2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Segway-Ninebot Kickscooter E2 PRO

    Segway-Ninebot Kickscooter E2 PRO

    Nagyon jól elvoltam a Xiaomi M365-tel és a Xiaomi PRO2-vel. Nem volt tervben új roller vásárlása, egyrészt az imént felvezetett okból, miszerint nagyon meg voltam elégedve a két Xiaomival, másrészt addig nem akartam újat vásárolni, ameddig a 3-4 éve belengetett KRESZ módosítást nem véglegesítik. Az időjárás azonban közbeszólt.

    A KRESZ módosításról: A papírral és a sisakkal nincsen baj, a gond az, hogy amenyiben SMKP-va minősítenek egy bizonyos teljesítmény és sebesség fölött (ezt 350W-ban és 25 km/h-ban) határozták meg, akkor lehet akármilyen jogosítványod, és sisakod, védőfelszerelésed, kerékpárúton csak lakott területen kívül használhatod! Na most a rollerezés egyik lényege, hogy ahol van, ott kerékpárúton közlekedhessünk, és ne legyünk kizavarva az útra, (főút különösen érdekes ebben a tekintetben), a személyautók, buszok, kamionok közé!

    Szabályosan használják a motorosok a kerékpárutat? - Egy félreértett szabály - SportMotor.hu

    Folytatás...

    GoodSpeed 2 napja 3

  • Samsung Galaxy Watch6 44 mm eSIM, Bluetooth, WiFi,(SM-R945FZKAEUE)

    Samsung Galaxy Watch6 44 mm SM-R945FZKAEUE

    Nekem nagyon fontos az összhang, és a rendelkezésre álló funkciók abszolút kihasználása, valamint a Samsung ökoszisztéma élményének átélése, ugyanez lenne a helyzet ha a másik nagy rivális termékpalettája mellett döntöttem volna!

    Korábban egy ennek az órának töredékébe kerülő Xiaomi Amazfit Bip U Pro Smart watch okosórát használtam. Pár héttel ezelőtt viszont megszűnt érzékelni bármit. Számomra nagyon fontos a bioritmus, az alvás minősége, és mindennap amikor felébredek megnézem az alvási pontszámomat, a REM időszakot, az átlagos pulzusszámot, mindent.

    Folytatás...

    GoodSpeed 6 napja 28

  • Új alaplap, vagy BIOS frissítés után beállítandók IV. - AMD Expo

    Az AMD EXPO profil aktiválása

    2016-ban az XMP nagyszerű funkciónak bizonyult az ASUS Z170-A-ban. Ami az XMP az Intelnél az az Expo az AMD-nél.

    Intel XMP = Intel Extreme Memory Profile
    AMD Expo = Extended Profiles for Overclocking

    Rögtön az elején: XMP-s RAM-okat is lehet AMD-s alaplapokban használni, de a leggyorsabb beállításra az EXPO segítségével van esélyünk, ezért tehát AMD-hez külön érdemes Expos memóriamodulokat venni, így az alaplap a modultól lekérheti a profilt, amit ha kiválasztunk egyből , mindenféle finomhangolás nélkül azt a sebességet kapjuk, és késleltetést, amit a RAM gyártója gyárilag garantál. Persze ezeket is lehet még finomhangolni alulfeszelni, sőt, akár Intelhez szánt RAM-okat is használhatunk, de az EXPO az az AMD-nél ami az XMP az Intelnél. Kifejezetten olyan RAM, amin fel van tüntetve, hogy AMD EXPO kompatibilis kevesebb van a piacon, mint Inteles és jellemezően némileg drágább is. Ez a technológia AMD oldaláról a Ryzen 7000-es Raphael kódnevű processzor szériával jelent meg, 2022-ben és azzal a kiegészítő információval, hogy DDR5-6000-es specifikáció lesz az ideális, és itt az AMD egy nagy adósságot törlesztett, mert a kék oldalon már memóriatuning profilokat lehetővé tevő megoldás első verziója 2013 óta jelen van a piacon, ők magyarosan Extrém Memoria Profilnak nevezik a technológiájukat, és már a 3.0-s verziónál tartanak.

    Folytatás...

    GoodSpeed 2 hónapja 8

  • ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - Power Connectors evolúció 21 év alatt

    ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - Power Connectors evolúció 21 év alatt

    ASUS A7V8X-X (2003)

    Ezt a bejegyzést eredetileg csak az új ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI-s esetemnek szántam volna, de időközben úgy gondoltam, hogy érdemes lenne feleleveníteni az elmúlt 21 év alatti változásokat, az ASUS alaplapok tápcsatlakozói kapcsán, így 2003-ig mentem vissza az időben, és az összes alaplapomnak a tervrajzát tartalmazza ez az írás. Az évszámok jellemzően azt az évet mutatják, amelyik évben hozzám került az adott alaplap. Az első 2003-ban. 1997 óta van PC-m, de 2003-ban lett első alkalommal ASUS alaplapom, és azóta csakis ASUS alapjaim vannak! Illetve az írásban nem szerepel az ASUS G713QM laptop alaplap sem, mivel egyfelől az laptop alaplap és nem PC, másfelől arról ilyen rajz sincs az ASUS oldalán, hiszen Notebook PC-ként hivatkozik rá, és egy egységként kezeli a felhasználó előtt.

    Folytatás...

    GoodSpeed 2 hónapja 2

  • UEFI BIOS frissítési módok 2016-ban és 2024-ben ASUS alaplapoknál, FlashBack

    UEFI BIOS FlashBack

    Egy kis előzmény. 2016-ban Intel alapú két olyan dolgot is tudott, amit 2024-ben a 2,5x drágább AM5-ös alaplapom nem.
    1. Windows-ból UEFI BIOS-t frissíteni:

    ASUS Z170-A UEFI BIOS frissítésének indítása Windows 10 alatt futó ASUS EZ Update szoftverrel

    2. Magában az UEFI BIOS felületén belül, közvetlenül az Interneten az ASUS szerverein kerestetve meg vele a BIOS frissítést, és így elvégezni. Ennek az az előnye, hogy nem kell letöltenünk Pendrive-ra, egyszerűen csak belépünk az UEFI BIOS-ba, megkeresi (nem mindig találta meg egyébként), és ha megtalálta, akkor fel is telepítette.

    2016-ban már lehetett UEFI BIOS-ból közvetlenül az Internetről frissíteni

    Ez a két opció 8 évvel később, nem áll rendelkezésre. Legalábbis AMD AM5 alapú ASUS alaplapok esetében. Ebből a szempontból az egy nagyon előremutató megoldás volt! Amit viszont nem tudott az a BIOS Flashback.

    Folytatás...

    GoodSpeed 2 hónapja 4

  • Új alaplap, vagy BIOS frissítés után beállítandók III. PBO - Thermal Limit lvl2

    Új alaplap, vagy BIOS frissítés után beállítandók III. - Precision Boost Overdrive - Thermal Limit - Level 2 (80°C) - ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI

    95 °C az nem jó, de nem is tragikus

    Általános jelenséggé vált, hogy a régi időkhöz viszonyítva a maximális hőmérsékletek közelebb állnak a víz 1 atmoszférás nyomásos közegbeni 100 °C-os határhoz, mint a 80 °C-hoz. AMD CPU-k esetében 95 °C foknál kezdi a rendszer leszabályozni. 95 °C fokon a CPU nem károsodik, de Throttling mechanizmus lép érvénybe, ami pl Cinebench, PCmark, és egyéb szintetikus teszteknél megmutatkozik.

    De miért ilyen magasok a hőmérsékletek gyárilag?

    be quiet! Dark Rock PRO 5 és az AMD Ryzen 7 7700X

    Haladjunk szépen sorban.

    Több dolgot le kell szögeznünk.

    Folytatás...

    GoodSpeed 2 hónapja 2

  • Új alaplap, vagy BIOS frissítés után beállítandók II. Secure Boot

    Van a BIOS frissítéseknek egy mellékhatása, ez mindig is így volt, már az UEFI BIOS-ok előtti időkben is. Ha frissítettük őket, akkor újból be kellett állítani mindent, amit az alapértelmezett értékről elállítottunk korábban.

    Amikor megérkezett az ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI alaplapom akkor természetesen elkezdtem a beállítását az UEFI BIOS-ban. Ezekben a bejegyzésekben, ezeket veszem, sorra, múltkor az első részben az MCR beállítása volt soron.

    Sajnos, általában nincs lehetőségünk arra, hogy a BIOS beállításokat lementsük, majd visszaállítsuk, így a legújabb BIOS frissítés alkalmával is alapállásba kapcsolódott át minden, ilyenkor a Secure Boot is kikapcsolásra kerül és ez a kép fogad bennünket:

    Ilyenkor be kell lépni a BIOS-ba, és manuálisan bekapcsolni. ASUS alaplapok esetében az EZmode/Boot/Secure boot útvonalon kell haladnunk, az ASUS oldalán van is egy tutorial.

    Az alapértelmezett beállítás

    Folytatás...

    GoodSpeed 3 hónapja 17

  • A Windows 11 23H2 telepítő esete az Intel Ethernet Controllerrel-I225-V 2,5 Gbps

    Spoiler, az ASUS oldalán külön felhívják a figyelmet a dologra:

    [Motherboard] Troubleshooting - How to install Windows 11 Pro/Home operate system on AM5 or Intel Z790 series motherboard with Intel Lan?

    "[Motherboard] Troubleshooting - How to install Windows 11 Pro/Home operate system on AM5 or Intel Z790 series motherboard with Intel Lan?

    AM5 or Intel Z790 series motherboard can't detect Intel Lan during the installation of Windows 11 22H2 Pro/Home version (as below picture),

    so you can load the Lan driver during the installation process."

    Talán többeknek volt olyan élményben része, miszerint egy régebbi Windows kiadásnál (XP, Vista, Windows 7-nél már nem volt jellemző) telepítés közben be kellett tallózni egy harmadik féltől származó, jellemzően SATA - AHCI drivert, hogy egyáltalán a Windows lássa a meghajtót amire telepíteni szánjuk. Ezek már 1 vagy ha az XP-t nézzük, akár majdnem 2 évtizedes történetek.

    Folytatás...

    GoodSpeed 3 hónapja 14

  • Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos

    Windows 11 FPP, avagy így néz ki a dobozos verzió!

    A Full Packaged Product verzió tartalmaz csak Pendrive-ot!

    Egy kis történelem:
    Anno, 2003-ban még OEM Windows XP-vel kezdtem, ahhoz még hologramos CD járt. Aztán 2005-ben OEM Windows XP 64-bit-tel folytattam, ez angol nyelvű volt. Ugyanúgy CD-vel kaptam. Ezután 2007-ben Windows Vista OEM, jött majd 2009-ben lett a képen látható OEM Windows 7-esem az egyik gépemen, és dobozos Windows 7 Home Premiumom az elsődlegesen. Vistától már DVD-ken adták ki a Windowszokat. Utána 2012-ben a dobozos Windows 7 Home Premiumot a Microsoft akciója keretében 29.99 €-ért Upgradelhettem dobozos Windows 8 PRO-ra. Tehát 2009-től beköszöntött a dobozos verziók, 2012-től azokból is a PRO-k kora nálam. 2015-ben szintén hivatalos MS akció keretében Windows 10 Pro-ra frissíthettem ingyen. Ez a frissítési akció 2016. nyaráig, talán júniusig tarthatott, mert 2016 májusában, az ingyenes átállási lehetőséggel élve (mert ez ugye digitális licenc volt, de átvihető az év nyarán), építettem egy teljesen új konfigot Intel alapokra. Ez egy ASUS Z170-A alaplap volt (2003 óta csak ASUS alaplapjaim voltak), eleinte i5-6600K és 32 GB RAM társaságában, később i7-7700K lett a CPU 2018-tól 2021-ig.
    Ekkor jött a hír, hogy a Windows 10 nem az utolsó Windows lesz, hanem követi őt a Windows 11 és hogy az Intel 8. gen alatt, tehát a 7-dik gen már nem lesz Windows 11 kompatibilis, csak 8. gentől.

    Folytatás...

    GoodSpeed 3 hónapja 53

  • ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - Memory Context Restory (MCR)

    AMD AM5 platformon a DDR5 a memóriszabvány.

    ASUS alaplapoknál az MCR ki van kapcsolva, így minden újraindítás után lefuttatja a tréninget. Pontosítanék. ASUS alaplapoknál AUTO állásban van a MCR, és a Power Down Enable is. AUTO beállítások esetén a RAM tréning ugyanannyi időt vesz igénybe mintha az MCR ki lenne kapcsolva, viszont az ASUS alaplapoknál, ha az MCR ki van kapcsolva, a Power Down Enabled: Disabled:akkor egy bug-nak köszönghetően csontra fagyhat a rendszer. Tehát vélhetően ha mind a kettő AUTO-n van, akkor csak az MCR ki van kapcsolva, mert 26 másodpercig ellenőrzni, a PDE meg szintén ki, így nem fagy, de lassú lesz.

    Ha bekapcsoljuk az MCR-t akkor első újraindításnál nekem 13 másodpercre csökkent, másodiknál pedig 2 másodpercre a RAM ellenőrzés.
    Tehát MCR Enabled, PDE Enabled.

    GoodSpeed 3 hónapja 3

  • Toocki Type C to Type C Cable 100W PD Fast Charging Charger -

    Nos, gyengém a minőségi, teljesítménykijelzős töltőkábel.

    Így akció keretében, Aliról rendeltem:
    A normál ára:

    2541 Ft lenne.
    Nekem viszont 740 Ft-ba került csomagban, ingyenes kiszállítással Kínából:

    Kellemes, szövettel borított, rugalmasabb mint a Samsung kábel, funkcionalitásában is veri, mert - verifikáltam -autentikus adatokkal lát el, hogy mikor, mennyivel tölti a telefont.

    Csatlakozás szempontjából is előrelépés, mert bár a másik sem lötyögött, ez sokkal stabilabb:

    Folytatás...

    GoodSpeed 3 hónapja 0

  • SAMSUNG Galaxy Buds FE (SM-R400NZAAEUE) a 9 éves SONY SBH20 utódja (nálam)

    SAMSUNG Galaxy Buds FE (SM-R400NZAAEUE) a 9 éves SONY SBH20 utódja (nálam)

    Samsung az elsődleges telefonom is, a Sony pedig már akkumulátor szempontjából gyenge volt. Egyelőre nagyon meg vagyok elégedve vele. Közvetlenül a Samsungtól rendeltem, 1 napon belül pedig hozta a futár, és két év gyári garancia van rá!

    Pár kép róla:

    Csak USB Type C - Type C kábel jár töltésként hozzá, de van SAMSUNG EP-TA800NBEGEU töltőm is, szóval vagy azzal töltöm (ez valószínű, mert az A54 sem lóg mindig rajta, szóval lesz időrés bőven rá - vagy van Átalakító Vention USB 3.0 (M) to USB-C (F) Adapter Gray Aluminum Alloy Type (VENTh50)

    Közben elmentem az esőben, bukósisakban Samsungul Környezet hangjai bekapcsolva...
    Na hát ez valami fenomenális. Pennyben a csajra ráfordultam, mert azt hittem mellettem áll, és mikor odanéztem, jóval mögöttem volt :D Tiszta Sentinel képesség :XD

    Folytatás...

    GoodSpeed 3 hónapja 40

  • CyberPower VP1200ELCD - Backup UPS System, avagy az APC Back-UPS CS650 utódja!

    CyberPower VP1200ELCD - Backup UPS System, avagy az APC Back-UPS CS650 utódja!

    APC Back-UPS CS650 BK650EI és az utód CyberPower VP1200ELCD - Backup UPS System

    2021-ben, a Chipválság, a bányászláz, a COVID19-es HomeOffice közepén egy ASUS Z170-A alaplapom és egy i7-7700K-s rendszerem volt. 32 GB RAM, és egy 1060-as Nvidia 6GB-os kártya társaságában, meg ugye az extrák. Ekkor már eléggé korosodó konfiguráció volt, és a három felvezető tényező miatt egekben voltak a VGA árak különösen, de a CPU és az alaplap árak is. Eredetileg akkor még VGA cserében gondolkoztam, de akkor találta ki a Microsoft, hogy a Windows 11 nem fogja támogatni (biztonsági szempontból sem), az Intel 7.gent és az azalatti CPU-kat. Akkor a 7700K, a 3. évét taposta. Az alaplapomon a TPM 2.0 helyett TPM 1.2 volt. Minden irreális áron volt kapható, eddig volt három drágító tényező, aztán beesett a negyediknek ez a bejelentés. Korszerű, és erős gépet, reális áron csak laptopként lehetett venni. Ekkor vásároltam 650 000 Ft-ért egy ASUS Rog Strix G17 G713QM HX1139T laptopot. Mondjuk úgy, hogy egyáltalán nem akartam gamer laptopot, de ez volt a jó választás. Nvidia 3060-as GPU, Ryzen 9 5900HX-es CPU, és 16 GB RAM... igen, már azon kibuktam, hogy ennyiért 16 GB RAM járt bele, ezt persze újabb 50 rugóért felbővítettem 32 GB RAM-ra.

    Folytatás...

    GoodSpeed 4 hónapja 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.