Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-13 14:16:17

LOGOUT.hu

Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#63701) kelna91 válasza Aryes (#63687) üzenetére


kelna91
senior tag

A jelforrás egy XLR-es médiabox. Lehet rajta jelszintet állítani, de nem lehet eléggé levenni, mindenhol torzít. A felvevőn is lehet, de akkor is torzít bármilyen konfigurációval. Lásd köv. hsz.

(#63702) kelna91 válasza And (#63688) üzenetére


kelna91
senior tag

Köszönöm, hogy ennek így utánajártál, de megmondom őszintén, ezekkel a dB értékekkel nem tudok mit kezdeni, annyira nem értek hozzá.

Viszont az a Mic/Ext in elég félrevezető, ugyanis az nem line in. Beszéltem a Tascam hazai szervizesével is, és kifejezetten mondta, hogy igen, valóban nem tud vonali jelet fogadni, és ez szerinte benne is van a használatiban. Ő egyébként 4k-ért megmókolná úgy az 1300 Ft-os kábelemet, hogy jó legyen, de akkor már inkább megcsinálom én 100 Ft-ért, hátha még tanulok is közben valamit.

Több fórumot is találtam, ahol a csalódott felhasználók ecsetelik, hogy nem sikerült vonali jelet felvenniük. Az volt a konklúzió, hogy a DR-05 bemenete minden esetben átmegy az előerősítőn, és a jelszintállítás csak ezután történik, aminek csekély értelmét látom, de így működik. Emiatt ha túl nagy a bemenő jel, akkor az előerősítőnél már peakel, és onnantól bármit lehet csinálni, torz lesz a jel. Amiket idézel a 38. oldalról, az is mind utólagos állítás (kipróbáltam mindet).

A vonalbemenet ugye az lenne, ha egy kapcsolóval vagy másik aljzattal meg lehetne kerülni az előerősítőt. De ezt nem tartották fontosnak beépíteni a Tascamnál.

A megoldás tehát az lenne, hogy beforrasztok egy vagy több ellenállást az XLR csatlakozó egy vagy több lábához. Egy kollégámnak van ilyen mókolt kábele, és azzal ment a felvétel, de nincs lehetőségem megnézni a kábelt, ő pedig nem szedi szét, és nem is ért hozzá.

A kérdésem tehát továbbra is az, hogy mit és hova forrasszak. :F :R

(#63703) bibi55 válasza mezis (#63615) üzenetére


bibi55
tag

Szia!

Megnéztem ma, egy Philips RC 408-as van benne. KÉP, nem én fotóztam.

(#63704) Kernel válasza kelna91 (#63702) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az volt a konklúzió, hogy a DR-05 bemenete minden esetben átmegy az előerősítőn, és a jelszintállítás csak ezután történik, aminek csekély értelmét látom, de így működik.

Mióta világ a világ, vagyis az elektronika hőskorától kezdve:

Előerősítő --> hangerő- /hangszínszabályzó ---> teljesítményerősítő.

Alacsonyszintű jelforrások feszültsége egyre jobban közelít az erősítőfokozatok saját zajfeszültségéhez, illetve egyéb lehetséges zavarokhoz.

Tehát így a hangerőszabályzó leosztja az előerősítő saját zaját is. Ha nem így lenne, akkor viszont direktbe kapná a végfok, de ezt meg lehet figyelni sok esetben, amikor hasznos jel nélkül feltekerjük a hangerőt, úgy megnövekszik a zaj, ami a normál használatban már tényleg zavaró.

Mivel esetedben a bemenet impedanciája 25 kΩ, lehetne osztót képezni úgyis, hogy a bemenetre sorosan kötsz próbára mondjuk 100 kΩ-ot. Tehát így ötödére osztódna le a feszültség, hátha az már elég lenne.

Nagyobb impedanciákon ez már nem lenne járható út, ráadásul az sem mindegy, hogy a kábel elején vagy végén iktatjuk be az ellenállást.

Végén, vagyis a bemenetnél jobb, mert úgy a kábel meghajtása még alacsony forrásimpedanciával történik, ez pedig a zavarérzékenység és az RC aluláteresztő szűrőhatás miatt számíthat (forrásimpedancia --> kábelkapacitás).

Egyébként természetesen lehet osztót képezni 2 db ellenállással is, csak amíg van egyszerűsítési lehetőség, lehet próbálkozni másképp is.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63705) Sokimm


Sokimm
senior tag

Sziasztok!
Egy gyors kérdés:
Egy 24V-os Schneider DC táp-ot rákötöttem egy kínai stepdown-ra, amit 5V-ra állítottam, de induláskor az analog feszültségmérő felugrik 6V-ra.
A rákötött optokapus LPT illesztőkártya vajon mennyire szereti az ilyen ugrásokat?
Érdemes lenne egy stabkockát a stepdown és az opto közé tenni? Az lenyelné a tüskéket?
(mert az opto illesztőn van stabkocka, ha nagyobb feszültségű táppal hajtaná az ember, azt be lehetne kötni a körbe könnyen)
Minden választ előre is köszönök!

(#63706) Kernel válasza Sokimm (#63705) üzenetére


Kernel
nagyúr

Egy step down szabályzónak sem kellene ilyen lomhának lenni, mutatós műszerről inkább fel lehet tételezni, hogy a lendülettől túlszalad.

De ha biztosra akarsz menni, a rajta lévő 7805 megfelel a célnak, mivel az áramfelvétel sem jelentős, így nem kell sokat fűtenie.

Elvben +3 V minimum a stabil működéshez, vagyis 8-10 V-ra lehet állítani a bemenőt és biztosan megvédi az áramköröket a kimenetén.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63707) Sokimm válasza Kernel (#63706) üzenetére


Sokimm
senior tag

Köszönöm, fő a biztonság! :R

(#63708) pataslogeza válasza mezis (#63685) üzenetére


pataslogeza
aktív tag

Nem biztos hogy a szerviz menüs részlet a flash legelejéről van, de a mentett flashben sehol nem találom. Én is arra gyanakszom, hogy amit a szerviz menüben látok, azokat az értékeket valami kód alapján szedi öszze a flash külnböző részeiről, de ez nem biztos. Azért lenne jó valaki aki ért ehhez.

(#63709) Met


Met
nagyúr

Telefontöltőnél mennyire biztonságos hogy töltés közben magas frekvencián ciripel a töltő?
1 éves Huawei töltő, idáig nem rémlik hogy lett volna hangja, kb. egy percig még azután is ciripel hogy kihúztam a konnektorból.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#63710) kelna91 válasza Kernel (#63704) üzenetére


kelna91
senior tag

Köszi az infókat!

A 100 kΩ bekötése viszont csak kb. 7 dB-es csillapítást jelentene, nekem pedig azt mondták, hogy kb. 20 dB kellene. Jól értem, hogy ehhez kb. 2500 kΩ előtétellenállás kellene?

(#63711) Kernel válasza kelna91 (#63710) üzenetére


Kernel
nagyúr

Egyszerűbb kipróbálni, mit találgatni, de nagyobb arányú osztásnál célszerűbb lehet a bemenetet is söntölni, vagyis két ellenállásból álló osztót építeni.

Sztereónál mindez kétszer, ha olyan a mikrofonbemenet, de nem figyeltem ilyen szempontból a szóban forgó típust.

(#63709) Met

Sípolás, ciripelés lehet ártalmatlan mechanikus rezonancia, avagy parasztosan úgyis szokták nevezni a fórumokon, hogy coil whine, amikor kényszeresen idegenkednek magyar szavak használatától.

Vagy előállhat kondenzátor elhasználódása miatt is, aminek nem mindig jó a vége.

Az igazság eldöntése alaposabb vizsgálattal lehetséges.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63712) Met válasza Kernel (#63711) üzenetére


Met
nagyúr

Köszi, elhasználódásra tippelek mivel új korában nem csinálta.
Van másik szóval nincs gond, ugyan csak akkor van konnektorba dugva ha telefon lóg a végén és itthon vagyunk de jobb a békesség.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#63713) Kernel válasza Met (#63712) üzenetére


Kernel
nagyúr

Csak a teljesebb kép kedvéért, egy tekercs, illetve vasmag is meglazulhat idővel, ami önmagában ártalmatlan.

Pontosabban ferritmag ebben az esetben, de vasmagnak nevezni sem szakszerűtlen.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63714) kelna91 válasza Kernel (#63711) üzenetére


kelna91
senior tag

Nem nagyon van lehetőségem próbálgatni, az a baj.

Hova forrasszam? Ez egy balanszolt XLR-TRS átalakítókábel. Azt mondod, hogy a végére érdemes, tehát a TRS csatlakozóhoz. De melyik lábra? Köszi!

(#63715) tordaitibi válasza kelna91 (#63710) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ha jól olvastam 25Kohm a bemenet, akkor a mivel a 20dB az 10X osztás feszültségbe, nem 2500Kohm hanem 250Kohm, javasolnák egy plusz korrekt 1:10 osztót és akkor 10K nagyságrendbe maradna az osztó, nem menne el a nagyimpedanciák irányába.

Ha sztereo, értelemszerűen megkettőzni az osztót.
1:10 szerintem mikrofonbemenethez kevés így is, hiába van a specifikációban max. 630mV rms bemenőfesz (egyébként korrekt mikrofonerősítő lehet a cuccosba ha ezt képes feldolgozni), ezt meg se kéne közelíteni.
Próba, ha még mindig sok a jel akkor lehet a 10K helyett 4,7K vagy még kevesebb.

[ Szerkesztve ]

(#63716) Salex1


Salex1
senior tag

Van egy Samsung monitorom, amit egy évig nem használtam. Most elő akartam venni, ahogy ráadom a tápot be is kapcsol, kiírja, hogy nincs csatlakoztatva kábel. De ha rádugom a kábelt (2 géppel 2 kábellel próbáltam) egyszerűen elfeketedik a kép (kikapcsol). Mi lehet az oka? Javítható, vagy nem éri meg foglalkozni vele?

(#63717) mezis válasza Salex1 (#63716) üzenetére


mezis
nagyúr

A tápegységet, annak elkóit mindenképp érdemes legalább szemrevételezni vagy ellenőrizni.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#63718) Met válasza Kernel (#63713) üzenetére


Met
nagyúr

Így nyugodtabb vagyok, az rendben hogy csak akkor megy ha otthon vagyunk, de mondjuk nem szeretnék arra riadni hogy elpukkan vagy kigyullad.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#63719) kelna91 válasza tordaitibi (#63715) üzenetére


kelna91
senior tag

Köszi, ez így nagyon korrekt kapcsolási rajzzal! :R
És igazad van, 20 dB az feszültségben 10x, teljesítményben 100x.

Már csak azt nem értem, hogy 1-es és 3-as lábat miért kell rövidre zárni. Szerintem a kábelben gyári állapotban külön megy a három szál. Nekem kéne rövidre zárni? Ez így most balanszolt, de ha összekötöm, akkor nem az lesz, ugye? Vagy ez mindegy? Elég ködös nekem ez a része. :F Mono egyébként minden, sztereo nem kell. De a jack három érintkezős (TRS).

[ Szerkesztve ]

(#63720) tordaitibi válasza kelna91 (#63719) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Az xlr egy földfüggetlen szimmetrikus rendszer, ezért nagy a zavartűrése, ezért is használatos hangosításnál, stúdiókba. A bekötések is többfélék lehetnek, van ahol pl. hangfalcsatlakozóként használják.
Kéne némi infó, a kimenet 1-2 csatlakozó, mono/sztereo, a bemenet mono/sztereo?
Amit rajzoltam az egy mono földfüggetlen szimmetrikus xlr kimenet átalakítása
mono földelt asszimetrikus bemenetre+feszültségosztó.
Megengedett az eljárás mert a szimmetrikus kimenetek bármelyike földelhető, cserébe a zavartűrés a töredékére esik de esetedben ez nem gond a rövid vezetékhossz miatt.

(#63721) Kernel válasza kelna91 (#63719) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha a kábel készen adott és még működik is (csak túlvezérel), az egyik végével már nem kell foglalkozni, csak az elmenővel:

Egyébként a szimmetrikus, földfüggetlen, balanszírozott vagy csúnyább szóval balanszolt (bár nem tudom, hangmérnököknél mi a szokásos szleng, nyilván úgy mondják, ahogy akarják, de szakmailag nem a legszebb az utóbbi) kimenetek úgy foghatók fel, mint egy trafó földeletlen szekundere, illetve sok esetben az is:

Logikus, hogy az egyik végét földelni kell, másképp nem lenne semmi, legalábbis a szóban forgó esetben (kapacitásokon átszivárgó jelekről most nem beszélve).

Más kérdés, hogy sok esetben viszont elektronikusan kivitelezett az ellenfázisú kimenet, ilyenkor az egyik lényegében rövidre záródik, de marad egy másik:

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63722) bibi55


bibi55
tag

Sziasztok!

Lehet, hogy nagy hülyeséget fogok kérdezni, de nem találtam rá a neten a válaszra.

Van egy ilyen valami az autó bal első oszlopára rögzítve. Meg tudnátok nekem mondani, hogy pontosan mi lehet ez?

Köszi!

(#63723) (jan) válasza bibi55 (#63722) üzenetére


(jan)
őstag

Üvegtörés érzékelő, és vagy kihangosítóhoz mikrofon :)

Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!

(#63724) Kernel válasza bibi55 (#63722) üzenetére


Kernel
nagyúr

Volt valamikor mikrohullámú közelítésérzékelőm, az is hasonló műanyag doboz, csak laposabb volt és a műszerfalon kellett elhelyezni.

Az érzékenységét be lehetett játszani úgy, hogy ha valaki az ablakhoz közelítve leskelődik befelé, akkor még csak figyelmeztető "vakkantásokat" adjon a riasztó, később pedig rendes riasztást.

De egyszer megfőtt a napon, vagy nem tudni, de úgy megbolondult, hogy összevissza jelzett, javítani sem lehetett. Azóta nem vettem ilyet, amúgy is sok kínlódás volt a beállításával, bizonytalankodásával.

Nem állítom persze, hogy a képen is ilyen van, a fémoszlop közelében nem is lenne ideális elvileg.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63725) bibi55 válasza Kernel (#63724) üzenetére


bibi55
tag

Akkor ez adhat ki időnként "furcsa" hangot? Egy hangjelzés, aminek a kezdeti hangszíne is elég magas, és ahogy a jelzés lefut, csak magasabb lesz a hangja. Az egész jelés kb 1 mp hosszú, és még nem jöttem rá mi hozza elő. Viszont még sosem hallottam hasonlót másik autóban.

Gondoltam arra, hogy esetleg még az okozhatja a hangjelzést, hogy folyamatosan villog egy jelzés a műszerfalon ( ezen a képen a középső ), de csak azért mert egy kicsit újabb a km óra, és az eredeti tartályon nincs csatlakoztatási lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#63726) Kernel válasza bibi55 (#63725) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ami nekem volt, önmagában nem adott hangot, hanem a riasztónak csak egy perifériája volt, mint például a rezgésérzékelő is. Továbbá közelítésre jelzett, jó beállítás esetén.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63727) bibi55 válasza Kernel (#63726) üzenetére


bibi55
tag

Hmm... Rendben, köszönöm!

(#63728) tordaitibi válasza Kernel (#63598) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ha esetleg valakit érdekel a megoldás, kissé megkésve de nem hagyott nyugodni a földhurkos cicergés.
Arra hamar rájöttem hogy zaj hangereje és frekvenciája szoros összefüggésbe van a monitoron megjelenített képtartalommal, sötét tartalomnál se halk de elviselhető, de film nézése közben brutál, gyakorlatilag nem lehet így használni.
Mivel ez egy most készülő all-in-one pc, azaz egy régebbi 22colos monitor és egy mini pc házasítása sufnituning módon, bármi áttervezhető még.

Mindent előlről kezdtem, a vezetékezés terén és lőn csoda, a hang tökéletes, nincs semmi zavar. A jól bevált csillagpontos testelési eljárást alakítottam ki, mivel a zaj a képtartalom függvénye volt, a gyanú az lcd meghajtó scalerre terelődött, a csillagpont a scaler panel testelésén került kialakításra, egyúttal itt testelődik a fém kerethez is.
Az eredmény tökéletes, a digitális zajokat hevenyészett kábelezéssel nem lehet kivédeni, ez számomra tanulságos volt.

(#63729) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Van egy nagyon régi pc tápom. Olyan amit közvetlenül kapcsol a bekapcsológomb.

Egyenlőre minden szépen működik, Mivel elég régi a táp szeretném felújítani. Elég a kondikat kicserélni?

(#63730) Lompos48 válasza DrojDtroll (#63729) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Ha "szépen működik" miért?

(#63731) mezis válasza DrojDtroll (#63729) üzenetére


mezis
nagyúr

Kifújod a port belőlük, ha látsz púposodó, inkontinenciával küzdő elkót, azokat cseréled, egyébként majd a többit majd akkor, ha már valamilyen működési rendellenességet tapasztalsz.

mezis

(#63732) DrojDtroll válasza Lompos48 (#63730) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Magára kell hagyni a gépet néha sok időre és félek, hogy ilyenkor lesz valami gubanc.

(#63733) mezis válasza DrojDtroll (#63732) üzenetére


mezis
nagyúr

Egy teljesen új, alkatrész kevésbé megbízható, mint egy "középkorú" ("Fürdőkád-görbe", bár én még U-görbének tanultam).

Füst és tűzjelző csökkentheti a félelmedet.

mezis

(#63734) DrojDtroll válasza mezis (#63733) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Füst és tűzjelző van, csak nem szeretném ha miattam tűz volna.

(#63735) Lompos48 válasza DrojDtroll (#63732) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Ez mindenre igaz Murphy extrapolálásával.

(#63736) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Akkor felteszem máshogy a kérdést. Érdemes a kondikat kicserélni vagy vegyek egy új tápot?

(#63737) Kernel válasza DrojDtroll (#63736) üzenetére


Kernel
nagyúr

Emiatt nem érdemes kidobni, magam részéről a felesleges kondicserék híve sem vagyok, de egy öreg tápnál azért nem lennék nyugodt, míg nem ellenőriztem legalább a kritikus pozíciókat.

Ezek a kimeneti, nagyáramú terhelésnek kitett kondik, primeroldalon a bázisköri / környéki kisebb kondik.

A nagy főpuffer hibája nem szokott halálos következményekkel járni, de méréssel ellenőrizhető, készenléti tápkör pedig itt nem jön szóba, mert nincs.

Az ellenőrzés másik, illetve további módja, terhelés alatt a hullámosság (maradék kapcsolófrekvencia) megfigyelése oszcilloszkóppal.

Érdekes egyébként, régebben egy TV-szerelők által látogatott fórumon került szóba PC tápfelújítás kérdése. Valaki olyan félősen / leugatósan állt hozzá, hogy ezen a téren márpedig tilos kockáztatni az adatokat stb., feltétlenül új tápot kell venni, mert az a biztos.

Ez már azért is vicc, mert új táp is lepusztulhat, ha olyat fog ki valaki, hiszen volt már ilyen.

Az meg, hogy valaki állítólagos szakember létére (aki kapcsolóüzemű tápokkal napi szinten foglalkozik), ilyen szinten áll hozzá, az számomra komolytalan. De ez külön téma lenne, hogy TV-szerelő fórumokon milyen szintű elszólások akadnak néha, amit persze a valódi szakemberek ne vegyenek magukra, de vannak azért szégyenletes dolgok.

Amellett természetesen forrasztások ellenőrzése, kritikus pontok átforrasztása is alap dolog.

Amikor új tápot vettem, azt is átnéztem. Ha használtat állítottam üzembe, azt is. Sőt, én jobban megbízom egy általam rendbe tett példányban, mint vakon egy újban.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63738) kelna91 válasza tordaitibi (#63720) üzenetére


kelna91
senior tag

Kedves tordaitibi és Kernel!

Pontosan erről a kábelről van szó: http://www.tronios.com/en/cable-xlr-female-35mm-st-05m.html
Valamiért nem működik a linkelés most nálam.

A bemenet mono, a felvétel mono. A Tascam belső felépítését nem ismerem, de egyébként ilyen, három érintkezős mikrofonokat szoktam beledugni, azokkal működik. Sztereó jelet még nem vettem vele, de valószínűleg tudná venni, mert van ilyen a menüben (a beépített mikrofonokkal tuti működik).

[ Szerkesztve ]

(#63739) Kernel válasza kelna91 (#63738) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az előzményben szimmetrikus mono kimenetet vázoltunk, de a jelforrás lehet sztereó is, akkor másképp alakul a bekötés:

Neked az utóbbi kábel van.

Bemenet sztereó:

De azt sem ártana egyértelműsíteni, hogy a jelforrás monó vagy sztereó, mert ahogy említettem, a szimmetrikus monó kimenet elektronikusan majdnem olyan, mintha sztereó lenne, csak ellenfázisban dolgozik:

Ilyenkor pusztán a működés tényéből még azt sem lehet tudni, hogy melyik variáció, miután mindkét csatorna kap jelet, mindkét esetben. Csak egyiknél sztereó, rendes térhatással, másik esetben monó ellenfázisú. Aki utóbbit hallotta már, az tudhatja, hogy elég fura hatást kelt (a rendes monó középről szól, ez viszont nagyjából leírhatatlan).

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63740) kelna91 válasza Kernel (#63739) üzenetére


kelna91
senior tag

Köszi! A jelforrás monó.

A testhez, azaz az 1-es lábhoz kéne forrasztanom az ellenállást?

(#63741) Kernel válasza kelna91 (#63740) üzenetére


Kernel
nagyúr

Testhez semmiképp, földelt rendszerekben az a közös viszonyítási pont, ami két készüléket, illetve minden áramkört azonos szintre kell, hogy hozzon.

Bal és jobb bemenetre kellene, vagy azokat közösítve lenne egy monó bemenet, akkor csak szimplán. Utóbbi esetben a 25 kΩ bemeneti impedancia is feleződne, ami az osztásviszonyt is módosítja. (Ha feltételezzük, hogy 2 x 25 kΩ-os bemenetekkel bír a szerkezet.)

Jelenlegi állapotban így elég rosszul jön ki a helyzet, ha valójában sztereó felvételt készítesz az ellenfázisú kimenetekről, amit neveznek néha álsztereónak is, de nevezhetjük kellemetlen, zavaró hangzásnak is. Különösen fejhallgatóval lehet ezt érzékelni.

Ha normális monó felvételt szeretnél, az L-R bemenetet közösíteni kellene.

A 3. pontról jövő vezeték annyiból érdekes, hogy azt ilyenkor testelni szokták, de itt ismét a korábbi hozzászólásomra tudnék hivatkozni: ha szimmetrizáló-trafós kimenet hajtaná meg (ami talán kevésbé valószínű), akkor szükséges a 3. pont testelése, egyébként mindegy lenne:

Összehasonlításként a kábeled jelenlegi állapotban, a feltételezés szerint:

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63742) kelna91 válasza Kernel (#63741) üzenetére


kelna91
senior tag

Köszi, akkor ezt a monó kivitelt megpróbálom. :R

(#63743) xxxjjjkkk válasza Kernel (#63741) üzenetére


xxxjjjkkk
senior tag

Erről jutott eszembe, elnézést az óvodás szintű rajzért, lehet hülyeséget kérdezek, de:

Ha feltételezzük, hogy van két vezérlés, aminek van 1-1 kimenete. A két berendezés egy pontenciálon kell legyen. Sima kapcsoló üzemű táp működteti őket. Akkor hogyha a kimeneteken a 0 és a +24Voltokat összekötöm, akkor elméletileg ennek a kapcsolónak működnie kéne nem? Utána elvileg optocsatoló van.
Egyébként tűzjel, tehát ha zár, akkor mindkettő működésbe kell lépjen.

"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"

(#63744) Kernel válasza xxxjjjkkk (#63743) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ezt legfeljebb úgy tudom értelmezni, hogy az konkrétan nem is kimenet, hanem a két piros 1-1 bemenet, a kék pedig a közös GND.

A bemenet pedig talán valami 24 V-ra felhúzott szint, amit GND-re kell zárni.

Nem teljesen mindegy a bemenet áramköri kialakítása, lehet közösíthető is vagy nem, létezhet diódás elválasztású közösítés is. Jobb ilyenkor pontosan látni az áramkört, mint vaktában kötögetni.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63745) xxxjjjkkk válasza Kernel (#63744) üzenetére


xxxjjjkkk
senior tag

Igen, jól értelmezed, én fogalmaztam rosszul.
Optokártyának csúfolják a panelt amin ez van, azért gondolom, hogy optocsatoló van rajta. Márpedig, ha az van, akkor működhet nem?
24 voltra azért húzzák fel gondolom, mert a kapcsoló, vagy 40 méterre van.
Állítólag nem lehet, mert a "nullák összekavarodnak", de ezt nem sikerült értelmeznem, meg nem is olyan mondta, aki biztos, hogy tudja is.
De akkor ránézek majd a panelra valahol.

"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"

(#63746) tordaitibi válasza xxxjjjkkk (#63743) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Korekten 2 dióda, vagy a jobb alsó részre rajzoltam, kétáramkörös kapcsoló/relé indítaná.

Szerk, ha valóban csak a két optocsatoló ledje van kivezetve, akkor jó a te megoldásod is.

[ Szerkesztve ]

(#63747) xxxjjjkkk válasza tordaitibi (#63746) üzenetére


xxxjjjkkk
senior tag

Akkor megnyugodtam, nem én vagyok teljesen hülye.
A relére gondoltam én is, de szerintem nem kell azt annyira túlbonyolítani.
Csak néha olyan meggyőződéssel tudnak ennél a cégnél is hülyesêgeket beszélni, hogy már én bizonytalanodok el(fél éve jöttem ide, de az előzőnél is ugyan ez volt, én meg nem verem a mellem, mert minek).

De már rájöttem, hogy burkoltan szóba kell hozni a 78XX ic-t, ez már elég szűrő. Tulajdonképpen eddig 100%os hatékonysággal működik. Mert mind pislog, hogy mi az.

"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"

(#63748) Samus


Samus
addikt

Melyik a legkisebb veszteséggel üzemeltethető step down konverter? Vettem egy LM, 2596 alapú, de ennek legalább 1.2V difi kell a bemenet és kimenet között. Nekem viszont van, amikor csak 0.3V a különbség. Létezik egyáltalán ilyen? Konkrétan 12.5-14.4 volt közötti bemenetből kellene aránylag stabil 12.2 voltot csinálni, nem nagy terhelés mellett. Az áram 0.4A.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#63749) Kernel válasza Samus (#63748) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ahogy már említettem párszor, az LM2596, noha sok mindenre alkalmas, de jó ideje elavult, tranzisztoros kapcsolóval működik, méghozzá emitterkövető (B-E feszültségesés).

Ezzel szemben az XL4015 FET-kapcsolós. Ezeket árusítják 5A step down néven, CV vagy CC/CV változatban is. Tapasztaltam, hogy tizedvoltnyi, vagy kis áramon szinte semmi többletet nem igényel a bemenetén. (Más kérdés, hogy az adatlap szerint ennek is kellene némi tartalék, de a gyakorlat mégis kedvezőbb).

Vagy vannak még apróbb méretű modulok, akár dióda nélkül is (szinkron-egyenirányítós), amin elkót sem látsz, hanem kerámia szűrőkondit, mert ezek nagyobb kapcsolófrekvencián dolgoznak, ezért kisebb kapacitás is elegendő a szűréshez.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#63750) csabyka666


csabyka666
addikt

Üdv urak!

Van egy ehhez hasonló kártyakeverő gépem, 4 db AA-s elem kell bele, de 2-vel is megy, gondolom sorosan van kötve 2 darab, ezzel párhuzamosan pedig újabb 2 db.
Eléggé zabálja az elemeket, tudom, hogy van AA-s akksi is, de nem akarnék beruházni rá, helyette régi nokiás 3,6V-os BLC-2 akksival gondoltam helyettesíteni. Van egy félig meddig halott 3310-esem, azzal tudnám tölteni, és kb ingyen meglenne a projekt. Ez a +0,6V nem probléma a motornak, igaz?

A kérdésem, hogy szerintetek ez kivitelezhető? Igazából azt nem tudom felmérni, hogy az akksit mennyire nyúzná a művelet, meddig bírná...illetve létezik-e olyan "beépítő keret", amibe bele tudom pattintani az akksit, és van 2 kivezetése, vagy ezt magamnak kell megoldanom?

###

Ha már Nokia, van itthon pár telefonom, amiket le kellene tesztelnem. Találtam régi és újabb fajta töltőket, viszont az egyik ACP-7E 3,6V-os (pl. 3310-hez), a másik ACP-12E 5,7V-os (pl. 6230-ashoz). Teljesen ugyanaz a hengeres csatlakozó van mindkettőn, de a nagyobb feszültség miatt nem akarom tesztelni, hogy viselkednének a telefonok velük...

Köszi a segítséget előre is!

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.