- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #33780 üzenetére
Nincs baj azzal, hogy elküldted, sőt (lévén FB-on is a PH-s csapat írta az infókat, szóval a helyi idióta véleményével ellentétben csak attól nem lesz vmi hülyeség, hogy FB-on jelent meg, vica versa nem lesz hiteles valami, ahol kívülállók(!) szakértenek, csak mert papírjuk van róla), én azt nem értem, hogy miért kell ezt egy szemforgatós smiley-val az orrom alá dörgölni a nyilvános fórumon... (Mondjuk ha privátot írsz róla nekem, azt se tudtam volna hova tenni. Elküldted: és?) Szerintem természetes, hogy a tagok egy 1 hetes leállás után a probléma okaira kíváncsiak, megírták az üzemeltetők FB-on is, meg (miután lehetett) itt is. Azóta sikerült jobban elérhető helyre is kitenni, talán most már mindenkinek megvan.
Ui: amúgy édesítőszerrel.
-
DigitXT
félisten
Talán kicsit OFF, de van valamennyi áthallása, miért nem jó a bicikliúton sétálgatni:
"A rendőrség a posztban felhívta a figyelmet arra, hogy az autópályák kizárólag olyan járművek számára vannak fenntartva, amelyek képesek biztonságosan, a forgalom tempójához igazodva közlekedni." -
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #33751 üzenetére
Tudod, a PÜ az pont azért privát, mert konkrétan kettőtök dolga, más nem látja. (Sosem értettem ezeket a hozzászólásokat, hogy ment PÜ. Semmi értelme. Akinek szól, az látni fogja enélkül is, akinek meg nem, miért kell tudnia, hogy ti most valamiről beszélgettek?)
Ui: én nem Fb-tartalmas posztot linkeltem, hanem az itteni hivatalosat, bárki olvashatja...
-
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #33749 üzenetére
a lányom szerint jobb az út tartás is
Simán. Nekem is egy imbolygó merő bizonytalanságból lett atomstabil,
egy szétszedés, és korrekt összerakás után, anno. Sokat számít...Thunderzolee: tudom OFF, de megtaláltam a keresett linket a leállásról.
-
DigitXT
félisten
Nem írták le konkrétan, hogy AMD, csak azt, hogy 64 magos Enteprise.
Nem értem, valaki meg írta, hogy igen, szar az Intel, ebből is látszik.
(Nyilván nem akartak ezen flémet. De amikor annyira nyomja bizonyos
szerző, hogy az AMD mekkora fölényben van, akkor azért ez cikornya.)Thunderzolee: lesz róla anyag, egy összefoglaló írást linkeltek, amikor
először beléptél az újraindítás után. ilyen piros sáv volt az oldal alján...Szerk: mindenesetre, ha már kibírtuk ezt a hetet, gyorsan befizettem a
prémium tagságot megint, tiszta szerencse, hogy eddig nem tettem.
(Úgy voltam vele, hogy majd elviselem a hülyéket, de 7500-ért, 2 évre?) -
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #33739 üzenetére
Vagy ha csak 19-cel mész, akkor pont meg tudtál volna állni...
Öregasszonyoktól vissza kellett volna kérdezni, hogy akkor miért
nem az M7-es közepén beszélgetnek? El tetszenek baszódni? -
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #33736 üzenetére
Jobbulást! (Mer' mindig csak az a felelőtlen száguldozás, bezzeg 20-szal...
Ja nem.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #33733 üzenetére
Életre kelt!
-
DigitXT
félisten
válasz
pusszycat #33634 üzenetére
Ebben a HSZ-ben kigyűjtöttem az eseteket: lényegében valami mindig eltört elöl.
(Amikor a hátsó felfüggesztés tört el, abból nem lett esés, ki tudtam futni, hehe.) -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #33624 üzenetére
ha tényleg facebook posztok alapján készülnek az írott sajtóban a cikkek
A kórház tette közzé a posztot, figyelmeztetésképpen. Teljesen valid, hogy a propaganda lapok is lehozzák, így legalább az olyanokhoz is eljut, mint te, csak sajnos költöttek mellé egy kis illusztrációt (több KESMA lap felhasználta különböző cikkekhez, mert kellően jó a kép, csak tudni kéne értelmezni is, hogy egy gázolás eredményét látjuk rajta: neked ez jól láthatóan nem sikerült, és levezetted, hogy az magától csuklott úgy össze). Három szó...Amit keresel: elnézést¹ kérek², tévedtem³. Tudom, nem is olvasod, amit írok, így soha nem fogod megtenni, hogy beismerd a tévedést. Annyi baromságot hordtál már itt össze, most is csak azt hiszed, hogy pontosítást közölt a kolléga? Hát rohadtul nem! Koncepcionálisan téves hangulatkeltést sikerült összehoznod, teljesen alaptalanul. Pontosítani itt nem lehet, hanem teljesen el kellene határolódnod tőle, megígérve, hogy a jövőben több ésszel fogsz billentyűzetet ragadni, nem fogod elkövetni ugyanezt a hibát: de nyilván ezt nem teszed.
-
DigitXT
félisten
válasz
pusszycat #33622 üzenetére
A tempomat rolleren egy baromság, tiltsd le nyugodtan. Nem véletlen veszik ki a gyártók.
Az esés dolgot meg gondold végig: szerintem egy ember nem volt még a világon, aki épp úgy volt vele, hogy MOST EL AKAROK ESNI, és akkor elesett. Szándékosan. Jackass nem számít ide, épeszű emberekről van szó. Márpedig nagyon sokan estek már rollerrel. Elég csúnya sérüléseket szerezve. Pont ez a hamis biztonságérzet, hogy veled NEM történhet meg, mindig csak mással. Hát nem. De mindig van első. Addig meg móka és kacagás.
(Hogy az első esés hogy végződik, sok tényezős, szerencsével csak könnyű sérülésekkel: utána van idő elgondolkodni, mit kellett volna másképp csinálni. Peches esetben nincs...)
Ui: a kórházi dolgozók nem ijesztgetni akarnak. Látják naponta: gyakoribb mint hinnéd.
-
DigitXT
félisten
válasz
xandrush0831 #33620 üzenetére
Hagyd el, nem fogod tudni meggyőzni.
Ami eltörik, az nem eredeti.
Az sem amit visszahívtak emiatt. (Szemellenzősen nyomja, de nagyon.) -
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #33616 üzenetére
Mindkét gyerek utólagos belátása az volt, hogy SISAK! És abból sem a leggagyibb biciklis, hanem valami rendes, mert akkor van esélyed túlélni arccsont törés nélkül a dolgot...
(Ehhez képest arra kihegyezni a hozzászólást, hogy a kínai rollerek milyen szarok, vicc.
)
Ui: függetlenül attól, hogy a C-futóművel nagyon komoly problémák vannak geometriailag. Fogalmunk sincs, hogy mivel mentek ezek a gyerekek, mert arra nem tért ki a bejegyzés...
-
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam #33611 üzenetére
Ez is csak azt bizonyítja, hogy a prémium márka is lehet szar. Attól, hogy drága, még nem feltétlen jó. (Linkeltem egy kis videós szösszenetet egy 3.2MFt-os X Limited-ről... Nyilván, az a vélemény nem fog tudni megjelenni a releváns FB csoportban, mert árt az üzletnek...)
Ui: anno le akartak beszélni az Cityről, de végül bevált, de azért egy ilyen baki is fájó.
(Meg amikor kiszakad a taposóból az összekötő merevítő, azt is nehéz megmagyarázni.)
-
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #33610 üzenetére
Ne dőlj be a trollnak. A kép csak illusztráció, semmi köze az esethez.
Nem tudjuk, milyen teljesítményű volt a roller, de amúgy a bukó igaz!
(Pont ez az egyik üzenete a bakfisnak, hogy vegyétek fel a sisakot...) -
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam #33607 üzenetére
Én olyat még nem láttam, hogy ne lett volna erre a célra kialakított ütköző a fejcsőben (bár ez nem jelent semmit, mert mindösszesen 3 féle rollert szereltem), ellenben olyat simán el tudok képzelni, hogy egy ütközésnél ez a kis nyelv letörik, amiatt tovább fordul a kerék...
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #33597 üzenetére
De hogy tud így "kifordulni" a kerék?
Úgy, hogy megint PociAti légből kapott agymenésit olvashattuk, amit a rettenetesen nagy fotelszakértelmével hozott össze, csak arra már volt nem képes, hogy összerakja, hogy a szennylapja nem dokumentarista stílust képvisel, hanem illusztrációnak használ képeket.Tessék már rákeresni, hogy hol jelent meg először az a kép: 3 hete, Székesfehérváron egy rollerest elsodort egy autós (nyilván ettől tört el a kormány), szemtanúkat keresnek...
SEMMI KÖZE NINCSEN A KÉPNEK A 17 ÉVES LÁNY ESETÉHEZ, de ő leírja az okoskodást.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #33589 üzenetére
Jellemző rád, hogy ha találsz egy erősebb, gyorsabb, szarabb vasat, kipécézed, azzal vagy elfoglalva (szemellenzősen), épp csak azt nem írtad, mint pár elmebeteg a kórház posztja alatt, hogy a kislány megérdemelte. 17 évesen azért annyira nem kislány, vannak, akik már motokrosszoznak, downhilleznek ilyen korban, az a becsípődésük... de sisakban csinálják.
Hogy-hogynem, arról a srácról, és az ő üzenetéről megfeledkezel, aki 25 km/h-val(!) ment, és fejre esett, de nem emlékszik, mi történt, mert a kórházban ébredt. Megint sikerült egy kínai szar rolleres fröccsögést összehozni, miközben alapvető bajok vannak, az egésszel, pontosan az általad képviselt hamis nézetek miatt, hogy csak a kínai, csak a nagy, csak a száguldozó roller a veszélyes. Az ilyen esetek, hogy "délután volt, a szokásos úton lassan, biztonságosan haladt a rollerrel", aztán filmszakadás meg nem történnek meg szerinted...
-
DigitXT
félisten
válasz
Leslie1966 #33582 üzenetére
Sikerült találni egy 6 éves hozzászólást. Kugoo S1-re volt igaz.
Az lenne rendkívül meglepő, ha bármi köze lenne az F3-hoz. -
DigitXT
félisten
válasz
DigitXT #33256 üzenetére
Belefutottam ebbe a vasba. Viszonylag új, tetszik a forma, van benne teljesítmény, végsebesség, nagy kerék, kivehető akku, használható hatótávolság. Minden fasza!
ABS-t szerettem volna még nagyon, de ha nincs, hát nincs, füstölőnek mennie kell.
(Mondjuk most pont nincs rá fölös 1.7MFt-om, de vannak sz.r rollerek drágábban.) -
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #33569 üzenetére
Csodák nincsenek, amíg ezek a töltők 85% körüli hatásfokkal mennek, addig egy gyorstöltő mindig melegedni fog, mint a veszedelem, ha nincs aktív hűtése, vagy borzasztóan nagy hűtőbordája, esetleg mindkettő: egy műanyag tégla ennyit tud.
(Hatásfokot ki tudod számolni, ha a roller mutatja, mennyi megy az akkuba, amit konnektorból vesz fel, azt meg úgyis mérni szoktad, a kettő különbsége amit fűt.)Pl. 370W hasznosul 430W-ból: 86%, 60W-ot meg elfűt, ezért van benne venti.
-
DigitXT
félisten
válasz
Reggie0 #33560 üzenetére
Évekre vissza lehet nézni a Street View-t: 2018 óta folyamatosan úgy áll.
Legalábbis a fénykép készítésének időpontjában. Az igazán megdöbbentő,
amikor a 2011-es képet nézed, na, akkor nem volt "semmi", csak sártenger.
Kiegészítő tábla a jobb oldali mellé, hogy figyelem, necces kereszteződés...
-
DigitXT
félisten
Nekem is van motoros jogosítványom (korlátlan, 16 éve), ám életemben nem estem akkorát motorral, mint rollerrel. Gondold át ezt "a 25 km/h kevés" dolgot szerintem... (Látatlanban főleg... Tudhatsz motorozni, a roller azért más. Igaz, jellemzően nem is járművezetői hiba miatt estem, hanem legtöbbször anyagfáradás. Bár egyszer azért sikerült kicsúszni "lépésben haladva", sárban. Sérülés nem lett, csak bukfenceztem.)
Ui: az utolsó esésembe majdnem belehaltam. Pedig alig léptem át a 25 km/h-t. Elég kellemetlen belegondolni, hogy mi történhetett volna, ha 40 km/h-nál törik ki a kerék. Ugyanezért gondold át a "noném" rollert, rábízod-e az életed bizonytalan minőségre? (Természetesen a nagy neveknél is előfordul hiba, csak azt a habzó szájúak elnézik.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #33544 üzenetére
Akartam javasolni, hogy ne menjünk már le annyira fotelszakértői szintre, hogy egy screenshot alapján akarjuk megváltani a világot.
Én is körbenéztem arra tegnap (virtuálisan, mivel nincs helyismeretem): egy "bringagyalog" végén van a stop tábla. Továbbá a "körbenézésből" derült ki, hogy lakott területen kívül: teljesen indokoltan.
Kerékpárúton átgurulni teljesen rendben van, azért van a tábla, hogy előtte állj meg.
(Az a nem mindegy, hogy amúgy figyelsz-e arra, hogy minden sáv megállt-e neked.)Ui: akinek új információ, hogy ez a kerékpárosokra vonatkozik, honnan van jogsija?
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #33537 üzenetére
Ez amúgy bringásnál is így van: meg kell állnia, mert kivasaltatná magát, ha nem.
Viszont ha leszáll, akkor gyalogossá válik, és minden autósnak meg kell állnia.
Namármost: rolleresről hogy mondod meg, hogy leszállt-e róla? Főleg messziről?Egyszeri autós annyit lát, hogy ott áll (áll, nem ül!) egy ember. Egy gyalogos. Most
hadd ne találja ki, hogy tolni fogod-e, vagy gurulni vele. Jobb a békesség, elenged.Ez a szabály arról szól, hogy senki ne jelenjen meg túl hirtelen a másik előtt.
Véletlen se arról, hogy a biciklisták nem mehetnek át az úton, ha sűrű a forgalom.
Amennyiben a bringás a nyeregben marad, hivatalosan nem kell elengedni, de ha
szorult az emberbe egy kis jóérzés, természetesen el fogja engedni. (Szerintem.)Ui: nyilván satufékezni senki nem fog, de azt nem is kell, hiszen ha messziről lát
álldogálni az út szélén bárkit (akár roller mellett, akár bicikli mellett, akár natúr!),
eleve úgy fogja megközelíteni (egy ideális világban), hogy meg tudjon* állni neki.*: hogy miért nem kell mindig megállni, másik történet, vö. gyalogos csalogatás,
mint fogalom, ami kifejezetten balesetveszélyes lehet a másik oldalról elindítva. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #33535 üzenetére
Trükközni úgy lehet, hogy...
És akkor a másik oldalról nagy sebességgel érkező - figyelmetlen - autós fog kivasalni.
Kiváló tanács.Nyilván smidsy lesz, de ha két lökéssel begyorsultál, nos, hülye vagy!
Ui: ilyenkor elgondolkodom, hogy minek olvasol módosítási javaslatokat ha nem érted.
Annyira be van akadva neked ez a 25 km/h, hogy SMKP: lakotton kívül bármi lesz, még
ha robogó is, pont szabályos ebben a kereszteződésben a kerékpárúton, jó reggelt. -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #33532 üzenetére
Szerintem a linkelt képen a STOP tábla a bringás életének védelme érdekében van.
Túl van a városhatáron (ergo nagy sebességgel érkezhetnek az autók a 6-os úton).
Ha a bringás nem látja, hogy kiért a városból, fontos lenne körülnézni, kihajthat vki
elé, aki amúgy a gyalogátkelőnél nem látott senkit, ezért nemigen lassított 60 alá...
Egy főutat biztos, hogy nem keresztezhet lendületből, sehol, mert életveszélyes.
És igazából ezen a szeptemberi változás sem fog változtatni: megfelelő sebesség! -
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
heavygrip #33521 üzenetére
Ha le akarsz esni róla, akkor szilikonozhatod, egyébként extrém módon NEM ajánlott! Csúszós felületet képez: halottam olyanról, aki azért esett motorral, mert lekezelte az ülését szilikon spray-vel, aztán egy komolyabb gyorsításnál lecsúszott róla, de durván.
(Jót tehet bizonyos műanyag-, gumi alkatrészeknek, viszont olyanra semmiképp NEM akarod, amivel érintkezel vagy tapadnia kell. Rollernél: markolat, taposó, gumiabroncs. Autónál is filléres neppertrükk, hogy "szebbnek" látsszon, de kormányra, pedálra soha!)"Ne használja a kormányon, a pedálokon vagy az ajtókilincseken."
-
DigitXT
félisten
válasz
abrtom87 #33514 üzenetére
Itt is van külön topikjuk (~5 éve): Hagyományos és extrém roller, kickbike, Boardy topik
-
DigitXT
félisten
válasz
xandrush0831 #33500 üzenetére
Lehet, hogy a kollégák viccelnek meg?
Elég gyanús hogy csak a munkahelyen ereszt.
alphamooncam: egyszer be akartam vásárolni defektjavításhoz rendes* cuccokat, mert nem akartam minden egyes apró szúrt lyuk után venni egy vadonatúj gumit. Viszont az, amit összeválogattam az adott webáruházban, soha nem érkezett meg, így nem lettem még gumis is (kicserélem bármikor, de javítani nem tudom). A slime meg szart sem ért.
*: a kukacolás gyors és jó (autón pláne), de igazán tartósan, hibátlanul belülről javítható.
Egyébként abszolút egyetértek, hogy veszélyes üzem, szóval ezt házilag azért inkább ne. -
DigitXT
félisten
válasz
pusszycat #33495 üzenetére
Ó, én akkut is építek magamnak, nincsen azzal gond...
Sosem voltam roller szervizben, motor(oka)t vittem sokáig.
(Aztán rájöttem, hogy elbaszni én is el tudom, magamnak.)Szerk: saját akkumban csak okos BMS van. Kivéve egyiket,
de az ilyen vicc kategóriás, teszt akku. Priceless cuccok. -
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
interstate76 #33486 üzenetére
Olyan nincs, hogy egyben van az egész, egész biztos nem úgy készül a gyárban.
Amennyiben megvan a pontos mérete és tényleg tubeless gumi, semmi akadálya, hogy kicseréld (nyilván nem egyszerű művelet, házilag, de nem megoldhatatlan). Van pontos méret, mit írtak az oldalfalára? (Nehogy véletlenül eleve tömör gumis, csak kamuznak.) -
DigitXT
félisten
válasz
interstate76 #33482 üzenetére
Komplett motort küldtek, mert kirepedt a gumi? Az derék. Gumit kell rendelni, nem kereket. (Tömör gumit nem akarsz rárakni: nincs felfüggesztése = semminek sem tenne jót...
)
bence188: szerencsétlen gyerek. Nyilván ez a szülő döntése/felelőssége, de borzasztó.
-
DigitXT
félisten
Na kérem: egy életveszélyes kínai modell, aminek csak a futóműve szar, meg a kormánya akar a kezedben maradni... Kérdés: ha ezek után nagyon nagy odafigyeléssel használható, tudva tudván, hogy veszélyes üzem, akkor nem hamis biztonságérzet bármelyik stabilabb modell stabilitása, amin szinte elengedett kormánnyal lehet gurulni, és közben nézelődni?
Ui: amúgy pont most néztem egy T30 tesztet. Hát az speciális állatfaj, szóval szerintem a következő Bog teszt alanya lehetne, kíváncsi vagyok, milyen lenne arról egy honest review. Bár lehet, hogy a gyártó nem kíváncsi rá és nem kockáztat az ideküldésével. Feleslegesen.
-
DigitXT
félisten
válasz
phoenix1989 #33450 üzenetére
Biztos, hogy nem lehet? Találkoztam már olyan féknyereggel, ahol picit el volt dugva ez a hernyócsavar és épp le volt lazulva: elmászkált a fix oldal, konkrétan balesetveszélyesen.
Amúgy a két oldalról szorító mechanikus tárcsafékhez még egy adalék, ha már a cikkben felsorolják vetélytársnak: Avid BB7 Egy hasznos, beállításáról szóló videó. Ha valaki ezek után sem érti meg, hogy ezek nem úszó féknyergek, akkor azon nem lehet segíteni.
-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #33446 üzenetére
Engem is kiakasztott a stílus, ráadásul úgy engedi meg magának, hogy nincs igaza. Voilá!
Gondolom túl sok magyarázat nem kell hozzá. Csak az egyik oldal mozog: a másikat egy 5-ös imbusszal kell beállítani, aztán a hernyócsavarral rögzíteni, onnantól ez FIX fékpofa.
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #33438 üzenetére
Baszki, tényleg ennyire hülye vagy? A leggagyibb biciklis, rolleres fékekről beszélünk.
Ezek NEM ÚSZÓ NYERGEK, le vannak fixen csavarozva. A FIX betétet menet közben ezeken sehova nem mozgatod, az FIX távolságra helyezkedik el a féktárcsától, pont.
Hogy jön létre a fékhatás? A mozgó pofa elgörbíti a tárcsát, nekinyomja az állónak...
Ezek ÍGY működnek...Az, hogy vannak komolyabb, félhidraulikus, hidraulikus, több
dugattyús, akár még úszó nyergek is a kerékpársportban*, most irreleváns. Abban a
cikkben próbálnak félreértéseket eloszlatni az új technológiával kapcsolatban...*: vagy komolyabb rollereken, ahol már nem elegendő ez a legegyszerűbb megoldás.
Senki nem beszélt kétszeres fékhatásról. Csak be kéne látnod, hogy fogalmad sincs,
hogyan működik az egyszeri biciklis/rolleres tárcsafék, de másokat ki akarsz oktatni. -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #33435 üzenetére
Magas lóról lehet a legnagyobbat esni. Ezeken a fékeken NEM mozog a nyereg, és NEM mozog a FIX betét sem, csak akkor, amikor éppen utána állítod... Emiatt görbíti a tárcsát fékezéskor, ennek sajna ez a normál működése. Valóban nem a leghatékonyabb, viszont egyszerű, mint a faék, de háklis a helyes beállításra. Legalább olvasnád el a linkelt cikket, amit még 2013-ban írtak, hogy mennyivel jobb a 2 dugattyús mechanikus fék, mivel pont ezt a tárcsa görbítést lehet vele kiküszöbölni. Akkor volt újdonság, ám azóta se terjedt el.
Ui: lehet, hogy te vagy Arisztotelész? Ja nem, mert nemhogy nem érted, de tényeket nem veszel figyelembe. Menjél ki a garázsba, szedd le a nyerget, és nézd meg mit, csinál, LOL. (Esetleg mi csináljunk neked oktató videót, hogy hogyan működnek az egy pálcás fékek?)
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #33425 üzenetére
Nincs kivétel!!
Nos, ha van tárcsafékes rollered, vedd már a fáradtságot, hogy megnézed hogy működik. Ugyanis pontosan ez az a kivétel(!!), ami lehet, hogy más járműveken soha nem fordul elő, ha eltekintünk a kerékpároktól, mert azokon bizony ugyanilyen fékek az általánosak... Létezik 2 dugattyús verziója, de viszonylag bumszli és nem elterjedt (pláne rolleren nem).
Ui: már ha adekvát dugattyúnak nevezni azt, amit egy csavarodó mechanika mozgat.
Mellesleg van a kopás mértékében után állító kiegészítő: lelazítod a rögzítőt, után állítod a fix fékpofát, igen, kézzel (ilyenkor az is dugattyú? Hehe!), majd vissza rögzíted, és kész.
-
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam #33428 üzenetére
Ha nem használja az első féket, akkor igen. Sikító hátsó kerékkel.
Amúgy a motoromon pont azt csinálja a kombinált fék, hogy az első
nyereg egyik dugattyúját (is) mozgatja, ami biztonságosabbá teszi a
mindennapokban, ha már ABS nem jutott neki: hátránya ennek, hogy
kanyarban kompromisszumos, amikor az ív szűkítésére használnád.
(De hát nem is "kanyarvadász" a masina, hanem egy nagyrobogó.)
Előző robogón független volt a két fék: a hátsó magában elég kevés.
-
DigitXT
félisten
válasz
Frozzy #31802 üzenetére
Egy iBike Mono Adventure. Gyárilag 500W, 25 km/h, 10 Ah akku.
Ebből lett 3000W, 45 km/h és 38 Ah akku. A törés oka láthatóan
anyagfáradás. De hogy konkrétan mi váltotta ki, az rejtély. Lehet
eleve feszültség maradt az öntvényben, aztán így jött ki rajta.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem 70 km/h-nál tört...Ui: használtan vettem, előélet nem ismert. Órája nem működött.
De azt mondta az eladó, hogy jó tuning alap.Igaza volt, csak
sajnos maradtak gyenge láncszemek a gépezetben, hiába hogy
rengeteget költöttem rá a cél érdekében. Szerettem amúgy...
(Konkrétan a hobbim volt a tesztelése, mérése, programozása.)Nagyon meg kell nézni, mit veszel, és ha tuningolsz mit, hova...
Olyan könnyen nyitogatják egyesek a 25 km/h limitet, mintha a
konkrét váz egész biztos, hogy 30-40 km/h-ra készült volna.
Mondjuk könnyebb lenne elfogadni egy saját hibás esést, de ez
simán bekövetkezhetett volna full gyári állapotban is, pontosan
ugyanezekkel a következményekkel. Nézzük így: túléltem! -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31803 üzenetére
Nekem nem volt gondom a kapcsoló minőségével. Jól adja a motoros érzetet. Bőven elég rollerre, szerintem. Jó, talán a vészvillogó kapcsoló nem az igazi, de ritkán kell... (Mondjuk nekem a Madison 400-on az konkrétan nincs is, gyárilag. Úgy kellett heftölnöm: a fénykürt helyére kötöttem anno. Azóta is teszi a dolgát, csak az a vicces, hogy miután beszereltem egy ülésnyitót, majd a távirányító visszajelzéséhez rákötöttem az indexeket, azóta rányit a csomagtartóra, ha köszöngetek autósoknak. Nem gáz, csak vicces: le kéne diódázni LOL.)
Ui: mint tudjuk, a működő ideiglenes megoldások véglegesek, úgyhogy évek óta így megy. (Cserébe könnyű volt demonstrálni, hogy teljesen jó egy kínai power LED az izzó helyett...)
-
DigitXT
félisten
válasz
xandrush0831 #31801 üzenetére
Mivel az elektronika nem tud öngyógyulni, egy csapágy viszont kerülhet olyan állapotba, hogy épp nem mutat tüneteket, sanszos. Ha nem lenne garis, akkor egész biztos hogy a motor gyors szétdöntése mellett szavaznék, egy jó minőségű csapágy pár ezer forint.
(Munkára mondjuk elkérhetnek simán egy 10-est, ki kell fűzni a motort.) Gariztasd.
-
DigitXT
félisten
válasz
xandrush0831 #31798 üzenetére
Sanszos, hogy a valamelyik szenzor kotlott meg (mondjuk egy Hall a motorban).
Persze ha összeégett a tekercselés, az más kérdés, de gyári rolleren meglepőbb.
Gondoltam vezérlő hibára is, ha egy FET zárlatba ment, akkor még valamit talán
képes mozogni csúnya hangok mellett, de az se biztos... Nem mutat hibakódot?
(Mechanikai hiba lehet a csapágy szétesése, ami tekintettel arra, hogy mennyire
gagyi csapágyakat használ a Kugoo, nem lenne a annyira meglepő. Amúgy ezek
egyike sem GTK kategória, általában javítható olcsón, főleg ha értesz hozzá. Ha
nem, akkor persze szerviz, jó pénzért. Esetleg gari, ha még új vásárlás. Ez ilyen.) -
-
DigitXT
félisten
válasz
BBpeter #31794 üzenetére
A semminél minden jobb. Nekem Forcefield protektoringem volt, jelesre vizsgázott.
Amikor szarrá* törtem magam, mondjuk pont nem volt rajtam, de bordát amúgy se
védett volna, kulcscsontot meg szinte semmi nem véd, ha a válladra esel. Mondjuk
magát a vállat biztos tehermentesítette volna valamicskét legalább a zúzódásoktól.*: elsőre csak kulcscsont törésnek tűnt, de sajnos voltak annál nagyobb problémák.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31772 üzenetére
Én is aliról rendeltem a motoros kapcsolót, nyilván nem plug&play, de elméletileg részben biztos össze lehet hozni... Azért csak részben, mert ha azok a nyomógombok úgy vannak kitalálva, hogy csak egy-egy jelet adjanak a vezérlőnek, akkor helyettük az olyan kapcsoló, ami fixen adott állásban marad, nem biztos hogy alkalmas ennek a vezérlő logikának.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31766 üzenetére
Valószínűleg azért, mert a legtöbb (kis) roller nem motorpótléknak készül, hanem sétálás helyettesítő valamiként próbálják pozicionálni, amivel nem lenne baj... már ha alkalmasak lennének a gyalogosokkal megosztott közlekedésre, ám 25 km/h-val sajnos nem azok.
De ugyanígy sajna az autókkal megosztott közlekedésre is alkalmatlanok, mind a csekély végsebesség, mind a túlságosan kicsi kerekek okán, amikkel egy kis úthiba életveszélyes. Mire jó egy pálcika roller? Bingó, kerékpár helyettesítőnek. Oda viszont nem követelmény az irányjelző, elvégre az ember kézzel is tud jelezni... Mondjuk a legtöbb roller erre is pont alkalmatlan, hiszen egy kézzel vezetve a bukás veszélye hatványozódik. Szóval szerintem az összes ilyen gyártói kamu index próbálkozás csak alibi. "Nekünk van!" Esetleg törvényi követelmény adott országban, és ezzel kipipálják. Hogy használhatatlan, nem probléma...
Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy a motorpótlék felé induló tank rollereken miért található rengeteg pálcika-származék, ami abszolút oda nem illő... Gondolok itt pl. a ~8kW-os Wolf King GT-re, hüvelykujjas gázkarral. Medve anyám... Igaz, választható, mit kérsz rá, hahaha. (De ugyanúgy azon is az indexkapcsoló 2 nyomógomb: teljesen kezelhetetlen, borzalom!)
-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #31746 üzenetére
Ha autók között akarsz rollerrel közlekedni, szvsz nincs jobb a motoros kezelőszerveknél: volt ideje kifejlődni, nem véletlen adott felépítés terjedt el, vakon kezelhető, kesztyűben is.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31741 üzenetére
várjuk hogy megjelenjen a Közlönyben
Azért addig ne állj fél lábon szvsz, ha előbb még "nemzeti konzultáció" is lehet róla: LOL
Az idővonal, amit felvázolsz, egyébként nem egészen pontos, hiszen már sok (SOK!) éve terítéken van, hogy az egész KRESZ elavult, le kellene cserélni... Magyarán szólva nem a rollerek kapcsán, és nagyon nem 2023-ban jutottak erre a következtetésre. Amúgy is, ha már érdemben hozzányúlnak, akkor talán bevezethetnék az SMKP-k rendszámozását is. -
DigitXT
félisten
válasz
.-..-. #31719 üzenetére
Ez sajnos nem így működik, hogy ha vastag(nak néz ki), akkor az biztos erős is.
Nem mindegy, hogy 1) milyen anyagból készült, és 2) milyenek a kötések.
Ha vmi szar alu ötvözet, akkor az lehet vastag is, előfordulhat, hogy eltörik...
És igen, feltételes módban írom, hiszen nem feltétlen törik el: láttam már olyat!
Ugyanígy, ha öntött alu, abban is lehetnek feszültségek, és igen, Wolfnál is volt
villasaru törés emiatt, nem egy, nem kettő, át is álltak kovácsolt alumíniumra...
Szerk: amúgy itt nem feltétlenül anyaghiba van mögötte, hanem eleve egy bazi
erős motor nyekteti azt a pici befogó fület, nem csoda ha előbb-utóbb elfárad... Nyilvánvalóan fontos magának az anyagnak az erősítése is, de ugyanígy jó, ha tervezésben is megjelenik a probléma kezelése (ún. torque arm használatával).Az acél váz ilyen szempontból megbízhatóbb, nem véletlen terjed mostanában.
Cserébe persze nehezebb, ill. még mindig ott van, hogy ha rendes hegesztések
helyett csak "taknyolva" van, ott a hegesztésnél fog megnyekkenni idővel...Kugoo esetén voltak korábban ilyen tervezésbeli (ill. kivitelezésbeli) problémák.
Mantisnál nem jellemző, bár jól érzed, hogy az egy elég filigrán váz: ha masszív
rollert keresel, én minimum a Wolf Warrior magasságában kezdenék nézelődni.
Mantisnál is előfordult kormány törés, mondani se kell, annak következményeit.
Wolfnál a King tényleg "király", viszont elég paraszt a vezérlése. GT sokkal jobb:
ezek sajnos nagyon drágák egy átlag rollerhez képest. De talán nem ölnek meg.Ui: rendkívül ritka, hogy maga a taposó törjön ketté. Sokkal jellemzőbb, hogy az
illesztések képeznek gyenge láncszemet: zárómechanika, furatok környéke stb.
(Láttam már persze felnyílt taposót is, mert ketten ugráltak egy etwow vázon...) -
DigitXT
félisten
válasz
FingR86 #31676 üzenetére
Sajnos sok rolleren úgy gondolják, hogy a gázelvétel az utasítás visszatáplálásra.
Szerintem mondjuk ez egy marhaság, de ezzel a nézetemmel lehet, egyedül vagyok.
Szerk: Adventure-nek imádtam a hátsó fékét. Analóg fékkar, tökéletesen adagolható
motorfék, nagy tempónál erős, viszont megcsúszni nem tud, mert akkor elveszi.(Konkrétan teszteltem párszor, hogy jó erősen meghúztam, így motorfék + tárcsafék együttesen blokkolták a kereket, minek hatására az e-fék megszűnt, visszatapadt.
Megvalósított ezzel egy kezdetleges ABS funkciót = javította a menetbiztonságot.
)
Kár, hogy ezt nem minden vezérlő tudja, és kár, hogy lehet eladom belőle a VESC-et...
-
DigitXT
félisten
Nem tudom, mennyire van meg neked az a kereszteződés, de arra konkrétan nem is megy forgalmi sáv. (Simán a zebrán ment át, aztán kitalálta, hogy átvág mindenen, akár szembe menve a forgalommal, mert ő annyira gyors, meg ügyes. Csak kiderült, hogy nem az.
)
Sentosa72: elég gyorsan felpattant, szóval nem lett nagy baja, szükség sem volt segíteni. A BMW annyit segített, hogy megállt. Az bőven elég volt ebben a helyzetben. Amikor én a balesetemnél lent maradtam a földön, pl. alig kaptam levegőt első körben, utólag kiderült, hogy azért, mert 9 bordám is megreccsent, csak járókelők, és a mögöttem érkező biciklis futár volt ember, az autósok simán kerülgetni kezdtek jobbról is, balról is... Bár végülis így segítettek rajtam a tudtukon kívül, mivel a veszélyes szituáció miatt nem kellett 25 percig várnom a mentőre, 5 percen belül ott voltak értem. Halleluja. Már több mint egy éve volt... (Kisebb csoda, hogy mindenféle műtét nélkül sikerült kilábalni belőle, a sisak is segített...)
-
DigitXT
félisten
Ez mégis mi a fenét gondolt, hol van?
Keresztbe mindenkinek, hadd szóljon?
-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #31624 üzenetére
de az inkább vállalkozóknak gazdaságos
Ne is mondd, vettem anno egy vödörrel, fogyott belőle kb. egy diónyi...
De kétség kívül nagyon megkönnyíti a munkát, amit írtam, hogy kézzel is
simán fel lehet rakni a gumit az úgy igaz, hogy könnyen csúszik a perem.
(Meg persze függ a gumi geometriájától, merevségétől, mindentől.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Kovy81 #31621 üzenetére
Tubeless gumit nulláról felfújni házilag nem triviális.
Pont azért, mert a nyomás rakja helyre, de amíg nincs a helyén nem épül fel a nyomás. Ha van kompresszorod, az fél siker. Egyrészt vedd ki a szeleptűt, hogy megfelelő mennyiségű levegő tudjon majd bemenni (a szökés ellenére is legyen elég túlnyomás), másrészt húzz a kerék körül körbe egy racsnis hevedert: ha legalább annyira rászorul, hogy kevesebb levegő szökik, elkezd megfeszülni a gumi, amitől még jobban rászorul, végül a helyére ugrik, nyertél. Egyetlen probléma, hogy az autógumikkal ellentétben a felnin nincs olyan perem kialakítva, ami ezután (erősen) a helyén tartsa, szóval ha megint nullára enged, hajlamos elmozdulni, és kezdheted elölről. Ha nagyjából fent maradt, az szuper, rakd vissza a szeleptűt, és próbáld meg újra, utána már megtartja a nyomást, lejöhet a heveder, végül be lehet állítani az előírt nyomásra.
Szerk: a külsőt meggyilkolni a szerelés közben úgy lehet, ha gumiszerelő vassal túl erősen feszegeted, miközben "csak" a felni belső részén lévő árokba kellene rakni, és kézzel lejön, illetve felmegy. (A szerszám csak segítség. Ja és a felni peremét sem érdemes vele össze baszkurálni, mert utána nem feltétlen tömít. Ilyenkor egy kis peremtömítő segíthet...
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #31610 üzenetére
Mondjuk ha végignézem azt a videót, akkor a végén van egy vasúti átkelő, amin maradványsebességen, röpke 85 km/h-val dobja át. Ha meg kellett volna állni...
Xiaomi Pro 2-t épít át kétmotorosra, meg 72V-osra
Nálunk is volt ilyen őrült kolléga, de már letette a rollert. (Mondjuk borult is vele hatalmasat, talán pont egy sorompó előtt nem sikerült megállnia, vagy...Így.)
Szerk: amúgy vicces, de úgy nézem, az akkuja fogy el hamarabb.
Legalábbis:
egész biztos hogy előzésnél nem vette el, mégis esik a teljesítmény és a tempó. -
DigitXT
félisten
Venni kell egy nagyobb áramkorlátú töltőt, és probléma megoldva.
Egyetlen buktatója, ha további fizikai korlátja is van a gyorstöltésnek.
(Ha vékonyak a kábelek, vagy az akku nem bírja, akkor nem ajánlott,
mondjuk az akku általában bírni szokta, mert nem "igazi" gyorstöltés,
ha csak 0,5C körül töltöd. Gyári töltők 0,2C körül szoktak csak menni.
"Igazi" gyorstöltés 1C és fölötte, olyankor már melegedhet is jobban.) -
DigitXT
félisten
Nem esik szét, csak kitörik a kormány?
Mondjuk érteni vélem a különbséget, de na!
(Amúgy abszolút el tudom képzelni az érzést! Gyári állapotában nekem is ijesztő volt az Adventure, amikor nem volt egyenesfutás, és enyhén kígyózott. Még kis sebességnél is! Aztán szétszedtem a nyakat/újra összeraktam, kapott két PMT gumit: utána még 70-nél is vezethető maradt, kis túlzással stabil. Azért ott már nem volt teljesen biztonságos.
)
Ui: mondjuk egy Wolf King GT is olyan volt, hogy baromi stabil, mégis 90 fölött bejönnek olyan bizonytalanságok, amikor az ember józan ésszel inkább már elveszi a gázt...
-
DigitXT
félisten
válasz
Sirtaky #31594 üzenetére
Azért ez nem egy egyszerű tuning!
~300A fázis áram végig.
Lényegében még 120 km/h-nál sem fogy el, amennyire láttam:20 km/h: ~8 kW
40 km/h: ~10 kW
60 km/h: ~12 kW
80 km/h: ~14 kW
100 km/h: ~16 kW
120 km/h: ~18 kW
Sajna a VESC nagyot szór az akku áram becslésénél, ezért kb.
Mindenesetre a fenti adatok egy egyenest írnak le, jó okkal!
(Emlékszem mikor ezt nem igazán láttam át, emiatt azt hittem
teljesen értelmetlen egy ilyen 20kW-os roller, pedig nem, mivel
a mellékelt ábra szerint kihasználható a teljesítmény, csak kell
valami rendesen belőtt fázis áram korlát, hogy ne kaparjon.)
Mindenesetre rettenetesen vakmerő, bátornak talán túl sok is:
nehogy egyszer ne adja ki. De amíg nincs baj, addig nincs baj!Ui: furcsa a fogyasztásmérője skálázása 60 Wh/km a max, így
végig azon áll a mutató. De az átlagon látszik, hogy az 85+.
Nem tudom, mekkora akkuja van, és hogy az merülne le előbb,
vagy a motor égne le, ha 50-ről 100 fokos lett, fél percen belül? -
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #31578 üzenetére
Vezérlője válogatja: ha raksz bele egy pici vezérlőt, viszont nagy teljesítményt kérsz tőle, annak általában túlmelegedés a vége... Nekem konkrétan emelkedőn felfelé a Spintend VESC ahogy melegedett, throttlingolt, azaz emiatt vett vissza a roller. De nagyon durván. Attól függően, hogy milyen ventit applikáltam rá, oldódott meg kb. a dolog. (De igazából sose volt jó, mert a dobozban nem tudta leadni a hőt, tehát a kis venti csak késleltette a dolgot. A vége megint csak túlmelegedés volt. Na, ezt egy XP120 CPU hűtővel oldottam meg végül, amit szétvágva, a hőcsövekkel kivezettem a hőt, kint meg egy ipari venti fújt. Nem mondom, viccesen mutatott a lámpánál, de sosem melegedett túl, jól működött...)
Ui: aztán jött a nagyobb akku, így a vezérlő ment a hasa alá, és ott a vázhoz hozzáfogva, hűtőpasztával természetesen nagyjából ugyanezt hozta, nem melegedett túl. De azért a hőmérséklet növekedése szemmel látható ezen a teszt videón, amikor a 60V akkuval... Szóval nem lennék biztos benne, hogy emelkedőn is bírta volna, de szerencsére ezzel az akkuval csak teszteltem. Azóta kapott egy nagyobb méretű és sokkal kisebb ellenállású vezérlőt, ami egyrészt csak a lábát lógatja, másrészt ugyanúgy a vázhoz van fogatva, így abszolút nem volt probléma a melegedéssel. Mármint a vezérlőnél. Akkor meg a motort kezdte megfőzni a vas, és amiatt throttlingolt, szóval annak is adtam hűtőfolyadékot.
Szerk: ez megoldotta a melegedést, csak hát másnap széttört az első kerék és vége lett. (Mondhatjuk, hogy "halálra" volt tuningolva a roller, de amúgy nem is a nagyobb akkuval mentem, mivel azt csak egyszer próbáltam ki, de 70 km/h már egy kicsit sok volt: bőven elég volt nekem az a 45 km/h, amit a kisebb akkuval tudott, nagyjából 25-30-cal estem.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker #31576 üzenetére
Kis drótkefe, és olyan, mint az új.
-
DigitXT
félisten
Vízbű vonja ki a zoxigént?
Kemény.
zzola: ha ennyi víz állt benne, ott sanszos, hogy elment a vezérlő is. Azért nem kuka az egész roller, hiszen alkatrészenként cserélhető, ha valakinek van kedve sz.rakodni vele.
(Az akku az szinte biztos, hogy halott, abból is lehet venni újat, vagy éppen csinálni.)
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31565 üzenetére
Azt mondod, hogy nem kéne politizálni, majd hazudsz egy ordas nagyot, ami ráadásul egyetlen gyors kereséssel megcáfolható. Tehát, értelmezésed szerint a 15 éve regnáló vezetőség hamis fényezése az nem politizálás, az teljesen rendben van (részedről).
Úgyis szereted a táblázatokat, tessék, csak neked, csak most, egyenesen az MNB-től*:
1999.04.14. 254.23 Ft
2000.04.14. 257.85 Ft
2001.04.17. 266.99 Ft
2002.04.15. 241.85 Ft
2003.04.14. 245.35 Ft
2004.04.14. 249.89 Ft
2005.04.14. 246.58 Ft
2006.04.14. 266.75 Ft
2007.04.16. 245.32 Ft
2008.04.14. 252.36 Ft
2009.04.14. 290.73 Ft
2010.04.14. 263.41 Ft
2011.04.14. 266.41 Ft
2012.04.16. 298.99 Ft
2013.04.15. 295.00 Ft
2014.04.14. 307.62 Ft
2015.04.14. 296.36 Ft
2016.04.14. 311.14 Ft
2017.04.18. 312.92 Ft
2018.04.16. 310.25 Ft
2019.04.14. 319.81 Ft
2020.04.14. 351.75 Ft
2021.04.14. 358.94 Ft
2022.04.14. 376.08 Ft
2023.04.14. 373.84 Ft
2024.04.15. 393.05 Ft
2025.04.15. 409.96 Ft*: különösen pikáns az ott ülők "okosságát" felemlegetni, a jelenlegi botrány fényében... (Amennyiben a saját, és barátaim zsebét ki tudom tömni, akkor okos vagyok? Nyilván... Vicces, hogy Hofi a mai napig aktuális: "Tudod mi a korrupció? Amiből kihagynak."
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31528 üzenetére
Regélsz itt a visszatöltésről... Miközben a motort pont nem érdekli, hogy mit csinál a szabadon futó tekercsein megjelenő feszültséggel a vezérlő. Ha semmit, akkor gurul könnyedén, így valóban lehet nagy tempót elérni nagy lejtőn. De ha már megpróbálja, fékezésre használni (és itt még nem beszélünk visszatöltésről!), akkor már baj lesz...
Ha egy roller 20 km/h sebességre van korlátozva ... sem okozhat gondot a 25 km/h...
Igen, ha ez egy szoftveres korlát + ha tényleg csak 25-ig hajtod túl. Ez speciális eset. Viszont én nem erről beszéltem, ahogy te sem szűkítetted le első körben erre, sőt.Ha sikerül elérni a hardveres korlátot, sőt, túllépni, onnantól a motor által gerjesztett* feszültség nagyobb lesz, mint az akku feszültség, bármiféle visszatöltési profil nélkül. Akkor kezdődnek a gondok. Az a legkevesebb, hogy ilyenkor nem lesz e-fék. (Ezt még Tesláék is tudják, teli akkunál abban sincs rekuperáció, nincs hova menjen az energia. Cserébe ott vannak mechanikus fékek ennek problémamentes áthidalására.) Rolleren eléggé elterjedt, hogy a motoron nincs külön mechanikus fék: ha a másik keréken van legalább egy dobfék, vagy egy tárcsa, akkor még van esélyed megállni, ilyenkor is...
*: ezt nem a vezérlő váltja ki, hanem a fizika. A vezérlő csupán megnövelheti a szintet, amennyiben szeretné kis sebességnél is visszatöltésre használni: enélkül arra nem jó.
Kizárólag ijesztgetésre jó.
Lassan 6 éve, hogy rollerezni kezdtem. Elhiszed, hogy volt alkalmam megijedni?Egyébként a lényegi információ ott van. Attól, hogy nem sikerült megértened, ott van.
Persze lehet elbeszélni egymás mellett, és utólag azt mondani, hogy te kizárólag egy konkrét, adott konfigurációban korlát nélkül 25 km/h fölött tudó rollerről beszéltél."Elegendő megfelelő lejtót keresni ... maximális motorfék mellett is tud gyorsulni."
Ezt írtad szó szerint. Szerinted ez jó amúgy? Mert ha nem lehet megállni, nem az.Basszameg, már megint feltételes módban fogalmaztam: nehogy megint megijedj...
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31523 üzenetére
A rollerekben továbbra is szabályozzák az önerőből elérhető maximális sebességet.
Pontosítanék: van olyan roller, amiben így csinálnak, másban meg nem. Megy, amennyit megy az adott motor az adott feszültségen. Van amelyikben próbálja megfogni (erősen) lejtőn való haladásnál is. És nagyon jól is teszi, ugyanis ha túlságosan felgyorsul, akkor a motor által gerjesztett feszültség oda vághat az egész rendszernek. NEM ajánlott dolog! (Kell hozzá persze kapcsolat a motor és az akku között a vezérlőn keresztül. Ha hagyja a lejtőn teljesen szabadon gurulni, akkor nem lesz baj. De úgy nincs motorfék egyáltalán...)a nyomaték maximumot.
Ezt sem minden vezérlő csinálja. Sőt. Inkább jellemző, hogy csak az akkuból felvett áram kerül korlátozásra, a fázisáramot meg még csak nem is mérik, lesz, amennyi lesz. Emiatt lehet az, hogy egy 36V -> 48V tuning esetén nem csak a végsebesség nő, hanem a motor maximális nyomatéka is (azaz a gyorsulás is). Ha valóban a nyomatékot korlátozzuk, úgy szög ugyanúgy gyorsul a két rendszer, egy bizonyos sebesség határig. Teszteltem ilyet is. Konkrétan előbb volt a 48V teszt, és utána bizonyítottam, hogy nem indul meg rosszabbul 36V akkuval sem, ha és amennyiben fázisáram-korlátot használunk. Tökéletesen hozta. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31485 üzenetére
Ebből is látszik, hogy mennyire fogalmatlanok a döntéshozók, más országokban is...
Rated Power: 600W (Italy: 500W, Germany: 450W, Sweden: 250W)
Gondolják, hogy nekik majd másik motort rak bele a gyártó? Lónak a szerszámát.250/700: ez már reálisabb, de pontosan ugyanazt jelenti, mint a 350/700, csak az egyik adott szabályozási körülmények között illegális. A másik nem. A papír mindent elbír!
Mondjuk felhasználóként nekünk lehetne annyi eszünk, hogy nem dőlünk be mindenféle kamu névleges adatoknak, hanem a csúcsteljesítményre szorítkozunk, az mond valamit. (Nem tökéletes összehasonlítás, de sokkal inkább használható, mint egy fullkamu adat.)
Szerk: kihagytad a linkelt oldalról, hogy max. power 1350W. Tehát a svéd 250/1350.
(És nem röhögték el magukat. Amúgy utóbbit vezérlővel simán le tudod venni kisebbre, pont ez az, amivel gyengébb lehet más országokban, de a névleges érték az tök kamu.) -
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
Dehogynem! A gyártói adatok mindig ideális körülmények között, nagyon visszafogott tempóban és anorexiás kislány pilótákkal értendőek. Pont az volt az érdekesség, hogy mostanában elkezdték megadni, hogy ha nyelezed, akkor mennyi jön ki belőle. Persze, ezeknél az adatoknál már erősen kérdőjeles, hogy milyenek a terepviszonyok stb.
egyéb oldalakon azért olvasni
Olvasni bármit lehet, de ha mérési eredményekre vagy kíváncsi, akkor annak logikusan nem lesz tudója egy olyan ember, aki mindig korlátozott vassal megy. Pont. Erről nincs semmi tapasztalata. Ha meg különböző emberek tapasztalatát nézed össze, már nem mindegy, hogy mégis mekkora méretekkel rendelkeznek? Légellenállásban nem csak a testtömeg számít, hiszen az alkat sem mindegy! Ha valakinek szélesebb a háta nos az kifeszül, mint egy vitorla, így jobban bünteti a légellenállás, mint egy nyüzügét, akkor is, amikor a nyüzüge valójában gebe, és mondjuk a magassága miatt van tömege is...Nekem volt 25 km/h-ra képes vasam, abban a gyári, 10Ah akku kb. 22 km-re volt elég... Raktam bele 38Ah akkut... Viszont a végsebességet is növeltem 45 km/h-ra, gyorsulást szintén jelentősen, szóval hiába ~4x akkora akku, csak 2x akkora hatótávolság adódott.
Tippelni lehet a légellenállás változása alapján, energiaigényben hasra 110W vs. 180W Erősen függ a profilodtól (testtömegtől amúgy kisebb mértékben, mivel az a gördülési ellenállásba szól bele), ha viszont emelkedőkön is mész, ott a tömeg dominál, durván... Már csak azért is, mert a legtöbb pálcika emelkedőn amúgy sem tud 25 km/h-t tartani!
Szóval akár 30%-kal több távra is képes lehet egy adott vas lassabban, ceteris paribus. Utóbbit úgy számoltam ki, hogy 180/110*20/25. A bemenő adatok helyessége kérdés.
Szimulátorban az alapbeállításon 123 km vs. 96 km adódik. Ez nagyjából korreál.
(Légellenállásban átlagos MTB-os van kiválasztva, aki nem hajol előre, egyenesen ül...)
Szerk: ha leveszed az akkuméretet, arányosan kevesebb lesz. Nem tökéletesen amúgy, habár ez csak egy szimulátor, de azért számol az akku feszültség esésével is.(Mármint nem az egész útra vetítve, de az alaphelyzet értékelésénél figyelembe veszi.)
52 km vs. 39 km, továbbra is nagyjából ugyanaz az arány, kicsit több, mint 33% ennél...
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #31466 üzenetére
Éppenséggel ez egy létező kombináció, hiszen semmi nem tiltja, hogy egy tubeless külső gumiba belsőt rakj, akár csak ideiglenesen is. Fordítva nem működik, amikor belső nélkül akarsz használni egy arra nem alkalmas külsőt, olyankor le tud ereszteni hamar. Bár ideig-óráig működhet úgy is. A Tuovt gumi pl. elment úgy is, bár nem kifejezetten tubeless.
-
DigitXT
félisten
válasz
TazLeacher #31462 üzenetére
Nagyon nem egyszerű rolleren úgy felszerelni egy visszapillantót, hogy az tényleg használható legyen, mégpedig abból adódóan, hogy a rolleren állsz, egészen más szögben látsz rá a visszapillantóra (és jellemzően kitakarja a képet a saját kezed). Kerékpáron sokkal jobban működik, akár egy kormány végre rakott visszapillantó.
Amúgy forgolódni nem csak, hogy nem kényelmes, hanem balesetveszélyes is.(Tekintettel arra, hogy az átlag roller egyenesfutása nagyon szar, könnyű hibázni.)
Táskával nem nagyon lehet mellélőni, ha csak ilyen célra kell. Mondjuk én biztos,
hogy nem raknám a táskába a telefont, jelige: a hasitasi nem kér kódot.
Kulcsot megint nem, ugyanezért. Ha a rollert lerakom akár csak 5 percre, akkor a cuccaimat pakolhatnám ki belőle, de ha van hova rakni, miért nem eleve ott volt? Szerintem ezeknek olyan tartozékokhoz van relevanciája, ami a rollerhez tartozik. (Gondolok itt mondjuk egy tárcsafékzárra, bár az kevés, vagy egy pumpára.)
Szerk: akkut is szoktak belerakni, kisebb akkunál el is bírja (nagyobbnál már gáz).
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #31454 üzenetére
Nem is nagyon szerencsés az akku a kormányon, megváltozik a súlypont.
Mondjuk nem is menet közben veszedelmes, hanem ha le kell parkolni. -
DigitXT
félisten
Lakossági rolleres körkép (lényegében ez lenne az olcsóbb "pálcika" kategória, de azért vannak komolyabb modellek is a palettán, igaz, azoknak nem ugyanaz a célközönsége)
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31438 üzenetére
Ezt az oldalt linkelted, mondjuk megtehetted volna már rég, hogy elolvasod az URL-jét: https://www.cpsc.gov/Recalls/2025/Segway-Recalls-Segway-Ninebot-Max-G30P-and-Max-G30LP-KickScooters-Due-to-Fall-Hazard-and-Risk-of-Serious-Injury Ha te linkeled, komoly, kormányzati oldal, ha én hívom fel a figyelmed arra, hogy amúgy nem bagatell hiba, hiszen csonttöréssel járó súlyos sérüléseket okoz, amire nekem meg az iPon egy teljesen korrekten, szó szerinti fordításban átvett cikke hívta fel a figyelmem, az Blikk...
FALL HAZARD AND RISK OF SERIOUS INJURY - by blikk.gov (teljesen komoly, idézet!)
BUKÁS VESZÉLY ÉS SÚLYOS SÉRÜLÉS KOCKÁZATA - by blikk.hu (mi az a blikkrúzs?*)Ha abbahagytad volna ott hogy, bocs, benéztem (nem feltétlen hinnénk el!), de talán a maradék becsületed megmaradt volna, ehelyett engem támadsz szokás szerint. Vicc!
És még mindig azt írod, hogy nem írtak róla, azután, hogy idéztem, fotóztam, linkelem.
Nem baj, én kiszálltam, mindenki levonhatja a következtetéseket a hitelességedről.*: erre válaszul ne magyarázd, honnan tájékozódsz, tényleg nem vagyok rá kíváncsi.
Megjegyzem, korábban nem is olvastam a linked, mert nem érint. De ez így már kínos. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31436 üzenetére
És nem bírsz leállni... Nem bulvárlapot. A saját linkedet nem olvastad el,
amin feketén-fehéren leírták, hogy balesetekhez vezetett a hiba. Ami így
magában nem lenne baj, hibázhatunk! Viszont visszatérő érved az adott
márka mellett, hogy te nem olvastál róla panaszt, tehát nincs is vele baj.Namármost, ha ennyire felületesen olvasod a kifejezetten "normálisnak"
szánt hivatalos értesítést is, akkor miért higgyük el, hogy fórumokban is
naprakész vagy és nincs ott semmi látnivaló? Van amúgy ilyen jelenség,
amikor egy forgalmazó érdekelt abban, hogy bármi negatív hír még csak
meg se jelenhessen adrágaszágtermékéről, így inkább kitiltja(!) azokat,
akik ilyent akarnak linkelni. És akkor ha nem olvasnak róla, az nincs is...Működik, de attól még nem őszinte.
Te nyilván nem vagy forgalmazó,
félre ne értsd, simán egy "fanboy" vagy, akinek a vörös felkiáltójelek csak
az általa utált márkánál léteznek, másnak meg véletlenül elnézed ezeket,
sőt, jön a szerecsenmosdatás, hogy bezzeg a másik márka az rosszabb.Ui: miután idéztem szó szerint a saját linkedről, akkor is kötötted az ebet
a karóhoz, hogy te erről semmi sem tudsz. És még mindig ezen pörögsz. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31432 üzenetére
De baszki, tényleg nem unod még, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagytad az adott esetben, hogy konkrét baleseteket okozott a tervezési hiba - emiatt van visszahívás -, ellenberger még mindig ott tartasz, hogy a Kugoo-t fikázod? Hogy jön ez most ide?
Hieronymus: pont ez az, hogy ebben a topikban a Segway felkent nagykövete mesél. Amikor meg kiderül, hogy valami fontosat kihagyott a meséjéből, elmaszatolja.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31426 üzenetére
Nézd, egyszerűen szarul veszi ki magát, hogy egy általad is megosztott visszahívással kapcsolatban bagatellizálod a visszahívás kiváltó okát, kormányoszlop összecsuklása menet közben, ami természetesen nem vicc, súlyos balesetekhez vezethet. Vezetett is.
Konkrétan emiatt van a visszahívás. Az hogy a Kugoo ehhez képest jobb/rosszabb, tök mindegy ebben az esetben. Mondhatni ez egy tervezési hiba, ami javítandó. Pont.Ez amúgy rávilágít, hogy csak azért, mert Segway, még nem feltétlenül hibátlan cucc... Esetleg arra is, hogy csak azért, mert te személy szerint nem olvastál beszámolókat az adott hibával kapcsolatban, attól az még létezhet, így okozhatott valós problémát. Oké, statisztikailag 68 baleset nagyon kevés a 220 ezer(!) eladott rollerhez képest, és egész biztos vagyok benne, hogy a Kugoonak vannak (de legalábbis voltak!) rosszabb szériái. Viszont teljesen felesleges, amit csinálsz, hogy mennyivel rosszabb gyártó, meg a gari:
amikor összetöröd magad egy rolleren, legkevésbé sem a garancia érdekel. Szerintem. -
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #31417 üzenetére
Konkrétan írta, hogy van egy visszahívás, csak mondjuk ez az apró infómorzsa maradt ki: "Összesen 68 meghibásodási esetről lehet eddig tudni, és 20 alkalommal testi sérüléssel járó balesetet okoztak a hibás rollerek. A legsúlyosabb balesetekben csonttörést szenvedtek az áldozatok, de szerencsére a legtöbb visszajelzés csak könnyebb sérülésekkel, horzsolásokkal, zúzódásokkal járt." Ehelyett konkrétan bagatellizálva volt, hogy ez az egész csak egy ilyen megelőző intézkedés, hiszen "Valós problémáról amúgy nem írt senki".
Miközben az általa linkelt oldalon van ez a bejegyzés: "Segway has received 68 reports of folding mechanism failures, including 20 injuries to include abrasions, bruises, lacerations and broken bones." Nekem ez mondjuk valós problémának hangzik, az Ipon korrekten írja.
Ui: amúgy szeretném idézni FID-et, hogy jó roller nincs, csak kevésbé szar! Nagy igazság...
-
DigitXT
félisten
válasz
csabyka666 #31404 üzenetére
Köszi, ki tudja, mihez jöhet még jól: ezt a videót most találtam, agymotorból láncos meghajtás, ráadásul dual, eszembe nem jutott volna, de működik kiválóan.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31402 üzenetére
Bocs, de a szalmabáb érvelés iskolapéldája, amit itt leművelsz. Az volt az állításod, hogy kanyarodás közben ha segítség kell a beforduláshoz, alulkormányzott vagy/picit sok lett, akkor adjál gázt. Mert akkor az első kerék hajtás "a kívánt irányba "kihúzza" a kanyarból." *
Namost a valóság ezzel szemben az, hogy ilyenkor a további gázadás konkrétan növeli is az alulkormányzottságot, így aki a tanácsodat követi a szembelévő árokban fog megállni. Magyarán az állításom valid, hogy semmi közöd nincs a kétkerekű közlekedés fizikájához, tehát mindenkinek jobb lenne, ha nem adnál ilyen tanácsokat... Megjegyzem, hogy ha van B-kategóriás jogosítványod, és vezettél már első kerék hajtású autót az életedben, ha egy éles kanyarban még jól bele is tapostál a gázba, hogy jobban beforduljon, akkor magad is tökéletesen megtapasztalhattad a jelenséget... Sőt, állításod szerint gépész vagy, akkor a tapadási súrlódás és a csúszási súrlódás közötti különbséget nem kell elmagyarázni. Sőt, talán azt sem, hogy a gumi sosem tapad tökéletesen, mindig van egy bizonyos kúszása... Amit írsz, hogy majd arra megy a jármű, amerre kapar a kerék az teljes tapadásvesztésnél előfordulhat, de olyankor már amúgy is rég lerepültél a kanyarból érintő irányban.
*: ráadásul ezt megfejelted azzal, hogy ellenben a hátsó kerék hajtás az letol egyenesen... A valóság ezzel szemben az, hogy a hátsó kerék hajtású jármű eleve sokkal hajlamosabb az ún. túlkormányozottságra, pont azért nehezebb erős hátsó kerekes autót vezetni, mert ilyenkor az intuícióddal ellentétesen reagál. Túlkormányzott szituban a gázelvétel növelni tudja a túlkormányozottságot, és ennek - ellenkormányzás nélkül - kipördülés lesz a vége. Amúgy talán épp ez lehet a magyarázata annak, hogy (zömében) első kerék hajtásúak az autóink, de egyetértek, hogy ez itt teljesen OFF, nem erről volt szó, hanem rollerekről.
Amúgy abba az okoskodásba meg már ne is menjünk bele, hogy kanyarodás közben nem szabad fékezni, hanem előtte kell (igen, van alapja, ún. stabil gáz), mivel nem tudom, hogy feltűnt-e, de előfordulhat, hogy valami akadály kerül eléd az úton, ami előtt illene megállni, tehát adott esetben muszáj fékezni kanyarban is. (Vagy ha pont ráfordulnál egy megállási pontra, mondjuk egy átkelőnél a bicikliúton, vagy ha leparkolsz valahova a rollereddel stb.) Lehetne hosszan sorolni, mikor nagyon nem előnyös az, ha megfékezzük az első kereket! (Az, hogy neked erről sincs fogalmad, nem meglepő... Gondolom motoros jogsid sincs, és vezetéstechnikai tréningen sem voltál soha... De azért el akarod magyarázni, hogy hogyan kell kanyarban vezetni a járműveket: szerintem inkább ne csináld, mert hülyeség a vége...)
Alacsony teljesítmény tartományban ezt a kritériumot hajszolni önkicseszés lenne.
Ezzel egyetértek! Csak ne akarj mögéje a fizikával ellentétes indoklást adni. Ennyike. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31395 üzenetére
Kisebb sebességnél az első kerék hajtás kifejezetten előnyös, ha kanyarodásról van szó.
Hogy mi?Előnyös, naná, főleg, ha úgy van beállítva a motorfék, hogy már egy sima gázelvételre megfékezi a kereket, ami keresztbe fordul és pofára esel. Mesélj még!
(Gyorsításról ne is beszéljünk, ha a terheletlen kerék kipörög, aztán megy, amerre tud.) -
DigitXT
félisten
válasz
xandrush0831 #31377 üzenetére
Illetve jelen vs. valami elképzelt és folyton változó jövő, amire mindig optimalizálni kell a vásárlást, de legalábbis félni kell tőle! Ennek már 5-6 éve minimum. Fingreszelés tényleg. Tudom-tudom, most már istókuccse hatályba lép, jövőre, szóval idén ne vegyen semmit!
-
DigitXT
félisten
válasz
csababarca #31341 üzenetére
Én vezeték nélküli töltőset vettem, imádtam addig a pár napig, amíg nem jött az esés.
Konkrétan típusspecifikus tok kellett ugye (nekem egy P30 Pro volt az alany), alá a töltős tartó, meg a kormányra rögzíthető bilincs. Ez a 3 cucc volt valami 60K. (Tukmálták volna még a rezgéscsillapítót is alá, mivel egy motorkerékpár a rezgéseivel könnyen kinyírja az optikai stabilizátort a telóban, mondtam, hogy tudom: veszek azt is, ha motorra rakom...)
Ui: ha nem akarsz tölteni, elég a tok, és a kar. Nekem az alu jobban tetszett, bár feláras... Ha meg tölteni akarsz, de nincs 12V rendszered (nekem volt), nos van USB verziója is.
-
DigitXT
félisten
válasz
csabyka666 #31338 üzenetére
Használd a PH! beépített képfeltöltőjét, mert az egy dolog, hogy most is hibát dob a link, később egyszerűen eltűnhet az adott oldalról.
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31335 üzenetére
Csak a QuadLock, az még pofára esésnél is véd.
Na jó, minden ellen az sem,
ha az aszfaltba csapódik a teló tönkremegy, de legalább a biztosító elfogadja...Szerk: gagyi tartóval az a baj, hogy anélkül is kieshet a telefon, hogy elesnél.
-
DigitXT
félisten
válasz
csabyka666 #31313 üzenetére
Ez kifejezetten a sima kefés motorra vonatkozik.
BLDC-nél is van BEMF, hasonló a dolog fordulatszám-limitációs hatása, de azt nem tudod "közvetlenül" DC-vel hajtani.
Mármint kihagyva a vezérlő elektronikát. Ami azt illeti, egy kefés motort is hatékonyabb PWM szabályozással lelassítani, ha meg cél, hogy terhelés függetlenül fixen tatson egy adott sebességet, akkor nem úszod meg a visszacsatolást sem. De nem muszáj hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Elite: Dangerous
- One mobilszolgáltatások
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nintendo Switch 2
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali médialejátszót?
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!