Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Öregszem
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- POCO X6 PRO 5G VS Samsung Galaxy A54 - AnTuTu v10
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz vizimento #46146 üzenetére
Az imax B6, ha jól tudom, balanceres töltő.
A lítium akkukat úgy lehet vele tölteni, hogy sorba kötöd a cellákat,
és az összes kötési pontot beviszed a multi csatlakozóba.
Csak így tudja a töltő minden cella feszültségét külön mérni.
Ha nem lenne cellánként feszültség figyelés, könnyen előfordulhatna,
hogy valamelyik cella túltöltődik és tönkremegy, vagy szélsőséges
esetben akár fel is robbanhat.
Szerk.:
Nem lenne érdemesebb azt a töltőt megvizsgálni? Hátha javítható.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz vizimento #46148 üzenetére
"Igen, balanszeres.
De ez egyből azt is jelenti, hogy balanszer csati nélkül nem is tölt?"
Nekem így tűnik logikusnak.
Kényszermegoldásként tölthető beállítható tápegységgel is az akku,
de én a helyedben megnéz(et)ném a gyári töltőjét.
Elméletileg 16,8V a töltési végfeszültség.
Én kb 16,5V-ot adnék neki 1A-es áramkorláttal.
De ez hosszú távon nem megoldás.
Amúgy elképzelhetőnek tartom, hogy a balancer áramkör be van építve
az akkupakkba, de az is lehet, hogy semmi ilyen nincs benne, csupán
nagy tételből összeválogatott cellák. Költséghatékonyság ugye...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46146 üzenetére
14,4 / 4 = 3,6V vagyis ez a régebbi kémiai rendszerű akkura utal, amit 4,1 V-ra ajánlott tölteni. Van 4,2 V-os Li-ion is, aminél 3,7 V-ra jön ki a számított névleges érték, illetve van már 4,35 (3,8) V-os is.
A B6 PDF doksija szerint 3,7 V-os beállítást LiPo menüpont adja, noha ez most a probléma szempontjából mellékes:
Azt is írja, hogy balanszeres telephez a töltő saját balanszerét nem szükséges bekötni. Ha az akku balanszere jól végzi a dolgát, akkor a 10,6 / 4 = 2,65V cellánkénti feszültség csak annyit jelent, hogy le van merülve, de még nem káros szintre.
Az nem valószínű, hogy az akku belső balanszert nem tartalmazna, abból bajok lennének, rövid távon. Amellett a balanszer a C-jelű érintkezőn kapcsolódik a töltőhöz, ami valószínűleg a töltés letiltását szolgálja, hiba esetén. Magához a töltéshez elvileg nem szükséges, de ez alaposabb vizsgálat során derülne ki.
A töltőt viszont én inkább rákapcsolt akkuval együtt mérném, mert elképzelhető olyan kapcsolóüzemű töltőáramkör, ami a kimenetén szűrőkondenzátort nem tartalmaz (maga az akku lényegében a puffer), így akku nélkül nem biztos, hogy megfelelően mérhető.
Egy másik akku: 12V NiCd. Ezt elkezdi tölteni, de pár perc után "Input vol err" hibával áll le.
12 V telep 10 cellából áll, ha nem így lett beállítva a töltő, vagy egyik cella például zárlatos, akkor egy ilyen intelligens töltő letilt általában. Itt például cellánként 0,9 V vagyis 9 V kapocsfeszültség alatt. Vagy ha 10-nél több cellára van állítva, akkor is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46185 üzenetére
14,4 V névleges feszültségű Li-ionnál 16,1 V lenne a végfeszültség, 14,8 V-os esetében 16,8 V. De ha valamit elkavartak az adatok feltüntetésénél, az is lehetséges, hogy ez valójában egy 16,8 V-os töltő.
Mivel a töltést eddig is végigvitted, LED átváltott zöldre, ennyi erővel maradhat rajta ismét. Elképzelhető, hogy 16,8 V-nál fog jelezni a LED, a feszültség pedig nem fog tovább nőni, amennyiben a töltő normálisan működik.
Inkább az lehet a gond, hogy az akku nem vesz fel áramot, ami az akku hibájára utal. Ha már egyszer 16,5 V-ra töltődött, azt tartania kellene, a töltés levétele után is. Az sem jó jel, hogy túl hamar emelkedik a feszültség, ezt bizonyára nem a töltő túl nagy árama okozza (nem valószínű ilyen hiba), inkább az akku problémája.
Az akkuban lévő elektronika balanszer és védelem. A védelem egy FET-es kapcsoló szokott lenni, ami túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés esetén szakítja meg az áramkört.
Viszont nem feladata a normál töltés beállítása. A töltő dolga, hogy például cellánként 4,2 V-nál tovább ne töltsön, míg a belső védelem feladata, hogy 4,3 V-nál beavatkozzon, a töltő hibája esetén.
A B6-nál úgy látom, Li és Pb akkunál lehet cellaszámot állítani, Ni-MH és Ni-Cd akkunál nem.
Li esetében:
Read: 3 cella, Set: 3 cella, a kettőnek egyezni kell.
Ni-MH és Ni-Cd akkunál először megméri a kapocsfeszültséget:
Ebből az intelligens töltő kitalálja, hogy 7 soros cellát kötöttél rá, ami kb. 7 x 1,06 V-nak felel meg, majd eszerint kezdi tölteni. Csak akkor van gond, ha hibás, illetve túlmerült valamelyik cella. Ilyenkor szokták azt csinálni, hogy először egy buta töltővel adni neki, hogy beálljon a feszültség, utána rákötni az okos töltőre.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46185 üzenetére
Egyébként az a 0,06A töltőáram, az impulzustöltés miatt nem feltétlenül úgy van, multiméterrel nem mérhető rendesen. Ha meg túl nagy árammal töltene, akkor annak melegedésben is lenne jele.
Ugyanakkor a túl gyors feszültségemelkedés, melegedés nélkül azt jelzi, hogy nem veszi fel az energiát, nem működik a kémia.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46199 üzenetére
Terhelés alatt lenne jó mérni közvetlenül az akkut, hogy tartja-e a feszültséget, a motor indításakor.
Ha igen, akkor tönkremehetett akár az a kapcsoló-FET is, ami az akku védelmét biztosítja. Ha ez bebizonyosodna, a FET átkötésével működésre bírható a szerkezet, viszont kiiktatódik a védelem, tehát ez inkább próbára lenne érdekes.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #46305 üzenetére
Ponthegesztő nélkül nem fog menni, forrasztani meg elvileg nem szabad.
Volt róla szó nemrég is, hogy próbálkozni lehet éppen, de elég rutinos pákaforgatónak kell lenni hozzá, és "hivatalosan" még akkor sem ajánlható.
Valahol olvastam, vannak cégek, ahol akkuval foglalkoznak, szerszámgépbe, laptopba stb., ponthegesztővel is rendelkeznek, esetlen ilyen helyen lehetne érdeklődni.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #50007 üzenetére
PWM ventilátor normális esetben, ha nem kap PWM-jelet a vezérlőbemeneten, de tápot igen, akkor max fordulaton forog.
Ilyenkor a tápfeszültséget is lehet csökkenteni a hagyományos módon, akár jól méretezett huzalpotméterrel is, de az nem jó megoldás, főleg nagy áramon.
PWM DC-konvertert is lehet használni, ami nem ugyanaz, mint a ventilátor PWM-vezérlése. Utóbbi esetben a táp fix 12V, csak egy szabályzójelet kap a ventilátor, ami szó szerint csak jel (nem terhelhető). A ventilátor lényegében önmagát szabályozza, a PWM-jel alapján.
A 12V táp csökkentése PWM-szabályzóval egészen más eset.
A linkelt szerkezet is megfelel (itt egyébként olcsóbb), de ebben a kategóriában (30W / 2,8A) nem ellenállással szokás megoldani. Itt például csatornánként 2A terhelhetőség, áteresztranzisztorral fűti el a különbözeti teljesítményt:
http://www.ebay.com/itm/171904985525
Ha PWM DC-konvertert építenének be, akkor nem lenne ekkora hűtőborda. Vagy itt van például potméteres megoldás, 120 mA terhelhetőség:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #51121 üzenetére
Nem egyszerű különbségről van szó (nem kivonással számítjuk ld. az ábrát), továbbá a lakossági villanyóra nálunk a hatásos teljesítmény alapján méri a fogyasztást. Ipari fogyasztóknál más a helyzet.
A meddő egyfajta ballasztként jelentkezik, amit a hálózat kénytelen oda-vissza cipelni az energiatermelő és a fogyasztó között, a frekvencia ütemében. Emiatt a hálózat vezetékeit vastagabbra kell tervezni, különben növekedne a hő formájában jelentkező veszteség.
A meddőre ettől függetlenül szükség van, hogy például a trafók, motorok mágneses mezője létre tudjon jönni. Az erre fordított teljesítmény a szinusz hullámzása közben vissza is táplálódik a hálózatba, megfogható, hatásos teljesítményként nem jelentkezik, csak a hálózatot terheli, a generátorban keletkező veszteségeket is növeli.
Másik a kapacitív meddő, amivel kompenzálni lehet az induktív meddőt stb. ezek már messzire vezető témák, amibe kár lenne belemenni, mindenesetre ideális esetben (ohmos terhelés, izzólámpa, fűtőbetétek) cosφ = 1.
Amit talán még érdemes tudni, hogy a tápegységek PFC-áramköre is részben a teljesítménytényező 1-re történő alakításán dolgozik, másik fő feladata az egyenirányítók szinuszjelet torzító hatásának kiegyenlítése, amit a diódák és a puffer kölcsönhatása okoz (csúcsra terhelés, röviden).
-
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #51171 üzenetére
Mindegy, mi megy róla, a kimeneten DC van, ahol a cosφ értelmezhetetlen. (Ez egy váltakozóáramú fogalom.)
De te egy tápegység 230 V AC betápját mérted. Ha a tápegység PFC-áramkört tartalmaz, akkor lehetne cosφ = 0,98 vagy ilyesmi.
Egyébként jóval rosszabb értéket kellene mutatni szerintem, vagy rosszul mér az eszköz.
Izzók, fűtőeszközök esetén cosφ = 1 a normális.
Egyéb induktív vagy kapacitív fogyasztók esetén rosszabb.
230 V-os LED-lámpák esetén is lehet rossz érték, sokfajta konstrukció van. Lehet kapacitív előtétes, lehet aktív elektronikus driver, annak lehet egyszerűbb fajtája, ami cosφ értéket nem javít. De vannak olyan driverek is, ami direkt erre van kihegyezve, hogy a hálózatot "normálisan" terhelje, cosφ = 1 értékhez közelítsen.
Például, amit múltkor linkeltem, E27 LED-lámpa elektronikus driverrel, itt a cosφ = 0,5447.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #52151 üzenetére
Ni-Cd akknál cellánként kb.1 V-ig lehet, illetve érdemes lemenni, esetleg 0,9-ig. 10 cellás a telep, vagyis 10 V-ig még hajtható a gép.
Ennek ellenőrzésére én kivezettem a tápot a gép tetején lévő csúszósínre, ami egyébként is egy töltőcsatlakozó lenne, csak ennél gyárilag nem volt bekötve. Hogy használat közben időnként tudjam követni. Ha egy cella "összeesne", azt jó esetben észre lehet venni a teljes feszültség alakulásán. (Ezt még nem alakítottam át Li-ionra, mert jó állapotú.)
Most például már elég régen volt töltve, üresen 12,5 V, terhelve 10,5 V, működik. Ha nem is olyan, mint frissen töltve, kb. 13 V-on.
A Li-ion 4,2V-ról indul, 3 V-ig még hajtható, cellánként. (Amúgy 2,5 V-ig, de 3 V üresjárási feszültség alatt már hajlamos beesni, terhelés hatására.) Ebből már sejthető, hogy 3 cellával is mennie kellene.
Például a 4,8 V-os csavarhúzóm is rendesen megy egy Li-ion celláról. Hiába kisebb feszültség, de azt stabilabban tartja.
(#52154) fs-zsoci
Nem tudom, van-e rajta valami lakkréteg (kimérhető), de a ragasztóréteg is kivédheti az érintkezést, az eloxált alumínium felülete is rosszul vezet (szintén mérhető). Azért ez nem nagyfeszültség, 12 V nem tud átívelni, ha nincs közvetlen érintkezés.
Darab cellux is megtenné a hatását, persze így már késő.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #52371 üzenetére
Biztosan meg lehet javítani az eredetit is, csak nem fórumon keresztül. Egyszerű analóg erősítő.
Másik panelt is lehet bele építeni, de az eredeti kettős táplálású rendszer, úgy néz ki, míg a linkelt csak pozitív tápos, földfüggetlen kimenettel.
A feszültség nagyságát is tisztázni kell egy ilyen átalakításnál, már ha az eredeti tápegységet, illetve trafót használod alapként.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #52432 üzenetére
Mivel teljes rajz bizonyára nincs hozzá, az egyes IC-k adatlapjait kell alapul venni, feszültségeket mérni, áramkört lekövetni.
Elképzelhető, hogy a végerősítők hibátlanok, erről külön meg kell győződni. Ez egyébként 2.1 rendszer (három végfok), nem 2.2, ahogy írtad.
Előtte van egy áramkör, ami a sztereó jelből leválasztja a közösített mélycsatornát. Nem tudom, mit értesz halkuláson, azt kellene tisztázni, hogy melyik csatorna lett halkabb egyáltalán, vagy az összes, kap-e megfelelő bemenő szintet az egész.
(#52431) csabyka666
Ezt leginkább a tápkör lekövetésével lehet megállapítani. AC-adapter lévén van utána egyenirányító és puffer. A pufferen van egy DC-feszültség, utána egy vagy több stabilizátor.
Hogy mennyi tartaléka van a stabilizátornak (bemenet-kimenet közötti szintkülönbség, beleértve az áramfelvétel esetleges változásait is üzem közben), ezt senki nem fogja megmondani fórumon keresztül. Hacsak nincs ugyanolyan modem és adapter másnál is.
-
t72killer
titán
válasz vizimento #52508 üzenetére
A laptoptápok 19V-osak szoktak lenni - ha ez is jó, akkor helyben vagy.
Amúgy a LED tápokat tudom ajánlani. Magyar forrás (a béna cím ne tévesszen meg, ezek nem 12, hanem 24V-osok)
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
darvinya
titán
válasz vizimento #54421 üzenetére
Örs vezér tértől nem messze egy tízemeletesben is lett volna egy bolt...
Ez a HEStore.
Amúgy Google kereső: Elektronika Bolt Budapest vagy Tatabánya
Bp.:
Budán Árwill, Mikroeleltron
Készen Lomex, HReleltronika, HQeleltronika, Conrad
Stb.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #54833 üzenetére
Motorok elég strapabírók tudnak lenni, általában többet is elbír, mindenesetre a melegedést kell figyelni, amit a tápfeszültség és terhelés együttesen befolyásol. Amellett, hogy a kommutátor is jobban terhelődik, végeredményben a hőmérséklet árulkodik a legjobban.
Lehet ilyen, hogy kicsit nagyobb feszültség, de kisebb terhelés nem változtat az élettartamon.
-
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #54842 üzenetére
Szilícium félvezetőknél van az ökölszabály, hogy amit még elbír az ember keze, az jó annak is. Trafók, motorok ennél is többet bírnak, nem olyan érzékeny. Hőbiztosítékok is lehetnek akár 100 °C körül.
Kommutátoros DC-motoroknál használatos a PWM-szabályzás is. Csak egy példa a csavarbehajtók szabályzója, ami épp azért sípol (mármint a motor sípol a PWM-frekvencia miatt).
-
őstag
válasz vizimento #54847 üzenetére
Akkor ez kikísérletezendő dolog lesz számodra, 3.7voltos rendszerhez meg van akku - kamionnal hozzák
18650 és 26650 sztem jók lehetnek ha barkácsolásról van szó, de az akkus csavarbehajtónak nincs eleve saját akkuja?IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
Kernel
nagyúr
És PWM-el vajon mekkora max fesszel próbálkozhatok?
Ez így nehezen értelmezhető, mert a PWM ilyen esetben a DC-szint csökkentése helyett használatos.
Ha például az a kérdés, hogy mennyi DC-szintet állíts be neki, akkor minek a PWM? Hiszen beállítod a DC-t. Hacsak nem akarod még külön szabályozni. A maximumot pedig mindenképp a melegedés figyelésével lehet valahogy saccolni.
Illetve az 3,7V-ról üzemel, nem tudom azt honnan fogok szerezni fixen (lehet bepróbálkozok az 5V-al, nem tudom bírni fogja-e).
A névleges 3,7V eleve 4,2V, feltöltve. Ami persze terhelésre is már esik. De onnan már nincs olyan messze az 5V sem, motorok nem olyan érzékenyek.
2,4 V Ni-Cd (feltöltve kb. 2,6V) csavarbehajtóm például tökéletesen megy 4,2V Li-ionról. Gyorsabban ugyan, de nem vészes, mert amúgy is túl lomha volt előtte.
12V Ni-Cd behajtóhoz (ami feltöltve kb. 13V) 16,8V-os pakkot építettem, ez is esik nyilván, terhelésre. Végül majdnem ugyanaz, mégis fürgébb és időben tovább tart.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Pwm itt ertelmetlen.
Mivel a kitoltesi tenyezo fuggvenye a fordulatszam, 95-98% max. kitoltesnel ugyanazt a fordulatot kapod,
ha meg pl. 18voltrol leszabalyozod 14 voltra, akkor minek a pwm? Ugyanott vagy, es a motor sokkal szarabbul erzi magat ( pwm kommutacios tuskek, stb.)
Ha elbirja a kisse nagyobb feszt erdemi melegedes nelkul, akkor hasznald igy.
Maganvelemenyem, 17-18 voltig elmehetsz,'de a puddig probaja az eves, teszteld.Akkus csavarozobol olyat keress,'kukazz, amiben gyarilag 2 sebesseges machanikus nyomatekvalto van.
Ennek a fordulata sacc. jo lesz, de orok eletet ne varj tole, nem fogja addig birni mint az ablaktorlomotor.
Az se orok elet, altalaban muanyag a fogaskerek, es a csigakerek megeszi, nem allando uzemre tervezett.
Vagy, olyan ablaktorlomotort nezzel, ami ketsebesseges, es varialj ezzel.Szerk, Kernel mindig megelozol :-)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #55239 üzenetére
Kommutátoros DC-motor, dupla feszültség jelentősen felpörgeti, túlmelegíti, keféket és kommutátort hamar tönkreteheti.
Noha volt már szó róla, hogy kisebb növelés nem vészes ezeknél, de azért duplázni nem célszerű.
-
xxxjjjkkk
senior tag
-
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #58942 üzenetére
Így van, esetleg áramkorlátos tápegységet lehet hozzáérinteni az egyes fázisokhoz (a közös csillagponthoz képest, ha van), amitől különböző pozíciókba rándul.
Mivel ezek nagyon kis ellenállású tekercsek, áramkorlát nélkül zárlatot képez. De nem olyan könnyű tönkretenni magát a motort, egyszerűsége folytán.
(#58944) Fustfujo
9 V-os tápegységet kellene nézni, de abból is van stabil vagy stabilizálatlan, átkapcsolható is. 12 V-osból is lehetne csökkenteni (akár diódákkal vagy aktív áramkörrel), de az további barkácsmunka.
Mivel cellánként 1-1,5 V a szokásos működési tartomány, tehát 6-9 V között a feszültség detektálásával jelzi az állapotot.
Ha 9 V-ot kötsz rá, elvileg maximumot kellene jelezni. Ha véletlenül fordítva kötöd rá a polaritást, tönkremehet.
-
tordaitibi
veterán
válasz vizimento #58942 üzenetére
Egy milliohm merovel a foaramkor tesztelheto menetzarlatra, esetleges testzarlat is kimutathato, ha hall egyseg nelkuli, akkor meg is vagy,
a hall egyseg a motorok szinte 100%-aban 5 volt segedtapot igenyel, ha van ilyen lehetoseged, akkor ez is tesztelheto. Elektromos szempontbol mas hibaja nem lehet. -
tordaitibi
veterán
válasz vizimento #58964 üzenetére
A hall csati ket szele, fekete piros, oda 5 volt, a fekete a minusz a piros a plusz.
Multimeterrel a fekete, azaz a minusz es a harom kimenet, es kozbe forgatod a kereket. Nulla es majdnem 5 v kozott kell valtakoznia, mindharom kivezetesen.
Ez az atlagos bekotes.
Valahogy igy valtozik a kimenet:[ Szerkesztve ]
-
vizimento
senior tag
válasz vizimento #59307 üzenetére
Meg ami még felmerült bennem:
Ha igaz az, hogy a gyári 24V-on a fordulata 536rpm (terheletlenül meg 612), akkor 12V-on mennyi lesz?
Lineárisan változik, tehát 268-306 körül számolhatok? Vagy ha nem lineárisan, akkor többre vagy kevesebbre számíthatok?Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz vizimento #59867 üzenetére
Valószínűleg amit hallasz, az inkább a halálhörgése a gépnek. Az akkus fúró nem igazán erre való, bár én is használtam már ilyenre.
Akkus fúrót és a hangost sem sűrűn látni egy mondatban.darvinya:atlathatatlan az egész, az alira app is sokkal jobb, whislist, orders list, be lehet állítani a pénznemetz nem felejti el, ilyen apróságok de nem offolnék tovább a témában, csak már felidegelt az este
[ Szerkesztve ]
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Építő/felújító topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest