Hirdetés
- ldave: New Game Blitz - 2026
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- Luck Dragon: Óraátállítás
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Kempingezés és sátrazás
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bozont
veterán
Na ezért van az, hogy ami lehet inkább én csinálok meg az autón.
Az már csak hab a tortán, hogy a kesztyűtartó 4 csavarjából csak kettő került vissza.
-
d4d
aktív tag
Ez is egy érdekes választás lenne, főleg városi használathoz. Azért van ezekben az elmeroggyant japán előírásokban jó is, lehet ám variálni..
Motul Eco-nergy 0W-30, ACEA A5/B5, API SP
40°C 53.9 cSt, 100°C 10.1 cSt, HTHS 3.1 mPas, TBN 12.5 VI 179(DXG 40°C-on 65.6 cSt)
Ennek ellenére mégis a DXG felé húzok a nagyobb tartalék miatt (10.1 cst vs 11.1, hths 3.1 vs 3.25), az sq miatt és biztos hogy noackban is jobban áll a Ravenol. Vegyes használat DXG, de ha tényleg szigorúan városi felhasználásban lenne, naponta sokszori inditás, pár km-es utak, akkor inkább a Motult látom optimálisabb választásnak.
-
d4d
aktív tag
Jó napot
2003-as Daihatsu Coure (L251), 1.0 DVVT (EJ-VE), 3 hengeres 43 kW, 87e km
Kézikönyv ajánlása minimum API SG, viszkozitásban szokás szerint a 20W-50-ig elmennek.. de alapvetően az elsődleges ajánlás az 5W-30. Még egy fokozatú 20-as és 30-as olajok is szerepelnek a táblázatban, beszarás. Másik, hogy mindössze 2,3 liter olaj kell bele (szűrőt is beleértve)
Alapvetően három olajat néztem
- Motul 8100 Power 5W-30, API SP
100°C 10.8 cSt, HTHS 3.2 mPas, TBN 7.8- Ravenol DXG 5W-30, API SQ / ILSAC GF7A, DEXOS1 GEN3
100°C 11.1 cSt, HTHS 3.25 mPas, TBN 7.8, NOACK 6%A nehéztüzérség
- Ravenol SSO 0W-30, API SN, ACEA A3/B4
100°C 12 cSt, HTHS 3.57 mPas, TBN 12.5, NOACK 9.2%Igazából az SSO-t ki is venném, túl "soknak" gondolom ehhez a japán műszerhez, még akkor is, ha már 23 éves a technika.
DXG-re szavazok. Még mindig bőven biztonságos, de nem túlzó hths érték, legújabb specifikációk, 6%os Noack. Plusz ez egy fullos ravenol (usvo, cleansynto).
-
d4d
aktív tag
Én meg a napokban abba futottam bele, hogy a szerelő hátsó lengéscsillapitókat akart velem cseréltetni, közben kiderült, hogy a bal első ajtóban lévő lógás miatt hallani kattanó hangokat... ha menet közben kinyitom az ajtót nem hallani semmit.
Itt agyaltam mi legyen. Megtudtam hogy a Bilstein B4 már nem létezik csak a vasaló swifthez és attól ujabbakhoz van ilyesmi. Kayaba (KYB) Excel G lett volna a következő célpont, ja és ugyanannyiért amennyiért a szerelő csak egy középszart szerelt volna bele.. amit biztos kell cserelni azok a kerékcsapágyak hátul. Első fékek, fékfolyadék, váltoolaj, vezérlés. Ezek a közeljövő tervei. -
Laybee
őstag
Sziasztok! 2009es 1.3as 85ezerkm.-rel és egy 2016-os Swift 1.2 motorral milyen váltóolaj kell, elsődlegesen Motult és Ravenolt tenném bele.
-
Kronos3000
senior tag
[VENOL SYNT.SUPER SN SM CF 0W40] Erről az olajról, vagy csak úgy általában a cégről lehet tudni valamit, azok kívül ami fellelhető? Pontos adatokat, pl : TBN nem közölnek sehol. Csak kíváncsiságból.
-
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
Ha a keretbe belefér és még hosszabb távra tervezel az autóval, akkor a VMP nagyon jó választás. De még egyszer, bármilyen csúcs is az olaj, ez is "elfárad" egyszer. Az időben történő csere a legfontosabb. Az hogy 11,9 vagy 12,3 cSt 100 fokon, annak nincs túl nagy jelentősége, de jól jön egy ilyen adat akkor, amikor valaki arra hivatkozik, hogy azért rak bele szerinte vastagabb olajat, mert a 0w-s túl vékony... aztán kiderül, hogy valójában a vastagabbnak gondolt olaj a vékonyabb üzemi hőfokon.
-
-
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
Noack es hths tényleg combos a vmp esetében plusz nagyon stabil alapolaj. A kokszosodás miatt van jelentősége a noack értéknek, a tsinél ez játszik. Nem ez fog megoldani mindent, de mindenképp van jelentősége. Ajánlom figyelmedbe a cikket amire fentebb Qru is reagált.
De a Total/Shell sem gyenge olajok ám és árban kedvezőbbek. Azonban még fontosabb, hogy hiába a long life jelző nagy ívben felejtsd el a 20-30 ezres periódusokat. Jellemzően 8-10e amit én ajánlanék, de extrém városi használat mellett még ezt is csökkenteném.
-
Öcsi1975
csendes tag
Úgy látom, hogy a Ravenol VMP 5W-30 lenne a legjobb választás a 7(6,4%)-os NOACK értéke miatt, ami a szelepek kokszosodása szempontjából (1.4 TSI CHPA, 243k km) kulcsfontosságú.
Ugyanakkor nem csak a párolgás miatt hajlok felé. Megnéztem a többi paraméterét is:
A 3,7-es HTHS érték (ami a gyári 3,5 felett van) plusz biztonságot ad a melegoldali kenésnek ilyen futásteljesítménynél.
A 179-es Viszkozitási Index és a PAO alapolaj miatt elvileg hidegindításkor és a vegyes vidéki út (falvakkal tarkítva, nem autópálya) és 2x4 km városi használatnál is stabilabb marad, mint egy átlagos HC olaj.
Szerintetek a 243 ezres futásnál ez a magasabb HTHS és a stabilabb PAO alap ér annyival többet, hogy megérje a felárat a ’hagyományos’ 504.00-as olajokhoz képest? Vagy ilyenkor már inkább a vastagabb melegoldali viszkozitás (mint pl. a korábban említett Total 0W-30 a maga 12,3-as értékével) a döntőbb faktor? -
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
A Castrol Edge 5W30 LL (adatlap 2023.aug.23) 100°C-on, üzemmelegen 11,9 cSt. Ahogy látod valójában a Castrol 5W-30 "vékonyabb", mint a fenti 0W-30-as Total (12,3 cSt). A gyári vw is 11,9 ha minden igaz, ez egybevágna a Shellel (gyári beszállító)
Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30
40°C 58,7 cSt, 100°C 11,9 cSt, VI 204, dermedéspont -51°C, lobbanáspont 226°C, sajnos itt sincs megadva a hths és a noack és szinte biztos nem éri el a VMP szintjét ez sem, de a többi adat alapján nem lehet rossz ilyen téren sem. -
Öcsi1975
csendes tag
Köszi!
Az előző tulaj elmondása szerint sokáig a gyári szürke flakonos VW LongLife III 5W-30 volt benne. Amikor azt a gyár kivezette és átállt a VW a 0W-30 FE-re, az előző gazdája (mivel 200k km felett volt az autó) nem akart "vékonyabbra" váltani, ezért azóta Castrol EDGE 5W-30 LL-t kapott. -
d4d
aktív tag
válasz
Öcsi1975
üzenetére
VW 504.00
Pl
- Ravenol VMP 5W-30
40°C 66,3 cSt, 100°C 11,9 cSt, HTHS 3,7 mPas, noack 6,4%, VI 179
- Total Quartz Ineo Long Life 0W-30
40°C 61 cSt, 100°C 12,3 cSt, VI 202A Total bár nem adja meg a hths es noack értéket, de a 232°C-os lobbanáspont, 202-es VI, -48°C-os dermedéspont (2025 januári adatlap szerint) azért jelzi, hogy ők sem szarral gurigáznak. Kifejezetten "vastag" 30-as, 12,3 cSt 100°C-on, 12,5-től már a 40-es lenne! Marad benne tartalék, ha kicsi felhígulna a rövid utaktól.
Lehet tudni eddig milyen olaj volt benne?
-
Öcsi1975
csendes tag
Sziasztok, bár a VW topikban már feltettem a kérdést, azért felteszem itt is mert ide való:
Milyen motorolajat ajánlotok Octavia Mk3 1.4 TSI, 2014, CHPA, 140LE, 243k km.
Most így 10k km környékén, kb 1 negyed hiányzik a max-bol.
Köszi! -
d4d
aktív tag
Olajosvili friss írása a NOACK párolgásról
https://olajosvili.hu/a-noack-parolgasi-ertek/Ravenol VMP is szerepel a példák között. Mondjuk a hivatalos oldalon 6,4%-ot írnak jelenleg, nem 7%-ot. A Liqui Moly Synthoil High Tech, bár nem írja pontosan melyik de az 5W30-hoz 6% -ot ír a hivatalos adatlap. Ez engem is meglepett.
Amúgy Ravenol RSP (bár ez A3/B4-es) 5,5%

-
Qru
MODERÁTOR
Van. Pl Ravenol EFE
-
norrberth
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Qru #19226
Pontosan
-
norrberth
addikt
Service jetzt
-
Qru
MODERÁTOR
Jah végülis, úgyis hígul a használattól. Rá kellett volna mennek a Lidl-ös W5 15W40-re.

Jelenleg jövő tavaszra tárazok be kannában bontatlanul azért sokáig elvan, akár 2 évre előre is feltankolhatsz.
Meg hozzádobtam egy leeresztő alátétet is a olajhoz, az sosem árt, ha van pluszban. Vt, már hogy elfelejtettem és a régi került vissza.
-
TommyY2
tag
Én is megrendeltem mindhárom autónk októberi olajcseréjéhez a szükséges olajokat ugyan ezen okok miatt, illetve ki tudja, hogy mi lesz addigra (esetleg más minőség?).
Épp most hívtam a FilterABC-t a rendelés miatt, de mivel épp most költöznek új helyre (egyre bővülő-fejlődő cég), nem is tudom a héten átvenni a rendelést.
TommyY
-
Qru
MODERÁTOR
Végül megrendeltem a Motul X-Cess Gen2 5W40-et. A Mobil 1 FS 0W40 volt még a kalapban de az X-Cess hígabb és a viszkozitási indexe is jobb, így az lett a befutó. A rendeléssel még ráértem volna de rövid idő alatt 1k-val lett drágább (gondolom az iráni háború miatt), így nem vártam tovább.
-
-
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
K Astraval(1.4 turbo benzin) kapcsolatban lenne kérdésem, a facebook-os topikban hirdetnek hozzá adalékot, ami elvileg gyári, és kell is használni a közvetlen befecskendezés miatt.
Tud erről valaki valamit? -
d4d
aktív tag
Köszi az infókat. Azt lehet tudni, hogy pontosan milyen olajat kapott amíg a cégnél volt?
Kisebb, nagyobb megszakítással, de lassan évtizedek óta autókereskedők között mozgok és a tapasztalatom az, hogy nagyon kevés olyan volt tulajjal találkoztam, aki pontosan meg tudta mondani milyen olajat kapott az autója. Sőt, ha most példát kellene felhozni, nem is jutna eszembe egy sem. Max a viszkozitás még megy esetleg, de semmi konkrét. Nekem ez furcsa, főleg olyanoktól akik láthatóan törődtek az autóval és mégis ezzel az alapvető dologgal sincsenek tisztában.
Szervizkönyvekben (elektronikusnál nem tudom hogy van) sem jellemző, hogy részleteznék, jó esetben is max látsz egy viszkozitást aztán ennyi. -
szimi57
őstag
Persze, megvan pdf-ben. Felsorolja mi minősül fokozott igénybevételnek. Ez esetben általában felezi a szerviz intervallumokat. [kép] [kép] Motorolaj esetében nálam 20 ezer km-re állították az első olajcserekor az intervallumot. Közel-Keleten stb. nem engedi a w20-at, csak w30-w50-ig. Nyilván ott elvérezhet.
-
EU-ban 0w20 API SN PLUS/ SP vagy ILSAC GF-6.
Konkrét ajánlás is:
Helix Ultra SN Plus 0W20 -
szimi57
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Azért csak a 0w20-at rendeltem elsőre, hogy tudjak fejlődni pozitív irányba.
Egyébként 80 % rövid táv 2x6, néha 2x25 km, a többi hobbi ahogy kijön a lépés. -
szimi57
őstag
10 napja én is tagja vagyok a 0w20 olajosok táborának egy 2022-es Hyundai i30 1.5 DPI motorossal, 120 ezer km. Az utolsó szívómotorok egyike. A kocsi végig a Jysk tulajdonában volt, 2 fő üzembentartóival használta. Az első olajcsere 30 ezernél volt, mindössze 8 hónap alatt tekerték bele. Talán ennek köszönheti, hogy túlélte ezt a ciklust. Utána még hatszor cseréltek, az utolsót tavaly decemberben. 500 km után mérhető olajfogyasztás nincs. Már meg is rendeltem a következő töltetet: [link] . 6 ezrenként cserélem.
-
Qru-nak köszönöm szépen a maradék Motul Gear 300-at, pont kellett még ~0,2 l a frissen vásárolt 2 liter mellé, hogy már kifolyjon a betöltőnyílásnál.
(a maradék ~0,1 liter ment pocsékba)Azt nem értem, miért nem eleve 2,2 litert írnak a kezelésiben?
Az olajválasztók is furcsán adják meg: 2 liter a váltóba és 0,2-0,3 liter (a házba?). 3 éve cseréltem, akkor is 2 liter + egy kevés kellett bele.Nem tökéletesen átlátszó, inkább opálos sárga olaj jött le 35 hónap és 23 ezer km után. Az előző cserénél, 101 e. km-nél sötétebb szürke volt a leengedett olaj, kilométerben akkor járt az első hivatalosan előírt cserénél, elképzelhető, az még a gyári feltöltés volt.
-
Asbee
veterán
Mennyit emlegettem annó ezt, hogy egy ovijáratos kocsit, csak azzal tudsz megóvni, ha a leginkább belevaló olajat rakod, jelen esetben 0w-20, minél előbb legyen kenés, minél jobb "minőségben" az olajcsereperiódust pedig drasztikusan le kell csökkenteni, szinte üzemórát kellene számolni. Az 5-6 ezres vagy fél éves csere sem elrugaszkodott jelen esetben, főleg egy kopásra érzékeny motornál. És emellé még mindig hozzájön, hogy tudd használni az autót ilyen felhasználásnál. Nem tapossuk, nem kínozzuk alacsony fordulaton stb. De ebben is többeknek én voltam a hülye.
Oroszoknál vannak voltak jó kis használt olaj analízisek, egy ottani hosszú hideg időszakos , rövid távos olaj, 4-5 ezer alatt (ami nem feltétlen csak ovijárat, de sok rövidtáv), a legmodernebb legjobb olajak is kifinganak. Na azzal menjél még 10-20 ezer km-ert vagy másfél-2 évet. Garantált 100 ezer körül az olajfogyasztás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- PlayStation 5
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Windows 11
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Polycom P017-POLY-Studio-X50-TC8 - 4K Videokomferencia pult - kamera kijelzővel - Új ára 917.000Ft
- PHILIPS FC9333/09 PowerPro Compact porzsák nélküli porszívó
- Jura F50 classic V2 automata kávéfőző cappuccino fejjel
- HP EliteBook 840 G6, G5 14" i5, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AOC Q27G4XF 27 2560x1440 QHD Monitor 2026.10.27-ig Garancia Házhozszállítás
- AKCIÓ! ASUS H310M i5 8500 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus CoolerMaster 500W
- DJI mini 3 drón display unit
- iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4383, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ezt valószínűleg az ő kérésére fejlesztették!