Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Mano66 #105749 üzenetére
"Lehet ha beilleszteném a rendszerbe a mélynyomót hazavágná a tiszta hangzást?"
Attól is függ, mennyire van igény a kiegyenlített hangzásra. A megfelelő arányokat nehéz belőni szubbal, de nem lehetetlen.
Erősítő-cserén nem gondolkoztál különben? Lehet, hogy ha a yami árára még rádobnád a szub árát, esetleg előrébb lennél más paraméterben is, nem csak mélyben.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz dgyuri0123 #105755 üzenetére
Én itt nem győzni akarok, hanem megérteni és esetleg megértetni néhány dolgot, ami a hifihez is kapcsolódik.
Ilyen jelzőket én nem írtam és nem is gondoltam rólad amiket említesz.
De oké, legyen ennyi, ha így gondolod. -
Mano66
senior tag
válasz liszi70 #105754 üzenetére
Melyikre gondolsz.A Yamaha-nak nagyon jó a MusicCast programmal az elérése.Bármit tudok állítani váltani a telefonról.Van egy nő is a családban akinek ez nagyon fontos. Van még olyan rádióerősítő ami szolgáltatásban ezt tudja és még szebben is szól a meglévő hangfal párral?
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
kukulec
őstag
válasz Mano66 #105726 üzenetére
Biztos, hogy nem szórakoznék mélyládával. A hangfalak elrendezését próbálgasd. A QED kábeled nagyon is jó, a hangfaladban is van még tartalék. Ellenben az erősítődtől ne várj csodát. Szerintem az a leggyengébb láncszem.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
nagyúr
válasz Mano66 #105757 üzenetére
Nem tudok konkrét típust írni. Szub beszerzésén gondolkodsz, tehát hiányérzeted van mélyben. A fejlesztés egy iránya lehet a szub is, de az is, ha egy magasabb kategóriás, vagy az általad preferált frekvenciatartományban "jobban" teljesítő erősítőt vagy hangdobozt keresel. Persze az is lehet, hogy akusztikai probléma van, de ennek kiderítéséhez és megoldásához nagy elszántság szükségeltetik e hobbi irányába.
[ Szerkesztve ]
-
s4tch
veterán
válasz denesdr #105750 üzenetére
Mindkét esetben lehet különbség a "szabályos" bekötéshez képest. Mathiask posztolt egy linket pár oldallal korábban, az is megerősíti a régebbi autóhifis tapasztalataimat, mely szerint nem mindegy sem az abszolút, sem a relatív fázis. (A cikk előbbit vesézi ki, utóbbi meg egyértelmű mindenkinek.) Elbeszéltek egymás mellett; Gyuri szokás szerint megsértődik, te meg ki tudja, miért, nem érted, hogy csak a tapasztalatát osztja meg, aminek simán lehet elméleti alapja.
Ha egy hangszóró membránja fizikailag nem képes ugyanannyira kimozdulni mindkét irányba, akkor számomra logikus, hogy ugyanakkora hangnyomást sem tudhat fordított bekötés esetén, akár helyes relatív fázis mellett sem. Nekem is volt ilyen tapasztalat autóban. Ezt erősíti meg az a cikk is, amit fentebb említettem.
Te ismered az említett Triangle dobozt? Én nem. Jobb híján elfogadom Gyuri tapasztalatát.
Nem minden snake oil, ami tapasztalati alapú. Az érzékszervi megfigyelés is lehet objektív. Emésztgessük.
[ Szerkesztve ]
-
fererencz89
őstag
Az ismeretlen BNS dobozaimban a mély-szekció háromkamrás bandpass rendszerű. Nem gyakori megoldás a hifi világában. Mi lehetett az oka, hogy mégis így építették? Mivel másabb gyakorlatban (ezt pont nekem kellene tudnom ) és elméletben, mint a "hagyományos megoldás", amikor szem előtt vannak a sugárzók?
[link]Nem szotkam hibázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz dgyuri0123 #105732 üzenetére
Gyuri, értem én, hogy nézeteltérésetek van, de azért ha ismernéd személyesen őt, valszeg nem írnál ilyet, totál segítőkész, nagyon normális embernek ismertem meg. Ezt inkább a többieknek, a korrektség kedvéért leírom (igen, megvédem, de nem a cimbizés miatt).
Tudjuk be a fórum személytelenségének (mimika, satöbbi) a dolgokat és békéljetek meg, ki-ki a maga "oldalán" - hite szerint (ezért fogalmaztam így korábban).
Én mindkettőtöket láttam már, beszélgettünk, nem tudnám se Rád mondani, hogy akár hülye, akár rosszindulatú, se őrá.
Más utak, ahogy írod.. ő műszakibb szemmel közelít a dolgokhoz, az pedig ebben a topic-ban elfér, bár volt utalás valakitől arra, hogy igazából nem kellene ezt így bekategorizálni, de egyelőre még ez van kiírva rá, ilyen a topic neve, hogy műszaki szemmel, hát most férjen már bele, ha innen közelítve valaki még le is írja tapasztalatait. Vagy megpróbálja megmagyarázni azt, ami nyilvánvalóan fizikára vezethető vissza így vagy úgy, mert hullámok, rezgések, elektromosság, visszaverődések, bla bla, mi ez, asztrobiológia, vagy netán bölcsészet ?
Csak ennyi, semmi több, részemről.
Felnőttek vagyunk, ne küzdjetek. Elmondja egyik is, elmondja másik is a magáét, lehet, vinyl terén Te tudnád őt kikorrigálni jópár dologban, másban meg ő Téged, hát na bumm. Én is Hozzád fordulnék vinyl ügyben, ha elakadnék, mert tudom, hogy abban nagyon ott vagy (és ettől még lehetek süket, mondjuk szolfézs versenyt nyertem, egyszeri hallásra lossless-be kottáztam egy zongora kétkezes elég hosszú Bach-ot de az kúvarégvót igazsevót).
Ha mindkét hangszóródon megfordított polaritással úgy hallod, hogy máshogy szól mégis, az összefüggésben lehet az általam linkelt Klippel teszttel akár, magyarul befele könnyebben (vagy nehezebben) moccan a membrán ugyanakkora rámenő feszültségre, mint normál bekötésnél. Lehet, hogy a brit tudóska, aki egész életében ezeket függi, tudna még egyéb magyarázatot is hozni erre (ami tudományos, nem szubjektív!), de mi legalább gyanakszunk erre, aztán ... vagy az, vagy nem. Igazából nemtökmindegy ? Használd úgy, ahogy jól szól. Ezért küzd mindenki a maga rendszerében, mint malac a jégen, ha Nálad ez bekövetkezik-összeáll, öröm. Sokan nem tartanak még itt.
Ha befele könnyebben moccan a membrán, mint kifele (vagy fordítva, mindegy), és ezzel egy irányú a mondjuk így, legelső dob ütés jelalakjának felfutása (tehát pozitívba emelkedik), ott nagyobb SPL lesz, mint ellentétes bekötésnél. Főleg akkor, ha az erősítőnek nem erős a damping factor-a, Dénes pl. D osztályokkal fülel, ott nagyon erős a hangszóró kontroll, baszott sok a feedback mennyisége, az erősítő jobban "látja", hogy hogyan viselkedik a hangszóró, így kevésbé jöhet ki az a jelenség, hogy "tökmindegy a polaritás, ha mind egyforma". Egy gyengébb damping factor-ú erősítővel a hangszóró ideálistól való eltérései (ami óhatatlanul megvan) jobban kijönnek szerintem. De ez csak tipp részemről, semmi tudomány ! (max a nyelvét beszéljük, de nem vagyok műszerész, tudós, semmi).
@Mano66, ahogy én látom, és ez csak 1 vélemény a sok közül:
- ezek a hangszórók, pláne hogy nem free-air vagy süketszobában vannak, mint méréskor anno, egy átlagos szobában/nappaliban, kicsit is közelebb a falhoz, 34Hz alá is bemehetnek (speckóban 34 az alja, ez mozira kívánhat még többet a legaljából, zenére tökjó szerintem)
- 40-150W ajánlott teljesítmény gyártó szerint
- a Yamaha-d speckók szerint 80W körül lehet 8 Ohm-ra (nem 1kHz hanem tényleges szélessávú tartomány + alacsony THD), ez lehet akár karcsú is, akár nem is, 90dB hangsugárzó érzékenységhez, amúgy szerintem normál szobai szintre elég, de diszkózni nem fogsz vele, 8 Ohm vs. 4 Ohm max teljesítményekből látszik, hogy jó eséllyel áram limitált kisebb impedancián, de mindegy is most..
- 2.5 utas hangfalpárok, ráadásul bi-amping-ra van lehetőséged
- lehet sub helyett megnézném, milyen, amikor bi-amping-olsz, a Yamaha-d outputjára kötöd a mélyszekciót hajtó végfokot (erősítőt), szintillesztesz "valahogy" gain-ek terén (mikrofon, vagy rosszabb esetben fül) és figyelsz. A Yamaha így a teljes mélyszekciótól tehermentesülne.
- 8 Ohm-osnak írja a 2.5 utas hangszórópárt. Két-és fél utasok gyakran nem fix impedanciások, mivel legalul párhuzamosan kötve működik a két mélysugárzó, majd egyikük lekeverődik, másikuk pedig kereszteződik a mélyközéppel, ez impedanciában is változást okoz. Amire gondolok, ha igaz ez a teljes tartomány 8 Ohm dolog (ahelyett, hogy 4-8 Ohm-ot írnának), hogy impedancia korrekciót alkalmaznak, ami kihat a mélyszekció relatív maximális SPL-ére így, vagy úgy. Lehetne biztosan a hangváltót piszkálni, de ezt egy ilyen árú hangsugárzónál lehet, nem vállalnám be a helyedben (magamnak igen, bármikor). Bi-amping viszont nem véletlenül van rajta, hozhat feszesebb alsó tartományt a konyhára egy külön erősítő (főleg D osztály), mert ez a Yamaha na, szólhat szépen, de ha elkezded küldeni, elfogy hamar.
- sub szerintem illeszthető, sokat kell játszani az elhelyezéssel és a váltási frekivel (meg ha lehetne, még a görbe meredekségével is), hogy jó legyen, de nem lehetetlen. Más lenne a helyzet DSP használatával, ott a sub-ot nyers szinten "nagyjából" belőjük (ameddig tudjuk, tehát kimaxoljuk a lehetőségeket kb.), majd a maradék esetleges kiemeléseket vagy ilyesmi anomáliákat a DSP levágja róla, még jel szinten nyilván.
- de ezek csak lehet-ek, sok próbát igényelne, mi válna be jól, minőségi hangzást adva végül. Ezt nem feltétlen tudjuk így fotelből megszakérteni.Kipróbálni viszont ki tudod a dolgokat, ha van kellő mennyiségű hifis segítőkész kontaktod, vagy valami hifi szalon, akármi, aki pénzért segít Neked (mondjuk egy sub-ot illeszteni első körben, JÓL).
Szerk.: elírások.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Dißnäëß #105762 üzenetére
Én arról írok, amit megtapasztaltam, nem arról, amit hallottam valakitől, vagy valakin/valamin keresztül. A "tudományos" részéhez sokszor nem is tudok hozzáugatni, mert nem vagyok sem képzett fizikus, sem mérnök. De ha azt meghallom, hogy a konnektorba nem fázishelyesen kötöttem be az erősítőmet, vagy azt, hogy a hangfalamba szintén fordítva dugtam a "banánt", vagy hogy egyik kábel sem szól úgy, mint a másik (még az USB sem) , vagy hogy HDD és SSD között is hallok (zeneileg) eltérést, akkor azt nem azért írom, mert hű de fasza csávó vagyok, hanem azért, mert hallottam és ez a nem mindegy. Mondhat nekem bárki bármit fizikai magyarázatokkal megfűszerezve, akkor sem hiszem, mert hallom annak az ellenkezőjét.
Ez nem egy olyan verseny, hogy ki tud nagyobbathazudnimondani, hanem inkább arról szól (nálam), hogy megosszam a tapasztalataimat, ami persze rendre kiveri a biztosítékot a "technokraták" köreiben. Erre szoktam azt írni nekik, hogy "tapasztalj" ... de ettől még "idegesebbek" lesznek."csak a zene van"
-
Dorian
félisten
válasz dgyuri0123 #105764 üzenetére
"Mondhat nekem bárki bármit fizikai magyarázatokkal megfűszerezve, akkor sem hiszem, mert hallom annak az ellenkezőjét"
Ugyebár azt is látjuk a saját szemünkkel, hogy a Nap kering a Föld körül, szóval a sok hülye fizikus meg csillagász elmehet a pcsábaKétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
kukulec
őstag
válasz dgyuri0123 #105766 üzenetére
Persze h lapos, és a szélén lefolyik a víz.
Szigorúan elméleti kérdés: ismer valaki olyan elvetemült alakot, aki adott esetben tud dac-ot fabrikálni erősítőbe? Vagy ilyesmin nem is törjem a fejem.Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz dgyuri0123 #105764 üzenetére
Ez oké, de akkor ennek mentén pokoli nagy bajban lehet mindenki, akinek mondjuk ~10 milkó körüli-feletti értékű, igazi high-end hifije van, mert mire belövi meg összeszenvedi az összes Általad említett "hallom" című dolgot, beleőszül.
Én lehet igénytelen vagyok, de nem akarok két eltérő (de funkcionálisan jó) USB kábel között eltérést hallani. Egyelőre nem is hallok, hálistennek.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #105772 üzenetére
A jelenség valós, Disznész által említett Klippel teszt is vizsgálja ezt. Kilengési aszimmetria. Sok összetevője lehet a gumiperemtől kezdve a pillén át a meghajtómotorig (lengőtekercs, mágneskör).
Én igazából azt nem gondoltam, hogy ez hallható és a saját berendezéseimnél meg sosem tapasztaltam, hogy hallható lenne. Merthát oké, az aszimmetria harmónikus torzítást generál, de ez pozitív, meg negatív polaritás esetén is ugyanolyan harmónikus torzítás. De valójában, ha minél jobb a hangszórónk (meg persze az erősítőnk), annál kevésbé hallható az abszolút polaritás. A Stereophile tesztnek amit Mathiask is linkelt, ez a konklúziója.
Tehát valójában nem magát az abszolút polaritást halljuk (ha hallunk különbséget), hanem a hangszórónk tökéletlenségét. Valami ilyesmi.[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Dißnäëß #105770 üzenetére
"Egyelőre nem is hallok, hálistennek."
Addig örülj, míg meg nem tapasztalod. Onnan kezdve nem lesz nyugtod, úgy ahogy mondod.
Én már a 15e Ft-os Creative [link] dacommal is hallottam (nem fejhallgatón) elég jelentős különbséget, egy "mezei" nyomtatókábel és egy kácsás [ez] USB kábel között. Ez nem mostanában volt. Azóta tudom, hogy nem mindegy... szerintem.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz dgyuri0123 #105774 üzenetére
Gyárijával használom, kis vékony fekete. Majd lehet elszórakozok vele, most már csakazért is.
-
btraven
őstag
-
s4tch
veterán
válasz dgyuri0123 #105777 üzenetére
Bodz ajánlotta a monoprice usb drótját. Ezt használom a fejes és hangfalas rendszerben is. Supra volt mellette kölcsön, a filléres kínai kábelnél mindkettő jobb, de azt nem állítanám, hogy a Supra és a monoprice között volna kategóriányi különbség. Igazság szerint én semmit nem hallottam.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz s4tch #105778 üzenetére
Ezért kell meghallgatni a kábelt, mielőtt megveszed. Én úgy vettem az összes drótómat, hogy kifizettem, de mondtam, hogy hozom vissza, ha nem tetszik. Fordultam "párszor", mire megálltam a Supránál. Aztán az is lehet, hogy a "Bodz-féle" ajánlat kiemelkedően jó ár/értéket takar. Bodz erről (is) híres, hogy ad, vesz, rengeteg vasat, kábelt meghallgat, így 100x annyira ismeri a piacot, mint pl én, aki nem havonta cserélek elektronikát, vagy kábeleket. A Suprát ő is favorizálta nemrég, de úgy tűnik, időközben lett "helyettese" olcsóbban. De ez a kábel dolog is sok mindentől függ ám. Nem lehet ráaggatni egyetlen kábelre, hogy minden rendszerben jó lesz, ezért kötelező meghallgatni. Jártam úgy nem is olyan régen, hogy vettem egy Nordost tápkábelt, mert úgy éreztem, hogy ezt nem kell előzetesen meghallgatni... nagyon rosszul tettem, hogy eldobtam az óvatosságot, mert ritka szarul szólt nálam. Gyorsan el is adtam egy "itteni kollégának", aki szintén pont amiatt adta tovább, amiért én is "szabadultam" tőle. Ez ezért bizonyíték sok mindenre... Ha nálad valami nem válik be, attól még lehet az jó másnál. Kábelnél is fontos a szinergia.
Más... az első "normális" dacomat tőle vettem. Aztán évekkel később kérdeztem tőle, hogy merre menjek előre ha nem akarok milliókat költeni és jobb hangot szeretnék, mint a Pro Ject RS dac hangja. Azt mondta (nem szó szerint), hogy ennyiért nehéz lesz jobbat, inkább csak oldalazok majd. Őszintén azt reméltem, mond egy kinai márkát 50-60e-ért és lesz öröm és bódottá, de nem így lett. Gondolom, ez is egy "véleményféle" részéről a mai olcsó dacokkal kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
fererencz89
őstag
Audiolab 8200a mennyire ajánlott? 4Ohm-os dobozaimmal boldogulna?
Nem szotkam hibázni.
-
dgyuri0123
nagyúr
-
kukulec
őstag
válasz fererencz89 #105780 üzenetére
mondjuk egy érzékenység kellene még.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
kukulec
őstag
válasz fererencz89 #105783 üzenetére
szerintem ez nem tűnik nagyon nehezen hajthatónak, elég kellene legyen az audiolab.
-
nagyúr
válasz dgyuri0123 #105581 üzenetére
Hello. Mire vagy kíváncsi? Nekem a prisma verzió van.
Egy hónapja írtam róla már egy pár sort, de én nem tudok ilyen szépen, hosszasan elemezgetni, mint Ti... (meg a szakzsargon se megy, hogy meleg, meg analógos, meg szellős, stb. )
Én egy Marantz PM6006-osról jövök, szóval nekem nagyon nagy ugrás volt, minden tekintetben. Valahogy sokkal szebb rajta minden, és lett tere a dolgoknak, már van színpad tényleg.
Viszont i22-t sosem hallottam, szóval ahhoz nem tudom hasonlítani.
Illetve, a hangfalam is ugyanaz a pici mordaunt short álló még, szóval nem tudom, milyen lenne egy embermagasságú toronnyal, amiket sokan használtok. Persze, én sosem kerestem a szobát szétvívő mélyeket és a nagy hangerőt sem (társasház).
Ha akarod, írok még gyakorlati tapasztalatokat.[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Panthera
őstag
Triangle hangsugárzókkal kinek van tapasztalata, ezekkel: I22, Yamaha A-S701/801, Marantz 6/7 széria.
Nyilván nem az összessel, de két különböző talán megvolt közülük. Köszönöm. -
Saughassy
aktív tag
válasz Panthera #105787 üzenetére
Nagy tolongás nem lesz, ugyhogy szerintem a semminel én is jobb leszek:
Triangle Esprit EX és Marantz Nr1504 majd Denon x3700h. Teljesen jó paros mindkettővel, a Denon hangja talán kicsit kevésbé meleg, de a házimozi miatt úgy is eqzva van.
Igazából pont a frontokra nem tudok mit mondani (AlteaEX), mert azt meg a hazimozin is egy Musical Fidelity hajtja, nyilván jól szól. :)
De az jól szólt a Zephyrekkel is. -
törölt tag
válasz fererencz89 #105783 üzenetére
Szerintem igen. Nekem 6000-es van, 89 dB-es álló hangfalat hajt.
-
-
dgyuri0123
nagyúr
-
Saughassy
aktív tag
válasz dgyuri0123 #105794 üzenetére
20 éve van meg nekem a Musical Fidelity X-A1, az kiszolgalta 17ig Zephyreket es most sincs nagy kesztetesem cserelni az Espriteknel. Mindig van jobb, valahol meg kell huzni a hatarokat. Szerintem eleg kiegyensúlyozott így.
-
törölt tag
válasz fererencz89 #105791 üzenetére
Persze, hogyne. Quadral Ascent 80LE, álló. Négy ohmos, 89 dB érzékenységű
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Saughassy #105795 üzenetére
Ha így gondolod, akkor biztos úgy is van.
Mindenesetre a MF "legalja" az X1. Az Esprit pedig sokkal jobb, mint anno a Zephyr volt. Osztálynyi különbség van közöttük. Természetesen a te döntésed, hogy nem szeretnéd kiaknázni a dobozban rejlő lehetőségeket."csak a zene van"
-
Saughassy
aktív tag
válasz dgyuri0123 #105798 üzenetére
Ezen (se) veszünk össze, 200khuf kornyekeig hallgatoztam a megboldogult Agria Audioban legalább egy évig. Mindenféle hangfal, mindenféle erositovel. Ez tetszett messze a legjobban. A Zephyr után nyilván érezhető az Esprit EX minőségi ugrása, de igazából az is a Triangle beugroja, mint ahogy az XA1 is. Ettől még mindkettő jó a maga kategóriájában. Vagy akkor nevezzük nevén: nekem tetszik. :) Amúgy árban is hasonlóak, simán egy kategória.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs