- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
3shae #120450 üzenetére
TED-hun-0005 az utolsó verziója, ha minden jól megy, akkor max még 1 átnézés kell rá, meg a fülszöveg. Legnagyobb örömömre amit elmondtam a hétvégén az ma 1 órától már nem igaz, mert a postán átvettem egy apróságot. De már csak másik videóból fog kiderülni, hogy mi is az amit sikerült megkaparintani.
-
válasz
DarthSun #120376 üzenetére
Az UV erőssége erősödött, de az a mikrohullámos rész nagyon nem klappolt. Arra gondoltam trollkodsz, de akkor nem?
arn: Ha fehérebbet akar akkor egykutya mivel degradálja vissza világosra szerintem. A vigyázással egyetértek. Bár én a patinát elfogadom egy szintig, mert természetes, hogy 40 év alatt öregedett a gép egy adagot.
De legyen egy kis rendes retro kérdés: Ki volt ott a zarándoklaton és hallgatta meg a Z80-as prédikációt?
-
válasz
KROK640 #120245 üzenetére
Nem nagyon jött olyan játék évek óta amiért pénzt adnék ki. Talán a kerbal 2 volt az utolsó, de az sem olyan addiktív, mint az 1 volt.
A 6700k-t váltotta kis patkolással egy i7-9700 a Covid alatt. A Gene VIII volt a leghosszabb ideig szolgáló alaplapom. Most továbbszolgáló lett, mert ment a műhely gépbe
AMD-t nézegettem, de a sok E mag jól jön amikor több konténert kell egyszerre mozgatni. Gondolkoztam még szerver proci alapokon is, de az meg idle-ben is zabál. Ez egy élhető kompromisszum arra amire nekem kell. Kolléga AMD-t épített, összemérve az enyém jobb abban amire vettem. Játékok alatt viszont fordul a kocka. Egyik ebben jó, a másik abban. Persze egy 16 magos Ryzen-re lecserélném, csak nem akartam annyit költeni rá, inkább autót legóztam a különbözetből.
Yutani:
Többször olvastam, hogy zajos-zajos, de egész hallgatható a hangja DA-ban és FM módban is.
-
válasz
KROK640 #120235 üzenetére
Nekem elég és eléggé hozzá igazítottam a felhasználói szokásaimhoz. Modern játék gyakorlatilag nincs, docker, VM-ek, virtualizáció és kis AI van. A 9700 után több területen sikerült duplázni. Többet meg nem szántam a váltásra.
Yutani: Nagyszerű. ESS688 lesz valamikor? Az volt az első értelmes hangkártyám, kíváncsi lennék mi a véleményed róla
-
válasz
Pikari #120225 üzenetére
Ezt már leírtam:
Leírom lassan és érthetően tőmondatokban:
A Mac-et nem játékra veszik.
Az emberek töredéke játszik.
Ezzől függetlenül lehet rajta játszani, a legtöbb kompetitív játék megjelenik rá ahogy a fő címek is.
Amit elvárnál annak gondold át a logikáját, hogy miért irreális: Linux alatt te egy x86-PC videókártya párosra gondolsz ahol nincs szükség CPU emulációra és a DX át van forgatva egy másik API-ra. Mac-en ez úgy néz ki, hogy ami natív az jól fut és hatékonyan. Ami nem ott magát a CPU architektúrát is emulálnod kellene, nem csak a platformot a grafikai rendszerrel. Ez nem megoldott, tehát nem fog menni. Erre reflektáló, hasonlóan értelmetlen kérdés: iMovie-t elindítottad már PC-n?
Ranagol kérdésére viszont még mindig nem válaszoltál.
-
válasz
Pikari #120223 üzenetére
Nagyon új játékokkal egyáltalán nem szoktam. Ami így fiatalabb és tuti Metal az a Black Ops III. Rosetta-Metal párossal M1-en simán fut. Az újabbak meg erre kellett, hogy kijöjjenek, mert ez az API, nem a DX11. Dosboxban a héten repültem 2-3 X-Wing küldetést amíg ment egy éjszakai migráció. A Mac amúgy sem volt igazán játék platform, de a mainstream casual és AAA játékok kb. a G3-G4 fordulója óta kijönnek OSX-re, átnevezés után MacOS-re, is.
Szóval megint csak azt tudom írni, hogy tájékozódj. Nem ismered a Mac-et, a feltételezéseid hibásak.
-
válasz
Pikari #120214 üzenetére
A Tremont volt az utolsó Atom processzorok alapja. Csak a jobb csengés miatt az erősebb Atomokat átnevezte az Intel Celeronnak és Pentiumnak. A Tremontman már megvolt az szuperskalár felépítés. Azt meg egy szóval sem írtam sehol, hogy a a Tremont és az előtte lévő Goldmont között nem volt egy új arch.
A jelenleg használt Gracemont a Tremont továbbfejlesztése. Ezek az N[12]00-ak az utolsó Atomok közvetlen leszármazottai. Ha a megcélzott piacot nézzük, akkor az Intel az Atom CPU-kat váltotta le az N100, 200 szériával a belépő szinten. Tehát ha az M1-et szuper tablet chipnek mondod, akkor ez egy tuningolt Atom. Döntsd el, hogy vagy az M1 nem egy mobiltelefon SoC vagy ez is Atom.
A lényegre, Ranagol kérdésére, viszont még mindig nem válaszoltál. Az Apple M chipekkel azonos teljesítményt nyújtó Intelekből milyen passzív gépet lehet venni? Mert ezek a szutyok N100-200-ak messze vannak tudásban. i5-i7-ből mondj olyat ami összevethető egy Mac Air-rel fogyasztásban, üzemidőben.
-
válasz
Pikari #120212 üzenetére
Nem ugyanaz a teljesítmény (itt nem TDP-ről, hanem sebességről van szó) mint az Apple M1-M4 széria. Minimum i5 sebessége kell. Az N100 és N200 ez alatti liga, sebesség kategória, vagy hívd aminek akarod. Lehetne akár AMD-től vásárolt is, akkor sem ugyanaz a teljesítmény osztály, mint az M1-M4. Az E core, Atom stb. sokkal lassabb. Teljes értékű P coreral megáldott Intel proci rúg csak labdába az M1-el szemben. Az x86 architektúra korlátozza erősen az energia hatékonyságot.
Megint látszik, hogy nincs meg, hogy az Intel mit honnan emelt és nevezgetett át:
Te nem vagy tisztában a ligákkal: az N100 és N200 chipek már kb 4 éve az i7 mikcoarchát használják, nem az atomét/pentium n-ét, miközben ugyanúgy 6wosak...
Az Aldet Lake E core van az N100/N200 procikban. Ezek bizony az Atom-ok továbbfejlesztései.
Atom CPU -> továbbfejlesztés -> E core (több iteráció, de az alap felépítés maradt) -> visszaemelés -> N200
Tehát az Alder Lake E core az Atom CPU-k leszármazottja. Azokból lett az N100 és N200. Ugyanúgy, ahogy az M1 meg egy erősen kigyúrt, szteroidozott "tablet processzor"
-
válasz
Pikari #120206 üzenetére
Az apple az, ami ezt még annyira sem tudja megoldani, mint a többiek.
Pont ezt nem fogod fel, hogy megoldották. Az M1-M4 széria ezért kellett nekik. 22W és a mobil i7-i9 teljesítményt tudja és ez nem olyan TDP, mint az Intelnél, hanem tényleges.
Valaki tényleg baromságokat beszél, és az te vagy. Ez a kijelentés a személyes magánvéleményed, amit tótusz faktuszként adtál elő, miközben hozzá sem teszed, hogy az a személyes véleményed (ha már tornyos falu, én legalább hozzátettem).
Attól, hogy leírod még nem lesz igaz. Én érvekkel, linkekkel támasztom alá amit írok, te meg elintézed azzal ,hogy ezt látod a környezetedben. Tapasztalat hiányában állítasz dolgokat olyan dolgokról amiket nem használsz, nincs vele tényleges tapasztalatod. Legyen ez jelenlegi vagy régi Apple, 8 bites gépek, komolyabb szerverek vagy PPC.
szerk: Az már csak hab a tortán, hogy a szaknyelvet kerékbe töröd, teljesen helytelenül használod. Remélem a
tótusz faktuszként
csak poén akart lenni, nem gondoltad komolyan.a kb 700 típusból, ami n100-at használna, n200 alapú nincs is
Hogy jön ide az N100 és N200? láthatóan nem vagy tisztában azzal, hogy melyik ligában játszik az Apple. Az Apple Air M4 az i5+, de inkább az erősebbek az i7 proceszorok teljesítményét hozzák. Ezért írta Ranagol, hogy olyan PC-t mutass ami ezt a teljesítményt tudja és passzív. Ha nincs, akkor azért nincs, mert nem tudják megoldani.
Amikor azt írod, hogy az alacsony fogyasztású, nagy üzemidejű gép nem fejlesztési irány, akkor azt is bemutatod, hogy nem vagy tisztában az Intel céljaival. Ez az egyik fő fókuszuk. Az utolsó design is elég sokat áldozott fel ennek az oltárán.
-
válasz
Hosssszu #120193 üzenetére
Nem lehet, kivéve ha olyan lapod van amin lehet jumperelni a frekvenciát. Tipikusan 386-486 kombi lapok. De ott is 95%, hogy nem lehet beállítani 50MHz-et, vagy nem fogja az bírni. A gond az, hogy a 386-os dupla órajelet vár, míg a 486 a nominálist. Ezért 50-re állítva 25MHz-es 386-ot kapsz. A legjobb ha kiforrasztod a kristályt vagy órajel generátort és foglalatozod. A sima 386SX lapok között van több órajel generátoros, de azokon meg a jumperelés helyett forszemek vannak ónnal összehúzva, szóval az is forrasztgatós.
-
válasz
Pikari #120179 üzenetére
A passzív/kisfogyasztású/hosszú üzemidejű laptopok a PC esetében a belépő szint közelébe vannak pozíciónálva (mivel oda valók).
Az ok nem az, mert nem oda valók, hanem azért, mert az x86 gyártók nem tudják megoldani a megfelelő teljesítmény-fogyasztás párost amit az M1-M4 sikerrel vett.
-
válasz
frescho #120162 üzenetére
De tudod mit? Legyen. Az M1 egy durván kigyúrt laptop proci volt amivel az x86 nem tud versenyezni. Az M4 és főként annak az extra verziói már nitróval és extasival felváltva öntözött variánsok amiken közben génmanipulációt is végrehajtottak.
envagyok: Mindkettőt, hiszen a pénzed és az adataid akarják. Ja és csapjuk mellé a facebookot meg az összes többit is, ha szimpátia alapon akarunk gépet használni.
-
válasz
Pikari #120159 üzenetére
Az ARM eleve desktop SoC-nak indult ami gyorsabb volt a konkurenciánál. Aztán lett belőle low power beágyazott SoC, majd telefon, szerver és az Apple-nél low power notebook/desktop. Ezek után annyi köze van a tablet CPU-hoz, mint az Intel vagy AMD notebook, desktop és szerver vonalnak egymáshoz. Bár az AMD talán még közelebb is van a chipletekkel a desktophoz, mint az A14 az M1-hez. A CPU magok alap tervein osztozik a két design, meg a tensoron. A többit viszont teljesen másra optimalizálták és a magokhoz is hozzányúltak. Szóval ez nem csak egy simán felturbózott tablet design. Az utasításkészleten látszik legjobban, hogy kimondottan a TDP emelésén túl is a notebook/desktopra és OSX-re tervezték át. Bővebb az ARM utasításkészlete, mint az A14-nek és kapott nem dokumentált, a Rosettát gyorsító utasításokat. Ez kellett az OSX alkalmazások visszamenőleges támogatásához.
Rákerestem, mert lehet, hogy csal az emlékezetem, de itt részletesebben is írnak róla: [link]
envagyok: Akkor az M$ termékeket és a google-t is hanyagolod ugye?
-
válasz
DarthSun #120148 üzenetére
Minek kellene meggyőzni? Az alap tényekkel viszont érdemes tisztában lenni: proci nagyrészt saját tervezés, kimondottan laacsony fogyasztásra fókuszálva, az OS vérbeli UNIX és kb. 15% a piaci részesedése. Szóval attól, hogy te nem használod nem szar, csak neked nem fekszik. Ha meg nem ismered, akkor nem kell hülyeségeket állítani: felturbózott telefon hardveren futó tablet rendszer amit senki sem használ.
-
válasz
Pikari #120139 üzenetére
Legalább annyira hibás, mint azt gondolni, hogy a milliós munkagépen vagy a ultrathin notebook-on játszani akarnak. A számok alapján ez 10-ből 1 Mac felhasználónak fordul meg a fejében.
DarthSun: Ami komolyan vehető az olyan 4, de max fél tucat program. Ebből a piacból a Mac exclusive Final Cut egy negyedet visz el rögtön. Az általános 15%-os Apple részarány ezen a területen valamivel több, mint duplája, úgy harmadát vágják a komoly dolgoknak Almán. A kevésbé komolyaknál meglepő, sem kisebb az arány a könnyű használhatóságnak köszönhetően. Katt-katt, filterek auto módban és kijön egy elfogadható valami ami mehet a youtube-ra.
Érdekes, de én főként PC-t használok vágásra. Egyrészt 40-50G nyersanyaghoz kevés a saját laptopom, másrészt a sok éves Vegas rutin miatt nem álltam neki átállni másra, de ha csak pár perces valami akkor viszont csak a Mac. Ami durva, hogy amíg nem fut ki a tárolóból, addig az M1 alapú laptop simán partiban van a 13600k-val miközben töredéke a fogyasztása. Nem is a renderelés a gáz, hanem amikor tekerget benne az ember, akkor érezhető ahogy töltöget a háttértárról.
-
válasz
DarthSun #120137 üzenetére
Semmivel nem nehezebb használni, mint egy PC-t, sőt könnyebb. Ez addig igaz amíg nem akarsz nagyon benyúlni a motorháztető alá. Széthákolni olyan, mint egy rendes UNIX-ot, ha tudod mit akarsz, akkor megy. De ha jó a memóriám, akkor a linuxxal sem tudtál megbarátkozni, na ez sem jobb
PC-ben lehet, de almáról volt szó. X86 desktopban most 64G van, a következőbe már szerintem nekem is 128 lesz.
-
válasz
Pikari #120130 üzenetére
Leírom lassan és érthetően tőmondatokban:
A Mac-et nem játékra veszik.
Az emberek töredéke játszik.
Viszont szinte mindennel böngésznek.
Az OSX egy klasszikus UNIX, nem tablet/telefon oprendszer.
Provincionális a látásmódod. Nézz fel!
Magyar arány: [link]
Európa arány: [link]DarthSun: Nem lesz 128GB-od, mert nem kell az Almába egyelőre hosszú évekig. 24, vagy még inkább 32-vel el lehet karistolni amíg ki nem fut a gép. De játsszunk el a gondolattal: Studióban a 96GB-os 2 milla. Pro-t meg se nézem, de az tuti 3 felett van. Laptopok: Az Air 450 ezertől indul 16GB-tal. A 24GB verzió persze mást is visz magával már 650k. Itt 24->32GB upgrade még 90k.
-
válasz
DarthSun #120119 üzenetére
Kicsit keress mielőtt 99%-ot írsz:
[link] OSX-et átnevezték MacOS-re, ezért a kettőt össze kell adni, így kapod meg, hogy mekkora a Mac részesedése. Ez ugyanaz a UNIX ami évtizedes múlttal rendelkezik amit még NeXT néven hozott össze Jobs.
Ranagol_5: A megbízhatóságot sem szabad kihagyni a képből. Kéz távolságban van M1, M2 és egy M4. A polcon még kettő alu. De a többieknél is hasonló az arány és ha nem ejtették le vagy öntöttek bele, akkor simán bírják a gyűrődést az ollós billentyűzetet leszámítva. Na azok szarul sikerültek 1-2 szériában. Nekem csak egy adta fel kijelző hibával, de az is azért, mert bent maradt a forró autóban és megsült a csomagtartóban.
-
válasz
Pikari #120081 üzenetére
Nem igaz, kevés tudással kijelentett egybitesre rövidített lózung. Sokak szerint Erik fiai és a Nokia is halottak.
kb a pentium2 processzor teljesítményét tudta azonos órajelen
Megjelenésekor nem volt P2.
az ibm pedig képtelen volt ezt valaha is érdemben feljavítani.
Később 64 bites lett, FPU-ban kigyúrták, annyira, hogy a P4-gyekket simán verte sokkal alacsonyabb órajelen. Egy olyan időszakban épített rá az Apple, méghozzá sikerrel az a G5 szériáig amikor a teljesítmény duplázódott legalább évente. Amúgy nem maga az IBM tervezte, hanem a 3 cég közös csapata, innen eredeztethető a mai M1-et fejlesztő Apple csapat.
A vége ennek az lett, hogy a piaci részesedését pár év alatt felzabálta az x86 és az arm.
Ha csak a számítógépeket nézzük 10+ év az nem néhány. A Core2-ig bírták az iramot egy olyan időablakban amikor a teljesítmény évente ugrott a duplájára. Első 601-es alapú gép 93-as, a G5-ös Mac-ek meg 2003-ban kerültek gyártásba és olyan 2006-ig mentek. Embeddedben még tovább. Ez nem pár év.
A RS/6000-re sem a linux a jó megoldás.
-
válasz
efemm #119837 üzenetére
Ennél egyszerűbb és bonyolultabb.
Az egyedi építésekkel nem foglalkoztak, a tűrt kategóriába estek. A Keravill forgalmazott alkatrészeket, az ember meg körbe járt, feliratkozott listára, ismerősökkel csereberélt, hogy összeszedje az alkatrészeket. Ez kb. az a kategória, mintha ma valaki otthon cserél olajat. Nem öröm, mert a hulladékkezelés problémás, de nem foglalkoznak vele amíg nem nyit zug-autószereldét az ember.
A következő szint a pár gépes széria, amihez már jól jött egy támogató, mint például a Neumann társaság. Autónál ennek megfelelője a szereld magad műhely ahol az olaj megsemmisítést elintézik, pénzt fizetsz érte, de cserébe segítenek is neked tanácsokkal. A 80-as évek első felében sem volt nagyon leképzelhető társadalmi szervezet a párt (szakszervezet, KISZ, TSZ, kultúrház stb.) valamilyen mértékű felügyelete nélkül. Erről beszél Tolnai Gábor: [link]
Ahol már több tucatnyi gépről volt szó, ott már valuta kiáramlási okok miatt a beszerzés engedélyhez volt kötött, tehát Támogatott kellett, hogy legyen. Ha nem, akkor inkább előbb, mint utóbb megjelentek a gazdasági nyomozók. Vagy ha ezt megpróbálták megmismásolni, akkor nem tudták beszerezni az alkatrészeket amire nem lehetett üzletet építeni. Erre jó példa ez: [link] Utolsó oldalon jobb felül leírják, hogy 50 géphez hogyan nem tudták az eredetileg tervezett IC-ket beszerezni.
-
válasz
Pikari #119833 üzenetére
Az én szívem is örömmel tölti el, hogy az általános Lösungot pontos információkkal egészíthettem ki.
Az ehhez hasonló gépek a testvéri Szovjetunióban a 80-as évek második felében jelentek meg. A kép idejét tippeltem, de a cikket megnézve ott a felirat, hogy 1983-as. Ezért 99,9% nem lehetett ruszki gép.
A homemade cucc ezen a képen a ház alapján nem áll meg, műanyagból lehúzott, de ránézésre is tejfölösdoboz minőségű. A házilag készült lemez ház vagy fából faragott valami volt, vagy valami más tákolás. A házi gyártmányokból a kedvencem a Homelab ami egy aktatáskába lett beépítve. A készítője Fushiba 80-nak nevezte el. Fémipari alapképzés keretében nekünk tanították, hogy miként lehet hasonlót összehozni megfelelően, szálhúzott aluból vagy festett lemezből, letraset felirattal.
A HL amúgy nagyon érdekes, mert az egy keveréke volt az "undeground 2-3 fős" és az államilag támogatott (eleinte tűrt) működésnek. Az elején iskolás korú testvérek fejlesztették, majd ebből lett egy homemade kit. A házilag sütőben készült billentyűzetes szintről gyorsan kinőtte magát az egész. A Neumann társaság támogatásának köszönhetően párhuzamosan készült a jobb minőségű negyed/fél/egész kit a HCC vonalnak és elindult a Boscooppal a hivatalos gyártás is.
-
válasz
Pikari #119831 üzenetére
Teljesen hivatalos, nem fekete gyártású: Boscoop-Personal GT. Korai példány, mert a későbbiek feketék lettek és Aircomp feliratot kaptak. Közvetlen állami támogatást nem kaptak a Lukács testvérek, de a Neumann Társaság felkarolta őket és százas nagyságrendben építették a klubjaikban. Még gép építő tábort is szerveztek.
szerk: A Neumann támogatását érdemes jobban kibontani: Társadalmi szervezetként nem működhettek megfelelő ideológiai irányítás nélkül. Magyarul a felkarolás nem ment volna a párt hallgatólagos beleegyezése nélkül. Végig a tűrt-tiltott között egyensúlyoztak, még a 2. iskolaszámítógép pályázaton is elindultak az aktuális modelljükkel a Likács fivérek.
szerk 2: Kép + leírás
-
válasz
efemm #119829 üzenetére
Homelab 98%-os valószínűséggel. A képen van még egy ZX-81, szóval ez valamikor 81-83, maximum 84 eleji kép lehet. Azt követően már lennie kellene egy HT-nak is valahol. A billentyűzet fóliás és nagyon kisipari az egész. Feketében láttam hasonlót, a billentyűzet majdnem teljesen megegyezett.
szerk:
Megnézve a homelab hívők holnapját HL2 lesz
szerk 2:
Bingó, jól emlékeztem, hogy Nagy Károlynak van hasonlója, ez azért is emlékezetes, mert oktatási céllal elrángattam rá jó pár embert és legalább 4x mentem vissza
Aztán meghúztuk a BRSZK-t pár 8 bitessel
-
válasz
DarthSun #119638 üzenetére
Valahogy úgy. Mára a SAS az NVMe mellett szinte teljesen értelmetlen. Csak 1-2 olyan esetet tudok mondani amikor megfontolandó, de egy ideje 12.8-as NVMe-ket rendelgetünk inkább.
Nade azért írtam le a litániát, mert még a youngtimer PC-s cuccok evolúciójánál is kihagyott a kollektív memória. Az SCSI egy nagyon jó cucc volt, csak azért is eljött idővel a kaszás.
-
Az SCSI-CR írás témához pár dolgot érdemes hozzáadni:
Az elején az SCSI egy sokkal fejlettebb szabvány volt. Akkor, amikor a PC még MFM merevlemezekkel bohóckodott nem volt kérdéses, hogy miért éri meg a felár. (Apple, NeXT és többiek sem véletlenül használták...) Későbbiekben az IDE már kezdte beérni alap felhasználásnál, de a CD írásnál ott volt a szabvány, idő és tárhely faktor.
Az írók SCSI felülettel jöttek ki és a szoftverek is csak SCSI-t kezeltek, IDE-hez csak később írtak szoftvert. Valahogy az IDE kiterjesztése később jött, mint az SCSI, ezért az elején nem volt alternatíva. Linux alatt is egy SCSI-IDE wrapperrel lehetett ezt megoldani.
Az időhöz érdemes kicsit visszalépni, hogy hogyan is mentek a dolgok. Az elején ha emlékeztek két módon lehetett lemezt íratni. Vagy választott valamit az ember a készletből vagy vitte magával az anyagot. De nem úgy működött, mint a késői Pentiumos időszakban, hogy állományokat behúzgáltuk a szoftverbe és hajrá, hanem először elő kellett állítani az ISO-t és azt lehetett felvésni. Ha 1000$-ért vett valaki egy írót, akkor nagyon számított, hogy mennyi idő alatt állt össze az ISO és ment ki róla az image. Na meg az sem volt hátrány, hogy amikor odaállított a kuncsaft 1-2 vinyóval, akkor külön csatornán volt az anyag amit át kellett másolni az előkészítős vinyóra.
A tárhely meg azért számított, mert SCSI merevlemezből fél tucatot egy buszra rá lehetett lógatni, míg a külsőre mehetett 1-2 író és akár párhuzamosan is ment a móka, még Win 3.1 vagy 95 alatt sem akadt össze. A sok lemezre elfért sok játék image amikből válogatni lehetett.
Az egész valahol 98 felé veszített az értelméből, a fejlődés gyors volt és az SCSI szépen visszaszorult a munkaállomások világába.
-
A 8 bites vezérlő mellé megfelelő TRS is kell, mert a legtöbbhöz már 286-os proci kellett. De erről már beszélgettünk régebben, akkor csak a vas javítását blogoltam le: [link] Szóval nem triviális, mert ha jól emlékszek csak egy valahonnan régi verziószámú TRS-sel ment csak és a meghajtót is át kellett nézni, mert megtámadta a kondenzátorpestis.
-
válasz
Pikari #119522 üzenetére
Te hoztad elő, nem más:
Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy holmi ügyes gondolatmenet után megfelelő döntést fogsz hozni
Amit leírtam szakmai dolgokra most sem reagálsz. Ha nem ment volna át az egy sql szerver az inkább százas nagyságrend. Értelmes érvek és számok helyett szappanoperázol, amikor visszaidézek neked néhányat a sületlenségekből amit leírtál. Nem vitatkozol, csak kijelented őket. Szerinted EZ a helyes kommunikációs stratégia?
-
válasz
Pikari #119516 üzenetére
Közben butaságokat beszélsz általánosítva. Nem skálázódik, szar a szerver proci és ezek mellett a szakmai hozzáértésem kérdőjelezed meg úgy, hogy nem is tudod milyen rendszereink vannak.
Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy holmi ügyes gondolatmenet után megfelelő döntést fogsz hozni arról, hogy hová jó a sokmagos processzor, ugyanis ezek a rendszerek nem úgy skálázódnak, ahogy gondolod.
Ez meg pontosan mutatja, hogy elképzelni sem tudod, hogy milyen amikor nem SOHO-ban tolod. Alapból 24 maggal indulunk a belépő szinten és 256GB memóriával, távmanagementtel stb. Ez adja nagyjából a gépek felét, mert pl. storage vagy mysql alá nem kell több. De van 64 magos procis szerver is, ezek tesznek ki 5-10%-ot rackben, de CPU-ban már a harmadát adják az infrának.
A 100 rack sem véletlenül lett 100 rack, és nem 2 db végtelen sok magos csodaprocesszor lett berakva egy gépbe.
Most pedig magyarázod, hogy a saját géped, miközben egyértelműen nem arról beszéltél, hanem általánosságban. Erre utalnak ezek:
megfelelő döntést fogsz hozni arról, hogy hová jó a sokmagos processzor
Egy valamire egy belépő szintű szerverprocesszor viszont biztosan jó: kicsalni a pénzedet
A legtöbb szerverproci egyébként teljesen alkalmatlan arra, amire reklámozzák. Egy több millió forintos 2x64 magos dual procis szerver gyakran konkrétan lassabb, mint egy egyszerű high end processzor magasabb órajellel, mivel nem tökéletesen skálázódnak a feladatok még akkor sem, ha azt a benyomást keltik, hogy igen, szóval pont ez a 16 mag az a határ, ami fölött elindul a szopóroller.
Az egészről ez jut eszembe:
Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány - ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem.
-
válasz
Pikari #119502 üzenetére
Köszönöm, hogy hülyének nézel a munkámban. Mérek és az alapján döntök, sőt mérünk, mert több szem többet lát és az alapján hozunk döntést. Ezt persze időnként át kell gondolni, mert jönnek az új platformok, szoftverek. 100 rack környékén másként nem megy, fenékbe is rúgnának, ha nem lenne megalapozva, hogy mihez mit veszünk.
Aha, nem. SOHO-ban lehet, hogy otthon vagy, de ez nem az a szint.
-
válasz
Pikari #119489 üzenetére
A sok magos procinak is megvan a megfelelő felhasználási profilja és a kevés magosnak is. Amit írtál az nem a nem megfelően választott felhasználás-CPU páros. A user errorból levonni azt, hogy a alkalmatlan arra amire reklámozzák értelmetlen.
A legtöbb szerverproci egyébként teljesen alkalmatlan arra, amire reklámozzák. Egy több millió forintos 2x64 magos dual procis szerver gyakran konkrétan lassabb, mint egy egyszerű high end processzor magasabb órajellel, mivel nem tökéletesen skálázódnak a feladatok még akkor sem, ha azt a benyomást keltik, hogy igen, szóval pont ez a 16 mag az a határ, ami fölött elindul a szopóroller.
A RAM felhasználás nem köthető a CPU felhasználáshoz egyértelműen, indoklás nélkül 0 pontot ér egy ilyen kijelentés. Teli lehet pakolni a RAM-ot minimális CPU felhasználással és kevés RAM használattal is ki tudok tömni 64 magot simán.
Ez a megfelelő felhasználás, a 128gb ramom tegnap is majdnem fullra tele volt.
KROK640:
és 1-1 feladatot kivéve jobban profitálnak 6-16 szál fölött az alkalmazások a magasabb órajelből mint a több szálból.
Ezért van desktop és szerver proci. Az utóbbiból meg legalább tucatnyi különböző paraméterezésű, ne legyünk már dilettánsok, hogy egyikre vagy másikra kijelentjük, hogy szar, miközben csak tudni kell, hogy mi mire jó. Nem busszal indulunk a pályaversenyen és sportmotorral próbáljuk elszállítani az óvodás csoportot.
-
válasz
DarthSun #119477 üzenetére
Na ja, csak a teljes rendszer ára és a fogyasztása miatt mégsem. Persze van itthon sokmagos szerver, de azt csak akkor indítom amikor már vaéami még komolyabbat akarok kipróbálni. Az lenne a jó, ha elérhető áron csinálnának csupa E magból 32-48 magos kis deszkákat.
Pikari: Ez a nem megfelelő felhasználás esete. Ha ki tudod tömni a magokat konténerekkel vagy VM-kel akkor jó a skálázódás. Ha laza 2 maggal és 4G rammal számolsz, akkor egy 32 magos gép overcommit nélkül 16-ot visz el 64G RAM-mal. Ezzel már el lehet karistolni, mert szinte mindig olyan 2x overcommittolható, hacsak nem load tesztelni akar az ember.
Összesküvés elmélet: A legegyszerűbbet kihagytátok: biológiai csapás/fegyver. Pár elszigetelt Amazóniaia késő kőkori szinten lévő csoport túlélése valószínűsíthető, tehát van honnan újra népesedni.
-
válasz
DarthSun #119474 üzenetére
Az utóbbi, tanulási céllal. Ha csak abból indulsz ki, hogy kell mondjuk egy loadbalancer mögé pár webszerver, meg adatbázis is kell, ha lehet minden clusterben, akkor máris alsó hangon 7 VM vagy container. De ez csak alsó hangon, mert innen megy felfelé a móka. Legyen mondjuk még file server, a kiszolgálásnál külön statikus és dinamikus rész. Szóval ezek fényre jönnek és osztódással szaporodnak.
-
válasz
Fücsök007 #119470 üzenetére
bőven elég magszámra még a 13400-as proci is.
Nem elég, mert nem átlag felhasználó vagyok. Az E magok jól jönnek, ha több VM-et futtat az ember. Még jobban örülnék egy 4P+16E felállásnak, vagy egy alacsony fogyasztású és olcsó 32E-s gépnek olcsó DDR4-gyel párosítva.
hobizoli: Átlag felhasználó ritkán terheli koppig. Nekem viszont sok mag kellene, nem kell hogy nagyon erősek legyenek, viszont a hatékonyság számít.
-
válasz
envagyok #119468 üzenetére
A 13600K-nak visszavettem a long term TDP keretét, így elbír vele melegben is a léghűtés. De azért ez nem normális megoldás. Egy video vágásnál érezhetően throttlingolt és ami röhejes, hogy amikor lemértem 5-10% között veszítek csak a 125 vs. 95W beállítással. Gyárilag a végletekig tuningolják a szerencsétlen procit csak azért, hogy elmondhassák, hogy az ő bitkolbászuk nagyobb.
-
válasz
envagyok #119459 üzenetére
Az volt. Fele cache és csökkentett FSB. Trükkösebb volt a visszaállítás, mertúgy vágták át, hogy vezető filccel összehúzva szépen lezárta az ember az alatta lévő réteghez. Ki kellett tölteni először valami kis epokittel és azután lehetett vezető filcezni. Hogy pontosan melyik átvágásokat az már nincs meg fejben, kolléga volt a hozzáértőbb. Még az van a fejemben, hogy volt egy időszak ameddig ez működött. De lássuk a google-t: [link] Ez ugye az átalakítás, de nincs konkrétum, hogy melyik hét, de tudom, hogy variáltak ezzel is.
33-50% tuning többször is benne volt a pakliban. MMX 166->233, Cel 300A, P4 1.6 -> 2.4 stb. stb.
-
válasz
hobizoli #119451 üzenetére
Az pont 1729MHz lenne. 133MHz-nél az a BH6 ami nekem volt nem ment. már a P3-mas ist 133-as FSB-vel járattam előtte, szóval jó nem volt vele gond stabilitásban. Ezért vitatom amit írtál, hogy a BX-ben nem ment, mert nekem, majd sógoromnak is ment jó hosszú ideig.
A gazdasági részt nem vitatom, mert nem tudom felétek mit és mennyiért lehetett adni-venni kéz alatt. Felénk nem érte meg.
Amit még érdemes figyelembe venni: Volt egy működő géped amiben egy 1-2000 Ft-os adapterrel ment a Tua. Az 1GHz-es P3-mat is megérte lecserélni rá, mert érezhetően gyorsabb volt és nem kellett a gépet újra húzni. 2002-2003 fordulóján az árak kb. így alakultak. Duronnal lehetett volna olcsóbb gépet építeni, de nem érte meg a teljes cserét. nem egészen 1 évvel később viszont az egész cuccot lecseréltem egy átalakítható-tuningolható Thortonos XP-re. (Ekkor ment a BX-Tua páros sógoromnak.) Cache unlock, FSB 266->333 (1667->2083) alap feszen, erőlködés nélkül. 2000+-ból így lett 2800+ amivel már csak egy P4 vehette volna fel a versenyt, de csak teljesítményben, árban nem....
Yutani: Az medián, nem átlag. (Tanári vénám hallhatták. Most jövök az osztályozó értekezletről.)
-
válasz
hobizoli #119447 üzenetére
a "too-a-late-in" nem ment BX-ben eleve es a 133MHz-t FSB-t meg nem tudta volna visszaosztani az AGP/PCI-ra epkezlab orajelre, hogy tunnerolni is lehessen
Erről szerencsére nem tudott a BH6 alapú gép. A gyakorlatban simán lehetett venni GCPGA-Slot 1 átalakítót és a gyorsabb buszt is elég jól bírták a cuccok.
-
válasz
KROK640 #119435 üzenetére
Milyen PPGA és FCPGA? Ezek még Slot 1-ként jöttek, akkor volt rohadt nagy gurítás. Aztán az Intel észbe kapott, hogy nem kellene a saját üzletét hazavágni a felső szegmensben. A "fekete" Celeronok ár/értékben nem voltak rosszak, de a Copper P3-mat elég messze sikerült tolniuk. A Tua Celeron már kb. felért a Copper alapú P3-mal, de akkor azt már nem tartották veszélyesnek a vezető P4-re.
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a D-s cerkák végre nem voltak borzalmasak.
-
Így van. A szoftver említése is fontos, mert egy új feature kihasználás nélkül nem ér semmit. A PC 89-ben érte be/hagyta le az Amiga képességeit, mégis ott is kellett még pár év amíg dominánssá tudott válni. Ennyi idő kellett a fejlesztőknek.
A 300A-ra már a szemeszter elejétől gyűjtöttem, szóval az nem annyira a vége volt, még a back to school előtt érkezett. Nagyon jól időzítették, mert az év végi szezonra már tömegesen elérhető volt. A már emlegetett Amigánál később sikerült ezt is jól eltolni
A gyors fejlődés miatt aki mondjuk 99 év végén vett 300A-t az már más környezetben tette ezt. Amit megvettünk az 1 év alatt elavult és lett valami jobb vétel. Ezért is volt bajban az AMD, mert folyamatosan le voltak maradva 1 évvel a tervezethez képest.
Az instabilitás és csak egy fotót bírt ki ellen a saját tesztem hoznám fel, ahol fél órás kódolások is voltak a tesztek között.
-
válasz
DarthSun #119291 üzenetére
Az a lap már valószínűleg megfáradt. A 300A-k nagy része simán ment 450-en.
A kontextust nagyban változtatja, hogy a Katmai és a Cerka ára között volt 2-3x-os szorzó, míg teljesítményben 10-15%. A különbözetbe belefért egy videókártya. Ma amikor rézbányát veszek olcsóbban, akkor meg mind a kettő hulladék, de akkor az időgéped csak visszafelé működik, előre sajnos nem. Ha mégis, akkor kérnék egy kvantum számítógépet
-
válasz
DarthSun #119288 üzenetére
Ha gumikerekem és áramszedőm lett volna... De nem volt, ahogy pénzem se, viszont volt vasfüggöny és ügyeskedés. Persze figyelembe kell venni amikor értékeljük azt, hogy mi volt az élvonal, különben nincs mihez hasonlítani. A 300A Cerka nem volt rossz CPU, csak a helyén kell kezelni, főként mert akkor nem igazán volt gyorsabb, ha megrántotta az ember 100MHz-es FSB-vel. A TVC viszont a másik oldal, mert egy Amigához, Atari ST-hez képest egy elavult alkatrész temető volt már akkor amikor megjelent.
KROK640: A TNT-hez képest nem jó a Savage. Ha az árát nézed, akkor máris változik a kép. De ahogy összeszedtem rá a lét én is váltottam
-
válasz
DarthSun #119282 üzenetére
Most retrózunk, a mostani árakat kell figyelembe venni
Ahhoz, hogy a kort értékelni tudd az akkori árakat és programokat kell figyelembe venni. Ezen polemizálunk vrob-bal már egy ideje, hogy a DOS-os játékok mikor lettek jobbak. 1-1 példát ki lehet ragadni és azt mondani, hogy a PC tudása 89-ben túllépte az Amigát. Nyers erőben, tudásban ez igaz is, de az árat és a megjelent programok arányait nézve még mindig az Amiga/Atari volt a játék platform. Egyszerűen PC-re nem érte meg fejleszteni, mert annyival drágább volt a gép és ezért nem voltak sokan a PC-n játszó emberek. Aztán 92-93-ban ez megfordult. Ugyanígy a 300A Celeron mai szemmel értelmezhetetlen, mert simán veszek egy Cu P3-mat, de akkor verhetetlen ár/érték arányú cucc volt.
A Savage-t meg ne bántsátok, nem volt az olyan rossz, pár hónapot az is dolgozott a gépemben.
-
válasz
KROK640 #119222 üzenetére
még talán a GTX950 is megtette volna ...
Amit ma már elérnek az IGP-k. A 8700G a GTX1050 szintet hozza, inkább fölötte van. A 1650-től már kikap, de csodák nincsenek. Nem nagy durranás, de 1080-ban el lehet vele karistolni, ha nem kell nagy extra.
CPUnál nálam még ritkásabb a helyzet, mert a Phenom 9500-ról 4th gen-re mentem, onnan meg mostani 10th gen.
Nekem a 6700k előtt 2-es széria volt. Előtte meg minden is, elég sokszor pár havonta cserélve és felső kategóriát pörgetve. Aztán megváltozott a helyzet, kevesebb időm és pénzem maradt a gépre.
Mert neked mennyi van a NASban?
Nettóban 16+6.4T Bruttóban a teljes mentésben ennek a több, mint háromszorosa. Ejtsd: szakmai ártalom
hajnalban indul a flex, jön a kombájn stb.
kombájn nem jön, flex, betonkeverő, fűnyíró viszont bőven akad.
-
válasz
KROK640 #119205 üzenetére
Ebből egyik sem fog meg. Újabb és újabb bőrök ugyanarról. A kedvenc Supreme Commanderem meg már lassan a kenyérpirítón is elfut. De ahogy látom te is leragadtál a 3060-nál, mert annyira még sem kell semmi szupr új cucc. Egyszerre jó és rosz ez. Nem öntjük bele a pénzt, mert nincs egetrengető előrelépés. CPU-ból is kihagytam jó sokat 6->9->13
7.5TB? Az szép. Bááááár ha beleszámolom a NAS-t is, akkor van még hova fejlődnöd. Mondjuk ez csalás, mert lerakatnyi image VM meg mifene rajta és azok is nyomják rendesen a tárhelyet. Sorozatok nem érdemlik meg a 1080p-t, de fényképekből már van TB felett. Úgy, hogy fogyókúráztak a RAW felvételek, mert konvertáltam egy adagot a régiekből. Mondjuk kollégámat alulról sem karistoljuk, mert neki alapból 10-es szorzó van még az enyémen is és múlt héten mondta, hogy bővít
bele se merek gondolni mi lenne egy kis városban, netán egy megyeszékhelyen ...
Mi lenne? Engem pl. megnyugtat ahogy kuruttyolnak a békák, meg hallom ahogy a sünök motoszkálnak. Legalább négy költözött be a kertbe, ebből háromnak már megtaláltuk a rejtekét, de nem piszkáljuk őket. Lassan előhozzák a kis sünöket is a nőstények a vadkamera már be van állítva
Amúgy meg napi 1x hallom a merevlemezt amikor csinálja a másodlagos-harmadlagos mentéseket és katalogizál és éppen ott vagyok a rack mellett, mert mondjuk éppen forrasztgatok vagy nyomtatok valamit.
-
válasz
KROK640 #119191 üzenetére
Na de ha kell VGA mégis? Mondj olyan címet amiért érdemes lenne dVGA kell? Persze van egy 3060Ti a gépben, de az 5. kört megint ki fogom hagyni, mert nincs miért lecserélni. Így időtartamra vetítve olcsóbb, mint a sláger Ti4200 volt. Pedig az is elég sokáig használható volt a korabeli kártyákhoz képest.
Az IGP-nél nincs csoda, a fogyasztási és RAM sávszélesség limit miatt még ha akarnának, akkor sem tudnának a dVGA közelébe kerülni. Álmodozni persze lehet, de már amikor nagy mellénnyel el kezdték hirdetni, ez akkor is látszódott.
A HDD döglődik, egy 512GB-1TB körüli SSD-vel viszont szépen el lehet már lenni.
-
válasz
KROK640 #119181 üzenetére
Fokozatosan lett minden olcsóbb. A trükk az, hogy ma már nem kell külön VGA kártya a legtöbb embernek. Emlékszem amikor a GX-es gépeknek örült mindenki, mert komplett gép 1000$-ért megúszható volt. Szépen apránként ment le a mai szintre és a fejlődés lassulása miatt nem csak olcsó, de viszonylag időálló is, ha nem a legolcsóbbat veszi az ember.
-
Már egy ideje adós voltam a feldolgozott hirdetési újsággal és szórólapokkal. Jó olvasást, bogarászást!
-
válasz
czundermák #119014 üzenetére
Miért nem szóltál bacsisnak? Neki vannak ilyen procijai, még tőlem is kapott korai cuccokat, még MEV 8080 is kell, hogy legyen neki. Igyekszem rászoktatni a rendes retróra, így lett Amigája is
-
válasz
czundermák #119010 üzenetére
Ha már procik. Tök jól voltak most kirakva, sokkal rendezettebben, mint régen. Az elejét hiányoltam, tök jó lett volna elindítani a 8 bitesektől és végig vinni onnan. Persze akkor is az x86 dominálna, de az elődök is megérdemeltek volna több figyelmet.
-
válasz
envagyok #119005 üzenetére
Csak ki volt rakva, de hogy hol azt most meg nem mondom, csak emlékszem, hogy megütötte a szemem. A lomisban is találtak a srácok érdekes dolgokat, szerintem pont Yutani cuccai előtt néztünk valami leletet amit előástak. A cuccokat érdemes lenne tematikusan egymás mellé rakni, a home computerek is ketté voltak szakítva, de PC-s videó/hang kártyák sem egymás mellett voltak. stb.
-
válasz
envagyok #118998 üzenetére
Rendition-t láttam és talán powervr is volt. Már az is eredmény, hogy bacsist meg tudtuk győzni, hogy ne később legyen. Elég jól megúsztuk, idén nem volt elviselhetetlen a hőség.
A lomis részben inkább csak PC-s cuccok voltak, meg tényleg lomok. A mellette lévő ahol volt retró az meg erősen túl volt árazva,.
-
válasz
czundermák #118996 üzenetére
Amit kerestem, de sehol sem találok: Szükségem lenne PAL (composite vagy s-video) jelből RGB-t (scart vagy hasonló) előállító cuccra. Nem kell, hogy felskálázzon, meg hasonló uri huncutságok, csak dekódolja a jelet, mert lusta vagyok építeni.
-
válasz
FoxiestFox #118991 üzenetére
A szép PPC-s IBM-re Windowst telepítettek a hitetlenek.
Lehet jövőre külön UNIX szekciót kellene csinálni. Na meg a videóban legalább a fele le van vágva a PC-nek, elvégre az nem retró
-
válasz
envagyok #118888 üzenetére
A csatlakozó a problémás, sajnos csak sok sikert tudok kívánni a beszerzéséhez
Amigához is ilyen kell, azt talán könnyebben találsz. A táp többi része már csak ízlés kérdése, de mostanában egyre többször láttam azt, hogy simán kapcsolóüzemű táppal oldják meg az 5V-ot.
-
válasz
ityam #118846 üzenetére
miért akarsz rá linuxot? Pont azt veszíted el ami az értelme. Linuxxal is használhatatlan, de legalább trabant motort szereltél a Volvóba.
Van ilyen gépem, az AIX-ot is fel tudtam rá húzni. Nem túl bonyolult, legalábbis nem macerásabb, mint egy SUN vagy HP-UX telepítés. Ha lemegy a kiállítás és a visszapakolás, akkor talán tudok segíteni. Ezekkel a gond akkor kezdődik amikor játékot szeretnél rá, mert arra össze kell vadászni a hozzávalókat. De nem lehetetlen, a Solarishoz is 1 hét alatt összekapartam...
-
válasz
KROK640 #118777 üzenetére
Egerben. A hibát ott követtük el, hogy 8-10 fokban a fürdőbe mentünk. Mondjuk az eső miatt a vártúra sem lett volna jobb. Szerencsére a masszív alkoholizálást sikerült kimozogni,. Nem volt senki vállalhatatlan és nekünk sem kellett kápót játszani.
Ciprushoz hasonló élményeim vannak a félszigetről. Helyiek bőrkabátban fagyoskodva figyelik ahogy mi október végén-november elején fürdünk a tengerben. Napközben tök jó idő volt, estére viszont mindig hűvös-nyirkos. A tuti megoldást a bed sharing nyújtotta...
DarthSun: Nem a borkostoló, hanem influenza, nátha vagy a covid n+sokadik variánsa. mindegy is, nem haladok a pakolással. Este még csináltam egy státusz videót. Ez kb. a harmada a megszokott adagnak és 1 hét alatt hoztam össze. Ez kevés lesz...
-
válasz
Yutani #118770 üzenetére
A gépeket mindenképp elviszem, már amire lesz erő. Van szállás foglalás is. Szóval bizakodó vagyok, bár elkapott a halálos férfi nátha, lesz ebből még valami. Mondjuk erről a 11B tehet, már ha olvassa onnan bárki, meg az osztálykirándulásuk. Mondjuk a harmaduk dögrováson van, szóval, nem adtuk olcsón a bőrünket
DarthSun: Öregszem, tudod hogy megy ez. Régen pár óra alvás után is egyben tudtuk tartani a nyájat, ma már egy kis 8 fokban strandolás is megárt...
-
válasz
Kalacskepu #118662 üzenetére
Hűű ez olyan, mint Amiga manus volt. Mostanában nem látom már feltűnni, de az is félig hentes, félig meg kókler volt.
-
De igen a 2732-nél 1-esek vannak, csak rosszul emlékeztem. Öregszem és most vagyok túl egy osztálykiránduláson...
A működés nem változik, egyben törölhető blokkok amiket valamilyen garbage collection visszaállít alap állapotba.
Képzeljétek azt írta valaki, hogy fiatal vagyok és nem használtam Primót és HT-t. De jó is lenne... Mármint annyira fiatalnak lenni.
-
válasz
DarthSun #118514 üzenetére
Ha ismeritek az EPROM működését, akkor könnyen megérthető az SSD is.
Pár alapvetés:
- 0-az alapállapot és 1-est lehet beírni.
- Adott tartományt (blokkot) csak egyben lehet törölni, nullázni
- A törlés idő és energiaigényes: lassabb lesz az írás és melegszik tőle a cucc
- Melegedés nem jó, sokkal gyorsabban öregszik az SSD tőle, ezért ilyenkor vagy lassítanak a tempón vagy élettartamot veszítünkEzekből következik:
- Felülírás nincs, az valójában egy új üres blokkba menő írás, az eredeti meg bejelölődik töröltnek
- Ami töröltnek van jelölve azt tényleg ki kell nullázni, hogy üres legyen
- Akkor érdemes a nullázást végezni amikor amúgy nem dolgozik az SSD, így nem fogja stresszelni, lassítani a normál működést (Mintha csak a 8 biteseknél lennénk: Van maréknyi EPROM és amit visszakapok a szabadidőben szépen UV-val törölgetem, nem akkor amikor éppen írni kell.)
- A nullázás paramétereit, mikor kezdjen neki, mekkora terhelésnél próbálja visszafogni, mikor kénytelen mégis befolyásolni, mekkora extra nem látható terület van fenntartva mind-mind a firmware-től függenek és eltér egy átlag SSD egy szerverétől.
- Az OS azért felel, hogy a törölt blokkokat is lejelentse az SSD vezérlőjének, hogy jobban tudjon működnikb. ennyi dióhéjban erősen egyszerűsítva.
-
válasz
hobizoli #118395 üzenetére
Pontosan tudom, hogy mi volt az autóban. Még évekkel korábban én is Skodáztam, de aztán jött egy német turista aki nagy gázzal kitolatta a futóművet az S120-am (már ha még annak lehetett hívni) alól. A biztosítótól kapott pénzből, meg a kiárusításból jött az Alfa korszak ami egy 33 1.7 16V átépítéssel kezdődött és egy Alfetta GTV-ben csúcsosodott ki amiben már a megvételkor TS motor volt, de kapott egy kiflibe hajtott 75-ből más cuccokat, pl. sperr difit is.
Volt még egy kolléga aki meg a Fiat-ját reszelte állandóan. Ha jól emlékszek egy Cinque Sporting volt, de idővel annak sem sok köze volt az eredeti motorhoz
Amit most reszelek az kevésbé elvadult, csak egy AUA lesz tápolva AUS/AUB/BBZ és más konszern azonos alkatrészekkel, hogy kicsit jobban menjen az alu. A szokásos 44mm-es pillangó 55-re cserélődött, a szívócsonk is nagyobb, van két szép tengelyem hozzá és már kidumpoltam a vezérlő EPROM-ját. Bááááár a vezérhangya nem alszik, mert átépíthetném 1.6-ra is, elvégre van hajtókarom és főtengelyem is hozzá, úgy már 120 paci körül lenne az eredeti 75 helyet...
-
válasz
hobizoli #118386 üzenetére
Azok az idők részben elmúltak. Bár az akkori tettestársak közül van akivel szombaton közösen dobtuk le a sallangokat a motorról miután beleszakadt az a nyüves csavar és ott tartottam, hogy felgyújtom az egészet a p-ba. Mondjuk meg is kaptam, hogy elhozhatnám az SP3-mas Gaál tengelyt amit még a kilósban (S100) használtam, meg hogy a roots-ot nem akasztjuk-e rá a szekérre.
-
válasz
KROK640 #118350 üzenetére
Khmm. A PC-DOS 1.0 sem tudta, azt később fejlesztették bele. Viszont a CP/M továbbfejlesztése kezelt könyvtárakat és több userhez jogosultságot. Amit MS-DOS-ként ismerhetsz az egy CP/M klón amit olcsó pénzért megvett az MS. A CP/M elég elterjedt volt üzleti felhasználók között, mert szabványos volt valamilyen szinten. A rá épülő gépekből azért eladtak szerintem milliós nagyságrendben. (Az Atari ST GEM felülete alatt is a CP/M 68k verziója van.)
Még pár érdekesség:
- A hardver kezelő részek és a command interpretert különválasztották, így csak az IO részt kellett a különböző gépekhez átírni. Ez öröklődött az MS-nél is io.sys, msdos.sys és command.com néven.
- Kildall-t megkeresték az IBM-től, mert Gates a CP/M-et javasolta nekik, mint operációs rendszert, csak Kildall és a felesége elpuskázták az üzletet. Ezt követően mentek az IBM-es arcok vissza az MS-hez és indult a B terv.
- CP/M futtatható az Amstrad CPC-n, Aplle II-őn kiegészítő kártyával, a TRS-80 egyes modelljein, Homelab-en, TVC-n (magyar átiratban) és még tucatnyi más gépenhobizoli: Szerintem még az index-es fórumon volt szó erről az autóról. Már ha jól rémlik. Akkoriban én egy GTV-t építgettem, de gyorsulni nem jártam, de volt a környezetemben pár ember aki igen. Pl. Peti a 120-as Skodájával elég sokáig tolta, mondjuk az nagy sgítség volt, hogy az apósa is autószerelő volt
Most piszkálgatok egy 2x éves vasat, de csak finoman, a cél kevésbé radikális, szívó motorral 75-ről 100 fölé akarok menni.
-
-
válasz
Pikari #118074 üzenetére
A kettő között volt fél év. Ezért írtam, hogy volt rendes verseny. Sorba jöttek a procik a különböző kategóriákba és nem tudott egyik sem igazán ellépni a másiktól. Ma meg mi van? Tesztek sincsenek, csak mutatóba.
Az, hogy kunyerált egy új lapot az x2 3800-hoz nem jelent előnyt, sőt az első BIOS-ok elég szarok voltak.
-
válasz
Pikari #118068 üzenetére
Meg renderelésben és mp3 kódolásban is jobb, így már megvan a tesztek többsége simán. Videó kódolásban meg az Intel, mert elég jól rá volt optimalizálva sok encoder, így még egy sima Celeron is tudott villantani.
A "jóárúsított" X2 és a P4 D 8x0 között rendes ár/érték verseny volt és nem 10%-ot léptek előre generációnként.
-
-
válasz
envagyok #117939 üzenetére
DIY-al próbálkoztunk a 90-es évek második felében a DX2 80-on volt, talán 96 legeljén állt össze. Peltierrel kombináltuk, a blokkot cimbora apja fusizta, a pumpa valami akvarista cucc volt. Visszanézva nagy kótvány volt, de értelmesebb időtöltés volt, mint bámulni valami sorozatot.
4850-es Radeon-on meg már rendes hűtőblokk volt. Az volt az első és utolsó teljes épített vizes cuccom frankó gyári cuccokból. Egyszerűen a középmezőnybe nem volt rá szükség.
-
válasz
KROK640 #117924 üzenetére
Ez ott történt és kacifántos gépen csináltam érdekes dolgot. A mérő géphez csak foglalással lehetett odaférni, de a mintavételezős megoldása nagyon hasonlított a GUS-ra. Így aztán amit arra lefjlesztettem, de főként az FFT algoritmus szinte 1:1-ben használható volt. C és assembly keverékben ment az egész, az utóbbit kellett csak kissé módosítgatni. OK, hogy a Gravissal érvénytelen volt mondjuk egy átviteli karakterisztika vagy impulzus válasz mérése, mert messze volt a tökéletestől, de kb. 80%-ban előre le tudtam mindent tesztelni.
A gép amit kaptam görög Win-nel volt megáldva, de lehetett DOS módba is bootolni, az alatt futott maga a program. De az eredmények prezentálása és amit írni kellett mellé az Office-ban keletkezett, mert abban kellett. Na meg úgy tudtam netezni is, mert volt a gépben valami tokenring kártya. Aztán a Win nagy katyvasz lett, mert a görög office nem esett nagyon kézre, ezér lett magyar, de annk kellett valami patch és csak angolt találtam. Azzal ment minden, már amennyire a DX2-től kitelt.
-
válasz
DarthSun #117903 üzenetére
A VAG büszke termékét abból a korból amikor szerintem felértek a csúcsra. Az EGR meg már a leszálló ágas bonyolítás kezdetét jelenti. De majd éjjel megálmodom a tutit.
Ebben az esetben a gondolkozási fázist jelenti, mert el kell tüntetnem onnan ahova most raktam. Méghozzá gyorsan...
vrob: elraktam holnapra.
-
válasz
KROK640 #117830 üzenetére
Görög windows 98, angol patch és magyar office. Ezen írtam TDK-t Patra-n. Ne kérdezzétek miért, ma már nem tűnik jó ötletnek
Pista0001: Az egy dolog, hogy a 8800-ak haldokoltak, de akkoriban még két másik gond is volt velük. Hónapokig rohadt drágák voltak és vagy kitartóan vadászni kellett rájuk vagy megrendelni és kitartóan várni.
envagyok: He?
OK-OK, én meg a C64-ket bújtatom a pincében, de nem ennyit!
DarthSun: Gartula, jó hosszú process volt.
Kalacskepu: Nem kell mindent elhinni, ha te naptárazni akarsz, akkor tedd azt. De még szebben teheted, ne eretnekekkel énekelj! Helyette rendes hét meg egyeseket szerelgess. Nem érdekel?
-
válasz
Pikari #117768 üzenetére
Az 2007 akart lenni.
El vagy tájolva, hogy mire mi volt a válasz. Az ATI ekkor követő üzemmódban volt, ahogy jellemzően az idő nagy részében. A 8600-ra a 2600 volt a tényleges válasz. Az 1xxx család a 7xxx-es kártyákkal akart versenyezni. Árban és teljesítményben sikerült is, mert mire a 1950Pro kifutott addigra jöttek ki ténylegesen azok a játékok amikhez kellett a DX10.
Olyan hibákat, mint például a középkategróriában jól bevált 3850, 4850, 5850, rx480?
-
válasz
Yutani #117766 üzenetére
Na meg elérhető is volt, az új DX10-es cuccok meg túlárazottak. Úgy durván a felébe kerülhetett a teljes értékú 8800-nak, ahogy a 7900GS is amivel versenyzett. Amikor a 8600GT (vagy GTS?) kijött kb. ugyanabban az árkategóriában ahol a GS és a Pro volt, akkor fel voltunk háborodva, mert nem volt előrelépés DX9-ben, DX10-ben meg túl gyenge. Szóval még 97 közepén is jó vétel volt a 1950Pro. [link] A 3850-ig szépen el lehetett vele játszogatni, nem ment a zöldségek mellé.
-
válasz
FoxiestFox #117754 üzenetére
Néha már féltékeny a gépeimre
-
-
válasz
envagyok #117441 üzenetére
Az érdekesség és a használhatóság nem esik egybe. Persze, hogy érdekes, ahogy egy dual socket Pentium vagy akár P II. Talán pont azért, mert ritka, kevesen használtak akkoriban ilyen gépeket. Egy chicklet gombos PET vagy A1000 sokkal érdekesebb, mint egy VIC-20 vagy A500, mégis az utóbbiak a használhatóak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Kuponkunyeráló
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Óvodások homokozója
- Anime filmek és sorozatok
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- Gombászkönyvek egyben
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest