- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- skoda12: Webshopos átverések
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #122498 üzenetére
A bx túl van misztifikálva, nem voltak jobbak pusztán a chipset miatt azok sem a többinél (pl via). Ami a via chipsetes lapok nagy vesszőparipája volt, az a 4in1, amit ha nem tettél fel, akkor sok anomáliával lehetett találkozni, de a bx chipsetes lapokon is volt anomália megszámlálhatatlan mennyiségben.
Egyébként sok régi lapnak bent volt a manualjában a 133as fsb-s procik támogatása, de ha ilyet raktál bele, akkor black screen, az újabb alaplapokon ilyen probléma már nem volt, de a fene akart csak emiatt új alaplapot venni, az ember a legolcsóbban és legegyszerűbben akarta megúszni a dolgot, úgyhogy belepattintotta a 7x100-as p3-mat, és indulhatott a buli.
-
válasz
KROK640 #122309 üzenetére
Na ezt bevésem a fejembe, mondjuk nem lesz nehéz elfelejteni.
És tényleg, mondjuk számomra az is meglepő, hogy 9600-ból volt TX verzió is, wtf.
Nekem szerintem nincs olyan memóriám ami ennyit menne, legalábbis nem tudtam letesztelni őket mert tuning orientált DDR1-es lapom nem igen volt.
Most hogy mondod az Athlon XP-t, szegényt azóta se röffentettem be (mondjuk még a kondik se lettek megfelelőre cserélve
).
-
válasz
KROK640 #122306 üzenetére
Na jó legalább ezt is tudom, akkor az ilyen jelölésű lapokat mostantól kerülöm.
Egyenlőre mindegy, ismerkedésre tökéletes lesz illetve remélhetőleg most jobban kitudom majd hajtani ezt a kitet (egy régebbi teszt alapján majdnem kihúzták 500MHz-ig, és ott csak egy 845GE-s lapot használtak
).
-
válasz
KROK640 #122286 üzenetére
Ez az SE "jelölés" amúgy mit jelképez, az alap kiadásnak (P4P8X) egy butitottabb verziója ? De szerintem maradok az ABit-nál, egyrészt soha nem volt ilyen lapom, másrészt a videókártya is ABit-os.
Memória foglalat egyébként most nem lényeg, a GEIL Ultra 2x256MB kitemet tervezem bele rakni szóval mindegy, hogy 2 vagy 4 ram slot van.
Meg még az se biztos, hogy ez végleges lesz szimplán csak furdal a kíváncsiság.
-
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #122254 üzenetére
Karriert megyek. Az ultimate carnage nem indul el, indítás után kapásból fagy, valószínűleg SSE2 kell neki.
Egyébként ma végre megzsíroztam a 3850 ventillátorát, mert érezhetően nem úgy forgott, ahogy kellett volna. Még soha nem volt megbontva az a venti, így kb 17 év után először látott zsírt
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #122188 üzenetére
Formulát. És ezekben az időkben a legtöbb játék be is érte négy szállal, legfeljebb örült a négy natív magnak. I7-el már bőven volt háttér folyamatokra is.
PS4 érában igen, de már Intel is eredetileg 6c/12T procival számolt 10nm-en 2017/18-ra az eredeti tervek szerint, továbbá segített is a programozásban néhány nagyobb játékstúdiónak. X58 vonalon 6 majd X79/X99 vonalon már ott volt a 8 és 10 magos csúcsproci ami alapja volt a fejlesztéseknek. -
arn
félisten
válasz
KROK640 #122182 üzenetére
Meg kell szimplan nezni a bencheket… annyira osszekatyvaltak az egeszet, hogy kovethetetlen. En pragmatikusan azt vennem napi hasznalatra, amelyik gyorsabb es kevesebbet fogyaszt, hatekonyabb. Nem is ertem azokat, akik a tipusjelolesek buvoleteben elnek, max a legujabb generacional van ertelme vakon kovetni.
-
zsid
senior tag
válasz
KROK640 #122143 üzenetére
Nekem akkor két opcióm volt, hogy a 6 magos i5-ről feljebb lépjek:
-6mag +HT(8700/K)
-8mag+HT(9900/K)
Utóbbi akkor - nyilván mert új volt, az intel akkori helyzete és ap iaci helyzet miatt - irreálisan drága volt ezért passzoltam. De ha megnézed amire reagáltam ott envagyok említi a 10900K-t, amiből jelenleg nincs 150 000Ft alatt egy darab sem hardveraprón. A 10900K a maga korában jó volt,de ma már? Egy Ryzen 7700 veri mindenben és az alaplappal együtt kerül annyiba, mint egy használt 10900K. Ha most akarnék fejleszteni mondjuk 10600K-ról mert kell az all-core powa akkor ilyen árak mellett el sem gondolkodnék azon, hogy csak processzort cseréljek.
Mindkét esetben olyan irreálisan magas ára van a csúcsprociknak, hogy nem éri meg bajlódni velük, mert annyiért jobbat kapsz. Napi használatban lévő gépnél szerintem semmi nem éri meg az ilyen felárat, főleg ha van alternatíva ( retró ritkaságnál nyilván más a helyzet).Nem azt mondom, hogy ezek az i9-ek rosszak hanem azt, hogy az áruk rossz.
Nálam nem volt annyira kínozva az 566-os Celeron. Ez a 82MHz-es FSB volt amit még érdemi Vcore emelés nélkül bírt, plusz fesszel nem akartam kínozni.
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #122083 üzenetére
en a Xeon-t vennem
gizdabb, hogy egy "Xeon" van a gepben nem egy íhét
tunnerolassal meg mar mit ernel?
nem az a +2-300MHz fog kihuzni a szarbol
amugy ez is olyan vicces, mint az X99 E5 v3/v4-knel is, hogy quadchannel DDR4-2133-s 4c8t E5-1630v4 3-4k-ba kerul
alaplappal egyutt nezve meg a 4GHz-s E5-1650v4 6c12t olcsobb lehet, mint egy desktop, csak dualchannel DDR3-s i7 -
-
válasz
KROK640 #122076 üzenetére
Egy szűrőkondi hiányzik az aljáról és rosszként vettem, semmi baja. Technológiám meg van hozzá hogy rakjak rá egyet de nincs szükség rá. Procikból nekem nem volt még olyan ami ne ment volna kondik nélkül. Volt régen 4790K-m is 4.5Ghz all core ment úgy hogy fele smd hiányzott az aljáról. Gondolom valami szabvány miatt kell. Régen sok xeont vettem így sérülten, mind ment. Volt nagy 3647-es is meg rengeteg 2011v1-v3 is.
Videókariból sokan javítanak így rosszként nem érdemes megvenni mert biztos hogy már javított és valószínűleg végleg döglött kártyát kapsz. Azokat csak ingyen.. volt régen dobozos 980ti ingyen szervízből aztán visszavéve eladtam valami 75eért. -
válasz
KROK640 #122012 üzenetére
Brutális, a felszínre érkező rövidhullámú REM- et is valszeg letitkolják. Tippre még gamma is lehet benne(0.04% kb, ez hosszabb napozás esetén ultragyors bőrrákot okozhat, és igen, még négerek esetén is).
De szimplán a rövid hullámokból szóródó kemény sugárzó infra az ellenfelem, a bőrömön mint amikor a tojás sül, feldudorodik, kipattogzik.
Egyszóval undorító a nyár, és egyre undorítóbb lesz, ahogy nő a klímafok, és hiába minden kísérlet, nem lehet megállítani a fokozódó CO2 terhelést...kérdés hogy mennyi időnk van a kipusztulásig. -
válasz
KROK640 #122006 üzenetére
A TH7-II is RD ramos, ugyhogy, abbol van 2GB.
Az ujsagokat viszont adom. Amig pl. az 576 kette nem valt, addig nem csak PC volt benne, hanem a konzolok is. Majd, mivel a Game Boy Color azutan jelent meg, hogy a kettevalas megtortent, nekem ez a szerkezet teljesen ki is maradt. Most viszont, igy utolag, tok jol eljatszogatom vele (pont tegnap erkezett meg az EZ-Flash Junior helyett, az Everdrive GB X7 flashkartyam hozza), de jobb lett volna, ha ezekkel talalkozok anno. Pl. a Game Boy Advance -rol is csak akkor ertesultem, amikor az ARM procis Palm PDA-kra volt belole emulator. a korabbi Motorola procis Palm PDA-ra, csak sima GameBoy emulator volt. (mondjuk, azzal, ott, akkor, szinten jol elszorakoztam).
A "csak kicsit" az elegge ovatos definicio
Egy Power PC G4-en bootolo rendzert, atmasolas utan, be tudtal bootolni egy Intel Core Duo procis Macen. Mivel mindegyik Macet at lehetett "rakni" Pendrive modba (ilyenkor radughattad egy masik gepre, es a masik gep egy gigantikus pendrivenak latta
), igy kabelen konnyu volt a koltozes, csak a megvaltozott particios tablaval es bootolassal kellett "bibelodni". Az Apple vilagaban a 32 bites PowerPC Mac OS-bol siman lett 32 bites Intel-es rendszer, majd 64 bites Inteles es vegul 64 bites ARM-os.
Nekem 97-98 korultol van digitalis fenykepezo, illetve valamikor 2002-2003 korul fenykepezos telefon is, azert talalok neha rengeteg regi-regi kepet. Bele kellene onteni ezeket is a Photosba, de lusta voltam rebdverakni oket, igy ebben csak kb 2003-2004-tol vannak meg keresheto/indexelt/adatbazisba szervezett formaban a kepek.
-
válasz
KROK640 #122007 üzenetére
Igen, valszeg ő elszegényedés nélkül vette az akadályt 2008 körül is.
Nekem sokadikán már csak Teszkós-parizerre tellett.
Hát azért kitartó voltam, osztályvezetői státusz után munkanélküli, aztán nagynehezen felvettek segédmunkásnak, majd sok évi bizonyítás után lettem minőségellenőr, melyből elviharzottam hirtelen nyuggerbe - mondtam már előtte is hogy 4 év megszerzett kedvezményem van, de vagy nem hitték el, vagy elhitték, de azt mondták hogy az urbanlegend, ha leadom a kérelmet, úgysem fogadják el....naszóval elfogadták, az ügyintéző is mondta, ez jár, egyértelmű a mai paragrafusok alapján. -
válasz
KROK640 #121985 üzenetére
Semmi kozuk nem volt az informatikahoz.
Kb. ezt a platformot talaltam egyedul kenyelmesen hasznalhatonak es jol mukodonek (elotte Linuxoztam, mert a Windowst nem szerettem, tul sok gond volt vele, tul sokszor kellett javitgatni, en meg mindig megjavitottam minthogy ujra kelljen telepiteni, mert az ujratelepites halalos. ***). 2006 elejetol (az elso Intel alapu iMac megjelensetol) vagyok fullosan Apple hasznalo, elotte, csak hebe-hoba, tobbedleges gep volt a Mac. Kezdetben csak asztali, majd asztali+mobil, vegul, mostanra mar csak mobilgep, de asztalnal kulso monitorral hasznalva, kvazi desktopkent (most is 1 kabel fut a gephez, az tolti, es azon jon le minden, majd megy ra minden eszkozre, tobbek kozott 2db monitorra is). Az utolso PC, amirol iMacre valtottam es veglegesen raleptem az Apple utra, az egy Abit TH7-II-RAID, 2 GB RAM tarsasagaban, egy ritka SL74Q Pentium 4 procival (3.0 GHz de 400 MHz FSB!) es egy Fx5900XT-vel (****). Mivel a szulok elkezdek megkapni az en levetett konfigjaimat, igy nekik is fennmaradt az utolso konfigjuk abban egy EPoX EP-3VSA2 volt es egy Pentium 3, talan 800 MHz, es 512 RAM plussz, ugye az irodai gepek elengedhetetlen videokartyaja a TNT2-M64 :D. Ezt a gepet rettento sokaig hasznaltak szerintem 2010-2012, valamikor jart benne 1 GB RAM is de ezek az 512-es PC133 stickek nincsenek mar meg. Mivel ez a gep csak szamlazasra es Skyepra meg Word/Excel doksik irasara volt hasznalva, igy a cseret is az okozta, hogy a Skypebol jott olyan update, ami megkovetelte az SSE2-t... Igy a gepnek mennie kellett, ekkor kaptak meg az en 2006-os iMacemet, majd jottek a kesobbi iMacjaim. Amikor pedig nem volt mar tobb "levetett" iMac, mert notebookra valtottam, akkor oda is kerult egy uj, ARM-os iMac.***: A jelenlegi ARM processzoros Macemen olyan rendszer van, ami soha nem lett ujratelepitve, mindig csak atmasolva a regi geprol, es mindig csak frissitve. Eredetileg PowerPC-n telepedett, majd latott 32 bites Intel CPU-t, vegul 64 bites Intel CPU-kat, majd most 64 bites ARM processzort. A valtasok kulcsa az volt, hogy ugy vannak/voltak gepeim, hogy az egyik gepnel az indulo rendszer, az mindig egy olyan rendszer, ami az azt megelozo gepen szinten tamogatott volt.
****: Ezek a cuccok most is megvannak. Az EPoX lapba lottem ebayrol egy P3-1400S -t, arra epitettem fel a hasznalos retro gepet, amibe belekerult a regi GUS Max-em, a regi Voodoo-k (eredetileg Diamond SLI volt, de az idok folyaman valahogy kicserelodtek a kartyak, valakivel itt hardwareaprorol csereltem el az egyik nem Diamond V2-t egy Diamond V2-re, hogy ujra "tiszta" SLI legyen), belekerult az Fx5900XT es a Live! 5.1 is. Hiaba, van a Live!-hoz LiveDrive-om, de ahogyan 28 eve, ugy most sem tudom, hogy miert kene azt barmibe is beletennem :D Ebben a gepben van a 20 eves PATA-s ZIP driveom is. A TH7-II-RAID-be lottem itt prohardveren egy 3650-et, majd validaltam azt a teoriat, hogy nem kellett volna a filmnezos gepet rogton lecserelni az 1080p mkv-khoz (ez volt a mediacenter), eleg lett volna a GPU-t cserleni :D. De nembaj, akkor ossze lett rakva mediacenternek egy Core2 (2010 elejen jarunk kb) es egy Radeon 5770, amivel jol ment az 1080p mkv a projektoron. Majd persze rogton kiderult, hogy a gepcsere kellett, mert elkezdtem a 3D blurayeket HalfSBS/HalfOU helyett FullSBS-re kodolni es kiderult, hogy az 5770 nem tudja dekodolni a videokat HW-bol, ha kb 3500 pixelnel szelesebbek vagy kb 2000 pixxelnel magasabbak (a 3D video igy pedig 3840x1080 vagy 1920x2160 lett ugye) :D... Tehat CPU-bol kell megoldani. A C2D keves lett, igy rogton belekerult egy 2.8-3.0 GHz koruli C2Q, ezzel az esetek 95%-ban framderop nelkul ment a dekodolas, de neha elfogyott az ero, igy belekerult a gepbe egy ebayrol lott 3.33GHz-s 771-es Xeon (ami most is benne van, a szekreny tetejere felhanyt alaplapban). Ezzel mar lehetett rendben mozizni a dupla projektoros, passziv polarizalt 3D-vel es persze, ugyonugy 3D-ben jatszain is. Es igy tovabb, tehat van PC most is itthon, mert a filmnezos gepben ma egy i7-5775C van, 32 GB memoriaval es egy Rx480-nal, de szerintem, iden nem volt meg bekapcsolva. Meg van itthon az epitett NAS, az is PC (csakhat ugye Linux), meg vegulis a szerverteremben van egy 2U szerver, az is PC, csakhat ugye, szerver :D.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121972 üzenetére
nem volt szerencsés választás részéről egy ilyen gyenge gput választani, mert így a cpu limitek nem igazán jönnek ki. de szinte az összes barton vs normál athlonxp reviewben ilyen szintű gput használnak valamiért. lehet, hogy épp nem volt kéznél erősebb hardvere a teszternek.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #121963 üzenetére
P5WD2-Premium lapom volt amikor megjelent a C2D. A guta megütött, hogy a 5x ezres alaplaon a VRM miatt nem elég egy bios frissítés hozzá.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121949 üzenetére
Nézegettem folyamatosan az S939-es X2-ket, amíg azon a platformon voltam, de nagyon drágák voltak a platform értékéhez képest. Meg az AM2-es párjukhoz képest is...
2009. őszére már én is váltottam 2 magra, Athlon II X2 250 lett mindenképp AM3 lappal és DDR3-mal, hogy később fejleszthető legyen. Ez volt az első és egyben utolsó olyan gépem, ami frissen kijött platform volt, a proci júniusban jött ki, az alaplapot augusztusban jelentette be az MSI.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121926 üzenetére
Korábban ha hazamentem, 1-2(-3-4) hétre, otthonról hoztam ki cuccokat. Most már van, amit innen viszek, mert olcsóbb, mint Magyarországon. Ja, és Franciaország, főleg a Region Parisienne* drágább, mint Ausztria, úgyhogy el tudom képzelni, milyen sokk neked, amikor hazamész, és először mész boltba...
Tavaly tavasszal voltunk kicsit Bretagne-ban, az egyik kisvárosban, ahol 2 éjszakát voltunk elmentünk boltba. A 8 leggyakoribb nagy közértláncból a 3. legdrágább volt ott, nem volt választásunk. Hát olcsóbb volt, mint Párizs környákén a legolcsóbb...
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121938 üzenetére
Konkrétumokat nem írok le nyilvánosan, de már kb 20 éve kb ugyanazokkal dolgokkal foglalkozom, és pontosan ugyanúgy csinálok szinte mindent.
Akárhányszor le akartak váltani bármelyik dologgal kapcsolatban, mindig valami nagypofájú aszpergerszindrómás vásári mutatványozó volt, aki kb javíthatatlan katasztrófát hagyott maga után, több tízmilliós károkat okozva.
Hamarosan mégtöbb munkám lesz, mert mostantól majd az AI-s zsonglőrködők után kell majd összetakarítani a szart.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121932 üzenetére
Nekem fordítva van.
Aki azt magyarázta, hogy jön az AI, és majd nem lesz rám többé szükség, mert nem kellenek majd többé programozók / informatikusok, meg hasonló csodák... na őt már kirúgták, nekem meg azóta kb 2x annyi munkám lett, ki se látok belőle.
Na de ugye miért? Mert az AI tényleg kivált dolgokat. De nem a programozást, hanem pl megcsinál egy dizájnos interaktív görgethető honlapot szkriptekkel együtt. Vagy megcsinál egy logót. A legalacsonyabb hozzáadott értékű munkákat vitte el.
Meg ismerősöknek is az ilyen "gyere át és állítsd be a nyomtatót" szintű 15 perces munkákért, amikért akár csak 6-7 éve max egy ezrest tudtam elkérni, is fizetik az 5 ezrest ma már, mint a katonatiszt.
-
válasz
KROK640 #121919 üzenetére
Azert, ennyire ne gorbitsd a valosagot. Az elmult 10-15 ev alatt, a fizetesek boven nottek egy nullaval, ehhez hozzajott, hogy az elozo evtized nagy reszeben rendkivul alacsony inflacio volt, kb a kovidig mindenkinek ugy emelkedett az eletszinvonala, mint a raketa. Eleg megnezni a varosokat, nyugati mercevel is merheto kajadak, reggelizohelyek nyiltak, ezekben rendszeresen nagy forgalom volt.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #121909 üzenetére
ez a HD3850 abszolut nem volt draga akkoriban a korabbi arak mellett, mert felette csak 3870 volt, amibol még volt AGP-s is
inflacioval korrigalva a 2002-ban 70k-s GF2Ti-64MB 2008-ban ~100k-ba kerult volna legalabb
ezek meg a 40k-nal is le voltak ajulva
megis mennyit gondoltak volna egy top kartyara, 20k-t...?
ma is sokkal olcsobb egyebkent osszerakni egy "jo" gepet igazabol mint az volt 15-20 eve, mert magasabb keresetek vannak
emlexem anno 1995-ben, kb egy evig sporoltuk ossze a 220k-t a Pentium75-s gepre, es akkor egy 30-40k-s havi kereset jonak szamitott -
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #121873 üzenetére
20% orajelkulonbseg evek tavlataban lofityula… egyreszt nem is skalazodott linearisan, de ha ugy is skalazodik ami az egyiken lassu, a masikon is. 20 vs 24 40 vs 48 fpsrol beszelunk. Ez inkabb a benchmarkoknak szolt, nem annak hogy nagyon erezheto vagy lathato lett volna.
-
-
Pikari
veterán
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #121882 üzenetére
az mar akkoriban nem szamitott draganak
egy Radeon9700 vagy 9800 amikor megjelent sulyos evekkel korabban siman 1.5x ennyi volt, pedig akkor az penz tobbet ert
GF4Ti4200-64MB kerult 30-40k-ba gyartotol fuggoen 2002 vegen 2003 elejen
azokat rakosgattam az FSB tunnerolt Duron 650-700-k melle az ECS K7S5A-kba
azon sem estek ketsegbe akkor sem ezen -
válasz
KROK640 #121877 üzenetére
Később, ha mégis igényem ingerülne rá, belemehet egy RTX, mikor már úgy dobálják az ember után.
A milyen alkatrészhez mi illik, mi nem, az engem nem szokott izgatni, ha felidézed a blogjaim/postjaim.
Amúgy a GTX1650 később jelent meg, mint az X299. 128bites áramtermelő kártya, 2GHz fölé boostol, a 2009- es kedvenc, a SSamHD ultrára detektálja.
GTX1060 kicsivel erősebb, azt a Zen2- be tettem, az általános felhasználásra, meg az említett game igényre, az már nekem szinte luxus -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121876 üzenetére
Végülis ha úgy nézzük, akkor az agps 3850 is a válság terméke. Ha akkor nem jön a világgazdasági válság, valószínűleg senkinek eszébe se jutott volna 2009 körül agp-s gépet vonszolni maga után. Mindenki vett volna magának egy pci-e alapú alaplapot.
Ezzel így lehetett a szarnak adni egy pofont, és felültetni a körhintára, mégegy körre.
-
válasz
KROK640 #121846 üzenetére
Valóban, de a felhasználási igényeimnek megfelel a 1650. Film, középrégi gamek, zenére meg még a régebbi gép is jó, rendes hangkártyával vagy DAC- al.
Általános felhasználásra a konfig alulhajtva is perfekt, a gyors Win8.1 kipróbálás(ez volt a rádugott SSD- n) után Win11- re lesz frissítve.
Az erő 1-2 magon kell Win98/7900GTX - ez megy bele retróra, és itt mindkét videókártya megkapja az őt megillető x16 PCIe sávot. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121873 üzenetére
Nem hiszem, hogy számított ebben a korszakban már, hogy mennyire tudtad húzni az athlonxpt.
Nekem volt pár éve egy (több) 2200 mhz-re húzott Barton, gyárilag valami 1800 mhz körüli órajelen futott, és az 1800 és 2200 mhz közötti különbség a játékokban mérhetetlen volt. A kétszer akkora cache a régebbi athlon xp-khez képest hozott kb 15-20%-os sebességnövekedést nagyobb órajelek mellett, de ez épphogy csak arra jó egy nagyon jó, AGP 8x-os alaplapban járatva, hogy a fent említett crysist mediumon 22 fpsről kb 25 fps fölé tolja (egyébként nem csak az fps a baj ott, hanem hogy mediumon nagy akadásokat produkál).
Nekem egyébként 2004-től 2013ig athlonxp volt. De olyan 2009 környékén leálltam a játszadozással, mert nem tetszettek az akkori játékok, úgyhogy nem is fejlesztettem a gépet ilyen irányba.
De ha fejlesztettem volna, akkor se lett volna pénzem egy teljesen új gépre, úgyhogy a 3850 agp ment volna bele. Egyébként kacérkodtam a gondolattal 2010 környékén, hogy Athlon64-re álljak át, de egyszerűen nem találtam olcsón sehol sem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #121872 üzenetére
Most eljátszottam a gondolattal, hogy mi lett volna ha ... Mondjuk csak 2200-2400+ -ig tudom húzni a CPUmat? Meg nem vagyok benne ebben a tuningosdiban sem? Valószínűleg még hamarabb elfogyott volna, az Athlon XP, 2007-2008 körül már nagyon erősen fejlesztenem kellett volna. Bár pont akkoriban volt egy időszak mikor kevésbé érdekelt a gép, de ha mégis érdekel annyira, akkor 2007-ben még lett volna esélyem egy használt kisebb C2D-re. És miért arra? Mert akkor az AMDért sem rajongtam volna annyira, illetve sokkal hamarabb lettünk volna ahhoz, hogy jöjjön a 9500-as Phenom, így egyértelműen a C2D nyert volna. Szinte biztos, hogy az E4000-es sorozatból lett volna valami újan, esetleg az első E6300/6400-ból használtan.
2008-ban hasonló lett volna a helyzet.
A VGA pedig 6600GT/7300GT/7600GT lett volna PCI-E változatban, szerintem az is használtan, vagy a szuper olcsósítva (2007-ben még megvolt a nagykeres kapcsolatom).
Valószínűleg (mivel elég lett volna csak CPU-t cserélni) ez 2009 végefelé, vagy 2010 első felében C2Q-ra cserélődött volna, és szerintem kb ugyanúgy 2014 januárjában lett volna 4th gen I3 ...
Érdekes így végig gondolni, hogy akkor mennyivel másabb lett volna. -
-
-
zsid
senior tag
válasz
KROK640 #121744 üzenetére
" iszonyú mennyiségű e-hulladéktól mentjük meg a bolygót, mert amíg ezek a gépek kiszolgálják a használóikat, és nem romlanak el, addig miért ne mehetnének"
Az elektronikai hulladékot újrahasznosítják. A régi hardver egyik árnyoldala ami lehet hogy nagyobb probléma mint a hulladék, az a fogyasztás. Régen egy 5 ágú menyezeti csillár 300Wattról indult, ma már 300Wattból egy két szintes családi házat be tudsz világítani. Egy modern 15Wattos U-s Ryzen 7 egy laptopban nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, mint 10 éve egy HEDT proci. Egy étlagfelhasználó napi igényeit kényelmesen és jobban kielégíti egy 15Wattos proci, mint egy 65-95Wattos Sandy Bridge ( főleg ha olyan extrák is kellenek, mint AV1 enkódolás ). Ha csak napi 1 órával számolsz az 50Wh/user és ha felszorzod egy tetszólegesen nagy számmal akkor sírva fakadsz. 100millió felhasználó esetén ez 5GWh naponta, évente 1250-1500GWh. Ha jól számoltam ez 32-szer annyi, mint Magyarország teljes éves villamosenergiafogyasztása. És ez csak 100 millió ember a 8 milliárdból.Egyik oldalon ott van az, hogy ne termeljünk hulladékot, míg a másikon az energiaigény.
-
-
válasz
KROK640 #121709 üzenetére
A kiterjesztett tamogatas az vagy 2-3 eve vegetert (vasarlastol szamitott 5 ev). Ezek oreg gepek mar, a konyv szerinti ertekuk is 0. Megkockaztatom, hogy akar uzleti kockazatot is jelentettek amiatt, hogy ha meghal benne barmi, akkor papiron nincs kihez fordulni vagy kit okolni. Illetve, ha lejar az OS tamogatasa, akkor a hasznalt szoftver vendorja szet fogja tenni a kezet, hogy nem tamogatott rendszeren futtatjuk a szoftveret, barmilyen furcsa anomalia van, o azzal nem foglalkozik.
-
válasz
KROK640 #121705 üzenetére
Köszi a tippeket.
Jelenleg ennél a platformnál még a legkisebb információt is elfogadom annyira új nekem az egész. Az oc-t egyenlőre nem biztos hogy erőltetni fogom, jelenleg nincs olyan tápom amin az 5V-os ág lenne az erősebb (max 18A-t tud).
Na majd talán egyszer, de azért köszi.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #121684 üzenetére
Engem nem a bovithetoseg erdekel… az regen is megvolt naluk, hanem az apple silicone szeru felepites. Soc eros gpuval es unified rammal. 128g gyors rammal is rendelheted, gpuval ez eleg elerhetetlen, sokkal gyorsabb lesz ai modelleknel. Amellett hatekony, nem gigawattokban gondolkodnak. Mongy egy xbox szeru hazban lenne a legjobb.
Az nv is keszul hasonlo, de armos megoldassal.
-
válasz
KROK640 #121679 üzenetére
Én is csak futólag láttam a neten korábban. Nem is gondoltam hogy emellett döntök majd. Erős VRM, 2x8pin CPU táp. Asus TUF/ROG is lehetett volna, de nemtom azokban lehet-e egyenként engedélyezni/tiltani a PCIe slotokat.
Valamint ennyi pénzért ezt nem lehetett kihagyni.
Az egymagos teljesítmény elég nagy, legalábbis az online tesztek szerint.
Összerakom, belövöm egy szolidabb használós setre, majd belépőnek mehet egy kis memteszt. -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #121639 üzenetére
Nekem 4gb a mobiladat, amit leszívott a retró rádio webes streamje 5x2 óra futás alatt.
Viszont a sony mw600 bluetooth headsettemben hopp, ott az fm rádió.
Adatot sem eszik, ingyen is van.A másik halálom az új külön agybadugós fülesek.
A sonymra olyan fülest dugok, amilyet akarok. -
válasz
A korlatlan mobilnet arra jo peldaul, mert akkor sehol sem kell ketes eredetu/sebessegu/limitalasu/korlatozasu Wi-Fi -t vadaszni. Pl. nezhetsz-e az adott halozaton Youtubeot? Milyen a sebessege? Ha eppen synceli felfele a telod az elobb felvett 4k videot, akkor azt szabad? Nem lassu az upload? A korlatlan mobilnettel ezeken sem kell gondolkodni es mikozben robogsz haza a vonaton, a telefonod mar tolja fel a backupot a felhobe 5G-vel/4G-vel. Igy ha beleejted egy toba, akkor nagy ugy, kozel realtime backup van a keszulekrol, bemesz es veszel egy masikat (megtortent eset), mert ugysem a telefon az ertekes, hanem a potolhatatlan cuccaid amik rajta vannak. Plussz en 10-12 eve szorakoztam azzal, hogy volt nalam egy ARM SBC, amibe bele volt dugva egy 3G modem es egy WiFi stick, free wifit szort, en meg minden HTTP-POST-ot lenaploztam, amit a Wi-Fi-re szomjas tudatlan emberek elkuldtek. Nyilvan, a https:// miatt ez ma mar nem megy, de nyilvan nem akarom, hogy koztem es az ISP kozott legyen barmilyen mas kozvetito fel, plane nem akarok olyan felet, akivel nincs szerzodes, amire mind a ketten tudunk hivatkozni.
Nekem nincs autom, nem szerepel sem a kozeli, sem a tavoli tervekben, hogy legyen. Cserebe elvezem a nagyvaros okozta lehetosegek szeles tarhazat. Az IKEA-tol kezdve, az elelmiszer boltokon at, mindenhonnan kerhetek kiszallitast, ha nincs kedvem tomegkozelekedni, akkor barmikor igenybe tudok venni valamilyen taxi szeru szolgaltatast.
Ugy gondolom egyebkent, hogy az ertelmes dolgok definicioja elegge tag, mert ez mindenki szamara mast es mast jelent. Peldaul ertelmes dolog-e Aliexpressrol tobb darab 16 es 32 megabites flash IC-t rendelni, hogy a japanbol rendelt Game Boy Color cartdrigekrol leszedjem a gyari ROM IC-t, majd egy nyakgyartoval legyartatott interposer boarddal osszerakva irhato cartdrigeot csinaljak belole? Amihez ausztraliabol erkezik a cartdrige iro/olvaso? Szerintem ertelmes, mert most pont ezzel akarok szorakozni. Igy ki fogom tudni probalni az osszes olyan jatekot, amiben accelerometer van (2db) es az osszes olyat, amiben rezgomotor van (vagy 15-20 darab max).
-
válasz
AlkeszNevelde
, menő, én csak reggel szolidan kávé, viszki, szivar, ebéd után meg egy pohár vörösbor kötelező, felírta a doki, bár ingyenes közgyógy receptet nem adott hozzá
Itthon elég a 250/70 optika, minek kéne több...
Utálok utazni, úgyhogy...a nagy/és vagy korlátlan mobilnet szimpla pazarlás lenne. Amíg melóztam, addig sem kellett, melóhelyen ingyenes wifi, a céges buszjáraton szintén. -
Ranagol_5
őstag
válasz
KROK640 #121628 üzenetére
De azt ugye azért tudod, hogy a torrenten beszerzett artist just-os filmek letöltése meg lopás? Nem mintha én nem élnék vele, de azért csak arra támaszkodni és azzal érvelni elég meredek. Illetve laknál németeknél, ott nem is lehet torrentezni, mert az isp-n keresztül azonnal megbüntetnek.
Az hogy itt a balkánonk még "szabadság" van ebből a szempontból, nem azt jelenti, hogy később nem fog változni, és akkor mit csinálsz? Cseszheted a torrentedet.
Félre értettél egyébként, mert a jellyfinn nekem arra lesz, hogy régebbi újranézős filmet, sorozatok legyenek rajta, meg ha a család meg akar nézni valamit, akkor csak kiválasztja és a rendszer a többit megoldja.
Ahogy az előttem szóló, így én sem követem a filmeket, sem a sorozatokat és baromira kényelmes hogy felmegyek és van ajánló. TV-t nem nézek, de az érvrendszered alapján akkor az az előfizetés sem ér semmit, mert nem a tiéd és nem nézheted újra amit leadtak benne, hiába van kábeltv 50 éve.
Ráadásul asszony sem követ semmilyen blogot vagy fórumot, mint pl az ázsiaékkövei, meg hasonlók. Neki a netflix kidobja az érdeklődési köre alapján a koreai/ázsiai sorozatokat és bele-bele nézeget, ami tetszik azt meg megnézi. Ráadásul rengeteg a saját gyártásu kontent a netflixen, és azok ott fognak maradni amíg létezik a netflix.
Új hozzászólás Aktív témák
- Poco F7
- Linux kezdőknek
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Napelem
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3438, 94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3315, 90% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3249
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest