- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ityam
őstag
Sziasztok!
Tegnap sikerült végre egy ISAs alaplapot beszereznem nem vészes áron. Egy Abit VH6(sima. nem II nem T)-ost. amiben egy 667 es celeroncs volt.
Itthon vettem észre hogy kb 4 púpos kondi van az alaplapon és 2 legalább ki is folyt. Ezt isopropil alkohollal és fogkefével letisztogattam. Meglepetésemre rendben el is indult a gép miután összeraktam. Win98 is felment rá vagy 3xvalamiért az unofficial SP3 teljesen hazavágja. Szóval nem erőltetem azt tovább. Valszeg kéne egy Angol win98 at szereznem. tippem szerint a magyar nem tetszik neki vagy nem tudom.
Kérdésem: mennyire szabad büntetlenül használni az alaplapot púpos kondikkal?
ilyen alaplapnál halmozottan veszélyes OCval próbálkozni?
A 667 es celeronon jól emléxem, hogy már nem mentek 1000MHzen? 633asok rémlik hogy sokszor mentek 950 en de a 667 ről nincsenek ilyen emlékeim régről.
Neten Tualatinhoz a VH6T-t ajánlatják illetve a II-t, de nem tudom hogy a simába biztos nem menne e a Tualatin. Valaki ha esetleg tudja hogy megy e benne vagy trükközéssel megy e csak és tudja hol van leírva a trükközés azt megköszönöm. -
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #82994 üzenetére
Egy kis szösszenet ehhez kapcsolódoan:
Meg volt már a 64 MB-os GF3 Ti 200-am (a rendes 128 bit ramos kivitel, mert ebből is volt agyoncsapott 128 MB-os 64 bites verzió), a kollega meg mutatja büszkén hogy vett egy 128 MB-os GF4 MX 460-at.
Na mondom, akkor lássuk, hogy mennek a game-k.
Nézegetem, mondom nem rossz, nem rossz, de itt-ott hiányzik valami, meg mintha nem lenne fluid az élmény.
Másnap visszamentem a GF3-al, na mondom ezt pattintsd be (előtte leszólta a 64 MB ram miatt), berak, játékok indítanak azt áll leesett nála. Én meg csak vigyorogtam.
Mondom, látod a Vram nem minden, a GPU tudása is számít. -
-
válasz
KROK640 #82993 üzenetére
Igen, és úgy néz ki még jó darabig jó lesz fő gépnek is, mivel van Win11 driver is a laphoz. Valamint ez az utolsó chipset(C612), melyre felhúzható az XP, tehát sokoldalú, a régebbi cuccokkal is kompatibilissá tehető.
#82994 : emiatt használok a retro gépekben Ti200/Ti4200/FX5xx/R9550/9600/9800 kártyákat. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
benedekco #82991 üzenetére
Hogyne emlékeznék rá! Ezt a demo-t mi is használtuk!
Azt hiszem GeForce 3-ason is futtattam.A GeF4 MX420 volt az igazán szégyenteljes kártya, mert az sok esetben (a RAMja miatt) még egy GeF2 MX400nál is lassabb volt. Az MX440 legalább mindenhol hozta egy MX400 teljesítményét (többet sem).
Tulajdonképp a GeForce 4 széria két részből állt :1. A tényleges geForce 4-esek, ezek voltak a Ti4200 (az olcsó de tényleg GeF4), Ti4400 (ez nagyon ritka volt, középkategóriának szánták de az ára túl magas volt a teljesítményéhez képest, akinek erre telt már elérte a 4600-at is), Ti4600 (a csúcsmodell) és a Ti4800 (egy utólag kiadott felturbózott 4600-as)
2. Az átcimkézett MX 4-esek, amik tulajdonképp különféle GeF2-esek voltak. Itt a következők léteztek : MX420 (ez sok esetben a sima GeForce 2 MX400-tól is lemaradt, abszolút parasztvakítás kategória volt, eleinte 4-5 ezer ft-al (vagyis 20-25%-al) drágábban mint a jobb GF2 MX400-asok), MX440 (ez volt a klasszikus GeF4 MX, sebességben kb a GeF2 MX400-nak felelt meg, a GeF3-asból a Ti200 is agyonverte és DX8-at sem tudta, ahogy egyik MX sem), MX460 (a lehető legrosszabb vétel mind közül, már drága volt mint egy Ti4200, az árából bőven lehetett kapni GeF3Ti200-at, ugyanakkor ez is DX7 volt mindössze, sebességében viszont jobb volt bármelyik MX400-asnál, de egy GeF3 Ti500-hoz már nem ért fel!) és a MX480 (ez annyiban tért el az MX460-tól, hogy a memóriaórajelek feljebb voltak emelve és 8× AGP volt... ritka és bitang drága kártya volt, borzasztóan rossz ár/teljesítmény mutatóval)
Igazából a 4-es széria két legnépszerűbb tagja a kicsit tehetősebbek Ti4200-asa volt, és az olcsó/hozzá nem értők, pedig horribilis mennyiségű MX440-et vettek. Az NVidia még egyszer eladta a kettővel azelőtti generációt, egy sima átcimkézéssel*, ami akkor nagyon merész húzűs volt, főleg azt figyelembevéve, hogy milyen gyorsan avultak a VGA-k. Aki MX440-et vett az 1-2 éven belül sürgősen cserére szorult, nem csak a sebesség miatt, hanem mert DX7 only volt a kártya, és az NVidia a következő (ötödik generációval a legbelépőbb szintű FXnek is megadta a DX8-at. (ha már szégyen : AZ FX5200-as rendre kikapott a sima és a TI500-as GeForce 3 ellen ami akkor két generációval volt régebbi, de úgy emlékszem, hogy még a GeF3Ti200 is gyorsabb volt). Tulajdonképp itt kezdődött a piac extrém mód széthúzása, és az, hogy nem feltétlenül érte meg az új generációt venni, az ember jobban járt egy 1-2 éves (pláne ha használt volt!) 1-2 generációval korábbi de felsőbb pozicionálású kártyával.
Kérdés sem volt egy MX440-el vagy egy FX5200-al szemben, hogy az ember inkább bármelyik GeForce 3-ast válassza, például.
* Az ATit sem kellett félteni, elég csak a 8500/9100-ra gondolni, ahol a GeForce3 megfelelőjét adta el még egyszer új éven a GeForce 4-esek ellen, de a 9000-es szériában más hasonló "érdekességek" is lapultak. (pl a 9200-as röhögve lassabb volt mint egy 8500/9100...)
-
válasz
benedekco #82991 üzenetére
Azt a demot nem is láttam még, legalábbis nem emlékszem.
3dm99/2k/2k1 tesztek futnak modern hardveren Win10 alatt, de jóval kevesebb pontot adnak. Ha visszaolvasol, nemrég futtattam X99- en 3DM2001- et, 2k/99- et mindjárt megnézem. De az utóbbi kettő RyZenen biztosan futott, képmentést is tettem a topicba, valaki még válaszolt is hogy a procim nem hajccsa' ki a videomat, persze nem tudta hogy a Win10 jelentősen degradálja az eredményt. Emiatt szerkesztettem az X99- hez XP telepítőt, ami valszeg a Zenre is felmegy, de az még kipróbálásra vár.
Összesítve :
-3DM2001 : trükkök nélkül indul
-3DM2000 : némi ügyeskedés
-3DM99 : specko patchek és a használatuk taktikája kell + egy kis türelem.Meg is vannak a mentések a RyZenről : a 3DM99 elég gyászos, a 3DM2000 és a 2001 már tűrhetőbb eredményt hozott.
-
Ezt a demót ismeritek? DagothMoor Zoological Garden
Elindult valaha ez bárkinek is bármilyen másik kártyán mint Gef/Gef2/2mx/2gts? Nekem legutoljára a Gef4mx440-en futott talán (milyen szégyen teljes kari volt az, még annyit se tudott mint egy lassúcsakább gef3) , de ha jól rémlik akkor az csak egy csinosított Gef2.Amúgy Win10 alatt relatíve modern hardverrel elmegy még a 3dm99/2k/2k1-es tesztek? Van rá mód, hogy lefussanak valahogy? i4770 + Nv GT630
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox #82985 üzenetére
Ez játékfüggő is.
Multis játékok, pl. Battlefield 1 már 6 éve ráebresztett arra, hogy el kell engedni az lga 775-öt. Felbontástól, videókártyától függetlenül totálisan játszhatatlan volt a 3.6ghz-re húzott E5450-el.
Jó nagyot váltottam, i5-6600k-ra, de az is kevés volt, i7-el lett játszható, illetve a 6/12 x58 procikkal még. -
törölt tag
válasz
FoxiestFox #82985 üzenetére
Látja ezt is az afterburner, hogy sokkal magasabb a frametime mint egy újabb procinál, viszont nem ingadozik, stabilan gyengébb, nem zavar az egész egyáltalán, főleg ha nem is látom a sarokban az fps statisztikát. A minimum FPS "dip" az szokott lenni, de sokkal erősebb procin is láttam nagyságrendileg ennyit, arra meg nem akarom a gatyámat ráfizetni hogy valami iszonyat órajeles csúcsprocival ezek eltűnjenek., egyre inkább azon a véleményen vagyok én is mint amit arn fogalmazott meg a PC-vel kapcsolatban.
-
-
törölt tag
Az a durva hogy most próbálom a limitjeit a Core 2 Quadnak (Xeon X5470) - ugyan 1080p-ben cpu limit van a 6600 XT mellett, méghozzá látványos, de a kijelzőm natív felbontásánál (4k), a cpu 70% körül van miközben a gpu a halálán van, és ez csak még jobb amikor a raytracing is be van kapcsolva. Úgy látszik erősebb VGA kell a "retro" quad mellé, ki hitte volna.. Saccom szerint egy 2080 vagy egy 6700 xt szedne ki minden tartalékot belőle.
-
-
Ry0K3N
senior tag
Teljesen meg tudlak érteni. Ilyen árak mellett nem látom értelmét high end gépfejlesztésnek, meg az évek során sikerült akkora backlogot összehozni hogy a jelenlegi konfig bőven kiszolgálja ezen igényeket. Lehet veszek a jövőben majd egy xboxot ha érdekel valami új játék. A legtöbbje úgyis vagy egy totál bughalmaz megjelenéskor vagy egy sorozat x+1-ik része ahol ha játszottál eggyel játszottál mindegyikkel (khmm ubisoft).
-
válasz
DarthSun #82951 üzenetére
Oldallap tehát fent. Hőfokok prímák zárt házban is, kifújt levegő alig langyos.
Retro tesztek, custom profil - 3DM2001 ugrott nagyot, de azért a W10 limitálja :3DM03 : prociteszt belassul W10 alatt, de amúgy száguld. A főablakban rossz kijelzés, a GPUz mutatja jól, a teszt a 1650- en futott, a 6850 nem is lenne képes ekkora pontra :
3DM06 : ezt még tegnap futtattam. Szintén a GPUz mutat jól. Asszem a legnagyobb pontom eddig, a Zen sem hozott ennyit, de majd visszanézem ismét azon is :
-
válasz
KROK640 #82978 üzenetére
Kisebb igazításokat végeztem. Az egyik hátlapi lemez kilazult, utána húztam. Egy venti kontakthiba, laza dugó, javítottam. Majd feltettem a plexi oldallapot(levettem róla a védőfóliát is), barom jól néz ki, mintha üveg lenne...
Belőttem egy max profilt a 1650- hez, eredmények a köv hsz- ban, láncoltan.
-
válasz
Fred23 #82972 üzenetére
DarthSun nem írta : írtam sokszor, csak gondolom a kolléga régen járt itt, de attól még sztem tudja/tudnia kellene hogy nem engedélyezett egyik szakmai topicban sem. Saját hirdetését linkelte, az nem maradhat egyértelműen. Nem sajátot szabad, felhívni valamire a figyelmet, ilyesmi, meg külföldről is linkelünk, más topicokban is mennek ezek. A kisebb burkoltakkal, célzásokkal, a csak gyanítható hirdetésekkel már nem is foglalkozok az utóbbi időben, ha észrevettétek.
Mit hoz a jövő, nemtom, de legalább a kisebb csereberéket, kisértékű cuccok adásvételét, több tag szövetkezését külföldi rendelésre, ezeket engedélyezhetnék. Persze ez szubjektív vélemény, de amíg a PH tiltja, törölnöm kell. -
Szakmai topikban a célirányos hirdetés tilos, #82971 hsz törölve.
-
válasz
DarthSun #82970 üzenetére
Itt a helyzet az, hogy AMD 760-as lapot olcsón is lehet venni, viszont nagyon úgy tűnik, hogy ha felkerül egy ilyen mATX-es 760-as lap bárhová, az minimum tripla áron van az ATX-esekhez képest. Mintha direkt engem akarnának szopatni.
Mert nem hiszem, hogy olyan sokan vannak még rajtam kívül, akik pici retro konfigokat szeretnének építeni. Most is korhű vagyok, meg mATX-es is a KT133A-s lapommal, de 5% extra teljesítményért még 25k-t sem fogok kiadni egy mATX-es 760-as lapért.
The DJ:
Egyben kevés esélyed van eladni szerintem, érdemesebb lenne bontani. Illetve Vatera, ott lehet licitesre feltenni darabonként.
Szerk.: DarthSun nem írta (épp most), de itt nem engedélyezett a hirdetés; hülyeség szerintem is, de ez a szabály. Talán idővel változik ez a dolog. -
válasz
MasterDeeJay #82966 üzenetére
Ja, elég bonyolult. A 2609- nek viszont tényleg nincs turboja, a lap is azt mondta(meg a CPUworld/gyártói is), a többinek meg eszerint van mégis...cseles adatok), BIOS- ban be van kapcsolva, de a kényszerítő pontot nem néztem(jó info), lehet hogy van, megnézem.
BIOS/Win10 kombo EFI képes, de az allcore turbot nem fogom alkalmazni, elegendő a sima gyári nekem.
Throtlestop : nem ismerem, de ismét jó info, köszi, utánanézek.
google és procinév + cpu-z képek keresését viszont nem futtatom, mivel a procit semmiképpen nem cserélem már, így újabb vásárlás hiányában nem szükséges a többi modell adata. -
-
válasz
DarthSun #82964 üzenetére
Cpuword nem tudja mi a turbójuk. Mindegyiknek van ilyen 3ghz körüli.
2678v3 az 3.3ghz igen
2673v3 3.1ghz 105w
2669v3 3.1ghz
2696v3 az meg 3.8ghz a legmagasabb a socketben de nem lehet annyira all core kihozni csak nagyon alulfeszelve de inkább 3.6ghz körül mennek.
2686v3 lényegeben egy lassab, kevesebb tdps 2696v3.
Turbo mintha lenne hw-es biosban is kényszeríthető, mindegy az OS de all core hackes turbóhoz szerintem efi képes OS kell.
Szerintem amúgy throtlestop is tud szoftveresen vezérelni turbót de nem tudom xp-vel megy-e.
Legegyszerűbb google és procinév + cpu-z képek keresése, ott látod a max szorzót ami ezeknél a max turbó is egyben. -
válasz
MasterDeeJay #82962 üzenetére
Hmm, a CPUWorld oldalán akkor részleges hiány van infoban, meg tényleg néhányat benéztem. A gyártói támogatással sem teljesen egyezik.
Xeon V3V4 and Core5/6,when use DDR3 memory support Intel® Xeon 2678V3/2676V3/2673V3/2629V3/2649V3/2669V3/2696V3
Kis keveredés van
, pld ennél is :
CPUWorld nem jelez turbot :
E5-2678 v3 Socket 2011-3 12 24 2500 30720 120
a gyártói oldal meg igen :
Intel Xeon E5-2678 v3 12C/24T 2.50GHz 3.30GHz DDR3 1866, DDR4 2133 SupportAhogy nézegetem a többinél is összevissza írogatják. Nem nyomozom végig. A 2640v3 - viszonylag magas alapórajel, elég jó turbo, és 90W - marad, és összeszerelt gép, nem háborgatom semmiképpen már. Brutál feszes az LGA lefogató is, nem szívesen nyitnám/zárnám ismét.
Az Általad említett/használt 2686v3- at nézem még, nem semmi proci, magszámban mondjuk, de XP alatt nem megy a turbo, a 2GHz pedig csak kicsivel magasabb a 2609 1.9- énél, nem nyertem volna vele szinte semmit, valamint ahogy mondod, gyári 120W keret, de sztem ha beturbozik Win10 alatt rendesen, tuti hogy nem tartja be a keretet. Sztem azt is bírná a lapom, de inkább nem használnám hosszútávon, jobb a békesség.
Intel Xeon E5-2686 v3 18C/36T 2.00GHz 3.50GHz DDR3 1866, DDR4 2133 Support -
-
válasz
DarthSun #82961 üzenetére
Ezt a nincs turbót hogy érted?
Mármint én nem tudok egy olyan ddr3-asról amibe ne lenne turbó.
2629,2649,2666,2669,2673,2676,2678,2683,2686,2696 bár lehet kihagytam valamit. (Es-ekből is van ddr3-as) Ezekből nekem a fele megvolt.
És a 2686v3 egész szépen turbózik.Még a voodoo3 tesztgépemben volt ddr3-al. (120w szóval kell az alulfesz rendesen hogy beleférjen)
-
válasz
jokeph #82960 üzenetére
DDR3 is tervben volt, de
-ha megnézed a DDR3- at is támogató procikat, egyikben sincs turbo
-egy kivétel van, a 2666v3, mely egy csak OEM-ként, anno brandoknak gyártott modell, abban van turbo és DDR3- at is támogat, be is lehet szerezni olcsón Kínából, de 135W- os, én pedig max 100W- ig akartam menni
-ezekre vásárlás előtt nem figyeltem fel, bárha igen, akkor is valszeg ezt a lapot veszem, mivel ebben megy az asztali DDR4 is(meg a server ECC is), az meg nekem már a fiókban figyelt
-így a HA- n is olcsón beszerezhető 2640v3- at választottam, 90W- os, relatíve sok mag, 8C/16T, van turbo, órajele közepes 2.6/3.4, de az erős Xeon magok miatt, így is egy kis méregzsák lett a drágaszágom
-tehát a DDR3 foglalatok ebben már csak dísznek maradnak
-a desktop Core ix 2011 változatokat nem figyeltem ilyen szempontból(de az info jó, mert nemtudtam), eleve Xeonra hajtottam. Feelingesebb, meg ahogy néztem olcsóbb is. No meg most látom hogy a v3- as Core i széria nem is támogatott a lapomban :Intel Core i7-5820K 6C/12T 3.30GHz 3.60GHz DDR4 1600/1866/2133 Nonsupport
Intel Core i7-5930K 6C/12T 3.50GHz 3.70GHz DDR4 1600/1866/2133 Nonsupport
Intel Core i7-5960X 8C/16T 3.00GHz 3.50GHz DDR4 1600/1866/2133 Nonsupport
Intel Core i7-6800K 6C/12T 3.40GHz 3.60GHz DDR4 2133/2400 Nonsupport
Intel Core i7-6850K 6C/12T 3.60GHz 3.80GHz DDR4 2133/2400 Nonsupport
Intel Core i7-6900K 8C/16T 3.20GHz 3.70GHz DDR4 2133/2400 Nonsupport
Intel Core i7-6950X 10C/20T 3.00GHz 3.50GHz DDR4 2133/2400 Nonsupport-ha mégis mennének benne, ezekkel sem lenne DDR3 próba, mivel látszik a listából hogy csak DDR4- et támogatnak.
-
válasz
Bile Demon #82954 üzenetére
Jóideig rendezett marad(bár körülötte hardverhegyek vannak), pár cuccot még belövök, gamezgetek, stb, aztán megy a bűnbarlangba(az meg úgy néz ki mint a Mátrixban a hajó belseje
). Majd pedig a helyén(próbaállomás) 2 Phenom-II ellenőrzése, azok már rég voltak bekapcsolva. Utána Win98EE#2 folytatása, az is házban van.
Aztán a Tua és Socket462 tesztsorok megint csupasz lapokkal mennek majd. Ezek a közeli tervek, de nálam előfordulnak dinamikus változások is.Különböző hosszúságúak itt is a SATA kábelek, de az átvezető nyílások jellege miatt feszülnének, ezt elk*rták a tervezők ennél a háznál. Végülis nem nagy gond...
A gyári fölé tettem plusszban egy 12cm- est, sufni gyorsbilincses lefogatással. A fizikája bonyolult légáramlás lehet, pontos okát nemtom, de hidegebb a proci. Valamint a túlnyúlás +légáramot kavar a video és a VRM felé is.
(#82955) jokeph :
, szebb végeredményre gondoltam, de azért ja, elfogadható. A lap hibrid, 4xDDR4+4xDDR3 foglalat van rajta. Ha megnézed pár v3- as proci megy DDR3- al is. A kínai tervezők erre is gondoltak. 4x8GB DDR4 van jelenleg benne(nem keverhető a DDR3- al), nekem annyi bőven elegendő, és így a QuadChannel is megy.
-
arn
félisten
hat ez a kartya egyre cifrabb...
[link]van rajta egy olyan resz, hogy vesa feature connector, ha azt a sort menet kozben tapizom (rovidre zarom gondolom az ujjammal), akkor valtozik a szin
tettem fel win31et, annal is alapbol el van cseszve a szine (pl vga jo, 800x600x256 mar rossz szinu). nah ha vhova egy jumpert rateszek, akkor jo lesz. persze ez a vgat nem oldja meg. lehet az analog kimenet bugos vhol? tobb helyen is rozsdas a kartya, mert a rez tuskek sem tisztak.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #82953 üzenetére
Nekem is volt vlbs 90c33 94-96 (epp ezert szerettem volna egyet), nem volt vele semmi gond
itt gyk a programok 90%a rosszul fut.
-
Bile Demon
őstag
-
Bile Demon
őstag
Nekem ilyen volt 1994-ben. 2db is: [link]
Valami gebasz volt a palettájával. Nem olyan, mint most nálad. Olyan jellegű, hogy bizonyos programok (amiket használtam) elrontották a színeket, kilépés után nem jól állították vissza a palettát.
Olyasmi jelenség, mint pl. a DOOM2 SETUP.EXE-je után sokkal sötéttebb kék lett Norton Commander ablaka. Ez kb. minden VGA-nál így van, ez talán program hiba.A WDC-vel viszont pl. a Visual Player kilépés után 5%-os piros háttteret hagyott a DOS-hoz. Ezt más kártyával nem láttam.
Se a TVGA8900D-vel se az ET4000-el nem volt ilyen gond.Illetve Windows alatt volt, hogy ott maradtak pár pixeles vonaldarabkák az ablakok mozgatása után. (Talán driver hiba lehetett.) Mindkettő páldány gyári új original volt és ugyanúgy csinálta.
-
válasz
DarthSun #82858 üzenetére
Finálé. Házba költözés. GPU power kábelek már nem fértek a managementbe, pedig hely van, de az átvezető nyílások fullra megteltek, pedig hatalmasak. SATA kábelek meg feszültek, inkább nem fűztem át, kivéve az optikáét, avval nem volt ilyen gond. Az USB3 dugó pedig takarja 2db 2.5"- os drive csavarhelyeit. Nemgond, 1 SSD odafért. 1 HDD a kosárban, 1 pedig az alaplemezen. Így pont elég lett a hely, ennyit setupoltam amúgyis a konfighoz.
Hűtés, szellőzés nagyon jó, 2 front venti telibefújja a lényeget, hátul meg 1 kifelé tol. Procin pedig szokásom szerint dualventi. Hűvös minden, de nyáron is ok lesz, ebben a formában sztem. -
5122 pont 3dmark2001-ben rendben van egy Mobility Radeon 9000-től?
-
arn
félisten
Dac regiszterekrol irnak a paletta programozasnal, vagy a ramdac, vagy a ram lehet hibas.
-
arn
félisten
Fogalmam nincs, nem programoztam sose vgat, most probalok kicsit utana olvasni, hogy is ment ez. Lehet egyszerubb lenne megkerdezni a regi dosos demoscener codereket, naluk alap.
Ugy latszik hogy a paletta masodik fele van elcseszodve. Ha pl egy jatek masik palettat hasznal, azt hol tarolja? Mennyire tipikus, hogy egy jatek sajat palettat hasznal az alap helyett?
De tuti el van kefelve vmi a kartyan, a vesaja is 1.1, de a vgat tuti normalisan megcsinaltak a korabeli kartyakon, es nekem anno volt ilyenem, kifejezetten jo volt a vgas kompatibilitasa.
-
Vagy, meg 1 otlet! 6bit-8bit para? A standard VGA-nal szinenkent 6 bit van (igy jon ki a 262k szinbol valaszthato 256), mig kesobb sok alternativ kartya tudja a 8bitet szinenkent. Kezdetben sok kartyanal hibas volt a BIOS, es elcseszodott a paletta. 6bit.exe vagy 6bit.com vagy valami hasonlo cucc javitotta ezt.
-
arn
félisten
latott mar vki olyat dos alatt, hogy bizonyos szinu pixeleket mas szinben jelenit meg a kartya? elsore azt mondtam volna, hogy ramhibas. pl a 3dbench jol fut le, de a kezdo kepe furan nez ki.
hasonlo, mint amikor el van csuszva a paletta, de egy resze jo, egy resze meg rossz - nem neztem meg alaposan, de mintha mindig ugyanazt a rossz erteket alkalmazna az adott szinre. tehat nem szemetel beleszemetel, hanem rossz a szin.
csinaltam par nativ szint:
50%os kek, 100% kek, zold, 50% piros korrekt
100% piros mar babazolda masik erdekes, hogy nem minden videomodban csinalja. vgaban szar, de pl 1024ben a wines szinek jonak tunnek. crtn nem neztem, de nem hinnem, hogy capturekartyan szar csak.
-
válasz
MasterDeeJay #82936 üzenetére
Unreal az TnL-es?
-
válasz
Hosssszu #82935 üzenetére
Igen, mert az USB-s kartya amit vettel, az nem PCMCIA volt, hanem Cardbus
en sem talaltam anno belole USB-t megvalosito peldanyt. Mai fejjel egyebkent ugy gondolom, hogy lehetne kesziteni olyat, ami az USB1-es tempot tudja. Tkp, ez az egy dolog, ami hianyzik a regi gepbol.
-
arn
félisten
nope
-
-
Hosssszu
őstag
Akkor emiatt hiúsult meg anno (kb. 10 éve) az a projektem hogy 386-os gépben legyen USB port. Vettem ISA-picimaci kártyát, de a picimaci-USB kártya sehogy sem akart belemenni. Sajnos fizikai korlátja volt. Már nem emlékszem pontosan, de az biztos hogy nem jutott el addig hogy az érintkezők összeérjenek.
-
válasz
MasterDeeJay #82919 üzenetére
Erős, és általam is kedvelt, de az FX5700 lenyomja, az 5900XT meg mégjobban. 6600GT- ben meg már elég sok van, a 6800GT pedig már izomkoloszus.
(#82920) arn : maradok a PC- n, megszoktam, csak ehhez értek, kisebb-nagyobb mértékben, felhasználástól függően. Minden is kényelmesen használható rajta. Telefont, tabletet inkább ha nagyon szükséges, körülményesebb velük már egy linkelés is, sokmindenre jók, de hatékony munkavégzésre, használatra nem.
(#82922) FoxiestFox : emiatt vettem a 2011- be is csak belépő videot, elegendő az PC- be, az újabb címek már nem annyira izgatnak, van pótolnivalóm 2010 környékéről is alaposan, aztán úgyis visszatérek game fronton a mégkorábbiakhoz.
(#82923) arn : amúgy érdekes, mert jó erős géped van, nagy monitorral, azt még bőven nem is kéne cserélni, évekig jól használható lesz.
ALL : éjjel a 2011- et pakoltam házba, eltartott egy darabig, pedig nem ma kezdtem a gépépítést. Kicsit újabb ház, megint kicsit más szerelési technika, a táp nagy kábelkötegeiből a VGA tápok meg már nem is fértek el a managementbe. Elsőre meg még azt sem tudtam hogy ebbe hova a retekbe kell a driveket csavarozni. Szokás szerint nem lett túl szép, talán elfogadható, nemsokára jövök vele flexelni, rendezgetem a fotókat.
-
Ah, a Cardbus kartya nem megy bele a 16 bites slotba, igy az nem jo nekem. Csak a sima PCMCIA. A CardBus egyebkent, PCI-nak felel meg, az init utan, a PCMCIA pedig, 16 bites ISA.
A floppy kerdes erdekes egyebkent. Valamelyik nap, mivel 10m-t kell lepegetni a 2 gep kozott, siman lesetaltam 3km-et lakason belul
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #82929 üzenetére
Jh talan az sem lehetetlen, kiprobalom [link]
-
Tim82
félisten
válasz
FoxiestFox #82929 üzenetére
Blokada, AdGuard? Androidra is vannak alternatívák.
-
Adblock nélkül az internet használhatatlan szerintem, úgyhogy lényeges szempont.
Persze be lehet lőni mögé egy hálózati megoldást ami DNS szerverként szűri a reklámokat, de az nekem bonyolult, egyszer már megcsináltam egy használaton kívüli laptopon, de nem fogott meg mindent. -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #82926 üzenetére
Az adblockon kivul mindent tud.
-
Nincs valakinek kolcson egy PCMCIA Sound Blaster kompatibilis cucca? Ha Adlibot tud DOS-ban, TSR nelkul az boven eleg, illetve ha van digi hang, szinten TSR nelkul, az gratisz. Illetve szinten ideiglenesen keresek, olyan PCMCIA halokartyat, amirol ugy tudja mindenki, hogy NE2000 kompatibilis (pl. megy Amigaval).
PXE boot romot irok, ehhez ossze kell dobni egy komplett Intel PCIC kompatibilis PCMCIA comtroller "drivert", majd ha ez megvan, akkor johet a valodi halokartya driver. A PCMCIA eszkozok az "init" folyamat utan ugy mukodnek, mint egy ISA eszkoz, tehat a megfelelo mapping utan, az Adlib I/O portokon tenyleg ott lesz a kartya. Ami nekem van 3Com 3c589-es kartya, az egy kicsit gonosz eszkoz, mert egyedi initje van a PCMCIA init utan. Tehat, ha lenne valamim (amit fenn irtam), ami egyszeruen initelheto, akkor par sor koddal, le tudnam tesztelni, hogy megy-e. -
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #82924 üzenetére
Arra jobb egy shield
-
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #82922 üzenetére
Nekem az tette be a kaput, hogy a mainstream cuccok ara kb megketszerezodott, a kartyakrol ne is beszeljunk. Inkabb masra koltom a penzt, mert erteket nem ad tobbet.
Eddig is azert tartottam ki, mert ezen szocializalodtam, ezen csinaltam mindent, ma sem rossz gep meg (2700x + rtx2070), de alig kapcsolom be. Tablet, shield, nas, konzol, ezek mennek, nem tudok mar munka utan ott ulni elotte, mint regen.
-
Hát igen, szerintem játékra high-end pc-t tartani nem éri meg egy jó 5+ éve már.
A grafikailag top címek legtöbb esetben egyszerűen pocsék játékok, a néhány kivételre pedig ár / teljesítmény mutatót nézve a pc borzalmas. Már cockvid előtt is az volt, azóta agyrém.A legmodernebb játék amit imádtam, a 2017-es Prey volt. 5 éve...
Elvitte a cica a pc aranykorát. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #82919 üzenetére
így-így.
#82920arn: egyetértek.
Magam részéről marad a PC, konzol még mindig nem az én világom.Már az első sikeres konzolok óta szorul vissza a PC-k és a PC felhasználók száma, illetve azóta kb. felnőtt egy generáció aki csak konzol és/vagy okostelefon/tablet.
kis game: RTCW-t másodjárai is nekiálltam kitolni, még mindig van benne bőven kihívás a legerősebb fokozaton.
Mikroszámítógéppel jól elvoltam '86-tól 2000-ig (TVC).
-
arn
félisten
No igy kozel 30 ev utan leteszem a mindent tudo desktop pcs wines lantot. Mar regota erlelodott bennem, hogy ez az ezer wattos tobb ezer euros pc nem az en vilagom. Fel eve vettem ps5ot ami jojo, de annyira nem jott be. Par hete probalgatom az xboxot, itt viszont rakotok egy billt, egeret, es ugyanugy jatszom fpsekkel, mint elotte. Meg persze megvan a kanapes kenyelem is. Ezzel az en alkalmi jatekos igenyem ki is van elegitve.
Masik reszrol meg lesz vmi minimalgep, ami mac v linux formajaban, amit majd desktopon dokkolok a munkahelyi melle. Pcnek meg marad az a 93-06 idoszak, ami kedves volt szamomra.
Kivancsi vagyok merre megy ez a vilag, de fura ivet jart be. Vhol innen indult a 80-90es evekben, de aztan berobbant a pc, 2000re mindent letarolt, egy pcvel mindent meg lehetett csinalni. Igazabol sokmindent most is meg lehet, csak konzum oldalon is gyakran olcsobbak es praktikusabbak a dedikalt eszkozok az adott feladatra (media kutyu, nas, konzol, laptop, etc).Meg persze nehez elszakadni attol is, hogy sokminden nem az adott gepen tortenik mar, vm, kontenerek, clusterek, teljesen eltunt a fizikai gep korabbi jelentosege, csak egy eszkoz kell, amivel iranyitani tudsz mindent, vagy csak egy bridge a tartalom eleresehez.
Ezt nem tudom ti hogy latjatok, de a pcs retrozas igy lassan ugyanolyan korszak lesz, mint pl a mikroszamitogepek korszaka.
-
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #82914 üzenetére
De ebben van vmi, de viszont valoszinuleg kepi beallitason mult, mert tobb dolgot vettem fel 9800prorol dvin keresztul, es elenkebb kepe van, mint a gf-gf2-gf3-8800gtx kartyaknak (ez utobbi ketto mar szinten dvis). Persze ebbe kimeneti es bemeneti szinten is bele lehet nyukalni, de azt a kepet mondom, amire a capture kartya kalibralja alapbol.
A gf256 es gf2 kozott meg van minosegi ugras (mindegyik asus) kepben, gf2tol mar nehez kulonbseget tenni az analog es a kesobbi kartyak dvis kepe kozott.
Ez elott kimondottan jo analog kimenettel a korszakhoz kepest a genoa s3 864, diamond s3 968 ti dackal, es a voodoo3, matrox g400max fogott meg. A tobbi hasznalt kartya atlagosabb (millennium, et4000/6000, tridentek, cirrusok, riva128, tnt szeria, elso gf256). Amit kimondottan nem szerettem: ark, trio, virge. Ezek lapos, doglott kepuek.
Korabban mindig a leggyorsabb kartyat kerestem a korszakbol, de ma mar ez a prioritas: kompatibilitas (szetesett kep lehet gyors es szep, de minek), analog kimenet minosege, es a vegen a sebesseg (semmit sem er, ha szar a kartya kepe).
a 90es evek 3ds kartyaknal persze meg egy plusz tenyezo, hogy milyen kepet renderel, a korszak legnepszerubb kartyaival a legkevesebb a gond.
-
válasz
FoxiestFox #82914 üzenetére
A nem MX-es GF2-eseknek már volt szerintem olyan szép képe, mint az akkori Radeonoknak, bár lehet, gyártótól függ. Azt hiszem, láttam MX400-asból is olyat, amivel elégedett voltam ezen a téren.
Radeonból viszont semmilyen csúnya képet adóval nem találkoztam soha, és azért ez jelent valamit.
-
-
Legkorábban 2001 októberében vagy novemberében vehettél GF3 Ti200-at, +1 év még ehhez minimum... -szóval 2002 végére, 2003 elejére már voltak jó driverek, no de a Radeon 8500 2001 augusztus 14-én érkezett.
Azért remélem, nem ez a 2002 vége / 2003 eleje az első jó driverek kora náluk, hanem voltak ilyenek már azért valamivel -sokkal- előbb is.
-
ityam
őstag
válasz
Fred23 #82898 üzenetére
Én radeon ddr(pontosabban radeon LE) után vettem a gef3 ti 200at anno.azt kb 1 évig használtam amikor bolond módon vettem egy gef 4 mx 440et. azt 2 nap után visszavittem hogy sz*r és levásároltam(ráfizetéssel) egy radeon 8500ra. azt viszont szerettem anno nagyon. akkor már és nem éreztem hogy rosszak voltak a driverek.
pontos dátum az passz -
r0b3r
senior tag
válasz
KROK640 #82906 üzenetére
Sziasztok!
1-2 hete olvastam egy cikket amiben azt fejtegették, hogy az orosz piacra szánt és szankciók által visszatartott videokártyákat várhatóan megkapja az európai piac, ami az új kártyák árát csökkentheti egy kicsit. Emellett az Eth 2.0 április/májusi bevezetése után remélhetőleg néhány kocabányász szabadulna a kártyáitól, így ezek az eladások pedig a használt GPU-k árait mérsékelhetik némileg.
Persze ezeket várhatóan gyorsan el fogják kapkodni, utána pedig várható újra a chiphiány.Nem tudom mennyi igaz belőle, de egy tartalék VGA-ba befektetnék én is.
-
válasz
Bile Demon #82907 üzenetére
Szívesen
Asszem igen, viszonylag régi a telepítőkészletem, bepakoltam a kártyát, és általánosként látta, mondom akkor frissítsünk, elkezdte tolni, majd a frissítés frissítését is, órákig tartott 150Mbites Wifivel, aztán a végén láttam hogy feltette ezt a drivert. Én még nem bíráltam felül, tehát vagy a sajátja, vagy lekapott egyet valahonnan a netről. -
válasz
KROK640 #82906 üzenetére
Igen, a bányászok toltak rajta a legtöbbet. Volt más választásom, de nem éltem vele, 175- ért vehettem volna szintén EVGA 2060/6GB- ost is, vagy akár a 12GB- os Asust is 185- ért, most belefért volna a költségvetésbe, de nekem minek, úgyis régebbi gamekkal játszok.
A legelején van, ki kell menni a mólóra, majd balra, a korlát sarkáig, onnan ugyanazt látod, mint a méréseim képmentésein.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #82899 üzenetére
A bányászhullám/covid/háború kombóból bizonyíthatóan csak az első volt érdemleges hatással a VGA-k árára. (ha a másik kettőnek is lenne komoly hatása, akkor most a CPU, HDD, alaplap, RAM , táp stb. minden is drága lenne nagyon). Jó lenne már lecsengene az egész, mert idestova 2 éve(!) akarok VGA-t venni és még nem jutottam oda. Már bánom, hogy nem vettem meg anno 80 körül az 1660Ti-t, csakhát úgy voltam vele, hogy kimegyek külföldre és amikor hazajövök lesz magasabb keret, meg addig minek álljon itt?
Hiszen csak lefelé megy az értéke
Egyébként 4GB-os VGA-ért szerintem a 85K mindenhogy sok
Mármint persze, nem volt más választásod, de ez akkor is durva ...
Élménynek nem mondanám (értem ám, hogy hogy érted), de megrázó volt. Tulajdonképp aludtam mikor történt, és az ütközéskor tértem magamhoz. Azóta nem tudok kocsiban menetközben aludni
Meg hát van 1-2 hatása mai napig, de nem számottevő / megtanultam együtt élni vele.
Nos, Románia tényleg messze van, csak a pénzváltó meg egyebek miatt tippeltem arra. Ide eléggé közel van Nagyvárad és a városban (főleg a Tesco körül) eléggé élénk román forgalom van, illetve régebben innen is sokan jártak át vásárolni)
Na, akkor majd valamikor előszedek egyet, és ha lesz egy kis időm elviszem a szoborig. Vagy a játék legelején van?
-
válasz
Bile Demon #82890 üzenetére
-
válasz
jokeph #82901 üzenetére
Nekem Savage 4-el volt még ilyen, volt egy driver Q3 engine-es játékokra, volt egy egyéb D3D-re és volt egy, a sárga driver 3dmark-ra. Azért sárga driver mert a 3dmark töltő képernyőjét elsárgította. Ez volt a leginstabilabb, de a legjobb értékeket ezzel lehetett elérni 3dmark alatt, fagyás nélkül lement és képi hibák se voltak vele, csak a sárgaság a 3dm99 töltő képernyőjén.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #82900 üzenetére
Anno cimboráknál a Radeon 8xxx/9xxx szériában semmi nem volt mindegy driver téren, állandóan válogatni kellett, többnyire egy Omega driver lett a vége.
A korabeli GeForce2/3/4-ekkal nem volt ilyen problémám, sőt a Riva TNT2-vel sem, a korabeli Detonator driverek jók voltak.
785G HD3200-as IGP-vel sosem volt driveres gondom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Üzleti vita és megbeszélés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Linux kezdőknek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Futás, futópályák
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- Intel Core i5-14500 14-Core 2.6GHz LGA1700 (24M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-13900 24-Core 3.0GHz LGA1700 (36M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 7700X 2025.10.28 ig Alza GARANCIÁLIS
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest