- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
czundermák
aktív tag
válasz
frescho #119013 üzenetére
Igen ez felmerült bennem is, hogy neki kellene látni a teljes sort kirakni 4004-től, a jelentősebb generációváltásokat főképp.
Jobbára azért ezeket hoztam, mert van egy komoly szakadék a processzoraim közt. 22 darab DIP40-es Z80-8080-85-86-88 van a leltáramban, majd egyetlen darab 12 MHz-es 286 következik, 386 egy darab sem (ha nem számolom az alaplapra integrált AMD-t), 486-ból szintén egyetlen darab kopott feliratú DX, majd követi egy 75 és egy 166 MHz-es non MMX P1. Ezt kellene kitölteni, akkor már szép timeline felépíthető. A modernebb darabok közül AMD vonalon vagyok gyenge, főképp s939 utáni érából 2010-ig bezárólag. két darab AM2 foglalatú Athlon 64-em van csak.
15 év alatt nem jutottam el odáig, hogy érdemes lenne az öregeket összeszedni, ezt most kezdem el realizálni, mikor már látható összeget érnek...A Slot 1-A-s370-462-423-478-754-939 éra 90%-ban lefedett. Talán jövőre már lesz annyi az öregekből, hogy érdemes legyen kipakolni.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #119004 üzenetére
Korai powervrt (midas/pcx) nem láttam, merre volt?
Meg igazából valahogy demózva lett volna jó.
Pl 2 gép egymás mellett, akár csak asztalra téve ház nélkül pcx vs voodoo1 mehetett bolna a tomb raider.
Egy nvidia nv1 is demóra.
Meg átkötőkábeles radeon...
Sose láttam ottMillió program van pünkösdkor, kidlányom is kereszteltük válogatni kellett, hova tudunk menni, hova nem.
Egy átlagos április végi, május elejei hétvége sokkal jobb lenne (szerintem)
Hardvereknek is jobb a 20 fok mint a 30, akkor program is alig (persze nem húsvétkor) -
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #118779 üzenetére
A rossz idő keresztbe tudja húzni a számításokat. (Húúú, Egerben általános iskolás korom óta nem votlam szerintem).
Mi amikor 10-edikben voltunk Lillafüreden akkor az erdőben túrázás közben kapott el minket egy jó nagy eső, mindezt április 12-én, és amúgy sem volt olyan jó idő... végül egy kiskocsmába behúzódva vártuk meg a végén, miután már 1+ órás sárbirkóztunk az erdővel bőrig ázva. Az alkoholizálást nem sikerült kimozogni.Igen, télen estére tud barátságtalan lenni az idő... a bedsharing pedig jó megoldás, ha jól emlékszem akkor talán négy orosz lánykával osztottam meg az ágyamat az idők során.
-
válasz
frescho #118771 üzenetére
férfi nátha : esetleg csak tippem lehetne hogy mi támadott meg.
8 fokban strandolás - az zene füleimnek, Skandináv szerzet vagyok, a 40 fok+napsütésben elégek, kollégák mondták hogy persze, mivel vámpír vagyok, amit látni is, papírfehér a bőröm, ezt csak a napallergia miatti kiütések tarkíthatják.
Januárban kellene a BRSZK, ilyen hőségben és életveszélyes sugárdózisban már bevásárolni is este megyek.
-
-
válasz
frescho #118533 üzenetére
Nem vagyok fiatal, de én sem használtam sem Primót, se HT-t. Enterprise-szal kezdődött, aztán C264, C64 és Amiga 500, utána már PC 1992-ben.
Szóval amikor 2-3 éve leültem a kiállított Enterprise-od mellé és netről begépeltem egy BASIC programot, csak újraéltem 13 éves önmagam.
-
válasz
frescho #118517 üzenetére
Nagyjából pedzegettem, kössz a magyarázatot, pontosan nem tudtam követni, de így érthetőbb. Annyit tudtam hogy egy xarrá használt szerver/enterprise szintű SSD is tovább él, mint egy átlag izé, amit otthonra árulnak. Tehát még egy agyonhasznált szever SSD, 50% kondival is többet ér, mint egy butget hétköznapi forgalmú akár 800TBW speccel. HA- n is lehet kapni enterprise szintű SSD- ket, viszonylag jó áron, majd lehet kipróbálok egyet. Bár most butget 128GB- osokat rendelek párat, kell majd a további madness 98- akhoz, ja, tudom hogy ez perverz(másik topic hsz- od
), de evvan, becsípődött a madness mánia
Ellenpont : amikor még melóztam, akkor jöttek be a 15Terás szerver SSD- k, 2.5" másfél magasak, kb 2-300 tesztelődött naponta, de minden adagból 2-3db- ot ki kellett cserélnünk a fail-log miatt, szóval ott is van gyári hibás néha. Persze a logok Taiwanban is azonnal látszottak, közvetlen titkosított kapcsolat a testhallal, így nem is vitáztak, szó nélkül küldték a cserét.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #118390 üzenetére
volt egy Raptor Skoda regebben 2006-8 korul Tököl-n meg Kiskunlachazán es a Hungaroring-n, az allitolag 130-140lo volt
de mivel konnyu volt a kaszni is eleve + kipakolva + ami lehet muanyag rajta, a sarvedok ajtok, polikarbonat ablakok... eleg jo tomeg/loero aranya volt ennyivel is
220-240loig megfogott kb barmit, mert RWD-vel eleg jol indult is, es nagyon nagy tomeg/lo foleny kellett ahhoz a masik autoban, hogy azt utana erobol behozza vki a 201m alatt celvonalig
senkit nem edekelt, hogy 215m-nel mar 1 autohosszal vezetett ellene vki, mert 20-l gyorsbban ment addigra, a celvonalnal meg o volt elorebb egy hajszallal
1/4-n 13sec közepe idoket ment, ami akkor űridőnek számított
E46 M3 gyari ideje 13.4sec 343loval, hogy ertsuk ez mennyire volt akkor "jo" -
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #118385 üzenetére
tobb ilyen PGT is volt a kornyezetemben
5-6 autobol allt a "kemenymag", meg volt meg 10-15 masik auto is kevesbe megokositva (160-200lo koze)
mi mindenhova is mentunk a versenyre ezekkel, meg Szlovakiaba is pl Trencseny-be
a tobbi gyari kozelibb auto meg hol ott volt egy rendezvenyen nezokent, vagy hol nem
egy kis osszejaros barati kor volt az egesz
kozos pizzazasokkal kerti grillezessel, meg vmikor kozos autoszerelessel is
aztan megvaltoztak a szabalyok is, vkinek jott csalad, kulfoldi melo, koltozes, akarmi... -
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #118382 üzenetére
PuntoGT-ben volt a magyar "VEMS" standalone ECU
abban mindent IS neked kell beallitani benne meg az hideginditast es meg alapjarat vezerelest is
gyari ECU kiugrik az autobol ehhez
de ezeket az alapbeallitasokat megcsinalta aki beszerelte
mi "csak" az uzemanyagot es az elogyujast programoztuk magunknak utana valos idoben a turbonyomashoz
ehhez kellett egy RS232 kepes notebook, ami ez a D630 is...aztan kesobb lett "jo" USB adapter is
1.4-s motor 280-300lo volt meg melle 400Nm 2.2bar toltonyomassal
0-200km/h ~13.5sec allobol
0-100km/h ~4.5-5sec volt ha nem kapart el tulsagosan indulaskor
egy jol elkapott patentabb indulassal inkabb 4sec alja
az auto 1080kg+sofor ehhez
12.7-12.8sec alatt futotta meg a 1/4 merfoldet, ~190km/h celvonali sebesseggel
ehhez a street kategoria szabalyai szerint a teljes utaster, ulesek, karpitok meg minden benne kellett legyen a gyari emelo es a potkerek is, es csak u.n. E jelu =utcai "esomintas" gumi lehetett rajta, semmi semi-slick vagy full-slick, ami nem loghat ki a kaszni sikjabol se
az auto mar ~8 eve nincs meg
eloszor visszabb lett butitva utcaibbnak (170-180lora), aztan el lett adva -
Pikari
veterán
válasz
frescho #118076 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy a tesztelés sokkal rosszabb lett az elmúlt évtizedben. Ez egy globális jelenség, egyszerűen nem lehet rendes méréseket találni, egy termék megjelenésekor csak patyomkintesztelés zajlik. Vannak mérések, amiket alig lehet előgooglizni, ahol tömegesen több chipet letesztelnek, sokszor százasával, aztán elég nehéz kibogáraszgatni, hogy mire gondolhatott a költő.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #118069 üzenetére
Inkább Fless - hasonlóan a másik teszthez - amdnek jobban fekvő tesztkörnyezeteket hozott össze, ugyanis a cikket eleve azzal kezdi, hogy a meglévő teszt lapokban az athlon64 x2 egyáltalán el se indult, így külön csak emiatt kunyerálnia kellett valami vadiúj high end alaplapot a teszthez (A8N-SLI Premium, amiből a premium változat már 2005ös revízió, felkészítve rendesen a két maghoz).
A pentium d-ket meg egy teszt megírásakor már 1+ éves alaplapban tesztelte amit épp össze tudott randomra gereblyézni (Asus P5AD2-E) és frissítette benne a biost, hogy működjön benne a proci. Ennek tükrében csak emiatt a pentium d veszt pár százalékot.Most látom csak, hogy a PentiumD-ket nem is ebben tesztelte, hanem a Pentium4-eket használta ebben. A Pentium D-ket egy ipari felhasználásra szánt alaplapba tette, ami kétszeresen wtf -
Pikari
veterán
válasz
frescho #118064 üzenetére
Általában gyorsabb = a teszt szerint a játékokban 5-10%-al gyorsabb a 3800+ de productivity alatt a pentium d 830 a gyorsabb 5-10%-al. Szóval holtverseny.
Érdekesmód pont azokban a dolgokban gyorsabb a 3800 amik nem kifejezetten vannak többszálúsítva. A pentium D-nek azt rótták fel, hogy a buszrendszert használja a magok közötti adatcserére, de ezekszerint ez nem okoz számottevő problémát.
-
válasz
frescho #117888 üzenetére
Kössz ! Igen, mert szét kellet verni mindent - konyha-WC-fürdő, az összes víz és lefolyócső cseréje, vakolatok cseréje, falak kiszárítása, beton és új vakolat kötési ideje, majd csempézés, új cuccok visszakötögetése.
Neki kellet állni, még jó fizikai állapotban vagyok, ha sikerül megöregednem, ne akkor kelljen vele foglalkozni. -
Pikari
veterán
válasz
frescho #117767 üzenetére
gondolom az évszám 97 helyett 2007 akart lenni.
a tény, hogy az nvidia félrekalibrálta a középkategória teljesítményét, viszont az ati is szörnyűséges minőségű kártyákat hozott a középkategóriába. például az x1550 ami rosszabb választás a 8600-nál is, mivel azon túlmenően, hogy 5x lassabb nála, még mindig csak dx9, közben meg már 2007 lett.
szerintem bárhogy nézzük, a teljes x1 széria menthetetlen.
és ez az a pont, ahonnét az ati/amd azóta is hibát hibára halmoz. -
-
válasz
frescho #117448 üzenetére
Ha jól emlékszem volt egy darab 1024x768-as 256 színű gif képem, marha sok helyet foglalt a többihez képest. Ha nem tévedek egy Hercules C-130 szállt fel éppen homokviharban. Ezért megérte az 1 MB memória, "demózhattam" micsoda felbontást tud a gép
Interlacedben ment, de valamivel jobbnak tűnt mint a natív 800x600 képek.A .jpg képek megjelenése után viszont már tényleg jól jött az 1 MB memória. Azoknak kellett a 65k szín.
Elvileg 1992-ben jelent meg a formátum, de nem emlékszem mikor kezdtek el terjedni. Egyből jöttek csőstül vagy csak 1-2 év múlva? -
envagyok
veterán
válasz
frescho #117439 üzenetére
Mondjuk pont van 2 rdramos p4 összerakva, egy 2000 végére s423 mert az is érdekes geforce2-vel, és egy 2002 végi 3.06ghz ht most gf4 ti4600-al.
Ppro azért nem rossz, egy asus lapom várja hogy eljészüljön.
K7 is van egy, az a slot-A miatt érdekes, ráadásul korához képest (99) jó erős. -
válasz
frescho #117423 üzenetére
Az alap 256 kB-ból vezettem le (amit felbővített 512-re), de mind1, mert így is igazad van.
Jó tudni, hogy árulták 256 kB RAM-mal az erősebb Tridenteket is.
Ez nem volt meg, teljesen úgy emlékeztem, hogy azokat már csak 512-vel vagy többel árulták."Trident used the 8900C in their own card, the Impact III, which arrived in mid-1991 for a retail price of $295 for the 1 MB version, $229 for the 512 KB, or $195 for the 256 KB version"
-
válasz
frescho #117418 üzenetére
Nem írtam ilyet, hogy a ram miatt lenne lassabb.
Azt írtam, hogy a kevés ram miatt esélyt látok rá, hogy egy korábbi 9000-es kártyával állhatunk szemben, ami lassabb.
Legalábbis én nem emlékszem alapból 256 kbyte-os, de már 8900-es kártyákra. Ez a méret inkább a 9000-ek világa. De persze ki lehet venni bármelyikből a memóriát hogy kevesebb legyen, nem elképzelhetetlen egyik eset sem.Mindenesetre jó hogy vannak részletesebb tesztjeid is a témában. Ennyire én nem mentem bele. Sőt, nem is tudtam hogy egy 9000-est annyira fel lehet hozni hogy már karcolja a 8900 alját.
De most már kíváncsi vagyok rá milyen kártya lehet ez, ha ennyit beszélünk róla
Jó lenne ha Ranagol_5 ezt még megírná. -
Czo
addikt
válasz
frescho #117403 üzenetére
Emlekeim szerint 386 DX 40 es 486 DLC 40 eseten is jol megy 4 MB memoriaval az MK1. Az MK2 az folyamatosan toltogetett HDD-rol es jobban ment DLC40-en. Az MK3-hoz 8 MB memoria kellett, azt nem is lattam/probaltam 386 DX-en (a cimbora gepeben csak 4 volt), de 486 DLC-n az is ment, raadasul a 8 MB RAM, az jot tett az MK2-nek is. Mind a ketto gepben 0WS-es Trident 8900 (szeirntem D vagy CL?) volt 1 MB memoriaval.
-
-
válasz
frescho #117355 üzenetére
Egy ilyen megtenné? CRT monitorom nincsen már működő rca kiementes (a sorkimenő megadta magát, és alkatrész sincs hozzá), crt tv-vel próbáltam, de abban sem volt köszönet, egyedül az Orion lcd tv-vel megy el szódával, de csak ha páraként átspriccel a bor fölött Krúdy fröccsként
-
válasz
frescho #117163 üzenetére
Annyi fejlemény van azóta, hogy a ramok környéki 4db javasolt kisebb kerámia kondit is kicseréltem, de ez semmit nem változtatott, viszont feltűnt, hogy másik táppal még zavarosabb kép (egy egyszerű 2ezer ft-os 9v-os 2a-es Hestrorossal próbáltam elsőnek, ezt nagyon könnyű szétpattintani és a polaritást megcserélni benne, aztán van egy univerzális laptoptápom, amihez van polaritás felcserélő toldó kábel is, ne ezzel még zajosabb), az a gyanúm, hogy a táp 50hz-e interferál a tv 50hz-vel (tv-re is válogatja, hogy melyikkel mennyire zajos, de eddig ezen az youngtimer lcd Orion tv-én adja legjobb képet, crt rosszabb, de kicsit is modernebb lcd-én is meg élvezhetetlenül extrém módon zajos, szóval lehet csak a megfelelő tv-ét kell megtalálni, hozzá, amivel kevésbé interferál és jól el is keni a hibákat ahogy mondod
), szóval lehet inkább a 7805 felől kéne megszűrni jobban, de ott nem látok semmilyen szűrő kondit.
-
arn
félisten
válasz
frescho #117201 üzenetére
En spec utalok egy feloras videot vegignezni vmirol, aminel egy tesztnel par perc alatt vegigporgetve megkapom az informaciot.
Foleg most aival, gyk az emberek ait hasznalnak a sallang kialakitasahoz (ez korabban muveszet volt), aztan ait, hogy a sallangot leszurjek. Ilyenkor felmerul a kerdes, nem lenne egyszerubb csak roviden talalni?
-
válasz
frescho #117175 üzenetére
Köszi szépen ezt az írást, most pont jól jön.
#117178 DarthSun: Na pontosan, és ezért vagyok úgy vele, hogy 1066-os proci helyett 800-as, mivel így a memóriát jobban lehet tuningolni (E4500-zal ami szintén 800-as sokkal tovább tudom húzni a sima Kingston ramokat mint mondjuk az E6600-zal
).
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #117175 üzenetére
Az unboxing videók azok amiket egyszerűen nem tudok hová tenni. MINEK?
Gratz, ügyes, volt pénze megveszi. Kicsomagolja, ami kb az újtermék átvételének a legunalmasabb része. Majd nem mutat belőle semmit, meg tesztet se meg semmi (pl VGA unboxing) csak kicsomagolja. Ezzel szvsz semmivel sem vagyunk előrébb. És akkor annak akik ezekkel még be is futnakPl mikor megvettem a RTX3060 12G-ot, akkor attól kezdve hogy a kezembe vettem a bontatlan dobozt kb 2 perc telt el, mire a kártya már becsavarozva ott figyelt a gépben, én meg emelkedett pulzussal imádkoztam, hogy minden rendben legyen.
Mert amikor vettem azt a kártyát akkor még igen gyakran lehetett féltéglát / kiló lisztet / Hamis VGA-t / Igazi de nem működő VGA-t venni, úgyhogy az volt a legfontosabb, hogy minél gyorsabban megbizonyosodjak róla, hogy eredeti hibátlan a kártya. -
válasz
frescho #117170 üzenetére
Lehet tényleg jobb lenne bele valami alacsonyabb órajelű, nem tudom az E5800 mennyit menne benne.
Jelenleg E4500 van benne, az is majdnem megy 1066-on, csak ugye ez jóval gyengébb mint az E6600.
#117171 DarthSun: Na ennél a kettőnél tényleg van, na de viszont a Wolfdale-nél vajon mennyi lehet ?
-
válasz
frescho #117154 üzenetére
Igen itt is ilyesmiről írnak, mondjuk ez egy Issue 3-as lap, a C5-C8-ig amit javasol cserélni, konkrétan ellenállásnak kinéző kondik vannak.
Egy kis csíkozás nem zavarna, de ez a tolerancia szintem felett van kissé, a képek nem igazán adják vissza. -
válasz
frescho #117139 üzenetére
Igen ezek régi 7805-ösök tudnak hőt termelni, mit javasolsz helyette? Mondjuk nekem vmi időzítésproblémának tűnnek ezek a keresztbe zizegő vonalak, érdekes módon kondizás előtt inkább kereszteben volt jellemző, utána inkább függőlegesen, de enyhébb formában, még a fenti s video modot majd megcsinálom, nem nagy tétel, max 2 ezresből kijön szerintem, meg persze a táp mod, ha azt mondod az javít helyzeten.
Vagy Ep-hez létezik nemcsak szoftveres, hanem hardveres Zx spectrum kiegészítő is, amivel már elég jó kompatibilitás is, mondjuk az Ep-és játékok bő fele eleve speccy átírat. -
válasz
frescho #117107 üzenetére
Szóval akkor ez tényleg csak ennyit tudna, nem érdemes újra kondizni sem? Itt pl azt javasolják... Mondjuk a cián és közép kék/zöld színeknél jön leginkább elő (tehát a Deathchase ilyen szempontból az egyik legrosszabb), feketénél, fehérnél, citromnál meg egyáltalán nem...
Csak mert az EP128-nak nagyságrendekkel szebb képe volt/van. -
válasz
frescho #117008 üzenetére
Ezt örömmel hallom, mert téged nehéz lenyűgözni!
#117011 DarthSun: Bírta a az 500W Chieftec, mert ha hiszed, ha nem, a HD 3850 TDP-je 75W, ami manapság SFF, meg belépőszint, meg ilyenek. A CPU 3GHz-ről volt húzva 3,5GHz-re, ott gondolom a 65W TDP felment 90W-ra. A 4 darab 256MB-ost mértem fogyasztásra, az olyan 400W körül volt a fali konnektornál mérve.
#117007 Kalacskepu: Biztos jobb lenne, de ahogy tapasztaltam, egy 4GHz-re húzott Phenom II X4-nél már egy alapon működő i5-2400 is jobb volt, szóval az i7-4700/Xeon meg bőven jobb annál, ami volt.
Kis érdekesség, L4D2 benchmark számok:
Látható, hogy 105 FPS körül van a CPU limit, ezt a nagy kártyák szépen el is érik minden beállításban. Az RV360-at az AA nagyon megeszi, fHD-n 60FPS-t csak 3 kártya tud elérni. És azt is el lehet mondani, egy darab HD 4850 felér 4 darab HD 3850-nel.
#117017 Pista0001: Egy Asus Z87 WS alaplapról van szó, ami a PLX chipnek köszönhetően tud 8x/8x/8x/8x sáv leosztást.
#117023 KROK640: Igen, teljesen egyforma GeCube HD 3850 512MB kártyák. Gyári BIOS-szal csak 3xCFX-et tudtam elérni velük (ahogy a Sapphire kártyák pöcc-röff indultak 4xCFX-ben, úgy a GeCube-ok nem voltak hajlandók), úgyhogy szerintem eredeti ATI BIOS-szal kell majd megcsinálni a 4xCFX-et.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #116958 üzenetére
jah, 2004 késő tavaszán Nyuszikámék is vettek egy Thortont. Már nem emlékszem hogy hogyan, de csináltam belőle Bartont, meg az is 12,5×166-on ment 2080MHZ-en. Nekem akkor otthon 13×166-on 2700+-nak ment a gépem 2160MHZ-en, és ahhoz képest teljesen jó volt.
Amelyiket viszont nem lehetett Bartonosítani az méga Tbred Bnél is rosszabb volt általában, mivel tuningolni sem lehetett. -
-
czundermák
aktív tag
válasz
frescho #116136 üzenetére
Sajnos nem, ez a korszak nekem teljesen homály. Történelmi ereklye céllal vettem a procikat, jobb híján építek köré valamit, amihez 8080 kellene, github-ról.
Világ összes ideje kéne ehhez, így gondoltam, első körben körül járom a lehetőségeket. Órajelet tudok neki adni és be lehet setelni, ez már haladás, de működni élesben nem láttam még ilyet.
-
envagyok
veterán
-
arn
félisten
válasz
frescho #115800 üzenetére
Tetszolegesen ott huzod meg a vonalat ahol tetszik. Lehet mas verzioknal, vagy pl az xp korszakot is fel lehet szabni sp1 sp2 korszakra. De ez a logika eleg jol hasznalhato gepeket eredmenyeze.
pl ha engem olyan 90-91tol erdekel a tortenet:
dos5 - dx2-66 - <1993
dos6 - p133 - 1993-1995
win95 - p450 v2 - 1995-1998
win98 - tualatin gf3 - 1998-2001
EtcHa vmi tul gyors vagy lassu, be lehet vetni az alaja foleje eso masinakat.
-
válasz
frescho #115617 üzenetére
True. Gondban lennék, ha a 2000 utáni hardverek is érdekelnének retro szempontból, de a polcon döglő tárgyakkal csak a szopelli van.
Ha most ülnék ezeken a már értékes, de rém megbízhatatlan szutykokon, kb most adnám el mindet, amíg működik egy része, és lehet érte kérni pénzt.
10, 20 év múlva már egyrészt ennyi embert sem fog érdekelni, másrészt nagy része meg fog kotlani. -
válasz
frescho #115597 üzenetére
Na megnéztem, sok újdonságot ugyan nem tudtunk meg ebből sem, azon kívül, hogy abban az érában tényleg bénák voltak a kondik.
Viszont nem áll meg az érvelésed, hogy sose lesznek retro gépek a 2000-es évekből, mert egyrészt a mai kondikkal időtállóvá tehető bármilyen hardver aminek más baja nincs, másrészt pont a kedvenc érádban volt jellemző a RIFA, ami szintén szeret mára felrobbanni, másrész azok a kis sárga bogyó alakú tantálkondik ugyancsak tűzijátékoznak, és ezek a 80-as évek vége, 90-es évek eleje hardvereire jellemzőek.
Szóval szerintem annyi hogy retro gép a 80-as évekből is úgy tartható fenn, ha ezeket átnézi és cseréi az ember, és a 2000-es évekből is.
Az már más, amikor a fórumtársak által nemrég említett gagyi videokártyákról van szó (dx 9 éra vége, dx10 high endje stb), ahol már ólmozatlan volt a forrasztás a bga-n is de a chipeken belül is, ráadásul a hőtermelés is kezdett nagyon magas lenni, na, ezek, biztos hogy nem maradnak meg használatban sokáig, bármit is csinálnak velük. Még a polcon is elpusztulnak.
-
czundermák
aktív tag
válasz
Nagyon jó videó volt, köszi!
Nálam rengeteg lap megfordult és fordul Slot1-478 éra közt, kedvenc korszakom. Ez az SE6 a csúcstartó kondi pestisben a lapjaim közt.
Kettő kivételével az összes púpos, karácsony után álltam neki több lapnak, ez még várat magára és egy Asus P5B Premium. Egyébként így is működött, de haza lehet vágni őket, ha használja valaki ebben az állapotban.Új Rubycon, vagy Nichicon kondikkal ezek a lapok is elmennek az idők végezetéig, normális tápellátás mellett.
-
arn
félisten
válasz
Egyelore meg vannak
Van errol wiki oldal is [link]
Nalam ket gep van ebbol az idoszakbol, egy 2003 es egy 2006os.
A 2003as lap mar recappelve lett, rendesen mukodik. Szerencsere olyan 9800prom van, amin mar r360 van, es eredetileg is mas hutest hasznaltak rajta.
A 2006os mas miatt problemasabb a 8800gtx miatt - es epp ezert gondolkodom azon, hogy a 2012es gepnel egy 3960x helyett inkabb legyen a fele annyit fogyaszto 3770k. Jatekoknal meg jobb is.
Ez a rohs is az eu agymenese volt… arra nem is gondoltak, hogy epp emiatt lesz tobb elektronikus szemet.
-
válasz
A szilárdtestkondik is kidöglenek ? A PCIe AM2+ és 775 lapjaimon már csak az van. Az AGP 775- ön még elektrolitok.
Valamint ugyanezen korban a videókártyák is átálltak szilárdkondikra.
A maiakon meg már kizárólag szilárdtest van.
De némelyik régebbi lap is jól bírja, pld a P4P800- am is jól teljesít még. -
-
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #115103 üzenetére
Köszi, azt hiszem értem.
Néztem a neten is, ott is összefűzést ajánlanak.
Jelenleg 27C64 EEPROM megy abban is ami 16k-t vár, csak 2x olvassa be és 2 ROM jelenik meg checkit-ben, nemrég magyaráztad, hogy miért.
Szóval ha a 8k-s verzió lenne beírva 4x, akkor elvileg ugyanúgy működhet? sőt abban is ami csak 8k-s ROM-ot vár? pl. a régebbi LAN kártyák.
Jól gondolom? Lehet jobb lenne 4x felírni a 8k-s verziót? -
envagyok
veterán
válasz
frescho #114886 üzenetére
Nem vagyok benne profi, de c64 és Amiga500 floppy pc-n én ezeket a módszereket ismerem/használom.
Amiga 500-ra :
-Soros vagy párhuzamos kapcsolat és megfelelö szoftver indításával A500-ra elküldöd az image file-t, ezt használtam, de macerás
-Kryoflux-al usb-s floppyra felírod (ez jó gyári hibás másolásvédett lemezekre is), ezt nem próbáltam
- külső amiga meghajtót csinálsz gotekkel meg egy df0/df1 boot selectort szerelsz az Amiga500-ra
Szerintem utóbbi az ultimate megoldás, mert felmásolod sd-re az image fileokat, aztán mehet is a móka df1-es boottal, de ha floppyzni akarsz, akkor meg elindítasz egy disk copy programot, és a df1 gotekről átmásolod a lemezt a df0 belső meghajtóra.C64-re
A legjobban a Kung Fu Flash jött be, gyors, nem kell floppyval bíbelődni.
Floppyzni legegyszerűbb usb-s arduino kontrollert venni vagy csinálni, onnantól használhatod a c64 floppy drive-ot igaz külön szoftverrel a legmodernebb pc-n is.
XUM1541 -
Pista0001
addikt
válasz
frescho #114876 üzenetére
Az 1156 talán jó párhuzam a 423-hoz abból a szempontból, hogy a megelőző platform "túl" erős volt, arról nem érte meg váltani, csak jóval régebbiről. Mellesleg a megelőző platform mindkét esetben hosszú életű volt (a 370-et ebben az esetben összevonnám a slot 1-gyel), lehetett őket relatív kis költséggel folyamatosan fejleszteni, lassan kimaxolni. Ezek után a teljes platform váltás mindkét esetben sokkolóan hathatott, így akiknek fullos Tualatin vagy a másik esetben C2D/C2Q gépe volt, azoknak nagyon nem érte meg váltani.
Az AM1 teljesen más eset, szerintem nagyon vékony réteget céloztak vele, nem volt túl sok esélye sikeresnek lenni. Egy ideje próbálok AM1 lapot hozzávaló csúcsprocival szerezni, de nincs szerencsém vele. Integrált processzoros Kabinim amúgy van, de sajnos beadta a kulcsot, úgy tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- OTP Bank topic
- iPhone-t használók OFF topikja
- Hővezető paszták
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Parkside szerszám kibeszélő
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- World of Tanks - MMO
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged