- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- sziku69: Szólánc.
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Keychron B6 Pro billentyűzet az iPad mellé
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
"Hasznaltpiaci erteke csak akkor van, ha akarsz szopni a hasznalt aru eladasaval. En alapvetoen sem a multban nem akrtam, sem most nem akarok, se hasznalt termeket venni, se hasznalt termeket eladni."
Ez mutatja, hogy mennyire más anyagi körülmények között voltunk már fiatalon is : Nekem pl alapvetés volt, hogyha újítok, akkor a folyamat a régi alkatrész bedobásával kezdődött.
A 366-ost alaplappal és VGAval (pedig nagyon sajnáltam a V3400TNT-t) együtt kellett bedobjam a 466-osért, ahogy a 466-ost előbb elkellett adjam, mielőtt az 1700-as Celeront megtudtam venni. (itt konkrétan 2 hónapig semmilyen gépem nem volt, ráadásul év végén és kora nyári szünetben! amikor éves szinten a legtöbbet tudtam volna gépezni)
De az 1700-as Celeront is elkellett adjakm, mielőtt jött az Athlon XP. Mondjuk ott nem volt szerencsém a vveő előtt égett le egy RAM modul és egy lap, mire megvettem neki ezeket kb úgy jártam mintha féláron eladtam volna a procimat, és kalap.
De anno a Phenom 9500 elkelése és az I3 4330 között is volt 2+ hét.Néha egész bonyolult hálózatok alakultak ki a faluban pl A megveszi B gépét, B-nek lesz pénze megvenni C-től az övét, és akkor C megtudja venni az enyémet, én meg az újat. Sokszor mindez földrajzilag gyalog 10 perces körben, gyakran az egész lánc ismerte egymást.
De előfordult olyan is, hogy ahány alkatrész annyi felé, ilyenkor nagyon kellett időzíteni, mert akkoriban ha valamit eladtam a gépből (RAM/VGA/CPU/HDD), nem volt másik, és a gép működésképtelenségét jelentette, miközben úgy állt benne a pénzem, hogy az értéke rohamosan csökkent.Az első régi PC-m amit nem adtam el, az az Athlon XP volt, és ennek is egyszerre több oka volt, amellett, hogy nagyon a szívemhez nőtt, anyámnak akkoriban jelent meg az igénye egy saját gépre, így rászállt, plusz akkor már nevetségesen alacsony összegért tudtam volna eladni, annyiért inkább megtartottam.
És néha csak úgy is megesett. Pl mikor a jelenlegi gépemet vettem, akkor az előzőt elakartam tenni, de jött egy ismerős és elkunyerálta, mondván pont ilyen fél gépet keres (I3 4330, 16GB RAM, B-s lap), így azt pl úgy adtam el, hogy nem volt rá szándék. De mehetett mert maradt még ígyis 4th gen gép itthon, hasonló formációban, és legalább Z-s lappal
Nincsennek illúzióim, - hacsak nem nagyon soká kerül erre sor - akkor valószínűleg ezt a fél konfigot is esélyesen eladom, csak ma már annyival másabb a helyzet, hogy nem a fejlesztés alapfeltétele az, hogy előbb elmenjen a meglévő, hanem a sikeres fejlesztés után, egyfajta pénztárca rés enyhítő ...
Persze nálam is van, ami a szekrény tetején van, meg megtartódott (pl a másik 4th gen gép, Athlon XP), de azok általában valami jó okkal tartódnak meg a fejlesztés után, és eddig még egy se ment a szemetesbe. (A régi mobiltelefonjaim is megvannak, pl a Nokia 5510-esem pár éve még simán bekapcsolt és működött)
-
hobizoli
nagyúr
azert azt tuti eleg kevesen tehettek meg, hogy minden csak ment a szekreny tetejere, aztan vettunk mindenbol ujat...
ha meg tovabbadtad vkinek egy naladenal is regebbi PC-je helett akkro vegulis eladtad
meg sem a legujabbakat veszik am nagyon sokan, most is lehet venni DDR4-s konfigot ujkent 5gen Ryzen-l is, hiaba van mar DDR5-sbol is a 2. szeria kint
TNT meg a GF2 kozott nincs ketto ev se valojaban, azert az akkor nem volt olyan tul regi
egyik 1998 augusztusa a masik 2000 majusa, es kozben volt TNT2 meg a GF1-DDR is
ugyhogy 2001 ev elejen egy akkor max fel eves GF2-vel nem voltal eppen elveszve, de a 2 eves TNT a P3-700/100 mellett a BX-ben tuti nem muzsikalt annyira jol, mint a GF2 a K7-700 mellett
...mikozben ezek egyutt anyulap+CPU+RAM+VGA ~ugyanannyiba kerultek -
hobizoli
nagyúr
de annak akkoris van hasznaltpiaci "erteke", mert 1x megvetted megis
mindig ebbe hibaba estek bele ujra-meg-ujra, hogy BX-t is 0-Ft-l szamolod, amikor volt 30-35k-t erteke hasznaltan is ekkor
nezd meg az arlistat
Abit BE6 vagy Asus P3B-F 36k netto (=hasznaltan is ennyi)ugy meg mar nem egy nagy biznisz P3 se vele, ha ezt is bele veszed a combo araba
tapbol kellett eggyel nagyobb "brand" darab, de a VGA-ra tobbet tudtal eltapsolni
es akkor +15-20k-bol elegge sokkal jobb VGA-t lehetett venni, hasznalt TNT/TNT2 helyett egybol egy GF2-t is akarez ugras egy 366-s Cerka utan ha mar van ammo P3-ra is
vegulis ugyanannyi ammo-bol van a P3-nal gyorsabb CPU-d, fejlesztesi lehetoseggel is a jovore nezve, mert a BX-nek meg ez a vegenek a vege is, meg P3 melle gondoltanal jobb VGA-d, ami game kozben ugy a CPU +loerejevel egyutt tuti barmiben nezve is gyorsabb lesz, mert magasabb fps-t tud, nagyobb felbontast es/vagy reszletesseget
akarhogy nezed vegig ott van egy 15-20k-s ardiffi, amit barmire elkothetsz a K7 mellett
nem mellesleg RAM-bol is mindenevo(bb) volt, mert 256MB-s modulokat mindig 256MB-snak latta, nem volt olyan szitu, mint a BX-l, hogy vmit csak 128MB-nak ismert fel
-
hobizoli
nagyúr
1GHz-s P3 csak 2000 oszen jelent meg nagyobb szamban ugy, hogy nem volt ra varolista nagykerekben is mar okosba' es ha Bp-n bementel egy random PC boltba tudtak adni azonnal...
addig az Colombo felesege cucc volt csak: mindenki tudta, hogy letezik, csak nem latta
ahhoz kepest fel ev mulva csak arulva volt?
énkérékelnézést -
-
Amikor megvettem, nekem is hasonló gondolataim voltak, mekkora hibát követtem el, összevissza fagyott. Aztán cseréltem grafikus kártyát, drivereket frissítettem és végül beállt stabilra.
2000 elején ASUS K7V alaplapom volt ami VIA KX133-as, szerintem ez volt az első VIA-s.
Kb. 2 évig megvolt nekem, több vga kártya is megfordult benne, Radeon DDR-rel fejezte be a pályafutását.
2x128MB/133 modulokkal ment.
Az eladáskor sajnos egy hozott hibás táp azonnal kinyírta. Végül egy még régebbi ASUS K7M-mel (AMD Irongate chipset-es) ment tovább a konfig már nem nálam, azzal is atom stabilan ment még sok évre a K7 (igaz ekkorra az Irongate driverek is kiforrhattak) - asszem Geforce2 GTS volt benne - majd ismét visszakerült hozzám.Én úgy emlékszem, hogy a kor modern vga kártyáival, netről frissített driverekkel már semmi baj nem volt ezekkel a korai K7-ekkel sem.
-
zsid
senior tag
Az én és környezetem mintája valszeg más, nekem a Kx-200 ( nem emlékszem már, hogy K5-200 vagy K6-200-am volt ) és a Tbred-B közötti AMD szakasz kimaradt, viszont az én ismerőseim nagyobb része korán felszállt az AMD Athlon és Duron vonalra és nem nagyon rémlik, hogy stabilitási gondok lettek volna - a normál felhasználóknál. Nyilván aki tuningolt ott borultak a dolgok...
Nálam átmenetileg volt Tbred-B KT400-zal, majd Abit KV7(KT600)-Barton 2500 duót vettem, aminek két oka volt:
-jó volt (célnak megfelelt)
-erre volt pénz
Nagyon homályosak az emlékeim, de úgy rémlik a Bartont 18 000Ft körül vettem a Dohány utcában, míg akkoriban a 3000-res P4-ekért valami 50 000Ft-ot kértek. Nálunk vidéken ez irreálisan drágának számított, főleg úgy hogy két kattintással 3200+ -t csináltunk a 2500+-ból és közel azt a teljesítmény kaptuk, mint egy 3000-res Northwood.
Arra sem emlékszem, hogy a KT400/KT600 korszakban stabilitási gondok lettek volna ezekkel. ezek a via chipsetek teljesen jó budget cuccok voltak. Igen, a dual-channel hiányzott de abban az árszegmensben valszeg túl sokan amúgy sem vettek volna 2 memóriát. Kb pont ezért lett rétegtermék az nForce2 is: a lap+ a memória felára dobott legalább 30%-ot a konfig árán, a teljesítmény meg alig nőtt. Az ismerősi körömben volt KT333/400/600 és teljesen jól elvoltunk vele. Instabilitások, nyűgök nekem egyáltalán nem rémlenek pedig mi aztán a paletta aljáról vásároltunk mindig.mod: ha már hobizoli írta a tápot: A Bartonig max 300-as tápjaim voltak, a Barton mellé vettem az első 400Wattosan és természetesen ez is Codegen, volt ahogy az elődök is. Húzott Barton mellett a biosban a feszültségeket nem kellett nézni, mind határérték alatti volt
-
arn
félisten
-
hobizoli
nagyúr
csomo K7 csak azert volt instabil, mert hoki tapegyseget raktak melle
egy ido mulva mar koztudott volt, hogy 300W brand tap kell hozza
Mistral-nal az arlistajukon meg rajta is volt hogy 300W-s vagy nagyobb tappal ajanlott a K7-ket osszerakni + haziko huto venti is erosen ajanlott....ami egyeseknek meg manapsag sem alapertelmezett, nem is ééértem az ilyeneket
en is raktam ugy masik hazba egy 700-s SlotA K7-t, hogy afaszomkivanezzelszarral
aztan a masik juzernel, masik tappal, masik ATX hazban +venti benne meg SEMMI baja sem voltpedig 1:1 atkerult az anyulap+CPU+RAM a masik gepbe, szoval meg RAM se lehetet a ludas
a VGA meg a HDD nyilvan mas volt hozza, de annak aki vette 300W-s tapja volt, annak aki eladta meg "csak" 250W-s
es akkoriban meg senki nem nezte azt hogy a tapegyseg markaneve micsoda
amikor nekem is kikapcsolas utan elpukkant a noname 300W-s tapom es RIP lett a Abit KT7A-Raid + Duron 600@975 megoldas, utana mar egy Enermax 353W-s tapot vettem (365AX-VE) 27k-ert
ami pont nalam volt akkor "nemtudjuk mi a baja, de nem indul el a vindoz rajta" Cerka333-s gepnek is az volt a baja, hogy a fikkancs 250W-s tapja miatt, ami kb csak P.M.P.O. volt 250W-s, valojaban jo ha 100W-t tudott loketre, szoval a 3db HDD kozul 10-bol 9x nem indult el az is, amin az oprendszer volt, vagy ha eppen igen, akkor az masik ketto kozul az egyik nem, mert nem volt eleg jedi hozza 12V-n... meg egy Cerka333 mellett sem, K7-nal lehet egyik se roffent be
atraktam az Enermax-mat bele es egybol pocc-roff akarmennyiszer
viszont ok olyan "draga" tapot azert nem akartak venni ebbe az akkor sem tul uj technikaba amikor 1GHz feletti gepek is leteztek, de egy Chieftec 300W-st azert rajuk tudtam beszelni vmi ~14k-ert, azzal is pöcc-röff volt
es akkor Chieftec az egyik legjobb cucc volt, es nem is volt sokkal dragabb, mint egy dzsunka-balra 250-300W-s egyseg, ami lehet csak frutti 8-10k-ba kerul es amit kezedbe vettel akkor sulyra a fele se volt a Chieftec-knek
utana ha raktam ossze gepet barkinek a 360W-s dualventi Chieftec volt nalam a default tapegyseg 16-17k-ert a konfigban, meg a haziko hutoventi is elol-alul hatul-felul benne van
direkt nem is kerdeztem meg kell-e az is bele neki, mert akkor sokan aszondjak aaaa az nem kell, csak siman benne van, aztan kesz...1k/db volt egy olyan, neha meg annyi se
nem is eri meg leallni az ilyeneken szarakodnierdekes azokkal ugy sosem volt baj
P1-s 6x86MX-nel is be volt rakva egy 80mm-s venti a haziko elejebe...
-
-
-
hobizoli
nagyúr
amugy AMD is f4sz volt, mert nekik is ki kellett volna dobni egy DDR266-s es DDR333-s deszkat "idoben" , mar 2000 ev elejen es kozepen is, hogy VIA is jobban motivalgassa magat benne
ez egy olyan "eloremenekulos" dolog, amivel a nagyobb loero elony miatta tobben vesznek K7-t a P3 helyett
meg P4-re sem erdemes annyira cserelni P3-rol, mert az sem lenne gyorsabb a DDR-s K7-nel, de sokkal dragabb melle es alternativa lehet a K7 -
hobizoli
nagyúr
jajaja, megnezve mar 1998-99-ben is letezett DDR-SDRAM
mar a Geforce256-bol is volt 1999 telen DDR-s verzio, nem is sokkal az oszi SDR-s utan jott ki... 2-3 honap volt a diffi talan
tenyleg qrvara az fogta csak vissza K7-t mar akkoris, hogy nem volt hozza DDR-s deszka
---------
na megneztem... 1999 oktober 11 a SDR-s es 1999 december 13 a DDR-s
a DDR-s egybol 150MHz-s VRAM orajellel kezdett, szoval mar akkoris letezett ekkroa orajelu belole
a 2000 tavasz vege nyar kozepen GF2-nel meg a GTS 166MHz volt, a Pro/Ti 200MHz, az Ultra 230MHz a VRAM-s -
-
-
-
envagyok
veterán
-
A Win98 és a Win8.1 i9- et ír ki. Most megy rá az XP. Majd a végén frissítem a 8.1- et 11- re.
Cad- et nem használok, meg hasonló spec progikat sem, sztem nem lesz ilyesmi gondom.
Kár hogy nem tudtam róla, hogy szeméttelepre hordtad ezeket, akkor legalább a proci, RAM ingyen lett volna. Lap nem, ragaszkodtam ehhez a csodaszép példányhoz. -
hobizoli
nagyúr
akkori i9-nek ma egy i5 felel meg felepitesben kb
ez olyan mint anno a i7-7700K 4c8t volt a 7gen csucsa, a 10gen-nel meg mar az i3-10100/10105 volt a 4c8t es ezzel mar az volt kb a sorozat aljan
14600K - Alza 70k ujan +25k-s game kuponnal
most vennek vmit siman megvennem ezt
egyebkent erre 2024 oszen mar BIOS update microcode javitas volt...
....persze ehhez fel is kene rakni
szoval ha most veszel ilyet ujan, akkor BIOS update utan kb jo is vagy
meg nem hinnem ~1-1,5 eves keszleteket arulnak ezekbol -
FF23
senior tag
-
hobizoli
nagyúr
azert a 10900K az mostanra minusz 5gen mar, es 2-3 honap mulva mar -6 is lesz
ugyanaz, mint amikor 2-3gen i3-t arultak szinte az akkor "uj" Pentium G4560/G4600-k araban
faternak is neztem anno itt a HA-n anyulap CPU DDR3 combot igy 55-60k votl tobb hirdetes is
vmi ~70k-ert meg kijott a boltbol a csitti uj G4560+Giga B250M deszka +Corsair DDR4
na?es akkor az ujabb IGP-je a HD meg 4K videokat is lenyomja csuklobol akar, nem kell melle vmi okosabbb dVGA sem
-
hobizoli
nagyúr
ezt ugy kene nezni, hogy minek felel meg loeroben az ujabbaknal
10900K biztos jopofa volt ujan, csak most mar egy ~3 eves enyem 13600K keresztbe lenyeli mindenhogyan olyan 15-20%-l
13600K meg 65k a HA-n, ha meg KF, mert dVGA ugyis van akkor 60k, vagy akar alatta is van mar...a 14600K/KF nagyjabol ugyanez az arszint max +5k-n belul
ezek tukreben egy 10900K er vagy ~50-t...se -
arn
félisten
En ugy gondolom hogy ez a retrozas generacios es korszaki sajatossag, mint pl a demoscene volt a 90es evekben. Jelenleg ugyanazok az arcok tartjak lelegeztetogepen, akik anno maguk is reszt vettek benne.
Nekunk a gepek erdekesek, mert kurriozum volt a maga idejeben, es ez a lelkesedes kesobb is megmaradt. Nem tudom mas hogy erez, de hogy kb 10 eve csinalom, az erdeklodesem targya nem igazan valtozott, nem adodtak hozza az ujabb korok nosztalgia szintjen. Gondolkodtam, hogy meg hozza kellene adni egy win7es gepet, de a kulonleges gepek annyira dragak, hogy egyenlore letettem rola, a tucatot meg minek epitsem, barmikor megtehetem.
Illetve a 2003 es 2006os gepek osszerakasa erdekes volt, de sose hasznalom oket a tobbihez kepest, ezert is vagyok bizonytalan abban, hogy mennyre gyujtogessek ujabbat porfogonak. Szoval ha magambol vagy a generaciobol indulok ki, van ennek vmi plafonja. Meg legyunk oszintek, meg az “aktivan” retrozo reteg is egy baromi szuk reteg - prohardverre is jarnak regi arcok is, de toredeket erdekli.
-
Gyártói speckó? Én limitációnak hívnám.
Intelnél meg főleg amikor 6-7-8-9-10 gen is elmegy ugyan azzal a chipsettel és foglalattal (coffetime bios mod, az i9 10980HK meg 8eft-os Z170-es lapban megy nálam). Szerintem 11gen is menne h110-es lapban is ha megérné olcsón adapterezni.
Egy interposer nem annyira bonyolult hogy tákolmány legyen. Procik bekötése mobil/asztalinál szinte ugyan az. eDram-os procit meg nehéz asztaliban találni bár 25eft is sok egy 4gen-ért az is igaz.
Kényszer szüli ezeket, 5775C szerintem ritka darab, 4980HQ meg tengernyi van. -
Elég sok ilyen van. TDP az unlocked, multi pedig asszem 44-ig van max. IMC DDR3 2133 amit biztos kezel. Ez igazán crystal well, a broadwell elődje. L4 cache meg tudja dobni a dolgokat, nem csak az IGP miatt van rajta.
Mobil procikat használtam már asztaliban, sima interposerrel mert ugye a chipset ugyan az. limitek kevésbé jellemzőek a fullos modelleknél. i9 10980HK ami most megy az egyik szerveremben, semmilyen limitje sincs. -
KROK640
nagyúr
Na, akkor meg pláne burzsuj voltál
Árpi haveromnak voltak ilyen durva gépei mindig. (most egy 11700K-t hajt, 128GB RAM, RTX3090 24GB, 2TB M2, 2×4TB SATA SSD , 2×18TB HDD )
Újságokból egy időben sokat tudtam szerezni nagyon, mivel faternek volt ismerőse erre-arra, így volt egy 2-3 éves időszak mikor 4-5 féle újságot is be tudtam szerezni minden hónapban.
Sőt, aztán egy ideig volt ingyen GS előfizetésem is (modiskodtam nekik a fórumon) szóval újságok mai napig egy heggyel vannak, ráadásul sok igencsak fullosan jó állapotban(azokat is lusta vagyok lapozgatni, pedig ide a topicba igazi kincsek lennének, meg belőlük az infók, cikkek stb)
Nekem ezek a kézi konzolok kimaradtak, mivel, valahogy mindig is a PC gamingot részesítettem előnyben. Összesen Tetriszem volt, meg utoljára a Nokia 7610-esem játszottam valamikor 2009 végén. A jelenlegi telefonomat úgy is hirdették, hogy gaming telefon, ehhez képest egy darab játék sincs rajta, nem arra vettem. Játszani ott a PC ...Hát óvatosan defináltam, mivel a MAC-ek világába nem igazán látok bele (óvatos definició ez is
)
ÚÚÚ, de jó neked. Nekem ugyan a társaság alapján már akad akár 2003-as kép is, de annál régebbi csak scannelt papírkép (azok meg mind elvesztek 2014 januárjában). Viszont saját képekre pont a Nokia 7610-el várni kellett 2007 májusáig, viszont még az is kb használhatatlan képeket csinált, így az első igazi normálisabb képeket, 2010 márciusában tudtam elkattintani; de igazán jókat csak a Cipruson 2015-ben vett Lumia kezdett el csinálni. Érdekes egyébként a fotós mappám, régen (pl 2009) az 1 év alatt készített képek mérete nem éri el azt a szintet ami most egy átlagos MO-n töltött hónap (mert Ausztria megint más).
Irigyellek a jó kereshető/indexelt/adatbázisért is, bár ezen a fronton én is próbáltam tenni csak nekem tematikás sokszor, pl :
D:\Képek\BulikNyaralasok\Balatonalmádi2004aug
vagy
D:\Képek\Ausztia-nemeto-2020
D:\Képek\Telefonoskepek-L630
stb.
Ennél jobba a fejemben van indexelve, mivel az újabb telefonosképekben benne van a nevükben a dátum, és ez alapján képben vagyok fejben, hogy mit mikor kellene keresni (sokszor napra pontosan, néha csak jónapra) így már relative hamar megtudom őket találni. De lehetne jobb is ... -
KROK640
nagyúr
Nekem sokszor a normál PC vonallal is elég volt lépést tartanom, sőt, nehéz, nemhogy MAC-eket vegyek. A másik, hogy tulajdonképpen nekem a Windows instabilsága volt az ami elindított azon az úton, amiből később pl majd 15 évig éltem. Ez pedig a különféle szintű gépbütykölés (a házhoz kimenős Win telepítéstől kezdve a szervízben hibakeresésig minden).
Meg ugye én is szeretek játszani a PC-vel, körülöttem meg nagyon sokan, így bár eleinte próbálgattam itthon más oprendszereket, hamar elvált, hogy csakis a Windows lehet az én utam. Ráadásul a PC-s újságok is mind szinte csak azzal foglalkoztak, stb.Az az Abit THII RAID-es PC (a TH7 1 az asszem RD-s volt, olyat is láttam), 3.0 GHz de 400 MHz FSB!-vel az tényleg ritka, én is csak 533-al meg 800-al láttam általában. ha jól emlékszem ebben még nem is volt HT. Az egyetlen 3GHZ-es P4 fajta volt amiben nem volt HT... Fx5900XT-vel. Teljesen más anyagi szinten léteztünk, ezt biztosra mondhatom. Ilyen konfigot kb akkor engedhettem volna meg magamnak amikor a legeslegjobb hónapom volt, és kiürítem a befektetési alapomat is (amikből vettem az eladós gépeket), meg a barátnőmre se nézek rá utána
A 800-as PIII 512MB RAMmal meg TNT2-vel a maga idejében gamer gépnek se lett volna rossz, nyilván mire tovább adtad már leginkább irodai feladatokra volt jó.
Nekem a mostani rendszerem ilyen hordozgatott rendszer Win10, de igazából még egy kettővel ezelőtti SSD-re települt, közben a konfig is eléggé sokat változott csak a proci, RAM és az ODD maradt a régi. Még a monitor, hangfal, billentyűzet és egér sem.Értem a váltásaid ilyen step-by-step volt, és így alacsony kockázata volt a rendszercserének meg mindig csak kicsit változott az oprendszer alatt a környezet nem gyökeresen.
A Tualatinos konfig nagyon szép, néha én is eljátszok a gondolattal, hogy kéne egy (1200-1400-as Celeron, 256-512MB RAM, GeF2-3-4 vonalon gondolkodok, ami anno is reálisan elérhető lett volna nekem), de ahogy írtam is, szerintem ugyanaz lenne mint a 366-466 Celeronnal, hogy egy délelőtt elnyomkodnám, aztán csak lomnak állna a sarokba. Még az Athlon XPvel sem tudok annyit foglalkozni amennyit szeretnék, és van még egy C2D, meg egy 4th gen gép, amit január óta akarok rendberakni, de még addig se jutottam el. Sőt, még most is valami plüss izét keresek barátnőmnek, ahelyett, hogy a 4th genbe való Xeon procikat nézegetném
I7-5775C alapú PC is izgalmasan hangzik, meg ritka broadwell. Nekem a kb eggyel későbbi van (Broadwell-e) I7 6900K -
KROK640
nagyúr
Neked a szüleid az Applenél dolgoztak, vagy valami ilyesmivel kereskedők voltak? Vagy honnan volt ennyi Mac-ed?
Rendes PC-dről meg még nem is nagyon hallottunk
A 2000-es években esetileg hallottam láttam egy két embert aki már látott MAC-et élőben, talán egyszer mintha én is láttam volna a boltba egy macbookot*, de amúgy csak az amcsi filmekből ismertük. Elmondom élőben több Alienware cuccot láttam, akkoriban. Sőt, tulajdonképp nem csak akkoriban ma is igaz ez ...* Max cimborámnak Veszprémben volt valami asztali Macje aminek 3GHZ-es P4 volt az alapja, egyszer azt is megtekintettem, de se nálam, se nála nem lett átütő siker, volt mellette normál asztali PCje is.
-
KROK640
nagyúr
ÚÚÚ, ez valami személyes fixáció lehetett akkor, mert nekem 2007 májusában jött egy Galaxy 7300GT 128MB DDR3 - Zalmann Cooleres akkor különlegesebb változat (de sajnálom, hogy eladtam
) ami szvsz bármilyen 6200-nál sokkal jobb választás volt. Marha csendes volt, és azt terveztem, hogy majd rommá tuningolom, ehhez képest nem rémlik, hogy egyáltalán bármikor is tuningoltam volna. (mondjuk pont a megvétele után fordult olyat az életem, hogy örültem ha heti 1-2 órát tudtam játszani, nemhogy még a tuninggal is szórakozzak).
Utánanéztem ennek a XFX 6200-nak, egy sima bordás, minimalista DDR2-es kártya. Gondolom valami SFF csodába kellett ilyen méretben és limitációk mellett.
-
Pikari
veterán
Egyébként a korabeli nem x86 desktop platformon az volt a divat, hogy beraktak a biosba egy x86 emulátort, ami elindította a pci option romokat a kártyákból.
Ezzel el lehetett kerülni a szopások 99%-át, így bármilyen konzumer videókártyát, ide vagy scsi vezérlőt, stb bele lehetett rakni, amik aztán így a legalapvetőbb működésüket biztosítani tudták.
Nem tudom, ismered -e a PCI-os 3dlabs permedia2 kártyákat, na azokhoz mindenféle platformra és architektúrára volt driver és bios is, teljesítményük voodoo1 körül volt, ráadásul általában lehetett is őket 8mb-ra bővíteni.
-
KROK640
nagyúr
Na, a festő, kőműves ilyesmi az pont jó példa, mert mind kiment külföldre. Amelyik maradt és tényleg jó, ahhoz rendesen várólista van, és anynit kér amennyit nem szégyell. Én egy 4000 fős faluban lakok, az egyetlen gázszerelőnkhöz 3-4 hetes várólista van, pedig már a falun kívül semmit sem vállal, és egy negyedórás melóért simán elkér 15 ezret.
A festést azt én pont magamnak csináltam eddig mindig, és most elgondolkodtattál, hogy ha minimálisan is érdekelne, lehet h ezzel jobban keresnék XD
-
KROK640
nagyúr
Sajnos nem görbítem a valóságot. Elhiszem, hogy Pesti/Ausztrál programozói fizuval ez így tűnik, de itt keleten nem az
Szerinted poénból játok ki Ausztriába? Van olyan, hogy bevállalva, hogy hónapokig nem találkozok a párommal?
Tavaly állami szektorban dolgoztam itt MO-n heti 40 órát, és persze már ott is olyan trükkösen voltam bejelentve, hogy alkamival papíron két cég dobált egymás között. Így se szabadság, se táppénz, se utazási támogatás. Kaptam kemény havi 190-200 ezret, amiből majdnem 20 ezer mindjárt ugrott bérletre. Na mire ebből legurik a rezsi, meg eszel is, eldöntheted, hogy havonta 1-2szer elmész szórakozni, vagy félrerakod gépre, és 1-2 év múlva lesz új géped. Írom mindezt úgy, hogy engem még csak banki hitel sem terhel.
A KSH adatokkal is el lehet villogni, a szűkebb itteni társaságomból egyetlen embert ismerek aki alulról súrolja a mediánbért, de ő is sok hétvégével, éjszakával, és túlórával. A valóság (pláne ha normál munkaidőben dolgozol) a netto minimálbér.
Mindez persze MO...Ha Ausztriai fizetéssel nézem én is MO-t, akkor persze minden nagyon szép és nagyon jó, elismerem azzal a szemüveggel nézve MO nem is olyan rossz hely, pláne ha elfelejted, hogy előtte mit láttál kint, és csak a számládon lévő összegre koncentrálsz
2015 és 2021 között nekem is emelkedett szépen az életszívonalam (bár ezt javarészt magamnak köszönhettem, jobb munkával), de ez 2021-2025 viszonylatban bőven vissza is csúszott. Mondhatod, hogy ez nincs így, én ezt érzem. És nem csak én, hanem a körülöttem lévők is.
A 10× béremelkedést meg mindenhogy túlzásnak tartom.Igazából szerintem az olló nyílik, a... de nem akarok ebbe belemenni, mert már egy csomó warnom van rossz helyen politizálás miatt. Meg fel is húzom magam fölöslegesen.
-
jokeph
nagyúr
Sok esetben sajnos ez nem így van, nem lesz jobb/szebb/gyorsabb/takarékosabb, cserébe nem olcsó.
Ezer+1 éves Fujitsu Siemens K7600 lapos (cirka 20+ éves már) mai napig üzemben van, mert az adott feladathoz elég (offline gép, XP-vel van használva). 15 éves Core2-es lapos detto, offline mód és csak autódiagra van használva W7-el.
Ezeknél nem számít hogy mennyit esznek (azért nem egy szerver egyik se), a havi üzemórájuk marginális, ugyanez van a haverom műhelygépével is, Ahtlon II X2 240, nVidia GF8200 IGP-vel, 2*2 GB DDR2800 ram, HDD-vel, offline mód a használat java, csak zene vagy doksi letöltés/előszedés szereléshez, ezen W10x64 fut.
A hugom Acer Extensa 5220 laposát 2 éve cseréltem neki egy Ryzen 3 APU-s laposra, leszolgált laza 15 évet, cpu/ram bővítés mellett, a HDD maradt végig, mert nem voltam hajlandó IDE SSD-re költeni, XP-vel majd W7-el kifulladásig. A W10 kimaradt, ahhoz azért kell már az SSD, hogy legyen felhasználói élmény is. -
Pista0001
addikt
Az Intel "fejlődését"
a Haswellig követtem, a sors úgy hozta, hogy lett is pár Haswelles gépem jópár éve. Újonnan Ryzen-t vettem (Zen 3 talán? 5000-es széria) 3 illetve 2 éve, azok még egy darabig csak elkaristolnak...
Az újabb Intelek a maguk idejében és azóta is eléggé kiestek. Aztán úgy adódott, hogy találtam egy Skylake-W-s munkaállomást, legyalultam, újraraktam, frissült Win 11-re, örülés volt. Belepattintottam az RX6650XT-t, jó lesz dedikált autós játékos gépnek, csak lesz egyszer helyem szimulátornak is. Aztán nemrég találtam egy H310-es lapot i5-9400f procival, megörültem, hogy ez 11 támogatott, kiválthatja a kanapén casual játszós Haswellt, de így nem fogja az se sokáig húzni. Amúgy a logikája a dolognak érthető, és valóban logikus is, csak némileg "fájdalmas".
-
KROK640
nagyúr
Egyet is értek veled, meg nem is.
Még idén is kellett innen a fórumról is 4th gen gépet hákolnom, a közeljövőben még Ryzen 3300X-es gépet fogok összerakni (olyannak aki napira C2Q-t használ 2025-ben is!), és így jobban végig gondolva hirtelen minimum 15-20 ember jutott eszembe a tágabb környezetemben, aki valami 6th gen előtti cuccot használ napira. De van olyan is aki Phenom II-t, Sőt, tavaly vagy tavaly előtt raktam be olyanról is képet, hogy láttam napira 366-os Celeront 192MB RAMmal, magán embernél, munkára. Ezek jelentős része lexarja, vagy amire kell elég neki.
Néha elgondolkodok - főleg olyanoknál akik egész nap azért mellette ülnek - hogy nincs-e meg bennük az igény, illetve pl amikor játszani vesz gépet, akkor miért abból indul ki, hogy akkor kéne egy 3-5 évvel ezelőtti belépőmodell?Ugyanakkor a másik oldalról, iszonyú mennyiségű e-hulladéktól mentjük meg a bolygót, mert amíg ezek a gépek kiszolgálják a használóikat, és nem romlanak el, addig miért ne mehetnének (ez most csúnya szó lesz, de nem tudok rá jobban) az "igénytelen" usernél?
Ott van a pecás haverom, ő pl esténként lehuppan a 4th gen I3 mellé, félórára híreket olvasni, esetleg megnéz 1-2 horgászatos YT videót, és már áll is odább a géptől. Egy ilyennek úgysem tudod elmagyarázni, hogy egy szezonnyi horgászbérlet és egy jó pecabot árából vegyen magának egy modern új gépet, mert az neki jó lesz. (Ahogy fordítva is igaz, ő sem tudna meggyőzni arról, hogy pénzt költsek horgászbérletre meg pecabotra)
Vagy Feri haverom... 2010-es évek végén vett valami nagyon olcsó Celeront, 2GB RAMmal. 2-3 év múlva pukk és füst, a táp... megnéztem, a többi talán menthető. Mondtam neki, hogy vegyen tápot. Jajj, hát ő nem ért hozzá, meg nem sürgős, majd vigyek. 1-2 évvel később (Pesten van nem járok mindennap arra) mondtam neki, hogy akkor viszek neki egy tápot, aztán megnézzük a gépet. Erre azt mondja : hagyjam, már rég kitette a kuka mellé, úgyse használták, legalább nem fogja a helyet. Amire meg mégis kellhet, hát van a munkahelyen egy gép az irodába. Egy ilyent megint nem győzöl meg, hogy fejlesszen. Csak azt fogja látni a gépben, hogy egy kelletlen fölös kiadás. Némelyik úgy éli meg mint egy súlyos büntetést, és amikor megjön az új gép se annak örül, hogy mennyivel szebb és jobb, hanem azon fog sírni, hogy de milyen sokba volt. (Az egy más dolog, hogy cigire, sörre, energiaitalra, koncertre, wellnessre, jutalomfalatra a kutyának, térkőre az udvarban, felnire, mindenféle szerinte poénos hülyeségre stb. persze abszolút nem sajnálja a pénzt)Persze, nem árt modernizálni, meg azért az új hardverek eladását is felpörgetni (csak akkor tud csökkenni az áruk a cuccoknak ha igazi tömegkereslet van rájuk), de hogy úgy mondjam, kezdem mindkét oldalt megérteni. A másik oldalt csak részben persze, inkább bele tudom magam képzelni a helyzetükbe. A tech hozzáállásom miatt alapvetően egyetértek veled.
Nyilván van, hogy fogom a fejem, hogy XY-nak hogy nem fáj, hogy 2025-ben még mindig HDD + 8GB RAM kombón létezik, de aztán úgy vagyok vele : az ő baja, ha nagy baj lenne, megoldja (pláne mikor látom, hogy az élet más területébe meg számolatlanul tolja bele a pénzt). Akinek meg "fáj", az jobb esteben megkeres, rosszabb esetben vesz saját szakállára valami olcsó áruházi/használt átverést. -
Pista0001
addikt
Ez kicsit wtf. Beszéltek erről korábban? Úgy értem, a 11 bevezetésekor, amikor a csapból is az folyott, hogy min fog futni, meg min nem. Nem nagyon követtem a híreket ezen a téren. Ha ezt csak így menet közben kitalálta a Picipuha, az nem túl bíztató a többi még(!) támogatott hw-re nézve...
-
jokeph
nagyúr
Kipróbáltam, onnan tudom.
23H2 még Phenom alapú procikkal is ment.
Természetesen, tiszta telepítéssel gondoltam (kilőve az extra követelményeket, mert pl. az X58-as lapom még legacy BIOS-os, az AM3+-os lapom full supported UEFI, secure boot-al, ott csak a TPM "hiányzik").Értem, és köszönöm a háttérinfót.
Amúgy netto pazarlás ami a világban zajlik (e téren is), mivel én ezekre az öreg vasakra csak azért tudtam feltenni a 24H2-őt, a Phenom-osra a 23H2-őt különösebb bohóckodás nélkül, mert az adott CPU-kban benne van utasítászinten minden szükséges ficsőr.AVX2-őt Intelnél 4gen-től, AMD oldalon Zen+-tól (Ryzen 2xxx sorozat) tudják a procik, szóval ez aztán nem lehetne probléma a jövőre nézve.
Nyilván, vannak spéci esetek, spéci szoftverek, ám az átlaguser-t ezek nem igazán érintik.
Az persze már más kérdés, hogy a szoftver fejlesztője milyen "szükséges" követelményeket támaszt/generál...#121719KROK640: nagyjából kijelenthető, hogy a HEDT Intel CPU-k számozása előrébb jár egy számmal a desktop megfelelőjétől, a kérdéses i7-6900K az 5. gen desktopnak felel meg, azaz Broadwell, ilyen prociból desktopn nem sok variáns jelent meg (i7-5775C pl.), mondhatni ritkaság. Egy i7-5820K megfelel egy i7-4770-nek nagyjából, azaz mindegyik Hashwell, csak a HEDT-nél többnyire van pár + mag/szál a desktophoz képest, meg persze ez miatt is nagyobb TDP-vel bír (valós fogyasztásban is nagyobb), több pci-e sáv kivezérlése a CPU-ból, és extra memória csatornák (triple/quad/stb.), meg még pár (otthonra nem feltétlen szükséges) + képesség, főleg Xeon prociknál.
#121723DarthSun: na ez az, azért AVX512-őt nem nagyon látni desktop cpu-ban.
12/13/14 gen Intelben már elvileg ott van, csak tiltva vagyon. -
-
envagyok
veterán
Memteszt dos-os lefutott.
40 perc hibátlanul.
A proci és a ram hiba dzerintem így kilőve.
A win 10 telepítő felmásolha magát, újraindul, utána pörög a homokóra, azt hiszem ilyenkor teszi frl a drivereket, aztán újraindul, kicsit pörög megint, és akkor hasal el.
3. Generációs i5, gtx750ti van benne.
Én biosra, alaplapra (déli híd) esetleg vga-ra gyanakszom még -
envagyok
veterán
Gyári telepítő.
2 tesztelt ram szettel is csinálta.
Egy HP p6-2256eg számítógép.
Csinálok egy ram tesztet, ha az oké, akkor proci, majd vga cserét.
Azt néztem még, hogy régi a biosa, de azt meg csak windows alatt engedi frissíteni a letöltött telepítő, pedig egy bat file indítja kicdomagolás után. -
KROK640
nagyúr
Nem kételkedek benne, hogy a korlátlan mobil net jó, meg az amikor nem kell ilyen-olyan wifit keresni. De pl én ezt gy oldottam meg, hogy Németországban mikor hazaértem a bérelt lakásba akkor wifin toltam fel a Svájci, Liechtenstein-i képeket, addig a kb 2 óráig míg hazajutottam meg igyekeztem nem elveszíteni a telefont. És persze a cuccaid a legértékesebbek, de engem pl egy negyedmillás telefon elveszítése is megérintene.
Nekem sincs jelenleg autóm, de lesz majd mert Debrecen sajnos abba az irányba megy, hogy autó nélkül ne nagyon tudj létezni
Na meg akkor már olyan autó ami hobbi is valamennyire.
Értelmes dolog meg az, amit te annak ítélsz meg. Kinek mi. Egy időben minden pénzösszeget különféle számítógép alkatrészekben mértem fejben. A nagyobb tételeket meg amerikai autóban.
-
envagyok
veterán
Igen a kényelmet fizeted meg, a minőségben meg elfogadod a kompromisszumot.
Én Xpenologyt használok háziszervernek kb 10 éve hp microserver gen8 alapon.
Mikor vettem, kb 130000ft volt újan a szerver, 3db 4tb hdd rsid5-ben, és egy 2TB letölteni. 3 éve cseréltem hdd-ket, 80k volt. 210000ft plusz 150000 villany kb 10 évre. Kb 3000ft/hóA synologynak van androidra (gondolom almához is) appja letöltéshez, audio, videó streameléshez, file kezeléshez, felhőhöz, biztonsági kamerához, ezt mind használom is.
Fut még egy kodi adatbázis rajta, ami menti mit meddig néztrm, stb., így kodi-val, ami fut a telóimon, pc-n, és az s905-ös tv okosítóimon, a tv adások, nézett videók, filminfók, és maga az videó, és audióanyag mind a syno szerverről fut.
Az egyik s905 egység kezeli a műholdas, iptv, és terrestrial tv adásokat a tvheadend segítségével, plusz cardsharing, még az is bejön, aminek nem kellene. Ez 10-20€/évNaponta 1-2x ránézek kedvenc virágboltomra, kb 1 perc, ha látom van új film katt rá, majd ott van imdb, összefoglaló, ha tetszik még egy katt, és tölti is le a kis szerverem, majd bármikor megnézhetem a streamelt videóknál sokkal jobb minőségben. Oled tv-n és komoly hàzimozi hangrendszeren nagyon számít.
A rutrackeren meg nsgyon komoly arcok tolják fel a zrnéket, albumokat. Bakeliteket digiznek 192khz 24biten flacbe olyan lejátszóval, tűvel, digitalizálóval, hogy csak lesek.
Androidra vannak jó hanglejátszók (poweramp) , minden számot értékelsz, aztán egy idő után összeáll a tuzi playlist. -
KROK640
nagyúr
Csak röviden válaszolok mert nincs most annyira időm :
Mindenki egyértelműen a kényelememmel jön, de a kényelemnek ára van. Az éttermes példád nagyon jó : Tavaly volt egy két hónapos időszak amikor hetente 4-5× ettünk étterembe barátnőmel, és 1-2× meg kajét rendeltünk. Tök jó volt, és kényelmes. Csak két hónap után megnézve, mindez mennyibe kerül havi szinten, mennyibe kerülne éves szinten, rögtön rájöttem, hogy mindezt a pénzt valami értelmesebb dologra is lehetne fordítani.
De ugyanez volt taxival is pár éve, nagyon rászoktunk, aztán nekiültem kiszámolni, közben pont az árak is emelkedtek, és elég jó sebességgel leszoktunk a taxizásról. Pedig kényelmes volt.Jó, azt észrevettem, hogy itt a fórumon mindenki is netto hétszámjegyű ft-ot keres havonta, és egyébként sincs semmilyen komolyabb anyagi terhe, ezért lehet kényelmesen nyújtózkodni. (vagy legalábbis erősen így tesz)
Ugyanez az iCloudod meg az apple ökoszisztéma. Olyan mint a Rolls-Royce, megvenni is HUH, de üzemben tartani megint egy másik költséges hobbi. De ha megy, akkor marha jó. Ez a kereshetős kép dolog, pl nagyon jó. -
KROK640
nagyúr
-
Ranagol_5
őstag
Mobilnet detto. Nekünk netflix, disney meg amazon streaming van, meg mellé az apple tárhely családi megosztással meg nekem az apple music, hogy a kocsiban lehessen egyszerűen zenét hallgatni. Régen töltögettem fel rá a zenéket, de már nincs időm meg türelmem hozzá, amikor havi 1800 huf-ért minden elérhető a 0. perctől.
Ezekre a streaming-ekre még rájön a google tárhely, a youtube premium-ot öcsémtől kapom, ő meg tőlem a netflix-et. Anyósomék meg használják a disney-met én meg az ő skyshowtime-jukat.
De ha a jellyfinn-em teljes kapacitással fog menni, akkor szerintem a netflix-et kivéve lemondom a többi streaming-et. A netflix is csak azért marad, mert sok rajta a koreai sorozat, feleségem meg imádja őket.
-
Én is 1080p-ben vetítek, nem nagyon van minőségi problémám szinte semmivel. Sokáig 720p-ben toltam. Sztem a fizikai méret, a képminőség (és az alapanyag minősége) fontosabb mint az extrém felbontások amik jelenleg elérhetőek.
Amúgy egyetértek arn-nal, hogy vannak demók, amik elég rosszak Youtube-on, de nem a felbontás a probléma. Lehetnek azok 4k vagy 8k-sak is akkor is nézhetetlenek.
De ezeket inkább kivétel erősíti a szabálynak gondolom, amiket érdemes videokártyával realtime számoltatni, ellenkező esetben egyszerűen nincs ott az információ nagy része.
Pl. Through the Cracks by Still ami fent van a Youtube-on 1440p-ben is. Egy-egy jelenetben a részletek olyan szinten elvesznek mintha 480p se lenne.Vagy a fermi paradox by Mercury 64k demó, ami ha szembejön Youtube-on, akkor jön a kényszer, ki kell kapcsolni a streaminget és appként elindítani.
Pedig ebben annyira nincsenek codec gyilkoló látványelemek, annyira nem is tűnik rossznak a streaming, de a kis finom részletek, a tökéletes színek, csak a gépen futtatva jönnek elő itt is. -
Pikari
veterán
Nem elsősorban a tárhely költségére gondoltam, hanem a streamelés költségeire (nagyobb internetes sávszélesség és nagyobb disk io). Az a pár százalék, amit így spórolnak, súlyos dollármilliókat jelent naponta.
Teljesen persze nem veszik ki a h264-et, hogy régi okostévéken és hasonló eszközökön is fusson a cuccuk. De ahol van újabb dekóder támogatva, ott azt fogják használni elsődlegesen. Értem az álláspontodat, de értem a google álláspontját is.
-
KROK640
nagyúr
"amikor cipeled magaddal a multat"
Egy másik fórumon van egy srác (amúgy azt levettük már, hogy valamiféle mentális problémája amúgy van, tippre valami autizmus vagy ahhoz közeli), és neki hatalmas mániája az, hogy cipeli a múltat és minden program 20 év után is ugyanúgy nézzen ki, ugyanott legyen az asztalon, a HDD szerteszét van particionálva, mert mindegyik particio 1-1 korábbi HDD-t jelöli és tűpontosan azoknak kell rajta lenni ami egykoron azokon a winyókon volt 3 fizikai HDD-n vagy vagy 15 partició, pl akkora is ami ma már egy pendrive méretű stb.
Most nemrég valami 4th gen I5-ről állt át 12th gen I7-re, meg végre SSDre (mert nagyon tiltakozott ellene leinte), az átállás persze nagyon nehézkes volt, mert egy régi oprendszer lett átmigrálva, utlag frissítve, stb. Nos a lassan tizenéves agyon frissítgetett és költöztetett oprendszere olyan már olyan szinten visszafogja a gépét, hogy ugyanolyan VGA és ugyanannyi RAM mellett, nekem a 10th gen I5-öm jobb FPS értékeket hoz minden mért játékban, mint neki a 12th gen I7, a betöltési időkről nem is beszélve! Természetesen clean installról szó sem lehet ...
Ezt csak úgy mint érdekességet meséltem el. -
ricsip
addikt
Support infot se árul el egyik cég sem 1 szaros serial number query alapján.
Vettem 3 lenovo t490-et 2 éve, mind használt volt. Mindegyiknek ott volt a serial number meg a részletes unique modellkód. Az egyiknél annyit köpött ki a lenovo oldala, h. eladás előtt 2 hónappal volt rajta valami warranty esemény. De az égvilágon semmi részletet nem tudtam belőlük kihúzni, mert nem én voltam az eredeti tulajdonos, és így semmit nem mondtak el nekem. A másik 2-nél még ennyit sem találtam. Mivel az egyik modellkódját a lenovo giga-részletes adatbàzisa sem listázta, az valami custom rendelésre összerakott modell lehetett, de még a cég nevét sem sikerült kideríteni ahol eredetileg vették.
Szóval szerintem hacsak nincs valami belsős embere valakinek a gyártó support részlegénél, semmire nem mennek egy ilyen infóval.
Vettem használt cisco switcheket tavaly innen apróról, a komplett Gránit bank-os konfig rajtavolt enable secret-tel, snmp-vel, radius-al minden kutyafaszával. Mire megyek vele? -
Pista0001
addikt
2 kivételével az összes valaha újonnan vett merevlemezem és ssd-m megvan. Egy 160 GB-os Samsung betöréses lopás áldozata lett a komplett géppel együtt 2005-ben, egy 500 GB-os Seagate (PH! tesztgyőztes) meg elszaporodott bad sectorok miatt ment vissza, és gariban lett 2 terásra cserélve valamikor 2010-11. körül. Az első ssd-met 2012-ben vettem a Lynnfieldhez, Samsung 830 128 GB. A mai napig használatban van, ezen van az oprendszer a "nagy játszós" gépben.a legkisebb 2,5-es ssd-m egy 64 gigás Sandisk, ezt afféle "home server" funkciójú gépekben szoktam használni, amúgy egy 32 gigás msata és egy 8 gigás direktben az alaplapi tüskesorra dugható usb ssd.
Utóbbi 2 mondjuk használtan került hozzám.
-
Pikari
veterán
A tünetek alapján gyanús, hogy a kondik döglenek meg, én is erre tippelnék. Főleg a ciripelő hang miatt. Na meg főleg, mivel a kicserélésük megoldja
Egyébként konzumer osztályú SSD-kben egyáltalán nincsenek nagy pufferkondenzátorok. Elég ironikus, hogy pont ez az egyik faktor, ami megöli az enterprise ssd-ket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nők, nőügyek (18+)
- SCUF Reflex (2025): Apró változtatás, hatalmas különbség?
- Linux kezdőknek
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Dől az infó a Xiaomi 17-tel kapcsolatban
- Az Apple bemutatta az iPhone 17-et
- Philips LCD és LED TV-k
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen lézer nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 250GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3426, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest