Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#76601) bazsimano válasza razorbenke92 (#76600) üzenetére


bazsimano
őstag

ahham, nah akkor itt lesz az hogy keresek valami szakit :) vagy hozzaerto hobbystat :D aki max ranez :) es megmondja a frankot, hogy erdemes-e vele foglalozni vagy sem...
azert tobb szazezreket nem akarok rakolteni, es megmarad a tanuloleckenek :D :R

(#76602) mezis válasza bazsimano (#76601) üzenetére


mezis
nagyúr

Mondják is meg írva is vagyon: "Vezetés közben NE TELEFONÁLJUK!". ;] :DDD

mezis

(#76603) #85619712 válasza bazsimano (#76601) üzenetére


#85619712
törölt tag

Ha maga az e-mmc chip nem sérült fizikailag akkor nem olyan veszett fejsze nyele. Van egy megoldás amikor a chip az alaplap on marad és a megfelelő pontokra csatlakoznak egy erre a célra átalakított sd kártya olvasóval. (De olyat is láttam, hogy sima mezei sd kártya olvasót használtak.)

A másik megoldás amikor kimelegítik a helyéről a chipet és egy sd átalakítóba teszik, amit egy sd kártya olvasóba, és a gépre dugva eléred a tartalmat.

Egy ilyen szett ára 5ezer forint, ha valaki átteszi neked a chipet mondjuk még egy ötösért, akkor is 10 körül megáll a történet.

(#76604) bazsimano válasza #85619712 (#76603) üzenetére


bazsimano
őstag

nah akkor lehet hogy keresek valami hozzaerto szakit... :R :R

(#76605) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Sziasztok!

Van olyan (esetleg aliexpressről) rendelhető eszköz ami úgy működik, hogy folyamatosan figyel egy feszültséget és ha az egy adott pont alá esik, akkor zár egy áramkört?

Köszi!

(#76606) #85619712 válasza Steve_Brown (#76605) üzenetére


#85619712
törölt tag

Létezik ez is az, bár jó lenne tudni mekkora az a feszültség. :DDD

(#76607) Steve_Brown válasza #85619712 (#76606) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Szóval van egy Simson Starom, ami elvileg tud aksit tölteni. De az egész rendszer teljesítmény illesztett. Ezért a gyári töltőegységet nem igazán tudom használni. A féklámpa és a többi világítás is úgy működik, hogy pont kivannak találva a feszültség és az áramosztó kapcsolások.

ezért a töltőtekercset egyenirányítottam és megszűrtem egy kondenzátorral. De a folyamatosan váltakozó feszültség és fordulat miatt valahogyan szabályozni szerettem volna. Sajnos ha nincs terhelés akkor a feszültségének középértéke valahol 80V körül van fordulaton. Ezért igazán kondenzátorral se tudom megszűrni, ráadásul egy regulator IC és egy DC-DC konverter se visel el ilyen szélsőséges körülményeket. Próbáltam már bypass kapcsolást is, de az is szétégett.

~4 A áram mellett üzemi fordulaton a tekercs feszültsége 5-7.2V. Ezért szeretném azt, hogy egy 6V-os olmos akumulátor feszültsége ha mondjuk 5V alá esik rákapcsolja egy relé a tekercset. És ha eléri a ~7V-ot akkor automatikusan lekapcsolja azt róla.

(#76608) #85619712 válasza Steve_Brown (#76607) üzenetére


#85619712
törölt tag

Így már értem, sajna amit linkeltem az 7 volt alatt halott ügy, pedig az pont ezt tudja. :( Nem lehet 12 "voltosítani" a vasat? Izzók, és a dudán kívül mi van még ami 6v? A gyújtás gondolom lendkerekes, nem trafós, az maradhat.

(#76609) darvinya válasza #85619712 (#76603) üzenetére


darvinya
titán

Ilyen kerestem, de sehol nem volt kapható.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#76610) Dr. Szilikát válasza Steve_Brown (#76607) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Először is nem tudom, miért kellett letiltani a korábbi nickem és arcátlanul csak ennyit írtak indoklásnak: "klón regisztráció". Milyen klón? Miről beszélnek ezek?

Mindegy, megpróbálom akkor szemléltetni, hogy a Prohardver milyen szakmai válaszokra nem tart igényt és nem gond, ha megint törlitek, mert ezek után amúgy sincs nagy kedvem írni ide. Csak ezek megint olyan kérdések, amiről legalább van mit tárgyalni.

#76607 kisvakond111

Ebben a kisebb teljesítményű kategóriában ez természetes, mert a generátor nem szabályzott, hanem permanens mágnes gerjeszti a tekercseket, ami ennél fogva stabilizálatlan feszültséget ad. Hasonló probléma jelentkezhet a kerékpárok kis generátoránál (nem dinamó), ahol Zener-diódával is korlátozhatják a feszültséget, nehogy lejtőn lefelé ledobja az embert egy áramütés, nagy sietség közben.

Ilyen generátoroknál bevett eljárás a söntstabilizátor alkalmazása, tehát egyfajta műterhelés, ami a feleslegben keletkező energiát elfűti. Gyári megoldásokban gyakori a tirisztoros söntszabályzó, az is "rázárogat" a tekercsre, ha jól emlékszem, vagyis felemészti az energia egy részét, a feszültség függvényében.

Láttam erre kapcsolási rajzokat a neten, amikor a gyárinál jobb megoldásokat igyekeznek kitalálni, vagy annak legalább részben finomított változatát.

Különbség érzékeltetésére: az autók, illetve erőművek szinkrongenerátorai nyilván nem permanens mágnessel, hanem szabályzott elektromágnessel (forgórésszel) vannak megoldva.

#76571 Samus

Ezt az aszinkron motorfajtát is a kisebb teljesítményű kategóriában alkalmazzák, mivel a réz rövidzár (rövidrezárt menet), ami szükséges a vasmagban előálló fáziskésés létrehozásához (ami meg kell a forgáshoz / forgómező kialakulásához) fűt, energiát pazarol, illetve más szempontból sem a legjobb megoldás, komolyabb teljesítményen már nem megengedhető ilyen játékos trükk.

A forgórész a kalickás elvet követi (az is egyfajta rövidzár).

Mivel 1 póluspárról beszélünk, a fordulatszám 50 Hz-en akkor lehetne 3000, ha a forgórész mágnes lenne, ami a forgómezőt szorosan (szinkronban) követné. De ez aszinkron gép, ahol már bejön a képbe a slip fogalma, ezért a 3000 is csak kevesebb lehet:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszinkron_gép

Tehát alapesetben a bal-jobb tekercs egyforma, amivel a motor tud valamennyi max. lehetséges (3000 alatti) fordulatot, terheléstől is függően. Amikor a fordulatot tovább kellene csökkenteni, egyik tekercset további menetszámokkal növelik:

Remélem kitűnik, hogy max. fokozatban (fehér-fekete) alapból 2 db tekercs szerepel és közöttük a hőbiztosíték. Azt bővíti ki a többi tekercs.

Ahogy csökkentjük a fordulatot, a további tekercsek csökkentik az áramot, ami miatt csökken a motor nyomatéka, a slip erősen megnő.

(#76611) #85619712 válasza darvinya (#76609) üzenetére


#85619712
törölt tag

Boltban itthon én sem láttam még, de Kínából minden is van! [link] :DDD De létezik olyan megoldás amikor micro sd-re alakít át, meg amikor pendrive lesz belőle, persze ezekkel (is) már nehéz az otthoni barkács, de ha van aki megcsinálja, akkor nyert ügy az adatok kimentése.

[ Szerkesztve ]

(#76612) y@g4n


y@g4n
tag

Helló, láttam egy vidit: [link] , ahol az illető kézzel rárakja az óngolyókat egy bga gpu-ra, majd szépen hőpákával visszaforrasztja.
Nem veszélyes ez?
Meg "effektívtelen" ? ha van ilyen szó
Pontosság a ráolvasztásnál/visszahelyezésnél, ami kétséges szerintem, de nem vagyok szakértő, ezért kérdem.

Másik része hogy a hőpáka hője a szilíciumot, vagy a pcb-t bánthatja ennyi idő alatt amíg használja? -pár perc max, és nem folyamatosan tolja rá

हरि बोल | हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे हरे राम हरे राम राम राम हरे ह रे

(#76613) hcl válasza y@g4n (#76612) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Meg lehet csinálni kézzel, az a kisebb gond, csak a chip legyen olvasható. Én is tudok embereket, akik nagyobb BGA-kat is feltesznek kézzel - nekem nem sikerült egyet sem, de hát ez ilyen :D Nyilván kézzel ilyen egyedi eseteket szokás szerelni, mint a kérdezőé is.
Bánthatja a szilíciumot? :D A reflow kemencében, amiben készül, melegebb is van :) (Valahogyan a gyárban is összeforrasztódik a cucc, szép nagy kemencében :) )

Nyilván az ilyesmi azon eMMC flash-eknél működik, amik megfelelő buszon ülnek. Tp-Link routerekre is van olyan hack, hogy a flash IC-t cseréled SD kártyára, mert ugyanaz a busz, csak a chip más alakú.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#76614) darvinya válasza #85619712 (#76611) üzenetére


darvinya
titán

Én se bótba gondoltam, hanem eBay, stb.
Igaz, ez kb. 5 évvel ezelőtt volt.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#76615) razorbenke92 válasza y@g4n (#76612) üzenetére

Gyorsan belepörgettem a videóba.
A golyózás amit csinál idegörlő és baromira sok hibalehetőséget ad, de önmagában nem lehetetlen.
Sokkal jobb megoldás egy rendes stencilt letenni és vagy azt feltölteni golyókkal, vagy húzni rá pasztát, és a stencilben megömleszteni. Az előbbit csinálja a memóriáknál.
Visszahelyezésnél sokat segít a szitanyomott körvonal. Annak a segítségével lábkiosztás alá viheti a lerakási hibát, utána pedig ha jó a reflow, akkor behúzza magát szépen - ezt ellenőrzi amikor a fluxos pengével lökdösi a beforrasztás vége felé.

A hőlégfúvó nem fúj melegebbet mint a forrasztókemence a gyárban így kiszerelt alkatrésznél nem okoz gondot. Azonban az ilyesmit meghatározott hőprofillal egyenletesen kell beforrasztani, különben hőtágulási feszültség maradhat a GPU-ban (ilyen nagy méretnél erre nagy a kockázat) aminek az eredménye lehet egy újabb meghibásodás kis idő múlva. Ezt ezért csinálta már szabályozott állomáson.

Amitől viszont a hideg futott a hátamon, az amikor azt a pici meghajtó IC-t forrasztotta ki. Banális hiba kiforrasztás közben fölfelé ráncigálni a komponenst, főleg olyan erővel, hogy az egész PCB emelkedik vele. Ha véletlenül már csak 1-2 láb nincs kiforradva, garantáltan letépi vele a forrszemeket a nyákról és azt már nem igen lehet visszacsinálni. Csak oldalra szabad ilyenkor löködni, és ha már megmoccan, fel lehet emelni.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#76616) hcl válasza razorbenke92 (#76615) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ügyes ember feltépi oldalra is (igen! nemrég is sikerült! :D mondjuk ott már nem sok tétje volt, mint kiderült )

Mutogatni való hater díszpinty

(#76617) Freeman007


Freeman007
aktív tag

Sziasztok.
Elnézést, ha nem ez a legmegfelelőbb topik.
Az alábbi képeken látható kapcsoló gyártójára, típus megnevezésre lennék kíváncsi, hogy tudjak a neten ilyet vásárolni. A kapcsoló körbeforgatható, 3 fázisú ki-be kapcsoló.
A kapcsoló működik, egész pontosan a KI-BE jelzés alu gyűrűre lenne szükségem.
Előre is köszönök mindennemű segítséget.


"A mai ember azon a pénzen, amellyel nem rendelkezik, megvesz egy sor olyan dolgot, amire nincs szüksége, hogy iriggyé tegyen vele olyan embereket, akiket nem szeret."

(#76618) darvinya válasza Freeman007 (#76617) üzenetére


darvinya
titán

Az a gond, hogy nem olvasható?
Ha igen, fóliára nyomtatás, vagy egyszerűen újrafestés.
Magára a Alu-ra lenne szükség?
Alu lapból kivágni, stb. festés, stb.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#76619) Freeman007 válasza darvinya (#76618) üzenetére


Freeman007
aktív tag

Igen, az alu kellene, és szintén igen az olvashatóságra.
Egy felújítás keretében ezt is szeretném újszerűvé tenni. Az újrafestés a végső megoldás, remélem, hogy találok ép darabot. Alu kivágásán, nem gondolkodtam, mert nincs lehetőségem szépen kivágni, illetve a festés tartóssága is kérdéses lenne.

"A mai ember azon a pénzen, amellyel nem rendelkezik, megvesz egy sor olyan dolgot, amire nincs szüksége, hogy iriggyé tegyen vele olyan embereket, akiket nem szeret."

(#76620) y@g4n


y@g4n
tag

Köszönöm a válaszokat!
A hőtágulás eszembe sem jutott, az is komoly hibalehetőség.

[ Szerkesztve ]

हरि बोल | हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे हरे राम हरे राम राम राम हरे ह रे

(#76621) darvinya válasza Freeman007 (#76619) üzenetére


darvinya
titán

Felújítás matricával kb. nyomtatás max. 1000Ft, felület csiszolás és zsírtalanítás 30 perc, felragasztás max. 5 perc.
Ilyen öreg kapcsolóhoz külön nagyon ritkán lehet jó állapotú alkatrészt kapni, s inkább csak egyben és drágán adják el.
Alu vágás sem olyan nehéz, max. időigényes a szépre reszelés, ha nem tudják szépre vágni.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#76622) PitLee válasza Freeman007 (#76617) üzenetére


PitLee
őstag

Csak tippelek, de ez régi darab lehet, mert gyerekkoromban már mindenhol a GANZ négyszögletes dizájn volt látható, műanyag anyaghasználat.

Forrás

így ez az előtti lehet, tippre közelebb a háború utáni évekhez, bakelit anyaghasználat.

A jó kis csattogós villanykapcsoló, legalábbis öreg faterék hazabán még volt ilyen.

Ilyen volt a fűrészgépen anno papírbetét volt benne arra lehetett írni

Hát szerencse kell hozzá, mert már valószínűleg nem gyártanak magyar felirattal ilyen dolgokat, így el kel gondolkodnod egy replikán.
Alulemezhez csinálhatsz acél kivágó szerszámot amit akár menet orsós vagy hidraulikus kézi préssel is lehet használni, majd kell egy szita nyomat és lehet gyártani sorozatban a restaurálóknak .. ha még nem csinálja más.

(#76623) #85619712 válasza Freeman007 (#76619) üzenetére


#85619712
törölt tag

Szerintem ez eloxálva van nem festve, azért is birt ennyit, a festék egy pár év alatt leperegne róla. Régi ezermester kiskönyvtár sorozatban volt egy kiadás ami ezzel (is) foglalkozott. Persze lehet festeni is, de az úgy sem lesz olyan szerintem, főleg nem tart ilyen sokáig. :DDD

(#76624) Salex1


Salex1
senior tag

Tudnátok segíteni, hogy hol és miként lehetne gyártatni egy speciális Bluetooth adó vevőt?

Vagy keresek valakit aki tud raspberry-re programot írni.

[ Szerkesztve ]

(#76625) hcl válasza Salex1 (#76624) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Biztos, hogy ilyen bonyolult cucc kell neked? Mi a feladat?

Mutogatni való hater díszpinty

(#76626) Salex1 válasza hcl (#76625) üzenetére


Salex1
senior tag

Abban sem vagyok biztos, hogy kivitelezhető.
Több Bt kapcsolat továbbadása több eszköz felé.
Kiválasztható lenne mely bemenet működjön, és az összes 2-3 párosított eszköz felé továbbítani kellene a jelet.

(#76627) #90088192 válasza Steve_Brown (#76607) üzenetére


#90088192
törölt tag

Amit keresel azt így hívják 3 oszlopos feszültség szabályzó (mechanikus)
Pl Trabant 6v feszültség szabályzó. Jawa meg MZ is hasonlót tartalmazott ha jól tudom. Az való a dinamos megoldásokhoz. :R

(#76628) qqzs


qqzs
őstag

Akkor fonott burkolatú egy eres kábelt nem tud senki?

Eladó: GTS450

(#76629) tordaitibi válasza #90088192 (#76627) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nem.
Neki nem dinamoja van hanem egy szabalyozatlan valtakozo feszultsegu generator, jo szar eső jelleggorbevel, azaz nagyon terheles es fordulatszam fuggo.
Erre a sontszabalyzo alkalmas, sajnos nem kerulheto meg akar 20-30 wattos sontellenallasok hasznalata.

(#76630) #90088192 válasza tordaitibi (#76629) üzenetére


#90088192
törölt tag

Akkor azt benéztem, elnézést. Ha egyén irányítja akkor sem mutat dinamó jelleget? Nagyon régen volt ez nekem, úgy látszik :(((

(#76631) tordaitibi válasza #90088192 (#76630) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Sajnos nem mert nincs szabalyozhato resze, dinamonal generatornal lehet agerjesztessel de itt allandomagnes van.
Csak a sontszabalyzas jatszik, de annal meg ugye akar 20-30 wattot is el kell disshipalni ha epp nincs fogyaszto.

(#76632) #90088192 válasza tordaitibi (#76631) üzenetére


#90088192
törölt tag

Értem, és magát a problémát is.

Speciális tekercs több kivezetessel nem segítene az ügyön?

(#76633) pellesmartin


pellesmartin
tag

Sziasztok! Egy 12V-os 'gondozásmentes' robogó akkumulátor az alanyom,télen kb havi egyszer járok vele,ez pont elég arra hogy az önkisülés végett már ne indítsa be a motort. Ma raktam rá egy DC aljzatot,közvetlen az akksira,olvadóbiztivel, és egy step-up converterrel rácsatlakozva tudom tölteni. (5v1A dugtáp az áramforrás). Nos ha töltöm,beállítom 13.4V körül,és 0.15A-el szépen töltögeti magának,de ha elfelejtem előtte 1 nappal felrakni akkor lőttek a motorozásomnak. Kérdés,ha 12,6V-ot adok neki,akkor rajta lehet 0-24-be a töltő? Igy télen mindig rajta hagynám,és akármikor inditásra kész lenne a motor. :R

(#76634) Barret001 válasza pellesmartin (#76633) üzenetére


Barret001
addikt

Én lerakom a robogót ősszel,tavasszal indul.10 éves akku. Nem gondolod hogy ott más baj lesz?
De a 12,6V-os megoldás működik,úgy hívják hogy csepptöltés.Az ólomakku ezt kifejezetten szereti!

(#76635) Barret001


Barret001
addikt

Nekem is lenne egy kérdésem! Csinálok egy 3 cellás akku pakkot.Li ion.Teszek rá egy 3 cellás BMS elektronikát.
De,és itt jön a kérdés! Mi van akkor,ha csak 10,6V töltőfeszültséget kap?

(#76636) tordaitibi válasza pellesmartin (#76633) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Az akku lassan megerett cserere.
Elotte azert nem artana egy nyugalmi aramot merni, marmint a robogo nem szivogatja-e az akkut.

13,8V az ajanlott toltofeszultseg, 13,4 alatt szulfatosodik, 14-14,4 felett vizet veszit. Akkor is ha zseles, pardon AGM.
Rajtahagyhatod allandoan.
Mielott aggodnal, az osszes PB akkus ups, riaszto, veszvilagitas igy mukodik.

(#76637) tordaitibi válasza #90088192 (#76632) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

De biztosan meg kehetne igy csinalni de nem hinnem hogy a kedezo kollega nekiallna szetszedni a mocit es ujratekerni az alloresztekercset.
Tobbfele megoldas is letezik.
Az egyik hogy graetz hid utan tirisztor-ellenallas es nem engedi 20-30 V fole, efelett egy zeneren keresztul begyujt a tirisztor es beterhel a sontellenallassal.
Ez akkor is mukodik ha pl. az osszes fogyaszto leszakad, pl. kiegtek az izzok.
Errol a max. 30 volt dc-rol lehet korrekten akkut tolteni, a modernebb megoldas ma egy step konverter, cc-cv beallitassal.

A masik modszer hogy szabalyzott ac vagy dc feszultseg, ehhez triak vagy tirisztor es pontos vezerles. Gyakorlatilag egybgyors fazishasitasos automata szabalyzo.
Elegge bonyolult de mukodik.

Sajnos mindket megoldast kb. 25-30 eve epitettem meg tobb peldanyba es semmi nincs mar a fejembe a konkret kivitelezesrol.

(#76638) qqzs


qqzs
őstag

tehát ilyen 1 erest keresek

Eladó: GTS450

(#76639) mezis válasza qqzs (#76638) üzenetére


mezis
nagyúr

Mekkora feszültségre, mekkora áramra? :F

mezis

(#76640) qqzs válasza mezis (#76639) üzenetére


qqzs
őstag

1 m ledszalagot kell meghajtani 10meterre a trafotol, talan 5w 12v

Eladó: GTS450

(#76641) #85619712 válasza qqzs (#76638) üzenetére


#85619712
törölt tag

Ez nem jó? [link]

(#76642) PitLee válasza qqzs (#76640) üzenetére


PitLee
őstag

Ilyet dobott elsőre gugli itthon.
2x1 eres van, de az ár valószínűleg nem baráti.
link

[ Szerkesztve ]

(#76643) Dr. Szilikát válasza pellesmartin (#76633) üzenetére


Dr. Szilikát
őstag

Gyári töltők megoldásait vettem alapul.

Ctek azt mondja, hogy 10 napig tart 13,6 V-on, majd lekapcsol, figyel és csak akkor indul újra, ha 12,7 V alá esik a feszültség.

Optimate 6

Az akkumulátor automatikus karbantartó töltése
Az akkumulátor csepptöltése töltésből és nem töltésből (30-30 perces ciklusokból) tevődik össze, melyek időszakosan egymást követnek. 30 perces karbantartó töltést árammal, 30 perc áram nélküli időszak követ. Ez a ciklikus üzemmód segít minimalizálni az akkumulátor elektrolit (víz) veszteségét és egyben optimalizálja az akkumulátor állapotát, várható élettartamát meghosszabbíthatja. Az alacsony erősségű árammal való töltés (13.6 V töltési feszültség mellett) maximalizálja az akkumulátor töltöttségi szintjét, minimalizálja az önkisülés veszélyeit. 12 óra eltelte után a feszültség-megtartási teszt aktivizálódik.
Azokban az esetekben, amikor nem a zöld LED #5 világít vagy nem a LED #5 és 6 együtt, a feszültségmegtartási teszt 24 óra elteltével újra indul. Ez mindaddig ismétlődni fog, míg meg nem jelenik a Kifogástalan állapotban vagy a Rendben értelmezésű LED-s jelzés (LED #5 zölden világít vagy a LED #5 zölden és a LED # 6 sárgán világít). Jó akkumulátorok esetén a 12 órás ellenőrzési ciklus után a 30-30 perces töltési-nincs töltés ciklus aktiválódik. Időtartama 12 óra, mely után újbóli a 12 órás ellenőrzési fázis következik.
---------------------------------------------------------
Optimate 4

Az akkumulátor automatikus karbantartó töltése
Az akkumulátor csepptöltése és ellenőrzése 30 perces ciklusokból tevődik össze, melyek időszakosan egymást követik. 30 perces karbantartó töltést árammal, 30 perc áram nélkül ellenőrzés követ. Ez a ciklikus üzemmód segít minimalizálni az akkumulátor elektrolit (víz) veszteségét és egyben optimalizálja az akkumulátor állapotát, várható élettartamát meghosszabbíthatja. Az alacsony erősségű árammal való töltés maximalizálja az akkumulátor töltöttségi szintjét, minimalizálja az önkisülés veszélyeit.
--------------------------------------------------------------

Mondani sem kell, utóbbi lett végül számomra tetszetős is, meg egyszerű is. Lomtárból előkaptam a talán sokak által ismert peremtárcsás, konnektorba dugható időzítőt, ami 15 perces pöckökkel van ellátva, így 30 percre is pont be tudtam állítani.

A DC-konverter kimenetére iktattam egy kis diódás áramkört (akkus szerszámgép töltőköréből származik), ami áramszünet esetére nem engedi visszamerülni az akkut, illetve egy piros LED indikálja rajta a töltőáramot, amit 1 db tranzisztor működtet és két ellenállás, ha jól rémlik.

Ez azért jó, mert az autó szivargyújtó aljzatában töltök rá, ami egy lötyögő, bizonytalan dolog. De így látom, hogy mikor jelez a LED, azaz érintkezik rendesen, folyik az áram. A diódán eső feszültség miatt természetesen feljebb kell szabályozni a DC-konvertert, hogy az akkura 13,6 V jusson.

De nem végleges megoldás, a mechanikus időzítő helyett MOSFET-kapcsolóval tervezem majd, ilyen időzítővel, ami nekem már bevált más célra is:

https://mysku.ru/blog/aliexpress/52295.html

Lent a hozzászólások között látszik a multivibrátor rajza is. További részletek az időzítőről:

http://sxemy-podnial.net/c005-prostoj-tajmer/

Gyári töltőknél bevett megoldás a kimeneten egy open drain MOSFET a negatív ágba iktatva, ami több problémát is megoldhat: szikraelhárítás, illetve visszamerítés elleni lekapcsolás például. Így nem kell dióda sem a kimenetre.
-----------------------------------
#76635 Barret001

Semmi különös, cellánként 2,5 V felett üzemi állapotba kapcsol a BMS, mindkét irányba vezet. Sokan nem tudják, a Li-ion celláknak van bizonyos önbalanszírozó hatása, de az cellánként 4,2 V-hoz közeledve kezd jelentkezni, egyfajta sajátos Zener-effekt (de csak én nevezem így, az érzékeltetés kedvéért). Öreg akkunál már nem, a belső ellenállás növekedése miatt. Nem véletlen, hogy laptopakkuban is ritkán látni balanszert (ellenállásos kisütőköröket, ami 4,25 V felett aktiválódik).
10,6 V viszont kevés.

(#76644) Csabesz666


Csabesz666
aktív tag

Sziasztok, adott egy evolveo q5 4k androidos box. Saját tápját rádugva, elül a kis kék led világít, a dobozkából nagyfrekvenciás magas hang halható. Képet nem ad a HDMI kimeneten. Az usb csatikon, meg van az 5v .... Merre induljak el a hibakeresésben? A segítséget előre is köszönöm! Az előéletéről, csak annyit tudok, hogy egyszer, csak nem adott képet.....

(#76645) #90088192 válasza tordaitibi (#76637) üzenetére


#90088192
törölt tag

Fázis hasításos megoldáshoz van rajzom, ami konkrétan akkumulátor töltő. Csak ott ugye az AC konstans volt, igaz nem jelentené problémát a jelenlegi állapot sem. :R

(#76646) Steve_Brown válasza #90088192 (#76645) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Én állok bármelyik megoldás elébe. :R

Jó megoldás lehet esetleg 3db S51-es 12V-os (nem a vasmagra testelt) tekercset feldobni az alaplapra, 3 graetz kockával egyenirányítani majd azokat párhuzamba kötni, ezután a ti megoldásotokkal tölteni egy 12V-os akkumulátort és arról egy DC gyújtótrafót vezérelni a gyári megszakítóval?

(#76647) #90088192 válasza Steve_Brown (#76646) üzenetére


#90088192
törölt tag

A probléma azonos emlékeim szerint az S51 esetében is.
Próbáltad S51 töltő tekercs +feszültség szabályzó kombinációt?

Ha a tekercsek azonosak akkor kb semmi akadálya egy 3 fázisú rendszer létre hozása. A fázis hasítanak a lényege egy szabályozott Gratze híd, vagyis 2 normál dioda van meg 2 tirisztor.

(#76648) PitLee


PitLee
őstag

Sziasztok!
Van egy Parkside fúróm ami 4°C alatt nem működik, a neten láttam két megoldást szerintetek melyik a jobb, elektronikailag oda illő megoldás?

https://youtu.be/u9zB9oMhCSU?t=406
10Kohm 1/4W

https://youtu.be/7SaPKkvXpU8?t=244
piros led

Ui: B2 és C2 belsőrész
https://youtu.be/DtH-IUCjPks?t=368

[ Szerkesztve ]

(#76649) darvinya válasza Csabesz666 (#76644) üzenetére


darvinya
titán

Ez meg döglött, s CPU lyukon ereszt.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#76650) bazsimano


bazsimano
őstag

Sziasztok!
valaki foglalkozik itt mobil kijelzo cserevel? inkabb fizetek itt valakinek mint szerviznek :)

koszonom! :R

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.