- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #116988 üzenetére
GeCube-ból csak 512-es van, ami lehet GDDR3 illetve 4. Diamond Viper már más, ott van 512-es ami GDDR4, illetve 1GB-os ami pedig GDDR3. Hűtésük teljesen ugyanaz, szóval ez így mi a tosz.
GeCube HD 3870 512MB GDDR4
Diamond Viper HD 3870 512MB GDDR4
GeCube HD 3870 512MB GDDR3
Diamond Viper HD 3870 1GB GDDR3
GDDR4-es verzió megkülönböztetése még nem is nehéz, na de a GDDR3-asoknál több árulkodó jel is van. A legegyszerűbb a Rev szám, az 512MB-os Rev 1.0 (ez van nekem is), az 1GB-os meg Rev 1.1. De a venti csatlakozó melletti kondi is árulkodó, de ha tényleg biztosra akar menni az ember, akkor meg kell fordítani a kártyát és oda rá van írva mekkora a vram mennyiség.De most hogy így szépen kielemeztem ezt az egészet, ez a GeCube és Diamond egy és ugyanaz a gyártó, vagy teljesen különálló ?
#116990 DarthSun: Ez mondjuk jogos, de mint írtam is kinek mi, én elvagyok ígyis, meg hát nekem még egy gép sincs gépházban, jelenleg nincs semmilyen (meg hát amúgy is a bencheléssel több időt töltök mint játékokkal
).
#116994 Pikari: Régi radeonoknál fixen kell az összekötő kábel (HD 5870 + AM4 kombónál is kellett, annyit írta ki, hogy elérhető viszont nem tudtam bekapcsolni).#116997 Yutani: Tele vagy kártyákkal rendesen.
Én mondjuk személy szerint valami combosabb platformba raknám őket, mondjuk X58 vagy akár X79.
-
válasz
KROK640 #116982 üzenetére
Szívesebben raktam volna bele E8600-at de nem sikerült szereznem, most egyenlőre meg elengedtem.
Órajelen kívül amúgy sincs a kettő között különbség. Ez a HD 3870 meg kicsit "becsapós", GDDR4 helyett GDDR3-as illetve ugyan úgy 512MB rammal szerelt, viszont TechPowerUp-on is illetve neten olvasva az akkori teszteket mindenhol 1GB-os ez a GDDR3-as verzió, szóval nem vágom.
Szerk: Meg van mi a gond, GeCube bios van rajta nem pedig a Diamond Viper.
GeCube (512MB GDDR3)
Diamond Viper (1GB GDDR3)116984: Yutani: Király cucc, nekem is kéne még 3 darab Diamond Viper HD 3870 aztán mehetne a Quad CF.
(sajna nem sok esélyt látok rá
)
-
-
válasz
KROK640 #116947 üzenetére
Az év végére már volt Thorton mag is, ami egy Barton kicsit butítgatva. Kis mókolással rögtön Bartonosítva lett és szépen. 12.5-ös szorzóval és 333-ra állított FSB-vel atom stabil maradt alap feszen.
Egy 9600Pro volt mellé, aztán azt egy 6600GT váltotta később. A céges P4-et oda-vissza verte amire kellett, például fordításban (C, C++) és játékban is hozta a szintet olcsóbban. De a cég kifizette az Intel felárat én meg már spóroltam. A pár évvel korábbi pénzszórásnak már vége volt, ment a gyűjtögetés a lakásra, nem bleeding edge, meg generációnként cserélgetés volt a cél.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116948 üzenetére
Azt nem tudom.
Kellene valami olyan kb korabeli tesztprogram, ami minimális processzorterhelés mellett tesztel vga-t, hogy ne számítson a cpu. Celeron G540-em és i3 2120-am van ebből a generációból, az i3-ban HD 2000 biztosan, a Celeronban nem is tudom, vagy HD 2000 szintén, vagy valami még butább verzió. Arkon meg akartam nézni, de nem igazán működik az oldal, csak az aktuális processzor generációt hozza.
Szóval a lényeg, hogy az általam ismert tesztprogramoknál számít a cpu is, és mivel óriási különbség van ezen a fronton, nem nagyon tudom összemérni.
A másik kettőt a Xeon érkezése előtt amúgy elkezdtem tesztelni XP alatt XP korabeli játékokkal (2000-től 2008-ig kb), de normális felbontáson és részletességgel elég sok játszhatatlan volt, úgyhogy leálltam a teszttel.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116935 üzenetére
A harmadik képet a neten találtam, érdekes, hol a típus E3 1260L, a specification sorban meg E3 1265L. Az első és a második kép saját, a cpu-z képen látszik, hogy nem ez a helyzet, a specification is E3 1260L. Az első képen látszik a HWInfo, egyedül az ír HD 2000-et (GT1), minden más HD P3000-et (GT2). Live linux-ban nem találtam semmit a gpu-ról, a cpu-t E3 1260L-nek ismerte fel az is.
Azért fura ez a másik kivitel/másik revízió elmélet, mert elvileg létezik az a kiépítés is másik típusszámmal. Mi értelme lenne a 1265 kiépítést 1260 néven adni?
További érdekesség, hogy az Arkon is ez a processzor HD 2000-rel szerepel, a 1265 viszont nincs (már!) fent az oldalon.
CPU-world-ön fent van, de ott nem térnek ki az IGP-re, csak a cpu résszel foglalkoznak.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116933 üzenetére
Két 4 magos Sandy bridge Xeon L van, az E3 1260L és a 1265L. Semmi más különbség nincs köztük, csak annyi, hogy a kisebbikben HD 2000 az igp, a nagyobbikban HD P3000. A processzor részük teljesen megegyezik. Ez egy 1260L, minden szoftver annak ismeri fel*, a kupakon a felirat is ez, az IGP-t viszont minden P3000-nek mutatja, a hw azonosítója szerint is az. Még azt se merném mondani, hogy a Win 7-tel van a baj, meg hogy az sima desktop oprendszer, egyrészt mert Win 7 pro-ról van szó, annak meg ismernie kell helyesen a workstation processzorokat is (az E3-ak hivatalosan azok), másrészt pont a HD 2000 egyezik meg teljesen a sima desktop processzorok igp-jével, a K-s procik HD 3000-jének a "profi" változata a HD P3000 (nem néztem utána hogy a nevén kívül miben is különbözik). Szóval kicsi esélyt látok rá, hogy a WIndows ismeri fel rosszul (azért még rámegyek Linux-szal is hamarosan), és az egyéb programok is csak a WIndows "hülyeségét" visszhangozzák. De amúgy arra is, hogy a kicsi kínai összekeverte volna a kupakokat, meg a cpu azonosítóját is átírta volna.
* Egy kivétel van, a HWInfo. Az HD 2000-nek írja, de az a gyanúm, hogy az adatbázisból veszi, hogy minek kell(ene) lennie benne, nem a processzortól függetlenül a hw azonosító alapján állapítja meg.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116923 üzenetére
retro lassan ez is, 5+ eves
RAM es a VGA egy ar mindkettohoz
a Xeon is elmegy a unbuffered RAM-l, nem kell a Registered, bar az neha olcsobb
15k-ert nem kapnal Haswell i7-t sem alaplappal, meg az E3 Xeon-l sem all meg ennyibol, ha deszkat is kell venni hozza
R3-3100 meg azt tudja
akkor miert vedd ugyanannyiert vagy dragabban azt, ami mar most is ~12 eves...? -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116918 üzenetére
van itthon egy Asrock A320M + R3-3100 CPU +cooler ha erdekel, joarasitva (15k)
a BIOS a legujabbik benne
a RAM meg a VGA hozza ugyanannyi lenne masba is -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116907 üzenetére
ott van az, amit irtam tegnap is
amugy szerintem nezd meg az adatlapomat
a masodik gep tokeletes lenne ugy 1:1 vagy egy R5-4500-l es 16 helyett 32GB RAM-l
a Win11 is felmaszik ra csont nelkul
azt a 6c12t CPU-t mar tizenparezerert meg lehet mar venni, de R3-3100 4c8t az van 10k alatt is
annyira kicsi az ardiffi, hogy a Haswell dolgot reg elengednem gamerkedesre -
válasz
KROK640 #116908 üzenetére
A link a vastagon kiemelt Mérési adatok szövegrész alatt található, beszúrtam ide még egyszer. Alul lapozható, bent vannak a Slot1 korszak mérései, ez valamivel bővebb, de a mostani összehasonlítás nem cikknek készült, csak kíváncsi voltam.
Willamette-ből létezett 1500-as Celó, ezt még nem találtam sehol, vadászom rá.
Az NW 1600-tól indult, Celeron és P4 vonalon egyaránt.
Willamette P4-ből létezik 1400-as s478 és 1300-as s423, na ezeknél már tényleg nincs kisebb. 1300-ból van egy példányom, de semelyik lapomban nem indul el. Nem tudom, hogy a CPU rossz, vagy a lapok nincsenek rá felkészítve.A Bartonból létezett 333MHz-es 3200+, annak 2333 MHz a nyers órajele.
#116910 envagyok
Nálam le van fedve a teljes s462 korszak, NF7 v2.0 kivételével (ez is tőled van) sajnos semmiből nincs kettő. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116867 üzenetére
igen, amik mar szinten 2003-ban jottek ki
pont ezert kellett volna a 400-s chipset masfel evvel elobb, hiszen addig nem volt erre lehetoseg sem
pl a Tbred kezdhetett volna egybol 166 vagy 200-s FSB-n is, 1500MHz-tol 9x166-l vagy 7.5x200-n
annak meg semmi ertelme nem lett volna, hogy a CPU 166/333 vagy 200/400MHz FSB-n megy, de a RAM meg frutti 133/266MHz-n kullog utana...
max szintetikus tesztben jonak nez ki, de terhelve meg a CPU a RAM-ra var uresjaratban egy csomot
amkor SDR133 utan jottek a DDR266-s deszkak is volt mertheto gyorsulas, ha gyorsabb a RAM savszel, pedig akkor 1/2-2/3 ennyi volt meg csak a CPU orajel -
válasz
KROK640 #116847 üzenetére
Nem vészes meló amúgy, már csak a P4B266-ot mérem, fél 5 körül meg is lesz.
3-4 órát vitt el a háttérben. Közben mást csinálok, míg futnak a tesztek.A 423-ra igen, egy Powerleap átalakítóval raktam vissza 478-at. Kicsit betegeskedik, valamiért a Northwood nem megy benne, pedig direkt erre van kitalálva, most pár hónapja kezdte ezt el. A Willamette magosok ugyanúgy működnek vele, szóval erre jó volt.
Érdekes tapasztalat eddig ez a mini teszt, nem spoilerezek.
Gondolkodom még, hogy tényleg bele rakjam az Athlonokat is. Akkor kicsit csúszok vele.
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #116850 üzenetére
Nekünk ASUS M4A785TD-V EVO volt. Egy nap a fiam elémállt a GTA4 dvdjével, és muttatta, hogy ahhoz már 4 magos proci kellene. És hogy olcsóbb legyen, egy 550-es Phenom II ment bele 4 magra kinyitva. De mivel akkor am AM2+-os lap még újnak számitott, igy hát áldozatul esett az összes grafikuskártya+ az én gépemnek a közepe. 2-3 hétig alaplapival volt kénytelen beérni. Tolta is a GTA4-et 7-8 FPS-el
-
válasz
KROK640 #116850 üzenetére
Sok IGP volt és van is manapság is - ami alkalmas gémerkedni (nyilván nem ultra/maxon), Intelből az utolsó 2 kiadás érte el ezt a szintet. AMD IGP-ben mindig is jó volt (most meg pláne, mert van mellette CPU erő is), régiekből az nVidia csinált még értelmezhető IGP-s lapokat, pl. NF2-es lapomon GeForce 4MX az IGP.
-
Pikari
addikt
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116843 üzenetére
igazabol +20k-bol sokkal jobb gepet lehetne csinalni, mint amit terveztel, es ~20k lofutty manapsag
max elobb az ujat megveszed es utana regit eladod, es nem vagy gep nelkul
E9-K9 27k, a 6c12t E5 CPU bele 8k, 4x8GB DDR4 RAM 15k
eddig 50k
RX570-8GB vs 590-8GB kozott van +10-12k arbanminusz 1150 + RX570 elado es annyi a diffi
de ha szamit a fogyi a tap miatt, hogy az ne legyen plusz koltseg, akkor egy GTX1660Super 125W-t ker fullon, ami az RX570-nel is kevesebb (=150W), de RX590 meg foleg az (=225W) es game kozben meg annal is gyorsabb: [link]
ezt FSP 500W-s tap siman elbirja, RX580-khoz ajanlottak anno 500W-s tapot mert az a
GTX1660S-nek a 1.5x-t keri be (=185W)
RX570 vs GTX1660S: [link]1660S-k is 32-33k-ert vannak = RX590 ar
siman osszeraknam Ali-s workstation E5-K9 + E5-1650v4 + 4x8GB (Reg)DDR4 + GTX1660S cuccot most is retro gamer gepneka sima desktop az a baj, hogy ahova kene a 4-nel tobb core loereje, ott a 1150-s cuccnak i7-l is vagy azzal ekvivalens E3 Xeon-l is vege van, mint a botnak, mert nincs tobb...
plusz mai lepteknyi RAM-t is szopas szerezni bele, mikozben E5-hoz akkor raksz be 64-128 GB-t is, amikor akarsz
E5 meg "magas" orajellel is tud 6-8core-t ises kerul ~20k-val tobbe erte....na bumm
amugy nulla erteken ne szamolj semmit, mert az onbecsapas, hiszen piaci erteke vminek mindig van
alaplapban is all vmennyi meddo penz, meg a DDR3 RAM-ban es a CPU-ban is -
ata99
tag
válasz
KROK640 #116841 üzenetére
Bocsi, de az én véleményem mindigis csak az fog maradni, hogy ha a tuák kaptak volna SSE2 támogatást, ami abban a foglalatban kb nem lett volna lehetséges, de tegyük fel hogy igen, akkor jópáran kihagyták volna az 1 magos P4-eseket és egy többmagosra lett volna cserélve. Mert ahol nem volt olyan gyerek, aki az igényesebb játékokat akarta játszani, ott azok még elegendőek voltak netezésre. A P3-as gépeket a háztartásokból az XP nyugdijaztatása űzte ki teljesen a háztartásokból.
-
-
válasz
KROK640 #116762 üzenetére
A csúcs cuccok mániát teljesen megértem én is, sőt támogatom, ha valaki ilyet űz, mert az is érdekes téma. Nagyjából már megszabadultam a fullos cuccok javától az évek során, volt 10 évem rájuk, és már unalamasnak éreztem mindig ugyanazt a 15 kártyát és 15 procit hajtani, mikor van egy rakással. Azóta konszolidáltam a retró vonalam, már csak CPU-kat gyűjtök, VGA-ból annyit tartok ami lefedi a 97-2007 közti korszakom, ebből egyik sem épp csúcs, vagy gyűjtői darab, legfeljebb erősek és érdekesek. Alaplapból szintén igyekeztem a fontosabb chipseteket és mérföldköveket tartani csak.
Helyem bőven lett így, és nem állnak kazal számra a ritka cuccok, amiket elő sem veszek. Jó eséllyel nálad, vagy az itt jelen lévők közül sok mindenkinél vannak olyan hardverek, amik a szobámban porosodtak éveken át.
Kedvet kaptam elő szedni a listád alapján ezeket a hardvereket, de félek időm nem engedné, hogy alaposabban rájuk mérjek, talán majd nyáron.
#116790 envagyok:
A kérdésem az lenne, hogy mit éreztek mikor megtervezték? -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116777 üzenetére
ennyit eszel?
cegnel egy vajkremes hosszukas zsemle, benne 1-1 szelet sali, ubi, pari, gepsonka 480 fizetotaller
van paprikasszalamis meg teliszalamis kivitel issiman kihuzom vele ebedig
ebednel 24Ft/dkg a kaja, a hus feltet +450/db
ubisali/ceklaval egyutt megall 1,8-2k-bol az isen levest nem szoktam enni, de az is van 2 fele
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116762 üzenetére
Haswell Xeon meg a E5-1630v4 4GHz 4c8t 3k
es quad channel DDR4-2400-t is tud melle, dual channel DDR3-1600 helyett
vagy 8k-ert van 1650v4 is ami 6c12t szinten 4GHz-re maxol
ehhez kepest a i7-4770/4790 egy rablas
nem mellesleg a Xeon deszkakon van M2 NVME SSD-re is lehetoseg -
válasz
KROK640 #116707 üzenetére
Elvagyok, túl nagy igényeim sosem voltak, tudok félretenni is. Ide szállít a Tacskó(20km), meg készételt is lehet rendelni több közeli helyről is. Bár én is jobban szeretem látni az árut, mielőtt megveszem.
Voodoo2 lényegében ma magasabb áron megy, mint régen, bár fene tudja, ha az inflációt is belevesszük, akkor már kérdéses.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #116728 üzenetére
A thunderbird 2000 kozepen jott ez az 1400al zarult 2001 kozepen. A palomino mar 2001 osze, 1533ig skalazodott csak eloszor (de alacsonyabb tdpvel).
A pluto meg socket a, de az orionnal volt meg a ghz. Nem tudom mekkora esellyel talasz ilyet. Kb mint cb0 steppinges ghzes p3at
rohadt draga cuccok voltak ezek gyartasi problemakkal. Ami a retro piacon van ghzes temaban azok altalaban vmi kesobbi kiadasok, steppingek.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #116720 üzenetére
Csak a 3200+ fogyasztott hasonlot, mint a tbred 1400, az utana megjeleno palominok is kevesebbet ettek, a magasabb orajel mellett. De az 1400 egy csucs volt, konnyebb volt elvagni a vonalat. Raadasul a kesobbiek mar inkabb ddres lapokba mentek, amin nincs isa slot.
Viszont 2003ra sokat fejlodek a hutesek addigra jelentek meg normalis megoldasok, ami halk volt, de kepes volt meghuteni.
-
válasz
KROK640 #116694 üzenetére
Igen, attól függ honnan-hová nézzük. Én nem nyomorgok, jól megélek a nyugdíjamból, de kocsit nem veszek, az már nagy költség lenne, megvenni még meg tudnám, de a fenntartás, biztosítás, üzemanyag, stb...majd ha olyan idős kort megélek esetleg, hogy gyalogolni már nehéz, de akkor meg már a doki nembiztos hogy átenged a jogsi orvosin - mindegy, majd rendelek online a Tacskóból kaját.
1700 Cerka - a Cerka az Cerka, de azért ott már a magas órajel+architektura elegendő hozzá.
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #116653 üzenetére
akkoriban szeretett erősen ingadozni a ramok ára! volt ott árvíz, tűzvész, mindenféle... volt amikor egyik hónapban 128MB tök átlagos volt, aztán jött egy kis víz, és a köv hónapban már legszívesebben 32MB-ot se tettek volna a teszkós gépekbe, mert még az is sok pénzbe került... de én a gyakorlati tapasztalataimra tudok alapozni - a 64MB 2000-ben rettentő kevés volt úgy is, hogy messze nem egy csúcsgépem volt...
#116656jokeph
[82443BX Datasheet (April 1998)]
• Integrated DRAM controller
— 8 to 512 Mbytes or 1GB (with registered DIMMs) -
válasz
KROK640 #116673 üzenetére
Jó történet
Érettségi előtt a gyenge memóriám ellenére is emlékszem, hogy a technológia-tanár hogy készített fel bennünket.
No hát kedves diákjaim eljött a megmérettetés...tudom hogy ma már egyre hülyébb gyerekek születnek, de azért próbáljátok meg összeszedni magatokat. Ha átmentek, ne dolgozzatok ebben a szakmában, sok ember életét megmenthetitek. -
válasz
KROK640 #116674 üzenetére
Ahogy olvasgattam már akkor értelmetlen volt az egész amikor megjelent, plusz még drága is volt.
Linus is csinált róla egy videót, nem tudom volt-e már linkelve.
#116675 DarthSun: Nem mindig volt ez így, valamikor 2023-ban jött ez a "beidegződés" aztán azóta tart. Eleinte nem nagyon csinálgattam ilyeneket, persze ha volt alkatrészem akkor raktam össze félgépet, de csak kipróbáltam és abba is maradt, most már azért ez egy kicsit másképp megy.
Mivel se bulizni semmi ilyen helyre (egy-egy koncert néha van azért) nem járok, valamivel el kell ütni az időt. De ha nem ezt csinálnám akkor meg autót bütykölnék.
Játszani én már nem játszok annyit, meg mondom őszintén néha kedvem sincs hozzá (pedig rengetek játékom van Steam-en amit ki kéne játszani
). Mostanában néhány klasszikusra ránézek és kb itt meg is áll a dolog (Wolfenstein (2009) toltam kicsikét, de most az is abbamaradt).
Sajnos én voltam olyan hülye, hogy annál a konfignál semmi konkrét tesztet nem mentettem el, így semmi nem maradt meg belőle.
3DMark fiókomon van fent pár, de képek sajnos nincsenek egyikről sem.
3DMark06:
X4 965 + HD 5870 - 17 886
X4 965 + 3x HD 5870 - 17 8313DMark 11 Extreme:
X4 965 + HD 5870 - X1 552
X4 965 + 3x HD 5870 - X4 028Közben megnéztem a lapot is, nem hiszem, hogy CrossFire menni fog benne. Megnéztem X1650 Pro + GTO kombóval (mondjuk nem tudom, hogy ez egyáltalán lehetséges-e), illetve két 2600 XT-vel híd nélkül, de még annyit sem írt ki, hogy elérhető vagy hasonló (híd nélkül ki szokta írni, hogy elérhető csak nem lehet engedélyezni).
-
válasz
KROK640 #116669 üzenetére
2023 végén eladtam őket az összes többi vga-val együtt.
Hát jobb mint a 2,2 az biztos, lehet majd beszerzek egy párt, még nem döntöttem el. Legszívesebben a memóriákat is cserélném 800MHz-re, de még ezt is el kell döntenem.
Ezek a Quad FX processzorok, csak ebben a foglalatban mennek.
#116671 Darthsun: Ha nem hajtana a kíváncsiság, akkor hagynám én is az egészet a fenébe, de hát látod, ilyen vagyok.
Teljesítménnyel én alapból úgy vagyok, hogy nem igen izgat, játszani egyik hardveremen sem játszok, nálam minden csak benchet lát, semmi mást (eddig egyedül a 775i65G-t tervezem befogni játékra, azt nyilván az emlékek miatt), de más egyebet úgy nem igazán. Élő példa erre az akkori CrossFire projektem, X4 965 BE-hez csaptam egy, kettő majd három 5870-et, egy darabot nem volt képes kihajtani nem hogy hármat de engem nem igazán érdekelt.
-
válasz
KROK640 #116666 üzenetére
Ahol lexikális tudás kellett, ott mindíg verejtékkel mentem tovább. Pld történelem - arra mindíg azt mondtam, hogy kit érdekel, hogy a sok elvont csávó mikor és hol kujtorgott(évszámok megjegyzése, melynek a napi életben semmi jelentősége), vagy az irodalom, pár soros versről 1 órát beszélt a tanár, én közben gondoltam, semmi ilyesmit nem érzett a költő, csak szívott valamit, aztán frappánsan elmélkedett a semmiről, na ebből is rengeteg agysejtőrlő volt, szintén semmi értelme nem volt az időt tölteni vele.
Matekból meg amit az egész osztály nem értett, azt egyből vágtam, amit mindenki vágott, azt meg én nem értettem.
A differenciál-integrálra meg mint a vettmalac néztem annó, mármint ahogy a tanár magyarázta, később a melóhelyen, mikor kellett, a Pascal forrás alapján jött a fény az alagút végén, a többdimenziós tömbökkel együtt jöttem rá - ez milyen egyszerű, mármint nem a táblára írva, hanem a Pascal logikus nyelvén....a számítógép felülmúlta a tanárt. -
válasz
KROK640 #116651 üzenetére
Még két nagy fogyasztású vga kell bele aztán pöröghet a villanyóra.
Megnéztem eBay-en a proci árakat, lehet venni olcsón hat magosat (nyilván órajel az gatya), csak hát ugye a fránya szállítási díj.
Közben néztem, hogy megy bele az Athlon FX is, ami meg olyan ritka hogy az végképp felejtős számomra.
-
válasz
KROK640 #116652 üzenetére
Kinézetre a Win7 a legszebb sztem is. Sajnos nálam már kiesik, ami fut Win7 alatt, az tuti Win10/11 alatt is, Win98 esettén van jópár ami nem megy, XP javarésze is műkszik Win11 alatt.
DOS-Win98-XP-Win10/11- el pont elvagyok 1 bebolondított gépen, már csak a Win3.11 maradt bakancslistás, 1400x1050- ben már megy, de az snassz, nekem FHD- ben kell, akkor lehet flexelni vele, evvel küzdök most.
Mindegy is, az átlátszóság csak becsípődés nálam. Jobban örülök az MDJ által linkelt 2 modnak, végre könnyebben navigálok Win11 alatt.
Win10 alá nem is fontos, az még nem annyira elborultra variált. -
válasz
KROK640 #116559 üzenetére
Anno mikor mindenki Underground 1-el tolta, volt egy házi versenyünk általános 8.-ban, ahol egymáshoz át járva nyomtuk a drag versenyeket, papírra felírt eredményekkel.
Dani barátomnak épp egy fentebb emlegetett 1700-as Celeronja volt, integrált VGA, 128 MB memóriával, egy olyan MSI lapban amin még AGP sem volt, csak a helye. Az Underground nem tudom tippelni mennyi fps-t produkált, de az a játék olyan lassan futott neki, hogy 1 másodperc kb. 3 volt. Az összes drag versenyt megnyerte, mert volt ideje jól váltani.Nekem akkor egy szintén sulinetes gépem volt, az első, amit már tudtam értékelni, 2 GHz-es Northwood Celeronnal, GF2 MX-el, azért az már nem volt rossz, sokáig nem cseréltem le, később kapott maga alá egy P4 P800SE-t és egy 9600Pro-t, emlékeim szerint ezzel már az Obliviont végig játszottam.
Tervezem össze rakni ezt a konfigot, mert minden adott hozzá. Az a 9600Pro azóta is megvan. A többi már a gyűjtői beszerzés okán újra megvan. Kíváncsi lennék mai szemmel mit tudna nyújtani. -
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #116548 üzenetére
ha egyszer sikerül kitalálnom az egészet és meg is valósítom, akkor természetesen nem is tartom magamban - de már elég sok éve tervezgetem
a K6-2 létjogosultságát kizárólag az alacsony ára adta: én annó 2000 körül a K6-2 500-at 19e-ért, hozzá a PCPartner VIA MVP3 lapot 13e-ért vettem, vagyis 32e együtt... ekkor egy 400-as cerka asszem 20 v 21e, de egy normálisabb BX-es lap már 30++, tehát 50 feletti a csomag. alapból is úgy verte el a cerka az amd-t hogy csak porzott, de ráadásul a K6-2-vel nagyon max 550-et tudtam elérni úgyahogy stabilan, a 400-as cerka meg röhögve megfutotta az 550-600-at úgyhogy akkor már a kanyarban se látszott... szóval egyedül az alacsony ár az ami magyarázatot ad a létezésére - ezért nem is értem azokat akik ASUS, EPOX meg egyéb heroin árú SS7 lapot vettek... azok igencsak a saját maguk ellenségei voltak, mert ugyanabból a pénzből vagy kevesebből sokkal sokkal gyorsabb konfigot is vehettek volna... -
ityam
őstag
válasz
KROK640 #116552 üzenetére
"De jött is 1 éven belül az Athlon XP. Akkor 1466@2166MHZ-en kezdtem vele. 640MB RAM, meg a GeF3Ti500 128MB. 2006-ra már 1466@2669MHZ-en ment a proci, és került mellé egy Nvidia 7300GT 128MB 2007 tavaszán."
S939 nekem AGPs volt. Akkor már számtekboltban dolgozvam ahol kiteszteltem magamnak 9800SE@pro-t.
Másik számtekbolta kerülve vettem félfával a C2D-t. Egy X800XL el. amit lecseréltem egy 8800 GTS320ra. Azt ingyér 8800GSre, majd azt olcsön egy 9600GSO 384re. Hú mennyit versenyeztem azzal a karival.[link].... versenyezni akkor még a kategóriában a top3 ért ment. Sok GTX8800 320MB volt a kategóriában akkor még.. -
ityam
őstag
válasz
KROK640 #116547 üzenetére
Bátyám a chip magazint fizette előre és abból tájékozódtam. Abban én láttam hogy p4 celeront nem szabad venni. nem celeron meg hát elérhetetlen távban volt. Ezért maradtam AMD fronton. S939 re cseréltem a sempronom, ami nem sempron volt hanem rendes Athlon XP. ezt sokáig használtam elégedetten, de aztán megvettem a kövi inteles gépem. E4300 al 1800@2700 al.... Hát ott éreztem igencsak sebességtöbletet. És azóta sem volt AMD gépem
c2dt egy Z97 anniversary alaplapra váltottam anniversary szorzózármentes procival. Ebbe került később egy i7 4770. Azt már a mostani gépem követte sok sok idővel később -
ityam
őstag
válasz
KROK640 #116529 üzenetére
Én buta voltam akkor nagyon. Volt egy 366 os celeronom LX es alaplappal. Nagyon mondta az eladó hogy BXet vegyek mert azzal megy 550en a 366 os celeron, dehát nem volt rá pénzem. Ezt cseréltem le a k6-2re, de mután az nagyon rossz volt visszatértem egy 433 a celeronhoz ZX es alaplappal. Persze a 433 as celron nem ment 100 as fsbvel. stabiilan 73 as fsbvel használtam. Hát itt nagyot buktam...
Soká lett lecserélve a ZX+cel 433 am egy 750 es thunderbirdre....
Onnan már nem érzem hogy buta döntéseket hoztam. -
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #116513 üzenetére
ez az időszak érdekel most leginkább
egy xls-be kimásoltam az összes inf-ből a kártya neveket, és így összeírom hogy melyik driver honnantól támogatja az adott kártyákat - mi a legkorábbi, mi a legutolsó, hol vannak köztes vakfoltok esetleg... pl van néhány driver verzió ami csak alig pár kártyát támogat, minden mást kigyomláltak előtte-utána, aztán elég gyakori hogy a TNT1 támogatása jön-megy, van amiben benne van, egy időre eltűnik, utána megint ott van... és ez igaz többminden másra is, pl az Aladdin TNT2, Gef2 Int GPU, Gef4 MX IGP, de több mással is előfordulnak kimaradások... meg több helyen előfordulnak átnevezések is... pl az FX 5200LE először még 5200SE-nek indult, az 5600SE elnevezés pedig 5600XT-re változott végül... -
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #116506 üzenetére
találtam jópár ilyen placeholder bejegyzést, de a legtöbb utána valós kártyává is vált... pl a 2000/08/01 5.33-ban még 3db Gef2 GTS volt:
NVIDIA&DEV_0150.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 GTS"
NVIDIA&DEV_0151.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 GTS"
NVIDIA&DEV_0152.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 GTS"
a 0152-re alig pár napot, 2000/08/11 6.18-ig kellett várni hogy kiderüljön hogy
NVIDIA&DEV_0152.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 Ultra"
viszont a 0151-re egészen 2001/06/25-ig kellett várni
NVIDIA&DEV_0151.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 Ti"
az AGP 4x Gef4 MX családot majd fél évvel beelőzte pár "NVIDIA NV17" sor... egyrészt ez ilyen fejlesztői állapot is lehetett - a mérnököknél már ott voltak a kártyák, tesztelték őket, másrészt a sajtónak is szólhatott: kezdjetek csak el totózni hogy vajh mi is lesz az a felbukkanó újdonság, az is csak ingyen reklám
#116505DarthSun
ha már amúgy is csomagolt állományokat húznál egybe, akkor érdemes intenzív tömörítésről store módra húzni a tömörítő program beállításait - akkor nem tart tovább, mintha szimplán másolnád, mert érdemben úgysem tudna már rajta csomagolni -
válasz
KROK640 #116506 üzenetére
Én csak a Ti4200- at használom, 4400/600 meg sem fordult nálam.
A korai SS7/P2-3 gépekhez a 4200 jól helyettesíti a GeF2 GTS/Ultrát, alacsonyabb áron, nagyobb sebességgel.
Amúgy madness gépben az NV7900GTX vagy a HD6870 ugyanazt nyújtja mint ezen koraiak, úgyhogy ma már így is megoldható. Nemrég másoltam be, hogy akár a DOS köztes felbontásokban is teljes a lefedettségük, legalábbis az általam kedvelt címek kifogástalanok. Van néhány aberrált 8bit/3D API cím, melyet belinkeltek korábban, kipróbáltam, azok csak szoftveres módban mennek tényleg, de nekem kiesnek, nem használtam soha, és nem is kedvelném meg, nekem nagyon primitív játékmenet... -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116417 üzenetére
Nálam a Haswell már kész van, Xeon 4C8T, 16 GB (4×4) ram, 1050ti 4GB (lp mert sff gép). Win 10-zel használom, sajnos a Steam és az Epic miatt muszáj. Nem kívánom fejleszteni, erősebbnek ott a 2066 meg a (már nem annyira) modern AM4.
A Lynnfielden van Win 7 legális kulccsal, a játékok meg... Ahogy sikerül.
Próbálom összeszedni a kedvenceket eredeti lemezen, de nem egyszerű. Borzasztó karcosak sokszor, van, hogy a papíranyag sincs a kulccsal.
Azok a 775/ddr2 holmik kb semmit sem érnek. 945-ös matx alaplap, g41-es sff gép, fél, 1 és 2 gigás ramok, de többségében 533 és 667 MHz-esek, P4 530, 540, 630, E2180, E4500,... Celeron 440, ha valaki az egyik leggyengébb Conroe-ra vágyik.
Vga-ban is tudok "villantani", HD2400 pro és xt is akad, kicsit későbbről Geforce 210... Szóval ezekkel nem kívánok senkit megsérteni.
-
válasz
KROK640 #116408 üzenetére
Egy cseppet megkavarodtam, a K8T800 és a KT880 ugyanaz lenne?
Van egy A8V Deluxe-om AGP-vel. Utána járok alaposabban. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116410 üzenetére
A régi S462-m KT600-as, MSI KT6 Delta volt. Jól felszerelt, stabil lap volt, tuning szempontból viszont nem t'om mit tud, nem tuningolok.
Most KM266pro chipszetesben van (Asus Terminator A7VT barebone), van nekem is egy Asus A7N8... valami, de a barebone sokkal kisebb, nem akarok full ATX gépet építeni vele.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116398 üzenetére
Én is "túlhordtam" a S462-t, ahogy később a S939-et is, mindkettőt akkor kezdtem használni, amikor már leváltották őket. Az SSE2 probléma nem érintett, 2008-ban váltottam S939-re, de azzal is csak akkor kezdtem aktuálisabb játékokkal játszani, amikor meglett bele a HD3850.
Retroban még kevésbé érdekes az SSE2, jobban a helyükön kezelem a dolgokat, az Athlon XP-nem játszok 2005 utáni játékokkal. Van választásom, nem úgy, mint akkoriban. Sőt,, pl NFS MW-t is többnyire a Lynnfielden játszok, ami jelen kiépítésben 4C8T, 8 giga ram és 4 gigás GTX970.
Az MW vagy a Carbon jó példa erre a korszakra, S478 vagy S462 is bőven elviszi, akár AGP-s népkártyával is (9600pro pl), de nem ezekhez készült. Sőt, volt kollégám, aki 2,4-es P4-en 9200-zal tolta a Carbont, de ugye nyilván full minimumon. Ezekhez igazából 775 vagy 939 kéne, elég az 1 mag is többnyire, és GF7xxx vagy Radeon X1xxx középkategória kéne. Ez egy olyan éra, ami amúgy érdekel, és ahogy írtam, szeretném is lefedni.
Jelenleg igen komoly helyhiánnyal küzdök, ezért kb egy szalmaszálat se teszek keresztbe az ügy érdekében. Olyan cuccaim vannak, amik ingyen lettek (melóból, kuka mellől, stb), sajnos ezek 775-ösök. Azért nem rakom össze egyiket sem, mert a kanyarban sincsenek ahhoz, amit szeretnék. Erre a korszakra S939 San Diegot szeretnék, tehát szeretnék 1 magon maradni, viszont nem bánnám, ha sli vagy cf képes lenne. Az sli a könnyebb, nf4 lapok vannak egész olcsón, cf tetszene jobban, de ahhoz Radeon xpress chipsetes kéne, azok meg ritkák és drágák.
-
-
válasz
KROK640 #116374 üzenetére
Nagyjából fél évvel jött előbb a 754, mint a 939.
Az első Athlon 64-ek ide futottak be, igaz dual channel memória kezelés nélkül. Egyébként egyáltalán nem volt rosszabb egy komolyabb 754-es lap, Pl. Abit KV8 MAX3, Asus K8N, mint a korabeli P4 deszkák, sőt...
Egy 3400+, 3600+ Athlon 64 bőven verte a P4-et, hiába nem volt dual channel. A tiszavirág élete épp emiatt alakult, a 939 érkezésével fokozták le a Sempron procik mellé. Korhű naptárazós korai Athlon 64-et ebbe érdemes építeni, hisz már 2003-ban piacon volt.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116364 üzenetére
Amiket napira használtam, használok:
DRAM: 286 (vagy az SRAM?)
SDRAM: P2
DDR1: S478 P4, S462 Athlon XP, S939 Athlon 64
DDR3: AM3 Athlon II X2, LGA1156 i5, LGA1155 Celeron (Xeon), FCBGA1023 i3 (LGA1150 i3 i5 és Xeon)
DDR4: AM4 Ryzen 5 (LGA2066 Xeon)
DDR5: -Úgy tűnt sokáig, hogy a ddr4 kimarad, ahogy a ddr2 is kimaradt, de nem így alakult. Momentán úgy fest, hogy a ddr5 fog kimaradni
A S754 engem se vonz, a szememben kb a S939 prototipusa. A S423/S478 P4 sem érdekel, fájó pont, hogy betörésben ilyet vittek el. Mondjuk, ha jelentkezne a rendőrség, hogy megvan a gép, mehetek érte (nyilván erre semmi esély), akkor megtartanám, de ennyi. S370-et szeretnék, valami 800-1000 MHz körüli P3-at valami hozzáillő vga-val, a P1 viszont megint csak nem vonz. x86-ot szeretnék, 386DX40 vagy 486DX/DX2 bőven elég lenne, ezek nem aktuális célok, max ha találok ingyen valahol, akkor elteszem.
-
válasz
KROK640 #116336 üzenetére
Emlékeim szerint a DDR2/DDR3 kombó lapoknál többnyire 4*2 GB DDR2 és 2*2 GB DDR3 a hivatalos maximum mennyiség. 4 GB-os modernebb DDR3-as modullal az X38-as lapom sem kezdett semmit, sajnos.
#116338Pista0001: 4 GB-os normál DDR2-es modult még nem láttam élőben, és a vásárlástól is gyorsan elálltam anno amikor megláttam az árát.
Bármelyik 4 slotos DDR2-es s775-ös "rendes" lapban (P35/43/45, X38/48, G31/41) illene mennie a stock 800/1066-os 2 GB-os DDR2-es moduloknak, 4*2 GB felosztásban is.
Annyi a figyelnivaló, hogy a moduloknak eléggé eltérő a fesz igénye, amit a BIOS nem feltétlen fog helyesen detektálni és hozzáadni, tapasztalatom szerint mindig meg kell nézni az adott modul fesz igényét (jobbakon fel van matricázva) és ha eltér a stock 1,8 Volt-tól, akkor elsőre szabvány modullal indítani, BIOS-ban felküldeni a feszt a kívánt értékre (pl az 1066-os moduljaim 2,1, 2,3 Voltot igényelnek), kikapcs, modulcsere és eddig nekem így mindig ment. -
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116229 üzenetére
Az Avantiumnak tényleg tök olyan a hűtőbordája, mint a CSX Diablo és CEC szériáknak. 2010-ben 2×2 giga CSX CEC 1600-at vettem a Lynnfield mellé, de végül sose volt kihasználva, 1333-on használtam. Amikor 2×4 gigára bővítettem, már csak 1333-as ramot vettem, de 1,35 V-osat, ez van most is abban az alaplapban.
-
válasz
KROK640 #116192 üzenetére
Csak egy kicsit, most igen élem ezt a 775-öt.
A két PCIe-s lapban biztos megfogom nézni, de még egyenlőre le vagyok ragadva az AGP-s ASRocknál.
Proci szinten majdnem ki is van maxolva, még a Pentium EE 840 mehetne bele, de az már túl drága lenne.
Videókártyát talán kimaxolom, bár nem tudom, hogy egy GeForce 6800 (nem GT) mennyiért szokott menni, ha az is túl drága lenne akkor meg maradna a 6600 vagy 6600 GT.
D 960-at majd tervezem húzni P45-ös lapban is, csak ahhoz előbb venni kell egyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Autós topik
- Elektromos autók - motorok
- Mazda topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel I5 13400F, 14400F, 12400F OEM Tray
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS!ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS1000W
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX ONE X 1TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest