- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
Gyula84 #99294 üzenetére
Még egy picit pontosabban olyan lenne jó, ami vagy egyáltalán nincsen panelban, vagy olyan panelban van, amin legalább 2 oldalon vannak tüskék - a mechanikai kialakítás miatt.
Én ezt a dolgot használni szeretném, ami azt jelenti, hogy egyben kell lennie. Egy nyomógomb az rendszeresen mechanikai terhelést fog kapni. Az nem állhat a levegőben, és még felfekvésében is stabilnak kell lennie. Meg az sem hátrány, ha olyan formában van, hogy utána el tudom rakni későbbi használatra. Az a módszer, hogy tüskesor helyett ellenállás lábakat forrasztok bele, úgyhogy nem lesz, ami elemelje a board-ról, azért egy kicsit tré. Persze nem kizárt, hogy végül azt teszem majd, de nagyon nem szeretném. Egyébként abban az esetben egy mezei próbanyákot fogok fűrészelni, és akármilyen mikiket arra rádrótozni, aztán annak az alján fognak lábak kilógni, csak hát nem lesz emberi látvány egy kicsit sem
-
válasz
Gyula84 #98762 üzenetére
Az 1,4 mm átmérőjű vezetékkel nem lenne probléma, mert ez pont megfelel az 1,5 négyzetmm-es szabványos vezetéknek, csakhogy a leírás szerint vörösréz huzal kellene, a villanyszerelésre használt tömör rézvezetékek meg sárgarézből vannak
A két különböző ötvözetnek meg valószínűleg mások az elektromos és hőtechnikai tulajdonságai
-
-
-
-
-
-
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #88869 üzenetére
Azt innen én sem, de többféle módszer is szóba jöhet: az egyik, hogy a csatlakozó bekötése határozza meg a fizikai felületet (ez a bővebb manualból derülhet ki), a másik, hogy a projekt szerkesztő / letöltő programjában (SKtool) tudod felkonfigurálni a protokollt és hozzá a port típusát. Utóbbi megoldás a valószínűbb.
-
And
veterán
válasz
Gyula84 #88862 üzenetére
Ott van az adatlapján, hogy RS232/422/485. Vagyis szerintem felesleges egy olyan 'problémás' csatolón használni hozzá egy UART-tal rendelkező kontroller mellé, mint az RS485. Egyszerűbb RS232-n összekötni a kettőt, akkor nincs szükséged Rx/Tx váltás vezérlésre, mivel az is teljes duplex átvitelt ad. Illesztő persze kell, mivel az arduino soros portja TTL-szintekkel megy, a HMI pedig valszeg. a szabványos RS232 szintekkel (± 10V körül). Erre egy MAX232 vagy klónja kell, biztos lehet olyan kis pcb-it is venni.
(A Schneider HMI-k eddig messze a legnormálisabbak azok közül, amelyekkel eddig találkoztam.)
Mod. #88865 mezis:
A rotary enkóderek nem egy-egy fel-le kontaktust adnak, hanem két, fázisban eltolt impulzust, amelyeknél az irányt a sorrend / fázishelyzet szabja meg. -
And
veterán
válasz
Gyula84 #88854 üzenetére
Annyira nem kell ettől megijedni, mert ahogy nézem, már az arduino standard RS485-könyvára lehetőséget ad e két jel kezelésére (receiver / drive output enable). Ha olyan Modbus lib-et használsz, ami erre épül, vagy eleve be van építve az RS485 támogatása, akkor simán képes lehet ezeket kezelni. Vagy - ha már egyszer ebben a topikban vagyunk - te is kivitelezheted az automatikus Rx/Tx-váltásra alkalmas áramkört, vagy a kész modulon lecserélheted az eredeti MAX485-ös IC-t a megfelelőre.
De megoldás lehet az is, ha a HMI-n van másmilyen egyszerűbb adatvonal, akár RS232 formájában, vagy RS422, utóbbinál sincs szükség irányváltásra, mivel full duplex. Kérdés, miféle az a terminál. -
And
veterán
válasz
Gyula84 #88850 üzenetére
A fizikai szintű összeköttetést (konverziót) biztosítja a szimmetrikus RS485 és az aszimmetrikus UART között ez a panel / IC, mást nem tud. Ami probléma szokott lenne ezzel, az az adás-vétel irányok váltása, vagyis a DE- és /RE-jelek vezérlése a MAX485-ösön. Létezik olyan RS485-meghajtó, ami ezt automatikusan megoldja (pl. MAX13487 vagy -88), ha a master a TTL-oldalon van, de a sima -485 jelű típusok ezt maguktól nem tudják.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gyula84 #84500 üzenetére
Méretfüggő is, meg a háttérvilágítás aktuális fényerejétől is függ, noha az elmondható a képcsövesre, illetve plazmára, vagy épp OLED-re is, hogy számít az intenzitás (kontraszt).
Szándékosan nem írok fényerőt, mert azt a feketeszintre értelmezzük (brightness), míg a kontraszt a fehérszint, így félreérthető lenne.
Ami minden TV-re érvényes, hogy minél jobban bevilágítja a szobát, ahhoz valamennyi teljesítmény is szükséges, tehát ez befolyásolja a fogyasztást. Illetve van egy alapfogyasztás is, sötét állapotban. Hogy a hangteljesítményt ne is részletezzük.
32" LED-es Samsung van nekem a lomtárban 39 W felirattal, vagy egy másik 30 W például, ami elvileg a max. teljesítményfelvétel.
-
-
válasz
Gyula84 #84500 üzenetére
Biztos, hogy nem, de ott is nagy a szórás. Nekem most egy 58"-os van, ami elég kis étvágyú, 66W-os. Karácsony előtt vettem, amit ugyanakkor néztem még 65"-ost, az már 120W lett volna. Bár akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy mi vár ránk most, de áldom az eget, hogy nem a tizen... pár centivel nagyobbat vettem, dupla fogyasztással. Ami pedig előtte volt 32"-os, az 33W volt.
-
mexel
veterán
válasz
Gyula84 #83733 üzenetére
Ez egy Onkyo TX-NR809 erőlködő. Régóta ilyet kerestem, és volt egy.
De átvert az eladó, mert azt állította működik. De amikor ideért már nem működött, szétszedtem megnézni nem csúszott -e szét valami ( ilyen súlyú darabnál ez előfordulhat - közel 20kg) és akkor láttam hogy a 7-ből 2 db tranzisztor hiányzik a helyéről. Elvileg 5.1-ben még kellene működnie, de nem jön ki hang belőle. A dts chip hibára nem jellemző ez mert a hangszóró ikonok megvannak ( ettől még lehet ez) Sajnos nem volt olcsó, és külföldről hozta ismerős, így a visszaszállítás is költséges lenne.
Én nagyon ilyet akartam, mert egyszer hallottam egy ilyet és a hangja igen meggyőző volt( nem olyan mnt a mostaniaké)
A legnagyobb gondom hogy egy sérülés miatt mozgatni sem tudom szinte, nem emelhetek most semmit és a szállítással így gondjaim vannak. Nem tudom csak úgy le-felcipelni a 4.ről, és elvinni megnézetni. Szóval sakk-matt.
Úgy terveztem ez idejön, megy a helyére és ott marad egy ideig. Így hibásan eladni sem tudom csak nagy bukóval, ha megveszik egyáltalán.
Lehet hogy valóban működött 5.1-ben amikor az eladó elküldte még, csak a szállításnál elment valami. De akkor is max 5.1-ben ( mondjuk nekem elég is lenne). Nem tudom mitévő legyek
Ha előre megrendelem a 2 tranzisztort 5-6-7-8 ezerért akkor az is bukó ha nem lehet berakni mert más gond is van esetleg. -
mexel
veterán
válasz
Gyula84 #83730 üzenetére
Igen, az adatlap szerint ugyanaz, néztem. ( nem tudom mi az az N-es párja
)
Az erősítőben van 7 csatorna, elvileg 5-nél ott a tranzisztor, de 2 hiányzik. Gondolom nem okozhat nagy problémát ha a 2db a Ta0002-lesz. pPersze előbb meg kell nézetni hogy a többi rész jó-e, mert nyilván nem véletlenül vették ki.Kérdés úgy ki lehet-e mérni ha nincs meg a tranzisztor. ( nehézkes a mozgatás és nagyon messzire kell vinni, 20 kilós dög és csak 1 valaki vállalta igen messze) A tranzisztor meg még nincs meg, de ha nem javítható nem is venném meg mert így is nagyon bukó a dolog -
PROTRON
addikt
válasz
Gyula84 #83523 üzenetére
Ahogy a pjen kollega is írja, lehetőség van arra hogy nem egyenlően kéred a 3 fázis megszakítót.
Amúgy maga az EON javasolja hogy nagyobb, 2 szintes 200 nm2 családi házakhoz jól jön a 3x32A, addig még viszonylag egyszerűbb ügymenetet engednek. De nagyobbat is lehet kérni magánszemélyként is,pl 3x50, de ahogy írod ez Téged nem érint.
Ami téged érint hogyamihez kell a másik 2 fázis, annak nézd meg hogy milyen minimális megszakító kell, tehát hogy elég-e neki a 3x10A, vagy igényli a 3x16-ot. Pl sokan használnak hegesztő trafót, de belefutnak abba a hibába hogy az adott típus 3x10A-nél annyira gyenge hogy élvezhetetlen a munka, jobb ha 1x25-ös gépet járatnak.Továbbá ami még számít, hogy területenként eltérő, de minimum 1x32A össz érték felett, sokhelyen már "amperenként" 4000+áfa a hálózatbővítési díj, tehát ha 32+16+16 kellene, akkor +32+16+16= 64 - 32 = 32A x 4000= 128000+áfa.
Azért írom hogy sok területen, mert nálam a belvárosban(lekopogom), amikor előző augusztusban a meglévő 1x25 helyett 1x32+"H"tarifa 1x16-ot kértem, direkt másik fázisra írtam be az igénybejelentőt és így csak az egyszeri 13,5k hufos adminisztrációs díjat kérték el.
Sokan meg belefutottak abba hogy 1 fázisra írták a 32+H16-ot, úgy meg a fázisonkénti 32A felett is fizetni kell ám. -
válasz
Gyula84 #83518 üzenetére
Ha nem fizetsz halozatbovitesi hozzajarulast akkor kapsz 2x10 es 1x16 ampert. Amivel nem sokra megy az ember, a 10-est minden lecsapkodja, ezert megindul az okoskodas aminek a vege hogy minden atkerul a 16-osra es igy az is orrbaszajba leold.
Tapasztalat
Amivel egyutt lehet mar elni az 1x25 es 2x 16A. De ez erosen fizetos. -
-
-
-
válasz
Gyula84 #83238 üzenetére
Van LPT portos gépem. A kérdés inkább az, hogy van-e valami, ami másnak bevált, van értelmes szoftver supportja, stb.
Gondolok arra, hogy a CheapLPC, amit találtam, az kifejezetten Xbox modokhoz való, az meg az egyféle ST49LF020-ra épül - érdemes lenne olyan, ami többfélét tud. -
-
válasz
Gyula84 #82797 üzenetére
Jól van srácok, szerintem akkor ezt meg is beszéltük, az eredeti kérdésem úgy is csupán annyi volt, hogy vajon szükség esetén kapok-e majd hegyet ebbe a pákába, de már megtudtam, hogy 10x-es áron van sokkal jobb páka is, illetve, hogy ki az aki meg sem vette volna, szóval a célt túl is teljesítettem.
-
válasz
Gyula84 #82515 üzenetére
Jaja, kedves barátom keresett meg titkolózva 1 éve hogy azonnal ugorjak már be hozzá mert kis segítség kéne neki.
Másnap elmentem hozzá és ott találtam őt egy marék neodymium mágnes meg 5 darab PC ventillátor társaságába.
Mikor a percekig tartó röhögésem lecsillapodott még akkor is nehezen akarta elhinni hogy nem működik pedig ószintének tűnt a nevetésem, ezt Ő is elismerte.
"Dehát a Yutubon mindenkinek működik, biztos én rontok el valamit"
Nagyon maga alá esett mikor meggyőztem hogy bedőlt mint sárfal az esőbe.
Kérte hogy azért ne reklámozzam a hülyeségét, megesküdtem neki a Szent Mágnesre, a Gyújtógyertya Istenre meg a Zeuszi Tekercsre hogy kussolok.
Mint láthatjátok megtartottam az ígéretemet -
baly81
aktív tag
válasz
Gyula84 #78857 üzenetére
Köszi mindenkinek a melegítős megoldási tanácsokat.
Van itthon forrasztó pisztolyom, Weller pákám is, kicsi és nagy is. Forrasztó állomásom is van. Sőt, digitálisan szabályozható (50-650 °C) hőlégfúvóm is. Azzal nemigen teszek kárt benne, olyan 80 fok környékére beállítva. Első nekifutásra szerintem ezt választom.
Beszámolok róla nektek mire jutottam.
Köszi még egyszer a tippeket! -
-
válasz
Gyula84 #78487 üzenetére
OK, elcsúsztam egy nagyságrenddel, csak milliós nagyságrendű.
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=84368@Dr. Szilikát :
"Diódák nemlineáris áram-feszültség karakterisztikájáról nem is beszélve," - ezt még elektroműszerész szakközépben sem ment mindenkinek, a tranyó sem, de mondjuk annál sz@rabbul még nem láttam elmagyarázva, mint ahogy ott tolták.De különben nem baj, ha kérdez, legalább kérdez.
Informatika terén ugyanez van, sokan szakértőnek képzelik magukat szakmai alapok nélkül.
-
-
Karex
senior tag
válasz
Gyula84 #77759 üzenetére
Igen, ezért került a nyák többi random részére, kondikra, stb. helyre is, biztosra mentek.
Ezt már csak elrettentésül, illetve a közönség szórakoztatására:
nem kellett végül kiszerelni, a probléma az volt, hogy alsó polcos rca kábellel volt használva, ami egyszer csak úgy döntött, hogy abban a formában adja fel a harcot, hogy kihúzáskor a hegye beleszakadt az aljzatba, és nem lehetett a maradványait kiszedni. Végül sikerült hátulról kitolni, de elsőre úgy tűnt, csak a csere segíthet. Még jó, hogy elveszik az egységsugarú user kedvét a komolyabb barkácstól, és gondolkodásra kényszerítik ezzel a ragasztóval.
Ezt pedig a nyugalom megzavarása miatt:
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Gyula84 #77483 üzenetére
jo a pillanatpaka is, nekem van az is (sztem meg klasszik cseh az atkos idokbol) meg van egy viszonylag egyszeru allomasos weller is. mindkettovel meg lehet csinalni. sztem legjobb leszedni az ont, jo sok folyaszto es rezharisnyaval felitatni az ont. majdnem kiesik utana ha jol fel van szivatva.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gyula84 #77483 üzenetére
Láttam ugyan a kérdést, de túl általános volt a típus is, utána meg el is felejtettem, meg nem is láttam még ilyen pákákat személyes találkozón.
Egérben csak párszor forrasztottam kapcsolót saját részre, de arra emlékszem, hogy amikor biztosra akartam menni (nehogy elgányolódjon, leváljon a fólia), megfelelően hajlított huzalt tettem a pillanatpákára, ami a lábakat egyszerre átéri.
Panelt meg egy kis asztali satuba rögzítve, ami szintén hasznos tud lenni néha.
-
csubuka
addikt
válasz
Gyula84 #76268 üzenetére
Az egész jó eredmény valóban ilyen távlatból. Igazándiból én arra lettem volna kíváncsi, hogy a laptopba sosem rakott akksiknak (gyári csomagolt) van-e valamilyen előnyük tároláskor, teszem azt az első töltés előtt nem zajlanak le bizonyos vegyi folyamatok bennük stb.
De akkor sajnos ilyen nincs és azok is ugyanúgy öregszenek, mintha egy sima már használt akksit akarnánk eltárolni...
-
-
plömplöm
őstag
-
darvinya
titán
válasz
Gyula84 #72894 üzenetére
Rá is kerestél?
Mert ez pont az elektromos teszt, amiben csak robbanást, villódzás, stb. vizsgálja.
UN ECE R10 (Automotive)
This regulation is the type-approval test for European automotive electronics. It includes a variety of testing including RF immunity and emissions, transient immunity and emissions. It now includes a requirement for burst, surge, harmonics & flicker and provides advice and requirements for electrical vehicles. -
And
veterán
válasz
Gyula84 #72062 üzenetére
Pont olyat speciel nem, de inkább kerülném, ha lehet: a vevő nem kvarcvezérelt és nincs benne KF-szűrés sem. Kísérletezni biztos megfelel, de hasonló árban ennél az adó-vevő párnál kicsit - főleg a vevő modulra értve - normálisabb darabok is kaphatóak, például: [link]. Az említett előnyökön felül ez utóbbi vevő (SRX882) engedélyező bemenettel is rendelkezik, ami elemes / akkus működésnél jöhet jól. Ez az STX882 + SRX882 páros nálam bevált.
-
válasz
Gyula84 #69282 üzenetére
Én sem a kínai mivoltát kifogásolom.
Említettem a JBL hangszórót. Arra a megszólalásig hasonlít a kínai, de meg sem közelíti sem anyaghasználatban, pláne nem hangminőségben. Én is abban a hitben éltem, hogy ugyanaz a gyár csinálja, csak az egyikre JBL matrica, a másikra meg csingcsung matrica kerül - de nem! Miért gondoljátok, hogy a ledes akkus refi ugyanaz lenne?
-
törölt tag
válasz
Gyula84 #68900 üzenetére
Sikerült a BIOSt beírni a flash-be. Alapvetően indulna a gép csak az történt, hogy amikor az elfuserált bios tartalmat írtam még bele windows alól, akkor a reboot után az ITE 8587 EC is lefrissítette magát a marhasággal. Most már a megfelelő tartalom van a flash chip-ben, de az EC-be is be kellene valahogy juttatni a neki megfelelo 128kB-os dump tartalmat.
Viszont ezt nem tudom mivel és hogy lehetne megcsinálni.Segítséget szeretnék kérni valaki szakértőtől!
Hogyan lehetne egy laptop alaplapon lévő ITE 8587E EC flash részébe egy neki megfelelő tartalmat programozni?
Mintha olyasmiket láttam volna, hogy a billentyűzet 30pin szalagkábel helyére kötnek valamit. Illetve van az alaplapon egy eddig leragasztott szalagkábel csatlakozó közvetlen a chip mellett. Esetleg azzal?
Valakinek van infoja erröl? -
törölt tag
válasz
Gyula84 #68897 üzenetére
Köszi. A winbond w25q64-t ismerem, használom is sokszor.Mondjuk leginkább a w25q64fv-vel szoktam találkozni, az 3V-os, amit linkeltél w25q64fw az 1.8V. Akkor valószínüsíthető, hogy a lábkiosztása ennek is ugyanaz, ha jól gondolom. Na, így már neki merek állni egy próba írásnak.
Ha esetleg halott az ic, akkor szerinted helyettesíthető egy ilyen winbond-al?Update: Na, ha végülis jól olvasom a feliratot akkor GD25B64SIG és akkor egy közönséges 64Mbit/3.3V flash. Vagyis akár mehet a helyére a winbond is.
Köszönöm még 1x a segítséget.
-
KFORboy
senior tag
válasz
Gyula84 #68829 üzenetére
Ezeket miért ? o_O
Oké, a százasosnál látom, hogy a foglalat helye, mintha kisebb lenne, de ott egy egyszerű socket konverterrel, vagy ha nincs, csinálva két oldalas PCB-t mint socket konvertert megoldja...
A 90°-al döntött bekábelezett csodára nem találtam magyarázatot sehogy sem... de az egyszerűen lenyűgöző, már-már művészet.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
Gyula84 #68368 üzenetére
ha csak SnBi akkor sokkal szarabb mint az olmos.
ez az snbi komyebben oxidalodik el a pákán mert alacsonyabb az olv pontja.
de a legnagyobb baj az az vele hogy nem nedvesiti a feluleteket vezetekeket rendesen.
szornyu vele dolgozni. vannak olyan snbi foraszok amikhez hozzaadnak egyeb otvozoket es javul a nedvesitesuk. de attol meg azok is szarabbak. -
-
Ribi
nagyúr
válasz
Gyula84 #67808 üzenetére
Rendkívül érdekes.
Ez ugyan az az akksi mint amit linkeltem második videőként. Ottani autót nem tudta beindítani.
Mondjuk itt is épphogy.
Kíváncsi lennék hogy van megoldva a bele.darvinya: Mivel a bika kábel vagy 2méter, ez meg kb 10 centi így a keresztmetszete pont lehet 20-ad akkora és úgy is pont akkora lesz az ellenállása. Autóban a kábeleknek folyamatosan bírnia kell, még ha 1-2 percen keresztül is indítózol, sem forrósodhat fel. Itt meg kb 10 másodpercet kell kibírnia és nem baj ha felmelegszik, mert ez után az akksi nem bírja.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Gyula84 #67799 üzenetére
7 óra alatt töltöd fel, akkor szerinted hogy a bánatba fog neked leadni 200A-t?
Autó akksit jóval hamarabb töltesz fel aminek ennél kategóriákkal nagyobb kapacitása. Pont azért mert kategóriákkal többel le is tud adni. Eleve mi lesz az az elektronika ami 12V-on lead 200A-t? Mert ez ugye a benne lévő akksitól 480A áramot igényel 5V esetén. Vicc az egész.gyenesmartin: 11.1V auto akksi esetén döglöttnek számít.
Erről egy "tényleg segít" videó kb. annyira hiteles mint az örökmozgós videók.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Befutott a Realme 14 Pro+
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ASUS routerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone-t használók OFF topikja
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest