Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Én 250 dollárért vettem meg az egyiket lealkudva, így is magas nyilván, de ahogy feljebb is írtam, ez a main munka, játék és retro / zeneszerkesztő gépem, csak ezekre a célokra 3-4 gépet kéne fenntartani, arról nem is beszélve hogy az elmúlt 40 év játékainak ennyire natívhoz közeli / teljesen natív futtatásához mennyi külön gép és konzol lenne csak elég.
Amire nem elég a natív retro hardver, (illetve majd ha a Voodoo5 megjön nem lesz elég), azokra a proci nagy teljesítménye miatt pontos emulátorokat is tudok futtatni, koncertképes a gitárszerkóm részeként és amúgy azok a cloudok amiben mostanában dolgozom (AWS, GCP, stb) is teljesen jól mennek.
Nem volt olcsó, de a rozoga T430-asommal is már abszolút profitábilis volt (60k) volt és 4 éve dolgozok és egyetemezek rajta, ezalatt visszahoza az árának kb százszorosát - így nem sok egy-egy drágább gép.
A jól optimalizált Linux kernel buildemmel és BSD alatt, illetve a herélt Win10 alatt repül,, az AMD RX 6600 XT még 4k-ban is egész jól teljesít, procilimit van ugyan, de nem is brutális, öcsém 5600G gépében is nagyjából így teljesítettt ez a kártya, raytracing alatt meg 60% kihasználtságon van a processzor - nem egészen ezt vártam miután már azt mondták nekem hogy a GTX 1060 is sok lesz mellé.
Nyilván egy rémálom volt erőforráskiosztás és OS-telepítés szempontjából, de szántam rá időt, és megvan egy működő image, amin már csak a Linux frissítések jönnek, a játék és util könyvtár a NAS-on van, Win10-ből meg kiszedtem az update servicet, szóval azt hiszem be vagyok biztosítva. -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
En is ezen dilemmaztam a multkor, valamelyik retro konfigert lehet tobbet adnanak, mint a negy eves gepemert.
-
fatpingvin
addikt
ennek kapcsán érdeklődés:
ha már van olyan hogy PCIe-PCI riser adapter, vajon van a piacon LPC-ISA adapter?
a legtöbb modern alaplapon van LPC header, bár nem standard a lábkiosztása de azért dokumentáció szokott lenni róla, emiatt a TPM-es baromság miatt tolják. tudom hogy nem lenne teljes értékű az ISA busz amit adni tud, de a semminél jobb lenne.
LPC-ISA fordítóchipek vannak és beszerezhetőek, kérdés hogy van-e ilyen kártya -
-
törölt tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Már ezen a lapon is egy ISA - LPC illesztő csinálja, de ez hálistennek szinte transzparens mert az LPC tulajdonképpen egy kicsit megnyírbált ISA busz, ha jól értettem, és DMA / bus mastering csak azért van mert a chipset még tudja szükséges signalokat hozzá, Intel 100-as chipsettől már pl. nincs meg az LDRQ signal úgy teljesen, ami szükséglete a DMA-nak.
-
fatpingvin
addikt
-
törölt tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Vannak újabb alaplapok is ISA csatolóval, de totál döglött rajtuk a DMA mert az Intel Chipset már nem támogat teljes körű ISA buszt.
-
válasz
frescho
üzenetére
Szép kis türelemjáték !
(#82585) KROK640 : a besorolás nálam is hasonló. De most, mint már többször említettem :
- 3 fajta retro/félretro videokártyát is teszteltem benne, 6600GT retro(PCIe- ben az első), HD6850 és GTX285 félretro.
- főleg a 6600GT óriási kérdés hogy mennyi van még ebben a GPU- ban, kulcsfontosságú kitapasztalni, és pld tudom hogy ez Fred23- at is érdekli. A 6600GT AGP- t a maga korában kedveltük, az ár-teljesítmény mutatója alapján, és nagy szerencse hogy egy jól működő PCIe példány is érkezett hozzám
- 20core CPU- val is hajtottak itt már retro kártyákat, azt meg sem vétóztad, így az indokaidat sajnos nem tudom elfogadni
- ez van most fent, ezt tudom tesztelni
- kis ideig ez is lesz, kipróbálom a dualvideot, majd összeszerelem, ezeket szintén végigflexelem
- lehet hogy kap egy modernebb fővideot is, ezt is simán dokumentálhatom, mivel a topicban az off, és az on/off bármiféle variációja engedélyezett
- a kínai lap+Xeon akkora feeling, hogy ha akarnám sem tudnám kihagyni
- meg egyáltalán bármiféle további miért kérdés(ek)re...mert
- azért fejtettem ki részletesen mert látom, hogy többszöri nekifutásra sem értetted a lényeget
- természetesen jöhet továbbra is interpelláció, bár az engem nemigen zavar abban hogy publikáljam a továbbiakat. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem most az a szempontom, hogy ami 10 éves az már fél retro, 15 felett meg ugye full retro (és van az attól régebbi "oldskool", de zet már kifejtettem itt nemrég).
Ez, ha így nézzük, akkor a 1st és 2nd gen I széria is (fél)retro már, de a 3rd gen még nem az.
De egy-két év múlva már a Haswell is az lesz. Itt egyébként alapvetően a megjelenéskorát nézem, tehát a Xeon alapú Haswellek lehet, hogy csak 2025ben lesznek félretrok, mert úgy emlékszem, hogy azok mintha 2015-ösök lennének, legalábbis néhány. (ugyanakkor a 4330-as pl 2013 Q3, vagyis jövőre már félretro lesz... )Ugyanakkor Zoltán haverom napi gépét (C2Q 8400 ami 2009-es) vagy a C2Djeimet (E6700 nem tudom mikori, E2140 (2007 Q2) és az Athlon XP-t (2003 Q1) már simán retronak tekintem. (pláne, hogy at Athlon XP-m nemrélg betöltötte a 19.-ik életévét... Egy vele egyidős csaj már bőven legális
(Ha az asszony nem tudja meg
) -
-
válasz
frescho
üzenetére
Önellentmondás : előfordulhat, majd kijavítjuk. Pld most kitaláltam egy saját önkényes besorolást - a Haswell Core iXx nem retro, a Haswell Xeon viszont igen, főleg ha kínai lapban van

Viccet félretéve a próbapadomon 1 hely van, és most ez van fent. Ha már tesztelgetem, akkor flexelek vele, legyen témám. De azért közben ha valaki régebbi problémával jön, természetesen megpróbálok abban is segíteni. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Igen, kinek mi. Csak itt 2 nap alatt a leírások önellentmondásba kerültek. Simán elfogadom ,hogy nosztalgikus valakinek egy 939, de egy sokak által ma is használt core i-nél nem látom a retró faktort. A különlegességet, mint a kínai lapot elolvasom és az tényleg vicces mit összehoztak, ahogy a PCE-ből ISA átalakítást is. Teljesen jó, hogy itt vannak, mert nem egysíkú a beszélgetés. De ezek akkor is inkább érdekességek, mint retró cuccok. Amúgy én is hoztam már hasonló témát, pl. a 3d nyomtatást.
-
törölt tag
válasz
jokeph
üzenetére
le akartam fedni az osszes szamomra erdekes technologiat es ki is maxolni (glide, eax, a3d, hullamtabla, foleg a dos korszak vegi technologiak), de nem akartam egy vitrinbe valo retro mukincset csinalni hanem olyat amit hasznalok. mocsok draga is volt de ha kiszamolom az elvezeti erteket es hogy mennyibe kerult volna kulon-kulon olyan gepsor ami ezeket lefedi, illetve mennyi helyet foglalna, azert kiderul hogy egeszen megeros.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Simán.
#82568MasterDeeJay: jaja, a PCH csak az elérhető porokért/köcölékekért felel eme vasakon.
Kjnai lapomban a BIOS (AMI Aptio x.x) engedi a tuningot, nem is ez a gátja leginkább hanem a "puding" VRM és a kapcsoló feszszabályozó részek.
E5-1620v1 ment benne 4,1-et AC, E5-1650V már csak 3,9-et bírt AC. (Rendes lapban mindegyik tud alhangon 4,4-4,5-öt).
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
nyeh, minek sz*patnám magam windows bármennyivel?
mondjuk P1-esen KolibriOS alól megnyitni a HUP-ot, az azért erős volt

amúgy nem tudom. netezni simán, csak az ilyen javascript dump sz*rokat kell kerülni, civilizáltan megírt weboldalak mind a mai napig működnek ezeken a régi vasakon is. tulajdonképpen egy sensu stricto videocall se annyira brutális cucc ha van a gépen megfelelő kodek. majd kipróbálom mi az a legrégebbi vas amin még használható a Jitsi
-
FoxiestFox
félisten
válasz
fatpingvin
üzenetére
Hát, ha a P1-eden napi használós Win11 feszít, amin simán netezel, Office-ozol, meetingelsz, akkor bizony nem retro.

A többit nem ismerem.#nem, a linux nem igazán számít (gondolom arra gondoltál), hisz szinte bármire fel lehet fosni valami nagyon minimál környezetet, de azon te nem fogsz netezni vagy meetingelni vagy mit tudom én.
C2D, C2Q, első i széria, minden, csak nem retro. Lazán lehet Win11 napi használni őket a legtöbb általános napi Office-ra és multimédiára. -
-
fatpingvin
addikt
válasz
üzenetére
ó, hát nekünk erősen egy rugóra jár az agyunk

nem játékok végett de nálam is ez van hogy legyen minden egyben. Ryzen proci, Quadro VGA, ezek ugye az egyetemhez, de ezen kívül tele van bökve mindenféle vezérlőkkel: natív IDE, egy PCI bridge kártyán firewire és SCSI, amúgy meg SAS vinyók vannak benne
nekem Matrox G55-ösöm van, de az valamiért nem volt hajlandó együtt működni az X szerverrel, elvileg valami hiányosság van az AGP fordító protokoll környékén, úgyhogy az maradt tesztkártya. ha lenne egy PCI-os régi Matroxom, az biztos belemenne ebbe a gépbe
de csak AGP van a gyűjteményben. -
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
ezek szerint az AS400 Alpha szerverem meg a P1-es gépem se retró? a SunFire V420? a PowerMac G5 oké, az már DDR2-es, de az Alpha vasban még EDO RAM van

-
válasz
üzenetére
Észvesztő lehet ahogy leírod a paramétereit
. Ekkora átfogáshoz nekem 3 gép kell. Hát sztem látod a hozzászólásaimból a vallási irányultságomat, úgyhogy engem mindenképpen érdekel, főleg az utóbbi években egyre inkább a különleges konfigok, időrend és mindenféle egyéb korlátozás nélkül.
Ez egyelőre csak 1 ember...de jöhet még jelentkező. Ha mégis megírod, ide is linkeld be, nehogy elkerülje a figyelmem.szerk : látom, már 2 fő...
-
válasz
jokeph
üzenetére
Valamint ES X99-eket is láttam már kínai lapon amik totál újak voltak. De tapasztalataim alapján a portokon kívül semmi jelentősége nem volt 2011-nél és v3-nál sem a chipsetnek. Unlocked prociknál tuning is ment (1620v1 esetén 43x-ig) teljesen mindegy milyen volt a chipset. (persze a maga korlátozott módján mert nem erre valók azok a kínai lapok)
-
törölt tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Az volt a celom hogy egyben legyen a napi desktopom es a "jatszos" gepem. Az XT-tol a Windows 10 jatekokig mindent lefed, (5 hangkaresz - SB16 ASP - FM , GUS PNP - Wavetable, Auzentech X-fi prelude - EAX, Diamond MX300 - A3D. es egy Behringer UMC204HD a zongoramnak es a JBL studio parnak. Videobol egy Changeling Voodoo-ra varok de egyelore nincs orosz posta es Paypal, most egy 6600 xt van benne es az alaplapi, 98 ala egy Matrox g200, ezt valtja majd a Voodoo. DOS 6.22 es 98 egy 120as SSD-n, Windows 10 meg RAID0-n. (2x120g), valahogy meg USB 3.0t akarok varazsolni ra (lattam pci kartyat ami usb 3.0 de veszett draga volt). A Win10en es a beepitett Linux kornyezeten tudok dolgozni vagy egy kis Raytracinges Doom Eternalt tolni, de egy gyors reboot utan mehet a Settlers vagy a Z. Ha erdekel irok rola cikket de azert hogy senki ne olvassa el vagy csak a flame legyen, nem akarok raszanni idot, szivtam eleget az utkozesekkel es a szoftver setupokkal mar

-
válasz
jokeph
üzenetére
Nembaj, lényeg hogy működnek. Nem semmi technikai produktum így sem, néztem a gyárról készült fotókat, meg a fiatal fejlesztőgárda, brutál mit összehoztak. Itthon újonnan a nevesebb X99 lapok sokkal drágábbak, vagyis úgynézem már nem is kaphatóak, bár a záró árak már mérsékeltebbek voltak. A használtpiacon is alacsonyabb ár, de minimális a kínálat. Bár nézem hogy egy ugyanolyan lap is kapható, mint az enyém, elég jó áron, mivel kintről már drágább, dollárban is, meg az elszállt árfolyam is hozzátesz.
Meg egy Asus csúcsragadozó is már jó áron
, ez 100 felett volt még nemrég használtan is. Bár én nem tudnék vele mit kezdeni, EATX- es, bele sem férne az előkészített házba. Meg a tuning opciói sem számítanának, állítólag max 10%- ot engednek az E5 Xeonok, az meg kb mindegy is(bár van 1-2 zármentes modell is, de megkérik az árát). -
válasz
jokeph
üzenetére
Q67/B85-ös (Intel 6/7 series) PCH-t használtak/használnak : az előkelőbb lapokban pedig a C612- őt
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
AMD : azt kell hogy modjam hogy Socket3- tól napjainkig meg vagyok velük elégedve, voltak sebességbeli hullávölgyek, erősödések, de a Zen- el ismét felzárkózott szerencsére.
A NetBurst- nek meg bizonyos kompatibilitási előnyei vannak retro cucokkal, pld avval még megy a Live DOSDrivers.A gen infot pedig köszi !
-
jokeph
nagyúr
Fene se tudja.
Inteléknél is sok minden túl lóg, említve sincs (többek között a desktop lapok Xeon CPU supportja), Intel oldalán jól elrejtve azért anno megtaláltam az s775-ös lapokhoz a hivatalos Xeon CPU supportot, chipset-re lebontva. Nem, nem az s771-es moddolásokra gondoltam, hanem a natívan s775-ös Xeon-okra, pl. E3120,X3330,X3360, stb.
az s775 DDR3 támogatása anno újként került be kb. utólag a már bejáratott/kiforrt DDR2 support mellé, azaz a kezdeti DDR3-as ramokhoz igazították az IMC-t (max 2 GB-os modul lehetett anno DDR3-ból,de a jellemző inkább az 1 GB-s volt - az első TRI-channel KIT-ek is max 3*2 GB-osak voltak még az s1366-hoz).Intelék azt se írják ki hogy a DDR3-as ramot még a 8./9. gen CPU-i is tudják hajtani, pedig tudják (az értelme az més kérdés, meg az is hogy szép kevés lap készült ilyenből, de létezik és nem csak kínai sufni gyártámányból hanem pl. H310-es Gigabyte is van).
és #82549MasterDeeJay:
Kínai sufni: érdekes dolgok születtek itt, elég csak az "x79/x99"-es lapok utángyártásra gondolni (s2011/2011v3), a lényeg a CPU-ban van már itt, a többi funkcióhoz többnyire Q67/B85-ös (Intel 6/7 series) PCH-t használtak/használnak és mene a dolog.A lényeg, a jó BIOS - itt még azért van mit csiszolni.

#82554DarthSun:
AMD s939-től kezdve szerintem zseniálisan kezeli a ramokat, ezzel a résszel sosem volt bajom velük.
Maga idejében nekem is kimaradt az s775, első körben a korai s775-ösök nem győztek meg, mert gyakorlatilag átültetett s478-as cucc volt, számomra 0 előnnyel, s939-et szeretttem volna az s478 után, de bűn árban volt, a "normális" s775 szintén (P35 volt a kiszemelt), így AM2-re váltottam s478-ról, Asrock hybrid lapra mert ebben tovább tudtam vinni a már jó ideje meglévő AGP-s X1950GT VGA-mat (ami azóta is műkszik, tavaly teszteltem oda-vissza, és még a doboza is megvan, saját új vásárlás volt anno).
AM2+-os mATX lapba dobtamm anno 2*2 GB DDR2800-as "HD" ramot, fillérekért jutottam hozzá, "AMD Only" ramként is emlegették.
A Netburst után igazából minden ugrás volt, sok évvel utána kezembe került egy Intel Desktop Board lapban egy 1,8 GHZ-es Celeron 430-as (Conroe mag 65nm) - porba döngölte a 2,8 GHZ-es Prescott Penyát.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#82560DarthSun: az E5-2640v3 az Haswell, azaz desktopra vizsgálva 4.gen, az R5 1600AF meg Zen+, azaz második kiadású 1. gen Ryzen - a-la R5 2600-asnak felel meg.
-
válasz
envagyok
üzenetére
Az X99/E5-2640v3 és a B450/R5-1600AF hányadik generációsak, ezeket sosem tudom megfejteni, összevissza írkálják, a két nagy procigyártó meg direkt bonyolította a procik típusszámait.
Mindenesetre mindegyikhez fent vannak a Win11 driverek is. Bár azt majd csak később fogok használni, ha kiforrott kellőképpen, akkor majd veszek egy fulldobozos verziót(tényleg a Win11- nek van dobozos fizikális kiadása ? ). -
válasz
üzenetére
ISA busz a G41- el, azz iggeen
Van Win98 drivere ?
(bocs, ha 775, akkor én mindjárt az ultraretro kompatibilitására fókuszálok, itt meg még az ISA busz is rátesz egy lapáttal).
Szabvány DDR2/4GB- os az viszonylag ritka és drága, bár mostanában nem néztem utána. 2GB- osból is csak 2db van, de az egyikben sajnos már egy cím hibás. A Samu chipes kínai 4GB- osok viszont hibátlanok. -
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
"Semmi sem retro, amin mai OS elfut.
"
Windows 11 úgy tudom 8. Generációs Intel, és 2. Generációs Ryzen processzorokkal támogatott.
-
válasz
jokeph
üzenetére
DDR2- ből az AM2+ ami jól megy 8GB felett, de az is az utólag forgalmazott HD 4GB- os DDR2 ramokkal, asszem ezt is a kínaiak találták ki, mivel az MC a prociba költözött, így a foglalattól, gyári spectől már függetlenedett a dolog.
Az AMD vonal miatt a 775 is kimaradt anno nálam, de kellemes csalódás lett, a selejtezésből kapott 3 db. Kettőt jó kis középretrová staférungoltam, a 3.- ból meg kiemeltem az E6600- at, ami a Win98EE#1 szíve lett. Már evvel is látszik, mekkora ugrás a NetBurst után(bár az utóbbi is kimaradt, retroként lett csak).Nem lehet tudni, ilyen tendencia mellett lehet hogy 10 év múlva a mostani új szervereket cserélik majd az akkorira, a mostani 32core Intel procikra meg a kínaiak megint legyártanak majd egy hozzá illő desktop lapot. Bár a chiphiány, járványok, háború sokmindennek keresztbe tehet.
286/386/486 és P1 : 286- al kezdtem, tehát nekem szinte az egész PC vonal mániám. Az egyéb 8bitesekkel, Commodore és társaikkal vagyok úgy hogy nem volt, nincs kötődés.
(#82543) Fred23 : saját készítésű ház - érdekes lenne, nem könnyű project, ha rászánnám az időt, elég jó barkácsoló vagyok...de megjött 19k- ért postával nemrég a VG7W is. A saját idő+anyag, meg a felmerülő problémák - akkor érné meg, ha egyáltalán nem lehetne gyárit kapni

(#82551) frescho : ahogy már infot cseréltünk róla, kinek mi...a retro. Átfedések is, valamelyik ma is használható, attól is függ mit futtat rajta az ember. Meg az overkill keverések, MDJ is publikálta a 20core procival a Voodoot pld. Az X99- el is mehetnék a saját topicjába(ha van), de ott nem is ismernek(audioval kapcsolatos kérdésre pld nem is jött válasz a topicjában, más megkérdezte ugyanazt, egyből földig hajoltak előtte, te vagy a faxa csávó barátom - sztem meg 100 alatti IQ a tag), itt meg családi a légkör, 1-2 embert érdekel, többiek meg legfeljebb skippelik.
(#82553) KROK640 : hát igen, nekem meg még nem is volt számtech a suliban

-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Nekem nagyon kaotikus volt az iskola zsámtechen a gépállomány. Hatodikig semmi számtech. Akokr videoton TV computerrel kezdtünk, amiben csak az volt a fura, hogy otthon már C64-re eakkoriban programokat írogattam, így nekem az egész unalmas volt, ráadásul alig volt valami kompatibilis azzal a comodore-al, amit ismertem és mindennap használhattam, így nem tetszett. Ráadásul itt is ugyanaz volt a számtech és a matek tanár, és előfordult, hogy számtech órából matek lett csinálva.
Ezután elkerültem egy másik suliba ahol volt egy teremnyi 486-os és egy tanári Pentium 1-es, ezutóbbinál ülve interneteztem egyszer, egyébként a gépeknek a közelébe se mehettünk. Majd következő évben egy olyan terembe kerültem ahol 386-osok voltak Win 3.1-el (ez nagyszerű élmény volt azután, hogy már Win95-el is internetezetem), net persze semmi. Játszani nem lehetett, az év 95%ban a dost tanultuk, a Win 3.1-el alig tudtam tapasztalatot szerezni. Tanultunk még QBasicet is, ami szerintem semmire nem volt jó, azonkívül, hogy kicsit mixelődjön a fejemben a videotonnal és később a Pascallal.Ezután jött a középsuli, - ekkor lett otthon is saját PC-m - ahol szoftveres osztályba kerültem, és az órarendben bíztató mennyiségű számetch óra (heti 4db) jelent meg. Persze 386-osokkal teli gépterembe kerültünk, ahol sokszor be sem kapcsolhattuk őket, mert elméleti oktatás jött... na meg a számtech tanárunk aki egyben a matek tanárunk is volt, és az ofőnk is, hamar elkezdte átértelmezni a dolgokat, és a heti 4 számtechből általában 3-4db extra matek óra lett
így lettünk gyakorlatuilag matekszakos osztály... Humán érdeklődésemmel ennek kevésbé örültem.
A második lvben a 386-osokat kiselejtezték és 566-osok jöttek a helyükre 64MB RAMmal és SIS VGAval, de mi pont akkor cseréltük termet és így miénk lehetett a korábbi sztár terem, ami tele volt 133-as Pentium 1-eskkel 16-32MB RAMmal (és az én gépeben 48MB volt), de legalább volt internet, igaz a sebessége nem volt nagyon értelmezhető, főleg amikor "szabadfoglalkozás" címén mindenki megrohanta a 777 SMS-t, hogy mindneféle hülyeséggel bombázza az ismerőseit.
Harmadik évben aztán heti egy alkalommal az 566-osokhoz is jutottunk, ám jellemzően ez az alkalom matek órákkal telt, így nem sokra mentünk vele
A negyedik év volt a legérdekesebb, számtech óráink 50%-a a 133-asok mellett volt, 25% az 566-osok mellett és 25% egy új teremben ahol 1600-as Pentium 4-esek voltak, 128MB RAMmal, GeF2-es VGAval, 40GB-os HDDvel, Win XP-vel. (nekem akkor otthon 1700-as Celeronom volt 256MB RAMmal, 2×40GB HDDvel és GeForce 3-assal) a tanári gép pedig egy 366-os Celeron volt Win98-al...fogalmam sicns mire gondolhatott a költő, vagy a terem tervezését végrehajtó... Itt viszont mindig csak számtech óráink voltak.Két hónappal érettségi előtt, aztán jött egy teszt, hogy felmérje mit is tudunk 2 hónappal érettségi előtt infóból. Az eredmény lesújtó volt, az osztályban mindössze két embernek (az egyik én voltam) nem lett elégtelen, de az enyém is csak kettes lett (meg a másik emberé is), és rádböbbent az ofő, hogy két hónappal az érettségi előtt még a kilencedikes anyag sem megy az osztálynak, és a legkockábbak sem mutatnak túl a tizedikes anyagon... Jött a pánikolás. Matek órák lettek infó órákká konvertálva, meg az osztályfőnöki órák is (elvégre érettségi és ballagás előtt 2 hónappal nincs is semmiféle megbeszélnivaló egy osztályban... vagy megoldjuk 5 percben... így vala annak históriája, hogy a suli történelmében egyedülálló módon nekünk nem volt tablónk! A szerenád el volt szervezve, a bolond ballagás meg konkrétan el is maradt... ) Persze mindezek szigorúan gépmentes teremben, elméletben. Szóval elméletben csináltunk adatbázisokat, elméletben exeleztünk stb. Izgi volt... ja nem. (én mondjuk mikor hazajöttem elkezdtem magamnak a gép mellett gyakorolgatni, már amkor rá tudtam magamat venni, mert öcsémmel ketten voltunk egy gépre, és a gépnél töltött idő értékes volt, nem szerettem ilyen iskolai dolgokra elpocsékolni azt. Mikor játszani is lehet rajta.
Volt egy másik zseniális meglepetése a sulinak : Tizenkettedikben kiderült, hogy bár végig úgy volt, hogy nekünk a szakmai vizsga ingyenes lesz, mégis pénzbe fog kerülni. Egész évben arról volt szó, hogy "5 vagy 10 ezer ft lesz" majd ezután a felmérő után közölték h akkor 15 ezer ft. Jó, otthon beadtam a szülőknek, megkaptam a 15K-t. Jó másfél hónapig jártam 15 ezerrel a táskámban, de a kutya sem kérte a pénzt. Hosszas várakozás után úgy döntöttem, hogy okosságra költöm, így 12000ft-ért lecsaptam egy 512MB-os DDR333-as RAMra, ami akkor elképesztően jó vétel volt (ekkoriban indult be az áfa nélkül nagyker áron alkatrész szerzés - ami egy új világot nyitott meg évekre előttem). A maradék 3000ft-ot pedig barátnőmmel két nap alatt elköltöttük suli utáni "megiszunk valamit" címszóval.
Na, alig hogy s3ggére csaptam az utolsó ft-nak is, másnap bejelentették, hogy ma vagy holnap akkor ki kell fizetni a 15 ezret, aki nem teszi az nem mehet szakmai vizsgára. Hazajöttem, gyorsan eldaráltam a szüleimnek, hogy sürgősbe kéne 15 ezer, mert elköltöttem erre és erre, de azért mert nem kérték.... Anyám meg közölte, hogy oldjam meg ahogy tudom. így volt az, hogy Tiszaújvárosba fürdőbe mentem, míg az egész osztályom szakvizsgára ment (egy gyereket kivéve ő ugyanis kifizette, de elaludt és nem ment be).A sors érdekessége, hogy 3 évvel később azt a papírt amit kaptunk ingyen megszereztem egy céges tanfolyamon. 2006ban Pentium 1-esek mellett ...
Viszont attól a cégtől hoztam el a BE(A)ST-et. -
FoxiestFox
félisten
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Vagy pl. a 9700 a Z170-ben...
Mindenkinek: Nem értem, hogy hogyan lehet az, hogy egyszer azt írjátok le a Core sorozat még ma is használható, aztán meg azt, hogy retró. Azt még elfogadom, hogy nem csak maximum 16 bit. Még az is elmegy, hogy youngtimerbe soroloható az out of orderes procikból 1-2 fasjta, mondjuk addig amíg nem volt több thread meg több száz MB RAM. De ez már önellentmondás.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az OEM cuccoknal az eredeti gyarto nem szokott tamogatast adni, emiatt nem szokas ezeket az adaokat publikalni sem. Minde azon dol el, hogy milyen szerzodes kottetett a ketto ceg kozott. Pl anno a HTC-nel se volt fenn, minden olyan PDA, amit ok gyartottak valaki masnak (ide sajat eszkoz a Fujitsu Siemens PocketLoox 720, aminek a nyakjan a HTC Bali felirat van). De pl. a Palm Tungsten T3-at se talaltad meg az ASUS weboldalan, pedig van a T3 nyakjan egy jo nagy ASUS felirat (szinten sajat eszkoz).
A Core I sorozatnal eddig 1x vagy 2x volt olyan valtozas, ami hardver inkompatibilitast okoz. Tehat, amig fizikailag kompatibilisek az alkatreszek, addig az ilyen torzszulott megoldasok is mukodhetnek, de mivel hivatalosan nem tamogatott, igy nyilvan a mukodese sem garantalt. Szoval, ha megy megy, ha nem megy, nem megy, senki nem vert at senkit. En nem tudnek ilyen takolt izet hasznalni.
-
Intel szerint sokmindennek nem kellene mennie.
És egy rakás szar az oldaluk, oem procik nincsenek fent, gyakorlatilag procik fele hiányzik (2011v3-nál)
Kínai cuccok többszörösen bizonyították hogy csak koátozások vannak nem kimondottan nem működés miatt irják hogy nem megy. Pl: b85 chipset 2686v3 (18 mag 3.5ghz all core) am2 hűtővel ddr3-al win7 64 bit voodoo3 agp-pci-pcie glideal unreal1
poén 500w hkc táp 4 pin atx powerrel mert minek a 8 pin 
Vagy ugyan ezen b85 chipset sandy bridge--el.
Agp támogatás pcie mellett szintén pedig csak egy kazal drót szinte az egész.
Mindegy, több évig ment 16gb rammal az a q43 chipsetes cucc stabilan (24/7 melóba), nekem az elég bizonyíték. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az Intel szerint nem kellene mennie, mert a kontroller nem tamogatja az ehhez szukseges memoria IC-t. Pl. itt szepen irjak (20. oldal), hogy 256/128/64 MByte-os DDR2 memoriachipeket es a 128/64 MByte meretu DDR3 chipeket tamogatjak. De ha pl a Desktop P45 sheetjet nezem, abban is ez van. A Q45-ot nem talalom az Intel oldalan, de 3rd party siteot talaltam ahol fenn van. Ott is ezt irjak. Ezert kellett anno, abban az idoben, DDR3-hoz pl az nVidia MCP chipes notebookot vadaszni, mert ott hivatalosan, tamogatott modon volt elerheto a 16 GB DDR3.
-
Nekem a precision m6400 notiba 16gb ddr3 (4x4gb) volt de csak 1066mhz-en. Teszt: [link] Bár ez a full top core2 noti ami csak létezett. Igaz nem a legnagyobb proci volt benne. Gyárilag tudott 16gb-ot, többel nem próbáltam.
Q43 chipset, gondolom asztali lapban is tudnia kellene. -
jokeph
nagyúr
Miért lenne hiba ?
Gigabyte EP43T-USB3.Előkotrom valahonnan, azt megnézem, most már kíváncsi lettem.

-
válasz
KROK640
üzenetére
"a 386/486-os gépekkel annyira kevés tapasztalatom és élményem volt, hogy semmiféle kötődésem nincs feléjük"
Dettó. Velünk indult a számtek az általánosunkban úgy 6-8 géppel, amiből 1 db 286-os volt, 1 db (a tanáré) 486-os, a többi meg 386-os. Mi, gyerekek mindig azt próbáltuk elkerülni, hogy a 286-oshoz kerüljünk, mert ugye az volt így a -többihez képesti- gagyi. Összesen tán 3x ültem előtte, annyiszor a 486-ost is használhattam.
Na de a lényeg az, hogy nem nagyon nyithattuk ki a gépházakat, játszani is ritkán lehetett, ez pedig oda vezetett, hogy alig volt érdekesebb az egész, mint akár egy törióra. DOS-t tanultunk főleg, érdekesnek is találtam valamennyire, de a gépekhez nem kötődtem, hiszen nem is volt olyan, hogy mondjuk az ember kézbe vehet egy procit. Nekem ez a fizikai kapcsolat kellett volna szerintem.Szóval addig rá se kattantam a témára úgy igazán, amíg el nem kezdtem építeni a saját gépem -jóval később. A QUAKE, a Z, a Descent-ek, a Red Alert, a Death Rally, a Redneck Rampage és hasonlók azért megvoltak, miattuk szerettem volna eljutni a saját gépig, amivel majd már futni fognak az olyan csúcsnak ígérkező játékok is, mint mondjuk a PC-s újságokban annyit emlegetett Unreal Tournament.
Így alakulhatott ki, hogy nekem ez a 2000-2001-es időszak tán a legszűkebben vett -kedvenc- saját retro korszakom. Előbb pont azon gondolkodtam, el kéne dobozolni kábé minden mást, ennek a korszaknak meg építeni egy külön kis helyet valahol a lakásban. Remélem, azok az alkatrészeim nem fognak kinyíródni az állásban, amik valamiért lettek, de 1-2 használat, teszt után szinte elfelejtődtek. Szeretem őket is, csak másodlagosak, ha szabad így mondani.Kéne tervezni egy saját gépházat is végre -külön egy bizonyos konfighoz; érdekes lenne ezt pont nyáron hozni össze.
-
jokeph
nagyúr
DDR2-ből nem tudok, azok nálam nem kívánós lapok, csak DDR3-as s775-el nyomom.
Kivétel az i975X és P5N32SLI, de azok max teszt céllal voltak mindig beröffentve, oda elég a max 8, de még a 4 GB is.
DDR3-ból nem ment a 8 GB: MSI G41 P25
nem ment a 16 GB: Asus P5E3 Deluxe és P35 P5K3 Deluxe Wifi
Gigabyte EP43T-USB3-t nem próbáltam velük, itt mondjuk gyártó oldalán is 16 GB a supported max mennyiség, a másik 2-nél 8 GB.
Sanszosan az lehet a bibi, hogy csak utolsó szériás kori 4 GB-os 2133-as moduljaim vannak.
1866/1600-as REG ECC modulokkal meg sem próbáltam.
#82536DarthSun:
amikor megvettem, asztalon volt hajtva, 2 hétig semmi gondom nem volt vele (így már nem volt képem reklamálni) - 8*2 GB G.skill 1600/2133-as ramokkal, aztán kezdődött a random hibák tömkelege, majd már el sem indult, ezután sokáig parkolópályára tettem, mert a Q67-es kínai X79-es-t használtam sokáig.
Tavaly elővettem ismét, és meglepődtem hogy a 8 db 1600-as REG ECC ramokkal indult minden és a rendszer is felállt, sőt még 2 órát játszani is tudtam, de voltak lassulások, néha egy váratlan újraindulás.Akkor ránéztem a HWINFO654-re, és láttam hogy szépen gyültek a ram hibák, de a REG ECC miatt nem bukott ki rögtön. Normál ramokkal instant halál, még a BIOS sem állt fel, mire elkezdetem játszani a ramslotokkal és meglett hogy a C1-es slotba ha van bármilyen modul, akkor hibázik.
A másik 7 slotba lehet bármi (REG ECC/normál), hibátlanul fut.Alseye X120T venti (2 pin): X79 szabályozta rendesen, az X58 valamiért nem áll vele szóba, bármi mással BIOS szinten is veszi a 3 venti profil bármelyikét.

AM4-ben sem volt gond vele (MSI MAG B550M Mortar Wifi).#82540DarthSun:
ezen a téren (is) úgy érzem aranykorban élünk, ami ha elmúlik nem lesz mégegyszer mostanság.10+ éves cuccok mennek egymással, régi/új OS-el, kész káosz/kánaán igazából.

Ha csak single módban játszanék (campaign), még az s775-ös Xeon X3360-as gép is elég lenne a mai napig.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#82543Fred23:
286/386/486 és P1 is kimaradt nálam is, így semmi kötödésem eme korhoz/harverekhez.
PII 400-as Cerka volt az első - SLOT1-es formában, iBX440-es lappal, innen számolom a PC-t.
.
Előtte csak a Videoton TV-Computer volt sokáig.
"Kéne tervezni egy saját gépházat is végre -külön egy bizonyos konfighoz" - ez érdekesnek hangzik.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A cégnél én is dolgoztam XP- s gépen, csak egy részüket cserélték modernebbre. Mondjuk amire kellett, az még épphogy elment rajta, bár némelyik be tudott lassulni rendesen. De már lehet hogy mindet lecserélték modernre, mert nagy változásokat terveztek, mielőtt leléptem.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Értem, de én így hardverhez is kötöm, mivel benne van a HD6850(benne is marad, azért az, mert abból van egy ugyanilyen tartalékba/tesztekre). Meg a 6600GT- t is leteszteltem benne. Jó hát a proci csak 8 éves, de arról meg az Intel tehet, hogy ma is használható, olyan brutálra sikeredett.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Cégnél 4-6gen i5-ök vannak 4-8gb rammal vegyesen.Win10+office 19, 10+gb levelezés (2-6 fiókkal), 4-8 tab, flottamanager progi (gps nyomkövetés, több google map, üzenetküldő) skype, sms küldő, legalább 2 excel nyitva, saját progijaim...köszönik szépen nem mondja senki hogy lassú a gép aki a fentieknél kevesebbet (felét) használja ott van core2 is de azokba 8gb ram (4x2gb ddr2 e6600-asok)
Csak azért cserélgetem a hardvereket mert bedöglenek (lc power, npower tápok) illetve megtellik 120gb ssd és az cserés nagyobbra. 4-8gb között irodai munkára nem jelentős a difi.
Rosszul megírt weboldalak (facebook jó példa, erős memory leak chromenál) és játékokkal van gond 4gb ramnál. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Másban még nem próbáltam, maximum majd a P35-ös Gigában tudom, ha összeáll majd a C2D rendszer.
Mindenesetre piszkosul csalódott leszek, ha megnyekkent, akkor ugyanis a főgépben használt GTX950-es lesz az egyetlen PCI-E VGA itthon. És nem mellesleg kezdhetek mégjobban félni attól, hogy megnyekken... Főleg h integrált kártyám sincs.Nekem általában 6-9 ablak elég. Ha valamiért nyitok is pluszt, azt bezárom amikor nem kell. Megszoktam már ezt így. Én sem szeretem ha szűkösködni kell, de azért ma még 16GB RAM bőven elég, 8GB a határeset, 4 meg szerintem kevés.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Tudsz pelda lapot mondani, amirol tudod es probaltad es nem mukodott ha beletettel 4db 4GByte meretu DDR2-800 MHz memoriat? Nem a leiras erdekel. Anno legalab 100 darab ilyen konfig ossze lett rakva, azokbol a lapokbol, ami eppen akkor kaphato volt, es soha nem neztem meg, hogy mit tamogat a lap. Csak az erdekelt, hogy legyen rajta 4db DDR2 slot. A tobbi ugyis, a chipseten mulik.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére

Én az X79-el vagyok így, roppant sajnáltaos, hogy a C1-es slotba ramot téve (mindegy milyet) elkezd hibázni (REG ECC-vel) vagy instan halál/el se indul (normál ram), így max 28 GB a használható (7*4), nincsenek 8 GB-os moduljaim.
Most egy Alseye X120T a hűtő, de nem vagyok vele megelégedve teljesen, az Asus P6T Deluxe lap nem tudja szabályozni a ventijét (2 pines!), X79-es Asrock Extreme 9-ben BIOS szinten is szabályozható.
A borda és a talp remek cucc, sanszosan a ventit ledobom róla és modding lesz.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
P43/P45-os 775-be siman lehet 16 GB RAM. Nekem van egy Gigabyte a szekreny tetejen, 12 GB van benne (de korabban hasznaltunk 16GB RAM-val tobb ugyonilyen Gigabyte lapot vagy MSI lapot is). 16 GB pedig meg ma is eleg szerintem kb barmire. Nekem 8GB van a mindennap hasznalt gepemben (munka es otthoni gep), 50-60% korul van a "memory pressure", akkor szoktam elgondolkodni a bovitesen, ha 70%-75%-ra felcsuszik.
-
válasz
jokeph
üzenetére
A 775 hátránya a kevesebb RAM. De...ha csak retro-félretrora használja valaki, akkor semmi gond. 4GB RAM napi feladatokra már kevés(szintén sok tab), a 8 meg hamar megtelik, nálam a böngészőn kívül is sokminden fut/nyitva van folyamatosan. Emiatt a hobbigépbe(már megint dícsérem
, szerelmes vagyok bele
) 32 lett, de számomra akkor is félretro(benne van a HD6850). -
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Pedig a HD6850 jó kis cucc még most is.
B550-es Mortar lapban mene 5600X mellett.
Másban próbáltad ?#82527KROK640: átlag 25 lap van nyitva a Chrome-ban nálam.
s1366-ban 12 GB ram, újabbakban 16/32 GB ram van, nem szeretem ha szükösködni kell.
s775-ben kénytelen vagyok beéérni 4/8 GB-al, lapja válogatja.
#82530DarthSun: hát, nekem meg van már pár éve.
Most hogy megkapta a max CPU-t, már csak a tesztek vannak hátra, no meg némi OC.
Az X5677 ment 4,5 GHZ-et AC+HT-vel, egy 4,2 GHZ-re szerintem itt is számíthatok talán.
így sem rossz, de nálam az SC2 multi a preferencia, ahhoz minden MHZ jól jön.
Még agyalok, milyen hűtést kapjon, amivel házba építem. -
KROK640
nagyúr
válasz
fatpingvin
üzenetére
"mondjuk a másik kérdés én kifejezetten szeretek gyenge vasakon dolgozni egyszerűbb dolgokra. segít észben tartani hogy nem mindenkinek jut a jóból." - én nem szeretek akkor sem gyenge vason dolgozni.
Annak idején mikor 2GB RAMom volt, még akkor is, amikor már nagyon 8GB kellett volna, akkor megtanultam valamit, ami most is megy : ha nem kell egy program / ablak akkor zárjuk be. mindig mindent görcsösen bezártam azonnal ami nem kellett, böngészőben is 1-2-3 ablak mehetett maximum. Ma már böngészőben 7-8 ablakot megengedek magamnak (16GB RAM), de még mindig figyelem, hogy bezárogatom azokat amik fölöslegesek meg nem kellenek. Mostis bennem van, hogy takarékoskodni kéne a RAMmal.Barátnőm ennek pont az ellenkezője, 4GB RAMmal (4th gen I3-as mellett, mostmár SSDvel, de korábban HDDje volt), simán nyitva van neki 30-40(!) böngészőablak, olyan is amire napok óta rá sem nézett, meg amit megnyit azt kb otthagyja a tálcán. Aztán csodálkozik, hogy lassú a gép, 3-5mp egy ablakváltás a böngészőben 10-20mp egy taskváltás a programok között stb. És fel sem tűnik neki, hogy milyen lassú a gépe, én hülyét kapnék ilyen tempoban mozogna a gépem.
Mondjuk mindennek a rekordere Nyex haverom, nála 3-4 böngésző van nyitva, böngészőnként 100+ (!) ablakkal (volt olyan böngésző amiben 160 ablakot számoltam meg), és mindezt egy C2D-n 3GB RAM mellett adja elő, Win 7-en. Az a szegény gép, a pokoli lassú gép élő példája...
-
KROK640
nagyúr
Igen, erről már írtam régebben ide a topicba is, hogy 1997-2004 között volt egy olyan időszak amikor már egy 2-3 éves gép is vállalhatatlanul elavult volt, mert a fejlődés nagyon gyorsan haladt. Manapság pedig egy 10 éves géppel (2nd gen I széria) még simán el lehet lenni.
Sőt, Zoltán cimborám mai napig egy Core 2 Quad Q8400 processzoros gépen 8GB DDR2 társaságában van el. Az már nekem retro, akárhogyis nézem...Úgy a C2D-k után kezdett az lenni, hogy a fejlődés eléggé lelassult, és a C2Q-k azok amik ma még hellyel közzel célnak megfelelnek, pedig tizensok éves gépekről beszélünk.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Ez különösen akkor súlyos, ha az adott cucc nem is csúcs cucc, hanem mondjuk 6600GT vagy középkatos lap/proci, mert azt nem is mentik az emberek, hanem az eladás gondolata nélkül dobják ki a kukába, és a kukában minden hamarabb tönkremegy.
Úgy vettem észre, hogy 2007-2008 körül kezdtek jönni azok a hardverek, amik már messze nem bírják annyi ideig mint az elődeik. A 2003-as AthlonXP-m simán megy, ugyanakkor a 2010-ben vásárolt (és mindössze 4 évet használt) HD6850-esem meg 8 éve a saját dobozában becsomagolva áll, és lehet, hogy megdöglött
(Legalábbis Asrock B560M Pro4 + 10400F + 16GB DDR4 RAM-os konfigban nem volt hajlandó képet adni 
Autóknál egyébként egyszerű a képlet : 30 éves korát betöltve lehet OT-s. Ha OT-s lehet, akkor már mindenképp retro. Mostanában találni nagyon érdekes példákat, haverom 1980-as W123-asa is bőven OT korú, pedig az embernek nem szúrna szemet, hogy jujj de rohadtrégi autó! De mostanában láttam OT rendszámmal Ladákat, Wartburgot, W124-es Mercit stb ami gyerekkorom utcaképének az autói voltak, de nemrégiben Hummer H1-est is láttam OT rendszámmal!
20 és 30 éves koruk között pedig youngtimerek. (ez olyasmi lehet mint nálunk a fél retro) -
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Nekem másabbak a szempontjaim. Nekem időhöz úgy van kötve, hogy hány év telt el azóta. Tíz év, ami nálam, fél retro (tehát a 1-2nd gen-es I3/5/7 is félretro már nálam), olyan tizenötévnél kétharmad/full retro, jelenleg mindent ami 2009nél régebbi retronak tekintek.
És van az "Oldskool" (nem, nem oldschool) az pedig Pentium II és előtte.
Itt mondjuk megjegyzem, hogy a 386/486-os gépekkel annyira kevés tapasztalatom és élményem volt, hogy semmiféle kötődésem nincs feléjük, Pentium 1 korszak előtt (kivéve a Commodoreokat!) mindent csak végtelenül elavult érdektelen kacatnak látok, bár már igyekszem magamat ránevelni erre a vonalra is.Szoftverehez kötni már csak azért sem jó, mert akkor Dartsun Xeonja (E5-2609 V3 ha jól emlékszem), amire felmegy az XP, és Haswell magos (2014 Q3), simán full retronak számítana, holott szerintem még csak fél retronak sem megy el egyelőre.
Sőt, tovább megyek : Amikor C&C Generalst (2003-as) játszok a 10400F + 16GB DDR4 + GTX950-es gépemen akkor az is full retro lesz?
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére

Épp az s1366-ot büvöltem, CPU csere megvolt, gyors nyomtam is egy 3DMark 06-ot erre az örömre:

A HD6850 és az RX 550 között nyes GPU erőben marginális a difi, korban és egyéb ficsőrőkben annál több.
Az X5690 is jól fut.
OC nincs, minden alapon, még a ramok is csak 1333-on futnak (6*2 GB), ez is alap itt.
OS: W10x64 PRO 20H2.Mondjuk, hogy az RX 550 az miért 4 sávon megy, rejtély.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A folytatásban a HD6850 méréssorai, immár a 2640- el. Mivel a HT_on/off beállítások között különbségek vannak, nem kerestem meg hogy hol, melyik teszt a jobb, hanem lemértem on/off/XP/W10 alatt is. Így egyszerűbb volt, de azért eltartott egy ideig a 4 méréssor. Valamint ad egy közvetlen rálátást a HT hatására retro/félretro tesztekkel, gamekkal.
Táblázat frissítve(és néhány hiba volt benne előzőleg, javítva - tizedesvessző helyett pont volt, akkor nem számolja bele a cellát az összegbe - a sorrendet viszont nem befolyásolta).
A mostani méréseket is egymás mellé másoltam, jobban látszik a lényeg :

W10 alatt kicsivel a HTon nyert, XP alatt pedig naggyal a HToff. Összesítésben pedig az XP_HToff nyert. De csak a 3DM2001/03 dobta meg, látszik hogy a game tesztek rendre jobbak W10 alatt. Lényegében nem sokat számít, a retro gamek játszhatóságával semmi gond nincs egyik beállításban sem. Elvi és teszt-jelentősége van, kíváncsi voltam hogy mennyit jelent. HTon marad, nem fogom kapcsolgatni, felesleges. Többi BIOS set is jó lett XP/W10- re is, úgyhogy nem kell belépkednem, átbootoláskor elég az F11/bootmenüt berántani és választani.
Pár 3DMarkról készítettem képmentést, a táblázatból beránthatók. Két mentést - W10_HTon/XP_HToff- ot dísznek beszúrok közvetlenül is :

Következik a 2 eltérő dualvideos kísérlet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Na, akkor te pontosan tudod, hogy én mit éltem át.
Ugyanez volt, hogy a gépbővítést az első pillanattól kezdve saját pénzből kellett megoldani, csóró középsulisként (egy idő után már barátnővel is), pedig nagyon nehéz szitu volt ez, és sok minden kimaradt amit nem szerettem volna
Kyro II is ilyen volt, de saját GeForce 1-esem sem volt, csak kölcsönbe egy ideig egy ASUS V6600...
Én 2002 nyár végén vettem a GeForce 2 MX400 64MB-os VGAmat, az S3 Savage 4-et (a másodikat mert az kétszer is volt), váltotta, illetve már addigra egy 2MB-os Ati VGA-t, meg az első Voodoo2-esemet. Később ebből lett az a mai szemmel megalomán építés, hogy GeF2 + Voodoo2 SLI, ami egyébként a gyakorlatban nem is volt egy jó megoldás. (sok játéknál trükközni kellett, hogy NE a Voodoo 2-vel akarjon menni, ugyanakkor a GeF2 utca hosszal verte a Voododo2 SLI-t, sok játéksokkal jobban futott a vele mint V2-esekkel). És ugye végülis a GeF2-vel meg a V2 SLI árából lett meg a GeForce 3, amivel úgyéreztem, hogy toronymagasan jobban jártam. Főleg hogy addigra már nem készültek 3DFX-es játékok.
Radeonból nekem a 8000-es széria maradt ki egy az egyben, rövid ideig volt egy 7500(?)-as Radeonom, majd utána 9500@9700Pro jött, de az is csak másodlagosan, mert a GeF3-at a Nvidia 7300GT váltotta, ami az utolsó AGP-s FŐGÉP kártyám volt.
Azt meg a HD3870X2, ami teljesen más világ volt. ..
BTW A 9500-as Phenomon készült alkatrészenként. A proci meg 2GB RAM már meg volt májusba, a VGA is akkor körül, majd szeptemberben jött az 1TB-os HDD, októberben pedig az alaplap, ház és táp. Mire összeállt a gép, már DDR3-as platform is volt, és a Phenom II-esek is kezdtek megjelenni, úgyhogy szigorúan véve az a gép az összeállásától kezdve elavult volt kissé... Ami viszont nagyon nem tetszett benne, hogy négy mag ide vagy oda, voltak bizony helyzetek amikor LASSABB VOLT mint az Athlon XP 1466@2669MHZ, amit leváltott. Ezért még egy éves sem volt a gép már határozott célom volt lecserélni, de pont akkor jött egy olyan időszak az életemben, mikor 4 évig(!) egy csavart sem tudtam hozzá venni, sőt, csak egy VGA downgrade jutott ezalatt a 4 év alatt (A HD3870X2-ből HD4850 lett, de félévig integrálttal voltam). Évekig ábrándoztam egy Phenom II-ről, irigykedve néztem másokét, de nekem sosem lett végül
ugyanis mire 2014 januárjára elég pénzem lett, addigra már 4th gen I3-as sokkal jobb vételnek tűnt mint bármelyik Phenom II-es. -
törölt tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Egy 2013 körüli T430 nekem egyelőre elég 8 giga rammal mindenre a DevOps és a Linux, illetve a dotnet microservicek körül, ez a 2000-es évek elején elképzelhetetlen volt hogy egy 8-9 éves gépen programozni meg kernelt forgatni lehessen értelmes idő alatt...
-
arn
félisten
válasz
quailstorm
üzenetére
Poen, mert nemreg epp a webes appek fejlesztesehez nem kellett semmi eroforras gyk egy texteditor, most meg vmen futo kontenerek win eseten (itt ezert is jobb a linux), onfly compiler, tobb wsl2 parhuzamosan etc.
Most egy nyolcadik generacios i5 van, de szinte folyamatosan fullon van a 16g ram, es mindig porog a proci, remszar lassu az asztali gepemhez kepest. Most vagy macet adnak, vagy egy mobil workstationt 32g rammal, verszegeny geppel nem lehet mar ellenni. Kertem, hogy linuxot is, mert ott legalabb nincs a wsl reteg - de nagyobb cegeknel faznak attol, hogy nincs megoldva normalisan a kornyezetbe illesztes, pedig lehetne a geperon sporolni. Szkeptikus is vagyok, hogy a 16g ram eleg lenne e macen, es hogy az m1 hogy futtatja az x86os linuxos kontenereket macosen.
-
válasz
fatpingvin
üzenetére
Linus sem véletlenül Threadripper workstationt használ : kernelt anno viszont fordítottam, még K6-2+ - al. Nyugiban lemehettem az emeletről a földszintre kávét feltenni, és kényelmesen meginni. Mai kernel nagyobb, de gondolom hogy a sokcore csodamasinán hamar lefordul.
-
2.1- esem van, de PII- ben, P1- ben nem bírtam vele. A Classic meg SlotA- ban, de nem is emléxem melyik ver, pont nem látszik, de asszem 2.x. A leírt komplex vizsgálatokat nem nagyon végeztem velük, ilyen szinten már nem értek hozzá. Game, ami támogatja, szólt, valamint a scene demok viszik a pálmát velük. Nálam ilyen szintű tesztek mentek.
-
Van itt olyan valaki, akinek 2.1-es GUS MAX van egy P1-ben vagy 486-ban? Elvileg a 3.04b vagy ujabb Mega-Em-ek ugy-ahogy mukodnek protected modban. Az elerheto doksik alapjan, a Sam and Max CD-s verzioja is megszolal igy emulaciot hasznalva. Meg azt tudtam kideriteni, hogy a "Classic" sorozatnal, 2.x es 3.x reviziok kozott volt valami hardveres valtozas, ami miatt a Roland emu protected modban csak 3.x kartyaval megy. Nekem P3-ba van a MAX, viszont keptelen vagyok beizzitani a Roland emut a CD-s verzioju Sam and Max hasznalataval.
-
envagyok
veterán
Retró, nem retró , olyan proci esett be hozzám, amilyet életemben nem láttam

Intel Q730
Lga 775, Pentium 4 3.4 GHz extreme edition 2MB L3 cache-el
, de ebből az egyébként pár hónapig értékesített prociból is egy ES (engineering sample) példány.
2004.Júniusban jelent meg, októberben követte a 3.46GHz-es 1066 fsb-vel.
-
válasz
fatpingvin
üzenetére
nem mindenkinek jut a jóból : megértem, én azt szoktam mondani hogy az utóbbi időben feltörtem a nyomor kategóriából a szegénybe
, előtte voltak durva hullámvölgyek. -
fatpingvin
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
jó ez nyilván más kérdés. Linus sem véletlenül Threadripper workstationt használ
nyilván szempont hogy ne kelljen kimenni főzni egy kávét mire lepörög egy kernel fordítás.amit én csinálok az abszolút nem a lokál gépen fut, leginkább jupyter notebookban egy távoli szerver futtatja amit én a böngészőben pitonban bepötyögök... mondjuk az más kérdés hogy ezt nem igazán nevezzük programozásnak.
mondjuk a másik kérdés én kifejezetten szeretek gyenge vasakon dolgozni egyszerűbb dolgokra. segít észben tartani hogy nem mindenkinek jut a jóból.
-
válasz
fatpingvin
üzenetére
Régen, és DOS alatt programoztam csak, mai fordítók és a szükséges környezet igényeit nem ismerem. Tehát én csak saccolni tudnék. Az már más kérdés hogy egy jó programozó, megérdemli a jó vasat a munkájához, ha kell-ha nem
- szubjektív vélemény. -
fatpingvin
addikt
válasz
DarthSun
üzenetére
az attól függ azért
én mondjuk bioinfós vagyok ami kicsit más tészta, de őszintén szólva nem szeretnék olyan vasat asztali gépnek amin egy komolyabb work unit kényelmesen le tud futni. az a szerverterembe való egy storage arrayre kötve 
ami agymunka, arra lokálban igazából elég bármi amin van egy használható webböngésző és egy terminál
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Full Prémium! Gamer PC-Számítógép!Rog Maximus XII! I9 10850K / RTX 3080 Suprim / 32GB DDR4 / 2TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

szerintem lenne rá érdeklődés, nem kicsi. én azt hittem eddig hogy az én vasam az extrém de ehhez képest lóf*sz, a kanyarban sincs
, bár ez is relatív, egyénileg jelentősen eltérhetnek az anyagi lehetőségek...
De egy-két év múlva már a Haswell is az lesz. Itt egyébként alapvetően a megjelenéskorát nézem, tehát a Xeon alapú Haswellek lehet, hogy csak 2025ben lesznek félretrok, mert úgy emlékszem, hogy azok mintha 2015-ösök lennének, legalábbis néhány. (ugyanakkor a 4330-as pl 2013 Q3, vagyis jövőre már félretro lesz... )

, ez 100 felett volt még nemrég használtan is. Bár én nem tudnék vele mit kezdeni, EATX- es, bele sem férne az előkészített házba. Meg a tuning opciói sem számítanának, állítólag max 10%- ot engednek az E5 Xeonok, az meg kb mindegy is(bár van 1-2 zármentes modell is, de megkérik az árát).
(bocs, ha 775, akkor én mindjárt az ultraretro kompatibilitására fókuszálok, itt meg még az ISA busz is rátesz egy lapáttal).
"
így lettünk gyakorlatuilag matekszakos osztály... Humán érdeklődésemmel ennek kevésbé örültem.

, de ebből az egyébként pár hónapig értékesített prociból is egy ES (engineering sample) példány.