- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
De épp a "nyelvi modell" válaszol a te problémádra is:
https://iask.ai/q/js-g-r-i-st-lus-szellemes-torz-t-s-p-lda-Xiaomi-roller-nqb4ip8
-
PociAti
őstag
válasz
heavygrip
üzenetére
Ez a normális link, ha valakit érdekel:
https://hvg.hu/tudomany/20250816_elektromos-roller-xiaomi-electric-scooter-5-pro-teszt-velemenyA szerző tömkelegével ontja magából a hasonló, alacsony színvonalú írásokat. Nézzük csak a nyitó mondatot:
Elöl-hátul rugózó futóművel és akár 1000 W-ra képes hátsó villanymotorral támad a Xiaomi Electric Scooter 5 Pro, melyet úgy alakítottak ki, hogy ne kelljen rá kötelező biztosítást fizetni.
Értelmetlenül kacifántos és képzavaros megfogalmazások tömkelege. Rengeteg egymástól független műszaki paramétert próbál belegyömöszölni minden mondatba, majd ezeket kényszeredetten valahogy összefűzni egy mondattá.
1, A roller nem támad. A gyártóról, a Xiaomiról sem lehetne elmondani hogy támadnak, és főleg nem egy "akár 1000 W-ra képes hátsó villanymotorral".
2, Ezt a rollert nem úgy alakították ki, hogy a magyaroknak ne kelljen rá kötelező biztosítást kötni*. Vagy hiányzik a mondanivaló, vagy pedig hülyeség.
*Utólag vettem észre, ezt se tudta normálisan megfogalmazni. "Ne kelljen rá biztosítást fizetni."A folytatásban a konkrét termék helyett egy évszázaddal azelőtti dolgokról ír. Irreleváns tartalom. Majd annak egy ritka példányának árához hasonlítja azt a rollert.
Nem tárgyi hibákkal van tele a cikk, hanem értelmetlen, céltalan mondatokkal. Pl.:
A rolleren elvileg akár két személynek is jut hely, azonban mivel ez igen veszélyes, inkább kerülendő az ilyen jellegű használat.
A cikk habosítása. Tesz egy megállapítást, majd még abban a mondatban kifejti hogy az valójában milyen hülyeség lenne. Pedig lenne miről írni, helyette félrebeszél.Minden mondata annyira kényszeredett, mintha leütésenként kapná a fizetését, és ezzel a szófosással a rendszert próbálná kijátszani.
Az indexkapcsoló bal oldalt található, a középen lévő kijelző többek közt a sebességgel, az üzemmóddal és a töltéssel kapcsolatos infókat jeleníti meg, a kormányszarv elejében lévő LED-es fényszóró pedig éjszaka jól megvilágítja az előttünk lévő útszakaszt.
A hátsó lámpát is felvonultató világítás alaphelyzetben manuálisan kapcsolható be, de lehetőség van automatikus aktiválásra is, ilyenkor a fényszenzor adataira hagyatkozik a technika.
... hátsó lámpát is felvonultató világítás ...
A valós intelligenciával nem rendelkező nagy nyelvi modellek különb írásokat generálnak!
-
heavygrip
senior tag
-
heavygrip
senior tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Na igen és lenne pluszba egy első kereked ha bármi lenne.
Más
A cikket [link] lentebb tekerve ott a 110 éves autoped. Vajon akkoriban is sok volt a gyűlölködő? Vagy ez most lett divat? A sok mami, papi elfelejtette hogy akkoriban is volt "nem szokványos" közlekedési eszköz?*Szerk.: valamiért nem jó a link, Tech: Rugózik és indexel is a Xiaomi új rollere, teszten a Scooter 5 Pro https://share.google/GUaTYShJgdEX031k3
-
xandrush0831
senior tag
-
heavygrip
senior tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Ja látom mostmár.
Igen, néztem róla videót amit te linkeltél, az valóban baromi egyszerű.
Hát passz, magam sem tudnám hogy kezdenék hozzá, mi felénk nem vállalná egyik gumis se szerintem. Otthon meg mivel lövöd fel? Még nagy nehezen rá teszed, de az is macerás, ugye karcolod is közbe. -
DigitXT
félisten
válasz
heavygrip
üzenetére
A motorból nem csak a kábel áll ki*, hanem a tengely is, az az állórész rögzítése a villába.
Ha nem látsz a csapágyon kívül semmit, az lehet teli felni, de motor nincs benne az ziher!*: leszedni épp lehet, ha sérült, kell is, de forrasztással jár, és teljes szétszereléssel...

(Tengelyt is ki lehet szedni, de házi módszerrel kvázi lehetetlen, prés kell hozzá és úgy.
) -
Joyor T10-el van vkinek tapasztalata?
-
xandrush0831
senior tag
-
heavygrip
senior tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Csak a megengedett bar nyomás miatt gondoltam hogy jobb minőségű, nyilván nem 86 pi -n kell használni de lehet jobban bírja a 3.5 bar -t mint a gyári gumival.
Van különbség első és hátsó abroncs között? Passz, "roller külső gumi" néven fut, szerintem oda rakod ahova akarod.
Ja én ezt arrafel kérdeztem,mert hogy azt írtad rendelsz inkább egy első abroncsot, mivel gumival együtt adják,de a képeden az a hátsó, mert látszik hogy az a motorral ellátott abroncs
Tehát most akkor a hátsóval kaptad a defektet a kép alapján. Bonyolult leszedni a kábelt róla? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Szerviz segíthet, illetve szerelőpaszta vagy folyadék. Szokták ajánlani a szappanos vizet is, noha belül némi korróziót is kiválthat. Vazelin vagy hintőpor a peremhez nem javallott a források szerint.
Kényszerhelyzetben magam részéről gumibelsőt is tehetnék bele, ha úgy alakulna. Hintőporral szoktam alaposan megpakolni, hogy bírja a gyűrődést. Kb. 1 év / 1500 km után keletkezett gyanús kis tűszúrásnyi lyuk, amit okozhatott dörzshatás. Arra foltot raktam (mert nem volt kéznél tartalékbelső), azóta is jó.
Ehhez vegyük hozzá, hogy kényelmi és járműkímélő okból szoktam 1,9 -2,2 bar nyomásra fújni, ami puhának számít a kategóriában.
-
heavygrip
senior tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Jézus, jól át szúrta a gumit...
Ez jó féle gumi lehet, 86 psi van rá írva, a gyárira meg csak 36 psi.
Ez nem hátsó kerék? -
xandrush0831
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Már mindegy, rendeltem újat és fel is raktam.

Csak felfújni nem sikerül. Nem ugrik a helyére mindenhol a tubeless abroncs. Reddit szerint autószervíz, mert ott tudnak bele fújni elég nagy nyomáson. Benzinkúton próbáltam, de nem pattintotta be. 4 órája ezen a szaron pörgök, már arra is gondoltam hogy inkább rendelek egy új elsőkereket, mert azon gyárilag rajta van az abroncs, minimálisan felfújva.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Pedig ez nagyon jól javítható házilag is, ha van hozzá készlet:
https://www.youtube.com/watch?v=fQWSzM5-Vwk
https://www.youtube.com/watch?v=0ZObKnAcINc
Autógumisoknak pedig rutinmunka, és mivel szét sem kell szedni, így elvileg mindegy is neki. Ahogy szokták mondani, futófelületen kell lenni a lyuknak, azt tudják vállalni. Oldala nem jó.
-
Enigma1945
őstag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Bruhh, sajnálom

Hála istennek én még soha nem jártam így -
xandrush0831
senior tag
Na mondjuk spec nem meglepő hogy a tubeless is odalett...
-
pusszycat
nagyúr
válasz
xandrush0831
üzenetére
Valamelyik videoban láttam, h be kell zsírozni meg hő fúvóval felmelegíteni, h engedjen.
-
válasz
xandrush0831
üzenetére
Biciklis boltban nálunk nem vállalták.
-
xandrush0831
senior tag
válasz
xandrush0831
üzenetére
Sikerült. Rommá húztam 4 kötegelővel, aztán satuba fogtam, és teljes testsúlyból sikerült belefeszíteni nagynehezen egy villáskulccsal.
Már az se érdekel, ha sérült.
-
xandrush0831
senior tag
Ha bemegyek egy gumishoz, felrakják a roller gumikat is ugye? Az ideg széjjelvág. Mire körbe érnék, kipattan a másik oldala.
Ilyenkor nem jó hogy széles.
-
Emunem
őstag
válasz
xandrush0831
üzenetére
… és akkor melyik futárszolgálattal küldték?
-
xandrush0831
senior tag
Nem reklám, semmi közöm a céghez, inkább csak tapasztalat utáni ajánló másoknak. roller-alkatresz.hu: tegnap 12:33-kor rendeltem egy tubeless gumit a Kukirin G2-höz, ma reggel 8:33-kor az automatában volt.
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-.
üzenetére
Közben megtaláltam egy összefoglalót és igen, kellett volna jegyet vennem rá, szóval bár jogilag akár jól is értelmezhettem a fenti szövegezést, az összefoglaló egyértelműsíti, hogy szükséges rá jegyet venni, nem a kerék átmérő dönti el.
Na, már ezt is tudom. Legközelebb természetesen veszek.
(Ezt most úgy tűnik elblicceltem) -
.-..-.
tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Szerintem félreértetted a dolgot.
Nem azért nem vettem kerékpár jegyet, mert "úgysem kéri a kalauz", hanem azért, mert amikor az automatában kiválasztottam a kerékpárjegyet, jött a választási lehetőség a kerék átmérőről. Ennek 11" átmérője van és az ingyenes (<16"), tehát nem ad hozzá jegyet.
Tehát kerékpárnak minősül nem összecsukott állapotban, viszont olyan kerékpárnak, ami ingyenesen szállítható. Feltételezem ezért nem is érdekelte a kalauzt. Megkérdezte, hogy a kerékpárok hozzánk tartoznak-e, mikor mondtam, hogy csak a roller, továbblépett a következő csoporthoz.
És igen, a nem összecsukott roller kerékpárnak minősül. Viszont a kerékméret miatt úgy tűnik ingyenesen szállítható kerékpárnak.
Szóval ... ezért érdekes ez a helyzet és ezért vezettem le fentebb, hogy jól értem-e a dolgot. Én úgy értelmezem, ez egy 11" kerékátmérőjű kerékpár volt.
Akkor a töltésről is egy gondolat...
Mivel kimondottan a kerékpárszállító részhez volt felszerelve 2db hálózati csatlakozó (annak a korlátjára szerelve egészen pontosan) azt feltételeztem, ez pontosan ilyen célra van kihelyezve. Ezért töltöttem róla. Nyilván egy utasülésnél lévő aljzatot nem jutna eszembe felhasználni. -
válasz
.-..-.
üzenetére
A rollerre nem kell jegy, amennyiben összecsukva viszed.
De ugye akkor se nagyon fér el az ülések alatt, vagy fent. Plusz tároló-zsákban kéne vinni, amit szerencsére még sose hallottam volna, h kérték volna.
Én inkább jegyet szoktam rá venni, mert nem csukom össze.Plusz ha elfoglalod a kerékpárszállitó részen a helyet a rollerrel, akkor a kerékpárjegyet vásárló utas jogosan követelheti, h add át a rollered által lefoglalt helyet a kerékpárnak, hiszen te nem vettél jegyet, ö meg igen.
Persze ehhez azért zsúfolt vonat is kell. (Pl Flirt, Desiro)
Az más kérdés, h kalauzok tekintélyes része egy nem összecsukott rollert látva nem kéri a kerékpárjegyet. Sőt, ha felmutatom, rákezdenek, h a rollerre nem kell kerékpárjegy. És nem akarják megérteni, h inkább megveszem a jegyet, de nem akarom összecsukni a rollert.
Ez ilyen.
Ja, és mindig 10 utazás utáni mittudomén 11. kalauz volt, akinek kellett a jegy a rollerre, úgyhogy én meguntam ezt, h "nem veszek, mert ugyse kérik". Biztos a Karma, h bevonzom az ilyen kallereket.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Persze, ezt tudom. Csupan pontositottam az univerzalis felhasznalas reszleteit.
En anno meg ugy tanultam, hogy az altalanos norma a +/- 5%.
Azota is aramkorok tervezesekor ezt vettem figyelembe.
Lehet vannak +/- 10% tureshatarok is, nem tudom. En torekszem a megszokot 5%-on belul maradni, az a tuti
-
PociAti
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Többek között tűréshatárt is megadnak hozzá.
Más fórumon különböző jogszabályokat és változásokat linkelgettek be emberek, ahol korábban aszimmetrikus érték szerepelt, most viszont mintha egységesen 8% körül lenne fel is és le is. Így lesz a 230 V hálózati feszültségből egy 212 - 248 V tartomány (vagy valami hasonló).
Tehát nagyjából 250 V a plafon, 240 V és +8% esetén pedig 260 V. -
PociAti
őstag
válasz
Leslie1966
üzenetére
Akartam kérdezni is hogy miként oldódott meg.
Mert említettél valami custom firmware bug-ot, ami után nem igazán akart frissülni, de dolgoznak rajta.Csak közben veled nagyjából egyidőben egy amerikai a Redditen jelezte hogy megkapott 3 frissítést.
Motor controller v1.5.0
Vehicle controller v1.5.13
Bluetooth v0.4.0Írnak is róla melyik miben változott. A szokásos biztonsági foltok mellett a BT résznél optimalizálták a külső akku megjelenítését a kijelzőn.
A központi vezérlőből viszont jóval nagyobb verziót kapott a tiédnél, ennél az újnál optimalizálták a műszerfalon megjelenő megtett kilométerek kijelzését. (Remélhetően azt jelenti-e, hogy reálisabb értéket mutat hátralévő távként.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
.-..-.
üzenetére
240 V névleges értéket tüntetnek fel, mivel több országban lehetséges ennyi, ahol még nem teljes a 230 V-ra való szabványosodás, ami egy ilyen törekvés állítólag mindenhol.
De ha megnézünk TV-szervizkönyveket is például, akkor kiderül, hogy általában 260 V esetleg 250 V a tűréshatár (noha nem ez van a készülékre írva), hiszen nem lehet, vagy nem szabad annyira kiélezni a helyzetet, kell biztonsági tartalék.
-
kovacs65
őstag
válasz
.-..-.
üzenetére
Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor jól gondolod. Én napi szinten vonatkozok elektromos rollerrel. A jegyvizsgáló (alias kalauz) soha nem szólt, ha nem volt összecsukva, még a nem kerékpárszállító kocsiben sem. Sőt kerékpárt is gyakran szállítanak a peronon, mert nincs kerékpárszállító vagy már nincs hely, a lényeg hogy jegy legyen. Nem tapasztaltam semmi rosszat az elmúlt kb 5 év alatt semmit a rollerrel kapcsolatban
-
Leslie1966
senior tag
Sziasztok !
Megoldódott a firmware frissítési mizéria, ma reggel frissült szépen. Most így néz ki a szoftveres.állapot :
-
.-..-.
tag
Hmm...
Most olvasom, hogy vonaton kerékpárnak számít a "nem összecsukott állapotban szállított" emberi hajtású és elektromos roller is. Ha összecsukom, akkor csomagnak számít.
Ez annyiból érdekes, hogy hazafelé az automatából vásárolva a jegyet csak azt láttam, hogy 20" alatti kerékmérethez nem kell jegy, afelett kell.
Akkor próbálom értelmezni:
1. összecsukva a rollert - csomag - tehát szállíthatom bármelyik vasuti kocsiban
2. nem összecsukva a rollert - kerékpár - tehát csak kerékpár szállító kocsiban vihetem
2a. 20" kisebb kerékméret miatt nem szükséges rá kerékpár jegyet venni
Ez így mennyire valid gondolatmenet? -
.-..-.
tag
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Nem szolt. Es jegy sem kellett ra, mert 20 col kereknel kisebb. Voltak kerekparosok a vonaton, utanam eppen el is akadt az egyiknel, mert nem vett jegyet.
Amugy arrol nem tudtam, hogy tilos tolteni. Ott volt a kerekpar tarolohoz kihelyezett dugalj, hat hasznaltam. -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A G3-ban egeszen pontosan 100-240V/50-60Hz tapegyseg van.
A nehezseg annyi benne, hogy valami mugyanta-szeru cuccal van az egesz kiontve az IP67 vedelem miatt.
A keszulekhaz femnek tunik, feltetelezem a hoatadas miatt.
Valoszinuleg egy szokasos PWM-es tap lehet. [kép] [kép]
33430 HUF (AFA-val) + 4336 HUF szallitas(De ha belegondolok ... az MSI gamer laptopom tapja is ennyibe kerul nagyjabol. Igy alapvetoen nem kiugro egy 200W+ tolotonel az ar)
-
-
heavygrip
senior tag
válasz
pusszycat
üzenetére
Én ilyet vettem:

Befújtam oszt cső. A Masternél amúgy sincs rommá húzva a lengőkar csavar. Még menet rögzítőt is tettek rá.. mondjuk ez a 2025-ös modell, a 2024ről láttam videót hogy nem akar megmoccanni a lengőkar,pedig kivan véve a rugós tag. Bár szerintem azzal ugarattak is, meg kapta a terepet bőven és amiatt megvan hajolva ott az egész cuccos. Lehet ezért sem mozog.
Én már be fújtam vele többször is és nem jött ki a zsír.
Vettem kúszó zsírt az ilyen:
De erre azt mondta az AI hogy nem alkalmas hosszabb távon. Közepes kenése van és el hagyom egy idő után, nem marad meg ahová befujod, amolyan WD40 alternatíva. Így nem is használom a rollerhez. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Hifis konteós fantazmagóriás laikusok irreleváns a téma vonatkozásában, említésre sem méltó. Villamoson, metrón a hajtómotor elektromágneses tere lemágnesezhet egy floppy lemezt vagy magnószalagot, éppen nem zárható ki, de ez is irreleváns a tárgyalt problémára. (Merevlemez árnyékolt ilyen ellen.)
A roller beépített töltője lényegileg egy szokványos PWM-tápegység, csak CC/CV töltésre felkészítve (csak kicsit más a szabályzás, az áramot precízebben figyeli), ami általában 260-150 V input között működőképes, stabilizál, ez a lényege. De vannak PWM-tápegységek, ami 90-260 V között univerzális, így ugyanazt forgalmazhatják Amerikában is. Mint minden tápegység, néha elpukkanhatnak, egyéb okokból.
-
PociAti
őstag
válasz
.-..-.
üzenetére
A mérleg mindkét serpenyőjébe bőven lehet még pakolgatni dolgokat.
Nagyon ritkán közlekedem vasúttal, így nem is annyira olvastam utána milyen fejlesztésekkel pakolták tele a kocsikat. És olyan hírek se nagyon jöttek velem szembe, hogy utasoknak tömegével mennének tönkre az elektromos készülékeik amiatt, mert vonaton töltenék.
A másik oldalon inkább rendkívül apró jelenségek vannak.
Ezek a modern trafók lehet érzékenyebbek bizonyos dolgokra. Például a szakaszok közötti átkapcsoláskor lehetnek olyan elektromágneses vagy egyéb jelenségek, ami zavart okozhatnak valahol a roller rendszerében töltés során.
HiFi körökben a készülék és a konnektor közötti hálózati kábelért is képesek egyesek 1.000 dollárt kiadni.
Vagy amikor még iskolásként floppy lemezen hordoztuk az adatokat, akkor egy villamossal megtett út során simán átrendeződtek a bitek az adathordozón. (Tudom itt másként tárolódnak az adatok, de ki tuja melyik elemre van működés közben kellemetlen hatással.)
Plusz ott a rázkódás is, ami apró kontakt hibákat okozhat.És ott van mindezek felett a rossz anyagi helyzet, hogy a vasútnál gyakran csak áthidalják a problémákat, nem szakszerűen vannak kijavítva a hibák. Hiába tervezik meg jóra a védelmi vonalat, ha nincs pénz megfelelően karbantartani.
Ezek az apró tényezők összeadódva meg se közelítik azt az optimális töltési körülményt, amit otthonomban el tudok érni. Ezért én a saját cuccain esetében kerülném a vonaton való töltés.
A mérés nekem is eszembe jutott, csak nem akartalak erre megkérni.
A Ninebot iszonyat sok adatot gyűjtött be az akkumulátorok töltéséről, használat és állás során történő lemerülésről. Éveken át gyártották a bérrollereket, baromi jól tudták monitorozni a töltéseket, vagy ha kellett, akkor teszt jelleggel átállítgatni a dolgokat az újabb valós "tesztekhez".
Ezeknél a harmadik generációs rollereknél a BMS 2.0-ba sok újítást beletettek, talán még a naplózás is része és hogy azt valamilyen módon feldolgozzák. Most mintha kevesebb információt találnék róla, lehet valami dokumentációban olvastam nem a honlapon, de a GT3 Pro esetén is csak annyit találtam most a szokásosak mellett mint: Töltési idő nyomon követése, Akkumulátor állapotának figyelése. Érdekelne milyen adatokat gyűjtenek be. -
pusszycat
nagyúr
válasz
alphamooncam
üzenetére
Ma jött meg a szilikon spray eddig (én balga) WD 40 fújtam be (2x), ami ugye nem jó a guminak csak nem tudtam. Viszont egyből éreztem a hatását. Szétszedve nem láttam 3 hónapos a roller 400 km mentem vele.
-
alphamooncam
őstag
válasz
pusszycat
üzenetére
Mennyi ideje használod így szilikon sprézve?
Nem vagyok nagy híve a félmegoldásoknak.
Csak azért érdekelne, mert ahogy látom videókban szarrá vannak húzva a lengőkarok csavarjai egyes rollereken, azon meg önmagában nem segít a befújás.
Ha befér az anya alá egy rugós alátét az sokkal biztosabb megoldás, természetesen előtte szétszedve, bezsírozva.
Ha láttál már rugós alátét, akkor te is megfigyelheted, hogy úgy van kialakítva a "vágás", hogy ha balra próbálnád úgymond letekerni, akkor ellenáll, belemaródik egyszerre az anyába és a lengőkarba, vagy akármibe, amihez oda van csavarozva.
Szóval ha szorul a tengely, az csak látszat megoldás ha kívűlről besprézed, mert vagy bekúszik a szilikon oda ahova kell, vagy nem.
Ha be tud menni, akkor olyan könnyen ki is tud, nem véletlenül nem olajat, hanem zsírt használnak ilyen helyeken.
A pár filléres rugós alátétnél meg el sem lehet rontani a nyomatékot, annyira kell meghúzni, hogy éppen ellaposodjon az alátét, vagy meghúzod érzésre amennyire szükséges, majd annyira oldod meg hogy még ne kezdjen el nyílni az alátét.
-
.-..-.
tag
válasz
PociAti
üzenetére
Kozben pluszban meg annyit sikerult kideritenem MAV oldalrol, hogy ezekben az "elovarosi" vonatokban (nem sikerult megjegyeznem az emeletes vonat nevet) a 230V resz is inverteres, tehat stabilizalt. Igaz ugyan, hogy +/-10% turessel dolgozik, viszon valodi szinusz jelet szolgaltat (nem csak "kvazi szinusz") ami azt eredmenyezi, hogy akar villanymotor is uzemeltetheto lenne rola.
A tureshatart atlepve lekapcsol. Jellemzoen feszultsegesesek miatt, amikor halad a vonat es atkapcsolas van ket felsovezetek szakasz kozott. Viszont nincsenek kiugro feszultseg csucsok az elovarosi vonatokban, mert az inverter azt is figyeli. Ezert lehet nyugodtan akar laptopokat is hasznalni.De amugy ez csak info, magam fogom megmerni.
Legkozelebb viszek egy fogyasztasmerot, ami kepes naplozni a valtozasokat. Vagy ha mar amugy is mikrokontrollerekkel foglalkozom, akkor csinalok egy sajatot, ami microsd-re rogzit.Es ha mar mikrokontroller ...
A Ninebot Max G3 a vezerlesben STM32 mikrokontrollert hasznal. Technikailag pofon egyszeru lenne lementeni az aktualis firmware-t, atirni par erteket es visszatolteni a limit-ek feloldasa vegett. Megoldhato fotok alapjan kis trukkel forrasztas nelkul is.
Van arrol info, hogy valahol fixen naplozna a max sebesseget?
Olyasmire gondolok, mint ahogy naplozza nvram-ban, az akku ertekeit. (tulmelegedes, tulmerites)
Azert kerdem, hogy esetleg problema eseten visszatoltve a gyari firmware-t, lehetne-e gariztatni?(Az F3 eseteben is erdekelne ez, mert epp most vettem a felesegemnek)
-
pusszycat
nagyúr
-
tototos
addikt
Sziasztok!
11 ker körül hiba érdemes vinni átnézésre a rollert? Megvettem az OOTD S10t és szeretném átnézetni. Valahol olvastam, hogy a lengéscsillapítók tengelyét érdemes zsírral összerakni és akkor puhább lesz.
-
PociAti
őstag
válasz
zenit73
üzenetére
Kereséskor most túl nagy mélységig nem mentem le megtalálni a legolcsóbb ajánlatot. Lehet a FixPart az egyetlen, aki már kilistázta a magyar nyelvű webáruházában a Max G3 belső töltőjét. Valójában az SKU kódjára kerestem rá, úgy biztos a találat (és kisebb eséllyel valami kínai hulladék az AliExpressről).
Ahogy látom ez a FixPart több, mint 15 millió terméket forgalmaz, és közel 30 európai országban vannak jelen. Gyakorlatilag a magyar oldal is csak egy fordítás, egy magyarított megfelelője egy hatalmas alkatrész adatbázisnak. Ez részben megindokolja a magas árakat. Székhelyét nézve holland a cég, ami logisztikai szempontból elég jó bázis.
Feltételezhetően abban erősek, ha kell valami alkatrész akkor jó eséllyel nekik lesz elsőnek. És ez megmutatkozik az árakban is. Csapágybolttal áraival nem tudják felvenni a versenyt, de talán nem is az a cél.
A Segway MAX G3 belső töltője (a store.segway.com-on) 51 USD,
a MAX G2 töltője pedig 49 USD, a FixPartnál már az is 42.455 Ft van megjelölve végösszegként.23.900 Ft a roller-alkatresz.hu-n, de nem vásárolható, nincs készleten;
47.050 Ft a FixShop-nál;
a pepita.hu sajnálattal közli velem, hogy a 118.400 Ft-os ár ellenére sajnálattal közli: "Erről lemaradtál, elfogyott".Arra számítottam hogy az előd modellek (max G2, max G30) töltője már közelít az 50 dollárhoz, de csak elvileg van így, gyakorlatban nem kapható vagy csak hasonló áron.
-
válasz
PociAti
üzenetére
GT3pro még nincs, ezért a GT2 alkatrész árait végignéztem a linkelt fixpart oldalon.
Elmebaj árak vannak, számmal néztem végig, van benne csapágy is (kínai) 14e-ért, mivel csapágyüzletben dolgozom megnéztem, ez nálunk kínai gyártmányban 1000ft alatt van, japán gyártmány 2300ft, japán rozsdamentes kivitel 4300ft. -
Egy Segway ZT3 Pro kiütve mennyivel tud menni?
-
Tangerine
senior tag
Ez elektromos rollernek számít?
-
PociAti
őstag
válasz
.-..-.
üzenetére
Nem állítottam oksági kapcsolatot a kettő közé. A napelemeket mint feszültségingadozást előidéző jelenségre akartam felhívni a figyelmet. És hogy a feszültségingadozás milyen károkat tud okozni.
Ha a MÁV rendszerek által nyújtott "lakossági" feszültség szerinted biztonságos, akkor ám legyen. A MÁV jelen állapota miatt az ott tapasztalt állapotok elég széles skálán mozognak.
A technológia amit felvázoltál az elég nagy toleranciával (pufferrel) rendelkezik, ami végső soron megnyugtató. Ettől függetlenül kerülném, mivel ezek a belső töltők elég érzékenyek. -
.-..-.
tag
válasz
PociAti
üzenetére
Nem tudom hogyan sikerult egy napelemek visszataplalasabol eredo feszultsegemelkedest osszehozni a MAV vasuti kocsik halozati feszultsegevel, de semmi kozuk egymashoz. Ne keverjuk oket szerintem.
A MAV a tavvezetekbol nyert 125kV feszultseget transzformalja 25kV-ra amivel az uzemi nagyfesz. berendezeseit (mozdonyokat is) uzemelteti. Minden vasuti kocsi ebbol kap 230V-ra transzformalva "lakossagi" feszultseget. A berendezesek egy resze UPS megoldassal van tamogatva vasuti kocsinkent, olomsavas akku-k segitsegevel. Mondjuk a halozati dugaljak pont nem.
De ... ahhoz, hogy akkora tulfeszultseg keletkezzen a 230V (secunder) oldalon olyan merteku feszultsegemelkedes szukseges a 25kV halozatban (primer), ami biztosan nem kovetkezik be.
Feszultsegeses tortenhet, siman lehet, hogy a 230V csak 210V vagy kevesebb (peldaul ugyanazon a felsovezetek szakaszon egyszerre tobb mozdony indit es leesik a primer feszultseg), de az nem okoz kulonosebb problemat egy Li-Ion processzor vezerelt toltesben.
Ugyhogy jelen esetben biztonsagosabb a vonaton hasznalni a halozatot, mint a lakossagi, napelemekkel tulfesz-elt halozatokat. Peldaul az emlitett budakeszi halozatot. -
PociAti
őstag
válasz
.-..-.
üzenetére
Ne töltsd így a rollert!
Hacsak nem vagy rákényszerítve, túl kockázatos.
Ki tudja milyen feszültséget kapsz.Itt azt hiszem még nem volt, de a feszültségingadozásból eredő problémákra hívta fel ismét a figyelmet egy cikk a közelmúltban.
https://nepszava.hu/3285488_budakeszi-napelem-halozat-aram-tulterheles
Ha jól sejtem ez volt a kiinduló cikk és ezt vették át a többiek.Január vége óta Budakeszi Makkosi városrészében egyre több, hálózatra kötött elektromos készülék „füstöl el” – panaszolta lapunknak egy helyben lakó, de az érintett károsultakkal is kapcsolatban álló olvasónk. A hibákat, amiként azt hálózatüzemeltetőjük, az E.ON hivatalos mérésekkel is igazolta, alapvetően a konnektorból érkező áram feszültségének határértékeken túli ingadozása okozta.
A Ninebot rollerek belső töltője rohadt drága tud lenni. Esetedben kb. 51 dollár, de mire Magyarországra ér lesz belőle 43.191 Ft.
https://fixpart.hu/termek/segway-ninebot-tapegyseg-modul
És alapból meghibásodásra "hajlamos", valószínűleg a túlmelegedés miatt.És ki tudja mennyire szélsőséges feszültségingadozások ellen van tervezve a védelme. Amilyen feszültséget a MÁV szerelvényeken produkálni tudnak neked, az valószínűleg a budakeszi napelemes ingadozásnál is szélsőségesebb. És ha a védelem nem elég jó, akkor nem csak a tápegység megy tönkre, hanem ami mögötte van.
Abban meg nem igazán bízhatsz, hogy a MÁV valamilyen jogi úton nem védte be magát ilyen helyzetekre és a biztosító is gördülékenyen kártalanítana. Biztos találsz olyan embert, akinek semmi baja az ilyen töltéssel, de nekem nagyon lutrinak tűnik. Kényszerhelyzetben lennék és rendszeresen így kellene tölteni, akkor a töltő elé vennék valami védelmet. -
.-..-.
tag
Hazafele a vonaton [kép]
Kezd tetszeni a Ninebot Max G3
-
DigitXT
félisten
Azért gondolkodj el azon, hogy egy márkabubus válaszára hallgatsz kizárólagosan, vagy magadnak is utánanézel, hogy a konstrukcióban milyen hibalehetőségek vannak: vegyük pl. mindjárt a C-futóművet, az ilyen általában hajlamos a beszitálásra, az veszélyes lehet.
Képek alapján ennek a rollernek sincs utánfutása, tehát hajlamos a szitálásra, pont.
Mondjuk ez a roller a maga 25 km/h végsebességével talán nem jut el abba a sebesség-tartományba, ahol ez komolyan jelentkezne, de nem árt észben tartani. A másik, hogy az 1350W csúcsteljesítmény teljesen rendben van, a közhiedelemmel ellentétben csakis ez alapján lehet rollerek "erősségét" összehasonlítani (a névleges érték semmit nem jelent), viszont gyakran elhangzó "ellenérv" itt, hogy jajj mi lesz, mikor kijön az új KRESZ? 1000W fölött viszlát kerékpárút? Mondjuk azt mondom, várjuk meg, amíg tényleg kijön. Csak ne álljunk addig fél lábon, mert már több, mint 13 éve ígérik, és tényleg most már jövőre jön!
(Azért nem most, mert még komoly társadalmi egyeztetések folynak. Nem. De jó duma.)Szóval lehet márkákban bízni vakon, meg szervizháttéren gondolkodni, de engem sokkal jobban érdekelne, hogy melyik vassal esek kevésbé pofára. Mert az fájdalmas. (Hidd el.)
Ui: amúgy az első kérdés kb. az szokott lenni a fórumon, hogy hogy lehet kiütni a limitet... Onnantól kezdve izgalmasabbá válik, milyen sebességtől életveszélyes. Ha egyáltalán.
-
PociAti
őstag
Leírás szerint a sebesség és teljesítményadatok rendben vannak.
Viszont a hivatalos magyarországi forgalmazónál 50.000 Ft-tal olcsóbban árulják ugyanezt a modellt*:
https://naveeshop.hu/termek/navee-st3-pro/
Leírása szerint az is rendben van.
24 hónapot tüntettek fel mindkét oldalon, de a BstByte-nál konkrétan írják is hogy mely csapat áll mögöttük:
Garancia: 24 hónap Tanfield Kft.
Régebben az Okai rollerek kapcsán kerültek szóba, mert eredetileg egy botrányos múltú cég szervizelte őket, Tanfield vette át tőlük és itteni vélemények alapján egész jól álltak az ügyfelekhez. Aprilia, Ducati, a svájci Soflow szervizelésével foglalkoznak a Navee mellett. Ez amúgy újabb plusz pont mellettük.
https://tanfield.hu/szolgaltatasok/navee/*Mármint az általad mutatott árhoz képest 50k-val olcsóbban.
-
PociAti
őstag
Igen, a Navee rollerek simán az ajánlható rollerek közé tartoznak.
Valójában a Xiaomi, Segway-Ninebot és Navee laza családot alkot egymással. A városi kategóriába tartozó, tömegesen gyártott rollerek közül ezek rendelkeznek biztos háttérrel.
Hogy épp miért pont a Navee a többiek helyett, az leginkább ízlés kérdése. Ha úgy érzed pont a Navee ST3 Pro a neked való modell, akkor nyugodtan vedd meg. Viszont vásárlás előtt pontosan tájékozódj a variáns tekintetében. Legnagyobb eséllyel normál a normál európai változatot veszel, de ha megnézed a hivatalos oldalon roller specifikációját, akkor olasz, német, svéd, lengyel, svájci piacra más modellek jelentek meg, kisebb teljesítménnyel és végsebességgel. Xiaomik esetén a magyar kereskedőknél is előfordultak német és nordic (skandináv) modellek, szóval ezt mindig célszerű ellenőrizni.
-
norrberth
addikt
Én 95Kg voltam, mióta roller képbe jött elkezdtem fogyózni most 87 vagyok.
De még menni kell le, 80Kg már okés.
176Cm vagyok.
Testsúly Kalkulátorok szerint 75-80 között kéne legyek. És a tükör szerint is.... 😂
A jószág nem fog bírni menni alattam. 🤣
Plusz ha felnyalom a betont, nem mindegy mekkora súllyal vágódok.
-
AGE-T
őstag
Tiszteletem! Navee ST 3 pro az ajánlott kategóriába tartozik? Főleg városban használnám. 80kg. vagyok, főleg sík terepen közlekednék vele.
-
amdboy
senior tag
-
PociAti
őstag
válasz
amdboy
üzenetére
Szerintem vagy a rollerednél a szelep tüske áll ki túlzottan,
vagy a xiaomi kompresszornál az az elem, ami benyomja a tüskét. Valahogy ez eredményezhet torz mérési eredményt, helytelen működést.
Amikor a közdarabot használod, akkor az kijavítja, pontosabban áthidalja a problémát.Angolul auto valve, vagy Schrader valve a neve, ezekre keress rá ha jobban érdekel.
A célszerszám, amivel szerelik, kiszedik a szelepet: Tyre Valve Tool.
Ez az animáció meg bemutatja a szelep működését:
-
alphamooncam
őstag
válasz
amdboy
üzenetére
Nekem Xiaomi Portable Electric Air Compressor 2-m van.

A rollerem autószelepes, és gyorscsatlakozóval fújom.
Lecseréltem a próbán a gyorscsatlakozós fejet a pumpán arra kis középső kis fekete biszabaszra a képen, de nem volt mire rádugnom, így nem tudtam a nálad jelentkező hibát reprodukálni.
Mivel a gyorsszeleppel a tied is működik így a pumpa minden bizonnyal jó.
Két lehetőség maradt. (1) A toldó nem kompatibilis azzal a szeleppel, ami rollereden van, vagy (2) user error.
-
DigitXT
félisten
válasz
amdboy
üzenetére
Ha üresen bekapcsolod, mit mutat? Ez a 75 psi dolog még nyomásmérő hiba is lehetNE, de ha másik fejjel működik, akkor elég egyértelműen nincs rajta rendesen a csavaros fej. Finommenetes cucc, könnyű ferdén nekikezdeni: akár a szelepen a menet is lehet sérült. (Elég az hozzá, ha valaki szelepbehúzó helyett fogóval esett neki, aztán jól összeb.szta.)
-
amdboy
senior tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Annyi változás van, hogy a sima rátekerővel nincs haladás, viszont adtak hozzá egy " csiptetős" fejet is, azzal úgy néz ki felfújta. Csak hát ennek nem igy kellene működnie szerintem.
-
DigitXT
félisten
válasz
amdboy
üzenetére
Rendesen rátekerted?
Ha nem nyomta be a szeleptűt, akkor értelemszerűen 0 nyomást mér, viszont ha elkezded így erőltetni, úgy csak a saját csövét pumpálja fel...
Az megvan 1-2 mp alatt, és ott megáll. Ha rendesen rajta van, akkor mindenféle ikon kiválasztása előtt már mutatnia kell a mért nyomásértéket... A mód választás csak könnyebbség, automatán megáll a kiválasztott értéknél, elvileg tárolja a beállítást, adott módban, később előhívható. -
amdboy
senior tag
Sziasztok! A következő problémával küzdök. Vásároltam egy Xiaomi elektromos pumpát. Ezidáig nem kellett használnom de most úgy néz ki laposabb az egyik rollerünkön a gumi. Rátekertem a szelepre, kiválasztom a roller ikont és azt mutatja, hogy 75psi. Szerintem ez biztosan nem valós mert szemmel láthatóan lapos a kerék, illetve be is lehet nyomni ujjal. Ha leveszem mondjuk 50 psi-re akkor és megnymom a középső gombot elkezd kb 1-2 mp-ig berregni de más nem történik. Mi lehet a baj?
-
Van olyan weboldal ahol meg tudom nézni mi a legfrissebb gyári futó firmware a segway gt3 pro-ra? Jármű, akku, bluetooth, és motor firmware-re gondolok. Köszi!
-
PociAti
őstag
válasz
Leslie1966
üzenetére
Hát ha valami ismert bug áll a háttérben, akkor legnagyobb eséllyel ők fogják tudni megoldani.
Korábban a DownG app-ot használtuk firmware flashelésre. (Többesszám a SH-org közösségre vonatkozott.) És ha volt stock, azaz gyári fw, akkor ezzel raktuk vissza régit.
Lehet most is működne, de ennek előtte utána kellene olvasni, nehogy olyan bug legyen, ami miatt csak rontana a helyzeten.Az általad használt megoldásnál lehet ők is próbálnak lépést tartani az új gyári firmware-rel. Ezért tart tovább az új custom firmware létrehozása, mert nem csak az első gyári verziót "foltozgatják".
-
Leslie1966
senior tag
válasz
PociAti
üzenetére
Escooter-tuning.shop. Többször is visszatértem a gyárira, mert a nappali menetfényt nem lehet kikapcsolni és töltés közben a kijelző is folyamatosan világít a custom firmwar-el,
Vissza lehet állni bármikor, eddig nem volt gond a frissítéssel. Érdeklődtem, de eddig nem kaptam választ. Korábban ígérték-amikor írtam a fenti hibákról, hogy frissítik majd a firmware-t, ismerik a bug-ot, meg saját appot fejlesztenek, de eddig nem valósult meg semmi, pedig már két héttel ez előttre ígérték.A 35kmh-t egyébként simán tudja.
-
Tangerine
senior tag
Kaabo akkutűz
-
PociAti
őstag
válasz
Leslie1966
üzenetére
Milyen módszerrel módosítottál firmware-t? És melyik custom firmware került rá? Azoknak a felületén lenne célszerű érdeklődni.
Korábban is voltak félkész tuning módszerek, melyekbe benne lehetett ragadni. Aztán ha sikerült is tovább piszkálni, akkor meg 20 km/h sebességlimit lett a rolleren.
Az már csak mellékes kérdés, miért akartál gyárira visszatérni?
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-.
üzenetére
Megkertem a felesegemet, hogy mozgassa a fekkarokat.
Az elso feknel nem teljesen egyforman, de mindket fekbetet mozog. Ez relativ jol is fog.
A hatsonal viszont a kerekhez kozeli meg sem mozdul, szinte rajta van a fektarcsan, de a tavolabbi eleg sokat mozdul, mire eleri a tarcsat.
Ha jol nezem az a gond, hogy hatul a tarcsa nem pontosan a fekbetetek kozotti res kozepenel van. -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mivel 2 napos a roller es a fekkart nem tudom a 2/3 resznel jobban behuzni, nem a bowden beallitassal van a gond.
A gond ott van hogy akkor sem fog rendesen a fek, ha megnyujtom a bowdent vagy letorom a fekkart, olyan erovel huzom.
Az elso szuper, de ha egy 25-os temponal azzal veszfekeznek, hat lehet azt vennem csak eszre, hogy 25km/h-val ulok a levegoben.
Szoval, emiatt gyanakszom rossz beallitasra, mert sem bowden nyulas, sem koszolodas nem lehet. Kezdettol fogva, azaz ket napja, a doboz kibontasa ota ilyen.Nem ismerem ezt a mechanikat, de nekem olyasminek tunik, amiben mindket oldalon mozog a fekbetet.
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - drón szett - ÚJ állapot - Care Refresh
- DIY Autodarts 3D nyomtatott automata számláló rendszer PC-vel, monitorral, játékra készen
- DJI Mini 3 pro RC drón szett - 2 akku, táska, makulátlan állapot
- DJI Air 3 Fly More Combo drón szett - 3 akkumulátorral, táskával
- DJI RC 2 távirányító
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G7S28BG700EP 28 144Hz IPS4K 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- LG 45GX950A-B - 45" Ívelt OLED evo / 5K WUHD / 165Hz-330Hz / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1
- Netatmo Presence okos kültéri kamera / 12 hó jótállás
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

Már az se érdekel, ha sérült.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Feltetelezem a Battery azert inaktiv, mert eppen Sleep-modban van a gep, mert egy ideig most nem hasznalom.