Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
+ többiek.
Köszönöm a tippeket!Emlékszem, hogy 1993-ban a Tseng ET4000 kártyát csak áttettem a bolhapiacos XT lapba és egyből ment. A Tridenten ott is vannak a jumperek a 8 bit buszhoz és a 8 bit BIOS-hoz, nem gondoltam, hogy ennek elenére nem megy...
Megpróbáltam egy ISA-s Diamond Speedstar 24x-el. POST kód kártyával, speakerrel.
Ezzel se adott képet. Viszont mutatott aktivitást a LED-eken és folyamatos hosszú sípolásokat lehetett hallani.
Utána erőt vettem magamon és elkezdtem keresni más ISA VGA-t. Találtam még két Tridentet és egy ET4000-et:
Ezzel van kép:
De valami nem az igazi:
Gombnyomásra tovább megy, gondolom próbálna bootolni, clear screent csinál és az is tele van szeméttel. Turbo gomb hatással van a RAM teszt sebességére, de a szemetelésen nem változtat. -
Bile Demon
őstag
Kaptam egy ilyen lapot:
Próbáltam indítani, 8 bit ISA busz-ra és 8 bit BIOS-ra jumperelt Trdient 8900D-vel. A VGA működik egy 386 lap 8 bites ISA csatlakozójában. Ezzel a lappal viszont se kép se hang.
A C28-at én törtem le, mert zárlatos volt (+12V-ot szűri), mennie kéne, más hibát nem látok.
Leírást nem találok hozzá. Főleg a DIP kapcsoló, ami kérdéses (VGA-hoz beállítani). -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
A.I. javaslata a problémára:
"Igen, füldugóval érdemes moziba menni, ha túl hangosnak találod a filmet, vagy a hallásod védelme a cél, mert a mozikban néha a film intenzív hangzása meghaladhatja az ajánlott 85 dB-t, így egy minőségi füldugó segít a fülvédelmedben anélkül, hogy a filmezés élményét rontaná. Milyen füldugót válassz?Zenehallgatásra/mozira tervezett füldugók: Ezek nem tompítják el a hangot teljesen, hanem csökkentik a decibel-szintet, de a párbeszédek és a zene tisztán hallható marad.Habszivacs/szilikon füldugók: Ezek olcsóbbak, de jobban tompítják a hangot, és elfedhetik a részleteket.Hol szerezz be?Patikákban.Online webáruházakban (pl. Árukeresőn keresztül kereshetsz).Hallásvédő boltokban. A lényeg, hogy a füldugó segít elkerülni a halláskárosodást a túl hangos moziélmény esetén, anélkül, hogy elvenné a filmélményt."Engem mondjuk nem zavar a hangerő. Jobban zavar az állandó mocorgás, sugdolódás, vihogás, snack zörgés, szűrcsölés. Illetve néha az (ember) szagok..
Kíséretként néha szoktam menni moziba. A hangerő nem diszkomfortos, pont jónak érzem.
A koncerteken utálom, a hangosítést. Amikor már úgy érzem, hogy a fülem torzít (az is lehet, hogy a hangrendszer) de mindegy, az biztos nem egészséges. -
Bile Demon
őstag
Mérj ellenállást kikapcsolt állapotban ismert 5V-hoz lápest pl. AT tápcsati piros vezetékéhez képest.
A +5 lesz a legkisebb ellenállás.
A Clk, Data vonalakon valamivel nagyobb ellenállást fogsz látni.
A Clk, Data, ami marad 50% / csere, ha nem jó. Szerencsére nem lesz baja semminek, ha ezt a kettőt felcserélted, csak nem fog menni. -
Bile Demon
őstag
válasz
Pista0001
üzenetére
"...sima netezésre ott vannak a HP usdt-im S-es i5-tel és szintén L-es Xeonnal, 10-15 wattos átlagfogyasztással ilyen felhasználás mellett..."
Ez felkeltette a figyelmem.
Pontosan milyen típus? (látom van 2.gen és 4.gen. USDT is)
Nekem vannak 2. 3. gen i5 és 4. gen i7 konfigjaim. Egyik se megy 20W alá IGPU-val IDLE állapotban se. (inkább 20-28W) Ha videot nézek vagy görgetem az oldalt, akkor inkább már 40W.Mit javasolsz, ha valaki olyan gépet szeretne, ami gyors (4790K-nál ne legyen már gyengébb), 4k youtube vidot vigye rezzenés nélkül. És keveset fogyasszt.
-
Bile Demon
őstag
Esetleg a 6 magosok:
2010 i7 980x + GTX 480
2011 i7 990x + GTX 590 (?)Félkonfigként van nekem i7 990x + Rampage II Extreme és i7 980x + Sabertooth X58 is, tetszenek, stabilak gyorsak, de már évekkel korábban összeraktam a Sandy 2500K 5GHz+ / GTX 980Ti-t overkill XP konfignak.
-
Bile Demon
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az Amd/PBO settings menüben akár wattonként be lehet állítani a TDP limitet, legalábbis AM4 platformon.
Milyen alaplap és hogyan alakul a POST time? -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
AM4 rendszer nálam nem vészes, kb. 10mp. A DDR5 intelek szőrnyen lassan indultak (25-30mp) és arra azt mondták, hogy még "istenesek" az AM5-höz képest. A korai reviewekben PERCEKRŐL beszéltek első indulásnál, áramtalanítás utáni training, utána már jobb valamivel.
Azóta nem tudom, mi van, javult e a dolog, épp ezért vagyok kíváncsi. -
Bile Demon
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
AM5 konfignál hidegindításkor mennyi idő telik el a power gomb megnyomása és a kép megjelenése között?
-
Bile Demon
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Szerintem semmi baja a kártyának / BIOS-nak. Feltéve, hogy lefutnak a benchmarkok / játékok.

Régi kártyáknál van ilyen, hogy nem tudja kiolvasni a GPU-Z a default értékeket.
Az aktuális órajelek és hőmérsékletek ott vannak és hihetőek. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Gratulálok a topic- és világrekordhoz is!

Nem gondoltam, hogy ennyivel jobban kihajtja a Ryzen.
Az igaz, hogy az i7 X 990-nél is 5100MHz fölött is szószerint minden MHz számított még a pontszámban, de már messze nem egyenesen arányosan az órajellel. Az benne a szép, hogy vegyes limit van, és CPU-ból és GPU-ból is a legjobb kell. -
Bile Demon
őstag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
94 október köröl.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok
üzenetére
Ezek a dolgok akkor megmaradtak.
HDD CMOS geometria is a Quantum 80MB 977/10/17. A WD AC-280 meg 980/10/17.1994-ben volt a 325MB-s Seagate pár hónapig. Annak sajnos nem emlékszem a típusára, talán mert sose nézegettem ST3xxxxx vagy ilyesmi (és nem is tudtam megtalálni).
3,5" AT buszos, dupla magas és hangos volt. Induláskor felpörgés után egy hangos csatanással indult. Az elején fekete előlap volt, kb olyan magas, mint egy 5.25" drive. Ja meg ilyen gumis rezgéscsillapítás is volt benne.Seagate Barracudák jók voltak az 1TB éráig, utána már nem annyira. Inkább Toshibákat használok 15 éve. (enterprise kategóriával van tapasztalat. 0 probléma)
Volt sokféle nyomtatóm is 1993-2000 mátrix nyomtatók, utána lézer.
Valami barna magyar gyártmány. Citizen 120D soros és LPT fiókkal is. Epson A3 mátrix, Epson LQ400 vagy LX400 24 tű emulációval. NEC Pinwriter xx (24?) valódi 24 tűs japán. Aztán HP Laserjet III 5MB-re bővítve. Aztán HP Laserjet 1020, amit a mai napig használok. 2500Ft a toner bele.
(2-3000 oldalra elég).
(Tintasugaras az nem volt, és nem is szoktam elfogadni, amikor felajánlanak egyet.)#113973 KROK640 :
5MB arra jó volt, hogy smartdrv mehetett 4MB-t igénylő Doom mellett stb. -
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok
üzenetére
87 C16 magnó junoszty
88-90 C+4 magnó Philips zöld mono CRT
90-92 semmi ( C+4 "elromlott" vagyis tönkretettem )
92-93 C64 floppy Colorion 20" TV
93.06 386DX40 8x256MB RAM, ISA/VLB, ET4000 ISA 1MB, koproci, mono fehér VGA Samsung 14" CRT, 80MB HDD
93.07 +adlib klón
93.10 -flipperes doboz, +mini torony
93.10 -adlib klón
93.12 havernak összeraktam a flipperes dobozba 286-ot. MFM HDD, vel és a Samsung mono VGA-val
93.12 színes Memorex telex VGA
93.12 +SB 2.0 klón
94.01 170MB HDD
94.04 -386, 2MB, +486DLC40, 4MB
94.05 -170MB, +325MB HDD
94.05 -Memorex VGA, + Citystar VGA (800x600@56Hz)
94.06 -ET4000, +Cirrus GDxxxx VLB 2MB
94.07 -325MB, +420MB
94.07 -Cirrus VLB, + WD Paradise accelerator 24 ISA 1MB
94.08 -486DLC, + Cyrix 486DX40 (alaplap maradt)
94.09 -kooproci
94.10 új dobozos SB PRO 2.0
94.11 -Cyrix 486, + intel 486DX2-66
95.04 -alaplap, DX2-66, +VIP alaplap, Amd DX2-80 @ 100
95.04 -VIP alaplap(lassú volt az ISA), +UMC 3VLB winBIOS alaplap
95.04 -WD Paradise accelerator, +Trident 8900D 1MB (gyors, és mindennel is kompatibilis, maradt is 486 végéig)
95.06 -minitorony bizonytalankodó táppal, +új R&M minitorony jó táppal
95.09 -4x1MB 9bit, + 1x 8MB 36bit
96.07 -420MB WD, + 540MB Quantum
96.07 -Quantum 540MB (nem tetszett a hangja), +540MB WD EIDE LBA
97.xx -540MB WD, +850MB WD
97.09 -486/alaplap, + Gigabyte VX, K5-100 + 8MB RAM a meglévő mellé, hogy 2 legyen
97.11 -K5-100, +intel P100 -
Bile Demon
őstag
Ha már HDD téma.
Van egy 210 vagy 270MB Quantum HDD-m.
Nem tud elindulni magától. Segíteni kell neki (oldalba ütni, vagy függőleges tengely körül hirtelen megforgatni.) Ha elindult, akkor tök jól működik.Ez a gumi ütköző fáradás miatt van? Javítható házilag?
-
Bile Demon
őstag
Remélem, hogy a vaterás Imi nem sütögette az enyémet. Ha már vette a fáradtságot eltávolítani az összes pasztát.
Utána átment az alapos teszten. Ha azt kibírta...
Radeon 7500, 8500, Geforce 7900 GTX kártyákon nekem annyira nem vált be a sütögetés. Jobb nem lett tőle egyik se, sőt... Lehet más bajuk volt.
A papír gyulladáspontja 451°F (233°C).
200°C körül, papír nem gyulladt fel. Igaz be alufóliáztam a problémás chip kivételével az egészet.
Alkatrész nem esett le egyiknél se. Műanyag csatik nem olvadtak el látványosan. És elkó se robbant fel.Egy esetben működött, egy DELL XPS mini noti alaplapjával, azon is valami nvidia GPU volt, ha jól elékszem. 2011 előtt volt és akkor nagyon drága cucc volt.
-
Bile Demon
őstag
Abba a problémába futottam bele, hogy 4K LG TV-n bizonyos GPU-k nem adnak képet. A TV nem ír ki semmit, pont olyan, mintha be se lenne kapcsolva a rákötött PC.
DVI-HDMI kábelt használtam. A TV-n csak HDMI bemenet van. Elvileg 4K/120Hz-t tud, gondolom visszafele kompatibilis, mert 1920x1080 60Hz-n szoktam mindig használni.
Ezek adtak képet: GTX690, GTX780TI, GTX980TI
Ezek nem: 6600GT, 7900GT(X), GTX580A problémás kártyák mind működtek 17" TFT-vel DVI bemeneten.
Találkozott valaki ezzel a problémával? Milyen feature az, amit nem tud az GTX580 és régebbi társai?
-
Bile Demon
őstag
Annó nekem volt:
CDD.BAT (sima CD.BAT nem jó érthető okból) a CD indításához. Ebennez volt:
DEVICE.COM CDMKE.SYS
MSCDEXEMS.BAT:
DEVICE.COM EMM386.EXE RAM HIGHSCANAz okosság az egészben a DEVICE.COM. Ezzel BAT-ból lehet indítni olyan "drivereket", amik a config.sys-ből indulnának alap esetben.
Amíg ezt nem ismertem, addig a CONFG.SYS-ben volt:
DEVICE?=EMM386.EXE (a szintaxisban nem vagyok már biztos)
Minden bootoláskor megkérdezte, hogy betöltse e.
Ha EMS-kellett a játéknak akkor Y-t nyomtam, ha nem akkor meg N-t.A sima C parancs az a CDGRAB.EXE volt átnevezve.
C E
C C
(Eject/close CD tray)
-
Bile Demon
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Köszi!
(Nem erről van szó, mármint melósnak, sem rendszergazdának/beszerzőnek/főnöknek sem volt ilyen gépe 2012-ben...
Linux CUDA szerver volt speciális alkalmazás fejlesztésben.
Aztán miután elavult, nem emlékszem ki használta, inkább közös projekt vagy valami teszt gép volt.
Talán sose játszottak rajta, max fusiban próbálhatta ki valaki.) -
Bile Demon
őstag
Munkahelyemen volt tárgyieszköz selejtezés.
Ezt mentettem:

-
Bile Demon
őstag
Akkor én csak azt néztem, hogy 1024x768-ban tudja a 32bit-et. 4MB, legolcsóbb legyen... noname Virget vettem.
Aztán 1999 végefele havernak vettünk TNT2 vantát. Megláttam az akkor sokéves lehasznált 14" CRT-jén a képét a Trio64V+ után.
Azon is látszott hatalmas különbség. Képélességben, szellemkép hiányában stb. Addig meg voltam róla győződve, hogy a monitor miatt olyan a kép, amilyen.Nagyon rövid időn belül kukáztam a Virget, voodoo átkötő kábelt, V2-t. És egy használt Diamond V550-el sokat javult a képélesség.
-
Bile Demon
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Csak akkor, ha EIZO vagy Trinitron.

-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem még soha nem romlott el billentyűzet a használattól.
Soha. Semmilyen.
Beleértve C16 C+4 C64. Mondták, hogy hű de sz.r meg fólia gumibugyi stb. Nem fogja bírni.
PC billentyűzetből is megvan az a darab, amit 98-ban vettem ATX-hez. Érdekes módon akkor is AT-st adtak + ATX átalakító kábelt. 4th genig használtam a fő géphez.
Közkívánatra gyugdíjaztam (nagyon durván besárgult).
Munkahelyemen is 15+ évig nyúztam egy PS/2 DELL billentyűzetet (P3 DELL konfig része volt eredetileg), már akkor is használt volt, amikor lecsaptam rá. Itt-ott már 2mm melyedést koptattam bele a sok használattal, de működött rendesen.
A covidos tisztítószer tett be neki. (beázás) -
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon
üzenetére
Megoldották a Win98 + 3DMark2001-et 13.gen procira. Ha jól értem interrupt sharinges probléma volt még, ami miatt nem indult.
[link] -
Bile Demon
őstag
Szerintem első induláskor kiír rájuk valamit és várja a választ, amelyik legkésőbb érkezik be az diktálja a tempót.
Ehhez az kellene, hogy mondjuk 5ns-onként mintavételezze (ehhez 200MHz órajel tartozna) az adatbuszt és figylje, mettől kezdve stbilizálódott a kimenet. Mindezt különbőző címeken el kéne végeznie, hogy megtalálja a worst case scenariot. Sokáig tartana és felesleges is.Nem hinném, hogy a 90-es évek elején egy VGA ilyenre képes lett volna.
Számomra rejtély, miért van mégis különbség. Próbáltál több mérést, több újraindítást?Trident azt is kiírja 8, 16 vagy 32 bit a memória busz, attól függően, hogy 2, 4, vagy 8 memória IC van benne lesz 256k, 512k, 1024k.
Igen, ezt valóban detektálja. Kiír egy adatot a 32 bites RAM adatbuszra és a visszaolvasott adatban megnézi hány bit stimmel. Ez könnyen és gyorsan elvégezhető.Jut eszembe Realtek VGA kártya azt is kiírja, hogy 70 ns access video RAM.
Van benne felforrasztva 2 db 70 ns és van még 2 foglalt, 70 ns-ost tettem bele, de akkor kipróbálom lassabbal is, van itt 100 ns-os is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Na erre kíváncsi vagyok!
-
Bile Demon
őstag
Nem hinném, hogy a RAM cserétől táltosodott meg a Trident.
Az időzítéseket a VGA chip diktálja, a RAM vagy bírja azt, vagy nem. Vagy működik, vagy bizonytalan és szemetel, de a gyorsasága nem változik. Mitől változna? Ahhoz meg kellene változzanak a memóriavezérlőjének az időzítés paraméterei. Márpedig ezekben a chipekben nincs SPD, mit sem tud róla, hogy milyen RAM van mellépakolva.A 8900CL-C régebbi darab konzervatív időzítésekkel, amik 80ns RAM-ohoz is megfelelőek. A 8900D gyorsabb és még az is jött ki 80ns RAM-al.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
A moddolt XP is az eredeti XP. +moddolás.

Én elég sok jött ment gépre telepítettem XP-t annó. (A maga korában és még utána is kb 2015-ig.)
Mindig a gyárit használtam. Aztán a sokórás internetes update.
Itthon az angolt használtam. Mások magyart kértek általában. Magyarból talán SP1-es volt a legújabb leszedett. Mindig azt frissítettem tovább. Nem emlékszem problémára.Retrora is a moddolatlant használom. Z77 + 2500K az utsó konfig, amire feltettem / használom.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Érdekel egy analóg szkóp? Törődést igényel, de ha akarsz vele foglalkozni ingyen elviheted.
1ch, 10-20MHz sávszél.
Fél méter hosszú.
Zöld.
Tranzisztoros.
Lengyel gyártmány.25 éve vettem rádióamatőr ismerősömtől. Átkondiztam a nagyfesz részt. Hangfrekis erősítőket, rádió KF részt, kapcsolóüzemű tápot mértem vele. Nem volt semmi gondja.
Amikor eltettem, működött. (2007 környéke). Akkor vettem Tektronix DSO-t...Utoljára bekapcsoltam nemrég, hogy löjjek róla pár képet Vatera/Jófogásra, de nem adott képet. Eszembe jutott, hogy ugyanezt csinálta, amikor vettem, működött eltették, elhoztam, aztán nem látszott semmi, illetve csak valami zöld homály, annyira eltérítette a sugarat, hogy nem volt a képben. Aztán megjavult. Azt hiszem az Y pos offszet állító trimmer KH-zott.
-
Bile Demon
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Socket 7-en mit csinál a turbo switch?
Rádughatod a lapra a turbo gombot és LED-et. Meghajtja a LED-et. Ennyi. -
Bile Demon
őstag
A 980Ti szerintem overkill retrozásra.
Tavaly a Hogwarts-ot meg a Chernobilyte-ot nyomtam rajta. Nem gyenge.
Lehet belőle alap órajelest csinálni. Hozzám is 1000MHz-s alap BIOS-al érkezett.Most pont egy 4K OLED TV-t hajt. Böngésző, HTPC meg ilyen SSAM HD szintű játékok mennek rajta.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Lalaland
üzenetére
Magam sem tudom melyik fajta.

Sima BIOS volt rajta, de SC feliratos.
SC BIOS-al nem volt stabil. (újrapasztáztam, hőfok normális).
Valami köztes BIOS-t gyártottam/hasznátam hozzá.Aztán lett egy MSI 980 TI Sandy mellé.

Az EVGA-t ilyen "degradálódott" állapotban nem akartam eladni.
Tavaly a DELL T5810 xeon workstation-be betettem, mert nem volt más értelmes szabad GPU-m. Abban nem volt stabil, azzal a BIOS-al, amivel a 2500K mellett rendesen ment. Talán álltában tovább romlott, talán jobban kihajtja a xeon, talán gyengébb a tápja (2x 6pin).
Még visszább kellett venni 12-25MHz-t. Azóta abban szépen elketyeg. -
Bile Demon
őstag
Ezeket a 4/8GB-s SCSI DAT / DDS2 szalagos meghajtókat milyen driverrel / szoftverrel lehet használni?
Van valakinek tippje erre? -
Bile Demon
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Biztos intel... AMD-nél inkább a 40MHz volt már akkor a belépő szint.
'94 végén a DX33 már kifutott dolog volt. Max apró pénzért használtan vettek olyat.
'94 nyarán a Cyrix DX40-et vettem. Kiugróan olcsóbb volt a többinél. Nem is ejtett ámulatba a DLC40 után.intel 486 DX2-66 proci 25e körül volt már '94 végén (november?), amikor vettem.
Ennek fényében nem tudom hovatenni a 79.9e vs 107e árkülönbséget a DX40 vs. DX2-66 között... Az árlistában. Ugyanaz a lap és RAM kellett hozzájuk.Lehetőségek:
-talán eltéső lap volt az árlistában, de akkor egy komplett 486 lap volt 10-12e, nem lehet nagy árkülönbség. Fake cache lap 10 rugó, asus 12 rugó....
-itt ingyen adták a DX40-et.
-hamis volt az i486 DX2-66, amit vettem (pl. átszitázott DX2-50). A valódi meg drágább volt és így megvolt a 27e Ft árkülönbség a két proci között. Pl. valódi DX2-66 30e, akkor a DX40 3e.Másképp nemigen jön ki a matek. -
Bile Demon
őstag
A cinkspray az festékbe kevert cink port tartalmaz. A mosógép vázát kezeltem vele roszdátlanítás után. A gyári galvanikus(?) cinkbevonattól nagyon elüt.
Nem tudom, hogy lehetne ezt javítani, hogy az eredeti kinézet helyreálljon. Mármint azon kívül, hogy az egészet újra galvanizálják. Akkor is látszana nyomokban, mert ahol rozsda volt ott már mélyedések vannak az anyagban. (10mikron nagyságrendileg)
Én úgy hagynám natúran, WD40-el befújva, tiszta száraz helyen tárolva nem szokott kiújulni. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Köszönöm!
A héten szerztem egy Chieftec bravo miditornyot, ilyet: [link]
Kerestem már többször házat neki, de ez egyik meglévő házamba se passzol, EATX túllóg útközik a drive cage-be, nem igazán találtam megfelelőt. A Chieftec nagytorony házon gondolkodtam, de az nagy nehéz macera a használata, mozgatása.
Illetve nálam a DVD és FDD is fontos része a konfignak ezért az új házak nem fogtak meg.
Itt a hűtő magassága, ami kérdéses... 160 vs 162mm.szerk: nem szedtem szét, de nincs most itt a közelemben. Legközelebb rápróbálok, arra is.
-
Bile Demon
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
4070TiS csont nélkül megy 2500K (Z77) mellett. CSM only módban.
A 3070 is ment Z97-ben CSM módban, de az mindig csipogtatta a speakert induláskor. -
Bile Demon
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ha nem gond, hogy egy évvel újabb... Radeon 8500. [link]
-
Bile Demon
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
2000 első felében jött ki, korban passzol a Cumine P3 mellé. Egy próbát megér.
Egyidős a Geforce 2 GTS-el. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Én a Toshiba féle Hélium mentes (max. 10TB) enterprise class. HDD-t ajánlom.
Nekem több is van belőle (perpill 6db). 2018-től kezdve vettem ilyeneket.
MG06ACA sorozat.
Az elődei is beváltak. 2-3-4TB-os modellek kb. 10-12 évvel ezelőtt amiket vettem tavaly adogattam el őket. Hibátlan volt mind.
Sok lemez/fej. Nem feszegették a határokat ezekkel.
Nincs belassulás, egymásra lapolódó írás (shingled recording).(Az ára nem biztos, hogy tetszeni fog.)
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
A Pentium-M / Centrino-s vonal (mobil) 2003 körül jött be.
Volt olyan notim akkoriban. Procit is rendeltem bele USA-ból, nagyobbra upgradelni.P4-hez képest alacsony órajel (1.5-2.2GHz körül) és alacsony fogyasztás jellemezte.
Tudtommal ehhez nyúltak vissza a Core procik fejlesztésénél.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezek vannak fenn:
Win98 SE angol
PATCHMEM
CREGFIXPCI busz driver
Nvidia driver + shutdown fix (R. Loew féle, de egy másikat is próbáltam a végén, hátha)
DirectX 9.0c dec2006Aztán a végén az NVSIZE patchet (ami az NVCORE.VXD-t patcheli) is feltettem próbából, bár X58-nál nem volt rá szükség.
Semmi mást nem tettem fel az alaplap/CPU-hoz. USB reménytelen, talán külön kártyával menne. Az AHCI-t próbáltam még, valamelyik kérdőjeles eszközhöz feltenni, de nem nyert.
Próbáltam letiltani:
-Mindent, ami nem kell.
Bővebben:
UEFI (CSM only)
COM, LPT, LAN, HDAUDIO
Felesleges P core-ok
HT
Turbo
VirtualizációNem változott semmi. Indul a rendszer, amikor minden engedélyezve van, akkor is. A 3DMark2001SE, ami nem indul, nem tudom beragad e háttérfolyamat vagy ilyesmi, de az MMX-es ablak leokézása után már nem jelenik meg semmi. 3DMark2000 esetén ugyanez.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
A patch az jó, legalábbis W10 alól a kis Ryzenen elindul az MMX-et hiányoló üzenet után.

Win98 + Alderen viszont nem segít.
Tegnap megpróbáltam újra az X58-al is, de ott is kékhalállal indul már. Van valamikori mentésem a rendszerről, de sanszos, hogy korrupt lett már tavaly. Augusztus óta nem próbáltam a 990X-el, de azóta annyi féle konfigon próbáltam már.

Na mindegy újrarakom valamikor. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
CREGFIX-et azt hiszem nem tettem be az autoexec-be, mert 2500K mellett nem kellett, most meg el is felejtettem. Még rápróbálok.
Alderen a frissen telepített rendszer, ami elindul.
PS/2 bill és SATA SSD működik.
PCIe GPU működik.3DMark2000 és 2001 nem indul. MMX-es üzenet leokézva, utána nem történik semmi.
Ezt feltettem: 3DMark2001 SE\e2mfc.dll, 3DMark2001 SE\e2driver\e2_d3d8_driver_mfc.dll
Nem változott ettől semmi.
#103866 arn :
Nekem jól elvan a Thunderbird 1400 OEM AMD hűtővel. Nem néma csendes, de nem is zavaróan visítós.Bartonos konfigban is az OEM hűtő van.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Alder lake-re feltettem a Win98-at. Friss telepítéssel. Viszonylag simán ment. (PATCHMEM, CREGFIX).
Előtte próbáltam az X58/CORE2-n működő rendszert indítani, de nem töltött be, és a 120GB-s image se, ami tőled származik. Mindkettő a grafikus Windws 98 töltő képernyőn akad el, alul animálja a csíkot, de fél óra után se fejezte be.
Nvidia driver felment a 7900GT-hez.
3DMark 2000 és 2001SE sem indul. MMX-et hiányolja a procitól, utána pedig nem tölt be.
Restart DOS mód-ban nem indul, hanem Windows protection error-t ír ki. Leállításra is ugyanez.Még egy "érdekesség". 4th gen gépemen volt egy Virtualbox alá telepített Win98. Ez átklónozódott az új konfigra,
5700X Ryzenen ez se megy Virtualbox-ból... Elindul SB16 hang is van, de Explorer egyből elszáll, nem jön be a tálca se. Bámulhatom az üres zöld desktopot.
OS/2 és Ubuntu 22.xx bezzeg indul. -
Bile Demon
őstag
Komolyan úgy hirdették!

Nem találok árlistát persze.
Compart kft. Ajtósi Dürer sor.
Én is DX4-ként adtam el. Lappal hűtővel. 1996 őszén. 5 rugóért.
Aztán persze megnézték és szóvátették, de abban maradtunk, hogy megy rendesen, hagyjanak békén.
3.3V-on ment.
120MHz-n már nem indult.
Nem próbáltam túlfeszelni. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Köszönöm, el is indult a letöltés!
Lazesoft még fentvan, rápróbáltam, elindult. Majd még jó lehet ha futó rendszert akarsz klónozni. Mondjuk saját formátumot használ, ami negatívum.
1. Disk Image & Clone
2. Drive to Image
3. Select Disk
4. Next
5. Full Backup
6. Select Path
7. Start -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Esetleg klónozod és utána uninstallálod a nem szükséges progikat, hogy kisebb legyen.
Ha nem gond a sok feltöltés/adatmennyiség/idő akkor ne fáradj a méretcsökkentéssel. Nekem van időm és helyem is.Van ilyen direkt megosztó oldal, sose próbáltam, de elvileg jó nekünk:
[link] -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Átmásoltam a \DOS-t a \WINDOWS-ba.
Nem ír ki hibát, DOS prompttal indul.
WIN98 könyvtárba belépve WIN.COM-al indul csökkentett módban.Most az keresem, hol van bekonfigolva a windowsnak a registry helye.
A dokuban emlegetett SYSTEM.DAT, USER.DAT fileok ott vannak a C:\WIN98\ könyvtárban. Továbbra se találja. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Újra felmásoltam mindent, amit küldtél.
A PATH-hoz hozzáadtam a C:\WIN98-at.
BIOS AHCI ENABLED
Bettem a 7900-as kártyát, hogy ne szemeteljen.Normál indítás:

Leokézom.
Csökkentett módban nem indul, érdekes, hogy a WINDOWS könyvtárat keres, az nincs:

Biztató a normál indítás, csak annyi a baja, hogy nem éri el a registry-t. Az hol van, hogy tudom ellenőrizni?
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Csökkentett módban elindul.
Normál módban induláskor feldob egy ablakot, nem emlékszem mi, de valamiről tájékoztat, hogy nincs rendben, leokézható és már mögötte ott egy másik ablak, hogy telepítette a hálózatot, vagy VGA-t, vagy monitort, ahol újraindítást választok és következő indulásnál is ezt csinálja.
Kicsit artifactos és színhibás, mert már visszatettem a 980 Ti-t és GTX 7xx-től kezdve vannak ezek az artifactok. 6700GT 7900GT-vel még jó volt a kép. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
1:1-ben másoltam.
Ami volt rajta töröltem, ne vesszen össze az angol W98 SE-vel. Ami kellett és maradt azt áttettem W98HOZ könyvtárba.
Én a WIN98 könyvtárban az installert szoktam tartani, de azt is eltettem onnan.Nézegettem még és a képen is látható, hol keresi az adott fájl-t.
Úgyhogy arra jutottam, hogy tényleg a WIN98 könyvtárban kéne lennie a telepítésnek és én rontottam el az átnevezéssel.
A PATH-ban ez nincs benne, első normál indulásnál ki is írta, hogy nem találja a WIN.COM-ot.
Ez van benne: C:\WIN98\SYSTEM\WBEM, de a sima C:\WIN98 nincsen, de ezt megoldom. -
Bile Demon
őstag
Nekem a P4-es konfigban van X800XT PE.
X800PRO is van a Bartonos S462 konfigban.
Mindkettő működik rendesen. HL2-t végigtoltam, aztán valamelyik epizódot is.Gyári hűtő. Nem emlékszem, hogy megbontottam/pasztáztam volna őket. Hőmérsékletek normálisak.
Volt egy másik X800XT kártyám is, le volt törve róla egy kondi. Pótoltam és elkezdtem használni. Na az elkezdett hamar szemetelni. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Átmásoltam.
Első hiba: nem találja a WIN.COM-ot.
Beléptem a WIN98 könyvtárba és onnan indítottam.
Második hiba: rendszerleíró adatbázis hiba, amit nem tud javítani.A PATH-ban a C:\WINDOWS van beállítva, úgyhogy átneveztem a WIN98 könyvtárat ennek megfelelően.
Ezután ez a hiba:
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Értem, köszi, de mondom a friss telepítés működött a Q6600-as konfiggal, szóval nem a rendszerrel van a baj. Az ASUS Z77-es lapokkal induláskor felismerte a PnP monitort, aztán jött a "msgsrv32 caused an invalid page fault in module kernel32.dll" és nem jött be a tálca.
Ha fáradsz vele és feltöltöd, akkor ki fogom próbálni, de tartok tőle, hogy valami PnP cucc nem tetszik a Win98-nak ezeken az ASUS Z77 lapokon és azért crashel. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
S775-ön simán bebootolt a rendszer, amit Z77-en telepítettem.
Próbáltam egy másik konfigot. Szintén ASUS Z77, de ez mATX és 3570K-val. Ugyanúgy nem indult.
X99-en is próbáltam, ismét elindult, ezzel tavaly az volt a baj, hogy nem találta a VGA-t és csak 3-4 eszköz látszott. Most a PCI-t hozzáadtam manuálisan. Felismerte és rengeteg eszközt telepített utána. Minden jónak tűnt.
Restart után viszont a bal felső sarkoban villog a kurzor és nem ír ki semmit, de nem jön be a desktop.
Úgyhogy egyelőre feladtam. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Sandy bridges konfig. ASUS Z77 i5 2500K
A SATA IDE módban van, de AHCI-ben is volt eleinte. Full újrahúztam miután IDE módba tettem. Semmi se változott.
VCACHE hiba nem jött elő ezzel.
Tiltva a BIOS-ban, a HPET, LAN, HD AUDIO, COM port.Az X58-an futó telepítés nem indul ezen, valami kétsoros szöveges baja van. CONFIG szerepel a hibaüzenetben.
Megpróbálok friss telepítést áthozni X99-ről (arra simán felment tavaly). Vagy 775-ről. Hátha valamelyik elindul ezen is.
-
Bile Demon
őstag
Frissen telepített Windows 98 SE "modern" gépen ezt produkálja:
Induláskor nem jön be a tálca, hanem hibaüzenet ablak jelenik meg.msgsrv32 caused an invalid page fault in module kernel32.dll
Minden gyári, csak a patchmem.exe-t futtattam telepítéskor, mert sok a RAM és anélkül azt írta kevés.
Telepítés végén amikor eszközöket keres, kékhalálozik, aztán reset után folytatja és a végén magától újraindul, akkor írja a fenti üzenetet.Van erre megoldás?
-
Bile Demon
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
"Az átlag magyar peasant az 2000-ben is 486osokkal tolta, csak az it iránt némi affinitást érzőknek volt komolyabb gépük."
1994 őszén vettem az intel DX-2 66-ot (30k újonnan) ennek kb. a felébe a család besegített. Már az első alaplapom is tudta fogadni (386DX40 opti vlb).
1995 tavasz Amd DX2 80 @ DX4 100MHz (24e) + alaplap (11e umc green fake cache), akkor a DX2-66 alaplapostól 25e-ért ment el osztálytársnak.
1997 őszén 5 rugóért ment el a DX4 100 alaplapostól és 10e-ért vettem K5-100-at használtan (P133-at szerettem volna, de az 20e-n felül volt újonnan), új acorp VX alaplap 12e
Elég ratyi volt FPU-ban a K-100 így 2 hónapon belül vettem a rádióamatőr börzén egy használt intel P100-at 5e-ért. Aztán annyira jól marketingeltem a dolgot, hogy többeknek is szerveztem hasonló cserét "amdtlenítés projekt" kis áréssel. 1998 februárra már használt P166MMX @ 188 volt a gépemben 16e körül jött oszt társtól.
1999 tavaszán már a celeron 300 - 333 köré raktam össze gépet. A 486 és pci 5x86 félkonfigokat itthagyták, eladni még el lehetett jelképes áron.Szó, ami szó én nem ismertem már senkit, aki 486-on leragadt. Vendéglátós és postás ismerős se. A MÁV-nál láttam 2003-ban 486-os gépet az irodában, ahol édesanyám dolgozott, de ott is voltak brand Pentium II gépek már akkor.
Új hozzászólás Aktív témák
- magyar billentyűzet - 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Próbáltam indítani, 8 bit ISA busz-ra és 8 bit BIOS-ra jumperelt Trdient 8900D-vel. A VGA működik egy 386 lap 8 bites ISA csatlakozójában. Ezzel a lappal viszont se kép se hang.

(2-3000 oldalra elég).

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)