Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- tordaitibi: Chatcontrol
- Bitfenix Outlaw
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jokeph #83870 üzenetére
gban: jól gondolod. Ha nem akarsz vele sokat vesződni, akkor XT-IDE a te fegyvered.
A VRM már a Socket 5-nél előjött. Ott még ugye lineáris szabályozók voltak és néhány esetben kapcsolóüzemű. Az első melegedett ,mint a fen, az utóbbi meg nem. Sőt tovább megyek, több Speccy halálát okozta a 7805 stabilizátor, mert a házba zárva elmelegedett sok óra játék után.
A VRM evolúciója amúgy érdekes, mert az elején ugye 1 feszültség volt, aztán lett két fesz. Aztán jött amikor már váltogattak órajelet, majd már feszültséget is PowerNow, C'n'Q, speedstep (intel) Jöttek a különböző C state-ek, most már nagy sebességgel kapcsolgatják le a proci egyes részeit, váltogatják a frekvenciát. Bónuszként a TDP is hazudik, mert aTDP/Vcore áram helyett több is folyhat, Intelnél sokkal, de az AMD-nél is igaz ez. Ráadásul magán a FET-en a CPU áramánál több folyik a tranziens átmeneteknél. Ezeket a tranzienseket nem szeretik főként, és melegszenek jobban, mint korábban. Szkóppal nézve ezek a gyors állapotváltások nagyon jól láthatóak voltak. A szűrés sem volt elég hatékony, meg lehetett szépen figyelni ahogy küzd a VRM. Aztán jött a konklúzió: az FX-et nem szeretik a gyenge lapok, de szerintem közben az AMD-nek kellett volna szigorúbb követelményt megfogalmazni a gyártók felé.
-
Kicsit nem nézek ide, és 50 off?
Na akkor legyen még egy -
gban
veterán
válasz
#94257664 #83896 üzenetére
Sosem a haszon a cél nálam hanem a retro cuccok megmentése
Volt hogy minimum 20 munkaóra volt egy 478-as gépben amit 1500-ért adtam el
De hát ilyen a hobby.XT: értem, köszönöm.
Következő kérdés: az XT jól gondolom hogy nem kezel 1,44-es floppykat?
Mert 8 bites I/O volt a csomagban, és szerintem FDD vezérlő is van rajta. -
törölt tag
Semmi.
Külön van hozzá ISA buszos elemes kártya, de én nem kaptam hozzá sajnos.
Bootnál be kell gépelni az időt és az alapbeállításokat, azokat amiket a lapon nem tudsz állítani dip-el vagy jumperrel.
Nincs mit amúgy, nagyobb kihívás elé fog állítani szerintem minthogy "széjjel tudd keresni" magad rajta, több munkaórád megy el vele, és örülök hogy hozzáértőhöz kerülnek ezek aki rendbe is tudja tenni őket. -
gban
veterán
válasz
alvaro #48048 üzenetére
De jó hogy betettél egy fotót az XT-ről, meg írod hogy működik, pont most kaptam egy ugyanilyen lapot nakos1212 kollégától (sok egyéb mellett, hálás köszönet érte
), és a képed alapján nem hiányzik ebből se semmi.
Kérdés mindenki felé, az XT nálam kimaradt, ez az első lapom: itt mi őrzi meg a beállításokat? Se elem, se csatlakozó neki, akkor ez most hogy van
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #83890 üzenetére
Ha szeretsz kísérletezni, megnézheted hogy megy-e ugyanez 1T-vel.
Ha ez is megy, a többi finomítás már tényleg időrabló tevékenység, ami vagy hoz vagy nem a konyhára.
Magam részéről többnyire megelégszem az XMP profillal és a GDM OFF-al páratlan CL-es ramoknál.
Ha nem megy az 1T, az se tragédia. -
válasz
Bile Demon #83887 üzenetére
Megnézem. Addig nem is flexelek az eredményekkel. Ha beválik akkor lehet jobb lesz. Ha mégsem, akkor bedobom véleményre a retro resultokat. Aztán be is fejezem a Zen féle offot, és jöhetnek a félbemaradt tényleges retro projectek
#83888 : ok...megtalálom akkor sztem
-
Bile Demon
őstag
-
válasz
hokuszpk #83879 üzenetére
Szintén igaz. Azt meg nem is tudtam hogy a Nitrogénes neve LN2.
Nyugodtan lehet itt is folytatni, a #83880- ban leírtam miért. Jövök még a CB15/3DM2001/03 tesztekkel, javultak, azokat okvetlenül be kell dobni. Ha arn kollégát nem érdekli, akkor kérem hogy skippelje... -
törölt tag
válasz
DarthSun #83881 üzenetére
A RAM es az Infinity Fabric-al valo jatek az nagy gyorsulast tud hozni, gyakorlatilag mindig megnezem a RAM-nal hogy a legmagasabb kibirt orajel mellett milyen idoziteseket es subtimingokat tud - ez pepecselos de igy az osszes teljesitmeny ki van sajtolva belole.
Iinfinity Fabric tapasztalat szerint ugy a legjobb ha aranyos a RAM orajelevel, volt errol is cikk de mar nem emlekszem miert. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #83880 üzenetére
" B450 lappal visszazavarnának a retro topicba" -
Csak nem, nekem az egyik lapom AM4-es lapom X370-es.Zen 2-nél (is) kulcsfontosságú a jó hűtés, aki maximalista annak meg az épített víz.
Sajnos a gyenge pont a CPU-n belül van, túl kicsi a hőátadási felület a prociban, ezért lehet pikk-pakk "felforrtyantani" 90 fok köré.3600X-em akkor ment a legjobban amikor fűtéscsere okán 2 éve januárban 1 hétig nem volt fűtésem, és 12 fok volt a szobában - szépen kitartotta a 4,4 GHZ-es boost clk-t.
Normál szobahőn (22 fok nálam) már csak 4,325 GHZ-re volt hajlandó boostolni.#83881DarthSun: "visszavágja CL20- ra" - páratlan CL értékhez kell a GDM OFF., mint nemrég írtam.
Csak nem minden konfig bírja a GDM OFF-ot stabilan, ezt is ki kell tapasztalni. -
válasz
#94257664 #83877 üzenetére
Épp végeztem az ellenőrzéssel.
Igazad van, mert most teszteltem.
- 3600/CL19 def - visszavágja CL20- ra, de ez egy dolog, ilyen a RAM
- minden defre+DOCP - nő a tesztek eredménye
- persze Nitrogén meg ilyesmi megállapítások, sok bizodalmam nem volt benne, mindössze csak idéztem, de most a saját tesztek is cáfolják. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83876 üzenetére
"Különösen az eddig összegyűjtött LN2-eredmények fényében úgy tűnik, hogy a PBO értelmetlen."
hát. ha valaki ln2 -vel tolja, oda tenyleg ertelmetlen, azt ugyanis jobb korokben extreme tuningnak hívják
@#83877 : nalam single core terhelesen 4.7 fole is megy
( lasd : core1 max. )
@arn : reszemrol befejeztem, ha DarthSunt erdekli a tema, majd a Zen2 vagy Zen3 topicban folytatjuk.
-
arn
félisten
Sracok, nem lehetne ezt a nem retros szoveget mashova vinni?
-
törölt tag
válasz
DarthSun #83876 üzenetére
Hat ez lehet folyékony nitrogénnel így van, de egy 5700G kiengedett PBO-val fel tud menni 4.6-ig és bizony lehet érezni/látni hirtelen terhelésnél.
Összeszedhetsz a netről olyan infókat amik téged igazolnak 1-1 sarkos esetben és szembemehetsz az összes tesztoldal és az AMD ajánlásával, de magad alatt vágod a fát vele, hiszen teljesítményt hagysz az asztalon, amikor meg nem is kéne az allcore magas órajel, akkor meg feleslegesen fogyaszt... -
Ezt a cikket elolvastam. Érdekes, a vége pedig KO (igaz hogy Gugli fordítás, gondolom(látom) nem pontos) :
Különösen az eddig összegyűjtött LN2-eredmények fényében úgy tűnik, hogy a PBO értelmetlen. Az általa emelt korlátok nem korlátozzák a teljesítményt. Sokkal fontosabb a hőmérséklet, és a CPU még folyékony nitrogén-hőmérsékleten is remekül növeli az órajelét anélkül, hogy a PBO-n változtatna, és valójában a PBO rontott a teljesítményen a Gigabyte vagy az összes X570 kártyán lévő hiba miatt. A PBO még a 3900-szorosra nem minősített Wraith-Spire hőmérsékleten sem hozott jelentős változást. Dolgozunk azon, hogy meghatározzuk, melyik beállítás korlátozza az órajeleket 4,2 GHz-re LN2 alatt engedélyezett PBO esetén, és hogy ez más kártyákon is előfordul-e, de az ítélettől függetlenül még mindig nem fedeztünk fel egyetlen forgatókönyvet sem, amelyben a PBO értelmes lenne. teljesítménybeli különbség.
Azt is meg kell jegyeznünk, hogy szerintünk a Ryzen 3000 processzorok nem rosszak, és az egyes SKU-kkal kapcsolatos véleményeket megtekintheti értékeléseinkben. A Precision Boost finnyás fájdalom a véleményezők szemszögéből, és egy intelligens módszer a teljesítmény csökkentésére AMD (és talán fogyasztói) szemszögből. A Precision Boost OVERDRIVE és az AutoOC rosszul elnevezett és rosszul magyarázott funkciók, amelyek alig csinálnak valamit, és csak arra szolgálnak, hogy megzavarják a vitát.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #83797 üzenetére
Én igyekeztem azért '99-től képben maradni.
Ez többé-kevésbé sikerült is, de sok cím nem is amiatt maradt ki, mert nem futott volna, hanem mert egyszerűen nem érdekelt. CODból pl asszem a legelsőt játszottam csak, az NFS sorozatól a 2 és a 4 tetszett a Porschés résztől kezdve "levettem a kezem" a sorozatról, max néha rápillantottam.
Volt egy, ami a Burnout Paradise enginejére épült (2011-12 körül), de egyrészt elég vacakul ment az akkori gépemen, másrészt mindig úgy voltam vele, hogy ezzel az erővel BP-zhetnék is, ott legalább jobban törnek az autók és a várost is ismerem.A P3-as időket ami nekem 466-os Celeron idők voltak, meg Red Alert 2-vel (később) C&C Generalsal, Popolous 3-al, Carma2-vel, Dungeon Keeper 2-vel, Rally Championship 2000-el, Midtown Madenssel, Streets of Simcity, Delta force 1 és társaival töltöttem el. Remekül
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #83789 üzenetére
Megvolt ezeknek a varázsa
de azért újra mai játékok alá erős lenne...
-
zsid
senior tag
válasz
MasterDeeJay #83852 üzenetére
Én is rendeltem múlt héten egy kínai lapot, remélem nekem is bejön majd.
-
jokeph
nagyúr
válasz
#94257664 #83858 üzenetére
VRM témában (AM4-ről lévén szó főleg most) leginkább a VRM komponenseinek a képessége/minősége számít, hogy hány fázisos az háttérbe szorult.
Ott van pl. a táblázatban a duplázott 4+2 fázisos Asus CH VI Extreme (X370), ami még mindig bőven királynak számít, sok X570-es lapon gyengébb a kivitelezés - érdekes módon B550 esetében jóval erősebb megoldások jöttek.Az okés hogy az átlag VRM -es lapok is elhúzzák pl. a 3900X-et, csak azért gondolom nem mindegy hogy a VRM 100 fok körül lézeng, vagy a 60-at se éri el.
FX: itt a legtöbb lap VRM-je egyszerűen nem volt elég jó/nem az FX-re volt elkészítve, jó pár FX előtti lap utólag kapott fércelt BIOS támogatást, és pár dologhoz hozzá se lehetett férni.
A gyengébb lapokban alapból elvérzett bármelyik FX8xxx, soknál az OC volt felejtős/barkács hűtéssel elkocogott, és szép kevés acélos lap készült, ezek is inkább már a vége felé, ezek alól egyik gyártó sem volt kivétel.
-
Ez mennyire szamit elfogadott retronak?
-
válasz
MasterDeeJay #83852 üzenetére
Csúcsragadozó ! Ha lesz időd futtassál már rajta egy 3DM2001- et, lefut Win10 alatt, bár az eredmény kisebb mint XP- vel. Nálam a jelenlegi setekkel a Zen 81171- et hozott.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83857 üzenetére
"Néztem a 3700X- et is amúgy, de az most érdekes módon drágább mint a 3800X."
ezek szvsz mar beragadt keszletek, ha mindenigaz, 2021 Januarban vettem a 3800XT -t, ( az elozo oldalon linkeltem az elso elmenyemet, ott a datum ) amit kb. 2020 Aug tajan jelentettek be ; a "sima" 3xxx az jo 8-10 honappal elotte jelent meg ; az 5xxx is mar tobb, mint 1 eve piacon van.
-
törölt tag
válasz
DarthSun #83853 üzenetére
Ezt mondtam én is, gyakorlatilag az OC beállítások mókusvakításnak vannak a Ryzen lapok BIOS-aiban, ha beállítod az XMP-t a memóriára, és a Precision Boost Overdrive-ot a procira, akkor még alulfeszelni lehet érdemes, mert ott bőven van hely kísérletezésre általában és a hőfokcsökkenés tud jelentős lenni, sokkal fejlettebben tudja magát szabályozgatni a proci mint bármi kézi nyüstölés.
A VRM témáról az a személyes tapasztalatom (megkövezni ér, mert ez minden tudományos megközelítést nélkülöz, csak tapasztalaton alapul), hogy iszonyat mód túl van lihegve, egy-egy FX és I9 9900k gépnél láttam throttlingot és VRM fuldoklást, de ezek mind széthajtott esetek voltak alapból hírhedt szériákból.
Nem azt mondom, hogy hű de fasza dolog 5950-et pakolni A320 lapba, de sokkal kisebb gyakorlati jelentőségét tapasztaltam, mint amekkora segget kerítenek neki.... -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83854 üzenetére
sokadszor hangsulyozom, alapon hasznalva.
ppt-tdc-edc plusz a homerseklet ezek a fo limitek.
de ! ha attersz manualis modba, akkor semelyik limitet nem checkeli."szerk : a linkelt táblázatban viszont az OC 5950- hez tartozik egy 200A- es oszlop "
a kulcsszó : OC
-
-
válasz
DarthSun #83850 üzenetére
A nagygép ami a profilomon van. Lga3647 skylake-sp, quadro, tesla..
Ház chieftek kukázott. Tesla meg titanx(m)-vé lett moddolva azaz annál jobb picivel (árban 63eft+áfa volt) arányaiban halk olcsó arctic p8 ventikkel.
A kínai x99 jingsha lapot visszasírom azért a 18 magos 2686v3-al meg ddr3 ecc reg-el allcore 3.5ghz jól ment.
Kínai lapokról csak jót tudok mondani, talán a 10-20eft közötti kategória volt gyenge de az érthető. V3 xeonok szerintem a 3gen ryzenig best buyok voltak játékra most inkább csak többszálú dolgokban érik meg. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83848 üzenetére
200A -s keretu proci nincs, PBOval ha jolemlexem 140A az EDC, es ez az 5950 -re is megall.
igyekszik betartani, de megegyszer : ha alapon hasznalod, akkor 105W es betartja.
boosttal 142W es azt is tartja.
de ez nem ilyen fix szamitas, a terheles fuggvenyeben valtoztat mindent ; ugye ha elkezded terhelni, akkor megemeli a frekit, ha tenyleges terheles van, akkor nő az amper, meg a proci ellenallasa ezert esik a fesz ; errol szol az egesz boost rendszer, hogy masodpercenkent ezerszer ujraszamolja, hogy mi a megfejtes.
no mind1, már tényleg nem idevalo, itt az oldalon ha jolemlexem a 2xxx szeria tesztjenel le lett irva a boost ( avfs/pb/xfr/pbo ) mukodese, most eppen nemvagyok search & link allapotban - ha erdekel majd utanamesz. -
válasz
MasterDeeJay #83847 üzenetére
A nagyxeon géped akkor milyen is ?, lap ház, stb. A kínai desktop lapokkal voltál sokáig, akkor azok nem jók ? Vagyis desktop lap szerver chipsettel...
-
válasz
hokuszpk #83846 üzenetére
Ki beszélt itt Intelről? Nagyon nem szeretem amikor elfogultnak gondolnak, mert az megkérdőjelezi a szakmai hozzáértésem. Az FX elsők között volt itthon a kezemben és elég hamar kiábrándultam belőle. Cserébe sokat tanultam a TDP/áram csúcsok méréséről. Mind a két oldalról olvasgatok whitepaper-ket és előfordult, hogy megjelenés előtt kaptam tesztelésre gépeket, rendeltem adott CPU-t/rendszert. Most pl. az új Intel generációval vagyok elégedetlen, ahogy korábban az FX volt a fekete bárány. De ugyanígy megvan a véleményem az Intel féle 14+++ mókáról és a szállítani képtelen AMD-ről is.
Visszatérve a TDP-re: Ryzenről mondjuk olvasd el ezt: [link] és esetleg ezt: [link] Láthatod, hogy a TDP-t már nem a maximum felvett teljesítményt jelenti, hanem egy elvontabb dolog lett ahol a különböző részlegek szüksgéletei, a pillanatnyi hőmérséklet és sok más dolog alapján vezérlik a CPU-t, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa. Ezért sem érdemes már kézzel bohóckodni. A TDP már régen nem a maximumot jelenti, hanem egy valahogyan kalkulált átlagot jelent ahol tized másodpercekre a TDP-hez tarozó áramok többszöröse is folyhat.
-
válasz
DarthSun #83845 üzenetére
A táblázat megvan. Mondjuk ebben 100A- ig kisebb légárammal, 150A- ig nagyobbal elmennek a nagyobb procik is. 200A már nem javasolt.
P=UxI
105=1,12xI
I=105/1,12=93,75A - ha betartja a 105W- otAMD esetén betartja ?
A hsz- eket már nem találtam meg, reménytelen ekkora előzménylista esetén...
(#83846) hokuszpk : nem tartja be eszerint, mivel a szimpla CPU kijelzésed is 174W, a 2700 pedig 65W- os a gyári spec szerint.
-
válasz
hokuszpk #83846 üzenetére
Elvből nem veszek már sima asztali cuccokat (lap+proci+vga fronton) ryzen szerver/workstation megoldása az threadripper/epyc meg nem eléggé elterjedt hogy olcsó legyen. Ilyen szemponból xeonok sokkal olcsóbbak.
Amúgy visszakereshető 10+ éve amd fan voltam gyakorlatilag 386, 5x86, socketA, 939, am2, am3 x6-ig aztán Fx-ek gyengék lettek és amíg nem jött a ryzen addig totál logikus volt xeonosdi ami beszippatott és nem amd fan lettem hanem workstation és szerver fanabban meg intel előnybe van a használt piacon nem is kicsivel. Tény hogy ryzen 3 gen óta igencsak kívánatos és jól sikerült de nekem nem alternatíva.
Ha lesz valami olcsó epyc akkor simán lecserélem a nagyxeon gépemet rá.
Ja és persze videókártyából sem lehetne rám mondani hogy nvidia vagy ati, ami éppen jön, most quadrókkal és teslákkal elvagyok de firepro kártyáim is voltak.
Hwinfo nekem itt írja a tdp-ket:
356w a max limit.
Ez amúgy egy 24eft-os buta ES skylake, elég gyenge egy szálon. HT nálam off mert úgy 3,2ghz felett is turbózik attól függetlenül hogy mi is a turbó táblája.
Állítható is, illetve van intel speed shift de azt letiltottam mert ennél a procinál káosz módon működik. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
frescho #83843 üzenetére
tulsagosan Intelen vagytok szocializalodva. A 142W max. az a kicsi procinal is 142W meg a nagy procinal is 142W. Miert terhelne jobban a masodik 142W ? Eddig alapon 1 Ryzenem sem lepte 4-5W -nal nagyobb mertekben tul az AMD altal megadott limitet.
anno tuninggal mar az 1700-at eltoltam 200W kore, a topicjaban megtekintheto, 125 foknal throttlingolt a Tomahawk B350 vrmje, a lap azota is koszoni jolvan, a latokoromben mukodik ; talan mar 1+ eve is annak, hogy gyorssegelykent odaadtam cimboranak.
vagy ittvan pl ez az ac 4G -n stabteszt cimszóval picit megfingatott 2700. ott alul, 201W cpu + soc.
ez a proci most épp itt ketyeg nalam.
** Most nezem, ez is a B350 Tomahawkban lett megkergetve -
válasz
MasterDeeJay #83842 üzenetére
Az is lehet hogy fesz csúcsokat írtak, vagy Watt
Próbálom keresni az előzményekből, de csak a VRM speceket találtam meg eddig, kár hogy bezártam azt az oldalt. Táblázat volt, melyben procik és lapok sorakoztak, a megfelelő kombinációk esetén pipa a cellában.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #83842 üzenetére
Hát, a TDP nem is a fogyasztást fejezi ki emlékeim szerint. Hanem egy olyan - elektromos eszköz által leadott hőteljesítmény - amire a hűtést méretezni/tervezni illik.
A fogyasztással ugyan párhuzamban mozog, de közvetlenül nem fejezhető ki belőle egyértelműen, és ahogy írtad unlocked CPU-nál nem is értelmezhető mivel dögrovásig lehet kínálni a cuccot.
Amennyire nézem, a 2 CPU gyártó máshogy számítja ezt az értéket és tuti nem a csúcs van megadva hanem egy nagy átlag (osztályba sorolás) amibe a legtöbb chip belefér biztosan, ha több jelentősen eltérő chip (CPU) van akkor szükség szerint létrehoznak annyi osztályt amennyi kell - mert hát ugye valahová mindent be kell sorolni.
No persze ez csak az én meglátásom, várom az észrevételeket és korrekciókat.#83843frescho: ilyen szépen nem tudtam volna kifejteni soha.
FX: igen, és sokan nem értették hogy hogyan megy el egy 6 magos Thuban 125W TDP-vel gond nélkül, míg ugyanabban a lapban egy szintén 125W TDP-re besorolt FX8xxx meg throttlingolt a VRM elégtelensége miatt. -
válasz
hokuszpk #83840 üzenetére
A tápellátást jobban meg tudja terhelni a nagyobb processzor, még akkor is, ha a max TDP megegyezik. Régen ugye a CPU tápfesz*áram szorzatból egyértelmű volt mire kell méretezni. Ma már a TDP nem azt jelenti amit régen, hanem egy csúszó ablak van ahol az arra átlagolt fogyasztás nem haladja meg az adott számot. Egy erősebb, vagy húzott processzornál a tápellátásért felelős FET-ek, kondik, tekercsek terhelése sokkal nagyobb, mert a pillanatnyi áram jóval nagyobb lehet. Ezzel arányosan a melegedés is nagyobb, vagy ha a szűrésért felelős alkatrészek nincsenek megfelelően túlméretezve, akkor ott is lehet probléma. A FET ráadásul igazán tranziens állapotoknál melegszik igazán. Bónuszként itt már nem csak sima PWM-ről van szó, hanem a szabályozási frekvenciát is változtatják. Amúgy nem újkeletű a probléma, már az FX szériánál is okozott ez gondot. Volt ahol akár 6 magos Thuban, vagy szénné húzott X4 simán ment nagyobb, de egyenletes terhelés mellett, míg az FX gyilkolta a mobo-t, throttlingolt a táp részleg stb. már alap beállítás mellett is.
-
válasz
hokuszpk #83840 üzenetére
Tdp tüske elég fura elnevezés.
Intelnél ugye a tdp az valami varázsszám (mesés). Nálam a 20 magos xeon 135w-os de total tdp meg 360w max turbóval. Kb 2x-3x akkora szokott lenni a total tdp limit mint a megadott (ezt lehet tüskének nevezni talán). De ez csak xeonokra igaz. Asztaliaknál számomra érhetetlen hogyan számolnak (Unlockednél meg alapból nincs értelme a tdpnek)
Amdnél nem tudom hogy működik de kétlem hogy a max tdp lenne megadva.
Aida cpu cpuid résznél vannak infók tdp szintekről intelnél de megnézem majd egy céges ryzen gépen mik vannak ott. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83838 üzenetére
abba a boltba ne menj tobbet. fesz es homerseklet tuskek valoban vannak, de TDP tuskek nemleteznek, meg van adva, mennyi a TDP, annyibol altalaban meg is all a mutatvany.
PBOval tobbet eszik, de ott is meg vagyon adva, hogy 142W a teteje, ha nem piszkalod, akkor az is megall kb. ott ; ezt a legdzsunkabb A320 lap is tudja kezelni.
ha meg tuningolsz, az egy masik kerdes, nezd meg mennyi van megadva az Alderre PL2 limit cimszo alatt; oszt az még nem is tuning.
-
válasz
jokeph #83836 üzenetére
Régebben néztem ki a lapot, gondolkodtam rajta egy ideig, ami itt hasznos is lett, mert pont a kifogyás előtt vettem meg, amikor bedőlt az ára. Bentvan a támogatási listában a 3800XT és az 5800X is, gondolom bírná, de a kiugró TDP tüskéket magyarázgatták, ami miatt nem ajánlott. Nem értek hozzá, de mindegy is, mint mondtam eleve a 3800X- et választottam célirányosan. Bármit választunk, mindíg van(lesz) jobb. Úgy döntöttem hogy nekem ez bőven elegendő.
XMP-vel (D.O.C.P.) - ezt még ki sem próbáltam, egyelőre a korábban részletezett full manual BIOS set van kipróbálva, ezt el is mentettem a BIOS user menüjében. Nyugis tempóban tolom, de nem kizárt hogy még a mai nap kipróbálom az XMP- t, azt a legkönnyebb, csak engedélyezem a jelenlegi beállítások mellet, aztán vagy megy, vagy nem, de mennie kell mert ez gyári RAMset, a 3800X MC- ről pedig azt írják hogy még 4GHz- en hajtva(jobb lapokkal, erősebb hűtéssel még felette is) is megy, tehát a 3.6- al nem valószínű hogy gond lenne.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #83833 üzenetére
OpenArena jó erre mert bármin fut szinte, és minden erőforrást kihasznál, ha engedve van neki.
-
válasz
fatpingvin #83833 üzenetére
Jogos, az a legjobb teszt ha az adott konfigot a futtatandó programmal, játékkal próbáljuk ki
-
válasz
envagyok #83831 üzenetére
Tapasztaltam én is hasonló anomáliákat, és nemcsak a 2000- essel. Valami az oprendszer setup/driver szinten nem kerek ilyenkor. Driverek gyalu(a könyvtáraik is), utó-tisztítás jV16PowerTools- al, majd ismét fel a chipset+video driverek, ez megoldja, ha mégsem akkor teljes reinstall.
-
válasz
Bile Demon #83827 üzenetére
Ismét hasznos info
Kb 2 nagyságrenddel gyengébbek a ramjaim, mint a Tiéd. 3600/CL19- nek mennie kell elvileg, ennyi az XMP- je, rápróbálok azért a leírtakra, hátha jobb chipek vannak rajta, mint a gyári spec, sosem lehet tudni.
(#83828) Fred23 : kisebb mértékben lehet következtetni a gamek alatti teljesítményre, pld a 3DM2001 alatti Nature tesztből, korhű, de még félretro konfig esetén is. Ha ez relatíve magas FPS- el fut, akkor nem lesz gond a játék alatt. Nagyrészben viszont csak pontverseny az egész, főleg extrém-tuning esetén. Ettől függetlenül bírom ezeket a bench programokat, be is teszem a tesztsorokba.
#83830) hokuszpk : a 20- ast még nem is futtattam, megnézem majd ha meglesz a RAMset végleges variánsa. Ez a lap van a gépben. A netes vélemények ellenére, melyek sokszor elég szigorúak, gondolom hogy elmenne benne az XT is, de végülis mindegy, mert akkor is az X- et vettem volna.
-
envagyok
veterán
Itt sokan bencheltek 3dmarkokkal.
Mostanában valahogy meghülyült a 2000-es.
A 99 és a 2001se hibátlanul fut, de a 2000 teszt indítás után leáll, és kidob az asztalra. Ha ezután nem indítom újra a gépet, akkor következő indítási kísérletnél panaszkodik, hogy nincs dx7 kompatibilis hw.
Találkozott valaki ilyennel? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #83825 üzenetére
szerencsére a procim nem olvasta azt a tesztet
rátettem az addig is használt Freezer 33 Plust aztán rácsodálkoztam."A neten láttam 2 táblázatot is, hogy az XT már nem ajánlott a lapomba(azt már régebben vettem, de jól tettem, mert már kifogyott az árukereső szerint),"
nekem B350 PC-Mateban volt, melyik lap, amibe nem ajanljak ?
-
válasz
DarthSun #83823 üzenetére
Nagyon úgy tűnik, hogy nincs játékokra ultimate tesztprogi. Legjobb azzal mérni konkrétan, amivel az ember játszik. Mégis tökre örülnék, ha nem így lenne, ha lenne valami olyan, aminek a számaira valóban lehet hagyatkozni, amivel mérve a konfigok közti erősorrend pontosan, arányosan látszik.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #83817 üzenetére
3600 CL18 v CL17 (ha bírja) jobb lenne a 3200 CL16-nál. A magasabb órajel miatti nagyobb sávszélesség a legfontosabb. A késleltetés meg kb. ugyanannyi. Azt is tudni kell, hogy a ZEN handicappel indul mem. késleltetésben, mert az adatnak át kell menni a CCD és IOD között is, ami extra idő és ezen az extra késleltetésen javítani az FCLK=MEMCLK növelésével lehet valamelyest.
-
válasz
jokeph #83824 üzenetére
Emiatt a kínai lapnál nem is foglalkoztam az allcore turbóval, nem is fogom alkalmazni, hobbigépnek így is brutál teljesítmény, ahhoz képest hogy 2014- es CPU, de mai felhasználásra is ok. 4+2 fázis, de a VRM gyárilag aktív hűtésű, ami sztem pozitívum, de azért nem kell határra cibálni. Így is tökéletes, ill annál egy kicsit jobb.
Akkor a CB teszt nem fog javulni - de azért majd csekkolom
MaxxMem2 : mindegy hogy hova állítom a ramot ?
Eszerint rápróbálok a CL17- re is, ha a 16 nem lenne stabil -
válasz
hokuszpk #83822 üzenetére
Ja igen, 105W mindegyik(ami amúgy érdekes ellentmondásnak tűnik), de
- a PH tesztben írták hogy az AMD vízhűtést ajánl az XT- hez, nálam kilőve, soha nem használok vizet
- itt a topikban kaptam infót hogy elmegy egy jó léghűtővel is, de mégis kilőttem
- mivel a turbót kapásból le szoktam tiltani, ezért nekem nem lényeg hogy az XT 200MHz- el magasabbra turbózik. A neten láttam 2 táblázatot is, hogy az XT már nem ajánlott a lapomba(azt már régebben vettem, de jól tettem, mert már kifogyott az árukereső szerint), az X pedig ki van pipálva
- 4GHz allcore volt a cél, ezt az X is tudja
- a többi indokot meg már leírtam... -
jokeph
nagyúr
válasz
kínaiba a 1680v2-őt nem merném cibálni.
1650v2-nek is 3,9 GHZ a vége all-core, és érezhetően melegebb a VRM hűtője mint a 1620 esetén (kapott is aktív hűtést).
1620v2 sem ment többet 4,0 GHZ-nél all-core, vagy tényleg a VRM limitál és/vagy a BIOS (is).
Combos X79-es lapban ezek simán mennek erőlködés nélkül 4,2-4,6 között.
Az E5-1xxx széria a kedvencem, mert vagy részben vagy teljesen szorzózár mentesek, illetve alapból nagyobb base és turbó CLK - ezt sok program szeresse. U:CB teszt: nem foglalkozik a ram setuppal, akár alapon is lehet (2133MHZ), azt nem méri csak a CPU nyers számítási kapacitását.
MaxxMem2: ez meg csak a ramot áteresztőképesságát vizslatja.Zen2: de, van páratlan CL is, nálam pl CL17 van a 3600X-nél, a ramok is CL17-esek (GDM OFF kell hozzá) - bár sokan panaszkodtak hogy nem megy vagy nem stabil, lehet nekem csak mákom van a 4*8 GB ramommal (sanszosan a lap is besegít ebben - Asus CH VI Extreme).
-
válasz
Fred23 #83816 üzenetére
Érdekes effektusok amúgy. Pld a modern+retro aberrációm :
- az 1600AF+Asus Prime lap kombiban a 3DM99 fut, de szemre szaggat, pontok is alacsonyak
- 3800X+Asus Pro lapban : fut, vajsimán megy szemre(száguld), de az FPS kijelzés 3-4 körül mozog, a végeredmény is ennek megfelelő, ultra-alacsony, 30-40 körüli. Gondolom a kis helyiértékű változó miatt negatívba vált a mérőszám -
válasz
hokuszpk #83818 üzenetére
Nembaj
, ha megközelíti az is jó, nem kell mindíg a legjobbnak lenni
. Amúgy látom hogy a második sorban levő proci/settel így is egálban van, annak ellenére hogy mankóval közlekednek a ramjaim
Szubjektíven pedig : ugye nekem mégújabb élmény az egész, iszonyatosan gyors a gép, a boot, meg minden, de mi a legfeelingesebb...kitalálod ?...hát az hogy 3DM2001 alatt szinte végig kiakad az FPS mérő-óra -
hokuszpk
nagyúr
válasz
" köszi a viszonyítási alapot, ez szuper, tehát ha engedélyezem a turbót, meg be tudok lőni egy elfogadható RAMsetet, akkor 2322- őt legalább illik hoznia "
ezt igy ebben a formaban... nembiztos, en 3800XT -rol regeltem, neked sima "X" van, az XT picit magasabbra turbozik, meg szerintem tovabb is tudja tartani.
-
válasz
jokeph #83776 üzenetére
Nálam sem lényeg a fogyasztás, csak a VRM- ek miatt vettem kisebb TDP- t, a kínai lapba 90W asszem a 2640, a Zen- es lap már talán olyan közepes, ott túl is léptem picit a 100W- ot(105), de mint írod még a kínai is jól bírja elvileg, csak nem szeretném ha kigyulladna
Igen, azt néztem hogy a 2640 defaultban is kicsit a tuningolt 1366 fölé megy, azért is mondogatom hogy képes helyettesíteni, legalábbis az én szempontjaim szerint.
6C/12T, igen, az már a 1366- ból az álomprociA RAM a gyenge pont, de majd megnézem(az következik). Occsó GSkill 3600/CL19, gondolom hogy azért menni fog 3200/CL16- ot, CL17 asszem nincs a Zen MC- ben, vagy nem lehet szinkronizálni. Esetleg kipróbálom az XMP- t - 3600/CL19, ölég az
. Ha nem jön be, akkor megy a tesztlapba(1600AF+Prime, ott 2666 a támogatott, azt tudja CL16- al, ha jól emlékszem), ebbe a lapba meg veszek 2x32GB gyorsabb modult.
CB23, MaxxMem2 teszteket megejtem majd.(#83778) FoxiestFox : hogyne, ez van most a retro állomáson, meg is néztem megint a Csillagok között című filmet hogy szokjam az idődilatációt
(#83802) jokeph : a D0- ás 3GHz- esek nálam alig-alig melegszenek, ráadásul az egyiket hajtottam @4GHz- en, csak langyos ott is. A P4EE 3.4@3.7Ghz pedig fémhideg, ha a hűtő aljára teszem az ujjam.
A tuningolt Barton viszont olvasztja a gépet. Persze ezt már sokszor leírtam, de nálam evvan.(#83803) arn : sebességben tuti, lenyomja @2.6GHz- en is alaposan a @4GHz Prescottot. És persze, nyilván a C2Duo sem melegszik, az analógiám alapján az már jéghideg
.
(#83806) zotyesz66 : +1, de inkább +sok
(#83812) hokuszpk : meglátom, az Aida stresst sem szívesen futtatom egy gépen sem, a hardvereket nem ilyen extrém terhelésre tervezték. Korábbi videokártyákat pld valamelyik extrém teszt ki is nyírhatta, asszem.
(#83815) hokuszpk : 2079 <---> 2322 - köszi a viszonyítási alapot, ez szuper, tehát ha engedélyezem a turbót, meg be tudok lőni egy elfogadható RAMsetet, akkor 2322- őt legalább illik hoznia
-
válasz
Fred23 #83798 üzenetére
A Radeon DDR-t és a Kyro I-et próbáltam eddig, előbbivel kicsivel kevesebb pontot kaptam, a Kyro-t viszont nagyon nem szereti a sima 3DMark2001, tán mert DXTC 1 és 3 textúratömörítést szeretne használni, amire ez a kari nem képes (DXT1-et tud), így aztán alaposan lepontozza. Nagyjából a helyzet az, hogy ahol a 3DMark2001SE 2400 pont körül ad, ott az első kiadású 3DMark2001 alulról karcolja a 2000 pontot.
Az fps-ek megvannak, de a pontokat fukarul méri. Nem tartom korrektnek, a későbbi kiadás reálisabb eredményt ad. -
-
-
válasz
FoxiestFox #83797 üzenetére
Akkor ha jól sejtem Ti naokssal nálam fiatalabb, 30-as generáció vagytok.. Nekem volt KT7A Thunderbirddel, (haszas éveim közepén, mikor pénz nem számít, jó gépet akarok.. persze attól még messze volt, de na, így utólag 3-4 havi akkori fizu volt az a konfig...) amíg aktívan használtam nem volt vele ilyesmi bajom, ez nekem új.. Vagy ez már a megöregedett deszkákra érvényes?
-
jokeph
nagyúr
válasz
zotyesz66 #83806 üzenetére
Nekem fűtőtt encode alatt mint állat a stock rézmagos hűtővel, a TT hőcsöves tornyhűtővel már csak max 70 fok volt stabilan, ezt tartotta 24 óra munka alatt is.
MSI 875P Neo Fisr (rev 2), Abit IC7G lapokban. -
-
zotyesz66
őstag
Már többször szóba került ez, hogy kazán-e a Prescott? Jó alaplapban szerintem nem feltétlenül. Már írtam egyszer-kétszer, hogy volt 3.4 GHz-es Prescottom, MSI 875 Neo alaplapban és a gyári rézmagos Intel hűtővel sem viselkedett kazánként. Teljesen kezelhető volt a hőmérséklet. Másik alaplap meg lehet, hogy szétfűtötte volna.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3205
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX Z490-G Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest