- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz
Tyrel #100263 üzenetére
Üdv.!
- WiFi-n vagy 4G-n fog hálózathoz csatlakozni? (Kamerának nem kell nagy sávszélesség.)
- Ha mégis gyenge a saját antennája, akkor szektor antennát kellene használnod.
- Kapcsolathoz van közvetlen rálátás?
- Csodálatos antennát találtál, a csoda az lenne, ha a 18dBi közelében lenne a valóságnak.Lehet hogy az egyik antennája a WiFi 2,4GHz-éhez van, a másik pedig a mobil sávokhoz
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #100060 üzenetére
Okos teló.
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #100043 üzenetére
Esetleg egy kamera? Ha UTP kábelt is kihúzol hozzá, lehet egy WiFi AP-d is....
-
mezis
félisten
válasz
[CS]Blade2 #99943 üzenetére
Ellenőrizd a potméter forrasztását. Forraszd újra, lehet "gyantás" forrasztás is.
-
mezis
félisten
válasz
[CS]Blade2 #99939 üzenetére
Elemcsere volt? (Akáli elem!) 18. old.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #99908 üzenetére
Üdv.!
Az üzemanyag tankba tud levegő szivárogni az elfogyasztott üzemanyag helyére?
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #99863 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
zotyo11 #99837 üzenetére
Csak kíváncsiságból: Induktivitást tudsz mérni?
Menetzárlat kimérése bonyolult dolog, egy ilyen mérés kevés hozzá.Tekercselés: 50 évvel ezelőtt a GELKA-nak volt tekercselő műhelye. Igen rossz volt az eredmény, az újratekercselt motorok 30% garanciában került vissza. Tudták ők is, hogy a gyári nagyon belőtt tekercsek minőségét megközelíteni sem tudják, de abban az időkben nem nagyon volt más lehetőség egy készülék pótlására.
-
mezis
félisten
válasz
tupacamaru #99711 üzenetére
Biztosíték kiégését elkerülheted, ha nem közvetlenül kapja meg a 230V-ot, hanem sorba kötsz vele egy hagyományos, izzót. Ha az izzó fényesen világít, akkor zárlat van, nem érdemes égetni a biztosítékokat.
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #99692 üzenetére
Igen, összesen 200W szerepel az adatlapján. Jó lesz nekem 12V-al, két 10W-os és egy 30W-os hangszóróval szobában a TV mögött.
Nagyobb hangfalakkal nem próbáltam, semmi szükségem falakat bontó hangerőre. A tápegységem is 2A-es, így megoldott a hangszórók védelme is. -
mezis
félisten
Üdv.!
Vettem egy ilyen DAC-ot (az 5 gombosat). Működik rendbencsak azt tapasztaltam, hogy 22,7V-al működtetve nagyobb hangerőnél erősen melegszik, míg 12V-nál alig langyos.
Ez így természetes?
Nem 200W-al szólaltattam, csupán egy szobában még elviselhető hangerővel. -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #99566 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #99377 üzenetére
60 évvel ezelőtt egyetlen lehetőség volt: SZAPPANOS DOBOZ!
-
mezis
félisten
válasz
szabifotos #99197 üzenetére
Üdv!
Pár évvel ezelőtt küzdöttem egy Jimmy porszívó akkujával. Talán ugyanez a típus volt.
A töltésvezérlő 3 - 3 akkucsoportra dolgozott. Ebből az egyik 3-asat nem töltötte fel rendesen és aztán készenlétben le merült ez a 3 akku.
Kicseréltem mind a 6 akkut, ugyanezt csinálta a töltésvezérlő. (Az eredeti akkuk is jók voltak.)
Előbányásszam az elektronikáról készült képeket? -
mezis
félisten
válasz
ersekla #99115 üzenetére
Be is kell azt a képet illeszteni. Vagy képként vagy csatolmánynak.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #99049 üzenetére
Üdv.!
[link]
Bocs hogy bele pof@zok! -
-
mezis
félisten
válasz
troll81 #99001 üzenetére
Quad 405: Majd 40 évvel ezelőtt építettem meg a Rádiótechnika leírása alapján.
Bevittem egy céges bulira, ahol a cég gyári erősítőjével, HS500-as hangfalakkal ment a zene, tánc. Kicseréltük a gyárit a Quad 405-ömre. Senki nem kívánta vissza a gyárit, pedig a Quad-om tápegysége nem volt tökéletes.
Lehetett hallani az egyes hangszereket is, nem csak valami zenének tűnő zajt.... -
mezis
félisten
Üdv.!
Egy 850mAh-s Li-ion akkut 0V-ig lemerülve találtam.
Feltöltöttem a saját töltőjével 4,162V-ra. Ezután merítettem 44mA-el kb 17,5 órán keresztül.
A merítés végén nem figyeltem, egészen 1,545V-ig merült. Kb 7 óra múlva 2,743V-ot mérek rajta. (Közben is méregettem ,folyamatosan emelkedett a feszültsége.)Öngyógyulás?
-
mezis
félisten
Üdv.!
Én 2 db foglalatos LED-es fényforrásban cseréltem egy egy tönkrement LED-et.
Az egyik működik, a másikban néhány nap múlva egy újabb LED-et kellene cserélni.A hibás LED esetleg észrevehető egy pici fekete pöttyről. Multiméter dióda tesztelője nem mutatta hibásnak egyik LED-et sem. A névleges áram felével felénél látszott, hogy csak pislákolni tud.
Egyébként lehet az elektronika hibája is. Meg van a 60 - 70V DC a LED-eknek?
Kísérletemhez ezt rendeltem. A teljesítmény és a nyitófeszültség lényeges.
-
mezis
félisten
Az IC közeli elkót kiforrasztanám, lemérném, aztán vissza.
A lyukgalvánok is lehetnek bizonytalanok. Az IC valamelyik lábán kellene tápfeszültséget mérni. Vagy legalább a legközelebbi forrasztási ponton. Minuszt is a közelből venném.A NYÁK "hátoldala" elég csúnya. Sok a forrasztó zselé maradvány? Nem melegítették elég sokáig a forrasztási pontokat? Több helyen újra forrasztanám.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98306 üzenetére
Nem kellett ott átírni semmit. Megjegyzett valamilyen értékeket és használatkor ha éppen valami hasonló ellenállású forrasztási hiba esete forgott fenn, akkor éppen jól működött.
Jó hogy rákérdeztél, ötletet adtál egy újabb javítási kísérlethez: sorba kötök egy újabb potmétert a jelenlegivel, aztán mérem az időket.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Kenyérpirító: Egy szuper kenyérpirító bizonytalan működését sikerült megjavítani, újraforrasztottam a időt szabályozó lineáris potmétert. Viszont a MIN - MAX idősáv nagyon szűk voltával nem tudtam mit kezdeni. Feltételezésem szerint a készre szerelt panelnél letolták minimumra a potmétert és azt "mondták" a mikrovezérlőnek hogy ez a MIN, x sec, aztán ugyanezt a MAX-ra is eljátszották. Ezt a beállítást zavarhatta meg a kontakthiba.
A pirító így is használható, csak pirítás közben időnként meg kell nyomni rajta a "Prezentáció" gombot és akkor a kenyeret zsemlét feltolja a forróságból és ha nem nyúltál semmihez, már viszi is vissza a sütőbe. -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #98188 üzenetére
Nekem egy dugaljas meg egy csak okostelefonról vezérelhetővel van tapasztalatom. Mindkettő rendben működik. Sonoff-nak van távirányítóval is vezérelhető változata.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #98186 üzenetére
[link]
Lakáselosztó nem fogja visszatartani az elektromágneses hullámokat? -
mezis
félisten
"Specifications": 0,5A
-
mezis
félisten
Legalább 6V-os, High Frequency (Low ESR) típusúból akár 10000μF-os is lehet.
Pl.: [link]A Farádok nem biztos hogy nagyobb áramot is képesek leadni.
Milyen sűrűn nyomkodod a kapcsolót? Mert másodpercekig eltarthat mire elegendő elektront kap a kondenzátor.
Nincs a közelben senkinek egy ócska TV-je, videó magnója, DVD lejátszója, amiből lehetne újra hasznosítani?
-
mezis
félisten
Üdv.!
Összeszeded az összes lomodból az elkókat. Parallel kötöd és a töltő áramot néhány Ω-os ellenállással korlátozod (mert direktben nem biztos, hogy túlélné a Fingerbot).
Talán elegendő energia tárolódik a következő kapcsolásig.Én régi, elektromechanikus órák elektromágnesét rángattatom így egészen rég, nagy belső ellenállású, de kb. 1,2V-ot még kiadni képes elemekkel. Kímélem a környezetet....
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98135 üzenetére
Előbb nézd meg az árakat. Sokszor egy komplett ventilátor alig drágább mint a csapágyai és egy új ventilátorra van garancia.
-
-
mezis
félisten
Mérd meg a kontaktusok ellenállását. Az elmúlt fél évszázad alatt már második alkalommal találkoztam olyan esettel, hogy a szép, fényes, tiszta, aranyszínű fémfelületen van valami szigetelő réteg.
A márkás fényképező gép vakujának elemcsatlakozóit próbáltam kíméletesen, Ultraderm, fogkrém használatával megtisztítani (hátha aranybevonat), de csak a polírpapír hozta meg az eredményt.
Tegnap egy fénycső armatúrának kapcsolójában volt hasonló esetem. Érdekesség: κΩ-os átmeneti ellenállást "ugrálva" mutatta a műszer. Valamilyen elektrokémiai reakciót váltott ki a mérőműszer árama? -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #98059 üzenetére
Kazán kábelét, kazánt nem lenne egyszerűbb árnyékolni?
Egy kísérletnek ALU fóliával betekered a kábelét, falat tapétázod ALU fóliával, fém lemezzel. Kazánt Zavarszűrős csatlakozó aljzatba dugod.
Kazán konnektora, csatlakozó dugója rendben? (laza csatlakozás,....) -
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #98049 üzenetére
Egy traktor vezeték összekötésére is ajánlod?
-
mezis
félisten
válasz
Janos250 #98046 üzenetére
Az forrasztó ón könnyen reped. Pláne ha ólommentes. Mennyire fogja szorítani a szálakat a zsugorcső?
Én inkább összecsavarnám, az összecsavart részt nem túl vastag csupasz rézszállal betekerném "bandázsolnám?", aztán zsugorcső, szig szalag vagy bandázs szalag.
Úgy mint hajdanában a villanyoszlopoknál a 220V-os leágazásokat kötötték a szabad vezetékekhez.Lakásomban ugyanezzel a technikával kötöttem az ALU vezetékeket. 40 évvel ezelőtt. Minden kötés rendben azóta is...
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97953 üzenetére
A hűtő védőföldelése rendben?
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97950 üzenetére
Nem biztos hogy tranziens. Lehet, hogy az UPS kapcsolási szintje alacsonyabb feszültségre van beállítva és a PC tápja már leold egy pillanatra.
Konnektor, egyéb 230V-os kötések rendben?
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #97941 üzenetére
Nincs egy másik konnektor a közelben?
-
mezis
félisten
válasz
Szirtimorc #97888 üzenetére
Néhány mérés egy "háztartási" műszerrel:
-
mezis
félisten
válasz
aujjobba #97875 üzenetére
Van aki beszerelte egy csőbe és elnevezte Szí-Fú-nak. (Rakéta porszívó...)
-
mezis
félisten
válasz
Szirtimorc #97870 üzenetére
[link] , továbbá az izzítás vezérlése is lehet PWM.
"A főzőlap reléjének hergelése annyit tesz, hogy megérintem a kezelőpanelt. Nem kapcsolom be, csak felébresztem a vezérlését. Ilyenkor van 1-2 másodpercig ez az 1A-es ugrás is és a morgás."
-
mezis
félisten
válasz
razorbenke92 #97844 üzenetére
Üdv.!
"A problémás fázis árama ilyenkor megugrik kb. 1A-aL": Mennyi a Cos φ ?
"kétfázisú dugalj" Az milyen?
-
mezis
félisten
válasz
Fecogame #97800 üzenetére
Én saját földelő szondához kötném a lemezeket. Annak hiányában (társasház,...,) egy hagyományos, 40 - 100W-os izzón keresztül a védőföldeléshez.
Szép nagy antennád van. Mekkora az elektroszmog arrafelé?
Állítólag a középhullámú rádióadók antennáinak a közelében egy zseblámpa izzó világított egy darab dróttal és tilos volt antennát kihúzni (több méteres vezeték). -
mezis
félisten
válasz
E.Kaufmann #97209 üzenetére
Üdv.! Régen, amikor rájöttem, hogy az USB hosszabbító kábel végén lógó telefon adapter (stick?) áramigényét nem bírja kielégíteni a vékony erecske, akkor azt "megpatkoltam": A + - vezetékekhez vastagabb vezetéket forrasztottam a csatlakozókhoz közel. Nem volt szép, de működött.
Előtte próbáltam egy szám. tech. boltban vásárolni jobb USB hosszabbítót, rákérdeztem a kábel paramétereire, az eladó fapofával közölte, hogy ők a szabványnak megfelelő vezetéket árulnak. Búcsúzás nélkül távoztam. -
mezis
félisten
Üdv.!
Egy régi (200W) PC tápegység csekély áramfelvételű, 12V-os ventilátorát 9V-ról szeretném működtetni. Beköthetem a +12V - +3,3V-os kimenetek közzé?
-
mezis
félisten
válasz
Vismajor01 #97072 üzenetére
Gyárilag a burkolat alatt egy arasznyi szigetelt vezeték lehet az antenna. Próbáld ki: koax kábelről azonos hosszúságban lebontod a "harisnyát" és ezt a középső vezeték darabot magasabbra vezeted ki. (Tartós megoldáshoz esővédelem kell, különben gyakran kell "frissíteni".)
-
mezis
félisten
válasz
Vismajor01 #97070 üzenetére
"...50 méterre van a kapu és nem látok rá..."
Kamera.A Ditech antennája "beltéri" vagy kivezetve az oszlop tetejére?
-
mezis
félisten
Magamnak válaszolok: Az indukciós készülék rendben működik! A sok csík villogása miatt nem is próbáltam edénnyel, mert egy másik, hasonló indukciósnál azt szoktam meg, hogy csak a Pow. led villog a 230V rákapcsolása után.
Elegendő volt a Graetz, IGBT cseréje, a többi alkatrész megúszta a katasztrófát. -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #96934 üzenetére
+1 a Computherm Q7-re
-
mezis
félisten
Üdv.!
Ellenállás színkóddal van újabb szabvány, gyártói újítás?
Egy Royality Line indukciós főzőlap elektronikáján ellenőriztem az R1, R10, R11 ellenállásokat. Az internetes 4 sávos kódokkal kaptam az első 4 sáv kitöltésével a mért értékhez közeli eredményt:
Egyébként a Graetz-et (1200V 15A) és az IGBT-t találtam csak hibásnak. Q1,Q2,Q3,Q4 jó.
Bekapcsolás után pár pillanatra minden jelző megvilágosodik, aztán csak néhány csík villog.
Mit kellene még ellenőriznem?
A vezérlő chipre csak valami hasonlót találtam az M812TB helyett. Ez is csak egy kép, adat semmi:
-
mezis
félisten
válasz
#78522999 #96886 üzenetére
Üdv.!
Attól függ, hogy működik az a relés kapcsoló. Ha a készenléti áramát az elektronika a vele sorba kötött izzó (fogyasztó) biztosítja, akkor a sokkal kisebb áramfelvételű LED-es fényforráson keresztül kapott áram lehet a határon, van amikor működik vele, van amikor meg "szenved".
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #96746 üzenetére
A csatolt konnektor akkor is átvezetett (ha éppen olyan kedve. páratartalma? volt), amikor nem volt bedugva semmi.
A falban, védőcsőben lévő kábelek szigetelése ép és "egészséges", sehol sincs páralecsapódás?
Amikor mértél minden konnektor üres volt (hűtőszekrény, TV, modem,....,? -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #96742 üzenetére
Üdv.!
Hűtés rendben volt?
" Fi relé nincs, "
Legyen. 10 - 20eFt-nél talán többet ér egy élet.
Igaz jön ehhez még az egész vezetékrendszer felülvizsgálata, felújítása. ("...fázis és az elmenő nulla között kb 210V-ot tudok mérni.")"Hol tud rámenni az elmenő(!!!) nullára a fázis?"
Bárhol. Elég hozzá egy kis szenesedés. [link] , de a kosz is tud vezetni valamennyire. Egy feszültségmérő 10MOhmos ellenállása meg csak egészen kicsi áramfelvételt jelent.Próbának köss be egy 40W-os izzót a fázis és elmenő nulla közzé és úgy mérd a feszültséget. Esetleg egy villanyvasalót iktass be és szimatolj hogy hol füstöl!
-
mezis
félisten
Nekem egy konyhai mérleg kezdett bizonytalankodni sok év után. Nagyon rafinált hibája lett: az AAA elem csatlakozójánál a RUGÓ és a LEMEZ közötti kapcsolaton néha szinte minden feszültség elfolyt. Korróziónak semmi nyoma, elemek soha nem folytak bele, minden szép fényes...
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #96520 üzenetére
Nálm a WC tartály bekötő csöve pukkant. Előtte csak annyi szivárgás volt, amennyi végigfolyva a bekötőcső fém szövetburkolatán el is párolgott. Közben segítette a korróziót. Aztán a fémszövet elengedett.
-
mezis
félisten
válasz
tomazin #96514 üzenetére
Két esetben lesz száraz pincéd:
1: Vízszigetelés, nem csak oldalról, hanem alulról is. Természetesen a víz támadási irányából, vagyis kívülről. Ezután következhet a szárítás.
2: Vársz még egy kicsit, és amikor már minden le lesz aszfaltozva, térkövezve,..., és sivataggá vált a vidék. Ekkor nem kell energiát pazarolni a szárításra, kiszárad az a pince magától! -
mezis
félisten
-
mezis
félisten
válasz
bandi0000 #96424 üzenetére
Évtizedekkel ezelőtt az oszlopról bejövő ALU vezeték volt összecsavarva az órától érkező réz vezetékkel a tetőárbocnál. (Készült 1954-ben?) Az órától felmenőt ALU-ra cseréltettük, azóta semmi probléma. Az utcai oszlopon is átkötötték a bizonytalan légvezetékről az újabb szigetelt vezetékre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- RTX 4090 / RTX 3090 videokartya hütő ventivel olcson! Dobozzal!
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- Eladó Samsung Odessey G6 S27DG600SU Monitor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest