Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- lezso6: Kvaterner szégyen
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mondjuk, akihez hordtam a Corsát szereltetni, ő is azt mondta, hogy láncos motorba 5W40-et rakja... hogy miért, azt nem tudom.
-
Asbee
veterán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Pont ez a lényeg. Ezért nem lehet kijelenteni ilyeneket hogy ez már nem ken, de a másik már igen és társai. Az tény az üzemanyagtakarékosság, környezetvédelem nagyon uralkodik, de rengeteget fejlődtek az olajak minden téren, és azért a gyártók sem hülyék, nagyon komoly motor tesztelések vannak, laborkörülmények között, mindenféle szélsőséges tényezővel. De mindig ez van, volt és lesz. Nehezen szokik hozzá a világ az új dolgokhoz, nálunk főleg érvényes a bezzeg régen és a régi mennyivel jobb.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Csak az arra van optimalizálva.
-
+1, ott van Amon Olivéréknél az átépített chippes Yaris GR megy a 0w20 motorolajjal hiba nélkül, elég sokszor keresztbe meg nyélen.
-
-
Asbee
veterán
Mondjuk a japók kicsit beújíthatnának már ilyen téren, mert sokat ezzel tettek tönkre, hogy kb minden is megengedett. Fater is beújított egy hibrid corolla crosst, ott is 0w-16, 0w-20, 5w-30. De legalább kivan emelve 3x is, hogy 0w-16 az ajánlott és a legjobb, a többi csak 1-1 cserére mehet nagyon intezív felhasználás esetén. De sok olajkereső, amit mondjuk egy szerelő megnéz, hoz 0w-8-at, 0w-16-ot, 0w-20-at, 5w-30-at.
Aztán melyiket rakja bele.... -
Asbee
veterán
válasz
szimi57
üzenetére
Erőlteted mindig ezeket a "vastagabb" oljakat, csak ezt adott motorra kéne nézni. A sokat emlegetett mustang, M-es BMW-k valahogy nem fossák össze magukat 5w-20, 0w-30 olajoktól. De egy sima vizskozitási indexet is érdemes megnézni sokszor, hova fejlődtek a modern olajak. Túl általános ez így ahogy írsz és sokszor nem állja meg a helyét a gyakorlatban. Adott motor, hűtés, felhasználási szokás, stb
De a saját példémat is tudom hozni, amit hoztam már. Golf 7 dízelben, a hűtősor már csereérett volt, 120+ fokos olajjal pályáztam sok ezer km-ert 5w-30-al nyári dög melegben is. Nem égett meg, nem vékonyodott el, nem lett csapágyas, nem kopott el, 0 olajfogyi. Pedig erre sokan rámondanátok már hogy úr isten, 5w40, meg racse olaj stb kell.... -
Asbee
veterán
válasz
attiss66
üzenetére
Az ilyen szerelőt úgy hagynám ott ahogy van.
Láncnak jobb az 5w-40... Jajj. Ő is azt használja. Miben? Ez is jajj.... Amúgy kb minden szerelő a 3 nagy beszállítóval van kapcsolatban, akik gond nélkül naponta többször hozzák viszik cserélik az alkatrészeket. Sima lerázós duma az egész, mert neki így egyszerűbb. Én értem, hogy próbálod magad meggyőzni, hogy jó ez így, csak akkor felesleges volt bedobni ezt a témát, hiába próbálunk segíteni. Azt kell csinálni amit a szerelő meg a márkaszervíz mond. -
norrberth
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Hanyat is vágtam magam [kép] 😹
-
szimi57
őstag
válasz
attiss66
üzenetére
Kárt semmiképp sem tesz a motorban az 5w-40. Szerepel a gyári ajánlások között. A 0w-30 az északi államok esetén realitás. Az 5w-30-40 nálunk. A déli államokban 5w-40. Az, hogy jobban jársz e a 30-cal már inkább felhasználás függő. Ha döntően napi rövid távokról van szó akkor rá lehet mondani, hogy jobban jársz. Egyéb esetekben nem. Ez tőled függ, hogy szeretnél-e jobban járni.
-
-
attiss66
senior tag
válasz
szimi57
üzenetére
"Ezzel szemben a 40-es olaj akkor is ken, amikor a 30-as már összefossa magát."
Ez akkor dícséret a 40-es olajnak nem?
Most 5W40-et tesz bele a szerelő, mert már reggel nem tudtam visszamondani, és az 5W30-at rendelni, elindult az 5W40-es szállítmány. De a következő olajcserénél lehetne bele 5W30-at tenni, de jobban járok e vele, mint a 40-essel.
Nem szoktam gyorsan menni. 90-100 általában, néha megtolom a száját, ha messzebbre megyek 120-130 km/h ritkán."Igen, nem lehetetlen, hogy az olaj miatt nincs gond a lánccal a magas km ellenére sem."
Hát ez pozitív, ha nem tesz valamiféle kárt a motorban az 5W40. Tehet valami kárt?
-
szimi57
őstag
válasz
attiss66
üzenetére
Igen, nem lehetetlen, hogy az olaj miatt nincs gond a lánccal a magas km ellenére sem.
Amit a hidegindításról beszélt a szerelő az azt jelenti, hogy nem hülye az olajtémához. Mivel a 30-as és 40-es olaj is 5W hidegoldali viszkozitással rendelkezik elhanyagolható különbség van a két olaj között hidegindításkor. Nyilván nem független egymástól a hideg és meleg oldali viszkozitási érték. A melegoldali 40-es kicsit feljebb húzza a hideg oldali 5w-t, de aki ebbe beleköt annak nem olajat kell választani, hanem orvost.
Ezzel szemben a 40-es olaj akkor is ken, amikor a 30-as már összefossa magát. Meglehet, hogy esetedben, ha nem taposod szarrá nyáron 40 fokban a verdát elég a 30-as. Az is lehet, hogy akkor is elég a 30-as, ha széttaposod. Ki kell próbálni és mehet bele a 30-as ha nem eszi jobban. Akkor is mehet bele a 30-as ha zavar, hogy van egy kis tartalékod vagy egy gyűszűnyivel többet eszik 100-on. A lényeg, hogy a gyári ajánláson belül maradj. -
d4d
aktív tag
-
-
attiss66
senior tag
válasz
szimi57
üzenetére
"Nem lehetetlen, hogy az 5w-40 miatt van meg a közel 200 e.,"
arra gondolsz, hogy már 100e km-nél lehetett volna láncnyúlás elvileg, de az 5W40 olaj miatt ez kitolódott, bírja tovább?akár a végtelenségig(remélem)

Beszéltem reggel a szerelővel, hogy írja át ha még tudja a rendelést 5W40-ről, 5W30-ra(az itteni rábeszélések hatására
), de már nem tudja, elindult a csomag. Azt mondta, hogy nem lesz azzal semmi gond, ő is azt használ. Hidegindításról beszélt valamit, hogy a 30-assal hamarabb indul, vagy valami ilyesmi.
Mondtam neki, hogy a következő olajcserénél lehet 30-as lesz benne. Azt mondta oké. De ha tovább bírja a lánc a 40-essel és a motort nem károsítja, felőlem mehet bele a 40-es megint. Amúgy, amint írtam, a szakszervízben, 1 éves korában 2011-ben Shell Helix5W40 volt belerakva, benne van a szervízkönyvben. Tehát nem lehet az olyan vészes, ha le merték írni a szervízkönyvbe(garanciás korában), hogy 5W40-et tettek bele.
Mert, ha gubancos lenne az 5W40, akkor nem írnák le a szervízkönyvbe, inkább tagadnák, ha valaki megkérdezné.
-"Áááá, dehogy, mi nem tettünk bele 5W40-et"

-
A star-stop motoros Vitarába is 0-20 olaj az előírás aztán az télen-nyáron azzal megy. Nem éghajlatfüggő ez.
-
tboldi
nagyúr
válasz
attiss66
üzenetére
Nézd meg jobban a könyvét, van-e benne olyan rész, hogy fokozott igénybevétel, ideértve a rövidtávozást, a sok beindítást-leállítást vagy a gyakori vontatást. A Honda és a Suzuki erre az alap csereperiódusok felezését írja elő, nem kizárt, hogy a Mitsubishi is írt valami hasonlót.
-
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Biztos. Ez ilyen. Nincs is más opció, se a mann katalógusban se alvázszám szerint szervizben. A pollenszűrőnel volt variálás, de azt nem kellett venni.
Mesterséges barátunk írja,
Azért van plusz szivacsréteg a levegőszűrőn, mert előszűrőként és zajcsillapítóként szolgál. Több oka is van, főleg a modern dízeleknél (mint a 1.5 BlueHDi – DV5):
1️⃣ Előszűrés (durva szennyeződések)
A szivacs megfogja a nagyobb porszemcséket, homokot, rovarokat, mielőtt azok a papírszűrőhöz érnének.
➡️ Ez meghosszabbítja a fő levegőszűrő élettartamát.2️⃣ Zajcsillapítás
A szivacs csökkenti a szívóhangot:
kevesebb „szörcsögés”, sípolás
halkabb motorüzem
Ez fontos az EU zajelőírások miatt.
3️⃣ Nedvesség elleni védelem
A szivacs:
megköti a kondenzvizet
felfogja az esőpermetet
➡️ Így a papírszűrő kevésbé ázik el, ami különösen rövid távokon számít.4️⃣ Egyenletesebb levegőáramlás
Segít stabilabb levegőáramot biztosítani a légmennyiségmérő (MAF) felé, ami:
pontosabb keverékképzést
jobb emissziót eredményez5️⃣ Motorvédelmi okok (BlueHDi specifikus)
A DV5 motor:
érzékeny a finom porra
precíz befecskendezést használ
➡️ A gyártók ezért többlépcsős szűrést alkalmaznak. -
szimi57
őstag
-
attiss66
senior tag
Elolvastam magyar nyelven, de ebből nem nagyon lehet kihámozni semmit szerintem. Végig van egy ajánlás,
"0w20, 0W30, 5W30, 5W40 motorolajokat csak akkor használja, ha teljesítik az ACEA A3/B3, A3/B4, A5/B5 és API SM(vagy magasabb) specifikációkat."
Ezek?! Teljesítik a specifikációkat mint állat, csak az a baj, hogy mittomén, hogy mi az

Szóval ez az írás nem mondott nekem semmit.

17567szimi57: szervizet kihagynám, 2010-2014-ig volt a garancia miatt, onnantól úgy látom nem nagyon látogatta senki a szervízt, 2018-2019-ben volt egy kötelező szerviz visszahívási akció, oszt ennyi. Egy jó szerelő gondolom megoldja ugyanazt az egyharmadáért, mint a szervíz. Tehát, ha vezérműlánccserére kerülne a sor, helyi szerelő fogja megdolgozni a motort, 1/3-áért, mint a szervíz.
-
-
szimi57
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ja, ja. Van aki megcsinál egy gyűrűzést és tömítés cserét és elkéri a motorgenerál árát, ha olyan a kuncsaft.
Rengeteg kopó cucc van a motorban, amit ki lehetne cserélni, de minek, ha tökéletes? Egyébként sem megy minden gallyra 100 e. km után. -
-
Most azért, ha már így beszélünk róla, rákérdeznék én is a két saját kocsimra. Egyik 1.7-es Isuzu CDTi dízelnek mi a legjobb?
Én a gyári 5W30 Opelt vettem bele, szerelő azt mondja, hogy 5W40 kell bele. Nagy jelentősége szerintem ennél a 200k+ km-t futott autónál már nincs. Olajat viszont nem eszik.
Másik egy 1.0-s láncos Ecotec benzines C Corsa három hengerrel. 24 éves, most volt hengerfej tömítés cserélve benne, illetve egy kipufogószelep. 5W40-et rakok bele mindig. -
Asbee
veterán
válasz
attiss66
üzenetére
De pont ezt mondjuk, hogy a sajnos még a márkaszervízben sem tudják sokszor mi a legjobb. Azért vagyok ezzel a motorral képben, mert van egy ismerősnek egy ilyen szép fehér, ezzel a motorral. De ha kicsit utána nézel külföldi, hazai csoportokban, fórumon, 0w30 vagy 5w-30 a legjobb ennek a motornak. De ahogy érzed.
-
attiss66
senior tag
-
d4d
aktív tag
Csak ez vigasztal, amikor összeáll egy gyári csomag. A legszűrő fájdalmas volt, de ez volt beígérve.. nincs mit tenni. A csavar viszont kemény ~270 ft volt, szintén márkaszervizből..

-
d4d
aktív tag
Ja még egy kis adalék, még a motorolaj feltöltési mennyisége is különbözhet, mert van acél olajteknős és aluminium olajteknős verzió is ennel a citroennél, egyikbe 4 liter másikba 5,3 l kell... és nem, nem segit a kézikönyv, hogy uram gratulálunk, ön a fröccsöntött műanyag olajteknős xy autoban ül.
-
Asbee
veterán
-
-
attiss66
senior tag
válasz
szimi57
üzenetére
"Irodalom szerint ezekről a motorokról tudni kell, hogy a gyűrűk és a szelepszár szimeringek kopása miatt megnő az olajfogyasztás."
De az jól javítható nem? egy 1.6-os szívómotoros benzines motornál/ami a Mitsubishi ASX-emben van/, ha ara kerülne a sor
17541 szimi57: szimpatikusnak tűnik a leírás alapján ez az olaj
-
d4d
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
"miért nem a gépkönyve alapján tájékozódsz?'
Az az első amit előveszek, de azokban sokszor csak minimális info szerepel vagy semmi érdemleges. Keresd fel a legközelebbi szervizt, kb ez. Én is örülnék, ha egységesen minden kézikönyvben ott lenne precízen, hogy ilyen és ilyen specifikációjú motor, váltó, szervó olaj, ilyen fékfolyadék, olyan váltóolaj stbstb kell, de nem így van. Motorolajra két példat tudok mondani, ahol, ha követed azt, ami a kézikönyvben szerepel, idő előtt kinyírod a motort vagy más komolyabb alkatrészt. Mert x idő múlva derült ki, hogy mégse jó az a spec és változtatott a gyártó. Csak az x hónappal, évvel ezelőtt kinyomtatott gépkönyv nem tudja lekövetni a változtatást..
Másik, cikkszámokat szintén nem tudok kézikönyvekben keresgélni, a net meg bizonytalan, nem friss, téves stb.És amikor a Suzukimmal kapcsolatban még az esztergomi gyár se tud konkrét infot adni a hűtőfolyadékról, akkor mire számitsak? Korábban írtam, Németországig, az ottani Suzuki képviseletig kellett mennem virtuálisan, hogy kb képben lehessek. Specifikációt még igy sem tudtam meg! Csak, hogy az eredeti zöld színű volt és a németek szerint etilén glikol alapú, szilikátmentes legyen. Suzuki Longlife Coolant néven futott, amit itthon nem is lehet már beszerezni. Csak egy újabb kék színű változatot, amiről szintén senki nem tudta megmondani, hogy jó e az eredeti zöld helyett vagy nem... és amikor nyolc márkaszerviz es maga a gyár se tud világos választ adni, akkor összekuszálódik az agyad rendesen..
Markaszervizek, főleg a komolyabb nagyok naprakész alkatrész adatbázissal rendelkeznek. A sok macera ellenére is ők maradnak az elsődleges forrásaim. De nyilván kombinálom az offline kézikönyves adatokat a netes infokkal, valamint a szervizekkel. Soha nem szabad egy forrás alapján nekiindulni ilyen kerdéseknek, mert sok olyan ember van aki iszonyatosan magabiztosan tud hülyeséget tanácsolni.
-
válasz
attiss66
üzenetére
Én az Opelba vagy a gyárit veszem, vagy olyan 5W40-et, ami tudja a gyárit, na meg azért nem annyira noname. A Corsában Aral van most, tavasszal meg az Astrában is az lesz.
Legdrágábbat én személy szerint sosem venném, mert nem biztos, hogy számít annyit. Az öreg Mercedes dízelek, amik 500k kilómétert lenyomtak megbontás nélkül azok milyen olajjal mehettek? Akkor még ilyen szintetikus olaj szerintem csak valamelyik sci-fi író könyvében lehetett, mint gondolat. Jó és tartós motort kellene gyártani megint, csak az meg nem tudja az elmeroggyant környezetvédelmi irányelveket, amiket a gyártókra ráerőltetnek a ződek.
-
szimi57
őstag
válasz
attiss66
üzenetére
Irodalom szerint ezekről a motorokról tudni kell, hogy a gyűrűk és a szelepszár szimeringek kopása miatt megnő az olajfogyasztás. Ezen kívül nagyon nem mindegy milyen olaj kerül bele. Az északi részeken elmegy a 0w, de nálunk gyorsan meg fogja enni. Nem véletlenül ment bele az 5w-40!
-
attiss66
senior tag
"Sőt ha választani kell, inkább tenném bele a kategóriában "leggyengébb" olajat, felhasználás függvényében nagyon időben, vagy még előbb is cserélve"
érdekes, ebben van valami, csak kinek van kedve pl 5-6e km-enként cserélni az olajat a 10e helyett
(csinálja így egyáltalán valaki?!
)ui: erről jut eszembe, hogy a Suzuki Ignisbe elfelejtettem venni ablakmosót, ami kifogyott

17534 d4d: "És ott van még az amikor adott két szerviz, mindketten alvázszám szerint ellenőrzik a dolgot és két eltérő cikkszám vagy infó a végeredmény.."
ez megnyugtató ugyebár
-
dellfanboy
őstag
-
-
d4d
aktív tag
"ha már a márkaszervíz is ilyen szinten van, mi lehet a többiben..."
Ne tudd meg mit lehet szívni velük... mindig van néhány olyan, egyébként alap alkatrész, szűrő, olaj, folyadék, amivel kapcsolatban fél napot kell telefonálgatni, hogy képbe kerülj. Mi a megfelelő cikkszám, előírás stb.
Citroenhez gyűjtök infókat és megint olyan egyszerű dolog mint a hűtőfolyadék és a váltóolaj fingatott meg rendesen.. vagy 8-10 szervizzel beszéltem.
Mondtak 75W80-at, de tudod úgy, hogy "hé feri, mit szoktunk beletenni?" Hallod a háttérben... Ja igen azt...
Most úgy néz ki, hogy 75W-s olaj kell bele, ezt mondja a Total keresője, két olajos webshop és egy sokadik márkaszerviz, ahol rendesen ellenőrizték alvázszám szerint, cikkszám is van végre.
Hűtőfolyadéknál. Gyárilag van egy rózsaszín és egy kékes zöldes verzió. Egyik azt mondja rózsaszín! Másik, ők csak a kéket használják mindenbe. Harmadik visszakérdez mi van az autóban? Az kell bele! Ja mondom és ha már nem az eredeti van benne és más meg nem jót töltött bele? Válasz, hát azzal is elment eddig nem? Hejjj mondom... meg attól, hogy valamikor ilyen meg olyan színű volt benne sok évvel ezelőtt, az nem jelenti azt, hogy nem volt változás időközben. Lásd a szintén Stellantis csoportos Opelt, ahol rózsaszinről kék hűtőfolyadékra váltottak. Most ne menjünk bele melyik milyen specifikaciójú.
És ott van még az amikor adott két szerviz, mindketten alvázszám szerint ellenőrzik a dolgot és két eltérő cikkszám vagy infó a végeredmény.. -
Asbee
veterán
válasz
attiss66
üzenetére
Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább vagy a drágább olaj a legtökéletesebb. VAG vonalon hoztam erre már sok példát. Csak ehhez mélyebbre kell ásnia magát az embernek. Sőt ha választani kell, inkább tenném bele a kategóriában "leggyengébb" olajat, felhasználás függvényében nagyon időben, vagy még előbb is cserélve. Ezt sokkal jobban meghálálja a motor.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor
üzenetére
Igen, ezért ajánlottam bele 5W30-at elsőre.
-
attiss66
senior tag
Igen, azzal kezdték 2011-ben a szervízben. Arra azért kiváncsi lettem volna, hogy 2010(az autó gyártásakor)-ben milyet tettek bele gyárilag. A magyar nyelvű használati útmutatóban nem írnak erről semmit, pedig gondolom illett volna megemlíteni valamit a hozzá való motorolajokról. Ejnye jappányok

17523 Rowon: igen, csakhogy ők már 2011-ben 5W40-et tettek bele, és utána semmi írás nincs az újabb olajcserénéla felhasznált motorolajról, ezért feltételezem, hogy alapul vették a következő olajtöltögetők az 5W40-et. A sok 5W40 után meg szerintem híg lenne a 0W20. -
-
válasz
attiss66
üzenetére
Említettem neki a 0W20-at, azt mondta az nem jó, mert nincs semmilyen előnye az 5W40-el szemben, viszont van hátránya, töltögethetem utána sürven, mivel azt a híg olajat hamar elhasználja.
Ezeket ott kell hagyni minél hamarabb, ha már a márkaszervíz is ilyen szinten van, mi lehet a többiben... -
attiss66
senior tag
A Mitsubishi ASX kesztyűtartójában lévő irattartóban(amiben benne van a magyar nyelvű használati utasítás a kocsira és a multimédialejátszóra vonatkozólag is) találtam névjegykártyákat azoktól a cégektől, akik szervizelték a kocsit 2011-től. Na én felhívtam őket
, mondtam, hogy mi a szitu és hogy ők 2011-ben 5W40 -es olajat tettek bele. Ez e a belevaló, vagy van egyéb is ami belemehet, van e jobb és rosszabb. Az 5W40-et(de az 5W30 is lehetne, de jobb az 5W40) ajánlotta. Említettem neki a 0W20-at, azt mondta az nem jó, mert nincs semmilyen előnye az 5W40-el szemben, viszont van hátránya, töltögethetem utána sürven, mivel azt a híg olajat hamar elhasználja. Két különálló(nem tudtak egymás véleményéről) szerelő ugyanazt mondta. Egy Mitsubishi ASX topikban a facebook-on írja úgyszintén egy illető, hogy 12 éve a Lancerbe é az ASX-be is ezt töltik, és a motor ellenőrzésénél hibátlan gyári értékeket mutat. Mondtam, hogy linkelje, konkrétan melyik olajra gondol. Ez volt az: Motul 8100 X-cess SAE5W-40. Ezért döntöttem az 5W40 mellett.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Az M13A-nál csak egy ősöreg API szabvány van előírva a viszkozitás mellett, bármi jó bele, kis túlzással repceolajjal is elketyeg.

-
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Azért mindent ne vegyél 100%-nak, amit ez a sz*r ír.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
-
attiss66
senior tag
-
d4d
aktív tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Igen a Sustina utóda az X Prime. Csak amíg a Sustina flakonján ott volt, hogy made in japan, addig az xprime-on már nincs semmi ilyesmi. Valami turpisságot sejtek.
Ja, ha már japán és suzuki. Hogy lehet hogy bár a Lianába (2003) is mehet 5W30as olaj, azt írja a kézikönyv, nem pontosan idézem, de a lényege, hogy mínusz akárhány fok felett (melegebb irányba elmozdulva) erősen ajánlott a 10W30-as viszkozitás.
Most ez mi? Nem az van hogy inditásnal pont jobb lenne az 5w-s? Vagy létezik hogy így van "kitalálva" a motor hogy egy 10w-s hideg oldal ideálisabb normál körülmények között?
Más. Találtam egy olyan shell által ajánlott olajat, ami úgy néz ki nem is létezik, mármint hétköznapi literes/ötliteres kiszerelésben csak hordóban. Igazából alig találni róla valamit.
Shell Helix Ultra Professional AST-L 5W-30
Írtam az Orbiconak, megkérdeztem mikor lesz elérhető átlag felhasználók számára is. Total RCP alternatíva a Stellantis FPW9.55535/03-as előíráshoz. És még néhány lentebb. Ajánlottak oda is, ahol a PSA B71 2290 vagy 2297 az előírás.
• Addinol Superior 0530 ST 5W-30
• Castrol Magnatec 5W-30 P
• Elf Evolution Full-Tech PCX 5W-30
• Eni i-Sint tech S FR 5W-30
• Eurolub Cleantec STL 5W-30
• Fuchs Titan GT1 Pro FPW03 5W-30
• Igol Profive FPW03 5W-30
• Kroon Oil Xantis MSP 5W-30
• Liqui Moly Top Tec 6320 5W-30
• Mobil 1 ESP Formula P 5W-30
• Motul Specific 9.55535/03 5W-30
• Petronas Selenia Ultra CP/03 5W-30
• Valvoline SynPower STL 5W-30 -
tboldi
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Én utoljára Motul Eco-Lite 5W-30-at öntöttem az ugyanilyen motoros WagonR-be.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Total Quartz 5W30 vagy Motul Eco-Nergy.
-
Motion_Blur
félisten
230e-t futott Suzuki M13A motorba mostanában mi az ajánlott olaj?
Eneos Hyper 5W30?
Látom Sustina már nincs (régi szép idők...
), helyette X Prime van?Esetleg valami más?
-
attiss66
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Megtaláltam a kesztyűtartóban a magyar nyelvű kezelési útmutatót a kocsi működéséről és a Mitsubishi Multi Communication System működéséről. Tudja az FM rádiót, transzmitteren keresztűl USB-ről zenelejátszást, CD és DVD. És működik a DVD lejátszó, bexarás házimozi van a kocsiban.
Vagyis egérmozi.
Na erre nem számítottam, azt gondoltam, csak FM rádió van. -
válasz
dellfanboy
üzenetére
Üdv a való életben, ahol bármi is elromolhat, igen még az építőiparban is...
Meg ott a rengeteg gép, ahol nincs ilyen probléma.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ez a haszonkulcs elég sokmindenre elmondható.

-
dellfanboy
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
wut? nincs megfelelő karbantartás? idióta user? kötbér?
Mo-ra aztán sokminden jellemző, de én az építőiparral nem példálóznék
peace brotha -
válasz
dellfanboy
üzenetére
Nem tudom mennyi közöd van az építőiparhoz, de mikor a szoros határidőnél lekotlik ez miatt a garanciális kotró és a szakszerviz másnap széteszi a kezét, hogy a helyszínen nem tudnak vele mit kezdeni, az nem túl finom.
-
dellfanboy
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Csak működik teszi a dolgát évtizedeken keresztü
-
Eugene Roe
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nem a DPF-fel van baj, hanem hogy az EU engedte, hogy 1000% haszonkulccsal árulhassák

-
válasz
dellfanboy
üzenetére
Ne aggódj, a modern munkagépek is megkapták a DPF és társait, nagyon jó, mikor lekotlik rajta és vészüzembe teszi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4325, 100% Akkumulátor
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP ZR2440w 24 60Hz IPS FHD 6ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Láncnak jobb az 5w-40... Jajj. Ő is azt használja. Miben? Ez is jajj.... Amúgy kb minden szerelő a 3 nagy beszállítóval van kapcsolatban, akik gond nélkül naponta többször hozzák viszik cserélik az alkatrészeket. Sima lerázós duma az egész, mert neki így egyszerűbb. Én értem, hogy próbálod magad meggyőzni, hogy jó ez így, csak akkor felesleges volt bedobni ezt a témát, hiába próbálunk segíteni. Azt kell csinálni amit a szerelő meg a márkaszervíz mond.

Ezzel szemben a 40-es olaj akkor is ken, amikor a 30-as már összefossa magát. Meglehet, hogy esetedben, ha nem taposod szarrá nyáron 40 fokban a verdát elég a 30-as. Az is lehet, hogy akkor is elég a 30-as, ha széttaposod. Ki kell próbálni és mehet bele a 30-as ha nem eszi jobban. Akkor is mehet bele a 30-as ha zavar, hogy van egy kis tartalékod vagy egy gyűszűnyivel többet eszik 100-on. A lényeg, hogy a gyári ajánláson belül maradj.