Hirdetés
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Ez Volt a Csúcs 16 éve, Elég még ma is? HD5850 teszt
A videóban hibásan "csúcs"nak nevezi a kártyát, de ettől még megnézi mai CPU és játékok mellett, erősen antinaptározós videó

-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Mai napig emlékszem ezekre. Meg a hatalmas nagy "te Inteles vagy vagy AMD-s" vitákra.
Voltak 2-3-an az osztályban AMDsek, a többiek Intelesek. Az AMDsek rendszerint az évfolyamon belül más osztályból is hoztak erősítést szünetekben. Később fórumokon is vitáztunk.
Én Intelesnek számítottam jó ideig, de az utolsó évben már erősen AMD-s lettem, amikor az Athlon XP-ket számolni tudtam, akkor meg mondhatni az AMDsek fő embere. Emlékszem, hogy volt, hogy egy 1700-as Celeronnal szembe egy 1700+@2800+ (2200MHZ)-es Athlon XP-t állítottam ki... Mondanom sem kell, hogy mennyire földbedöngölte az 1700-as Celeront a nagy Athlon XP 500MHZ órajel előnnyel játékokban. Viszont azért így állítottam ki, mert a 2200-ra húzható Athlon XP-t akkor az 1700-as Celeron árában tudtam, és egyfajta reklámfogás volt ez részemről.Végül aztán pont én voltam talán az első aki azt mondta, hogy hülyeség a márkahűség és azt kell venni ami jobban megéri. Ha a főgépeimet nézem, akkor volt 14 évnyi Intel és 11 évnyi AMD gépem (pont mikor ezt a gépet vettem amiről most írok, akkor volt egyenlő a kettőből időben), de második, sokadik gépként folyamatosan volt itthon másikból is, úgyhogy 22 éve mindenképp "vegyes" vagyok.
-
válasz
Mindreader
üzenetére
A birkák meg bevették...
DarthSun: A vicc az, hogy nem itt vezették be a rezes technikát, ebben megelőzte őket a konkurencia. De a név jól hangzott...
Árlisták közé vegyétek fel ezt a német gyüjtést is: [link]
-
FoxiestFox
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Köszi ezt is, arn-ét is,
Közben mégis afelé indulok el, hogy legyen boot menü, DOS és Windows között, és az első fogja meghívni a memóriamanagert, vesát, egeret, cdromot, sb16 emut (Live), GUS-t.
Csetgpt elmagyarázta hogy kell, ha elakadok, szólok
A csak DOS-os PC-nél hibátlanul sikerült minden az alapján amit vakerált, hátha itt is menni fog. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Méghogy a BX nagyon drága volt (így van!) De az árlistán megnézve még a BX-hez képest is egy 10-essel feljebb kezdődtek a Duronos alaplapok. 700-as Duron, hozzá való lappal 70 ezer*. Mindez 2000 őszén amikor 25 ezer ft volt egy havi minimálbér (és amihez képest 1 évvel később kerestem diákként 200ft/órát)
* Mondjuk ha mellé tudtál csapni további 20 ezerért egy TNT2-t (netalán egy GeForce2-t 48 ezerért) és volt még vagy 64MB RAMod (17 ezer), netán esetleg 128MB RAMod (34 ezer) akkor nemigen kellett a gépigényeket nézni. Csak hát ez így együtt még az olcsóbbik kivitelnél is 107 ezer, a drágábbiknál meg már majdnem 150 ezer ft.
-
Mindreader
tag
válasz
frescho
üzenetére
Terjedt akkoriban egy video ahol egymás után leszedegették a procikról a hűtőket, és míg az Intel csak lefagyott és throttling-olt, az AMD meg füstöltek. Ezzel rémisztgettek mindenkit mifelénk. Meg ott volt exfőnököm aki válltig állította hogy ő még csak AMD-ben látott olyat hogy egy CPU hibás és csere után (ugyanarra a típusra cserélve egy procit az adott konfigban) pedig megjavul. Intelnél soha.
-
válasz
envagyok
üzenetére
BIOS-hoz is vannak ilyenek AMI és AWARD-hoz most próbálgattam, lehet vele nyerni akár 10%-ot és lehet full resetig tuneolni is a lapot

KROK640: Voltak nagy hangú AMD ellenesek. Leég, szar stb. Pedig a már Socketes verziók jók lettek. Nekem azért nem lett hamar, mert a BX-et sokkal olcsóbb volt tovább tápolni.
vrob: Igyekszik az ember. Most renderelődik a magyar verzió, 1 héten belül jön az is, csak még át kell nézni 2x. Az kimondottan vicces, hogy az angolban 4 ember után is benne maradt egy németes 89. Még jó, hogy nem achtundneunzig-ot mondtam
-
zotyesz66
őstag
A thunderbirddel az volt a szívás, hogy a nagy része 133 (266)-os FSB-vel ment, de az első lapok (Via KT133) nem vitte, csak a javított széria, a KT133A. Na most én 2000-ben az Asus A7V-t 50000+-ért vettem és rohadt ideges lettem tőle, amikor megtudtam, hogy a jobb Thunderbird procik nem fognak menni benne.
A vége persze az lett, hogy 2001-ben vettem egy K7S5A-t, abban már simán jó volt az 1000-es TB proci. -
arn
félisten
válasz
Mindreader
üzenetére
A thunderbird volt a jobb proci
max nem annyival jobb, mint amennyivel tobbe kerult. A lap, stb ua. -
válasz
Mindreader
üzenetére
A soketes Thunderbird elégett a korabeli hűtő/gagyi ház miatt.
Ma ismét van egy 1400- as, azt már rendes hűtővel teszteltem.
Slotos Thunderbird jó, az nem degradálódik olyan könnyen, viszont még ritkább, nekem Pluto van. -
válasz
frescho
üzenetére
Csakis nyáron, télen nem nagyon iszom semmi alkoholt. Max pálinkás szaloncukor formában
Amúgy mi lehetünk hálásak a youtube 16-bites gépek sorozatért, nagyon jó eddig. Az a minimum, hogy mi is küldünk amit tudunk 
arn: fogalmam sincs, valószínű egyszerűen felmarkoltam a Compfair93 rendezvényen a többi mellett.
Másik, hogy jók a listák így összegyűjtve. Ha jól emlékszem, egy idő után átálltak az e-mailben küldésre. Nemrég pont összefutottam egy ilyen régi levéllel is ... vagy azok lehet inkább nagykerek lehettek már ...minőség:
96-97 körül találkoztam először eredeti nyugati alaplappal, amikor a szomszédom Workstation PPro180-as konfigját segítettem összerakni. Asszem Írországban gyártották az alaplapot, de nem vagyok biztos benne.
Csak lestem, mennyire szép, igényes volt az egész, a sok kínai után.
Később, az Intel PII lapok is gyönyörűek voltak sztem. (akkori viszonylatban) -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
Felhasználás kérdése... Netezni, egyszerűbb doksikat kezelni, szerkeszteni nem is kell több. Nálam ez a szubnotebook van napi használatban továbbra is, no nem Windows-zal, Linux-szal. Most is erről írok.
Mondjuk abból a szempontból lenne értelme lecserélni a régi gépeket modernebb "Atom" jellegűre, hogy az újabb technológiákkal ne erőből kelljen megküzdenie, és ne 100+ wattot fogyasszon. Egy modern SoC-os gép akár passzív hűtésű is lehet,10-20 watt lehet a teljes gép fogyasztása, sokkal kisebb helyet foglal. Már ha a játék nem játszik, bár amit a HD8450 tud, azt jó eséllyel ezek IGP-je is megugorja
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
1 : MSDos.sys def -
;FORMAT
[Paths]
WinDir=C:\WIN98
WinBootDir=C:\WIN98
HostWinBootDrv=C
[Options]
BootMulti=1
BootMenu=1 - ez nincs benne, be kell írni *
BootGUI=0 (vagy 1, indul-nem indul a graf felület)
DoubleBuffer=1
AutoScan=0
WinVer=4.10.2222BootMenu=1 - ez nincs benne, be kell írni * - ha beírod akkor POST után berántja a menüt, amiben vélaszthatsz, hogy sima DOS, vagy teljes graf felület induljon.
2 : autoexec, bat - egérdriver beír. Pld : lh c:\util\ctmouse.exe
3: példa -
config. sys : DEVICEhigh=C:\HXCD_ROM\LTNIDE.SYS /D:MSCD000 - ez CD driver eszköz-specifikus, a meghajtóhoz készült, vagy IDE esetén egy általános is műkszik
autoexev. bat : lh C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD000 /L:y
4: nemtom, nincs olyan kártyám, GUS Classic/MAX vannak, simán a telepítővel felzúgatva működniük kell. -
KROK640
nagyúr
Igen, ha volt az embernek egy BX-e akkor nagyon szerencsés volt. nekem sajnos nem volt

De azt nézem ugyanazon a listán, hogy a Duronos lapok 48 ezer körül vannak, azért ehhez hozzácsapni egy 600-as Duront 19K-ért már majdnem 70K. Igen, az 566-ot egyszerűbb volt 850-re húzni, pláne, hogy a 850 jobban nézett ki mint a 600, még akkor is ha a Duron azonos órajelen gyorsabb volt.
Emlékszem mikor az Athlon annyira megolcsósodott, hogy nem volt értelme tovább Duronozni. Egy időben gondolkodtam Appalosha/Applebread alapú Duronos konfigon, 1200-1400MHZ-en, gondoltam meg is húzom (sok ment 1600-ig) és igazi kis Tualatin Celeron gyilkos cucc lesz, de végül T-bred B Athlon XP lett belőle. -
arn
félisten
válasz
Mindreader
üzenetére
Az volt az athlon magjanak kodneve, a platform ugyanaz volt, meg ugyanaz mint az athlon xphez, csak folyamatosan jottek az ujabb chipsetek ddr supporttal. 2001re mar nem volt vele gond.
Jah meg a duron olcso volt, de a lap hozza nem

-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
1. Msdos.sysben vannak kapcsolok (ez itt egy konfig file nem binaris), bootguit kell kikapcsolni, majd reboot utan siman dos indul a win nelkul. Ha el akarod inditani, siman a win.commal tudod. Esetleg erdemes egy dos blank menut csinalni neki (en igy szoktam), ekkor betolti, ami kell maganak. Dos ala meg azokat allitok be, amiket szoktam a config.sysbe es autoexecbe.
2-4 epp ugy mukodik mint barmilyen masik dos alol. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, akad ilyen is. Talán már nem annyira gyakori meg nem is kell vidék feltétlenül. Pl van olyan haverom aki Debrecenben ma is napira használ egy Q8400, 8GB RAM, HD8450 1GB, 1TB HDD konfigot, és az a fő gépe. (amellett még van egy Athlon XP-je )
De tudok egy másik tipikus vidéki gépet épp a minap lestem meg, sőt ez még viszonylag jó volt : I5 4590, 12GB RAM, GTX950 2GB, 120GB SSD, 1TB HDD.De 2015-ben Ciprus volt meredek élmény e téren :
Mikor 1700-as meg 2000-es Celeronokkal jöttek ott nekem a népek, csak lestem. Mikor magyarázták, hogy a Win XP egy modern új oprendszer, akkor kezdtem érezni, hogy van baj. Ahogy magyaráztam, hogy nekem otthon 16GB RAMom van, és Kosta volt kedves kijavítani, hogy a HDD-re gondoltam biztos. Mondtam neki, hogy nem, a RAMra. Na ezen lefagytak, hogy de hát abból még 1GB is igen ritka, és az is már minek? A több magos CPU koncepcióját egyszerűen nem értették, így az I3 4330-at végül simán csak 3500MHZ-es procinak hagytam nekik, és azt mondtam, hogy de ebből 4db van a gépben. Csak néztek, hogy minek? Meg hogy én tuti valami szervert üzemeltetek akkor. Akkor egy 1700-as Dothan Celeronos laptoppal voltam kint 768MB RAMmal, az a laptop tökéletesen beleilletti az ottani kollégáim otthoni asztali gép flottájába hardverügyileg.
A hotel manager egy nagyon menő 3200+-os Bartonon 512MB RAMal dolgozott.
Eddigre kezdtem megérteni azt is, hogy miért nem sejtik, hogy az 1Mbites Cyta internet havi 49%-os rendelkezésre állással 60 €uroért miért nem menő, sőt egyenesen vérlázító? (Akkor itthon 120Mbitért fizettem 10 €uronyi ft-ot, 99%-os rendelkezésre állással) -
arn
félisten
válasz
KROK640
üzenetére
A duronhoz uj lap kellett, sokan bxben utaztak, egyszerubb volt egy 566ot 850re huzni. Az mas kerdes, hogy kb ott tudott annyit, mint a 600as duron, amit szinten lehetett huzni. Kesobb az athlon meg annyira olcsova valt, hogy gyk nem volt ertelme duronozni.
Meg azt is hozza kell tenni, hogy az elejen az athlon platformja epp olyan bugos volt, mint a k6e, ugy 2000 vege fele kupalodott ki. A p3 ala keszult apollok is egesz jok voltak.
-
FoxiestFox
félisten
P3-as kérdés.
Van fent egy működő Win98 (nem szokta sokáig bírni, de most pont jó
), ugye megyek át DOS módba, de nincs betöltve CD driver meg semmi, úgyhogy nem látom a meghajtóimat.Már "szakavatott" vagyok DOS 6.22-ben pl, ahol tudom hol van a DOS-om (C:\DOS\, wow), és mit hová kell beírni a szükséges fájlokba, de ugye ez egy kicsit más mert nem ott vannak és nem azok a fájlok, itt hogyan tudom kivitelezni, hogy:
1. ne induljon bootkor a Win98 automatikusan
2. legyen egér driverem
3. legyen CD meghajtó driverem
4. működjön a GUS ACE-m -
KROK640
nagyúr
Köszi. Neki is álltam nézegetni, pont mint rég

(randomra)
2000.10.26 Wintech árlista :
Te jó ég, egy 600-as Duron 19 ezer ft, egy 700-as Duron 23 ezer.
Mindeközben Celeronnál 366-ról indulunk 20 ezertől. 466-os Celeron 24 ezer.
Celeron 633 : 27810ft
Celeron 667 : 56260ft (PIII 650 56610ft )így jobban megnézve akkoriban kb ki volt az a hülye aki 667-es Celeront vett? És miért nem Duront vett kb mindenki? (jó, akkoriban az AMDnek eléggé rossz volt a reputációja).
VGA : Riva TNT M64 32MB? Volt 32MB-os TNT1??? Ráadásul M64-esben?

Azon sem csodálkozom miért 3GB-os HDDvel szenvedtem végig a 2000-es évet, a 15GB-os Quantum 24K-ért olcsóbb volt mint a 10GB-os 28-ért, de még ígyis reménytelenül drágának tűnnek ahhoz képest, hogy majd egy évvel később is csak 200ft/óra béren dolgoztam diákként.
-
envagyok
veterán
Erről a k6init-ről hallott már valaki?
Még nem volt időm megnézni a videót. -
KROK640
nagyúr
válasz
3shae
üzenetére
Én is az 576 újságban olvastam róla, a 1999 májusi számban. Emlékszem, rohantam is "megíratni" egyből. Addig is ott volt a demoja.
Hát a 366, 32MB, S3 Trio 3D/2X 4MB bizony még 640-ben is akadozva futtatta. Később aztán ASUS V3400TNT-vel meg 96MB RAMmmal nem csak egy szemvillanás alatt töltött be, de maximális grafikán 1024-ben is tükörsimán ment
Én játszottam már ezen is csak még a régebbi VGAval : I5 10400F, 32GB RAM, GTX950 2GB. (A VRam egyik sarkába belefért volna a komplett játék
) Kiábrándítóan szarul futott Win 10 alatt
tele volt grafikai glitchel, valami szemmel láthatóan 30fps-re lockolta, és csak alacsony felbontáson volt hajlandó menni, ami kicsit sem mutatott jól egy 24"-os FHD monitoron 
-
KROK640
nagyúr
Ez megint ugyanaz a hiba, amit 1999-2002 viszonylatban a legtöbb bolti PC-nél észre lehetett venni, és a legtöbb user (főleg az első gépesek) elkövettek :
bemegy, meglátja a Celeron 333-at... no kicsit ráfizetek 366. Oh, ráfizetek, 400, egészen 433-ig. Majd elégedetten hazaviszi, hogy neki van az osztályban a leggyorsabb procija és minden hasítani fog, majd a játékok java része el sem indul, ami meg igen az szaggat. Mert a 433-asban egy S3 Trio 4MB volt. (osztálytársammal megtörtént eset).
De jöhettem volna rengeteg ismerősével is. Meg nem a 300-as Celeront veszi TNT1-el, hanem a 400-ast S3 Virge-el.A boltok rá is játszottak : fogtak valami jó magas órajeles procit (lehetőleg Celeront), berakták a leggagyibb lapba (bár néha jóba) tettek mellé minimálisan annyi RAMot amivel még éppen használható volt, meg egy leggagyibb VGA-t, és már mehetett is a "gamer" gép.
Évekig csinálták ezt a boltok, az volt a kínálat, hogy gyors proci, minimális RAM, hulladék VGA, mert úgyis mindenki a procit nézte.
Kb a 2000-es évek második felében kezdtem azt észre venni hogy az emberek már nem csupán a CPU sebessége alapján próbálnak maguknak PC-t választani, illetve lassan kezdett megjelenni az is, hogy a VGA is figyelembe lett véve. Mondjuk akkor meg a sok VRamos 128bites meg GDDR3 helyett GDDR2-es kártyákkal voltak átverve az emberek.Még gondolom nem kóstoltad a török EFES nevű "mediterran slow beer"t, vagy épp Turmbrau Whiessert ami fehér sör. De a piros német 5.0 is igen jó
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Ami megerte a 30+ evet, meg jo… csak lehet ennek 20%a erte meg ezt a kort, a masiknal meg 70.
Azert nem veletlenul van pl annyi retro asus a 90es evekbol, pedig egyaltalan nem volt tucatlap. De eleg ranezni, milyen minosegu a nyak, a forrasztasok, stb. Latszik valamin, hogy jobb.
Vagy expertcolor virget vmi escombol emeltem ki, fenyevekkel jobb volt a nyak, a ramok minosege, sebessege - gyk “noname” kartya volt de a brand kartyak szintjen. Otthon meg olyan s3akat arultak, amin ket alkatresz volt meg ugy nezett ki, mintha en forrasztottam volna.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Brandben is be lehet állítani elvégre az 50MHz szabványos órajel volt. Inkább csak annyi, hogy azok Intelt támogattak aminek a beállításaival elindult az AMD is. A többi meg már jumperelés kérdése, csak ki kell sütni melyik állítja az FSB-t.
Márpedig a legtöbb lap hulladék. Fake cache, minimális beállítási lehetőségek, a VGA-ra már morogtam stb. Viszont meglepő, hogy még így is működnek elég stabilan. Főként az AMD 386SX-ek és DX-ek bírják a strapát, még ha lassúak is.
-
-
arn
félisten
en is feltoltottem par arlistat, ha vki erre vagyik: [link]
-
Stamford : monitorra emléxem.
De gondolom nem szemetet árultak, mert a keleti cuccok már akkor is kiválóak voltak, legjobbak a noname cuccok. Csak néztem ámulattal, hogy pld milyen brutál szép, elegáns, kompakt 386/486 lapok jöttek. Szemben a bumfordi és lassú, eredeti IBM gépekben levő otromba alkatrészekkel. -
válasz
Mindreader
üzenetére
Pár hete ADSL cuccokat forrasztgattunk for fun. Nem szedtük nagyon szét, csak ici-pici darabokra. Aztán a döglött cuccot inkább kivágtam a helyéről, hogy kíméljem a nyákot. Felváltva levegő és rendes pákával melengetve szépen sikerült lepucolni. Elvoltunk vele vagy 2 órát

vrob: Így jártam. mikor, hol?
Ezek még a Cyrix 486-os cuccok előtti mind. Én is 8900CL-t használtam, később az ET4000 sem lett volna gyorsabb a 386SX mellett. Később a DLC+VLB, majd 486DX2 hozta el a nagy előrelépést. -
3shae
senior tag
-
KROK640
nagyúr
válasz
3shae
üzenetére
Nem volt rossz a második rész sem, csak másabb volt. Ennek ellenére azzal is sokat játszottam, de az igazi nagy kedvenc az első rész volt.
#112033 DarthSun : Tudom, igazi kincsek járnak köztünk. Azért én is megszoktam őket nézni, régebben akár randira is hívtam volna, de ma már azért az asszony ennek nem örülne

-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Megcsinaltak azt, ami az akkori gtabol hianyzott

-
válasz
KROK640
üzenetére
Még egy érdekesség, ami tipikus volt abban az időben és látszik a listán is. A PC-ket a legtöbb esetben 256kB-os Realtek, esetleg 512kB 9000 Trident kártyával adták el az ISA korszakban, de még a VLB időkben is csak ezt ajánlották az első PC-jüket megvásárlóknak.
Ismerősök meg sorban jöttek hozzám, hogy miért szaggat a Wolfenstein3D, pedig most vették az vadonatúj 386/486-os gépüket. Nálam meg még 286-on is gyors volt egy rendes Trident 8900-as kártyával.
A 256-os Realtekeket már akkoriban be kellett volna tiltani, annyira lassúak voltak. Talán még a Pentiumokba is belerakták 96/97-ig, hiába ment otthonra, mindenes gépnek. Folyamatosan gyártásban lehetett, vagy óriási készletet halmoztak fel belőle. A PCI-os Trio32/64 volt ami végre kiirtotta ezeket a szörnyűségeket az "első", illetve "alap" gépekből.frescho:
A sörből a csapoltat vagy házi készítésűt szeretem

-
válasz
KROK640
üzenetére
Tényleg jól nézett ki, nem rugdaltam volna ki a paplan alól
Az ábrázolásod rendben, és nem is ugranék bele, lényeg ma már inkább csak a net, az legyen feszes/stabil.
Immár kábelen itt is a Voda van, kicsit panaszosan, ahogy mesélték, akinek még az van.
Villámdurranás, 3 napig nem volt kábelnet+tévé, szemben a 3. szomszéd garázstetőre csapott, ott a lakásban is minden kiégett. A Voda minden dúcon cserélgette az elosztókat. Nálam ívet húzott a mosógép és a bojler között, de minden megúszta, az optika is egyből ment a router restart után.Itt is szakadozik, ahogy elmondták, az optika viszont stabil.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Imádtam, Speciális fizikájával, megkapó hangulatával együtt. Életem egyik nagy autós játéka volt.
Még a Caramgeddon sorozatnál és a Rally Championship 2000-nél is meghatározóbb volt, pedig azokat is imádtam.Sajna a Midown 2-nél másabb fizikát alkalmaztak, és azzal rontották el szerintem a második részt, pedig mninden adva ltt volna a még nagyobb sikerhez. Szerencsére volt hozzá mod amivel megkapta az 1 fizikáját, csak ugye úgy meg a versenyek (amik hosszabbak és sokkal zúzósabbak voltak mint az első részben) túl zúzósak lettek, így teljesen átalakították a taktikát. (Igazából legtöbbször elég volt valami erős jármű a gépi ellenfelek meg összetörték magukat, és csak végig kellett gurulni az útonalon)
Volt még egy harmadik része is, amiben Párizs volt, valami régi konzolon játszottam egyszer a munkahelyen.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
"igencsinos kisasszony" -

Amúgy kajak azt hittem, az lesz a story vége, hogy hogyan lett gigabites neted rengeteg mobilnettel meg mindennel a TV miatt
De jól tetted, hogy nem estél bele, ismerek olyat, aki a UPC/Vodától hozott ki TV-t meg telefont, aztán csodálkozott, hogy havi 30 ezret kell fizetnie, és ezen ha akar sem tud faragni. De volt kihasználatlan korlátlan mobilnet, jó nagy sávszél otthon mikor sosem volt otthon, meg egy szép nagy TV, amit sosem volt ideje nézni... Sok ember ezt nem, látja be, csak beleugrik, mert jajj mennyi mindent kap.Nekem 512/20Mbit van elvileg, a sebessége még hagyján is, de állandóan szakadozik

-
Mindreader
tag
válasz
KROK640
üzenetére
Se nem poénból akarom, se nem kizárólagosan erről szeretnék netezni a régi gépeken. Érdekel a technikai oldala illetve ahogy mondtam van némi nosztalgia faktor részemről a dologban. Ezért szeretném megvalósítani itthon a lehetőségekhez képest úgy hogy a technikai oldala ne ahhoz hasonlítson mint amilyen a guminővel a szex
. Tehát úgy döntöttem akarok rendes dedikált hardvert és betárcsázást. Amit bármikor elővehetek ha úgy tartja kedvem.
Úgy döntöttem egy régi Cisco router lesz az alap egy analóg + egy FXS kártyával. Ez még akkora költség amit megér nekem. Elméletileg nem is kell más hozzá, legalábbis ahogy youtube videókból sikerült magam az elmúlt fél napban kiművelni.
Kicsit az a kategória ez mint amikor a megtett út fontosabb mint maga a cél. Lehet elszórakozok vele meg anyázok mire összerakom, ha működik meg örülök. Aztán meg majd néha nagyritkán beüzemelem, meg sokkolom vele a haverokat. -
válasz
KROK640
üzenetére
Telekom nemrég : bementem, az ajándékba kinézett LG tévé szerepelt a kínálatban. Fiam mondta, menjek be, tuti nagy kedvezményt kapok. Hát...2800Ft- ot mondtak, mert a netem picike, és csak duo csomag, valamint az évek utáni szívgárdatagság már megszűnt. Mondom : kedves igencsinos kisasszony, nekem a 250/70 optika már űrtechnika(pont ezt a kifejezést használtam én is), minek is kéne nagyobb, se perc alatt lejön minden. Há sajnos nemnagyon van egy ilyen apró előfizetésre kedvezmény, rendeljen mocsok drágán trio csomagot+korlátlan mobilnetet, akkor lesz kedvezmény - minek?, otthon vagyok, utálok utazni, tévét meg ritkán nézek.
Megrendeltem az LG tévét más online boltból, azt jóvan. -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Siman elofordulhat… a midtown madness sem megy 2000es drvekkel sem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Megnézve a számokat, először azt gondoltam : "hogy ellenfelek ezek?" mert az Intel felé leejtett a pálya, de aztán jobban megnézve igazán érdekes volt, volt amiben majdnem fej-fej mellett haladt a két rendszer. Az Intel 2008 január, az AMD 2010 december, szóval azért van különbség a kettő között. Amikor ez az AMD reálisan valakinek szóba jöhetett, akkor az E8500 már csak "futottak még" kategóriás CPU volt.
Igazából talán az AMDt választanám, mivel abba különösebb variálás nélkül mehetne egy Phenom II 965BE, ami régi nagy vágyam, plusz kicsit modernebb rendszer is. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Itt azért is fog a C2D mellé a HD6850 kerülni, mert nagyon mást nem is tudnék odarakni, maximum a GTX950-et ami még koridegenebebb lenne (6,5+ év lenne a VGA és a CPU között már) és mégerősebb. Az RX570-et már nem is említem

Ugyanakkor emlékszem, hogy hogy megtáltosodott a GTX950 mikor a I3 4330 helyett a I5 10400F került alá. Alig ismertem rá, minden játékban rögtön volt vagy 2× annyi FPS.
De ugyanezt csinálta a HD4890 is, mikor a Phenom 9500 helyett az I3 4330 került alá. -
válasz
KROK640
üzenetére
Ja, az E8500 vs PH-II-X2-565 csatában is XP alatt már a RHD6870- el mértem, meg persze az NV7900GS- el is, mert az is 98/XP alatt is konvergenciát mutat az erőben. A blogot még nem írtam meg, mert extraretró ultra-antinaptárazós tesztekkel úgysem érdekel senkit(bár Frescho kolléga mondta, hogy linkeljem csak), meg nyuggerként belustultam mint állat, többnyire csak kényelmes kanapé-jógázok.
RHD7950- el is mérni akartam, de az berosált egy idő után, visszaküldtem Imi bácsinak, aki írta hogy nála rendben megy, mindegy, visszautalta az árát.
Végül a Phenom-II maradt házban, FPU specifikusan gyengébb, de összpontszámban jobb az aberrált-ultraretró viszonylatban, és nekem ezen kategóriában ez a lényeg. Valamint Win98 alatt ehhez is jó az X58 moddolt driver set(na, ezt magyarázza ki valaki
), és a külső USB SSD is jobban karcol
. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
BP-n meg Debrecenben hallottam egy pár ilyen storyt panelekről, és az ottani nagyon early adopterekről, hogy alig kihasznált netek miatt milyen jó netjók volt milyen olcsón. Bár általában nem 1G vagy 100Mbit csak néhány tíz Mbit volt.
Mivel mi fordítva csináltuk, mint ahogy célszerű lett volna, így én pont a 90-es évek első felében kerültem ki falura, amit eleinte imádtam, de aztán ahogy a középiskolás évek eljöttek, meg kezdett az internet is egyre fontosabb lenni, úgy kezdtem ennek az egésznek a hátrányait is látni. Irigykedtem, hogy a haveroknak már 2002-ben kezdett időkorlát nélküli net lenni, Chello, meg ADSL addig én a gatyámat is telefonszámlára költöttem, egy sokkal rosszabb szolgáltatásért. És én még hallgassak, mert a mi falunkban (hála szerintem részben annak, hogy többen összeálltunk és intézkedtünk) ugyancsak hamar megjelent a szélessáv, hisz 2004 legvégén már volt (a faluban elsők között lett nekem); de nagyon sok olyan emberrel is beszéltem, meg fórumok forgalmából is azt tapasztalatam, hogy 2007-2009 volt az a korszak amikor a legtöbben nethez jutottak. (nem mellesleg a 2005-2009-et egyfajta internetes aranykornak is tartom, a DC++ -al, korai Torrenttel, MSN-el, fórumokkal, IWIWel, Win XP-vel). 2007-2009 volt az a korszak amikor a "mainstream" is beszállt az internetbe, sőt, 2009 után már sajnos egyre inkbb látszott, hogy hiába vagyunk többen az össz IQ mégis jelentős csökkenésnek indult
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Nem elvetendő egy régebbi GPU-t egy modernebb procis gépbe bedobni, pozitívan meglepő eredmények születtek nálam több esetben is. pl. C2D E8500 3,16@4,44 GHZ+R9 380 - faján ment amúgy, de ugyanaz a game az R9 380-al klasszisokkal jobban hasított az i5-7600K mellé téve.
Ez a párosítás még a 9600GT/HD6850 esetén is helytálló, a CPU erő az CPU erő. -
válasz
KROK640
üzenetére
Behúzták szépen az ethernetet. A házba üvegen 1G jött be, beszélgettem a szakemberrel amikor szerelték az eszközöket. Amúgy tök normális HP switchek voltak, szóval nem alsó polcról építkeztek. A kaptárnak legalább megvolt az előnye, hogy nagyon költség hatékonyan tudták ezt kiépíteni és aki tervezte okosan jövőállóan gondolkozott. A felhasználók nagy része alig használta a netet, így maradt bőven sávszélesség a garantáltan felül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
"20 éve már 10Mbit-es garantált, amúgy 100Mbit-es hálóm volt a szolgáltatótól" - azt hogy? vagy ez nem a net sebessége hanem csak az otthoni háló volt? 2005-re gondolok a 20 éve dolog alatt.
2003-4-ben az egyetemen volt elvileg 100Mbites netem, ez gyakorlatban (mivel sok minden lassította beleértve a vas is amin dolgoztam) 1,7MB/s csúcs sebességet jelentett. Ez az otthoni ISDNhez képest konkrétan űrtechnika volt. A 2004 dec végén érkező 1Mbitre emelt ADSLhez képest. Sőt, 2006 május 1-től 2Mbit, majd 2008 végére 8Mbit lett (ez tudott 1MB/s-et hajnalonként mikor üres volt a rendszer), aztán 2010-re 16Mbit az ADSLből. Na, ez az ami már elméletben tudta az 1,7MB/s-et, gyakorlatban mivel a hálózat addigra fullra volt terhelve örültem az 1,2MB/s-nak is. Így végül ténylegesen gyakorlatilag csak a 2012-es UPC 30Mbites netjével valósult meg ez a sebesség (igaz akkor le is gyorsultuk).A városban léteztek már a 2000-es évek végén is 10-20-30Mbites Digi netek (akkori barátnőm 2007-2009 otthoni netjével javított nekem arányt torrenten), de alapvetően azért a legsűrűben lakott lakótelepeket leszámítva szerintem nem az volt az általános.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Na, abban nem kételkedem, hogy egy SS7-es rendszert vagy egy BX alapő Pentium III-ast nem fogott vissza a kártya
, és szépen mérhető volt a CPUk közötti különbség, lévén a kártya tutira nem korlátozott.
De ahogy írtad is, igencsak anti naptárazós, mondhatni, hogy a maga idejében szinte kiárt, hogy ez a kettő így együtt előforduljon, hiszen a 9800Pro egy új csúcs kártya volt, az SS7 meg a BX meg nagyon régi, addigra már ami a BX után jött (Tualatin) is kezdett elavulttá válni. Talán ezért is van, hogy ilyenekkel találkozni még százada annyi esély sincs, mint mondjuk a Celeron 366-500 + GeForce 2-kre, amik egy időben valid utólagos feljavítások voltak.
vagy amiért a 4th gen konfigomba RX570-et fogok tenni : az, hogy 2-3 évvel utáni (felső)középkategóriás cucc kerül bele, még "élethű", mert sokszor megesett a maga korában is.
Sőt, egy 10th gen I5-be is belefér mondjuk egy RTX4000-es VGA, biztos vagyok benne, hogy lesz is ilyen.vagy a C2D E7500-am mellé a HD6850... Hiszen 2009 januári CPU mellé egy 2010 októberi GPU (azta, nem is gondoltam, hogy ilyen kicsi a különbség közöttük, de a 7500 elég kései C2D, a HD6850 meg még 2010-es noha az enyém konkrétan 2012-es gyártású és 2012 nyarán vettem).
-
válasz
KROK640
üzenetére
"így akar netezni." OK, hogy itt mindenki, de azért nem ennyire.

30 évvel ezelőtt már otthonról is használtam. nekem nosztalgikus, de nem hiányzik. Szóval olyan, mint a zsiráf, vagy a víziló.
20 éve már 10Mbit-es garantált, amúgy 100Mbit-es hálóm volt a szolgáltatótól. A lakásba költözésnek legalább ennyi előnye volt.vrob: Szuper vagy. Komolyan mondom, hogy egy sörre a vendégem vagy. Ha még több van, akkor még a hálám is üldözni fog. A korabeli vasak elfoglalták a kedvenc olvasgatós fotelem. Szerintem akkor ez több havi fizu lett volna.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fenyő
üzenetére
Pontosan! Eredeti régi gépen és oprendszeren nincs ok használni GOG-os verziót, mert ha el is indul (már nem a régi oprendszeren hanem egy újon kell elindulnia) akkor is egy sokkal jelentősebb gépigénnyel szembesülhet az ember. És a GOGos verzió egyetlen előnyét - hogy fut modern rendszeren - pont nem használja ki vele az ember.
Gyanítom, hogy múltkor a Revolt hogyan fut, milyen gépen, témakört is egy GOG nem GOG verzió beli eltérés tüzelhette fel a tagok között.Tudom, emlékszem, hogy a 9550 azért jóval olcsóbb volt, ahol 9600-ra se tellett oda javasoltam anno a 9550-et, meg öcsémnek is olyat hoztam mert kb semmi pénze nem volt VGA-ra, és azt mondtam, hogy az az ami alá nem adom azért
Flat Out 2-ben pl látványosan jobb volt mint a GeForce 2, én Athlon XP 1466@2200MHZ (2800+) + GeF3 Ti500-al 18-20FPS-eket nyomtam, öcsém meg Athlon XP 2000MHZ (2400+) + Radeon 9550 -el azért 30FPS körül játszott, ugyanolyan beállítások mellett.
De szerintem a legjobb akkor is a sima 9500-as Radeon volt, amiből 9700Pro-t lehetett csinálni.
Régi szép idők, bezzeg most ember legyen a talpán amelyik akármelyik GeForce RTX vagy Radeon 6000-7000-es kártyából sokkal jobbat csinál, pár beállítással. -
válasz
KROK640
üzenetére
9800Pro - 2003, nálam pont emiatt lett az SS7 tesztben alkalmazva, kedvelem az elvetemült, antinaptárazós összeállításokat.
Az erős TL- es kártya meglepő eredményeket produkált a sokkal régebbi procikkal, jobban ki is hozta a különbségeket. Valamint a régebbi 100 alatti procik is tesztelhetők SS7- ben 100 vagy 112 FSB- vel, ez nem volt szokás a korukban. Brutál meglepetések jöttek, ez a lényeg. Azt már mindenki tudja hogy annó mire voltak képesek, az új beállítások a fontosak, hogy ma mit lehet kihozni belőlük. -
Fenyő
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Biztos, hogy nem Gogos, azokat messze kerülöm régi gépen/op-en (általában jóval magasabb a gépigényük, a patkolások okán, hogy menjen újabb op-én, gépen is), talán 2.2-re patchelt eredeti verzió, nvidia driverből pl itt elég sok fent van (de vogonson is elég sok fent van).
Kork640: Na igen, de 9800-as nagyon nem egy árban volt a 9550-hez képest (kb 2,5x-3x-or annyiba került talán), azokat inkább 9600-oskhoz kellett mérni, azt a teljesítményt hozta jóval kedvezőbb áron, ár/érték arányban is az egyik legjobb kari volt a maga korában, a 128bites (moddolható) Geforce 6200-as tudta csak letaszítani onnan hosszú idő után.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem is az lenne, pedig a mostani netem is egy instabil szar, állandóan szakad, újraépül, szakad ... ezzel terheli a CPU-t és még az asztalon nyugiban is pörgeti a ventit, ráadásul ahogy szörfözök lassan töltenek be az oldalak néha egy pillanatra "lap nem megjeleníthető"be is beleszaladok.

PHP-t fejleszteni meg egyenesen rémálom vele
de játszani sem jobb. Szerintem idén benevezek a T-s optikára inkább. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Lehet, hogy BXben vagy SS7-ben is elment, de a Radeon 9800 Pro például 2003 márciusában jelent meg. Akkoriban CPU-ban újként már a friss Bartonok is mentek. Még a low budgetbe raktunk össze Tualatin Celeronokat (de oda GeF2-esek mentek nem ilyen kártyák), de már inkább a Celeron 1700-asok kezdtek lassan terejedni a low endben, és amúgy meg P4/Athlon XP.
2003 szeptemberében pl kifejezetten sok Barton 2500+@3200+ -os gépet raktam össze Radeon 9800Proval, de 9600-at is emntek akkoriban, bár azok inkább lassabb Athlon XP-kkel (pl 2200-2400+ modellekkel). A felső kategóriában 512MB RAMmmal, a középsőben 256MB-al, a nagyon nagyon belépővel (de az inkább Tualatin vagy 1700-as Celeron volt) akár 128MB RAMmal.
Aztán ezeknek a Bartonoknak a többségük az Athlon X2 / Core2 Duo időszakban lett cserélve.De a lényeg, hogy SS7-hez meg BX-hez nem is láttam ilyen kártyákat, mert akinek az volt még akkoriban (addigra erősen elavult gépnek számított már mindkettő) annak még GeForce 2-re se nagyon telt.
-
KROK640
nagyúr
Úristen, micsoda árak!
komplett gépnél (386SX, 1MB RAM, 40MB HDD) 52240ft-tól egészen (486DX66, 4MB RAM, 210MB HDD) 148328ft-ig, plusz erre még 2000ft szerelési díj. A csúcs HDD 340MB, több mint 33 ezerért, Az 586-os meg majdnem 150K, még komplett gépért is sok volt ez akkoriban nagyon!De a lista hátoldalán látom, hogy van C64 12536ft-ért, és C64 Terminator pack ár nélkül. De ez pontosan magyarázat arra, hogy miért volt a falvakban a '90-es évek közepén még a C64 messze a legeleterjedetebb gép. Filléres cucc volt a PC-hez képest. Pláne, ha ár/teljesítmény viszonyt nézem. (itt nem a nyers teljesítményre gondolok, hanem ami az egyszeri usernek számított : ennyiért is lehet vele játszani, meg szöveget szerkeszteni)
Nekem elvileg valahol rengeteg árlistámnak kéne lennie 1999 és 2005 között, de nem találom

-
KROK640
nagyúr
válasz
Fenyő
üzenetére
Igen, arra emklékszem, hogy a 9500/9700-as sorozat viszonylag rövid ideig volt piacon a 9600/9800-hoz képest, és ezzel jött inkább a 9550 is (meg a 9200, 9100 is). A 9100 az Radeon 8500 volt valójában csak átnevezve, a poén az, hogy sok esetvben erősebb volt mint mondjuk egy 9200SE. Volt 9550-em is, egy GeF3-ashoz képest egész jó volt, de a 9800Prohoz képest azért eléggé le volt maradva.
-
válasz
KROK640
üzenetére
SS7 vagy BX- be is príma a TX vagy a lepusztított 9800, azért is kedvelem, meg ahogy írtam, nem kell izgulni hogy tönkremennek, jóval alacsonyabb órajelek. Az XT gondolom emiatt pusztult meg. A 256bites 9800SE is működik, de tűzforró a RAM is, fene tudja meddig fog menni. Azért érdemes sufni hűtést pakolni a light verziókra is. A 9800Pro bordáját meg átalakítom csavarosra, a stiftes lefogatás nekem nagyon gagyinak tűnik.
Kompatibilitást is hozzák, az általam használt címekben nem jelentkezik grafikai anomália. -
KROK640
nagyúr
válasz
Mindreader
üzenetére
Hogy hogy kell, azt fogalmam sincs, de írtak itt neked erre többen. Értem, neked kimaradt, kipróbálnád, mert nem volt vele élményed. Na, nekem nem hiányzik
(ha nem percdíjas lett volna, meg szakad állandóan, különösebben bajom sem lett volna vele) Ellenben a (nekem) korai ADSL-es idők annál inkább, mikor még DC++-on cserélgettünk fileokat, egy film fél napig jött, és töltés közben fórumozással (később MSNen lányokkal beszélgetve) verte el az ember az időt 
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE B650M R7 8700F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6800XT 16GB Zalman Z1 GIGABYTE 750W
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6750 XT 12GB Zalman T4 Plus GIGABYTE 750W
- Apple iPhone Xs 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ha top p2/p3asod volt, tudott annyit, 2000ben mar csak 600-700as p3 szintjen volt.