Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Öregszem
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A fénynél gyorsabban
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz bandy13 #32575 üzenetére
Mint említettem, ott a rajz is a harmadik képen, de azzal nem mégy semmire. A hozzávaló tápot már magad lerajzoltad.
+/- 50 V-ról működik hivatalosan, de én például a BEAG AET250 toroid-trafóját használtam hozzá, ami AC 2x25 V, vagyis nagyjából DC +/- 35 V-ról döngettem a Quad 405-öt, gond nélkül.
Nem az én képeim, neten találtam, ez a BEAG erősítő a toroiddal. A nyíllal jelzett 10 amperos Graetz-hidat használtam fel én is, 2x 10 000 µF szűrőkapacitással.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandy13 #32578 üzenetére
Próbáld már megérteni, hogy lerajzoltad a Quad 405 tápegységét, nagyon egyszerű (miután sikerült anyagot szerezni hozzá).
Lényegében ugyanaz szerepel a másik rajzon is. A tranzisztoros rész csak segédtápegység az előfokozatokhoz, arra nincs szükséged.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandy13 #32580 üzenetére
Inkább arra érdemes figyelni, hogy egyszerűsége mellett még egy ilyen áramkörnek is megvannak a szakmai titkai, ügyelni kell például a nagyáramú forrasztások minőségére, minél rövidebb hozzávezetéseket alkalmazni, valamint a végfokoknak a pufferkondenzátorról kell elágazni, nem a Graetz-hídról.
Szintén a pufferek közös pontjánál kell a fémházhoz testelni a tápot (ha lesz majd burkolat is), máshol viszont nem testelni, földhurok elkerülése végett. A bemenő jel nem a sasszira testelődik, hanem az erősítő bemeneténél. Nagy vonalakban legalábbis, ami lényegesebb, ugyanakkor egy kezdő számára nem triviális. Aztán menet közben lehet majd szórakozni, ha mégis zavar kerül a rendszerbe.
-
Kernel
nagyúr
válasz vodkaboy22 #32598 üzenetére
Azért a pontosság kedvéért én másképp fogalmaznék, mert így először nem lehetett érteni, sőt cáfolható is. Csak később láttam, hogy mire gondolsz voltaképpen.
Fejhallgatónál az impedancia a hangosságot illetően nem sokat számít.
Fejhallgatónál az impedancia az energiafogyasztást illetően nem sokat számít, amennyiben végül mindegyiknél azonos hangosságra állunk be. Annál inkább érdekes ilyenkor az érzékenység (hatásfok).
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #32603 üzenetére
De itt épp az volt a mondanivaló, hogy nagyobb teljesítményél leveszi a hangerőt a felhasználó, kisebb teljesítménynél ráhúzza, így végül majdnem ugyanoda jutunk (csak ne feledkezzünk meg a sugárzó hatásfokáról sem).
Tehát azt feltételeztük, hogy van egy bizonyos átlaghangerő, amilyen szinten megszokta, vagy szereti általában hallgatni, így végül mindig arra szabályoz.
Más kérdés, itt még lehetne firtatni a végfok hatásfokával kapcsolatos kérdéseket is (azonos teljesítmény, de nagyáramú terhelés vagy kisáram), de ebbe nem hinném, hogy érdemes belemenni, a fejhallgatók szintjén.
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #32620 üzenetére
Ez természetes, elemi dolog, én is épp ezért akadtam fenn, amikor olvastam az elejét.
Csak utána jöttem rá, hogy ő viszont eleve a "felhasználói AGC-vel" kalkulál, amiben ilyen alapon van is fantázia.
-
Kernel
nagyúr
válasz -PLevi- #32615 üzenetére
4 db Ni-MH akkut sorosan nem tudsz rendesen feltölteni 5 V-ról, mert a cellák belső ellenállásától és a töltőáramtól függően, töltés közben a kapocsfeszültség annyira felszaladhat, hogy az 5 V tápba már nem fér bele. Vagy nagyon sokáig kellene rajtahagyni, és akkor azt tapasztalnád, hogy az áram egyre csökken, ahogy telítődik, de ez így kiszámíthatatlan, hogy meddig kellene tölteni.
...és még nem beszéltünk a töltési automatikáról, -dU érzékelés például.
2x2 akkut párhuzamosan viszont túl sok áramot igényelne, azt inkább két külön USB-ről kellene tölteni. De nem hinném, hogy házilag érdemes ilyennel foglalkozni, ennek tükrében: eBay
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz -PLevi- #32629 üzenetére
Akkor neked egy jó hatásfokú DC-DC konverter kellene. Elektronika-topik ide vagy oda, én manapság már nem építenék ilyet, ennyiért: [link]
Vagy: 4x AA Power Bank
Vagy beépített Li-ion power bank:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Hujikolp #32618 üzenetére
Biztos vagy benne, hogy a tápot az egyik szénkefénél kapja?
Mert ha a két állórésztekercs tényleg úgy van bekötve, akkor az egy soros gerjesztésű szénkefés motor, ami a két tekercsvégen kapja az AC-tápot. Ezt nevezik univerzálisnak is, mert AC/DC mindegy neki.
...ha kikapcsolják akkor gyorsan leáll.
A rövidzáró kapcsoló pedig talán azért van, hogy kikapcsolás után a szénkeféket rövidrezárja, ezáltal a motort igyekszik lefékezni.
Természetesen, mivel a motor permanens mágnest nem tartalmaz, vagy kikapcsolás után más módon sem kaphat gerjesztést, így tulajdonképpen nem nevezhető generátornak, tehát elvileg nem lenne mit rövidre zárni. De elképzelhető, hogy az állórész remanens mágnesessége indukál annyi áramot a forgórészben, hogy ha azt rövidre zárjuk, van némi fékező hatása, főleg akkora magas fordulaton, amin egy ilyen gérvágó üzemel.
Akár a flexet nézem, vagy a fúrógépet, ha kézzel megtekerem és rámérek műszerrel, valóban indukál némi egyenáramot (a kommutátor ilyenkor visszafelé egyenirányítóként szerepel), ami magas fordulaton csak több lesz.
Kondenzátor pedig elvileg simán a betápra, mint fázisjavító, vagy zavarszűrő, kapacitástól függően. Egyébként mekkora kapacitású?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
nem jelzi, hogy gyenge lenne az elem.
Nem az a lényeg, két multiméterem is hamarabb kezd hibásan mérni, mintsem kijelezné a gyengeséget. Ezt épp abból lehet észrevenni, hogy ilyenkor tartós mérésnél már szép lassan kúszik felfelé a kijelzés. És nem is mér jól, hiszen rámérek egy készülékben például egy 7812, 7805, vagy más ismert tápra, és látom, hogy már többet mutat.
Feszültség mérésre van állítva és a feszültség szépen lassan megy fel 0.1mV-onként.
Aha...
Akkor megy majd vissza gariba...
Ezt nem gondolhatod komolyan, azt általad írtak alapján:
Kicseréltem benne az elemet, de csak ilyen kínai volt itthon
Ne vicceljünk...
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz totya694 #32657 üzenetére
Tudomásom szerint ezek a szilárd kondik lényegében a régóta ismert tantál-elkók továbbfejlesztett változatai. A tantálkondi mindig is minőség záloga volt, ugyanakkor robbanásra is hajlamos, ezért fokozottabb igénybevételre kockázatos volt használni, noha időnként lehetett vele találkozni PWM-tápokban is. De azt bizonyára úgy is méretezték, hogy jó legyen.
Gondolom, ezen a kellemetlen tulajdonságán kellett még fejleszteni, hogy ne nagyon robbanjon, így lett belőle a reklámozott szilárdtest kondenzátor. Ez nem fog tágulgatni, ha gond lenne, szétvágja a tokot.
Aki tört már szét tantál-kondit, látszólag ugyanez egyénként.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #32668 üzenetére
Nem szokás ilyen téren a szoftveres kapcsolat, szerintem az eBook is csak az 5 V jelenlétét érzékeli, annak hatására indítja a töltést.
Viszont úgy látom, 1 A terhelhetőségű adaptereket ajánlanak hozzá, hálózati vagy szivargyújtós kivitelben egyaránt: [link] A szabvány USB köztudomásúan 500 mA, de ezt ebben a szaktopikban gondolom nem is kell mondani.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #32685 üzenetére
Nem épp a hatásfokról szól a dolog, a selyemszigetelésű Litze-huzalok a rádiótechnikában az AM-vevőknél használatosak, nem PWM-tápoknál:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Litze_huzal
http://wiki.ham.hu/index.php/Litze_huzal
Említik a forrasztás nehézségeit, amit én anno úgy oldottam meg, hogy öngyújtóval leégettem róla a zománcot, utána alaposan átforrasztottam, gyantával is rásegítve.
-
Kernel
nagyúr
válasz dash17291 #32720 üzenetére
Ilyen és hasonló célra a gyári készülékekben biztonsági okból kimondott AC-kondenzátorokat szoktak alkalmazni, a hálózati feszültségre méretezve:
Pl: [link]
Vagy ez egy szép példa lenne, ha értékre stimmelne:
Tele van mindenféle emblémákkal, tanúsítványokkal, ami a biztonságos hálózati alkalmazását hivatott jelezni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Varrógéphez nem használnak indítókondenzátoros (vagyis segédfázisú aszinkron) motort, aminek a fordulatszabályzása is problémás lenne, ebben a kategóriában.
Szénkefés motor, amit a régi technikákban huzalellenállásos pedállal lehet szabályozni, a kondenzátor csak zavarszűrő. Ámbár 87-ben elvileg már félvezetős szabályzót is lehetett produkálni, de a varrógép nem volt szakterületem, annyira nem ismerem őket.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #32734 üzenetére
A szuperkapacitások klasszikus alkalmazási területe a VHS-magnókban vagy egyes TV-típusokban is a hálózati áramkimaradás kivédése, hogy ne felejtse el a beállított adókat, órabeállítást. Azt sem akármeddig, pl. 8 óra volt egy szokásos érték. A még korábban alkalmazott, panelba ültetett Ni-Cd gombakkuk kiváltására például praktikus volt, mert ez ritkábban ment tönkre, nem rohadt szét, mint néha egy akku, ámbár nekem kellett már cserélni ilyen szuperkondit is, de aránylag ritkán.
Tehát itt nagyon kis terhelőáramokról van szó, de létezik olyan alkalmazása is, ahol rövid ideig kell nagy áram, arra másféle típust gyártanak.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #32736 üzenetére
Régi ITT, Videoton, Orion TV-kben MDA2061 vagy 2061 EEPROM volt, ezek nem felejtik el a beállításokat. Későbbiekben a 8 lábú 24C0x szériát alkalmazták rengeteg TV-ben, vagy néha a vezérlőprocesszor maga tartalmazott EEPROM-ot is.
Szuperkondit láttam 51 centis Philips TV-ben például. Ni-CD akkut régifajta Thomson, Elin típusokban. De akkor már létezett EEROM is, tehát ezek így párhuzamosan futottak egy ideig.
Érdekes gondolat persze egy ilyen akkut a TV teljes életére elképzelni, miközben folyamatos, gyenge töltést kap, nem a legjobb ötlet. De jobb esetben csak annyi bajt okozott, hogy áramszünet után programozhatta újra a tulajdonos, vagy szerelőt kellett hívni egy akkucserére.
-
Kernel
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #32764 üzenetére
Ez egy régebbi hozzászólásom az ügyben: [link]
http://www.formfactors.org/developer_specs_4_Wire_PWM_Spec.pdf
http://powerelectronics.com/thermal-management/voltage-regulators-rev-pwm-based-fan-control
Egy másik IC: ADM1027
http://74.53.229.82/~jmcprodu/wp-content/uploads/2012/02/PWM_technical_paper.pdf
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #32775 üzenetére
Nem lehet (nem ajánlatos) szénkefés motort használni ilyen téren, a 3 vezetékes motorja is ugyanúgy működik lényegében. Épp a linkelt oldalról továbblépve jól látható a különbség, persze amint írják is, ez csak sematikus, elvi vázlat:
Később kapcsoltam én is, hogy a MAX6639-ről pont olyan rajzokat raktam be, ami 3 vezetékeshez van átvariálva, de maga a MAX IC négyvezetékes PWM-re való.
Így érdemesebb inkább a saját doksiját nézni, ámbár fogalmam sincs, hogy beszerezhető-e, szemben az 555-tel.
-
Kernel
nagyúr
Ennek a megállapítását segítette volna a 12V-os autóizzó teljesítményének a megtudása, de erre senki sem válaszolt.
Simán válaszol a Google, én 15 éve szinte semmit nem kérdezek fórumon, viszont gyakran írom befelé mások kérdéseit a keresőbe. Idővel angol is ragadt rám, onnan kezdve gyakran csak fordítok másoknak. Persze, ez egy ilyen hobbi, amiből valójában én tanulok, rengeteget.
Ehhez nyilván nem árt, ha akadnak olyanok is, akik kérdeznek. De azért én különbséget tennék, mert vannak túlzottan tehetetlen figurák is (sült galamb a szájba?), ami azért már túlzás.
Autóizzó van sokféle, talán a 21 W-os egyszálas izzóról van szó (index, féklámpa, tolató célra például).
http://www.gbsalpine.com/english/collection_part/electro/lampe.html
Egyébként valóban csak négy alapművelet kérdése. Az Ohm törvény háromféle variációja, valamint a teljesítmény P=UxI. A többi tiszta logikai játék.
Jól jöhet még sokszor a P = I2 xR vagy U2 /R is
-
Kernel
nagyúr
PC-tápokat a számítógép terheli, így a kérdés nem nagyon értelmezhető.
Az 5V-ra 10 Ohm 5W-os, a 12V-ra 22 Ohm 10W-os előterhelés ellenállást gondoltam, mert kb. 0,5A-rel már bekapcsol, és nem zizeg.
P = U2 /R
25/10=2,5 W
144/22=6,5 W
Voltaképpen miről beszélünk? Nincs túlterhelve egyik sem.
Az a vicc, hogy semmit sem találtam az ellenállások típusára keresve, pedig érdekelt volna a max. üzemi hőmérsékletük, stb.
Nem kell foglalkozni a hőmérsékletével, attól eltekintve, hogy biztosítod részére a megfelelő szellőzést. Ezeknél az alkatrészeknél természetes, ha megsüti a kezed, ez így működik a gyári készülékekben is. 20 wattal már forrasztani lehet, mint ifjabb koromban volt például a 20 W-os Minifor páka. Azzal már lehetett ügyködni.
Egy 10 wattos ellenállás például úgy van tervezve, hogy annak 10 W-ot el kell tudni fűteni, passzív módon, ventilátoros segítség nélkül. A tervezőnek csak annyi a dolga, hogy ezt ne lépje túl, plusz a szellőzés, amit már említettem. És fogdosni sem kell.
De ha ez így mégsem tetszene, két párhuzamosan kapcsolt ellenállással célszerű kétfelé osztani a disszipált teljesítményt:
10 Ω helyett 2x 22 Ω
22 Ω helyett 2x 47 Ω[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Mindkettő egy lehetőség, csak azért használtam a célszerű szót, mert úgy valamivel talán célszerűbb. Sorosnál például egyik megszakad, mindkettő kiiktatódik.
Ha a soros megoldás szimpatikusabb, akkor:
10 Ω helyett 2x 4,7 Ω
22 Ω helyett 2x 10 ΩMint látható, ez így kevéssel jobban terhel, miután "rövidebb" az összeg. Ellentétben a párhuzamos kapcsolásnál írt értékekkel, ami viszont egy kevéssel többre jön ki (kicsit kisebb terhelés).
De mint említettem, nem fontos duplázni sem, hadd fűtsön, az a dolga.
-
Kernel
nagyúr
válasz Wind-Storm #32876 üzenetére
A doksiban szereplő megoldással lehetne éppen próbálkozni:
-
Kernel
nagyúr
válasz fulopnorbert #32899 üzenetére
Kaptam egy Lg tvt, amihez hozzákötöttem egy easy hangfalszettet.
Mivel? Optika, SCART --> RCA?
Easy --> nekem nem mond semmit.
-
Kernel
nagyúr
válasz McSzaby #32919 üzenetére
Passzív leválasztót nem nagyon tudsz szerintem házilag tekerni, vagy nincs értelme.Ha pedig elektronikával fűszereznéd, akkor is kell hozzá vagy trafó, vagy optocsatoló.
-
Kernel
nagyúr
válasz McSzaby #32934 üzenetére
Hangfrekvencián simán kondenzátorral ez nem jön össze, mivel a búgás maga is hangfrekvencia, a mélyhangokat pedig nem szűrhetjük ki. Nagyfrekvencián más a helyzet, mert ott csak az RF jelre van szükségünk, HF bőven vágható.
De ha autóba kell, úgy látom, manapság vannak már más technikák is:
Nem tudni, a képen milyen IC szerepel, de talán épp ez:
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/rohm/ba3121.pdf
Ez egy másik:
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #32951 üzenetére
Ezek az IC-s megoldások autóba való, nem valódi galvanikus elválasztók, inkább csak zajkioltó trükk. Egy ilyet nem is szabad úgy használni, hogy nincs mindkét oldalon azonos potenciálra testelve, esetünkben az autó fémvázához (ha nem is ugyanott).
Egy trafós vagy optocsatolós leválasztás teljesen más világ, hiszen az egy valódi szigetelés. Vagy rádiófrekvencián a kondenzátoros leválasztás is egy korrekt szigetelés lényegében, DC illetve alacsonyfrekvenciás szempontból.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #32963 üzenetére
Vajon az eszköz érzékeli, hogy mennyi áram áll rendelkezésére és aszerint végzi a tölétst ?
Mondjuk azon keresztül, hogy érzékeli, mennyit esik a feszültség a tápvonalon, mikor megterheli ?Az nem lenne igazán korrekt, szerintem. Elegánsabb, vállalhatóbb megoldásra gondolnék inkább. Itt jön a képbe például, amiről nemrég is szó volt a topikban, hogy az USB-nek van még két további vezetéke, amiről korábban azt hittük, hogy egy töltő szempontjából nem játszik semmi szerepet.
Asrock és Gigabyte alaplapokhoz is van egyébként töltésgyorsító program, ami még a számítógép leállítása után is lehetővé teszi a gyorsabb töltést, de ehhez még a Windows "alatt" csatlakoztatni kell az Apple eszközt, hogy először felismerje. Utána gondolom, a program állít valamit az alaplapon, hogy több legyen az áram.
http://www.asrock.com/feature/AppCharger/index.asp
http://www.gigabyte.com/MicroSite/185/on-off-charge.htm
Itt pedig egy fórumozó azt fejtegeti, hogy egyes telefonok azonosítják a töltőt és akármelyikkel nem hajlandók működni:
http://forums.tweaktown.com/asrock/50967-asrock-app-charger-works-android-devices.html
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #32978 üzenetére
Előző hozzászólásomhoz még hozzátenném, az Asrock alaplapok 1,5 A USB (Apple) töltésre képesek átkapcsolni. További érdekességek:
http://androbit.org/articles/124/android_usb_host_otg_mod_kerdesek_valaszok.html
Mi az az USB OTG?
USB On The Go. A micro/mini USB-A/B/AB csatlakozók 4. pinje az ún. ID pin. Ha ez le van húzva testre (GND) a csatlakozóban ellenállás nélkül, akkor a kábel csatlakoztatásakor az OTG kompatibilis eszközök hoszt módba kapcsolnak. A 4. (ID) és 5. (GND) pin az OTG-kábelekben van közvetlenül (0 Ohm) összekötve. Minden más micro/mini USB-kábel esetében a 4. és 5. pin között nagyobb az ellenállás (általában nincsenek összekötve).
Miért jó az OTG?
Beállítások megváltoztatása, a kernel kicserélése nélkül, a csatlakoztatott kábel függvényében a készülék viselkedhet kliensként és hosztként is, persze egyszerre csak az egyik módban, mivel egymást kizárják. A módok között automatikusan vált, ha megcseréljük a kábelt.
Mivel nincs szükség újraindításra, beállítások átállítására vagy a kernel kicserélésére a hoszt mód bekapcsolásához, útközben (On The Go) is egyszerűen csatlakoztathatunk pl. egy pendrive-ot.
Azért van erre szükség, mivel csak egy micro USB port van az eszközön (nincsen külön hoszt port).Hoszt módban hálózati töltést jelez a mobil, pedig nem hálózatról töltöm. Miért?
A csatlakoztatott USB periféria rövidre zárta a data vezetékeket (pl. a csatlakoztatási folyamat során), ez normális. Sok fali töltőben fixen rövidre vannak zárva a data vezetékek, ezzel jelezve a telefonnak a hálózati töltés tényét: ekkor a mobil nagyobb áramot (akár 0.85 A -- 1 A) is kérhet a gyorsabb töltéshez. Erre azért van szükség, mivel sok alaplap manapság is max. 0.5 A-t képes leadni egy USB-porton; ha a mobil többet kérne, akkor instabilitás lépne fel a PC-n.
Hoszt módban 1 A-t (vagy többet) leadni képes akksiról/portról töltöm a mobilt, de USB-töltést ír, ami lassabb, mint a hálózati. Aktiválható a hálózati töltés?
Igen. De nem a szokványos módon (értsd nem a data vezetékek rövidre zárásával -- mivel ekkor nem működhetne a hoszt mód). Készülékenként változó konfigurációs fájlt kell módosítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #32998 üzenetére
A kimenet a diódákon keresztül "lefelé" húzza a feszültséget, vagyis a -6 V irányába.
Az LM301 egyébként régi, elavult típus, annak idején nálunk a Quad 405 által vált ismertté, amikor még hozzá sem lehetett jutni ilyen "egzotikus" dolgokhoz. Raktunk bele mást.
Azt még kompenzálni is kellett nagyobb frekvenciára, de itt egyébként is csak DC-szabályzóként szerepel, amit könnyű teljesíteni bármelyik műveleti erősítővel.
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #33001 üzenetére
D2 nem kell.
Mivel az IC 3-as (noninvert) bemenete a kimeneti feszültségen van, az IC-táp annál nagyobb legyen. Viszont a nyers betápra kötve 36+6, az már 42 V, vagyis túl sok, a műveleti erősítők névleges +/-18 (36 V) tápjához képest. Tehát annál kevesebb kellene.
Ezt a rajzot most véletlenül láttam meg a doksiban, amúgy én már nem nagyon barkácsolok (ritka eset), tehát annyira már nem vagyok benne a témában. De 70-100 V már kicsit komolyabb ügy, oda kell figyelni dolgokra, és valamilyen más alapra helyezni, nem épp erre.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #33014 üzenetére
Itt láttam hasonló kódolást, kimásoltam néhányat, hogy lássuk a logikáját:
5WR127 = 5 W, 270 Ω
Vagyis 27 + 1 db nulla.
R247 = 4,7 k
R310 = 10 k
R2125 = 12,5 k
R120 = 200
R030 = 30
R050 = 50
RD10 = 0,1
RD50 = 0,5
R1D5 = 1,5D: decade / tized
Ha a tiédről nem kopott le számjegy, akkor elvileg:
R05 = 5
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #33033 üzenetére
Ezért volt gyanús nekem, hogy hiányzik a vége. 5 Ω a táblázat szerint:
R5D0
Ezzel szemben az R05, noha megfejthető szintén 5 Ω-ra, de valahogy nem illik a rendszerbe.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #33039 üzenetére
Ebben a rendszerben minden jel szerint 0,05 Ω = 50 mΩ = RD05
Pontokat soha nem használnak, D jelzi a tizedet. Ilyen is van a táblázatban például:
RD50 = 0,5 Ω
Ez jellemzően úgy szokott működni, hogy a figura otthon szétkapja a TV-t vagy hasonlót, amiben elszállt a tápegység. Megszakadt a bemenőköri pár ohmos porcelán-ellenállás is, ami a pufferkondi töltése miatti áramlökést korlátozza, pont ilyen szokott lenni általában (teljesítményre is).
Elmegy a boltba, kér egyet.
50 mΩ szinte életszerűtlen egy háztartási készülékben, nem szokásos. Aki meg valamilyen speciális dolgot buherál, az ért is hozzá, nem a boltost kérdezgeti. Tehát ilyenkor sokat segít, ha lehet tudni, hogy miben és hol volt az alkatrész, utána az említett pozícióba 4,7 Ω-ot már vihet is haza.
Szerk: jut eszembe, 50 mΩ és 5 W-os ellenállás megszakításához 10 A áram kellene, tehát az is érdekes lehet, hogy milyen készülékben kell ekkora áramterhelhetőség.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz didyman #33041 üzenetére
NTC is előfordul még pluszban, de a hálózati Graetz előtti 2,2-6,8 Ω körüli ellenállás gyakorlatilag kötelező tartozék, legalábbis az 50 Hz-es képcsöves TV-k esetében, legyen az kisebb vagy nagyobb képátlójú.
100 Hz CRT-k már robosztusabb táppal bírnak, ott ha soros ellenállás, akkor az tekintélyesebb kivitelben és/vagy NTC.
De azért is említettem a példát, mert hasonló eseteket én is láttam már szaküzletben, amikor önkéntes TV-szerelő kollégák ügyködnek, viszik az ellenállást stb.
Ha akkutöltőről van szó, az meg attól függ, milyen felépítés, milyen körben található.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #33054 üzenetére
Én is barkácsoltam már USB-kábellel, de nem mertem volna tisztán Internetes rajzokra támaszkodni, vagyis azt saját mérésekkel támogattam meg, gondolok itt feszültség és ellenállásmérésre is, feladattól függően. Megfelelő mérőtű, akár varrótű alkalmazásával is.
Az elektronikában a polaritáscsere a legveszélyesebb játékok közé tartozik, tehát a cél szentesíti az eszközt.
Alábbi idézet, ha nem is rövid, de egy hosszabb oldal minket érdeklő részeit emeltem ki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus
Charging ports and accessory charging adapters
Charging ports exist in two flavors: charging downstream ports (CDP), supporting data transfers as well, and dedicated charging ports (DCP), without data support. A portable device can recognize the type of USB port from the way the D+ and D- pins are connected. For example, on a dedicated charging port, the D+ and D- pins are shorted. With charging downstream ports, current passing through the thin ground wire may interfere with high-speed data signals. Therefore, current draw may not exceed 900 mA during high-speed data transfer. A dedicated charge port may have a rated current between 500 and 1,500 mA. There is no upper limit for the rated current of a charging downstream port, as long as the connector can handle the current (standard USB 2.0 A-connectors are rated at 1.5 A).
Before the battery charging specification was defined, there was no standardized way for the portable device to inquire how much current was available. For example, Apple's iPod and iPhone chargers indicate the available current by voltages on the D- and D+ lines. When D+ = D- = 2 V, the device may pull up to 500 mA. When D+ = 2.0 V and D- = 2.8 V, the device may pull up to 1 A of current. When D+ = 2.8 V and D- = 2.0 V, the device may pull up to 2 A of current.
OMTP/GSMA Universal Charging Solution
On 17 February 2009, the GSM Association (GSMA) announced that they had agreed on a standard charger for mobile phones. The standard connector adopted by manufacturers — including Nokia, Motorola, and Samsung — is the micro-USB connector (several media reports erroneously reported this as the mini-USB). New chargers are to be much more efficient than existing chargers.
7. Adapter Detection
As per: USB Battery Charging Specification, Revision 1.1 (BC 1.1), Section 4.1 Charging Port. EPS shall meet the USB-IF Charging Port Test Requirements for a Dedicated Charging Port. Top level requirements listed below:
• The EPS shall short the D+ and D- lines with a resistance not greater than 200 ohms.
• The resistance between the D+ or D- lines of the EPS and either Vbus or Gnd shall be greater than 2 MOhms.
• The capacitance between the D+ or D- lines of the EPS and either Vbus or Gnd shall be less than 1nF.------------------------------------------
Itt az utolsó két pontot nyilván csak a rend kedvéért másoltam át, gyakorlat szempontjából az első pont a lényeg.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #33068 üzenetére
Szerintem ez megint valami kitaláció részedről, ami nagyjából életszerűtlen is. Ez egy szokványos, optocsatolóval visszaszabályzott, egyszerű PWM-tápnak látszik. Másik oldaláról van fotó?
Beugrató kérdés: az 5 V-ra direktben mekkora kapacitású kondenzátor csatlakozik?
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #33081 üzenetére
Ez az, hogy mi is csak találgatunk, mert azt persze nem lehet tudni, hogy mit észleltél konkrétan. Bedobni 1-2 szavas határozott állításokat, az neked mindig jól megy. Legalább odaírnád, hogy szerintem, vagy azt hiszem stb. De nem, te mindig annyira biztos vagy a dolgodban (mint a másik topikban is ugyebár), hogy az valami bámulatos.
Csak azt felejted el, hogy minél többet tapasztal az ember, annál bizonytalanabbá válik, van is erre egy jó mondás (Bertrand Russell, inkább nem idézem).
Az a gond, hogy bár egy ilyen tápegység úgy kezdődik, hogy a 230 V egyenirányítódik, utána pufferkondi, amin valóban lüktet a feszültség, Graetz-hidas egyenirányítás esetén 100 Hz ütemben, ami bizonyos esetben érzékelhető lenne a kimeneten is, de ez a kisebb áramú, stabilizálatlan töltőadaptereknél fordulhat elő. Ahol néha még Graetz-híd sincs, csak egy diódával intézik el, a kis teljesítmény miatt.
Itt viszont 5 V-os, szigorúan stabilizált adapter jöhet szóba, aminek fontos szereplője az optocsatoló segítségével kiképzett negatív visszacsatolás, ami a szekunder oldalról precízen vissza tudja szabályozni a primer oldali kapcsolótranzisztort.
Szintén a kimenőoldalon szokott még lenni egy sönt-stabilizátor is (TL431 vagy annak AZxx megfelelője stb.), a nagyon pontos tápokhoz, ami úgy tartja a kimenőfeszültséget, mint egy vízszintes vonalat. Vagy egyszerűbb esetben egy Zener-dióda működik együtt az optocsatolóval.
Ezeknél a tápoknál szó sincs lüktetésről, pulzálásról. Jóérzésű ember eleve nem is mond olyat, hogy 100 Hz-es egyenáram. Nem mintha nem tudnám átértelmezni, ha akarom, lüktetésre például, de ilyet azért mégsem illik...
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #33096 üzenetére
Szokványos kis tápegység, a stabilizált fajtából. Nem tudom, honnan vetted ezt a 100 Hz témát, de egyébként (mint más is említette) az egyenáram frekvenciája 0 Hz.
Semmiképp se mondj olyat, hogy "100 Hz-es egyenáram", ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek.
-
Kernel
nagyúr
válasz diamondface #33118 üzenetére
100 Hz-es Philips TV sorkimenő (ábra alján írja is a 32 kHz sorfrekvenciát), az impulzusok nagyságát a Vcc sortáp, valamint a fent látható sorvégtranszisztor kollektorán lévő kondenzátor kapacitása közvetlenül befolyásolja, ezzel összefüggésben a sorméretet is. Ha TV-javításról van szó, akkor minden feszültségnek a dokumentáció szerint kell állni.
Ha barkácscélra kell a trafó, akkor sem hajthatod túl, mert a nagyfeszültségű rész 25-30 kV felett áthúz, tönkremegy. Alulterhelni lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz szaszlaci #33147 üzenetére
...így azt is jó lenne megérteni, hogy csinált fordítva bekötve 12 Voltból 5 – 8 mm-es ívet a kezdeti szakaszban. 250 Hz-et adtam neki. Berezgett a primer?
Ezek a rezgő primerek már csak ilyenek... Ebben a topikban akadnak néha agyblokkoló kifejezések (100 Hz-es egyenáram stb.), az utolsó mondatod is valami ilyesmi. Hirtelen nem lehet rá mit mondani.
Kapcsolóüzemben egyébként ez nem úgy működik, hogy ha például 12 V DC-ről táplálod primer oldalon az áramkört, akkor azt már csak felszorzod a trafó áttételével és megkapod a kimenő feszültséget.
Ez ennél kicsit komplikáltabb, és valóban, kellő akarattal simán meg tudod úgy hajtani, hogy a másik oldalon ívet húz. Az is természetes, hogy egy 230 V-ra méretezett tekercs pár ezer voltnál áthúz belül, akárhol. Plusz még lemezelt vasmagos, 50 Hz-re méretezett trafóra 250 Hz-et küldeni, az is külön téma lehetne.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #33158 üzenetére
Például a primer néha megszakad ezeknél, vagy a hőkioldó, ami jobb esetben hozzáférhető, a primer tekercs szigetelése alatt, vagy a csévetestben kiképzett üregben.
De ez először is úgy kezdődik, hogy kiméred.
Szerk: most látom az előző hozzászólásod: érthetetlen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Újszerű Külső Monitor 14" Laptopra 6 hónap garanciával Foxpost is!
- SCHUTTLE XH 310r Barbone pc eladó
- AMD Ryzen 9-7950X3D, Asus GeForce RTX 4090 24GB TUF Gaming OG OC Edition, 32GB 6000MH2
- Dobozos ASRock Radeon RX6600 Challenger D 8GB GDDR6 128bit Videokártya
- Siemens AC2729/50 Series 2000i légtisztító és párásító áron alul eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs