Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FF23
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Az első s478 Prescottok botrányosak voltak, majd ahogy fejlődött a gyártástechnológia steppingről steppingre javult a dolog. Van egy teszt ahol a tag megmérte hogy minden steppinggel csökkent a fogyasztás és ezzel együtt a disszipáció. Az E0-G1 már egyáltalán nem volt kazán.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Látom neked is van ugyen ilyen P4PE-X/TE lapod.
Na most, hogy procit cseréltem, már látom hogy tudna ez még többet is

Fel sem tűnt, hogy ez Single channel és már a 865 chipset tudna dual channelt is (meg az nForce2 is tudott), ez a 845 a Single channellel meg az AGP 4X-szel, és a SATA hiányával olyan kis bénácska.
Pénztemető ez a retrózás, most már ne mcsak a fő gépemet akarom upgradelgetni hanem ezt is
Meg még van egy köztes 1155-ös is
-
válasz
jokeph
üzenetére
Az ASRock-nál a 865PE chipset miatt hittem azt, hogy kicsit bővebb a biosa, enged feszeket állítani, de nem.
Mondjuk az is meglepő, hogy az ASUS-ban sem lehet, ebben az IS7-ben meg ugye igen. P4i865G-m is van, igazából ugyanaz mint az ATX-es 865PE verzió, csak mint ahogy te is írod van benne IGP. Szerencsére a 775i65G nem okozott ekkora csalódást, mondjuk tuning téren az sem egy éles kés.
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Nem rossz lap a P5Q, de a chipsetazonos nagytesója, a Maximus II Formula érezhetően jobb lap. Tényleg nem leszólni akarom, mert felsőkategóriás az is. Szerintem a Maximus II Formula a legjobb DDR2 lap.
De ha megnézed a tápellátásokat, nagy különbség van.
Jó mondjuj a P5Q (még) nem drága, nincs sírás, ha lehal.

-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Jó cucc, látom te betartod a 89W-ot.
Néztem van 6000+-ból is 89W-os változat vagy ott van az 5800+ is, ráadásul ezek ugye már 65nm a 90 helyett. Lehet inkább keresek a kettő közül valamelyik, jobb ötletnek tűnik minthogy "ráerőltessem" a 125W-os fenevadat.
Nálam talán egy futott le de azt nem mentettem, csak megnéztem hogy megy-e a lap aztán itt meg is állt a dolog.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ha nem szebb/jobb mint az elozo, akkor minek csereled le?
A 2005-os PowerBook utan pl eg es fold volt a 2008-as MacBook Pro. LED kijelzo lett CCFL helyett, SSD lett HDD helyett, PowerPC G4 7447helyett C2D T9500, a max 1.25GB memoria helyett 6GB lett a maximum. Ezerszer jobb akkudio (4-5 ora vs 2-3), vegtelenszer nagyobb teljesitmeny. Ez annyira jol sikerult gep lett, hogy cipelos gepnek 2018ig hasznaltam... A '18-as mar 6-7 orat birt akkurol, es sokkal fenyesebb kijelzoje volt, igy jol hasznalhato volt szabadteren uldogelve is. Itt mar 2mag2szal-rol felugrott a gep ugye 4mag8szalra, a sulya is bekacsingatott 2kg ala, hogy meg konnyebb legyen cipelni. Ezt '24-ban csereltem, kaptam 10 ora feletti akkuidot, meg fenyesebb kijelzot, amit mar akkor is siman olvasok, ha rasut a nap a hatam mogul, a sulya is kb masfel kilora csokkent. Egy szelsebes szelvesz. Egyedul amiatt gondolkodok, most az idokozben '24 vegen megjelent gepre upgraden, mert megint sikerult par szaz extra nitset beletolni a kijelzobe. Ugyonakkor, itt zavar, hogy az extra fenyerohoz extra 4-5W fogyasztas tarsul, igy valszeg, ha kinn ulok vele a napon, nem biztos, hogy le lehet vele hozni egy 8-9 oras munkanapot egy toltessel. -
válasz
jokeph
üzenetére
Neked még meg van az MSI K9MM-V lap ?
Múltkor vissza olvastam a topikot és láttam hogy pár éve írtad hogy elraktál belőle. Pár hete én is lecsaptam egyre, 775i65G ellenfelének tekintem.
Próbáltam benne egy Athlon X2 6000+ procit, megy is gond nélkül de csupasz VRM-mel elvileg nem ajánlott (meg hát hivatalosan 89W van írva, ez a proci meg 125W).
4GB Ramot is próbáltam benne, 3,5GB-ot látott belőle.
Tesztelgetni még nem tesztelgettem, előbb a VRM-re akarok kókányolni valami bordát.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Az I7-5820K az Haswell E, én amolyan 4,5 gen-nek tartom, ahogy a Broadwell-E -t (I7 6900K) meg 5,5 gennek. Sima Broadwellnek I7-5775C van ott. És a sima Broadwell nagyon ritka volt a maga idejében, összesen talán kétféle volt belőlük kezdetben.
és épp az általa leírt HEDT extrák miatt adok nekik fejben 0,5 gen-t, még akkor is ha a számozásuk 1-et ad látszólag. -
válasz
jokeph
üzenetére
Amikor '21-ben jott a Win11, a 8. generacional "nem ok" huztak meg pl az Intelnel a hatart. Egyszeruen azt mondtak, hogy amit a vendor tamogat, azt tamogatjak ok is. Az Intel peldaul 21-ben a '17-ben megjelent 8. generacios CPU-khoz adott tamogatast (pl. microcode), ha desktop CPU-rol beszelunk. HEDTP platformnal tamogattak meg a 7. generaciot (az itt is emlegetett 7900X-et). Ez pl. microcode szempontjabol azert erdekes, mert az ebben az idoszakban folyamatosan erkezo spectre/meltdown bugokra az Intel pl. microcode updateket adott ki, de ezt csak azok a CPU-k kaptak meg, amelyek tamogatottak. Ezen hibak elott, kb senkit sem erdekelt, hogy meddig ad microcode updatet a CPU gyarto, illetve a microcode updateket is a BIOS toltotte be a prociba, ami meg az alaplap vendortol jott. A spectre/meltdownal derult ki, hogy sok alaplap vendor ki sem adta a BIOS updatet, ami tartalmazta volna a microcodeot, a javitasokhoz, igy a Linuxhoz hasonloan valamelyik 10-es update behozta a microcode udpatet a Windowsban is, majd gondolom, tisztitva a jatekszabalyokat, azt mondtak az MS-nel, hogy amit a kiadas idejeben a vendor tamogat, azt engedik, amit nem tamogat, azt pedig nem engedik. Ezt en, abszolut logikus lepesnek latom. Igazabol, surubben is novelhetnek a valtozasokat, had kezdje el a vilag hasznalni az ujdonsagokat es ne kelljen 10-12 evnek eltelnie, hogy mindenhol hasznaljuk az SSE4 ujdonsagait, amik 2008-ban mar megerkeztek...
Szerk: ebbol a szempontbol tetszik az Apple gyorsan deprecatedelo politikaja, illetve az is, hogy a RedHat is emelli batran a minimalis igenyeket a Linuxanal. Az ujdonsagok sokkal hamarabb mainstreamme tudnak valni.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nem azt mondom, hogy nem megy, azt mondom, hogy nem tamogatott. Erhetnek egyebkent meglepetesek, pl. ha Visual Studioban a most megjeleno 25H2-t targetalod, es olyan a kodod, akkor a fordito hasznalni fog olyan utasitasokat optimizalashoz, amik minden olyan CPU-ban benne vannak, amik kellenek a 25H2-hoz, de pl hianyoznak egy regebbi CPU-bol, igy ez crashelni fog. Ha pedig regebbi windows verzio a cel verzio, akkor ezen utasitasok melle elkeszul egy failback codepath is, amiben helyettesitve vannak ezek a modernebb utasitasok. Ez persze, elegge ritka kereskedelmi szoftverek eseteben, de letezo jelenseg. Az Apple vilagaban a hackintosht epitok, vagy a regi gepeket haxolok sokkal jobban szivnak ezzel, mert az Apple, ahogy kidob valamilyen regi elemet, a kovetkezo verzioban, mar tesz is rola, hogy ne tudd korbetakolni konnyen, mert elkezdi hasznalni az uj baseline featuresetjet.
Pl. a most erkezo 25H2-be szerintem bele kerul az az elozo ev vegi ujdonsag az Insider windowsbol, hogy az ARM64-en futo Windows x86-64 kod emulalasakor emulalni fogja az AVX/AVX2 utasitast. Ebbol en arra kovetkeztetek, hogy a 26H2-hoz valoszinuleg, kelleni fog az AVX/AVX2 is.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nem is szabad. Win10-11 hamar felmegy, mi ebben a drága ? Há vazzeg semmi nem fog működni, ha nincs finomhangolva, egész éjszakás műszak, default hogy rendesen induljon minden.
Nyers : ok, átadva bebootol pár másodperc után, aztán jön a vettmalac kinézés, há' ez nem indul, az meg nem műkszik. Szevasz ezért van a szoftveres óráknak is relatíve erős díja.
Rokonnak, havernak kicentizem, a többi ingyenélőt meg skippelem.Régebbi retró-félretró gépeknél is már elhatároztam ezt, szóval ilyen okosPisti féléknek még véletlenül sem vállaltam/vállalom...
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
G2-nél genya volt az intel. A HM65 és 67 nem támogat Ivy-t, a HM70 csak Pentiumot és Celeront. Utóbbi mellé ha i3/i5/i7 procit teszel, lekapcsol/újraindul (nem emlékszek, melyik) 29 perc 59 másodperc után. Van egy HM70-es HP-m, szereztem hozzá Ivy i3, aztán pislogtam, mint hal a szatyorban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, én is szeretem, hogy sok régi játéknak semmilyen internetkapcsolat nem kell

Na, most ebből a kommentből értem, hogy emberek mennyire más szinten léteznek/rezonálnak mint én.
2000-ben még bőven iskolás voltam, így nem kerestem semmit (de 2001 nyarán diákként a mekiben 205ft/órán voltam).2009-ben Debrecenben netto 75 ezeret kerestem, a nyelviskolában. 9 évvel később mint te, és úgyis kevesebbet. De mást mondok, tavaly dolgoztam állami szektorban szar helyen, heti 40 óra munkával netto 190K volt a fizu, de ebből 20K instant ugrott bérletre, tehát gyakorlatilag 170K volt. 2024-ben... Igla haverom idén keres sok túlórával (éjszaka, hétvége) 320K-t nettoban. És ezzel már relative király is a társaságban.
Egyébként úgy vettem észre, hogy a bér és a elég jó gamer gép aránya a legjobb 2002-2003 környékén volt. De a használható gép és a bér aránya most a legjobb, de ez több tény együttállásának köszönhető, pl hogya Core I alapú gépek még ma is használhatóak, vagy hogy a Win 11 miatt 8th gen előttieknek nagyot esik az áruk.
Ha olyan ütemben kellene amúgy PC-re költenem mint 1999-2003 között, akkor valószínűleg csak kiárazódnék a mókából. Ma azért ha megveszel egy új gépet, fejlesztés nélkül jóval tovább elvagy vele, mint a 2000-es évek elején. És ez is nagyon nagy fegyvertény a PC mellett. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Jó volt ott a GTX950-em is, pláne, hogy kb GTX960 szintre volt húzva kb. A 10400F mellett nagyon hasított, pláne 1680-as felbontás mellett, csak a 2GB VRAm... az az ami kicsinálta. Ha 4GB-os 960-am lett volna, akkor megkockáztatom, hogy tavalyig vagy akár idei év elejéáig is halogathattam volna a VGA vételt. De nem baj, így legalább hamarabb lett RTX3060 -am, ami szintén bitamg jó kártya.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Számomra jó volt és én igazából azon is meglepődtem, hogy egy játszhatónak mondható élményt ki tudtam belőle hozni (nyilván mivel multiplayer játékról beszélünk elég nagy volt a hátrányom a többiekkel szemben, gondolok itt most azokra akiknek dedikált vga-juk van
). Jó játék is az, mai napig bátran leülök elé és nyomatom ezerrel (de ugyanez igaz mondjuk a Serious Sam TFE és TSE-re is). 
Én mostanában BF4 multit nyomatom 1080p low beállítások mellet, tudna többet is de full lowon se néz ki ez olyan szarul.
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Edit @jokeph
Nem neked volt válasz.Redhill-en találtam egy ilyet:
"Quantum SSD meghajtók
Különböző gyártók, nevezetesen a Quantum (jelenleg a Maxtor része), meglehetősen széles választékban gyártanak SSD meghajtókat – azaz olyan meghajtókat, amelyekben egyáltalán nincsenek mozgó alkatrészek. Lényegében egy merevlemez alakú dobozról van szó, tele RAM chipekkel, amelyre egy SCSI csatlakozó van csavarozva. Az ár (természetesen) csillagászati, a teljesítmény pedig fenomenális.Léteznek mind felejtős, mind nem frlejtős változatok, akár több gigabájt méretben is. Az elérési idők közel nullák, ami nem számít, és az adatátviteli sebességet csak a SCSI busz korlátozza."

Mikor gyártották ezt a csodát? -
-
válasz
jokeph
üzenetére
A modernre forgatott XP nem jobb ? Te is használtad. Előtte meg ott van a Blade SP2, FreeDom SP3, mindegyik megy PII-III- on, korábbi gépekre meg már inkább Win98. A Win2k ahogy ecseteltem felesleges, kiesik, szimplán csak +problémák forrása.
Mivel ma retróként is egy halott oprendszer, ezért nem is fejlesztik a retrókedvelő programozók, Win98/XP- hez jönnek a frissítések. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
MSI 875P Neo FISR 2.0 kiváló lap volt tényleg. Érdekes, hogy azokban az időkben a nevesebb gyártók (Abit, ASUS, MSI) 865/875-re kiváló lapokat hoztak. Szinte mindegy volt melyiket választod, alig volt külünbség felszereltésgben vagy teljesítményben. Jóformán doboz és alaplap kinézetek között válogattál.
-
envagyok
veterán
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Nem, bizony. Sempront vettem annó kipróbálni, elvégre kétmagosként nem lett volna rossz, de sem Asrock, sem MSI lapban nem akarta. Mondjuk a Sempron kevésbé volt keresett kategória, de azért hallottam pár darabról, ami ment. Utóbbi lappal egy cimborám vette meg végül Diablozni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nos, akkor nem csak én voltam vele így

Hát azért az XP után én se váltottam volna vissza, másodlagosnak volt ritkán használva, főleg az Celeron 1700-on viszont még kellett, mert XP alatt a C&C Generals vagy nem futott, vagy túl lassan ment, már nem emlékszem de valami miatt oda a ME-t voltam kénytelen használni. Plusz a 466-oson bizonyos filmek is szaggattak XP alatt, ME alatt meg nem, így filmet is inkább ott néztem. -
válasz
jokeph
üzenetére
XP nekem is bevált, a moddolt SP2 régebbi gépre is ok, csak kell bele pakolni legalább 512MB RAMot. SP3 pedig ma is reneszánszát éli, folyamatosan fejlesztik.
Win98SE : a kedvenc, majd tolok RyZenen valami kombinált stabilitás tesztet, pár órásat.
Win3.1x : Megírták a FHD VGA drivert, akár RTX- en is megy és gyors a megjelenítés. Valamint kijött az AHCI, ACPI, HDaudio driver is. Kezdik felkapni ezt is a retrós programozók. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, már úgy kb a 6-7th gen óta veszem észre, hogy a K.-s procik nem csak annyival többek, hogy freelockosak, de általában kicsit magsabb az órajel is.
"némelyik lap adott BIOS-a meg képes felküldeni az égbe" - Pontosan. Nekem egy Asrock B560M Pro4 lapom van, egy 10400F-el (tehát semmi Z meg K) mégis tudom húzni a procimat

Bár mondjuk mint fentebb írtam igazából még pont lefelé tekertem. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Én haver Intel 740 8MB-os VGA-ját irigyeltem, hogy milyen szépen mennek vele a játékok. Pedig mai napig mindneki úgy emlékszik rá, hogy milyen borzalmas kártya volt.
Az biztos, hogy az S3 Trio 3D/2X-emtől sokkal jobb volt, bármikor elcseréltem volna haverral, de sajnos nem akart cserélni.
Aztán jött a TNT1-esem, és már nem akartam cserélni, anno TNT2 M64-re cserélni is hiba volt, de sajnos csak így tudtam megoldani, hogy legyen 466-os és hozzá olyan lap ami felismeri a 2db 20GB-os winyómat nagyobbnak mint 2×8GB ... -
válasz
jokeph
üzenetére
, jó hát én nem néztem utána, a Core i sorozatból csak Xeon van, annak a BIOSát már fel is fogtam kb 20%- ban
, avval elvagyok, a többi modernebb szürkezóna, azért is kérdezősködök.
Intel jórésze kimaradt, AMD- n voltam, már a B450 esetén kb haladó vagyok, abból az UEFI- ből bizony már a felét értem legalább. -
válasz
jokeph
üzenetére
i7 az pici, valami i9 köll Raptorban(van olyan?, nem is néztem még utána
), és min 10C/20T kiszerelés, mert akkor ha már új, legyen picit nagyobb a gamer 8C/16T Zenemnél. 1-2 magon kell csak tudnia stabilan az 5.5GHz- et, ez ma már az alapkövetelmény a Win98- hoz.
Ha csak UEFI a lap, az sem baj, már fentebb linkelték, kész van a Legacy BIOS kiegészítő.
Az ok hogy jelenleg is én tartom a Win98/3DM01 világrekordot, de ha már új gépet veszek, legyen alkalmas arra is hogy jelentősen plusszolja ezt az eredményt. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Ez is érthető szempont.
De mivel nekem a HD4850 512MB-nak, majd a HD4890 1GBnak, majd a GTX950 2GB-nak is azért kellett mennie, mert nem volt elég a VRAM miközben a sebességük még bőven elég lett volna, ezért már nagyon figyelek a VRAM mennyiségre.Itt arra gondolok, hogy akadt olyan játék ami el sem indult már a kevés VRAM miatt, vagy : elindult, csak Ultra Low-on, és aztán nem győzöm 60FPS-re lockolni, mert amúgy menne sokkal többet is, de a kinézet egy 2006-2007-es játéké low-on, miközben a játék nem enged semmit sem feljebb venni. Na ez a VRAM limit igazán. Nem is csak az, hogy jajj beesik a minimum FPS mert elfogyott a VRAM ...
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
A közelmúltban NFS Hot Pursuit (2010.) remastereddel (ami valójában 2020-as) és Dying lighttal (2015.) is játszottam 1050ti 4 GB-on. 3 darab 1440×900-as monitoron, szóval 4320×900-on*.
Amúgy ezeknél még a részletességet se nagyon kellett levennem, előbbinél nem néztem FPS-t, de elég fluid volt, utóbbi kb 30 FPS-t tudott, ezen látszott, hogy nem az igazi.*: ez több képkocka, mint egy monitor 2560×1440-en!
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Lehet, hogy jó kari, de manapság se nem modern (ugye az RTX5000-es széria miatt), se nem időtálló, ugye a 8GB VRAM miatt, amivel még az elődje is megelőzi. FHD-re már ma is kevés a 8GB VRAM az újabb címeknél. Folyamatosan monitorozom a használatot, és persze sok esetben csak mert teheti, de több cím is elcsíp 9-10GB-ot is FHD-n. Ez csak rosszabb lesz.
Már nem azokat az időket írjuk mikor mondjuk 256MB GDDR3 versenyzett 512MB GDDR2-vel, és akkor a játékok ténylegesen meg beérték 128-192MB VRAMmal ... Akkoriban egyértelműen a gyorsabb RAMos kártyát kellett venni. Ma már sokszor a nagyobb RAMos egyben a gyorsabb is (sávszélesség).
De vissza az RTX4060-hoz : Most nézem, hogy újonnan egy 15 ezerrel drágább kb mint az RTX3060 12GB, annyit lazán érne is, ha nem 2/3-ad VRAM lenne. Így csak azoknak javaslom, akik legkésőbb 2-3 év múlva cserélni akarnak.
-
arn
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Valos, csak azt mutatja ott hogy teljesit
mindig erdemes abbol a korszakbol futo bencheket hasznalni, amilyen korszakbol valo jatekokat akarsz futtatni rajta. Az viszont biztos, hogy a modernebb hw kepessegeit nem fogja megmutatni, es felrevezeto lehet ebbol kovetkeztetest levonni az abszolut sebessegere.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Sokéve a vipukirvesre esküdtem, de sajnos a nagyon magas ára amiatt egy jó ideje csak hagyományos fejszével tolom. Az autógumi az alap tech, bár nekem újabban az sincs
és sose a földön, maximum ha mindegy beton van alatta, de én nekem erre van egy bazi nagy tőkém.
Mondjuk már nem sok van amit még el kell fűteni, idén télen egy napot se fűtöttem fával, már csak a nagyok vannak amikhez kell láncfűrész, a láncfűrészes embereim (kettő is van) meg mindkettő ígérgetni tud csak, jönni nem. -
válasz
jokeph
üzenetére
A sima GDDR5 csökkent rajta, ill az új GDDR6 kiadás növeli a sebességet, nagyon jól kimérhető. GPU- ja bőségesen elegendő nekem, SSamHD ultrán megy vele FHD- ben, meg a 2010 körüli címek.
1060- asom pedig GDDR5X, evvel is kiadták, legalábbis az Inno3D, ezt nemtom hasonlítani saját méréssel, ez az egy van, de valszeg a sima GDDR5 ebből is lassúbb. A R3800X mellé került végül, evvel valamivel későbbi címek is jók, de azok meg már nemnagyon érdekelnek. -
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
DVI to DSUB adapterrel használva a vga jel majdnem mindegyik 8800 kártyán lilás vagy zöldes, ez megszokott probléma. a csatlakozó körül van a baj, valamelyik pin eltörik belül, vagy a nyáklapon valami megszakad/az ellenállásnak/forrasztásoknak problémája lesz. ha izomból rátekered, akkor néha megoldja, néha nem. ez igazából egy design flaw.
de ha dvin dugod rá, akkor a probléma megszűnik, szóval ez nem chip probléma általában.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Desktop GPU-bol nem voltak javitottak? Nekem 8600GT-t tartalmazo laptopom van, abban 2x halt meg a GPU, amit utoljara beleraktak, az azota is huzza, konkretan 18 decembereig, az volt a hordozhato gepem (desktop gep melletti masodlagos).
Visszakerestem a chip fotot, G84-601-A2 volt eloszor, majd a javitott alaplapon mar G84-602-A2 vegul az aktualis lapon G84-603-A2 van.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Erről egy másik fórumon egy (amúgy magyar) srác jut eszembe, aki héber nyelvű(!) Windows Milleniumot használt (ő úgy tudja sajtreszelővel jobb rejlszolni
). Mindenféle mágikus nyomtatási és egyéb problémával fordult a segítség részlegre, mi pedig hüledezve téptük a hajunkat, hogy ez most komoly?
Azt hittük troll, de nem, ő ilyen komplikált lélek (másik nagy becsípődése, hogy minden HDD-t vagy 4-8 particióra oszt fel, és van 4HDD a gépében)Egyébként nekem a munkahelyen eleve német nyelvű a teljes szoftver környezet (Windows, Igel, stb egy kis epikus csendélet) azzal teljesen elboldogulok. A francia megint megy annyira, hogy igen, persze nyilván mindenhol segíthetnek az ikonok is, de szerencsére nekem nem szükséges.
Viszont Cipruson, a görög Windows... na az feladta a leckét
Szerencsére a legtöbb ott is angol volt. -
válasz
jokeph
üzenetére
Na igen, ezért is érdemes szerintem ilyen 845GV / 865GV chipsettel szerelt lapba inkább nVidiát rakni, persze ez attól is függ, hogy ki mire használná.
A lista szerint a legerősebb ami bele megy, az a GF 6800, 7-es szériáról nincs említés. Én kipróbálnám, csak hát nincs ilyen kártyám (csak ezért meg nem fogok venni
). Mondjuk nem tudom mennyire hihető ez a lista, FX 5500 nincs is említve de gond nélkül megy a lapban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
"Willamette: tipikus etetős cucc, egy kövér P3 ellen alig rugott labdába" - pontosan ... anno engem is simán megtetett. Duron 1200 + DDR VS Tualatin 1400 + SD kombók között gondolkodtam, mikor kijött az 1700-as Celeron. Mondanom sem kell, azonnal ugrottam rá (netem nem volt, mire a PC-s újságok tesztelték az új cuccokat még 2-3 hónap, nekem akkor kellett döntenem azonnal) mert a paraméterek alapjá , meg az alapján, hogy abszolút egy platform volt a nagy P4-el messze a legjobb választásnak tűnt. A Duronnal az volt a bajom, hogy a lap és a CPU mellett a 384MB SD-t is kidobhattam volna; ezért inkább az 1400-as Tualatinra hajlottam, ráadásul ott komoly tuningot is be tudtam volna dobni (az 1400-as tuti ment volna 1800 körül). Erre meghoztam a legrosszabb döntést. Hiába tudtam felnyomni a Wilamette Celeron CPU-t 2266MHZ-re az 1300@1733-as Tualatin még ott is utolérte. Cserébe vehettem lapot, RAMot, meg CPU-t mindből a legdrágább volt a három opció közül, erre sandásan a leglassabb is.
"Prescottól nem voltam az NW után elájulva" - én se. Hiába voltak a paraméterei jobbak (dupla annyi cache, magasabb FSB) mégsem volt gyorsabb (bizonyos áttervezési dolgok miatt). A P4 érára már abszolút kezdett igaz lenni, hogy az ember pusztán a paraméterek alapján nem tudta belőni két CPU esetén, hogy melyik a gyorsabb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
" a pci-e társaik sok esetben alig voltak jobbak, vagy egy szinten álltak" - ez olyannyira igaz, hogy clock-to-clok semmi különbség nem volt a VGA-k PCI és AGP változatai között, így ugyanaz történt mint a 4×/8× AGP-s kártyák esetében is. Emlékszem mikor megjelentek a korai PCI-E kártyák egy picit gyorsabbak voltak AGP-s társaiknál, azonban észrevettem, hogy a PCI-E kártyák GPUja minden esetben egy picit (kb annyival mint amennyivel gyorsabbak voltak) magasabb órajelen jártak AGP-s társaiknál.
Éppen ezért a PCI-E-t nem is tartottam valódi előrelépésnek, inkább csak egy újabb lehúzásnak, hogy plusz egy okod legyen alaplapot, vagy épp VGA-t cserélned, mikor a másik komponenst cseréled.
GAI cikkében pedig össze van hasonlítva a legerősebb AGP-s kártya (HD 3850) és PCIE-s változata, és ebből az derül ki, hogy még ennél a kártyánál sem jelent előnyt a PCIE az AGP-hez képest.Azta... 1800-as Wilamette Celeron. Kifejezetten ritka volt az 1700-ashoz képest. Ennek egyik oka, hogy az 1700-as volt a belépő, az 1800-as 7-8 ezerrel drágább volt, ahhoz képest a lélektani 2GHZ-es meg alig drágább.
Meg azta... 2.0, hogy mennyi mindennel letesztelted a HD3850-et
-
válasz
jokeph
üzenetére
Sajnos most eljutottam odáig, hogy a Kingmaxxal is kifagyott.
Szerintem itt valami más lesz, csak jó kérdés hogy mi. CPU-n kívül már mindent cseréltem de ugyanaz. CPU fix hogy jó, mert ment másik két lapban is, ugyan úgy a videókártyák is meg minden más is. Szóval jelenleg zsákutca, mert nem tudom mit csináljak.Biosban kb 1 perc aztán már fagy is az egész, érdekes.
-
Elrood
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
[intel.com] Intel nem TPM-nek hívja, hanem Intel® Platform Trust Technology (Intel® PTT). Régebbi lapoknál alapból nincs aktiválva.
Pl. 4gen i5-ben is van ilyen, de asszem az nem TPM 2.0, hanem talán 1.2. A verzióban nem vagyok biztos.
Abban viszont igen, hogy 7700K-ban 2.0 van, mert mikor megjelent a win11 első hardware igény leírása, ott csak uefi, secure boot meg tpm 2.0 volt említve. Akkori progik még win11 kompatibilisnek írták a procit, aztán Microsoft kiadta a CPU listát, ahol desktop vonalon a 8gen-nél húzta meg a vonalat. -
-
válasz
jokeph
üzenetére
Időhiány miatt sajna most csak ennyi fért bele, én a sima teszteléssel (elindul a lapban) abba akartam hagyni, de egy benchet le akartam mindenképp tolni
. Holnap szerintem úgyis végig megyek az összesen, akkor dobok be képeket (E6600-nál már nyilván megvannak ezek
). iGPU megint egy érdekes dolog lesz, kíváncsi leszek mennyit fog rajta dobni.
05-06 nálam ugyanúgy le fog futni, mert szokásosan mennek HWBot-ra, de egyébként meg tényleg nincs értelme, 05 alatt például az átlag fps az 1-2 körül van, mindhárom scene-nél.

Új hozzászólás Aktív témák
- Apple asztali gépek
- NAS-okba optimalizált HDD-kkel újít a Toshiba
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Suzuki topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Battlefield 6
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Mondjuk az is meglepő, hogy az ASUS-ban sem lehet, ebben az IS7-ben meg ugye igen. P4i865G-m is van, igazából ugyanaz mint az ATX-es 865PE verzió, csak mint ahogy te is írod van benne IGP. Szerencsére a 775i65G nem okozott ekkora csalódást, mondjuk tuning téren az sem egy éles kés.

Sőt, R7-es vga-m is van, mehetne hybrid CF-ben

és sose a földön, maximum ha mindegy beton van alatta, de én nekem erre van egy bazi nagy tőkém.
DarthSun