- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Navaren: Resident Evil Requiem szösszenet
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
"Én meg arra, hogy a rendőrbácsi azt mondja, hogy : "Az üzembentartó mindig az, aki a járművet használja""
Ne keverjük a dolgokat, mert abból csak félreértés lesz.Amennyiben van érvényes GFB, úgy a biztosító kifizeti a kárt a vétlennek.
Az idézett szöveg azzal a feltétellel érvényes, ha nincs GFB, de van vétlen károsult.
Ilyenkor nyilván nem a tulaj fog fizetni, hanem aki a rollert használta.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine
üzenetére
"Az üzembentartó mindig az, aki a járművet használja"
Ez megint mekkora ökörség?
Az üzembentartó egy jogi fogalom, nem válik az
adott jármű vezetője automatikusan azzá, csak ha üzembentartói szerződést köt.
Ha a fiú vezeti a családi autót, ami az apja nevén van, attól nem üzembentartója!
(Adott esetben nem is lehet, ha fiatalkorú, de pl. a gépjármű tulajdonosa lehet...) -
Tangerine
senior tag
Én meg arra, hogy a rendőrbácsi azt mondja, hogy : "Az üzembentartó mindig az, aki a járművet használja"
Tehát akkor:
1. Nem adhatom kölcsön a rolleremet senkinek, mert akinek odaadnám annak nincs az én rolleremre biztosítása.
2. Nem kérhetem kölcsön más rollerét, mert nincs rá biztosításom, csak a sajátomra.
3. Ha egy családban van 2 ember és 2 roller (pl.te meg a fiad), akkor mindig mindenki csak a saját rollerével mehet, vagy mindkét embernek kell biztosítást kötni mindkét rollerre.
-
DigitXT
félisten
Miért kellene a GFB-nek az aktuális vezetőre szóljon? Az a hello.hu kategória,
az általános felelősségbiztosítás, amikor nem a jármű (kerékpár/roller játszik):
ha már GFB, akkor az a gépjárműre szól (nem?), mindegy, hogy ki vezeti épp.
18 év alatt is lehet valakinek jogosítványa (B kategória: 17.5), AM 14 évtől.
Nyilván nem kell, hogy saját nevén legyen az az autó/motor, amit már vezethet.Ui: mielőtt megint valaki megszólna, hogy "valótlanságot állítok", én még anno
így tudtam, most rákeresve látom, hogy kerek 17 éves kortól már lehet B...
-
-
h1mpi
félisten
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Egy dologra nem találtam magyarázatot. Ebben is említik, 18 éves kor alatt olyan rollert vezet valaki, ami GFB köteles, de 18 év alatt nem lehet kötni GFB-t? Ilyenkor mi van? Elméletileg nincs kor korlátozás, gyakorlatilag van, hisz az aktuális vezetőre kell hogy szóljon.
-
abrtom87
tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Szia. 5x kilós nő hajtaná. Nem akarunk százezreket kidobni, mert maximum 1-2 alkalommal lenne hetente használva, akkor is 10-15 percre. Nem napi használatban lenne. Használtat nem akarunk venni! Kell a garancia. Viszont a lengéscsillapítót azért preferálnám, mert belegondolva egy kátyúba hajtva anélkül, mintha gerincen rúgnának kb.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Semmit nem írtam lakott területekről: országút értelemben írtam én is.
Megjegyzem, a főútak is országutak, bár vannak lakott területen belüli
szakaszaik, amire más szabályok érvényesek, pl. valóban nem 90 km/h. -
válasz
DigitXT
üzenetére
Úgy emlékszem, az a szabály csak lakott területen kívülre vonatkozott, vagyis vonatkozik, és most is él még.
Az más kérdés, h senki se tartja be egy üres úttesten.Az meg országúton nyilván eszébe nem jut semmilyen kerékpárosnak se, h ha jönnek mögötte, akkor elkezd behúzódni a bal szélére a sávnak, jelezve a kanyarodását, mert ott 90-el jönnek az autók, és tuti nem fognak megállni, inkább lehúzódik az út szélére, és ha nem jön semmi, akkor átkanyarodik, tehát ilyen formában működik a szabály betartása.

Viszont ahogy te is, mások is úgy tudják, lakott területen belül is érvényes.
Tudtommal ott nem.De majd valamelyikőtök előkeresi ezt a Kreszben.
-
-
-
-
válasz
abrtom87
üzenetére
Helló,
https://monorim.hu/ -
abrtom87
tag
Sziasztok.
Xiaomi 4 Lite 2gen-hez hol és milyen plusz felfüggesztést lehet kapni? Illetve van bolt ahol fel is
szerelik? Úgy hallottam, érdemes venni hozzá. -
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Ha ki lehetne tenni szélesen és lenne elég fényerő így érne valamit:

Egyébként teljesen igazad van, ki az a kretén, aki jobbra lehúzódva
kezdi meg a balra kanyarodást? Eleve veszélyes, úgy meg de pláne!
(Réges-régen biciklistáknak főúton kifejezetten tiltva volt: leszállás,
majd szépen áttolja gyalogosként. Nem tudom, még ma is él-e...
) -
Peaceliker
addikt
válasz
PociAti
üzenetére
Igaz nem tegnap volt, hanem 20 éve, de nekem úgy tanította motoros oktató, hogy felezővonal mellől (nyilván az én sávomban) fogok balra fordulni, nem az út jobb oldaláról (akkor fixen kinyírnak, amikor én fordulnék be, az autós meg átmegy rajtam, bárhogy kalimpálok
). Illetve balról érkező autós, ha képes rá (nem, legtöbben tudom, hogy nem képesek rá) jobbra kis ívben fodulni és nem nagyban, ahogy divatos, akkor semennyire sem tartom fel. 
Balra fordulásnál balt, jobbra fordulásnál jobbat. Lehet, nem annyira faja, mintha valami értelmes indexet lehetne rollerekre teenni, de sosme éreztem, hogy ne lenne biztonságos, cserébe ha elengedem a kormányt akkor fixen eltaknyolok (na jó, wolfokon tán nem fixen, de azon sem szeretttem kormányt elengedni). Attól jobb
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
wolfon is van, de nem bízom benne, hogy észre is veszik, inkább kalimpálok
illetve ha szemből jövőnek jelzek jó az index, mert a kormány oszlop közepén azért elég jól látszik, de a hátsó szerintem egyiken sem faja -
PociAti
őstag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Pedig az nem szabályos. Mert ha veled egy időben egy autó szintén jobbra szeretne bekanyarodni, akkor te kétszer keresztezed az ő útvonalát.
Szabályosan haladva pedig mindketten be tudnátok kanyarodni. Egyszerre.Hallottam róla hogy hatvanas években falun még így csinálták a kerékpárosok, de akkor még más világ volt.
A láb kitartását én itt a fórumon hallottam, soha nem láttam még senkitől. Szerintem sok autós nem is értené. És ha nem értik, azzal csak a stabilitás csorbulna. Mégis melyik lábat kellene kitenni, az elsőt vagy a hátsót?
-
PociAti
őstag
válasz
wwenigma
üzenetére
Megnéztem YT-on a Ninebot reklámanyagát a rollerről. Autókon van oldalirányú irányjelző, ezen nincs. Tehát ha melletted van egy autó, annak irányába nem jelzi merre mennél.
A roller hátulján sincs irányjelző, és a videó alapján a legtöbb alkalommal a rolleres könyöke (vagy a kabátja) kitakarja hátrafelé az irányjelzőt. Tehát hátrafelé is gyakran takarva marad.
Van amikor szemből se látni, mert rámarkol a videóban. De legalább szemből néha látni. Viszont a rolleres mozgása szemből irányjelző nélkül is elég jól megjósolható. Mert ha valaki balra akar kanyarodni, akkor először úgy is hátrafelé kezd el nézelődni, mert először azok jelentenek veszélyt. A bal váll fölötti hátratekintésekből egy szemből jövő autó sejtheti miért teszi.
-
dunc
nagyúr
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Eddig csak a Pécsen is bérelhető HOPP -al mentem, az nekem tök oké, kivéve a vesémet kirázza!
-
-
PociAti
őstag
válasz
front3r
üzenetére
Tökéletes módszer nem létezik rá.
Autós az se tudja hol keresse a rolleren az irányjelzőt. Elől a kormányrúdon, kormány legvégén oldalra világítva, vagy a vége felé előre, hátra világítva?
Hátsó azt talán még reménytelenebb. Néha annyira lent van, hogy a melletted lévő sávban közlekedő autónak végig takarásában marad.Aztán ha a kormányon világít is valahol, akkor sincs normális háttere. Például ha egy sárga jármű áll az index látószöge mögött, tehát a sárga jármű adja a hátteret, akkor semmi sem látható belőle. De nappali fényviszonyok mellett is alig észrevehető, mert gyenge fényt adnak, és színegyezés nélkül is könnyen belemosódnak a háttérbe.
Nem véletlen, hogy az index működését esti fényviszonyok között promotálják, de találkoztam már olyan fotóval is, ahol beltérben készült képpel próbálták demonstrálni mennyire jól látható.
Kezet vagy lábat felemelni nem a legbiztonságosabb (láb esetleg továbbra is takart zónában marad, meg nem is értik mit kalimpálsz a lábaddal, ha az illető nem ismeri ezt a motoros szokást), szóval talán a jól kiszámítható mozgás az egyik legjobb gyakorlat. Kereszteződés előtt lassíts le, és kellően nagy ívben fordulj rá a kanyarra.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
"Aranyos, hogy kemény 2 db roller kipróbálása után ..."
Nem tudom honnan vetted ezt a számot. Volt amikor egyszerre 3 rollernek voltam a tulajdonosa. És nem csak kipróbáltam őket, aktívan használtam, és elég komoly mélységig utána jártam a dolgoknak. Most is 2 rollerem van. Kipróbálni már sokkal többet kipróbáltam.A minden rollerra való általánosítás így szólt:
"A cruise controll minden rollerben alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, jellemzően az applikációkban lehetett azt beállítani."
Erre vonatkozó ellenpéldával még nem találkoztam. Lehetséges, hogy valamely rollerben alapértelmezés szerint be van kapcsolva a tempomat, bár ilyenről nem tudok. Ha te tudsz, várom a listát."Meg hogy applikációban kapcsolható LOL: eleve nincs minden rollerhez applikáció, miért lenne."
Szövegértelmezés úgy látom nem igazán működik nálad. A "... jellemzően applikációban lehet beállítani" nem azt jelenti, hogy minden. Vannak rollerek, melyek kijelzője egyben kezelőszerv és annak menüpontjai között lehet aktiválni. Ez a ritkább eset, ezért a többségre utalva fűztem oda a "jellemzően" szócskát."Tehát kijelented, hogy a hüvelykujjas gázkar balesetveszélyes ..."
Nem, ez így nem igaz. Eleve nem csak hüvelykujjas gázkar létezik, de egyik gázadási módszer sem ad akkora szabadságot és stabilitást, mint az a lehetőség, amikor a sebesség tartásával nem kell foglalkozni."... inkább adja a roller a gázt helyetted."
Úgy pontosabb, hogy én adtam a gázt a rollernak, majd azt követően sebesség fix értéken tartását átadom a rollernek. Nagy segítség. Nem véletlenül építették bele anno az autókba is. (Sőt, annak egy modern típusa már EU-s előírás lett, ha jól tudom. De az a téma messzire vinne. Ott is egyszerű szolgáltatásként kezdte, aztán a technika fejlődésével modernizálódott.) -
front3r
őstag
A kínai erőrollereknél mennyi értelme van csak az indexet használni?
Nekem a kéztartás jött be, vagyis a bringás múltamból azt használtam a régi rolleremnél itt is.
Nem tudom mennyire figyelhetik az emberek a rollerek jelzéseit, ha igen, akkor értik-e egyáltalán? Mivel a kocsinál sokkal könnyebb megítélni az indexlámpát, itt meg alig van szélessége a rollernek, így gyanítom, nem könnyű megítélni, hogy mit akar jelezni a rolleres…. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Attól, hogy nem érted, amit írok, még nem biztos, hogy hülyeség.

Aranyos, hogy kemény 2 db roller kipróbálása után öntöd magából az
ilyen általánosításokat, hogy "minden roller". Meg hogy applikációban
kapcsolható LOL: eleve nincs minden rollerhez applikáció, miért lenne.biztonságosabb kéztartást lehet megvalósítani
Tehát kijelented, hogy a hüvelykujjas gázkar balesetveszélyes, viszont
a megoldást abban látod, hogy inkább adja a roller a gázt helyetted...
Gratulálok. Pedig csak egy normális gázkar kellene a ketyerére. Habár
a MIB óta tudjuk, hogy a legalkalmasabb autóvezetésre a gamepad.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Kerékpáros fórumokon lehetne ennek utána járni, mert ott nagy a hagyománya ennek a kérdésnek. De szerintem nem egyértelműen rosszabb a megfelelő acél váz az alu ötvözetnél.
Alapesetben a könnyebb súly miatt az alu ötvözetet jobbnak tartom, de az alu általában merevebb, emiatt egy felfüggesztés nélküli roller kényelmetlenebbül átveheti az út egyenetlenségeit. (Alu KTM-em rosszabb, mint az acél Scott).
A bikeradaron azt írják az acél drágább is az alunál. És tartósabb, kevésbé hajlamos az elfáradásra, komfortosabb.
Konkrét gépeket egymáshoz hasonlítva derülne ki az igazság, mert nagyon sok múlik a geometrián is.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
OKAI-nál a TMX szervizet volt szokás szidni, akik nagyon régóta eléggé rossz hírrel rendelkeztek. Amikor vettem a rollert, akkor még ők voltak megjelölve garanciális szervizként.
Egy ideje (hónapok óta) viszont ez áll a honlapjukon:
https://okai.hu/szerviz/
"Szerviz partnerünk a Tanfield Technika, a rollered javításáról ők fognak gondoskodni."A cég honlapján ott vannak az árak, és ez önmagában már átlagon felüli a tájékoztatás. Pl. előre közlik, hogy a garanciális futár az ingyenes. (Hiába vonatkozik erre törvényi kötelezettség, sokan ezt nem hirdetik, hátha az ügyfél magánúton elintézi, és akkor nem őket terheli a költség.)
https://tanfield.hu/szolgaltatasok/okai/Szolgáltatásuk minőségéről nem tudok nyilatkozni, nem volt hozzájuk szerencsém.
A Ducati, aprilia és más elektromos járművek javításával is ők foglalkoznak.
https://tanfield.hu/szolgaltatasok/eroller-szerviz/Magyarán csak annyi igaz a megjegyzésedből, hogy az OKAI eredeti garanciális szervizével sokan nem voltak megelégedve, de most már más szervizeli őket.
-
-
Emelkedőhöz nagyobb motor nem árt.
Maradnék az F2, F2 Plusnál a helyedben.
Ha van pénz lóvéra, kár ezen spórolni.A 350W az belassul 10%-os dombokon. Ha nincs tele az akksi, akkor még jobban. A 400W-os F2 meg felmegy akkor is, ha nincs tele az akksi.
Van tapasztalatom, ezért merem ajánlani.
Xiaomi 4 Pro (2nd gen) meg 48V-os, ugyan még csak sík terepen mentem párszáz métert vele, de lefogadom, h a 10%- os emelkedőn simán felmegy lassulás nélkül, még a te súlyod alatt is.
De mindenképpen azt erőltetném a helyedben, h akiknek ilyen van, vagy F2, F2 Plus, E2 Pro, kérj el egyet, és menj vele a kinézett úton. F2 Pro.
Sokkal jobban jársz, mintha megveszel egy gyengét, aztán utálod majd használni.
-
dunc
nagyúr
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Esteleg a nagy testvére? Az is gyenge? A márka eddig bevált mindenben! XIAOMI .
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
"Konkrétan balesetveszélyes, amikor csak egy rövidet akarsz gyorsítani, viszont a roller épp úgy gondolja, hogy akkor bekapcsolja a tempomatot. Nem fékezési, lassítási szándékról van szó, előre, jól tervezhető szituációkról."
Tényleg használtál tempomatot? Akkor hogy írhatsz már ekkora hülyeségeket?
Rövid szakaszon történő gyorsításkor nem fog a tempomat "véletlenül" bekapcsolódni.Vagy valami nagyon elcseszett jármű lehetett az, hibás szoftverrel.
A roller nem csak épp úgy gondolja, hogy bekapcsolja a tempomatot, hanem amikor egy szűk sebességtartományban mozog a roller, akkor fog adott idő után (alapértelmezés szerint 5 másodperc) aktiválódik a sebességtartó automata. Több szigorú feltétel egyidejű jelentkezése.
Custom Firmware készítő alkalmazásokban van ahol csak a bekapcsolási időt lehet állítani, van ahol a sebességváltozási tartomány is beállítható. Ezekből lehet következtetni arra, miként működnek. Egyéni testreszabási lehetőségek rendkívül hasznos szolgáltatások.A cruise controll minden rollerben alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, jellemzően az applikációkban lehetett azt beállítani. A felhasználónak kell ezt engedélyezni. Onnantól kezdve nem szabad, hogy meglepetésként érje. Ha nem teszik neki, kapcsolja ki magának. Egyéni döntés.
"Ami elméletileg sem helyes, az a funkciók halmozása, és különböző válaszreakciók: amikor nem azt csinálja a jármű, amire a vezető utasítást ad, az balesetveszélyes, ezen nincs mit vitatni."
A gázkar megpöccintésének mégis milyen egyéb funkciói vannak? Mégis mi halmozódna??
Semmi más nem történik a gázkar megpöccintésére, mint elkezd lassulni a roller. Ha be volt kapcsolva a sebességtartás, ha nem, mindig azt csinálja.Tehát az állításod, mely szerint az EU nem hagyja a tempomatot valótlan. Hagyni hagyja, vannak rá példák.
Arra még több példa van, hogy EU-s rollerekből a jelen firmware nem tartalmazza, de ez nem egyenlő a tiltással.Tempomat használatával sokkal biztonságosabb kéztartást lehet megvalósítani a kormányon. Kátyúkon és egyéb útakadályokon, sokkal stabilabb, biztonságosabb az áthaladás normál tempó mellett. Vannak akik kezük, ujjuk görcsölésére is panaszkodnak hosszú szakaszokon. Az sem jelentkezik.
-
dunc
nagyúr
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Látod most már azt se tudom mi kéne! Emelkedő pont lenne benne.
-
PociAti
őstag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Tetszik ez a 3 kerekű elképzelés. De olyan szélesen vannak azok a kerekek, ha szembe jön egy másik ilyen, akkor megnövekedhet annak veszélye, hogy összeakadnak. És ilyen nagy távnál nehéz úgy hangolni, hogy magas tempó mellett ne éljenek külön életet. Inkább lassú tempóhoz jó.
Szűkebb felépítéssel idősebbeknek el is tudnám képzelni.
És ahogy mondod a hátsó kerekes stabilabbnak tűnik. Bár személyautók között is volt olyan háromkerekű, ahol elől volt kettő, hátul egy. Nem csak a Velorex, hanem más csodák is. Lényeg, hogy ott elől volt a súlyközéppont, a hátsó messze hátul volt, szinte csak támasztott.
-
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Tessék a teljes jelentés:

Nem levágtam, hanem nem fért ki, de az előző képen is látszott, hogy 12 óra 54 perc 44 másodpercig tartott a rögzítés, így az átlagsebesség nem releváns. A cél ugyanis az volt, hogy az adott napon, GPS-szel mérve, mennyit bírt. Volt benne 3 km 25 km/h-val megtéve, mert sietnem kellett, a többi kisebb részben 20 km/h, nagyobb részben 15 km/h, mert ez egy turistaparadicsom, ahol az összes kerékpárúton hömpölyög a nép. Ott felesleges D-be kapcsolnom is.Azt sajnálom persze, hogy a Ninebot - a klónokat nem tudom, azok nem is érdekelnek -, eltér a standart 20 km/h-tól, és 15 km/h-ra vonatkoznak az adatok. De én egyébként azt néztem amikor megvásároltam, hogy 20 km/h-nál jobb vétel mint a sima M365 hatótávban is, hiszen 35 km-t tud. Városon belül meg az M365 is elégséges volt.
-
válasz
DroiDMester
üzenetére
Korábban leírtam már, hogy sokszor én is 25-tel szoktam menni, ha itthon vagyok (értsd a városon belül és ha az M365-tel megyek vagy a PRO 2-vel). Az E2 PRO-nál az visszalépés, hogy van benne 15 km/h és ahhoz mérik a 40 km-es hatótávot, mert viszonyításképpen az M365-nél a 30 km-es hatótáv, valamint a PRO 2-nél a 45 km-es hatótáv is 20 km/h-hoz van mérve, ami egy könnyebben vállalható kompromisszum, így általában 20-szal szoktam menni, de amikor tudom, hogy már mennyi út van hátra csak a napból és belefér, akkor 25-tel tolom.
E2 PRO-nál 15 km/h 40 km-es hatótávhoz, ez szerintem kevéske, de már elkezdtem használni aktívan, ha nem sietek, és úgyis a városban vagyok, és ez így jobb mint a sima M365, viszont 20 km/-nál is 35 km a hatótávja, tehát az M365-nél jobban bírja! 25 km/-nál 27 km-re csökken a hatótáv, és még itt is szoktam használni a Sport módot, amikor ugyanaz a helyzet mint az M365-nél, és érzésre azért jobb a hatótávja. Nincs ebben semmi meglepő az E2 PRO az M365 és a PRO 2 között helyezkedik el, de ne adjuk már elő azt a figurát, hogy gyenge roller lenne. Meg ne a Xiaomi 4 Lite-al hasonlítgassuk már, hogy annál azért erősebb valamivel, mert nem egy liga kettő!
-
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ha nem tűnne fel, a hatótávokat a 25km/h-s sebességgel szoktam megadni. Sőt, nem csak én, hanem úgy általában, ez egy visszatérő probléma, h valaki vesz egy rollert, mert a dobozára volt írva, h 30km-es a hatótáv, aztán itt, vagy Facen a rolleres csoportokban meg megy a sírás, h csak 22km-t tudott vele megtenni.
Mert valami hozzád hasonló mondta neki, h az elmegy 30, vagy jelen esetben 40km-t a roller, csak elfelejtette hozzátenni, h nem 25-ös tempóval, hanem 15-el.Meg lehet adni azt is, h elmegy a roller 40-et, de az a minimum, h odaírjuk ilyenkor a kérdezőnek, h azt Eco módban tudja a roller, 15-el haladva.
Nincs ezzel semmi baj, de ha ezt nem írod oda, akkor félrevezeted a kérdezőt.Néztem feljebb a posztod, a képernyőképeket, akartam is kérdezni, h mennyi volt az átlagsebesség, mert azt már levágtad a képernyöképről, nem látszott, csak közben kiment a fejemből.
Ha tovább kérdezősködne a posztoló, vagy szóba kerülne részletesebben, akkor persze én is leírom, h 25-el ennyi, lassabban, meg D módban több, de a tapasztalat az, h ezt nem szükséges beleirnom minden hsz-ba, minden kérdezőnek, mert a legtöbb ember 25-el fog haladni, és ennek megfelelő hatótávra kíváncsi, nem arra, h ha délután van kedve gurulgatni, akkor mekkora hatótáv hozható ki amúgy egy adott rollerből.
De amúgy továbbra sem értem, miért nem a kérdezőknek írogatsz? Nekik kellene segíteni válaszadással.
Vagy DroiDMestert például miért nem hxlyézted le, mikor azt írta, h járdán csak 5-el lehet menni kerékpárral, (és rollerrel).
Hát őt miért nem javítottad ki egyből felháborodva, h nana, 10-el lehet menni biciklivel járdán, nem 5-el.
Ez nem volt olyan fontos?Neked pl nincs véleményed az X3-as Monorimről? Elvileg ha valaki nem tud a rollerrel egyensúlyozni, ez még működhet nála? Inkább ilyenekhez szólnál hozzá, építő jelleggel.
-
-
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Hagyd már ezt a hülyeséget, hogy 20 km-t tud legalább! Tegnap linkeltem, hogy nálam 40-et is tud.! Pont annyit amit ECO módban elő is írnak.
-
E2 Pro nem jó?
Az az első "jó" roller, ami 20km-t tud legalább.
Csak lehutobb még nagyobb rollereket kerestél, ezért lett az F2 sorozat ajánlva, és ezért nem került képbe az E2 Pro.A 4 Lite (2nd gen) 24V-os, nagyon erőtlen. (Majd megbánod.)
Emelkedőkön is használnád amúgy?
Okai Neon Lite lenne még, a belépő modell, ugyanazt tudja, mint egy Mi 3, de jóval kevesebbe kerül.
De annak meg megesik, h elromlik, (nem veszi a töltést pl), és a garanciális ügyintézés anomáliáiról horror sztorikat lehet olvasni. :/ -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Úgy beszélsz a tempomatról, mint aki még soha nem használta.
Egyáltalán nem, előbb használtam mint te...
Az, hogy egy gázelvételre, vagy
abbahagyja a gyorsulást a roller, vagy nem, egyáltalán nem elméleti probléma!
Konkrétan balesetveszélyes, amikor csak egy rövidet akarsz gyorsítani, viszont
a roller épp úgy gondolja, hogy akkor bekapcsolja a tempomatot. Nem fékezési,
lassítási szándékról van szó, előre, jól tervezhető szituációkról. Ennél jobban ez
nem elmagyarázható, vagy megérted, vagy nem.
Ami elméletileg sem helyes,
az a funkciók halmozása, és különböző válaszreakciók: amikor nem azt csinálja
a jármű, amire a vezető utasítást ad, az balesetveszélyes, ezen nincs mit vitatni.Mutasd meg mikor tiltotta meg az EU!
Nem tudom, de folyton ezen megy a sírás, hogy valaki EU modellt vett, és ezért
nincs benne tempomat, de ha átállítja a régiót, akkor meg visszakerül...
reakcióképtelen próbababák
Talán jobb lett volna, ha fórumtársakkal tesztelik?
Kiderült volna, hogy a sisak
miért fontos, akik meg vitatták, azoknak új próbálkozás a trombiták hangja után?
(Aki azért megy tempomattal, mert kényelmetlen a gázt nyomnia, az próbababa:
nem ő vezeti a járművet, hanem viteti magát vele... Szvsz ön- és közveszélyes.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Nem nagyon lehet érteni, így szerepelt a dokumentumban, én is megnéztem, mielőtt írtam:
Recommendation: set a minimum wheel size of 30.5 cm (12 inches) for private and shared e-scooters.
Erre írod:
Eleve miért nem hüvelykben adják meg? A könnyebb érthetőség miatt 12 inch-ről van szó.
Erre írom:
Gondolom, az angol szöveg miatt inch, mivel angolban főleg így használják...
Te viszont:
Nem az jelentette a problémát, hogy nekünk magyaroknak külön szavunk van a német zoll (col), angol inch, stb. mértékegységre.
Hanem hogy miért cm-ben adták meg a kerék átmérőt, míg gyakorlatban a rollerek kerekeit hüvelykben szokás megadni. Kerékpároknál is ez a számozás terjedt el.??? Van ennek valami értelme? Mindenki tudja, én is tudom, a dokumentumban is szerepelt mindkettő.
Meg ilyenekkel jössz:
---------------
A másik tipikus hibára adtál most példát:
"12" alatti e-rollereket letiltanák az utakról."
Nem tiltásról volt szó! Biztonsági javaslatról.
----------------------------Mindenki tudja, hogy csak javaslat lehet, azért is fogalmaztam feltételes módban: "letiltanák". Felesleges volt hosszasan magyarázni, nyilvánvaló dolgokat.
Csak ilyen javaslatokból könnyen lehetne tényleges tiltás, ámbár magam is bízom benne, hogy mivel nem túl életszerű, talán csak nem viszik véghez.
-
dunc
nagyúr
Max 10 km egyszere való haladáshoz, mennyire nyúlok ezzel mellé?
És ehhez találok hordtáskát? (ha buszra, vagy vonatra szállnék fel vele. )
-
válasz
PociAti
üzenetére
A 3 kerekű rollerekhez:
Ez a Monorim X3 kiegészítő milyen lehet vajon?
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=aATp_ROg1sIG30-hoz is van, de ott, mivel hátsó kerék hajtású, az első kereket lehet megduplázni hasonló módon.
De nekem az valahogy életszerűtlenebb megoldásnak tűnik. Inkább hátul van a rolleren a súlypontunk, ott érdemes dupla kerékkel stabilizálni a rollert.
Ha elöl van a két kerék, nem borulékonyabb?
-
PociAti
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Sikerült a hozzászólásból az egyik legkevésbé érdekes részt kiragadni.
Nem az jelentette a problémát, hogy nekünk magyaroknak külön szavunk van a német zoll (col), angol inch, stb. mértékegységre.
Hanem hogy miért cm-ben adták meg a kerék átmérőt, míg gyakorlatban a rollerek kerekeit hüvelykben szokás megadni. Kerékpároknál is ez a számozás terjedt el. És ebben tudunk gyorsan és pontosan gondolkozni.Ha valaki azt mondja, 36 centi átmérőjű kerék lenne az ideális, akkor előbb át kellene váltanunk azt hüvelykre, hogy értelmezni tudjuk mégis mekkorára gondolt az illető.
Az EU-ban a metrikus rendszer a fő csapásvonal, emiatt fogalmazhattak így. De aki azt leírta, valószínűleg ő is előbb hüvelykben fogalmazta meg a gondolatait, majd azt átváltotta cm-re. Jó kis kerekítést használva, amit visszafordítva akár az jöhet ki, hogy 12 hüvelyknél nagyobb kerék a jó. Hiba keletkezésének gyakori példája.
A másik tipikus hibára adtál most példát:
"12" alatti e-rollereket letiltanák az utakról."
Nem tiltásról volt szó! Biztonsági javaslatról.
Ha sétálsz a járdán, és melletted zöld lesz a lámpa a zebránál, az nem azt jelenti hogy most át KELL menned a túloldalra. Hanem ha át szeretnél menni, most megteheted.Ott van belinkelve a tanulmány, ahonnan ezt a keréknövekedésre vonatkozó ajánlást összehoztak:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001457522000033?via%3DihubPróbababákkal 180 esést szimuláltak, és azt figyelték a próbababánál milyen fejsérülés keletkezik.
Tehát nem aktív személyek vettek részt a kísérletben, hanem reakcióképtelen próbababák.
Különböző szélességű és mélységű kátyúkban mekkorát zakóznak a babák. Más paramétereket is figyelembe vettek, elég egyértelmű következtetéseket vontak le.
"It is likely that larger wheels will prevent some falls. However, most e-scooter wheels are 6 to 10 in. in diameter."
Magyarul: Valószínű, hogy a nagyobb kerekek megakadályoznak néhány esést. A legtöbb e-scooter kereke azonban 6-10 hüvelyk átmérőjű.Azt csodálom, nincs a javaslatok között a 3 kerekű roller. Mert ilyen elven a két kerekű járművek rendkívül instabilak, a próbababák biztosan sokszor oldalirányba eldőltek.
Nem azt akarom mondani, hogy a nagyobb kerék nem biztonságos, de az mindig kompromisszumokkal jár. Lényegesen megnöveli a roller méretét, a váz hosszát, ezáltal a tömegét, az árát.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Eleve miért nem hüvelykben adják meg? A könnyebb érthetőség miatt 12 inch-ről van szó.
Gondolom, az angol szöveg miatt inch, mivel angolban főleg így használják ("thumb" nem nagyon megy). Hüvelyk és annak megfelelő nemzeti fordítások vannak több EU országon belül, ez már egyedi és amúgy sem szabványos nálunk, ámbár használatos a gyakorlatban. Nekem mondjuk szimpatikusabb a coll / zoll egyszerűsége ("), de ez úgysem mérvadó.
Mindamellett elég botrányos lenne, ha a 12" alatti e-rollereket letiltanák az utakról.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
Úgy beszélsz a tempomatról, mint aki még soha nem használta.
A gyakorlatban sokkal természetesebb, és az általad említett elméleti vészhelyzetek gyakorlott rolleres esetén nem jelentkeznek. Ha csak nem ittas a személy, vagy nem áll gyógyszeres hatás alatt.Rendkívül könnyen beépül az izommemóriába, hogy minden fékezési / lassítási szándéknál rá kell pöccenteni a gázkarra. Ezzel lassítunk, nem a gázkar elvételével.
"... ha hagyná az EU"
Hagyja az EU. Nincs a tempomatot tiltó EU-s rendelkezés.
Mutasd meg mikor tiltotta meg az EU! Most is kaphatók EU-ban tempomat rollerek. Sőt, van amibe újabb firmware firssítéssel került bele.Vannak meredek EU-s javaslatok, lásd korábbi hozzászólásomban.
European Transport Safety Council - Recommendations on Safety of E-scooters"E-scooters are designed, on average, for a maximum carrying capacity of 100kg."
Az elektromos rollerek átlagosan 100 kg maximális teherbírásra tervezték."Denmark, Germany, Norway, Sweden and Switzerland limit the maximum speed of e-scooters to 20km/h."
Állítólag amiatt ennyi, mert a 18-29 korosztály közötti városi kerékpárosok átlagos sebessége 18,2 km/h férfiak és 16,9 km/h nők esetében. Ez alapján bőven jó, ha az elektromos rollerek legfeljebb 20 km/h sebességgel haladnak.Ahol pedig gyalogosokkal kell osztozkodni a helyen, ott 10 km/h sebességkorlátot kell bevezetni.
A rollerek kerekei legyenek legalább 12 hüvelykesek.
És más hasonló ötletek. De még ebben a rendkívül elővigyázatos javaslatcsomagban sem szerepelt a sebességtartó automata tiltása. Lehet egy másikban igen, vagy valamely tagországnál ez felmerült. Passz.
-
DigitXT
félisten
válasz
front3r
üzenetére
leveszi a gázt, és azt hiszi, hogy feltétlenül lelassul.
Nem ezt mondtam: nem gyorsul tovább. Ideális esetben szabadon kigurul.
nekem ez egyértelmű volt
Valószínűleg nem motoroztál előtte, ahol a gázelvétel már motorféket jelent:
nem összekeverendő a külön az első/hátsó kerékre ható üzemi fék(ek)kel...Ui: ha már roller/kerékpár párhuzam: hajtasz, mint állat, aztán egyszer csak
abbahagyod a pedálozást, mit csinál? Kigurul. A rollernek is így kéne...
(Ugyanezért balesetveszélyesek a pedálszenzoros rásegítéses kerékpárok:
persze, mindent meg lehet szokni, de azért a szart ne nevezzük már jónak.) -
front3r
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
De akkor nem jól használja az illető a rollerét. Az egy rossz szokás, ha úgy akar fékezni, hogy leveszi a gázt, és azt hiszi, hogy feltétlenül lelassul. Ezért kell a féket meghúzni, még ha kicsit is, de hogy biztos ne érjen meglepetés. Lehet én fogtam fel eleve jól ezt az irányítást, de nekem ez egyértelmű volt. Egy idő után már ahhoz is lesz érzéked, hogy meddig kell a gázkart azon a fokozaton tartani, amikor a tempomat bekapcsol, meg mikor nem. Nekem inkább azzal volt “problémám”, hogy még nem váltott át tempomatba, és hirtelen lelassultam. Ez sem jó, de egy idő után, ez is eltűnt, amikor erre is ráéreztem.
-
Ma az E2 Pro a 40Km-es elméleti maxot hozta:
-
-
DigitXT
félisten
válasz
front3r
üzenetére
Az, hogy a gázelvétel nem egyenlő a fékezéssel: kétkerekűekről beszélünk,
amiket a kormányon kívül döntéssel, és a gáz kezeléssel is irányítasz.
De amúgy ez a legkevesebb. A komolyabb gond abból lesz, amikor nagyon
nem számítasz rá, hogy már aktív a tempomat, és leszarja a gázelvételed...
Ott lehet késlekedés, amíg a roller még mindig húz. Konkrétan akár gyorsul,
mikor már pont azt mondod neki, hogy nem akarsz gyorsítani. Ez probléma.
Nem tudja megkülönböztetni, hogy éppen miért vetted el a gázt. Sehol nem
működik így. Egyedül rolleren csinálják (illetve csinálnák, ha hagyná az EU).Tipikusan nyélgáz rögzíthető csak, az meg erősebb rolleren életveszélyes...GoodSpeed: nem a roller hibája, hogy nem rendeltetésszerűen használod...
Szerintetek amikor a "mikromobilitást" kitalálták, az volt a terv, hogy két órán
át nyektesd egy nyílegyenes úton, és milyen kényelmes lesz vele menni?
-
-
front3r
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
E-twow rolleren pl. semmi baj a tempomat-al. Ott se ad visszajelzést, amikor átkapcsol. Ha ki akarom venni belőle, akkor csak kicsit belelépek a fékbe, és már ki is vette. Gyorsan megszokható, az egész fejből megy, nem gondolkozol hogy kell csinálni, hanem egyszerűen csak tudod. Fékezni meg bármikor lehet.
Nem tudom mi ebben a balesetveszélyes. De lehet csak nekem ilyen természetes az egész. -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine
üzenetére
balesetveszélyes, hogy elengedem a gázt, a roller meg megy tovább
Erről van nagyba' szó. Aki ilyen tempomatot akar, nem tudja, mivel játszik:
ez az automata bekapcsolás egy idő után a lehető legnagyobb baromság.Amikor kéne már, akkor esetleg nem élesedett: elveszed? Elkezd lassulni.
Megpróbálod újra, nagy nehezen beveszi, onnantól tud(hat)od, hogy aktív,
nem fog meglepetést okozni, ám számtalan helyzetben, amikor egyáltalán
nem volt szándékodban(!) bekapcsolni, csak pont addig tartott a nyélgáz...
Baromság... Az első fetrengésig vicces, de valakinek pont addig se kell.
(Megjegyzem, minimum egy külön kapcsoló, aminek értelme van. De alap,
hogy inkább legyen normális gázkar. Egy félmarkolatost pl. pont ugyanúgy
fogsz tartott gázon, mint visszaengedve. Ennél jobb "tempomat "nem kell.) -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
1 nap után?
Nem hagytál neki elég időt megszokni. Én Xiaomin megfeleztem a gyári bekapcsolási időt, így alig pár méter után már tempomattal haladok. Nagyon könnyű megszokni. Mindig az az alapértelmezett elképzelés, hogy aktív a tempomat, így ha lassítani akarok akkor vagy megpöccentem a gázkart vagy a féket.
Pedig Xiaomin alapból is nagyon jó a roller reagálása a gázkarra (közvetlenebb, mint az Okainál).
Rendkívül kényelmes és biztonságos érzés, hogy a sebességre, annak megtartására már nem kell figyelni, jobb kéz is némileg felszabadul egy feladat alól.Okain a sebességkar és a bal kézzel elérhető power gomb együttes bekapcsolásával lehetett aktiválni a cruise controlt. Okos ez a kétkezes aktiválás, de ott nem volt akusztikus visszajelzés, csak a kijelzőn mutatta.
-
Tangerine
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hát a Mantison nem sípol, csak bekapcsol magától a tempomat. Semmi visszajelzés. Ez így elég félelmetes, és szerintem balesetveszélyes, hogy elengedem a gázt, a roller meg megy tovább. Elég nagy meglepetéseket okozott amíg engedélyezve volt. Jobb, lenne, ha lenne egy gomb hozzá, amivel a aktuális tempót lehetne rögzíteni, mint az autónál, és legalább egy led, ami mutatná, hogy rögzítve van a sebesség. Még a sípolás is jobb, mint a semmi, de itt az sincs. Nekem ez így nem jó, nem kell, úgyhogy én kikapcsoltam 1 nap után.
-
E2 Pro-ra szerintetek ez jó?
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Tempomat:
Rendszeresen heti 5-6 alkalommal használom a buszsávot.
Kb. 60km/h átlaggal végig lehet menni egyvégtében a 4,3km-es szakaszon.Ilyenkor piszok jól jön a tempomat.
Amíg működött a 12V-os rendszerem, addig, a fékkarra és a gázkarra is reagált a tempomat- kikapcsolt.
Mióta zárlatos, azóta csak a gázkarra reagál, ami egyértelmű visszalépés, mert először meg kell "ütni" a gázkart, és csak utána lehet húzni a féket, arról nem is beszélve, hogy így nincs elektromos fékem/visszatáplálás.
Nekem ülve nem okoz semmilyen problémát a "motorfék" olyannyira nem hogy a maximumtól sokkal többet is el tudnék viselni, akár a duplája lassulást is...
Jövő héten újra megpróbálom hívni a szervizeket, hátha kegyeskednek az én problémámmal is foglalkozni.
Mondjuk jó lenne, ha adnának egy konkrét időpontot amire odavihetném, mert azért használnám is amíg a sorára vár...
-
Dr. Szilikát
őstag
Eleinte használtam, most nemrég ismét aktiváltam, de egyelőre elég is volt a tempomatból.
Bekapcsol olyankor, amikor még nem is akarnám, de már stabil volt a sebesség, egy alacsonyabb szinten. Ekkor sípol egy hangosat és a környezetben (kerékpárút vagy bárhol) az emberek felfigyelnek vagy azt hiszik talán, hogy én direkt sípoltam rájuk, pedig nem. Az persze nem lenne nagy gond, ha észlelnek és ezáltal elkerülhető egy baleset, de mégis van benne valami zavaró.
Mivel többször is jött ilyen érzés, hogy nem akarom még bekapcsolni, ezért a gázkart (triggert) mozgattam, nehogy már fixálja magát. De akkor meg minek az egész, ha ilyen zavaró hatással jár.
Meg egyszer például a közlekedésben, ahol egy rövidebb szakaszon autók közé mentem (vagy voltam kénytelen, az útviszonyok miatt), kifejezetten zavaró lett. Addig jó volt, míg húzott 30-cal, de amikor ebből ki akartam zökkenteni, akkor meg túl hirtelen lassult, erre visszahúzom, akkor meg valami bug miatt hirtelen gyorsulni sem akart. Itt telt be a pohár.
Igaz, hogy egyik útvonalamon van egy 1,5 kilométeres, jobbára nyugalmas szakasz, ott jól jönne a tempomat, viszont nélküle is lenyomom azt a távot maxon, nem olyan vészes.
A tapasztalatok alapján a kerekeket pneumatikusra kellene cserélni / valahogy átépíteni és akkor a rugalmas első-hátsó felfüggesztéssel együtt remélhetően megfelelne az igényeknek. Kép.
A motor áramkorlátjába lehetne még belenyúlni, például balkézre lenne egy nyomatékváltó, amivel a motort gyengítve, a zavaró előre-hátra rángatás megfogható lenne a "hepehupásabb" szakaszokon.
Itt nem az a gond, hogy nem tudom marokra fogni a "gázkart" a stabilabb tartás érdekében, de még így is előfordul, hogy megránt előre, de egyúttal a kezem is rámozdul, így még jobban ránt. Lehet, némileg túlzok, nem szeretném azt a látszatot kelteni, mintha botkezem lenne, mert épphogy finomabb témákhoz vagyok szokva, de ez így valahogy nem jó.
-
PociAti
őstag
válasz
Ciccuka
üzenetére
Nyomtatóknál láttam hogy egy azon termékhez 4-5 vagy annál is több PDF tartozott. A klasszikus users manualon kívül külön volt a beüzemeléshez, hálózati beállításokhoz, fogyóeszköz cseréhez és még számos dologhoz PDF, és ezek folyamatosan frissültek (javultak). A termék azonos maradt, a leírásokat pontosítgatták.
Persze a firmware változások is igényelnék néha a PDF-ek lecserélését, de ilyen jellegű korrelációra nem is emlékszem.
A rollereknél arra lettem figyelmes, hogy amikor a járműveket bevizsgálják, nem csak annak fizikai tulajdonságaira terjed ki a bevizsgálás, a rádiófrekvenciás egységeire, az antennákra, a tájékoztató címkékre (adattáblákra), hanem a felhasználói kézikönyvre is.
https://fccid.io/2A4GZ-N202501CMivel ez a hivatalosan elfogadott kézikönyv, lehet ezért nem akarnak utólag hozzányúlni.
-
Ciccuka
veterán
válasz
PociAti
üzenetére
Igen nehezen nyomonkövethető., nehéz általánosítani.
Nyilván nem lehet ezt ráhúzni az összes Brand-re.Ducati-nál is elég tág fogalom a hatótáv, de ezt más gyártók is így játsszák, mint az autóknál a gyári fogyasztási érték visszatérő vitatéma. EU is újra és újra foglalkozik vele, de előrejutás nem igazán van az egységesítésre, de a hibát elismerték.
Általában alapesetben az a mérvadó, ami a gyári Datasheet (gyártói adatlap, leírás) pdf-ben is szerepel az adott típusnál.
Ducati-nál például akár 5km is eltérés van (hatótávban) a gyártói oldalon és a roller dobozán, fizikai kézikönyvén szereplő adatoknál (persze az igaz, hogy revíziószámban eltérnek, de típusban nem, nahát akkor azt nem értem, hogy az újabb revíziónak miért nem adnak ki külön új DataSheet-et, az rejtély). Ezt minek kell venni, spórolás vagy egyszerűen nemtörődömség vagy talán szándékos az egész. EU jó lenne, ha egységesítésre szólítaná fel a gyártókat, mert nagy itt a katyvasz. Pl. jót tett telefonoknál is az egységesítést a töltök esetén.
Voltak bajok honlapok terén is, hogy (régen) a számítástechnikai oldalakat említsem meg példaként. Oda is kellett egy kis alaptudás, hogy megtaláljunk valamit és az jó legyen egyben (alapokhoz driver vagy bios). Idővel eltűnnek vagy eltűntek a linkek a termékekhez, mára az nagyon jellemző lett sajnos (így nehezebb lesz majd beszerezni a a megfelelő terméktámogatást).
Nagy gyártók is trükköznek, volt olyan Kingston SSD, hogy elküldtek a tesztelésre az oldalaknak egy jófajta SSD-t, aztán a polcokra már a lebutított változat került gyakorlatilag ugyanazzal a modellszámmal.
Egyszóval érdemes képben lenni az aktuális helyzettel mindig.
-
PociAti
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Még egy példa: a Ninebot Max G30-ból legalább 11 különböző fő jelölés létezik:
G30D, G30E, G30P, G30M, G30D II, G30E II, G30LE, G30LP, G30LD, G30LE II, G30LD IIEzen kívül és ezen belül is lehetnek még további változatok.
Túl sok G30M-es típus nem fog szembe szaladni velünk az utcán, pedig igazán vonzó darab, de csak Ausztráliában és Új-Zélandon forgalmazták, és limitált példányban készültek.
-
PociAti
őstag
válasz
Ciccuka
üzenetére
rendkívül összetett és nehéz munka az adatgyűjtés. Éveken át foglalkoztam vele.
Ezeknél a rolleres cégeknél nincs merev szabály a jelölésekre.
Például miként kell jelölni az országokat, arra ott az ISO 3166 country codes.
Ez taglalja miként jelölik egy "ország" domaint, 2 karakterrel hogyan kell jelölni őket, illetve hárommal hogyan. És ezek nem vegyíthetőek, pl. atlétikai versenyen nem jelölhetik egyik országot a 2 karakteres jelöléssel, másikat a hármassal, hanem legtöbb helyen áttértek a hármas jelölésre.Rollereknél viszont nem egyértelmű, hogy a külön utótaggal nem rendelkező alapmodellek megkapják-e a globális utótagot, vagy sem. Illetve amerikai verzió kapjon-e külön utótagot.
Vagy ha egy termék bizonyos utótagot kapott, az egy későbbi modellnél is ugyanazt fogja majd jelenteni.Mivel Európa és azon belül Németország elég erős piacnak számít, a főbb rollergyártók az itt meglévő korlátozásokat betartva külön variánsokat hoztak létre, és jelölést is kaptak. Lehet hogy egyes típusoknál az olasz variánsok is kaptak külön jelölést, mert ott is extra előírások vannak.
Például az Ninebot F40-eseknél 5 különböző szériaszám jelölést alkalmaznak, F40A az ausztrál változat, de a főmodellből is 2 külön verzió van (E és V sorozatszámú).
E - F40
F - F40E
G - F40D
R - F40A
V - F40Az olyan finom módosításokat, mint a töltő esetében az eltérő konnektor típusokat is valahogy jelölni szokták. Rollereknél szerencsére ezzel nem kell szórakozni, nem rendelkeznek védőföldeléssel.
"Specifikációk eltérnek vagy eltérhetnek egymástól régiónként"
Ez teljesen normális eset. Az már kevésbé, hogy adott oldalon szereplő adatlapban foglaltak nem egyeznek meg azokkal az adatokkal, ami abban a PDF-ben vannak, ami ugyanarról az oldalról, pár sorral lejjebbről tölthető le. Ilyenkor én mindig a PDF-et szoktam alapul venni. Abban jobban archiválható, és meta adatokban - többek között - kinyerhető a létrehozás ideje.Ahogy említed, a modellszámok nyújtanák a legstabilabb kiindulási alapot. Sajnos ezt az információt nem minden esetben publikálják a gyártók / forgalmazók. A kereskedők és aggregátor oldalak hanyag honlapjait nem lehet alapul venni, mert rengeteg hibával dolgoznak. Ezen kívül erős a gyanúm, hogy nem mindegyik variánshoz készül külön PDF. A régebbi termékek adatlapjait pedig archiválják (elrejtik) a forgalmazók.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Ciccuka
üzenetére
Modellen belül is lehetnek apróbb eltérések. Újabb revíziókon például kezdeti apróbb gyári hibák kijavítása kerül(het)nek. Módosíthatnak bizonyos komponenseken, persze nem azt jelenti automatikusan, hogy pozitív irányba.
Vannak olyan gyártók, amiknek a termékeinek első revíziói mennek a reklám tesztekre (hogy ott jobb színben tűnjenek fel). Utána ilyen amolyan butító módosítást szenvednek el költségoptimalizálás címén a később kiadott példányok.
A noname kínai gyártóknál pedig erősen jellemző, hogy azt rakják bele ami épp van vagy olcsón elérhető abban a pillanatban.
Például kiadnak valami rollert gyenge tulajdonságú, nem túl tartós akkumulátorral, aztán rájönnek hónapokkal később, hogy ez mégsem lesz így jó, mert garanciában mennek vissza a rollerek nagy számban, erre más akkumulátorokkal kezdik szerelni, de az új akku meg máshogy lesz rossz, de bizony rossz lesz.
-
Ciccuka
veterán
válasz
PociAti
üzenetére
U (USA) az Amerika
E (EU) EurópaSpecifikációk eltérnek vagy eltérhetnek egymástól régiónként
Global lenne a globális, ha létezne olyan.
Persze vannak olyan országok, ahova bekerülnek ilyenek vagy olyanok (is).
Mint idehaza az amerikai autók.Érdemes utánajárni, hogy amik küldenek az milyen gyártói modellszámon fut.
Ducati Evo Pro II-ből is van legalább 3-féle változat
DU-MO-210009
DU-MO-210012
stb. -
válasz
PociAti
üzenetére
"És az eddigi anyagok szerint legalább 2 kategória lesz, a kisebb teljesítményű elektromos rollerek maximális sebessége 25 km/h, névleges teljesítménye legfeljebb 350 W. És ezen a ponton bukik meg az EU-s Ninebot F2 E, mivel az 400 W-os. Így arra nem a kerékpárosokra is vonatkozó közlekedési szabályok vonatkoznak majd, hanem a segédmotorosokra vonatkozó szigorúbb szabályok. Legalábbis ez a tervezet."
Meg a 4 PRO 2ND is, nem is értem, hogy miért nem voltak ennyire előrelátóak, persze az is elképzelhető, hogy az EU-n belül csak Magyarországon van a 350W-os maximum, aztán kispiacra nem adnak. A teljes EU-n belül pedig a 25 km/h. De úgy hallottam, hogy van ahol 20 km/h EU-n belül is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Nem tudom, melyikre adatra gondolsz, az általad megadott linkeken 6,5 óra szerepel, mindenesetre a töltési idő független a hálózattól.
Ezek a töltők AC 100-240 V inputtal működnek, a kapcsolóüzemű tápegység a kimenetet ettől függetlenül korlátozza 42 V és 1,7 A áramra, ha jól látom a neten.
Ha eltérő kimeneti áramú töltőt adnak hozzá, az befolyásolja a töltési időt, de a feszültség nem lehet 42 V-nál több, ebben az esetben. Annyi engedménnyel, hogy például nekem a rollerben van egy leválasztó dióda, ami visszafelé nem engedi folyni az áramot (így nem okozhat kárt egy zárlat a csatlakozónál), ezen a diódán a töltőáram 0,8 V feszültséget ejt.
A töltő talán ezért is valamivel 42 V fölé húz. De én jelenleg azt csinálom, hogy az akku kímélése érdekében 39, esetleg 40 V-ig töltöm, majd elválik, így meddig fogja bírni. Hogy kicsit kevesebb energia megy bele, esetemben az nem lényeges. Mivel egyszerre általában csak 6-8 km-t megyek vele , túlmerülni sem tud.
-
aztax
csendes tag
válasz
PociAti
üzenetére
Akkor amit írtál, az alapján a global F2 bukik a max sebesség miatt. Az EUs F2 meg a motor méret miatt.

Ez pedig perdöntő, mert városban én is, mint ahogy sokan mások a járdát (bicajutat) szeretném használni az úttest helyett. És ez az ami igazán fájó, nem az esetleges kötelező biztosítás.. -
PociAti
őstag
A sima és E-s jelzés között az a különbség, hogy az (051201U modellszámmal rendelkező) F2 az úgynevezett globális piacra szánt modell, az E-s az Európába szánt roller. A globalt szokás amerikai piacra szánt modellnek is hívni.
- Az E-s sebességhatára általában 25 km/h,
- a globálisé 30 km/h,
- de gyári applikációval még ez is feloldható 32 km/h-ra, mivel USA-n belül is államonként eltérőek a szabályok, és van ahol ennél magasabb. Ez a 32 km/h az F2 sorozaton belül ez csak a Pro változatra igaz.A gyártó oldalán is találni különbséget a két típus (F2 és F2E) között:
F2 tömege: 17,2 kg, F2E pedig 17,5 kg.
Töltési idő: 6,8 óra illetve 6,5 óra (eltérő a villamos hálózat).
A motor teljesítményeknél pont az ellenkezője van, mint amit várnánk: F2-nél 350 W / 700 W értéket adtak meg, F2E-nél pedig 400 W / 800 W. Mindkettő adat a segway.com-ról való.
További eltérés tud lenni a cruise control, az irányjelző, az abroncsok megnevezése. Ez utóbbi talán csak elnevezésbeli különbség, talán csak más terminológiát használnak.Jelenleg egyetlen egyértelmű szabályról beszélhetünk, a kötelező felelősségbiztosításról.
Amíg nincs új KRESZ, addig jogértelmezési kérdés hová sorolják a rollert, mivel nincs saját kategóriájuk. Gyakorlat az, hogy addig nem csesztetik az egyéneket, amíg nem adnak rá okot (pl. nem közlekednek ön- vagy közveszélyesen).A törvények, rendeletek alapjául szolgáló ajánlásoknak legkésőbb 2025. márciusáig meg kell hozni. Ez általában a jogalkotókkal való folyamatos egyeztetés eredménye, így elvileg ezt a határidőt követően már nem kell sokáig várni az új KRESZ-ig.
És az eddigi anyagok szerint legalább 2 kategória lesz, a kisebb teljesítményű elektromos rollerek maximális sebessége 25 km/h, névleges teljesítménye legfeljebb 350 W. És ezen a ponton bukik meg az EU-s Ninebot F2 E, mivel az 400 W-os. Így arra nem a kerékpárosokra is vonatkozó közlekedési szabályok vonatkoznak majd, hanem a segédmotorosokra vonatkozó szigorúbb szabályok. Legalábbis ez a tervezet. -
aztax
csendes tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Nálunk megyeszekhelyen kb mindenki a járdán használja a rollert, de szó szerint. Te itt megőrülnél szerintem.
Azt egy szóval sem írtam h 25el akarok ott menni. -
Járdán NEM KÖZLEKEDÜNK rollerral, főleg nem 25.el
, ahogyan kerékpárral sem szabad menni, csak max 5.el, rollerral nem hiszem hogy 5.el fogsz döcögni a járdán!Tessék lemenni az útra, ha fosol akkor meg ne használj rollert! menjél kerékpárral, ha azzal is fosol az autók mellett, akkor menj kocsival, vagy ha nincs akkor marad a busz!
-
h1mpi
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Remélem még okáig elmalmoznak rajta, nem akarok az autók közt rollerezni. Én nem megyek gyorsabban, mint a bringások... sőt néha letolnak...
-
Dr. Szilikát
őstag
Gyanítható vagy remélhető, hogy az egyelőre ideiglenesnek látszó paraméterekkel (350 W / 25 km/h) kerékpár kategóriába eshet, ugyanazon jogosultságokkal, kivéve a sört, mert ez gépi hajtású jármű.
Ezzel együtt igazságtalan szerintem, hogy akinek jogosítványa van és ilyen rollert irányít, attól bevonhatják egy sör miatt is, míg akinek nincs jogosítványa, csak büntetést kockáztat, ez így nem korrekt. Illetve utóbbit is eltilthatja a bíró a gépjárművezetéstől egy időre, de addig előveszi a kerékpárt és nem rázza meg a dolog.
Tehát ezt senki nem garantálhatja egyelőre, mert a törvénymódosítást az EU-szabályokhoz is igyekeznek harmonizálni, ugyanakkor hazai társadalmi vita is kialakul állítólag Révész Máriusz, a nyilvánosságra hozatal után, de a véglegesítés előtt.
-
aztax
csendes tag
válasz
Warzoz
üzenetére
Tehát akkor járdán is lehetlesz továbbra is használni? Mert mintha olvastam volna olyat is hogy a súly, max seb. mellett a motor méretbe is belekötnek.
És nekem fontos lenne továbbra is járdán használni városban. Eddig úgy néz ki minden szempontból megfelelne az F2. Egyedül efelől az új szabályozással kapcsolatban kellene még megnyugtatás, hogy az F2re ezek nem fognak vonatozni, mert egyik határt sem lépi át.
-
Ciccuka
veterán
Ninebot KickScooter F2 E a gyári megnevezése
E betű Európára (Europe) utal a névben.
Valahol csak F2-t írnak egyszerűsítésképp.Általánosságban:
U USA
D Deutschland (ezek vannak a legjobban lekorlátozva)
stb.Lehet még Kína és Ausztrália változat is valamelyikből
-
aztax
csendes tag
válasz
Warzoz
üzenetére
Egyébként a Segway F2 és az F2 E között mi a különbség? Mert sok helyen hozzá van téve egy E betű.
Sőt, arukeresőn az F2 és az F2 E között van majdnem 20 ezer különbség.
Ugye azt jól értelmezem, hogy ezekre az F2re nem vonatkozik semmi plusz szabály? Se kötelező bizt. Se semmi. Mert nem megy 25től gyorsabban, és súlyra is a határ alatt van. -
Üdv!
Én tavaly novemberben vettem az F2 Plus-omat. Melóba járok vele hétfőtől péntekig, ez napi 5km-t jelent, aszfalt úton, egy közepes emelkedővel (felüljáró az M3 felett). 75kg vagyok táskával, vasággyal. Nyélgázon használom (25km/h). Kétszer töltöm egy héten a rollert, először szerdán, ekkor 50-60% között van az akksi, aztán vasárnap. Az én súlyommal simán bírná az 5 napot is töltés nélkül.
Amióta használom körülbelül 8x kapott el felhőszakadás, ami annyit tesz, hogy minden alkalommal 7 és fél percen keresztül ázott a roller alulról és felülről is. Hóban, latyakban is többször kellett mennem. Az egyetlen dolog ami az elázások miatt történt a rollerrel, hogy az első kerék csapágyai néhány alkalom után szétrohadtak. Olyan hangosak lettek, hogy már 100 méterekről hallották ha jövök. Sajnos az első kerékcsapágyak ki vannak téve az időjárásnak, semmi nem védi őket csak a gyárilag rajtuk lévő porvédő. Ha elkap az eső, a víz közvetlenül a csapágyakat éri. Márciusban rendeltem helyettük két darab KOYO csapágyat, ezeket itthon kicseréltem. Azóta még nem áztam el egyszer sem, csak remélni tudom, hogy tovább fogják bírni mint a gyáriak.
A roller többi részénél úgy védekezek a csapadék ellen, hogy a kijelzőre raktam gélfóliát, a kábelek ki és bemeneténél valamint ahol még úgy gondoltam, hogy szükséges, szilikonnal kinyomtam a vázat.
Egyelőre 965 km van a gépben. Az első csapágyak cseréjén kívül más problémába még nem futottam. -
válasz
DroiDMester
üzenetére
Ezt miért nem a gyártóktól kérdezed meg?
Honnét tudjam, h oldotta meg a Ninebot, h ha csak nem direkt vetetjük rá a vizet egy autómosóban, akkor gyakorlatilag vízállónak tekinthetjük?
Amíg nincs hangja a csapágynak, zártnak tekinthetjük. Amint elkezd kerregni, értésükre adta, h bejutott a víz. Ha meg bejutott, már nem zár tökéletesen. Ha nem zár tökéletesen, kotyogni kezd, azaz egyre nagyobb lesz a "rés", és egyre több víz tud bejutni.
A pálcikarollerek többnyire jobban bírják a vizet, a Kugookat, meg a nagyobb rollereket meg köztudottan inkább nem használják esőben.
-
-
válasz
Thunderzolee
üzenetére
és mi a helyzet a motorral? az 1dolog hogy az aksihoz/vezérlőhöz nem megy víz de a motorba simán bejut!
-
aztax
csendes tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Köszönöm!
Enélkül a pumpa nélkül fel se lehet fújni? Ha vki vesz a médiaba egy rollert az hogy fújja fel?
Elég soknak tűnik 17 ezer egy pumpaert. De lehet csak mert új az egész nekem. Még azt az egy dolgot kérdezném, hogy ugye androidos teló is jó az alkalmazáshoz, ami a roller beallitasaihoz kell?
-
-
A zselés kerék ilyen:
Belemész egy tüskébe, jó eséllyel a zseléréteg eltömíti a lyukat.
Pumpálni természetesen ezt is kell.
Hetente ellenőrizd a keréknyomást. Vegyél egy Xiaomi pumpát. Mindenki ilyet vesz a rolleréhez.
Nekem nem volt benne tempomat, a Plusban sem, az eredeti firmware-el sem.
Roller szervizekben tudnak rá másik szoftvert tenni, akkor bekapcsolható.
De én elvagyok a Tempomat nélkül, amelyik rolleremen volt, azon se használtam.A gyári hatótáv amúgy úgy hozható, ha csak 20-al mész pl, akkor nagyobb lesz a hatótáv, meg S mód helyett D, vagy inkább Eco módban 15-el gurulva.
Probálj ki rollert, ha tudsz kölcsönkérni.
Hatótáv tesztet csinálhatnál magadnak.
F2, F2 Plus csak akksiban tér el, de 100 kilóval hamarabb merül az akksi is. Lehet egy F2 Plus azért nem ártana F2 helyett.
Bár ha esetleg azt vennéd meg, amit linkeltem, és kiderül, h kevés lesz az F2, még mindig simán el tudod adni ugyanannyiért, amennyiért megvetted, bukó nélkül ki tudsz belőle szállni, azt vehetsz F2 Plust helyette. -
aztax
csendes tag
válasz
PociAti
üzenetére
Köszi! Az jutott még eszembe, hogy például az F2-nel is ez a zselés gumi mit takar? Nem kell pumpalni? Csak úgy simán elvan magának? Vagy ha mégis kell pumpalni akkor úgy kell mint a kocsit benzinkúton?

Azt esetlet tudja vki hogy ezen a Segway F2n tényleg nincs tempomat? Kell ez egyáltalán rájuk vagy anélkül is élhető egy roller? -
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Az E2 Pro miért is nem normális?
-
h1mpi
félisten
válasz
kabalababa
üzenetére
Komoly, köszi! Ez a minőség nekem több, mint elég. Azért is jó egy ilyen GoPro, mert, ha leszerelem még sok más szituban is használható.
-
kabalababa
tag
GoPro Hero 11 Black
Stabilizálás kikapcsolva
Stabilizált (Gyroflow)Bringán használtam a Hero 7 Blacket, annak a stabilizálása szerintem jobb volt, mint a jelenlegi GoPro 11-nek, legalábbis szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Goggles N3 drónszemüveg és DJI Motion Controller 3 mozgásvezérlő
- Eladó férfi nike airforce cipő 45.5 fekete/fehér
- DJI AVATA drón (3 akku, töltőhub, Motion Controller, táska)
- DJI Mavic Air 2 Fly More Combo drón szett kofferben
- DJI FPV + Fly More Combo + Motion controller + Extrák + Hátizsák - makulátlan állapot
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- Asus Zephyrus G16 GAMING Notebook! Ultra 9 185H / RTX 4060 / 32GB 7500MHz / 1TB! BeszámítOK
- Honor X7b / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az üzembentartó egy jogi fogalom, nem válik az

). Illetve balról érkező autós, ha képes rá (nem, legtöbben tudom, hogy nem képesek rá) jobbra kis ívben fodulni és nem nagyban, ahogy divatos, akkor semennyire sem tartom fel. ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ami elméletileg sem helyes,

, ahogyan kerékpárral sem szabad menni, csak max 5.el, rollerral nem hiszem hogy 5.el fogsz döcögni a járdán!