- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nekem 2016-os telepítésű, mindenen átesett naprakész W10 30,5GB.
Ebbe benne van a 4GB hiberfile és 2GB lapozó.
Ha ezeket levonom, az 24GB azaz annyi mint a 4 éves Ubuntum, az perpill 22,7GB+8GB swap.
Vagyis ha használja valaki az OS-t és nem csak azért telepíti hogy fórumokon dicsekedjen akkor tökegyformák, azonos használati szokásokat feltételezve.
RAM, a Windows egy vagon olyasmit előtölt a ramba amiről a használati szokásaidat figyelve feltételezi hogy kell majd neked és ne várj sokat ha indítod.
De 2 böngészővel 10-15 tabbal meg a szokásos sallangjaimmal, Mega, Viber, monitorszoftvereim, 2 tucat autostartos szoftver, nálam Linux=4-5GB ram. Akkor...? Kezdjem el faragni?
RAM2, megmondom a frankót azért gyűjtögettem pénzt és vásároltam 8GB ramot hogyha már megvan akkor használja az OS. Nem ramhuszárkodtam sose, számomra olyan mosolyogtató hogy Linuxos RAMhuszárok szívós munkával lefaragnak 15 éves P3 szintű konfigokon 20-30MB ramhasználatot és elérnek egy használhatatlan csupasz Linux szintjére amin terminálból kell böngészni. Sok sikert és sok sikerélményt ehhez, használja 137MB ramhasználattal amire akarja merthogy napi használatra nem tudja az hóttziher.
Énnekem egy desktop OS az az ami a nevébe is benne van, egy guivezérelt kezemreálló rendszer.
Valaki aki itt oly lelkesen ramhuszárkodik, ismeri az Android ram kezelését?
Nem?
Ott az van hogy az indítást követően 2 perc múlva 90%-on van a ramhasználat, akár 6-8-akárhány gigát is felzabál és érdekes módon ez itt senkit nem zavar. Hogyha Droidon megtelik akkor úgy vágja ki az éppen neki nem tetsző appot hogy csak úgy nyekken? Ilyenkor tölt újra a böngésző, nulláról indulnak az appok csak ez nem nagyon tűnik fel mert erősek a hardverek és gyors a net. -
-
Lathronos
őstag
A windows partíciós táblájának összeomlása se véletlen volt, hanem szerintem a tegnapi áramszünet eredménye. A chkdsk se véletlen volt, windows guruk állítása szerint az helyreállítja. Hát nem így történt. Most jut eszembe, a linuxos dokumentumaim, deb csomagjaim és tutorial videóim is azon a partíción voltak.
6 hónap munkája (13 GB) ment a levesbe talán. Ha mázlim van, valamelyik csodaszoftverrel vissza tudom állítani legalább az adatok egy részét.
-
xors
senior tag
ezt a --link-dest funkciót nem értem teljesen, hogy pontosan mit is csinál, látom hogy linkelve van hozzá egy .Jelenlegi fájl, de hogy az pontosan mi azt nem tudom
Viszont olvasgattam, és találtam még egy funkciót, a --delete ami elvileg letörli azokat a fájlokat amik már nem léteznek a gépemen.
-
-
Raynes
tag
Akkor bocs, duplán értettem félre. Speciális eszköznél más, ezek miatt a szarok miatt van benne a szövegszerkesztőkben az UTF-től különböző kódolások támogatása. Mondjuk nem értem azt az intézeti fogyatékost, aki a tévé lejátszószoftverét nem úgy írta meg, hogy támogassa az UTF-et. Ritka nagy baromarcúság már ez a 21. században.
A felirat tényleg más műfaj, mint a szoftver. Sok félrefordítással, meg eredeti nyelven benne hagyott mondattal nem nagyon találkoztam. Félrefordítással elvétve, eredeti nyelven benne hagyott dologgal talán csak egyszer. Attól is függ, hogy honnan szerzi be az ember a feliratot, mennyire ellenőrzött.
Pőrkkapitány: jó gépnek hangzik, viszont 65k-ja nem minden háztartásnak van. Abban viszont igazad van, hogy éveken át napokra leosztva 20 Ft nem tétel senkinek. Mondjuk én ilyen APU-s és ANYU-s gépet nem vennék, nem bízom a CPU-s videós dolgokban, mióta ráfaragtam eggyel-kettővel. Főleg asztali gépnél (de laptopnál is alapvetően) csak a dedikált kártyákban bízom, ha meg Linuxozásra van a gép, akkor csak is NV jöhet szóba, annak ellenére, hogy az AMD-s kártyák sem rosszak, csak a drivertámogatásuk nem olyan jó pingvinfronton. Ezt nem csak a játékok miatt írom, hanem videólejátszás miatt is. Az inteles integrált cuccok még néha elmennek, chipben vagy CPU-ban, de azok már nagyon pótmegoldások, alapból senkinek nem szoktam ajánlani, csak aki annyira spórolni akar, és a videónézésben sincsenek nagy igényei. Intelnél a 23,976 fps jó darabig nem volt támogatott, állítólag a Haswell már tudja.
-
Köszi, ezt az összehasonlítást kipróbálom. Ritka az ilyen gond, de nem olyan túl rég én is átmentem win7-re egy ilyen probléma miatt.
A Philips TV-vel egyszerűbb a helyzet mert ott ki lehet választani, milyen kódolással akarod a feliratot, persze én soha nem azt a TV-t nézem.Gedit szerkesztőm van (mint Cinmanó), ott a mentés másként opciónál lehet állítgatni, amit említesz, de anno nekem se sikerült. A most feltett Geany-val már lehet azt csinálni, amit colomb2 ft képpel linkelt.
bob.zxr
-
Raynes
tag
Ráadásul ez a rengetegféle kódolás mind felesleges ma már, UTF-et kell használni (abból is lehetőleg UTF-8-at), unixos sorvégekkel (\n), ezek az alapbeállítások Linux alatt mindenhol. Ellenkező esetben a ’gét szét fogom rúgni az illetőnek, de nagyon dulván. Még a díbiönözés hagyján, de ha régi karakterkódolásban meglátok valakit gányolni, akkor vége, nem érdekel, hogy mi az avatarja, meg VIP accountja van-e, és mi a fórumszabályzat, meg hogy már 100 éve unixozik vagy linuxozik, meg mekkora Archomnak kell legyen hozzá. Mármint ezt nem Pennynek írom, hanem minden illetékesnek. Értve vagyok?
mintyegon: erre a félig lokalizált mondatokra van egy megoldás: nem kell lokalizálni. A programokat a legtöbb felhasználó gesztusokkal, fülekkel, gombokkal, billentyűkkel vezérli nyelvfüggetlenül, kevés kiírással találkozik, pláne egész mondatosakkal. Azt a keveset ki lehet bírni angolul, senkit nem visz el a mentő, cserébe semmi nem huzigál le magyar vagy afgán nyelvi csomagot. Azt értem, hogy sokan németesek, meg oroszul kellett tanulni, meg bla-bla, de nem mondja már nekem senki, hogy egy OK, Next, Close, Print, Start, configure, service has been stopped, Log Off, cannot read file, create partition, type, link, URL, stb. egyszerű, tényleg minimal basic English dolgokba belehalt valaha valaki is, mert az inkább menjen vissza a kövek alá a Petőfi Csarnokba.
Aztán attól még, hogy minden lokalizálatlan (amerikai) angol, attól még dátum, idő, pénz, időzóna, stb. formátuma, a billentyűzetkiosztás, spellchecker, NTP szerver, csomagtükör lehet magyar, az UTF esetén pedig a kódolással, magyar ékezetekkel, tipográfiailag helyes nyomdai jelekkel (ligatúrák, gondolatjel, okosidézőjel) sem lehet probléma, még ha kínai vagy thai karakterekről is van szó, meg még az arab írásirány is támogatott, ha valaki arra élvez. Ilyen egyszerű, felesleges bonyolítani.
Ráadásul az angol hibaüzeneteknek az is az előnye, hogy míg a magyar nyelvű hibaüzenetre lesz 50–250 találat a Google-ban, abból max. 5 használható, azok is a sokadik találat között, addig az angol nyelvűre lesz 2–50 millió, abból az első találatok lapján is mind használható szinte, több százasával (igaz mind angol nyelven).
-
Syl
nagyúr
>A KDE-ben lévő Kate és KWrite programokban 43 féle karakterkódolási kimenetet számoltam össze. Szerintem a Gnome-os, Xfce-s stb. DE-kben használt alap GUI-s szövegszerkesztők is tudják ezeket.
Persze, hogy tudják. Csak itt megnyitom a problémás feliratot, átállítom a kódolást, lementem és semmi nem változik a tévén.
Vagyis a megnyitott fájlon semmilyen konvertálást nem végez.
-
Fel, de pont erre ébredni!
Mi volt itt..., de legalább a moderának is jó sokat kellett mazsolázni. Az se leányálom meló.
& (#44623) colomb2 is köszi a karakterkódolással kapcs helpet!
Ez a hsz érdekes dolgokat ír, Gaupol nevű srt szerkesztőről még soha nem hallottam! Sokat nincs kedvem vacakolni ezekkel, ha már bedugom a pent a TV-be. Amúgy ha a TV-n előre rákattintok az srt-re és utána a filmre, általában magyarul megy tovább a szöveg, meg szoktam nézni ezeket szövegszerkesztővel is és semmilyen angol szöveg nincs bennük. Olyan is volt, hogy sokáig nincs szöveg, akkor egy előző film szövegét rakja a film alá, hogy ne unatkozzak!
(#44627) CPT.Pirk Szerencsére időzítéssel nincsenek problémák, csak olyanokat szedek le, amik jók szoktak lenni, viszont beugrott, hogy az opensubtitles.org feliratai szinte mindig karakterhibásak!
-
Syl
nagyúr
Hát igen. A valóság kicsit más, mint amit a tévében meg az újságokban bemutatnak "átlag bér" címszóval. Mert lehet hogy az átlag 200 felett van, de az átlag magyar 100 alatt keres
(#43398) ubyegon2
Te csak itt ne humorizálj
Mintet azért hagytam magára, mert az őrületbe kergetett az állandó sleepből való felébredésével.
Két hétig bírtam windows 10-en -
Így konkrétan ezt nem olvastam, de a lényegét tudtam, de ki akartam próbálni, amit kipróbáltam. Azért megjelenése óta működött is gond nélkül, függetlenül a sid meg experimental csomagok telepítésétől.
Ez a Qbittorrent szinkron okozott pár napja szokatlan dolgokat, aztán nem léptem be pár napig és amikor újra Jessie-n szinkronizáltam a más disztróval letöltött dolgokat, akkor sokallt be. Majd kiderítem a probléma forrását, ha lesz több hangulatom ilyesmihez. (persze erre kezdőként kevés esélyem van) -
agy73p
senior tag
Az sztem nem lehet, mert a gépem 32 bites.
Most az ImageMagick telepítése hiúsult meg (az ajánlatoddal egy időben leltem rá és telepítettem volna fel éppen
)
A függőségfeloldás meghiúsult:
Csomag: ImageMagick-6.9.2-4.i386 (/ImageMagick-6.9.2-4.i386)
Megkövetel: ImageMagick-libs = 6.9.2-4
Elérhető: ImageMagick-libs-6.8.8.10-9.fc22.i686 (fedora)
ImageMagick-libs = 6.8.8.10-9.fc22Csomag: ImageMagick-6.9.2-4.i386 (/ImageMagick-6.9.2-4.i386)
Megkövetel: ImageMagick-libs = 6.9.2-4
Telepítés: ImageMagick-libs-6.8.8.10-9.fc22.i686 (fedora)
ImageMagick-libs = 6.8.8.10-9.fc22Csomag: ImageMagick-6.9.2-4.i386 (/ImageMagick-6.9.2-4.i386)
Megkövetel: libltdl.so.3 -
IstvánLászló
őstag
Köszönöm a válaszodat, én értem hogy se-misem lehetetlen mert minden fejlődik ez tény.
Ahogy írom most, hangsúlyozom nem vagyok recovery-guru én-sem.
A hdd-k működéséről annyit tudok biztosan hogy elektromágnesesen ír és olvas is, példaképpen írnám ha törlünk egy fájlt az vissza is állítható még, de csakis akkor ha nem írtunk még ujj adatott a hdd-nk re.
Az ujj partíció létrehozása nem ugyanaz, mert szerintem ujj adatott írunk a Fat táblába igaz és a régi bejegyzéseket ezzel már felül is írtunk mindet.
A lényeg Fat táblába szerintem egy írót könyv, amiből a hdd-nk tudja hogy mit és hol talál meg.
Csak példának írnám le ha könyvemre ragasztó ömlene nem tudnám többé elolvasni, ezért érdekes téma számomra.
Az hdd adat visszanyerése tényleg érdekel mer kipróbálnám egy régi HDD-vel is hogy is síkerül nekem.
A visszaállitás gondolom jó páróra is lehet??
Légyszives kaphatnék konkrét linket is lehetőleg magyar leírással. -
Penty
aktív tag
Még annyit, hogy úgy tudom, hogy ha törlöd a lemezt, akkor valójában nem törli tényegesen a lemezt, hanem csak – konyhanyelven fogalmazva – megjelöli azokat a részeket a lemezen, amiket felülírhatónak minősít. Tehát konkrétan nem törli az adott szektorokat (ezért végez pár mp alatt), ergo az adataid érintetlenek maradnak. Persze ha teljes törlést kérsz, akkor kicsit már más a helyzet, bár – úgy tudom – akkor is visszaállítható...
Újraparticionálásnál meg ugye csak a merevlemez elején lévő adatok íródnak át, ahol a partíciós tábla adatai vannak, így a lemez többi részén lévő adataid megint csak érintetlenül maradnak, emiatt visszaállíthatóak.Kicsit konyhanyelven fogalmaztam meg a dolgokat, de nagyjából ez a lényeg. De majd remélhetően jön egy szaki, aztán elmondja kicsit korrektebben és konkrétabban a dolgokat.
-
IstvánLászló
őstag
Szia! Penty
A hozzászólásomat most tudom küldeni mert nagyon érdekel engem a téma és megoldás lehetősége.
Nem kötekedni akarok tényleg nem, csak kérdezném??, ha lehetne mert én úgy-tudom hogy a fat tábla törlése után nincs visszaút.
HDD-ről törölt adatokat visszanyerni, amiről ráadásul a partíció is törölve lett?
Ez a téma nagyon érdekes számomra is érdekes és tanulni nem szégyen, mert én így tudtam régóta idáig, de ezek szerint van már lehetőség ilyen probléma megoldására is.
A fontos adatokat mindig illik lementeni hogy minden rendben legyen és ezután érdemes particionálni a vínyot, linux is fehivja a figyelmet erre.
A lényeg csakis példaképpen van mondjuk egy hdd amin nincsen partíciós-tábla, de volt mondjuk már particionálva egyszer.
A kérdésem annyi hogy hogyan tudom ilyen esetben visszaállítani a hdd-t, szerintem mindenkinek érdekes lehet a téma és tanulságos is.Üdv, István
-
rii
nagyúr
/etc/apt# cat sources.list
## deb cdrom:[Debian GNU/Linux 8 _Jessie_ - Official Snapshot i386 LIVE/INSTALL Binary 20150606-19:41]/ jessie contrib main non-free
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 8 _Jessie_ - Official Snapshot i386 LIVE/INSTALL Binary 20150606-19:41]/ jessie contrib main non-free
# Line commented out by installer because it failed to verify:
#deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
# Line commented out by installer because it failed to verify:
#deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-freeTe milyen böngészőt preferálsz jobban?
nekem csak az a bajom az icewase-vel, hogy 2 plugin nem működik benne jól -
DittyCat
tag
Na, most még rosszabb. Beraktam két másik lemezt, de egyik sem megy. Ráadásul ha megnyitom a tulajdonságokat, még a kettővel előbbi lemez adatai látszanak.
Tegnap még használtam ezt a lejátszót, .avi fájlokat másoltam DVD-ről a gépre. Az is nagyon nehezen ment, sok esetben csak második-harmadik próbálkozásra, mert hibát jelzett. Újraindítottam a rendszert többször, újraindítás után mindig sikerült, már nem jelezte a hibát.
A gépem egy jó gép (Acer V5-431), másfél éves. Audio CD elindul benne (VLC-vel).
-
DittyCat
tag
Nem működik egyik sem. Elkezd forogni a lemez, de ahol írja, hány perces a lemez, ott ez látszik: --:--, illetve ha a Play gombra kattintok, végigfut a mp törtrésze alatt a lejátszást jelző csík, majd nem történik semmi.
A Totem sem játssza le... Brasero meg Banshee van még, de azok sem csinálnak semmit.
-
spammer
veterán
awesome WM. Lua nyelven van a konfigja, Nem feltétlen kell tudni hozzá a lua nyelvet, mert az alap konfigból relatíve egyszerűen lehet megfelelő módosítást csinálni, meg van elég jó dokumentációja is. De azért nem árt, ha mondjuk alap programozási fogalmakkal tisztában van az ember.
Hasonló minimál még a bspwm, ennek bash konfigja van. Ez is nagyon népszerű, de ezt még nem használtam.
Vagy ott van az i3 is, ez talán az egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb), mert plain text konfigja van, szóval kezdőknek is relatíve könnyen beállítható.
De van még nagyon sok hasonló WM: dwm, frankenWM, herbstluftwm, xmonad stb...
A fentiek mind tiling WM-ek (vagy dynamic wm-ek, ha van floating/stacking mód).
Nem tiling WM-ek esetén: Openbox, Fluxbox, PekWM, IceWM például, amik elég jók.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ami van a Gnome alá, abból legalább 3 féle van KDE alá.
Rákeresve a kde appson, itt van egy rögtön: [link]
Viszont te nem teljesítmény (órajel) állítót keresel, hanem cpu govenor állítót. Mondjuk asztali számítógépnél nem hiszem, hogy sok különbséget okozna ennek a variálása. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az unattanted nem csinál magától autoclean-t. Az nem baj, mert jártam úgy Debiannal, hogy valamiért mindig el akart távolítani vagy 200 csomagot az autoclean, beleértve a xorgtól a DE-n át mindent. Nem jöttünk rá, hogy mi volt a baja.
Valamint nem tudom, hogy az apt-get upgrade -y továbbmegy-e, mikor apt listchange üzenet jön, amiből ki kellene lépni egy Q-val.
Szerk: Tudom. Egyébként válaszoltam a másikra is.
-
Tim82
félisten
Attól még a leállításnak működnie kellene, pont az említett jobb felső sarokból elérhető menüből.
agy73p: ott valami más gebasz lesz, valószínűleg a kiírt ISO-val valami, mert amúgy a hardver (Fujitsu-Siemens Amilo V3505 noti, ha jól olvastam vissza) maga elég régi és általános ahhoz, hogy ne legyenek vele támogatási problémák. A LiLi-vel amúgy nekem csak jó tapasztalataim vannak, szerintem megbízhatóbb, mint az Unetbootin.
Igaz, én nem Fedorát használok napi rendszerességgel, de sokkal újabb hardveren (Sandy Bridge-s Thinkpad X220-on) tesztjelleggel live rendszerként minden működött (Fedora 21 x64, Gnome 3-mal).
-
agy73p
senior tag
Áááá, ez nekem jó hír. Akkor kezdem lassan kapizsgálni.
A Fedorával a bajom az volt, hogy feltettem a Gnome verzióst tegnap, de semmilyen kattintásra, billentyűre nem jött elő semmi... ezért szedtem le. Még kikapcsolni sem tudtam. Ezekről hol találok még szájbarágós infót, van vmi linketek? -
Rendeske
tag
Igazad van! Én is átgondoltam a dolgot. Jobban járok ha két rendszer van a gépemen, tárhely így is jut elég mind kettőnek, de a win8-at mindenképpen cserélni akarom win7-re.
Remélem nem lesz gond a recovery patriciok törlésével és a nem linuxos patriciok összegyúrásával.
Na meg persze azzal, hogy nekem nincs jogtiszta win7-em, mert a díller azzal rémisztgetett, hogy csak jogtiszta rendszer mehet a gépre, mivel bele van égetve a BIOS-ba sorozatszámok vagy valami ilyesmi.. -
Penty
aktív tag
Pontosabban fogalmazva: A conky futtatja a sensors nevű kis programocskát és onnan olvassa ki és jeleníti meg az értékeket.
Nálam ez még tovább van bonyolítva, mert a conkyban egy 1500+ soros lua scriptet hívok meg és azon belül van valahol meghívva a sensors nevű program, hogy kijelezze egy kis hőmérőszerű vonalkával és persze számokkal is a CPU magjainak aktuális hőmérsékletét – sok más egyéb mellett.
-
BoB
veterán
Kiindulásnak elég, plussz nézd majd át az openbox dokumentációt.
Úgyis látni fogod mit írnak konfig fájlokra, azokat át tudod majd emelni crunchbang-ből, meg módosítani ízlésed szerint.
-
BoB
veterán
Debian wiki-ben van egy oldal róla.
-
N0zer0
senior tag
Ha csak angolul lenne Windows, akkor is azt használnák a legtöbben, és akkor sem térnének át egy teljesen magyarított Linuxra.
Egy ideje kezdek visszaállni az amerikai angol nyelvű programokra/OS-re. Egyrészt angolbuzi vagyok és nyelvgyakorlásnak, szaknyelvcsiszolásnak sem rossz, másrészt nem töltődik le mindenféle idióta magyar nyelvi csomag, harmadrészt, ha van egy angol hibaüzenet ahhoz több megoldást találni, mint a magyar hibaüzenethez. Vagy pl. az mp3DirectCut olyan szarul van magyarítva, hogy angolra kellett állítanom, meg pl. sok Photoshop, GIMP leírás is angolul van, angolul nevezi meg a leírás az menüket, eszközöket, aztán ember a talpán, aki a magyar változatban beazonosítja a neki megfelelőt. Idegesítő az is, hogy a magyar Office-ban a függvényneveket is lemagyarították, a baromarcúság felsőfoka. Firefox Aurorából (FF alfa) is azért használok angolt, mert gyorsabban frissül. Ugyan most magyar nyelven tettem fel a Kubuntut, de legközelebb angol nyelvű megy fel rá, akár Windows, akár Linux. A YouTube-on is amerikai angolt állítok be, meg Facebookon is, utóbbi elég durván csak félig van lemagyarítva. Sorozatból és filmből sem nézek már szinkronosat, elég régóta.
-
Apollyon
Korrektor
Sajnos az emberek ott kerülik a nyelvtanulást ahol lehet. Ha nem lenne magyar a windóz, akkor szerintem be sem kapcsolnák a számítógépet. A tanítás is a béka hátsója alatt van, már feliratos filmeket is alig találni a mozikban. Max úgy lehetett volna talán rávenni a népet az angolra, ha pl. iwiw alapjáraton nem lett volna magyarul
No, de én egyszer véletlenül magyarul telepítettem a Manjarot, ott a terminálos hibaüzeneteken és yaourton kívül minden magyar volt.
Most a Debianom is magyar, viszont itt kivételesen full magyar az egész. Na jó nem, két helyen találtam angolul eddig, amikor GUI-s rendszerprogramot indítok (pl. GParted, Synaptic) és amikor sudo-zok terminálban, a jelszó bekérése englishül van, de tényleg ennyi.
(#27465) ubyegon2: Az alap, stable ágon lévő Manjaro már nem igazán rolling, az hogy a Deception kolléga szenvedett vele, meg amiért én gyakorlatilag lecseréltem másra, az azért volt mert valamit mocskosul elcsesztek az egyik frissítéssel. Ez pedig úgy következett be, hogy elég sokat agyaltak rajta, tehát ami kijött annak ellenőrizettnek és teszteltnek kellett volna lennie. Egy ilyen súlyos fatal error max a testing vonalban fért volna el, a stable-ben semmiképp.
-
Apollyon
Korrektor
A windóznak annyi hibája van hogy az előnyeiről gyakorlatilag felesleges is beszélni, mert az viszont szinte nincs is. Jóindulattal azt tudom mondani, hogy a Win95, meg még talán a 98SE egy jó korszak volt részükről, viszont kb ott megragadt az egész azóta is.
OK, azóta már máshogy néz ki, de olyan betegségei vannak, amik 20 évvel ezelőtt is voltak. Kékhalál, a program nem válaszol, és akármit csinálsz nem tudod kilőni a folyamatot ha olyan stb.Ezeket már régesrég javítani kellett volna, főleg ha egy üzleti termékről van szó. Sajnos az a legnagyobb baj hogy a világ a windózt választotta a
józan és..az ingyenes és jóval sokoldalúbb opció helyett.(#27460) MurdR:
Ha szeretnél egy linuxot a windows mellé, akkor azt mindenképp külön partícióra tedd.. A külön partíció ne legyen megformázva, vagyis töröld win alatt, és üres, formázatlan helynek lássa.
Minden linux disztró a telepítés végén be kell írja a GRUB-ot az MBR-be, így gyakorlatilag felülírva az előzőt. Tehát ha ubuntuztál és áttérsz mondjuk Mintre, akkor bootkor ugyanúgy ki fogod tudni választani a wint, és azt a linuxot amit telepítettél. A lényeg hogy a grub is felmenjen minden linux telepítés után.
-
Lacpac
őstag
Mert nem csatolódik auto-n.
Mikor telepítettem, akkor csak egy 10GB-os partíciót csatoltam /-nek, és a HDD végén egy 1,3GB-ot a swap-nak.
A maradékot /data-nak akartam csatolni, mivel a telepítőben nem lehetett választani, ezért úgy döntöttem, hogy később csatolom.
Csak formáztam ext4-re. -
Apollyon
Korrektor
Nem feltétlenül kell expert módban telepíteni a Debiant.
Netinstallnál ki lehet választani hogy miket rakjon fel. Pl. Desktop Environtment, Print server, Mail server, Laptop stb.Nos amikor én ide elértem a DE elől kivettem a jelölést, így csak egy parancssoros Debiant kaptam, majd erre tettem fel a MATE-et, és a lightdm-et. A kolléga ugyanígy felrakhatja a gnome-ot is.
-
Fritz Teufel
addikt
Kifejezetten híve vagyok a parancssornak, sokszor csak úgy lesz jó a telepítés, erre már magam is rájöttem. Amit csak lehet, parancssorból telepítek. Magát a rendszert meg sem próbálom, ahhoz ismerni kellene egyrészt az utasításokat, lehetőségeket valamint a telepítés architektúráját. Ha lehetőségem lenne rá, magam építeném a rendszert, ez nem vitás.
-
Apollyon
Korrektor
Ahogy már bob is írta előttem, nem feltétlenül a rolling release-zel van a baj. Október óta használtam a Manjaro-t, és sosem volt probléma. Aztán fél év után egyszer csak elkezdett lefagyogatni.
A tárolók helyes használata megvan, testing repóból nem telepítenék semmit, bár ott is körülnéztem már
Pl. torrent kliensből az egyik legújabb kell, mert a régi qbittorrent-nox-ban nincs kilépés gomb. Továbbá firefox alatt nem ment, csak chromiumban – mivel ennek csak böngészős ui-ja van.
De ezt is a backports repóból szedtem, nem pedig az unstable/testing-ből.#26545-25550: Nálam is 3650 van, és nekem nincs melegedési gondom. Manjaro alatt sem volt. Bár én hűtőpadot is használok a gép alatt, de ha kiveszem alóla akkor sem másabb mint pl. windoge 7 alatt...
A Debianom meg továbbra is stabil, nincs semmi fagyás továbbra sem (kopp-kopp). Egyébként ez érdekes, mert a két fő komponens megegyezik a gépünkben.
-
Apollyon
Korrektor
De el ám, Manjaro részemről OFF pályára került. Nem tartottam egészségesnek a már napi fagyásokat, ami még frissítés után sem oldódik meg, ez így nem volt már profi.
Ettől függetlenül klassz disztró, és sokat tanultam a linuxról amíg használtam. Ennek is köszönhető, hogy a napokban a Debiant olyan könnyen belaktam, és ez a MATE is nagyon bejön, pedig régen utáltam a Gnome2 kinézetet... most annál jobban tetszik (meg úgy igazából az xfce is unalmas volt már)
Továbbá, mivel Debian alatt lehet a repókkal trükközni, így megkapom a legfrissebbet azokból a programokból is, amikre szükségem van. Ez így nagyon el van találva, szóval több mint valószínű hogy maradok a Debiannál
-
-
mzx
senior tag
Köszi, de , mint írtam, végül is nekem megfelel Total Commanderben is az mp3-ak darabolása, TC meg van nálam telepítve. Szóval abban igazad van, h kértem, tud-e valaki parancssorosat is, és ez tényleg jónak tűnik, amit mutatsz. Bár mivel régi gépem van, kis kapacitással, így nem frissíthetem a linux mint -emet - aztán lehet h nem ez az oka, csak hiányzik a megfelelő tároló nálam, de a synaptic-om egyébként se találja az mp3cut -ot ,sajna.
Szóval igazából már csak OGG, M4A file-ok esetére keresek darabolót.
(#24247) Iscariah :
OGG, M4A file-okat szeretnék darabolni jelenleg, bár nem sűrgős, így még nem néztem utána én se, mivel mp3-ra volt sürgős, utóbbi esetén meg rájöttem, h a wine-s Total Commander remek, erre nézve. Ajánlom figyelmedbe, mert a lehető leggyorsabban hajtja végre, ha csak kapacitás szerint akarsz darabolni, hiszen nem kell semmit bajlódni az audio vonatkozásokkal, hanem egyszerűen csak file-t darabol, kvázi mint egy favágó... szóval a TC, mp3 darabolásra elég mezei megoldás, gyors, egyszerű, remek.
-
KIRA\/NOVA
aktív tag
Wine program az egy emulátor (utánna néztem) az a nagy kérdés hogy a wine-vel megnyitom a progim és utánna el tudom e érni a vinyót és az usb-s eszközt (pendrivot) úgy hogy olvasni, modosítani és törölni is tudjak vele ezt szeretném tudni. (hogy az emulátor nyite egy hátsó kaput amivel elérem a számítógépem tartalmát)
No meg ez a fajl modosítgatás sem az én asztalom igazságszerint fölleg hogy nem tudom mihez nyuljak. -
KIRA\/NOVA
aktív tag
Akkor csak ilyen téma betöltögetésre van lehetőség szerkesztésre nem? Az a baj valójában hogy még nem érintkeztem hosszasan Linuxal mert már a skinnél elhasalt a történet így telepítés után töröltem is a HDD-t Barátkoznék vele de csak használni szeretném és nem ismerem, annyit tudok hogy a wines gyors billentyűk működnek rajta. Még valami van egy programom aminek nincs alternatívája hogyan tudnám működésre bírni úgy hogy lássa és olvassa és modosítsa illitve írja a merevlemez tartalmát és azt is amit utólag dugokrá usb-t.
Eredetileg DOS-os progi volt de winalá fel lett készítve de azt már nem én csináltam. -
Apollyon
Korrektor
Egyelőre csak egy gépem van és ez így is marad még egy ideig... Úgyhogy marad az éles (vbox-t nem szeretem).
(#24107) sh4d0w: Jól látom hogy ez az LFS "csak" egy könyv? Ha jól olvastam pl. Debian kell hozzá.
Egyébként ha annyira atomstabil a Slack, akkor gondolom azt is csak egyszer kell összedobni, és utána már nincs vele probléma. Viszont hogy nincs függőségkezelés, ez már tényleg elég hárd -
_Dumber_
őstag
Én ugyanezt csinálom csak egy gépen belül
Munkára Kubuntu. Meg ne kövezzetek, de nyár közepe óta teszi a dolgát és kész. Gyakorlatilag napi 8 óra munka és 1-2 óra otthoni gépezés mellett egyszer sem akadt le és semmivel sem okozott problémát.
Pedig folyamatosan, üzemszerűen megy a wine és vmware is.Másik disztró: volt már chakra .. most manjaro openbox a teszt... renkívül tetszetős, de a az Arch+SAMBA4+VMWARE+SAMBA3(ez egy debian szerveren) gondot okoz valamiért.. , de már nyomon vagyok...
Javítsatok ki de a manjarora kis késéssel jönnek a frissítések mint az origin arch-ra. Csak azután ha már teszteljették . Ezért egy kicsit nyugodtabban lehet frissíteni mint az arch-ot.
(Kernel most alapből 3.10-es míg arch-on 3.12 vagy 3.13??)Persze ez nem Chakra .. ettől még rolling marad.
-
Rimuru
veterán
Augusztus óta van fent a mostani gépemen az Arch (ekkor vettem), azóta majdhogynem hozzá nem nyúltam. A legnagyobb változtatás az volt hogy Grub helyett felment egy Syslinux és külön partícióra raktam a home-ot. Előtte a systemd-re váltás volt "nagy" dolog azt hiszem 2012 Q4-ben, nem nagyon kell foglalkozni vele, egyszer össze lett rakva és megy folyamatosan. De mindenki azt használ amit akar és neki kényelmes.
-
Siriusb
veterán
Erre azt mondom, hogy amikor még Ubuntut használtam, sokkal több energiám/időm ment el pl. a félévenkénti verzióváltás miatt, mint amióta áttértem Arch Linuxra. Évek óta valamennyire figyelemmel kísérem az Ubuntut is, volt amikor kíváncsiságból felraktam virtualbox-ban, nos, nem vagyok lenyűgözve. Persze épp ez a szép a linuxban, mindenki azzal szív, amivel akar.
-
törölt tag
Tudom, hogy nem szükséges. Én is összedobtam itthon egy amolyan mindenes gépet, de nem tettem rá GUI-t. El is megy rajta minden vidáman, pedig E350 APU van benne.
Ami simán megy vele:
- DVB-T stream mindigtv extra csomaggal (bankkártya olvasóval van megoldva az előfizetői kártya olvasása)
- XBMC házimozizás (TV+Projector)
- Samba file server
- MindigTV stream szórása több kliensre interneten/local hálón
- Torrent (WebGUI)
- Web Server (Apache2+Mysql+PHP)
- FTP
- Mail server (bár ezt most kilőttem, próbálom a router-be pakolni)Szerintem, ha lenne GUI kevés lenne az E350 hozzá. Így meg gyakorlatilag unatkozik, arról nem is beszélve, hogy a 2GB RAM-ból lefoglaltam 1GB-ot a VGA-nak és a maradék 1GB vidáman elég mindenhez egyszerre.
lionhearted:
Annyit csináltam vele, hogy mount /dev/sr0 /mnt/cdrom vagy mount /dev/cdrom /mnt/cdrom
Ha iso9660-ra mountolom akkor ugyanúgy csak iso megy vele, ha udf-re akkor csak udf, de iso nem. Úgy kellene megoldani, hogy amikor valaki betesz egy filmet, akkor mindegy legyen neki, hogy iso vagy udf, lehessen elérni xbmc alól. Ugyanis az asszony biztos nem fog mountolniLegalábbis remélem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Házimozi belépő szinten
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Dark Souls sorozat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- PayPal
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Robogó, kismotor
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest