- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
Hoho
vegigjatszottam
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #120388 üzenetére
Ah, en vettem hozza egy Donkey Kong Country-t, hogy erdemben ki tudjam probalni az eszkozt, majd beruhaztam egy Ez-Flash Jr-be (bar, itt elbaxtam a dolgot, mert elhittem a youtube reviewknak, hogy ez ugyonaz, mint az EverDrive... Hat nem, szoval, annak a lehetosege, hogy barhol tudjak menteni, nagyon hianyzik... Igy gondolkodok egy ED beszerzesen is). Szoval, jatek van sok.
KROK640: 1 hete mar BP-n vagyok ujra, csak azt nem igazan tudom, hogy miert... Hja, ez egy Limited Edition kiadas, a 2000-s Sydney-i olimpiara keszult verzio, azert pompazik az ausztral nemzeti szinekben. De mivel nem a helyiek keszitettek, ezert rossz a helyesirasa
Ugyanis ausztral angollal Aussie! Aussie! Aussie! kene, hogy legyen rajta
-
Czo
addikt
Azt hiszem, hogy ha lenne verseny, hogy mi lehet a legausztralabb geek gadget, akkor ezzel az eszkozzel siman tudnek indulni a palyazaton
[kép] [kép] [kép] [kép] A keszulek egyebkent hibatlan, meg az akkufedele is megvan. Kb paratlan fogas volt, FB marketplacen.
Abszolute jol all neki a szabad levego (mert ugye, mesterseges fenyek mellett elegge ratyi a lathatosaga
) [kép] [kép]
Ugyhogy nyilvanvalo volt, hogy kell bele egy roncsolasmentesen bele szerelheto, backlight kepes screen [kép] [kép]
Viszont, nem hagyott nyugodni, hogy a screen lens az elegge karcos, igy kenytelen voltam berakni a kijelzovel jaro uj lenst. Ennek viszont abszolute nem stimmel a szine az eredetihez kepest
Az internet szerint, az eredetit le lehet polirozni, ugyhogy, majd lehet futok vele egy probat.
A vegeredmeny pedig, ez lett: [kép] [kép]
Kinek volt anno? Ez nem PC, tehat OFF
ugye?
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #119710 üzenetére
A foglaltvaltasnak ehhez semmi koze. Pl. ha novelni akarod a felveheto aramot, akkor pl tobb VCC/GND padot raksz a CPU-ra, azaz valtozik a labak szama. Ha noveled a PCI-E laneket a CPU-bol, akkor is valtozik a labak szama. Ha valtoztatod a memoriat (DDR3-DDR4 pl) akkor is valtozhat a szukseges vezetosavok szama, azaz valtozhat a labak szama. Nyilvan, kitalalhatna az intel olyat, hogy felugrik mittomen LGA4000 foglalatra, majd lesz egy csomo nem hasznalt pad a CPU aljan. Viszont ez foloslegesen novelne a meretet, ezzel a koltsegeket, stb.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #119705 üzenetére
A foglalat nem szamit. Az Intel eszaki HID "DMI" protokollt hasznal kb 20 eve. Amikor az eszaki hid bekerult a prociba, kifele onnan, a memoriavezerlo labai a memoriahoz es a megmaradt deli hidhoz a DMI, valamit az X. darab PCI-E lane log ki a szokasos tobbi (aram, gnd, clock, reset, stb) labakon kivul. Elmeletileg, barmilyen DMI kepes deli hidat rarittyentessz az alaplapra, az minden DMI-t hasznalo tobbi cuccal (tehat akar egy eszaki hiddal, akar kozvetlen az eszaki hidat tartalmazo CPU-val) menni fog. Azaz, elmeletben, lehetne epiteni olyan LGA1200-as alaplapot peldaul, amin egy ICH 10 van a kulvilag iranyaba.
-
Czo
addikt
Ezen a szep teli napon talaltam magamnak egy retro asztalt ebedelni. Az nem derul ki, hogy SX-e vagy DX
-
Czo
addikt
válasz
Fücsök007 #119061 üzenetére
Nem az eszaki hid kezelte 2x1-nek, hanem ez volt a fizikai felepites. Tehat mind a ket mag rajta ult a buszon (pont ugy, mintha 2 foglalat lett volna az alaplapon), azon pedig csak egy kapcsolatban lehetett kommunikalni (sima, osztott parhuzamos busz kb.). Semmi valodi dual magos dolog nem volt benne. Olyan ez, mint az elso Core 2 Quad, ami ugyonugy 2db 2 magos CPU-t tartalmaz, es az eszaki hidon keresztul tortenik a "clusterek" kozott a kommunikacio.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #119045 üzenetére
A DOS Navigator, az Turbo Vision frameworkot hasznal. Az nem csak Pascal volt, hanem C++ is. https://en.wikipedia.org/wiki/DOS_Navigator Es a Turbo Vision default szinkeszlete kb az, ami a Radio Tuner szoftver is. A Borland sajat IDE-je amit a Pascalhoz es a C/C++-hoz adott, az is Turbo Vision. A google kepkereso tele van peldakepekkel: turbo vision
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #118824 üzenetére
Volt egy Asus barebone gepem, abban volt ilyen (hatuljara szerelt) kartya. Igy hasznalhato maradt az alaplap egyetlen PCI slotja. https://www.newegg.com/asus-t3-p5g965/p/N82E16856110062
-
Czo
addikt
válasz
zoltanz #118702 üzenetére
Az nem a hozza valo eger
A beepitett akkus eger, es a gep kozott, van vagy 6 ev. Viszont, azzal a geppel kb. egyidoben jott, annak az egernek az elemes (2db AA) valtozata. Egyebkent, semmi baj nincs az also csatlakozoval, amikor szol a rendszer, hogy tolteni kell, akkor aznap toltoreteszed este. Majd honapokig elfelejted. Illetve, ha radmerult, akkor 3-4 perc alatt tolt bele annyit, hogy aznap mar ne legyen vele problema.
-
Czo
addikt
Ime, egy pelda a nem tipikus felhasznalasra
Azon kulon meglepodtem, ahogy a splashscreen megjelent a hiDPI kijelzon "feleakkora" meretben, mint kellene
A 3:2 kijelzo pedig elegge kozel all a 4:3-hoz.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #118568 üzenetére
Maga az UEFI egy igen modularis cucc. A "jelenlegiben" is a CSM is egy ugyonilyen "kiegeszites", csak nem te rakod bele kulon, hanem gyarilag benne van. Igy tudsz majd olyan EFI boot manager bejegyzest gyartani, ami betolti ezt a modult, ami majd tolja a klasszikus bootot, es biztositani fogja a BOIS hivasokat a szoftverek szamara.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #118563 üzenetére
Intelnel, hivatalosan, mar a Comet Lake ota nincs CSM. A korabbi generaciokhoz, az OEM epitok es a firmware gyartok hozzaferhettek az Intel referencia CSM implementaciohoz es kodjaihoz, ez megszunt Comet Lake eseten. Ami gepbe 9. generacios vagy regebbi Intel megy, ott valszeg, a CSM kod egy resze meg Intel, az ujabb gepek eseteben, ha volt meg CSM a firmwareben, akkor azt mar, az alaplap vendor/firmware vendor volt, aki elkovette.
Egyebkent, ne szomorkodj, elindult regebben egy csmwrap nevu UEFI modul, ami az opensource SeaBIOS-t hasznalva valosit meg BIOS kompatibilitasi layert. Par hete jelent meg az elso, mar hasznalhato riliz belole.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #118508 üzenetére
Mellekelte a srac a forrast, abban nincs szo filerendszerekrol. Letrehoz valamit a lemezen, elmenti, hogy hol van a lemezen, majd letorli. A kovetkezo futtatasnal, meg megnezi, hogy mi az, amit kiolvas. Ha ugyonaz, amit letorolt, akkor nincs trim, ha ures, byteokkal van feltoltve, akkor van trim, ha pedig valami mas van ott, akkor jelzi, hogy mas program irt a diskre, igy nem allapithato meg.
-
Czo
addikt
Az utca tovabbi reszen a TSR futtatasa szigoruan tilos
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #118369 üzenetére
Nem igazan ertem. A CP/M evekkel a DOS elott tudott "usereket", igy egy lemezen letrehozhattal tobb "user" teruletet, igy ezeken a teruletken elhelyezhettel allomanyokat ugyonazon a neven, azaz, olyan volt, mintha ma konyvtarakat hasznalnal. Ezzel szemben az MS-DOS nem tudott konyvtarakat, es mindent bele kellett omleszteni a root directoryba, pont ugy, ahogyan a 8 bites gepeknel megszokta az ember.
-
Czo
addikt
válasz
.-..-. #118362 üzenetére
Igen, ez legegyszerubb modja a memoria savszel felezesenek, ha fele chipet raknak fel. Szoval, technikailag, az a resze mukodhet. Ez a board a Pegasoshoz hasonloan, valami emulatorban futtatja az x86-os BIOS-t a kartya inicializalasahoz? Mert, ha nem tesz ilyet, es nem is szandekozod PC-ben hasznalni, akkor nem kell azzal sem veszodni.
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #117978 üzenetére
Igen, ha minden csillag egyutt all. Azaz PL ESDI_506 driver eseten fenn van a large disk patch. Ha pl. a BIOS nem ismeri a large diskeket, akkor ott allitsd None-ra. Ha pl Intel lap, akkor ott az ujabb Intel Acceleratorok telepitettek a large supportot. Ha pl valami SCSI cucc (vagy pl HPT 366), akkor ott megint az utolso.ujabb driverek kellenek. stb. Szoval, igen, ha minden jo
-
Czo
addikt
válasz
jokeph #117908 üzenetére
Desktop GPU-bol nem voltak javitottak? Nekem 8600GT-t tartalmazo laptopom van, abban 2x halt meg a GPU, amit utoljara beleraktak, az azota is huzza, konkretan 18 decembereig, az volt a hordozhato gepem (desktop gep melletti masodlagos).
Visszakerestem a chip fotot, G84-601-A2 volt eloszor, majd a javitott alaplapon mar G84-602-A2 vegul az aktualis lapon G84-603-A2 van.
-
Czo
addikt
válasz
Yutani #117717 üzenetére
Nekem egy Abit TH7-II-RAID -ben van, 3.0GHz-s Northwood mellett (a legerosebb 400MHz verzios P4 CPU) es 2 GB RAMBUS mellett. Viszonylag uj beszerzes (par ev), mert nekem ebben a lapban anno, egy Fx5900XT volt, amikor anno nyugidjazasra kerult.
Szerk: technikailag annak is orulni kell, hogy ez a tapcsatlakozo van rajta (bar ugye, lehetett volna 90 fokos verzio is) es nem "sima" Molex. Gondolom, nem akartak vegigtolni a tapot az egesz nyakon, vagy lehet, elsore valami kulso tapegysegben gondolkoztak? Mert igazabol, a Molex sem lenne ott jobb szerintem.
-
Czo
addikt
válasz
leweegee #117710 üzenetére
Azt tudom, hogy a futo OS alatt ezek mennek, illetve azt is, hogy szabvany USB HID is megy, csak az Apple azt is megcsinalta, hogy a sajat cuccanal megy a BT keyboard is. Sott, ha az iMacban levo beepitett BT modult kiszereltem (iMac Early 2011 modell), es behakoltam PC-be (USB D+/D- csatlakoztatva kozvetlenul, az majd 5V-t 3v3-ra konvertalva), akkor ott is ment. Marmint, ha igy ha a Windows alatt telepitettem a generikus Broadcom BT drivert, majd parositottam vele egy BT keyboardot, akkor reboot utan, ez a BT keyboard, a BIOS-ban is jo volt DEL-t nyomni, vagy kozvetlen pl DOS-t bootolva is mukodott (ha be volt kapcsolva a power on keyboard any key, akkor be is kapcsolta a gepet). Azt nem tudom, hogy ezt megcsinalta-e az MS a sajat gepen. Tenyleg nincs masfajta keyboardom, csak Bluetoothos, kiveve a regi PS/2-es, ami a retro PC-hez van hasznalva. Itt most pedig, csak a BT-s keyboard van nalam.
-
Czo
addikt
Valaki szorakozott itt mar regi Surface Pro gepekkel? Mennyire "uzemeltethetoek" ezek keyboard nelkul? A terepasztalnal szuksegesse valt, hogy Windows Store-bol legyen letoltve az egyik kutyuhoz a szoftver, igy az Athlon XP-s notebooknak es a Windows XP-nek mennie kell. Ezen szoftverekhez nem kell a keyboard (jelenleg, azt sajnos nem ismerem, amihez Store kell), illetve amit en irtam szoftvert ra, az is csak egeret hasznal (tehat az is tok jol fog menni a touchscreennel, ha nem, majd megszerelem). Viszont nem tudom, hogy mennyire telepitheto ujra a keyboard nelkul. Pl. ha hozza parositok egy BT keyboardot, azzal vajon be lehet lepni az UEFI menube (vagy nincs is neki olyan?), vagy az mukodni fog a Windows isnstallerben? Ha Apple oldalrol kozelitek (azt ismerem, azt hasznalok), akkor azt mondanam, hogy igen, mert az Apple ezt megcsinalta anno a sajat gepein (amig nem toltodott be az OS-ben a BT drivere, addig USB keyboardnak latta a futo rendszer a BT keyboardot, igen a Linux is, ha Linuxot bootoltal a gepen). 2018-as modelleket nezegetek, tehat, amikre hivatlosan tudok/lehet Windows 11-et rakni. Ezeket mar fillerekert aruljak.
Nem is tudom, hogy a 7 eves cucc az retro mar?
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #117578 üzenetére
Umm, a Linux kernelben gyarilag van USB gadgetnel ISO-bol CD emulacio (kb 15 eve tuti, mert az elso raspberryt hasznaltam mar erre). Szinte fogadni mernek, hogy ez is azt hasznalja. Egy PATA-ra dughato emulacionak jobban orulnek, mert ahova be lehet dugni ezt (van gyarilag USB illetve USB support a BIOS-ban), azon nem akarnek mar DOS-os cuccokat futtatni.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #117533 üzenetére
Aztaq..., en ilyen B-Stock verziot vettem 19.90-ert sok-sok eve. Most meg a duplajaert aruljak
https://www.ifixit.com/en-eu/products/mako-driver-kit-b-stock
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #117416 üzenetére
Tehat, azt mondod, hogy ha egy Vista GUI-val egyenerteku desktopot, pl. Gnome Desktopot vagy KDE-t elinditok a P1-en, akkor az ott teljesen jol fog menni? Probaltal ilyet? P1-en maximum a command line hasznalhato jol egy Jessie (probaltam). A Jessieben levo X.org -ban mar a P1 korabeli gepekhez kello 2D videogyorsitashoz sincsenek benne a driverek (gondolok itt S3-ra vagy akar egy Tseng-re). Azaz, mig egy woodyval, vagy potatoval, ha inditassz egy Xorg-ot, akkor ott pl lesz mukodo xv extension es tudsz mpg filet lejatszani, addig ugyonezt, a friss jessien mar nem fogof tudni megtenni Xorg alol. Viszont framebuffer alol, az MPlayerrel, meg menni fog, ha ujraporgeted a kernelt a regi driverrel (probaltam). A webbongeszes is igazabol, framebuffer supportos elinks az ami szoba johet.
Szerintem, az csak elmeleti lehetoseg, hogy tudhatod barmire hasznalni a P1-en a Jessiet.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #117414 üzenetére
Current - 1 == ocska.
Debianbol a Jessie az utolso, ami elindul P1 gepen, az 4 verzioval regebbi, mint a mostani. Egy 4 foverzioval korabbi Windows (Vista), ott a kernel es a desktop is elindul P1-en (probaltam 200MHz-n). A servicek nagyresze crashel vagy crasheli a gepet. A procit MMX-re cserelve, kb 20% javul az elmeny. De valszeg, az SSE hianya zavaro. Viszont a Debianek is pont azert leptek meg a 686-ra ugrast minimum CPU-val, hogy tudjanak epiteni a 486 utani CPU-k utasitaskeszleteire.
-
Czo
addikt
válasz
frescho #117403 üzenetére
Emlekeim szerint 386 DX 40 es 486 DLC 40 eseten is jol megy 4 MB memoriaval az MK1. Az MK2 az folyamatosan toltogetett HDD-rol es jobban ment DLC40-en. Az MK3-hoz 8 MB memoria kellett, azt nem is lattam/probaltam 386 DX-en (a cimbora gepeben csak 4 volt), de 486 DLC-n az is ment, raadasul a 8 MB RAM, az jot tett az MK2-nek is. Mind a ketto gepben 0WS-es Trident 8900 (szeirntem D vagy CL?) volt 1 MB memoriaval.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #117397 üzenetére
Ezt eleve tudhatod, amikor megveszed a CPU-t, mert a HEDT platformra tobb ev tamogatast vallal az Intel, mint a sima Desktop platformra.
Az Apple is igy deprecateli egyebkent a gepeit. Az Intel hamarabb dobta a P7xxx/P8xxx/P9xxx C2D procijaira a microcode supportot, mint a T8xxx/T9xxx -re, igy a T-s gepek 1 evvel tobb macOS tamogatast kaptak. Amikor az nVidia atrakja legacy agra atrakja a GPU drivereit, a macOS-bol akkor szokott repulni, az adott GPU driver, igy repulnek azok a gepek, amelyekben ez a GPU van.
-
Czo
addikt
Van itt valakinek Voodoo 3500 TV-je breakoutbox nelkul?
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #117357 üzenetére
Ha 1 procival telepited, akkor az uniprocessor HAL-t fog felrakni szeirntem, es kezzel kell majd switchelni a multiprocessor HAL-ra.
Ha jol emlekszem, akkor be kell masolni a tobbi HAL-t is, majd a bootloaderbe lehet a specko /HAL kapcsoloval a tobbi HAL-t bootolni. Ha pedig megvan a jo HAL, amivel megy a tobb CPU, akkor azt eleg atnevezni HAL.DLL-re es aszem, kesz is van. Anno ezt tobb gepen kellett eljatszani, amikor megkaptak a 2. PPRO CPU-t.
szerk: itt talaltam listat a halokrol: https://www.geoffchappell.com/studies/windows/km/hal/history/index.htm Ezek elvileg fenn sincsenek, a legutolso SP/telepito fogja tartalmazni ezeket, onnan kell kitomoriteni es bemasolni. En tuti, hogy ugy csinalnam, hogy felraknam a telepitorol, osszeutnem a HAL-t, es majd csak azutan raknam fel a service packot. Arra viszont nem emlekszem mar, hogy a service pack telepitese az vissza fogja-e rakni azt a fajta HAL-t, amivel eredetileg installalva lett-e, vagy meghagyja a lecsereltet es azt fogja frissiteni tovabb.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #117220 üzenetére
Abban az idoben, en hasznaltam Dell PowerEdge szervereket, volt 2800 es 6800 is. A 2800-ban 2db Xeon, a 6800-ban, 4 db volt. Mind a ketto tornyos gep volt. A 6850 ugyonaz, mint a 6800 csak torony helyett rackes.
https://data.technimax.cz/attach/artilky/poweredge-6850_specs.pdf
szerk: lehet, hogy meg kepet is talalok a salgopolcrol, amin a gepek voltak
-
Czo
addikt
Itt, meg hasznalnak DOS-t!
-
Czo
addikt
Hat, ugye nem kene leteznie abban az appban a detection routinennak es meg lenne oldva a problema... Mert tulajdonkeppen, barmit csinalhat az app, ha neked azon az I/O cimen vagy akar szoftveres vagy hardware megszakitasi vonalon nem az van, aminek az app fejlesztoje szerint lennie kene, akkor ott csunya baleset lesz. Ez ott, inkabb hibas program, mint rossz kornyezet... Az ilyen jatekokat hordtak vissza az emberek a boltba es kertek vissza a penzuket.
Az EMS pl. (marmint, ha QEMM vagy EMM386-rol van szo), akkor az atkapcsolja a cput virtual 86 modba es rak be pl. VCPI/DPMI drivert is. Ilyenkor pl. lehet van olyan hivas,, amit meghiva az app, ami valojaban "lenyulodik" es nem tortenik a valosagban.
-
Czo
addikt
Ez egyebkent, inkabb programhibanak tunik, nem? Ami IRQ-t vagy I/O cimet nem allitassz be az adott szoftver setupjaban, azt nem kellene a szoftvernek hasznalnia. Mert ha megprobalja, es ott nem az van, amire a fejleszto gondolt, akkor csunya dolgok tortenhetnek. Maga a SCSI BIOS is rendes hivasokat ad, ezert tudsz DOS-t bootolni a diszkrol, ott sincs semmi, ami osszeakadhat. Nem lehet, hogy az a szoftver van trehanyul megirva?
-
Czo
addikt
En mindegyik INT vonalat bejumperelnem. Mert van a 4 vonalad (osszesen 4), ez elcsusztatott sorban van bekotve minden egyes PCI slotra. Tehat, az elso slotnal az A, B, C, D vonalak rendre az A, B, C, D-re lesznek kotve, viszont a masodik slotnal ez el fog csuszni, es ott mar a B, C, D, A lesz bekotve, es igy tovabb. Azt szoktak meg leirni a leirasba, hogy melyik slotnal melyik vonal van ramapelve az A, B, C, D pinekre.
-
Czo
addikt
válasz
.-..-. #116963 üzenetére
Nekem, Pentium 133-as Thinkpaden ugyonugy megy a Windows 98 is, mint a 95. Azt meg tudod patkolni KernelEx-vel, es ugy a 2011-esnel joval fiatalabb PuTTY is megy. Mintha lenne ed25519 is. Probaltam igy SSH-zni RHEL8-ra, az ment, de nem neztem meg, hogy milyen volt a kulcs. Honapokig ki sem tudom neked probalni.
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #116857 üzenetére
Igen, ezert nem ertem. A konzolokban levo AMD APU GPU resze is igen erosen alkalmas gamingre es az Apple sem epit rossz GPU-t a procikba (nekem is ebben a gepben valami laptop nVidia 4060 szeru cucc van). Szoval, a mai IGP szerintem sokkal, de sokkal alkalmasabb jatekra, mint volt a multban.
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #116017 üzenetére
Ez szerintem, tobb mint 1 gumino
Eleve fizikai hardware, amit dugni kell a gepre
.
-
Czo
addikt
válasz
MasterDeeJay #115073 üzenetére
Ez nem halokartya. Az egy koaxialis csatlakozo, szerintem a kompozite kepet tudod radugni a 3270-es terminalnak, az rj11-re pedig a 3270-es keyboardot.
-
Czo
addikt
válasz
zoltanz #114335 üzenetére
Magan a foglalaton van USB, hogy pl a WWAN modemek, amik jellemzoen USB-t hasznalnak, azok mukodjenek. Viszont ugye az "alaplaptol" fugg, hogy ott csak USB 2 vagy mar 3 van-e. Mivel eleve oda van vezetve az USB, szerintem nem sokan epitettek oda, valodi USB kontrollert, igy a kartyak, amit USB-t hasznalnak, vagy pl USB headert adnak, azok egyszeruen tovabbvezetik azt, amit az alaplaprol kapnak.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114308 üzenetére
2 fajta kombo porttal talalkoztam eletemben. Az egyik az "egyszeres" kombo, azaz vagy ez, vagy az megy benne, a masik az "ketszeres", ott a nem hasznalt ketto labon (a PS/2 6 pinjebol csak 4 van ugye hasznalva) ott lesz a 2. eszkoz CLOCK es DATA vezeteke. Ez utobbibol mind a ket fajta bekotessel is talalkoztam.
Az USB-t a CPU pollozza folyamatosan, mig a PS/2 eseten az oda valo kontroller lesz az ami megrantja az adott megszakitasi vonalat, ha akar valami esemenyt kozolni. Ez DOS alatt a leglatvanyosabb, ahol kozben fut a BIOS kodja is, hogy PS/2-t emulaljon az USB periferiakhoz. Ott folyamatosan meg van allitva a CPU, kapcsolgatva van REAL modba, majd vissza kontextswitch a futo app allapotara.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #114078 üzenetére
En 10-12 eve ugyonezzel a tipusszammal registered/ECC memoriat vettem az 5,1-be. Az OWC szerint is az: https://eshop.macsales.com/item/OWC/1333D3X9M032/
-
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114033 üzenetére
Ez egy mezei AHCI driver, aminek semmi koze a korabban beszelt dolgokhoz, mert sajat PDR-t hoz (tehat onmaga tartalmaz mindent a nagy lemezek tamogatasahoz, nem hasznalja az ESDI_506-ot, igy indifferens szamara, hogy at patcheled-e vagy nem). '17-18 korul megvettem, mert ez tette lehetove egy specko ipari vezerlo gep "megjavitasat". Kihullott az ocska PC, a hidegtartalek ocskapc szikrakkal es pukkanassal indult (robbant?), a gyarto pedig 1 eves leadtimeot adott a komplett berendezes cserejere, igy uj alkatreszekbol kellett annyira osszekuzdeni egy 95-ot, hogy elinduljon es ne legyen felkialtojeles a disk vezerlo (a szoftver nem indult el felkialtojeles disk vezerlovel...). Majd kb 1 ev mulva ment az egesz a kukaba.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114012 üzenetére
Senki sem beszem semmilyen madness dologrol. Nem egy P3-rol beszelgetunk, amire nem akarja felrakni az unofficial service packet? Oda irtam, hogy a takolmany helyett, kulon-kulon milyen komponenseket rakhat fel, amikkel el tudja erni a kivant funkcionalitast. Nincs modern gepem, amire kellene Win98-at hakolni, nem is akarok emiatt gepet venni, nekem boven jo a Win98 a regi alkatreszeken, ott kepvisel erteket, modern gepre nem latom ertelmet felkuzdeni, mert nem lehet kihasznalni a modern gepet vele, akkor pedig, minek szorakozzon ezzel az ember?
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114008 üzenetére
Linket irj pliz, mert kivancsi vagyok. Ha az eszkozod ESDI_506-ot hasznal, akkor ott, az ESDI_506-ot kell patchelni, ha nem hasznalja, akkor annak kell jonak lennie, amit hasznal. Sima patcheletlen 98-ra, ha radugsz egy 1 TB meretu Firewire HDD-t, ami FAT32-re van formazva, akkor azt mindenfele problema es nehezseg nelkul kezeli, hiszen nem erintett abban, hogy az ESDI_506-nal 28 bites LBA van implementalva.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114001 üzenetére
Mire gondolsz konkretan?
A Leow patch tovabbra is csak az ESD_506 drivert patcheli, ha a SATA/SAS/SCSI kontroller amit hasznalsz, az nem ezt hasznalja, hanem sajat drivert telepit (VIA SATA kartyak, HPT ATA66/100/133 es SATA vezerlok, Silicon Image PATA es SATA kartyak, Initio SCSI kartyak, Adaptec SCSI kartyak, LSI SAS es SCSI kontrollerek, stb) akkor tok mind1, hogy patchelve van-e az ESDI_506 driver vagy nincs, hiszen az nem fog betoltodni.
Ha fogsz egy i810/i850 lapot es felrakod az Intel driveret hozza, akkor megint nem kell patchelned az ESDI_506-ot, mert a felrakott driver nem hasznalja mar a gyari ESDI drivert, hoz sajatot es az tartalmaz LBA48-at. Ilyen esetben, semmi 3rd party takolmanyra nincs szukseg.
Az is igaz, hogy magaban az OS-ben nincs semmilyen limit, technikailag az ESDI_506 driverben sincs limit, a kiadaskori specifikacioban nem volt 28 bit feletti cimzes. Ha lett volna, implementaljak, nem volt, nem implementaltak.
Ezen informaciok melyik resze avult el?
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #113996 üzenetére
A Loew patch csak a beepitett (gyari) ESDI drivert updateli (a gyari ESDI driver megjelenesekor nem letezett meg 48 bites cimzes, igy ertelemszeruen, ezt a driver sem tudja, ez csak 2000 utan jelent meg). Ha olyan kontrollert hasznalsz, ami azt nem hasznalja (*), akkor ott a driveren mulik, hogy mit tud, vagy mit nem tud. Magaban az operacios rendszerben nincs semnmilyen limit.
Az unofficialis service pack, lopott Paragon NTFS for Windows 98 nevu termeket hasznalja NTFS-hez. Igy ha azt kulon telepited, ugy is lesz NTFS tamogatasod.
(*) Pl. a kulon berakhato SATA, ATA66/100 kartyak sem hsaznaljak a beepitett drivert, illetve, pl ha Intel alaplapod van, akkor az Application Accelerator (milyen neveket kepes adni az intel a drivereinek...) felrak egy ujabb drivert, ami mar tartalmaz LBA48 tamogatast.
-
Czo
addikt
En is megeltem, azert irtam, hogy nem tudtam mar 94-95 korul 5V-s CPU-t venni, mert a boltokban mar minden 3v3 volt. Ugyonugy, nem ment bekle a P120-as helyere sem az MMX, mert a regi lap, nem tudott kulon I/O es Core voltaget, szoval, ezek tele voltak zsakutcaval. Leginkabb a korites (VGA, hang, halokartya, hdd, floppy, haz, tap) az, ami megtarthato volt.
En se szoktam eladni, leginkabb megy a kukaba, vagy a szekreny tetejere, majd onnan a kukaba. A tavalyi MBP-vel sem tervezek 2029-2030-nal tovabb.
-
Czo
addikt
válasz
frescho #113652 üzenetére
Ez volt az az idoszak, amikor tervezetten venni akartal egy 486SX+4MB+csak ISA alaplap kombot, de elegge logikus valtoztatrasnak tunt, ha kicsit visszaadsz az SX-bol egy DLC-re, cserebe megpimpeled egy VLB-s alaplappal, gondolvan, kesobb jobb lesz. Majd amikor mar minden 30 pines slottot teleraktal es cserelned a CPU-t, akkor jott a fekete leves, miszerint csak 3v3 CPU van a boltban, neked pedig, 5 voltot tud a lapod, tehat kellene egy lapcsere, de a lapcsere eloiranyozza a memoriacseret is. De, legalabb megtanulhato, hogy vasarolj az aktualis igenyeidnek, es ha azt kinotted, akkor egyszeruen cserelni kell es kesz, mert a valamikori bovites lehetosege ugysem lesz mar meg, amikor szeretned ezt kihasznalni.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #113555 üzenetére
Ha nem akarsz iCloudozni, NEM KELL iCloudozni. Ha be van kapcsolva az "iCloud Photos", akkor felkerul minden keped az iCLoudba. Beallitastol fuggoen, ezt csinalja mobilneten es WiFi halozatoan keresztul is. Tehat, ha nincs korlatlan neted, akkor rajtad all, hogy engeded-e a keszuleknek, hogy leszivja-e a netedetd, vagy ne. Ha hasznalod ezt a szolgaltatst, akkor a kepeidet minosegromlas nelkul megtalalod az iCloud-ban. Macen a beepitett szoftverkeszlet ezt mutatja, PC-n pedig, vagy felrakod az iCloud szoftvert a Windowsra, vagy hasznalod a webfeluletet, ahol szinten elerheted az eredeti kepfileokat. Ha pedig nem hasznalod ezt, akkor egyszeruen dugd kabellel gepre a telefont, az meg fog jelenni fenykepezogepkent, igy pont ugy leszedheted rola a kepeket, mintha egy Canon/Sony/Panasonic kamerat dugtal volna be. Ha pedig ez a ketto lehetoseg keves, tuti van app az App Store-ban, ami pl mutatja a telefonon levo kepeket SMB/CIFS (azaz Windows) megosztaskent (sose kerestem ilyet, mert nem volt ra szuksegem).
Szerk: Ja igen, a kabeles kepletoltes az elso iPhone ota megvan, tehat 2007 ota, az iCloud Photos pedig 2014 ota elerheto feature.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #113545 üzenetére
Miert ne lehetne gepre backupolni iPhonet? Megnyomsz 1 darab gombot a gepeden, es keszul egy backup a gepre dugott telefonrol. Bepipalsz 1 darab pipat ugyonott es minden gepredugasnal kerdes nelkul keszul az automata backup a gepedre. Ha ezeket a backupokat te is backupolod idonkent (a Time Machine is menti minden menteskor nyilvanvaloan; de a kezzel keszitett backupok nem is irjak felul egymast), akkor az osszes igy meglevo backupodra barmikor restoreolhatod a keszuleket. Ezen kivul, kerhetsz backupot iCloud tarhelyre is, amit minden nap elvegez a keszulek. Az igy keszitett backupokat (akar a gepeset, akar az iCloud tarhelyre keszultet) barmikor vissza tudod allitani egy keszulekre, csak annyi a feltetel, hogy azonos, vagy ujabb OS verzio legyen azon az eszkozon, amire vissza akarsz allni. Siman restoreolhatsz telefon backupot tabletre is vagy forditva. Gepre torteno backup az elso iPhone ota, 2007 ota van (az volt mindig is), iCloud tarhelyre torteno backup pedig, 2011 ota.
-
Czo
addikt
válasz
hobizoli #113289 üzenetére
Van ilyen Zalmanom (7000), de ezt 2003-2004 korul lehetett megvenni eloszor, korabban nem nagyon leteztek halk hutok! Amikor 2002 vegen 3.0 GHz-re csereltem a P4 CPU-t, az osszes hutes, amit a boltokban ajanlottak hozza, az mindegyik hangos volt, az ugyonilyen CPU-t tartalmazo ThunkCentre gepem pedig halk volt, a gyari IBM megoldassal. Ugyonigy, amikor jottek a PCI-e power csatlakozot igenylo videokartyatk, a brand geped gyari tapjan csak akkor volt ilyen dugo, ha eleve ugy volt tervezve a geped (es a haz, hutes is), hogy oda bekerulhet egy ekkora fogyasztasu GPU. Persze, ezt figyelmen kivul hagyhattad, hiszen sok GPU-hoz adtak az elejen Molex-PCI-e power csatlakozo adaptert. Ezzel be tudtad tenni a brand gepbe, ha tudtal molexet juttatni a card slotokhoz, viszont sokszor jottek a melegedos, CPU lassitos problemak.
A Dell-nek voltak abban az idoben pl. kis form factoros gepei (pl.: si_optigx280_btx.jpg), itt ha meg is volt csinalva, hogy ne csak low-profile kartyat tudj beletenni, a PCI-e idoszakban sokszor nem volt tapcsatlakozo az SFF gepben, csak a nagy gepben.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #113283 üzenetére
En pont ezert szeretem ezeket a gepeket. Amikor otthonra epitettel P3/P4 gepet, kb nem letezett a halk hutes definicioja, mert a boltokban megveheto CPU hutok mindegyike egy darab aluminium kocka volt, jo gyorsan forgo/hangos ventillatorral. Ha hazventit kerestel, azok is mind kb. egyfajta, egyforman hangos peldanyok voltak. 2003-2004 korul kezdtek jonni az epitheto gepekhez a "rendes" hutesi megoldasok, megjelentek a 12cm-es hazventiuk, a tapoknal is kezdett kiveszni a 8cm-es hangos ventillatorok kora. A brand gepek pedig, mar akkor is halkra voltak epitve, minden belove. Ha a gep gyartod nem tervezett azzal, hogy az x16-os slotba be fog kerulni egy 4090Ti-nyi fogyasztast okozo GPU, akkor akkor a gephaz sem ugy volt megtervezve, hogy az ott keletkezo ekkora meretu hot el tudja szallitani onnan. Cserebe a haz pl. jelentosen kisebb lehetett, mint a boltokbol megveheto, akkori legkisebb ATX haz. Szerintem, nem rossz ez, csak mas. Kinek mi a fontos, kinek mi a celja.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #113280 üzenetére
A mernok azt fogja beloni, ami a speckoban van/kell, se tobbet, se kevesebbet. Gyari, azaz fujitsu-siemens tapot raksz bele, vagy sima piaci tapot? En Dell workstationnal jartam ugy, hogy a sima PC boltbol megvett tapegyseg nem tudta ugy azt a hot kiszivni a gephazbol, amit a Dell gyari tapja igen, mert ott a CPU hutes ugy volt belove, hogy kb nem indult be a hutes, amig a CPU el nem erte a specko szerinti max homersekletet, igy a CPU borda kornyeken konstans 75-80 fokos volt a levego, igy a tap, mindig ilyen melegot szivott be. A mezei PC tapot Dell tapra cserelve, megszuntek a melegedesi es zaj problemak. A brand gep egy egesznek van tervezve.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #113274 üzenetére
A server/workstation platformnal (mint pl. az LGA1366 is), minden komponens fogyasztasa nagyobb. Ha pl visszamesz par generaciot, ha nem desktop chipsetbe raktal 771-es Xeont, hanem fogtad az Intel Workstation/Server chipsetjeit, ott maga a chipset is 3-4x tobbet zabal, mint desltop alternativaja. Siman belfuthatsz konstans 10-15W-t elfuto memoriamodulokba is. De egy a lenyeg, a CPU speckoban szereplo TDP, az nem az elektromos aramfelvetelre vonatkozik, hanem a hutesi igenyre. Ha van 2 procid, ami ugyonazon csaladbol van, ugyonakkora a turbo orajeluk, de mas a base clockjuk, akkor a az alacsonyabb alaporajelu igy alacsonyabb TDP-s CPU-hoz gyengebb hutest fognak tervezni a brand gyartok, hiszen a specko szerint, nem kell ra jobb, igy a benchmarkokban is "gyengebben" fognak ezek teljesiteni, hiszen a specko szerinti hutes, hamarabb "elfogy" es a proci fel fog hagyni a turboval. Mig ha ebbol desktop gepet epitessz, ott sok alaplap igen szabadon kezeli a turbora vonatkozo ertekeket, igy ha tultolod a hutest es nagyobbat raksz a CPU-ra, mint kellene, akkor gyorsabb lehet a vegeredmeny. Volt is ebbol gond az elmult idoszakban, amikor a tul szabad alaplapok miatt doglodtek a CPU-k.
-
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #113240 üzenetére
Az iMacra az Apple 16G maxot irt, de belerkava 4db 8 gigas SODIMM-et, ment a 32. Csak 2 fajta alaplappal hasznaltam ilyet, ezekbol van is otthon (DH67CL es DH77EB), mind a ketto Intel, azt irja ra az Intel, hogy 32 GB MAX es ez megy is benne. Azt mondod, voltak vendorok, akik ezt direkt elrontottak?
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #113226 üzenetére
Nem volt rossz pedig. Eleg nagyot ugrott ott a teljesitmeny, amikor lecserelted az alig 1 eves, dual Xeonos servert (osszesen 4 csatorna, 533 vagy 667 MHz DDR2) az uj, foglalatonkent 3 csatornas, ott is 1066MHz-s DDR3 memorias gepre. Minimalis orajelcsokkentes mellett, nem eleg, hogy a teljesitmeny levitte a fejedet (mi 20-30% teljeistmeny novekedest mertunk egy x5470 - x5570 upgradenal), a hostingnal fizetett villanyszamlad is a negyedere esett vissza.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!