- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
wwenigma #27398 üzenetére
Köszi , akkor nem én vagyok a béna ezen a téren.
Volt egy kis baleset, leállítás után a bolt előtt ahol vásároltam (oda mentem be)
Elborult. 🫣
A markolat perem elvileg cserélhető, 700 Ft körül van, az nem tétel, a garanciát nem befolyásolja, a trepni burkolat is cserélhető?
-
Megnéztem a guide-ot, simán nem megy. Van erről valami szájbarágós leírás vagy videó?
Appban simán bekapcsoltam, beadtam a PIN kódot, aztán ha bekapcsolom a rollert nincs lezárva.
Pedig be van kapcsolva minden látszólag, csak az LCD-n nem jelenik meg semmi ilyesmi, nem kér PIN kódot, nincs lakat jel.
-
-
front3r
őstag
válasz
alphamooncam #27393 üzenetére
Védőfelszerelésnél sisakon gondolkoztam, bringáson. Mivel tényleg 25 fölé nem mennék, főként munkába járásra használnám.
Más kérdés lenne a szabadidős tevékenység, akkor meg annak megfelelően "öltöznék". -
Reggie0
félisten
válasz
front3r #27392 üzenetére
"De azt is megértem, hogy nagyon veszélyes a gyártók hozzáállása, hogy főként a teljesítményt fejlesztik ész nélkül. Ki tudja hol áll meg a technika, és mikor jutunk el lassan az 50 ezer wattos rollerekig?"
Kozben nincs egy olyan roller, aminel ne torne a nyaka, a felfuggesztese vagy a kormanyrud.
-
alphamooncam
őstag
válasz
front3r #27392 üzenetére
"Na és pont ez miatt érezném szarul, ha az új KRESZ után megállítana a rendőr, és akár büntetést is adna, mert túl erős a rollerem, és hol a jogsim…"
Rendőrség szolgáltat, nem büntet.Jó esetben.
Nem a büntetés a fő profilja. A szabálykövetésnek meg belülről kéne fakadnia, nem pedig rákényszerítésből.
Rendőrök száma sem lesz több, csak éppen annyi amennyit a politkusok elégnek vélnek, ti. el kéne őket tartani, - nem termelnek, ezért kiadás - és bizony annyival kevesebb jut ez ex köztársasági elnöknek, házelnöknek stb egyéb ingyenélő bürokratának, hogy több legyen.
Más.
Ugyanazon erők hatnak az összes kétkerekűre, ugyanazok a kihívások a várnak a rolleren "száguldozókra" mint pl. a nagy motorokéra.
Utóbbira létezik és elfogadott a vezetéstechnikai tréning, előbbiről nem tudok.
Előbbire nincs a kihívásnak megfelelő szűrő, jogsi követelmény utóbbira van.
Amit nem láttam a hsz-edben a költségek között az az, hogy mennyit költenél védőfelszerelésre.
Mindenesetre elgondolkodtató. -
front3r
őstag
válasz
DigitXT #27391 üzenetére
Az a “baj”, hogy elég jól érvelsz.
Igen, a kerékpáros dolgot az miatt hoztam fel, hogy azzal ezt is meg lehet tenni, viszont tőlünk meg megkövetelnék a jogosítványt.
Nekem az egésszel a bajom - ha tényleg így akarják megtenni - hogy jogsihoz kötik a teljesítményt, de ezt már mondtam.De azt is megértem, hogy nagyon veszélyes a gyártók hozzáállása, hogy főként a teljesítményt fejlesztik ész nélkül. Ki tudja hol áll meg a technika, és mikor jutunk el lassan az 50 ezer wattos rollerekig?
Mert már tizenezresek is vannak.
Szerintem inkább az iparnak kellene változnia, hogy más felfogással, konstrukciókkal építsenek rollereket, amelyek beleférnek a mikromobilitásba, de ne szenvedjen az se hiányt, aki fel akar jutni az emelkedőkön.
Ja és abba valóban nem gondoltam bele, hogy nagyon hosszú lenne, mire akár 70-80 km-t lehajtasz vele 25 km/h-val, viszont van rá ülés is, így kényelmesebb is tud ez lenni.
De nem csak ezért jó a nagy “gyári hatótáv”, hanem mert télen, széllel szemben, nagy testsúllyal nem mindegy meddig visz el, ha a gyári képessége se acélos. Szerintem így már érthetőbb az álláspontom is.
Valóban nem vagyok az a sunyi arc, aki hozza itt a szentet, és a valóságban meg 100 km/h-val akar menni a járdán.Persze a szabály egy dolog, meg a másik a betartatása. Hiszen látjuk a mindennapi közlekedésben is, hogy mennyi szabálytalanság történik halmozottan is, és mégse reagál rá a rendőrség. A legszarabb érzés az, amikor pirosnál megállsz, de mindenki más megy tovább, és úgy érzed, hogy te vagy a legnagyobb hülye, holott nem.
Na és pont ez miatt érezném szarul, ha az új KRESZ után megállítana a rendőr, és akár büntetést is adna, mert túl erős a rollerem, és hol a jogsim…
Igazából a jogsit is letenném, ha nem a mostani SMKP-s tanfolyamot/vizsgát kellene letennem, és emészthető áron lenne. Hanem akkor már legyen egy elektromos rolleres jogosítvány, na azzal egyetértenék.Ja és megértem, hogy könnyű bármilyen rollerrel elesni, és sajnálom ami veled történt!
Igazából az ismerettségi körömben is jártak így, és én nem értettem, hogy sikerült ilyen csúnyán elesni, de nem mindenki ugyanúgy koncentrál, stb…
Pedig nekem egy E-twow rollerem volt. Én is estem el vele, de csak véraláfutásos lett a karom, fűre estem. Ez is a vizes, nyálkás, faleveles úton történt, azóta kerülöm ezeket és sokkal de sokkal lassabban megyek ilyen időben.
Ilyenkor még a 10-15 km/h is bőven elég lehet és nagyon figyelni kell a kormány egyenesben tartására és készen állni arra, hogy kifut alólad a roller bármelyik pillanatban.Gondolom ezek után furának tartod, hogy akkor miért akarok ilyen erőset. Alapvetően nem a végsebessége vonz. A városban tényleg az alapbeállításán, tehát a 25 km/h max sebességen használom. Nekem a terep és az emelkedőn való feljutása tetszik így látatlanban, na meg a 120kg súlyom cipelése. Ülés is van hozzá, külön felszerelhető, de egyelőre nem tervezem.
Főleg, hogy még meg sem vettem, ha meg is veszem, akkor még be kell szerezni hozzá egysmást, lehet pluszban szigetelni kell, KGFB-t is kötni kell rá.
A másik ami megkönnyítette, hogy ezt válasszam, hogy jó paraméterei vannak, és nagyon de nagyon jó áron(550-600k). -
DigitXT
félisten
válasz
front3r #27388 üzenetére
amelyikkel fel lehet tekerni a Normafára
Ez csúsztatás...Először is a Normafára simán fel lehet tekerni rásegítés nélküli kerékpárral is, én is megtettem már párszor (réges-régen egy messzi-messzi galaxisban). 200-300W-ot tud egy átlagember rövid távon (versenyzők hosszú távon is). Szóval egy pedelec, ami hivatalosan csak 250W-ot segít (ez az ún. névleges teljesítménye = ennyit bír hosszú távon a motor), ha mellérak 750W-ot (amit rövid távon tud), ketten együtt már bőven 1000W környékén vagytok, így még tempó is lesz felfelé, öröm-bódogság. És akkor ez még egy legális pedelec, tehát elektromos rásegítésű kerékpár. Kerékpár. Amit ki akarsz ebből hozni, hogy ugyan már vigyen fel a szekér mondjuk egy 20%-os emelkedőn is könnyedén, tehát úgy, hogy neked nem kell beletenni semmit, csak húzod a gázt, és akkor lenne részed mikromobilitásban... Hát nem igazán. Azt már most is SMKP kategóriába teszik: ha gázkarral önálló haladásra képes, akkor az nem kerékpár, slussz. Ez van.
Pont volt egy ilyen érdeklődő az elektromos kerékpár topikban, ahol levezettem, hogy azért az nem úgy van, hogy 250W felvisz bármit bárhova, mert fizikailag nem tud... Egyszerűen azért, mert bizonyos sebesség alatt az átlagember szimplán pofára esik a biciklivel, mert nem tud egyensúlyozni.
Tehát van egy minimális sebesség igény, van egy emelkedő, a pilóta súlya adott, akkor kiszámolható a minimális teljesítmény igény is. Ad absurdum nem lehetséges megcsinálni egy 250W-os motorral egyáltalán, de ha megpróbálod, igen hamar szétég a retekbe.
a 25km/h korlátozás is túl szigorú egy rolleren
Egyáltalán nem az... Pont elég sebesség ahhoz, hogy megmurdelj, ha elesel...Nekem majdnem sikerült (szerencsére még tudok írni), bár nem úgy indult a dolog (csak egy kulcscsonttörés... aha, aztán később kiderült, hogy plusz még 9 borda, és egy leszakadt lép, utóbbiból lett volna a baj, de mázlim volt), szóval nekem ne mondja senki, hogy egy átlag rolleren (nem egy motorkerékpárra hajazó nagy dögön!) kevés a 25 km/h. Közúton lehetne többel? Lehetne. Kellene? Attól függ... Autók közé nem valók a rollerek (25-ös korlátozással) ez teljesen egyértelmű...
A "nagy teljesítményű" rollert, ami tud menni 50-60-at elvileg be lehet engedni az autók közé is, de abból is lesz balhé (mert máshová már nem engednék). Kicsi a kerék, kátyúsak az utak, bénák a sofőrök... A legtisztább a bicikliút lenne a rollereknek. Járda? Felejtős. Balesetveszélyes: max. ott lehet engedni, ahol nincs más, és ott is csak lassan... Ja, hogy ez már most is így van a KRESZ-ben. Lehet, ha büntetnék azokat a kerékpárosokat, akkor látszana is? Nekem is volt egy gyalogossal való találkozásom járdán. Azóta nem megyek járdán. Pont. (Nagyon figyeltem pedig balra, nehogy elém lépjen valaki egy kapualjból, erre richtig jobbról táncolt elő... 25-tel sem mentem, mivel annyi volt az akkori rollerem végsebessége, de pont telibevertem, és igen nagy mázli, hogy lényegében nem sérült meg senki.)
Abban egyébként egyetértünk, hogy miért 25, ha bicikliúton mész, ahol a biciklis hajthat 30-cal (nem 40-nel, ezt én sem tudtam jól, de persze túl szokták lépni a sportolók - átlagember nem -, és valóban nem trafiznak ott a rendőrök), feltarthatod a biciklistákat. De ismerve az átlag rollereket és átlag biciklistákat, jó az a 25...
ez miatt nem térnek át az emberek a mikromobilitásra
A mikromobilitásban benne van, hogy mikro, tehát nem 200 km-re elutazó, és nem 50 km/h sebességgel hajtó, hanem rövid távon, nem gyorsan, csak a gyaloglásnál gyorsabban/kényelmesebben... Ez amúgy az egészben az "átverés" is egyben szerintem, mert annyira viszont nem biztonságos a dolog, hogy csak úgy kiveszi az autóból és rááll az ember, aztán gurul 25-tel... Egy hiba, és konkrétan szét tudja verni a fejét az aszfalton, nem kell hozzá sok. De ha azt mondanák, hogy oké, vegyél fel sisakot, akkor jönne a hőbörgés, hogy emiatt nem térnek át az emberek, mert nekik nem kell sisak... A jogosítvány kérdése szvsz a legkisebb probléma. A biciklisták nagy többségének is van jogosítványa, aztán mégsem sikerül megállni a piros lámpánál (tisztelet a kivételnek). Nem azért, mert nem ismeri a szabályt csak pont leszarja. Ezen csak az segíthetne, ha mindenki beazonosítható lenne a forgalomban (beleértve a jelenleg rendszám nélkül futó SMKP-kat), és úgy talán lenne elrettentő ereje a bekamerázott kereszteződésnek, mert repülne a csekk. Addig viszont max. a rolleres repül (mint én a felvételen), és csak azért lesz megfogva noch da zu feljelentve, mert éppen összetöri magát. (Ilyen a c'est la vie.)Ui: ha jól értem, egy olyan rollert akarsz "rollerként" használni, ami 6000W, arra hivatkozva, hogy van benne egy (könnyen kiüthető) szoftveres sebességkorlát. Én erre azt mondanám, hogy ne legyen kiüthető, és akkor hadd szóljon, de ne legyen 6000W, mert már az SMKP is 4000W-ig SMKP csak, nehogymár egy roller több lehessen. És amúgy nem kell 6000W, hogy felmenj a Normafára. Tényleg nem.
A másik meg, hogy ezzel akarsz megjelenni bárhol, mint "rollerrel"? Azért meredek:
Ez minden, csak nem mikromobilitás.63 kg: próbáld ezt bedobni egy autó csomagtartójába. Ja hogy ezzel nem kell autó, mert odavisz, ahova menni akarsz. Tiszta sor, de akkor nem roller. De legalábbis nem kerékpárokkal egyenrangú valami, amit ugyanúgy bárki használhasson jogosítvány nélkül. (Abban sem lennék biztos, hogy a B jogsi amúgy elegendő arra, hogy valaki rápattanjon egy SMKP-ra a forgalomban. Ha a motorkezelése egyáltalán nincs meg, ön és közveszélyes lesz, a KRESZ ismeretektől függetlenül. A B125 szólt volna egy könnyített/olcsóbb motoros jogsiról, de ahogy elnézem ezeket a kínai dögöket, lassan ezekre is kéne. Egyszer rááltam egy ilyenre, de mondtam az embernek, hogy ez életveszélyes. Olyan szar gázreakciója volt, hogy az felér egy gyilkossági kísérlettel. Tényleg. Ezeket szokta egy helyi vállalkozó teljesen átépíteni, újra programozni, és akkor talán használható lesz ugye SMKP jelleggel, de gyári állapotában... Hagyjuk is. Öltöny és full face bukó, jó kombináció, mintha nem tudná a gyártó, mit árul, kinek.)
-
válasz
Thunderzolee #27389 üzenetére
Nekem is 36V rémlett, csak lestem
[kép]
Ez megoldódott, nem is lehet oda beírni a polgári nevetLegalábbis szóközzel nem.
-
válasz
GoodSpeed #27381 üzenetére
Az nem 42Voltos, hanem ugyanúgy 36, csak néhány helyen (helytelenül) az akksik teljesen feltöltött állapotában levő feszültség értékét adják meg.
A jó ég tudja miért.A motor teljesítménye meg ha nagyobb (250W vs. 350W), az nem feltétlenül jelentheti azt, h jobban meríti az akksit a nagyobb motor, és ezáltal biztosan hamarabb lemerül a roller, mert lehet, h hatékonyabb is a motor annyival, h összességében nagyobb hatótáv lesz a végeredmény.
De ezeket a megadott értékeket még mindig fenntartással kezeld, mert mindig 15km-es sebességgel mérik, Eco módban, és a Sport módban is ott van a "teljesen sík úton, gyorsítások, fékezések nélkül" feltüntetve. Szóval kár abban reménykedni, h ez majd elmegy talán akkora hatótávot amennyit szeretnénk.
Inkább nagyobb akksival vegyük a rollert. -
front3r
őstag
válasz
DigitXT #27387 üzenetére
Én meg ebben érzek ellentmondást. Mivel kell az erő is ahhoz, hogy felmenj egy dombra, vagy hegyre. Miért zárjuk ki azokat, akik ezt meg szeretnék tenni? Akkor csináljuk már meg a bringásokkal is, hogy amelyikkel fel lehet tekerni a Normafára, akkor azt tegyük az SMKP kategóriába.
Értelemszerűen a 25km/h korlátozás is túl szigorú egy rolleren, igaz szabályos. Mert egy közúton lehetne többel menni, “ahogy bringánál sem nézed, hogy mennyivel mész”, kb annyival, amit a józan ész megenged, ez lehet 40km/h is. Egy rendőrt sem láttam, aki megállít egy biciklist gyorshajtásért. Tekintsünk el a balesetektől, stb.
Sajnos a járdán sem büntetik őket, akármennyivel mennek, legalábbis itt Pesten.Megint lehet azzal lesz a baj, hogy túl szigorú lesz a törvény, és ez miatt nem térnek át az emberek a mikromobilitásra, pedig pont, hogy csalogatónak kell lennie. Annyi viszont igaz, hogyha kocsiból térnek át, akkor már van jogsijuk. De ez csak egy része az embereknek.
-
DigitXT
félisten
válasz
front3r #27386 üzenetére
Ellentmondást érzek a 200 km hatótávolság vágya és a mikromobilitás között.
Illetve mi a fenének kellene ekkora hatótávolság 25 km/h végsebesség mellé?
Ha az átlagsebességed 20 km/h, úgy 10 órán keresztül állnál egy rolleren?Amúgy opciók mindig vannak (max. nem mindig gyári), kiegészítő akkukkal ki
lehet tolni a hatótávolságot a végtelenbe és tovább, de cipelni kell plusz súlyt.Szerk: egész biztos lehetsz benne, hogy lesz korlátozás motorteljesítményre.
A motorkerékpároknál komplett kategória rendszerek vannak, nem véletlenül.
Abból, hogy 500W esetleg nem elég egy emelkedőn felmenni nagy tempóval,
még nem következik, hogy kW-okat kellene bárki kezébe adni mint "roller". -
front3r
őstag
válasz
PociAti #27384 üzenetére
A végsebessége értelemszerűen nagyobb, mint 25km/h, de legalizálási okokból nem támogatott, tehát ebben az esetben a roller megfelelne az új KRESZ-nek. Kivéve ha más tényezőt is behoznak, amit remélem nem tesznek meg.
Amúgy a manual-ját olvasva van egy kombináció a feloldására, viszont tudtommal, ez visszazárja a roller kikapcsolásával, tehát újra meg kell tenni(ezt a részét már nem írja a manual).
Valószínű több hatóság az EU-n belül így elfogadja a rollert.
Az az igazság, hogy belvárosban bringautakon nem is kell több, volt régebben E-twow rollerem, annál ez jött le nekem a napi szintű közlekedésből.
Csak sajnos 500W nem volt elég hogy dombra felmenjek vele, illetve az akksi is kicsi volt, nagy távokat nem lehetett vele megtenni.Viszont a roller választékból úgy látom, hogy a teherbírás, akksi kapacitás, motor teljesítmény majdnem egyenes arányban változik, és nincsenek olyan opciók, hogy pl. meg tudj tenni 200km-t, de csak 1000W-os a motor.
Már csak ez miatt is hiba lenne, ha az új KRESZ korlátozná a motor teljesítményét, mert ezzel együtt szinte minden mást is korlátoznának, így kizárnák az emberek egy részét a mikromobilitásból.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #27382 üzenetére
Vannak eszközök, ahol működik az általad említett módszer, hogy más országot adsz meg. (Pl. egy BT-s hőmérő esetén, vagy más kütyüknél.)
Viszont közlekedési eszköznél nem az számít mely ország állampolgára vezeti a járművet, hanem az számít hogy a jelen országban milyen közlekedési előírások vannak érvényben.Ami nekem új, hogy ebben már 4 mód van, E = Eco, D = Standard, S = Sport és gyalogos mód, amit egy gyalogos piktogramja jelöl.
Amerikai teszt szerint a global verzióban van cruise control. (Ez nem meglepő. Hasonló társaiból kiindulva valószínűleg csak firmware kérdése most is.)
-
PociAti
őstag
válasz
front3r #27380 üzenetére
"de 25km/h-nál nem venném fel a sebességét(van rá kombináció a korlát eltörlésére ideiglenesen)."
Nem lett teljesen kerek a mondat.
Rollert nem ismerem, Napidroidon úgy olvastam csak mostanában kerültek ezek kiszállításra.
A sebességkorlátok beállításra talán van lehetőség a roller saját menüjében is (ilyen nagy gépeknél néha előfordul), illetve olasz nyelvű YT videókban is hasonlóról beszéltek a Lenzod Pro app kapcsán.Napidroidon 85 km/h végsebességről írnak, a gyártó oldalán 25 km/h.
https://o-otd.com/products/ootd-d99-scooter
Nos, ez utóbbi a 2×3000W-os motor, 90 Nm nyomaték és 60 V 40 Ah akkupack mellett elég vicces érték, nehéz komolyan venni. Gondolom amíg a roller menüjében fel nem oldod a sebességhatárokat.Amúgy a gyári sebességhatár az csak egy paraméter a sok közül, aminek együttesen meg kell felelni.
-
Ciccuka
veterán
fékbetét
akkuhegesztő
akkufólia
kábelragasztó
mérőműszer
kiegészítő csipesz
nyákragasztó
bms
xt30 csatlakozó
töltő
12,5" 62-203 gumi
DC 5.5 2.1 csatlakozó
segway kijelzővédő
kapcsoló
Y-elosztó
kábelcsőhátha hasznos valakinek kiinduláshoz, javításhoz (főként kínai rollerekhez)
-
válasz
Dr. Szilikát #27365 üzenetére
Azon filóztam, hogy - de szerintem GPS + telefon régikód lekérdezés felülírja - ha eljön ide egy argentin mondjuk, vesz itt egy E2 PRO-t, létreehoz egy profilt, ahol kiválasztja, hogy hát ő egyébként argentin, székhelye Argentínában van, akkor kikapcsolásra kerül e a tempomat.
Tippre igen, pl mérföldre volt aktiválás előtt állítva, vélhetően akkor még ment volna a tempomat (ja csak 10 km/h). Aktiválás után, még meg sem adtam szerintem az országot egyből váltott km/h-ra.
Ami persze jó, hát nem is mérföldben mérem. Csak azzal repült is a tempomat.
Volt egy elektromos robogóm, abban azért nem volt tempomat, mert kisajnálta belőle a gyártó. 45 km/h-t írt ki, mikor 35-cel mentem :XD Lényeg a lényeg, hogy ott is idegesített. meg fárasztja az ember ujját a folyamatos nyomás, kisebb bukkanóknál is elmozdul az ujj. De ugye most már kollektíve kivették az újabb rollerekből, ez meg idei termés, így kénytelen vagyok benyelni, meg annak örülök, hogy nem egy egyedi problémás modellt fogtam kiA Segway-Ninebot magyar oldalán sincs külön E2 PRO feltüntetve:
Instructio - Segway-NinebotA sétálómód nagyon tetszik. A PRO 2-ben is van, csak ott nem igazán bír el, ami érdekes, mert igazából annyit kellene megoldani, hogy 5 km/h-t tartson, annyi energiát adjon, amennyi ehhez szükséges. Ez a Kugoo S1 PRO-nál is működött, ott még 2-3 km/h-val is.
Pro 2-nél mások is mondták. M365-ben meg egyszerűen nincs.
Itt az is tetszik, hogy automatikusan felkapcsolja a világítást gyalogos módban.
A kijelzőn ugyanúgy kiírja a töltöttségben töltés közben százalékban mint a PRO 2. -
Az hogy van, hogy 42V-os m365 7800 mAh akkumulátorral 30 km-t tud 250W-os motorral,
Még az E2 Pro 36V és 7650 mAh,és 350W-os motorral elméletben 40-et is tud?M365-nél két mód van ECO 20 km/h és sport 25 km/h
E2 Pro-nál 20 km/h-nál 35 km-t ír, 25-nél viszont nincs meg a 30, csak 27 km.
-
front3r
őstag
válasz
PociAti #27293 üzenetére
Tervezek egy OOTD D99-es rollert venni, de 25km/h-nál nem venném fel a sebességét(van rá kombináció a korlát eltörlésére ideiglenesen).
Tehát akkor ennek a rollernek a tervezési sebessége ez? A gyártó is ezt határozza meg az EU-ban a dokumentuma alapján. Illetve kiemeli, hogy ennek a feloldása jogi következményekkel járhat.
Tök jó lenne, ha az új KRESZ-ben a gyári km/h alapján történne a besorolása.Őszintén nem értettem sohasem a motor teljesítmény alapján való korlátozást. Hiszen értelme is van annak, hogy terepen, vagy hegyre is fel tudj vele menni. Meg ha 120kg vagy, akkor is tudj rollerezni rendesen.
-
Ez a szoftveres számzár mennyire hatékony? Pl blokkolja a hátsó kereket?
Mert amúgy a tömege igencsak masszív:
Dobozzal együtt 25 kg. Anélkül meg 18.
14.6 km-t tettem meg vele, és 63%-öt merült.Városban.
Ha új Profilt hozok létre a megtett km-ek elvesznek? Van kiolvassa a rollerből?
-
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
GoodSpeed #27376 üzenetére
Jaja 😅 Túl vastag a kormány, nem lehet rátenni mert az a műanyag bizbasz ott van és nem tudom levenni...
Egyelőre így van megoldva....
De nem stabil, elforog ha nincs a kijelző felé eltolva. Keréknyomást kérdezted még, gyárilag első 3,1bar, hátsó 3,6bar nyomást mutatott rácsavarás után, ennyin hagytam. Nekem 60% körüli töltöttséggel jött (0km) akku.
-
A számzár:
-
válasz
wwenigma #27374 üzenetére
Mi ez a számzáras dolog?
Ja jó, csak 8,6 km-nél:
vesztett 39%-ot. A boltban ez az egy volt, 0 km-esen, 96%-os töltöttség mellett:Na vazze a Username-et megváltoztattam, de elírtam, azt írta, hogy csak egyszer lehet megváltoztatni. Bezzeg a nicknevet lehet változtatgatni.
Szóval elvileg törölnöm kellene az accountomat, hogy megváltoztathassam?
A 8.6 Km-t 100%-ban én tettem bele
-
h1mpi
félisten
válasz
DigitXT #27372 üzenetére
Ahogy írtam korábban mi 99%-ban 25-30 km/h-val megyünk. Én 100 kg vagyok és 184 cm, ezért nem kényelmes a pálcika. Szerintem ilyen alacsony sebesség esetén sokkal jobb egy Nami, mert nem esel hasra egy úthibában. Úgy jön le a járdáról, hogy alig érzem meg, brutális. Azt többször is mondtam, hogy megértem, ha valakinek nincs ennyi pénze erre a hobbira, nekem se volt, de rájöttem, hogy ha biztonságosabban akarok rollerezni ezt rá kell költeni.
Az, hogy néha elkapartatom, nem jelenti azt, hogy így is használom. Azért az 1000-es motort se éreztem biztonságosnak, ezért is adtam el. -
DigitXT
félisten
Mindjárt gondoltam, hogy ott mondták. Voltam tag, vicc az egész: marketing, meg kivagyiság a lényeg... Igazán hozzáértők kevesen, szakmai témák csak minimálisan. Bizonyos témák meg konkrétan tabuk, mert akkor sérülne a reklámozott márka imidzse, hogy jé, azzal is el lehet esni, mert ha peched van, beszitál mint a szar.
De tud menni 100-zal, vegyétek!
Úgy általában egyet tudok érteni azzal, hogy bizonyos termékeket nem lehet jó szívvel ajánlani, mert konkrétan balesetveszélyesek (akár pl. gyári hibásak is). Mindeközben a biztonságos és a rollerezés egy mondatban... Hát eléggé megmosolyogtató.
Mindenesetre, ha valaki kifejezetten pálcika rollert keres, ami sokkal inkább roller mint motorkerékpár, annak sajnos teljesen értelmetlen tanács, hogy 60V alatt semmit nem érdemes...
Illetve, ha 250K körüli a kerete, akkor semmit nem lehet neki ajánlani 1MFt-ért, mert egyszerűen nem tudja/akarja kifizetni...
Létezik egy olyan fogalom a közgazdaságtanban, hogy rezervációs ár: nos ha éppen 250K, akkor annyi... Akkor is, ha egyébként megtehetné, hogy többet is kifizet, de nem akar... Amúgy 1.5MFt neked lehet nem sok, de a legtöbb user itt nem pattint ki ennyit csak úgy egy hülye hobbira.
Most még úgy gondolod, hogy minden fasza, megízlelted az erősebb vasat, nagy az élmény, elvakít a szerelem. Aztán amikor először ízleled meg az aszfaltot, akkor elgondolkodsz, mi a biztonságosabb...
És nem kell ehhez bénának lenni: külső hatásra is baromi gyorsan megtörténhet a baj. (Jóval gyorsabban, mint motorkerékpáron.)
Ui: részben amúgy megértelek, és részben egyet is értek: kell a jó futómű, a jó gumi, fék, minden. Kellhet az erő is, meg tempó is.
Például én sem tudok jó szívvel SMKP-t ajánlani senkinek, Bp-i közlekedésre, mert a 45 km/h kevés. Pont. 2009-ben, amikor az "A" jogsim csináltam, béreltem egy 4T 50-est (órára járni): annyi előnye volt, hogy nem kellett beöltözve buszozni. De konkrétan nagyon kevés volt a tudása. És ezt már akkor és ott tudtam. Egy csomó hétköznapi közlekedési szituációban veszélyes volt. "Keveset eszik, viszont nem megy." Egy 2T 50 rögtön élhetőbb, ha az ember elviseli a szagát, meg kiüti belőle a fojtásokat, de akkor már nem SMKP, ha 60 km/h óra is megy neki. Kompromisszumos dolgok ezek. (De ettől függetlenül nem megyek el a robogós topikba mindenkit lebeszélni róla: 125 ccm alatt* semmit nem érdemes! Mindennek megvan a helye, na!
)
Ez úgy általában (elektromos) rolleres topik, elfér itt minden... De túl nagy vasakról ritkásabb a beszélgetés, egyszerűen azért, mert kevesen birtokolnak olyat = nehéz róluk hosszabban értekezni, ill. bizonyos érdeklődés esetén nem is releváns a tapasztalatod. Viszont van itt egy fontos szempont: úgy vezetted fel, hogy 40 km/h-nál még kapar. És hogy ez jó! Ez a szerelem! Meg mert volt 1000-es motorod, onnan bármi jöhet, csupán csak észnél kell lenni. Ehhez képest Dodor legutóbb egész mást mondott erről az "intenzíven a motorozásról" videóban. Ésszerű egyáltalán az olyan roller, ami egy rossz mozdulatra simán megöl? Ajánlott lehet-e? Ha nem, akkor miért ilyeneket gyártanak? Vagy ami rosszabb, ilyeneket tuningolnak, csillió wattra, mert mekkora nézettségű videó lesz a hosszú gumicsíkból az aszfalton, ha szándékos a "kapartatás". Aztán egyszer nem az, és már fekszik is az ember... Arról ritkán csinálnak/raknak fel videót, mert kevésbé menő, habár tanulságos.
*: nekem amúgy 400-as robogóm van, és szeret(t)em az erejét, megízleltem (jó pár éve), ennek ellenére nem azt lövöm be alsó határnak, és nem mondom azoknak, akik mondjuk egy jó 125-öst keresnek, hogy barátaim, 30LE és 150 km/h végsebesség alatt semmit nem érdemes venni.
-
DigitXT
félisten
válasz
BitRider #27369 üzenetére
Elmenni ebbe a topikba érdeklődni, és letenni a hajad a 700€ ajánlaton.
-
BitRider
senior tag
válasz
Peaceliker #27367 üzenetére
Ha 45 ezerért motor nélkül is fos kapható, akkor most mégis mi lehetne a megoldás?
-
válasz
Thunderzolee #27364 üzenetére
A Nine DAsh nem megy vele?
-
BitRider
senior tag
Barátnőmnek nem vált be az elektromos roli (még mindig árulom a Mercane-t egészen konkrétan 1 használat után
), ezért lábbal hajtósat keresnék. Normális, nem túl kis kerekű, nem nehéz, rendes fékes, portable cuccban van tapasztalatotok vagy tippetek? Buszozós-vonatozós lesz, de egy rendesebb lejtővel kezdene reggel, ezért muiszáj a jó fék.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #27363 üzenetére
A linkelt RCB-nél használtam eleinte a tempomatot, de valahogy leszoktam róla, nem nagyon hiányzik. Itt a gomb 3-szori lenyomása aktiválja, vagy az alkalmazás.
Veszélyesnek nem mondanám, hiszen a fék vagy trigger azonnal inaktiválja, olyat meg ritkán csinál az ember, hogy leszállunk és menjen tovább magának.
Mindamellett nem reklámoznám a gépet olyanoknak, akinek nem megfelelő a sportosra hangolt futómű. Az jó, hogy rugózott az első és hátsó kerék, de a tömör / kamrás gumi annál keményebb. Noha könnyebben szalad a sima aszfalton.
-
válasz
GoodSpeed #27363 üzenetére
Autókban gombnyomással lehet aktiválni.
Egy nyomorult gombot odatettek volna gázkar mellé, szerintem az EU-nak se lenne vele problémája, de így, h automatán kapcsol be, megeshet, h a legváratlanabb pillanatokban aktiválódik, ami pillanatokon belül okozhat koccanást, balesetet.
A régebbi rollerekben valóban volt, ahogy neked is, de itt is lehetett olvasni, h melyik frissítéssel került ki, melyikkel vissza, stb.
Az E2 sorozatnál nincs lehetőség szoftveres módosításra, de a többi Segwaynél lehet rátenni másik szoftvert, amiben benne van a tempomat.
-
válasz
Thunderzolee #27362 üzenetére
Pff. M365-ben, Pro 2-ben van. A Kugoo S1 Proban nem volt. Kocsiból miért nem szedetik ki?
Köszi, akkor nem én vagyok a noob.A Pro 4-ben sincs?😂
-
válasz
GoodSpeed #27361 üzenetére
Nincs tempomat.
Mivel az EU nem támogatja a tempomatot, (balesetveszélyes is lehet), és a gyártók igyekeznek a kedvében járni az EU-nak, ezért nincs tempomat az EU-s verziókban.
Korábban megesett, h egyik frissítéssel kikerült, aztán visszakerült, mikor hogy, épp milyen szelek fújtak.
De többnyire ezért nincs tempomat a Xiaomi/Segway rollerekben. -
Hogyan lehet itt beállítani a tempomatot?
Nem látok Cruise control részt. -
-
Na egy kérdés. Xiaomiknál 8,5-ös kerekeknél:
5.5 Barra szoktam felnyomni. Igaz akkor még 102 kiló voltam, és évek óta így van
Eddig 11635 km-t tettem meg, legfrissebb adatok szerint!
A kérdés: 10-es kerekeknél eme tradíciót folytatva mennyire kellene felpumpálni? -
E2 Pro E - Segway-Ninebot
Megvan az oldala!
Esővédőt lehet kapni hozzá? -
válasz
Reggie0 #27353 üzenetére
Közben vásároltam helyben egy E2 Pro-t 157990 Ft-ért.
Újonnan 2 év garanciával. Nagyon megtetszett.
Egy pillanatra meginogtam, hogy ne e a PRO 4 legyen mégis, de a 400W, meg a várható parlamenti sz*patás miatt, inkább nem, ezzel legalább nem vergődhet a rendőr ha a kerékpárúton haladok. -
PociAti
őstag
"Minden szempontból biztonságosabb is rollerezni vele."
Amennyiben a a teljesítményét brutálisan lekorlátozod, és nem mész 25-30 km/h sebességnél gyorsabban.
(#23149) Peaceliker pont be tudna számolni róla, hiába állsz biztonságod rolleren, ha az út közepén álló "gyalogosnak tűnő tárgy" 40-50 km/h sebességgel halad, amire nem számítanak az autósok.
Ebben a hozzászólásban (#23780) PociAti a képen egy teherautó mellett egy rolleres kb. 50 km/h sebességgel halad. Gyakorlatilag szinte semmit sem látni a rolleresből. Kb. 40 méterre van az őt követő rollerestől, ez kevesebb, mint 3 másodperc ennél a tempónál. A rolleres még a motorosoknál is rosszabbul észrevehető objektum.
És ez nem csak az autósokra igaz. Ha kerékpárúton haladsz 30-as tempónál gyorsabban, akkor azok még kevésbé számítanak ilyen gyors közlekedőre, mert - lakótelepülésen belül - eleve tiltva is van.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #27342 üzenetére
"A Xiaominál sem értem, hogy mi értelme volt pár hónapon belül a Pro 4 2 ND-t kiadni. Vagy a Pro 4-et nem kellett volna vagy a 2 nD-r vagy egymás mellett adták volna ki vagy egymástól éveket átölelő időrendi távolságban ..."
A pár hónapon belül távolság az emlékeim szerint bő egy év eltérés volt.
Az első generációs 4 Pro műszaki vizsgáztatása 2022 áprilisában történtek, gyártó: Ninebot (Changzhou) Tech Co., Ltd., és a mi.com weboldalon a termék adatlapját 2022. 06. hónapjában készítették.
A második generációs Xiaomit nem tudom ki készíti, nem tartom kizártnak, hogy azt is a Mi 4-et gyártó Brightway üzemében rakják össze. A Wi-Fi modulját pont egy évvel az első generáció után, 2023. áprilisában vizsgálták be, az adatok alapján úgy tűnik, hogy a termék oldala a mi.con-on 2024. 03. hónapjában készült.Árukereső szerint Magyarországon a
Mi 4 Pro (1. generáció) megjelenése: 2022.09.07.
Mi 4 Pro (2. generáció) megjelenése: 2024.04.10.Sokat változtattak rajta, de nem az 5. generációs Xiaomi rollerek tagja, hanem egy újragondolt 4 Pro.
Egy korábbi hozzászólásban is elég meredek állításokat tettél az adóztatás fontosságáról és úgy általában a törvényalkotásról, törvényalkotókról. Ezen a téren nagyon nincs összhang közöttünk. Ha ez az ország vicc, tudnám figyelmedbe ajánlani a briteket. Ők képesek voltak kilépni az EU-ból, London és más nagyvárosokban muszlim vallású polgármester regnál, és elektromos rollert csak magánterületen szabad használni.
-
-
h1mpi
félisten
válasz
DigitXT #27343 üzenetére
Nekem ezt mondták, valóban nem pálcika roller fórumon, hanem az 50+ kategóriában! A pálcika roller eleve nekem már nem jut eszembe, mint ajánlás. Volt kettő is, de azóta megízleltem azt, hogy mi az amikor van futómű, fék és egy kis erő. Nem nézem le azt akinek az van, de ha kipróbál egy ilyen közepesen nagy rollert, sose akar majd visszállni egy olyanra. Minden szempontból biztonságosabb is rollerezni vele.
-
válasz
GoodSpeed #27345 üzenetére
A megoldás:
Ninebot Kickscooter E2 E Pro elektromos roller - mstore.hu
Hatótáv Sport módban (S)Akár 27 km (25 km/h)Tartomány normál módban (D)Akár 35 km (20 km/h)Tartomány Eco módban (E)Akár 40 km (15 km/h)SebességAkár 25 km/h (15,5 mph)HatótávolságAkár 40 km (24,9 mérföld)Megmászható emelkedőAkár 18%VízállóságIPX4 és akkumulátor IPX6Mondjuk városon belül általában 20-szal szoktam menni. Évek óta.
-
Peaceliker
addikt
válasz
GoodSpeed #27344 üzenetére
Drágább. Ha csak a bms 3 fillérrel drágább már többe van a gyártónak
Meg számhaború. Egyszerű user csak azt látná, hogy a te géped 12ah (48v on) a másik gyártóé 15ah (36v). Rohan az utóbbiért, hogy nagyobb akku, pedig kapacitásban (Wh) kisebb. Szerintem ez is benne lehet -
Vásárlás: Segway Ninebot KickScooter E2 E Pro (AA.05.14.05.0005) Elektromos roller árak összehasonlítása, Ninebot KickScooter E 2 E Pro AA 05 14 05 0005 boltok (arukereso.hu)
Erről mi a véleményetek? Elvileg van Szoboszlón 159 K-ért. Index is van rajta.
Most kicsit másként állok a dologhoz.
Az új megközelítés szerint nem a PRO 2 utódját keresem (mivel olyan nincs), a PRO 2-t elküldöm szervizbe.
Helyette az M365 utódját nézem. Az M365 Szoboszlón belül elég nekem. Ugye ennek 30 km a hatótávja.
Viszont ennél az E2 PRO--nál érdekes, hogy van ahol 35 km-t írnak, van ahol 40-et, itt a topicban meg van aki azt írja, hogy 25-30 körül van.A Segway oldalán meg nem is találom az E2 PRO-t:
E2 E - Segway-Ninebot
E2 PRo-nál vannak olyan kis finomságok mint az index.Melyik a jobb a D38E vagy az E2 PRO?
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker #27339 üzenetére
Ha hatótávolság miatt érdekes az akku, akkor célszerű Wh-ban számolni,
az meg szimplán trollkodás, hogy "60V alatt nem érdemes venni semmit".
(Eleve a nagytöbbség pálcika rollerben gondolkodik, és oda aztán semmi
értelme beleerőszakolni egy 60V-os akkut a 25 km/h végsebességhez.)
Ui: az én szarom 36V-os akkuval ment 45 fölött... 60V akkuval meg elérte
a 70 km/h-t: nyilván utóbbi kötelező mindenkinek, nem? Nekem nem kell.
Ez ilyen tipikus trollkodás, hogy nekem bevált* valami, akkor minden más,
ami ezt nem tudja, szemétre való, nem érdemes vele foglalkozni sem. LOL*: már amennyi tapasztalat összejött egy nap alatt, vagy hogy is rendelte.
-
Abban szinte teljesen biztos lehetsz, hogy nem véletlenül lengették be az SMKP dolgot. Csak ugye azt sem értem, hogy miért kell már meglevő kategóriába beleerőszakolni? Miért nem az lehet új kategóriát létrehozni pl elektromos kerékpárok és elektromos rollerek? Az SMKP sem létezett mindig, azt is egyszer a XX. században hozták létre.
Egyáltalán nem aggasztana, és nem befolyásolna ha nem 350W-os teljesítményben maximalizálná hanem mondjuk 500-ban. Meg ha lenne kapható, megbízható minimum 45 km-es hatótávú 350-es.
A Xiaominál sem értem, hogy mi értelme volt pár hónapon belül a Pro 4 2 ND-t kiadni. Vagy a Pro 4-et nem kellett volna vagy a 2 nD-r vagy egymás mellett adták volna ki vagy egymástól éveket átölelő időrendi távolságban, meg legalább ne cseszegették volna fentebb a teljesítményben.
Amúgy gondolom ezt a 350W-ot is az EU-ból lesték el, mert ezeknek önálló gondolataik nem nagyon vannak. Soha nem is voltak.Pociati:
Vannak országok, ahol 20 km/h a felső határ.
Még kitalálhatják finomításként.
Amúgy nagyon súlyos társadalmi hatású törvényeket átnyomnak egy éjszaka, pl KATA kivezeteése...Ezzel meg évekig demonstrálják, hogy milyen széles társadalmi párbeszédet folytatnak...
Mintha nem lennénk kénytelenek bármit elfogadni, meg mintha rosszul döntenének akkor lenne rájuk bármilyen hatással. Vicc ez az ország.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #27337 üzenetére
Annyi pontosítást, hogy EU-n belül a 25 km/h sebesség sincs kőbe vésve.
Vannak országok, ahol 20 km/h a felső határ.Tényleg nehéz a 350 W és 25 km/h sebességhez 45 km hatótávot illeszteni. Jelenleg nem ez a trend, de jövőre akár megváltozhat. Szerintem rollert váltani igazából csak úgy éri meg, ha nagy a különbség az új és a régi között, főleg ha egy annyira jól sikerült gépről van szó, mint a Xiaomi Pro 2. (Hiába kellemetlen rajta az utazás, annyi sok apró előnyös tulajdonsága van, ami kompenzál a kellemetlenségeken.)
-
h1mpi
félisten
válasz
GoodSpeed #27336 üzenetére
Ha kitiltják az szívás lesz, mert mi is csak ott használjuk. Akkor majd keresünk másik hobbit. Én a gyereket nem viszem le az autók közé. Nem véletlen vettem meg az egyik legjobb törésteszttel rendelkező elektromos autót, nem bízok senkiben. Az emberek 50%-nak nem szabadna jogsit adni a vezetési tudásuk, a reflexeik és a pszichológiai állapotuk miatt.
-
Peaceliker
addikt
válasz
DroiDMester #27335 üzenetére
Ez baromság. Szóval nekem kingel 100al kéne mennem állandóan, mert tud annyit?
Hatótáv miatt váltottam warrior x ről feljebb. 60v os gépből ritka ami 24ah fölötti, mondjuk van, warrior 11 35ah, de x-em akkor már 42ah volt. 72v 35ah nagyobb kapacitás. -
Azért brutális, hogy ennyire nem találok magamnak rollert.
A Pro 2:
a végén lehet az lesz, hogy veszek még egy PRO 2-t.😔😊🫣
-
válasz
Thunderzolee #27333 üzenetére
Már én is lemondtam róla. Mert: Nincs sebesség limit beállítva neki, mint anno a Kugoo S1-nél, nincs applikáció.
Na most ugye érdekes, hogy nincs sebességlimit, mert EU-n belül a 25 km/h kőbe van vésve.
Aztán megint ott vagyunk, hogy a rendőr megbünteti az embert ellenőrzésnél mondván, hogy őt nem érdekli, hogy éppen akkor amikor megfogott 25-tel vagy lassabban mentem, a roller nem mehet többel. -
Más szempont is van. Pl én úgy gondolom ,hogy ahol lehet az elektromos rollernek a kerékpárúton és nem az autók között van a helye. Na most 350 W fölött SMKP-nak fog minősülni:
(263) Zajlik a KRESZ módosítása, ezzel megváltoznak az elektromos roller közlekedési szabályai - YouTube
Ha SMKP-nak minősül akkor kerékpárúton lakott területen belül NEM használható. Na most én nem szeretném azt, hogy ilyen módon korlátozva legyek. Nekem nemcsak az a lényeg, hogy két egyébként kerékpárúttal összekötött település között használhassam, hanem azt is, hogy a településen belül lévő kerékpárúton is.
A PRO 4 2 ND ezért esik ki! Még nem érvényes az új KRESZ (egyébként hagyni kellene így, mert látszik, hogy kínlódnak vele, évek óta, de nem lesz jó).
Viszont nem fogják hagyni, vagy legalább ne bohóckodnának a teljesítménnyel, legyen nekik elég, hogy nem megy többel mint 25... esetleg szabják meg, hogy valahol 500W körül.
Tehát azért nem akarom megvenni, hogy utána pár hónapon belül hirtelen elfogadják, és mindjárt kiderül, hogy kerékpárútról ki vagyok vele szorítva, ami pl Debrecenben elég nagy szívás. -
válasz
Thunderzolee #27334 üzenetére
Nem! Nem poén volt!
Aki nem használja ki az adott gép tudását miért fizessen 3-4X felárat?
-
válasz
DroiDMester #27332 üzenetére
Ez szerintem csak poén volt, írónia.
Visszatekintve az elmúlt napokra. -
-
-
Erről a rollerről:
Mamba Phantom elektromos roller - wermamba.hu
Mi a véleményetek? -
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #27327 üzenetére
Szerintem az alapgondolat is helytelen.
Elvileg azért hozzák létre az új szabályokat, hogy az elektromos rollereket ne kerékpárnak, smkp-nak, vagy nagymotornak tekintsék, hanem rollernak, vagy valamilyen kategóriájú mikromobilitási eszköznek. Bármilyen elnevezést is kapjanak.És ha mondjuk egy roller kis teljesítményű, akkor közlekedési szabályok szempontjából ugyanazok vonatkoznak majd rá, mint a kerékpárosokra (csak a rolleres nem szállíthat utast). De attól még nem lesz kerékpár. Ahogy a nagyobb roller se lesz nagymotor. (Bár ebben kevésbé vagyok biztos. De ha nem is lesz nagymotor, hanem valamilyen speciális kategória képviselője lesz, attól még ugyanolyan követelményeket állíthatnak velük szembe is. Pl. nagymotoros jogsi, rendszám, stb.)
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee #27317 üzenetére
Igen, de a lényeget lehagytad. Vegyük a Világgazadaság cikkét.
"Az elektromos rollereket a rendőrség statisztikai célból új kategóriákba sorolta be.
...
... a rendőrség – egyelőre kizárólag statisztikai célból – új járműfogalmakat alkotott, és 2024. január 1-je óta ennek megfelelően adja át a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetekkel kapcsolatos statisztikai adatokat. ..."Ezek a halmazok semmilyen EU-s vagy hazai rendelettel nem állnak összhangban, és nem is kell hogy így legyen. Mivel ezek statisztikai célú adatgyűjtés miatt lettek létrehozva. Dolgoztam rendőrségen meg korábban közigazgatáson, nem árt picit látni hogyan mennek ott a dolgok. A rendőrségen belül a mérőszámok majdnem olyan fontosak tudnak lenni, mint egy olyan termelő cégnél, ahol teljesítmény-arányos a bérezés. A mérőszámok és a statisztikák azért fontosak, mert néha segítenek rávilágítani a probléma lényegére. A határok tologatásával pedig úgy lehet játszani, mint ahogy a választási térképek átrajzolásával szoktak játszani a politikusok.
-------
Az elnevezésekkel helyből van egy komoly probléma.
A három kategória:
(1) motoros roller,
(2) kis teljesítményű motoros roller
(3) nagy teljesítményű motoros roller.Vegyük a következő mondatot: "Ezek alapján január elsejétől április 30-ig 117 olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, amelyben motoros roller (e-roller) vett részt."
Ezt a 117 balesetet melyik kategória szereplői hozták össze?
- 1-es csoport, a motoros roller képviselői?
- 1-es, 2-es, 3-as halmaz együttesen, tehát valamilyen motoros roller?
Egyszerűbb lett volna kis-, közép- és nagyteljesítményű motoros rollernak hívni őket.Továbbá az egyik leglényegesebb dolgokról nem szól a statisztika.
117-esetből 96 esetben magyar, és 21 esetben külföldi volt a résztvevő.
18% külföldi, miközben adott pillanatban Magyarországon tartózkodó közel 10 millió emberből talán ha 1-2% lehet külföldi. A 21 balesetező külföldiek szinte biztosan bérrollert használtak. A 22 ittas eset is nagyon magas. Itt is valószínűleg többnyire bérrollert használók lehettek túlsúlyban.
Örülök a bérrollereknek, de szinte külön szabályért kiáltanak. (Pl. 22 és 6 óra között csak 18 km/h sebességgel lehessen velük haladni.) -
válasz
PociAti #27324 üzenetére
Nem azért hozzák a törvényt rá, mert annyira aggódnak az állampolgárok személyi épségéért, vagy mert úgy látják, hogy a rolleresek irritálják a többséget.
Ez maszlag.
Az egész a pénzről szól:
Jogsi kell rá? Az pénzbe kerül. Áfa
Bukósisak kell rá? Az is pénzbe kerül. ÁFA.
Az meg hogy nem értenek hozzá? 1990 óta a többségük jogász, soha semmihez nem értettek a paragrafusokon kívül. -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #27313 üzenetére
Nekem is ez a félelmem!
Pár eszetlen barom miatt olyan szigorú közlekedési szabályokat fognak előírni az összes rolleresre, ami az egyszerű rollerezés ellehetetleníti.Az Origó firkászának, Kalmár Laurának érezhetően nem ez a szakterülete, elég felületesnek tűnik a tudása.
"Egy vezetéstechnikai szakértő szerint egy kisebb bukkanó is hatalmas balesetet okozhatott volna. Néhány héttel ezelőtt épp emiatt történt tragédia: egy rolleres férfi egy kátyúban elakadt, fejjel előreesett, beverte a fejét és meghalt."
Nyírteleki esetre gondolhatott, azt már itt kibeszéltük. A képek alapján is jól látható, a helyi polgármester is cáfolta a kátyú meglétét. A vezetéstechnikai szakértő mondta jól, egy szemmel alig látható bukkanó lehetett a vétkes, nem - egy másik újságíró tollából származó - kátyú. -
Peaceliker
addikt
válasz
Tangerine #27322 üzenetére
Mondjuk arc nem fog sok szelet. De sztem max 65 az. Ami óra szerint, real life picit kevesebb. Legyen az egy 60. De amúgy másik kedvencem hogy autós is gyorsan hajt (ha szerinte rolleres igen) és közben videót rögzít (ha ez nem is, van 100 ilyen) ... De az nem fáj senkinek
-
Tangerine
senior tag
válasz
Peaceliker #27316 üzenetére
Én úgy néztem, hogy ez pont egy Mantis, aminek a gyárilag megadott max sebessége 60. Én alattam (105kg+hátizsák(5kg)+bukó+zár(2kg)) maximum 62 volt egyszer full akkuval.
Azt is észrevettem, hogy minél melegebb van, annál jobban megy (pont fordítva, mint a benzines gépek). Szóval ha ez vasárnap volt 30-35 fokban, akkor elképzelhető, hogy ezzel az 50 kilós csupasz mikiegérrel 70-72-ig felmehetett. -
válasz
Thunderzolee #27320 üzenetére
A feszültségre nem figyeltem tényleg, köszi
20-szal mentem ja!Igen, korábban néztem a listát.
4 Pro (2nd gen) 400/1000W 60km 9750mAh (48V) 19Kg
4 Pro Plus .........350/960W 60km 10200mAh (48V) 19.5Kg
4 Pro Max .........400/960W 60km 10200mAh (48V) 21.3KgNa a gond az, hogy az első sok helyen kapható, de 400W-os
A második sehol, a harmadik meg 400W-os. -
válasz
GoodSpeed #27319 üzenetére
Azért volt meg a táv, mert nem 25-el mész, hanem 15-20-as tempóval.
Hát így persze elég a 12Ah-s akksi is.
A másik kérdéseden meg csodálkozok, szerintem már linkeltem ezt a listát korábban neked is, benne vannak az ilyen jellegű adatok is. Az egyik 36Voltos, a másik 48Voltos.
A Xiaomi újabb rollereinek egy része 48V-os rendszerű, ezért jóval erősebb pl dombnak felfelé.
És hát ahogy írtad is, csalóka a mAh, mert ha nem vesszük figyelembe hozzá, h 36, vagy 48 Voltos, akkor értetlenkedhetünk.
Jobb lett volna, ha annak idején ezt a mAh értéket nem is propagálják, hanem inkább a Wh mértékegységet használják (mármint minden gyártó). -
válasz
Thunderzolee #27315 üzenetére
Azt nem értem, hogy a Xiaomi Pro 2 12400 mAh-s akkumulátorral tudja a 45 km-t, nekem rendszeresen megvolt a Hajdúszoboszló - Hajdúszovát - Derecske - Tépe - Berettyóújfalu táv a két lakás között (36 km), és amikor nyáron hátszelem volt, akkor egyszer 40% körül volt az akkumulátor.
Aztán van a Xiaomi Pro 4 2 nd:
Xiaomi Electric Scooter 4 PRO 2nd Gen | MALL.HU
Aminél 10 000 mAh-s akkumulátor mellett 60! km-t írnak úgy, hogy a motor sem 300-as hanem 400w-os! Ez, hogyan lehetséges? -
válasz
Peaceliker #27316 üzenetére
Nekem is folyton a kátyúkat hozzák fel, az úthibákat, h belemegyek, és esés.
De ha adott útvonalat ismerem, mert mindig ugyanazokon az utakon járok, akkor tudom hol vannak úthibák, szóval ez a feltevés csak a huhogóknak nyújt némi vigaszt. -
PociAti
Van ez a cikk, pár napja készült:
https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/06/lepett-a-rendorseg-az-elektromos-rollerek-ugyebenhttps://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/06/roller-mikromobilitas-szabalyozas-kresz#
Van benne egy rész:
Motoros roller: legalább kétkerekű, egy tengelyén kormányozott, a rajta utazó egy személyt (vezető) kizárólag állva szállításra tervezett, motoros meghajtású jármű, amelynek sebessége gázkarral vagy egyéb vezérlőeszközzel szabályozható.Kis teljesítményű motoros roller: olyan motoros roller, amelynek tömege legfeljebb 35 kilogramm, meghajtó motorjának névleges teljesítménye legfeljebb 1000 watt, és sík úton, önerőből 25 kilométer per óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.
Nagy teljesítményű motoros roller: olyan motoros roller, amely nem felel meg a kis teljesítményű motoros roller fogalmának.
Amikor legutóbb írtam az E-Twownak Watt ügyben, még nem jött válasz.
Vajon ez a legfeljebb 1000Watt ez mennyire lesz valid az eddig megismert 350W-al szemben? -
válasz
GoodSpeed #27314 üzenetére
Ez például nem jó?
https://elektromos-roller-kerekpar-motor.hu/Segway-F-D-kijelzovedoA D38-ban 10200mAh akkumulátor van.
Kb 25km-re elég.
F40 szintén ugyanekkora akksis, motorja peakben erősebb.
350/500 helyett 350/700.
De 45km-t egyik sem tud - 25-ös tempóval.
Ahhoz G30-at kell venned.
Annak meg a kijelzője nem tud beázni, nem fontos rá védőfólia. -
A D38E-re van esővédő?
-
Tangerine
senior tag
Az ilyen idióták külön jót tesznek a rolleresek megítélésének, meg a készülő törvénynek. Jól meg fognak minket is szívatni.
[link]
-
h1mpi
félisten
válasz
PociAti #27309 üzenetére
Átlag 25-30 km/h-val megyünk, azért lett ilyen Mantis, mert kell a hatótáv. Sajnos nem tehetek róla, hogy 60 km/h-val tud menni. A Nami is megy 100-al, de egyszer se fogom kipróbálni. Azért van agyunk, hogy gondolkozzunk vele…
Pálcikát nem vennék neki, főleg ilyen Ducatit. A Mantis legalább biztonságos minden tekintetben. Kap egy puhább lengéscsillapítót a súlyához, mert alapvetően kemény a gyári rugózása. Forgalomban nem megyünk csak kerékpár úton. -
PociAti
őstag
válasz
Reggie0 #27310 üzenetére
Elzárt pályán versenyeznek, lekorlátozott teljesítményű, gyermekek ergonómiájára kifejlesztett gépeken, pálya mellett pedig ott állnak készenlétben az orvosok.
Sokkal másabb a szituáció, mint forgalomba kimenni egy felnőttek számára is veszélyes géppel. Vagy ha nem forgalomba, akkor mondjuk terepre. -
PociAti
őstag
Egy gyereknek vettél egy 40-45 km/h sebességre képes rollert, ezen ment a rugózás.
A döntés lett minősítve. Illetve az indoklás, kisebb mértékben a körítés, ahogy tálaltad.Vegyünk egy példát:
ha Mercedes-AMG tulajdonosként vettél volna a gyereknek egy 25 km/h maximális sebességű rollert, egy AMG special editiont fél millió értékben, akkor inkább az lett volna az emberek véleménye, hogy stílusos vagy. Biztos van egy menő vállalkozásod, megteheted, érezzétek jól magatokat.
Biztosan valaki mást vett volna, mert neki a Ducati 25 km/h sebességű rollere jobban tetszik, meg azon jobb a felfüggesztés, ilyen apróságokon ment volna az eszmecsere.De rohadtul nem azért került elő a pénz, mert az sok lenne, hanem jelen esetben a termék ára és a teljesítmény, amit uralni kell erős korrelációban van egymással.
-
Miikee
csendes tag
válasz
alphamooncam #27301 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.
A szeretném leszögezni, hogy elégge szabálykövetőnek tartom magamat és itt sem azt keresem hogyan tudnék kibújni a szabályok alól, hanem, hogy hogyan tudnám betartani azokat anélkül, hogy el kellene adni az elöl hátul sharksettel, indexxel komfortossá tett rolleremet.
Szóval keresek egy biztosítót és inkább megkötöm rá. Ha jól láttam a KH nál kb 5 ezer forint egy évre, az nem vészes.Azt nem tudjátok, hogy a szerződéshez azonositónak megfelel-e a segway app-ban látható serial number? (Fel van matricázva a gép, és nem látszódik az adatlap matrica)
-
-
-
gergo5991
őstag
[link]
inmotion s1f
van olyan jo minosegben mint egy g30 max?
elegge jonak tűnik ár érték arányban.
anno a g30 maxot vettem ekörül
+ még van rá kupon is -
h1mpi
félisten
válasz
Tangerine #27302 üzenetére
Pontosan így van! Nem értem mit rugóztok 1.5 millió forinton???? Nem egy LaFerrarit vettem, hanem két rollert!
Szerintem zárjuk ezt a témát, rollerről ide többet úgyse posztolok, feleslegeszoltanz: meg kell tanulni olvasni, hogy kinek mit veszek és akkor nincs ez! Hogy sok 450.000 Ft egy rollerre a gyereknek? Lehet, de mindenki a maga zsebébe turkáljon!
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dr. Szilikát #27295 üzenetére
+De vajon mi a helyzet azokkal a 350 W RCB / Evercross rollerekkel, amit 25 km/h alapbeállítással kapunk, de az alkalmazás Speed Limit menüpontjában 30 km/h is beállítható? (Okostelefon nélkül az ON gomb 6x lenyomásával kapcsolható be/ki ez a lehetőség.)"
Kb ugyanaz, mint a 70-80-125 stb. ccm-es nagymotorokkal, amik méretre, külalakra stb. SMKP-nak néznek ki, és rendszám nélkül furikáznak.Millió ilyen fut az utakon addig, amíg balesete nem lesz. Amint megállapítják hatóságilag egy hogy ez biza nem 50ccm, addig senki sem foglalkozik vele - sokba kerülne, nincs rá kapacitás etc. - amint viszont kiderül a turpisság, szívni fog minden szinten.
Az hogy egy rollert beszállítanak egy baleset után egy vizsgálatra, hogy szoftveres belenyúltak-e vagy sem, nem kizárt, de nem tartom valószínűnek.
Akkor van rá esély, ha egy személyi sérüléses balesetnél egy iü.közlekedési mérnök jól megállapítja a haladási sebességet, ami jelentősen (?) meghaladja a kategória korlátait. Na ekkor van esély arra, hogy megvizsgálják roncsot.
Srácok a valós 25 és 30km/h között nincs szignifikáns különbség a várható következményeik alapján ez simán lehet hibahatár kategória.
Szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged