- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turulbir
tag
-
vrob
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Néztem, PhilsComputerLab készített youtube videót róla, elvileg van FM is emulálva, nem tudom mennyire lesz közel az eredetihez. A videóban sok progi is kifagyott vele egy idő után.
Gondolom le kellene lassítani a gépet a problémás szoftverekhez, de az emulátornak meg kellene az erőforrás, nem lehet ez gond egyidejűleg?
88-tól 92-ig sok program van ami már midit tud, de sebesség érzékeny is.@Czo: kipróbáltam mind a kettőt. A cpuspd egyből "nem támogatott chipset" hibára fut. A throttle progi elindul, de hiába paraméterezem a throttle-t nem állít semmit, mindig alapon marad a kapott érték, a szorzó állításra pedig azt írja nem támogatott. Ez egy Pentium MMX egy SBC-n, lehet valami nem a megszokott rajta.
-
vrob
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Citromos sör is van ... de az nem sör!

Itt is ugyanaz a probléma. Nem hogy "modern gép is jó", hanem kifejezetten modern gép kell hozzá. P4-től kezd el valamennyire működni, de Core2-től érzi jól magát funkcionalitásban.
Nekem arra lenne szükségem, hogy a már eleve teljes értékű 486/P1 retro gépem, soundblaster+waveblaster-rel, yamaha FM szintivel (amiket emuláció nem fog tudni kiváltani), annyira lelassítható legyen mint egy IBM PC/XT, ha éppen ős szoftvert szeretnék futtatni pc speaker csipogással. -
vrob
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Igen, jöhet a real-retró. Itt is lehet, pl. leggyorsabb 8 bites VGA, vagy egy-egy régebbi gépel világcsúcs állítás. A raktárodból bővel lenne lehetőség mindenféle őrült összeállításra.
Pl. 1984-es PC/AT overclock 12 MHz-re
-
snake1977
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Szia, egyre ritkábban vagyok már itt jelen, de én is csatlakoznék a 'rajongói-baráti' táborodhoz, chill, lazítás, kevesebb fórum, töltődj fel és folytasd lazább tempóban. A Ph közösség ha elmennél sokat veszítene, elég sok mindent letettél az asztalra már, oszlopos tagja vagy már tégóta a közösségnek. Belenéztem a privát üzeneteinkbe, uszkve ~16 éve ismerlek és olvasom a remek írásaidat, én is hiányolnálak.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Bár nem egy nagy szám de nekem is van rekordom igaz eléggé rétegkártyával. (meg Iris xe vel is volt de hw bot nálam sosem működött jól, linkek döglöttek.)
https://hwbot.org/hardware/videocards?key=nvidia-tesla_series-tesla_p4

Meg volt a 3. hely core2 E8100-asból is aminél meg lett volna az első hely is de nem bírtam cpuz valid-ot csak screenshotot az meg kevés.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Na ezt jó látni!
Kellenek az emberek! Szóval ha gondolod pihenj kicsit távol a fórumtól aztán én biztos vagyok benne hogy vissza fogsz jönni.Amúgy elég nagy baj hogy bacsis is cseszik ide feljönni évek óta (Majd Fülén fülön is csapom miatta) és elvan a showmankedésével, bár az tény hogy jól csinája és az nekem így semennyire sem menne mert leragadok a szakmai dolgokat.
Bár tudom én is inkább offolok a félretró cuccaimmal. Megígérem hogy ebben az évben összerakok valami retrót is, mármint rendes dos-s gépet voodoo1-el. Jelenleg a lomis ...öö akarom mondani dolgozószobám (asszony lecsesz) fullosan tele van és nincs kész a gyerekek szobája szóval az ő gépeik is ott vannak és ha kikerülnek lesz helyem állandó retrós dosos gépre is. (kissé túllőttem nekik a hardvert 10gen ES procival RTX2060, 40GB ram stb aztán legtöbbet webes szarokkal játszanak meg minecraftal
) -
válasz
DarthSun
üzenetére
Elmesélek egy történetet.
Techpowerupon is közzé szoktam tenni a projektjeimet. Nem egy összetűzésem volt a modikkal. Ott sok mindenben más a felfogás mint itthon.
Szóval volt hogy valaki kérte hogy milyen a kaspersky én meg leírtam hogy ha EU-n belül van az illető akkor fontolja meg használatát majd linkeltem valami uniós jogi oldalt ahol konkrétan nem kívántnak jelölték kémkedés gyanújával stb...na ez nem tetszett nekik és politikának fogták fel.
Aztán volt hogy itt aprón vettem rossz ramokat egy cikkemhez ami nem készült el. Konkrétan kész a cikk de nem teszem közzé mert nem működött 100%-osan azaz rossz ram használata windowssal badram flaggal. Tehát ezt én ott közzétettem hogy segítsenek benne miért nem működik aztán magyarázatban kiderült hogy nem is fog mert win11 alatt már nem megy ez a funkció, na gondoltam egyet hogy akor visszaküldöm gariba mert lifetime-s grarija volt a ramnak. Ez volt az a pont ahol megbélyegeztek mint csalót, írásvédetté tették a posztomat aláírva hogy ilyen egy tipikus garis csalás.... és hogy azért veszek rossz ramot hogy visszaküldjem. Hát írtam hogy ez a gyártó mérlegelésén múlik hogy elfogadják-e vagy sem én nem látok benne semmi féle csalást. És itt volt az hogy jó akkor töröljék a posztomat vagy elhagyom az oldalt de szeretném a GDPR alapján minden hozzászólásomat anonímmá tenni. Érdekes módon a modik itt inkább törölték a posztot viszont át is neveztem magam ekkor hogy ne ködődjön semmi a nevemhez. Külföldi fórumokon sokkal több hideget kapok mint itt.Lényeg hogy nem feltétlenül kell egy dolgon fennakadni, el kell engedni dolgokat és élvezni tovább a fórumot csak kissebb pörgéssel. Az jó ha nem vállalod túl magad, az is jó ha read only leszel ameddig csak akarod. A törlés viszont teljesen felesleges azzal olyan kaput zársz be amit később nem biztos hogy ki tudsz nyitni. A neved itt jelent valamit az már örök.
~ 2000ft-ért adtam el neked két (vagy csak az egyik?) voodoo2-esemet a régi gépemből 2010-ben
Úgyhogy itt ne merjél hagyni!!! (bár lehet már eladtad azóta azt is megérteném) Ha jól emlékszem inno kártyák voltak egyformák és igen, a maguk korában használtam őket bár nem sokáig.
Szabályt sértve itt egy kép privátból amit kültél kb 10 éve hogy még működik. Bár illene egy normális táp is hozzá.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Na, az nagyon szép lesz.
Egyelőre csak a laptopon van Win 11, az 2000-es sorozatú Ryzenként elvileg nem kell féljen. Az asztalik meg frissíthetőek, 10th és 12th gen I5, mind támogatott. A retro asztali a 4th gen, meg úgyis Win 7-es gép lesz és marad, így ott meg nem érint. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Az volt vagy nem az volt, első telepítésre ezt kapott, mert nekem is csak ez volt. 2001 január 5-ét írtunk ekkor. Majd nyár elején lett meg a 2×20GB HDD, az XP már arra került fel. Egyébként az egyik 20-as úgy lett felosztva, hogy 3GB a rendszernek, a maradék kettőbe. A másik 20-as maradt egybe.
Aztán hamar kiderült, hogy az XP-nek pláne dual bootal rohadt kevés a 3GB, így a 2db 40-estől már 8GB volt a C meghajtó, és ez egészen az 1TB-os HDDig így volt, ahol 64GB lett a C. Utána az első SSDmnél 120GB, aztán meg 480GB mai napig.A Win ME egy remek oprendszer volt. Azért volt megosztó mert sokak gépe nem szerette. Az enyémeket nagyon szerette, három gépemen is fent volt (Celeron 466, Celeron 1700, Athlon XP 1700+) és különösen az utolsó kettőn nagyon stabil és villámgyors volt.
A RAMot jobban ette mint Win 98 (a sima), mert az 128MB-val már elképesztően reszponzív volt, a Win ME ezt olyan 384-512MB-val tudta hozni, mindenesetre 640MB DDR1-el már bőven sima volt.Azért tegyük hozzá, hogy a '98-at is csak azért tudod ilyen modern gépre telepíteni, mert vannak hozzá modern driverek, meg loww pack stb. Amúgy ugyanúgy az elején vége lenne mint a ME-nek.
Igazából mire Win ME-t használtam nekem már nem is ihányzott a natív DOS, ami csak a nagyon régi játékokhoz kellett, meg ar endszer újrarakásához, egyébként már a sajátgépes pályafutásom elején (1999-ben) is egy régi elavult cucc volt. Így nekem a natív DOS hiánya nem volt szempont, a zenélő hangkártya, a szebb kinézet, a nagyobb stabilitás, viszont annál inkább. -
-
FF23
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Sokaknak nincs ideje/kedve az ekkora átállásokhoz, a távsegítség sem olyan egyszerű, mint winen. Leül a gép elé és használja amire szokta, a win11-et is úgy állítottam be, mintha win7 lenne. Nem érdekli.
Még használhatóvá lehetett volna tenni C2Q+16GB+ valami win10-zel, de 16-17éves gépet nem fejlesztgetek. Brand gép, egyedi táp meg minden, ha elszáll valami akkor is csak 16-17éves alkatrészre lehet cserélni, ha találsz még működőt belőle. -
FF23
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem ezt nem tehetik meg, legfeljebb annyit, hogy nem frissül tpvább.
Sógor boltjában ma cseréltük le a gépet, de csak azért, mert a Chromot egyre több oldal blokkolta (HP sff, win7, E8400, 4GB DDR3, Samsung 830 SSD). Semmi baja, gyors, mindenre elég amire szüksége volt, még a tizenéves win7 telepítésemmel.
Az "új" is csak egy brand R5 2400G PRO, ha sokat szórakoznak, akkor az eredeti win11 pro helyett felteszek rá egy Windows 11 IoT Enterprise LTSC-t és 2034-ig a probléma letudva. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Így van, nekem a 286-osok kimaradtak, egyrészt túl fiatal is vagyok hozzájuk, másrészt C64-esen nőttem fel. A 26-ost én már úgy ismertem meg mint egy elavult régi CPU-t, sőt, akkoriban mikor én ebbe bekukkantottam már a 386 is régi és elavult volt.
Emlékszem a '90-es években volt egy Xeroxos bolt, ahová apám gyakran járt, ismerte a személyzetet, jóba volt vbelük. Ott láttam 386-ost áltlaános harmadikosként, megkérdeztem a srácot, hogy ez milyen gép? És akkor elmondta, hogy 386-os, meg sorolta am meóriát meg mindent amit meg se tudtam jegyezni, és büszkén mondtam neki, hogy nekünk meg Commdore 64 van. Akkor a 386-ost sehová sem tudtam tenni fejben, csak hogy másfajta gép, és 101 billentyűje van, sokkal több mint a C64-nek. Ebből komolyabb gépnek is gondoltam, de lövésem sem volt róla, hogy mennyivel komolyabb és másabb.Akkor kapaszkodj meg, mert a Win ME-t egy 2GB-os HDD-n kezdtem el használni
Emlékszem, hogy az egyik legjobb dolog az volt benne, mikor 2001 január 5-én először felraktam, hogy Win 98 alatt már előző tavasz óta nem volt hang (a hangkártya elnémult és sehogy sem tudtam többet szóra bírni, Win újratelepítés és semmi sem segített rajta), és mikor bejelntkezett a Win ME akkor gyönyörűen megszólalt a hangkártya legnagyobb meglepimre, ráadásul nem 16 színnel fogadott mint a 98 ... Jobban is tetszett, és egy űrtechnika volt a 98-hoz képest akkor nekem. Sokan szidták, de nekem egy nagyon kellemes tapasztalat volt.
Ehhez képest Tiszavirág életű volt, mert 2001 októberében jött az XP, és felkerült az is, így fő rendszerként a Win ME alig 10 hónapig szolgált nálam, viszont másodlagos rendszernek még az 1700-as Celeron, sőt az 1700+-os Athlon XP-re is felkerült, és egészen - bár egyre csökkenő használattal - 2009-ig meg is maradt másodlagos oprendszernek.
2009-ben aztán a Phenom 9500-ra már nem került fel, csak az XP, de 1 hónapig volt rajta az XP és felkerült a legendás Win 7, ami mai napig a leghosszabban szolgáló oprendszerem volt, 2009 november végétől 2021 március 21-ig. Ehhez képest a második helyre kerülő XP (összes változat!) 2001 október és 2009 november között volt.
A Win 7 nekem felölelt egy teljes évtizedet, a 2010-es években elejétől a végéig az volt. Nem véletlen, hogy nekem kiemelt retro értéke van a Win 7-nek.
Sőt valami korai béta változata már 2009 nyarán az Athlon XP-re is felkerült, ezzel az Athlon XP egyébként azt az érdekes achievmentet is bezsákolhatta, hogy Win ME-től a Win 7ig három fő Windows verzió is futott rajta, ha pedig a sima XP-t és az SPket is különnek vesszük akkor hét verzió összesen. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Hát nekem a 8GB feletti HDDkkel az a lap induláskor a HDD checknél fagyott, és a Biosba se hagyott belépni.
A Maxtor DM managernek meg akkor a létezéséről se tudtam, sőt, akkor még a Maxtor mint HDD gyártó létezéséről sem nagyon ...
De jó tudni, hogy ma már ez megoldható, bár nekem Windows ME alá kellett volna úgyis. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
"286 már retróként (újonnan 386 volt az első), Trident videóval. És 40GB LaposMaxtorral "
Azt meg hogy a túróba? Vagy limitált kapacitás volt?
Nekem anno a Celeron 366-ból azért lett Celeron 466, mert lapot is kellett cseréljek, aminek az volt az apropója, hogy már a Celeron 366-os lapja sem ismert fel 8GBnál nagyobb HDD-ket, a két 20GB-os HDD-t meg nagy luxus lett volna 2db 8GB-osnak használni, elveszítve a tárhely nagy részét. -
Turulbir
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezekből nekem is van bőven valahol a szekrény aljában, a DVD-k elterjedése után szinte semmivel nem volt több tekintélyük, min a sima olvasóknak. Az említett ISO 2012-ben készült, akkora már ami nem olvasta a DVD-t, nem képviselt piaci értéket. Bezzeg amikor Fater megvette újonnan 2002-2003 környékén, nagy király voltam vele.
Írható CD-vel én is jól elvagyok látva, rendes Verbatim is sok maradt, meg van egy hengernyi teljesen noname, CD tokot akartam venni, ami 50Ft/db volt, ezek meg 60Ft/db tokostól
, A meglepő az hogy 10+ év után is működnek.Szlovák határnál lakom, átment az ember a határon, kb. 300 méterre szembe volt a CD bolt. Semmi mást nem árultak, csak írható CD-t, DVD-t. 19% ÁFA, Artisjus meg bekaphatja... Nagy biznic volt, fél megye onnan hordta.

-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Anno némelyik írónak már a 800-asok írásával is problémája volt, kíváncsi lennék a mostani írók mennyire tudják írni ezeket a 800-900 MB-os lemezeket?
Pont ezért tartottam meg a jó öreg MITSUMI CR-4804TE írómat. Ugyan lassú volt mint a csiga, de overburn-ben az egyik legjobb. nLite-al felturbózott Windows XP telepító cd esetében volt értelme a 800-900 MB-os CD-knek, mert a 700-asra nem feltétlenül fért fel a az image már.
-
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem az is csoda hogy van XP-s driver még ezekre. A GTX900-as család 2015 nyarán jelent meg, eddigre már volt egy 8 éves Vista, egy 6 éves Windows 7 és egy 3,5 éves Windows 8 is*.
Igazából - előzőekben kifejtettem - ami ténylegesen rendesen tud profitálni ezekből a kártyákból, ahhoz már maga a Win verzió kevés, meg azok a hardverek amik miatt esetleg a user még XP-re szorul.
Ettől persze még érdekes mint "hyper-madness", de igazából 3DM eredmények csiszolgatásán kívül nem sokra jó. Meg persze XP alatt overkill játszani
* Ez kb olyan mintha az RTX3060 12GB-os kártyámra még lenne Win 7 driver.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem ami egy GTX980Ti 6GB-ot is kihajt, annak már amúgyis kevés az XP, meg az olyan hardverek, amiken még XP-t KELL futattni. Egyfajta rejtett késztetés, hogy az ember fejlesszen Windowst is.
Persze, mi ellenénk a régin, én pl ha tehetném mai napig a Win 7-en, de hát ugye sajnos nem lehet
-
-
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Az esztelen kaszálásnak sosem voltam híve, gondolni kell a talaj vízmegtartó képességére is. Én nem nevelek pázsitot, nálam fű meg miegymások nőnek csupán. Tegnap megejtettem az első kaszálást FS400-al, csak azt vágtam le ami boka feletti volt, meg azokat a helyeket ahová a tologatós nem fér be értelmesen. Pincetetőt elsőre sosem vágom le, ott hadd nőjön, nincs útban. Ott ahol csak pipitér virágzott, kihagytam, kell valami a bogárkáknak is. Tavaly is kivártam, és jól tettem, nem vágtam le a várható szárazság miatt, be is jött, körbe mindehol kiégtek a levágott területek, nálam meg elvegetált a növényzet és kibírta azt a pár hetet, a port sem hordta a szél mint a többi területről.
Jáccós gépek: a félszerver megoldások sem energiabarátok, pláne OC-val megkínálva .
#128666KROK640:
Tudtam én hogy fineszes vagy, a matek is jól megy.
-
-
Lord Myn
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Pedig DOS alatt (igen, '93-ban még Win 3.1 volt, elsődlegesen DOS-t használtunk).
Az alaplapom nem volt egy nagyszám akkoriban, VLB-s OPTI495SLC volt, AM386-40-es volt benne 387 koprocival és 4MB memóriával.
#128657arn: volt pár játék, aminek GUS-ra is optimalizáltak MIDI zenéjét, de általában véve az FM után még a roland emu-s játékok is messze jobban szóltak (AWE32 még nem létezett ekkortájt). Igen, egyébként az általad említett hwmix-re írtam (az interpoláció miatt), hogy sokkal tisztább volt, mint mondjuk az SB16-nál.
Minden gus tudott hwmixet az elejetol...
Én a hardveres analóg mixerre gondoltam azt csak v3.7-es revíziótól kezdve tudott, az én első generációsom még nem.Amikor a gus megjelent, meg az sb16 sem volt piacon
Nálunk már javában volt (mindkettő '92-es megjelenésű, ha jól emlékszem), mert sokáig vaciláltam a két kártya között, hogy melyik legyen (aztán a GUS MIDI hangja meggyőzött). -
Lord Myn
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Fizikailag nem szólt az SB és a GUS sem #7 feletti IRQ esetén, efelett esetleg a profin megírt Doom, a többi az rosált...há' ez van...
Ez nem igaz... Nekem '93-ban lett meg az első GUS kártyám és 11-es IRQ-n volt az 16-bit audio (ez volt az alapértelmezett) és minden szólt rajta rendben (OPTi 495SLC alaplapom volt), pont, hogy a DOOM nem szólt rajta akkoriban, ott kellett 7-es átrakni, persze későbbi verziókon ezt orvosolták és akkor már maradhatott a DOOM-nál is 11-en. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Nade, ezert erekelnenek a konkret, DOS alatti tapasztalataid. Olyan cimek, esetleg linkelt infok, readmek, ahol kerek perec leirjak, hogy a GUS hasznalo, az hasznaljon 11 alatti IRQ-t es ne azt a defaultot, amit alapbol konfigural az utility.
Nem erdekel az emulacio. Nem kell tobbet leirni.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezt megint nem ertem.
"93- ban még nem is létezett olyan lap, mely 11- re tudta volna pakolni a GUS"
Az ISA kartay, 16 bites reszen vannak rajta a cascadeolt IRQ-k. Az IBM AT-val erkeztek, a 80-as evek kozepen. Ezt tamogatja minden, 16 bites slottal rendelkezo alaplap. Semmilyen alaplap nem pakol semmit sehova. MInden ott van, amit beallitassz."meg driver/program sem, úgyhogy gondolom csak rosszul emlékszel":
Rakd fel, a korabeli GUS utiljait es lass csodat. Tokeletesen menni fog. Miert ne menne? Az a default a kartyan, amikor elinditod az utilcsomag telepitojet. A fejlesztok a gyartoi SDK-t kovettek, ott pedig, ez kiemelten fontosnak volt irva, mert a nem cascadeolt IRQ-k kezeleshez kepest, cascadeolas eseten kulon kellett foglalkozni a 2. megszakitasvezerlovel.Mar ezerszer leirtam, hogy nem erdekel az emulacio semmilyen hardwaren, az a hardware erdekel, ami anno is volt.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Az szamit, hogy amit elinditassz binaris, az hol varja az IRQ megerkezeset. Ha cascadeolt IRQ-n, akkor ha nem ott jon, akkor nem fog a szoftver tovabbmenni. Fagyast fogsz tapasztalni. A DOSBox forrasat megnezve, nem tartalmaz jatek binarisokhoz patcheket, hogy atirja a szoftvert, igy ebbol a szempontbol, mind1, hogy PCem-en vagy DOSboxon emulalod.
Tehat, ha '93 karacsonyan, a BBS-rol lekuzdott Doom 0.99 megszolalt a 11-es IRQ-ra allitott GUS eseten, akkor az ma is meg fog szolalni, ha ujra letoltod es erre konfiguralsz egy PC-t. Ezen nincs mit ragozni, mert ez mukodott.
Ha nem vizsgaltad, akkor honnan tudod, hogy a GUS-t tamogato szoftverek nem szolnak cascadeolt IRQ eseten?
Nem erdekel az emulacio, valodi hardwaren erdekelnek a dolgok, a DOSBoxot is azert raktam fel most, mert mas lehetosegem nincs arra, hogy valos idoben, azonnal kiprobaljam.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Dehat, te nem akarsz szoftvert mutatni, ahol implementalta a fejleszto a GUS supportot, majd kulon figyelt arra, hogy a default cascadeolt IRQ-t ne tamogassa, aminek a fontossgat az SDK is kifejti. En, ilyennel, a maga idejeben egyetlen egy szoftverrel se talalkoztam.
Sott, a Creative oldalan az SB Pro is elhozta a cascadeolt IRQ tamogatast, igy egy SB Prot tamogato szoftver, mar tamogathaja a 10-es IRQ-t (pl. kesei szoftverek kozul, nezdd meg a jazz jackrabbit setup programjat. Ha sima SB-t valasztassz, akkor nincsenek cascadeolt IRQ-k, ha a Pro-t, akkor pedig lesz. A DOSBox emulacio alapjan, mukodni is fog.). Nyilvan, ezzel nem sokra mesz, ha olyan szoftvert akarsz hasznalni, ami nem SB Pro kompatibilis, csak sima SB, mert ott nem volt meg erre az opciora lehetoseg, ezert nem fog megszolalni a kartya. SB 16-tol megtobb cascadeolt IRQ hasznalhato.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A Doom tokeletesen viszi a 11-es IRQ-t GUS-t hasznalva, vitte anno is, viszi ma is (meg a 0.99-es, BBS-rol toltott shareware is, tudom, probaltam, igy hasznaltam). Minden GUS nativ szoftvernek vinnie kell a 11-es IRQ-t, mert ez a kartya default konfigja, az SDK is kulon kiter erre.
DOSBox alatt most megneztem (ott iss 11-en van a GUS, hiszen, miert lenne mashol?) is szol a 0.99-es Doom.
Mutass kerlek olyan szoftvert, aminel van GUS support, de a default, 11-es IRQ nem valaszthato ki.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Az elso hangkartyamtol, kb 93 elejetol egeszen addig, amig volt ISA slot a gepben, a GUS a 11-es IRQ-n volt. Nem volt ezzel baj.
Itt megint irtal valamit, miszerint "DOS korszakban senki nem is írt a 11- hez detektálást". A cascadeolt IRQ-k az AT-val jottek, a 80-as evek kozepen. Szeles koru tamogatottsaga volt.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Akkor kezdjuk elorol, pontrol, pontra.
Mit jelent az, hogy "rosal az IRQ 11"?
Ha egy adott fejleszto megirja a tamogatast a cascadeolt IRQ-hoz, akkor a cascadeolt IRQ-k valaszthatoak lesznek a szoftverben es mukodni fognak. Ha nem irja meg, akkor ezeket ertelemszeruen ki sem fogod tudni valasztani a szoftverben, hiszen nem lett leprogramozva. Nem tud elofordulni olyan, hogy 1 IRQ nem megy, mig a tobbi, az mukodik.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Mit jelent az, hogy rosal az IRQ 11? Azok a szoftrverek, amik kezelnek cascadeolt IRQ-t (tehat, ugy irta meg a fejlesztoje, hogy ezt kezeli, hiszen DOS eseten, a szoftver kezeli ezt), ok kzeleik ezt, ami nem kezeli, ott be se tudod allitani a cascadeolt IRQ-kat. Ugyonez igaz a cascadeolt DMA csatornakra is. Nincs olyan, hogy egy adott IRQ nem megy. Volt egy bugos kiadasu DOS4GW, ami crashelt, ha cascadeolt IRQ volt hasznalva a programbol. De, ez tok mind1, hogy mi volt. Akkor is crashelt, ha GUS, akkor is ha az egy SB16, de akkor is, ha az egy DOS-os CD iro szoftver volt, es a SCSI kartya volt ilyen IRQ-ra rakva.
Nem ertem amit irsz, nem ertem, hogy hogyan kapcsolodik ide. Nem ertem a szavakat a kontextusban.
Az IRQ es a DMA az egy csomo vezetek az ISA kartya csatlakozojan. Ha ez az osszes vezetek be van kotve a kartyan a chipbe/vezerlobe/barmibe, akkor az adott kartyan szoftver tudja konfiguralni az IRQ-t es a DMA-t (az I/O cim is hasonlo, de egy kicst mas a mukodese, de esetunkben, az mind1). Ha a chipen nincs eleg lab, akkor tulajdonkeppen a jumperrel, fizikailag kototted ossze a csatlakozon levo adott sorszamu IRQ vonalat, a kartyan levo chippel. A szoftveres konfiguracio mehetett PnP segitsegevel de mehetett akar a kartyahoz levo sajat szoftver segitsegevel is. Ez ennyi, itt nincs mit varazsolni.
Voltak itt egyebkent "hybrid" megoldasok is, pl. az ESS ES1688, az egy nem PnP kartya, ezekre a kartyakra a PnP miatt kerult egy ES968, ami PnP kepesse tette az ES1688-at, illetve tartalmazott pl CD-ROM vezerlot es MP401-et is. Az ESS ES1968 az tulajdonkeppen egy ESS ES1688 es egy ES968 egybe integralva.
DOS alatt "nehez" utkozest csinalni, mert, amit nem hasznalsz, az nem utkozhet. Tehat, ha pl fogsz egy SB Pro-t, es azt a 7-es IRQ-ra konfiguralod jumperekkel, majd fogsz egy GUS-t es azt is a 7-es IRQ-ra konfiguralod, akkor meg semmilyen rosszat nem kovettel el. Ezutan ha van a programod, ami felprogramozza az SB-t, DE (es ez fontos) nem nyul a GUS-hoz, akkor a szoftver amikor megszakitast kap, akkor biztos lehet benne, hogy ez, az SB-tol erkezik. Ha pedig, a szoftvered felkonfiguralja a GUS-t es nem nyul az SB-hez, majd ha kap egy megszakitast, akkor itt is biztos lehet benne, hogy az a GUS volt. A baj akkor van, amikor pl. MIDI-re a GUS-t es digi hangra pl. az SB-t hasznalod, mert akkor mind a ketto kartya be lesz allitva, majd amikor megerkezik a megszakitas, akkor meg fog dermedni a szoftver, ha a fejleszto ezt nem kezelte le (es ezt nem szoktak lekezelni). Nos, a HDD, az LPT porton azert okozhat gondot, ha be van toltve a driver a CONFIG.SYS-ben, mert ilyenkor ha ugyonerre a vonalra rakod a hangkartyat is, majd a hangkartya meghuzza az IRQ vonalat, akkor erre reagalni fog a driver is majd szepen megdermed az egesz, hiszen a megszakitas nem neki szolt.
Ahogy irtam, az ISA kartyaknal nincs sorrend, minden slot egyforma, 1 slotot tetszolegesen tobb slotra oszthatsz.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Dehat, irtam, hogy a 7-es IRQ az LPT port IRQ-ja, amin rajta volt a kulso merevlemez. Ha be volt irva a drivere a CONFIG.SYS-be, akkor nem allithattad a GUS-t is a 7-es IRQ-ra, mert crash volt a vege. Ezert, ment a GUS a 11-es IRQ-ra, mert az emulation IRQ volt az 5-oson. Mert ha meg is oldod menuvel, hogy ne mindig legyen betoltve a driver (beepitett menu tamogatas eleve csak 6-os DOS-tol van, elotte kulso szoftver kellett ehhez is), teljesen ertelmetlen megoldas lett volna az, hogy van 1 setup IRQ 11-et hasznalva es van egy masik IRQ 7-et, hiszen a szoftvereket is folyton allitgatni kellett volna.
Ha a kartya nem PnP vagy nem olyan kartya, ami tudja ezt szoftveresen allitgatni, akkor nem tudsz nem jumperelni semmit, hiszen a jumpernek valahol allnia kell. Ha egymasra allitod vagy te vagy a PnP BIOS, akkor nyilvan utkozni fog, de azert van a BIOS-ban mod arra, hogy megmagyarazd a PnP BIOS-nak, hogy ne hasznaljon bizonyos eroforrasokat, illetve, a DOS alol inditott PnP enumeratorok (pl a CTCU/CTCM) pedig olyan IRQ-ra konfigoltak a kartyakat, amit megadtal neki.
De pl. PnP-nel, ha nagyon nem akartal szivni, akkor sok kartyan van egy kis EEPROM, ami a PnP konfiguraciot tarolja, pl az elfogadott konfiguracios settingeket. Ezeket en siman atirogattam, igy pl be lehetett fixalni egy PnP SB16-ot a 7-es IRQ-ra ugy, hogy sehol, semmit sem kellett kezzel alltani, mindig csak es kizarolag a 7-es IRQ-n jelent meg a kartya, hiszen ezt az egyetlen IRQ-t hagytam meg az EEPROM-ban arra, hogy hasznalhassa. Ez egyebkent remekul dokuemntalt feature a PnP specifikacioban, tehat szeles korben alkalmazhato volt. En meg szeretem azokat a megoldasokat, ahol valamit ugy alakitassz at, hogy "piszkalasmentes" legyen a kesobbiekben es igy a PnP legnagyobb problemajatol is megszabadult az ember egyszer es orokre.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Mit jelent az, hogy a GUS elol vagy az SB elole? Az ISA slotoknal nincs sorrend, barmi lehet, barhol, az osszes slot, es az osszes sloton levo osszes csatlakozolab egyenerteku, egy ISA slotra siman parhuzamosan rahuzalozhatsz tobb slotot, mukodni fog.
Azt sem tudom ertelmezni, hogy mit jelent az, hogy DOS default.
-
laci1128
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Én az eredeti D3D támogatással modern Intel és Ryzen procis gépeken is tapasztaltam a hektikus gyorsulást. Ahogy írják is a működő külsős OpenGL renderer és a D3D10 renderer esetén nem gyorsulgatott a játéklogika, legalábbis miután lekorlátoztam a képkockaszámot.
1:0 kompatibilitásban az idTech javára, WinQuake, GlQuake barkácsolás nélkül megy modern rendszereken is.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Itt tutira azon mulik mit allitasz be, pl az asus 430fxen bios default megy, setup default mar olyan agressziv timingokat hasznal, hogy elhasal. Mas gyarto, mas biosbeallitas, asus meg szerette koppra tekerni a biosait, ezert volt “gyorsabb” az asus lap (ugyanaz a chipset ugyanazzal a beallitasokkal ugyanazt fogja tudni, de ezzel mas gyartok nem foglalkoztak jo ideig).
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Megjött a hűtő, be is szereltem VÓNA, csak kiderült, hogy oldalra túl széles és a tápegységtől nem fér be.
Úgyhogy ez visszaküldős. Egyébként LGA775-re jó, rajta van a furathely, de még a dobozon az írás is.Másik dolog, hogy a ventilátor klipszeken agyérgörcsöt kaptam. Annyira gagyi, hogy nem lehet felrakni. Thermalright ugyanebben az árban (vagy olcsóbban) ég és föld különbség.
-
Turulbir
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
-Na még +50MHz...
-Ez még mindig postol, akkor még 50...
Ott tartottam, hogy ennek sose lesz vége.

#128560 jokeph : nF2, nF3, nF4, nF5 is van, de nem az IGP-s kivitel szerintem egyik sem.
De mégis, a tesztlapom az, de ritka kaki BIOS van rajta. Ráadásul a legcarabb AM2-es x2 proci (A64 x2 3600+) van benne, mert azt nem sajnálom. Erősen hezitáltam, hogy megéri -e a lap azt a marék kondit, ami kellett bele.
Kaverit nagyon szeretem, az első volt, ami tényleg az elérhető legmodernebb fejlesztést (GCN 2.0) kapta meg IGP-nek.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
a professzionális/üzleti AI-ok elméletben lehetnek jobbak is, de a konzumer megoldásokat egyértelműen arra programozzák, hogy ha nem tudnak jó választ adni, akkor is hazudjanak valami marhaságot, mert a paraszt akkor is boldog és elégedetten fizeti a havidíjat... én már attól okádok, ahogy ezek nyalják az ember hátsóját, hogy hűűű milyen okos zseni vagy hogy ilyen fantasztikusan jó kérdéseket teszel fel!
nem annyira gyakori, de sajnos előfordulnak ilyen variánsok a nagyon dzsunka kártyák között - fizikailag belemegy a 8x slotba is - de ha megteszed, mindenből kiereszti az éltető füstöt... azóta a lapon a chipset csak forrósodik és nem ad életjelet, a kártyán meg elégett egy széles vezetősáv - utóbbin ezt helyreállítva nem lehetetlen hogy még működne, de mivel van több másik ilyenem is, inkább nem kockáztatok hogy mégegy lapot megfektet...
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Egyébként ugyanez a helyzet ha Prescott P4 (S478) és Athlon64 mobil-t (S754) veted össze, ott is AMD a nyerő, és mindegy hogy natív AGP 8X vagy PCI-e foglalatos kártyákat nézel. Késői AM3 lapban ott van az USB3.0 is, és két kártyával is megvan a maximális sávszélesség a tuning rovása nélkül. Egyedül a PCI késleltetésben jobb az Intel, mert az AMD memóriavezérlőjén át kell mennie az adatoknak amikor lehívja a memóriában lévő adatokat a videókártya, ezzel ellentétben S478/S775-nél az északi híddal kommunikál csak a kártya, bár játékoknál ez gyakorlatilag észrevehetetlen, mert XP-s játékok alatt bármilyen PCI csati visszafog alapból.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Hopp, a táblázat megvan, viszont a linkek bevezető sora azóta változott. De az abszolút eredmények láthatók, sajnos a képmentéseket egyenként kéne kigyűjteni, visszalinkelni. Mondjuk én a hiteleset kedvelem, azért is szoktam belinkelni a képmentéseket, de a PH és a Guggli is elkeverte azóta. Nem hiteles, időbélyegző nélküli, távolról jött képmentéseket, aki akarja elhiszi, aki akarja nem, ez már egyéni döntés.
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Tegyük hozzá hogy ilyen bazi nagy cace (azaz x3d-hez hasonló) Intelnek elöbb volt csak szart bele (nem érte meg). Játékokból volt ami nem kicsit gyorsult tőle.
Nekem is van pár 128MB L4-es inteles procim. 4980HQ és 6970HQ mindkettő adapterben hogy asztali lappal is menjenek. Játékra ezek is erősebbek mint asztali L4 nélküli társaik.
Bár maga az edram ötlet sem új, IBM power prociknál már korábban is volt 20+ éve is. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Hozzám hibásan jött egy javításra. Amikor mondtam a tulajnak, hogy mi a baj, és mennyibe fájna, de miért nem érné meg a javítás, akkor nálam hagyta azzal, hogy amit tudok áruljak ki belőle (senkinek semmi nem kellett belőle, a 2×4GB DDR3-at is én vettem meg belőle), mert akkor ő inkább vesz egy újabbat.
-
Turulbir
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Baszki, megyek aludni... kb. most esett le, hogy elbeszéltünk egymás mellett. Én a Kaveriről beszéltem, te meg a K6-III+-ról. Utóbbi persze, hogy nem bírja, viszont az előbbi simán viszi
. A gigabites netet egyébként a barci sem tudta kihasználni, már nem emlékszem mennyivel jött a torrent 100% prociterhelésnél, de a Realtek driver részlegénél csuklottak, az tuti
. -
Turulbir
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Kíváncsiság kedvéért megnéztem: YT 4K@30FPS 60-70% proci terhelés, drop nincs. Asus A88X-Pro, AMD A10-7850K 24Gb DDR3 most éppen 2133-on, Crucial MX500 SSD. Ősöreg Win7 64bit SP1 2015-ből Aero nélkül, AMD driver 2014-ből, friss Palemoon 34.1.0, még öregebb 32bit K-Lite codec pack 8.1.0 2011-ből, mert ezzel tudtam megoldani MP-HC-ben a film alá a feliratot (hogy a 16:10-es monitoron a fekete sávban legyen) és közben ne tearing-eljen az Aero hiánya miatt (W7-nél a desktop compositor (alias Aero) intézi a 2D vsync-et, amit viszont kompletten kilőttem, mert a W98-hoz szokott szememet bántotta a modernség
). Viszont emlékeim szerint az x265-öt nem szereti ez az összeállítás.Az x264 emlékeim szerint a HD2xxx szériától hardveresen gyorsított, viszont az AGP-s driverekben nem volt benne (HD2600XT volt a barci mellett, onnan rémlik a dolog).
A K6-III+, az meg a próba videó volt, hogy stílusos legyen. Szerk.: Így utólag nézve sajna félreérthető lett a poszt. (Az ilyet használok napira alatt a fent említett Kaverit értettem.)
-
-
Turulbir
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
A YT egyébként gyalázat: anno olyan 2013 környékén az Athlon XP (Barci 2300MHz) 1GB RAM-al 720p-ben minimális droppal vitte. Most meg azon vitatkozunk, hogy egy nagyságrenddel erősebb gép viszi -e 1080p-ben. W7+Palemoon gond nélkül viszi, olyan 35% +/-10 körül van a prociterhelés. Persze az oldal betöltése nem túl "fluid", de a YT egyébként sem erről híres.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Sőt, ez a proci kiváló retró, de már a YT nélküli sima X264 natív lejátszásba is beletört a foga. Nemtom milyen AI- vel gerjesztetted a képmentést ?
Ilyen szintű YT lejátszáshoz legalább egy Haswell Xeon, vagy egy korabeli FX8320 kell legalább...azok már képkocka eldobás nélkül darálják. -
Turulbir
tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Persze nem az AAA címek nagy felbontásban való futtatására lettek kitalálva. Viszont ezek voltak az első IGP-k, amik simán hozták az aktuális alsó kategóriás dGPU-k teljesítményét (és itt nem az alsó polcos 64bites OEM rettenetekre gondolok), vagy ha úgy tetszik a 2-3 gennel korábbi gamer középkategóriát (a modernebb architektúra előnyeivel). A fent említett Kaveri pl. a Witcher 3-al vért izzadt, hogy éppen csak fél szemmel nézve játszható legyen, de pl. a Witcher 1-2, Dragon Age: Origins, M&B Warband, ill. stratégiai játékok tömkelege nem okozott neki gondot. Kompatibilitáson nem tudom mit értesz, a Kaveri pl. a megjelenésekor elérhető legmodernebb GPU architektúrát a GCN2-t kapta. A legnagyobb probléma egyébként a memória sávszél volt, ezt tetézte az elavult memória vezérlőjük.
A mobil szegmensben nagyot mehettek volna, de az Intel nem hagyta a monopóliumával. A legsikeresebb egyébként a legalsó szegmensben lévő Bobcat-Jaguar-Puma vonal lett, a konzolpiaccal és a vékonykliens szegmenssel ezek a SoC-ok jelentették az AMD anyagi túlélését a Zen-ig.
Ezek az APU-k egyébként prociban némileg gyengébbek a nagy testvéreiknél (Phenom II/ FX-ek), lévén az L3 helyére került a die-on az IGP. Ilyen szempontból egyébként a Llano érdekes, mert a Phenom II-höz képest dupla L2-t kapott, alacsonyabb csíkszélen készült, és a memóriavezérlőt is átvariálták, így az Athlon64-el kezdett architektúra (K8(A64)-K10(Phenom)-K10.5(Phenom II)-K12(Llano)) utolsó felvonása. AM3-ba sose jelent meg a párja. Pedig egy x6 megnövelt L3-al vagy egy teljes értékű x8 megette volna az összes FX-et.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Gitáros topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Mesterséges intelligencia topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- i7-12700 processzor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I3 9100f
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP 150W töltők (19.5V x 7.7A) kis kék, kerek, 4.5 x 3.0 mm
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- 27% - ÚJ - Captiva 16" Notebook! Ryzen 9955HX / RTX 5090 / 64GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- Corsair iCUE ELITE CPU Cooler LCD Display Upgrade Kit
- AKCIÓ! ASRock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Zalman T3 Plus ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
Gondold át kérlek.

Ugye itt tudom állítgatni melyikre dobja ki a képet ami UEFI módban működik is, viszont amint be van nyomva a CSM már nem megy. Hiába állítom be, újraindítás után átteszi az elsődlegesre vagy Auto-ra.
, akár a naptárazós, akár a DS féle moddolt őrület