Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Jaaaaaj
nagyon gyenge volt. Majd, ha lesz elektromos traktor, amivel a kajádat meg tudják termelni, akkor okoskodjál ilyeneket. Nekem is dízelautóm van, engem az ilyen baromságokkal nem tudott megetetni senki és egy pillanatig sem bánom. Ez menni fog akkor is, amikor az elektromosodban a második akkut is kicserélték a környezetvédelem címszavával. -
Reggie0
félisten
Kovetesi tavolsagot be kell tartani es akkor nem fogod elutni. Ha azt gondolod, hogy azzal tud veszelyeztetni, hogy elotted megy, akkor valamit nagyon rosszul csinalsz. Ha melletted vagy mogotted menne vagy esetleg szembol jon, na akkor tud. De az, hogy te mogotte bena vagy nem az o hibaja lesz.
-
Ja és a lényeg. Miért zavar, hogy nem tudom megelőzni? Ezért: [link] Strandpapucs, kisgatya, póló és ezek elég gyakran el is esnek. Más sem hiányzik, hogy egy ilyen felelőtlen hülyegyerek miatt hasonló szituációba kerüljek, vagy még rosszabb esetben egy pillanatra nem figyelek, elesik, majd elütöm, stb. és járkálhatok évekig a bíróságra.
Ezek másokat is veszélyeztetnek, nem csak saját magukat.
-
Nem akartam megelőzni, az csak egy pillanat volt, ahol találkoztam az úton vele, általánosságban beszéltem, hogy nem tudom beelőzni őket, mert annyival mennek. Te vagy a második, aki félreérti, de igazából már nem is érdekel. Még, ha 40-nel is totyorog előttem, akkor is feltart és nem biztos, hogy meg tudom előzni, mert szemből is jönnek, vagy éppen gyakran mérnek a rendőrök is, előzésnél meg az egy nyomvonalón haladóknál szeretem az 1-1,5 méteres távolságot megtartani. Régen sokat kerékpároztam külterületen és gyakran úgy előztek meg az autósok és a buszosok, hogy elég lett volna, ha meginog a kezemben a kormány, akkor biztos beesek valamelyik alá. Ez miatt megmaradt bennem egy ilyen türelem a kerekezők iránt.
-
mwin
kezdő
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ahhoz a CSt vagy mihez biztos jó de az eredeti Xiaomit (ami a rollerel jön) nem lehet ezzel felrakni.
-
PociAti
őstag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Melyik nem kattintásvadász szennylap?
Ebből élnek. Mindegyik. A kattintásokból. A tartalom melletti hirdetések jövedelmezése is néha kattintás alapúak."Amiről tudom, hogy szemét, arra nem pazarolok erőforrást, ..."
Mármint mi szemét? A lap?
Legyen igazad!
De attól az újságíró még lehet normális ember. És ami ennél is fontosabb, az általa megírt cikk az lehet magas színvonalú.
Zách Dani 3 évvel ezelőtt még az index kötelékéhez tartozott (pontosabban a Totalcarhoz). Ez az írás gyenge lett. Gyengébb, mint a többieké. Ettől még nem lehet általánosítani, hogy a Telex az szar, vagy fordítva, ami a Telexen megjelenik, az biztosan jó. Ha ez a cikk változatlan formában egy másik lapban jelent volna meg, akkor is ugyanolyan gyenge lenne. (És nem a szerző gyenge, őt amúgy kifejezetten kedvelem. Talán csak túl kevés időt szánt rá, és a főszerkesztő is, aki engedte ebben az állapotban publikálni.)Számomra teljesen mindegy, mely politikus vagy mely szakmai szervezet embere tanácsolt egy jó ötletet, ami majd bekerül az új KRESZ-be. Nem az alapján fogom betartani a szabályokat, hogy aki javaslatként beadta, az milyen politikai ideológia megszállottja.
-
xekta
csendes tag
De tényleg, miért akarod megelőzni, kevés a 60 amivel megy? Ha motoros lett volna akkor is meg akarod előzni? Egyébként robogósokon, motorosokon is gyakran látom, hogy semmi protektor, max egy sisak, a többi rövidnadrág, papucs és társai. De ez valószínűleg az első borulásukig lesz így. Elektromos kerékpár 25-30-cal megy max (amit nem buheráltak, bár az se sokáig megy annyival), az elektromos robogó és motor az, ami többel megy. Egyébként egy pedeleccel vagy egy országúti\verseny bringával is lehet menni 40-nel. Az a baj, hogy a közlekedők nagyon kicsi százaléka tudja a kreszt alkalmazni, a legtöbb ember rutinból vezet és nem is számít már más közlekedőre vagy nem is érdekli a másik. Ráadásul semmi empátia vagy elfogadás a másik felé.
-
válasz
PociAti
üzenetére
Szerintem jól látod teljesen. Még az elektromos kerékpár is egy elég vad dolog és azt se mondja senki nekem, hogy 30 km/h átlagsebességnél megáll. Nem áll meg, némelyik többet is megy. Kerékpárosoknál szintén gond van a KRESZ ismeretével. Tudom, magam is kerékpároztam régebben rendszeresen települések között. Városon rendszeresen tapasztalom, hogy a tipikus "öreglány" szétnézés nélkül fordul ki az útra a mackósajt tábla mögül, mert neki azt is lehet.
-
alphamooncam
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
"Erről van szó, hogy most végre valahára létrehozzák a megfelelő jogszabályi hátteret."
... hogy végre szabályosan közlekedhessenek lakott terülten belül az e-rolleresek egy része a kerékpárúton és járdán.Igen ezt várjuk !
"Az ilyen hozzászólások bemutatkozásnak is elmennének. Ezekből kiderül ki milyen szűk látókörű, ki milyen buborékban él, így tájékozottsága is mennyire korlátozott."
Amiről tudom, hogy szemét, arra nem pazarolok erőforrást, ahhoz túl rövid az élet. Van egyéb...Ja és nem gondolod tán, hogy bármennyit is számít az, hogy mit gondolsz arról, mit helyes olvasni, és mit nem, Indexet semmilyen szinten sem -egy kattintásvadász szennylap.
-
PociAti
őstag
A bejelentés és a háttérbeszélgetés ebbe a folyamatba engedett betekintést. 2025. márciusára kell elkészülni az anyagnak.
A KRESZ csak egy része a módisítási csomagnak. Oktatástól a közigazgatásik sok mindenhez hozzányúlnak emiatt. És a balesetvédelem mellett olyan módosításokat is bekerültek, melyek a közlekedési kultúra megreformálását célozzák. (Pl. gyalogosnak akkor is elsőbbsége lesz, ha áthaladási szándékkal megközelíti a zebrát. Emellett észszerűsítik is a szabályokat. Egy széles úton a mellette több sávval közlekedő autó még áthaladhat, ha az nincs hatással a gyalogosra.)Általad linkelt cikk is úgy kezdi, két évtizede tart a segédmotorok rendszámozásának ügye. Én teljesen le is mondtam már róla. Érzésre azt mondanám, hogy a klasszikus értelemben vett segédmotorok aránya a közlekedésben egyre szorul vissza. 10 éve még nem léteztek elektromos rollerek, de mára már valószínűleg több van belőlük, mint ahány működőképes benzines robogó van. Emiatt jelentőségük is szorul vissza, míg a rollerek ügyével nem lehet nem foglalkozni.
-
PociAti
őstag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Az ilyen hozzászólások bemutatkozásnak is elmennének. Ezekből kiderül ki milyen szűk látókörű, ki milyen buborékban él, így tájékozottsága is mennyire korlátozott.
"... a média csak arra való, hogy összezavarja az embereket, ..."
Pont erről beszéltem. Az ilyen elvakult hozzáállásról.Hiába mondod, hogy "Van ezen kívül egyéb forrás is, ..." ha közben ez a véleményed róla.
"... a jogszabályok a mérvadók, ahhoz kell/kéne igazodni."
De hát nem ez az egész lényege, hogy nincs megfelelő jogszabály?? Különböző gumiszabályokat alkalmaznak, és még csak nem is egységesen. Erről van szó, hogy most végre valahára létrehozzák a megfelelő jogszabályi hátteret. -
alphamooncam
őstag
"Módosítani, naprakésszé kellene tenni a KRESZ-t, hogy ezek az elektromos taknyok is rendesen szabályozva legyenek. Másik véglet sajnos, hogy rendőrből sincs elég az utcán, aki betartatná velük.
Rendszámozásról pedig valószínűleg egy darabig megint nem lesz szó, mert a segédmotoros ötletet is a közelmúltban vetették el. [link]"
Üdv a klubban !
Mi is ezt gondoljuk a "taknyokat" kivéve.Hozzá teszem, a démonizálás helyett demokratizálni kéne a SMKP-osokat, rolleresket, de a jelenlegi közlekedési kultúra hiánya, ami lenézi ezeket a mikromobilitási eszközöket ezt nem teszi lehetővé.
Szóval mint említettem az ilyen lenéző, agresszív vezetőket örökre kitiltanám
az utakról, és remélem erre is hoznak mihamarabb szabályt ! -
válasz
PociAti
üzenetére
Módosítani, naprakésszé kellene tenni a KRESZ-t, hogy ezek az elektromos taknyok is rendesen szabályozva legyenek. Másik véglet sajnos, hogy rendőrből sincs elég az utcán, aki betartatná velük.
Rendszámozásról pedig valószínűleg egy darabig megint nem lesz szó, mert a segédmotoros ötletet is a közelmúltban vetették el. [link]
-
alphamooncam
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
"Az ilyen semleges témák ideálisak a online lapok összevetésére. Például a Vezess.hu után az index amelyik legösszeszedettebben (és legpontosabban) foglalta össze azt annak a háttérbeszélgetésnek az anyagát, amit a minisztérium hívott össze."
Nem nézek M1-et M akárhányat, nem olvasok INDEX-et és semmit amit amit a kormány pénzel -hazudik össze.Van ezen kívül egyéb forrás is, de azt is csak fenntartásokkal fogadom, mert a média csak arra való, hogy összezavarja az embereket, a jogszabályok a mérvadók, ahhoz kell/kéne igazodni.
Szerintem.
-
PociAti
őstag
válasz
alphamooncam
üzenetére
"Kormány szócsövét nem vagyok hajlandó olvasni, mint ahogy a faszbúkot sem nézem semmibe."
Facebookot nevű kanálisba nem merítkezel meg, az úgy rendben is van.
Viszont pártpolitikai, vallási és egyéb ideológiai irányzattól független társadalmi témában, mint amilyen a KRESZ módosítás célszerű lenne kitekinteni a saját buborékodból.Az ilyen semleges témák ideálisak a online lapok összevetésére. Például a Vezess.hu után az index amelyik legösszeszedettebben (és legpontosabban) foglalta össze azt annak a háttérbeszélgetésnek az anyagát, amit a minisztérium hívott össze.
Szeretheted mondjuk a Telexet, vagy az amúgy nagyra becsül Zách Dánielt is, de ez az írása elég gyenge lett. Nem csak a hiányosságok, hanem a pontatlanságok miatt. Legyen az bármelyik média, de makacsságból egy rossz anyagból tájékozódni az előttünk heverő jobbnál jobb lehetőségek helyett nehezen védhető magatartás.
-
Most én is kezdjem el írogatni, hogy naponta több alkalommal mit müvelnek körülöttem az autósok miközben én is autózom? A rolleresek pont úgy közlekednek ahogy a társadalom nevelte öket (légy önmagad, freedomkodjál, éljamának, mertmegteheted stb) és amit a többi közlekedőtől láttak eddigi életük során. Én ez alapján kijelentem, hogy a rolleres közlekedési morálban az autósok közlekedési morálja köszön vissza.
Ezeket miért nem lehet büntetni? Miért? A közlekedés bármelyik másik, kirivóan szabálytalan résztvevőjét büntetik?
Másfél perccel ezelőtti példa: épp sétáltatom a kutyát, városkából kifelé (lesz vagy 10 km). Hosszú egyenes utca, Golf gőzmozdony itt húzott el mellettem vastagon füstöt okádva szerény 120-as tempóval, de valami újfajta motor hajtja ami mulatóstucutuc-al működik.
Ha rollerrel mennék már írnám a hirdetést, hogy rolleremet olyanra cserélném ami legalább 100-at megy. -
alphamooncam
őstag
"Nem megyek be közútra e-rollerrel a normálisan közlekedni akaró autósok közé feltartani a forgalmat. Majd, ha eddig eljutottál te is, akkor gyere vissza és folytatjuk!"
OK !
Úgy látszik új vagy itt, és egy komoly hiányosságról tettél most tanúbizonyságot .34 éve hatályos jogszabály szerint az e-roller SMKP. és ha kerékpárúton, vagy a járdán közlekedik, akkor szabályt szeg.
A jövőre megjelenő szabályozás lesz majd előre láthatólag az, ami majd megengedi bizonyos korlátos rollereknek, hogy ezt megtegyék szabályosan.
[link] -
válasz
alphamooncam
üzenetére
Te mit tudsz felmutatni?
Nem megyek be közútra e-rollerrel a normálisan közlekedni akaró autósok közé feltartani a forgalmat. Majd, ha eddig eljutottál te is, akkor gyere vissza és folytatjuk!
-
alphamooncam
őstag
"Te már csak tudod, süt a válaszaidból a hozzáértés és a sok éves vezetési rutin."
40 éve balesetmentesen vezetek.
A,B,C, kategóriás vezetői engedélyem van.
15 éve nyugdíjas vagyok és már nincs szükségem rá, hogy, mint anno megkülönböztető jelzésű ( tudod szirénás ) járműveket vezessek.
Tán ennyi elég.
Te mit tudsz felmutatni?
-
válasz
alphamooncam
üzenetére
Te már csak tudod, süt a válaszaidból a hozzáértés és a sok éves vezetési rutin.
-
alphamooncam
őstag
"Újabb E-rolleres élmény pénteken. Srác bevágódik a lakott területen táblához kb. 60-nal egy ilyen elektromos sz... valamivel. Szokásos védőfelszerelés, csíkos strandpapucs, rövidnadrág, rövidujjú póló.
Ezeket miért nem lehet büntetni? Bejön a városba, nem tudom autóval megelőzni, ez mellett teljesen életveszélyes, amit csinálnak."Felteszem azért említetted, hogy lakott területen történt, mert ott van egy 50km/h -s korlát.
Ha így van, miért akarod megelőzni az elmondásod szerint 60-al haladó rolleres izét?!
Nem téged kéne megbüntetni?!
Az meg hogy életveszélyes-e amit csinálnak akkor lehetne hitelesen eldönteni, ha megosztanál egy videót valójában mi is történt, mert így eléggé egyoldalú és hiányos a történeted!
Személy szerint az olyen agresszív vezetőt, aki csak azért mert én vagyok a nagyobb és lenyomom, mint a bélyeget, örökre eltiltanám a vezetéstől !
P.S.: A védőfelszerelések hiányába ne menjünk bele, az egyértelműen elítélendő, ha 10-el megy, ha 100-al.
-
Újabb E-rolleres élmény pénteken. Srác bevágódik a lakott területen táblához kb. 60-nal egy ilyen elektromos sz... valamivel. Szokásos védőfelszerelés, csíkos strandpapucs, rövidnadrág, rövidujjú póló.
Ezeket miért nem lehet büntetni? Bejön a városba, nem tudom autóval megelőzni, ez mellett teljesen életveszélyes, amit csinálnak.
-
alphamooncam
őstag
válasz
ridiculous
üzenetére
Eszembe jutott még valami ezzel kapcsolatban:
"Ahogy te használod az veszélyes rád és másokra is, nem okés 70 - el rongyolni egy ilyen eszközzel a kocsik között."
Jelezni szeretném, hogy a közelemben két olyan nagy forgalmú út is van, ami 70km/h sebesség korláttal rendelkezik és gyakorlatilag ki sem lehet Őket kerülni, ha a város felé akarok közlekedni.
Ezek a csepeli gyorsforgalmi és a Soroksári utak.
Előbbinél be kell menni az autók közé, amiken egyébként a négykerekűek bőven 70 fölött (80-110-el, mikor mi ) közlekednek rendszeresen, ezért nem is szeretem, hanem megyek inkább az egyébként hosszabb, másik 70-es táblás Soroksári úton a buszsávban zavartalanul.
Akkor most én vagyok veszélyes az autósokra, vagy ŐK rám?!
Nem démonizálni kéne a rollereseket, hanem demokratizálni !
Az meg csak a hab a tortán, hogy ha jelentősen eltérsz akár fel, akár le a forgalom sebességétől, az mennyire megnöveli a balesetek kockázatát.
Bocs haver hogy nem linkelek erről semmit, biztos találsz erről elég tanulmányt a NET-en, ha már voltál olyan kedves hogy egyoldalú kinyilatkoztatásodnak adtál hangot, gondoltam viszonzom a kedvességed ! Kellemes keresgélést !
"no offense" [link]
-
válasz
Sgt. Chris
üzenetére
15-20km-t nem tud a második generációs 4 Lite.
Ne a dobozra írt adatokból indulj ki.
Ha 25-ös tempóval halad, akkor kisebb a hatótáv a gyárilag megadottnál. De egyébként Eco modban 15-el szüttyögve kihozható az is.A gyárilag megadott hatótávot úgy számolják, h 15km/h-val haladva, Eco módban, 75kg-os súllyal, teljesen egyenletes sebességgel (gyorsítások nélkül), szélcsendben, sík terepen, 20C°-on - ez a szabvány (OTA teszt)
De a felhasználók többnyire 25-el haladnak, a fogyasztás pedig nem lineárisan nő a sebesség növelésével, hanem exponenciálisan
E=1/2*m*v^2
Mivel a mozgási energiában a sebesség négyzete szerepel, a sebesség növelése ilyen arányban fog több energiát igényelni.E2 Pro-t javaslom továbbra is.
A 7Ah-s akksival már hozható a 20km hatótáv.
-
Tiger.
nagyúr
Vann itt olyan akinek kukirin g2 prorol váltott g2 maxra?
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nemhogy szemet, hanem azzal kovetik, hogy ki kinek mit osztogat es profiloznak. Szoval kb. kotelezo torolni.
-
pescara
aktív tag
https://telex.hu/belfold/2024/08/15/felmeno-rendszerben-tennek-kotelezove-a-kerekparos-bukosisakot-es-bekerulhetnek-a-kresz-be-az-elektromos-rollerek-is?fbclid=IwY2xjawEt0PBleHRuA2FlbQIxMQABHWPH4nMUQaF2Vbm4vlm70Ynt_iTh1gGCke6LhWw7J010Ao6crDSl6MCjXQ_aem_2x4hfsciN723HWMWoWiPBg
-
alphamooncam
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
"Az index cikkében szerepel egy szövegrész,.."
Kormány szócsövét nem vagyok hajlandó olvasni, mint ahogy a faszbúkot sem nézem semmibe.Mindettől függetlenül SMKP-ként ugyanúgy részt fogok venni a közúti közlekedésben, mint ahogy a többi honi ezrek/tízezrek függetlenül attól, hogy benzines vagy sem, mivel a jogszabály egy kalap alá veszi a kettőt.
-
alphamooncam
őstag
válasz
ridiculous
üzenetére
"A tiedet is bőven át kellett alakítani hogy alkalmasabb (így se alkalmas, majd idővel rájössz) legyen közútra viszont így már rollernak nem igazán nevezném, inkább hasonlít egy pimpelt mozgássérült járműre. no offense"

ETC.A véleményeddel szemben egyáltalán nem
ritka a gyári ülés a rolleren. Lásd mint fent, és nem kellett órákat keresgélnem, hogy találjak egyet.
Miből gondolod,hogy így kevésbé alkalmas közúti közlekedésre, mint ülés nélkül ?
Tisztában vagy egyébként a pimpelés fogalmával?
Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.
Felpimpel szó jelentése: felpimpel (főnév)Feljavít; egy tárgy, gép, szolgáltatás kinézetét szépíti. A teraszon uborkaszeletekkel felpimpelik az italokat. [Wiki szótár, link]
Jelezni szeretném, hogy egyetlen öncélű "pimpelés" nem történt a rolleremen. Tehát nem kapott metál dukkót, felnicsíkot, és kevesebb lett a szines LED- fényekből is.
Ellenben a biztonságos vezetést segítő beállítások, kiegészítések történtek. Ilyenek pl. kormány magasság csökkentése.
( Mondanom sem kell gyári megoldások léteznek a magasságállításra gyári állapotban és külön megvehető opcióként is különböző márkáknál.)
A kormány gyári.
Kapott biztonságos lábtartót.
Kapott visszapillantó tükröket, ami egyébként is kötelező a SMKP-on.
Kapott erősebb világítást, és előre is kapott indexet.Egyetlen olyan változás sem történt, ami öncélú lett volna, nem pedig a biztonságosabb közlekedés érdekében történt.
Útban van egyébként a rövidebb fékutat lehető tevő 4 dugattyús féknyereg is.
Kérlek mond el, milyen "pimpelésre" gondolsz, mert nem tudom mire gondolsz, illetve kifejthetnéd azt is, hogy szerinted mitől nem alkalmas a rollerem a forgalomban vezetésre.
"A tiedet is bőven át kellett alakítani hogy alkalmasabb (így se alkalmas..."
"Az ilyeneket szabályoznám és büntetném nem azt aki 25 - el megy a kerékpárúton egy nagyobb teljesítményű rollerrel a kényelem érdekében."Jelzem, hogy a hatóságok másképp gondolták a kerékpárút használatát már 34 évvel ezelőtt is, és most sem látszik, hogy más irányba szeretné alakítani a szabályozást, de legyél te az okosabb.
"én már válaszolni nem igazán fogok ha reagálsz se, csak megosztottam a véleményem hátha megvilágosodsz.
"Megvilágosodtam !
Ja nem... Mindezek ellenére köszönöm, hogy megosztottad a véleményed.
-
PociAti
őstag
válasz
ridiculous
üzenetére
Gratulálok, jól összefoglaltad a lényeget!
A makacs ember azóta se tért magához.Az index cikkében szerepel egy szövegrész, mely a roller definíciójának hangzik "legalább kétkerekű, egy tengelyen kormányzott, vezetőjét állva szállító járművek."
-
PociAti
őstag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Mert lehet, hogy szerinte is legalább háromra lenne szükség, nem kettőre.
- Az elsőre vonatkozzanak a kerékpáros szabályok,
- a másodikra a segédmotoros szabályok,
- harmadik bár ne is léteznek! Azok elektromos meghajtású (nagy)motorok, csak azoknál sokkal veszélyesebbek.És persze a lista alatt vannak még a gyerek rollerek erősen limitált sebességgel (ami meg már a negyedik kategória, ami a gyalogosokkal egyenértékűek).
Valamint lehetnek olyan rollerek, melyek mozgáskorlátozottak szállításában segédkeznek. -
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam
üzenetére
Miközben belátható, hogy te már egy harmadik szinten nyomod.

Ha és amennyiben olyan lesz a szabályozás, nem kell leszel szabályos. -
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
28454 ben mar megeloztek, teljesen pontosan megfogalmazta a lenyeget.
-
pescara
aktív tag
válasz
ridiculous
üzenetére
Nagyuon jol megfogalmaztad a lenyeget
-
DigitXT
félisten
válasz
Reggie0
üzenetére
Hát ez az... Vagy mert nincs tömegközlekedés, vagy nem akarod használni.
Annyi a különbség, hogy nagyobb távolságra nagyobb akku kell, illetve ha
nem akarsz órákat állni, nagyobb végsebesség is... Ergo ki is találtuk, hogy
mit jelent a "nagy teljesítményű motoros roller", mire való, miért definiálják.És igen, ezeket már nem feltétlenül kell összecsukható, hordozható vminek
elképzelni, de mivel önálló jármű, nincs is rá szükség (max. vészhelyzetben).Ui: az akku mérete azért nem mindegy, mert nagyobb akku ugye nehezebb.
Ugyanígy egy nagyobb teljesítményű motor fizikailag nagyobb, nehezebb...
Ha minden nagyobb, nehezebb, a váz is masszívabb kell, hogy legyen, azaz
kialakul a végeredmény, hogy a pálcika roller minden paraméterét túllépjük.
Szükség van két kategóriára: az a szopó, aki ezen a határon egyensúlyozott. -
Dr. Szilikát
őstag
Nagyon jó a gyorskötözős módszer gumicseréhez, enélkül ma bajban lettem volna:
https://www.youtube.com/watch?v=rGgldr95Ll8
A 8,5 collos CST köpeny jó erős és szélesebb, mint a felni (a felni húzza össze), ami külön nehezíti a felrakást, állandóan visszamászik. De ez a kis trükk megmentette a napot. Egyetlen fogkefenyél kellett csak rásegítésnek, semmi nem karcolódott, nem sérült.
Ez a kép egy másik videóból van és azt szemlélteti, hogy a levágott tömör gumi hasznos segédeszközzé válik. Például nem kell leszerelni a féktárcsát, csak belefektetjük, így nem sérül / hajlik az erőlködés közben:

-
alphamooncam
őstag
válasz
ridiculous
üzenetére
Telóról vagyok vendégségben....
Röviden. Kb. semmivel nem értek egyet amit leírtál!
Vitázni, érvekkel alátámasztani a véleményedet nem akarod.
Ebben a formában amit leírtál kinyilatkoztatásnak minősül.
Kérdés feléd is ugyanaz.
Mi szükség szétválasztani az e-rollereket szerinted!
-
Sgt. Chris
aktív tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Szia! 15 éves múlt, max. 50kg, 150-160cm, a terep szinte tök sima (Kisalföld), max. 15-20km/nap.
-
ridiculous
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Te viszont tagadod azt, hogy olyan e-rollerre is van igény ahogyan én használom az enyémet, közúti forgalomban, ponttól-pontig egyéb közlekedési eszköz igénybevétel nélkül.
Nem azt tagadja hogy nincs ilyenre igény hanem hogy nem erre találták ki.
A tiedet is bőven át kellett alakítani hogy alkalmasabb (így se alkalmas, majd idővel rájössz) legyen közútra viszont így már rollernak nem igazán nevezném, inkább hasonlít egy pimpelt mozgássérült járműre. no offense
Szóval te nem úgy használod a rollert ahogy a nagy többség szokta: állva
..és nem is ott használod ahol legtöbben használják és ahova szánva lett: járda, kerékpárút..de igazából ahogy te használod azt már nem lehet rollerezésnek nevezni.
Te egy kompakt elektromos robógóra hajazó járművé alakítottad a rollered, de attól még nem lett közútra való mivel nem erre lett tervezve.
Ahogy te használod az veszélyes rád és másokra is, nem okés 70 - el rongyolni egy ilyen eszközzel a kocsik között.
Az ilyeneket szabályoznám és büntetném nem azt aki 25 - el megy a kerékpárúton egy nagyobb teljesítményű rollerrel a kényelem érdekében.Én vitázni nem fogok leállni veled mint páran itt mert látszik hogy felesleges, nem bírod felfogni hogy kb. itt senki nem használja így a rollert ahogy te (vagyis még nem olvastam hogy valaki más 70 - el kocsik között csapatná egy ráheggesztett üléssel) szóval én már válaszolni nem igazán fogok ha reagálsz se, csak megosztottam a véleményem hátha megvilágosodsz.

-
lol, Facebook hirdetésben:
-
donbig
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A "minden értéke nagyobb" megoldás lenne életszerűbb szvsz is, remélem a Telex-es Zách Dani nézett be valamit.
-
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
"...masok sokkal nagyobb tavolsagokra haszanaljak segito eszkoznek a rollert, mint amekkorakat te vegighuppogsz naponta:-))"
Nem tudom kivel vitatkozol, de nem velem az biztos !Senki sem vonja kétségbe azt, hogy van olyan e-rollerre igény amit magaddal vihetsz.
Te viszont tagadod azt, hogy olyan e-rollerre is van igény ahogyan én használom az enyémet, közúti forgalomban, ponttól-pontig egyéb közlekedési eszköz igénybevétel nélkül.
A két fajta felhasználást semmi sem zárja ki, tovább megyek, az új szabálytervezetek is ebbe az irányba mutatnak, nem beszélve a már hatályos kötelező biztosítási jogszabályra, ahol szó szerint kettéválasztják az e-rollerek, és az egyik csoportnak előírják a biztosítás megkötését.
Mivel nem először írom le ezt a dolgot, és eddig elegánsan kikerülted erre a válaszadást, ezért most direktbe kérem Tőled, hogy válaszolj mit gondolsz az e-rollerek ilyen csoportokra bontásáról, felosztásáról, miért van erre szükség!
-
válasz
Sgt. Chris
üzenetére
Hány éves?
Hány kiló?
Milyen magas?
Mekkora hatótáv kellene?
Emelkedőkön is fogja használni?Segway E2 Pro-t kellene vennetek.
A kinézett Xiaomi csak 24 Voltos. Hamar elfogy az ereje.Itt össze tudjátok az adataikat hasonlitani.
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Nem vagy abnormalis, csak nem erted, hogy masok sokkal nagyobb tavolsagokra haszanaljak segito eszkoznek a rollert, mint amekkorakat te vegighuppogsz naponta:-))
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
donbig
üzenetére
A Telex cikket máshogy értelmeztem.
Mert a Telex úgy fogalmaz, hogy vagy. De nem biztos, hogy ők adták át jól.
Rácz Tamás blogját több portál is forrásként idézi:
(Kicsi: max 25 km/h, max 1000W, max 35 kg. Nagy: minden értéke nagyobb.)
Rácz Tamás, autós-motoros és zöldtechnológiai szakújságíró, az értelmetlen táblák és buta kereszteződések ellen küzdő Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület alapító elnöke. Lelkes híve az elektromos járművek forradalmának a közutakon – már csak azért is, mert ha ezek elterjednek, több olajpárlat marad azoknak a kocsiknak, amelyekben valóban érdemes elégetni ezt a drága kincset; öreg BMW-knek, hörgő V8-asoknak, különleges motorkerékpároknak.
-
Sgt. Chris
aktív tag
Sziasztok! Teljesen kezdő vagyok a témában. A lányom szeretne egy rollert az iskolába járáshoz, tehát nem az M1esen a belső sávban rombolni. (járda+bicikliút a célkörzetig) Szóval valami egyszerűbb, de üzembiztos vas kellene. Eddig a xiaomi electric scooter 4 lite gen2 eu az ami felmerült, de érdekelne hogy ebben a kategóriában, ebben az ársávban van e ennél jobb ajánlat. Normális minöség, garancia, szervizelhetőség és ilyesmik a szempont. Ja és elég a 25km/h.
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
,,A tied az egyik, az hogy a roller csak és kizárólag kiegészítője lehet a tömegközlekedésnek, és önállóan nem képes közlekedési igényt teljesíteni" Ezt en soha nem mondtam, csak a normalis helyzetre gondolok, amire a rollereket kitalaltak es hasznaljak. Termeszetesen veszhelyzetben lehet masra is hasznalni
En naponta jarok uszni , de soha nem mondanek akkora hulyeseget, hogy azert jarok uszni, mert ha egyszer lezuhan velem a repulo, vagy elsullyed a hajo, akkor tovabb eletben maradok a tobbieknel. Probald meg nem szelsosegesen (nem tudom a sajat helyzetedet) kezelni a rollert, hanem mint egy normalis rollert is hasznalo ember. -
Peaceliker
addikt
válasz
alphamooncam
üzenetére
Így van. Nekem is tömeg és autós közlekedés helyett lett /volt. És ugye volt az, hogy akkor miért nem robogót veszek. Mert sok szempontból valid. Még valszeg az sem terül meg sosem, hogy roller drágább és fogyasztásban hiába jobb, sosem terül meg. De könnyebb (méret már nem mindig egyértelmű tán melyik előnyösebb) , nem büdös és jobban karbantartás mentes. Szerettem mindig szerelni, de nem volna már hangulatom olajat cserélni, tankolni, mit tudom én
-
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
"Pont erre lettek kitalalva az e-rollerek, hogy egy mozdulattal osszecsukhato legyen es szallithato valodi kozlekedesi eszkozokon, vagy az auto csomagtartojaban."
Csak azt veszed észre, amit látni akarsz.
Az esetleges többi véleményt elegánsan figyelmen kívül hagyod, mert az nem illik bele az elképzelésedbe.
-
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
"Nincsenek ,,nagyfiuk" a kozlekedesben:-)))"
Elnézést kérek a megfogalmazásért, nem voltam egyértelmű, de sem magamra, sem más rolleresre nem gondoltam, - még véletlenül sem személyre - hanem közlekedési "tárgyakra" a buszokra, teherautókra gondoltam amikor ezt írtam:
"Nyilván ilyen elvárásokkal, képességekkel tényleg nem ajánlom hogy lemenjél a "nagyfiúk" közé.
""Aki attol erzi magat ,,nagyfiu" nak, mert egy rollerrel tudja bosszantani a tobbi kozlekedot, az inkabb szanalmas, nem nagyfiu, sok komplexussal. Nekem van vadaszpilota baratom, aki betartja az 50-et a varosban es megsem kisfiu:-))"
Nem igaz, mert az én papám erősebb a tiednél !
De most komolyan...
Próbálnám elmagyarázni, hogy az emberek különbözőek, különböző szempontokat tartanak fontosnak.
A tied az egyik, az hogy a roller csak és kizárólag kiegészítője lehet a tömegközlekedésnek, és önállóan nem képes közlekedési igényt teljesíteni.
Ezzel szemben az az igaz hogy, de igen, képes önállóan is kielégíteni a kisebb, korlátos közlekedési igényt, tömegközlekedés nélkül.
A kettő együtt van jelen, ha elfogadod, ha nem.
A már hatályba lépett kötelező biztosításrendszer, és a szivárogtatott jogszabály tervek is ezt támasztják alá.
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Szerintem pont forditva lesz es azok szivnak, akik auto vagy motor helyett akarnak rollerezni. Az uj szabalyozasok pont azert jonnek letre, hogy a ,,zoldules" jegyeben minel tobben hasznaljanak e-rollereket azokra a tavolsagokra, ahol kivalthato az auto. Pont erre lettek kitalalva az e-rollerek, hogy egy mozdulattal osszecsukhato legyen es szallithato valodi kozlekedesi eszkozokon, vagy az auto csomagtartojaban. A promo videoikon is ezt mutatjak a cegek , nem azt, hogy valaki az autokkal akar a kiskerekuvel versenyezni:-)))
-
válasz
kabalababa
üzenetére
A G2 E-nek 25 a tervezési sebessége.
Csak a global verziónak 35, de nem az a jellemző.
Akinek meg global van, tudta mit vállal. -
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Nincsenek ,,nagyfiuk" a kozlekedesben:-))) Vannak hulyek es kevesbe hulyek es normalisak. Aki attol erzi magat ,,nagyfiu" nak, mert egy rollerrel tudja bosszantani a tobbi kozlekedot, az inkabb szanalmas, nem nagyfiu, sok komplexussal. Nekem van vadaszpilota baratom, aki betartja az 50-et a varosban es megsem kisfiu:-))
-
h1mpi
félisten
válasz
kabalababa
üzenetére
"Kicsi: max 25 km/h, max 1000W, max 35 kg. Nagy: minden értéke nagyobb"
És itt jön a trükk, hogy ha minden értéke nagyobb. A Nami Burn-E rollerem 2x1500W, 47 kg, de hivatalosan 25 km/h. Tehát nem kell lemennem az úttestre. Sőt, minden EU-ba behozott rollernek le lehet korlátozni a sebességét 25 km/h-ban. -
PociAti
őstag
Hírkereső: KRESZ
https://www.hirkereso.hu/search?q=kresz&timelimit=72Lázár János sajtótájékoztatót tart: bejelenthetik az új Kresz részleteit
Pénteken 10-től sajtótájékoztatót tart Lázár János.Remélhetően ez összeszedettebb (és pontosabb) anyag lesz, mint amit az újságírók összehoztak.
Túl sok újdonságra nem számítok a tegnapiakhoz képest.
Fontos megérteni, hogy ez továbbra is csak tervezet. Egy előrehaladott állapotú tervezet, mely hosszas hónapokon át tartó egyeztetések eredménye. Néhol ellentétes érdekek feszültek egymásnak, ezt hozták ki belőle. -
alphamooncam
őstag
válasz
donbig
üzenetére
Korábban írtam, hogyha ez így valósul meg, akkor szerintem lesz egy nagy lépcső az e-roller kategóriákban, előbb utóbb ki fognak "veszni" ezek a 25 nél többet tudó, de 40 (50?) km/h órát el nem érő sebességű e-rollerek, pont azért mert elvileg mehetnének főúton mivel SMKP-nak minősülnek, de nem mehetnek kerékpárosokra dedikált úton, az autók között meg életveszély.
Szívás akiknek ilyen e-rollerük van !
Itt jön képbe az önkorlátozás, észszerűség az ilyen járművekre, mert vagy nem mennek ki, vagy kategórián belül cserélik nagyobbra, vagy kisebbre.
-
donbig
tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
A Telex cikket máshogy értelmeztem. Te azt írod, hogy mindhárom releváns paraméternek nagyobbnak kell lenni, mint a tervezetben. Én úgy értelmeztem, hogy vagy-vagy, tehát hiába kisebb teljesítményű, mint 1000W,ha papíron 30-at tud menni, akkor nagy teljesítményű, és közút. És szerintem itt a lényeg. Egy könnyű, 350W körüli, papíron 30-ra képes rollert autók közé kényszeríteni sztem veszélyes a rollerosokra is és az előbb írtak miatt az autósokra is.
-
kabalababa
tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Akkor a Ninebot MAX G2 kicsi vagy nagy lenne?
"Kicsi: max 25 km/h, max 1000W, max 35 kg. Nagy: minden értéke nagyobb"
Ezek szerint kicsi nem lehet, mert a max. sebessége 35km/h
De akkor nagy se lehet, mert csak 450W ill. 24.3kg. -
-
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Xiaomit hirdetnek olcsón Hardveraprón:
https://hardverapro.hu/apro/elado_xiaomi_4_pro_gen2/friss.html -
alphamooncam
őstag
válasz
donbig
üzenetére
"Ezért szkeptikus vagyok, hogy jó lesz - e a rollereseknek is ha a 12 kilós 30-al tüttyögő gépet kiterelik az autók közé? "
Nem terelik ki az autók közé, sőt tiltják főútvonalon a közlekedésüket.Tervezet szerint [link]
"Mikromobilitás, villanyrollerek
A KRESZ megújításán dolgozó munkacsoportok egyelőre csak az elektromos rollerek szabályozásával foglalkoztak. Az új KRESZ-ben lesz „kis teljesítményű” és „nagy teljesítményű” motoros roller. (Kicsi: max 25 km/h, max 1000W, max 35 kg. Nagy: minden értéke nagyobb.) A gyenge, könnyű e-rollerek lényegében kerékpáros szabályozást kapnak, 12 éves alsó korhatárral, max. 25 km/h engedélyezett sebességgel, a kerékpárosokkal egyező térhasználati előírásokkal, a bringásokkal azonos védőfelszerelés, világítás használata mellett. Fontos kitétel, hogy ezek a rollerek főútvonalon csak akkor közlekedhetnek, ha azon van „kerékpáros létesítmény”."
Számomra ez azt jelenti, hogy a "nagy" rollerek SMKP-ként lesznek dedikáltan is meghatározva, a kicsik pedig kerékpárként egy plusz kitétellel - kiemelve*, aláhúzva*.Utóbbi szerintem azt jelenti, hogy ahol nincs kerékpárút kp. sáv, kerékpár akármi, ott legálisan nem közlekedhetnek főútvonalon a kis e-rollerek, nagyok viszont igen.
-
donbig
tag
válasz
Lami66
üzenetére
Szerintem lassan menni olyan veszélyes mint a gyorshajtás. Ha lakott területen kívül 50-el tüttyögnek előttem majd egy olyan szakaszon, ahol nehéz előzni viszont párhuzamosan ott a jó kerékpárút(pl. Győr-Móvár) az szerintem kontraproduktív lesz. Sok autós fog bepöccenni és belemenni veszélyes előzésbe. Oké, hogy ez most itt a roller topik, de biztos sokan autót is vezetünk, és ez azért elég idegesítő. Hétfőn előttem egy Q5 ment következetesen hatvannal a 82-es úton, ahol szintén varázslat előzni. Nem akarok gyorshajtani, csak annyival menni amennyivel lehet, ott 90-el. Mert kakilnom kell, éhes vagyok, vagy csak. És persze, hogy dühít és előzök. Ezért szkeptikus vagyok, hogy jó lesz - e a rollereseknek is ha a 12 kilós 30-al tüttyögő gépet kiterelik az autók közé? Egyenrangúnak fogom-e érezni magam?
-
DigitXT
félisten
válasz
donbig
üzenetére
Bouzouki-val vigyázni... amikor emelkedőn bele kell emeljek a gázba,
mert nem képes 50-nel menni, akkor mit várt? Még a 10% szakaszon
sem igen húz el, pedig ott nem ment 40 fölé a ketyere, végül még jól
vissza is integetett a visszapillantójába, hogy túl közel megyek hozzá.
Konkrétan feltartott, pedig csaknormálisan50-ig gyorsultam volna...Szerk: és ez egy szaros egy motoros roller volt, semmi extra, 3000W...
(Annyi érdekesség, hogy ha gyorsabban megyek erősebb, szóval picit
öngerjeszrő folyamat, ha visszább lassulok, onnan nem gyorsul úgy...) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Lami66
üzenetére
Múltkor nekem is elkezdett pampogni egy értelmiségi, az autó ablakán kikiabálva, mert a rollerrel nem akartam egy szakadékos esőelvezető csatornafedélre, meg még pár hibára ráhajtani, ezért egy rövid szakaszon akadályoztam őt, így kénytelen volt sávot váltani (volt neki másik sáv, ahol megelőzött!).
Pampogó ilyenbe nem gondol bele, hogy mi van az út szélén és több évtizednyi aktív autóvezetés után (TV-szerelőként naponta nyomattam, mindenfelé jártam), ilyen megalázó helyzetek adódnak. Holott:
Hol szabad kerékpározni?
Az úttest jobb szélén, többsávos úton a külső sávbanA jobbra tartási kötelezettséget a körülményekhez alkalmazkodva kell kezelni. 2010. január 1. óta nem kell szigorúan jobbra tartani, hanem csak a szokásos módon. Mindig tartsunk legalább 1 méter oldaltávolságot a járdaszegélytől, hogy legyen helyünk az úthibák, csatornafedelek kikerülésére!
Parkoló autók mellett mindig tartsunk ajtónyitásnyi (1,2–1,5 m) oldaltávolságot, hogy a figyelmetlenül kinyitott ajtókat ki tudjuk kerülni!
Többsávos úton, ha keskeny a sáv, tartsunk középre, és foglaljuk el a sávot! Ezzel elkerülhetjük, hogy a sávon belül próbáljanak megelőzni a mögöttünk jövő autók. Majd sávot váltanak, ha előzni akarnak. Piros lámpánál a szélső sáv közepére álljunk be, ha egyenesen akarunk haladni. Így elkerülhetjük, hogy a jobbra kanyarodó autók megelőzzenek és bevágjanak elénk.
Ha a sáv közepén haladunk valamilyen fenti okból, akkor amint alkalom adódik, engedjük el a mögöttünk jövő gyorsabb járműveket!
-
válasz
donbig
üzenetére
Nem rollerezem mert nincs, viszont bringázom. A rolleres helyesen cselekedett amikor a sáv közepén ment és nem lehetett megelőzni. Én bringával is ugyanezt csinálom. Miért? Mert nem tudnak megelőzni ha jönnek szembe. Ha az út szélén megy a rolleres/bringás/ smkp/ akármi, akkor az autós leszarja, hogy a kresz másfél méter oldaltávot ir elő egynyomvonalas járgány előzésekor, tehát fogja magát az autós és átpréseli magát a szembejövő és a roller/bringa között, és ha kicsit kijjebb áll a bringás könyöke a kocsitükör még jól oda is b@sz neki egyet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ez elég érdekes, hiszen kerékpárral is szabad közlekedni olyan főútvonalon, ahol nem tiltja ilyen tábla:

Viszont az is igaz, hogy rollerrel rámentem olyan főútra, ahol elég kegyetlen úthibákra futottam rá, még a kemény kamrás gumival, ami fájt a rollernek és nekem is. Noha ez egy forgalmas 2x2 sávos út, de én csak csendes időszakban próbáltam.
Félsötétben, lámpa és közvilágítás dacára sem tudtam hatékonyan kikerülni ezeket a hibákat. Láttam olyan kerek fúrt lyukakat, ahol mintát vesznek az útból, ha jól tudom, az sem volt betömve.
Amire gondolok, kerékpárral jobban vehetők ezek az akadályok, amiben egy roller viszont felbukhat, azért tekinthetik "alacsonyabb rendű játékszernek" a rollert.
Csak ez azért lenne kiszúrás, mert vannak jó minőségű főútvonalak, ahol még nem vészes a forgalom, azt jól ki tudom használni egy kis suhanásra, a göröngyös alternatíva helyett.
Már arra is rájöttem, mikor megfelelő a lámpaváltás, vagy épp elengedem az autókat és utána magányosan törtetek egy kiszámított szakaszon.
-
donbig
tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Na, ő egyenrangúnak érezte magát: Suzuki topikból idézek:
Szombaton Balatonkenese és Akarattya között dombnak felfelé a 71-es úton mentünk egy rolleres mögött. 55Km/h sebességgel vágtázott, nem lehetett megelőzni, mert a sáv közepén ment és folyamatosan jöttek szembe. De mondom, dombon felfelé. Bele se merek gondolni mit mennek ezek a kis szarok egyenes úton. Mondjuk az is rohadjon meg, aki engedi hogy közúton közlekedjenek
-
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
"A rollereket azert talaltak ki es akkora a kerekuk amekkora, hogy betoltsenek egy ,,hianyt" a gyalogosok es kozlekedesi eszkozok kozott, hogy konnyen gyorsan el lehessen jutni a lakohelyed korul barhova, vagy a legkozelebbi tomegkozlekedesi eszkozig. "
Tévedés !Roller már akkor volt amikor még tömegközlekedés nem, vagy csak a nagyobb városokban.
A gyártók nem hülyék, azt gyártják, amire van igény és el lehet adni.
Sok gyártó készít olyan e-rollereket, amit TE nem viszel le a metróba !
Akkor hova is szánják ezeket, fullos világítással indexszel stb.?
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
En nem emlitettem markakat, valamit beneztel, de ha a Boeing, vagy Airbus dobna ki elektromos rollereket, azok sem az utakra valok, nem tudod megerteni a kulonbseget, a kis es nagy kerekek kozott. A rollereket azert talaltak ki es akkora a kerekuk amekkora, hogy betoltsenek egy ,,hianyt" a gyalogosok es kozlekedesi eszkozok kozott, hogy konnyen gyorsan el lehessen jutni a lakohelyed korul barhova, vagy a legkozelebbi tomegkozlekedesi eszkozig.
-
alphamooncam
őstag
Dualtronnak, Kaboonak, Naminak meg nem tudom még hány milyen márkáknak létezik olyan e-rollerük, amelyekkel simán ki lehet menni a forgalomba, én ezekről beszéltem.
Ne valami 8,5 collos vackokra gondoljál, azzal tényleg életveszély.
Írtam ami kell hozzá, combos erőforrás, jó futómű, és persze az aki vezeti. A példának felhozott Xiaomi nem ilyen.
Tényleg szét kéne választani élesen a két e-roller fajtát .
"Egy 40 kilós fémdarab vs másfél tonnás szörnyek, hát azért nem kösz."
City-mel mielőtt ülést nem tettem rá akkor sem közlekedtem a járdán, meg a kerékpárúton, hanem a forgalomban. Busz, tgk. nem 1,5 tonna mégsem probléma Nekem.
Motorod hány kiló? Számít ? Enyém 190kg. volt üresen. Olyan doszt mindegy, hogy motorral mész a busz alá vagy a 40 kilós rollerral, a mozgékonyság a lényeg.
-
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
"Ez vicces:-)) ,,egyenrangu felkent" Az eger is buszke a viccben, amikor az elefant mellett atszalad a hidon es mondja, halljatok hogy duborog alattam a hid? Attol, hogy egy elektromos roller kap egy erosebb motort, akkor is csak egy jatekszer az autok, buszok, motorok, teherautok kozott. Nem a sebessegen mulik, hanem peldaul ha van egy katyu, amin az autos qrva anyazik egyet es megy tovabb( valljuk be sok ilyen van) , ott a ,,gyors" rolleres beesik a mellette kozlekedo busz ala mondjuk, amivel lehet, hogy az eleten kivul a forgalmat is megbenitja hosszu idore. Ezek a cuccok nem erre lettek kitalalva. "
Nem mindenkinek való a forgalom. Mint írtam, aki fél, vagy a képességeiben nem bízik, pl. hogy ki tud kerülni egy kátyút, vagy a rollere futóműve nem alkalmas a forgalomba részvételre, az nyilván ne menjen - mert bizony léteznek olyan rollerek amelyeknek a tulajdonságai képessé teszik rá.
Korábbi hozzászólásaidból láttam, hogy preferálod a kombinált, értsd tömegközlekedés és e-roller ( vagy inkább csak tömegközlekedés ? ) kombót.
Nyilván ilyen elvárásokkal, képességekkel tényleg nem ajánlom hogy lemenjél a "nagyfiúk" közé.
-
d@vee
őstag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Egy roller sosem lesz egyenrangú nem hogy egy autóval, egy normál motorral sem.
Én határozottan közlekedem, mégis egy nagyobb kátyú fejre tudna állítani rollerrel, be a busz/kamion/gyökér 70-el száguldó autó alá, míg egy autó vagy pl. a saját motorom átdurrog rajta kis szitkozódás mellett.
Néhány hete láttam egy xiaomist szaltózni a Móricz körtérnél, első kereke egy kisebb kátyúba huppant az utcán. Nem biztos hogy én nem jártam volna ugyanúgy, ha belemegyek.
Egy 40 kilós fémdarab vs másfél tonnás szörnyek, hát azért nem kösz.
Illetve ott van még a max. 40km/h-s korlát, a kocsik meg 50-es táblánál 60-al mennek. Mindenképp előzni fognak, meg letolni.Sisakhoz jogos, ott gondoltam a bukó nem gond dolgot ahol gyorsabban guruló járműved van 25km/h-nál.
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
nem hiszem hogy egy kis roller veszélyesebb mint a bicikli
De az. Sokkal veszélyesebb. Minden sz.ron pofára lehet vele esni,
és ez az esés jellemzően sokkal súlyosabb kimenetelű, mert állsz.Ha elakad az első kerék, akkor konkrétan belever az aszfaltba, ill.
még az is előfordulhat, hogy konkrétan arcra érkezel. Oké, bicikli
esetén is megtörténhet, csak sokkal kisebb valószínűséggel.
(Legutóbb az olimpián néztük, hogy hegyikerékpár, és bili sisak?
Lett is belőle olyan perec, aminél a versenyző kiütötte magát.
)
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Ez vicces:-)) ,,egyenrangu felkent" Az eger is buszke a viccben, amikor az elefant mellett atszalad a hidon es mondja, halljatok hogy duborog alattam a hid? Attol, hogy egy elektromos roller kap egy erosebb motort, akkor is csak egy jatekszer az autok, buszok, motorok, teherautok kozott. Nem a sebessegen mulik, hanem peldaul ha van egy katyu, amin az autos qrva anyazik egyet es megy tovabb( valljuk be sok ilyen van) , ott a ,,gyors" rolleres beesik a mellette kozlekedo busz ala mondjuk, amivel lehet, hogy az eleten kivul a forgalmat is megbenitja hosszu idore. Ezek a cuccok nem erre lettek kitalalva.
-
válasz
pescara
üzenetére
Tubeless.
Tömlő nélküli gumik
Dobfék elöl
Hátsókerék hajtás
Index
Amúgy ebben a hsz-ben minden benne van, ha lenne topic összefoglaló ez lehetne a lényegi része. -
alphamooncam
őstag
"Viszont az, hogy kötelezően lezavarnak vele a kocsik közé mindig, az para."
Igazából szerintem csak szokatlan. Az a para, ha nem tudod felvenni a forgalom ritmusát, kvázi akadályozod a forgalmat.Na az para !
Egyenrangú félként, határozottan kéne közlekedni, nem pedig kisebbségi tudattal félszegen, de ez már inkább közlekedés-pszichológia.
Itt jön képbe a felső teljesítmény korlát, hogy nem tudjuk mennyi lesz.
Ha az e-roller fel tudja venni a forgalom ritmusát, nem látom be miért kéne neki máshol közlekednie, mint az úttesten - egyenrangú félként.
Aki meg fél a forgalomba menni, vagy nem elég nagy teljesítményű a rollere, hogy fel tudja venni a ritmust az megszívta.
Éles vonalnak kéne rövid időn belül kialakulnia az e-rollerek között egy jelentős teljesítmény lépcsővel.
Ha ez kialakul, akkor 1kW. és 4kW között mondjuk 1000-3500W között nem lesz érdemes rollert venni, fenntartani.
Hogy 4kW fölött mi lesz, arról eddig nem szólt a fáma.
-
-
-
pescara
aktív tag
Xiaomi 4 Lite Gen 2 . Ezt 260 euroert akciozzak nalunk. Masodik rollernek erdemes ennyiert megvenni? Kepessegeivel tisztaban vagyok , elotte volt 3 lite . (ja meg azt irja, hogy 10-es gumik vannak rajta, nem tudo ez igaz-e, mert a lite 3-on a 8,5-os volt.
-
Engem az a része aggaszt, hogy:
Fontos kitétel, hogy ezek a rollerek főútvonalon csak akkor közlekedhetnek, ha azon van „kerékpáros létesítmény”.
Lakott területen belül jó lenne engedélyezni, elvégre lakott területen belül a kerékpárosok is csapatják a 4-es főúton Hajdúszoboszlón (is, meg országosan is), hiszen lakott területen belül a megengedett sebesség is 50 km/h maximum az autóknak is, és nem 90, és sok olyan város van, pl Hajdúszoboszló is, ahol nincs összefüggő kerékpárút-hálózat.
-
d@vee
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Nincs bajom a fullface sisakkal. Jogsival is egyetértek a nagy dögökhöz, pláne ha lemegyek vele az autók közé ahol nincs bicikliút.
Viszont az, hogy kötelezően lezavarnak vele a kocsik közé mindig, az para.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
- JBL Partybox 320, GARANCIÁLIS
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- DJI Mavic 3 Classic RC drón szett - 4/3" Hasselblad kamerával
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Vostok Europe Energia Rocket GMT karóra
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Eladó Apple iPhone SE 2020 64GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- magyar billentyűzet - 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
nagyon gyenge volt. Majd, ha lesz elektromos traktor, amivel a kajádat meg tudják termelni, akkor okoskodjál ilyeneket. Nekem is dízelautóm van, engem az ilyen baromságokkal nem tudott megetetni senki és egy pillanatig sem bánom. Ez menni fog akkor is, amikor az elektromosodban a második akkut is kicserélték a környezetvédelem címszavával.
az utakról, és remélem erre is hoznak mihamarabb szabályt !

Nekem most jott fel, mintha uj lenne:-)

ritka a gyári ülés a rolleren. Lásd mint fent, és nem kellett órákat keresgélnem, hogy találjak egyet.
"

)