Hirdetés
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux haladóknak
- (kiemelt téma)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: NVIDIA DLSS 5 Neural Rendering
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Szörnyűség
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- LG OLED48CX TV mint monitor
-
35710 - 35601
35710 - 35601 35600 - 35501 35500 - 35401 35400 - 35301 35300 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2013-09-30 15:51 Téma összefoglaló
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandiras2
senior tag
-
sh4d0w
félisten
6.2-es kerneltől támogatott a wifid.
-
bandiras2
senior tag
A releváns rész:
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
04:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8852BE PCIe 802.11ax Wireless Network Controller -
Zsolty20
senior tag
Sziasztok!

Egy ideje fejlesztek egy saját, Debian 13 alapú Linux disztribúciót CreaOS néven, és most jutott el oda a projekt, hogy szeretnék néhány külső Early Testert bevonni.
A jelenlegi kiadás a CreaOS 1.0 Aurora RC2, KDE Plasma 6 / Wayland környezettel. Elsősorban olyanokat keresek, akik szívesen kipróbálnák akár virtuális gépen, akár fizikai hardveren, és jeleznék az esetleges telepítési, hardverkompatibilitási vagy általános használati problémákat.Különösen hasznos lenne többféle AMD/Intel/NVIDIA hardver, UEFI/Secure Boot környezet, Wi-Fi/Bluetooth, illetve titkosított LUKS2 telepítés kipróbálása.
Az Early Tester program jelenleg legfeljebb 20 fővel fut. A jelentkezők egy személyes letöltési linket kapnak az aktuális RC-hez, és van hozzá egy rövid tesztelési jegyzőkönyv is.Ha valakit érdekel:
https://creaforge.hu/hu/creaos/teszteles
Nem tömeges promóció a célom, tényleg olyan Linux-felhasználókat keresek, akiknek van kedvük szétszedni, kipróbálni és megírni, ha valami nem jó.
Ha itt a topikban is van rá érdeklődés, szívesen írok többet arról is, hogy jelenleg miből áll a rendszer és merre tart a fejlesztés. -
bandiras2
senior tag
-
sonar
addikt
-
sh4d0w
félisten
Ok. En jartam ugy, hogy Linux Mint jelezte, hogy a wifi jo es mukodik, de a forgalmazas mar nem ment rajta. Kicsereltem Intel wifire, megoldodott a problema.
-
bandiras2
senior tag
Az a tök fura, hogy a nap folyamán magától megszűnt a probléma...
Ha legközelebb csinálja, akkor nyomok egy lspci -t a terminálban. -
sh4d0w
félisten
Új Asus laptopomra linuxot húztam. Bazzite, hogy legyen Nvidia támogatás. (SteamOS-re is ígérik, de még odébb van.)
A probléma: Szakadozik a net. Ledobja a wifit. Újra és újra. Google Ai javasolta hogy parancssorból szerkesszem meg a wifimodult always on-ra, nem segt. Beálltásokban beraktam nem djasra, az se segt. Most ötleteket várok, hogyan álljak neki.Egy
lspcikimenet sokat segitene. -
JoinR
őstag
Új Asus laptopomra linuxot húztam. Bazzite, hogy legyen Nvidia támogatás. (SteamOS-re is ígérik, de még odébb van.)
A probléma: Szakadozik a net. Ledobja a wifit. Újra és újra. Google Ai javasolta hogy parancssorból szerkesszem meg a wifimodult always on-ra, nem segt. Beálltásokban beraktam nem djasra, az se segt. Most ötleteket várok, hogyan álljak neki.Claude a gépre aztán oldja meg.

De bármi log nélkül nem hiszem, hogy tudunk segíteni. Simán lehet, hogy nincs még jó támogatás az új hardverre. Én kipróbálnám a CachyOS-t, talán azzal kevesebb baj lesz. -
bandiras2
senior tag
A probléma: Szakadozik a net. Ledobja a wifit. Újra és újra. Google Ai javasolta hogy parancssorból szerkesszem meg a wifimodult always on-ra, nem segt. Beálltásokban beraktam nem djasra, az se segt. Most ötleteket várok, hogyan álljak neki. -
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Linux kezdőknek topikból jövök a következő problémával, amire ott nem sikerült megoldást találni:
Adott egy Windows 10 PC, amiről több mappát osztok meg samba-val. A PC nem megy folyamatosan, csak amikor szükség van rá - mondhatni média szerver, ha HTPC (szintén Win10) megy akkor van ez is bekapcsolva.
Adott egy laptop is, amire feltettem CachyOS-t. Dolphin-ban hiába adtam hozzá a samba megosztást, felh+jelszóval együtt, mutatta a megosztott mappákat, egy kettőbe be is tudtam lépni, de volt mappa amibe belépve kérte újra a jelszót, a végtelenségig, vagy ha volt fájl amit még meg tudtam nyitni, mert abba a mappába épp beengedett, akkor nem nyílt meg.
Erre jött kezdő topikban a megoldás, hogy csatoljam fel. Mutatok egy példa sort fstab-ből:
//192.168.1.666/sample_folder /mnt/mediaserver/sample_folder cifs noauto,nofail,_netdev,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=5,x-systemd.idle-timeout=60,soft,users,credentials=/etc/smbcredentials,ip=192.168
.1.666,uid=1000,gid=1000 0 0Működik. Ha Dolphin-ban bemegyek a mappába, akkor mount-olja, mindent elérek. Van viszont egy kis bökkenő:
1. Ha Dolphin-t úgy zárom be hogy egy ilyen megosztott mappában vagyok benne, és indításkor ez nem elérhető (mert a médiaszerver le van állítva), egyszerűen nem indul el. Terminálból indítva nem ír semmi hibát. Ha indítás közben médiaszervert elindítom, rögtön indul az egy perce elindított Dolphin. Ugyanez a helyzet más fájlkezelővel is, pl. doublecmd
2. Rendszerfrissítéskor tűnt fel (cachy-update) hogy "Reloading system manager configurations" lépésnél megakad. Ott áll egy perce. Elindítom a kikapcsolt média szervert, megy tovább.Ezeket ki lehet valahogy küszöbölni? Vagy van még egy harmadik járható út, fstab és dolphion KIO-n kívül?
Utolsó szög volt a zsákba, hogy insync nem működik kikapcsolt média szerver mellett...
A következő hibát dobja induláskor:
insync INFO 2026-08-10 16:30:28,835 [httpclient:request:195] Curl error CurlError(56, 'OpenSSL SSL_read: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading, errno 0') while requesting to 'license.insynchq.com'.Kikommenteltem minden sort fstab-ben, végre működik rendben a gép. Nagyon úgy néz ki hogy nem ez lenne a javasolt felcsatolási mód?
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Linux kezdőknek topikból jövök a következő problémával, amire ott nem sikerült megoldást találni:
Adott egy Windows 10 PC, amiről több mappát osztok meg samba-val. A PC nem megy folyamatosan, csak amikor szükség van rá - mondhatni média szerver, ha HTPC (szintén Win10) megy akkor van ez is bekapcsolva.
Adott egy laptop is, amire feltettem CachyOS-t. Dolphin-ban hiába adtam hozzá a samba megosztást, felh+jelszóval együtt, mutatta a megosztott mappákat, egy kettőbe be is tudtam lépni, de volt mappa amibe belépve kérte újra a jelszót, a végtelenségig, vagy ha volt fájl amit még meg tudtam nyitni, mert abba a mappába épp beengedett, akkor nem nyílt meg.
Erre jött kezdő topikban a megoldás, hogy csatoljam fel. Mutatok egy példa sort fstab-ből:
//192.168.1.666/sample_folder /mnt/mediaserver/sample_folder cifs noauto,nofail,_netdev,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=5,x-systemd.idle-timeout=60,soft,users,credentials=/etc/smbcredentials,ip=192.168
.1.666,uid=1000,gid=1000 0 0Működik. Ha Dolphin-ban bemegyek a mappába, akkor mount-olja, mindent elérek. Van viszont egy kis bökkenő:
1. Ha Dolphin-t úgy zárom be hogy egy ilyen megosztott mappában vagyok benne, és indításkor ez nem elérhető (mert a médiaszerver le van állítva), egyszerűen nem indul el. Terminálból indítva nem ír semmi hibát. Ha indítás közben médiaszervert elindítom, rögtön indul az egy perce elindított Dolphin. Ugyanez a helyzet más fájlkezelővel is, pl. doublecmd
2. Rendszerfrissítéskor tűnt fel (cachy-update) hogy "Reloading system manager configurations" lépésnél megakad. Ott áll egy perce. Elindítom a kikapcsolt média szervert, megy tovább.Ezeket ki lehet valahogy küszöbölni? Vagy van még egy harmadik járható út, fstab és dolphion KIO-n kívül?
-
Rhino666
addikt
A
-aaz alapból tartalmazza úgymond, ennek felel meg:-rlptgoD
Viszont azt írják a files_from-mal együtt már nem rekurzív, lehet ugyanez van ha van filter.Szerintem szures eseten nem implicit a rekurzio.
-
MasterMark
titán
A
-aaz alapból tartalmazza úgymond, ennek felel meg:-rlptgoD
Viszont azt írják a files_from-mal együtt már nem rekurzív, lehet ugyanez van ha van filter. -
Rhino666
addikt
A chatgpt-vel nem jutok semmire. Csak össze-vissza zagyvál. Hátha itt...
Van egy rsynces scriptem, ami nem elvártan működik.
#!/bin/bash
set -e
SCRIPT_DIR="$(cd "$(dirname "${BASH_SOURCE[0]}")" && pwd)"LOGFILE="/var/log/rsync-backup.log"
FILTER_FILE="$SCRIPT_DIR/rsyncFilter.txt"
SOURCE="/"DESTINATION="/srv/WD-GREEN-hdd/ubuntuServer26Backup/RsyncBackup-26.04LTS"
RSYNC_OPTS="-aHvh \ --delete \ --one-file-system \ --delete-excluded \ --numeric-ids \ --partial \ --inplace \ --no-xattrs \ --no-acls \ --omit-dir-times \ --filter=\"merge $FILTER_FILE\""
# dangerous:# --copy-links
if [ "$1" = "--test" ]; then echo "DRY RUN mode - no copying"
RSYNC_OPTS="$RSYNC_OPTS \ --stats \ --dry-run \ --itemize-changes"fi
{ echo "===== $(date) =====" eval rsync $RSYNC_OPTS "$SOURCE" "$DESTINATION"} > "$LOGFILE" 2>&1
EXITCODE=$?Az rsyncFilterben teljesen üres. Az eredmény:

Tudna valaki értelmes dolgot tanácsolni, merre induljak el, mert filter nélkül vagy teljes vagy semmit nem kellene menteni. A home, var, usr meg más egyéb kimarad, teljes zűrzavar.
(Azért üres a filter egyelőre, hogy értsem meg miért kaotikus ez a mentés.) -
MasterMark
titán
-
Ablakos
addikt
Ott van a képen a home var usr. Nem értem mi a kérdés.

Úgy gondolod üres mappa a home var usr srv stb.? Nem azok.
-
MasterMark
titán
#!/bin/bash
set -e
SCRIPT_DIR="$(cd "$(dirname "${BASH_SOURCE[0]}")" && pwd)"LOGFILE="/var/log/rsync-backup.log"
SOURCE="/"DESTINATION="/srv/WD-GREEN-hdd/ubuntuServer26Backup/RsyncBackup-26.04LTS"
RSYNC_OPTS="-aHvh \ --delete \ --one-file-system \ --delete-excluded \ --numeric-ids \ --partial \ --inplace \ --no-xattrs \ --no-acls \ --omit-dir-times \ --filter=\"merge $FILTER_FILE\""
{ echo "===== $(date) =====" eval rsync $RSYNC_OPTS "$SOURCE" "$DESTINATION"} > "$LOGFILE" 2>&1

Tudna valaki értelmes dolgot tanácsolni, merre induljak el, mert filter nélkül vagy teljes vagy semmit nem kellene menteni. A home, var, usr meg más egyéb kimarad, teljes zűrzavar.
(Azért üres a filter egyelőre, hogy értsem meg miért kaotikus ez a mentés.)Ott van a képen a home var usr. Nem értem mi a kérdés.

-
Ablakos
addikt
#!/bin/bash
set -e

(Azért üres a filter egyelőre, hogy értsem meg miért kaotikus ez a mentés.) -
Sub-ZeRo
nagyúr
Hát lehet. Mondjuk a svinx, vagy mit próbáltam ki, azt terminálból telepítettem de például azzal sem tud lépkedni samba megosztásnál.
Szerintem jó lesz nekem a gthumb így. Ezzel elvagyok. -
Rhino666
addikt
-
Sub-ZeRo
nagyúr
-
Rhino666
addikt
-
Sub-ZeRo
nagyúr
Én Arch-on vagyok. Nálam volt hogy a szoftverközpontból (Discover) szedte le, onnan nem volt jó, hanem csak ha terminálból telepítettem fel. Most működik.
-
Rhino666
addikt
Egész véletlenül nem Flatpak-ként van telepítve a másik kettő képnézegető? Most futottam bele ugyanebbe a hibába, a Flatpak-ként telepített képnézegető nem tudott lépkedni a cifs megosztáson belül, fel kellett rakni az apt verziót, azzal jó.
-
Rhino666
addikt
-
sh4d0w
félisten
-
Rhino666
addikt
-
sh4d0w
félisten
-
bambano
titán
-
Rhino666
addikt
-
sh4d0w
félisten
-
Rhino666
addikt
-
bambano
titán
-
sh4d0w
félisten
-
Rhino666
addikt
-
MasterMark
titán
-
bambano
titán
-
Vasti74
senior tag
Egyébként olvasva a hozzászólásod, simán elég az a régi nas, de annyira hogy nekem volt egy minidlna szerver egy Pentium 2-es gépen debain 12 alatt 100 megabites hálókártyával 256 MB rammal 500 mhzes celeron procival solt 1-es foglalatban és a fullhd filmet simán kiszolgálta a 100 megabites tv felé rj45-ön.
Igen, ha a NAS-nak nem kell pl. átkódolnia a filmet, akkor meglepően kevés erőforrás kell a dologhoz. Most rákerestem, mert kíváncsi voltam, és nem akartam találgatni: egy BlueRay minőségű FullHD film kb. 4-5MB/s olvasási sebességet igényel, azért az nem egy nagy valami ;-) Ha meg nem ilyen szuper prémium minőség, akkor 1,5-3MB/s is elég.
Persze, vannak helyzetek bőven, amikor kell egy izmos NAS meg Gbit-nél gyorsabb hálózat, de otthon szerintem elég kevesen futnak bele ilyenbe. Mert ha pl. videózik (vág, szerkeszt) valaki, akkor talán érdemesebb venni egy géphez illő (USB, TB) akár raid-es vinyóházat: olcsóbb - gyorsabb - egyszerűbb, mint egy űrállomás NAS meg mellé a 2,5 - 10Gbit-es hálózat ;-)
-
Rhino666
addikt
Egyébként olvasva a hozzászólásod, simán elég az a régi nas, de annyira hogy nekem volt egy minidlna szerver egy Pentium 2-es gépen debain 12 alatt 100 megabites hálókártyával 256 MB rammal 500 mhzes celeron procival solt 1-es foglalatban és a fullhd filmet simán kiszolgálta a 100 megabites tv felé rj45-ön.
Na azert a kodek se mindegy.
-
jimmy399
senior tag
Ennyi - nem darál a fej, optimalizálva van a dolog. Ennél többet a mechanikából nem lehet kihozni ;-)
De saját tapasztalat, hogy a gagyi régi egy lemezes QNAP és Synology NAS-om is (valami harmat gyenmge arm proci, 512MB memória, 4TB-os WD Red Pro, Gbit ethernet) bőven kiszolgált (default dlna szerver) három tévét FullHD fimmel, meg sem kottyant neki: sem a lemeznek, sem a Gbit-es sávszélességnek.
De matematikailag ;-) egy szem Gbit-en, egy szem értelmes sebességű NAS merevlemezről is elég sok 4k filmnek át kell férnie: eleve a tévék LAN portja 100Mbit-es, ami elég a 4k-hoz, tehát 10 tévé igényét ki kell, hogy elégítse egy Gbit-es portú NAS, ha a vinyó tud eleget olvasni hozzá (és tud! ;-)
Régebben olvasgattam a NAS-os topicot, és csak lestem, hogy jött valaki azzal, hogy mire kell neki NAS, és pillanatok alatt eljutott a gondolat a szuper procis, sok RAM-os csoda NAS-ig, bele legalább 4x profi vinyó + nvme SSD cache, természetesen ;-) Ja, és legalább 2,5Gbit, de lehetőleg több összefogva, stb. Mondom húúúú... Egy ideje nem olvasom azt a topicot ;-) Mert én meg szoktam írni, hogy egy egy lemezes akármilyen NAS bőven jó lesz, csak legyen rendszeresen mentés a fiókban ;-)
-
Sub-ZeRo
nagyúr
-
Vasti74
senior tag
Hogy optimalizálod, hogy az egyik fájl itt, a másik ott van?
Értem én, hogy buffer meg NCQ, de attól még a 2*20GB nem fog se elférni, se beugrani. Persze, nem szektoronként ugrál, az is előny. Szerintem még mindenki emlékszik milyen volt az OS alatti HDD hangja...Ennyi - nem darál a fej, optimalizálva van a dolog. Ennél többet a mechanikából nem lehet kihozni ;-)
De saját tapasztalat, hogy a gagyi régi egy lemezes QNAP és Synology NAS-om is (valami harmat gyenmge arm proci, 512MB memória, 4TB-os WD Red Pro, Gbit ethernet) bőven kiszolgált (default dlna szerver) három tévét FullHD fimmel, meg sem kottyant neki: sem a lemeznek, sem a Gbit-es sávszélességnek.
De matematikailag ;-) egy szem Gbit-en, egy szem értelmes sebességű NAS merevlemezről is elég sok 4k filmnek át kell férnie: eleve a tévék LAN portja 100Mbit-es, ami elég a 4k-hoz, tehát 10 tévé igényét ki kell, hogy elégítse egy Gbit-es portú NAS, ha a vinyó tud eleget olvasni hozzá (és tud! ;-)
Régebben olvasgattam a NAS-os topicot, és csak lestem, hogy jött valaki azzal, hogy mire kell neki NAS, és pillanatok alatt eljutott a gondolat a szuper procis, sok RAM-os csoda NAS-ig, bele legalább 4x profi vinyó + nvme SSD cache, természetesen ;-) Ja, és legalább 2,5Gbit, de lehetőleg több összefogva, stb. Mondom húúúú... Egy ideje nem olvasom azt a topicot ;-) Mert én meg szoktam írni, hogy egy egy lemezes akármilyen NAS bőven jó lesz, csak legyen rendszeresen mentés a fiókban ;-)
-
Rhino666
addikt
-
Sub-ZeRo
nagyúr
-
lionhearted
őstag
Hogy optimalizálod, hogy az egyik fájl itt, a másik ott van?
Értem én, hogy buffer meg NCQ, de attól még a 2*20GB nem fog se elférni, se beugrani. Persze, nem szektoronként ugrál, az is előny. Szerintem még mindenki emlékszik milyen volt az OS alatti HDD hangja... -
Vasti74
senior tag
A fej "darálása" miatt szerintem nem kell túlságosan aggódni több fájl párhuzamos elérése közben ;-) A linux kernel tudtommal régóta csinál olyat, mint ami novell netware alatt az elevator seeking volt: optimalizálja a fej mozgását, nem rángatja vadul ide-oda.
-
lionhearted
őstag
-
törölt tag
Egyetlenegy apróság van az lvmmel, amit a ZFS és a btrfs megold: duplikálni a metaadatokat. Ha kiesik az lvmből egy lemez, az ext4 kihívásokkal fog küzdeni. Ha kiesik egy adatra JBOD (metaadatra pedig valamelyik redundáns profilú) megoldással készült lemez a btrfs alól, olvashatatlan lesz a kiesett diszken lévő fájl, a többi marad. Megfelelő eszközökkel törölhető az elveszett adat (ki kell dobni az eszközt a btrfsből), a maradékkal mehetsz tovább.
-
lionhearted
őstag
1.2T ____Zene/
285M Convert/
235G Downloads/
1.3T Filmek/
6.9G PlexVideos/
2.9T Sorozatok/
115G Zene/Egyetlenegy apróság van az lvmmel, amit a ZFS és a btrfs megold: duplikálni a metaadatokat. Ha kiesik az lvmből egy lemez, az ext4 kihívásokkal fog küzdeni. Ha kiesik egy adatra JBOD (metaadatra pedig valamelyik redundáns profilú) megoldással készült lemez a btrfs alól, olvashatatlan lesz a kiesett diszken lévő fájl, a többi marad. Megfelelő eszközökkel törölhető az elveszett adat (ki kell dobni az eszközt a btrfsből), a maradékkal mehetsz tovább.
-
Rhino666
addikt
-
MasterMark
titán
Ez egy nem mukodo load-balancing szerintem amugy, de hazaertem megnezem hogy oszlik el.

1.2T ____Zene/
285M Convert/
235G Downloads/
1.3T Filmek/
6.9G PlexVideos/
2.9T Sorozatok/
115G Zene/ -
Sub-ZeRo
nagyúr
-
bambano
titán
Aztan betelik a filmek HDD es elkezded a sorozatok HDD-re pakolni a filmeket, amit bemountolsz filmek2-kent es...
Vagy akar meg is lehet csinalni egybol jol es szabadon skalazhatora ZFS-sel vagy BTRFS-sel, a leirtak szerint.
Vagy az LVM2 is mukodhet. De kar tulbonyolitani, mikor a ZFS vagy BTRFS nativan tudja ezeket.
Ha a szükséges tudás nem áll rendelkezésre, akkor az nem skálázható szabadon

-
Rhino666
addikt
"Tudtommal az ext4 esetén egy partíció legfeljebb egy lemezhez tartozhat.": pontosabban egyetlen blokkos eszközhöz.
De miért kell ennyire ragaszkodni a partícióhoz?
Az a lényeg, hogy egy fájlrendszerben legyen minden, vagy az a lényeg, hogy az alkalmazás egységesen lássa az összes filmet?Például csinálhatsz olyat, hogy egy könyvtárba felmountolsz egy diszket, elnevezed filmeknek, másikba másik diszket, elnevezed sorozatoknak. Külön partíció, külön fájlrendszerek, egybe mountolva.
De mint írtam, ha mindenképpen ragaszkodni akarsz az egy fájlrendszerhez, akkor lvm2 és az megoldja.
Aztan betelik a filmek HDD es elkezded a sorozatok HDD-re pakolni a filmeket, amit bemountolsz filmek2-kent es...
Vagy akar meg is lehet csinalni egybol jol es szabadon skalazhatora ZFS-sel vagy BTRFS-sel, a leirtak szerint.
Vagy az LVM2 is mukodhet. De kar tulbonyolitani, mikor a ZFS vagy BTRFS nativan tudja ezeket.
-
MasterMark
titán
"Tudtommal az ext4 esetén egy partíció legfeljebb egy lemezhez tartozhat.": pontosabban egyetlen blokkos eszközhöz.
Az a lényeg, hogy egy fájlrendszerben legyen minden, vagy az a lényeg, hogy az alkalmazás egységesen lássa az összes filmet?Például csinálhatsz olyat, hogy egy könyvtárba felmountolsz egy diszket, elnevezed filmeknek, másikba másik diszket, elnevezed sorozatoknak. Külön partíció, külön fájlrendszerek, egybe mountolva.
De mint írtam, ha mindenképpen ragaszkodni akarsz az egy fájlrendszerhez, akkor lvm2 és az megoldja.
Ez egy nem mukodo load-balancing szerintem amugy, de hazaertem megnezem hogy oszlik el.

-
bambano
titán
Abból, amit leírtál, mit nem lehet megoldani sima cuccokkal?
Pl. azt, hogy egy partíció átíveljen több lemezt és ezt egyszerűen, on-the-fly bővíthető módon tegye, főképp úgy hogy eleinte csak egyetlen lemez legyen ebben a "JBOD" tömbben. Tudtommal az ext4 esetén egy partíció legfeljebb egy lemezhez tartozhat.
-
MasterMark
titán
De az 50 Mbps-hez kell olyan iops a diszkről, ami tud 50 Mbps-t, rosszabb esetben nx50 Mbps-t. Ha egy film a diszk elején van, egy másik meg a diszk végén, akkor a párhuzamos nézés megöli az egészet. Szemben azzal, ha kiraktad több, önálló meghajtóra. Vagy tettél bele egy nagyobb ssd l2 arc-ot...
Itt azért előjöhet a klasszikus szerver méretezési doktrína: RAM. Sok ram. Mégtöbb ram.

Alapesetben a lejatszok elotoltik a cuccot, szoval gyors eleressel becache-el a kliens egy joadagot, aztan a masik kliens is tud cache-elni maganak kliens oldalon.
Szerintem ezt nem szerver oldalon kell megoldani ilyen szempontbol.A torrent + nagy bitratas filmet viszont eddig se birta, ilyenkor korlatozni kellett a torrentet ha epp volt bent valami letoltes.
-
Rhino666
addikt
Jön egy diszk, teszel rá egy partíciót, raksz rá ext4-et, felmountolod, exportálod, jónapot. goto 1.
Ehhez nem kell zfs, btrfs, unraid meg hasonlók.
A filmeket nézheted megosztáson vagy dlna szerveren keresztül. A dlna szervernek meg tudsz adni több forráskönyvtárat, majd az összemixeli.Ha ez nem felel meg, akkor lehet lvm2 kötetet csinálni, a volume groupot tudod folyamatosan bővíteni, a rárakott ext4 fájlrendszert is.
Az meg, hogy ki hogyan menedzseli a letöltött filmjeit, erősen függ attól, hogy mennyit tölt le. Napi átlag 2-3 filmet lehet kézzel menedzselni. Vagy lehet olyat, hogy ha a torrent kliensnek több könyvtára van, amiben a torrenteket tárolja, akkor lehet több könyvtára is, amiben a letöltött cuccokat tárolja. Ha szét tudod választani, hogy melyik torrent fájlt hova tedd, akkor a torrent kliens szétválogatja a filmeket úgy, ahogy neked tetszik.
Pl. azt, hogy egy partíció átíveljen több lemezt és ezt egyszerűen, on-the-fly bővíthető módon tegye, főképp úgy hogy eleinte csak egyetlen lemez legyen ebben a "JBOD" tömbben. Tudtommal az ext4 esetén egy partíció legfeljebb egy lemezhez tartozhat.
-
bambano
titán
Amolyan proof of concept / homelab, de ha mar van akkor ezt is csinalja.
1080p BD remux olyan 35-50 Mbps, de igen, nyilvan nem szuk keresztmetszet itt semmi, de nem is csak ez megy rajta.
De az 50 Mbps-hez kell olyan iops a diszkről, ami tud 50 Mbps-t, rosszabb esetben nx50 Mbps-t. Ha egy film a diszk elején van, egy másik meg a diszk végén, akkor a párhuzamos nézés megöli az egészet. Szemben azzal, ha kiraktad több, önálló meghajtóra. Vagy tettél bele egy nagyobb ssd l2 arc-ot...
Itt azért előjöhet a klasszikus szerver méretezési doktrína: RAM. Sok ram. Mégtöbb ram.

-
MasterMark
titán
Szerintem kicsit túlhájpolt dolog ez a filmnézés. Egy film mennyi hálózati sávszélességet eszik? 10-20Mbps? Gigabiten ki lehet tolni annyi filmet, amennyi egy kisebb falunak elég.
Sokkal inkább problémás lehet a diszk io, mert ha 2-3 filmet néznek párhuzamosan, akkor lehet, hogy jobbra-balra rángatják a diszkek fejét. Ez főleg raid0-ban jön elő.
A torrenthez meg akkor kell sávszélesség, ha az internet kapcsolatod is gyors és nem korlátoztad le. Egyébként meg ha elfogy a torrent alól a sávszélesség, majd a letöltő pajtások várnak.
Amolyan proof of concept / homelab, de ha mar van akkor ezt is csinalja.
1080p BD remux olyan 35-50 Mbps, de igen, nyilvan nem szuk keresztmetszet itt semmi, de nem is csak ez megy rajta.
-
bambano
titán
BTRFS azert jo, mert ha betelik az uj winyo, nem kell megint eljatszani ezt az egeszet mint most, hanem beteszel melle egy masikat es megoldodott a tarhely problema. Aztan jon a harmadik, stb. Es ezt addig tudod ismetelni, amig ki nem hul az univerzum.
En igy tarolom a
filmeket, sorozatokat, zeneketLinux telepito ISO-kat, annyi kulonbseggel hogy ZFS-t hasznalok. Jelenleg ketto lemeznel jarok, ha betelik megint a tarhely, jon mellejuk a harmadik. Mukodes kozben bedugom az uj winyot a fiokba, kattintok parat a TrueNAS feluleten, maris masfelszer akkora a volume.Abból, amit leírtál, mit nem lehet megoldani sima cuccokkal?
Jön egy diszk, teszel rá egy partíciót, raksz rá ext4-et, felmountolod, exportálod, jónapot. goto 1.
Ehhez nem kell zfs, btrfs, unraid meg hasonlók.
A filmeket nézheted megosztáson vagy dlna szerveren keresztül. A dlna szervernek meg tudsz adni több forráskönyvtárat, majd az összemixeli.Ha ez nem felel meg, akkor lehet lvm2 kötetet csinálni, a volume groupot tudod folyamatosan bővíteni, a rárakott ext4 fájlrendszert is.
Az meg, hogy ki hogyan menedzseli a letöltött filmjeit, erősen függ attól, hogy mennyit tölt le. Napi átlag 2-3 filmet lehet kézzel menedzselni. Vagy lehet olyat, hogy ha a torrent kliensnek több könyvtára van, amiben a torrenteket tárolja, akkor lehet több könyvtára is, amiben a letöltött cuccokat tárolja. Ha szét tudod választani, hogy melyik torrent fájlt hova tedd, akkor a torrent kliens szétválogatja a filmeket úgy, ahogy neked tetszik.
-
bambano
titán
Nem akarok venni semmit.
Ket leselejtezett 4 TB vinyot szereztem, nem akarok 8 TB masikat venni stb. (Egyebkent a masik szerverben van egy PCI-X sata kartya...
)Mivel az uj vinyokat ugyanabba a chache drive-ba akarom betenni Unraid alatt, ezert az le fogja formazni azokat, igy nem tudom kivulrol bevinni adatokkal egyutt elmeletileg.
Egy szerver, egyszerre tobbmindenki nezhet is rola filmet meg torrent is megy kozben. 4x1Gb link aggregation van. (Mondjuk a random eleres miatt talan nem is a szekvencialis olvasas szamit annyira ilyenkor.)
A masik szerverbe amibe atrakom ott is tudok csinalni 2x1Gb vagy 4x1Gb linket. Elvileg most mar tud az samba is multipath-t, kivancsi vagyok menni fog-e.
Szerintem kicsit túlhájpolt dolog ez a filmnézés. Egy film mennyi hálózati sávszélességet eszik? 10-20Mbps? Gigabiten ki lehet tolni annyi filmet, amennyi egy kisebb falunak elég.
Sokkal inkább problémás lehet a diszk io, mert ha 2-3 filmet néznek párhuzamosan, akkor lehet, hogy jobbra-balra rángatják a diszkek fejét. Ez főleg raid0-ban jön elő.
A torrenthez meg akkor kell sávszélesség, ha az internet kapcsolatod is gyors és nem korlátoztad le. Egyébként meg ha elfogy a torrent alól a sávszélesség, majd a letöltő pajtások várnak.
-
lionhearted
őstag
Nem akarok venni semmit.
Ket leselejtezett 4 TB vinyot szereztem, nem akarok 8 TB masikat venni stb. (Egyebkent a masik szerverben van egy PCI-X sata kartya...
)Mivel az uj vinyokat ugyanabba a chache drive-ba akarom betenni Unraid alatt, ezert az le fogja formazni azokat, igy nem tudom kivulrol bevinni adatokkal egyutt elmeletileg.
Egy szerver, egyszerre tobbmindenki nezhet is rola filmet meg torrent is megy kozben. 4x1Gb link aggregation van. (Mondjuk a random eleres miatt talan nem is a szekvencialis olvasas szamit annyira ilyenkor.)
A masik szerverbe amibe atrakom ott is tudok csinalni 2x1Gb vagy 4x1Gb linket. Elvileg most mar tud az samba is multipath-t, kivancsi vagyok menni fog-e.
Az SMR miben korlátozott? Valódi segítség volt, amikor 20MB/s köré leesett, hogy 40MB/s legyen? Gondolom nem az olvasással volt a gond.

100mbiten is napi 1TB megy át, 1G-n 24TB, lehet többet foglalkozol a körítéssel, meg a link szaturációval... én LANon netcat + tar (lz4/zstd) kombóval szoktam másolni, ha nincs amúgy erre kialakított szolgáltatás rajta (mert pl desktop gép)
-
MasterMark
titán
- veszel egy PCIe SATA vezerlokartyat, es lesz eleg SATA portod
- berakod a gepbe az uj winyo(ka)t
- helyben rsync-eled a regi winyokrol az uj(ak)ra
- kiveszed a regieket es becsatolod a helyere az uja(ka)t- maradnak a lemezek a gepben
- a masik gepbe berakod az uj 8TB-os winyot
- BTRFS-re formazod
- rsync-elsz minden adatot halozaton keresztul
- kicsereled a RAID0 tombot az uj winyora
- felcsatolod a megfelelo helyreEgyik megoldasnal sincs szukseg ra hogy atmozgasd a RAID0 tombot es megmarad backup-nak, ha felremegy valami.
Nem tudom hogy mi a usecase, de ha pl. NAS es gigabites halozaton kommunikal, akkor boven elegendo egyetlen lemez (~112MB/s), az ujabb nagyobbak meg a 2.5Gb halozatot is szaturaljak szinte.
Nem akarok venni semmit.
-
MasterMark
titán
Btrfs-sel kevés tapasztalat van, tehát te vagy az úttörő.
Berakod az új diszk(ek)et a másik gépbe, ott csinálsz olyan fájlrendszert, amivel kapcsolatban itt van tapasztalat, átmásolod neten, és utána átszereled.
Szerintem a legegyszerűbb két diszk, mindenféle raid és egyéb nélkül ext4-gyel, felmountolod két könyvtárba és megosztod.
Nem látom, hogy a te felhasználásodhoz minek btrfs.Unraid cache drive-nak van berakva es az tobb diszkre szerintem csak btrfs-t tud, de azt kulonbozo modokkal is. (Vagyis amikor fel lett setupolva akkor ezt tudta.)
Egyebkent ha kulon konyvtar lenne akkor balanszolni kene rajta a letolteseket ami azert nem feltetlen olyan nagyon egyszeru automatizalni.
-
Rhino666
addikt
Berakod az új diszk(ek)et a másik gépbe, ott csinálsz olyan fájlrendszert, amivel kapcsolatban itt van tapasztalat, átmásolod neten, és utána átszereled.
Szerintem a legegyszerűbb két diszk, mindenféle raid és egyéb nélkül ext4-gyel, felmountolod két könyvtárba és megosztod.
Nem látom, hogy a te felhasználásodhoz minek btrfs.BTRFS azert jo, mert ha betelik az uj winyo, nem kell megint eljatszani ezt az egeszet mint most, hanem beteszel melle egy masikat es megoldodott a tarhely problema. Aztan jon a harmadik, stb. Es ezt addig tudod ismetelni, amig ki nem hul az univerzum.
En igy tarolom a
filmeket, sorozatokat, zeneketLinux telepito ISO-kat, annyi kulonbseggel hogy ZFS-t hasznalok. Jelenleg ketto lemeznel jarok, ha betelik megint a tarhely, jon mellejuk a harmadik. Mukodes kozben bedugom az uj winyot a fiokba, kattintok parat a TrueNAS feluleten, maris masfelszer akkora a volume. -
bambano
titán
Ahogy irtak tulajdonkeppen le tudnam tolteni mindet ujra, de ha nem muszaj nem csinalnam...
Sata port viszont nincs tobb a gepben, szoval atraknam egy masikba, a gepbe berakom a ket ujat, es akkor visszamasolok mindent halozaton.
Eddig ez a terv.
szerk.: A btrfs JBOD-ot viszont megnezem, az uj normal CMR lemezekkel nem kene sebesseg gond legyen, meglatom mi lesz az uj konfig.
Nem látom, hogy a te felhasználásodhoz minek btrfs. -
Rhino666
addikt
Ahogy irtak tulajdonkeppen le tudnam tolteni mindet ujra, de ha nem muszaj nem csinalnam...
Sata port viszont nincs tobb a gepben, szoval atraknam egy masikba, a gepbe berakom a ket ujat, es akkor visszamasolok mindent halozaton.
Eddig ez a terv.
szerk.: A btrfs JBOD-ot viszont megnezem, az uj normal CMR lemezekkel nem kene sebesseg gond legyen, meglatom mi lesz az uj konfig.
- veszel egy PCIe SATA vezerlokartyat, es lesz eleg SATA portod
- berakod a gepbe az uj winyo(ka)t
- helyben rsync-eled a regi winyokrol az uj(ak)ra
- kiveszed a regieket es becsatolod a helyere az uja(ka)t- maradnak a lemezek a gepben
- a masik gepbe berakod az uj 8TB-os winyot
- BTRFS-re formazod
- rsync-elsz minden adatot halozaton keresztul
- kicsereled a RAID0 tombot az uj winyora
- felcsatolod a megfelelo helyreEgyik megoldasnal sincs szukseg ra hogy atmozgasd a RAID0 tombot es megmarad backup-nak, ha felremegy valami.
Nem tudom hogy mi a usecase, de ha pl. NAS es gigabites halozaton kommunikal, akkor boven elegendo egyetlen lemez (~112MB/s), az ujabb nagyobbak meg a 2.5Gb halozatot is szaturaljak szinte.
-
MasterMark
titán
Konkrétan azt írtad, hogy nem gond ha hibás vagy elveszik.
Tehát a migráció forrása a kérdés, az internet vagy diszk.Esélyesen még sincs akkor olyan megoldásod, amivel rövid időn belül elkezdődne a recovery, szóval még is gond, csak később. Ebből a szempontból megértem a diszkrét iróniát a posztokban.
A szoftveres raideknek az egyik előnye a mozgathatóság, szóval bár nem csináltam pont ilyet (btrfs raid még fiatal nálam), alapvetően működnie kéne egyből.
Eddig ez a terv.
-
Rhino666
addikt
Hi!
Mit kellene felraknom Arch alá, hogy a képnézegetőnél, samba megosztásnál tudjam a képeket folyamatosan nézni és ne kelljen minden képet külön megnyitnom?
Manjaro alatt ez tök jól ment. Most Arch alatt nincs ilyen opcióm csak ha bezárom a képet és megnyitom a következőt.
Most a Qview programot használom de a Gwenview is ezt csinálja.
Mi hiányzik az Arch-ból ami a Manjaro alatt fent lehet?gThumb?smb-client helyett cifs-utils?
-
lionhearted
őstag
Fu de baromi hasznos valaszok ezek.
Konkrétan azt írtad, hogy nem gond ha hibás vagy elveszik.
Tehát a migráció forrása a kérdés, az internet vagy diszk.Esélyesen még sincs akkor olyan megoldásod, amivel rövid időn belül elkezdődne a recovery, szóval még is gond, csak később. Ebből a szempontból megértem a diszkrét iróniát a posztokban.
A szoftveres raideknek az egyik előnye a mozgathatóság, szóval bár nem csináltam pont ilyet (btrfs raid még fiatal nálam), alapvetően működnie kéne egyből.
-
Sub-ZeRo
nagyúr
Hi!
Mit kellene felraknom Arch alá, hogy a képnézegetőnél, samba megosztásnál tudjam a képeket folyamatosan nézni és ne kelljen minden képet külön megnyitnom?
Manjaro alatt ez tök jól ment. Most Arch alatt nincs ilyen opcióm csak ha bezárom a képet és megnyitom a következőt.
Most a Qview programot használom de a Gwenview is ezt csinálja.
Mi hiányzik az Arch-ból ami a Manjaro alatt fent lehet? -
Lenry
félisten
Köszi. Hogy kell csinálni? Csak átrakom és össze tudja szedni magát?
Olvastam hogy van hogy UUID-vel kellene felvenni, vagy volt valami btrfs felismerős parancs is.szerk.:
sudo btrfs device scan
sudo btrfs filesystem showsudo mount /dev/disk/by-uuid/YOUR-ARRAY-UUID /mnt
fogalmam sincs, soha nem használtam, de az összes többi swRAID változatnál ez általában 1-2 parancs, nem hinném hogy itt bonyolultabb lenne
-
MasterMark
titán
Köszi. Hogy kell csinálni? Csak átrakom és össze tudja szedni magát?
Olvastam hogy van hogy UUID-vel kellene felvenni, vagy volt valami btrfs felismerős parancs is.szerk.:
sudo btrfs device scan
sudo btrfs filesystem showsudo mount /dev/disk/by-uuid/YOUR-ARRAY-UUID /mnt
-
MasterMark
titán
-
bambano
titán
Örülünk, ha valaki ilyen úttörő módon kísérletezik

-
Lenry
félisten
Btrfs RAID0 array-t át tudok rakni másik gépbe és ott felmountolni probléma és adatvesztés nélkül?
Csinált már valaki ilyet? Lehet ilyet?
A metadata és system az RAID1:

őszintén meglepődnék, ha ennek bármi akadálya volna
-
Ablakos
addikt
Ez ugyanis a l. haladó topic.
-
MasterMark
titán
-
bambano
titán
Akkor mi legyen helyette? A plusz sebesség jól jön, a letöltött filmeket meg sorozatokat meg le lehet tölteni újra, nincs gond ha hibás lesz vagy elveszik.
Viszont most cserélném a vinyókat, SMR helyett normálisra, és gondolkozom hogy lenne legkönnyebb átvinni az adatokat.
Akkor berakod az új diszket, és letöltöd újra

-
Rhino666
addikt
Akkor mi legyen helyette? A plusz sebesség jól jön, a letöltött filmeket meg sorozatokat meg le lehet tölteni újra, nincs gond ha hibás lesz vagy elveszik.
Viszont most cserélném a vinyókat, SMR helyett normálisra, és gondolkozom hogy lenne legkönnyebb átvinni az adatokat.
1db 8TB-os HDD ZFS vagy BTRFS JBOD-ban, aztan ha betelik akkor dobalod melle a tobbit es ha elhal egy, akkor csak az az adat veszik el ami azon volt.
-
MasterMark
titán
-
Rhino666
addikt
Btrfs RAID0 array-t át tudok rakni másik gépbe és ott felmountolni probléma és adatvesztés nélkül?

En inkabb kihasznalnam a kezenfekvo alkalmat es megszuntetnem a RAID0 tombot.
-
MasterMark
titán

-
Archttila
veterán
-
Lenry
félisten
-
sh4d0w
félisten
De csak lokalisan ez is, nem?
Addig, amig nem kombinalod egy masikkal, amivel hozzafersz a rendszerhez.
-
MasterMark
titán
-
bambano
titán
-
Ablakos
addikt
-
bambano
titán
Valamit nagyon elronthattam, mert egy apt update ilyet mond: pastebin Merre kezdjek keresgélni?
$ nslookup ubuntu.com
Server: 127.0.0.53
Address: 127.0.0.53#53
Non-authoritative answer:
Name: ubuntu.com
Address: 185.125.190.21
Address: 185.125.190.20
Address: 91.189.91.44
Address: 91.189.91.45"Merre kezdjek keresgélni?": kezdő topic?
-
Ablakos
addikt
Nem tudok rájönni miért kapok ilyen jogosultságot. (setgid és sticky érdekel)
/srv/WD-RED-hdd$ ls -l
total 80
drwxrwsr-t+ 1 root root 0 May 3 20:57 camera00A szölőkönyvtár:
stat /srv/WD-RED-hdd
File: /srv/WD-RED-hdd
size: 96 Blocks: 0 IO Block: 4096 directory
Device: 0,54 Inode: 258 Links: 1
Access: (0770/drwxrwx---) Uid: ( 0/ root) Gid: ( 0/ root)
Access: 2026-05-03 20:57:36.375496304 +0200
Modify: 2026-05-03 20:57:35.094498932 +0200
Change: 2026-05-03 20:57:35.094498932 +0200
Birth: 2026-04-20 15:13:15.683680805 +0200
A legfelső mappa az fstabban: .... /srv btrfs defaults 0 1 -
Lenry
félisten
-
Rhino666
addikt
-
Ablakos
addikt
-
Lenry
félisten
Valamit nagyon elronthattam, mert egy apt update ilyet mond: pastebin Merre kezdjek keresgélni?
$ nslookup ubuntu.com
Address: 91.189.91.45 -
Ablakos
addikt
$ nslookup ubuntu.com
Address: 91.189.91.45 -
Archttila
veterán
Mondjuk most nezem, hogy az altalam hasznalt relative sok flag egy resze mar nem is kell... anno meg szorakozni kellett vele, bar bevallom jo ideje nem nyultam mar hozza.
Igazabol csak ezt hagytam meg:--enable-features=AcceleratedVideoEncoder
VA-API is megy mar default
-
Archttila
veterán
-
Rhino666
addikt
Sway-en ha X11 alatt inditom akkor mukodik
--ozone-platform=x11
Viszont eddig (ertsd evek ota)--ozone-platform=wayland-el is tokeletesen mukodott, az utobbi 3-4 hetben rohadt csak leAz alabbi dolgokat downgradeltem, de mindhiaba
- Ungoogled Chromium
- sway
- wlroots
- libinput
- clipmanNem tudom, nalam minden wayland-en fut es megis van ahol mukodik es van ahol nem. Meg a DE is ugyanaz (KDE) Void es Bazzite alatt. Void + Hyprland alatt szinten mukodik.
-
Archttila
veterán
Sway-en ha X11 alatt inditom akkor mukodik
--ozone-platform=x11
Viszont eddig (ertsd evek ota)--ozone-platform=wayland-el is tokeletesen mukodott, az utobbi 3-4 hetben rohadt csak leAz alabbi dolgokat downgradeltem, de mindhiaba
- Ungoogled Chromium
- sway
- wlroots
- libinput
- clipman -
Rhino666
addikt
-
Rhino666
addikt
-
Archttila
veterán
Ungoogled Chromium userektol kerdeznem: nalatok is megszunt mukodni a kozepso egergombos paste?
-
Rhino666
addikt
Copy Fail (CVE-2026-31431) patchelt Kernel verziok:
- 5.10.254+
- 5.15.204+
- 6.1.170+
- 6.6.137+
- 6.12.85+
- 6.18.22+
- 6.19.12+
- 7.0+TrueNAS Scale es Alpine aarch64 kisse aggaszt...
-
Rhino666
addikt
DNS: *.ablak.os -> reverse proxy ip cime
reverse proxy: www.ablak.os -> 192.168.1.169:80
reverse proxy: ftp.ablak.os -> 192.168.1.169:22
reverse proxy: mirror.ablak.os -> 192.168.1.155:443
reverse proxy: backup.ablak.os -> 192.168.1.134:32444
stb.Nem tudom hogy mit jelent "letrehozni" egy fastcgi szervert. Akar kubernetes/docker deploy, akar VM, akar lxc, akar nativ telepites, minden peldanynak sajat porton kell futnia kulonben nem fogod tudni a megfelelo helyre iranyitani a forgalmat.
-
Lenry
félisten
a reverse proxy amire az összes URL irányul, ő szolgálja ki a 80/443-at, aztán majd ő tudja, hogy azt a belső hálózaton milyen IP milyen portjára kell irányítani
Új hozzászólás Aktív témák
-
35710 - 35601
35710 - 35601 35600 - 35501 35500 - 35401 35400 - 35301 35300 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux haladóknak
- (kiemelt téma)
- Bomba ár! Lenovo V14-IWL I i5-8265U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Acer Nitro V17 Ai ANV17-41 Gamer notebook - R7 260 16GB DDR5 1TB SSD RTX 5060 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Lian Li HydroShift II LCD-C 360N / LCD 360R vízhűtések, fehér/fekete
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 I Ryzen 7 PRO 3700U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari

Szerintem jó lesz nekem a gthumb így. Ezzel elvagyok.
)

Szénné kerestem a konfigom a hiba után.