Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Öregszem
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- POCO X6 PRO 5G VS Samsung Galaxy A54 - AnTuTu v10
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Sziasztok! egy kis elektro-barkácshoz kellene egy kis segítség. Röviden a feladat:
Az öreg kaputelefont szeretném meghekkelni, hogy egy időkapcsolóval ~2órára v egész éjszakára el tudjam némítani (betyárkodók, hittérítők, ügynökök, meg egyáltalán senki se csöngessen, amikor valaki alszik a családban). Van erre valami egészen pici, 1xerű áramkör/eszköz, ami a kívánt időtartamra megszakítja a kapcsolatot? Ehhez hasonlókat néztem eddig. A kicsengésért felelős drót megvan, 12V DC feszkót mértem rajta.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz Kernel #51823 üzenetére
Kapcsolóval működik, pontosabban az jelvezető drótot egyszerűen kikötöttem, és nem csöngött, úgyhogy simán egy 12v-os jelet vivő kábelt kéne adott időtartamra megszakítani. A konnektoros nem jó, mert 240V-ra van kitalálva, meg eléggé bumszli.
Vannak még itt érdekességek, ezzel asszem közelebb járok a megoldáshoz:
(persze ez már hobby, szeretek bütykölni)
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
12(-18)V-os szünetmentes tápolási megoldásokat nézegettem a hamarosan induló htpc-home szerver buildembez. Egyelőre a jelöltek:
Utóbbi nem ad semmi infót a szgépnek az akksiszintről, ezért csak okos paneltáppal (m3-ATX-em lesz) lehet némi trükközés mellett biztonságosan használni.
Kérdés: az openUPS-nek van ésszerűbben árazott változata? Ebayen nemigen találtam.
(+megj: a tápolandó gépet extraalacsony fogyasztásúnak szánom, pár akksival a gépházon belül maradhatna a szümetmentes)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #52164 üzenetére
Kapcsolódva: van olyan eszköz/ic, ami egy "random" akksi státuszát közli a PC-vel (windows, linux), ami alapján azt hibernálásra lehet utasítani - és az eszközt nem egy AC-ről konvertáló nagy+drága UPS-nek hívják?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Sziasztok! NiMh akkupakkhoz szeretnék egy lekapcsolóáramkört szerkeszteni, ami ha 11-11.5V alá megy a feszkó, lekapcsolja. Kérdés, ilyen konstrukcióval jó helyen kapizsgálok?
-
t72killer
titán
válasz Kernel #51307 üzenetére
+#52254: áá, ez szuper, pont ilyesmire van szükségem. TL431-nek ez jó lesz? Kb fizetnek érte, h megvegyem
A sztori röviden: 12V-os házibarkács szünetmentes-ben lenne védőáramkör a kis házi szerverünknek.
Hosszan: adott egy M2-ATX autós picoPSU, ami a "gyújtási" (azért idézőjel, mert nem kocsiba menne, hanem otthonra) áramot egy külön kábelen érzékelve bekapcsolja, majd "gyújtás" levétele után jumperezéstől függő késleltetéssel lekapcsolja a gépet. A UPS feladatokat egy kihasználatlan búvárlámpás NiMH 12V/10Ah pakk látná el, Y-PWR elosztóval* csatlakoztatva a rendszerre.
Így nézne ki az áramellátás:
* Kérdés2: tápmegosztásra van hasonló alternatíva? (ok, ezt inkább nem forrasztanám magam)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Kernel #52258 üzenetére
Értem. Jó lesz ez, berendelem, 25EUR körül van szállítással. (az ebay-es TL431-ből már vettem 30db 1$ áron, ha nem jók, akkoris minimálbukta).
A 11.5V-os kapcsolót meg még ki kell számolnom, ha jól nézem, 2.5V-ot eszik a kis TL431ACL.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Használ(t) már valaki kínai ebayes potmétereket? Mennyire pontosak ezek?
(Nem muszáj a változtathatóság, csak 1xerűbb pár ilyet venni, mint tucatnyi fix ellenállást)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #52256 üzenetére
Gyors kérdés: a rajzon látható feladatra (=11.5v felett full átmegy a jel, alatta csitt van) nem elég egy sima 11.5v-os Zéner?
Azon gondolkoztam még, hogy az akksi, ha levesszük róla a terhelést akkor nő a feszültsége 0.5-0.7v-tal és így újranyithatja a Zenert és boot loop-ba kergetheti a gépet. Megoldás lehet egy 12v-os Zener+5perccel késleltetett gépleállítás, így az akku eléggé le lesz szívva, hogy a Zener ne nyisson újra...
-
t72killer
titán
válasz Kernel #52302 üzenetére
Köszi, jogos Még a tranzisztorról kell kitalálnom, hogy az itthon kéznél lévő RF540-es jó lesz-e. Ezzel a bekötéssel, amit küldtél, sztem jó lesz, mert emlékezetből vhol 3-4V környékén kapcsol, ergo a különbözetet kell csak a "felsővezetékről" rápakolni a söntről érkező 2.5V-ra.
Hardcore-fokozaton, ha ezt + a gépet összeraktam, utánanézek vhogy a gépnek egyenesen be lehetne-e adni az akksiinfót, akkor már tényleges szünetmentes lenne
#52304: Oksi+köszi, levadászok akkor egyet Látom, vissza kéne ülnöm arra a gimis fizikaszakkörre
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Lompos48 #52304 üzenetére
2N3904 v vmelyik közeli testvére megfelel 12V kapcsolgatására? (komoly árammozgás/teljesítményfelvétel nem kéne, hogy legyen ezen a vezetéken, ez csak infót közöl)
-
t72killer
titán
válasz Kernel #52308 üzenetére
Köszi Egyelőre a 2N3906 a fő jelölt, az ellenállások értékét dupláztam a tl431-et kiszolgáló feszültségosztón, uis az ezen átfolyó áram akkor is megy, amikor az akksi "lemerült" - minél kevesebb árammal akarom továbbszívni.
-
t72killer
titán
Felboncoltam egy Dell tápocskát, miért van a hidegkészülék-csati hátuljára forrasztva egy egész komoly (0.47μF) kondenzátor és egy ellenállás?
-
t72killer
titán
Itt is feltenném a kérdést: adott egy asrock h170m-ITX/ac alaplap, ahol a 20pines tápcsati mellett még egy 4pines ATX12V-ossal kell etetni a rendszert.
Kérdés: a proci teljes mértékben csak a 4pineset terheli le, vagy a 20asból is szív, esetleg valami kiegyensúlyozott formában? Azért kérdezem, mert elvileg külön ágról kapná a 4pines csatit, teljes sztori itt.
-
t72killer
titán
Kérdés: mi kell ahhoz, hogy egy kapcsolót/relét Linux/windows alatt irányítsunk?
Konkrét terv: HTPC-ben lenne két tartalék 3.5"-os winyó, amiket csak backup célokra használnék kb heti 1-2x bekapcsolva (közben a gép 7/24-ben megy). A winyó SATA tápjára tennék egy kapcsolóáramkört, amit szoftveresen ki lehetne lőni, ha unmountolva van a lemez (sőt, esetleg csinálnék kombinált unmount+áramtalanít parancsikont), és kikapcsolva marad gépújraindításkor is, egészen addig, amíg szükség nem lesz rá. Azért ez a bonyolítás, mert távoli hozzáféréssel szeretném menedzselni a gépet, alkalmasint a backup-hozzáférést is.
Lényeg, hogy minimális áramfogyasztást és megbízható működést szeretnék.
-
t72killer
titán
válasz darvinya #52465 üzenetére
Igen, biosból ki lehet kapcsolni vagy engedni lehet a hot swapet, de remote nem férek a bioshoz (+nem is akarom, h hozzáférhető legyen). Hot Swap engedése után a sima eltávolítás semmire se jó, a winyó pörög tovább, ráadásul rendszerújraindításkor leáll+felpörög (egyik célja lenne a dolognak, hogy a winyóindítások számát csökkentsem, uis ez eszi leginkább a hdd életét.)
Teljes mértékben csak a sata áramba fabrikált kapcsolóval lehet kilőni.
Ilyen usb-s relékontrollert találtam, 4.5$. Hogy aztán ezek mennyire bonyi programozást kívánnak utólag, nem tudom, ahogy azt sem, hogy mennyit eszik...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Kiglerx #52467 üzenetére
Ahogy nézem, a "lelke" egy tekercs, lévén hagyományos relé. Ennél mennyivel enne kevesebbet egy tranyós kapcsolóáramkör? Másik kérdés: túlfesz esetére ez a tekercses relé (rating: 240VDC, ami az alapérték 20x-osa) biztonságosabb lenne egy tranyós megoldásnál, igaz?
#52468: "De nem tetszett, hogy boot közben is változik a port állapota, kapcsolgatná a HDD-t. " - Ezt én is mindenképp elkerülném. Mondjuk itt egyszerű a kérdés: az "alapállapot", amibe reboot alatt visszatér, az legyen a kikapcsolt helyzet és szoftverből/parancssorból kelljen aktiválni a winyót. 12 vs 5V: védelmi okok miatt (megkergült tápegység, túlfesz-sokk) én kapcsolnám mind2-t.
soros/párhuzamos portot sajna csak usb-ről tudok generálni, akkor meg már 1xerűbb egy kész, közvet
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz vizimento #52508 üzenetére
A laptoptápok 19V-osak szoktak lenni - ha ez is jó, akkor helyben vagy.
Amúgy a LED tápokat tudom ajánlani. Magyar forrás (a béna cím ne tévesszen meg, ezek nem 12, hanem 24V-osok)
-
t72killer
titán
Láma kérdés: váltóáramra hirdetett kapcsolót használhatok 12 és 5V DC kapcsolására is, igaz? Áramerősséget engedhetek rá többet, mint amire 230VAC-n van hitelesítve?
-
t72killer
titán
Szigetelt csúszósaruba lehet spéci fogó nélkül kábelt rögzíteni?
P.S.: Egy ilyet találtam (Abiko nr.51), ez elvileg elbánik a szigetelt cuccokkal is?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #52787 üzenetére
Ill még1: Kínai (egyenáramú) túlfeszvédőben mennyire bízunk meg?
Arra gondoltam, hogy a háziszerver tápellátását (ACDC Led-táp+PicoPSU) megbolondítanám egy ilyennel, az AC/DC után kötném be. Persze kérdés, hogy mennyire baj, ha az AC/DC-vel közös földvezetéken van.
-
t72killer
titán
Sziasztok! Olvasom, hogy a modern mobiltelós kamerák milyen jók, és ahogy nézem, egy ilyen kamera modul aprópénzért kapható ebayen.
Ezekhez a modulokhoz mi kellene még, hogy a samu project beyond-hoz vagy a vuze kamerához hasonló kompakt, VR kamerát összedobjon az ember? Gondolom full kiolvasó + microSD-re író elektronika kéne még hozzájuk, vajon a full mobilteló alaplapon kívül van egyéb IC is, ami ezeket életre tudja kelteni, esetleg többet egyszerre?
Ha lenne késztermék (épeszű áron...), sztem inkább megvenném azt, de sajnos csak pár fullHD-s prototípus létezik (VR-hoz kellene a 4k) egyelőre és nagyon (nagyonnagyon...) masszívan árazott profi sokkamerás rendszerek.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Egy mobiltelós kameramodulhoz milyen elektronika kellene, ami kihasználná a 4k videófelvételi képességeket is és rögzítené az eredményt microSD-re?
-
t72killer
titán
USB töltés mérésére milyen eszközt ajánlotok? A "márkás" Delock "célszerszám" nem egy nagy durranás -Ezekután az ebayes 1$-os vackokban még kevésbbé bízom. Valami rendes multiméterre köthető csak kábelekből álló adapter kéne, van ilyen, vagy Á'la gusztustalan' boncljon s.k. kábelt az ember és krokodil?
Áramerősséget és feszültséget is mérnék.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Kernel #53651 üzenetére
+#53652, Köszi! Úgy látom, az 1$-os ebayes modell használható, ha be tudom kalibrálni, rendelem is.
Amúgy powerbank és telefonakku kapacitásának precíz kiméréséhez használnám az eszközt, jó lenne 1% körüli pontosságot elérni.
-
t72killer
titán
válasz Lompos48 #53657 üzenetére
Ha eredményeket akarok publikálni (pl logout), akkor illendő lenne megbízható adatokat leírni. Bár ahogy nézem az eredményeit, az engem érintő 1-2A körüli áramerősségeknél alapból 1-2% körül méri alul az áramerősséget és 2-4%-al a feszültséget, ezt a "saját fogyasztást" különösebb kalibrálás nélkül figyelembe lehet venni.
-
t72killer
titán
Mekkora veszteséggel számolhatok, ha USB-s powerbankról próbálok 12V-os eszközt pl egy ilyen primitív DC/DC boosterrel tápolni? 1A körül már hűtőbordás boostert nézzek?
-
t72killer
titán
válasz tvamos #54893 üzenetére
Köszi! Sztem veszek egy kicsit is, az egyik felhasználásra elég ~1W (400mA) is, azt bírni fogja - ráadásul ezen már kész a micro-USB csati. - USB csati mondjuk a nagyobbakra is jó lenne, megúsznék egy exra csatibeszerzés+forrasztás-kört. Bár ha van csavaros megoldás, akkor elég egy megfelelően szétberhelt USB-kábel is
Az mennyire számít, hogy "up" vagy "down" van a konverterre írva, amikor nagy az átfedés a ki és bemeneti feszkótartományok között?
Konkrétan erre a "4-38V be/1.25-36V ki" adapterre, amit linkeltél, "Buck Step Down Converter"-t ír.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Újra nagy kamerahekkelésbe szeretném vágni a fejszémet. A cél egy ehhez hasonló, előretolt szenzorú gépezet összehozása (természetesen egy lényegesen olcsóbb, a6000-es kamerából).
Itt írnak hosszabbított CMOS kábelről, viszont "természetesen" a saját terméküket védve nem mondják, honnan van:
Milyen kábel lehet ez, és hol lehet ilyet levadászni?
-
t72killer
titán
Az eneloop AA és AAA cellákat mekkora áramerősséggel szabad terhelni használat (kisütés) közben?
Gondolkodom a Lítium megkerülésén, Egy kb 3órán át 200mA-t szolgáltató csomag kéne, ez elvileg még AAA-ból is összejön
-
t72killer
titán
válasz Kernel #55304 üzenetére
Köszi, megtaláltam ami leginkább érint (AAA), brutál, 1A-rel is lehet húzni ezeket a picikéket Már csak egy kompaktabb 10db-os AAA-tartót kell vadászni hozzá, de lehet magam összedobom. (12V-ot kellene kiszolgálni vele - tudom, a 8db-os pakkokat is 12V-on marketingelik, de az ebből a valóságban kinyerhető ~10.5V sztem nekem soványka lenne).
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Kernel #55304 üzenetére
Még egy kérdés, hogy a 12V-os léptetőmotorok vajon kisebb áramerősséget vesznek fel, ha 12 helyett 15V-ot kapnak?
Konkrétan egy távcső-mechanikát kellene tápolni a cuccal, ami alapból autós 12V-ból táplálkozik, azaz kicsi többletfeszültség nem szabad, hogy problémát jelentsen.
A gyakorlatban így 10-es helyett 3db 4-es pakkal fűtenék be nekik, ilyenek készen kaphatók.
-
t72killer
titán
Igen, itt inkább az van, hogy az akksikat nem pocsékolnám, ugyanis a nomád bevetés a lényeg. De átgondoltam a dolgot, és inkább sima AA-s akksikból fogom felépíteni a cuccost, a komplett akksibank nem sokkal nehezebb így, viszont egyrészt AA-ra van 10db-os akksitartó - nem kell több kicsiből összeszerencsétlenkedni, ráadásképp így biztos nem kell aggódnom a töltöttség miatt
Sok cellára ez pl egy jó töltő? - Bár NiMH-nál nem hallottam olyanról, hogy nagyon kényes lenne a töltő típusára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Építő/felújító topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest