- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- weiss: Pant* rant
- N€T0X|N: SSD cserék
- bambano: Bambanő háza tája
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
GoodSpeed #33320 üzenetére
A kerékpárra vonatkozó szabályok nem egyértelműen vonatkoznak rollere. Amikor meghozták a szabályokat, még 2 láberő nyomatékkal számoltak. A gyerekutánfutóval nem fog az anyuka versenyezni.
A rollerek nyomatéka tartósan múlja felül a lábakét.Van egy másik megközelítése is a problémának. Láttam személyautó utánfutót megborulni kanyarodás közben. Üres volt, terhelve nem borult volna.
De nem szeretném azt a roller utánfutót megborítani, annak az oszloppal együtt, amire rögzítették. Ha sikerül, 10 pontos talajfogás lesz a vége.
Az eredményt a sebek és foltok igazolják.Ha jól tudom az e-scooter nem szerepel a vontató járművek listájában. A kerékpárra viszont tisztázzák a jogszabályok az utánfutóra vonatkozó megkötéseket,
Az egy másik történet, hogy elektromos hajtású kerékpár esetében sem feltétlenül biztonságos az engedélyezett utánfutó.
Érdemes lenne a kipróbálás helyett megkérdezni egy rendőrt.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
GoodSpeed #33315 üzenetére
Valamelyik nap ezért a járdán lekapcsoltak egy gyereket a rendőrök.
Igaz azon 2 futó volt.
Azt jól érzem a rollernél, hogy 5-24kmh között mintha ugyanolyan nyomatékot adna le az F2?
Pont annyira indul meg 5-ről, mint 20-ról is. Ha ez ígyvan akkor a hajtás elèg rendesen visszafoglya a motort, tudna az nagyobb gyorsulást is csinálni kisebb sebességen. -
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #33293 üzenetére
Nem tudom, honnan az idézet, de a köznyelvre hivatkozás ebben az esetben kamu, habár természetesen lehetnek sokan laikusok, akik keverik a kettőt és nem olvasnak Wikit sem. Egyenfeszültségből váltófeszültséget: pont. EV-ben természetesen van inverter, rollerben szintén, sőt, minden rollerben van, mert semmi köze a beépített töltőhöz. (Az ECU az!
)
Rendőrös képhez: tényleg ezen az úton mész egy rollerrel? Medve anyám. Életveszély.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #33269 üzenetére
Először nem is értettem, milyen inverter, de a belső töltőre ez nem igazán jó kifejezés. Az inverter klasszikusan az egyenirányító fordítottja, vagyis DC --> AC átalakító, így jelent meg a köztudatban valamikor. Noha a tápegységen belül is van egy ilyen lépcső, de nem az számít, egész egységet kell tekinteni általában.
AC megy be és DC jön ki a töltő esetében.
"A töltőn 53.9 V -van, de ez most mellékes, mert a 36V-os és a 48V-os akkupakkokaról van szó."
Nem világos, miről van szó, 53,9 V végfeszültségű töltő azokhoz a 13S csomagokhoz való, ami 3,6 V névleges feszültséggel kalkulál.
13 x 3,6 V = 46,8 V névleges.
A töltési végfeszültség cellánként 53,9 / 13 = 4,15 V kerekítve.Kezdeti időben a mobiltelefonok akkuja általában 3,6 V névleges, illetve 4,1 V végfeszültség. Később jelentek meg a 4,2 V-ig tölthető akkuk, ahol már 3,7 V-ra jött ki az átlag.
De manapság is gyártanak olyan cellákat, ahol 4,1 V a végfeszültség, ugyanakkor a merítési határ / használhatóság lehet kicsit lejjebb is a szokotthoz képest. Elvileg az sem zárható ki, hogy a 4,2 V-ig tölthető cellát alkalmazzák kímélő módban, noha a gyártók filozófiája többnyire nem ilyen irányba mutat. inkább kihasználni a max. lehetőséget, hiszen akkor nagyobb kapacitással tudja reklámozni.
-
válasz
GoodSpeed #33265 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert ekkora távra már egy gyorsabb rollert választanék, de az országút szélén mondjuk 40-50-el menni nem túl kellemes, miközben 80-90-el előzgetnek az autók.
Viszont ha van bicikliút, akkor nem gond szerintem, ha az üres szakaszokon gyorsabban mész, aztán mégse másfél óra lesz mire odaérsz.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #33254 üzenetére
Bármilyen hihetetlen, de jobban szeretném a saját, emberi intelligenciával (
) előállított gondolataidat olvasni egy fórum felületén, mint a ChatGPT hülye agymenéseit: nem azért, vicces "beszélgető" partner, csak nem való ide amiket összehadovál. Szerintem idegesítő.
(Amúgy anélkül, hogy megjelölnéd mint forrást, nem is teljesen szabályos a megosztása.)Jó két évvel ezelőtt nézegettem ilyen elektromos robogót, akciósan (nagyobb) roller árban vesztegették, persze nyomoronc ólom-savas akkuval, de gondoltam építhetek én is. Végül anyagi okokból sem lett belőle semmi, pedig érdekes lehetett volna... De (lakotton belül) a kerékpárút nem működik. Autók közt meg nem biztos, hogy életbiztosítás a 3000W motor. (Nagyjából képben vagyok, mennyit tud, annyit vettem ki én is a rolleremből, amikor 12 km távolságra jártam dolgozni, nagyjából fél óra bruttó idővel. Mondjuk nem sűrűn, de na...
)
Amúgy egy 23Ah lítium akku azért nem a világ. Az pl. 72V-on csak 1656 Wh. Nekem meg 2kWh fölötti pakkom van... az asztalon. Épp csak roller nem lesz amibe beleférne (10 kg). Szóval ez csak dizájn kérdése, hogy kivehető-e (meg persze plusz hibalehetőség, ha igen), súlyban nem igazán lesz nehezebb egy zsugor víznél, de még méretben sem lehet akkora.
Ui: jut eszembe, az a ZTech is inkább elektromos kerékpár, mint robogó... láttam hasonlót nemrég itt a környéken, hát elég szarul nézett ki rajta az a virsli gumi. Inkább a 110/70-12.
Ami a másik HSZ-t illeti, már kifejtettük, hogy a százalék kamu. Feszültség alapon "100%", amikor elkezd csökkenni a töltő áram, de ilyenkor az akku még bőven nincs teljesen tele... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #33247 üzenetére
Ott valószínűleg a töltő melegszik túl és önmagát korlátozza áramban.
Gyakori tévedés egyébként, amikor azt hiszik, hogy a CV-szakaszban a töltő vagy a BMS csökkenti az áramot, de ez nem így működik. A BMS pedig eleve csak On/Off kapcsolásra képes, nem tud áramot szabályozni.
Amikor az akku eléri a végfeszültséget (fent a kék vonal teteje), attól egyszerűen nem szabad feljebb menni, a töltő ezen a szinten korlátozza magát. Emiatt kezd csökkenni az akku által felvett áram, mert kvázi nincs több feszültség, amivel fenntartható lenne a stabil áram.
Viszont a roller kijelzője, ahogy én tapasztaltam, már a CC-szakasz végén kijelzi a 100 % állapotot, mert csak a feszültséget figyeli. (Nem úgy, mint a telefonoknál, ami a telítést rendesen érzékeli.) Az akku teljes telítéséhez szükséges még a CV-szakasz is, ld. zöld görbe.
A CC-szakaszban egyre nő a teljesítmény, mert az áram stabilizált, de a feszültség nő és a kettő szorzata a teljesítmény. A CV-szakaszban már stabil a feszültség, de egyre csökken az áram, ezáltal a teljesítmény.
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #33247 üzenetére
Húbazz...
Az a baj a ChatGPT-vel (azon kívül, hogy ordít a szövegről, hogy "ő" írta), hogy haluzik. De nagyon durván. A BMS az ég világon semmit nem tud kezdeni a töltőárammal, nem szabályozza azt. Amikor a CV szakaszban csökken, az egy természetes* folyamat.
Innen viszont nem fog visszaemelkedni a teljesítmény 220W-ra. Szóval, több alkalommal? Eléggé gyanús. Továbbá: pont, hogy nem teljesítményre szabályoz, hanem CC = áramra...
Magyarán, a töltés elején, amikor az akku feszültsége még alacsony, bizony kisebb lesz a teljesítmény, biztosan nem indul 220W-ról. Az áram fix, a feszültség nő, szóval: növekszik mind a felvett, mind a leadott teljesítmény. A CC szakaszban. Aztán a CV-ben csökken.
*: rákapcsolok egy fix feszültséget, és a feszültségkülönbség fogja hajtani az áramot, ami ugye egyre kisebb, ahogy az akku feszültsége kezd megegyezni a töltő feszültségével, így a végén egészen nulláig csökken. (De még előtte zöld leddel szokták jelezni, hogy kész...)
Ui: ha a hővédelem belép, akkor leállítja a töltést a retekbe... Amiket összehord a ChatGPT, az olyan BMS-ekre igaz, amik maguk rendelkeznek töltésvezérlővel, és programozható táp hajtja őket. Szól a tápnak, hogy öreg, vegyél vissza, mert melegem van. (Ilyen létezik. Csak nem igazán rollerek esetén, amikor full buta a töltő, semmilyen kommunikáció nincs.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #33242 üzenetére
Nem véletlen mondtam a 80%-ot. A töltés végén csökken az áram, így csökken mind a leadott, mind a felvett teljesítmény, tehát olyankor már egyre kevésbé fűt, és ha csak a végén fogod meg, akkor azt gondolhatod, hogy pont ugyanannyira melegszik. Pedig... (Nyilván nem árulnák, ha nem lenne biztonságos, de azért 1x rámérnék töltés közben.)
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #33214 üzenetére
Még kezdő autós korban nekem is elmagyarázta a rendőr, csak más szempontból. A lámpa szabadra váltott, én pedig elindultam, de a sorompó még nem nyílt fel teljesen, azaz nem állt meg.
Valami fatális véletlen folytán a tananyagból nekem kimaradt / átsiklottam rajta, hogy a sorompó mozgása felfelé is tilosnak számít, lámpától függetlenül is. Ennek oka, hogy a sorompó "meggondolhatja magát" és visszazár, mert a vasutas, vagy az automatika úgy akarja. Rendőr meg amott figyelt a túloldalon.
Pedig nyilván tisztában vagyok vele, hogy a vasúti átjáró nem vicc, de ez valamiért kimaradt.
-
-
-
enginev3.0
félisten
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #33094 üzenetére
Teljesen mindegy miként hirdetik magukat, az alapvető fizikai különbséget nem lehet áthágni. A kijelző egy fényforrás, ő szolgáltatja a fényeket (összeadó színkeverés). A jármű festése pedig kivonó, amikor a környezeti fényt elnyelik, és csak az a fény pattan vissza, az jut a szemedbe, amit nem nyelt el.
A "számítógépes színkeverés" meg jó marketing értékkel rendelkezett régebben. A monitoron látható színeket nem lehet egyértelműen és pontosan átalakítani valódi festékszínné, rengeteg korrekcióra van szükség. Nem mindegy a felület sem, és még milliónyi más dolog.
Arról nem is beszélve, hogy az RGB színtér sokkal korlátosabb (a nyomtatóknál használt CMYK még annyira, vagyis inkább azt mondanám nem pontosan fedik le egymást).Festékeknél sokkal több lehetőség van pl. mattsággal, csillogással játszani, hogy csak a legegyszerűbb példát mondjam arra, mit nem tud visszaadni egy statikus monitor. Vagy vegyük az arany csillogását, az se egy homogén szín, ami egy RGB színnel megfeleltethető lenne. Ha a roller festését megfigyeled, az is tele van finom csillámporral, ezt sem lehet egyetlen RGB színnel megadni.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #33087 üzenetére
Az majdnem nyilvánvaló, hogy kész festékek között pont olyat nem fogsz találni.
Autófényezők tudnának erről pontosabban nyilatkozni, pl. ott van a Mazda ikonikus Soul Red festése. A sötét alapozó után még legalább 2 kevert színt fújnak fel több rétegben. A felső átlátszóbb réteg és az alatta lévő csillogó réteg együttesen eredményezi azt a hatást. Van mélységük.Ugyanígy a rollerek színeinél is kevert festéket használhatnak, nem egy homogén szín az egész, hanem különböző struktúrájú és színű részecskék keveréke. Mint a gyöngyháznál is.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #33078 üzenetére
Kis javításokhoz lehet javító toll is elegendő lenne:
mint amilyen mondjuk ez a Carbon Black az Amazonon.Vannak akik az Aluminum Black Gun Black, azaz fegyver feketével próbálkoztak és szerintük tökéletes lett.
https://www.midwayusa.com/product/1006362177?pid=707229Ami viszont nálunk is könnyen elérhető, az a RAL 7016-os színkód (antracit szürke, Anthracite grey), vagy annak valamely, a rolleredhez illó változata. Keress rá az általad használt netes keresőben, nem erőltetem rád melyik keresőt használd.
És akkor ez még csak egy szín, a jelleg, pl. hogy matt vagy csillogó még tovább bonyolítja, meg hogy milyen felületre ajánlott: https://www.7016.hu/ (Egyik szomszédom falfestékkel festette le a kerékpárját, és imádta.)
Kiindulási alapnak a RAL 7016, esetleg 7021 jó lehet jó lehet. Az alábbi weboldalon találsz sötétebb változatokat is. Egy szakboltban talán meg tudják mondani, és mintákat is találsz.
https://www.carcolor.hu/ral-szinkodok-festek-ral-szinskala-szerint/ -
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #33078 üzenetére
RGB?
Az összeadó színkeverés, nem kivonó (additív és nem szubtraktív), pedig neked arra lenne szüksége festék esetén.
Úgy könnyű megtanulni, hogy a kijelzőknél jellemzően a 3 különböző színű LED adja a fényt, és ha mindegyik világít, akkor lesz fehér. Általános iskolában tanultunk róla.Kivonó színkeverésnél mondjuk van az alap fehér felület, és adod hozzá azokat a festékanyagokat, melyek elnyelik az egyes fényeket (nyomdaiparban a CMYK a leggyakoribb).
-
pescara
aktív tag
válasz
GoodSpeed #33068 üzenetére
En csinaltattam pont a G30 max2 hoz sprayt, a vilagost es a matt feketet is, van annyim, hogy egy kamiont is le lehetne vele festeni, mert kisebb adagban nem csinaltak, adnek szivesen, de Athenban vagyok. Amugy nagyon jo, mindig ugy nez ki a roller, mintha most jott volna ki a dobozbol:-)
-
enginev3.0
félisten
válasz
GoodSpeed #32957 üzenetére
Ja, gyalogos meg megy kettővel, közben hátranézés nélkül rálép a gyalogos útról a biciklis útra, én meg átmegyek a nyakán rollerrel, de legalább szabályosan lassan ment
Engedjük már el a baromságot
Gyalog, autóval, rollerrel és minden más eszközzel is sokkal fontosabb az odafigyelés, mint hogy 25 helyett 30cal megy az emberHa rollerrel szabályosan megyek, de a 70 éves biciklis kijön elém, mert ő egy tapasztalt, bölcs, tiszteletreméltó öregasszony, és miatta töröm ki a nyakam, akkor mire mentem azzal hogy lassan megyek?
Én lehet hogy 40nel megyek, de legalább szétnézek, figyelek, megállok, előzékeny vagyok
Más 10km/hval sem képes ezekből egyikre sem. Még egy lidlben vásárlás sem jön össze az embereknek mert beáll a sor közepén a kocsival nézelődni, meg listát olvasni, ahelyett hogy kicsit oldalra húzódna és mások is tudnának haladni, nem még hogy az utakon.... -
alphamooncam
őstag
válasz
GoodSpeed #32959 üzenetére
A közlekedés egy közösségi "játék" ami segít megoldani közlekedési helyzeteket, útmutatást ad arra, hogy a megalkotóik szerint hogyan lehet biztonságosan elérni az uticélod, ill. a jogsi arról állít ki igazolást, hogy ezeket a szabályokat elvileg megismerted.
SZVSZ ( 40+ év jogsival károkozás mentesen* )
-
-
válasz
GoodSpeed #32747 üzenetére
ha előzékeny, akkor furán jön ki, ha nem fogadod el.
Legegyszerűbb a táblára mutatni. Onnantól a lepényevőt alapállásba helyezi a másik fél.
Sokan azért állnak meg, mert a kerékbárosokat idi???ak tartják. Ebbe a kategóriába kerültek a rolleresek is, részben megalapozottan. -
válasz
GoodSpeed #32707 üzenetére
Autósnak nincs, de megáll előzékenyen.
Azt csinálta az autó vezetője, ami könnyen generálhat balesetet.
Nem figyelte a közlekedési helyzetet. Nem tudott az elsőbbségéről vagy ami még rosszabb, le akart mondani róla.
Az úton van egy alapszabály. Csak akkor szabad lemondani az elsőbbségről amikor közvetlen előny származik belőle.
Például. Egy elsőbbséggel rendelkező útról akarok lekanyarodni a másik útra. A másik úton várakozik a tovább haladásra egy jármű. De nincs elég hely mellette elhaladni.
Mivel akadályoz a tovább haladásban, elengeded.Ha nincs elsőbbséged, de valaki alapos ok nélkül akar elengedni téged, ne fogadd el. Ha megteszed, kockáztatsz egy ütközést, amiben garantáltan te leszel a hibás. Mire lehelyszínelnek tudni fogja a másik fél, mit kell mondania. Nem csak elütnek, a másik járműben keletkezett kárt is fizetned kell.
Jelzi, elenged. nem akarsz menni de elindulsz. Addigra másik jármű is elindul. Rosszabb eset, ha eleve ingyenes járműfelújítás a célja a másik jármű vezetőjének. -
-
válasz
GoodSpeed #32674 üzenetére
Magyarországon nehezen tudom elképzelni, ha bevezetnék a kerékpáros KRESZ oktatást és kollektíve
Pedig ez lesz a vége.
A rollere biztosan. Ha valaki elkezd gondolkodni, hogy a segédmotoros kerékpárokhoz KRESZ vizsga szükséges, akkor a rolleresekre is akarja majd vonatkoztatni. Az elektromos hajtású kerékpárok esetében szintén elvárható a KRESZ ismerete.Sőt! az elektromos kerékpár maximális sebességét az önerőből
hajtás sebességére kellene korlátozni. Rollerre nem nagyon állnak az idős-beteg emberek. De kerékpáron látni néhányat száguldó zombiként. A reakció idejük rosszabb a lajhárénál. És nem tesznek semmit, mert mire átgondolnák mit kellene csinálni, már a rohammentő viszi őket. Vagy az áldozataikat.Élhető kompromisszum lehet mindenki szánára.
KRESZ nélkül max 20 vagy 15 km/s
KRESZ vizsga megléte esetén max 40 km/s, mint a segédmotoros kerékpár.
Fölötte A1 kategória a jogosítványban.Persze ez nem így fog megvalósulni. Az eddigi szabályzások sok országban vicc kategóriába esnek. A döntés előkészítők maradnak, elgondolás alapú döntéseket fognak továbbra is javasolni.
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #32674 üzenetére
elektromos roller 15 -évvel ezelőtt sem
Mármint Magyarországon. Nem volt elterjedt dolog, igen. De speciel '98-ban Párizsban láttam ilyenen embereket csapatni.Néztem is, hogy ez meg miféle, csendes, gumikerekes... Később itthon láttam lábbal hajtós verziót, ami szintén gumikerekes volt, ám annyira nem volt elterjedt az sem, hogy amikor bementem egy rollereket is forgalmazó boltba, néztek rám, mint a hülyére, hogy mit keresek én náluk?Műanyag kerekes szarok voltak mindenhol, a csendes gurulás vágyálomnak tűnt. (Aztán lábbal hajtós verzióban már beszerezhető volt, de mindig is kérdés volt, hogy gyerekjáték, vagy felnőtt közlekedés?)
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #32679 üzenetére
Mint írtam, nem az oktatásért járna a jogosítvány, hanem a vizsgáért.
És a kerékpáros jogosítvánnyal csak a korelőny szerezhető meg, mint egyes országokban. Tehát aki mondjuk 18 éves kora előtt adott teljesítményű e-rollert szeretne használni, az szerezzen kerékpáros jogosítványt. Ez szerintem nem lenne rossz irány, ha valami ilyen rendszert dolgoznának ki.Hogy ez mennyire igazságtalan, azt nem tudom.
Az biztosan nem normális, hogy mindenféle oktatás és ismeret nélkül elektromos rollerhez hasonló járművel egész fiatalon is részt lehet venni a forgalomban. -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #32671 üzenetére
Így már egész más. Egy hírnek célszerű több forrásból utána nézni, és a provokatív véleménycikkeket mellőzni. Ezek olvasottság generálásra hozzák létre.
A kerékpáros jogsi dolgot nem most találták ki, hanem több európai országban alkalmazzák*.
Nem mondanám baromságnak, az csak azon múlik milyen az a rendszer, aminek ez a része. Ének-zenétől kezdve sok "baromságot" tanítottak nekünk az általános iskolában, ha mondjuk 11-12 éves kor környékén ez tantárgy lenne, megfelelő oktatással és a végén valami külön vizsga keretében mondjuk kerékpáros jogosítványt lehetne szerezni, akkor akár jó is lehet. Az oktatás legyen kötelező, de ne járjon érte automatikusan jogosítvány, amivel az e-rollerezés minimum korhatára kiváltható lenne.
* A driver's licence, mint jogosítványra utaló kifejezés szerepel a
cseh, észt, lett, lengyel és svájci e-rolleres jogszabályokban.
Lengyel példa:A 10 és 18 év közötti vezetőknek ugyanazzal a képesítéssel kell rendelkezniük, mint a kerékpárosoknak, azaz, kerékpáros igazolvány vagy AM, A1, B1 vagy T kategóriájú vezetői engedély.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #32664 üzenetére
Nagyon gáz forrásokból tájékozódsz, és véleménycikkeket linkelsz, nem hivatalos álláspontokat.
Ebben a cikkben is egy "szakértőnek" titulált személy, Katona Ágnes személyes véleményéről ír a szerző, Tóth Dávid.
De ilyen véleménycikkekre tojni kell. Van aki szerint meg hagyni kell az embereket közlekedni, Indiától Egyiptomig sok helyen megvannak mindenféle felfestések nélkül. Mindenféle véleményt lehet hallani.
Az a szerencse, hogy a cikkből érthetően kiderül ezek csak privát vélemények:
A szakértő szerint kötelező KRESZ vizsga kellene a rollerek és a kerékpárok használatához is.
Én két dolgot tennék ...
Szerintem, ha lenne mondjuk ...
Amúgy egyet értesz a cikkben foglaltakkal? Vagy miért hoztad ezt most ide?De várjunk csak....
Ha a rolleresekbe nem törik bele a foguk ...
Ez a cikk nem arról szól mit fognak a hatóságok tenni!
Vagy erre nem jöttél rá magadtól?
Arról szól, hogy e szerint a nő szerint mit kellene tenni. -
devast
addikt
válasz
GoodSpeed #32657 üzenetére
Nem sok értelmét látom ezeknek... Fizikai védelmet kell jól megoldani. A beépített find my cucc az ha jól tudom, akkor a display-be van integrálva. Cáfoljatok meg, de ha veszel egy ilyent aliexpress-en ~80 usd bruttóért, belerakod egy lopott/zárolt/stb rollerbe, az simán menni fog, es ujra regisztralhato lesz az app-ban. (Nyilván lopás után az ugyes tolvaj egyből lehuzza a display-t) Másrészt ha számítanak airtag/smarttag/stb -re, a 2. dolog az lesz, hogy azt megkeresik. A nagyon profi tolvaj ellen semmi nem véd, az idióta ellen meg a jó fizikai védelem elég.
-
válasz
GoodSpeed #32500 üzenetére
A többi gyártó a használati utasításban rögzíti a ne lépj rá felszólítást.
Más:
Ebben a fékerő szükséglet kategóriában egyértelműen nem jobb a tárcsafék.Egyrészt a tárcsafékeket nem tervezik. Egyszerűen átveszik a kerékpárok létező konstrukcióit. Az eltérő kerékméretből adódó fordulatszám eltérés kihat a fék működésének karakterisztikájára. Másrészt a tárcsafék védtelenebb mint egy autó esetében. A tárcsára kerülő olaj szennyezés kellemetlen meglepetést tud okozni. Mivel közel van a talajhoz, A felcsapódó vizes szennyeződés is jelentősen képes csökkenteni a fékhatást.
Van kerékpárom még, ami nagyon hagyományos konstrukció, 50+ éves. Már tárcsafékszerű megoldás. A gumiabroncstartó fém részt fékezi. Esős időben közel nulla erősségű a fékhatás.
Az egész kerékpár mára életveszély. A kerékpár könnyítése érdekében több része alumíniumból készült. Mára elöregedtek.
A dobféket legalább tervezni kellett. Illetve komolyabban tesztelni.
Sokkal zártabb, kevésbé van kitéve a környezeti hatásoknak.
A tárcsaféknek az autóknál kezdődik az előnye. Viszont sokkal látványosabb. -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #32467 üzenetére
Bár a TikTok és hasonló szenny oldalak nálam tiltva vannak, így nem láttam az általad belinkelt videót, de a M, azaz mód váltó gombbal lehet a 3. generációs Ninebot rollereknél a cruise control-t aktiválni.
Korábbi hozzászólásokban ezt már többször leírtam:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_31641-31641.html
ebben a hozzászólásban képet és videót is csatoltam hozzá.
Így kell bekapcsolni (aktiválni) a tempomatot, és ez a funkció hiányzik az európai modellekből. Vagyis szoftveresen le van tiltva. -
Aaron14
őstag
válasz
GoodSpeed #32326 üzenetére
Nálam sajnos változott. 20km/h felett, ha elveszem a gázkarról az ujjam és újra gázt adok, egyszerűen alig van teljesítmény. Nem húz. Ez azért veszélyes tud lenni.
Első bekapcsolás továbbra is nehézkesen megy, utána már nincs gond.
Navigáció megy lezárt képernyőjű telefonnal.
-
-
válasz
GoodSpeed #32393 üzenetére
Nagyon hiányzik a fórumtéma elejére egy összefoglaló, aminek az olvasása után a lényeges kérdésekre azonnal lehet választ találni.
Melyik rollerek az ajánlottak, melyek a bizonyosan kerülendők.
A roller kiválasztás. Teherbírás, felhasználási terület. Sebességek és szabályok. Modding és szoftverek ... -
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #32365 üzenetére
Xiaomi Electric Scooter 5 Max
https://www.mi.com/global/product/xiaomi-electric-scooter-5-max/Most nézem mennyit esett a Ninebot Max G30E II ára (jelenleg 190k, régebben 270k körül volt, annyi, mint most a Xiaomi 5 Max). És hát műszaki tartalomban mennyivel többet nyújtanak az új rollerek. (Xiaominál elől dual hidraulikus lengéscsillapító, és hátul is dupla rugós felfüggesztés.)
-
Aaron14
őstag
válasz
GoodSpeed #32309 üzenetére
Legfrissebb firmware van a rollereden? Nekem az van rajta, amivel jött, de ez a bekapcsolás probléma, illetve a navigációs rész, hogy nem működik lezárt kijelzőjű telefonnal, most már több, mint valószínű, hogy firmware probléma lesz.
Lehet nekem is frissítenem kellene. Neked nem változott a gyorsulás sport módban a frissítés után?
-
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #32219 üzenetére
Amit állítottál, annak pont az ellenkezőjéről írnak az új KRESZ kapcsán:
1. Az autósok rolleresek ellen vannak
Koncepció egyik lényeges eleme: védeni a sérülékenyeket, kerékpárosokat, rollereseket. Számos olyan újítás lesz benne, ami ezt szolgálja. (Pl. "A tervezet szerint 50 km/óra sebességig 1 métert, ennél nagyobb sebességű elhaladásnál viszont legalább másfél métert kellene tartani mellettük.")2. A gyalogosok egy része is a rolleresek ellen van
Eddig nem igazán szabadott a járdán és zebrán gurulni, ez is előnyünkre módosulhat.3. A normál rolleresek nem igazán érintkeznek a motorosokkal, a nagy teljesítményűek meg majd "közösködhetnek" velük.
4. Ha kicsit többet tájékozódtál volna a témában, nem állítanád ezt. Elég sok szakmai szervezetet, tényleg elég nagy tudású embereket vontak be az előkészületekbe. Azokból az anyagokból kellene, hogy dolgozzanak a jogalkotók.
Mintha már korábban is hivatkoztál volna az ÁFÁ-ra. Kiszámoltad már milyen jelentéktelen összegről van szó? Mármint államháztartás szempontjából mennyire jelentéktelen mondjuk 1,5 mrd Ft.
-
Emunem
őstag
-
-
-
-
válasz
GoodSpeed #32204 üzenetére
No A54-en nem ment fel, S24 FE-ről meg igen.
Ami viszont érdekes, hogy 74%-on volt a roller. Csodáltam is ,hogy napok óta tartotta ezt a szintet.
Majdnem 2 hete áll. 80%-ra volt töltve, egy ideig merült, 74%-on volt ma. Kikapcsolt, bekapcsolt ahogyan kell... A54-ről mindig fel tudtam rá nézni.
Most frissítésnél nem ment fel, váltottam az S24 FE-emre, ott egyből felment a frissítés, majd frissítést követően közölte, hogy 66%-on van!Tehát gondolom amolyan funkcionális lefagyásban volt már egy ideje...
-
-
válasz
GoodSpeed #32185 üzenetére
Nem kötekedésből, de a kresz kerékpárokra előre fehér, hátra piros, oldalra meg sárga vagy borostyán színeket ír elő. Vagy legalábbis erre emlékszem.
Nehogy bekekössenek a rend éber őrei a hátrafelé sárga színbe.Emiatt lett pl az F25 --> F25 II kiadva, vagy az M365 --> 1S rollereknél is az oldalsó hiányzó prizmákat pótolták, ill. cserélték a megfelelő színekre.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #32139 üzenetére
Az igaz, hogy az elektromos roller még nincs konkrétan definiálva Magyarországon, de az igen, hogy a kerékpárúton legfeljebb mennyivel szabad haladni.
Igen, vannak trehány gyártók, melyek nem csak normális rollereket nem képesek gyártani, hanem normális honlap, vagy leírás se készül a termékeikhez, a nemzetközi szabályoknak sem néznek utána, stb. Amit csak lehet áthárítanak másra.
(A WeR Mamba ebből a szempontból kicsit más, ők elsősorban egy szabályozatlan piacra szánták a termékeiket.)Amerikán belül is meglehetősen eltérnek a szabályok, lásd interaktív térkép:
https://eridehero.com/us-electric-scooter-laws/
És kb. a felét lehagytad azoknak az európai országoknak, ahol 20 km/h a sebességhatár, vagy ott vannak a britek, ahol eléggé el van lehetetlenítve.A rolleres közösség sem csak azokból áll, akik szerint 30 vagy 40 km/h tempó "normális". Főleg lakott területen belüli kerékpárutakon, ahol gyerekekkel, idősekkel osztozkodunk ugyanazon vékony sávon. Főleg ha tényleg csak kerékpáros sávról beszélünk, és mellettünk centikkel ott vannak a gyalogosok is. És innentől kezdve nem csak rolleres kérdés, mennyivel is menjenek azok a járművek. Sajnos a településszerkezetek adottságaival, azok sűrűségével utólag nehéz mit kezdeni.
-
intuicio
aktív tag
válasz
GoodSpeed #32065 üzenetére
Ott vagyok alattad 6.
Mondjuk Max G2-vel is már beletettem vagy 3.000 km-et.
Amúgy tökéletesen működik az SHFW 3.10.1.
Végre be tudtam állítani a Tempómatot, és a Sport módban a 33 km/h sebességet. És ami a legjobb, hogy Drive módban, ha teljes nyálgázzal indulok, akkor az 5mp tempómat amikor bekapcsol, pont 25 km/h lesz a sebesség
Arról nem is beszélve, hogy 2 km/h-ra állítottam be a kezdő lökést, így végre nem kell nagyon meglökni magam, hogy elinduljon.
Az meg hab a tortán, hogy a motor/nyomaték erőt is feljebb lehetett állítani, így Sport módban úgy indul el, mint egy motor, szinte "kitépi" a kezem alól a kormányt.
Imádom!
Új hozzászólás Aktív témák
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- alza vélemények - tapasztalatok
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPad topik
- E-roller topik
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Hegesztés topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Apple MacBook Air Megbízható társ a mindennapokra!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest