Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Inmotion S1, csak az meg már nem nagyon kapható.
Navee S65, S65C
Xiaomi 4 Ultra
És hát a G2.A G2 lengéscsillapítóival gond akadhat, olvashatsz róla eleget, főleg az elsővel. Vagy csak szimplán kotyogni kezd, vagy elfolyik a hidraulika folyadék, de van akinél meg nem jött elő a hiba (nálam sem).
Gariban meg nem nagyon foglalkoznak vele, merthogy ez nem hiba.
De én úgy vagyok vele, h ha az első lengéscsillapítóval gond lenne, vennék rá egy Sharksetet előre, azt problem solved.
A Global verziós 35-el is tud menni, (DHGateről 270ezer).Pálcikerollereken nem nagyon van lengéscsillapító, nehéz "válogatni" közöttük.
-
h1mpi
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Szerintem se ennyire tragikus, de nagyon rossz véleményen van mindenki, aki ért hozzá, ezért lassan kezdek hinni Nekik.
Pont ezért érdekel, hogy mit vegyek helyette. A 11” kerékhez már hozzászoktam illetve a mérete is kell. A végsebessége nem érdekel, mert 40 km/h felett minden roller életveszély.Peaceliker:
Köszönöm a válaszod én nem önigazolni akarok, de szerintem tényleg nem olyan rossz, mint, amit írtok.
A végén felbaszom magam és veszek egy Wolf Kinget csak az meg too much az én felhasználási célomra…
-
Peaceliker
addikt
"hogy még 300-500e Ft-ot ráköltött az illető"
1, mert hobby és az meg ilyen
2, sok madárra rá lehet melegíteni a sok szart
3, dualtron tényleg vicc, hogy 800e ért nincs rajta lábtámasz
"Ne pálcika szintet, hanem mondjuk a 2000W-os kategóriában."
G4 maga egy kategória, mert nem létező kategória valójában. És szerintem nem véletlen. 6-800w elég hátra. Onnantól marha sok stabilitást (és amúgy dinamikát ad, egy dual 2x1000w rommá fog verni egy 1x2000w gépet ez tuti) ad egy első motor."Mondj egy olyan rollert"
tudom, hogy a méreten rugózol nagyon, de szerintem ekkora teljesítmény mellett nem előny hogy +10 kiló.
Ha a trepni méretét elengedjük (ebben tényleg csak nagyobb gépeket lehet mellé tenni, de kevesek szerint előny ha egy hajód van), akkor mantis. Árban sincs nagy difi. Költeni kell rá bár nem must have, de egy jobb kormány bilincs dukál. 12-15k asszem.Amúgy no offense de marha uncsi már ez a g4 es önigazolási kényszer.
Mindenki tudja, hogy ha ekkora bálna kell olcsón nincs más. De ha nincs 50es lába az embernek akkor bármi is kényelmes. Emellett g4 futómű geometriája gáz. Nyilván össze lehet kalapálni élhetőre, de több gép van ami sokkal stabilabb. Ez persze olyan, hogy mantis is jónak tűnt (amúgy c futóművön belül tényleg nagyon jó), de amint mész egy wolf-al onnantól már fos. Mókás.
Emellett g4 fékje miatt kb büntetnék...az nem vicc hanem botrány, hogy rá merik tenni.
Attólk meg nem lesz robosztus valami, hogy nyomorult technologia miatt (vas+3 zsák csavar alu elemek helyett) 15 kilóval nehezbb mint indokolt. Persze ez fillérbaszás és ha ez nem lenne drágább lenne ez a gép is....szerintem...
-
enginev3.0
félisten
Szerintem a g4 egy rohadt jó cucc, és nagyon jól néz ki
Ha különösen vonzana a nagyobb sebesség, akkor azt venném én is, és nem feltétlen nyúlnék hozzá, csak tudnám helyén kezelni a dolgokat, bár én továbbra sem pesti forgalomban használom, ott már lehet másképp gondolkodnék -
h1mpi
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Mondj egyet, amihhez nem nyúlnak hozzá a profik? Ne pálcika szintet, hanem mondjuk a 2000W-os kategóriában.
Ahogy látom az 50 km/h roller csoportban, mindenki kormány, fék és egyéb cserével kezdi. Szinte minden hirdetésnél ott van, hogy még 300-500e Ft-ot ráköltött az illető. Minek költ rá, ha nem szükséges?Peaceliker:
Mondj egy olyan rollert, ami a G4 szintje (méret, akku, erő, lehet dual mototos), de nem 800e-1 millió és nem kell rá százezreket költeni!Komolyan érdekel Ti milyen rollert használtok? Engem neg lehet győzni, ha tényleg van jobb vétel, mint a G4, akkor veszek olyat.
-
Peaceliker
addikt
500k egy dualtron mini. Kb amellé lehetne letenni. Persze mini gyengébb, de bármi más ami dupla motoros az meg erősebb és nagyobb az akku és (minden más). De nem dualtron mellé kell letenni, mert az hype márka, nem ár érték arányról híres.
Bár amúgy nem létező kategória a 2kw/hátsó hajtás ezen a gépen kívül
-
PociAti
őstag
Egy forgalomban részt vevő közlekedési eszközről van szó!
Out of box ön- és közveszélyes állapotban van. Az elektromos roller a felépítményéből adódóan eleve eléggé veszélyes, ha még komoly erővel és sebességgel rendelkezik, akkor fokozottan oda kellene figyelni milyen állapotban adják közre. Az elmondottak alapján konstrukciós hibák és összeszerelési hanyagság miatt szereléssel kell kezdeni, mint 40 évvel ezelőtt a román Daciák esetében."Jelenleg nincs olyan roller, ami jó out of box."
Ezt mégis mire alapozva mondod? -
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
-
h1mpi
félisten
válasz
Ciccuka
üzenetére
Nem kell fikázni a G4-et, közel sem ennyire rossz a roller… 200 km van benne és eddig 0 Ft és kb. 1 óra munkával
simán használható lett! Mennyi egy ugyanilyen Dusltron? 1 milió… mennyit kell rákölteni, hogy jó legyen? 2-300.000 Ft-ot… erről ennyit. Jelenleg nincs olyan roller, ami jó out of box. -
BaLee
addikt
Sziasztok!
Van két kiváló rollerünke gy F40E és egy D38E. Kettőt csak nagyon ritkán használunk, az egyik hely hiányában még el is van pakolva a szekrénybe ahonnét macerás előszedni, általában egyet használunk, én munkába járok vele, illetve ha valami tennivaló van akkor is az F40E-hez nyúlunk.
Arra gondoltam néznék helyette egy olyat ami megbízható, de van már benne első-hátsó lengéscsillapító. Hatótávban jó a mostani de az sem baj ha kicsit nagyobb. Súlyban és sebességben maradnánk a nem fizetős kategóriában.

Thunderzolee táblázata alapján a G2 ilyennek tűnik. Az ajánlható? Mi az ami még versenyben lehet és jók vele a tapasztalatok? Árban bruttó 300k alatt megállnék azért.
-
bandigyerek
senior tag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Remek ötlet. Fogynak a hülyék...
-
Peaceliker
addikt
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Jól látom vsett 9?ami amúgy is nyakban szokott törni? Jó ötlet ilyet csinálni
-
-
Ciccuka
veterán
válasz
PociAti
üzenetére
Ilyen alapból veszélyes (futóművű és gyárilag hatástalan fékű, de relatív nagy teljesítményű) rollereket, az utakra se szabadna engedni vagy csak valami sebesség korlátozással vagy csak miután helyre vannak téve biztonságtechnikailag.
Nagyon alá mentek ezek a kínaiak a biztonságos közlekedési szintnek.
Sok roller még Tüv és más EU minőségi vizsgálatra se kerül be vagyis szépen direkt kikerülik a gyártók, hogy az EU előírásainak meg kelljen felelniük.Ennek az lesz a következménye, hogy a rolleres balesetek száma nagyban növekedni fog emiatt is és a gyakrabban járnak majd nagyobb sérüléssel (balszerencsésebb következménnyel), mint úgy általában.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Peaceliker
üzenetére
Csak a látszat van meg, amúgy bóvli az egész, de amúgy a rollerek 70%-a ilyen általánosságban, még a márkásakban is van tervezési hiba és értetlenségek.
-
Ciccuka
veterán
Angwatt T1 avagy gyárilag gányolt kínai roller fél milkáért
-
-
d@vee
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Teljesen oké
Kivéve a gané k&h-s 17 rugósa. Az brutál sok. -
h1mpi
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Pedig nem én voltam
Nekem ez azért nem mindegy, mert a gyerek 13 éves... Sajnos az iX3-ra is kell GFB, mert 40 km/h a végsebessége, hiába csak 24 kg. -
-
h1mpi
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Egész emészthető az ára, 7 479 Ft nem jelent vészesen nagy kiadást. A Hellobike-os is 4000 Ft körül volt.
-
A srác biztosítási alkusz.
Ígérte, h időnként majd kirakja hol miket lehet kötni mennyiért. Ez az első összefoglaljója.
-
PociAti
őstag
válasz
ittakary
üzenetére
A legfontosabb, hogy ne a Xiaomi Pro 2 helyett vegyél rollert, hanem mellé egy másikat, egy nagyot.
A Pro 2 a legjobb kompakt roller, aminél könnyedén testre lehet szabni a szoftvert, könnyen cipelhető, szinte fillérekért vannak hozzá az alkatrészek, és könnyű is őket beszerezni.Az új rollerek rendre 10 hüvelykesek, egyre több van belőlük, tényleg megnőtt a választék és folyamatosan jelennek meg újak. És az azonos tudásúak nem igazán lettek drágábbak, sőt, megjelenést követően inkább egyre elérhetőbbek (miközben a bérek mégis csak emelkednek).
Én megpróbáltam, de egy kompromisszumos rollerral nem lehet kiváltani két roller előnyeit, mert az előnyök nagyobb mértékben csorbulnak, mint ahogy a hátrányok csillapodnak.
-
-
Gigi01
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Na az akksi dolgot elvetettük.
Könnyebb,buszon szállítható került célpontba.
Erre valakinek ötlete?Melyik ajánlottabb ezekkel a feltételekkel?
Lehet használt Pro2 jobb lenne?Az nekem is volt már. -
válasz
r6man123
üzenetére
30km-t nem sok roller tud.
Ha csak ennyi a keret, akkor egy használt Xiaomi Pro 2-t keressetek, 110-130ezer között sokat hirdetnek, kevés km-el, akár még garanciával, dobozávalA többi ami tud 30km-t, ~200ezer:
Segway F2 Plus
Xiaomi 4 Pro (2nd gen)
Segway G30, G2Használtan gyakori 150ezer körül még az F2 Plus is, meg a G30. Ezek is jó vételek.
Az E2 Pro inkább csak 20km-t tud.
Ha lassan menne vele, akkor ki lehet hozni többet is belőle, de biciklis tempót irtál, az mondjuk kinek mi, de 25km/h-s sebességgel a rollerek nem hozzák a papíron megadott hatótávot. -
r6man123
senior tag
Köszi, hogy ennyien és ilyen gyorsan írtatok. Az egészségügyi nyavaja szülés utáni para, az bicajülés a gázos.
Gyerkőccel kb 20km-ert szoktunk menni, úgyhogy jó lenne a rollerbe egy kis tartalék. Lehet most ezt jegeljük, visszatérünk rá egy év múlva, hátha jön az akksi forradalom (haha :D)Addig meg megpróbálom igazolni a "gyerekkel könnyebb csajozni" hipotézist

-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
35km-t tud papíron, a megadott paraméterekkel - sík, normális út és alacsony súly - simán hozza a 30at btw. Nyilván nem sport módban nyéregázzal, emelkedőn és 200 elindulás-megállással...
-
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
Papíron E2 Pro az tudja 20-szal, 155ért.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
r6man123
üzenetére
Sokat számít a beállítás, illetve vázgeometria. Aki egyenesen ülve használ egy városi kerékpárt (egyfajta "úrvezető" stílusban) nagyobb ütéseknek teszi ki a gerincét, mint aki előre hajló, sportosabb módra áll be. Persze, ilyenkor is érdemes kicsit felállni, ha jön egy nagyobb bukkanó.
Az ülésmagasság úgy jó, ha tekerés közben a csípő nem billeg, de a jó beállítás a neten részletesebben is megtalálható. Merev váz esetén érdemes beépíteni egy teleszkópos nyeregcsövet, plusz jól rugózó nyerget, a kettő együtt már egész kényelmes.
Nem akartam terelni a témát, csak soha nem lehet tudni, ki mit tud.
-
-
r6man123
senior tag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Kimondottan az ülés / tekerés dolgot nem javasolták neki, görkorival meg megpusztul ha tartani akarja a lépést (vagyis tekerést, gurulást, izélést
) -
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Asszonypajtást egészségügyi okokból leparancsolták a bicajról, ezért elektromos rollert keresek neki.
Viszonylag kultúrált, sík bicajúton használná, nagyon max 30km távon. A Zasszony bevallása szerint br 56 kiló.Száguldani nem akar vele (normál bicajtempót tudja tartani), de jó lenne ha viszonylag nagyobb kerekei lennének, hogy ne parázzon rajta.
Árban lövésem nincs mi lehet a realitás, 120-150ezer forint mennyire elrugaszkodott?Tudnátok pár típust, akár itthonról, akár külföldről ajánlani?
-
Peaceliker
addikt
Az a king gt? Az annyiért "ingyen" van. Inkább csak nehezebb lesz. 122cm egy King nyitva (oké, csukva 150
), nagyon sok roller hosszabb nála. De igen, 52 kiló. Mondjuk meglepő, de nem volt szarabb elrakni autóba az 52 kilós gépet mint a 36 ot. Mantis 28 kilóval feltűnően könnyű. Szóval úgy 35 kiló felett már tök 8
Amúgy wolf warrior x (pro akár) 36 kiló és elég faja kis gép, nagyon szerettem azt is. Alin 650 körül láttam már. Itthon ritkán van pro eladó. Abban 28as akku van csak ócska m ok m minimotors vezérlő
-
válasz
ittakary
üzenetére
Hát igen, a Segwaynél van rá mód, h személyre szabd, amiket írtál, Xiaomiknál nincs.
Ami a méretet, tömeget illeti, sajnálatosan a 8.5"-os kerekű, kisebb, könnyebb modelleknek egyelőre nem készült utódja, mármint ami jobb lenne, többet tudna a Pro 2-nél, pedig biztosan lenne rá igény, és nem csak a 10"- os kerekű rollerekre kéne koncentrálni. :/
-
válasz
Thunderzolee
üzenetére
ééés el is ment a kedvem az egésztől... Xiaomiról egyelőre nem térnék át másra, viszont amennyire vonzó volt a 4 Pro 2nd gen datasheet, az apróságok elvették a kedvemet:
5 cm rövidebb is lett, pedig a plusz talp hosszúságnak örültem a Pro 2-nél
nincs speed unlock és cfw személyreszabás
másfélszer nehezebb mint pro2köszönöm szépen

-
válasz
ittakary
üzenetére
Segway rollerek tudnak 30-al is menni egy roller szervizes látogatás után. A Xiaomi négyes sorozatánál viszont a sebesség növelésére nincs mód.
Ha visszakeresel, PociAti korábban listázta, melyik újabb Xiaomi modelleknél van elméleti mód rá, h lesz hozzá CFW, de a gyakorlatban még nincs hozzájuk, és egyáltalán nem biztos, h lesz.4 Pro-t ne vegyél, a Segway F2 Plus jobb nála ugyanannyiért.
4 Pro (2nd gen) az viszont jó, és árban is rendben van. 48V-os, de hatótávban ne remélj extrát.
Tömege azért nőtt, mert már szénacélból van, nem aluötvözet, plusz a Pro 2 8.5"-os kerekű, ezek kisebb rollerek, mint a 10"-os kerekű rollerek általában, igy a tömegük is kisebb volt.Itt össze tudod az adataikat hasonlítani.
Az újabb rollereikről írtam ismertetőt korábban.
A szarkasztikus hangnemtől már elvonatkoztathatunk, jó rollerek lesznek ezek, és ha folytatják ezt a kedvező árazást, akkor biztosan ajánlott modellek lesznek.
Ha nagyobb hatótáv kell, G30, G2-t vegyél, bár ez utóbbinál gondok lehetnek a lengéscsillapítókkal, főleg az elsővel.
-
h1mpi
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Köszi! A Wolfokat is nézegettem, de azok már nagyobbak, mint a G4. Most van is egy eladó 850.000 Ft-ért, ami elég jó ár érte.
-
Sziasztok
van egy Xiaomi Pro 2 rollerem, teljesen jól üzemel, mindennel elégedett vagyok, DE ... most megláttam, hogy a Pro 4 rollerek már 200k alatt vannak megbízható helyeken is.
Hivatalos honlapon van többféle:
- van a sima Pro 4, amivel megjelent: [link] - ÁK
- van a Pro 4 Gen2: [link] - ÁK
- és akkor még a Pro 4 Plus .... és Pro 4 Max
Ha jól látom, ez utóbbi 2 annyira friss megjelenések, hogy még nem is kaphatóak...
Plusz már a Pro 2 is 14kg volt, itt pedig a Pro 4 már 17kg-ról indul, a gen2 pedig már 19kg, a Plus 20,5kg a Max pedig 22 kg majdnem... ami nekem már sokJól értelmezem, hogy a Pro 4 és a Pro 4 Gen2 között ha a súly nem zavar, akkor ugyanannyiért kapok ráadás hatótávot és hátsó kerék meghajtást?
Pro 2-höz képest minden funkció ugyanúgy elérhető a Pro 4 és Pro 4 Gen2 modelleknél?
30 km/h SPORT mod unlock, tempomat, 2 sec tempomat, visszatöltés csak fékezésre (én gurulni szeretek gázelvételnél), stb?Köszönöm szépen

-
PociAti
őstag
válasz
DroiDMester
üzenetére
"Ez attól függ ki milyen utakon használja, hiába megyek csak ~1,5-2.Km-vele a boltig, de felénk rettentő rosszak az utak(még a járdák is)."
Mondhatnám azt is, az úthibák durvaságának megélése nagyban függ a sebességtől.
Viszont Google StreetView-n megnéztem Vácot, és tényleg borzalmas állapotban van. Győrben az általam ismert leginkább elhanyagoltabb városrészekben is jobb minőségű az utak, mármint ha nem kiragadottan 1-2 méteres szakaszt nézek, hanem utcákra kiterjedő összefüggő területet. Nem csak az elhanyagolás számít, hanem nálatok iszonyatos terhelést kapnak az utak.
Elképzelni se tudom milyen érzés lehet tömör kerekű rollert használni.
Itt 3 km távolságon belül szinte csak a 12,5 kg-os 8,5 hüvelykes kerekű Xiaomit használom. a 10-es kerekű, 17 kilós Ninebot csak akkor kerül bevetésre, ha ennél hosszabb útra megyek. Arányokat nézve 3-szor veszem elő a Xiaomit, 1-szer a Ninebot-ot. Pedig egymás mellett parkolnak a garázsban, pont olyan könnyen hozzáférek mindkettőhöz. Csak a pici rollert még lelakatolni is könnyebb.
-
Peaceliker
addikt
Az nem a legkönnyebb gép amúgy (ha jól rémlik a súlya). Illetve ismerősöm szerint (nála is megfordult végtelen roller
) lomha és darabos a gázreakció. Amúgy talán az egy elég rövid gép, ami pont tud előny lenni (lift) vagy hátrány ha nem kényelmes.
Nekem volt elég sok gépem, nekem wolf széria jön be a legjobban. Mindene hátránya mellett ezek a legstabilabb futású gépek. Ha béna vagy is egyenesen fog menni, ami lássuk be nagy érték és igen, sok rollernél nem is evidens
Olyan stabil, hogy ha kipróbálod, utána minden szar. Addig persze nem tűnt fel, hogy hiányzik valami. -
DigitXT
félisten
válasz
bandigyerek
üzenetére
A többiek már leírták a lényeget, én (laikusként) annyit tennék hozzá, hogy
"a feszt az aksi határozza meg" csak a felső korlátot jelenti... ezzel az adott
konfiguráció végsebességét "100%" kitöltési tényező mellett, mikor a motor
által gerjesztett ellenfeszültség (BEMF) épp annyival kisebb a (mindenkori)
akkufesznél, ami még legyőzi az adott terhelést. Ami "üresen" a veszteség.Viszont a rollermotorokat jellemzően nem mindig végsebességen hajtják.

Ilyenkor kisebb feszültséget kell ráadni, amit írsz is, hogy szaggatják, PWM
azaz ilyenkor kisebb kitöltési tényező mellett fut a vezérlés = a "látszólagos"
feszültség kisebb, így a tekercsekben indukált fázisáram is kisebb... A jobb
vezérlők közvetlenül mérik a fázisáramot, így szabályozzák a nyomatékot...Egyszerűbb vezérlők meg csak az akkuból felvett áramot mérik, és arra van
valamilyen korlát, hogy ne lépjen túl mondjuk 15A-t. (Néha programozható.)
A fázisáram ilyenkor extrém mértékben változhat. Ezért lesz ugye a 48V-os
tuning után erősebb az adott roller, kis sebességnél is nagyobb a nyomaték.
Ha fázisáramkorlátod van, akkor kis sebességnél azon fut a rendszer. Ezért
tökmindegy, hogy 36V/48V/60V, mert olyankor még nem az akku imitál...
Szerk2: természetesen nyélgázon értve. (Jobb vezérlőkön a gázkar a kívánt
fázisáramot állítja 0 és MAX között, ezzel nyomatékot szabályozva, átlagos
vezérlő viszont kívánt sebességjelnek veszik, így minden mást ahhoz igazít,
hogy minél előbb elérje azt. Mondhatni kiszámíthatatlanabb a viselkedése.)Szerk: íme egy teszt, amikor a 2500W-os és a 4000W-os roller tökéletesen
ugyanúgy viselkedik 40 km/h alatt, mert ott végig a fázisáram korlátoz. De
fölötte durván nyílik az olló, hiszen a 36V rendszer elkezd "elfogyni", a 60V
meg még tovább erősödik... De mondom, addig a pontig ugyanolyan, nem
mondod meg, hogy melyik akku van épp benne, mert ugyanúgy gyorsul.
-
-
h1mpi
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Azok nekem a pálcika kategória. Kicsit robosztusabbat szeretnék. Meg legyen egy 2000w teljesítmény, 60 km hatótáv.
-
-
h1mpi
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Nekem pl. elég egy roller, mert nem akarom szállítani. Amúgy meg a G4 is befér az autóba csak egy edzésnek felér, ameddig berakom. Most, hogy belekóstoltam a rollerezés világába és megtetszett, szeretnék egy a G4-nél kicsit kisebb és könnyebb rollert. Most nézegetem mi lenne a jó.
Olyat szerenék, ami már gyárilag jó, ne kelljen nagyon pimpelni. Inokim OXO jött szembe, az eléggé megtetszett.
Persze megnézem a Mantis, Teverun kínálatot is. -
válasz
PociAti
üzenetére
Ez attól függ ki milyen utakon használja, hiába megyek csak ~1,5-2.Km-vele a boltig, de felénk rettentő rosszak az utak(még a járdák is)
itt felénk egy lengéscsillapító nélküli gép sz.tem 1hónap alatt darabokra hullana!
Ott ahol viszonylag jó úton közlekedik az ember, oda okés lehet egy pálcika, de az is inkább csak ilyen max ~80.kilós sofőrig!
Szóval elég összetett ez a dolog kinek mire van szüksége/igénye!
-
PociAti
őstag
"Sőt sokan még a gyári lengéscsillapítókat is cserélik/tuningolják."
Vagy csak a gyári lengéscsillapító hibáját próbálják sufni módszerekkel helyrehozni.
Lásd Mobilarena YT videóját: KuKirin G4 - meg tudod csinálni, hogy tényleg jó legyenÉs vannak rollerek, melyeket olyan kevésbé időtálló lengéscsillapítóval szerelnek, melyek relatív rövid időn belül problémát okoznak.
Én egyre inkább annak híve vagyok, nem elég egy roller.
Mert nagyon is helye van a pici, könnyen szállítható, elsősorban rövidebb távon használatos rollereknek is. Ahol a lengéscsillapító inkább csak hátrány, mert attól elveszítené a kompakt méretét és könnyű súlyát.
És mellé mehet egy hosszabb távú, nagyobb roller, az aktuális igényekhez. -
pescara
aktív tag
válasz
PociAti
üzenetére
Koszi, enyemen is az lehet, G30 max2, de eddig semmi panaszom nincs 1600km korul. Igaz eleg jo utakon jarok es hoterhelest sem igen kap, mert azt en sem szeretem es akkor auto
. Hetente szoktam nezni, 45 psi re fujom, egy het alatt vagy nem veszit semmit, vagy max 44 lesz, de ez amiatt is lehet, hogy amikor letekerem a pumpat, akkor szokik egy kis levego. -
PociAti
őstag
válasz
pescara
üzenetére
Én rolleremen kb. 1.000 km-t bírt, és nem elkopott, történhet annál rosszabb is.
Típusa: "10 inch Tubeless Pneumatic Tyres with jelly layer", magyarul "10 hüvelykes, zselés réteggel ellátott, tömlő nélküli pneumatikus gumiabroncsok".
A szelepnél felhalmozódott ez a zselés réteg, és az aszimmetria szétverte a csapágyakat. Szerelő szerint nem az első eset, gyártási hiba, vagy hőterhelés miatt lágyult fel így utólag nem tudni. Nem vészesen gyakori jelenség, de előfordulgat. Lényeg, hogy amelyikben nincs zselé, azzal nem történhet ilyen. (Hacsak nem tesz bele valaki önjavító slime-ot.) -
pescara
aktív tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Koszi, akkor nagyon raerek, 1600 nal jarok.
-
-
törölt tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
én járok kerékpár úton, de az sima hétköznap, többnyire jó alaputú, pár helyen fia miatt vannak olyan részek ahol nem, ott lassítani szoktam előtte.De nagyobb sebességgel rámenve, zavaróbb, mint kerékpárral az biztos.
-
pescara
aktív tag
Sziasztok! Ezek a belso nelkuli ,,ongyogyito" gumik mennyi kilometerre vannak tervezve kb? Vagy nincs ilyen, mehet amig birja? Aranylag jo utakon jarok, egyenletes sebesseggel kb, keves fekezes.
-
Reggie0
félisten
válasz
bandigyerek
üzenetére
Az viszont nem világos, hogy egy gyárilag "mondjuk legyen" 450W motor, hogy lesz rövid ideig 900W? Vagy tudja, vagy nem.
A maximalis teljesitmenynek ket fontos korlatja van: a melegedes, es a magneses telitodes.
Ameddig ezekbol van tartalek, addig tul lehet terhelni a motort. A jobb hatasfoku motoroknal eleve ugy terveznek, hogy a magneses hiszterezis gorben lentebbi pontot valasztanak, ahol meredekebb a gorbe, mert ugy egysegnyi aramra nagyobb magneses ter epul fel, igy fajlagosan kisebb rezveszteseggel parosul (cserebe nagyobb lesz a motor), viszont igy a tartalek is nagyobb.A nevleges teljesitmeny viszont az a teljesitmeny, amit folyamatosan terhelve vegtelen ideig le tud adni.
-
válasz
üzenetére
Nem erre gondoltam.
Bicikliútra. Aszfaltos bicikliútra.
Vannak akik azt is túrázásnak hivják.
Én nem, én nem járok, de van ilyen is.Egyébként jogos a felvetés.
Nem szerek én se a lengéscsillapító nélküli rollerrelkel járni, még 25-el se.
Sajnos nem mindenhol vannak jól használható, sima utak. :/A földút, meg amiket irtál, oda szerintem abszolut nem jó a pálcikaroller, még a lengéscsillapítós pálcikák se.
-
törölt tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Hogy lehet turázni ilyen rollerrel mint a f2 plussz? nem akad fen valamin, egyenlegen út, gaz stb? vagy földúton mész? nem rázza szét az aksit?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Ez a QB/T 2946-2020 egy nagyon jó kínai szabvány az ebike műfajban, bármelyikünk elolvashatja ( 电动自行车用电动机及控制器规定了电动自行车用电动机(包括含减速器的电动机)及控制器的产品分类), legfeljebb nem minden pontja teljesen világos:
http://www.aipuo.com/news/991.html
Lehet, hogy a megadott nyomaték mellett kihoztak belőle próbapadon ilyen teljesítményt, viszont 250W ±20W teljesítményt garantálnak egyébként.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
bandigyerek
üzenetére
1-1 fázistekercs nem kaphat több feszültséget, mint amire tervezték, illetve azt lehet csillagba vagy deltába is kötni, az sem mellékes. Az áramfelvételt ott is befolyásolja a terhelés és a hálózati motort is túl lehet terhelni.
3 fázis a forgó mágneses mező létrehozásának legjobban bevált módja, klasszikusan az erőművek szinkrongenerátorának körben elhelyezett tekercsei által létrehozott 3 fázisú feszültségben nyilvánul meg, ami a motorokban visszaalakul forgássá, így a távvezeték kvázi villamos tengelyként viszi át a munkát.
Az akku egyenáramából (DC) elektronikusan generálható AC, 3 fázisban (is), így nem kell mechanikus kommutátor, adja magát a BLDC motorok mára bevált megoldása. A frekvenciával befolyásolható a mező fordulata, amit a mágnes szinkronban követ (szinkron motor néven).
Az áram pedig PWM szabályzással változtatható a kívánt teljesítmény és nyomaték érdekében. Természetes, hogy itt is lehetséges rövid idejű csúcsteljesítmény, amitől még nem melegednek túl a részegységek, míg a folyamatos terhelhetőség kisebb.
Performance Evaluation of an In-Wheel Motor Cooling System

-
-
válasz
capriTomi
üzenetére
Irtad ugyan, h nem akarsz használtat, pedig ahogy elnézem, azzal járnál a legjobban.
Valami ilyen lehetöséggel:
Az F2 sorozat, vagy a G2 még txk új típus, a használtak még többnyire garisok, és alig van bennük száz-kétszáz km.
Megveszed az F2 Plust 220ezerért, azzal a gondolatmenettel, h majd ha nem jön be a rollerezés, eladod egy kicsivel olcsóbban, és nem buksz rajta sokat?
Ez a roller nemrég 185ezer volt az Euronicsban heteken át. Ez eléggé levitte a használtak árait.
150ezerért látni belőlük, sőt 120-130-ért is.
Hardveraprón is, Marketplacen is.Megveszed 150-ért az alig használt F2 Plust, ha nem jön be, eladod 150-ért. Problem solved. De egy 220ezres rollert 150-ért hirdetni, (mert 170-ért nehéz eladni, mikor mindig van egy jobb vétel 150-ért is, vagy alatta), elég bosszantó dolog.
Ha van pénz lóvéra, persze mindegy az ár.
Ami a sebességet illeti, ha túrázni mész, egy idő után kevés tud lenni a 25. Nem csak saját tapasztalat, beszélgetek másokkal. Kerékpárral is gyorsabban haladok szinte.
Gyors rollerrel is lehet lassan menni, de fordítva nem működik. :/ -
törölt tag
elvileg fel lehet vagy fel lehetett oldani Nem kiséreltem meg. De ha 25 km/h és 25kg alatt van, akkor nem kell rá biztosítás. Az f2 plussz volt 200k alatt is, néz körbe, hátha van/lesz akció rá.
-
capriTomi
csendes tag
válasz
bandigyerek
üzenetére
A bukszám egyelőre még hevesen tiltakozik, de majd megmutatom ki a főnök!...
-
bandigyerek
senior tag
válasz
capriTomi
üzenetére
A lengéscsillapító nem hülyeség. Nagyon nem. A 25 km/h meg egyéni. Nekem városi használatra tökély. Sok is. Általában a "D", vagyis a 20km/h van belőve. De ez teljesen egyéni. Ha szeretsz veretni, kevés lesz. A 35 is.
Viszont ha csak hobbira kell, akkor a bukszáddal beszéld meg. -
capriTomi
csendes tag
#h1mpi
#Thunderzolee
#hurjup
#Peaceliker
Köszönöm a segítséget!
Erős a csábítás, hogy kitoljam az összeghatárt 200e fölé, de mivel ez nekem tényleg csak kikapcsolódásra kellene, ezért egyelőre még keresgetek. Mivel laikus vagyok, ezért a 200.000-ből a sokak által vásárolt xiaomi 4 pro gen2, vagy a ninebot f2 plus felé hajlok, a sok vásárló csak nem tévedhet alapon.
Ami miatt vacilálok, az a lengéscsillapítás hiánya, valamint a sebességkorlát feloldhatatlansága - bár sejtelmem sincs így előre, hogy kellenek-e ezek nekem majd később.
A legnehezebb kérdés, hogy hosszútávra megérné-e nekem jóval többet költeni és pl egy max g2, vagy egy xiaomi 4 ultra felé keresgetnem. (Bár a sebességkorlát ott is meg lesz.)
A két márka mellett szól a későbbi esetleges eladhatóságuk is, ezek használtan jobban elpasszolhatóak talán. -
-
bandigyerek
senior tag
Olvasgatom ezt a Motor-Teljesítmény vitát. Tetszik.
A hozzáértőkhöz lenne kérdés, hátha az előző vita is megválaszolódik.
Én még a régi érából jövök, ahol a motort megtekercselték X Watt teljesítményűre. Ezt tették úgy, hogy kellett tudni, a működtető feszültséget. Az említett képlet szerint (ami egy egyszerűbb verzió) kijött a felvett áramerősség.
Mostanában bonyolítják ezt a frekvenciaváltókkal, ahol a motor (egyszerűsítsünk), nagyobb feszültséget kap (pl: 400V helyett 580V) meg még valamit szaggatnak a szinusz hullámon, és máris "mondjuk" fele teljesítményét adja le, fele sebességgel. De ehhez már hozzászagolni sem tudok. A rolik motorja megint más. 3 fázis (gondolom a jobb eloszthatóság miatt), egyen áram? A feszt az aksi határozza meg. A fizika gondolom itt is működik, nem lehet megb..ni. Az viszont nem világos, hogy egy gyárilag "mondjuk legyen" 450W motor, hogy lesz rövid ideig 900W? Vagy tudja, vagy nem.
Vagy itt hogy műxik a rendszer?
-
hurjup
csendes tag
válasz
capriTomi
üzenetére
"SENCOR Scooter Two Long Range 2021" haver most vett egy masodikat is (itthonrol). Az elsot talan harom eve nyuzza, nem kimeli, napi futkarozos dombmaszassal is. 85 kilos. A Velencei to kerulest siman vitte. Asszem 400W, fizetos lesz.
Onnan tudom hogy van neki, hogy ram kerdezett (laikus vagyok!) tudom-e oldani a 25-os limitet. Nem tudtam. -
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Xiamoi Electric Scooter 3 Lite kapcsán vannak sajtóanyagok, melyben 250 W névleges teljesítményadat szerepel.
Viszont a hivatalos weboldalon most ez áll:
https://www.mi.com/global/product/xiaomi-electric-scooter-3-lite/
300 W rated power*
* 300W rated power test method: Power reading taken from a dynamometer according to 5.2.1 of QB/T 2946-2020, at a rated torque of 4.8N.m. Conformity requirement: 250W±20W. Report number: OTA1-20220604.
Magyarul:
* 300W névleges teljesítmény vizsgálati módszer: A QB/T 2946-2020 szabvány 5.2.1. pontja szerinti erőmérőn mért teljesítmény 4,8 N.m. névleges nyomaték mellett. Megfelelési követelmény: 250W±20W. Jelentés száma: OTA1-20220604.Aki utána olvasott már ennek, vagy helyből ért hozzá elmagyarázhatná, mit is jelent?
250W±20W teljesítménynek felel meg, de adott körülmények között mérőpadon sikerült kihozni belőle 300 W-ot?A lényegen nem változtat, az "utód", a Xiaomi 4 Go, és a többi felsorolt Ninebot roller továbbra is egyértelműen 250 W névleges teljesítményű roller. Ezáltal fennáll az a megállapítás, hogy továbbra is lehet kapni 250 W-os teljesítményű Xiaomi és Ninebot rollereket, a te állításod helytelen: "nincs is már 250W-os modelljük".
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Azt értette itt más is szerintem, hogy jogilag mi vitatható, de két esetben is tettél olyan megjegyzést, ami furcsán jött ki és fizikai tévedésre vall. Ez nem inkorrekt kiragadás. Vannak szavak, mondatok, ami védhetetlen, kétszer olyan hosszú hozzászólással sem semlegesíthető:
Egyik: A Lime pedig 48V-os, így hiába a 250Watt, értelmét vesztette a megkötés.
Másik: Mert ha 250W-ban határozza meg azért, h gyenge legyen a roller, majd jön egy gyártó, aki nem 36, hanem 48V-os hajtásláncot tesz mellé, azrán hiába a jogalkotó álomvilága a gyengécske, veszélytelen rollerről, mert a 48V-al párosított 250W-os roller már egyáltalán nem gyenge.
Mint kiderült, ezt is rosszul tudtad, a Lime nem is annyi és még egy barkácstuning sem értelmezhető rá. De ha gyárilag 48 V-ra tervezték volna és 250 W-ra, akkor is csak 250 W lenne.
Nem lesz több a teljesítmény, szavak cunamijával sem tudod elfedni ezt a tévedést.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kész. Feladom.
Mindenki csak azt ragadja meg a szövegkörnyezetből, amit ki akar ragadni.
Ilyenkor szoktam azt mondani, h sikerült megérteni a lényeget.
A jogalkotói oldalról felmerült felesleges erőlködésről szólt a hsz-om, mármint, h minek a teljesítmény korlát, elég lenne a sebesség korlát, mivel a teljesítmény változtatható, és ahogy DigitXT is írta, egy matrica csupán, h a gyártó ráírja az akár 500Wattos motorjára, h 250W, aztán olyan elektronikát párosít mellé, amilyet akar, és máris kész az a roller, amire 250w van írva, de felmegy 45-el 10%-os emelkedőre is, ha nem korlátozzák le 25-re.
Én sajnos úgy jártam, h nem találtam olyan pálcikarollert akkoriban, ami felment volna emelkedőkre, így át kellett alakíttatnom a rollerem. Így már felmegy a dombra értelmezhető sebességgel, és "járulékos veszteségként" megnőtt a végsebessége is, pedig csak egy egyszerű G30-as pálcikaroller az eredeti motorjával.
Ma már elég lenne egy F2 sorozatú Segway, vagy egy G2, mert ezek is felmennek, akkor is, ha csak félig van az akksijuk.
De ha egy elbxszott szabályozással betiltják ezeket a 400-450W-os rollereket, akkor nem marad más, mint ismét autóval közlekedni.
Sajnos nem mindenki lakik az alföldön, sík terepen.A fellengzős duma pedig felesleges, villamosipari végzettségem van, az elektrotechnika, vagy a teljesítményháromszög sem okozott gondot, csak én nem alkalmazom az akkoriban megszerezett tudást, mert más irányban indultam tovább, max épületvillamosság szereléséhez van néha közöm, ahhoz meg nem kell DigitXT féle, litánia hosszúságú ismertetőket írnom a rollerek elektronikájának mélylélektanával kapcsolatban.
-
válasz
PociAti
üzenetére
Oppsz, na ezt nem jól tudtam.
Fantasztikus.
Te meg elírtad a Mi 3 Liteot, az kakukktojás, (300Wattos).
1:1
Így megfelel?
Ez után a lista után nyilván nem vagyok képben a jelenleg futó modellek teljesítményét illetően, nem?
Majd legközelebb oda írom az ilyen hsz-okhoz, h "költői kifejezéssel élve", h egyértelmű legyen azoknak is, akik úgy tűnik, csak kötekedni járnak ide.
A 250W-os rollerek egy része csak 20-al megy ugye, aki rollert keres, meg nem feltétlenül éri be ezzel. Ezért se "foglalkozok velük".
Nem vitázni kellene, hanem beszerezni pl a Segway eladási listáját. Melyik roller fogy jobban. Az F2 sorozat, vagy az általad kilistázott 250W-os modellek.
Most szőrszálhasogatok én is kicsit:
D18 kifut, utódja nincs
F25 kifutott, utódja az F25i volt, ami már nem 250, hanem 300Wattos volt, aztán az egész F sorozat kifutott, és az F2 sorozat meg 400/450 Watt lett. Ezekkel egyébként már tökjól fel lehet menni emelkedőkön, ennyit számít mindössze 50Wattnyi többlet.
A 4 Go-t meg szerintem ne emlegessük inkább, mentél már vele? Ezt még összecsukni se lehet, testépítő kell hozzá, h kinyissa a kormány rögzítőjét, utána meg az ember inkább kettétépné a zsinőrjait, mire sikerül a csomagtartba bepakolni.
Na így kell devalválni egy márka értékét.
Csinálunk egy szxr rollert menő narisari színkombinációval, ami "feldobja" kicsit, aztán "ajándékba" adjuk telefon mellé.
Az, h a Marketplace tele volt vele, mellékes.
Lehet a telefon sikeresebb lett volna olcsóbban árulva roller nélkül.
E2... Ez a kifejezetten nem vízálló, tömörgumis rollere a Segwaynek. Kimaradt belőle a vízzáró tömítés, mert hiszen minek az, különben is miért nem olvassa el mindenki a használati utasítást, hiszen benne van, h ennek az IP védettsége egyel kisebb a megszokotthoz képest.
Persze, h jelennek meg ilyen kis teljesítményű új rollerek is, ezzel se mondtál újat, sík terepen jól használhatóak, csak kérdés mennyi fogy vajon belőlük? Nekem úgy tűnik, a trend az, h a 250-300W helyett áttolódik a választék a 350W-nál is nagyobb 400W felé, ill. fölé.
Ha a 250W-os modellek annyira jók, miért nincs belőlük 10Ah, 12.5Ah, 15Ah akkupackkal?
Szintén költői kérdés volt.
A Xiaominál meg kb ugyanez a trend, 250W a 4 Go-t leszámítva eltűnt, a 300W meg ott is emelkedik, annyira, h az új 48V-os rollereik meg az 1000Wattokat súrolja 400W névleges teljesítmény mellett.
Ami a kormányokat illeti, mégis mit kellene tenni? Örüljön a lakosság, h élhetetlen szabályokat erőltetnek a rollerre?
Nálunk pl a lehető legostobább szabályozást sikerült "átmeneti" jelleggel megalkotnia a doktorbelügyminiszter úrnak.
Ahová a roller a legtöbbet kívánkozna, az a kerékpárút lakott területen belül, de ott nem is szabad használni.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
a 48V-al párosított 250W-os roller már egyáltalán nem gyenge
Ne csináld már... 36V-os akku mellé raksz egy 7A vezérlőt, az kb. 250W.
A 48V akku mellé meg raksz egy 5A vezérlőt, és az is... Egyáltalán nem
lesz erősebb a 48V-os verzió. Ez egyszerű fizika. Arra gondolsz, hogy a
vezérlő ugyanolyan áramkorlátú, és akkut cserélsz? Akkor a 48V verzió
már közel 350W-os, és emiatt erősebb: ha lepapírozzák 250W-ra, akkor
nem érvényesül a jogalkotói szándék. Ezért értelmetlen ez a "névleges"
teljesítmény mint korlát, mert fene se tudja, mit fér bele valójában.
Ui: ha már veszélyesség, akkor egyértelműen a végsebességkorlátozás
az egyetlen járható út, mégpedig szoftverből, megkerülhetetlen módon.
És sajnos 25 km/h-nál is meg lehet halni. Veszélytelen roller: álomvilág. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Akkor jól sejtettem, hogy valami itt nem tiszta, fizikai hiányosságok vannak. Felejtsd el ezt a feszültség dolgot, nem az számít. Írtam is, hogy mellékes.
Ha valami 250 W-os, akkor annyi. Ha egy gyártó nagyobb feszültséggel oldja meg a 250 W-ot, az ugyanúgy 250 W-os lesz, csak kisebb áramok dolgoznak benne.
A teljesítmény fejezi ki lényegében a motor erejét, mennyire bírja az emelkedőt, vagy milyen jól gyorsul. Nem a feszültség.
P = U x I, ha ismerős.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Azt akartam közölni, amit leírtál te is.
Ha a jogalkotónak lenne egy cseppnyi műszaki ismerete, és nem kizárólag a rollerek ellehetítlenése lenne a célja, akkor feleslegesnek tartaná a teljesítmény korlátot, vagy legalábbis a túl alacsonyra szabott korlátot.
Mert ha 250W-ban határozza meg azért, h gyenge legyen a roller, majd jön egy gyártó, aki nem 36, hanem 48V-os hajtásláncot tesz mellé, azrán hiába a jogalkotó álomvilága a gyengécske, veszélytelen rollerről, mert a 48V-al párosított 250W-os roller már egyáltalán nem gyenge.
Csak műszakilag felesleges. De ha nincs más megoldás, "a természet utat tör". Vagy marad az autózás azoknak, akik nem alföldön laknak.Nem azért kell 400-450Wattos roller, h áthágjuk vele a szabályokat, hanem, h felmenjen egy kisebb emelkedőn is gond nélkül.
Ezt kellene a jogalkotónak is felfognia.
A 25km/h-s sebesség korlátozás épp elég lenne, ha ésszerűen megállapított teljesítmény korlát megállapítására képtelenek.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amit sokan nem értünk, de lehet rá magyarázat:
Jókai-regénnyel vetekedne a szabályozás
2024. február 24
– A probléma abból ered, hogy az új mikromobilitási eszközökre nem dolgoztak ki szabályozást. A minisztérium már többször nekifutott, de hamar rájöttek, olyan mennyiségű joganyagot kellene hozzá kidolgozni, hogy a végeredmény – vastagságát tekintve legalábbis – egy Jókai-regénnyel vetekedne – mondta Herpy Miklós.
Amennyiben jóváhagyják a tervezett KRESZ-módosítást, és így az e-rollerek 25 km/h végsebességig kerékpárnak, az ennél gyorsabbak segédmotoros kerékpárnak minősülnek majd, akkor a meglevő rendeleteket ki kell egészíteni a segédmotorként meghatározott eszközök forgalomba helyezésének és forgalomban tartási feltételeinek a szabályaival. És mivel jogosítvány is szükséges lenne hozzá, a jogosítványra vonatkozó jogszabályokat is módosítani kellene.
– Ez azért sem egyszerű, mert létezik egy uniós harmonizált jogosítványrendszer, amelybe úgy kellene beilleszteni a segédmotornak minősített elektromos roller kategóriáját, hogy azt egyébként az unió más országaiban „explicit” nem ismerik – mutatott rá a szakjogász.
Ráadásul a jogosítvány megszerzésére vonatkozó vizsgáztatás, és az ehhez kapcsolódó oktatás szabályait is ki kellene egészíteni.
– És van egy rossz hírem: az Európai Unió majd valamikor meg fogja alkotni a mikromobilitási eszközökre vonatkozó harmonizált szabályokat, és akkor a tagországi jogszabályokat ki lehet dobni a kukába, és újakat kell megteremteni – fogalmazott Herpy.
Az uniós országokban is pontosan ezért ódzkodnak megalkotni az újfajta mikromobilitási eszközökre vonatkozó részletes jogszabályokat; ez az oka, hogy jellemzően csak átmeneti szabályokat hoznak.
Magyarországon is ez lehetne a megoldás. Meg kellene várni az uniós harmonizált szabályokat, addig pedig átmeneti szabályokat bevezetni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
A Lime pedig 48V-os, így hiába a 250Watt, értelmét vesztette a megkötés.
Nem világos, mit akartál ezzel közölni, jogi besorolás szempontjából a feszültségnek nincs jelentősége. Nem fejezi ki a járműnek sem a sebességét, sem a teljesítményét.
Hogy valaki belebarkácsol (mondjuk feszültségemeléssel növeli a teljesítményt), onnan kezdve ő a nagyobb teljesítményért felelhet jogilag. Érdektelen, hogyan oldotta meg. Plusz a kockázat, hogy túlmelegszik, leéghet a motor stb.
Egyébként (gyári) konstrukciós szempontból a nagyobb feszültség előnye, hogy kisebb áram szükséges a megcélzott teljesítményhez, így csökken az alkatrészek terhelése, hővesztesége, ezért kénytelenek is feszültséget emelni a tervezők, ha jót akarnak.
Utólagos átalakítás más eset, a barkácsoló ember nem tervezi újra a rendszer elemeit, hogy minden optimálisan illeszkedjen egymáshoz, hanem csak belegányol egy ponton, amivel ki is nyírhat dolgokat.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
"Az nem lehet, h ismerem ezeket is, csak nem foglalkozok velük, ... "
Akkor ne foglalkozzál velük! Viszont létezésüket tagadni ............ lenne.
Kipontozott rész ízlés szerinti jelzővel behelyettesíthető."A Lime pedig 48V-os, így hiába a 250Watt, értelmét vesztette a megkötés."
Tudnám honnan veszed ezeket a hülyeségeket!
Model: Lime-S 4.0, Nominal Voltage 37V DC, Motor Power 250 W.
Minden területen csak ennyire felületes a tudásod, vagy csak a rollerekhez nem értesz?"Egyébként gratulálok, sikerült felsorolnod kb az összes szxrtérő, kerülendő rollert .."
Miért is soroltam fel azokat a rollereket?
Mert te tévesen állítottál valamit / nem mondtál igazat.
Beidézem újra az állításodat:
"De nem is értem hová árulják az osztrákoknak a Xiaomi, Segway rollereket, nincs is már 250W-os modelljük, és a 300 is kifut lassan;"
De van! Folyamatosan jelennek meg újak.És igen, létezik gyerek roller kategória, láthatod azok közül szándékosan egyet se raktam be. Ezek mind felnőtt rollerek!

"... de hát a törvényalkotók már csak tudják, h mi kell egy ország lakosságának, lásd azokat az országokat, ahol 250W lett a korlát. :/"
Szidod a magyar kormányt, hogy milyen szarok, még mindig nem hoztak törvényt a rollerekre, aztán szidod a svédeket, szlovénokat, luxemburgiakat, olaszokat, osztrákokat, angolokat stb. hogy ők milyen szar rolleres törvényt hoztak létre. -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
DigitXT az osztrák szabályokról beszélt. Te meg ellenérvnek felhozod a németet.
Egészen biztos vagyok benne, hogy az osztrák csúcsteljesítményről szólt, s szól
a mai napig: idéztem a minisztérium megerősítő közleményét, de jobban tudod?
És akkor nem fogsz linkelni, mert annak idején utána néztél és kész. Hát jó.
És akkor a kifejtősből: "A jogalkotó azonban láthatóan arra gondolt, hogy ennek
a 600 wattnak kell a csúcsteljesítményt (a csak rövid távon elérhető maximális
teljesítményt) képviselnie." Akkor mi a kérdés? (Hülyék az osztrák rendőrök is?)Tudod az egészben az a szomorú, hogy van egy teljesen jó szabály, aminek sok
roller simán megfelel (igen, névleg 350W-tal is), erre most egységesítés címszó
mellett akarják csökkenteni a megengedett névleges teljesítményt: az csak egy
matrica a motoron. Hogy teszteled? Megküldöd folyamatos 350W-tal, s ha leég
akkor jó volt?
És már megint ide kevered az akku feszültséget. Egy rendszer...
Három "alapvető komponens", de csak egyben, rendszerként beszélhetünk róla!
Ha tényleg 250W a motor, akkor nem rakhatsz mellé nagyobb akkut, mert akkor
a vezérlő változatlan áram korlátja mellett nagyobb lesz a teljesítmény és leég...
Ha viszont nem annyi, és bírja, akkor meg csak egy matrica kérdése, de egyben,
mint rendszer megfelelhet: bármit megpiszkálsz (akku, ECU), jön a büntetés...
Ui: szerencsére ez az egész engem nem érint, engem csak a technológia tart itt.
Nem rollerezek, elég volt egyszer majdnem meghalni miatta. Csinálja csak más. -
válasz
DigitXT
üzenetére
Ezt azért még idetenném, nagyon jó cikk.
A linkedben volt ez is.
https://dadslife.at/dads-blog/e-scooter-oesterreich-illegal/Idézem a lényeget:
"A félreértelmezések: Az StVO 31. módosításával (2019. június) az új 88b. § „robogózás” bekerült a KRESZ-be. [2] Mint említettük, ez „ legfeljebb 600 watt megengedett maximális teljesítményt ” írt elő. Ezt a 600 wattot EDDIG MINDEN HATÓSÁG a maximális névleges folyamatos teljesítményként értelmezte (az a teljesítmény wattban, amelyet a motor 30 percen keresztül folyamatosan képes leadni), és nem „csúcsteljesítményként” . A jogalkotó azonban láthatóan arra gondolt, hogy ennek a 600 wattnak kell a csúcsteljesítményt (a csak rövid távon elérhető maximális teljesítményt) képviselnie.
Következmények: Ha ez a változata marad a törvénynek, Ausztriában több tízezer, 250 watt feletti névleges folyamatos névleges teljesítményű e-robogót nem fognak többé használni a közúti forgalomban – sőt, 2019 óta. Ennek mindenkire nézve következményei lehetnek. magán e-robogó-vezetők , de számos e-robogóbérlő szolgáltató számára is , akik többsége több mint 250 watt névleges folyamatos teljesítményű modelleket használ. Aki még ilyen modellt vezet, az jogosítvány nélkül vezet. Véleményünk szerint ennek súlyos jogi és anyagi következményei lehetnek egy személyi sérüléssel járó baleset esetén , ahogyan azt az ÖAMTC munkatársa is megerősíti: „Ha nem engedélyezett e-robogóval okoznak balesetet. használat esetén a költségek megnövekedésének kockázata áll fenn . [8] Ennek azonban nagyon kellemetlen következményei lehetnek az e-robogó kereskedői számára. És végül, de nem utolsósorban az érdekes kérdés továbbra is fennáll: az osztrák rendőrség által vásárolt e-robogók megfelelnek a hatályos jogszabályoknak? [6] Ezzel kapcsolatban megkereséssel fordultunk a Belügyminisztériumhoz, de a válasz egyelőre nem ad felvilágosító információt - a választ az alábbiakban közöltük.
A megoldás: „Kiselejtezési bónusz” minden 250 watt feletti névleges teljesítménnyel rendelkező e-robogóhoz, amely lehetővé teszi a gyors átállást a törvényi előírásoknak megfelelő e-robogókra? 🙂 Reálisabb ennek a törvénynek a „javítása” (remélhetőleg) , beleértve egy átmeneti szakaszt, amelyben minden jelenleg nem megfelelő e-robogó megengedhető."Selejtezési bónusz.
Ezzel én is kiegyeznék, ha időközben idehaza is 350W-os határt szabnak meg, és nem lehet majd a 400W-os Segwayt használni, az állam megveszi a nem használható rollert, és én veszek egy 350W-osat.
Problem solved.
Nyilván ez a megoldás.
-
-
válasz
PociAti
üzenetére
"szamár módjára szemellenzősen"
Az nem lehet, h ismerem ezeket is, csak nem foglalkozok velük, mert olyan gyengék, h értelmes ember nem vesz ilyet? Ezért nem is ajánlom, ha csak direkt nem ilyet keres valaki.
A Lime pedig 48V-os, így hiába a 250Watt, értelmét vesztette a megkötés.Egyébként gratulálok, sikerült felsorolnod kb az összes szxrtérő, kerülendő rollert, ez egy jó lista lett, hasznos.

A Zing sorozatot még esetleg nem akarod hozzájuk sorolni?
Azok is beleférnek az osztrák korlátba, igaz, h a gyártó is "gyerek-roller"-ként hivatkozik rájuk, de hát a törvényalkotók már csak tudják, h mi kell egy ország lakosságának, lásd azokat az országokat, ahol 250W lett a korlát. :/ -
válasz
PociAti
üzenetére
Ohh, igen, valóban 2021-ben emlegették. Ezt is.
Emlékszek erre a Révész Máriusz nevével nagy csinnadrattával bejelentett valamire, amiből azóta se lett semmi.
Miközben hangoztatták, h "széles társadalmi egyeztetés"-re fogják bocsájtani, amiből azóta se láttunk semmit azon kívül, h felsorolták, h kik vesznek részt az egyeztetésben.
De most ráírtam az E-Twowra, h szerintük mi lesz ezzel a 350W-al, meglátjuk reagálnak-e egyáltalán.
Mondjuk ez még úgy beleillene a Fidesz törvényalkotási szokásai közé, mármint, h senkit se kérdeznek meg, csak eléjük teszik az aláírni valót "egyeztetés" címszóval. Viszont már azért az elmúlt években csak kitehették volna valahová, a tervezetet, ha lenne ilyen egyáltalán. És akkor ne legyek szkeptikus? A topicban kirakta valaki korábban az írországi tervezetet, azt 2 évvel korábban adták ki, mint amikor elfogadták.
De most komolyan erre a 3-4 éves cikkre alapoztok?
És én vagyok a helikopter, meg vágyálmok vezérelnek?
Előásni egy ilyen régi, azóta lehet a minisztériumban már rég feledésbe merült sosem látott "tervezetet", és erre hivatkozva emlegetni a 350W-ot azért nem túlzás egy kicsit?
Ahogy előtte, meg azóta is volt még/már jópár hasonlóan hangzatos szalagcím, h "megszereztük", meg "kikerült", meg "az Index/Origo/stb birtokába jutott" a rolleres szabályzás..
Volt már sok ilyen rolleres tervezetet tényként taglaló cikk, ahol különféle közlekedés témakörben ismert szakértőket szólaltattak meg. (Legalábbis a cikkekben szereplő nevekre rá szoktam keresni, h kik ők mégis, a legtöbbjük valóban a közlekedés szervezésében utazik). Így gyakori volt a 250/300/350W is, mint teljesítménykorlát, hol a pedelecre, hol nem arra hivatkozva.
De könyörgöm, ez ~3 éve volt.
Hát azért ez a topic nem erről kellene szóljon, h gyakorlatilag a semmit kézpénznek vesszük, és idézgetjük, h "tuti", h ez lesz majd. Nem?
Ez meg mi megint már, h nem helytálló, h a németeknél az 500 Watt az névlegesre vonatkozik? Eszem megáll az érvelésedre...
Azért nem helytálló, mert nem csak a rollerekre érvényes, hanem minden más mikromobilitási eszközre is? És? Kit érdekel? Beletartozik a halmazba a roller? Igen. Akkor érvényes arra is az 500Wattos névleges korlát? Igen. Tehát a "legfejebb 500Watt" az valójában névlegest jelent? Igen. Hát mit akartok még ezen ragozni?
A legfeljebb szócska természetesen számomra is a csúcsot jelentette elsőre, csak mivel szkeptikus voltam, kíváncsi voltam, h ez vajon a névlegest, vagy a csúcsot jelenti? Nem azért, mert gyengeelméjű vagyok, és nem tudom a "legfeljebb" szócskát értelmezni.
Hanem mert pl. a Xiaomi Pro 2 D verziója az konkrétan a németeknek készült, és érdekes módon 300/600W-os.
Ez egy ellentmondás, rendszámot se kaphatna, ha csak 500Wattos csúcsteljesítményű rollert lehetne ott forgalmazni.
Vagy a G30 D. Külön a németeknek készült. Még a színe is más, kék. De 350/700W-os. Hát akkor ez meg hogy?
Na ebből indultam ki, azt addig olvasgattam, Redditen, Twitteren, Facen a német G30 topicokat, míg csak kiderült, h az nem csúcsot takar, hanem a névlegest.
Ezért írtam DigitXT-nek is, h nem fogok linkelgetni, mert biztos, h nem fogok mégegyszer annyi topicot átbújni olyan dolog miatt, amit én biztosra tudok már, mert egyszer rákerestem.
Ilyen az, ha valaki csak a törvény szövegét nézi, mást nem, (meg lehet ugye akár kérdezni egy német rolleres topicban is). :/
Hál'Istennek az általad belinkelt oldalon meg ott volt a német jogtár linkje, ahol meg szerepelt a néveleges szócska is, egyértelművé téve a helyzetet.
Facen nem a 250W-ra szoktam hivatkozni, az egy másik bekezdés volt, (az utolsó). Olyan országról még nem kérdeztek, ahol ennyire alacsony lett volna a megkötés, így ilyet még sose adtam válaszként. Sisak kell-e, meg hol kell, vagy lehet vele menni (járdán, úton, bicikliúton), ilyesmik kerülnek szóba, de mondjuk nekem is kb addig tart megkeresni, míg a kérdezőnek tartana. :/ -
-
válasz
capriTomi
üzenetére
Pálcikarollerek között kb ezek vannak:
Segway F2 Plus
Xiaomi 4 Pro (2nd gen)
Inmotion S1
Segway G30, G2Ezek elmennek 35km-t. Segway rollerek korlátozása szervizben feloldható, h 30-al is tudjon menni. G30 DHGateről is beszerezhető, az global verziós (G30P), alapból 30-al megy 25 helyett. Inmotion 52V-os, hatalmas az akkuja, 50+ km-t simán elmegy, alapból 30-al tud menni, de már nem nagyon kapható, ahol van, ott meg szertinem túlárazott. G2 lenne a legjobb neked, ha global verzióst veszel (DHGateről), az alapból 35-el megy 25 helyett, csak drágább.
A G2 az első lengéscsillapítója miatt amúgy is kérdéses, jó vétel-e.
Xiaomi 48V-os.Itt ki vannak gyűjtve az adatok, össze tudod őket hasonlítani:
https://prohardver.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_26133-26133.htmlVagy veszel valami mást amit írtak feljebb.
A noname rollereket nem ismerem, vagyis nem írok róluk. Mindenki maga dönti el mit akar magának venni.
A hatótáv nagyban függ az alkalmazott sebességtől is, ha csak 15-20-al mész Eco módban, azzal lehet hozni a gyártó által megadott hatótávot is akár.
-
pescara
aktív tag
válasz
Peaceliker
üzenetére
nekem a g30 max siman tudja a 45 km-t varosi hasznalatban ugy, hogy probalom soha nem 20% ala meriteni. Lejtokon meg a leggyengebb visszatoltesnel is tolt rendesen
-
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Pont ezt akartam írni én is.
Nem mindegy hogy az eladott 100 darabból 10 már eltörött,
vagy az eladott 10.000 db között akad 6-8 törött roller.
És közben az eladott 100-ból már csal 60 működőképes, a maradék elektronikai hiba miatt használhatatlan.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Nekem ez azért nem mindegy, mert a gyerek 13 éves... Sajnos az iX3-ra is kell GFB, mert 40 km/h a végsebessége, hiába csak 24 kg.