Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#159260) gbors


gbors
nagyúr

Porco Rosso / A vörös disznó (1992)
Elnézést a szabadonfordított magyar címért, de a hivatalos verzió (A mesterpilóta) szerzője érezhezően nem vette a címben rejlő felszínes referenciát...
A Studio Ghibli se nem korai, se nem késői filmje, deklaráltan felnőtteknek. Hősünk egy vadászpilóta, aki (vélhetően a háborúban látott borzalmak hatására) kissé antropomorf disznóvá változott, és a 30-as években szabadon felbérelhető vállalkozóként tengeti életét, többnyire az Adria kalózainak az idegeire menve. Egy szerencsétlen balesetben gépe csúnyán megsérül, és a gép javíttatása kapcsán... nos, érdekes új ismeretségekre tesz szert.
A Mononoke hercegnő alapján meglehetősen más filmet vártam. A Porco Rosso olyan, mint egy többnyire jól kontrollált olasz szappanopera - amikor viszont a rendező óvatlanul szabadjára engedi a szereplőket, akkor vagy valami elképesztően vidám tömegjelenetbe torkollnak a dolgok (fél Milánó női lakossága felbukkan repülőt építeni), vagy elkezdik fullba nyomni a kretént (ld. kalózok VS Fio), vagy esetleg egy olyan lenyűgöző szépségű jelenetbe futnak bele, amit Miyazakiékon kívül nem sok filmkészítő tud (Porco esti meséje a felhők feletti világról). Az egész filmet összefogó történet csak némi jóindulattal nevezhető sztorinak, sokkal inkább ürügy a fent felsorolt pillanatok összefűzésére - de összegészében az eredmény nagyon szerethető. Ebben persze nagy szerepe van a gyönyörű vizuális kivitelezésnek és a kitűnő zenei rendezésnek is.

Azt hiszem, nem ez a legalkalmasabb film a Studio Ghibli világába való belépéshez - ha viszont valaki szereti őket, akkor a Porco Rossoval sem fog mellélőni. 8/10.

#értékelés

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.