Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640
üzenetére
4. gen asztali gépekbe nem is tudom mennyi a max RAM mennyiség. Most megnéztem az E5-2640v3- at, amellett 768GB, na gondoltam hogy akkor az i9 7900X már TB- nál járhat, de nem, csak 128GB
, gondolom mert ez asztali cucc, a Xeon pedig szerver.
Cseréltem Micron e-die 2933- as ECC REG darabokra az asztalikat a Xeonban, el vagyok varázsolva a feelingben, baromira mennek, freki persze ezen proci mellett nem játszik, de az időzítések látványosak.
Valamint összességében a főelemek mindegyike szerver már. Fene gondolta volna 2014- ben, hogy '25- ben lesz egy profi szintű HEDT szerver cuccom
, bár a fejlődés híve vagyok, de akkoriban súlyos Xezer dollár lett volna, +ott volt az akkori mélyszegénység, melyről már néha beszéltünk. Kevés híja volt, hogy hozzam a hajléktalan szintet, de átvészeltem. -
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ez a Prescott, melyet gyakran említettem, valamint leflexeltem vele minden kategóriában a Voodoo2 világcsúcsot, fennt vannak HWBot- on. Összerakott gép, a gyári dobozában pihent egy darabig, most előszedtem a házi P4 versenyhez.
600- as sem megy mindíg 600- on, majd kiderül. Most előkerestem, bár valszeg RAM- ot visszaosztva sem fog annyit bírni a proci, hogy elérje a RAM a 600- at, legalábbis léggel. Ott már valami 4.4GHz magassága lenne. Mindegy, azért praktikus lehet hogy a RAM túlhajtásra kevésbé kell figyelni. -
válasz
KROK640
üzenetére
Nyugi nálam se jobb a helyzet, nekem eddig csak mezei Kingston 2x256MB-tal sikerült elérnem az 500MHz-et, se Geil ultra-val se a G.SKILL-lel nem sikerült (mondjuk rendes tuning lapban nem próbáltam őket).

Ezektől mit érdemes várni ? Sima Samsung TCCC memóriák 516 és 519 számozással.

-
3shae
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Én tegnap véglegesítettem a félretró gépemet (1150 csúcs) Nagyon szeretem, és bitang mód tetszik. Kikerült az MSI lap, és vga belőle, csak Gigabyte motyók vannak a gépben.
Úgymint;
Z97X - SLI
970 Windforce 4GB
P450B
Corsair ramok 2x8GB
i7 4790K
Corsair háziko
Van itthon egy bontatlan Gigabyte wifi kártya, lehet belerakom még azt is. -
-
válasz
KROK640
üzenetére
De, Omores már megoldotta a legmodernebb Zenre is a retrót, nézz utána YT- on.
Pont ez egy igen-qvára lényeges szempont a mai retróban, hogy a modern gépek is alkalmasak akár XT '84- es programok futtatására is.
Megírták az UEFI-Legacy fordítót is már, mely az oprendszer előtt töltődik be, és a legmodernebb AMD-Intel konfigot is retróvá varázsolja.
Szóval ma is érdekel ez bennünket, pld akinek nincs 46 retró gépe, mint nekem, és nem is férne el, mert mondjuk panelben lakik, szóval ő is a modern gépével is simán retrózhat ma már, egyszerű is, nem kell veszélyes install, akár egy pendrive boottal megoldható...natívan természetesen... -
válasz
KROK640
üzenetére
Egy D805-ös procim nekem is, de hogy mikor szereztem illetve hogy használtam-e jó kérdés, napokban megnézem majd valamelyik lapban megy-e.
Q6600-at használtam valami 8 éve biztos, emlékszek még YT-n néztem hozzá a BSEL modot amivel 3GHz-en ment. Most is van egy belőle de ez már nem az amit akkor használtam.
-
3shae
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Hihetetlen milyen legendák születtek akkoriban, az AMD tényleg sehol nem volt

Egyik jött a másik után;D805
C2D E6300 (az árát nagyon figyelembe véve, ezért nem a 6400-at írtam)
C2 Q6600
E8400A teljesség igénye nélkül

Egyébként azt én is durvának tartottam, és némi aggodalom volt bennem, hogy alacsony órajelen jobban teljesít (sokkal sokkal sokkal) mint az egekben járatott p4 és PD
-
3shae
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Emlékszem milyen nyálcsorgatva, de örömmel olvastam itt a fórumot, a jobbnál jobb tuning eredményeket elérő fórumtársak tapasztalatait.
Én kimaradtam ebből a jóból, a P4 630-at már egy C2D E6400 váltotta 2008 őszén (a hozzá való lap már 2008 márciusában megvolt, egy Abit FPIN9 SLI )
Persze akkor meg már egy Q6600-át szerettem volna
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Én is így voltam, aztán sose lett. Előbb a 3850, majd az 5770 nem kapott végül párt maga mellé.
Mindegyiknél kellett volna lapot is cseréljek, de platformváltásokkor inkább az egyre kisebb méret vonzott, így nálam előbb lekerült napirendről, mint a gyártóknál.Retro téren természetesen vonz a dolog továbbra is, nagyon szeretnék micro-ATX X58-as lapot, és hozzá 2 azonos vga-t, valamint a Mac prohoz is szeretnék még egy 5770-et és egy tápkábelt hozzá. Az OS X ugyan nem tudja őket CF-ben hajtani, más módon mégis ki tudja használni a 2 kartyát, hiszen gyárilag is szerelték így. Másrészt pedig lehet rá Win 7-et tenni, amivel megy a CF is, úgy tudom.

-
válasz
KROK640
üzenetére
Nem-nem, beiktattam az aktívan használtak közé, a lezárást úgy értem hogy feltettem a két oldallapot. Főleg DOS/XP/Linux, de rajta van a 11 is, be is van kötve.
A használós RyZent majd ki kell emelnem, alapos portalanításra, addig az X299- ről leszek 11 vagy Linux alól. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Szerintem a gyártóknak se volt kedve ahhoz, hogy a felhasználók fele vegyen csak új modellt, a másik fele az első felétől megvegye a használt előző generációst, és bepattintsa a meglevő mellé.
Akkor nyilván nem tudták máshogy megoldani, és hát a processzorokban ugye volt tartalék. -
-
válasz
KROK640
üzenetére
Sejtettem, ezért is idéztem ami lényeges.

Logikusnak tűnik, de a méretek inkább a chipek méretéből adódnak.
Létezik 256k/1M/4M x 4 bit chip, ezeket párosával használják, hogy meglegyen a 8 bit
+ van rajta még egy 256k/1M/4M x 1 bit paritásnak is.
Előfordul 9 db 1 bites IC is megoldásként.
2 MB-hoz 4 db IC-re lenne szükség + paritás bitek, de erre még nem láttam példát,
nem találkoztam 512kB, 2MB vagy 8MB-os 30 pines sim modullal sem. -
-
válasz
KROK640
üzenetére
Majdnem, írtam is a cikkben:
Átnéztem a memória modulokat és kiderült, hogy valóban van közte 2 db 4 MB-os, de akkor miért csak 12 MB-ot lát? Kicseréltem a 2 db 4 MB-os modult 1 MB-osra és láss csodát 8 MB lett, szóval mind jó és csak BIOS limit van.
Nem láttam még 2 MB-os modult amúgy.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Valóban, meg is állapodtam a felével, vagyis 8 MB-al.
Az a 2 modul pont az elődjéből, Samsung Deskmaster 386s/20n gépből lett átmentve,
ez a gép lesz az utódja, majd készítek képeket ha kész lesz, egyelőre tesztpadon ment. -
válasz
KROK640
üzenetére
38. 2005-ben érettségiztem és kezdtem a Műegyetemet.
A nagyszüleim támogattak, amennyire tudtak, meg kellett mellé diákmunkázni is.
Harmadévben ismertem meg a mostani feleségemet, 2008 nyarán nyitottunk egy pubot, ami 1 évet élt (a tulaj akitől béreltük szemet vetett rá) nem nagyon koncentráltam a sulira. Néha bementem, zh-kat megírtam, próbáltam vizsgázni, nem nagyon ment, passzívon is voltam már nem tudom mikor pontosan. Összesen 90 kreditem lett meg ott, amit 60-ba tudtam akkreditáltatni.
2008 februárban beadtam a Kandóra amit 2009 szeptemberben kezdtem, de minden első féléves tárgyam megvolt akkreditáció révén, így passzívval kezdtem, addig elmentem raktárosnak. 2009-től árvaságit is kaptam apám után, akit alig ismertem. Amíg egyetemre jártam hol a feleségem dolgozott, hol diákmunkáztam. A Kandót egyenesben el tudtam végezni, más volt ott a szemlélet, mint a BME-n na és a hozzáállásom is, sokkal felnőttebb voltam már akkor. 2012 nyáron kezdtem szakmai gyakorlaton, 2013 februárban még épp 25 évesen diplomáztam le, utolsó félévben szakdogával és szakmai gyakorlattal együtt 63 kreditet teljesítettem, de nem akartam még egy félévig elhúzni. Gyakorlatilag 5-kor keltem, buszozás Pestre, gyakorlat, amikor lehetett ott is tanultam, munka, délután és pénteken órák, ZH-k, szakdoga írás, projektmunka, tanulás, volt hogy hajnal 2-ig. -
válasz
KROK640
üzenetére
Szerintem én fiatalabb vagyok nálad, 40 alatt. Hát ahogy írtad te már a kétezres évek legelején is dolgoztál, én akkor még érettségiztem, egyetemre jártam. Sajnos nem akart menni gimis háttérrel a műegyetem, szakmai tárgyakból bukdácsoltam, 4 (!!!) év után untam meg és átmentem a Kandóra. Hamarabb kellett volna. 7 évembe telt a Bsc

2013 óta van bejelentett rendes állásom (2006-ban volt 2 hónapig előtte), előtte diákmunkát toltam elég sokat, de az nem számít bele az évekbe. -
envagyok
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Van erröl a minimum nyugdíjról infó?
Hogy melyik országban hány év után hány százalék jár?
Legjobban Ausztria és Szlovákia érdekel, mert az van a legközelebb, de Németország is szóba jöhet, és érdekes még Olasz, Spanyol.
Igazából kb 1 évem van eddig, és 50 évesen már nincs sok időm.
Itthon is ha jól tudom, lehet éveket "vásárolni", nem tudom kint hogy megy ez. -
válasz
KROK640
üzenetére
No, az is jó, lényeg hogy gyarapodjon a nyugger jogosultsági idő és jövedelem.
Az esőt annyira nem kedvelem én sem(bár kellett ez is a földeknek most), mármint járkáláskor, otthon lébecolva nem gond.
A borús időt igen, olyankor jobb a hangulatom is. A kedvenc : amikor télen nem ropog, hanem csikorog a hó a talpam alatt(a mínusz 8 fok alatti hőmérséklet), de ilyen már ritkán van. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
A tb miatt lenne amúgy extra szar, ha osztrák bejelentésen lennél. Minden alkalommal fel kellene függesztetned a magyart, amikor kimész, majd újraaktiválni, ha vissza. Ettől függetlenül elég undorító gyakorlat.
A 3 helyről nyugdíjra nem vennék mérget, legalábbis eu-n belül. Tudtommal abban az országban kell kezdeményezni a nyugdíjba vonulást, amelyikben akkor éppen életvitelszerűen tartózkodsz, és annak az országnak a szabályai (életkor, nyugdíj számításának módja) vonatkozik rád. Eu-n kívüli országokkal működhet, hacsak nincs az adott országnak Magyarországgal (ha ott megy majd nyugdíjba a cimborád) kétoldalú megállapodása a témában.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ez mégis milyen munka, hogy így jössz-mész?
Amúgy a több országbók nyugdíj valóban játszhat. Pl Magyarországon 15 évvel már van 43%-od, míg 40 évvel is csak 80, és 43 év kell a 15 év után járó 43% duplájához.
Ha ez más országban is így van össze lehet szedni 3 országbó 45 év munkaviszonnyal 129%-ot
A németeknél úgy tudom 5, a franciáknál 10 évtől van valamilyen résznyugdíj. -
válasz
KROK640
üzenetére
Magyar vagy Osztrák bejelentett esetleg játszhat
, utóbbihoz gőzöm nincs, csak tippelgetek. A két országban a legális bejelentett jövedelem után, úgy tudom X év után, mindkét ország nyugdíjat folyósít...mely egy számlára utalva összeadódik.Mikor kelek, mikor pihenek, alszom stb : sokat éjszakáztam vagy 20 éven át : nekem a reggel a 12:00 dél, a napközbeni időszak az éjszaka. Amúgyis utálom a nappalt, főleg nyáron, napallergia, kiütések, borzasztó a természetes fény, csak a műfényt kedvelem, abból is a modern LEDet főleg. Már begyógyultak az idei kiütéseim a nap miatt, pedig nyuggerként sokkal kevesebbet kellett kintlennem a tűző napon, mint korábban, amikor rendszeresen kellett mennem melózni. Este beugrok a kisTacskóba vásárolni, aztán annyi...
-
válasz
KROK640
üzenetére
Bejelentve folyamatosan voltam fő és másodállásban is, másképp nem is jött volna össze a kedevezményes 43 év után nyugger.
Másodállásomban gyakran mondták az ottani főállásúkak, hogy minek bejelentve lenni, úgysem érem meg a nyugdíjat...jelentem megérte az illető, most földönfutó...ellátás nélkül természetesen.Visszatérve a korábbi gondolatra, érdekes időszak volt, izgalmas, küzdős, de korántsem élménybeli. Ahol most vagyok az az élményes, nem kell néznem a polcon a termékek árát, bedobálom a kosárba, aztán leérintem a bankkártyát...
-
válasz
KROK640
üzenetére
Kemény volt, már a második melóhely akkoriban előkelő segédmunkási pozíciómban is rámszállt pár idióta, ki akartak rúgatni, persze ez nem sikerült, ők repültek.
Hogy én miért nyithatom ki a szervereket, meg javítgathatom ? Vazze, a főnök így döntött mert láttam ezelőtt is számítógépet. Mondom - no, akkor ittvan egy 2-Xeonos, telepítsd minden funkcióval, majd a munkaállomáson ellenőrizd a kliensfunkciókat a helyi hálón. - De hát az mérnöki feladat - tudom, de rámbízta.
Kettőt kirúgtak, a harmadik nembírta elviselni, hogy kivettek minőségellenőrnek, és felmondott.
Onnantól kezdett araszolni a fizum nyuggerig.Szóval nemcsak a szegénység figyelt, hanem az intenzív munkanélküliségben konkrétan az életbenmaradás volt a tét.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Pedig látod csináltak, van belőle még egy illetve volt egy harmadik is de az azóta már beszart.
Sokat mentek viszont mindkettő 100/100, ilyen használatra meg szerintem bőven jó.
Gondoltkodtam, hogy veszek bele 250 vagy 320-as hdd-t de mondom minek ez a kettő se lesz teljesen kihasználva.
Azt gondoltam hogy a 400-as utódja, nem hiszem, hogy sok különbség lenne a kettő között (aztán ki tudja).
Meg izzasztja amúgy rendesen, de ugyan úgy a második része is.
Majd megnézem mennyit segít a második kártya, ezt még egyik játékban sem néztem meg csak szintetikus tesztekben. -
válasz
KROK640
üzenetére
Úgy néz ki, hogy én is kezdek megelégedni vele.
Kapott még egy 2009-es WD Blue 160GB hdd-t illetve három Arctic P8 ventiket (kettő hátulra egy oldalra). Sajnos ezek a nem szabályozható verziók így fixen 3000rpm-en járnak amitől kicsit hangosabb lett a gép de nem vészes. 

CX430-ra kidobott 2011-es teszteket szóval ez a verzió akörüli lehet. Mondjuk ahogy olvasgattam magas terhelésnél gondok vannak vele és nem is igen ajánlották.
Toltam rajta F.E.A.R.-t illetve a második részét is én semmi különöset nem tapasztaltam (fagyás, gép leállás stb) szóval remélem ez így is marad. 
-
válasz
KROK640
üzenetére
Pedig egyszer biztos cserélve lesz, addig viszont jó hogy "védje" a hardvereket illetve ne foglalják a helyet az asztalon.
Meg amúgy ezen már a plexi is cserélve volt, rögzítve meg autóba való patentokkal lett, ezért is kókány.
Hát a CX430 se egy mai darab, csak pár év van a kettő között.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Sok gép volt ebbe is építve, illetve sokáig volt benne az akkori fő konfig is. Arra mondjuk már nem emlékszek, hogy mikor is lett vásárolva illetve mennyiért azt tudom hogy ez ilyen olcsóbb házikó volt. Nem rossz egyébként, nekem egyedül a kábelelrendezés nem tetszik de megoldottam.
Mondjuk ez a példány már eléggé leharcolt, ezért is tekintem inkább ideiglenesnek mint végelegesnek.
Táp az kivételesen az a komponens amiből nem szeretnék korhűt, a másik buildemnél ugyan bevállaltam egy 20 éves tápot, de ennél inkább nem kockáztatok.
Meg hát ez is elég ehhez a konfighoz szóval miért ne.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Viszont a korai PCI-E kártyák nem voltak gyorsabbak AGP-s társaiknál.
De, nagyon gyorsabbak az ugyazon GPU- s PCIe kártyák, nagyon nagy a sebességgyorsulás, van ahol közel kétszerest mértem.
Eleve az architektura is sokkal gyorsabb PCIe esetén, tehát ez kiütéssel nyer, az AGP 8x kártyák el sem tudtak volna képzelni ilyen sebességet.
Pld az AGP 6800GT 32k körül pöttyöz 01- ben, a PCIe 6800GS meg közel 50k, pedig utóbbiban gyengébb a GPU.
A PCIe platformon mindegyik középretró GPU teljesítménye brutálisan nőtt. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
A memória szabvány fejlődése egy érdekes kérdés. Jóval az előtt jelenik meg mindig az újabb típus, hogy a rendszerek képesek lennének egyáltalán az előzőt ténylegesen is kihasználni.
A DDR megelőzte a korát, az első athlonokhoz és pentium3-makhoz teljesen felesleges volt. Aztán ahogy elértük a 2 GHz-t, már érezhetően gyorsabb lett egy DDR ramos gép, mint egy SD ramos, így onnantól már indokolt volt a DDR memória.
Aztán bejött az AM2 foglalattal, és a modernebb LGA775 chipsetekkel a DDR2, ami megintcsak teljesen felesleges volt, mert az AM2-es Athlon64 x2 hiába jött DDR2-vel, nem tudta túlszárnyalni a 939-es athlon64 x2 gépet, ami csak DDR1-et használt.
Persze lehet azt mondani, hogy oké, a megjelenésekor nem tudja kihasználni semmi, de viszont fontos abból a szempontból, hogy egy-egy platformnak hosszabb élettartamot kölcsönöz, de ez se teljesen igaz, mert például egy DDR2-es phenom2 egy ddr3-mas phenom2 rendszernél semmivel se lassabb, sőt, még az athlon fx-eknél sem, és mire eljutottunk volna oda, hogy egyáltalán a ddr2 ki legyen teljesen szaturálva, és a ddr3 kelljen okvetlenül, addigra hirtelen DDR4 is lett már desktopon
A ddr5 meg egyenesen mi a francnak? -
válasz
KROK640
üzenetére
Volt bőven az FX5200 után is, de ma már ritkák és drágák.
Bár félretró gépben már semmi jelentőségük, a PCIe középretró kártyák minden retrót is tudnak, akár DOS(modernizált) alatt is XT sebességgel.
Jó tudom hogy pár 8bit 3D acceleration/texture izéket nem, azokat néztem is korábban, de egyrészt nem esnek az érdeklődési körömbe, másrészt még 3D gyorsítással is eszméletlen gagyin néznek ki, és nem is izgalmasak, sztem még egy hurka passziánsz is jobb ezeknél.Sőt, ugyanezt tudja a GTX10xx/16xx is már, rábootolva DOS alatt - X99 UEFI- ben natívan kiválasztható a bootolandó PCIe slot, Zen2 és X299- ben már picit furmányos, de kidolgoztam a receptet rá. Evvel elvileg az RTX széria is megy DOS retróval, de azt még nem tudtam kipróbálni, mivel nincs RTX komp kártyám.
Persze a modernebb GPU- s PCI kártyákat nyilván magasabbra kell áraznom, mivel pld az olyan gyűjtők is sokat fizetnek érte, akik nem is használják, csak lényeg hogy a vitrinjükben ott díszelegjen.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Hát történelmileg elég rövid időszak volt, amikor érdemben ki tudták használni a kártyák az AGP-t. Az első AGP-s kártyák esetén (riva128, banshee, rage pro) inkább csak elektronikai kompatibilitásról beszélhetünk, de a gyakorlatban nem képesek gyorsulni az AGP-től.
Talán a TNT1 az első, és a nem-m64-es TNT2 kártyák, ahol megfelelő gép mellett van is mérhető gyorsulás az AGP portnak köszönhetően. A GeForce2-nél már érezhetően gyorsabb az AGP-s változat. De kb a Radeon 9800al vége is lett a dalnak, mert utána már jött a PCI-e 2004-ben. Sajnos az első 64 bites gépek még AGP-vel jöttek, ezért aztán az AMD rázsonglőrködte arra is a dx10-es kártyákat.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Pár érdekesebb kártya PCI-ben:
ZOTAC GT 610 PCI
ATI Radeon 9700 PRO X4
(ez valami kellően beteg cucc)
NVIDIA GeForce 6200 X2 PCI
AMD Radeon HD 7350 OEM PCIQuadro NVS-ek is voltak páran pcie-ben ahol kellett rakás kimenet.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Kötelező volt a PCI két okból is:
1. Az olcsó irodai gépeken nem volt AGP, de azoknak is kellett upgrade pathet biztosítani.
2. Később a PCI-e kártyákat nem lehetett AGP változatban kihozni, mert nem gyártották 2008 után már tovább az agp bridge chipeket. Ezért a PCI-E chipes kártyákat AGP-re már nem lehetett kihozni, csak PCI foglalatra, hogy ezeket a régebbi irodai gépeket upgradelni tudd.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, de léteztek modern PCI-os kártyák egészen a közelmúltig, dx 12 (11_0 feature level mellett) 610gt is van pci-ban, meg radeon 5xxx valamik is (dx11), előtte dx10-es (pl 9500 gt, hd 2400 pci) és dx9-es kártyák tömkelege (fx5200, 5500 is van pci-ban). De ezek elég ritka kártyák, meg a gyűjtők ráugranak hamar, úgyhogy résen kell lenni. Régebbiek közül nvidia riva128, voodoo3 ami rendszeresen van pci-ban, néha permedia2 és tnt1 is, néha tnt2 m64, a geforce2 elég ritka, radeon 9200 van pciban asszem. Szóval van egypár. De arra figyelni kell, hogy a pci sín eléggé visszafogja az újabbakat.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Az a baj, ha AGP kartyat nem PCI vagy PCI66 modon akarsz hajtani, akkor egy csomo olyan dolgot is meg kell oldani, amivel ezekben az esetekben nem kell foglalkozni. Pl. az AGP texturazas. Azert volt vegtelen sok kompatibilitasi problema azokkal az eredendoen PCI-e lapokkal, amikre tettek AGP-t, mert melyik bridgenek hogyan sikerult ezt megugrania... Es azert mukodtek pl a Voodoo kartyak, mert pl a Voodoo 3 egyaltalan nem tamogatja kb az AGP funkciokat, a Voodoo 4 meg az elso bus bicsaklas utan kb kapcsol vissza PCI modba. Szoval, sokkal sokkal nehezebb azt rendesen megcsinalni.
-
válasz
KROK640
üzenetére
A voodoo1 drivere ott bugos hogy csak 1ghz alatti procival megy normálisan. (legalábbis nekem csak olyan gépen ment)
Drivert meg újra kellene írni, bár lehet AI már megcsinálná mert maga a voodoo1 mai viszonylatban nem egy bonyolult hardver.
Ha a modern hardveren meg fut windows7 64bit akkor használható a voodoo3-4-5 is mindenféle drivertrükk nélkül is.
Az mondjuk az MS érdeme hogy használható mai napig az XP x64 driver windows11 alatt kis módosítással.
Meg ami még hiányzik az egy olcsó Pcie-AGP adapter ami teljes sávszélt tud, most horror áron van csak ebayen. -
válasz
KROK640
üzenetére
Az kemény, miért nem láttam ezt korábban. Bár én megírtam magam win11-re a driver aláírásos részt és persze nem egy 4 gennel csináltam hanem 10gennel bár jelentősége nincsen, akár milyen pcie lapon megy.
Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
A gond azzal van hogy alig megy valami, voodoo1 drivere meg hibás azaz procit lassítva lenne csak használható és a mai napig nem lett kijavítva.
Nem értem hogy nincs valami okos aki ért ilyenhez.... -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
en igyekeztem mindig vmi szabvanyosabb felbontasu monitort venni, es kerulni az ilyen egzotikumokat
Pentium75 --> 6x86MX-300 14" 1024x768 DSUB
Celeron, Duron, Athlon XP 15" 1024x768 DSUB
dual K7, A64 17" 1280x1024 DVI
15.6" 1280x800 volt a noti par evig
A64-II-X4-631 22" 1920x1080 HDMI
i3K 24" 1920x1080 HDMI
Xeon E5, i5K 32" 2560x1440 HDMI
masik gep
22" 1920x1080 HDMI az A64-é
24" 1920x1080 HDMI az i3K-é
27" 1920x1080 HDMI -
válasz
KROK640
üzenetére
Mekkora királyság lett volna már a szemrongáló CRT- s időkben pld a próbapadomnál levő 22" FHD VA is, tűéles, kristálytiszta kép. De továbbmegyek, a nemrég tesztelt retró lapos is sokkal jobb, mint a reszkető, elmosódott karakteres CRT, TN panel, de már nézhető, nem lassú utánhúzásos, 1280x800, persze a benne levő Ati lassító tudja a FHD- t is, ha rákötöm a VA monitorra.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Egy barátomnak volt Samsung tv/monitorja, az asszem 22 colos volt, és emellett 1680×1050-es. Ezt az egy darabot leszámítva egyáltalán nem ismerem ezt a szegmenst. A sima HD ready tévékről tudom, hogy ez volt jellemzően a felbontásuk, fene tudja, miért nem gyártottak 1280×720-as panelt. Desktop monitorból amúgy 1280×800-as se rémlik, amikor talán szélesebb körben terjedt a 16:9/10, már a 19-es 1440×900 volt talán gyakoribb.
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
Az bosszant a legjobban, hogy ha vissza akarnám venni az írt ramot jóval többet kéne fizetnem érte mint amennyiért vettem (használtam 20k-ért vásároltam).
A mostani G.SKILL-t viszont rohadtúl nem bánom, 2x16GB és szintén 20k volt de csak 3200 C14 (viszont B-die és sikerült feltornásznom 3733 C16-ra).
Majd még kísérletezgetek vele, hátha megy feljebb is. -
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem volt ugyan így EE edition ES-be de 21-es szorzóval azaz ennél gyorsabb volt ugyan azon fsb-nél.
[link]
Igen erős vrm kellett neki.
De ez nem lett sosem qs verzió csak valami nagyon korai es. Halommal dobalták ki őket, 775 netbrust nem igazán gyűtjői, bár lehet válltoznak az idők. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
A cikk nonszensz állításokkal van tele. Pl: "Aztán az egészet egy tollvonással kinyírta az Intel, és jött a Core 2 éra". A p4-et és a netburstot nem nyírta ki tollvonással az Intel. Ezt meg se tudta volna tenni, hiszen a már létező alaplapokat is el kellett látni processzorokkal, a felhasználóknak upgrade pathet kellett biztosítani (mert nem minden alaplap támogatta a core2 alapú processzorokat). A Core2 megjelenlésekor is jöttek ki újabb netburst alapú processzorok, pl a P4 524 egy újabb revíziója, ami a core2duoval azonos időben lett kiadva. Ennek a konkrét procinak pl az volt az értelme, hogy 133mas (533) az FSB-je, így a nagyon low end alaplapokat is bővíteni lehetett vele (3 ghz, relatíve kicsi a fogyasztása, 1 mega cache), ezek így aztán gyártás alatt voltak még jó pár évig, csak úgy, mint néhány nagyobb testvére.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Akkoriban lehet nem érte meg váltani. Én retróban is gyakran azt nézem hogy milyen mai lehetőségekkel lehet variálni, pld egy adott konfighoz olyan alkatrész, ami annó még nem is létezett
A P4 ma relatíve olcsó, a jobb lap is még megfizethető, a 3GHz Presi sem drága. Most sztem jobb választás a Prescott.iszonyú kazán volt - nem volt akkor még sztem rendes hűtő rajta, vagy a korai példány, ahogy írod.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Clock to clock is van különbség. De én kihangsúlyoztam hogy a Presi nagyobb órajelet megy, ez a cikkben is látszik.
4.1-4.2 GHz magasságában a Northwood el sem indul, legalábbis léghűtéssel. És itt már nagy a különbség, plusz P4 retrónál már a kis különbségek is nagynak számítanak.
Mint pld a hifiben, egy kis hangminőség javulásért, általában már dupla árat kell fizetni a láncért.Amúgy meg majd kiderül hogy mi mit tudunk elérni saját vassal, saját tesztpadon.
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
de alaporajelen meg a i3-4130 is magasabb orajeles 1 core-n is nala, aztan abban meg ott HTT melle
meg magasabb orajeles RAM-t tudott kezelni meg legputribb deszkaban is
meg azert keves olyan juzer volt szerintem, aki ujkent Z-s lapot vett egy frutti Celeron melle, hogy maaaajd nemsokara veszek bele 60k-ert i7K-t...csak most pont nemadtaki
szoval az "ilyeneket" ismerem...kb Zoltan haverod is ez a szitu![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
aztan 4-5 ev mulva amikor megint lattam a gepet, pl Win ujrahuzas miatt, vagy esetleg a HDD melle beajult vegre egy SSD C:-nek egyuttal, meg mindig takk ugyanaz a konfig volt
2011-ben vettem egy A64-II-X4-631-t, 2.6GHz, 4c4t, 4x1MB L2, 2x4GB 2133MHz DDR3-l, 120GB-s SSD-vel eleg jol haladt, FB, web, YT...mint a villam ugy vitte
lehet SSD-nelkul nem, de az jol seggbe rugta
es azzal egyutt kerult annyiba az akkori "draga" SSD araknal is, mint egy Sandy Celeron vagy a leggagyibb i3 -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
ezt a Cerka-3258 koruli hype-t sosem vagtam miert van, mert egy i3-4160 a HTT miatt siman jobb vetel volt hasonlo arban, meg +400MHz orajelben is (ami kb +10% egyszalasban)
tuningolva lehet nem, de napi hasznalatban a 4160 fluidabb, meg az 1600-s RAM-t is tudott officiel, a Cerka meg asszem csak 1333-t
kozelmultban par honapja 3258 volt 1000-1500, a i3-4170 meg 1500-2000
vagy dikk ezt: [link] -
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ja, nem vagyok szilícium-régiós szakértő, mint Te, de a P4P800- ban levő az vadállat. Mondjuk az alaplap is jól bírja, teszteltem még jópár éve, aztán sokáig állt, majd előszedve, még többet ment, bár valszeg már jobban vágtam a BIOSát.
Viszont a Gigabyte GA-8IPE1000-G meghótt állásában, se kép se hang, úgyhogy a P4EE lepróbálásához elő kellett vennem egy Via lapot. -
válasz
KROK640
üzenetére
D0- ás van kettő, ezek karcolnak jól. A harmadik nem is tudom milyen, de közepes hűtővel sem kazán. A negyediket meg nem is néztem, idén jött, csak beraktam a fiókba.
Az M-Barton fullréz hűtővel is melegebb, a D0 Presi a hurka, de magasabbik Intel alu hűtővel is kisebb hőfokon jár, TT toronnyal meg szinte hideg. Jó, hát 4GHz felett már mutat valamit az alaplapi szenzor, de ott már köröket ver a Bartonra. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
ahol a SMT mukodott, ott az SMP is
csak nem atlag 20-25% korul adott hozza jedihez, hanem 70-80%-t
akkoriban az volt menoseg netovabbja 20-bol 19 chipzilla juzernel, hogy game kozben mehet a viruskereses
mert amugy az egy "normalis" felhasznalasi mod a juzertol, hogy lefut es egybol inditom ujra, mert csak
80k-ert, amit fizettem erte egy annyiert egy 2.8GHz-s P4 CPU-t alig adtak magaban, nem meg +1GB RAM-t, meg alaplapot is hozza 2db CPU-val -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
WinXP kezelte 2 fizikai core-g vagy a 2 szalat
pont ezert mukodott a HTT-s P4 is jobban, mint a sima 400/533MHz-s FSB-sek
amugy meg annyiert vettem ket vatta uj XP2400+-l meg 1GB RAM-l hogy a Abit KD7-Raid XP2100, +512MB-ra 5000-t kellett hozzaraknom
OK, mondjuk ellett ket hutoventi is 8100rpm-sek full réz GlobalWin CAK38-k helyett, de az meg +9-10k volt hozza
szoval +15k-bol 2x annyi RAM-l ment es alapbol volt 2GHz mar, nem tunnerolva
Opteron-ra csereltek le, azert lett elado
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPhone topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Sok földi jó került a Redmi K90-be is
- OLED monitor topic
- Szemüveges topik
- ASUS routerek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7330 - i5-1235U I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 10GB Zalman T4 PLUS A-Data 750W
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
, gondolom mert ez asztali cucc, a Xeon pedig szerver.
, bár a fejlődés híve vagyok, de akkoriban súlyos Xezer dollár lett volna, +ott volt az akkori mélyszegénység, melyről már néha beszéltünk. Kevés híja volt, hogy hozzam a hajléktalan szintet, de átvészeltem.

Akkor nyilván nem tudták máshogy megoldani, és hát a processzorokban ugye volt tartalék.

DarthSun