Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- KISDUCK: WhatSUP?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PSti: Elit Liga - Titkos prím szám
- Lalikiraly: Derail Valley - Hírek! #2
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
19965 - 19901
19965 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-11 13:28 Téma összefoglaló
-
grizlisandor
veterán
(rögzített hozzászólás)Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
norrberth
addikt
Ezért jó a G astra, annak emelő sem kell
. A kertben simán alá fekszek szemből, karton papír vagy nylon zsák magam alá és ennyi. Simán hozzáférek a teknőhöz, dobom alá a lavort és kész. Sajnos a J astra már nem ilyen, az alatt ráadásul van tálca is, azt is le kell szednem előtte, ahhoz már kell az emelő és 2 db bak.Én csak aláemelek a szerviz emelési ponton
Küszöbök likeolják🥰
-
tboldi
nagyúr
. A kertben simán alá fekszek szemből, karton papír vagy nylon zsák magam alá és ennyi. Simán hozzáférek a teknőhöz, dobom alá a lavort és kész. Sajnos a J astra már nem ilyen, az alatt ráadásul van tálca is, azt is le kell szednem előtte, ahhoz már kell az emelő és 2 db bak.Ezért jó az akna.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
peterattila
aktív tag
Meg is volt az olajcsere,
Sok kép nincs, de azért mégis

Pollenszűrőben másfél év és 35e km volt, olajban 4 hónap és 8400 km.
Anyagktg 17e Ft.
. A kertben simán alá fekszek szemből, karton papír vagy nylon zsák magam alá és ennyi. Simán hozzáférek a teknőhöz, dobom alá a lavort és kész. Sajnos a J astra már nem ilyen, az alatt ráadásul van tálca is, azt is le kell szednem előtte, ahhoz már kell az emelő és 2 db bak. -
Qru
MODERÁTOR
allegro
Thx!
-
Kronos3000
senior tag
-
Qru
MODERÁTOR
Olajcseréhez majd csak ősszel használom. Elsősorban kézifék kötél cseréhez vettem, van bak is, de ezt biztonságosabbnak érzem. Twingo 2-nek elég magas az alja, olajcserekor csak egy picit kellett ráemelnem. 12e volt párban, nekem bőven megérte.
Az jó ár. Hol vetted?
-
Kronos3000
senior tag
Olajcseréhez majd csak ősszel használom. Elsősorban kézifék kötél cseréhez vettem, van bak is, de ezt biztonságosabbnak érzem. Twingo 2-nek elég magas az alja, olajcserekor csak egy picit kellett ráemelnem. 12e volt párban, nekem bőven megérte.
-
bul07
nagyúr
Figyelni kell mert sok hírdetés trüköss, és a tulfutás gátló magasságot adják meg, a kerék meg jó pár centivel alacsonyabban van
Olajteknőtől füg, hogy hol van a leeresztő csavar
-
tibbike01
addikt
Én ilyent vettem, nagyon jó, erős, könnyű, stabil.
A 22,5 cm emelés nem kevés? A jövőben nekem is kelleni fog valami ilyesmi.
Ilyen pózban állva kifolyik az összes olaj a motorból?
-
Eugene Roe
őstag
Lehet nekem is kéne egy ilyen, mert most vagy duplabakolok, vagy kell valaki, hogy kicentizve beférjek az aknás pincegarázsba
mindegy, jövő hétre még marad a duplabak! -
Kronos3000
senior tag
Ha már láttam a képen
Fém vagy műanyag rámpa?
Persze minél olcsóbbanRövid fémnél félek hogy úgy járok mint sokan, hogy rövid és szétszakítja az autó lökhárítóját, az meg hogy még pót fákat is használjak hát....
[link] Értékelések között sok kép van utólagos fás pótlásrólEzért én gondoltam jó lesz egy műanyag [link]
-
Qru
MODERÁTOR
-
hads
tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
hads
tag
Sziasztok!
A 1998-as 1.9TDI (AHF) Octaviámba most lesz cserélve olaj. Eddig mindig Mann olajszűröt tettek bele. Nem kaptam most Mann-t csak Filtront bele merjem rakatni? -
Qru
MODERÁTOR
Ha már láttam a képen
Fém vagy műanyag rámpa?
Persze minél olcsóbbanRövid fémnél félek hogy úgy járok mint sokan, hogy rövid és szétszakítja az autó lökhárítóját, az meg hogy még pót fákat is használjak hát....
[link] Értékelések között sok kép van utólagos fás pótlásrólEzért én gondoltam jó lesz egy műanyag [link]
Elég a műanyag.
-
bul07
nagyúr

Anyagktg 17e Ft.
Ha már láttam a képen
Fém vagy műanyag rámpa?
-
Motion_Blur
félisten
Én is ugyanezt rendeltem a Jetta-hoz, 2300-ért [link]
Ha a finompor szűrést valamennyire tudja, nekem már jó.

Anyagktg 17e Ft.
-
szimi57
őstag
-
Eugene Roe
őstag
Ennek az árából tudsz venni a mostaninál jobb olajat, vagy tudsz cserélni 12k helyett 9k km után. Mindkettő 100x többet ér, mint ez.
Ezeknek (nem ennek), egy értelme van, az pedig az, hogy Alaszkában, Ausztráliában, vagy a Szahara közepén, ahol bizonytalan az ellátás, ott bedobsz egy ilyen 300-500ml-es valamit (8 liter motorolaj helyett) egy 30 éves A1/A2 olajspeces szívómotoros Toyota Land Cruiser ülése alá, és ha hirtelen kiderül, hogy a 15 ezres csereintervallumod valami miatt 22 ezerre tolódik ki, akkor beleöntesz egy ilyet 15 ezernél.
Ennyi.
-
grizlisandor
veterán
Sosem hallottam még róla, meg az általános mondás, hogy nem szabad utólagos adalékokat hozzáönteni a motorolajhoz, mert nem tudni, hogy milyen kölcsönhatásba lépnek. Persze az adalékgyártó szerint mehet mindenhez, a motorolajgyártó szerint meg nem.
Ha csodaadalékos motorolajat akarsz, akkor gyárilag olyat vegyél, Xado revitalizáló (RedBoost), Liquid Moly Molygen.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Rowon
nagyúr
Persze, csak beszélgetünk. Nekem üvölt róla, hogy nem szabad megvenni. Egyébként azóta az AI véleményét is kikérdeztem róla és logikus érveket írt:
A gyártó/forgalmazó weboldala nagyon erős marketingállításokat tesz: akár 80%-os súrlódáscsökkentés, kisebb fogyasztás, nagyobb teljesítmény, "ultravékony védőréteg", "svéd formula", "ionizáció", "EU-ban gyártva" stb. Viszont nem találtam olyan független laboratóriumi vizsgálatokat, kopásvizsgálati eredményeket (pl. ASTM, SAE), vagy olyan publikált teszteket, amelyek ezeket az állításokat alátámasztanák.
...
A modern motorolajok már eleve nagyon összetett adalékcsomaggal készülnek. A nagy olajgyártók (Shell, Mobil, Castrol, Total, Motul stb.) dollármilliókat költenek arra, hogy az olaj pontosan megfeleljen az adott motor előírásainak. Ha valóban ennyire forradalmi lenne, azt a nagy kenőanyag-gyártók már rég beépítették volna a saját olajaikba.
...
Az oldalon olyan állítások szerepelnek, mint: akár 10% üzemanyag-megtakarítás, jelentősen kisebb súrlódás, csendesebb motor, hosszabb turbóélettartam, "svéd formula", "tribológiai vizsgálatokkal igazolt" technológia. Viszont amikor mélyebbre ás az ember, nem találhatók letölthető vizsgálati jegyzőkönyvek, akkreditált laboreredmények vagy olyan dokumentumok, amelyekből ellenőrizhető lenne, hogy ki végezte ezeket a tribológiai vizsgálatokat, milyen szabvány szerint és milyen eredménnyel.Ami nekem különösen gyanús és néhány apróság együtt már elég sokat mond:
A vásárlói vélemények között szerepel például egy BMW E39, amelynek állítólag 1,5 literrel csökkent a fogyasztása 100 km-en. Ez rendkívül nagy változás lenne pusztán egy olajadaléktól, és műszakilag nagyon nehezen hihető.
A mezőgazdasági és fuvarozó céges ajánlások sem ellenőrizhetők, nincsenek konkrét cégekhez vagy mérési adatokhoz kötve.
A "svéd formula" kifejezés sokszor szerepel, de nem derül ki, melyik svéd laboratórium, cég vagy fejlesztő áll mögötte.A lengyel cégnyilvántartás szerint 2026. június 12-én bejegyeztek egy MG R*D SH*FT Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością nevű céget. Ez azt mutatja, hogy van bejegyzett jogi személy, tehát nem teljesen "névtelen" márkáról beszélünk. Korábban a honlap Białystokot jelölte meg kapcsolati helyként, most viszont a cégnyilvántartásban egy varsói társaság szerepel. A weboldalon továbbra sem található jól láthatóan: KRS-szám, NIP, hivatalos cégnév, részletes impresszum. Pedig egy EU-ban működő webáruháznál ezeket általában könnyű megtalálni.
Ami számomra fontosabb, mint maga a cég:
nem találtam SAE vagy ASTM szabvány szerinti kopásvizsgálati eredményeket;
nem találtam független laboratórium által publikált teszteket;
nincs ismert autógyártói (OEM) jóváhagyás;
nem láttam olyan szakmai publikációt, amely igazolná a reklámokban szereplő jelentős fogyasztáscsökkenést vagy kopáscsökkentést.Ezek hiányában a termék hatásosságáról nehéz megalapozott véleményt alkotni.
Aztán még a végén beírja, hogy:
Ha saját autómról lenne szó, inkább egy jó minőségű, a gyártó előírásának megfelelő motorolajat választanék, és betartanám a csereperiódust. Ennek a motor élettartamára bizonyítottan nagyobb hatása van, mint a legtöbb utólagos "csodaadaléknak".
-
troll81
addikt
Hagy kérdezzem már meg... hogy milyen oldal lehet az, amire ki van téve egy telefonszám meg egy Gmail cím. Se egy székhely cím, se egy adószám, se egy cégjegyzék szám, akármi.
Vegyél egy normális motorolajat. Nem kell igazából annál sem a talajtól elrugaszkodni, feleljen meg a gépkönyvi előírásoknak, ismert, megbízható és kipróbált gyártótól származzon és kb. ennyi.
Aztán a veszek minden alkalommal.
Egy kérdés volt
mivel a YouTube láttam tehát rá kérdezek . -
Rowon
nagyúr
Hagy kérdezzem már meg... hogy milyen oldal lehet az, amire ki van téve egy telefonszám meg egy Gmail cím. Se egy székhely cím, se egy adószám, se egy cégjegyzék szám, akármi.
Vegyél egy normális motorolajat. Nem kell igazából annál sem a talajtól elrugaszkodni, feleljen meg a gépkönyvi előírásoknak, ismert, megbízható és kipróbált gyártótól származzon és kb. ennyi.
-
troll81
addikt
-
Motion_Blur
félisten
kedvencem ez a típusú denckermann pollenszűrő
aktívszenes, PM2.5 finompor-szűrős, antibakteriális, gombaölő - hogy ezekből mennyi valósul meg milyen hatékonysággal az nyilván örök rejtély marad, de én maximálisan elégedett vagyok vele, sokféle típust kipróbáltam az évek során
2500Ft körül szoktam venni kaufferben Hondához ( [link] )

Én is ugyanezt rendeltem a Jetta-hoz, 2300-ért [link]
Ha a finompor szűrést valamennyire tudja, nekem már jó.
-
Rowon
nagyúr
-
ParmaBoy
aktív tag
-
Rowon
nagyúr
Ne legyen szárazon a gumi tömítés, ennyi. De 8-10k / 1 év mellett ezek nem nagyon számítanak, mondom úgy, hogy babonából én is megkenem a gumitömítést.
Az igazán megosztó, az a szűrő megtöltése olajjal.
Ha rendesen csinálod, tehát, melegítés után engeded le az olajat, akkor onnantól 30-40-60 percig még ott marad az olajréteg a fémen arra az 1-2 sec difire, pláne, hogy már az önindítózás során fel kellene kapnia az olajat a pumpának.
Nekem mondjuk nem fémházas szűrőm van, szal max 1dl olajat tudnék önteni a betét 3-4 dl-es "poharába".
Gumitömítést meg is kell kenni.
Más: Febi levegőszűrő vállalható? Magáról a márkáról még eddig jót hallottam csak. Olcsóbb a Mann-nál.
https://zsu.hu/termeklap/feb32138_mr -
Eugene Roe
őstag
Köszi, akkor nekem gyanúsabb, hogy a szerelő nem volt a helyzet magaslatán. Amúgy láttam egy videót, ahol az ilyen szűrőknek az alját is megkenték az új olajból. Ennek nem tudom mi az oka, talán, hogy könnyebben vegye fel az olajat elsőre, vagy hogy betekeréskor ne csavarodjon meg a szűrő?
Ne legyen szárazon a gumi tömítés, ennyi. De 8-10k / 1 év mellett ezek nem nagyon számítanak, mondom úgy, hogy babonából én is megkenem a gumitömítést.
Az igazán megosztó, az a szűrő megtöltése olajjal.
Ha rendesen csinálod, tehát, melegítés után engeded le az olajat, akkor onnantól 30-40-60 percig még ott marad az olajréteg a fémen arra az 1-2 sec difire, pláne, hogy már az önindítózás során fel kellene kapnia az olajat a pumpának.
Nekem mondjuk nem fémházas szűrőm van, szal max 1dl olajat tudnék önteni a betét 3-4 dl-es "poharába".
-
Rowon
nagyúr
Köszi, akkor nekem gyanúsabb, hogy a szerelő nem volt a helyzet magaslatán. Amúgy láttam egy videót, ahol az ilyen szűrőknek az alját is megkenték az új olajból. Ennek nem tudom mi az oka, talán, hogy könnyebben vegye fel az olajat elsőre, vagy hogy betekeréskor ne csavarodjon meg a szűrő?
-
tboldi
nagyúr
-
forceberg
veterán
Gyakorló olaszautósként az 1.4 T-Jeteken és egyes 1.3 Multijeteken használt Purflux fedélből indultam ki, itt a szűrőbetét peremén vannak körben kis pöckök, amik a kupak belsejében lévő nagyobb körre kapaszkodnak rá, ami mögött egy alacsony, de nagyobb átmérőjű rugó található. Vagyis ha erősebben meg van húzva, annyi történik csak, hogy jobban összenyomódik a rugó, mielőtt törne a műanyag. Valszeg így is csak tizedmm-ekről lehet beszélni.

Ez jobb megoldásnak tűnik, mint ami nálam van.
-
tboldi
nagyúr
Bosch P7015.
https://www.qwant.com/?t=images&q=bosch+p7015
Mondjuk ha így felmerült, akkor rákérdeznék, hogy mennyire egészségesek az olyan szűrők, amiknek a tetejére egy műanyag visszazárószelepet tesznek, hogy a motorolajat magába tartsa a szűrő?Nem tudom, az milyen minőséget képvisel. Gondoltam, ha valami nagyon alsó polcos, akkor meg is lenne a válasz a miértre.

A motorra nézve tök jó, hamarabb kap kenést, nem kell megvárni, hogy előbb feltöltődjön újra a szűrő.
-
tboldi
nagyúr
Gyakorló olaszautósként az 1.4 T-Jeteken és egyes 1.3 Multijeteken használt Purflux fedélből indultam ki, itt a szűrőbetét peremén vannak körben kis pöckök, amik a kupak belsejében lévő nagyobb körre kapaszkodnak rá, ami mögött egy alacsony, de nagyobb átmérőjű rugó található. Vagyis ha erősebben meg van húzva, annyi történik csak, hogy jobban összenyomódik a rugó, mielőtt törne a műanyag. Valszeg így is csak tizedmm-ekről lehet beszélni.

-
forceberg
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
köszi, pont kipróbáltam, most ilyen kamokat cseréltem le (vissza) a denckermannra (4. vagy 5. ilyen szűrőm) múlt héten
A kamoka kézben rosszabb minőségűnek, hajlékonyabbnak, vékonyabbnak tűnik érzetre, ez nyilván teljesen szubjektív. Levegőmennyiségre többet enged át mint a denckermann (hogy ez előny, semleges, vagy hátrány, mindenki eldöntheti)
Van egy pm2.5 okosmérőm az autóban, just for fun, és a kamokaval sokkal többször volt magasabb értéken. Nyilván nincs kalibrálva meg bevizsgálva, de nagyságrendet talán kb mutat, mert ha a kipufogó közelébe teszem akkor azonnal megugrik a pm2.5 érték, tehát valamit azért mér.
gyakran, kb 5000km-enként 3-4 havonta cserélem a pollenszűrőt
megnézem majd a purfluxot, a problémám vele hogy nincs benne aktívszén, így gázokat egyáltalán nem szűr (benzol, toluol, nox, egyéb kipufogógázban levő illékony anyagok) persze amiben van egy vékony réteg aktívszén az is kérdéses, hogy milyen hatékonyságú, de ha mondjuk ha az átáramló káros gázok 1%-át megköti egy ideig, már az is jó a 0%-hoz képestSajnos Subaruhoz eleg szuk a valasztek de megnezem van-e az enyemhez ilyen.
-
Rowon
nagyúr
Bosch P7015.
https://www.qwant.com/?t=images&q=bosch+p7015
Mondjuk ha így felmerült, akkor rákérdeznék, hogy mennyire egészségesek az olyan szűrők, amiknek a tetejére egy műanyag visszazárószelepet tesznek, hogy a motorolajat magába tartsa a szűrő? -
tboldi
nagyúr
Szerintem előbb törne el a műanyagfedél, minthogy a szűrő rogyjon össze emiatt. Valószínűbb, hogy a használat közben vált ilyenné. Milyen szűrőről van szó?
-
Rowon
nagyúr
Kérdés. Sima hengeres, harmónikaszerű papír olajszűrő meg volt kicsit rogyva az olajszűrőházban, mikor kiszereltem. Szerintetek mitől lehet ez? Nekem erős a gyanúm, hogy túlhúzta a szerelő a szűrőház zárófedelét.
-
tboldi
nagyúr
köszi, pont kipróbáltam, most ilyen kamokat cseréltem le (vissza) a denckermannra (4. vagy 5. ilyen szűrőm) múlt héten
A kamoka kézben rosszabb minőségűnek, hajlékonyabbnak, vékonyabbnak tűnik érzetre, ez nyilván teljesen szubjektív. Levegőmennyiségre többet enged át mint a denckermann (hogy ez előny, semleges, vagy hátrány, mindenki eldöntheti)
Van egy pm2.5 okosmérőm az autóban, just for fun, és a kamokaval sokkal többször volt magasabb értéken. Nyilván nincs kalibrálva meg bevizsgálva, de nagyságrendet talán kb mutat, mert ha a kipufogó közelébe teszem akkor azonnal megugrik a pm2.5 érték, tehát valamit azért mér.
megnézem majd a purfluxot, a problémám vele hogy nincs benne aktívszén, így gázokat egyáltalán nem szűr (benzol, toluol, nox, egyéb kipufogógázban levő illékony anyagok) persze amiben van egy vékony réteg aktívszén az is kérdéses, hogy milyen hatékonyságú, de ha mondjuk ha az átáramló káros gázok 1%-át megköti egy ideig, már az is jó a 0%-hoz képesthajlékonyabbnak, vékonyabbnak tűnik érzetre, ez nyilván teljesen szubjektív
Hát ja, én pl. pont ezért fogok innentől Mahle CareMetixet venni az Alfába, a hajlékonysága miatt küzdelem nélkül, teljesen gyűrődésmentesen tudom berakni.

A középkonzol tövében, a lábtér mellett van a szűrő, nem egy tálcán a kesztyűtartó mögött, mint a Hondákban. -
8
őstag
megnézem majd a purfluxot, a problémám vele hogy nincs benne aktívszén, így gázokat egyáltalán nem szűr (benzol, toluol, nox, egyéb kipufogógázban levő illékony anyagok) persze amiben van egy vékony réteg aktívszén az is kérdéses, hogy milyen hatékonyságú, de ha mondjuk ha az átáramló káros gázok 1%-át megköti egy ideig, már az is jó a 0%-hoz képest -
troll81
addikt
RAVENOL 1221104 MTF-3 75W 1L ford s max 2.5t m66 kézi váltó 2 flakon
ELF Tranself NFX 75W 1L renault twingo 2003 jb1 kézi váltóhoz rendelnem 4 flakonezek megfelelőek? köszönöm
-
Rowon
nagyúr
Szép hasonlat, a klímahívőséget idekeverni.
Pollenszűrő gyártás sem atomfizika, az aktív szeneshez képest +1 réteg.
Meg sokszor a márkanév felárat fizeted meg.
PURFLUX AHH221 biocid szűrő 5k ugyanehhez a kocsihoz.
Ez nem hívőség, gyere el hozzám, megmutatom, hogy mi a különbség a kettő között.
-
tibbike01
addikt
aktívszenes, PM2.5 finompor-szűrős, antibakteriális, gombaölő - hogy ezekből mennyi valósul meg milyen hatékonysággal az nyilván örök rejtély marad, de én maximálisan elégedett vagyok vele, sokféle típust kipróbáltam az évek során

Annó a Seatba vettem Denckermann szűrő, egyszer, aztán soha többet.
-
Qru
MODERÁTOR

Kamoka 9in1 nekem.az jott be. [link]
-
grizlisandor
veterán
Olyan lehet, mint a kínai vs japán klíma. Az előbbi a csillagot is lehazudja az égről, hogy mindenféle funkció van benne, míg az utóbbi egy szolid, egyszerű termék, de ténylegesen tudja a dolgát.
Az ilyen 2500 forint körüli pollenszűrőkben nem bíznék, amikor egy Purflux, vagy más komolyabb, ténylegesen aktívszenes szűrő 7-8000 forint.
Szép hasonlat, a klímahívőséget idekeverni.
Pollenszűrő gyártás sem atomfizika, az aktív szeneshez képest +1 réteg.
Meg sokszor a márkanév felárat fizeted meg.
PURFLUX AHH221 biocid szűrő 5k ugyanehhez a kocsihoz.
-
Rowon
nagyúr

Olyan lehet, mint a kínai vs japán klíma. Az előbbi a csillagot is lehazudja az égről, hogy mindenféle funkció van benne, míg az utóbbi egy szolid, egyszerű termék, de ténylegesen tudja a dolgát.
Az ilyen 2500 forint körüli pollenszűrőkben nem bíznék, amikor egy Purflux, vagy más komolyabb, ténylegesen aktívszenes szűrő 7-8000 forint.
-
8
őstag

-
Fandango
veterán
-
tibbike01
addikt
Ez a pollenszűrő a kedvencem! Leveőszűrőből jó a Hengst, szerintem a Mann-tól is jobb, de én mindig gyárit veszek ebből, 9400-ft a gyári.
Minden második olajcserénél cserélem. -
Fandango
veterán
Tegnap megkapta az Octavia az új szűrőket.
Ezek kerültek bele.

Következő lépés az olajcsere lesz.
Fuchs Titan GT1 Longlife IV 0W-20 megy majd bele. -
Qru
MODERÁTOR
Kár érte. Pótolhatatlan érték, jobban kéne vigyáznia rá. Vagy akkor adja el...
UV ellen legalább tegyen bele egy napvédőt a szélvédő mögé.
-
d4d
aktív tag
-
Qru
MODERÁTOR
Na, a Ford annyit bírt válaszolni kb egy hét után, hogy mindkét olaj jó...de egyébként hallgassak a márkaszervizre. Visszaírtam nekik, hogy a régi szabvány az acea a5/b5re épül, amúgy full saps, a 0w30as meg a c2-re, kevesebb saps és elvileg nem is felcserélhetők. Írtam, hogy valami műszaki magyarázat kellene, hogy a régi a5b5 hogy kerül képbe egy 2022-es 2.0 literes adblue, scr tökömtudja ecoblue dízel esetében... mert az hogy ezt meg azt mondja a márkaszerviz, az kevés.
Megérkezett nekem is az SSO, gyártási idő: 2026.05.26. Eredetileg február végén rendeltem.
Ott van az Opeles ajánlás is, GM-LL-A-025, B-025.

Csini kis VR4-es. Némi törődés ráférne erre is.

-
d4d
aktív tag
Na, a Ford annyit bírt válaszolni kb egy hét után, hogy mindkét olaj jó...de egyébként hallgassak a márkaszervizre. Visszaírtam nekik, hogy a régi szabvány az acea a5/b5re épül, amúgy full saps, a 0w30as meg a c2-re, kevesebb saps és elvileg nem is felcserélhetők. Írtam, hogy valami műszaki magyarázat kellene, hogy a régi a5b5 hogy kerül képbe egy 2022-es 2.0 literes adblue, scr tökömtudja ecoblue dízel esetében... mert az hogy ezt meg azt mondja a márkaszerviz, az kevés.
Megérkezett nekem is az SSO, gyártási idő: 2026.05.26. Eredetileg február végén rendeltem.
Ott van az Opeles ajánlás is, GM-LL-A-025, B-025.

-
Fandango
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
hads
tag
Szerinted, ha az autómban Motul 8100 X-Cess Gen2 5W-40 olaj van, utántöltésre használható gen 1-es
-
Rowon
nagyúr
Megkérdeztem Olajos Vilit is a Ravenol 0W30 SSO kapcsán, hogy mi a véleménye az Astra-hoz mennyire jó választás, mert itt az a konszenzus született hogy ideális választás lenne. Bemásolom ide a válaszát.
"Örülök, hogy megtaláltál, és köszönöm a bizalmat, hogy a Prohardver fórumról hozzám irányítottak! Mindig örömmel segítek, pláne, ha ilyen tudatosan állsz hozzá a karbantartáshoz.
A fórumos srácok egyébként nem beszéltek mellé, a Ravenol SSO 0W-30 valóban egy zseniális, kompromisszummentes, valódi szintetikus (Group IV PAO) csúcsolaj, ami tele van pakolva modern adalékokkal. Nem fogsz mellé lőni vele, de ha teljesen őszinte akarok lenni, én ennél a konkrét használati módnál csavarnék egyet.
Az én javaslatom a "testvérmodell", a szintén PAO alapú, Full-SAPS és magas HTHS értékű Ravenol SSL 0W-40 lenne.
Elmondom, miért látom ezt még jobb választásnak a feleséged autójába:
Miért a 0W-40 a jobb választás az „anyataxi” üzemmódban.Az "anyataxi" üzemmód (napi pár kilométer, sok indítás, hideg motor) a kenőanyagok legnagyobb ellensége. Mivel a motor szinte soha nem éri el az üzemi hőmérsékletét, a dús keverék miatt a lecsapódó benzin folyamatosan lejut a karterbe, és óhatatlanul hígítja a motorolajat.
Bár a 0W-30-as SSO is kiváló, a Ravenol SSL 0W-40 a következők miatt nyújt extra biztonságot:
Vastagabb, szakíthatatlanabb olajfilm: A 0W-40-es olaj melegoldali viszkozitása magasabb, ami azt jelenti, hogy azonos üzemi körülmények között mindig vastagabb és ellenállóbb olajfilmet képes képezni, mint egy 0W-30-as olaj.
Védelem a benzinhígulás ellen: Amikor a rövid távok miatt a benzin elkezdi hígítani az olajat, annak viszkozitása óhatatlanul lecsökken. Ha egy 0W-30-as olaj hígul fel, az könnyen kritikus szintre vékonyodhat az olajcsere periódus vége felé. Ezzel szemben a 0W-40-es olajnak van egy olyan masszív viszkozitási tartaléka, ami még benzinnel keveredve is garantálja a megfelelő vastagságú kenőfilmet és a maximális kopásvédelmet.
Tökéletes hidegindítás és tisztítás: Mivel ez is egy 0W-s, valódi PAO (Group IV) olaj, a téli reggeleken másodpercek alatt eljut a Z14XEP láncos vezérléséhez, Full-SAPS (magas hamutartalmú, ACEA A3/B4) adalékcsomagja és magas TBN száma pedig zseniálisan semlegesíti a rövid távokon keletkező savakat és lerakódásokat.
Összegzésként:
Mindkét olaj prémium liga, és mindkettő rendelkezik az Opel H Astrához szükséges korabeli benzines előírással (GM-LL-A-025). Viszont a 180 000 km-es futásteljesítmény és a sok városi hidegüzem miatt a Ravenol SSL 0W-40 a vaskosabb olajfilmje és a jobb kopásvédelme miatt egy hajszállal jobb és biztonságosabb választás.Egy dologra viszont figyelj: a csúcsminőség sem varázsszer a fizika ellen. A karterben felgyűlő üzemanyag és pára miatt szigorúan tartsátok be a maximum 1 éves, vagy futásteljesítményben a 7 000 – 8 000 kilométeres csereperiódust (amelyik előbb eljön).
Tipp: Ha teheted, kéthetente egyszer hétvégén vidd el az Astrát egy 20-30 perces országúti vagy autópályás körre, hogy a motor rendesen átmelegedjen, és ki tudjon párologni a benzin az olajból!"
Visszaolvastam kicsit, mert kíváncsi voltam, hogy milyen Astra. Én előre bevásároltam a gyári 5W30-as olajból, úgyhogy 2 évig azt fogja kapni, utána meg Aral Super Tronic K 5W-30.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Fandango
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Fandango
veterán
Tegnap megkapta az Astra a Ravenol 0W30-at.
Új hozzászólás Aktív témák
-
19965 - 19901
19965 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AKCIÓ! Dell Precision 3571 4G LTE i7-12700H 32GB 1000GB FHD RTX A1000 4GB 1 év teljeskörű garancia
- Greenworks Commercial 82V (GC82BL) kefe nélküli akkumulátoros lombfúvó (Akku és töltő nélkül)
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900KS 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 250GB I 14" HD I DP I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Corei i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
. A kertben simán alá fekszek szemből, karton papír vagy nylon zsák magam alá és ennyi. Simán hozzáférek a teknőhöz, dobom alá a lavort és kész. Sajnos a J astra már nem ilyen, az alatt ráadásul van tálca is, azt is le kell szednem előtte, ahhoz már kell az emelő és 2 db bak.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
mindegy, jövő hétre még marad a duplabak!