a dolgot.
Secure Boot
Preferred Operating Mode............AUTOSystem Mode................................Setup
Secure Boot..................................Enabled
......................................................Not ActiveSecure Boot Mode........................* Standard
(#84193) cigam
Nem tudom. Hogy lehet azt megtudni?
En a 390.151 drivert hasznalom, elvileg az az utolso, ami tamogatja ezt a kartyat. -
urandom0
senior tag
válasz
lev258 #84020 üzenetére
470-es kell a Fedorához, újabbal nem működik, ha régi a kártya. Bár nem tudom, a szóban forgó kártyában milyen NV chip van, de az én GT 710-esem is csak a 470-essel megy.
Én úgy szoktam telepíteni, hogy feldobod az akmod-ot, elméletileg mást nem is kell, mert az hoz magával mindent:dnf install akmod-nvidia-470xx
És utána újra szoktam generáltatni az initramdisket és a Grub configot is:
dracut --regenerate-all --force
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfgMost a Fedora 35 -> 36 upgrade miatt újra is kellett telepítenem a kernel csomagokat, mert anélkül nem tudta betölteni a kernel modult:
sudo dnf reinstall kernel\*
Azóta nálam jó, annyi a probléma, hogy a Gnome csak sofware renderinggel megy (nouevau viszont megy a hardveres is).
-
-
fLeSs
nagyúr
válasz
lev258 #83513 üzenetére
Próbálkoztam szimplán Wine-vel is Bottles nélkül, azzal ugyanez volt a helyzet azzal a különbséggel, hogy ez az ablak amiben a hibaleírás van baromira lassan jelent meg.
Mondjuk totál kezdő vagyok és a Wine-t nem konfigurálgattam semennyire, elvileg a Bottles erre lenne jó, hogy beállítsa a dolgokat.
Amúgy nem céges szoftverek, netről letölthető programokról van szó és nincs open-source linuxos megfelelőjük. -
-
-
RaZroX
addikt
válasz
lev258 #83085 üzenetére
Csináltam 2x is manuálisan, de az sem változtatott semmit.
Illetve most annyi újdonságot tapasztaltam, hogy ott hagytam a boot logonál az egészet. Kb. 15p után egyszer csak megjelent a Kubuntu boot logo, de magától újra indult a gép.Csinálok egy 20.04.3 LTS telepítőt, mert most a 21.10-et próbálom életre kelteni. Hátha azzal más lesz a helyzet.
-
Panhard
tag
válasz
lev258 #83059 üzenetére
Igen, az volt a gond, másik verzióval próbáltam. A leírás alapján csináltam, ami PI-re volt írva. De ott írják is, hogy a hardvernak megfelelőre ki kell cserélni a linket. Nem figyeltem.
Viszont lenne még egy kérdésem: Hogy tudom beállítani, hogy automatikusan induljon, és fusson? Mert most ha elindítom a programot SSH-n keresztül, megy szépen, de ha bezárom az SSH-t, akkor le is áll. -
Skullwipe
senior tag
válasz
lev258 #83007 üzenetére
Bocsánat, rosszul emlékeztem, ebben a topickban beszéltünk erről fél éve.
Megint a fenti link: [link]Annyi a különbség, hogy az alaplap le lett cserélve, mivel úgy voltam vele, hogy az a gond, de ugyan az az alaplap, még is ugyan az történik.
Többet nem mondok, mivel tudtam kiolvasni ezt-azt, de nem tudok vele mit kezdeni, és nem segített senkinek se, szóval, csak rádbízom, hátha van ötleted. Régi kernelre nem akarok váltani. Plusz, BIOS frissítés nem segít, mivel ezen az alaplapon régebbi van, mint a másik lapnál használtam, de nincs különbség, BIOS update nem segített semmit, talán még rosszabb is volt a másik vele. Lehet, hogy egy adott verzió számú BIOS jó lenne, de nem volt kedvem napokat tölteni vele, hogy kipróbáljtam, mivel használni kell és szépen lassan ahogy használod, véletlenszerűen történik a fagyás, not predictable. -
Skullwipe
senior tag
válasz
lev258 #83003 üzenetére
Emiatt a sor miatt: "Last time I buy TP-Link. " nem is tudom akkor mi lenne jó a fenti kettő helyett, valamit akarok, de olyan drágák ezek a kártyák, nem akarok 20k kiadni egy wifi kártyára.
Épp tegnap volt valami TP-Link kütyü és egyértelmű volt, hogy a honlapon levő Linuxos leírás ősrégi és nem releváns. Szóval ne abból indulj ki.
Nem tudom miről van szó, de jó hogy pont itt vagy és tudunk egy kicsit beszélni.
Másrészt az, hogy V2, elég nagy különbséget jelenthet.
Pont ezért megkérem az eladót, hogy adjon egy valós, éles képet a kártyán található címkéről, pont ezért, még jó hogy utána olvastam.Már régóta akartam valamilyem másik kártyát az adott gépbe, de még teszteltem, hogy valóban a wifi kártya fagyasztja a gépet, mert mindegy volt milyen kernel, milyen disztro, mindig ugyan az a sztori, csak megáll, és a teljes x11 befagy, nem lehet alt+F-ekkel sehova se lépni. Egy másik gépben is kipróbáltam ott is megfagy, de ott tovább ugrik, és működik a D-Link AirPlus XtremeG DWL-G520.
Szóval majdnem egy hónap szenvedés a Linksys Wireless-G WMP54G-vel, már biztos vagyok benne, mivel csak még tegnap vissza raktam a D-Link AirPlus XtremeG DWL-G520 kártyát, és bumm már jött is az infó, hogy megfagyott a rendszer tőle. -
Skullwipe
senior tag
válasz
lev258 #83001 üzenetére
nincs meg a hardware, csak vegyem, ne vegyem. a pci-express foglalat miatt tűnik a másik kettőnél jobbnak mivel azok csak PCI-k, de ahogy egyre többet olvasok a támogatottságról, egyre több bajt látok, és nincs még a [link] támogatott kártyák oldalon se a TL-WN881ND. A hivatalos oldalon is compile módszerrel kell felrakni a drivert, utána meg Linux Mint fórumon valaki vett erőt magán és megírta, hogy nem működik a kártya, és nekem úgy tűnik a régebbi kernelen, de ha megnézem a hivatalos leírást [link] [link] , ott a 4.13.0-36-generic a legutolsó kernel szerepel (Ubuntu 16.04 LTS).
-
Barret001
addikt
válasz
lev258 #82975 üzenetére
Linux Lite 5.8 van feltelepítve.Szépen működik,semmi bajom vele. Na most hogyan tovább? Ezt senki nem írta még le...Szoftvereket szeretnék,a szavaitoknak megfelelően "csomagban" látni. Nem egyenként levadászni,ha egyáltalán tudom a NEVÉT. ahhoz vagyok szokva,hogy ez 1 kattintás...Nem az én hibám eddig ezt kaptam.1 hete linuxozom.
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #82944 üzenetére
A Handbrake-et munka közben küldöd hibernálásba? Nem tudom, mennyire tolerálja: képes-e követni hol tartott és onnan folytatni. Maga a program meg kellene, hogy nyíljon, de nem tudom elképzelni, hogy folytatná a megkezdett munkát.
Más programmal az elképzelések szerint megy a hibernálás? -
-
-
válasz
lev258 #82723 üzenetére
Igen, nem találtam a Linux Mint -re való leírást benne, csak más nevű linuxokra így próbálkoztam a többivel.
Ezért kérdeztem hogy a mdadm után gondoltad, vagy a helyett?Mentenem nem kell, mert a nas szétszedése előtt mindent lemásoltam róla egy hdd-re, ezek a kiszedett lemezek egyike lett volna annak a 'mentése', de ha ennyire nehézkes hozzáférni akkor inkább törlöm és arról az ntfs lemezről visszamásolom erre az adatokat, nem éri meg ennyit küzdeni vele.
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #82722 üzenetére
Másrészt nem tudom, hogy az angol tudás hiánya miatt vagy figyelmetlenségből, de olyan parancsokat is begépelsz, amiknek semmi keresnivalójuk nincs itt, másik rendszeren alkalmazhatóak.
Megértem, hogy frusztrált vagy, de a kapkodással nem jutsz előre. Már megvan, hogyan kellene előrejutni, csak az kellene, hogy a te fejedben is elkezdjen összeállni. -
-
j.bravo
addikt
válasz
lev258 #82667 üzenetére
Hmm, nincs benne vm.swappiness sor.
Egyébként gyakorlatilag az összes sor ki van jelölve kommentnek (# -val kezdődik), bekezdésenként írja hogy adott dolog végrehajtásához eztésezt a sort uncommenteljük.
Simán a végére az ubyegon2 blogjáról linkelt oldalon (itt a "limiting swap wear" résznél) írt tipp (alábbi sorok) ha jól értem, megfelelő? ( 25 helyett mondjuk 10-zel ahogy javasoltad)# Reduce the inclination to swap
vm.swappiness=25
-
-
-
j.bravo
addikt
válasz
lev258 #82665 üzenetére
nem is tettem meg
elsőre azt gondolnám, ez (távolról) olyasmi mint a 90-es években ms-dos alatt (gimis koromban 5.0/6.0/6.22 illetve win 3.1 alatt ismerkedtünk a "pécével",) belenyúlni a config.sys -be (vagy anmál rosszabb?), nyilván könnyű hülyeséget csinálni.
Szerencsére adatot jelenleg még nem veszthetek, kb szűz a rendszer, mindennemű adat másik fizikai meghajtón van és azt még be se tettem a gépbe. Ha nem "téglázom" az ssd-t, akkor - a jelen helyzetben - olyan sokat nem veszthetek.
De nem leszek meggondolatlan. Inkább túlparázós vagyok, ritkán (tényleg ritkán) fordul elő hogy bevillan hogy túl sok időt t*költem el a parázással és valami legyen má' -
-
j.bravo
addikt
válasz
lev258 #82661 üzenetére
lev258: Jaja, csak elbizonytalanodtam, hogy még nézi-e
Mindjárt nézem attól a résztől.
sh4d0w, CPT.Pirk: köszi nektek is, csak ubyegon2 blogjában, illetve az ott linkelt egyik angol nyelvű tippgyűjteményben (a linkelt magyart sajnos törölték időközben) olvastam, hogy pl a swapiness-t nem árt visszavenni - ezt megnéztem, az a default 60 nálam is.
Az átállítást kisebbre már nem tudtam megcsinálni, akkor még nem csináltam külön admin/root és desktop usert, bár az egynek amit csináltam eeelvileg volt joga, de a sysctl.conf -ot nem tudtam szerkeszteni (gondolom le kell venni a read only attribútumot, de addig még nem jutottam hogy hogyan)Erre a gépre már simán teljesen flottnak kéne lenni az alap ubuntunak is, ugye? Mondjuk a Mate egyelőre tetszik. Az alap programokkal elég jól elvagyok, később kellhet majd alkalmanként darktable, raw therapee vagy más raw konverter és gimp vagy más hasonló, ha azoknak nem kell másik ablakkezelő/grafikus felület akkor sanszosan simán ellennék a Mate felületével.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #82523 üzenetére
A "very slow" a te esetedben a borzasztó lassú kategóriába esett már (nem percek kérdése).
Van viszont olyan telepíthető program, ami figyeli a telítettség mértékét és az egyéni beállításnak megfelelően beavatkozik.Érdekelne ez szervíz program ha nem titok. Köszönöm!
Néha futtatok virtuális gépeket, egyéb videó/nyomdai szoftvereket, figyelek de memória fogyás olykor megszalad. -
gregory91
senior tag
válasz
lev258 #82511 üzenetére
Mert a kérdéses csomag az egyik fő mozgatórugója ha az sérül, a programok futásra képtelenek lesznek, ezek közé sorolható a libc6.
Az hogy miért szállna el,függőségi probléma,vagy valami nem várt esemény (telepítő be crashel),mert a user letöltött - frissebb verziójú - deb fájllal dolgozik holott a csomagkezelőben látszódik az aktuális verzió.
De ahogy látom 32 bites verzióról van szó ha az meg lecserélődik 64-esről 32-esre ahelyett hogy mellé kerülne akkor....
Az általad említett példák meg nem állják meg a helyüket, mert a Vim egy szerkesztő, a minesweeper meg egy játék,nincsenek hatással a rendszer működésére. -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #82491 üzenetére
"Egyébként a kérdésed azért is fura, mert swap esetén is előfordulhat, hogy megtöltöd a memóriát és a swap-ot, ha annyira "intenzíven" használod."
Most elfogyott a memória swap nélkül, szétfagy a rendszer, előjele lassulás nincs. Még a leállítás billentyű kombináció lenyomása is hatástalan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hálózati / IP kamera
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen routert?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Posta, csomagküldés
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged