Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ddekany
    nagyúr

Nem kell általánosítani. Nyugdíjasban is van értelmes, gondolkodó. Akik a nagygyűléseken táncikálnak és kezet csókolnak a Kedves Vezetőnek azok nem az egész nyugdíjas korosztályt képviseli. Ugyanekkora probléma a tanulatlan 50 IQ-s félanalfabéták tömege is. A hatalom pont ezeket célozza. Ne csodálkozzon senki, hogy az oktatás ott tart ahol. Ez egy nagyon tudatos folyamat.

Persze, így is írtam, hogy "sok köztük már erősen lerobban szellemileg". Van ez a generáció aki 56-ban volt kb. gyerek, és eleve kommunista/"orosz" ellenesként indult, és így a jobbos médiára szokott rá a rendszerváltásnál. Hír TV stb. Az meg közben elment valami egészen vad helyre, és vitte őket... valami alternatív univerzumba, viszont, a valós világban adják le a szavazatot. Mondjuk USA-hoz képest csodás, csak itthon kevesen tudják, mert nem néznek amerikai TV-t, és nem látják, milyen komikusan nyilvánvalóan suttyók és felékszületlenek a politikusok, és a nép fele mégis besz*pja! Azokhoz képest itt profin nyomják... Bár itt is zuhan a szint...

• mefistofeles
    veterán

Jobb az anyag meg az óra sítlusa mint a 80-90-es években nekem volt, de még midíg sokszor fejemet fogom, hogy miközben a lényeg, a nagy összefüggések sokszor nincsenek jól átadva, a levegőben lógó részletekre bezzeg marad kapacitás...

De a választás kapcsán az egyik fő gond a nyugdíjasok. Ha tudtak is régen gondolkodni, sok köztük már erősen lerobban szellemileg, és így védtelenek, kicsit mint a gyerekek. Ezt pedig ki is használják a pártok rendesen.

Nem kell általánosítani. Nyugdíjasban is van értelmes, gondolkodó. Akik a nagygyűléseken táncikálnak és kezet csókolnak a Kedves Vezetőnek azok nem az egész nyugdíjas korosztályt képviseli. Ugyanekkora probléma a tanulatlan 50 IQ-s félanalfabéták tömege is. A hatalom pont ezeket célozza. Ne csodálkozzon senki, hogy az oktatás ott tart ahol. Ez egy nagyon tudatos folyamat.

• ddekany
    nagyúr

Én jobban örülnék ha az emberek gondolkodnának.
    Még a Gyurcsány rendszer idején ezt tanították az általánosban. :U

Jobb az anyag meg az óra sítlusa mint a 80-90-es években nekem volt, de még midíg sokszor fejemet fogom, hogy miközben a lényeg, a nagy összefüggések sokszor nincsenek jól átadva, a levegőben lógó részletekre bezzeg marad kapacitás...

De a választás kapcsán az egyik fő gond a nyugdíjasok. Ha tudtak is régen gondolkodni, sok köztük már erősen lerobban szellemileg, és így védtelenek, kicsit mint a gyerekek. Ezt pedig ki is használják a pártok rendesen.

• Én jobban örülnék ha az emberek gondolkodnának.

Pontosítok.

Voltak és vannak iskolák, ahol rendszertől függetlenül a gondolkodásra tanítanak.
    Mivel a magyar oktatási rendszer a porosz, lexikális tudás alapút vette át, a gondolkodásra tanítás nem élvez prioritást. Sőt, kerülendő kategória.
    Hová vezetne az, ha a demagógiát és a propagandát élből ismernék fel az emberek?!

• Az emberek programozhatóak. Ez tény. Jobban kell programozni őket, mint a konkurencia.

Az alapvető nehézség ebben, hogy a gátlástalan hazudozó/manipulatív/szociopata hozzáálás ebben hatékony. Jólelkű embernek ez ritkán megy, hogy praktikus okokból ezt csinálja.

Én jobban örülnék ha az emberek gondolkodnának.

• ddekany
    nagyúr

Pontosan ezzel a gondolkodással nem lehet egyről, a kettőre jutni.
    Az emberek programozhatóak. Ez tény. Jobban kell programozni őket, mint a konkurencia.
    A fák sem nőnek az égig. Egyetlen birodalom sem él(t) örökké.
    Magyarország a kilencvenes évektől fogva megkapta a lehetőséget a teljesen demokratikus úton haladni előre. Az, hogy ez mára kissé félre ment, a konkurencia alkalmatlanságának is lehet köszönni.
    Annak idején a FIDESZ minden helyzetre előre tervezett.
    A máig beragadt vezetés segít felszámolni a helyzetet. Már régen a harmadik fázisnál tartanak.
    Meg kell szólítani a nyugdíjasokat. Azon a nyelven, amit megértenek.
    A magyar nyugdíj rendszerbe nincs beépítve az infláció követés. El lehet Magyarázni, egy kis emeléstől boldogabbak lesznek. De nem lesznek tartósan boldogok. Tartósan csak veszítenek az ügyön.
    Ha csak a nyugdíjasok fele megérti az üzenetet, sokkal jobb az esély.

Sírni könnyű, tenni nehezebb. De csak a tett visz előre.

Az emberek programozhatóak. Ez tény. Jobban kell programozni őket, mint a konkurencia.

Az alapvető nehézség ebben, hogy a gátlástalan hazudozó/manipulatív/szociopata hozzáálás ebben hatékony. Jólelkű embernek ez ritkán megy, hogy praktikus okokból ezt csinálja.

• Nehéz ügy bármi felelőségről beszélni, mikor mondjuk 50% k.b. programozható biorobotokról beszélünk, amiket az programoz fel, akit ki kéne szavazniuk.

Van idős szülőm, én tudom. Nyilván nem szeretné, hogy Brüsszel (aki háborút akar) megadóztassa a nyugdíját, hogy az ukránoknak adja (akik megtámadták Donbaszban az oroszokat, és ezért lett háború). Márpedig ő így tudja, hogy ezek így vannak, mert erre tréningezik napi 100x. (Bedobták a hivatalos iratok közé is az ügyfélkapu tárba ezt a nyugdíj adóztatás veszélyt amúgy, bár azt persze csak én vagyok képes megnézni.) Vajon hova fog szavazni? Nyilván.

Pontosan ezzel a gondolkodással nem lehet egyről, a kettőre jutni.
    A fák sem nőnek az égig. Egyetlen birodalom sem él(t) örökké.
    Magyarország a kilencvenes évektől fogva megkapta a lehetőséget a teljesen demokratikus úton haladni előre. Az, hogy ez mára kissé félre ment, a konkurencia alkalmatlanságának is lehet köszönni.
    Annak idején a FIDESZ minden helyzetre előre tervezett.
    A máig beragadt vezetés segít felszámolni a helyzetet. Már régen a harmadik fázisnál tartanak.
    Meg kell szólítani a nyugdíjasokat. Azon a nyelven, amit megértenek.
    A magyar nyugdíj rendszerbe nincs beépítve az infláció követés. El lehet Magyarázni, egy kis emeléstől boldogabbak lesznek. De nem lesznek tartósan boldogok. Tartósan csak veszítenek az ügyön.
    Ha csak a nyugdíjasok fele megérti az üzenetet, sokkal jobb az esély.

Sírni könnyű, tenni nehezebb. De csak a tett visz előre.

• ddekany
    nagyúr

A többség felelőssége, hogy 8 év után távolítsa el a vezető politikusokat.
    Az első 4 év az AKA-ROM. A második ciklus a CSINÁ-LOM. Utána már a magamon kívül mindenkit LESZA-ROM.
    Nézd meg mire jutottak azok a pártok, akiknek az elnöke évtizedekig próbálkozott. A vezető párt anti-demokratizálódik. A többiek meg lecsúsznak a kicsik közé.

Nehéz ügy bármi felelőségről beszélni, mikor mondjuk 50% k.b. programozható biorobotokról beszélünk, amiket az programoz fel, akit ki kéne szavazniuk.

Van idős szülőm, én tudom. Nyilván nem szeretné, hogy Brüsszel (aki háborút akar) megadóztassa a nyugdíját, hogy az ukránoknak adja (akik megtámadták Donbaszban az oroszokat, és ezért lett háború). Márpedig ő így tudja, hogy ezek így vannak, mert erre tréningezik napi 100x. (Bedobták a hivatalos iratok közé is az ügyfélkapu tárba ezt a nyugdíj adóztatás veszélyt amúgy, bár azt persze csak én vagyok képes megnézni.) Vajon hova fog szavazni? Nyilván.

• A választott képviselőink közülünk jönnek

Mint ahogy a sorozatgyilkosok is, aztán mégis elég kis százaléka a népnek. A sikeres politikus is jobbára egy bizonyos embertípus, ami kis százaléka a népességnek.

Az átlagember bűne, hogy ostoba, újra és újra becsapható, a szűk szakmáján kívül (vagy persze van hogy abban is).

A többség felelőssége, hogy 8 év után távolítsa el a vezető politikusokat.
    Az első 4 év az AKA-ROM. A második ciklus a CSINÁ-LOM. Utána már a magamon kívül mindenkit LESZA-ROM.
    Nézd meg mire jutottak azok a pártok, akiknek az elnöke évtizedekig próbálkozott. A vezető párt anti-demokratizálódik. A többiek meg lecsúsznak a kicsik közé.

• ddekany
    nagyúr

ami itt hagy folyni a politika

Miért, szerinted minek kellene történnie? A választott képviselőink közülünk jönnek, "mi magunk" választjuk meg őket, nem pedig egy utópiából csöppennek ide a legrátermettebb, legigazságosabb, legjobb szándékú megváltók. Mitől lennének jobbak, mint a választók? Ugyan ott születtek, nőttek fel és élnek, ugyan azokat a viselkedésmódokat és hozzállást sajátították el, mint mindenki más. Van valami mondás arról, hogy minden országnak olyanok a politikusai, amilyeneket megérdemel...

A választott képviselőink közülünk jönnek

Mint ahogy a sorozatgyilkosok is, aztán mégis elég kis százaléka a népnek. A sikeres politikus is jobbára egy bizonyos embertípus, ami kis százaléka a népességnek.

Az átlagember bűne, hogy ostoba, újra és újra becsapható, a szűk szakmáján kívül (vagy persze van hogy abban is).

• macskasg
    újonc

Hogy követik-e? Hát ha megint olyan szép 4%-ot kapok... :DDD :O

cseréljünk. te add nekem a 4%odat és meg odaadom az enyémet. azt a nullát. Jó lesz?

• 8th
    addikt

Mondanám hogy hazaszeretet. De inkább gyávaság. Na meg külföldön mindig is egy Auslander maradsz.
    Sokaknak család. Szülők, nagyszülők. vagy nyelvtudás, érzék hiánya.

Erre csak Hobo szavait tudom idézni:

"Lennék kispolgár boldogan,
    Bárhol, ahol béke van,
    Lennék köztük én az átlag,
    Kinek az Emberi Jogok járnak."

• A villamos energiáról én azt hallottam még pár éve hogy konkrétan fizettek az osztrákoknak hogy használják el, majd este meg kopogtattak, hogy vennék tőletek áramot.

Igen. Az elektromos energiát nem lehet tartályban tárolni, ha fölösleg keletkezik.
    A németek, ha többlet termelés van és nem lehet erőművet gyorsan visszafogni, akkor el kell használnia a felesleget.
    Mivel a német vasúthálózat váltói fűthetőek, ott fűtik el a felesleget, ha nem lehet mást kezdeni a felesleggel.
    A németeknek nappal jelentős felesleg keletkezik napos időben. Este viszont hiány van. Ezt a problémát próbálják nemzetközi együttműködésekkel megoldani.
    A friss statisztika szerint a tavalyi évben a megtermelt elektromos energia 55,9%-a, megújuló energiaforrásból származott. 2024 volt az első év amikor sikerült átlépni az 50%-t.

• tototos
    addikt

Hát én erősen meglepődtem, két év alatt kb megduplázodott az ára sokmindennek a németeknél. '22 év elején (6 év után) hazajöttem kicsit, tavaly augusztusa óta megint kint vagyok. A bezin az 1euro-1,2euróról 1,8-2,1 lett, a tej 60centról 1,1 euro, a mosoda 3,5 euróból 8. Kb a teljes megélhetés elszállt a 2 év alatt. Bődületes energiaárak lettek, ez visz mindent magával. Egy átlagos építkezés 60-75milla volt, most ugyanazt 40-45-ből kell megoldani, iszonyatos spórolással. Sok helyen nem újat építenek, hanem a meglévőt építik át (lett egy csomó eladó, ugye, a bedőlt vállalkozások után). Nem lesz ennek jó vége, de az idiótizmus miatt ezt nem látják.
    Rengeteg villamos energiát termelnek, de mivel nem tudják tárolni, így sok megy a levesbe, viszont az erőműveket meg muszáj volt lerombolni... :U ha az energia kérdést nem oldják meg, akkor lassan vége lesz az iparnak. Még nem is tértünk rá a migráció okozta problémákra, de már így is k.o. az ország.

Szerk.: az új szitokszó a Migrant...az Auslander nem probléma, mindenhol kedvesek velünk.

A villamos energiáról én azt hallottam még pár éve hogy konkrétan fizettek az osztrákoknak hogy használják el, majd este meg kopogtattak, hogy vennék tőletek áramot.

• Narxis
    nagyúr

Volt már olyan választás előtti időszak a hozzád hasonlóaknál akik nem ezt sírták folyamatosan? Már 2014-ben is ezt a hisztit hallgattam minden ismerősömtől, meg 18-ban, meg hú aztán de 22-ben különben mindenki meghal. És azóta is itthon élnek, mindegyik, egyik sem költözött sehova. Azóta sem lettünk nagyobb diktatúra, sem nagyobb mini Oroszország. Csak vagyunk ugyanott. Egyébként te miért nem mész? Ha Duna kétharmad lenne akkor sem változna érdemben semmi, nem tudom miért vártok mindig annyira a választásokra, mint a fogyókúrázni vágyók a január 1-re.
    Annak örülnétek rövidtávú boldogsághormon lökettel, hogy végre nem Orbán van mert ő fúj csúnya, de ahogy ez a lendület elillanna rögtön folytatnátok a rinyát csak már Magyar Péter ellen. Úgy fogjátok őt is behajítani a raklap szar mögé, mint a 4 éve mennyországig istenített Márki Zay Pétert is, pedig aztán ő is messiás volt addig, ahogy most a másodPéter is az.

Nem véletlenül a Szondi utcában a sárga karakter a legtöbbet szerepeltetett és nem véletlenül figurázza ki azt a tipikus jelenséget amit képvisel. Mert ő a legirritálóbb és vele találkozni leggyakrabban.

Akartam egy szép hosszú választ írni de amikor olyat olvasok, hogy itt aztán nem lett nagyobb diktatúra akkor tudom, hogy totál felesleges mert hívővel van dolgom és amikor a józan ész helyett a hit uralkodik ott már az érvek nem hatnak. Ez a "ti" pedig kinek szól? Szerintem nem ismerjük egymást a való életben, hála az égnek úgyhogy honnan veszed, hogy milyen véleménnyel vagyok MP-ről vagy Márkiról? Sajnos neked berögzült és elhiszed azt ami jobbról jön, teljesen mindegy hogy ki mit állít a másik oldalról, az csak hülye vagy hazug lehet, itt úgyse lesz jobb. Minek is szavazni? De tényleg minek? Örüljünk annak amink van és 35 évvel a rendszerváltás után vissza is kerültünk oda ahonnan indultunk, az oroszok még nem jöttek vissza na de ha a hívőkön múlik akkor...

• Több mint 10 évig éltem Németországban nagy városokban (Berlin és München). Ennek ellenére az egész országot bejártam, sokat túráztam és kisebb falvakban is jártam. Már az elég volt, hogy a dialektust próbáltam beszélni, ahol épp voltam. A legtöbb helyen én pozitív visszajelzést kaptam már pár év után, ellenben voltak akiket lekülföldieztek sok év után is.
    Mondjuk engem érdekeltek és érdekelnek is a dialektusok. Pl. szerintem a bajor a legszebb német dialektus és beszélem is. Pár évig volt egy sváb barátnőm... azt is megtanultam. Az ilyen dolgokat értékelik.
    Most Svájcban sincs ez másképp. Mondjuk a svájci német dialektusokat megérteni alapból nem volt nehéz, mert a sváb és a bajor német mellett az osztrák németet is többnyire beszélem (több gyerekkori haver lakik ott és megtanultam). 4 év után pedig beszélni sem vészes. A kismillió dialektusból is tudok ezt-azt és ezt nagyon értékelik.

A magyarok némi előnyben vannak alkalmazkodásban. A kulturális eltérés nem jelentős, az osztrák - magyar monarchia környezete hasonló volt a némethez. Az alkalmazkodás nem probléma. Azoknak van igazán problémája akik távolabbról érkeznek és az anyaország kettőt várják egy élhető ország helyett.

Nekem a svájciak dialektusa tetszik a legjobban. :D

• Azért várjuk a választást, mert hátha egy olyan jön aki csak feleannyit fog lopni mint az elődje. Ha megint ezek kerülnek hatalomra, azt a következtetést fogják (megint) levonni, hogy ezekkel a birkákkal bármit meg lehet tenni, nyugodtan lehet emelni a tétet a lopásban, akkor se fogják vasvillával kikergetni a villáikból őket. Itt az ideje a koppanásnak, a példastatuálásnak, hogy ne ez legyen a norma.

2018-as nyerés óta ezt teszi. De ez csak az én véleményem.
    Sajnos akkor még rájuk szavaztam. :W

• fukasza
    junior tag

Volt már olyan választás előtti időszak a hozzád hasonlóaknál akik nem ezt sírták folyamatosan? Már 2014-ben is ezt a hisztit hallgattam minden ismerősömtől, meg 18-ban, meg hú aztán de 22-ben különben mindenki meghal. És azóta is itthon élnek, mindegyik, egyik sem költözött sehova. Azóta sem lettünk nagyobb diktatúra, sem nagyobb mini Oroszország. Csak vagyunk ugyanott. Egyébként te miért nem mész? Ha Duna kétharmad lenne akkor sem változna érdemben semmi, nem tudom miért vártok mindig annyira a választásokra, mint a fogyókúrázni vágyók a január 1-re.
    Annak örülnétek rövidtávú boldogsághormon lökettel, hogy végre nem Orbán van mert ő fúj csúnya, de ahogy ez a lendület elillanna rögtön folytatnátok a rinyát csak már Magyar Péter ellen. Úgy fogjátok őt is behajítani a raklap szar mögé, mint a 4 éve mennyországig istenített Márki Zay Pétert is, pedig aztán ő is messiás volt addig, ahogy most a másodPéter is az.

Nem véletlenül a Szondi utcában a sárga karakter a legtöbbet szerepeltetett és nem véletlenül figurázza ki azt a tipikus jelenséget amit képvisel. Mert ő a legirritálóbb és vele találkozni leggyakrabban.

Azért várjuk a választást, mert hátha egy olyan jön aki csak feleannyit fog lopni mint az elődje. Ha megint ezek kerülnek hatalomra, azt a következtetést fogják (megint) levonni, hogy ezekkel a birkákkal bármit meg lehet tenni, nyugodtan lehet emelni a tétet a lopásban, akkor se fogják vasvillával kikergetni a villáikból őket. Itt az ideje a koppanásnak, a példastatuálásnak, hogy ne ez legyen a norma.

• Iramirez
    senior tag

Maradva az ontopicnál,ha az marad ami eddig biztos hogy gazdasági káosz lesz.ha az új fiuk akkor talán meg van az esély,hogy a mi életünkben nem,de utána élhetöbb lesz ország.
    lásd lengyel ország.
    nahde kiszámolja azt :)

• Volt már olyan választás előtti időszak a hozzád hasonlóaknál akik nem ezt sírták folyamatosan? Már 2014-ben is ezt a hisztit hallgattam minden ismerősömtől, meg 18-ban, meg hú aztán de 22-ben különben mindenki meghal. És azóta is itthon élnek, mindegyik, egyik sem költözött sehova. Azóta sem lettünk nagyobb diktatúra, sem nagyobb mini Oroszország. Csak vagyunk ugyanott. Egyébként te miért nem mész? Ha Duna kétharmad lenne akkor sem változna érdemben semmi, nem tudom miért vártok mindig annyira a választásokra, mint a fogyókúrázni vágyók a január 1-re.

"Azóta sem lettünk nagyobb diktatúra, sem nagyobb mini Oroszország. "
    Kicsit azért nézz körül.
    Egyvalamik lettünk, nagyobb marhák.

• cskamacska
    addikt

Huhh, ez elég mély téma, és nehéz politikától vegyesen beszélni erről...

Ami most folyik politika címszó alatt idehaza még a keveset látott agyammal is felfoghatatlan...

Családok szakadnék szét országon belül a megosztottság miatt... És nem akarok pártokra mutogatni sem... A kisember meg fegyvertelenül nézi ezt az egészet, és agyvérzést sem mer kapni, mert akkor az egészségügy áldozata lesz....

Értem, hogy volt rendszerváltás, csak még sem érzem... Mert 40 éve ugyanazok osztják egymás között a lapokat és az ő kapzsiságuk miatt én nem látok markáns fejlődést...

Többet keresek, mint pályakezdő koromban, de többe kerül minden más körülöttem... Én így fejlődést nem látok és nem érek el.

Azt se értem, hogy emberek ülnek be vadiúj autókba, most nem azért mert vágyom rá, de amikor 10-15 milliós Chery-Jaecoo-t tud venni az ember... 10 éve persze gondoltam, hogy a kínai autók áradata megjelenik, 15 éve még röhögtem, amikor egy Landwind CEO-t láttunk egy eseményen promocióként.. ( eleje Land Cruiser, hátulja X3-as)

De, hogy ott tartunk, hogy szorgos gyűjtögetés mellett is belátható időn belül önállóan képtelenség lenne házat, lakást venni... Na ott már látom a bajt...

Elnézést, ha kilihegtem ide, de az emberek áprilisig ezt a nyomást majd csak egymás torkának esésével tudják csillapítani, miközben a kiváltó-erő meg röhög a markába...

És amikor azt kapja az ember, hogy el lehet innen menni, meg hogy minek fogadtam el 4 éve az ilyen olyan állami kedvezményt... Basszameg tényleg, aprópénzekről beszélünk, amivel kinyomják a szemünket, hogy egy nagyobb réteg kussoljon.

A mérhetetlen osztogatás-fosztogatás címszóval meg mindent lehet... Persze, mehettem volna 15-20 éve külföldre, de sajnos bele vagyok hülyülve a szülővárosomba.. Van olyan barátom, aki kiment, jólét meg minden, de látom, hogy nem érzi magát otthonosan...

Másik kiment, hogy majd egzisztenciát épít és majd hazajön... Csak már nem lesz kihez...

Az egyik legjobb barátom mondta, aki meg olyan helyen dolgozik, hogy khm... " Ezzel a rendszerrel annak van baja, aki nincs benne"...

Ez a mondat annyira átütően fájt, hogy azóta szó szerint megmaradt bennem...

Pedig nem nagy szám, egész jól körülírható a kör aki a mostani állapotokért felel, és normális országból menekülve már rettegne mindegyik a szibériai száműzetésében, hogy esetleg mégis kiadják, és azonnal kap 5 méter felfüggesztettet. :U

Reddit/hungary - Ilyen finom módszerrel terelnek át a magán-egészségügybe
    Ez egy teljesen random életkép, aki itt él simán megírhatna még merészebbet is, ez nálunk egy átlagos kedd, nem nemzeti botrány alapja.

gabyka gondjait is irigylem. Ugyanez itt is (a "migráns" akit utálni kell, az nem szír, de na), csak itt már az állam sem működik rendesen, az infrastruktúra lepukkantásában pedig 30 év előnyünk van.

Ugyanakkor vészmadár nem vagyok. :) Tökéletesen egyértelmű hogy a mostani rendszer nem maradhat fenn. A kontraszelekció, az hatékonytalanság, az öngyilkos (kül)politikai lépések akkor is földbe állítják, ha a teljes ellenzéket még ma éjjel a napba lövik Sorosostul (teljesen irreveláns a Wall Streeten évtizedek óta, nekünk még főgonoszból is csak az alja jutott :( ) Von Der Leyenestül (random köztisztviselő, pár hét alatt újat választanak).

törölt tag

Mondanám hogy hazaszeretet. De inkább gyávaság. Na meg külföldön mindig is egy Auslander maradsz.

Nyelvhiány, nem elegendő pénz, nem tud felmutatni piacképes munkakört amiben el tud helyezkedni, tapasztalatlan vagy csak simán buta. Plusz szülők, nagyszülők, gyerek, barátok. És a legvégén a honvágy. Aki ezeken kívül van az meg már itthon is boldogul úgyhogy minek is menne, és magasról leszar mindent, nem azzal tölti az idejét, hogy azon rugózzon amin az átlag Facebook felhasználó.

törölt tag

Szerintem várjunk áprilisig, aztán ha sikerül végleg Fehéroroszország pályára állítani ezt az országot akkor utána le kell lépni. Inkább leszek külföldön Auslander mint itthon elvtárs az új Szovjetunióban.

• Szerintem ennek már sose lesz jó vége.
    Nagyjából az első világháború óta megy a megvezetés és butítás rendszertől függetlenül. :W

Hát, amennyire én láttam, ez kb. 2000 óta kezdett durvulni, de inkább kicsit később, 2010-2015 körül.

• Ebay nem magyar fizetésekhez való, ezt szokjuk meg. Amint nem valami kínai állami támogatott filléres cuccot veszel, vége az olcsóságnak. Ez arról szól, hogy mindenféle franchoz kapsz alkatrészt rajta (autó, bringa, laptop...), meg a kínaiak árulnak mindent is.

A fizetések pedig mikor követték az árrobbanásokat? :D

@Narxis : Mindenhogyan jobb lelépni innen. 22-ig azt hallgattam asszonytól, hogy menjünk, akkor mondtam azt, hogy OK, menjünk, azóta csönd van + néha egy ilyen, hogy Mexikó :D
    De mindenhogyan azt látom, hogy egyre kevesebb értelme van itt. Akármi lesz tavasszal, ez a társadalom már szét van verve, nagyon sok idő, mire újra normális lesz.

@ErgoGnomik : Odáig silányult a politika, hogy az nyer, aki több hülyét tud behülyíteni. Tele vagyunk velük. :S

Szerintem ennek már sose lesz jó vége.
    Nagyjából az első világháború óta megy a megvezetés és butítás rendszertől függetlenül. :W

• Ebay nem magyar fizetésekhez való, ezt szokjuk meg. Amint nem valami kínai állami támogatott filléres cuccot veszel, vége az olcsóságnak. Ez arról szól, hogy mindenféle franchoz kapsz alkatrészt rajta (autó, bringa, laptop...), meg a kínaiak árulnak mindent is.

A fizetések pedig mikor követték az árrobbanásokat? :D

@Narxis : Mindenhogyan jobb lelépni innen. 22-ig azt hallgattam asszonytól, hogy menjünk, akkor mondtam azt, hogy OK, menjünk, azóta csönd van + néha egy ilyen, hogy Mexikó :D
    De mindenhogyan azt látom, hogy egyre kevesebb értelme van itt. Akármi lesz tavasszal, ez a társadalom már szét van verve, nagyon sok idő, mire újra normális lesz.

@ErgoGnomik : Odáig silányult a politika, hogy az nyer, aki több hülyét tud behülyíteni. Tele vagyunk velük. :S

• Attól is függ, hogy hol vagy. A nagyon nagy városokban nincs jelentősége. A környék egyik legjobb fogorvosa Kongói. Az egyik legjobb háziorvosa arab származású. A HNO (orrfülgége) orvos török. Kisebb településen lehet rosszabb a megítélés.

Az idősebb emberek esetében sem Auslander a szitokszó. Inkább a Preuße(n).

Több mint 10 évig éltem Németországban nagy városokban (Berlin és München). Ennek ellenére az egész országot bejártam, sokat túráztam és kisebb falvakban is jártam. Már az elég volt, hogy a dialektust próbáltam beszélni, ahol épp voltam. A legtöbb helyen én pozitív visszajelzést kaptam már pár év után, ellenben voltak akiket lekülföldieztek sok év után is.
    Mondjuk engem érdekeltek és érdekelnek is a dialektusok. Pl. szerintem a bajor a legszebb német dialektus és beszélem is. Pár évig volt egy sváb barátnőm... azt is megtanultam. Az ilyen dolgokat értékelik.
    Most Svájcban sincs ez másképp. Mondjuk a svájci német dialektusokat megérteni alapból nem volt nehéz, mert a sváb és a bajor német mellett az osztrák németet is többnyire beszélem (több gyerekkori haver lakik ott és megtanultam). 4 év után pedig beszélni sem vészes. A kismillió dialektusból is tudok ezt-azt és ezt nagyon értékelik.

• gabyka
    senior tag

A bezin a covid első évében volt 1 euró közelében. Két éve az üzemanyag ára magasabb volt, mint ma. Annak ellenére, hogy a környezetvédelmi adó folyamatosan emelkedik. A csúcson Az Orosz-Ukrán háború kezdetének évében kb. 1 euróval volt magasabb az ár a mainál.

Egy átlagos építkezés 60-75milla volt, most ugyanazt 40-45-ből kell megoldani,

Mármint euróban?
    100 m² építési költsége felénk 660–880 ezer €. A telek árát nem tartalmazza a számítás. Minden mást igen. A telek, jó helyen nagy - nagyon drága.

Még nem is tértünk rá a migráció okozta problémákra, de már így is k.o. az ország.

Igen, erre már gondoltam. Meg arra is hogy a német gazdaságot a vendégmunkások tartották fenn.
    14 000 000 vendégmunkás érkezett Németországba 1955–1973 között.
    11 millió munkás tért vissza később a hazájába vagy máshova.

867,000 török vendégmunkás érkezett. Félmillióan tértek vissza később. A család miatt, még így is 1,3 millió török állampolgárt számoltak 2023-ban.
    3 millión személy vallotta magát török gyökerűnek. De ez esetben az utód generációk már németek is mondhatják magukat. Durva becslés szerint a valódi szám elérheti a hét millió főt.

A tanult emberek számára eddig is és most is nyitva áll Németország. Néhány éve egyszerűsítették az állampolgárság megszerzését.

Ezt persze neked tudnod kell, hiszen azt írtad, akkor Németországban éltél.

Jah, bocs, nem családi házban gondolkodtam :) igen, euróban, csarnokok, raktárak, ipari épületek. Jópár amazon-raktár is volt köztük, azok nagyobbak, így drágábbak...
    Éppen most rengeteg lengyel villanyszerelő tér haza, a Schlau beolvadt (vagy ilyesmi, még nem néztem utána pontosan) nem tudtak megegyezni velük a bérezésről (mondjuk volt is baj velük az utóbbi időben). A benzinben meglehet, hogy Neked van igazad. Az biztos, hogy a covid előtt nem volt egy ercsi, most meg veri a kettőt.
    A törökökkel kevés baj van, Ők dolgoz(gat)nak, a migránsokkal annál több, Ők nem akarnak dolgozni, hisz megkapnak mindent ingyen (lakhatás, megélhetés, ellátás). Egy átlagos német családnak viszont meg kell küzdeni, fizetni kell mindenért.
    Egy szerencsétlen esés miatt táppénzen voltam egy ideig, több hónapot késett a kifizetés. Annyi kiderült, hogy nem csak nekem. A migránsok ellátását sem/nem szereti kifizteni a kormány a biztosítók felé, emiatt cirka 10milliárd hiánnyal küzdenek, ha jól értettem.
    Ja, kint melóztam, de másfél 2 havonta pár napra hazajöttem. Most inkább itthon lakom és 4-5 hét után egy hetet itthon vagyok. Nem fix helyen melózunk, kb az egész országot járjuk, most jöttem haza Gelsenkirchenből (ott is sok a török) most olvastam, valakik kirámoltak egy sparkasse-t a Buer-részben :U

• Hát én erősen meglepődtem, két év alatt kb megduplázodott az ára sokmindennek a németeknél. '22 év elején (6 év után) hazajöttem kicsit, tavaly augusztusa óta megint kint vagyok. A bezin az 1euro-1,2euróról 1,8-2,1 lett, a tej 60centról 1,1 euro, a mosoda 3,5 euróból 8. Kb a teljes megélhetés elszállt a 2 év alatt. Bődületes energiaárak lettek, ez visz mindent magával. Egy átlagos építkezés 60-75milla volt, most ugyanazt 40-45-ből kell megoldani, iszonyatos spórolással. Sok helyen nem újat építenek, hanem a meglévőt építik át (lett egy csomó eladó, ugye, a bedőlt vállalkozások után). Nem lesz ennek jó vége, de az idiótizmus miatt ezt nem látják.
    Rengeteg villamos energiát termelnek, de mivel nem tudják tárolni, így sok megy a levesbe, viszont az erőműveket meg muszáj volt lerombolni... :U ha az energia kérdést nem oldják meg, akkor lassan vége lesz az iparnak. Még nem is tértünk rá a migráció okozta problémákra, de már így is k.o. az ország.

Szerk.: az új szitokszó a Migrant...az Auslander nem probléma, mindenhol kedvesek velünk.

A bezin a covid első évében volt 1 euró közelében. Két éve az üzemanyag ára magasabb volt, mint ma. Annak ellenére, hogy a környezetvédelmi adó folyamatosan emelkedik. A csúcson Az Orosz-Ukrán háború kezdetének évében kb. 1 euróval volt magasabb az ár a mainál.

Egy átlagos építkezés 60-75milla volt, most ugyanazt 40-45-ből kell megoldani,

Mármint euróban?
    100 m² építési költsége felénk 660–880 ezer €. A telek árát nem tartalmazza a számítás. Minden mást igen. A telek, jó helyen nagy - nagyon drága.

Még nem is tértünk rá a migráció okozta problémákra, de már így is k.o. az ország.

Igen, erre már gondoltam. Meg arra is hogy a német gazdaságot a vendégmunkások tartották fenn.
    14 000 000 vendégmunkás érkezett Németországba 1955–1973 között.
    11 millió munkás tért vissza később a hazájába vagy máshova.

867,000 török vendégmunkás érkezett. Félmillióan tértek vissza később. A család miatt, még így is 1,3 millió török állampolgárt számoltak 2023-ban.
    3 millión személy vallotta magát török gyökerűnek. De ez esetben az utód generációk már németek is mondhatják magukat. Durva becslés szerint a valódi szám elérheti a hét millió főt.

A tanult emberek számára eddig is és most is nyitva áll Németország. Néhány éve egyszerűsítették az állampolgárság megszerzését.

Ezt persze neked tudnod kell, hiszen azt írtad, akkor Németországban éltél.

• gabyka
    senior tag

Hát én erősen meglepődtem, két év alatt kb megduplázodott az ára sokmindennek a németeknél. '22 év elején (6 év után) hazajöttem kicsit, tavaly augusztusa óta megint kint vagyok. A bezin az 1euro-1,2euróról 1,8-2,1 lett, a tej 60centról 1,1 euro, a mosoda 3,5 euróból 8. Kb a teljes megélhetés elszállt a 2 év alatt. Bődületes energiaárak lettek, ez visz mindent magával. Egy átlagos építkezés 60-75milla volt, most ugyanazt 40-45-ből kell megoldani, iszonyatos spórolással. Sok helyen nem újat építenek, hanem a meglévőt építik át (lett egy csomó eladó, ugye, a bedőlt vállalkozások után). Nem lesz ennek jó vége, de az idiótizmus miatt ezt nem látják.

• "Na meg külföldön mindig is egy Auslander maradsz."
    Szerintem meg egyáltalán nem. Ez nézőpont kérdése és persze, hogy mennyire tudsz beilleszkedni.

Attól is függ, hogy hol vagy. A nagyon nagy városokban nincs jelentősége. A környék egyik legjobb fogorvosa Kongói. Az egyik legjobb háziorvosa arab származású. A HNO (orrfülgége) orvos török. Kisebb településen lehet rosszabb a megítélés.

Az idősebb emberek esetében sem Auslander a szitokszó. Inkább a Preuße(n).

• Mondanám hogy hazaszeretet. De inkább gyávaság. Na meg külföldön mindig is egy Auslander maradsz.

"Na meg külföldön mindig is egy Auslander maradsz."
    Szerintem meg egyáltalán nem. Ez nézőpont kérdése és persze, hogy mennyire tudsz beilleszkedni.

• Komolyan Italian Brainrot kártyákat árulnak a Spar-ban?
    Tegnap ez nagyon meglepett. Valaki vett ilyet a gyerekének? :W

• mefistofeles
    veterán

de azért a hazai viszonyok között ez nem ilyen egyszerű.

Kérlek ne haragudj, de véleményem szerint ez mentegetőzés. Szerintem nem bűn kimondani, hogy egy részünk közönséges bűnöző, nagy részünk pegig menthetetlenül ostoba, minden létező világnézeti irányban. És a bűnözők kihasználják az ostobákat, mert azok megengedik nekik. :O Könnyítésként pedig a társadalom passzívra és közönyösre van nevelve. :O Szóval szerintem de, igenis ilyen egyszerű, bármennyire is végtelenül sajálatos. :O Nincs bennünk hajlandóság megpróbálni kilépni ebből a mocsárból és nincs kit kiválasztani, akiben megbízhatnánk hogy előre megy, megkeresi és megmutatja a kiutat. Az is valami mondásféle, hogy jobb sorsra érdemes népek tesznek is a jobb sorsukért, ha nem tévedek. :(

Ha ennyire általánosítasz akkor kérlek mond el te ostoba vagy, vagy pedig bűnöző? Hisz a te világod ebből áll.......

• Az utolsó mondatodat én is szoktam emlegetni, de azért a hazai viszonyok között ez nem ilyen egyszerű.
    Sajnos az agymosottak milliós serege és a -több mint valószínű- választási csalások, kicsit árnyalják a képet az egész társadalom viszonylatában.
    Úgy fogalmaznék, hogy az "ország" nem ilyen politikusokat érdemelne, csak mire erre ráeszméltek már késő volt.

de azért a hazai viszonyok között ez nem ilyen egyszerű.

Kérlek ne haragudj, de véleményem szerint ez mentegetőzés. Szerintem nem bűn kimondani, hogy egy részünk közönséges bűnöző, nagy részünk pegig menthetetlenül ostoba, minden létező világnézeti irányban. És a bűnözők kihasználják az ostobákat, mert azok megengedik nekik. :O Könnyítésként pedig a társadalom passzívra és közönyösre van nevelve. :O Szóval szerintem de, igenis ilyen egyszerű, bármennyire is végtelenül sajálatos. :O Nincs bennünk hajlandóság megpróbálni kilépni ebből a mocsárból és nincs kit kiválasztani, akiben megbízhatnánk hogy előre megy, megkeresi és megmutatja a kiutat. Az is valami mondásféle, hogy jobb sorsra érdemes népek tesznek is a jobb sorsukért, ha nem tévedek. :(

• Narxis
    nagyúr

Ami most folyik politika címszó alatt idehaza még a keveset látott agyammal is felfoghatatlan...

Családok szakadnék szét országon belül a megosztottság miatt... És nem akarok pártokra mutogatni sem... A kisember meg fegyvertelenül nézi ezt az egészet, és agyvérzést sem mer kapni, mert akkor az egészségügy áldozata lesz....

Értem, hogy volt rendszerváltás, csak még sem érzem... Mert 40 éve ugyanazok osztják egymás között a lapokat és az ő kapzsiságuk miatt én nem látok markáns fejlődést...

Többet keresek, mint pályakezdő koromban, de többe kerül minden más körülöttem... Én így fejlődést nem látok és nem érek el.

Azt se értem, hogy emberek ülnek be vadiúj autókba, most nem azért mert vágyom rá, de amikor 10-15 milliós Chery-Jaecoo-t tud venni az ember... 10 éve persze gondoltam, hogy a kínai autók áradata megjelenik, 15 éve még röhögtem, amikor egy Landwind CEO-t láttunk egy eseményen promocióként.. ( eleje Land Cruiser, hátulja X3-as)

De, hogy ott tartunk, hogy szorgos gyűjtögetés mellett is belátható időn belül önállóan képtelenség lenne házat, lakást venni... Na ott már látom a bajt...

Elnézést, ha kilihegtem ide, de az emberek áprilisig ezt a nyomást majd csak egymás torkának esésével tudják csillapítani, miközben a kiváltó-erő meg röhög a markába...

És amikor azt kapja az ember, hogy el lehet innen menni, meg hogy minek fogadtam el 4 éve az ilyen olyan állami kedvezményt... Basszameg tényleg, aprópénzekről beszélünk, amivel kinyomják a szemünket, hogy egy nagyobb réteg kussoljon.

A mérhetetlen osztogatás-fosztogatás címszóval meg mindent lehet... Persze, mehettem volna 15-20 éve külföldre, de sajnos bele vagyok hülyülve a szülővárosomba.. Van olyan barátom, aki kiment, jólét meg minden, de látom, hogy nem érzi magát otthonosan...

Másik kiment, hogy majd egzisztenciát épít és majd hazajön... Csak már nem lesz kihez...

Az egyik legjobb barátom mondta, aki meg olyan helyen dolgozik, hogy khm... " Ezzel a rendszerrel annak van baja, aki nincs benne"...

" Ezzel a rendszerrel annak van baja, aki nincs benne"

Az előző rendszerről is ezt mondták, nem az volt a baj, hogy "szocializmus" vagy "kommunizmus" volt hanem, hogy nem ők voltak a piramis tetején.

• Graphics
    Jómunkásember

• mefistofeles
    veterán

Miért, szerinted minek kellene történnie? A választott képviselőink közülünk jönnek, "mi magunk" választjuk meg őket, nem pedig egy utópiából csöppennek ide a legrátermettebb, legigazságosabb, legjobb szándékú megváltók. Mitől lennének jobbak, mint a választók? Ugyan ott születtek, nőttek fel és élnek, ugyan azokat a viselkedésmódokat és hozzállást sajátították el, mint mindenki más. Van valami mondás arról, hogy minden országnak olyanok a politikusai, amilyeneket megérdemel...

Az utolsó mondatodat én is szoktam emlegetni, de azért a hazai viszonyok között ez nem ilyen egyszerű.
    Sajnos az agymosottak milliós serege és a -több mint valószínű- választási csalások, kicsit árnyalják a képet az egész társadalom viszonylatában.
    Úgy fogalmaznék, hogy az "ország" nem ilyen politikusokat érdemelne, csak mire erre ráeszméltek már késő volt.

• Én meg épp Csabán vagyok :D . Szomorú látni, ahogy lassan épül le minden. Komoly honvágyam volt sokáig, hogy visszaköltözzek ide, holott én csak Budapestig mentem, de dühít, ami itt hagy folyni a politika. Semmilyen megtartó ereje nincs a megyének. :(

Melyik részére? Azt gyanítom Ausländerként sem igazán jó lenni.

• Narxis
    nagyúr

Szerintem várjunk áprilisig, aztán ha sikerül végleg Fehéroroszország pályára állítani ezt az országot akkor utána le kell lépni. Inkább leszek külföldön Auslander mint itthon elvtárs az új Szovjetunióban.

• Frodó és Samu is elhagyták és látod mi lett belőle. #maradjotthon ;]

Én azon csodálkozom, hogy ahol nincs gyerek nincsenek idős szülők akik már segítségre szorulnak az mit kínlódik itt orbániában. Nem fog itt változni soha semmi. Pozitív irányban biztosan nem.

• 8th
    addikt

Én meg épp Csabán vagyok :D . Szomorú látni, ahogy lassan épül le minden. Komoly honvágyam volt sokáig, hogy visszaköltözzek ide, holott én csak Budapestig mentem, de dühít, ami itt hagy folyni a politika. Semmilyen megtartó ereje nincs a megyének. :(

Frodó és Samu is elhagyták és látod mi lett belőle. #maradjotthon ;]

Én azon csodálkozom, hogy ahol nincs gyerek nincsenek idős szülők akik már segítségre szorulnak az mit kínlódik itt orbániában. Nem fog itt változni soha semmi. Pozitív irányban biztosan nem.

• mefistofeles
    veterán

Te most a Magyar vagy a Német viszonyokról beszélsz? Gondolom a kintiről.

"Rengeteg minden drágult az utóbbi időben."
    Itthon nem rengeteg minden hanem MINDEN drágul és nem az utóbbi időben hanem folyamatosan.

"Most a RAM-ok szálnak el karöltve az SSD-kel."
    Ez világ jelenség.

és, hogy az írásod címére is válaszoljak,
    "Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?"
    Úgy van ahogy írod. Minden drágul és a fizetések minimálisan követik, jó távolról......

• Én meg épp Csabán vagyok :D . Szomorú látni, ahogy lassan épül le minden. Komoly honvágyam volt sokáig, hogy visszaköltözzek ide, holott én csak Budapestig mentem, de dühít, ami itt hagy folyni a politika. Semmilyen megtartó ereje nincs a megyének. :(

Nem jó migránsnak lenni és nem is tervezem asszimilálódni. Angollal melóban elvagyok, de az utcán nem szeretnek angolul beszélni. Szászország. Volt szoci rész, nem volt akkora ugrás.
    Másfél napig nem láttam háborús plakátot. Utána buszra szállva 3 aranyvécé is befigyelt. :W
    Nagyon épül le, és a propaganda eléggé megkeseríti az ismeretségi köröm. :O
    Van itt pénz Csabán. Rengeteg SUV BMW meg Merci, na meg Mansory is befigyelt valamelyik nap.

Új hozzászólás Aktív témák