- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
Sirtaky #32700 üzenetére
Ha a BMS tilt, akkor se kép, se hang, nincs köze a sebességhez, pláne nem gyorsul fel tőle. A BMS védelme ilyenkor egy kapcsolónak feltehető meg = bármi gebasz van, lekapcsolja a kimenetet teljesen. Vissza se rögtön kapcsol. Ha egyáltalán. Van benne hiszterézis, milyen paramétereket vár, hogy visszakapcsoljon. Pl. túlmelegedés esetén vissza kell hűlnie.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32695 üzenetére
Egyrészt igaz, hogy ha lecsökken a feszültség, akkor kisebb végsebessége képes a motor, viszont nem igaz, hogy ennek a 10 km/h-hoz bármi köze lenne. Mivel ha 30V-on már csak 10 km/h a végsebesség, akkor 42V-on sem több 14 km/h-nál, mivel 1.4x a szorzó és lehet ez 13s rendszer (39V vs. 54.6V), az arányon semmit nem változtat. Következésképpen, ha bármelyik rollered 10 km/h-ra korlátozta a sebességet, az tisztán szoftveresen tette ez.
Ami meg a százalékos kijelzést illeti, nos... általában feszültség alapú + általában nagyon kicsi a felbontása (4-5 csík, haha). Egy átlag li-ion cellát simán lehet 3V alá is meríteni, de "konzervatívabb" felfogásban nevezhetjük azt 0%-nak. Tehát a fenti példában innen a 30V (10s), ill. a 39V (13s) akku esetén. Természetesen nem jelenti, hogy valóban töküres/nem terhelhető tovább a cella, csak nem igazán ajánlott: nagyobb lesz a feszültségesés, kevés kinyerhető energia maradt, túlmerítéssel meg károsíthatók a cellák, főleg, ha a balance se tökéletes már, és vannak eleve alacsonyabb feszültséget elérő cellák a pakkban. -
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #32674 üzenetére
elektromos roller 15 -évvel ezelőtt sem
Mármint Magyarországon. Nem volt elterjedt dolog, igen. De speciel '98-ban Párizsban láttam ilyenen embereket csapatni.Néztem is, hogy ez meg miféle, csendes, gumikerekes... Később itthon láttam lábbal hajtós verziót, ami szintén gumikerekes volt, ám annyira nem volt elterjedt az sem, hogy amikor bementem egy rollereket is forgalmazó boltba, néztek rám, mint a hülyére, hogy mit keresek én náluk?Műanyag kerekes szarok voltak mindenhol, a csendes gurulás vágyálomnak tűnt. (Aztán lábbal hajtós verzióban már beszerezhető volt, de mindig is kérdés volt, hogy gyerekjáték, vagy felnőtt közlekedés?)
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32654 üzenetére
Hatásvadász cím, mivel nincs jelentősége annak, hogy roller. Akku tűz.
Ennyi erővel ebből is lehetett volna "Egy szerszámgép, négy halott" hír:Ha egy panelt felgyújt. De mivel felébredt az ember és családi ház volt,
kidobta az udvarra. Senkinek nem lett baja. Csak az akku égett szénné. -
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #32630 üzenetére
Hagyd, nem érti a különbséget aközött, hogy mit jelent egy demonstráció jellegű akció, és mi a mindennapi valóság...
Nyilván ha van egy ilyen akció, akkor hirtelen tele leszünk rendőrrel, és mindennap ezt fogják tudni csinálni. Ja nem. Gondolkodni kellene tudni, LOL.
-
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32591 üzenetére
Ez az Adventure, amiről írtam.
Megvettem 120K-ért, aztán tuningolgattam.
Aztán a baleset után újra összeraktam, és megpróbáltam eladni, de beláttam, hogy több okból sem fog menni. Először is, mert ugyanolyan kerékkel, mint ami váratlanul széttört, senkinek nem lesz benne bizodalma (nekem sem), másodszor ha van benne egy 130K-s vezérlő, ha nincs, senkit nem érdekel, aki nem szakértő a témában. Csak menjen, vhogy! Szóval nagy vezérlő ki, kis vezérlő be, gyengébb kerék ki, erősebb kerék be: szerintem így már valakinél jó szolgálatot fog tenni, csak le kéne tesztelni a hatótávolságot (36V38Ah).Jut eszembe! Olvastam a topikban gúnyos megjegyzést, hogy az indexeket mindig csak sötétben fotózzák, alulról, mert így leplezik, hogy napfényben fentről semmi nem látszik belőle, tehát teljesen értelmetlen dolog rollereken az index. Ezzel vitatkoznék. Ez látszik.
A térfigyelő felvételén is látszott, mikor elszálltam (nappal), a bekapcsolt vészvillogó.(Mondjuk eleve beteg gondolkodásra vall, hogy miért akarna vki hazudni ilyesmiről?
)
A másik legújabb index-fikázós megjegyzés szerint a reflektor mellett nem látszik. Nos, amikor jönnek szembe, akkor eleve nem illik telibe tolni a reflektort... de éppen látszhat:
Ui: oké, hogy lehet az indexet fikázni, főleg a vérzivataros osztaléklenyúlós időkben, de... -
DigitXT
félisten
Megérkezett az új kerék. Egymás mellett egyértelműen ez a nyerő. Kár, hogy anno nem rögtön ilyet vettem. Eleve a régin a küllő a legvastagabb pontján volt 8 mm (és furcsán, ívesen öntötték), ez meg 10 mm fölött van, végig egyenesen van valami nagyból vágva. Aztán ott a kerékagya, ami sokkal nagyobb átmérőjű, amihez sokkal nagyobb felületen csatlakoznak a küllők, így olyan törés, mint ami a balesethez vezetett, kevésbé esélyes. Természetesen nehezebb is valamivel az új cucc, szóval remélhetőleg biztonságosabb. (Nem beszélve arról, hogy szélesebb is, 36 vs 43 mm, jobban passzol a PMT gumihoz.)
Ja és sikerült találni belevaló szelepet, szóval most már tubeless az eleje, így az igazi...
-
DigitXT
félisten
válasz
gyuri615 #32560 üzenetére
Azon a csatin a hall szenzorok vezetékei vannak, ha az sérült, nem csoda, hogy nem megy, vagy nem jól megy összeszerelés után. Ki kell szedni a műanyagból a tűket, hogy kiférjen.
Dr. Szilikát: igen, generic chinese motor, a Kugoo S1-ben is ilyen van. Annyi, hogy általában még nagyobb csatlakozó szokott lenni a hall szenzoroknak*, vagy egyáltalán nem, és mind benne van egy 9 tűs Julet csatlakozóban. (Annak előnye, hogy simán kifér az anyán.
)
*: fel se merül, hogy kifér, cserébe könnyen szerelhető.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32537 üzenetére
A kis akku mellé nem csak azért raknak gyenge motort, hogy maradjon értelmezhető hatótávolsága, hanem azért is, mert a kis akku nem terhelhető nagy árammal...
-
DigitXT
félisten
válasz
_stick_ #32535 üzenetére
A végsebesség elérési ideje egyenlő a gyorsulással. Az emelkedőn való haladás pedig megfeleltethető neki, szóval igen, mindezekben játszik a teljesítmény...
Egyben nem feltétlen, az a végsebesség (simán lehet, hogy más hardveres/szoftveres korlátja van). Erre céloz amúgy Thunderzolee, hogy ha kiütöd belőle a korlátot, többre is képes. Csak nem árt észben tartani, hogy ennek ára van: nagyobb sebességnél jelentősen megnő a légellenállás így az annak legyőzésére fordított energiaigény, tehát a energiaveszteség. Folyománya: lecsökken a hatótávolság, jobban melegszenek az alkatrészek, esetleg az eleve alulméretezett cuccok (akár ilyen apróságok, hogy csatlakozó!) le tudnak olvadni. (Nem ijesztegetésnek. De láttam már karón varjút. A Xiaomikat szét szokták tuningolni sajna rossz értelemben is. Gyárilag sem 300W a csúcsteljesítménye, hanem legalább a duplája - hogy egy klasszikust idézzek -, de ha ~3x-osára húzod, mert a szoftver engedi, onnan kezdődnek a bajok. Valós 300W amúgy szarra nem elég, szóval jól érzed, kevés.)
Ui: a 25 km/h-ra tervezett vasat nem biztos, hogy életbiztosítás 35 km/h fölé hajszolni... (Amennyiben ilyen igény van, akkor javasolt minél masszívabb vázat venni, ami bírja is.)
Mondjuk szerintem napi 5 km-en nincs igazán jelentősége a végsebességnek: ~12 perc -
DigitXT
félisten
válasz
Csupati69 #32521 üzenetére
Először is, felrakni akkor lehet, ha befér. A 2.75" a futófelület szélességére utal. Semmit nem mond arról, hogy a belseje mekkora felnibe passzintható be. Másodszor, házilag a művelet elég nagy szívás, minimum egy satu javasolt, bár hőlégfúvó sem árthat ha van, mert a melegítés hatására a gumi lágyul, nagyobb eséllyel tudod ráerőltetni a felnire.
Harmadszor, lehetőleg inkább olyanok tanácsára adj, akik már csináltak ilyet, legalábbis használtak ilyet: akinek nincs köze a témához képes olyan marhaságokat összehordani, hogy 1-2 km-en szétrázza majd a gerinced, LOL.
Főleg úgy, hogy fingja nincs, az adott roller jelenlegi felfüggesztéséről: általában egy "10x3-as" roller már nem fos merev vázas zéró felfüggesztéssel, mint az M365. A terepen való használat se arra utal, hogy ilyen.
Lényeg a lényeg, hogy tömör gumi és tömör gumi közt is van különbség. Ha lehet, akkor légcellásat szerezz, az a legkomfortosabb (miközben egész jól gurul): a lyuggatott talán még "elviselhető", de azzal mérhetően többet fog fogyasztani, és nyekereghet* is...
Egy "full tömörről" én is lebeszélnélek, főleg, ha valami ótvaros anyagból van: konkrétan balesetveszélyes lehet, ha nincs normális tapadása, márpedig anyag függő, hogy van-e!
*: ahogy deformálódik, annak lehet hangja, márpedig a deformáció miatt eléggé "puha".
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32474 üzenetére
Ha nem fékezi aktívan a kereket a beállított korlát fölött, akkor igen, gyorsabb úgy.
Túl sokat feltételezel az oktatási rendszerről és a mai fiatalokról. Mondjuk én sem
vagyok az a tipikus boomer a 42 évemmel, ám ilyen baromságot nem követnék el.
(Követtem el mást nyilvánvalóan, fiatalon de pláne, de ez a roller verseny járdán...) -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32469 üzenetére
De még hajtja lábbal is, hogy még gyorsabb legyen: normális?
Színéből ítélve bérroller lehetett, nem ment 25 km/h fölé másképp. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #32431 üzenetére
Leszokhatnál a nevezéktanon való kötekedésről, kontextusból úgyis kiderül, nem?
Amúgy két fajta fék felfogatási szabvány van... Mindkettőt alkalmazhatják rollereken...
(Ha és amennyiben váltani akar köztük, vannak megfelelő adapterek, ahogy a tárcsa is
változtatható bizonyos határokon belül.) Szerintem nincs is Segway "márkás" fék.
A linken a legalja egypálcás féloldalas általános kerékpáros tárcsafék-nyereg van: nem
csoda, hogy borzalmasnak érzi a kolléga, annál bármi jobb... Ha érdemi fékerő növelés
a cél, és adottság egy gyenge, műanyag fékkar, amivel nehéz nagyot húzni, kézenfekvő
választás a félhidraulikus nyereg: ugyanúgy bowden üzemelteti, mégis fog rendesen.Szokták ajánlgatni a hidraulikus, több dugattyús tárcsafékeket, mint legjobb megoldás, viszont egyrészt teljes átalakítással jár, nem kevés pénzért, másrészt nincs szükség rá,
hogy egy ujjal blokkolható legyen az első kerék, hiszen abból könnyen baleset lehet. -
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32399 üzenetére
Így sose lesz modi, üvölt, hogy hatalommal (bármily kicsiny is) visszaélésre készül...
Szerk: amúgyis totális szereptévesztés, a modi nem attól modi, hogy jobban tudja adott témát, kizárólag a fórum szabályzatot kell tudnia. Soha nem tartalmilag moderálnak.Topikgadzánál elvárás, hogy adott témában jártas legyen: minimális plusz jogokkal jár...(Az elején még voltak moderátorokra jellemző jogosultságok, pl. HSZ módosítás, rejtés. Nyilván okkal vették el, mert az megint egy más mentalitást követel az illetőtől... Tudod, amikor kalapács kerül az ember kezébe, hajlamos mindent szögnek nézni. Az meg baj.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32396 üzenetére
Ehhez nem moderátor kell, hanem topikgazda. (Éppenséggel én az vagyok - máshol -, ám volt olyan topik, amiben már csak voltam, másikban meg udvariasan visszautasítottam a felkérést, mert nem akarom borzolni az idegeimet minden marhaság elolvasásával.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
DarkGubi #32384 üzenetére
Miért kéne a csehekhez küldeni? Gari miatt? Ha veszel egy "belevaló" (belső) töltőt, csak
ki kell cserélni, amihez nem kell "márkaszerviz", egy helyi roller szerviz is megcsinálja.(Nem rakéta tudomány, csak hát el lehet baszni, mondjuk a földelés elfelejtésével, illetve hálózati feszültséggel eleve nem jó játszani. Ha az ember nem ért hozzá, egy konnektort se kellene, hogy szereljen, mivel emberélet múlhat rajta, mégis sokan csinálják, sajnos...)
Szerk: arról nem beszélve, amikor a hozzáértő szakember gányol, és utána kell kijavítani.
-
DigitXT
félisten
válasz
DarkGubi #32378 üzenetére
A szerviz egész biztos, hogy nem foglalkozik a töltő javításával... Rendelnek bele egy újat, ha nincs polcon, s utána szépen kicserélik, előbbi tarthat sokáig: szerintem tök felesleges addig a szervizben tartani a rollert. Ha tudsz venni hozzá magad, elég a cserét kérni tőlük. (Azt direkt nem mondom, hogy cseréld ki otthon, mert veszélyes üzem, jobb a békesség...)
-
DigitXT
félisten
Bizalomgerjesztő...
(Két kerék másképp... Gondolom más a dinamikája, mint a klasszikus Segway-nek. Mondjuk nem tudom az milyen volt, de: White & Nerdy
)
-
DigitXT
félisten
Videóra ment a like, a linkelt posztokba beolvastam, de nekem nem bírja a gyomrom...
Mindenesetre gondolatébresztő! És inkább ott hányjon be az ember, mint a kórházban.Ui: Dodor is bemutatott tavaly egy kulcscsont + bordatörős esést, rossz volt nézni, úgy, hogy nagyon hasonló sérüléseket szereztem egy szaros rolleren. Két kerék, sajna ilyen. (Nyilván mindig jönnek a fotelszakértők, hogy mit kellett volna másképp csinálni.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #32340 üzenetére
Nem arra gondoltam, hogy a rollerre, hanem saját magára...
(A felelősség nyilvánvalósága csak a kamera felvétel miatt van.)
Személyi sérülésre fizethet a baleset biztosítás, vagy, ha ráijeszt
az autósra, akkor esetleg zsebbe is kaphat némi pénzt a csaló... -
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32333 üzenetére
Az FID volt. Nekem nincsenek csavarjaim: szerencsére végül műtét nélkül kijöttem belőle. Cserébe majdnem elvéreztem itthon műtétre várva, úgy, hogy nem sejtettem mi történik... (A kórházban tudniuk kellett volna, a vérképből, de basztak megnézni épp Nagypénteken.)
Bukfenc 1 sisak nélkül, sérülésmentes, a szemüvegem is fent maradt... Bukfenc 2, szintén védőfelszerelés nélkül, ez már műszaki hiba kategória, valószínűsíthető borda repedéssel. Az ellen nem sokmindent lehet tenni, talán mellkas védős protektoring, passz... Bukfenc 3 (gyalogbéka mód), aszfalt fejelés, a full face mindent fogott, kisebb bőrsérülés, de térd ép maradt... Végül az utolsó (ez után végleg befejeztem a rollerezést), spontán anyagfáradás, kulcscsont törés, 9 borda törés, lép sérülés. Mondhatni szerencsétlen esés, de ilyenekre is kell számítani rolleren, nem lehet mindig szerencséd... (Persze az volt! Gerincsérülés sem történt, a hátamon lévő laptop táska fogta az esést, nem nyomorodam le, nem vágtak fel.)
-
DigitXT
félisten
válasz
whbear #32330 üzenetére
Ha nem akarsz semmiképpen sisakot, akkor lehetőleg a legmasszívabb + legstabilabb konstrukciót keresd, mert a hajadra kenheted a vezetői rutint, ha derült égből széttörik! (Simán elcsúszást, vezetői hibát könnyebb kimozogni: nekem is volt olyan amikor pont tökéletes bukfencet sikerült bemutatni, így sérülés nélkül megúsztam sisak nélkül. Ám sajna vannak műszaki hibák is, amikor esélytelen reagálni, ott a passzív védelem segít. Arról ne is beszéljünk, ha vki a 3000 ccm dieselével véletlenül fellök, abból is lehet baj.)
Ui: a legnagyobb marhaság azt hinni, hog ugyanolyan biztonságához, mint sétálni.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32313 üzenetére
Gyönyörű. Pedig elvileg erősebb konstrukció, mint a klónja (Kugoo S1), de eddig az etwow is acél első villát használt, masszívabbat, csavarozva, nem hegesztve. Ez meg alu öntvény.
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32308 üzenetére
Fotelszakértő, nem kell vele foglalkozni.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32280 üzenetére
Ez tisztán szoftver kérdése. Pont ezért kellett a firmware-t is átütni, amikor az ember ilyet csinált, merthogy csinált boldog-boldogtalan: műszakilag semmi akadálya, hogy két akku egyszerre táplálja a hajtást, akkor sem, ha az egyik a másiknak épp töltőként mutatkozik.*
A legnagyobb gond szerintem, hogy a töltő port egyszerűen nem erre van méretezve...
Egy átlagos roller is képes 20A körül fogyasztani. Ha ezt elosztod 2 akkura, még akkor is 10A marad akkunként, amitől hosszú távon a töltő csatlakozó elolvad. (Célszerű dedikált, jóval nagyobb áramot biztonságosan átvinni képes csatlakozóval párhuzamosítani.
)
*: van olyan BMS, ami ilyenkor lekapcsolja a kimenetet, tehát valóban nem megy olyankor a hajtás is, de általában azért nem ilyen egységsugarú BMS-ek vannak: programozhatók...
Szerk: természetesen vannak töltő csatlakozók nagyobb áramra, de akkor sem érdemes azt felhasználni ilyen célra. Eleve milyen már, ha tölteni akarod, akkor szét kell húzni?
A másik meg, hogy ha nagyon eltér a két akku feszültsége (egyik le van merülve, másikat meg feltöltötted), akkor igenhülye (Darwin díj) ötlet párhuzamosan összekötni őket, mert baromi nagy kiegyenlítő áramok indulnak meg... Ha mindez a töltő csatlakozón keresztül történik, az tényleg elolvad.
Ha nincs kiegészítő védelem, ez nem bolondbiztos, sőt!
(Ilyen kiegészítő lehet pl. a korábban emlegetett Denis Yurev-féle RITA adapter. Annak az érdekessége, hogy kifejezetten eltérő feszültségű akkukkal is megbirkózik, mert felváltva használja őket, tehát nem csak egy sima párhuzamos kapcsolás. Erre épített bizniszt.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Quent1n #32274 üzenetére
seriffeket neveznek ki meg ilyen hülyeségek
Ez amúgy nem hülyeség, hanem kényszermegoldás: egyszerűen nincs elég rendőr ahhoz sem, hogy minden járőrautóba legyenek ketten, ezért jönnek azzal, hogy oldja meg egy.Most nem azért, a "pénzbehajtási" részleget nem sajnálom, de idővel ez vissza fog ütni a közbiztonságra is. De hát ki akarna manapság rendőrnek menni? Nem túl vonzó pálya.
Még ha megfizetnék, akkor, de ugye a pénz a legkevesebb. A többi ebből következik: nem hogy mobil padjuk nem lesz, a roller csúcsteljesítményének mérésére, de ember sem, aki kezelje. Hacsak, kampány jelleggel nem csinálnak ilyen pár napos mókus-vakítást, mint a legutóbbi motorosok baszogatása. Olyankor esetleg elkapnak pár renitens tuningolót.
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32243 üzenetére
Lehet, változtattak rajta és/vagy másik piacos modell van az adott videóban?
Elég ha csak kicsit másképp tekercselik, lehet lassabb, cserébe nyomatékosabb.Másik magyarázat, hogy belenyúlt (vki) a kalibrációba. Kugoo S1 gyári beállítása
példának okáért 8" volt, viszont valójában csak 7.4" körüli volt az átmérő. (Valaki
idióta még olyan videót csinált erről, hogy ha ezen az értéken növelünk, gyorsabb
lesz a roller. Hehehe... Nagyobb számot ír ki, az biztos...) Amúgy, ha megfogadsz
egy jótanácsot, nem akarod erőlteteni az 50+ végsebességet, lehet, okkal lassú...Nyilván lehet olyan fizikai oka is, hogy be van rágódva a csapágy, ami jellemzően
nagyon kínai szokott lenni, esetleg homokszem került a gépezetbe. Hőmérséklet
lehet ilyenkor árulkodó, melegszik a motor. Üresjárati áramra is érdemes ránézni. -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32189 üzenetére
Jogos. Egyébként az nem egy rendszám tartó eredetileg? Tudom, még nem tartunk ott.
-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #32176 üzenetére
noha azt hinnénk, hogy legalább a mágnesek természetes hatását érezni kellene.
Nem kellene.Nagyságrenddel kisebb erőhatás. Ha gázelvételre jól érezhetően lassulni kezd a versenytechnika, az a vezérlő belepofázása lesz, semmiképp nem szabadon futás.
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker #32161 üzenetére
+1. Ha gyorsabb vagy, többet állasz a pirosnál. Érdemben nem nyersz vele:
akkor lehet "nagyot" nyerni, ha eléred az előző zöldet. Vagy szabad a pálya.Amúgy ugyanez megvan nagyban motorral is: 125 ccm vagy 400 ccm...
Utóbbi sokkal nagyobb élmény, és biztonságosabb is, az erőtartalék miatt,
viszont ha betartod a sebességhatárt, ezzel időben nem nyersz semmit.
Lágymányosi hídon megereszti az ember, akkor... hamarabb ér a piroshoz,
pontosan ugyanakkor fog továbbhaladni a zölddel (csak többet állt addig).
Az előző zöldet elérni nem is tudom, mekkora sebességtúllépéssel lehetne.
(Nem mindenhol van zöldhullám, van ahol kifejlesztették a piros hullámot.) -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32133 üzenetére
Jo igaz, nem nagyon fekezem ezen az uton, ahol ma voltam
Sokat ne várj a fékezéstől. Most néztem az utolsó teljes utam statisztikáját.
411Wh fogyasztásra jutott 15Wh visszatöltés, pedig szuper motorfékem volt...
3.6%-ot sikerült visszanyerni 12 km távon, az utazósebesség 45 km/h körül.
(Bruttó fél óra, beleértve a pirosnál várakozásokat: csak 24 km/h volt az átlag.)Ui: teljesen egyetértek, csak ott szabad megereszteni, ahol nem veszélyes, egy
osztott bicikliút, vagy egy dedikált, de szűk szakasz nem ilyen, ott jobb 30 alatt.
(~1.5 km autóút is benne volt... Lejtőn ment 50 fölött is, önerőből 36V-on nem.)Azt néztem, hogy ilyen 48 km/h-t tartani kellett jó 40-50A az akkuból. Anno egy
48V-os akkuval tudott menni önerőből 60-at. De az már istenkísértés kategória.
A 36V-os akku feszültsége ekkor 37V köré esett, tehát jó 1500W folyamatos.
Ezt csak arra mondom, hogy nem várható túl nagy hatótávolság ilyenkor...Szerk: a lenti grafikonokon is látszik ez a szakasz. A fázisáram 50-60A ekkor, a
motor pedig lassan melegszik: értelemszerűen Statorade-del hidegebb maradt. -
DigitXT
félisten
Keresgéltem a rolleres dokumentumaim közt, és belefutottam ebbe az ábrába:
Nyilván készítettem volna egy párt neki Statorade-del feltöltve, de mivel aznap, gyakorlatilag az első éles tesztjén, pofára estem, az az ábra sosem készült el...
Összedobtam most. Lényegében azt kell látni, hogy 80 fok alatt maradt mindig.
Ugyanazon az útvonalon, ugyanúgy hajtva, ahogy megírtam, rengeteget számít!A VESC-nek nem kellett tovább nyomatékot korlátozni, bírta a versenytechnika.
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #32131 üzenetére
Hová ez a nagy sietség? Van, ami 100 éve nincs kész, és az én rollerem is sanszos, hogy alkatrészként végzi. Esetleg újjászületik egy gokartban, legalábbis a nagy akku, vezérlő...
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32127 üzenetére
De akkor csak nem hazudtak ezek akkorat a kici kisz kinaiak.
Ebben a tesztben maradt azért elég sok bizonytalanság.
Nem tudjuk, mit jelentenek a csíkok + jól mér-e távolságot?
Mindenesetre 30 km nem rossz: nyilván a 25-30 az nem 45. -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32064 üzenetére
Nem lehet, hogy valami nagy tuning csoportban kérdeztél pálcikával kapcsolatban?
Amúgy a fék beállítása nem rakétatudomány. A lényeg, hogy a féknyerget kell helyesen pozicionálni: amennyire lehet, egyenesen fogja a tárcsát, ne kopjon félre a betét...(Szerencsés esetben ezt már megtették neked a gyárban, így első körben valóban csak bowden feszességet szokás beállítani, hogy megfelelő fékhatásod legyen, valamint NE csukd rá a kart a saját ujjaidra fékezésnél... Ha "egypálcás" fék van rajta, akkor az egyik fékpofa mozog, és eleve görbíti a tárcsát. A leghitványabb megoldás, de sajnos olcsó... Ennek a beállításánál kell figyelni arra, hogy a nem mozgó betétet is kellően közel rakd a féktárcsához (hátulról állítható), mert ha messzi van, sokat görbül a tárcsa, az nem jó.)
Emunem: azért a 400 EUR nem a legalja kategória. Eddig 150-200 EUR-ról volt szó...
Amúgy jó, hogy mondod az akkut, konkrétan rád gyújthatja a házat, ha nagyon gagyi... Személyesen viszont inkább tartok a váz törésétől: ha a 400 EUR-os bírja, az jó hír.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32071 üzenetére
Hát igen, nagyobb az akku, mégis olcsóbb: mi baj lehetne?
-
DigitXT
félisten
válasz
lorcsi #32068 üzenetére
36V 7.5Ah, 35 km/h és 30 km hatótávolság: átverés a köbön.
Ja, meg felvisz 15°-os emelkedőn az 500W motorjával. Hogyne!Mégsem ezektől félnék igazán, hanem hogy miből van az a váz?
83K-ért sanszos, hogy chinesium, így bármikor széttörik alattad."Ingyen sem kategória."
Ez a pontos megfogalmazás...Ezekből a "szaladgálósokból"
szoktak összejönni a legnagyobb pofára esések... (És nem csak
átvitt, hanem sokszor szó szerinti értelemben... Az meg nem jó.) -
DigitXT
félisten
válasz
Frozzy #32062 üzenetére
Ez 4 éve 22.8K-ért nekem bevált, megvédett két balesetnél is. Azóta mondjuk
2/3-addal többe kerül, hogy legyen miből hirdetni, hogy itt minden fasza.Szerk: közepesen erős gépre szerintem tökéletes a full face biciklis sisak.
A legnagyobb tankokra, meg 50 km/h fölött inkább vegyél fel egy motorosat. -
DigitXT
félisten
Hátsó indexhez ha bele lehet rakni egy power LED-et, még jó is lehet...
Elsőt meg csinálni kell hozzá. Lámpát is, ha kevés. De amúgy jó, ha jó. -
DigitXT
félisten
válasz
Reggie0 #32041 üzenetére
Várom, mikor köt bele abba, hogy a lengyel csávó nem is fél óráig melegítette a cellát, mire sikerült ráforrasztania a vezetéket, csak 6 másodpercig (felgyorsítva a videót).
Szerk: eskü, mintha Bog is hasonlóan fogalmazott volna a legújabb teszt videójában. Félretájékoztatás!!!
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32032 üzenetére
Ha már 45 km/h és C-futómű, tanulságos videó... Mármint, hogy tudja, de ne erőltesd!
(Kicsit ellentmondásosnak érzem, hogy balesetveszélyes, nem ajánlott, de azért veheted, ha kellő önmérsékletet tudsz tanúsítani. Mindezt kombinálva azzal, hogy gyenge, pl. nem megy fel közepes emelkedőn. Persze értem, kicsi fázisáram korlát: legalább nem ég le...)
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32024 üzenetére
Hamarabb fog tönkremenni a váz, mint hogy elöregedjen az akku. De ha nagyon kímélni akarod, akkor lehetőleg ne merítsd le csutkára, azt nem szeretik. Ha van lehetőség, tölts.
egy szóval sem mondtam hogy jobb lesz mint a g4
Felépítéséből adódóan csak rosszabb lehet. Viszont akkora megindulást nem fog tudni, hiszen csak 1 motor, és 800W az valójában nem nagy tűzijáték. Ennek ellenére persze a kátyúkkal nagyon vigyázz, ez alap! (Főleg olyan futóműnél, ami erősítheti a lengéseket.) -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32020 üzenetére
Nézd meg, hogy a gyári értéket milyen sebességre értik: ha 15 km/h-ra (előfordul), akkor egész biztos, hogy nem leszel a közelében 25-30 km/h tempóval. Ha 25-re (ritka!), akkor lehetséges. De mondom, a 48V 13Ah nem fogja megváltani a világot. 624 Wh. Nem sok.
Valakinek valamilyen velemenye esetleg?
Látatlanban a C-futóval lehetnek problémák. Miből gondolod, hogy jobb lesz, mint a G4? Annak legalább normális(nak látszó) dupla teleszkópja van elöl: ha azt életveszélyesnek érezted, akkor egy szitálásra hajlamos C-futóművel (szerintem) nem leszel előrébb.Amúgy nincs semmi baj a 45 km/h-val, ha stabil a futómű, és nem kezd el szitálni: éppen olyan tempó, ami még kényelmes, nem tép szét a menetszél. Mivel a menetszél hatása a sebesség növekedésével négyzetesen jelentkezik, már egy kis tempó növekedés is durva különbséget jelent (halálközeli) élményben. Ha nem bírod a 45-öt, ne menj 70-nel.
(Igazából már 50 fölött is erős a történet, szóval jobb a békesség, és megmaradni alatta.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32017 üzenetére
Ha már megrendelted, akkor nem mindegy?
(Neked biztosan lesz vele tapasztalatod.) Imádom amúgy a hatótávolság hazugságokat: a legutóbb linkelt akku építős videóban pl. pofátlanul elhangzik, hogy a 48V-os akkuval nem kell tesztelni a hatótávolságot, hiszen a 36V-os akkuval ment a 80 km, akkor azzal is annyi lesz, mert ugyanannyi a tárolt energia, miközben azért épített 48V akkut, hogy a végsebességet kitolja 50 km/h környékére.
Ugyanezért a 48V 13Ah akku a büdös életben nem lesz elég 45-50 km-re: én még 30-ban sem igen bíznék, ha kihasználod a 45 km/h végsebességet. Ha lekorlátozod, akkor okés.
Szerk: nekem 36V 38Ah akkum volt, amivel tudott a rollerem 45 km/h körül haladni, annál elhiszem (tapasztaltam), hogy elketyeg 45-50 km-t, de az ~1300Wh, és nem a fele...
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31979 üzenetére
A teljes markolat előfordulása rolleren nem szerencsés. Leginkább azért, mert bár mindig elmondják, hogy a kormány a jármű vezetésére szolgál és nem kapaszkodó, valamennyire óhatatlanul stabilizálja vele magát az ember, mivel, ellentétben egy motorkerékpárral, nem ül rajta, nincs más, amivel "foghatná" a járművet.
Szóval egy ilyennel benne van, hogy a szándékoddal ellentétesen tekered meg, mert mondjuk épp elveszítetted az egyensúlyod... Nem mondom, kis teljesítményű rolleren ez is működik! Nekem ilyen volt, gyárilag az iBike Mono Adventure, tudtam vele menni, nem éreztem kifejezetten veszélyesnek. De amikor a teljesítményt megnöveltem, rögtön cseréltem a félmarkolatosra, mivel az biztonságosabb.
Ui: amúgy igazad van, teljesen intuitív. Valamiért az emberek azt tudják, hogy a gázt húzni kell egy kétkerekűn: nekem is volt ismerősöm, aki amikor kipróbálta a jó öreg Kugoo S1-et, majdnem leszedte róla a markolat gumit, mert reflexből csavarni akarta a gázt, nem tudta, hogy azt a kis pöcköt kéne nyomogatni. Érdekességképp: a gyártók is érzik ezt. Van olyan, ahol tettenérhető az áttérés a hagyományos hüvelykujjas rettenet és a félmarkolatos közt. Még itt a topikban is felmerült párszor, hogy hogyan kéne kreatívan fogni a kormányt, hogy kényelmesebb legyen a gyári pöcök nyomogatása, hosszabb utakon is. Szerintem az ilyen igényekre reagál mondjuk a Segway F3. Van rajta még pöcök az oldschool arcok kedvéért, de alapvetően már egy félmarkolatos gázkar, nekem ezzel kifejezetten szimpatikus...
-
DigitXT
félisten
válasz
DigitXT #31976 üzenetére
Közben eljutottam a 47. percig. Hát nekem égne a pofám, hogy ha egy frissen épített pakkom az első teszten 3,68V és 3,75V között szórna össze-vissza, amikor a cellák a szállítás során pontosan 3,54V-on érkeztek, mind: vagy csak illusztrációnak rakta be, esetleg már túl van egy töltési teszten, de akkor is, majdnem 0,1V különbség egy új(!) akkunál, ami minőségi, biztosan eredeti cellákból épült, teljességgel elfogadhatatlan.
Nem tudom, hogy ebben mennyi a forrasztás által okozott probléma, mennyi a mérő- vezetékek különböző hosszából adódó mérési hiba, de nekem ez szarul néz ki...
Ha megtalálom, rakok be majd képet a G-Boosterbe épített akkuról mit mutatott...Szerk: 57. perc vége, mutatja a kész 48V-os pakkot, nincs szigetelő gyűrű a cellákon.
Egyszer én is csináltam egy ilyen pakkot, ideiglenes jelleggel, magamnak. Eladásra? Szerintem eladásra ez azért gáz, főleg, hogy előtte mondja, hogy professional build... Félreértés ne essék, lehet hibázni, de egy tutorial videóban azért ilyeneket nem kéne!
A pozitív kábel forrasztását ugyanúgy elb.ssza, mint a 36V-os akkunál = szándékos. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31962 üzenetére
Ez amúgy egy tök jópofa videó, összeszedett, hasznos infókkal! De ~39 perc után meg kellett állnom, hogy ezt beírjam: don't try this at home! Amikor konkrétan a cella pozitív pólusát melegíti fél óráig, hogy ráforrasszon egy vastag szilikon kábelt, azt rossz nézni.
Korábban azt írtam, hogy az ember inkább vegye meg tőle. De ha az összes így készül, visszavonom, inkább építtessen, mással. (Ő maga is elmondja, hogy ha csak egyetlen akkumulátorra van szükséged, akkor nem éri meg beruházni egy ponthegesztőbe stb.)
Ui: én az ilyet úgy szoktam megoldani, hogy előbb forrasztom a nikkelszalagra a vastag vezetéket, majd csak utána hegesztem a helyére. A cella tetején való forrasztás, főleg a vastag kábelt figyelembe véve nagyon rossz megoldás, tönkre lehet tenni az adott cellát. (Fel is lehet gyújtani a retekbe, bár az nyilván nem történt a videóban. Kapacitásvesztés, vagy egyéb degradáció történhetett, ami csak használat során derül ki, illetve a balance áramkör egy ideig elfedi, de összességében ezt a módszert nagyon nem ajánlanám!
)
Ettől függetlenül a 3D nyomtatott doboza nagyon kreatív, kábelátvezetés, minden tök jó!
Szerk: még egy apróság. Többször mondja, hogy fontos, hogy egyenletesek legyenek az áramutak. Ez így is van. Viszont ezzel ellentétesen azt a vastag vezetéket csak 7 cellára forrasztja: a 8. cella csak a 0,15-ös nikkelezett acélszalagon kapcsolódik... Magyarán itt borul az elmélet, az adott cellán nem ugyanakkora áram fog folyni, lógathatja a lábát, és ezzel bele van kódolva ebbe a dizájnba, hogy megintcsak szét fog csúszni a balance.
Szerk2: a balance vezetékek méretre vágása nagyon szép dizájnt tesz lehetővé, egyetlen probléma, hogy a balance vezetékek ezred volt nagyságrendű feszültségmérésre vannak kitalálva, tehát nem mindegy, hogy milyen ellenállásúak. Ha méretre vágod, mérési hibát fok okozni a BMS-nél. Persze kibalanszolja majd pontosra, csak az nem lesz pontos.Arról nem beszélve, mikor több vezetéket visz adott cellacsoportra, mert 16s-ig jó BMS... bár ezt jobban lehet kezelni (pont a fele/harmada lesz az ellenállása a mérő vezetéknek).
-
DigitXT
félisten
válasz
macskaur #31966 üzenetére
Na várjál, hogy jön egy hüvelykujjas gázkar elemzéséhez a tenyér méreted?
Mondjuk nem tudom, hogy pontosan mit takar ez a a "jetski kar" (rákeresve a kifejezésre nem sok értelmeset, vagy relevánsat találtam). Képek alapján elforgatott, hüvelykujjas megoldás:
Ezzel semmi tapasztalatom nincs (így semmit nem mondtam róla, se pro, se kontra), de mások azt írják ebben a topikban is, hogy azért annyira nem jó ez sem, meg hát ahogy a lentiekben levezeted, kátyú, hullámos útfelület esetén okozhat problémát, emiatt kell ide
módválasztó, hogy ezzel leszabályozzon. Ugyanazt írtad, amit én a többire: nem az igazi. (Miheztartás végett a félmarkolatos gázkart nem nyomod meg véletlenül, akármennyire egyenetlen a talaj, teljesen stabilan hozzá tudod fogni a kormányhoz: az egyik legjobb... Mondjuk az olcsó kínai verzióba ha olcsó kínai hall szenzor került, azt kellhet cserélni.)
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31970 üzenetére
Az az elméleti számítás kizárólag a mozgási energia növekedését vette figyelembe...
Nagyon kis sebességeknél ad használható eredményt, de már a 20 km/h is elég nagy ahhoz, hogy ne lehessen elhanyagolni a légellenállást... Ami azt jelenti, hogy ha csak 150W-od van, akkor az bizony nem fogja megoldani 8 mp alatt. Több idő kell neki.Természetesen ez is csak akkor igaz, ha amúgy elegendő az a 150W? Nem mindegy, pontosan mire értjük... Akkuból kivett teljesítmény, vagy a motor által leadott: a kettő között ugyebár ott van a motor hatásfoka, ami bár sokkal jobb, mint egy belső égésű motor esetén, azért messze nem 100%, inkább csak ilyen 85% körül adódik... Kisebb homlokfelületű (vékonyabb, kevésbé vállas), illetve könnyebb pilóta esetén elegendő 100W körüli mechanikai teljesítmény, ez a motor hatásfokát nézve befér 130W-ba.
Amennyiben viszont feljebb megyünk a terheléssel, nő a gördülési ellenállás, megnő természetesen a légellenállás is (utóbbi sokkal), így 150W akku teljesítmény esetleg egyáltalán nem elegendő 20 km/h tartásához, hanem mondjuk csak 19-ig visz el.
Itt az Auto throttle bekapcsolásával lehet játszani a paraméterekkel. Természetesen konkrét roller motor ismeretében annak paramétereit is be lehet neki írni, annál jobb!
-
DigitXT
félisten
válasz
macskaur #31956 üzenetére
Hosszú az útja
Tehát nem egy átlagos rolleres gázkar.A tapasztalatod hasznos! Ám nem általános.
a módválasztó úgy van hangolva
Ezen azért időzzünk el egy picit: miért van szükség módválasztóra, ha annyira pontos a gázkar, hogy tökéletesen adagolható? Normális vezérlővel + pl. félmarkolatos gázkarral csillió kW-os roller is jól vezethető lépésben is, mert nem fog véletlenül kiugrani alólad... Viszont mindenféle mód kapcsolgatás nélkül tudsz gyorsítani, ha épp arra van szükség.Annak idején kipróbáltam a Blinky bérrobogót. Azon is volt 3 fokozat. Arra volt hivatott, hogy az amúgy elég szar gázreakciót simítsa. Tehát I-es fokozatban jóval gyengébben indult el, meg nyilván a végsebessége is kevesebb volt. Biztonsági funkciója van, ha pl. parkolásnál akarsz manőverezni, nem baj, ha nem ugrik meg hirtelen akkor sem, ha az összevissza forgolódásnál súlyos vezetői hibát vétesz, és megrántod a gázkart. Ilyenre amúgy a belsőégésű motoros járművek nincsenek felkészítve. Ott természetes korlátja létezik a hirtelen megugrásnak (nevezetesen alacsony fordulaton minimális nyomaték). Nagyobb motoros autók tudják megviccelni az embert. Meg persze az elektromosak.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31962 üzenetére
"házilag"
Amennyiben, mindenkinek lapul otthon ponthegesztő a műhelyben, akkor tényleg házilag. Mindenki másnak inkább azt javaslom, hogy vásárolja meg tőle, jobban jár, anyagilag is... A háztáji akkuépítés azon kívül, hogy veszélyes üzem, komoly befektetés után végezhető, mármint biztonságosan. Főleg úgy, hogy a végtermék se tűzveszélyes fostalicska legyen.A hivatkozott watt értékek nem fogyasztási, hanem teljesítmény adatok... Amúgy erősen nemlineáris görbére illeszkednek, durva közelítés, hogy 12W kell 1 km/h sebességhez.
nagyobb sebesség megtartása több energiát igényel
Nem meglepő, maximum az lehet meglepő a laikusnak, hogy MENNYIVEL többet, hiszen a sebesség tényező négyzetesen szerepel a képletben, tehát a görbe parabolikus...normál úton kb. 340 W, földúton pedig már 520 W
Elég durva földút lehet, ahol a gördülési ellenállás ennyire bejátszik: inkább mondanám mérési hibának, amire az is utal, amit írsz, hogy "rángatja a gázkart", tehát nem tartja az adott sebességet, hanem gyorsít, lassít. (Nyilván azért írod, mert szerinted tempomattal ugyanitt egyenletesebben lehetne menni... elképzelhető. De ha annyira rossz az út, hogy összevissza változik a sebesség, én teljesen biztos, hogy nem akarnám, hogy helyettem erőltesse az elektronika a fix 30 km/h-t, hiszen ott aktívan vezetni kéne a járművet - akár gödröket kerülgetni - ehhez szükség van a teljes kontrollra, beleértve a gáz kezelését is.)Ui: motoros oktatóm mondta anno, és nagyon igaz, hogy nagyon gyorsan bele lehet abba halni, ha a motor viszi az embert és nem az ember a motort. Aki érti, érti, aki nem, így járt.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31948 üzenetére
Próbálj már ki egy komolyabb teljesítményű rollert, aztán utána írd be ide, hogy pusztán tanulás kérdése a hüvelykujjas gázkarral való biztonságos közlekedés. Úthibákon, ha pl. belenyomsz, vagy ha a hirtelen indulástól megváltozik a fogásod. De eleve nem is stabil fogás, ha a hüvelykujj kvázi a levegőben van. Az egy kényszer megoldás, ami pálcikákra szódával elmegy, minden másra meg a pilótával való kibaszás. A cruise control meg tök felesleges egy erősebb vason, mert azzal nem úgy mész, hogy 25 km/h mindenhol.
Rettenetesen szűk látókörű a legutolsó mondatod.
Ellenben tű pontosan bemutatja a problémát: kis rolleren szocializálódott felhasználó azt hiszi, hogy a gázkar "digitális", és kiváltja a nyélgáz tartó automata, mivel a rollerrel közlekedés egy végtelen egyenes, ami biztonságosan abszolválható végsebességen (ami lehetőleg legyen 20 km/h alatt ugye).
Namost ennél picit színesebb a paletta, és ha egyszer kipróbálod, idővel te is belátod.
Azt már nem is akarom megkérdezni, hogy hány félét próbáltál, ami majdnem mindegy?
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker #31943 üzenetére
Hatalmas +1: annyi baromságot kitaláltak már, ami lehet, hogy a tervezőasztalon még jó ötletnek tűnt, gyakorlatban kényelmetlen/használhatatlan/életveszélyes skálán mozgott.
A Rion görgethető gázkarja valószínűleg a legjobb alternatívája a félmarkolatosnak, mivel véletlenül sem kapaszkodik bele az ember, stabilan megtartható, és finoman adagolható. Minden más amit összevissza nyomkodni, meg húzkodni kell, könnyen veszélyes lehet.
Természetesen egy gyenge gyöszön ahol következmények nélkül lehet nyelezni bármikor, nos, nemhogy TCS-re nincs szükség, hanem gyakorlatilag digitálisan használja mindenki. Viszont, ha ahhoz szokik hozzá, akkor egy erősebb vassal eléggé meg fog lepődni...
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31941 üzenetére
az energia ellátás modemrációja függvényében
Ez mégis mit akar jelenteni? A motor nyomatékmaximuma ott van, ahol a legnagyobb fázisáramot tudod átzavarni rajta. Praktikusan álló helyzetében. Amint elkezd forogni, feszültséget fog gerjeszteni, így adott akkumulátorral nem fog több áram folyni, soha.Egyáltalán nem triviális, hogy a vezérlőben van fázisáram korlátozás... Amikor annyira kicsire veszik az akku áram korlátot, mint pl. a hivatkozott Kugoo S1 esetén, ahol 15A korlátosak voltak az első szériás vezérlők (amit később levittek 11A-re!), akkor bizony eléggé harmatos lesz az a nyomatékmaximum is, ráadásul meredeken csökken. Az a szakasz, amin a nyomaték szép egyenletes vízszintes görbét rajzol, így a teljesítmény lineárisan nő a fordulatszámmal (eltekintve az akkufeszültség esésétől), "primitívebb" vezérlőknél teljesen kimaradt. Megjegyzem az árammérő sönt ellenállás cseréjével az ilyen vezérlő is átverhető, és lehet belőle 20A korlátosat gyártani, sőt, 30A korlátosat... (Emiatt viszont megnő a természetes fázisáram korlát, így a maximális nyomaték is, a motor képes lesz gumifüstölős indulásra. Tök jó! Amíg le nem ég. Tényleg jól húz...
)
Szerk: de megállni nehéz vele, a gyenge motorfék okán, ezen is segített a dupla motor.
-
DigitXT
félisten
válasz
Reggie0 #31933 üzenetére
Na igen, én meg pont azon gondolkodtam, hogy mégis mi értelme egyetlen számmal jellemezni egy roller motort, mint pl. a Kugoo S1 esetén, azzal, hogy 13.3 Nm. Mikor?
Van olyan munkapont, amikor éppen annyi. De indulásnál több, tempónál kevesebb...Szerk: a szimulátorba beállított motor paraméterek nem feltétlenül teljesen pontosak.
A másik roller mérési eredményeit alakítottam át kisebb kerékméretre. Közelítőleg jó!
Ha kivesszük az emelkedőt elég jól hozza a tapasztalt végsebességet meg ilyenek.
Ráadásul emlékeim szerint pont 8A-t vett fel végsebességen, szóval jó közelítés. -
DigitXT
félisten
válasz
Aaron14 #31903 üzenetére
nagyobb teljesítménye miatt
Amiatt nem. Savas ólom akkumulátorokra jellemző, hogy drasztikusan kisebb kapacitás vehető ki belőlük, ha nagyobb terhelést kapnak. Li-ion erre kevésbé érzékeny. A nagyobb teljesítményű motor meg azonos sebesség tartása esetén nem fog többet fogyasztani... Ha mindkét rollert fix 25 km/h sebességnél mérjük, ott irreleváns a csúcsteljesítmény. -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31871 üzenetére
Azért, mert végtelen hosszan hablatyolsz teljesen irreleváns témáról, nem leszel okosabb. Habár egyszer egy paródiában elhangzott ez a bölcsesség: ha nincs mit mondani, mondd hosszú körmondatokban,
latin szavakkal teletűzdelve, hátha nem veszik észre...A rollerek esetében nincs gond a fékek képességeivel.
Ezt mondd annak, akinek megégett a féktárcsa hosszú lejtőn lefelé haladva: lehet gond...
De tudom, te vagy az, akinek minden sajátjával ellentétes tapasztalat csak ijesztgetés.25 km/h sebességről lassítva
Aztán azokról a rollerekről hallottál-e már, amelyek képesek gyorsabban haladni, mint 25? Te is állítottad korábban, hogy lejtőn lefelé bármelyik képes: onnan nem kell megállni?A rollerek elektromos motorfék ereje okán
Aztán azokról a rollerekről hallottál-e már, amelyeken nincs is elektromos motorfék?Autók esetében gond a dobfék
Azt már meg sem kérdezem, hogy hallottál-e azokról az autókról, amiken hátul dobfék van a mai napig, bár nem új gyártásúak anno oda bőven elég volt, a fizika meg nem változott...Ahogy elnézem, rollerekről akarsz szakérteni, csak nullához konvergál a tapasztalatod.
Más témában szerzett tapasztalat idecitálása meg teljesen irreleváns: ha már elektromos roller, és annak a BLDC (PMSM) motorja, akkor van neki egy Kv értéke, és egy Kt.
Annyi a trükk hogy Kt=1/Kv, tehát ami adott feszültségen nagyobb végsebességet tud, az szükségképpen kisebb nyomatékot ad le, azonos áram mellett... A vezérlővel fázisáramot tudsz közvetlenül, vagy közvetetten szabályozni, korlátozni, így tehát a motor nyomatékát is, ami hőmérséklet-korlátos történet. (Adott veszteség tolerálható túlmelegedés nélkül...)
Azt "gondolod", hogy 40-60 Nm a belépő, és ezt belső égésű 1L motorból vezeted le?
(Mi lenne, ha utána néznél pár gyártói paraméternek, és nem puffogtatnál a levegőbe?)
Ui: amikor 6.51 mp-et gyorsult a 4000W csúcsteljesítményű dual motoros épített rollerem (ami egyébként nem kiemelkedő, mivel 45 km/h körül már leszabályzott, 48V akkuval), na az indult a szimulátor szerint 130 lbs "tolóerő" körül. 10" gumikkal ez motoronként 37 Nm. Messze nem átlagos roller. (Meg mondjuk nem is egyforma volt a két vezérlő beállítása...)
A 2 motor tekercselése sem egyezett. De a lényeg, hogy ez nem a 350W-os rollerek világa. -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31862 üzenetére
Ez egy közösségi oldal, ahol hajlamosak barátságok kialakulni és kötetlen a szóhasználat. Annyi megkötés van, hogy magyarul kell írni, azt feltételezve, hogy mindenki megérti.
Nem muszáj adott hozzászólásra kényszeresen válaszolni, ha nem tetszik a tartalma...
Pont ezért fórum, hogy elférnek különböző vélemények. Különböző stílusok. Még a tiéd is. (Pedig eskü veri kifelé a biztosítékot, de látod, milyen kedves tudok lenni még ilyenkor is?)
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31856 üzenetére
Teljesen tökmindegy, hogy mit írok, belemagyarázol itt mindent, meg az ellenkezőjét is.
Annyira félreviszed a beszélgetést, hogy az embernek elmegy a kedve a reagálástól.Attól, hogy te nem értesz egy kifejezést, amit szlengként használok, nem kell lecserélni. nyektetni = erőltetni az adott eszköz működését, akár a tűréshatárain túl, szándékosan
A minimális sebességgel kapcsolatos előírás semmilyen kapcsolatban nincs a témával. De ha már idecitáltad, arra vonatkozik, hogy sík úton mennyit kell tudnia minimum: ettől még egy komolyabb emelkedőn igenis akadályt tud képezni. Nem véletlen van ezeken a szakaszokon kapaszkodósáv kialakítva/a belső sávokban kötelező legkisebb sebesség.
Nem az a megtévesztés, amit a vásárló gondol bele termékbe.
Ha azzal reklámozza, hogy ezt vedd meg, ez felmegy hihetetlen meredeken is, cserébe a tesztelési metódus annyi, hogy nekifutásból pár métert épp meg tud tenni az számomra kimeríti a megtévesztés fogalmát. Persze, lehet tolni a felelősséget a vásárlóra, hogy ők azt nem is úgy értették, apróbetűs részben kifejtették, hogy valójában mit tud. Ez a vicc!
És ha beszélni kicsi magyar, akkor ami vicc, az nem feltétlen vicces. Tessék jól érteni. -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31854 üzenetére
Megint félreéred amit írok, szerintem már csak a kötekedés kedvéért. Senki nem beszélt nyomatékváltóról... Ellenben teljesen általános dolog rollereken, hogy van 1, 2, 3 fokozat. Xiaomi esetében még neve is van, más gyártóknál csak a számok. Ezek a fokozatok épp arra vannak, hogy különböző felhasználási körülményekhez alkalmazkodjanak... És igen, emiatt különböző sebesség- és áramkorlátok vonatkoznak rájuk. Egyikben talán kibírja a végtelen hegymenetet, másikban meg nem. Amit pedig írsz, hogy max. 2 percig: ki méri? Mi korlátozza le a további túlterhelést, ha nincs hőmérő a motorban?
Ez csupán annyi, hogy a gyártó bízik benne hogy nem fogod nyektetni, mert előbb esel vele pofára, ha már szinte megáll az emelkedőn. De az hogy lendületből mire jut fel éppen, az vicc. A vásárló megtévesztése kategória. Lásd arra számítanak a leendő tulajok hogy "hegymászó" lesz.
Ui: milyen versenyek? Komolyan ennyire nem beszélni kicsi magyar, azért mert kint élsz?
A versenytechnika egy poén, ott van mögötte a smiley is. Persze vannak rollerversenyek, tiszta sor, bár azokkal pont nem emelkedőket másznak meg, hanem síkon kergetőznek... -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31847 üzenetére
Félreéred a dolgot... Ha egy motor névleges teljesítménye 350W, akkor annyit kutya kötelessége kibírnia, erre jár a garancia... Ellenben, ha a gyártó egyébként csúcsban bármikor ráereszt 600-900W-ot, feltételezve, hogy az úgyis csak rövid ideig megy rá, tekintettel arra, hogy ha felgyorsult a roller, fizikailag nem lesz képes (a BEMF miatt) továbbra is ugyanennyi teljesítményt felvenni, az is túlterhelés.
Ha valaki mondjuk megpróbálkozna egy hosszabb emelkedőn felmenni, hiszen azt állítja a gyártó, hogy minden további nélkül képes erre a termék, viszont ezzel megsüti a tekercset, abból garanciális probléma lesz. Programozható vezérlő esetén rúghatja le a felelősséget, valami olyan dumával, hogy minek piszkáltad. Vagy miért mentél 3. fokozatban fel a hegyre, amikor a kézikönyv szerint azt csak 2. fokozatban bírja a versenytechnika.
Minden más esetben a gyártó hibája lesz, de pláne hogy feltételezéssel él, nem mér!
Megjegyzem, a tuning finomhangolást jelent, éppenséggel lehet optimalizálni még a szentnek tartott gyártói beállításokon is, az adott felhasználó igényei szerint. (Lehet fogyasztás csökkentés is a cél. Bár általában a teljesítmény növelésére értjük.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #31839 üzenetére
Ahhoz, hogy leoldjon a hővédelem, első körben hőmérő kellene a motorba. Nem szokásuk belerakni, mert megdrágítja a gyártási költségeket... ugyanezért a vezérlőből is kispórolják, aztán megy ameddig megy. Jó esetben bírja.
(Tuning esetén jön ki, hogy mit nem bír.)
Amúgy teljesen egyetértek, a sok kamu csak addig működik, amíg nem kérik számon.
(Technikailag viszont egyértelműen jobb, ha inkább van hőmérő, ami tilt, mielőtt leég...
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #31836 üzenetére
belassul 10km/h alá ... Nincs ezzel baj, csak ...
Csak sajnos konkrétan mégis van vele, mégpedig ha nagyon lassú tempóban nyekteted a motort, abban a tartományban borzasztó rossz a hatásfok: a belepumpált teljesítmény jó része nem arra megy el, hogy leküzdje az emelkedőt, hanem konkrétan fűtésre... Nem kell nagyon nagy fantázia hozzá, hogy kitaláljuk, mi lesz ennek a következménye. Igen, leég.
Ui: a miheztartás végett, ha egy 350W-os névleges teljesítményű motor ténylegesen annyi, akkor tartós 5-600W-tól egész biztosan le fog égni... (Ha bírná tartósan, akkor hazugság a névleges teljesítmény értéke, amit csak szabályozási okokból kamuzott be adott gyártó...) -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #31832 üzenetére
Mert ugye a kormányt fogni nem kell két kézzel, meg lehet hátrafelé nézegetni is, LOL.
-
DigitXT
félisten
válasz
Frozzy #31802 üzenetére
Egy iBike Mono Adventure. Gyárilag 500W, 25 km/h, 10 Ah akku.
Ebből lett 3000W, 45 km/h és 38 Ah akku. A törés oka láthatóan
anyagfáradás. De hogy konkrétan mi váltotta ki, az rejtély. Lehet
eleve feszültség maradt az öntvényben, aztán így jött ki rajta.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem 70 km/h-nál tört...Ui: használtan vettem, előélet nem ismert. Órája nem működött.
De azt mondta az eladó, hogy jó tuning alap.Igaza volt, csak
sajnos maradtak gyenge láncszemek a gépezetben, hiába hogy
rengeteget költöttem rá a cél érdekében. Szerettem amúgy...
(Konkrétan a hobbim volt a tesztelése, mérése, programozása.)Nagyon meg kell nézni, mit veszel, és ha tuningolsz mit, hova...
Olyan könnyen nyitogatják egyesek a 25 km/h limitet, mintha a
konkrét váz egész biztos, hogy 30-40 km/h-ra készült volna.
Mondjuk könnyebb lenne elfogadni egy saját hibás esést, de ez
simán bekövetkezhetett volna full gyári állapotban is, pontosan
ugyanezekkel a következményekkel. Nézzük így: túléltem! -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31803 üzenetére
Nekem nem volt gondom a kapcsoló minőségével. Jól adja a motoros érzetet. Bőven elég rollerre, szerintem. Jó, talán a vészvillogó kapcsoló nem az igazi, de ritkán kell... (Mondjuk nekem a Madison 400-on az konkrétan nincs is, gyárilag. Úgy kellett heftölnöm: a fénykürt helyére kötöttem anno. Azóta is teszi a dolgát, csak az a vicces, hogy miután beszereltem egy ülésnyitót, majd a távirányító visszajelzéséhez rákötöttem az indexeket, azóta rányit a csomagtartóra, ha köszöngetek autósoknak. Nem gáz, csak vicces: le kéne diódázni LOL.)
Ui: mint tudjuk, a működő ideiglenes megoldások véglegesek, úgyhogy évek óta így megy. (Cserébe könnyű volt demonstrálni, hogy teljesen jó egy kínai power LED az izzó helyett...)
-
DigitXT
félisten
válasz
xandrush0831 #31801 üzenetére
Mivel az elektronika nem tud öngyógyulni, egy csapágy viszont kerülhet olyan állapotba, hogy épp nem mutat tüneteket, sanszos. Ha nem lenne garis, akkor egész biztos hogy a motor gyors szétdöntése mellett szavaznék, egy jó minőségű csapágy pár ezer forint.
(Munkára mondjuk elkérhetnek simán egy 10-est, ki kell fűzni a motort.) Gariztasd.
-
DigitXT
félisten
válasz
xandrush0831 #31798 üzenetére
Sanszos, hogy a valamelyik szenzor kotlott meg (mondjuk egy Hall a motorban).
Persze ha összeégett a tekercselés, az más kérdés, de gyári rolleren meglepőbb.
Gondoltam vezérlő hibára is, ha egy FET zárlatba ment, akkor még valamit talán
képes mozogni csúnya hangok mellett, de az se biztos... Nem mutat hibakódot?
(Mechanikai hiba lehet a csapágy szétesése, ami tekintettel arra, hogy mennyire
gagyi csapágyakat használ a Kugoo, nem lenne a annyira meglepő. Amúgy ezek
egyike sem GTK kategória, általában javítható olcsón, főleg ha értesz hozzá. Ha
nem, akkor persze szerviz, jó pénzért. Esetleg gari, ha még új vásárlás. Ez ilyen.) -
-
DigitXT
félisten
válasz
BBpeter #31794 üzenetére
A semminél minden jobb. Nekem Forcefield protektoringem volt, jelesre vizsgázott.
Amikor szarrá* törtem magam, mondjuk pont nem volt rajtam, de bordát amúgy se
védett volna, kulcscsontot meg szinte semmi nem véd, ha a válladra esel. Mondjuk
magát a vállat biztos tehermentesítette volna valamicskét legalább a zúzódásoktól.*: elsőre csak kulcscsont törésnek tűnt, de sajnos voltak annál nagyobb problémák.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31772 üzenetére
Én is aliról rendeltem a motoros kapcsolót, nyilván nem plug&play, de elméletileg részben biztos össze lehet hozni... Azért csak részben, mert ha azok a nyomógombok úgy vannak kitalálva, hogy csak egy-egy jelet adjanak a vezérlőnek, akkor helyettük az olyan kapcsoló, ami fixen adott állásban marad, nem biztos hogy alkalmas ennek a vezérlő logikának.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31766 üzenetére
Valószínűleg azért, mert a legtöbb (kis) roller nem motorpótléknak készül, hanem sétálás helyettesítő valamiként próbálják pozicionálni, amivel nem lenne baj... már ha alkalmasak lennének a gyalogosokkal megosztott közlekedésre, ám 25 km/h-val sajnos nem azok.
De ugyanígy sajna az autókkal megosztott közlekedésre is alkalmatlanok, mind a csekély végsebesség, mind a túlságosan kicsi kerekek okán, amikkel egy kis úthiba életveszélyes. Mire jó egy pálcika roller? Bingó, kerékpár helyettesítőnek. Oda viszont nem követelmény az irányjelző, elvégre az ember kézzel is tud jelezni... Mondjuk a legtöbb roller erre is pont alkalmatlan, hiszen egy kézzel vezetve a bukás veszélye hatványozódik. Szóval szerintem az összes ilyen gyártói kamu index próbálkozás csak alibi. "Nekünk van!" Esetleg törvényi követelmény adott országban, és ezzel kipipálják. Hogy használhatatlan, nem probléma...
Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy a motorpótlék felé induló tank rollereken miért található rengeteg pálcika-származék, ami abszolút oda nem illő... Gondolok itt pl. a ~8kW-os Wolf King GT-re, hüvelykujjas gázkarral. Medve anyám... Igaz, választható, mit kérsz rá, hahaha. (De ugyanúgy azon is az indexkapcsoló 2 nyomógomb: teljesen kezelhetetlen, borzalom!)
-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #31746 üzenetére
Ha autók között akarsz rollerrel közlekedni, szvsz nincs jobb a motoros kezelőszerveknél: volt ideje kifejlődni, nem véletlen adott felépítés terjedt el, vakon kezelhető, kesztyűben is.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31741 üzenetére
várjuk hogy megjelenjen a Közlönyben
Azért addig ne állj fél lábon szvsz, ha előbb még "nemzeti konzultáció" is lehet róla: LOL
Az idővonal, amit felvázolsz, egyébként nem egészen pontos, hiszen már sok (SOK!) éve terítéken van, hogy az egész KRESZ elavult, le kellene cserélni... Magyarán szólva nem a rollerek kapcsán, és nagyon nem 2023-ban jutottak erre a következtetésre. Amúgy is, ha már érdemben hozzányúlnak, akkor talán bevezethetnék az SMKP-k rendszámozását is. -
DigitXT
félisten
válasz
.-..-. #31719 üzenetére
Ez sajnos nem így működik, hogy ha vastag(nak néz ki), akkor az biztos erős is.
Nem mindegy, hogy 1) milyen anyagból készült, és 2) milyenek a kötések.
Ha vmi szar alu ötvözet, akkor az lehet vastag is, előfordulhat, hogy eltörik...
És igen, feltételes módban írom, hiszen nem feltétlen törik el: láttam már olyat!
Ugyanígy, ha öntött alu, abban is lehetnek feszültségek, és igen, Wolfnál is volt
villasaru törés emiatt, nem egy, nem kettő, át is álltak kovácsolt alumíniumra...
Szerk: amúgy itt nem feltétlenül anyaghiba van mögötte, hanem eleve egy bazi
erős motor nyekteti azt a pici befogó fület, nem csoda ha előbb-utóbb elfárad... Nyilvánvalóan fontos magának az anyagnak az erősítése is, de ugyanígy jó, ha tervezésben is megjelenik a probléma kezelése (ún. torque arm használatával).Az acél váz ilyen szempontból megbízhatóbb, nem véletlen terjed mostanában.
Cserébe persze nehezebb, ill. még mindig ott van, hogy ha rendes hegesztések
helyett csak "taknyolva" van, ott a hegesztésnél fog megnyekkenni idővel...Kugoo esetén voltak korábban ilyen tervezésbeli (ill. kivitelezésbeli) problémák.
Mantisnál nem jellemző, bár jól érzed, hogy az egy elég filigrán váz: ha masszív
rollert keresel, én minimum a Wolf Warrior magasságában kezdenék nézelődni.
Mantisnál is előfordult kormány törés, mondani se kell, annak következményeit.
Wolfnál a King tényleg "király", viszont elég paraszt a vezérlése. GT sokkal jobb:
ezek sajnos nagyon drágák egy átlag rollerhez képest. De talán nem ölnek meg.Ui: rendkívül ritka, hogy maga a taposó törjön ketté. Sokkal jellemzőbb, hogy az
illesztések képeznek gyenge láncszemet: zárómechanika, furatok környéke stb.
(Láttam már persze felnyílt taposót is, mert ketten ugráltak egy etwow vázon...) -
DigitXT
félisten
válasz
FingR86 #31676 üzenetére
Sajnos sok rolleren úgy gondolják, hogy a gázelvétel az utasítás visszatáplálásra.
Szerintem mondjuk ez egy marhaság, de ezzel a nézetemmel lehet, egyedül vagyok.
Szerk: Adventure-nek imádtam a hátsó fékét. Analóg fékkar, tökéletesen adagolható
motorfék, nagy tempónál erős, viszont megcsúszni nem tud, mert akkor elveszi.(Konkrétan teszteltem párszor, hogy jó erősen meghúztam, így motorfék + tárcsafék együttesen blokkolták a kereket, minek hatására az e-fék megszűnt, visszatapadt.
Megvalósított ezzel egy kezdetleges ABS funkciót = javította a menetbiztonságot.
)
Kár, hogy ezt nem minden vezérlő tudja, és kár, hogy lehet eladom belőle a VESC-et...
-
DigitXT
félisten
Nem tudom, mennyire van meg neked az a kereszteződés, de arra konkrétan nem is megy forgalmi sáv. (Simán a zebrán ment át, aztán kitalálta, hogy átvág mindenen, akár szembe menve a forgalommal, mert ő annyira gyors, meg ügyes. Csak kiderült, hogy nem az.
)
Sentosa72: elég gyorsan felpattant, szóval nem lett nagy baja, szükség sem volt segíteni. A BMW annyit segített, hogy megállt. Az bőven elég volt ebben a helyzetben. Amikor én a balesetemnél lent maradtam a földön, pl. alig kaptam levegőt első körben, utólag kiderült, hogy azért, mert 9 bordám is megreccsent, csak járókelők, és a mögöttem érkező biciklis futár volt ember, az autósok simán kerülgetni kezdtek jobbról is, balról is... Bár végülis így segítettek rajtam a tudtukon kívül, mivel a veszélyes szituáció miatt nem kellett 25 percig várnom a mentőre, 5 percen belül ott voltak értem. Halleluja. Már több mint egy éve volt... (Kisebb csoda, hogy mindenféle műtét nélkül sikerült kilábalni belőle, a sisak is segített...)
-
DigitXT
félisten
Ez mégis mi a fenét gondolt, hol van?
Keresztbe mindenkinek, hadd szóljon?
-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #31624 üzenetére
de az inkább vállalkozóknak gazdaságos
Ne is mondd, vettem anno egy vödörrel, fogyott belőle kb. egy diónyi...
De kétség kívül nagyon megkönnyíti a munkát, amit írtam, hogy kézzel is
simán fel lehet rakni a gumit az úgy igaz, hogy könnyen csúszik a perem.
(Meg persze függ a gumi geometriájától, merevségétől, mindentől.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung T22E390EW TV monitor garanciával hibátlan működéssel
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest