Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
Le kell mérni, akkor lehet okosat mondani... Persze a puding próbája az evés, de na...

Kitúrtam, hogy az Adventure gyári felnije 36 mm volt, az új meg 43 mm. Nem mindegy.
Előbbi hivatalosan 12x1.75, ezért picit bátor volt 2.25-ös PMT-t rárakni, de nem lett rossz.
Belső méretet nem mértem, de a falvastagság hasonló. Az ökölszabály meg ökölszabály. -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Ahogy FID írta, ezek kézzel levehetők/felrakhatók, csak ügyelni kell a technikára.
De amúgy nem baj, ha van szerszám, lehet hogy a gyári merevebb, szűkösebb...
Nekem is van olyan gumim, amit kínszenvedés felrakni, annyira merev az anyag.Na igen, a felfújás trükkösebb, ha belső nélküli rendszer. (Belsővel sima liba.
)
Kompresszor ajánlott, szeleptű kiszedése szintén: ahhoz is van célszerszám.
Ui: ha elakadsz, használj szappanos vizet. Csodákra képes. (Van persze direkt a
gumi szerelését segítő kence. Csak abba beruházni nem érdemes. Vettem anno
egy vödörrel, kb. egy kanálnyi hiányzik még csak. Pedig párszor már gumiztam.) -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Tessék figyelni a számokra: a 60, amit én ajánlottam, az csak 90 széles. Annak 60%-a pedig 54, tehát annak a guminak 2 mm-re kisebb az átmérője, mint a 100/55-nek.

Amivel gond lenne ennek fényében, az a 90/65, mert az valóban nagyobb átmérőjű.

Szerk: mármint amit még a PMT oldaláról ajánlottam, nem legelőször, a Stradale...
-
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Mármint 65%, és igen az az 58.5 mm nagyobb az 55-nél, de pláne az 54-nél.
Sajnos mi nem tudjuk, hogy mi fér el, az viszont szar, ha megveszed és kakukk. -
DigitXT
félisten
Hogyne venném figyelembe?
Azért sem javaslom neki a szélesebb gumit. 
Eleve esztétikailag nem jött be neki, de 80-ról a 90 sem kis váltás, a 100 meg sok."a 100-as, vagy mondjuk a 130-as már szinte biztos, hogy sok lenne rá." Utóbbi az
nem szinte, hanem teljesen biztosan nem oda való. Előbbi felrakható, bár necces.Szerk: az általad most frissiben ajánlott gumit linkeltem neki legelőször.

-
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Ha a 100/55 befér, akkor a 90/60 pláne. Számolni tudni kell. Az AI azt nem (sem) tud.

Hint: 55 > 54
-
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Ha 15 mm helyed van, akkor átmérőben nagyjából 30 mm-rel lehet nagyobb a kerék, így egy teljes inch (25,4 mm) növekedés benne van, simán.
A 90/65-6.5-re írtam, hogy az valóban 11", sőt elméletileg 11.1" (282,1 mm). Ez viszont necces, mert a 80/50-es gumi csak 40 mm oldalfal magasságú, a 90/65 viszont 58.5, szóval összesen 37-tel több.
(Sárhányót tudsz odébb rakni... Viszont a villában vagy van neki elég hely, vagy nem.
)Szerk: ebből következik, hogy a 90/60 lehet a maximális méret, ami kényelmesen elfér... (Linkelted a 100/55-öt, hogy az már necces. Meg nem is tetszik neked a szélessége.
) -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Közel ennyiért igen, de azért mindig több. Ha egyáltalán tartják polcon ezt a méretet.

Itt konkrétan nincs raktáron, de 58K lenne. (Nyilván lesz szállítási költség Debrecenig is...)
Minimum 10K-val olcsóbb lenne közvetlenül a gyártótól berendelni. Szállítás kérdéses.
Szerk: 37 EUR lett a szállítás? Az kemény. Mondjuk most az üzemanyag árak az egekben.
Gyakorlatilag ugyanannyi lenne, mint az Ultimate-ben. Feltéve, ha oda ilyen áron érkezik... -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Lényegesen olcsóbbra jön ki, mint itthon.
Kitúrtam a rendelésem (2023): 94.1 volt a két gumi, 22.25 a szállítás 31.41 a (rekord) ÁFA. Összesen 147.76, ami forintban akkor 56935 Ft volt. Most vmivel jobb az EUR árfolyam is.Amúgy a PMT nem nagyon növelt árat az elmúlt közel 3 évben, ha ma 94.26 lenne 2 db.
Valamit kezdeniük kéne amúgy még ezzel a rekord ÁFÁ-val is, akkor lenne még jobb világ. -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
90/60-as. Szerintem kiváló választás, ha a 100/55 necces magasságban, és túl széles is. (Nem emlékszem már pontosan, hogy mennyi volt a szállítás, de nem egy ökör ára.
)Szerk: most nem azért a 2 mm-ért, amivel kisebb az átmérője, de közelebb áll a gyárihoz. Amennyiben a gyári gumi tapadásával gondok voltak, nem kérdés, hogy PMT kell neked... (Nyilván vannak olcsóbbak, de ha ugyanott leszel vele, mint a mostanival, kidobott pénz.)
-
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Hát, igazából neked kell eldönteni. A szélesebb gumi alapvetően jobban tapad. Viszont két kerékről beszélünk, ahol nem szerencsés, ha a gumi profilja torzul, mert ugye kanyarban le dönteni kell a vasat, azt meg egy nagyon szögletes gumival nem igazán lehet, fordítva, egy nagyon hegyes gumival meg ideges lesz, hirtelen esik a kanyarba, stb. Nem tudom, hogy a roxidon szórakoztál-e a gumimérettel, vagy csak megvetted a rá valót, jó minőségben...
(Gyanítom, hogy az utóbbi. Ha neked volnék, próbálnék a gyári méret köré lőni, de PMT-t...)Mondjuk véletlenül sem slicket, mert az közútra nem való. Ha nincs mintás, akkor eggyel nagyobbat. Vagy a korábban linkelt 90/65-ami mondjuk jóval nagyobb. Gondolom az órát tudod majd kalibrálni, mert nekem az a halálom, ha hülyeséget mutat. A sebesség csalás is zavar önmagában, de ha már a távot is rosszul méri, az kikerget a világból. (Navigációt el tudja cseszni, ha tudom, hogy 3 km múlva kell lekanyarodni: odaérek, nem ott vagyok...)
Ui: innen rendeltem az Adventure-re is. Nekem anno 57K volt a két darab (147EUR), ebben benne van a szállítás. Neked kisebb gumik kellenek, 48EUR-ért szerintem instant get.
-
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Hát, ha már a 100/55 is alig fér be (magasság), akkor a 90/65 még kevésbé férne be.

Nem biztos, hogy érdemes elmenni extrém méretek felé... (Sem szélességben, sem gumi átmérőben. Utóbbi amúgy rontja a gyorsulást, bár megnöveli a végsebességet. Kinek mi.) -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine
üzenetére
A Tuovt nyilván nem PMT és még csak nem is CST, de a nóném kínainál azért jobb.

Egyáltalán nem biztos, hogy sokkal jobban kopik a PMT csak azért, mert jobban tapad. Teljesen más anyagból vannak ezek. (De amúgy igen, ha legyilkolod, akkor gyakrabban kellhet cserélni, de ez motoron is így van: attól is függ, mennyit bír, hogy hogyan mész.) -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Igen, valóban relatíve sok az a 60K, hiszen mégiscsak egy "vacak" rollerről van szó...

Mondjuk nem mindegy, mennyire "vacak"?
Ha egy két motoros, 3000W-os nagyvas, akkor azért már nem olyan aránytalan. Sokkal nagyobb butaság valami nagyon olcsót megvenni rá, aztán összetörni magad amiatt. A gumi szélességét nem abban "mérjük", hogy mennyire néz ki hülyén. A felni behatárolja, hogy mi rakható rá biztonságosan.
Próbáltam rárakni keskeny felnire széles gumit, hát nem volt benne köszönet. Ráment, viszont a profilja már nyomokban sem emlékeztetett arra, amire kitalálták. Nem nyerő!Meg kell nézni, hogy mekkora az a felni, de ha 80-as a gyári gumi, akkor a 100-as, vagy mondjuk a 130-as már szinte biztos, hogy sok lenne rá. (Utóbbiak peresebbek, azaz az oldalfal arányuk kisebb, hogy a kerék teljes átmérője ne legyen nagyobb/beférjen.
)Ezek amúgy ún. váltóméretek. Ahogy a kolléga említi: 120/70. Helyett mondjuk 140/60.
Tökéletesen ugyanazt a kerékátmérőt adja. (Motoromon elől van 120-as. Hátul 140-es.)
Nyilván ahhoz képest drága a PMT, hogy egy ilyen 120/70-es árban van, de hát ez ennyi.Szerk: "tuningseggrakéta" ... "arra nem sajnáltam a Michelin Pure SC-t."
Na most pontosan ugyanezt gondold végig, hogy hogyan hajtod a rollered. Ne sajnálj rá normális gumit vásárolni, mert tényleg ég és föld. Nem véletlenül mondjuk. Aki egyszer kipróbálta, gyakorlatilag soha nem venne mást, mert annyira jó. Én is mentem a "vacak" Adventure-rel szakadó esőben 50 km/h-val, és egy pillanatnyi bizonytalansága sem volt. -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
6.5 (inch) a felni átmérője. A 80 (mm) a futófelület szélessége, valóban, a per után pedig az oldalfal aránya van a futófelület szélességéhez, esetedben az 50 (%): 80*0,5 = 40 mm
Tehát a kereked teljes átmérője: 6,5*25,4 + 2x40 = 245,1 mm, azaz 9,65", kerekítéssel 10"
Nyilván a motorokat nem fogod cserélni, ezért a felni az fix. Ergo nagyobb átmérőjű kerék kizárólag az oldalfal magasításával érhető el (ballonosabb gumi). Futófelület szélességet nem muszáj növelni: szoktak, de ilyenkor kérdés, hogy elfér-e a villában + nem túl széles a felnid szélességéhez, stb. Ha a hivatkozott 90-es gumi mindenben jó, azzal a teljes méret:
6,5*25,4 + 2x49,5 = 264,1 mm, azaz 10,4". Erre amúgy erős kerekítés rámondani, hogy 11"Ha mindenképpen 11"-os átmérőt szeretnél, akkor még ballonosabb, vagy még szélesebb gumi kell. Amúgy mi okod van cserélni? Ha sz.r minőséget veszel ezeröccá'-ért, magaddal baszol ki, nem kicsit, nagyon. Amikor kiesik alólad a roller, mert a fos nylon "keverék" nem tapad a kanyarban, gyorsításkor, vagy épp fékezéskor, akkor mindjárt más megvilágításba
fog kerülni, hogy mennyire drága a PMT és mennyire olcsó a "nóném" papucs... SOHA nem vennék ismeretlen kínai szart. Jelige: mégegyszer nem. Minimum CST, esetleg Tuovt.
Ui: 90/65-6.5. Most már könnyen ki tudod számolni, hogy ez valóban 11". És gumi. Tapad. Kétszer annyiba kerül? Lehet. De egyszer kell megvenni, sokezer km-ig jó, és biztonságos. (Nyilván nem tudom, hogy mire kell, ész nélkül, kapartatva le lehet gyilkolni hamar, ezt is.)
Geller72: nem jó az ezeöccá link. De nem is baj: ipari hulladékot nem kell importálni.
-
DigitXT
félisten
válasz
pusszycat
üzenetére
A korábban bemutatott épített roller ~25kW-tal sem ment ennyit... ~5kW-tal ez kizárt...

Nem beszélve arról, hogy ha 85 km/h a végsebesség, akkor a közelében a gyorsulása tuti csökken. Szerintem elírás lesz (ami eléggé marketing szagú, ha a gyártó oldalán írják).
Szerk: amúgy nem értem ezeket a gyártói oldalakat. Senki nem olvassa a blődségeket?

Kérdés: biztonságos-e ezzel a rollerrel éjszaka közlekedni? Válasz: egyáltalán nem! (Majd kiselőadás arról, hogy a kormánylengéscsillapító hogyan akadályozza meg a szitálást.
)
Ennek akkor se lenne értelme, ha a kérdés fordított? Veszélyes-e éjszaka közlekedni?
-
DigitXT
félisten
Mondjuk ilyen módon már régen léteztek 12"-os rollerek: ez egy iszonyat ballonos gumi.
A felni ettől még maradt 6,5". Sőt, akár 13"-ra is fel lehet hizlalni az ilyet, csak úgy néz ki, mint egy kistraktor. Teszem hozzá a ballonosabb gumi magában csillapítja az úthibákat, szóval nem ellene akarok beszélni, de azért vannak hátrányai is. Amúgy, ha ez lenne egy hivatalos magyar oldal nekik, hát még lenne mit reszelgetni rajta. Keveredik a magyar és francia leírás, továbbá az adatok is összevissza szerepelnek: 5.5 mp alatt gyorsul 70-re?
Vagy 45-re... Nagyon nem mindegy...
És amúgy 70 km/h a vége, vagy "csak" 55 km/h?
Ui: amit a gumiról is hadoválnak, teljes képzavar. 12":10" Ez mi a tökömet akar jelenteni? Írnak 2.75"-os szélességről, miközben a linkelt videóban világosan látszik, hogy 12x3.00
A miheztartás végett, Kínában mindent IS kapni... Erről pl. azt állítja az eladó, hogy adott FLJ rollerhez való gumi, miközben ott figyel a képen, hogy "not for highway use". És nem, ez nem autópályát akar jelenteni, hanem általában közutat. Mondom, hogy kistraktor!
-
DigitXT
félisten
Mármint a T10 telós nem? Mondjuk abban vélhetően könnyebb erősíteni a rugón.
Viszont... Hiába hirdetik úgy, hogy 25 km/h a vége (ott biztos nem szitál, annyira),
ha amúgy van hivatalos videójuk arról, hogy pár mozdulat kiszedni belőle a lockot.Általánosságban nem barátom a C futó, bár nincs vele sok tapasztalatom: talán a
G-Booster volt az egyetlen. Nem is, volt valami "alsócsavaros" is, de az brutál volt.
(Nem jó értelemben. Mondjuk aztán ki lett cserélve benne a vezérlés. Jó okkal.
)Szerk: általában a Joyor-ral sincs sok tapasztalatom. '21-ben próbáltam egy F5S-t.
(Vételi szándékkal, csak igazából nem győzött meg, hogy nekem ez kellene...
) -
DigitXT
félisten
Nekem nincs egy csavarom sem, csak az nem volt túl vidám, hogy simán hazazavartak a kórházból "csak egy" kulcscsonttöréssel, miközben el volt törve 9 bordám + megrepedt a lépem, amit véletlenül sem vettek észre, és itthon lábadozva majdnem elvéreztem: nyerő! Igazából a mai napig nem tudhatom, hogy az tökéletesen meggyógyult-e. De hálistennek, amíg tudok itt írni, addig minden fasza! Legalább nem vették ki... De többé nem esnék rá!
(Motoromat is el akartam adni, ám egyelőre megvan, azzal ILYET nem estem soha...
Jah, kérdezted, hogy mibe megy majd a QS120. Hát abba.
Ki kéne próbálni villannyal... Talán verhető a 8.6-os 0-100, habár a QS120 egy pici motor. A QS138 sajnos nem fér be.) -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Igen, azt vágom, hogy az autóknál is inkább legyen 5%-kal több, mint véletlenül kevesebb. Ez viszont nemlineáris, szóval ahogy nő a tempó, annál többet csal százalékban is...
Fogalmam sincs, hogy szándékos-e, nem kedvencem ez a DAMAO vezérlő: ez volt itthon.
(Teszem hozzá, hogy az életben nem megy 100-at, hálistennek! A 48V akkuval levegőben ment annyit, csak a teszt kedvéért. Igaz, valósban anno mentem vele 60-at ilyen akkuval.)A VESC nem csinál ilyet... Az annyit mutat, amennyit mér. GPS is megerősíti. Számítás is.
Ui: szerintem beletekertem az órájába vagy +20-30 km-t, amíg ezeket kitesztelgettem.

-
DigitXT
félisten
Vidd el, LED-ezd fel, add el.
Viccen kívül én már csak a labortápomat tesztelgetem vele.
Meg csináltam egy ilyen grafikont, hogy menyit csal a kijelzője. 25 km/h-ig tű pontos.
Utána meg szemmel láthatóan nemlineárisan kezd elmászni. 100-nál még a 80 sincs meg.Szerk: az akkuja eszméletlen jó amúgy (nohiszen, én csináltam
). 0.001V az eltérés... 
-
DigitXT
félisten
válasz
Lajmund
üzenetére
Szerintem szürke zóna. Mármint jelenleg, szabályozás ügyileg. Másrészről meg egy műszaki rémálom.
Mármint: ha csak úgy rácsavarozod a taposóra, ott olyan erők ébrednek, hogy öröm lesz nézni. Felszakíthatja a taposó lemezt, ha az vékony. 
Nyilván megoldható, normálisan, ha gyárilag gondoltak erre (van hova rögzíteni), de
akkor is problémás, ha szétszedhetőnek kell hagyni, képes lesz lötyögni. Vagy törni!
Egy Dualtronhoz építettem külső akkut anno, mondta a tulaj, hogy sokkal vastagabb nyeregcsövet kellett hozzá esztergáltatnia, mert a gyári (?) már görbült elfele...
(Nem igen szerette volna, ha ahhoz fogatom az akkut, de mondom, hova máshova?)Magam részéről nem próbáltam. Az FLJ-hez kaptam ülést, de feldobtam a padlásra. (Adventure-höz szerintem nem is használható, vékony a taposó. Pedig az tény, hogy biztonságosabb lett volna ülni rajta, amikor széttört az első kerék. Sokkal, de sokkal kisebb lett volna a becsapódás ereje, szóval egyetértek, hogy állni veszélyes. Ám az
szerintem véleményes, hogy 25-nél jó. Én is kb. 25-tel estem, majdnem belehaltam.) -
DigitXT
félisten
válasz
Sirtaky
üzenetére
Ez elvileg 40000W max. De 116 km/h-nál még "csak" 25kW-ot sikerült kiszedni belőle.
(És természetesen az első kereket füstöli kipörgésgátló nélkül, a hátsó tapad. Mondjuk a gumi mintázata alapján ez még messze nem PMT, de pláne nem egy slick PMT.
)Szerk: mondjuk annyiból nem tetszik a videó, hogy 100 km/h környékére (sőt, fölé) célzó teszten egy biciklis sisak és a melegítő kombó szerintem nagyon kevés. Kanyarban meg azt a kirakott lábat sem értem, ha lerakja sportcipőben, rögtön szanaszét töri a bokáját... Elismerésem az építőknek, csak ha már bemutató, meg 7.33s a 0-100, akkor legyen már motoros felszerelésük, mert ezt elég nehéz rollernek eladni, motorkerékpár teljesítmény. Nekem a 400-as nagyrobogóm ment 8.6-ot 0-100-on. Mondjuk az 200 kg, nem 50, de na!
-
DigitXT
félisten
válasz
Lajmund
üzenetére
Nagyon valószínű, hogy igen: elektromos biciklik régóta léteznek, robogók szintén.
Viszont azokra már ma is létezik szabályozás. Azaz nem rollerek, amikre nincs.
Egy ilyen Bogistra elég simán ráhúzható, hogy SMKP. Csoda, hogy forgalmazható! -
DigitXT
félisten
válasz
Sirtaky
üzenetére
Mondom én, hogy a nyomaték a lényeg, ami el vagy tudja forgatni a kereket, vagy nem.
Hátsónál tényleg nagyon elmebetegnek kell lennie a vezérlő + motor kombónak, hogy ez megtörténjen és/vagy nagyon rossznak a tapadásnak adott útfelület (vagy a gumi) miatt: porban/vízen/sárban/hóban/jégen értelemszerűen egyre rosszabb és rosszabb a helyzet! Egyre gyengébb vas elegendő az egyre kevésbé tapadó hátsó kerekek pörgetéséhez.
-
DigitXT
félisten
válasz
.-..-.
üzenetére
Ez az erősebb dolog kérdéses. Nem mindegy a végsebesség. Ha neked kisebb*, akkor egy kisebb csúcs teljesítmény is jelenthet nagyobb nyomatékot. A kerék kipörgéséhez meg az kell, nem is kevés (főleg a hátsó esetében). Szerintem jó irányban gondolkodsz, hogy még egyéb körülmények is játszottak a tapadásvesztés okai között. Poros aszfalt problémás...
*: a Wolf ment majdnem 100-at. Persze a csúcsteljesítmény nem is végsebességen ébred.
Ha neked volnék és szeretném élvezni a komolyabb gyorsulását, egész biztos PMT gumit raknék rá. Másrészt viszont soha nem kapcsolnám ki a kipörgésgátlót, ha már van benne! Közúton biztosan nem: annyit nem ér, hogy füstöl alattad a gumi, és az menő, mivel ennél a konkrét esetnél is picin múlt, hogy nem lett komoly baj. Versenypályán lehet ökörködni... Felveszed a bőrruhát, van bukótér, lehet kockáztatni... Érdekesség, hogy versenyeken még nagyobb teljesítményű rollereket használnak (2x6000W), sőt, ott is van "Boost" mód, csak épp nem őrül meg tőle a vezérlés, hanem kontrolláltan ad extra teljesítményt a pilóta alá... Tesztem hozzá, hogy szinte álló helyzetben ész nélkül lenyelezni, pont nem hoz megfelelő gyorsulást. Lásd F1, amikor Antonelli elizgulja a rajtot, kipörög a kerék, így körbeautózzák. Nem arról van szó, hogy nincs szüksége akkora nyomatékra, mert nagyobb tempónál a jó nagy leszorító erő miatt már le fogja tudni rakni az aszfaltra. De álló rajtnál nem. Rolleren meg nincs aero, szóval belátható, hogy van egy felső korlátja a nyomatéknak, ami fölé az év világon nincs értelme menni. Ez viszont erősen függ a gumiválasztástól+az aszfalttól.Ui: érdekesség, hogy az S1-X 200A-nál korlátoz... Hiába 12kW összesen. Nekem ugye egy 300A vezérlőm volt végül az Adventure-ben, de valójában a motor nem bírt 200A fölött.
Amit tervezek venni, az meg fog tudni 1000A-t. Kérdés, hogy a QS120 mit fog elviselni? ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Illetve még egy érdekesség, amire FID azt mondta, hogy feleslegesen erős YKZ7280JA... Annak 230A volt a fázisáram korlátja, és tényleg brutál mód még tudta forgatni a kereket. (Miközben az akku áram korlát 80A, tehát 84V-on 6720W elméleti maximum, persze még nem találtak ki olyan akkut, aminek nem esik valamennyit a feszültsége terhelésre.
) -
DigitXT
félisten
válasz
Sirtaky
üzenetére
Én is ezt akartam kérdezni. Sőt, azt hogy milyen gumi van rajta, hogy ennyire sz.rul tapad? Mert a hátsó kereket elforgatni kövér gázra még a Wolf King GT-n sem volt jellemző. Elsőt bármikor. Második kérdés, hogy gyári-e, mert akkor ilyet nem szabad venni, életveszély.
(Ha tuning, akkor nem szóltam, mindenkinek szíve joga túltolni, de gyáriban elég furcsa...)Ui: van egy bizonyos nyomaték, ami fölé nem tudsz menni, hiszen a gumid nem rakja le az aszfaltra... Nem is az a kérdés, mekkora teljesítmény, mert ha nagy sebességre képes, ott adott nyomaték arányosan nagyobb teljesítmény szintet jelent. Milyen (paraszt
) vezérlő csinál ilyet, hogy nem fogja meg a fázisáramot* valami értelmezhető szinten? Mert ugye a normálisabb vezérlők mérik és korlátozzák... Ez ilyen RC autó szint, hogy gyá'! Ami belefér! Csak azon nem állsz rajta, amikor helyből nyomja a hátraszaltót, kezelhetetlen szar...
(Nekem az RC autómon is VESC van, hja, kérem, pont azon ne lenne? Tök jól vezethető.
)*: ha nincs korlátozva, akkor induláskor nagyon (túl) nagy lehet, csak éppen ez nem előny!
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Neked nagyon beakadt ez a kicsi akku dolog.
360Wh kevés? Igen, 100 kg felnőtt alá az: nekem anno az Adventure ilyen akkuval jött, és 22 km-t tudott csak elmenni alattam.
Mindeközben egy 40 kg-os gyerekről van szó: szerintem azzal hoznia kell a gyári értéket... És valljuk be, hogy nem jellemző, hogy az ember elmenjen egy seggel45 km-re gurulgatni.
Szerk: főleg nem 15 km/h-ra korlátozott módban, mivel akkor 3 órát álldogálhat a rolleren.
Idézem: "Faluban csordogálna vele." Szerintem nem kifejezetten "túrázós" roller a cél.
Nem cserélném le a nagyobb kerék előnyét nagyobb akku miatti nagyobb hatótávolságra. (Már csak azért sem, mert akkut azt lehet utólag is rakni rá, kereket, nagyobbat nehezen.)
-
DigitXT
félisten
válasz
rajzol01
üzenetére
Én a nagyobb kerékre szavazok! Csak ne legyen az a széttörős fajta felni.

Hátul szerintem tökmindegy, hogy 1, vagy 2 rugó: lényeg, hogy nem merev...
(Ami hátul egyáltalán nem rugózik, hajlamos kilőni a pilótát a trepniről.
) -
DigitXT
félisten
Teljesen igazad van, ahogy írtam korábban: én alapvetően azon az állásponton vagyok, hogy NE rakjunk a gyerek alá elektromos rollert. Semmilyet. Nagy vasat véletlenül sem. Ellenberger felmerült, hogy gyerekroller, mert azt direkt arra találták ki? Hát a legkisebb probléma, hogy egy társaságban nem tud vele érvényesülni... Számtalan más, műszaki jellegű probléma is van ezzel a koncepcióval, konkrétan a Decathlon példáját látva...

Szerintem egy M365 szintű valami lehetne értelmes kompromisszum. Az, hogy mennek gipszágyba a 45 km/h-ra képes Kukirin-ekről lerepülve, szerintem senkinek nem jó.
Ellenberger, ha megpróbálok gyerek fejjel gondolkodni, és elképzelem, hogy megkapok használatra egy ilyen fostaliga 16 km/h-s valamit, ami tényleg játékszer. Inkább gyalog!Ui: anno '98-ban eljutottam ~1 hétre Párizsba. 15 évesen családi nyaralás keretében.
Nyilván 100 csodát láttam, de ami ON topik, hogy bizony elektromos rollert is. Csendes suhanás volt, amit előadtak, nagyon tetszett... Az ezredfordulón keresgéltem is (itthon) gumikerekes rollert, mert az csendesen gurul, de csak néztek rám bután a nagyfaluban.
Fel sem merült, hogy elektromos! Csak valami felfújhatós kerekű lábbal hajtós.
Vettem valami görkorcsolya kerekes izét (az hány col: ~3"), nem sokat használtam, tök veszélyes volt vele közlekedni. Egy gyökér által felnyomott járda hibán majdnem pofára estem a Móriczon, szerencse, hogy nem sérültem meg szinte egyáltalán.
Purdé meg röhögött rajtam. Mondjuk nekem azóta a fájdalom már elmúlt, ő meg még mindig khm.Másik, amit láttam, a fotelrobogók intézménye. Tele volt a város. Az is nagyon tetszett. Végeredményben sokkal hamarabb lett fotelrobogóm, mint gumikerekes rollerem, nem beszélve a rendes pneumatikus kerekű, immáron persze elektromos rollerről... Erre azt hittem, hogy jó motorpótléknak, de be kellett látnom, hogy még nem tartunk ott: olcsón egészen biztosan nem, ami meg milliós nagyságrend, azt meg nem veszi az átlag.

-
DigitXT
félisten
válasz
pusszycat
üzenetére
Viszont 25 km/h-ára képes rollerrel minden további nélkül mehetsz a bicikliúton, ha van: kamion ott nem nagyon jár.
Persze a biciklisták simán előzgetnek ott is, de szerintem abszolút kibírható, ha nem nagy távolságról van szó. Ha 35-40-nel is mész, nagyon más. Konkrétan bicikliútra már sok (ésszel lehet menni annyit, ám ha az ember megszokja és akkor is annyit megy, amikor nem kéne, lehet belőle baj), s az akkut seperc alatt lerántja.Ui: nekem most az a gondom az Adventure-rel, hogy nem tudom "visszacsukni" 25-re.

Ez a fránya motor/vezérlő kombó levegőben meghajtva a kereket legkisebb fokozatban megy 20 km/h-t, ha 42V-on tesztelem (36V akku fullon), de 2-ban már 48 km/h. Nyilván, valós körülmények közt valahol 35 körül megállhat, de akkor sem 25... És akkor még ott van a harmadik fokozat, ami simán valós 45 km/h utazó. Mindezt 36V akkuval. Őrület... Nem azért, felnőttnek ez rendben van! Csak semmilyen szabályozás nem húzható rá.
(Gyárilag pl. nem biztosítás köteles, de így meg mégis, hiszen gyorsabb, mint 25 km/h.)Elvileg a vezérlő el tudna ketyegni 8s akkuval is, úgy lassabb lenne, 10 km/h-val, de na... Költeni már nem akarok rá. Használni meg szintén nem akarom. Addig kell eladni, amíg nincs KRESZ módosítás.
Utána elég nehéz lenne besorolni. Nagy teljesítményű. Ehh! Szerintem max. 1500W lehet ezzel a vezérlővel, mégis van benne menni akarás. 
(A teljesítményt úgy számoltam ki, hogy 37A-nál szabályoz le, a fesz 42V-nál kevesebb.) -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Az a baj, hogy azok még annyira fosok lehetnek... Nem beszélve arról, hogy még kisebb kerekekkel szerelik őket.
Ha megnézed mondjuk ezt: egyetlen pozitívuma, hogy olcsó. 50 kg terhelhetőség: nagyon necces, felvesz egy nehezebb hátizsákot és összecsuklik?
7"-os első kerék: no komment, ez aztán tényleg bármiben elakad. 6"-os hátsó: vicc...
2.6Ah akku: egy robotporszívóban nagyobb van. 6-12 éves korig: 8-16 szerintem nincs!Mármint szerintem túl nagy tartomány. Az elején túl kicsi, a végén mamlasz kamasz.
Tömör gumis szarokat szerintem mindenki hanyagolja... Defektálló, igen, de ennyit tud! Minden másban sokkal szarabb. Nincs rezgéscsillapítás. Gyenge tapadás. Szerintem a "gyerekrolleren" ezek hatványozottan jelentkeznek. A másik meg, ahogy előttem is írják, amennyiben az őrület nem saját kútfőből fakad, hanem a társaságnak való megfelelés, kiröhögik majd vele. Mondjuk a másik véglet, mikor alárakják a nagyvasat a gyereknek, aztán menjen, amerre lát, és egymást hajszolják bele a hülyeségbe, meg a balesetbe.

Ui: egy Xiaomi M365 szintű valami nem fogja hanyattvágni a gyereket, viszont ahogy nő, továbbra is tudja használni. Persze, a kormánymagasság az fix, ami az elején azért sz*r, mert túl magas, ha meg hirtelen megnő, akkor azért, mert túl alacsony... Ám az állítható sem fenékig tejfel: egyrészt plusz hibalehetőség, másrészt még egy nyeklő-nyakló pont! Ráadásul az egyik legfontosabb részen, a kormányzásnál. Tudom milyen, mivel kettővel jártam, ami ilyen volt... A másodikat konkrétan átfúrtam és fixre csavaroztam...

Tömörgumisból csak a légcellásat tartottam élhetőnek, azzal szerettem menni anno.
Viszont semmiképp nem szabad ilyen Raptor szintű rollerekben gondolkodni gyereknek.
Valahol a kettő között az igazság, és nem mindegy, hogy a gyerek fejben hogy áll hozzá. -
DigitXT
félisten
válasz
rajzol01
üzenetére
Hát én inkább utóbbi vagyok, aki szerint gyerek alá nem való nagy vas, pláne nem "olcsó". Miközben persze valahol az is érthető, hogy ez egyfajta státuszszimbólummá lett, illetve, ha mindenkinek van, akkor az, akinek nincs, az "kimarad". Akár a társaságból is. Viszont! Ha balesetire kell menni, mert összetörte magát (akár önhibából, akár csak mert maga a roller szar és széttörik), az biztos, hogy nem lesz kellemes élmény. Visszagondolva, hogy mit csináltunk anno ilyen korban falun? Unokatesómékkal elmentünk motorozni.
Ohne sisak, ohne jogsi, de igazából ohne forgalom, mert kb. mentünk ki a szántóföldre, erdőbe. Emlékszem, amikor egyszer mentünk hosszabban közúton, volt is para a rendőr miatt.
Beállítunk a kútra tankolni, utána nem sokkal lemeszeltek. Volna. Lett egy kis kergetőzés: én megúsztam a dolgot, unokatesóm már szarabbul járt, mert mehetett a balesetire. Ami önmagában vicces, mert neki speciel volt jogosítványa, hiszen 2 évvel idősebb, mint én... (Sisak viszont rajta sem volt. Emiatt szúrta ki a rendőr a menetet. Nagybátyámról már ne is beszéljünk, isten nyugosztalja, aki szintén jött velünk, majd intézkedhetett az ügyben...)Szóval nem akarok álszent tanácsot adni, de nekem immáron felnőtt fejjel sikerült párszor összetörni magam rolleren (!), miközben korlátlan motoros jogosítványom van (2009 óta), s motorkerékpárral az összes közúti "esemény" egy elcsúszás volt, abszolút saját hibából. Rolleren volt egy ilyen vezetéstechnikai hibám (elcsúszás), de 3-4 alkalommal egyszerűen kiesett alólam a vas. Semmit nem tehettem róla. Széttört a futómű. Hol így, hol úgy. Sajna rollereknél kb. semmilyen minőségbiztosítás nincs, szóval ezt is figyelembe kell venni, ha bármilyen olcsónak látszó, jónak tűnő ajánlatba akarsz beleugrani! Nem véletlen, hogy az újabb modellek egyre nehezebbek, mert váltanak acél vázra, az ugyanis kevésbé törik...

Használt modellekről én erősen lebeszélnélek, tekintettel arra, hogy fogalmad sincs, hogy hogyan használták korábban (nem ritka, hogy egykerekeznek vele!), aztán mennyire van a váz meggyengülve az erőhatásoktól, mikor fog seperc alatt szanaszét törni a gyerek alatt.
Ui: ha "mindenképpen" kell neki, akkor inkább költenék rá többet, de olyat vennék, ami nem mókolható, és le tudod korlátozni 20 km/h-ra... Ha van hátsó lengéscsillapító, az előny. Ha elöl hajt, ebben az esetben lehet előny = nem lehet próbálkozni sem egykerekezéssel.
Kerék legyen minél nagyobb: 8" is már necc, pedig régen standard volt. 10" minimum, de a legújabb modellek már 12"-on gurulnak. Cserébe persze lehet, hogy sokkal drágábbak is...Ha és amennyiben lesz valami a KRESZ tervezetből, abban azt írták, hogy a 12-14 évesek max. 20 km/h-val közlekedhetnek, ezért gondolom, hogy van értelme olyat választani, ami korlátozható. Persze simán lehet, hogy még évekig nem jön ki semmi, szürke zóna marad, amire meg kijön, addigra a gyerek már rég elmúlt 14 éves, és lehet, hogy kinövi az egészet, inkább szeretne majd M jogsit/valami motort, mármint SMKP-t, mert az jó. Amúgy tényleg jó, hiszen könnyű pilóta (gyerek) alá abszolút ideális. Felnőttnek már szívás, forgalomban. (Tudom, mert Bp-en élek, és motorozom. Amikor csináltam a jogsit, béreltem egy ilyen 50-es csettegőt, de soha többé. Igaz, 4T volt a drága, benzingőzzel elment, de ereje: nulla.
)Amúgy jellemző, hogy az első - diákmunkás - fizetésemből bukósisakot vettem. Motorom persze nem volt, ám amikor eljutottam unokatesómékhoz, akkor elő a vasakat és hajtsuk! (B jogsit 17 évesen megcsináltam. Onnantól a dolog SMKP része sisakkal legális volt.
)Ui 2: amit az egészből ki akarok hozni, hogy olyat még szinte nem látott a világ, hogy egy motorkerékpár fogja magát, és a semmiből széttörik alattad. Biztos van ilyen, de ritka.
Rolleren meg, ha olyan típust fogtál ki, akkor típushiba, hogy kezedben marad a kormány.Szóval, nyilván felelőtlenség volt elmenni 12-13 évesen motorozgatni... de hát biciklizni is eljárt az ember. És azt is meghajtotta 45-50-nel. Lejtőn akár 60-nal is. Mert az menő... De! Nem törtek szét ezek a járművek. A rollerek meg néha mint a ropi. Aztán a kátyúkról már ne is beszéljünk, hogy egy 21"-os motor kerék, vagy a 26"-os MTB mennyire "átugorja" azt, amiben egy kis rollerkerék úgy megáll, hogy a pilótát beleveri az aszfaltba, fejjel előre.

-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Ebben az a jó, hogy pofára esés ellen véd a betonkeverő.
(Le van súlyozva a segge.
) -
DigitXT
félisten
válasz
hódmaci
üzenetére
Nem tudom olvastad-e, mit ír a Decathlon: szülőknek.
Egy 12 éves kislány alá nem való semmilyen elektromos roller. De pláne egy 16 kilós noném típus...
Ez a hatótávolság dolog meg külön vicces, hogy "elég" a 35-40 km. Mégis hova menne vele ilyen távolságra? (20 km/h végsebesség amúgy elvileg kompatibilis lesz az új KRESZ-szel, 12-14 év között.)Ui: az új KRESZ olyan, mint a Szorulás c. film. Senki nem látta. Mert még nem jött ki...
Tervezet szinten elvileg bele fog férni egy 12 éves is, mert olyan mint a kerékpár. Mondjuk a gyermekkórház tapasztalatai szerint messze nem ugyanolyan, sokkal veszélyesebb...
-
DigitXT
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Ha 15 km után kikapcsolt, akkor ott valami nagyon el volt cs*szve, viszont én nem hiszek az öngyógyulásban. Talán a töltöttséget se tudta rendesen, nem 100%-ról indultál. Passz.
Anno az akkum eltört, így 6Ah helyett, az egyik cellacsoport csak 4Ah volt, gyakorlatilag a felére leverte a hatótávolságot. De ilyen 7,5 km-eket nem bírt végig és spontán kikapcsolt! (Nyilván az összfesz egy dolog, ám ha szét van csúszva a balance, azt nem látod... Törött akkunál meg nincs az a balancer, ami ki tudja küszöbölni. Végülis, ha öreg az akku, s nem volt soha a helyzet magaslatán, akkor ez egy olyan dolog, amitől fizikailag tud javulni...
Nevezetesen akár egy felül-töltött cellacsoport is okozhatja, hogy a többi nem tud teljesen feltöltődni, de pár merítés/feltöltés ezen tud segíteni, így kiegyenlítődnek az erőviszonyok.) -
DigitXT
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
A li-ion akkukat nem kell formázni. Szerintem csak a 10% kijelzés tévesztett meg:
azt tanulhatja a vezérlő, hogy mit mutat 10%-nak. Feszültség alapon nem könnyű
pontos SOC értékeket mondani, általában kombinálni szokták töltésszámlálással.Ui: én amikor azt mondom, hogy ennyit tudtam megtenni, akkor ott kikapcsolt.

Annál biztosabb nincs. Báár... Ott sem mindegy, hogy hozzá van-e lőve a vezérlés
az akku karakterisztikájához, ugyanis amikor hatótávot teszteltem, s egy ideje 0%
volt a vezérlő szerint, de még tudtam veretni az emelkedőn 40-nel: nem optimális!
Ha a végén nem terhelem meg annyira, valamivel többet el tudott volna gurulni.
(Magyarán az sem valószínű, hogy végig 25 km/h és maximális gyorsulás, hiszen
onnantól kezdve, hogy 10% körül van az akku, jobb ha automatikusan visszavesz.) -
DigitXT
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Akkor viszont gázos az akku.

-
DigitXT
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Ha okkal gyanakszol az akkura, ki kell kapni és műterheléssel kimérni.

-
DigitXT
félisten
válasz
Silentfrog
üzenetére
Hát, ha már a gyártó is csak 30 km-t ad meg, akkor ezen nincs mit csodálkozni:
a városi használat amúgy se lesz jó hatótávolságú, hiszen gyakori a megállás...
600Wh-tól sajnos nem lehet csodát várni, főleg, ha 40 km/h a végsebessége.
-
DigitXT
félisten
Néztem. Csak ámulok.
Nem az én világom, hogy karbon cuccokat pakoljak rollerre.
(Igazából az RGB sem, de azt elismerem, hogy legalább látszik, amikor karácsonyfa.
)Ui: mert feltételezem, hogy egy 70K-s sárhányó az nem egy műanyag, karbon matricával, hanem tényleg az, aminek mondja magát. Csak azt nem vágom, hogy ez mért jó rolleren. (Súlycsökkentés, oké, de mennyi? Vagy csak mert megteheti vki. Vagy csak mert menő?)
Még mindig ott tartok, hogy le kéne cincálnom a vasat a padlásról. Tervezni / gyártatni rá épkézláb fejidomot (a villanyszerelő doboz elég gyász), és valaki használja, egészséggel! Sajnálom, hogy már nincs meg a VESC: az volt az igazi. (De senki nem fizette volna meg.)
Amúgy amivel most szemezek (VESC Maxim+ 150V), az magában 950 EUR. Nettó...
(Mindezt azért, mert rendeltem egy QS120 motort, amivel lennének érdekes terveim...
) -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Ha azokon látszik, akkor itt is fog.
Ó, már hallom a Mestert, hogy vannak* indexek, amik motorokon sem látszódnak!
Amúgy van benne igazság is, mert léteznek vérgagyi kínai szarok is. Sőt egy időben a "tuningshopok" is árultak LED "izzókat", amik fényereje hát... kritikán aluli volt... Nade.
Eltelt közben 15 év! Szóval most már csak az nem vesz elegendő fényerejű LED-eket,
aki nem akar. És be kell látni, hogy 5W-ból kenterbe lehet verni a 21W izzószálast...
Kiégni sem fog, szóval win-win... Amúgy volt egy szomszédom, aki azt mesélte, hogy
konkrétan fosik a motorjával balra kanyarodni, mivel neki annyira nem látszanak (!) a
hátsó indexei. Én megértettem, csak mivel az ugyanolyan motoromon (power) LED-re váltottam, nekem tökéletes volt.
Ha valaki ki akar vasalni, úgy is ki fog, ha pontosan
tudja, hogy miért húzódtál be a felezőre, és állsz meg. Nyilván jogilag ingoványos volt mindig is bármiben LED-et alkalmazni, amit nem arra terveztek, de lassan változik.
Ui: nagy kedvencem az olyan autó, aminek az indexét elvitték a sarokból dizájn okból:
berakják valahova belülre a fényszóró mellé, ahol aztán tényleg szarul látszik... Őrület!
Ezt azon marhaság a margójára, hogy azért látszik, mert az autó homogén felület...
*: jobban belegondolva emberünknek főleg az egzisztenciális kvantorral volt (komoly) problémája: nem tudott különbséget tenni aközött, hogy létezik szar / minden is szar
-
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Annyira, hogy konkrétan ki van (volt?) tiltva a topikból, szóval szóra sem érdemes.
De látszik, hogy hiányzik, ha így is róla van szó, hogy fél éve nem írt már ide...
Hiába, nincs is jobb, mint a véget nem érő fröcsögés, fikázás, reddit idézés. Ja de.Index témában neki volt az a fantasztikus levezetése, hogy nyilvánvalóan SEMMI
se látszik belőle nappal, ha az ember csak sötétben tudja bemutatni, mennyire jó.
Meg eleve nincs értelme az indexnek, mert... Sorolná újra...
(Toxikus, valóban!)Azon konkrétan röhögtem, hogy általános példának sorolja a lenti kép jellemzőit:

(Nem tudom linkelni a nagyobb verziót, mert a céges proxy tiltja az imgur-t, LOL.)
Ui: nagyjából úgy fordíthatnánk le, hogy ami neki tetszik, az a jó, ami meg nem, az
teljesen értelmetlen. És ezt random időpontokban és témákban stabilan hozta.
Visszatérő "gondolata" volt, hogy a bukósisak az rontja a baleseti esélyeidet...
(Én mondjuk konkrétan talán nem is írnék ide, ha nem lett volna rajtam (2x is), de
a holland biciklisták baleseti statisztikái alapján a sisak az: hamis biztonságérzet!)
Nyilván utóbbi gondolatban kiváló partnerre találna a kerékpárosklub elnökében!
(Akinek már csak azt kellene megmagyaráznia, hogy a gyerekeit veszélyezteti-e?)Szerk: egyébként anno (a rendőrségen) monitoron is visszanézhettem a térfigyelő
felvételét, magyarán ezen tapasztalás után kijelenthetem, hogy egészen magasról,
fényes nappal, jó messziről tökéletesen látszott, ahogy a felboruló roller "kirakja" a vészvillogót. Ennyit arról, hogy nem létezik index, ami rolleren látszódna, nappal... -
DigitXT
félisten
válasz
SoulReaver
üzenetére
Boldog ember vagy. Amúgy szerintem is jó lett. Nappali teszt várható?

-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine
üzenetére
Jól van akkor... Megnéztem. Elmebetegek a srácok. Nem feltétlen jó értelemben.

Akkut építeni nem tudnak, volt már akku tüzük, erre ezt meg szarrá forrasztják: gáz!
Mondjuk egy ilyen ENCSU kísérletnek megteszi, meg persze csillió pénzt elégetni rá.Ui: simán lehet, hogy két motorral ugyanezt érték volna el. De így clickbait-esebb!

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy mi a francnak kell 3 gázkar (!) a 3 vezérlőhöz?
Tökéletesen megtenné 1 db gázkar, csak a gáz jelet kell szétosztani, mindegyiknek: legalább akkor bal kézzel rendesen tudná fogni a kormányt: ez a hüvelykujjazás?
Igazából azt se értem, hogy ez miért roller? Oké, állsz rajta, de 180 kg, vagy mennyi.
Fogok egy motorkerékpárt, leszerelem az ülést, és akkor az már benzines roller?
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
ha 40-el használjuk őket, akkor édeskevés az a 10Ah.

Abszolút... Hát még ha fölötte.
Kíváncsivá tettél, mert hivatkoztam korábban, hogy nekem simán sikerült 30Wh/km fölött megetetnem az Adventure-rel, azaz a 48V22Ah akkunak is elég hamar a seggére lehetett verni. Nade! Az ment 55-60-at is önerőből...
40 km/h fölött gyorsítva simán berántott 3000W-ot. Mondhatni ott kezdett el élni.
Valami 33 km-t sikerült csak "kihoznom" belőle: teszem hozzá, teszteltem = hajtottam.
Megtaláltam hozzá a logot is. Konkrétan 1050Wh jött ki az akkuból a VESC szerint.
Persze nem végig végsebességen, mert úgy 2700W körül le lehetne nullázni 22p alatt.
Úgy lenne 22 km hatótávolság, és 45Wh/km fogyasztás. Mindezt csak a tempó miatt!Szerk: nézem itt vissza a videót hogy lemerült akksival is ment neki 53 km/h síkon.
Amikor meg 0-t írt ki a VESC, mint megtehető táv, emelkedőn: 45-tel. Aztán kikapcsolt.
(Mármint nem sokkal később. Előtte azért még a 10%-os szakaszt abszolválta 40-nel.) -
DigitXT
félisten
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Évekkel azelőtt kínáltak kerékpáros felelősség biztosítást, hogy egyáltalán felmerült volna a KGFB az elektromos rollerekre.
Mondjuk más is volt a koncepció, nem a járműre szólt, hanem a sofőr kötötte, aztán teljesen mindegy volt, hogy bringával, vagy rollerrel történik a baleset. A biztosítás érvényes volt. (1500 Ft/éves díjért max. 1 MFt-ig káreseményenként.) Nyilván ez nem elég egy komolyabb esetnél, de mint írtam volt, nem KGFB volt, eredetileg. -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
majdnem ugyanaz Wh-ban
Majdnem. De azért a kisebb feszültségű jó 15%-kal több energiát tárol.
Ha ezt kombináljuk azzal, hogy esetleg lassabb/gyengébb, hatótávolságban
simán lehet combosabb előnye. (De tudom, nálad csak a 48V. És fölötte.
) -
DigitXT
félisten
Áttételesen akkor a C-futó + szar beállítás miatt. Mindenesetre csak azért tudta ép bőrrel felrakni a videót, mert motoros védőfelszerelésben próbálkozott.
Nem való ez a tempó rollernek. Attól, hogy meg tudja futni, mert a teljesítménye megvan hozzá, nem jó ötlet.
És akkor képzeld el azokat, akik ráállnak egy szál bukóban, aztán lesz ami lesz. Darwin díj -
DigitXT
félisten
Nem ritka, nem ritka... Csak kevesen maradtak, akik beszámolnak róla, milyen jó C-futón...
-
DigitXT
félisten
válasz
Szeszti88
üzenetére
Egy defekt egész biztos nem garanciális, és a MediaMarkt biztosan nem javítja.
Mivel számtalan oka lehet, gumi/felni/szelep vonalon, a legbiztosabb a szerviz!Szerencsédre nem a hajtott kerék problémázik = könnyen ki lehet szerelni és az
eresztést letesztelni, akár dedikált defekt kereső spray-vel, akár egy lavór vízzel.
Legrosszabb esetben arra kell készülnöd, hogy megütötted a felnit, így cserés...
Legjobb eset ha a szelep szarakodik, jóval olcsóbb cserélni. Közepes meg, ha a
gumin van valami szúrt sérülés, amit az önjavító felület már nem tudott kezelni.
Már ha van benne ilyen... Ezesetben a defektgátló folyadék is segíthet. Bár nem
feltétlenül van értelme. Gumit cserélni otthon is tudsz. Szelepet neccesebb, bár
nem lehetetlen, felnit meg könnyű, csak meg kell venni jó pénzért. Peremtömítő
paszta is segíthet, HA csak kisebb tömítetlenségi gond van, de ha pl. horpadást
látsz a felnin, akkor már az is halottnak a csók. Mit hagytam ki?
(Ezeket az
ember nem veszi meg otthonra, mert utána 8-10 évig szerelhet, hogy elfogyjon.)Ne kérdezd, honnan tudom. Van egy vödör szerelést segítő pasztám is.

-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Csak ezek már nagyobb rollerek.
És az miért baj? -
DigitXT
félisten
Az MSRP $1500.
Akciósan csak $1050. Utóbbi jelenlegi árfolyamon 352600 Ft.
Minderre már csak a rekord ÁFA-t kell rászámolnod, az már ott is van a 447800 Ft.
Szóval ehhez képest a hazai kiskerekben látható 400K alatti árak még kedvezőek...Szerk: jó, a linkelt verzió nem EU-s: 28 mph
(Ha kiveszik a mókusokat olcsóbb.)
Szerk2: bár feltételezem, hogy a 45 km/h "visszabutítása" 25 km/h-ra nem okozott változásokat, tehát csak ezért nem tervezték újra a vázat, hogy gyengébb legyen...
Szerk3: nagyon korrektnek tartom, hogy nem a 80 km hatótávolsággal vakítanak... Világosan leírják, hogy az esetleg elérhető, ha végig szöttyögsz.
Maxon: a fele!
És még az is kegyetlenül jónak számít, szerintem, egy mindössze 597Wh akkuból.
15 Wh/km. Nekem anno sikerült az Adventure-rel ennek a dupláját megetetni...
-
DigitXT
félisten
Eleve kegyetlen vékony a nyaka, még üreges is, mert benne megy a kábel, aztán megfurkálják, hogy még legyen rajta egy kis fém kábelvédő. Logikus. Persze, ha
szarrátörik emiatt, akkor sincs semmi baj, látható, hogy a kábelnek semmi baja!(Mint a régi viccben...
Szergej meghalt, de a gumicsizmának semmi baja!
)Szerk: még jó, hogy első összekötőt lehet kapni hozzá pótalkatrészként, LOL.

Csak ezt a képet találtam, amin viszonylag jól látszik, hogy mennyre vékony a nyak: amibe a csavarok vannak fúrva, az adna neki relatív vastagságot, csak azt meg elgyengíti a furat. -
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Mondjuk ez magyarul megmagyarázhatja a márkanév választást: Aúúúúú!!! F...szom!!!

Ui: az a szomorú, hogy anno már Vsettként sem volt kifejezetten ajánlott a konkrét típus. Miközben általában a Vsett nem volt szitokszó, azaz márkahűnek lenni se életbiztosítás.
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Szerintem a hüvelykujjas tök szépen adagolható
Mondod ezt egy egymotoros, általad is lomhának nevezett gép használójaként.
Elmondom neked, hogy a hüvelykujjas gázkar még a Wolf King GT-n sem volt szar.
Ameddig csak egy motorral mentél. Ugyanis a hátsó kereket nem forgatta el.
Ellenberger két motorral az első kerék kövér gázra gyakorlatilag bármikor elkapart.
Jó annak volt 4kW-ja (nem is ez a lényeg, hanem a nyomaték), így remélhetőleg az
Ausom (vagy mi a tököm) a maga 1000W-jávak ugyanitt nem vág földhöz, de na...
Jó lenne, ha ki tudnád próbálni, mert nem vicces, amikor nem te irányítasz már.
Nem arról van szó, hogy te vagy hülyébb, hanem a kezelhetőség tud ótvaros lenni.
Természetesen minél gyengébb a vas, annál kevésbé tűnik fel, hogy mekkora fos! -
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Egyik fajta sem való egy két motoros 2kW-os gépre. Balesetveszélyesek.
(Addig jön be a hüvelykujjas, amíg el nem firkálsz miatta a kanyarban.
Mutatóujjas meg akkora határ sz.r, hogy egyenesben is meg tud tréfálni,
tekintettel arra, hogy a jobb kezeddel kezeled az első féket, rossz vicc...) -
DigitXT
félisten
válasz
csababarca
üzenetére
Még videó alapján is nehéz lenne távdiagnosztizálni, hát még így, hogy "furcsa hang".

Meglehet, hogy a sebesség-leszabályozás nem működik megfelelően a módosítás miatt. (Ha durván veszi el a hajtást, majd durván rakja vissza, és ezt sűrűn, az zöröghet... Vagy, ha amúgy nem is képes 35 km/h-ra natúrban, akkor field weakeningre lehet szükség, ami miatt meg vinnyoghat a motor. Attól függően, hogy milyen módon implementálták. Most, hogy ezek az ötletelések segítenek-e bármit, nem tudom. Jobb híján: vedd fel a hangot...) -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Rokikocsinak sem utolsó, csak kell rá egy ülés, meg egy kosár... Ha meg az ember még fiatal és bohó, a 10kW teljesítmény gyorsan elintézi, hogy legyen kis kék kártyája hozzá.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Lemaradtál úgy 2 évvel.

-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Ha gyorsulás kell, akkor 2 motor. 1 motorral meg egy Wolf King GT is harmatos.

-
DigitXT
félisten
Ez amúgy egy közkeletű tévedés.
Pl. állítólag a bringások tetemes százalékának VAN autóvezetői engedélye, tehát tisztában van (kellene lennie) a KRESZ szabályrendszerével, aztán mégis tetemes százalékuknak már egy piros lámpát sem sikerül értelmezniük...
(Tisztelet a kivételnek.) Átfogalmaznám: kevésbé jellemző azokra, akik beazonosíthatók. Mert, ha egy térfigyelő felveszi, hogy átrongyolsz a piroson, és látszik a rendszám: csekk. -
DigitXT
félisten
Az 1500Wh: ha nem 100 km-es túrákra akar menni, vélhetőleg azért el lehet vele lenni.

(Nyilván, ha húzza a szarvát, akkor seggére lehet annak is verni hamar, de hogy "átlagos" rolleresnek ne szolgálná ki egy napi közlekedési igényét egy ekkora akku, nekem fura.
)Oké, 6000W és 70 km/h, de őszintén: ezeket a napi közlekedésben ki is használod?

Aktuális kedvencem a GT2P, ahol konkrétan odaírják, hogy barátom, ezt közúton nem.

Szerk: mondjuk a kettő lehet, hogy egy és ugyanaz, csak ott van mögötte az a fránya "P". Én kérek, elnézést, az a modellszám lesz, a másik meg a marketing név, szóval ugyanaz:
-
DigitXT
félisten
válasz
bandigyerek
üzenetére
Nem csak a térd miatt: ami hátul merev, az egy ártatlannak tűnő mélyedésen át is akkorát tud dobni a pilótán, hogy szinte lerepül a taposóról. Bérrolleren tapasztaltam, brutális volt, pedig akkor még csak a szaros S1-em volt, de ahhoz képest kiváló rugózása volt hátul.
Hiába 25 km/h-val sem ment, rugózás nélkül csak tükörsima aszfalton értékelhető bármi. Különösen a hátsó kerék esetén. Az első keréken ha nincs, "csak" ráz, de nem fog eldobni. -
DigitXT
félisten
Amikor egy XP120 hűtötte a kis VESC-et... Nem volt túlmelegedés!
(2023. ősz)
Alul az akku, elöl a kamera, aztán lehetett menni vele tesztelni az aktuális tuningot...

Szerk: szemfülesebbek megfigyelhetik, hogy még sehol a kezelőszerverek: nincs index! -
DigitXT
félisten
Hol csinálnak ilyen gépmunkát? Milyen anyagból? (Mennyiért?
) Érdekel a
dolog, bár már játékon kívül érzem magam. A motoromból még bármi lehet.Én anno a vastelepen vettem vaslemezt, aztán abból vágtam, és hajlítottam.
Nem lett szép, viszont a taposó alá pont be tudtam rakni akkutartónak.

Szerk: a célnak megfelelt, letüsszentettem feketére, hogy ne rozsdáljon.
Mondjuk amilyen sok ideig volt rajta... Az a durva, hogy kb. ugrálni lehetett
az egészen, magában is, szóval nemhogy megvédte az akkut, még a roller
taposóját is merevítette. Egy kis 48V-os pakk volt benne. Régi szép idők... -
DigitXT
félisten
A fölső részre gondolok. Az alja vaslemez, lehajtogatod, lehet kilométer hosszú, oké.
De mi a teteje?
Nekem az az FLJ-n egy vastag alu volt, ráadásul formázott élekkel.
Azzal voltam úgy, hogy építek én zártszelvény vázat, de AZ akkor se lesz hosszabb...
(Majdnem elég hosszú volt amúgy. Gondoltam majd kipótolom valami alu lemezzel.) -
DigitXT
félisten
Csak az a bajom vele hogy nekem rövid a taposó.
De nem azzal kellett volna kezdeni, hogy (HA magadnak építed) a váz legyen tuti?hosszabb közepet
Ezeknél ez ennyire moduláris? Én is elkezdtem átépíteni anno a kínai csodát (FLJ),
de végül nem fejeztem be a projektet, a baleset után már motivációm sem maradt.
Picike 60V36Ah akku lett volna benne, 315A terhelhetőséggel...
Elkelt gokartba.A lényeg, hogy ez a vas is, ha kell, aprópénzre átváltható...
Néhány zsáknyira. 
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem
üzenetére
Bár nem engem kérdeztél, így típust biztosan nem fogok mondani, nem is ismerem
ezeket, de a jó váz a lényeg! Minden más cserélhető, és cserélik is bőszen a srácok.
Vezérlő tud kritikus lenni. De abból olyanokat lehet venni, hogy beszarsz... Mármint
úgy értem, hogy a tudásától, meg a vezethetőségtől, amit ad. Meg persze az árától.Most nem akarom idecitálni a VESC Maximot, de baszki 650 EUR a legolcsóbb...

És erre még rájön a rekord tréfánk, mivel ez nettó ár. És két motorhoz 2 kell belőle:
számoljunk csak 650*1,27=826, akkor ez kétszer: 1652 EUR A motorok szvsz elég
jók voltak azon a vason: széles állórész, magas mágnesekkel szerelt, nyomatékos.
Fázis vezeték mondjuk nem tűnt túl acélosnak, ha az ember rá akar engedni csillió
ampert, alapból cserés. Még jó is, hogy az előző tulaj lezúzta, lehet újrakábelezni...Végül, ha építesz bele egy akkut, akkor az legyen olyan, hogy kiszolgálja a vezérlők
igényeit. Nyilván lesz egy ára annak is. Lehet, hogy rájöttem, mi került +1M-ba?
Amúgy szerintem ha van egy jó vázad, jó motorokkal, veszel bele jó vezérlőt, meg
építesz bele jó akkut, akkor van egy jó rollered. Onnan már nehéz elbaszni...
(Csak legyen pénz lóvéra, mert ezekből a minőségibb cuccok kegyetlenül drágák.)Ui: engem az ilyen LED-es "csicsázások" nem mozgatnak... kijelző sem gondolom,
hogy annyira fontos, mivel data logger úgyis van a Maximban, saját memóriával...
Nyilván kell rá egy normális gázkar, és nem árt jó fék (a PMT gumi adott): ennyike. -
DigitXT
félisten
De hát 180-ért vettél valamit.
Annyira sosem volt erős a forint, hogy az 1000 EUR.
Vagy GTK-s volt, aztán elkezdted felújítani? Mert a képen a szinterezett villa feltűnő,
meg a LED-ek, de a PMT gumi már használtnak néz ki (pedig az is komolyabb tétel).Ui: tárgytalan, láttam a videóban, hogy vízkáros volt, stb. De mi került rajta +1M-ba?
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem
üzenetére
Padláson van: volt hirdetve is, de a kutya nem keresett a télen.

Közben megtaláltam a nagy képet, abban a HSZ-ben, amiben kifejtem,
hogy ez bizony nem kifejezetten gyári roller már. Hanem hobbi projekt.Kéne valami 3D nyomtatós ember (aki tud tervezni is), és akkor viszlát
villanyszerelő doboz. Lehet gyáriasítani a kinézetét a szerelvényeknek. -
DigitXT
félisten
válasz
_Balee_
üzenetére
Mondanám, hogy szakemberes a dolog, mivel a fék nem játék, viszont mindeközben olyan alapvető dolog ezeknél, mint a bicikli szerelés. Annak idején sem vittük a biciklit szervizbe, ha gumit kellett cserélni. Vagy amikor a nyereg túl alacsony, vagy túl magas volt: csavar ki, beállít, csavar vissza. Hasonló a helyzet a féknyereggel. Igaz, annak idején nem igazán volt elterjedt a tárcsafék, de amióta az, azóta probléma, hogy bizony be kell állítani (elállítódik).
Szerk: annak idején dobtam fel egy videót az egypálcás fék működéséről. Azt nem tudom, hogy nálad ilyen van-e, de ez megmutatja a lehetőségeket. Középre állítani meg magával a fékkar behuzásával célszerű, utána még lehet játszani a légréssel, a fix oldalon. A bowden hosszával meg a másikon. Ilyen szempontból egy hidraulikus sokkal jobb, az önbeálló...

-
DigitXT
félisten
válasz
donmackó
üzenetére
Igen, csak nem találtam a nagyobb képet.
Valamelyik okostojás itt megköpködte anno, hogy persze, direkt sötétben, meg lentről fotóztam, bezzeg nappal, meg magasabbról tuti nem látszik belőle semmi. Pedig nagyon is. Konkrétan a térfigyelő kamerán is tökéletesen látszott, hogy a képen amúgy messze szálló roller a becsapódáskor kiteszi a vészvillogót. Szóval én abszolút elégedett vagyok vele. Hátulütője, hogy kiáll kicsit, le lehet verni. Gumi alapja van, valamennyit kimozog, de ha jól nekivered a falnak, vagy megborulsz, letörhet...Szerk: megtaláltam ezt a gyöngyszemet.

-
DigitXT
félisten
válasz
_Balee_
üzenetére
Be kell állítani a fékeket. Ez az ún. üzembehelyezés része. Ha utána sem jó, az már baj.
Természetesen hatékonyan megállni mindkét fék használatával lehet. Fékezés közben az első kerékre terhelődik a súly. Komolyabb lassulásnál mindenképp érdemes kompenzálni ezt a testsúly hátra(felé) helyezésével: sokkal jobban meg lehet fékezni az első kereket. A hátsó fék inkább csak kisebb lassításokra jó, ha nagyon meg kéne állni, az blokkolni fog... De nem elhanyagolható a szerepe: vészfékezésnél, ha fel nem emelkedik 15%-ban számít.Ui: vadonatúj féknél valóban lehet furcsa a fékhatás, és egy kis bekopás segít, de inkább a hangja lehet nagyon szar (nyekergős), ha épp úgy adja ki (tárcsafékről beszélünk). Nyilván számít a betét anyaga is: vannak olyan betétek, amik nagyobb fékerőt tudnak adni, persze cserébe jóval intenzívebben koptatják a tárcsát, hangosabbak = kompromisszum kérdése.
-
DigitXT
félisten
amelyiken van az egy 10-5 cm szélességben a két végén villog "valami"
Kivéve, ha kellően széles a hátulja, hogy fogadjon rendes indexeket.

lesznek és szállításhoz lehajthat két véggel (már van amelyik ilyen)
Régen is voltak: ez nem fejlődési irány, vagy maximum visszafejlődési.
További bizonytalanságot visz a rendszerbe (a legkritikusabb ponton).
Én lehajthatós kormányt cseréltem merev csőre, mert ég és föld.
-
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
25-el is mentem többször is
Ennyit arról, hogy Te sosenem!
Mindezt 1 nappal a vásárlás után: hetekig max. 15-tel!Mentem vele emberek között is JÁRDÁN ... rájuk csengettem.
Tudod még fokozni? Eleve ott mész, ahol nem kéne, és még csengetsz is, hogy pálya!
(Legutóbb is írtad, hogy szűk járdán csak szigorúan 15, mert neked az biztonságos: ja, a gyalogos meg szarja össze magát, ha 15-tel, ami már kb. futó sebesség elhúzol mellette. Nem illik ilyet csinálni, de hát írhat neked az ember bármit, más hülye, te vagy helikopter.)Lejtőn lefelé nem fogta vissza magát elérte a 30-at is.
Szégyelld magad!
Mész vele, mintha tiéd lenne a világ (idézlek): ugye ezt nem járdán?
Kérdés, hogy most, hogy tudja - lejtőn - a 30-at, mitől lett hirtelen biztonságosabb neked?A következő menetnél már zene is lesz.
Látod, ezért utálják a "rollereseket", mert még zajszennyeznek is a kis cigányhifivel.
ennyi lett volna a számomra a roller topik
Azért az első esést majd még írd meg.
Miután kioktattál a biztonságos közlekedésről, 24 órás rolleres "tapasztalattal" már járdán szlalomozol, csengetsz, meg 30-cal mész.
Mekkorát fordult a világ, tényleg: ezt hívják amúgy kettős mércének, de mindegy. Viszlát! -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Attól, hogy van a rollernek egy sorozatszáma*, amit adott esetben rá matricáznak (sajnos nem feltétlen van "beütve" a vázba), esetleg még a motorjának is, amit a motorburkolatba gravíroznak, és ezzel is lehet azonosítani a konkrét példányt, még nem lesz karosszériája.
*: talán az alvázszám lenne erre hasonlító dolog.
Nem azt írta a kolléga, hogy átütik az "alvázszámot", és ezt kérné számon bárki. Jóhiszemű ember amúgy sem tenne ilyet.
(Matricás megoldásnál kérdéses, hogy mennyire lehet lerántani róla/átragasztani másra.)
Amúgy biztosítás kötéshez kötelező megadni valami azonosító számot. Ha nincs, akkor a rendkívül szofisztikált hatóságunk elfogadja az egyedileg gyártottat: meglepő, de igaz...
Felmerül, hogy az azonosító meghamisítása, blabla, ám ha nem volt gyári, akkor nem volt.Szerk: jut eszembe, sosem nézegettem "tüzetesebben" ez a képet (a rendőrségnek kellett, mert ugye nem elég, hogy összetörtem magam, még fel is jelentettek, "szabálysértésért"), viszont ezen le van írva, amire korábban utaltam. Olasz forgalmazó: kínai gyártmány.
(Mondjuk manapság már mi nem kínai? Tudnak ők minőséget is gyártani. Ha megfizetik.) -
DigitXT
félisten
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Ember, kabaré, amit előadsz, de tényleg: hidd el, nem írnék ilyen stílusban, de miután a linkelt videó alapján (amit egyébként sokezren megnéztek, ill. like-olgattak is: nem úgy nézték, hogy mibe lehet belekötni, hanem úgy, hogy mit ad elő az a prototípus, ami két motorral megy, talán még azt is értékelték, hogy a felmerülő kérdésekre is válaszolok!)
elmondtál minden sz*rnak, meg hogy járdán megyek 30-cal, meg ilyen faszságokat, és előadtad, hogy te majd hetekig 15-tel, mert amúgy életveszély, erre történik ez. És nem veszed észre magad?
Kurvára mindegy, hogy milyen minőségű az a járda... JÁRDA!Fogod magad, és nulla tapasztalattal nekilendülsz 25-tel, majd magyarázod, hogy nem léphet eléd senki, mert látod, ha jön valaki, de inkább itt essél, mint az úton. Fuck logic! Amennyiben bármi történik, nem csak hogy pofára esel még jól el is gázolhatsz valakit. Miután 100 métert sem mentél, nem tudsz vészfékezni sem: fogalmad sincs semmiről (nem elméleti szinten: motorról biztos megvan a progresszív fékezés, de gyakorlatban arról, hogy az a konkrét fék miként viselkedik, mert tud meglepetéseket okozni, az sem kellemes, ha nem állít meg addig, amíg szeretnéd, de az sem, ha beharap és besatulsz).
Nem fogom járdán használni
Nagyon helyes, legyen így! Csak akkor miért feltételezed mondjuk rólam, hogy én biztos ezt tettem a videóban (nem). Meg az a duma, hogy ha velem történik valami, nem fogsz sajnálni, mert fejedbe vettél valamit, amit rám süthetsz.
Tudod, amikor gyári volt az a rollerem 20 méteren tudtam vele megállni: amikor meg tuningoltam megállt 10 méteren. Utóbbi is sok, de könyörgöm, fele az eredetinek! De azért én vagyok az Antikrisztus... 
Megjegyzem, ha majd rájössz, hogy az egypálcás, tárcsa-görbítős bowdenes fék tudása mennyit ér, akkor majd meg fog jelenni benned az igény, hogy rakj rá egy rendeset.
Persze lehet mondani hogy lóf.szt, ha erre rájössz, akkor veszel másik rollert: meglátjuk!Azért TESZTELGETTEM
Képzeld, én meg a kétmotoros építésemet tesztelgettem. És a videó végén örülök neki, hogy mennyivel kontrollálhatóbb, mennyivel pontosabban meg lehet vele állni, mert két motor egyszerre tud lassítani (mechanikus fék nem volt rajta). De te kitaláltad, hogy én sietek valahova, meg enyém-e a világ, mikor az út szélén 30-cal, meg bicikliúton 28-cal.Nekem nincs kedvem senkivel sem hülyeségeken vitatkozni.
Mert azt olyan nehéz kimondani, hogy bocs, tévedtem...
Értetlenkedünk, nyilván, LOL. Oké, Thunderzolee nevében nem tudok nyilatkozni. Lehet, csak értetlenkedik: előfordul!Szerk: valaki veletlenül rányul a gázkarra már repül is a roller.
Hát ne nyúljon rá... Ezért is jobb a félmarkolatos, meg kell tekerni.
Nyilván van benne igazság, hogy ez biztonsági feature is, ám hatalmas sz.pás lesz, amikor emelkedőn kell elindulni vele: bérrollerrel jártam így, már nem is tudom melyikkel, talán a Tier. (Nehéz is, és be is kellett lökni, ááá... Agyrém. De biztonságos, vagy nem. Állítsd oda, ahova neked tetszik: feltetted a kérdést, kaptál választ, de jön a kioktatás, hogy mi reptetjük a rollert.)Azt már halkan is alig merem megemlíteni, hogy nem biztos, hogy 1 kW-os rollert kellett volna venni, ha ennyire félsz attól, hogy hogyan indul meg. Tudom, hogy képesek eléggé hirtelenek lenni (agresszió), nyilván vannak szofisztikáltabb "aftermarket" vezérlők, csak az a cikornya, hogy ezek néha annyiba kerülnek mint a komplett gyári roller. Kellemetlen.
-
DigitXT
félisten
válasz
paolinho
üzenetére
Tökéletesen egyetértek! Pontosan ugyanezeket az elveket vallottam annak idején.

Más kérdés, hogy aztán később jöttek szembe olyan tapasztalatok, hogy jobban jártam volna (akár anyagilag is, de eredmény tekintetében biztosan), ha elvégzem a MAMI-t és mindent is magamnak szerelek a motoron. A MAMI kimaradt, a szerelgetés megmaradt. Figyelem: ez a videó az Élet paródiája (magyar szövegezése valós eseményeken alapul)Szerk: azért itt is volt már olyan, hogy szakszervizben fordítva szerelték fel a kormányt, aztán simán kiadták ügyfélnek, hogy nesze paraszt, ezzel veresd: szerintem ez baj...

-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Jogukban áll... Eskü nem törlést kértem, nem a tájékoztatás ellen vagyok, csak direktben kicsit nyers volt egy publikus fórumon. Mondjuk a Google képkereső kidobta, hogy valaki pont ezt a képet felrakta 3 napja FB-ra rolleres balesetmegelőző videóhoz hozzászólva... (Ami mondjuk szintén elég grafikus volt, de hát ez ilyen... Ijesztegetni kell, hogy komolyan vegyék a dolgot: klasszikus a témában Klaus, a targoncás Munkavédelem: nem linkelem.)
-
DigitXT
félisten
válasz
NvidiaRTX
üzenetére
Baszki, Te tényleg ennyire khm... szóval 25-tel mentél a járdán: jelentsd már fel magad...
Járdán maximum 10 km/h, és azt is csak akkor, ha az úttest alkalmatlan kerékpározásra.más lesz az amikor emberek között
Jaja, mert olyankor el is lehet őket baszni ennyivel. Az meg nem nyerő... Talán NE menj a JÁRDÁN...
Csak a miheztartás végett: nekem megmondtad, hogy hol (nem) mentem?kanyarban
Képzeld, a rollert ugyanúgy be lehet dönteni, mint a motort, lehet vele 25-tel kanyarodni.
rossz úton
Azt mindenki felméri magának, neki mi számít rossz útnak: ma Mo-n kb. minden is.
20°-os
Olyan biztos nincs. Talán 20%-os, bár az is extrém... 1100W-tal nem kell fosnod tőle.
Mondjuk én anno megpróbáltam nagyjából 1000W-tal felmenni a Tordain, nem sikerült.Az 500 ciklust nem én találtam ki
Nyilván, csak értelmezni kéne tudni. Segítségképpen leírtuk, hogy mit jelent... Szívesen.jöjjek sírni a topic-ba
Ha rám gondolsz: sosem csináltam ilyet. Dokumentáltam, hogy épp mi volt sok neki.
indexelés közben sípol
Nagyon jól teszi, mert így nem felejted kinn. Ha mondjuk emiatt tolató teherautó hangja van, és emiatt nem tetszik, az már a gyártó sara, lehetne diszkrétebb a "csipogás": én pl. kifejezetten "csippanást" csináltam anno, nem folyamatosan hajtja a buzzert, hanem egy kondi kisülésével párhuzamosan elhal: nagyon jól szól. Kivéve, hogy akku függő is, így a 36V akkuval az adott kondi már nem jó, nem tölti fel eléggé (elég gyorsan), túl halk lett... 48V-os akkuval volt tökéletes. De hát ez van.
De ne javítsd meg, mert még garis. 
Nekem az alapból 4km/h
0 km/h: fogja a franc löködni. Főleg, ha megállasz emelkedőn, indulj el vele saját erőből. -
DigitXT
félisten
válasz
bandigyerek
üzenetére
"Ciki ha érzi, hogy vérzik érte, jajj!, az orrod?" Mea culpa, kértem, hogy linkesítsék.
Nem bírom a vért...
Úgy általában a sérülés tudata zavar. De hát ez van.
Nyilván az embernek hótmindegy, ha már egyszer megtörtént. De életszerűtlen,
hogy sisakot vegyen: bérrolleren ő gyalogos, nincs nála = joga van a kórházhoz! -
DigitXT
félisten
válasz
paolinho
üzenetére
Szerintem bringaszerviznek lesz hozzá minden. Házilag necc... (Minden sz.rt be lehet persze szerezni otthonra a féklégtelenítő készlettől kezdve a kutyaf.száig, de egyetlen alkalomért egész biztos, hogy nem éri meg, így olcsóbb megkérni rá a szakembert.
Nyilván, ha az ember nem akar ilyesmivel foglalkozni, és/vagy nem ért hozzá, pláne...) -
DigitXT
félisten
Azok a bátrak akik simán felügyelet nélkül töltenek akár este alvás közben.
Egy jól megépített, jó BMS-sel szerelt akkut egy jó töltővel bátran ott lehet hagyni...
Nem nagyon tudsz mást csinálni, amikor ilyen 15 órás töltési idők vannak. Nézed?
Igen, több feltétele van, az emberek a felét nem is értik, inkább azt mondják: NE!
(És ez így van jól, mivel ha leég a ház, akkor lehet rá hivatkozni, hogy én szóltam...)De ha jobban belegondolunk, a felügyelet maga a BMS, ami levágja a töltést.

Előbb, mint ahogy az emberi felügyelő észrevenné a füstöt. Az már régen rossz...
Sőt, még azelőtt, hogy egyáltalán kialakulnának a túltöltés, hőmegfutás feltételei:
egy emberi felügyelő nézegeti az akkut, és nem tud róla megmondani semmit.
Ha hőkamerával nézi, akkor talán lát rendellenességet. De ez megint inkább csak következmény, hiszen a melegedésnek általában jó oka van. Az emberi felügyelő "ránézésre" sohasem tudja megmondani, hogy egy cellacsoport "elszállni" készül. (Ellenberger a BMS meg minden cellacsoport feszültségével tisztában van.
)Ezért rettenetesen fontos egy jó BMS. Ha a tömeggyártók szart használnak, mert
az olcsó, akkor szégyelljék magukat: épített akkukban jó 30K-ért már találsz jókat.
De ha a non-plus-ultra kell, akkor VESC Harmony 32, potom 300EUR, és még fel is
kell programozni, hogy jó legyen. Magyarán érteni kell kicsit hozzá. De ez van...
Aztán nem tudom, még nincs vele tapasztalatom, de feltételezem, hogy nem szar. -
DigitXT
félisten
válasz
bandigyerek
üzenetére
Nem akarom ismételni magam végtelenítve, úgyhogy csak ennyit számolj ki kérlek:
6,5 / 27 = ... Nem árulok el nagy titkot, hogy ez egy bőven 1-nél kisebb szám. Ettől szerintem nagyon nem kell fosni...
Maximum ha valami gagyi DC csatija lenne...Mondjuk a linkeden azt írják, hogy XLR (az jó 15A-re is), a kép alapján inkább GX16.
Utóbbinál a 10A már határeset, melegszik a csati, stb. 6,5A viszont nem a világ.
Ui: 0.2C-nél lassabb töltésről beszélünk. Ettől fosni, mint gyorstöltő, hát meredek...
(Akkor van könnyen gond a li-ion akkukkal, ha túlmelegszenek... Ha nagy árammal
töltöd, akkor fordul elő ilyen: az, hogy mi a nagy áram, az akku kapacitásától függ.) -
DigitXT
félisten
válasz
paolinho
üzenetére
Dehogynem, ha így vissza baszarintod rá a fedelet, elcsípi a csövet, és meglocsolja az akkut fékfolyadékkal. Ez még a kisebb gond! A nagyobb, hogy nem lesz fékhatás.

Na, kb. itt kezdődnek a gondok, hogy hivatalosan méretre kéne vágni* a csövet stb.
*: ha el tudod úgy rendezni, hogy nem törik meg, és nem csípődik be, akkor maradhat.
-
DigitXT
félisten
Ha nincsen rendszám nem mehetsz forgalomba
Khm, még mindig Magyarországról beszélünk?
Még mindig a roller topikban vagyunk?
Csak mert az SMKP-k rendszámozása (én támogatom) néhány évente felmerül, de mindig győz a horgászlobbi, hogy hát csak nem fogják már vizsgára vinni a 30 éves csettegőiket!Ui: hogy jön ide a személyautó szegecselése? Annak tényleg van vizsgája. Motoroknak is, sőt, nem is túl rég szigorítottak, tehát ami pár éve hivatalosan átment (homologizált kipu) ma már nem jó, mert be kéne íratni a forgalmiba az NKH-nál... Ilyenkor az ember a vizsga idejére leszereli, utána meg vissza, ha meri... Ám ha megfogja a rendőr, lehet bünti, hiszen papírod van (vagy nézőpont kérdése: nincs) róla, hogy az adott alkatrész a motorodra való. (Arra gyártották, homologizálták EU-ban megfelel, de persze csak akkor, ha beírják, tőlünk nyugatabbra be lehet írni, nálunk: nem. Eskü hallottam olyat, hogy vidd ki külföldre, ott úgy vizsgázik, ahogy az EU-ban megfelel, aztán hozd haza, mert honosításnál már jó lesz.
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Mesterséges intelligencia topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AliExpress tapasztalatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- sziku69: Szólánc.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Robot fűnyírók
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 128GB Blue Karcmentes állapot 92% akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% AKKSI
- Dell Precision 3571 i7-12700H 16GB 512GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
- HP ProDesk 600 G2 MT, DVD-RW , i5-6500 CPU félkonfig
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Sárhányót tudsz odébb rakni... Viszont a villában vagy van neki elég hely, vagy nem.

Utána meg szemmel láthatóan nemlineárisan kezd elmászni. 100-nál még a 80 sincs meg.
). 0.001V az eltérés...
)
(Mindezt azért, mert rendeltem egy QS120 motort, amivel lennének érdekes terveim... 

Csak ezt a képet találtam, amin viszonylag jól látszik, hogy mennyre vékony a nyak: amibe a csavarok vannak fúrva, az adna neki relatív vastagságot, csak azt meg elgyengíti a furat.