Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz dgyuri0123 #105732 üzenetére

Gyuri, értem én, hogy nézeteltérésetek van, de azért ha ismernéd személyesen őt, valszeg nem írnál ilyet, totál segítőkész, nagyon normális embernek ismertem meg. Ezt inkább a többieknek, a korrektség kedvéért leírom (igen, megvédem, de nem a cimbizés miatt).

Tudjuk be a fórum személytelenségének (mimika, satöbbi) a dolgokat és békéljetek meg, ki-ki a maga "oldalán" - hite szerint (ezért fogalmaztam így korábban).

Én mindkettőtöket láttam már, beszélgettünk, nem tudnám se Rád mondani, hogy akár hülye, akár rosszindulatú, se őrá.

Más utak, ahogy írod.. ő műszakibb szemmel közelít a dolgokhoz, az pedig ebben a topic-ban elfér, bár volt utalás valakitől arra, hogy igazából nem kellene ezt így bekategorizálni, de egyelőre még ez van kiírva rá, ilyen a topic neve, hogy műszaki szemmel, hát most férjen már bele, ha innen közelítve valaki még le is írja tapasztalatait. Vagy megpróbálja megmagyarázni azt, ami nyilvánvalóan fizikára vezethető vissza így vagy úgy, mert hullámok, rezgések, elektromosság, visszaverődések, bla bla, mi ez, asztrobiológia, vagy netán bölcsészet ?

Csak ennyi, semmi több, részemről.

Felnőttek vagyunk, ne küzdjetek. Elmondja egyik is, elmondja másik is a magáét, lehet, vinyl terén Te tudnád őt kikorrigálni jópár dologban, másban meg ő Téged, hát na bumm. Én is Hozzád fordulnék vinyl ügyben, ha elakadnék, mert tudom, hogy abban nagyon ott vagy (és ettől még lehetek süket, mondjuk szolfézs versenyt nyertem, egyszeri hallásra lossless-be kottáztam egy zongora kétkezes elég hosszú Bach-ot :D de az kúvarégvót igazsevót).

Ha mindkét hangszóródon megfordított polaritással úgy hallod, hogy máshogy szól mégis, az összefüggésben lehet az általam linkelt Klippel teszttel akár, magyarul befele könnyebben (vagy nehezebben) moccan a membrán ugyanakkora rámenő feszültségre, mint normál bekötésnél. Lehet, hogy a brit tudóska, aki egész életében ezeket függi, tudna még egyéb magyarázatot is hozni erre (ami tudományos, nem szubjektív!), de mi legalább gyanakszunk erre, aztán ... vagy az, vagy nem. Igazából nemtökmindegy ? Használd úgy, ahogy jól szól. Ezért küzd mindenki a maga rendszerében, mint malac a jégen, ha Nálad ez bekövetkezik-összeáll, öröm. Sokan nem tartanak még itt.

Ha befele könnyebben moccan a membrán, mint kifele (vagy fordítva, mindegy), és ezzel egy irányú a mondjuk így, legelső dob ütés jelalakjának felfutása (tehát pozitívba emelkedik), ott nagyobb SPL lesz, mint ellentétes bekötésnél. Főleg akkor, ha az erősítőnek nem erős a damping factor-a, Dénes pl. D osztályokkal fülel, ott nagyon erős a hangszóró kontroll, baszott sok a feedback mennyisége, az erősítő jobban "látja", hogy hogyan viselkedik a hangszóró, így kevésbé jöhet ki az a jelenség, hogy "tökmindegy a polaritás, ha mind egyforma". Egy gyengébb damping factor-ú erősítővel a hangszóró ideálistól való eltérései (ami óhatatlanul megvan) jobban kijönnek szerintem. De ez csak tipp részemről, semmi tudomány ! (max a nyelvét beszéljük, de nem vagyok műszerész, tudós, semmi). :R

@Mano66, ahogy én látom, és ez csak 1 vélemény a sok közül:
    - ezek a hangszórók, pláne hogy nem free-air vagy süketszobában vannak, mint méréskor anno, egy átlagos szobában/nappaliban, kicsit is közelebb a falhoz, 34Hz alá is bemehetnek (speckóban 34 az alja, ez mozira kívánhat még többet a legaljából, zenére tökjó szerintem)
    - 40-150W ajánlott teljesítmény gyártó szerint
    - a Yamaha-d speckók szerint 80W körül lehet 8 Ohm-ra (nem 1kHz hanem tényleges szélessávú tartomány + alacsony THD), ez lehet akár karcsú is, akár nem is, 90dB hangsugárzó érzékenységhez, amúgy szerintem normál szobai szintre elég, de diszkózni nem fogsz vele, 8 Ohm vs. 4 Ohm max teljesítményekből látszik, hogy jó eséllyel áram limitált kisebb impedancián, de mindegy is most..
    - 2.5 utas hangfalpárok, ráadásul bi-amping-ra van lehetőséged
    - lehet sub helyett megnézném, milyen, amikor bi-amping-olsz, a Yamaha-d outputjára kötöd a mélyszekciót hajtó végfokot (erősítőt), szintillesztesz "valahogy" gain-ek terén (mikrofon, vagy rosszabb esetben fül) és figyelsz. A Yamaha így a teljes mélyszekciótól tehermentesülne.
    - 8 Ohm-osnak írja a 2.5 utas hangszórópárt. Két-és fél utasok gyakran nem fix impedanciások, mivel legalul párhuzamosan kötve működik a két mélysugárzó, majd egyikük lekeverődik, másikuk pedig kereszteződik a mélyközéppel, ez impedanciában is változást okoz. Amire gondolok, ha igaz ez a teljes tartomány 8 Ohm dolog (ahelyett, hogy 4-8 Ohm-ot írnának), hogy impedancia korrekciót alkalmaznak, ami kihat a mélyszekció relatív maximális SPL-ére így, vagy úgy. Lehetne biztosan a hangváltót piszkálni, de ezt egy ilyen árú hangsugárzónál lehet, nem vállalnám be a helyedben (magamnak igen, bármikor). Bi-amping viszont nem véletlenül van rajta, hozhat feszesebb alsó tartományt a konyhára egy külön erősítő (főleg D osztály), mert ez a Yamaha na, szólhat szépen, de ha elkezded küldeni, elfogy hamar.
    - sub szerintem illeszthető, sokat kell játszani az elhelyezéssel és a váltási frekivel (meg ha lehetne, még a görbe meredekségével is), hogy jó legyen, de nem lehetetlen. Más lenne a helyzet DSP használatával, ott a sub-ot nyers szinten "nagyjából" belőjük (ameddig tudjuk, tehát kimaxoljuk a lehetőségeket kb.), majd a maradék esetleges kiemeléseket vagy ilyesmi anomáliákat a DSP levágja róla, még jel szinten nyilván.
    - de ezek csak lehet-ek, sok próbát igényelne, mi válna be jól, minőségi hangzást adva végül. Ezt nem feltétlen tudjuk így fotelből megszakérteni.

Kipróbálni viszont ki tudod a dolgokat, ha van kellő mennyiségű hifis segítőkész kontaktod, vagy valami hifi szalon, akármi, aki pénzért segít Neked (mondjuk egy sub-ot illeszteni első körben, JÓL).

Szerk.: elírások.

[ Szerkesztve ]

Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés