- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi #14460 üzenetére
Szia!
Van benne részecskeszűrő (Euro 5), a total oldala a hasonló korú fiatokra azt hozza amit belinkeltél, 0W30 C2+fiat előírás, de suzukinál teljesen más C3as olajat dob fel vagy az alternatív ajánlások között van még C2/C3-as is de mind 5W30-as, nincs semmilyen átfedés.
Motul oldala is vegyesen ajánl C2es C2/C3as vagy csak C3as olajat. -
d4d
aktív tag
Jó estét,
2016-os 1.3-as dízel (DDiS) Swiftbe mi a gyári, hivatalos előírás? Nincs valakinek kéznél egy gyári könyv? A saját diesel olajaik (Ecstar) ACEA C2-esek 0W30 és 5W30-as viszkozitással. A különböző kereső oldalak vegyesen ajánlanak C2es C3as olajokat is. Egyéb spec Suzuki előrásról nem tudok, nem jellemző rájuk.
Neten nem találok normális egyértelmű adatokat és persze nincs kéznél a használati útmutató. A márkakereskedéseket pedig csak hétfőn tudom hívni. Ennél előbb kellene az infó.
Az Eneos X Prime API SP / C3 5W30 lenne a legszimpatikusabb, mert másban is használok ilyen olajat (C3 nélküli API SP, ILSAC GF-6A) és nagyon elégedett vagyok vele. De a Totalt, Motult is szeretem, csak ezek hasonló olajai viszkozitási index tekintetében meg se közelítik az X Prime 235-ös értékét. Az igaz hogy ezek az Eneoson belül felső polcos olajok még tényleg Japánból jönnek? Pár éve amikor még volt sustina, azoknak a flakonján tényleges made in japan szerepelt. Míg az egyszerűbb 10W40es akármilyen eneos eu-n belül volt előállítva.
Köszi
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor #14453 üzenetére
Nem csak annyi a kulonbseg. A Gen2 pl higabb is lett.
-
Petyal
tag
válasz
Zoli bácsi #14443 üzenetére
Szerintem maradhat nyugodtan, az én fűnyírómhoz pl ez a gyári előírás:
30 fokos külső hőmérsékletig 10w30, e felett inkább Sae30 olajat ajánl. -
TommyY2
tag
válasz
grizlisandor #14450 üzenetére
Az az érdekes, hogy a Motul olaj választó elsőként az X-Clean Efe-t hozza, aztán az Eco-Nergy-t, az Eco-Lite olajat meg nem.
TommyY
-
TommyY2
tag
válasz
szimi57 #14446 üzenetére
Köszönöm mindenkinek.
Az a helyzet, hogy egyre többet tudok meg a dolgokról, de egyre nagyobb is a fejemben a káosz.
Azt nem tudtam, hogy az ACEA visszafelé kompatibilis (szerintem a legjobb olaj a Motul X-Cess 5W-40 A3/B4). Azért szeretem a Motult, mert megad minden fontos paramétert, csak sajnos nem nagyon van full szintetikus váltó olaja.
Nem mertem beletenni a KIA-ba a Motul Eco-Nergy A5/B5, API SP, TBN 12.5 olajat, mert az adatlapján nincs KIA ajánlása (kozben meg a Total NFC olajnak sincs, amit a KIA preferál).
Most a Motul Eco-Lite van benne (remélem nem okoz gondot), majd jövőre újra gondolom.
TommyY
-
szimi57
őstag
válasz
TommyY2 #14442 üzenetére
Az ábrához kapcsolódva nem sok értelme van az elemzésnek. Az ACEA A5-B5 egy motorolaj szabvány, a GM dexos 1 Gen 3 pedig gyártói specifikáció. A 8 paramétert tekintve, minél nagyobb az érték annál jobban megfelel az olaj pl. a motorvédelemnek, az alacsony sebességnél jelentkező előgyújtás védelemnek, a korom, iszap lerakódás elleni védelemnek, a kipufogógáz utókezelő rendszereknek stb. Konkrétan a két olaj esetében még a gyártói specifikációkra, jóváhagyásokra, ajánlásokra lehet támaszkodni, de ezzel nem minden olaj rendelkezik, még ha adott esetben meg is felelne.
-
TommyY2
tag
válasz
grizlisandor #14444 üzenetére
"Ennyit a Kia gyárban nem agyaltak az olajajánláson"
De el is hibázták.
A leírás A3-at ir, az NFC meg a HKS olaj is A5.
Szeretek mindent maximálisan megérteni (bár, abszolút nem ez a szakterületem), egyébként meg éppen ráérek és érdekel a téma, meg féltem az autóinkat, igyekszem megadni nekik a legjobbat.
TommyY
-
grizlisandor
veterán
válasz
TommyY2 #14442 üzenetére
Ennyit a Kia gyárban nem agyaltak az olajajánláson.
Szűkszavúak, mondjuk licenc-elhettek volna gyári pecsnit az olajakra, de hát ez van.
Quartz 9000 NFC 5W-30 vagy Quartz 9000 Energy HKS 5W-30 más gyártó hasonló paraméterekkel rendelkező terméke.Nem egy válogatós motor, cserélve legyen benne használatnak megfelelő időközönként és csak kész.
-
Zoli bácsi
őstag
Üdv!
Fűnyíró traktorba cseréltem olajat, 10w30 kerti gép olaj ment bele, ez az előírás.
Maradt kb fél liter. A sima, önjárós fűnyíróból is kiöntöttem az olajat, persze miután bemelegítettem, majd felöntöttem a fél liter 10w-30 olajjal. Kicsit kevesellettem a szintet, ezért tavalyi maradék egyfokozatú 30-as olajjal maximumra öntöttem, másfél-két deci ment bele.
Szerintetek jóvanezígy, vagy öntsem ki a kevert olajat, és vegyek egy flakon (0,6L) 10W30-as olajat, és azzal öntsem fel?
A fűnyírónak elég lenne a 30-as egyfokozatú olaj. Igazából kerülne olajra, inkább csak el akartam használni a maradékokat, ezért kevertem. Utólag már nem vagyok biztos hogy jó ötlet. Nem használtam a gépet, szóval kárt nem tettem.
Ilyen olajakat kevertem: [link] [link]
Kiöntsem, vagy maradhat? Köszönöm! -
TommyY2
tag
válasz
szimi57 #14294 üzenetére
Szia!
Nem hagy nyugodni a téma.
Kia tudnád elemezni a kétfajta olajat, úgy hogy megértsem.
Azt sem tudom, hogy az egyes szövegek felé irányuló kitöltöttség az bizonyos esetekben hasznos, vagy ártalmas?
Pl. Soot thickening (az A5-nél van, a Dexos-nál nincs).
Dexos1-et tettem a Kia-ba az A5 helyett, mert nem mertem beletenni a Motul Eco-Nergy A5/B5 olajat.
TommyY -
Caldera
senior tag
Véleményt, tapasztalatot várnék az alábbira.
Peugeot 1.6 HDi 16V-be eddig Total Quartz 900 5W-40 olajat tettem (javasolt gyári). Most gondolkodok egy váltáson Motul X-Cess 8100 Gen2 5W-40-re. Mindkettőre azonos PUG minősítés van.
Minőségben melyik jobb? -
ParmaBoy
tag
Szerdatol ismet w5 motorolaj a lidl-ben. A 15w40 5l valami 5500ft.
gondolom lesz mas viszkozitasu is.
(Oszinten nem tudom, h bele mernem-e onteni valamibe. Mannol ala nem mennek, bar valahol olvastam (lehet itt), h honnan veszik es csomagoljak es also-kozep polcos valami volt) -
-
-
norrberth
addikt
válasz
tibbike01 #14409 üzenetére
Én nem kérek a 95 ből.
Itthon alapból is silányabb az üzemanyag minőség.
Kipufogó fossa a 95 től vizet, diggal megnézve meg gyújtás stb rosszabb mint 100 al.És még nem beszéltünk a Etanol káros hatásról.
Korróziót okozhat az üzemanyagrendszer fém és gumi alkatrészeiben, főleg a régebbi autóknál.
Több vizet vesz fel a levegőből.
Oldhatja a régi gumi tömítéseket, csöveket, üzemanyag-pumpa anyagát.Erről nem szeretnek beszélni, mert elkell adni az E10 is természetesen. 😂
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tibbike01 #14409 üzenetére
Semmit. A kopogás szenzorokkal folyamatosan nézi az ECU az égési folyamatokat a hengerekben és kopogáshatáron tartja az autót, mindig optimálisra állítja az előgyújtási szöget. 95-és 95-ös között is van szórás oktánban. Auchan-nál pl múltkor 97-et mértek a 95-ös benzinre.
-
tibbike01
őstag
-
Jenne
őstag
válasz
grizlisandor #14394 üzenetére
Szia és köszönöm...
De ha már gyári oldal... [link] Jelenleg ez a motorolaj van az autóban.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest