Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egy saját építésű átlátszó ház, Havli készítette. A név ismerős, mert az ő eredményét űbereltem V2SLI/3DMark2000- ben.
-
arn
félisten
válasz
Yutani
üzenetére
A valodi piacra kerulesi datumoknak erdemes utanaolvasni, sok helyen a bejelentesi datumok szerepelnek - 95ben, joreszt a sima triot lehetett megvasarolni (meg a kifuto visionoket).
Szvsz a sikeruket annak koszonhettek, hogy eloszor magasan pozicionaltak magukat, aztan hirtelen hasonlo teljesitmenyt kaptal olcson mert amugy volt gyorsabb es olcsobb megoldas is. Pl a cirrus mar evekkel korabban csinalt magas integraltsagu kartyakat, de gyk ugyanabba a csapdaba estek mint kesobb az s3, a tucatkartyaikkal azonositottak oket, a gyorsabb generacio alig erdekelt vkit, pedig a cirrus 5434 egycsipes megoldas volt, dos alatt nagyon hasonlo sebesseggel, mint az s3.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
egyel több a szemem...

-
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
hahh! itt mindenki hasonlít az avatárjára?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Yutani
nagyúr
Anno készítettem egy 3 részes cikket az S3-ról, abban van 1-2 sor a régi termékekről. Már ha érdekel valakit.
-
gban
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Egyetértek, nem ritka és nem különleges a 4 megás Virge.
De itt nem Virge a téma
Komolyan oda visz ez a write-only mód hogy már ott tartunk mint a viccben.
“Megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak.
Válasz. "A hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.” -
arn
félisten
A triok koltsegcsokkentes miatt szuletett a visionok levaltasara, a 964 meg kimondottan highend kartya volt, a 864 kozepkategoria (94 kozepe) - ezt valtotta a trio64 (95 eleje lehet), alaja jott a trio32 mint lowend. A gyorsitos iteraciobol is volt meg vision (968/868 - 95 nyar), de kb egy fel evvel kesobb jott kb a triov+, az szvsz mar lowendbe, mert trio32 sem jott es a virge is ekkortajt lepett be.
De az s3 itt ugy tolta a chipeket, hogy a vision968 es a virge kozott szvsz honapok teltek el, mar maguk sem tudtak, hogy mit hova pozicionaltak, es a kartyak kepessegei is osszemosodtak

96ban az s3 ugyan elarasztotta a piacot, de ez azzal is jart, hogy a budgetkartyak szinonimaja lett, nem volt ekkora mar semmi presztizsuk, mint par evvel korabban.
-
gban
veterán
Nem azok miatt írta a főni amiket te említettél, hanem szimplán a ritkasága miatt, de egy hozzászólásban se írtuk mi se hogy csúcs kártya lenne.
Szimplán senkinek sincs, senki se látott ilyet (bár erre még várom a kommenteket).
Voodoo-t kapsz mindenfélét, csak eszement áron már, ilyet nem kapsz se olcsón se milliókért talán.
Rákerestem, van fönt sok 4 megás(ként hirdetett), az mind 1 megás
-
vrob
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem ez nem annyira különleges kártya.
Nem a Trio64 piacra kerülésének egy csúcskártyája. Ez az a korszak, amikor már szupergagyi volt a Trio meg a Virgács, és keverték is a csipeket, ahogy éppen megmaradt.Volt Trio64-em sima, amikor még középre kijött mint megfizethető PCI-os kártya. Majd lett helyette V+ -os, az is "brutál" fejlődés volt. Már interpolálta a legelső kisfelbontású MPEG videókat az egyik tengelyen.
És ezek annyira nem voltak még szuperolcsóak.A V2 már olcsóbb lett. Ennek a 4 Megás változata meg szerintem már olyan korban és olyan pozícióba érkezett aminél nem nagyon volt lentebb.
Szerintem
-
Mondjuk eddigi szintre taglalva is elég erős a szálad. NFS3 végülis nemrég lett tárgyalva, x86/64 szinten end of day vason is ok SW/3D renderrel is, persze ehhez is kellett pár lelkes retró programozó. Ameddig jutottál a kompatibilitáson kívül, az figyelemreméltó. Sima PC vonalon eddig jutottak a felélesztők, kérdés hogy az iPad/Apple vonzásban hogyan alakulhat ez. USA és vonzáskörzete, nyilván meg tudja fizetni a vasat(itthon a gazdagabbak is, mint Te), de a világ 90%- a a Win bootot ismeri, valami OSX/stb előtt csak néz, mint a vettmalac, pld én sem tudnám kezelni, a megszokott programjaim hiánya meg azonnali rövidzárlatot okozna a kis agyamban.
-
gban
veterán
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Sott ugye, ez nem "csak" virtualizalt. Marmint, a 3D Mark 2001 kodja az x86, azt a Windowsban levo ARM-x86 emulator forditja ARM-ra, aminek van szeirntem hatalms overheadje. Ehhez lehetne futtatni valami CPU benchmarkot, hogy kideruljon mennyire. Majd erre az allapotra jon meg ra a virtualizacio overheadje, grafikanal pedig jon a vmware driver overheadje, ami valoszinuleg nem DX8-ra van optimalizalva es ez forditja at az Apple sajat Metal API-jara a grafikai hivasokat (amikrol nem tudom, hogy mennyire hasonlo a ketto rendszer gondolkodas modja, mert egyiket sem programoztam). Igazabol, en annak is rettentoen orulok, hogy ilyen cimek elindulnak.
NFS3-at probaltam egyedul elinditani, az "nem ment". Az erederti verzio az "elindul", ha Win98-ra rakom a kompatibilitast, meg strictre az x86 emulaciot, viszont a 3DSetup nem indithato el, mert azt irja, hogy "Error! Could not open game rergistry key". Igy csak software rendererben megy, cserebe grafikai glitches ( [kép] [kép] [kép] ). Bejon a palya is, menni is lehet, hang is van. (video link).
Talaltam valami modern patchet (meg nem mondom, hogy hol), ezzel el tudom inditani D3D-vel, van gyorsitas is a menuben (megvan a csak 3D gyorsitasnal meglevo animacio, stb), viszont a jatek nem indithato el, a loading csik kb 95%-nal megall. Task managerbol kell megolni.
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Én is megvehetném most a kábelégető 4090- et akár, de nem kell, a kis 1650 is elég a félretró címekhez. RX570- el viszont nem lennék kibékülve, HW video gyorsítás hiány, mkv/YT, proci persze ma már bőven elegendő, de hát a 40-50% CPU szál kilövés azért nem annyira szimpi. 1060/1650 már gyorsítja.
-
Én úgy vagyok ezzel a gépcserélgetős sztorival, hogy régen, mikor nem tudtam volna venni vadiúj hardvert, úgy gondoltam, hogyha majd nem leszek csóró, mindig high-end vas lesz a gépemben, hát, már vehetnék szinte akármit, és mégis leragadtam az Rx570-nél, mert nem tetszenek az új játékok, amik kérnének jobbat, ahhoz pedig azért skót vagyok, hogy legyen valami rtx-em ami kb mindig 2d órajeleken legelészik

-
Ez kiváló teljesítmény
. Eredendő hogy Win11 alatt már degradálódik a 3DM01 pont. Virtualizálva meg gondolom még többet vehet le a tempóból. Gratulálok, ez az első korrekt képmentés retró tesztről, ami nem x86(64) natív rendszeren futott.
Bámulatos, már amennyi hardver-szoftver feloldáson keresztül kellett futnia, igen jó a pontszám. Ha retró géphez kell viszonyítani, ahogy én járok el, már csak az a kérdés hogy a Win98/XP címek indulnak-e, illetve jól futnak-e, grafika, hang, stb? Tudom hogy a konfigot nem erre tervezték, de a Zen2- őt sem, viszont fut rajta, DOS- tól kezdve. Nyilván kategórián kívüli elvárás, csak kíváncsiság, a Zen2 átfogása 82- től napjainkig tart, a korai dátumok persze modernizált moddokkal.szek : a shotot el is mentem esetleges későbbi demo célra, ha engeded.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Hat, az emulalt rendszer 58958 pontra kepes. A screenshotra felrakott info cuccoknak nem sok ertelme van. Szoval, ARM macOS rendszeren virtualizalt Windows 11-en futott egy x86 32 bites benchmark, ami a Windows 11/ARM -ba epitett x86 CPU emulatort hasznalta, a grafikahoz pedig a vmware emulalt D3D11/OpenGL kepes GPU-t a Windows szamara.
A benchmark kozben bezartam kb mindent OSX-en es fullscreenne tettem az ablakot, igy pedig volt GPU skalazas is.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Déli hid kézre a hőfok? Nekem a P4P800ED avval állt le, fekete kép, és a déli chip az ujjamra égetett.
-
-
Szerencsere nekem semmit nem lassult a gep az evek alatt, pont ugyonarra, pont ugyonugy volt jo mint anno, igy egyaltalan nem fajt megtartani eddig. Most azert csereltem, mert ugy gondolom, a Sonoma lesz az utolso azon a modellen, igy a zokkenomentes upgradehez (atmasolom a komplett feltelepitett OS imaget) szukseges az, hogy egyszerre tudja futtatni mind a ketto gep ugyonazt az OS verziot.
-
envagyok
veterán
Soundblaster klón kártyán milyen programmal lehet kiolvasni a DSP verzióját?
-
-
-
Mind a ketto eszkozzel hosszu idore tervezek. Az elozo iPad 10 eves lesz iden, az elozo MBP pedig 6 eves. Kb ennyi lesz az uj konfigban is.
Hat, a fekete fekete, ahogy az varhato. Most az zavar a legjobban, hogy az automatika tul vilagosra allitja a kijelzot. De szerintem, nem lesz vele baj (vagy ha lesz, majd kicserelik).
Szerk: Azert nem az M3 Max-ot vettem, mert arra a teljesitmenyre nincs szuksegem. Gondolkodtam a 11 magos verzion is, de aztan annyira kicsi volt az elteres, hogy ugyvoltam vele, hogy miert ne. Fontosabb volt a nagy storage es a sok RAM.
Szerk2: egyebkent ez a teljesitmeny 3+6 magos felallasban van (az MBP-m az 6+6). Tehat a P coreok 1 magos teljesitmenyen noveltek kb 15%-t.
-
-
Biztosan jó cucc, de...
Kifejteném a véleményem az iPad, Apple vonalról, említve lett a fogyasztás/teljesítmény is, ami valóban elszállt x64 vonalon, viszont elfogadható Wattos konfig esetén...?. De csak egy általános retró kérdést mertem feltenni, a folytatást mellőzöm, nehogy megint elguruljon a gyógyszerem
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, a user is írta hogy Sempron van benne.
Nézegetem a kínálatot, 2 oldalról átlátszók vannak. Az enyém olyan középmodern, a most kaphatók meg újmodernek, ott már a fene tudja hogy kell szerelni, tápegység is valami front setup, meg emeletes az egész.
Nézem hogy vagy 10k- val olcsóbb is volt, mint a korabeli ár. Ennek az előlapi vastag üvegéből kéne készíteni az egészet.Látok egy ilyet, van benne 3 beforgatós hely is, ebbe költöztetve a Zen2- őt, odaférne a V2SLI+SB0060 trio, az alaplapon meg maradhatna a GTX+7900GS, mégfullosabb Win98 gép lenne. A kívülre néző 5.25 hely hiánya nem annyira gond, optikából most is külsőt használok.
-
-
gban
veterán
Jött pár AT-s gép, S7, S370, pár érdekességre is bukkantam bennük.
Rögtön az elején kiszedtem egy PCI S3-at, 4 mega ram, tipikus Virge nyák, hurrá, szeretem a Virgácsokat.
Aztán megnéztem a chipet, ez bizony Trio64V2/DX.
Életemben nem láttam ilyenből 4 megást, de nem is hallottam róla hogy van ilyen - ti láttatok már ilyet?
Van még egy Savage4, lássuk 16 vagy 32 megás - hát ez bizony 8-as a címke alapján.
Meg a RAM chip alapján is, amiből 4 van.
DOS hwinfo szerint 32-es de szerinetm helyes a 8.
Volt még egy PCI Trident is, 1 megás 9440, meg egy 64 megás Radeon 7000.
Meg egy SD RAM amire azt hittem mindig hogy EDO de egy P1 lap szerint nem EDO.
Jól gondolom hogy az SPD alapján is SD, az nem volt az EDOkon?
Meg van mindenféle AT házam táppal most, azokat is szép mulatság lesz tesztelni, takarítani, elleszek vele.
Van mindenféle változat, tudok válogatni, van fekvő, álló, zsanérosan nyíló fekvő, sárga és még sárgább, karcos és még karcosabb
Majd lövök azokról is képet, csoda hogy mikben voltak P3 AT lapok dolgoztatva
De aki szeretné, annak küldök képeket a csoda házakról privátban is, hogy ne maradjon kétségek között
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Okés. Én úgy látom, hogy egyre népszerűbb lesz az ilyen szerelés, ez a világ vissza fog térni. Használjuk ki az alkalmat a tanulásra.
Egyébként vannak mostmár jó videók alaplap diagnosztika témában, pl: link..
-
Kis extra infó a szürke lapokkal kapcsolatban.
2003-2004 nyarán dolgoztam a helyi polgármesteri hivatalban, a gépeket kellet tisztítanom. És ezek a lapok megtetszettek, gondoltam majd egyszer lesznek ilyenjeim, lettek is nem is kevés de aztán annyi gond volt velük hogy selejtezéskor elajándékoztam, eladtam stb őket (elavultak mire megkaptam őket), pár darabot havernak is adtam aki egy garázsba bedobta hogy majd egyszer jó lesz valamire.
Szóval ezek a lapok takarításával kezdtem informatikai pályafutásomat. Konkrétan ezen példányokkal, persze akkor sok volt belőlük.
Az akkori főnökömet is megkeresem és elküldöm neki a bejegyzést amit írok hogy lássa újra kísértenek a kondis soltek lapok
. -
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jólesz az. Rakjad össze és csináljál blogot.

-
Megjöttek a kondik, kíváncsi leszek rá hogy fel tudok-e támasztani vele hibás kifolyt kondis lapokat.
Nem a fullos márkásokat vettem hanem egyel alattit de még ez is minőségi ahogy olvastam.
Elvileg second tier kondik. [link]
SamXon GT(M)https://www.hestore.hu/prod_10028498.html
https://www.hestore.hu/prod_10028494.html -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Pontosan ugyanilyen volt a munka helyi gépem!!! Végre meg is tudom mutatni nektek. Erről írtam régóta, hogy mintha lebegnének benne az alkatrészek, és full átlátszó ház.
Nekem akkor egy 1700@2700+ Athlon, 512MB RAM, és egy GT 6600 lakott benne, 2×120GB HDDvel. Plusz két ODD.
Sokáig egy ilyen volt a munka helyi gépem a csodájára jártak, mígnem egy nap kivásárolták alólam
(pedig én akartam)
Akárki belépett az üzletbe, csodálta.
Én meg közben, mai napig ezzel operálok -
-
-
válasz
fatpingvin
üzenetére
Ez gyárilag kapható ház? Azt gondoltam elsőre hogy házilag készített.
-
Jól néz ki ez a plexi házas projekt.
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
A C2Q mellé nem raknék azért 4090- et, mondjuk eleve egyik sincs. PCIe 775 esetén már nem nő amúgy a PCI, sőt már az AGP- sben sem, azokon kudarc volt a V2SLI tuning. P4/865PE- vel nő, láttuk is az eredményét.
SS7 tuning jóval túlmutat a 20%- on, K6-III+/R9800Pro esetén, mind proci, mind videokártya szempontjából. -
-
A 386SX nagyon sokat számított. nem sebességben, hanem a dos4gw-s játékok elindultak rajta. 286-os géppel olyan 93 körül kezdett hátrányban lenni az ember. XCOM, Doom, X-Wing ami hirtelen eszembe jutott. OK, a 48MHz-re tuningol SX küzdött velük, de legalább elindultak. Ha kicsit összekapnám magam, akkor az akkori játékokat átfutva tuti találnék még tucatot amivel éjszakákat játszottam át.
Akkor tényleg játszhatónak számított, de ez még a 15fps-től is messze van. A hang kb. 10%, 1-2 hete mértem és tárgyaltuk itt ki

A Pentiumot rögtön láttad volna, hogy max ablak mellett is simán meglett volna az akkor hihetetlen 30 fps. De amit kiemeltem az elmúlt 2 napban az pont az, hogy "nem sokra rá kint volt a Doom" Na ez ma nem igaz. Nem hogy 1 évre rá, de igazán sok évvel később is válogatni kell a programokat. A sok mag már a középmezőnybe is leért és még mindig itt tartunk. A Pnetium FPU-ját elég gyorsan kiaknázták, jött pl. az mp3.
KROK640: A többiek már kifejtették, az izraeli mobil proci fejlesztő részlegnek köszönhető a dolog. A pentium M után Core Solo, Core Duo, majd Core 2 is született.
-
vrob
aktív tag
válasz
frescho
üzenetére
Jó, a 286-386SX sántít, de ott is várhatott valaki csodát minden téren, az új architektúra és az új név miatt, butított vagy sem.
Jó hogy mondod a Wolfenstein 3D milyen volt. Így fut egy 286-oson, szerintem teljesen játszható, én így vittem végig. Illetve nálam gyorsabb is volt. Az én gépem órajelben jobb volt és nem is futotta SoundBlasterre ami lassította volna

Egy 386DX40-en már zsír folyamatos, még 486-os sem kell hozzá.
A legjobb példa több mint 30 évvel ezelőttről, hogy mekkora csalódás lett volna egy képzeletbeli Wolf Fanninak, aki megvette volna hozzá a Pentium 60 MHz-es csodát már 1993 tavaszán, és szomorúan megállapíthatta volna, hogy pont ugyanolyan mint a 386-oson.Tökéletes példája, hogy megfelelő szoftver nélkül kár ítéletet mondani a HW-re és a fejlődésükre.
Igaz, nem sokra rá kint volt a Doom ami már jobban kihasználta, de azt egy jobbféle VLB 486DX2/66 is közel maxra hajtotta.
A Quake volt az első ami tényleg kimaxolta a P1 procit. Talán ez volt az első játék ahol a Pentium simán villantott egy 3x-os gyorsulást a 486-okhoz képest az erős fpu-nak köszönhetően.
De ehhez több mint 3 évet kellett várni akkor.Ugyanez van most is. Csak még nem telt el annyi idő a legutóbbi nagy architektúra váltás óta

-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Nagyon jó kis pocik voltak azok. Még vannak emlékeim 1.6-os Pentium M-en 1GB memóval Youtube-ozni egy rakat tabbal XP alatt, és akkor már bőven voltak többmagos procik.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
A Pentium-M / Centrino-s vonal (mobil) 2003 körül jött be.
Volt olyan notim akkoriban. Procit is rendeltem bele USA-ból, nagyobbra upgradelni.P4-hez képest alacsony órajel (1.5-2.2GHz körül) és alacsony fogyasztás jellemezte.
Tudtommal ehhez nyúltak vissza a Core procik fejlesztésénél.
-
envagyok
veterán
Én most úgy látom, az átlagember szemszögéből az ai több gondot fog okozni, mint amennyi előnye lesz.
Sajnos.
Pedig az elején lelkes voltam én is.
De úgy látom a kormányok a még teljesebb kontrollra (kamera, arcfelismerő mindenhol), ill. háborúkra, ott az emberek még precízebb kiírtására használják.
Pedig az elején naívan gondoltam, hogy majd az emberek 90%-nak dolgoznia se kell majd, kap valami alapellátást mindenki, a gépek+ai meg sokkal hatékonyabban megoldja az emberek helyett a tennivalókat.
-
A baj az, hogy per pillanat a mainstream évtizedes lemaradásban van.
A teljes értékű 286-ot a "Celeron" 386SX-hez nézni nem korrekt. De valahol érthető, hogy a legacy rovására a 3 generációval régebbi PPro-nál már a 32 bites módra optimalizáltak. A P4-es plusz utasításait (optimálisabb SSE-t) és erősebb FPU-ját is kellett 1-2-3 év amíg általánosan kihasználták a fejlesztők.
93-ban egy Pentiumon már értelmes sebességgel mehetett a Wolf ami egy 286-on elég képregényes és pár éven belül lett rá program ami kihasználta a tudását.
Ma a több fajta Core-ra optimalizálás, HMD támogatás és társai sajnos sehogy nem akarnak megérkezni. Amikor 3D játékot ami elvileg támogat sisakot szét kell hákolni, hogy rendesen menjen a hozzá tartozó vezérlővel, akkor fogom a fejem. Mindezt úgy, hogy a legelterjedtebb cucc van itthon és kb. 1 évtizede indították a public elérhetőségét.
Fücsök007: Folyamatos volt a fejlődés akkoriban, még 1-1 szérián belül is. A copperek között is 100 és 133-as FSB-júű darabok is voltak. PPro átalakítóm van valahol, elvileg Slot1-ben mennie kellene, de sose próbáltam. Az érdekelne, hogy melyik progi és miért nemm egy P3-mon. Ugye volta a közismert Pascal bug, de bármilyen overflow dolgot el tudok képzelni

Talán a következő Intel szériánál lesz egy jelentősebb váltás és talán végre változik a 6GHz-et elérő órajel emelgetés.
-
arn
félisten
Akkoriban az evenkenti 1.5-2x sebessegugras teremtette meg a lehetoseget a fejlodesre. Az evtized elejen meg egy hangot se tudtal lejatszani egy atlagos pcvel az evtized vegere videot szerkeszthettel vele. Manapsag ez kb kimerul abban pc eseten, hogy kicsit szebb jobb minden, es ennek durva ara van. Ez valahol normalis, mert mindig az evolucio eleje gyorsabb.
Ezzel szemben az apple lehetove teszi, hogy akar egy tableten is olyan dolgokat oldj meg, ami ot eve is elkepzelhetetlen volt - en ezt a fajta hozzaallast szeretem a konzumtermekeknel. Nem kell par orankent tolteni a gepemet, barhol hasznalhatom - annyira gyors “amennyire” kell.
Az ai nyilvan forradalmasitani fog mindent, es meg az sincs tisztazva, hogy ehhez milyen hardver kell - de nem hinnem, hogy a helyi eromuvek fele visz az ut, hanem sokkal inkabb felhasznaloi oldalrol vmi reszponziv dolog fele, ami lehetove teszi a nagyobb eroforrasok elereset es hasznalatat.
Szvsz a mindent tudo pc korszakanak a 2000es evek vegen lealdozott, de ezt a korabbi nagyhalak nem nagyon akarjak tudomasulvenni - pedig az mar most is latszik, hogy az ait kiszolgalo cegek szarnyalnak (lsd nvidia), a multba kapaszkodo intel meg doglodik, mert mar nem ugy rangatja a piacot, ahogy o akarja - es ez lesz meg rosszabb is.
-
vrob
aktív tag
#103996 frescho
Egyetértek. Ez van, mindig le voltak maradva a szoftverek.
#103997 KROK640
Nyilván lehet ide-oda tekergetni egy egy konkrét modellre, hogy egy kicsit változzon a végeredmény, de jelentősen nem fog.
Attól, hogy jelenleg tele vagyunk szoftverekkel amik semmit nem gyorsulnak egy ilyen átállástól, az nem jelenti azt hogy ne lenne már most is 2,7 szeres a különbség a két említett modern proci teljesítménye között.Olyan példákat bármelyik időből lehet hozni, hogy úgy tűnt mintha nem lenne értelme az új procira átállni. Aztán az idő mégis igazolta a fejlődést.
A 286 a régi kódokban gyorsabb volt azonos órajelen mint egy 386SX.
A Pentium Pro az akkoriban elterjedt 16 bites kódot lassabban futtatta mint egy akár kisebb órajelű Pentium.
A K6-ról is bebizonyosodott, hogy jóval lassabb volt DOS alatt mint az elődjei.
A P4-ek az aktuális szoftverekben lassabbak voltak a P3-nál, mondhatni semmi értelmük nem volt akkor amikor megjelentek. De végül, a 3Ghz-es határ átlépéséig nem volt probléma a tempóval és iránnyal amit diktáltak.
Az AMD FX-ek is gyalázatosak voltak induláskor, aztán pár év múlva szerintem egész használható procik lettek.Én úgy látom pontosan ugyanez történik most is. Az hogy egyféle mag volt egy prociban, annak vége. Ez is csak egy időszak volt a több magos cpuk világában, ami most elmúlik.
Jönnek a nemhogy 2 féle, de 3 és 4 féle különböző teljesítményű és más-más feladatra fogható coreokkal operáló processzorok.
Összességében, ha majd ezt a szoftverek rendesen kihasználják, szerintem egy nagyon optimálisan kihasznált rendszert kaphatunk.#104006 arn
Szerintem az sem egy utolsó szempont, hogy annak idején nem is tapasztaltuk meg ennyire időben az új HW-eket mint most. (legalábbis többünk biztos nem)
93-ban mire volt jó egy Pentium?
Szebb lett volna tőle egy játék? (Wolfenstein3D? még Doom se volt) Vagy gyorsabban ment volna a munka?
Nem gondolom hogy így lett volna.
Viszont 3 évvel később, 96-ban, mire megfizethető lett, már biztosan.Nekem nem olyan régen lett Alder Lakem itthonra, és igen, szebb, gyorsabb és jobb lett tőle minden

Lehet ez a 3 év lemaradás a titka. Sokkal nagyobb az élményfaktor.Annak idején az Athlon 600-am a legújabb technológia volt amikor megvettem, csak hogy mondjak ilyet is. Mondhatom, hogy abban a pillanatban semmi, azaz semmi nem lett jobb rajta, mint az előző Celeron 300/450 gépemen.
Plusz egy szenvedés volt mire beálltak a driverek.
Olyan szempontból viszont megérte, hogy pár évig kitartott. Amikor a lassabb Celeronok már csak nyögtek, az még akkor is jól bírta. -
arn
félisten
Mi az a program, ami p2on megy, de p3on nem?
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Igen, minden Pentium II 1 továbbfejlesztett Pentium pro, viszont egyes DOS-os tesztprogramok Pentium II fölött nem indulnak el, továbbá nem sokan ismerik, de létezik PII overdrive ami 512KB teljes frekis gyorsítótárat tartalmaz, emiatt gyakorlatilag olyan mint a korai PIII Copper procik sebességben azonos frekin és FSB-n. Tualatin esetében áttértek az AGTL+ szabványra is már, az egyéb módosítások mellett, a 600MHz-es Coppermine procik még a legelső 440LX északi hidas alaplapokkal is elindulnak ahogy az összes Katmai proci is!
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
A Pentium II egy átdolgozott PPro. Ami javult és érdekes volt az a nem 32 bites kód kezelése. Azért számított, mert még elég sok legacy volt a Win 95/98-ban.
Ami viszont érdekes, hogy az érában kevésnek tartott P2-P3 váltás IPC növekedés is nagyobb volt, mint egy mai generáció váltás. Persze volt is miből, a PPro-ból sok lépésben lett P3: Egy kis optimalizálás, FSB emelés, on die cache, SSE, végén csaptak hozzá még egy kis cache-t...
FoxiestFox: Arn említette a Mac-ek M1 szériáját. Nagyon jó példája annak, hogy másként hozzáállva a kérdéshez lehet találni teljesítményt és jobb fogyasztást is. Hasonló példa a Bulldozer vs Ryzen vol x86 vonalon.
-
fatpingvin
addikt
halványan rémlik hogy már szó volt erről a kérdésről korábban, talán említettem is hogy ha lesz rá időm megcsinálom, erre tessék, beelőztek

AGP-PCI adapter. nem az, a másik
azaz használjuk az AGP slotot valami értelmesebb dologra, ne csak GPU-hoz. ha valaki szeretne venni, van webshopja is 
-
arn
félisten
Az a gond, hogy a felhasznaloi oldalrol ebbol szinte semmi nem latszik, csak az egekbe novo fogyasztas es arak. Nem tudom a munkamat gyorsabban elvegezni, nem neznek a jatekok ki jobban. A 90es evekben eg es fold volt a lehetosegben 90ben, 95ben, es 2000ben.
A fenti fejlodes inkabb a szerverfarmokon csapodik le az ainal.
Az apple szvsz sokkal jobban koveti le a user igenyeket es varhato konzumer trendeket. Pcs piacon meg olyat probalnak meg eladni, amire kb semmi szukseg, mert fele ennyi wattbol is epp ugyanez lenne az eredmeny.
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Szerintem, sokkal egyszerubb UEFI-s Core2 alaplapot talalni, mint alaplapot, rendesen mukodo coreboot tamogatassal.
-
Érdekelne ez a coreboot, elméletben uefi kompatiblilis lehetne vele régi lap is.
Terv a következő:
Windows 11 uefi bootolás core2 lapon (tudom hogy megy legacyban de most pont nem azt szeretném)
Nagyobb UEFI képes videókártyát szeretnék használni (RTX 3080) és modern játékokat futtatni, bár itt az AVX hiányával még lesznek gondok játékoknál de az kijátszható.
Foglalkozott valaki lyennel? -
Fücsök007
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Ha csak az architektúrákat nézzük, akkor a 486/Pentium/Pentium pro vonal volt számottevő, Pentium II nem, Pentium III-ból pedig a Tualatin mondható annak mielőtt kijöttek a HT NW P4 procik. Most szándékosan nem említem a számos chipsetet, mivel ott voltak nagy ugrások és újítások, viszont ez eltorzítaná a végleges eredményt. A mostani trendeknek én sem ürölük, de azok az idők már nem jönnek vissza.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Nálam még fent vannak :
UOSP
98SE2ME
USB : usb20-driver_win98_me :
A telepítés idejére tiltani kell biosban az XHCI- t, majd reboot után engedélyezni. Majd rá kell pakolni az nusb36e- t. Modern bill ok, pendrive ok, külső SSD ok, USB egér bolond marad, de a PS2 műkszik.
KernelEx-4.5.2
patcher9x-0.8.50-win32 -
- Patch for Windows 9x for run on newest CPUs - AMD ZEN 2+, Intel Tiger Lake+
Version: 0.8.50-BETA4 - enélkül ha CPU sebességmérés indul, beragadhat a folyamat, pld 3DMarkban.
Chipset : az X58 driverben levő lista öröklődött, ezek bepakolódtak ID szerint. Névre, inf- ekből visszaerőltettem, de a csomagot meg kell keresnem, Vogonson volt ajánlott. Sokrétű és bonyolult, tudtam hogy valszeg felejteni fogok belőle, ezért mentettem az egész kész installt, ha megborulna, ne kelljen újból kitalálni.
Drives : Loew-PatchATA->PtchSATA->SATA AHCI->TBPlus, és akkor a nagyméretű SATA HDD/SSD is ok lesz.Talán valamelyik hiánya okozhatja a gondot, a 2 fő gyanúsított - KernelEx és patcher9x.
Biztosra nem merek már semmit mondani, mivel az imageben is túlságosan bíztam, ezek tehát csak tippek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra 8/256 GB Titanium Gray 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic 5 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FELVÁSÁRLÁS A GYŐRÚJBARÁTI BOLTUNKBAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

És ezek annyira nem voltak még szuperolcsóak.
. Eredendő hogy Win11 alatt már degradálódik a 3DM01 pont. Virtualizálva meg gondolom még többet vehet le a tempóból. Gratulálok, ez az első korrekt képmentés retró tesztről, ami nem x86(64) natív rendszeren futott.

(pedig én akartam)