Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#63551) Gyula84 válasza csabyka666 (#63510) üzenetére


Gyula84
veterán

ne kösd össze

Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.

(#63552) (jan) válasza Kernel (#63550) üzenetére


(jan)
őstag

Ez a rajz jobban hasonlíthat a én modulomhoz, azon is lm317 plusz az xl4015 valamint kettő lm358 as van, plusz a kijelzés dolgai.

De ha jól látom itt is kulcs szerepet tölt be a piros led az áramkorlátban, holnap majd rámérek és beszámolok. Köszönöm a segítséget!

Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!

(#63553) Kernel válasza (jan) (#63552) üzenetére


Kernel
nagyúr

Találkoztam azzal a verzióval is, ott az LM317 biztosítja a tápot és a referenciát is, másiknál külön van egy TL431 referencia, aminek stabilitása az áramkorlát stabilitását közvetlenül befolyásolja, ezért lényeges, hogy ne változzon. Többi rész lényegileg ugyanaz, csak talán áttekinthetőbben rajzolva.

Közben néztem a régebbi hozzászólásom, akkoriban nem jutott eszembe, hogyan lehetne jobban összerakni, hogy én se zavarodjak bele néha, de talán így logikusabb:

CC/CV: az áramkorlát aktiválódását jelzi (CC). CV módban nem világít.

Charge: a beállított áramkorlát kb. 10-100 % tartományában világít

Full: a beállított áramkorlát kb. 0-10 % tartományában világít, vagyis terhelés nélkül is. Amikor a töltés végén nagyjából 10 %-ra esik vissza az áram, késznek jelzi a folyamatot, de a feszültséget nem kapcsolja le az akkuról, azt a felhasználónak kell megtenni. A Charge LED-del ellenfázisban működik, vagy-vagy, illetve lassú átmenet is lehetséges.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63554) csabyka666


csabyka666
addikt

Köszönöm a segítséget mindenkinek, noha kicsit nyögvenyelősen ment, illetve voltak ellentétes meglátások is.

Tegnap sikerült kinullázni a DVR-t, darvinya tanácsára összekötöttem az UART 3,3V pontját az USB/soros illesztő 3V3 pontjával, és frankón megindult a kommunikáció, a leírtak alapján meg tudtam csinálni a feladatot.

Köszi mindenkinek mégegyszer! :R

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#63555) Tony21


Tony21
tag

Sziasztok!

Nem annyira hobbi elektronika, de villamosság témában jártas szakik segítségét kérném.
Adott egy 20m hosszú, 1,5mm2-es sodrott réz vezeték, melynek a végén egy villanymotor fog "lógni".
Ma szerettem volna a hálózatra kötni, kismegszakító után, de erre nem számítottam.
Lecsupaszítottam a végeket, totálisan rézoxidos volt az összes ér.
Levágtam jó 20cm-t, hátha ott jobb lesz a helyzet, de ott is pompázott a patina.

Így nézett ki

Beázhatott anno a kábelvég, míg nem volt tető az épületen (jó 3/4 év), aztán gondolom a rézszálak mentén leszivárgó víz megtette a hatását. A vezeték másik vége nem ilyen, hanem szép tiszta, oxidmentes.

Ecettel lepucoltam, szépen leszedte most így néz ki.

A kontakt rész tehát már tiszta, de beljebb egy bizonytalan hosszú szakasz oxidos. Kérdésem, hogy ettől használható marad-e a vezeték? Az áram elvileg az elemi rézszál belsejében halad, a félvezető rézoxid nem kéne hogy zavarja, de nem tudom, így van-e. Max. 5A-el lenne terhelve egyébként, a vezeték cseréje nem lehetséges.

(#63556) Heraldry


Heraldry
tag

Van egy kütyüm, amin egy fényérzékelő van. Sajnos túlságosan árnyékos helyen van és nincs lehetőségem átszerelni. A képen látható switch-ek arra utalnak, hogy lehet külső érzékelőt rátenni. A képen látható érzékelő alapján tudna valaki ötletet adni, hogy milyen érzékelőt kellene beszereznem?

Nincs olyan hogy "felhő" csak olyan van, hogy valaki másnak a számítógépe... - "I love the way the Earth rotates... It really makes my day."

(#63557) FireKeeper válasza Heraldry (#63556) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

nekem ez egy sima fotoellenállásnak néz ki.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#63558) Heraldry válasza FireKeeper (#63557) üzenetére


Heraldry
tag

Köszönöm a gyors választ. Gondolom ha tápellátást leveszem, lemérhetem a az ellenállását sötétben és világosban egy multiméterrel. A kapott értékekkel egy szaküzletet fel tudok keresni.

Nincs olyan hogy "felhő" csak olyan van, hogy valaki másnak a számítógépe... - "I love the way the Earth rotates... It really makes my day."

(#63559) FireKeeper válasza Heraldry (#63558) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

pontosan :K bár az in-circuit mérést befolyásolhatják a környező alkatrészek, a legjobb az lenne ha kiforrasztanád és úgy mérnéd ki.

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#63560) mezis válasza Tony21 (#63555) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

A felületi oxidáció nem akadálya az áram vezetésének. (Talán mg a nagyfrekvenciásnak sem. A rézoxidnak két fajtája is van, egyenirányításhoz meg trükközni kell vele.)

Ellenőrzés: az egyik végén rövidre zársz két eret, amásik végén meg ugyanezen erek ellenállását méred. Ha meg teljesen biztosra akarsz menni, akkor akkuról vagy 230V-ról teszteled 10 - 20 A-el.

Amire számítanod kell: Nincs vége a korróziónak, elképzelhető, hogy idővel átrágja az összes elemi szálat.
(Volt már esetem szerelt, 230V-os tápkábel egyik erét rágta el a korrózió. Nedvesség semmi, gyártáskor maradhatott benne egy mákszemnyi maró anyag.)

mezis

(#63561) Tony21 válasza mezis (#63560) üzenetére


Tony21
tag

Ok, köszi, akkor jól sejtettem, hogy nem akkora probléma.
Talán nem lesz gond a további oxidáció, a nedvesség bejutása még 2013/14-ben történt.
Lepucolva a vékony oxidréteget, jó állapotúnak tűnnek az elemi szálak.
Majd rámérek mikrométerrel, hogy az egészségeshez képest mennyit fogyott a réz :)

[ Szerkesztve ]

(#63562) (jan) válasza Kernel (#63553) üzenetére


(jan)
őstag

Kicseréltem mind a kettő 358 as icét, az lm317-est is, de sajnos még mindig nincs áramkorlát.

Ötlet :F

Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!

(#63563) mezis válasza Tony21 (#63561) üzenetére


mezis
nagyúr

Ahhoz kellene a korrózió előtti átmérő. A környezetet szeretik kímélni a gyárak úgy, hogy a szabványban megengedett minimumra állítják be a gépeket. Vagyis azzal lehet számolni, hogy a rézszálak átmérője = névleges átmérő - megengedett tűrés. (Tömör vezetékkel ezt egyszer megmérettem egy jobb nevű szakáruházban. Csodálkozott az eladó.

mezis

(#63564) Tony21 válasza mezis (#63563) üzenetére


Tony21
tag

A vezeték 20m-re lévő másik vége oxidmentes, így tudok before-after állapotot nézni, kíváncsiságból :)

(#63565) Keraa


Keraa
aktív tag

Sziasztok!

Tudnátok segíteni? Lehet off téma, de van egy időjárás állomásom [link] 868 mhz. vezeték nélküli jeltovábbítással de a kültéri egység és a beltéri közötti 3 falat nem viseli el sajnos..van jel, de gyenge és gyakran elmegy.

Esetleg valamilyen hatótáv növelés megoldható lenne? A két egység elhelyezése sajnos fix. A környező házak miatt a kültéeri a tetőn van a beltéri meg a földszinten.

Előre is köszönöm! :R

(#63566) And válasza Keraa (#63565) üzenetére


And
veterán

Itt mégis kevésbé off, mint a wifi-s témákban :U. Írod: "A két egység elhelyezése sajnos fix."
Ezen azért érdemes lenne elgondolkodni, hogy esetleg mégse legyen fix, mert sok szívástól kímélheted meg magad, ha mégis közelebb tudod rakni a kültéri egységet a vevőhöz. Nem is értem, miért kellett olyan szerencsétlenül telepíteni, hogy minimum három fal legyen köztük. A következőket teheted: mégis áttelepíted a kültérit és/vagy a vevőt, illetve felszerelsz egy 868 MHz-re méretezett, a belső kialakítású gyárinál valamivel jobb antennát akár a kültéri, akár a beltéri egységre (vagy mindkettőre). Bár ehhez a csatlakozásokat előbb ki kell építeni a készülék(ek)en, és gyakorlat hiányában az sem feltétlenül egyszerű.

(#63567) Kernel válasza (jan) (#63562) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha például az első műveleti erősítő kimenetén (1) felugrik a feszültség 5 V-ra, de a LED-en keresztül mégsem húzza feljebb az FB-osztót, akkor abban a körben szakadt valami.

Maga a működés egyszerű, az R9-en a terhelőáram hatására eső feszültséget figyeli a noninvert bemenet (3).

Az invertáló bemeneten (2) ehhez képest alkalmaznak egy kis eltolást, ezáltal az áramkorlát aktiválódási értéke befolyásolható, mivel a 0,05 Ω értékét bajos lenne állítgatni.

A 2-3 lábak szintjeit megfigyelve, ettől függően kell billenni a kimenetnek, hogy melyik magasabb.

Mivel az R9-en nem sok feszültség esik (szerencsére) elég alacsony szinteken kell differenciálni, de ebben jó az LM358, mert a PNP bemenetek miatt jól lehúzható a bázis, egészen az alsó tápértékig.

Utána még ezt az alacsony szintet is tovább osztja az R7-R8 kb. 10 %-ra, így különbözteti meg a korábban említett 10 % küszöbértéket a második műveleti erősítő, de ennek a tényleges működésben nincs jelentősége, csak a LED-kijelzést vezérli.

Komolyabb labortápokhoz képest, az egyszerű áramkör hátrányaként lehetne említeni, hogy a 0,05 Ω-on eső feszültség a kimenetből levonódik, vagyis CV-módban azt már nem stabilizálja, mert a negatív visszacsatolás osztója előtte figyel. De legtöbb gyakorlati alkalmazásnál / barkácsnál ez nem olyan vészes. Ha a kimeneten figyelne, akkor viszont az áram-feszültség egymástól teljesen független stabilizálása vetne fel problémákat, vagyis az egyszerűségért cserébe ez így vállalható.

Másikat említettem korábban is, hogy a kimeneti kondi töltést tárol, bizonyos esetekben szikrát, illetve áramimpulzust generálhat, ami egy profi labortápnál nem kívánatos. De azt lineáris, disszipatív szabályzóval lehet egyszerűen megoldani, ez meg nem az. Ezért a kondi szükséges, viszont nem nagy kapacitású, legtöbb esetben nem is okoz semmi problémát.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63568) dik


dik
őstag

Kernel bocs a zavarásért és az amatő kérdésért előre is. De beszéltük ezt az impulzus számlálót. Ami most úton van kinről. Ennek 4 bekötése van. A +,- 12V, impulzus, reset. Itt amin a jelet kapja majd arra az egy vezetékre, hogyan kell és bekötni a kapcsolót? Kapcsoló egyik szál megy a számlálóba és a másik szál?

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#63569) Keraa válasza And (#63566) üzenetére


Keraa
aktív tag

Köszönöm szépen And! :R 3 szintes ház,(nem kimondottan 3 fal, hanem födém meg tető, de a falat egyszerübb volt leírni) ha lejebb teszem a kültérit a környező házak miatt nem kapok pontos adatokat (szélirány, szélsebesség, hőmérséklet.. )Megpróbálom az antennát! :-)

(#63570) Kernel válasza dik (#63568) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nem tudom, milyen van úton, de ha az előzményben szereplő érvényes rá:

Reset: external reset input, active low
Input signal: DC active low signal, L: 0 ~ 2V

Ez elvileg azt jelenti, hogy a negatívhoz kell zárni a reset vagy léptető kapcsolót / érintkezőt egyaránt.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63571) dik válasza Kernel (#63570) üzenetére


dik
őstag

Majd ha megjön akkor fotót teszek fel róla és visszatérünk rá. Addig is köszönök mindent!

"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"

(#63572) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Napelemes bulihoz blokkoló és bypass diódákat nézek, kérdés: a veszteséget a "Leakage current " írja le?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63573) tordaitibi válasza Heraldry (#63558) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Forraszd ki es akar 10 meter kabellel is bekotheted, legfeljebb a panelra parhuzamosan egy 100-470nF keramiakondi.
Ha megse akarod igy, a kereskedelembe kaphato barmelyik fotoellenallas megfelel. Mind tud nehany kohm-5Mohm kozotti erteket. Max. ujra be kell allitani a kapcsolasi kuszobot.

(#63574) tordaitibi válasza t72killer (#63572) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ezt hol lattad, linkelj egy adatlapot legyszi.

(#63575) t72killer válasza tordaitibi (#63574) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Itt van egy, ill egy másik, kompletten mc4es csatival. (bocsi, német, így a reggeli rohanásban az istennek se jött be angol amin normálisabbab le lennének írva az adatok, ha kell, napközben fordítok :B )
Az ellenállás ("Kontaktwiederstand") gyanús még, h azt kell nézni.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63576) netseft


netseft
aktív tag

Forrasztóállomást keresek hobbicélra, apróbb javításokhoz és forrasztásokhoz. Mivel vezetéken kívül elektronikához is lenne használva, ajánlások alapján feltétel lenne a nem 230V-os páka tápfeszültség. Mivel ez ki is zárja az olcsóbb készülékeket, olyan "tizenpárezer" Ft-ra lőttem be az árkategóriát, ami még reális. Körbenézve a kínálat nem túl bő: Fahrenheit 20 eFt körül, Solomon 30 eFt körül, Weller pedig egészen más árkategória. A Zhongdi egy számomra kevésbé ismert márka, ebből van 3 típus, ami 16 eFt körül van és jónak tűnnek, főleg az első tetszik:
- ZD-931 - [link]
- ZD-8936 - [link]
- ZD-929C - [link]
Van vélemény vagy tapasztalat a Zhongdi kapcsán vagy a fentebb írt típusokkal? Van más gyártó vagy konkrét ajánlás, amit érdemes lenne megnézni?
Előre is köszi!

Eladó termékeim: https://tinyurl.com/sefteles

(#63577) Kernel válasza t72killer (#63575) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az a visszirányú szivárgóáram, aminek szilíciumdiódáknál gyakorlatilag nincs jelentősége, a legtöbb esetben. A példa szerint is csak 10 μ A, tehát elhanyagolható.

A hozzávezetések ellenállása sem számít sokat, vonatkozzon ez akár a félvezető belső csatlakozási pontjára vagy a huzalra.

Ami többet számít, a nyitóirányú feszültségesés. Ha például 10 A-nél esik rajta 0,8 V, az értelemszerűen 8 W veszteség lenne, és így tovább. Schottky-diódák jobbak ilyen szempontból, kevesebb esik rajta.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63578) mezis válasza Keraa (#63569) üzenetére


mezis
nagyúr

A tető ugye nem Lindab (fémlemez) ?

Beltérre meg ennek a felső frekvencia határa nagyon közel van a 868MHz-hez.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#63579) Keraa válasza mezis (#63578) üzenetére


Keraa
aktív tag

Nem! :DD Sima lapostető ezzel a szurkos (bitumenes) réteggel szigetelve apró kavicsokkal (kalsszikus 80-as évekbeli megoldás)!

Ezzel szerinted mindenféle (nagyobb) mókolás nélkül megoldható lenne?

[ Szerkesztve ]

(#63580) t72killer válasza Kernel (#63577) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Á, szóval a feszültségesést nem az az ellenállás okozza, amit az adatlapra kiírtak - konkrét feszesésről meg szó nincs a másodiknál, az elsőnél meg annyit írnak, hogy "Forward Voltage <0.9V" - azaz itt simán meglenne a diódánkénti 8W körüli bukó, ami borúsabb időben el is vinné a panelek teljesítményének nagyrészét :(((

Akkor Schottky vagy valami mégjobb kerestetik - csak lehetőleg nem Ausztráliából utaztatva...

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63581) Kernel válasza t72killer (#63580) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az is okoz, de legyen például 10 A és 5 mΩ, az csak 500 mW-ra jön ki:

Ilyen mΩ-ok viszont vannak a vezetékezés, egyéb csatlakozási pontok összességét tekintve is, ami bizonyos mértékig elkerülhetetlen.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63582) t72killer válasza Kernel (#63581) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ez belefér:R 8-10W-ok viszont nagyon nem... Megvan a fentebb linkelt cuccos lelke: SM74611, szép:R

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63583) Sokimm


Sokimm
senior tag

Sziasztok!
Mi a véleményetek erről a kapunyitó elektronikáról?
RTU5024 aliexpress -------
hun datasheet?
Mennyire jó választás, megbízhatóság, tapasztalat szinten kinek mi jut eszébe?
Vagy valami jobb alternatíva? :)
Minden véleményt előre is köszönök! :R

[ Szerkesztve ]

(#63584) (jan) válasza Kernel (#63567) üzenetére


(jan)
őstag

Köszönöm a kimerítő választ :R

Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!

(#63585) Ribi válasza t72killer (#63582) üzenetére


Ribi
nagyúr

Érdekes cucc, okos megvalósítással.

(#63586) t72killer válasza Ribi (#63585) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Amúgy mindenhol bypass-diódaként árulják, de elvileg blokkolásra is jó lenne. Már csak azt kell kitalálnom, hogyan tudnám vízálló MC4-es házikóba rakni. Sajna olyan kicsi nem lesz, mint a gyárilag egybeöntött megoldások.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63587) Ribi válasza t72killer (#63586) üzenetére


Ribi
nagyúr

Mármint hogy blokkolásra?
Gondolom meg van oldva, hogy a vissza feszt is bírja. Amúgy hamar tönkremenne. Illetve itt nincsenek akkora feszültségtüskék amiket ne bírhatna benne akármi.

(#63588) t72killer válasza Ribi (#63587) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Mondjuk az adatlap szerinti 30V vissza fesz elég alacsonynak tűnik, ennél nem ártana kicsit több.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63589) Ribi válasza t72killer (#63588) üzenetére


Ribi
nagyúr

Gondolom nem nagyon kell több. Amúgy nem hiszem, hogy használnák.

(#63590) Samus


Samus
addikt

Tegnap jött egy ilyen LED menetfény pár, ismerve a kínai cuccokat, vettem hozzá egy állítható step-down konvertert, hogy ne 14.4 volton menjen, hanem csak 12 volt jusson rá. Viszont most jutott eszembe, hogy a LED meghajtása általában feszültséggenerátoros. Így most konkrétan fogalmam sincs, hogy segít-e a konverter, vagy nem a valóságban. A lámpán Belül kettő SMD ellenállás van, 330 jelöléssel. Nincs infóm, hogy vannak a LEDek kötve.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#63591) t72killer válasza Ribi (#63589) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Hivatalosan megkerülőnek használják, nem blokkolásra. Én meg párhuzamos felállásban szeretném, hogyha az egyik panel "alszik", mert pl árnyék ment rá, akkor a másik csoport ne kezdje oda átpumpálni az áramot. Mivel a panelek feszültsége elég nagy (vagy 2 nagy panel lesz 30V feletti feszkóval vagy több kicsi, sorban), így ezesetben kijöhet a 30V feletti kóboráram:

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63592) Kernel válasza Samus (#63590) üzenetére


Kernel
nagyúr

A LED konkrétan áramgenerátoros meghajtást igényel.

De például egy LED-szalagon az ellenállások biztosítják az áramgenerátoros jellegű meghajtást, ezért a szalag egésze már fix 12 V CV táplálást igényel, amit nem is szabad CC-módban tolni neki.

Autós célú eszközben, akár egyszerű ellenállás, akár aktív áramgenerátor képezi a drivert, a betáp CV, vagyis maga az akku, illetve a generátor, ami rátölt.

Ez olyan, mint a boltban sem 14,4 V-os akkut vásárolunk, hanem 12 V névleges feszültségűt. Ha egy autós eszközt valaki úgy gyártana, hogy 12 V-nál többet nem bír ki, az nyilván valami másik világban él. De annál is írják az adatlapon:

Rated Working voltage: DC 12V (9-16V)

Esetleg, ha valaki kímélni akarja (ismerve a LED-ek "szeszélyeit", illetve alulméretezéseit), lehet éppen csökkenteni, de azt is CV-jelleggel, mert az ellenállás már benne van, mint áramkorlátozó.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63593) tordaitibi válasza t72killer (#63582) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nem voltam netkozelbe de kernel valaszolt,
amit irtal az nem ugy van hogy borus idobe a 30w-bol 8W esik a diodan mert ilyenkor az aram nem 10A hanem 1A, a veszeteseg igy nem 8W hanem 0,8. Erted, remelem erthetoen irom le..

Nem irok uj hsz-t,
egy mini pc-t egeszitenek ki egy kicsike, 2x2W vegfokkal. A tap kozos, 12V, amikor a kis erositot bedugom a mini pc fejhallgatokimenetbe akkor valami iszonyat zaj lesz, a keptartalom fuggvenyeben valtozo magasfrekis futyules, az eger mozgatasa is behallatszik, amikor a hattervinyo felporog ezt is ragyogoan hallom a hangszorokban. Ha kihuzom a bemenetet es a levegobe log, akkor nema csend van.
Amit probaltam, a kis vegfokot egy 7809 stabkockarol tapozni, pc tapokbol kiepitett ferrites es egyeb szurok a +agba. Eredmeny szinte nulla. Ha a vegfokot kulso taprol jaratom akkor tokeletesen csendbe van de ez nem jarhato. A kapcsolouzemek es a foldhurok, de hogyan lehetne ezt kikuszobolni? Valami otlet?

(#63594) t72killer válasza tordaitibi (#63593) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"ilyenkor az aram nem 10A hanem 1A, a veszeteseg igy nem 8W hanem 0,8"

Valóban kevesebb a veszteség alacsonyabb áramnál, de amiket láttam, azoknál korántsem lineáris az összefüggés normál hőfokon. Ennél pl 10A-nél 0.6V (=6W), 1A-nél ~0.4V (=4W) a bukó, ami akár a teljes rendszer teljesítményének 10edét is adhatja pont olyankor, amikor nagyon kéne minden Watt. Fűtsük a diódát? 100 fokon feleannyi a bukó :DDD

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#63595) vizimento válasza Kernel (#63539) üzenetére


vizimento
senior tag

És ha már a forgásirányt nem olyan egyszerű megváltoztatni, mint reméltem - a fordulat szabályzásához is tekercsnél kéne bontogatni, vagy az kivitelezhető garivesztés nélkül?

Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!

(#63596) tordaitibi válasza t72killer (#63594) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nem jol szamolsz. 1Ax 0,4V az nem 4W hanem 0,4.
Tized, azaz 10% veszteseg nagyon durva lenne, maradjunk max. 1-2%-nal, de meg ennyi se.
250w panel az max. 8Ampert tud, 27-31V mellett , azaz a veszteseg 3-4w, ez 1-1,5%.

[ Szerkesztve ]

(#63597) Ribi válasza t72killer (#63594) üzenetére


Ribi
nagyúr

0.4V*1A az 0.4W :P
Mennyire sűrűn van az egyáltalán, hogy a diódán megy át a delej?
Nem értek hozzá, azért kérdezem, hogy ez mennyire sokszor van használatban egyáltalán?

(#63598) Kernel válasza tordaitibi (#63593) üzenetére


Kernel
nagyúr

Földhurok ilyen sajnos. Közvetlen bekötéssel egy esetben sikerült megoldani, amikor a hangkimenet közelébe, egy USB-csatlakozóra építettem rá egy PAM8403 modult, minimális hozzávezetésekkel. Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy a modul és az USB-dugó lényegében egybe volt építve.

További lehetőségek:

https://www.ebay.com/itm/132135331908

Vagyis galvanikus leválasztó a bemenetre, én nem próbáltam, de akinek ajánlottam autóba, neki bevált.

https://www.ebay.com/itm/122732646076

PAM8610 vagy más olyan végfok, ami földfüggetlen, vagyis differenciális bemenettel bír:

https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57827-57827.html

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63599) Kernel válasza vizimento (#63595) üzenetére


Kernel
nagyúr

Aszinkron motor szabályzásának szokásos problémája, hogy a jó megoldáshoz a frekvenciát kellene csökkenteni. Ehelyett szükségmegoldásként triac-fázishasítót is szoktak alkalmazni, kisebb teljesítményre, aminek hátránya lehet a zúgó hang, illetve instabil működés.

Ez a motorfajta egyébként is késéssel követi az 50 Hz által meghatározott szinkronfordulatot, ezt nevezik slipnek. Bizonyos fordulat alatt viszont már annyira "aszinkronná" válik (megnő a slip), hogy teljesen elveszti a kapcsolatot a forgómezővel, rángatni kezd, vagy épp nulláról nem bír elindulni sem.

Tehát lehet próbálkozni (egyszerű triac-fényerőszabályzóval) azután vagy beválik, vagy nem. Tekercset ehhez nem kell megbontani.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63600) t72killer válasza tordaitibi (#63596) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Váá, igazatok van :DDD :B . Akkor asszem kb ennyi volt a vadászat a szuperdiódára:)) Mondjuk ami tényleg számíthat, hogy mennyire melegszik a dióda a tűző nyári napon - amikor kapja rendesen a max áramerősséget, és be van zárva egy kínai műanyag MC4-es házikóba. Szóval azért egy normálisabb Schottky azért kéne.

#63597: Folyamatosan rajta gyalogolnának az elektronok, a #63591 szerinti bekötés a terv, ezenbelül a blokkoló diódákról van szó: a megtermelt áram folyamatosan átmegy a diódán, ami azért van ott, ha nem termelődne az egyikben (mert pl ráült a macska), akkor ne azt "töltse" és gyújtsa fel az aktív napelem.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.