- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #120376 üzenetére
Az UV erőssége erősödött, de az a mikrohullámos rész nagyon nem klappolt. Arra gondoltam trollkodsz, de akkor nem?
arn: Ha fehérebbet akar akkor egykutya mivel degradálja vissza világosra szerintem. A vigyázással egyetértek. Bár én a patinát elfogadom egy szintig, mert természetes, hogy 40 év alatt öregedett a gép egy adagot.
De legyen egy kis rendes retro kérdés: Ki volt ott a zarándoklaton és hallgatta meg a Z80-as prédikációt?
-
válasz
DarthSun #120392 üzenetére
Vannak Steames leárazások, olyankor éri meg vásárolni bármit is. Télen és nyáron nagy akciózások vannak, az idei Summer Sale már elmúlt. Plusz van Black Friday. GoG.com szintén zenész.
Bár 8 EUR drága azért a retró címért sztem, de kinek mi
Attól, hogy retró, a gyártó/tulajdonos/jogutód ugyanúgy jogot formálhat arra, hogy a termékét pénzért árulja, mert benne van a munkája/öröksége/stb. Nincs ebben semmi különleges.
sok-sok ingyenes retró game cím is van(ma már)
Ezeknek hol lehet utánanézni? Hallottam valami abandonware nevű oldalról, de állítólag rogyásig van vírussal, mert boldog-boldogtalan töltöget felfelé rá mindent és senki nem ellenőrzi a tartalmat.
-
válasz
DarthSun #120337 üzenetére
Jó persze azt gondoltam hogy nem egy "gyors élmény" a használata. Nekem egy időben ez a lapos volt a fő gépem, nagyjából 1 hónapig. Windows 8.1 ment rajta és néha ugyan már a tököm ki volt vele mert olyan lassú volt de el voltam vele. Ma már biztos nem használnám ilyen célra.
-
-
válasz
DarthSun #120283 üzenetére
Gyorsabb gépen azért jobb, főleg nagyfelbontásban
Modern gép alá modern Windows.
https://browser.geekbench.com/v6/cpu/search?utf8=%E2%9C%93&q=3800xHa megnézed a Geekbench eredményeket a Te 3800X-edre, kivétel nélkül Windows 10, Windows 11, illetve valamelyik Linux (általában Gentoo) rendszerek vezetnek a többszálas teljesítményes eredményekben. Átnéztem egy "pár" tesztet, de egyiknél sem látok Windows XP, vagy akár Windows 7, vagy Windows 8 eredményeket sem.
A középretró gépeimet már egy UT2004 is megfogja FHD/minden maxon set
A Windows XP időszak durván 17-18 évet ölel fel. Ne mondd, hogy nem találsz olyan configot, amin vajsimán futna gyári Windows XP alatt az UT2004, mert nem fogom elhinni. A második generációs, többmagos Intelek is futtatták a 32 bites XP-t, lásd posztomat a Windows XP topikból: #51026
De pld a Q2DOS- hoz FHD/szoftver renderrel mindenképp kell a Zen vagy a Haswell Xeon, korábbi gépen lassú lesz.
A Quake 2-nek már azóta kiadták az RTX verzióját is Steamen, ami összehasonlíthatatlanul jobb egy DOS portnál:
https://store.steampowered.com/app/1089130/Quake_II_RTX/
Ráadásul ingyenes... Én nem sokat gondolkoznék rajta, hogy nem-e azt varázsoljam fel egy 8 magos Ryzenre, vagy egy DOS portot.
Az IntegralXP részemről továbbra is ajánlott.
Én pedig továbbra is egy biztonsági fiaskónak tartom, aminél a gyári Windows XP SP3 mérföldekkel többet ér. Örülök, hogy ezt megvitattuk.
-
válasz
DarthSun #120281 üzenetére
Én értelek, de a korabeli játékok szebben is futnak korabeli vason, szóval... Én továbbra sem látom semmi létjogosultságát ennek az Integralnak és nyugodt szívvel nem is tudnám ajánlani senkinek, mert eléggé megoszlanak róla a vélemények.
Ha korabeli játékokkal akar játszani, akkor vesz egy kétmagos C2D-t, vagy egy P4-et, aztán ennyi. Esetleg gog.com tele van régi játékokkal és azt még legálisan is be tudja szerezni. A Windows 10/11-ek is kompatibilisek visszafelé a régi szoftverekkel is.
-
válasz
DarthSun #120276 üzenetére
Persze, csakis az irígység lehet az oka.
Már elmondtam neked korábban is, hogy minek akarsz egy modern Ryzenre Windows XP-t telepíteni? Mi a baj a Windows 10-zel? Ez nem indok arra, hogy ilyen garázswindowsokat ajánlj másoknak, ami ki tudja milyen szemetekkel van telepakolva.
Ha játszani akar, akkor ott van a Service Pack 3 kiadás, az bőven elég mindenre és garantáltan csak az a szemét van benne, amit a MS hagyott ott.
-
válasz
DarthSun #120276 üzenetére
A videót csak most néztem meg. Netre amúgysem megyek vele. Helyi hálón pedig könnyebb elérni, valszeg direkt emiatt maradt nyitva a port. Az IP- t lehet megszerezni, de az optika esetén is dinamikus maradt, csak emiatt nem valószínű hogy bárki is megkeverné ilyen bonyolultra, főleg XP esetén. Más kérdés hogy gyárival sem ajánlott netre menni.
Gyárit napokig tartana felfrissíteni modern gépre, persze nLite- al be lehetne pakolni az összes modot, de elég bonyolult, hosszantartó lenne az is, valamint egy nem kellően hozzáértő, nem tudja a megfelelő csatolási pontokat. Valszeg meg tudnám oldani, de hetekig, hónapokig tartana a kísérletezés, mire létrejönne egy hibátlanul működő telepítő. -
-
válasz
DarthSun #120264 üzenetére
Tehát telepítés után lényegében fel kellett volna pakolnia hozzá egy driver-t ? Csak azért kérdezem, mert nekem telepítés után sárga háromszög szerepelt mindkettőnél mindaddig amíg fel nem raktam a manuálisan letöltöttet.
Ezt az SDI-t egyébként mindig elfelejtem pedig hasznos cucc.
-
válasz
DarthSun #120183 üzenetére
A magyarázatot is írják, hogy hogyan épül fel a rangsor.
This chart comparing the price performance of CPUs is made using thousands of PerformanceTest benchmark results and pricing pulled from various retailers. Benchmark results and pricing is updated daily. The chart below compares CPU value (performance / price) using the lowest price seen at out from our affiliates. Higher results in the chart represent better value in terms of more performance per dollar. The top 150 CPUs in terms of value are graphed for both single CPU systems (typically desktops) and multi-CPU systems (typically servers). The chart below compares CPU Price Performance using the last seen price for the CPU. This may include CPUs that are no longer on the market.
-
-
válasz
DarthSun #120148 üzenetére
Minek kellene meggyőzni? Az alap tényekkel viszont érdemes tisztában lenni: proci nagyrészt saját tervezés, kimondottan laacsony fogyasztásra fókuszálva, az OS vérbeli UNIX és kb. 15% a piaci részesedése. Szóval attól, hogy te nem használod nem szar, csak neked nem fekszik. Ha meg nem ismered, akkor nem kell hülyeségeket állítani: felturbózott telefon hardveren futó tablet rendszer amit senki sem használ.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120148 üzenetére
Nekem volt az idők során minden kacat, de az x86 (majd később az x86-64) élményét semmi megközelíteni sem tudta.
Az android telefonos platformnak early adoptere voltam, már akkor vettem egy olyan telefont, amikor mindenki röhögött rajta, 1.6-os androiddal. De az annyira bűn rossz volt, hogy ICS-ig (android 4) bezárólag gyakorlatilag használhatatlan, onnantól viszont már az android elkezdett menetelni. De ez is csak zsebkütyünek jó, desktopra nem igazán.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #120144 üzenetére
Nem, kétlem hogy a Bacsist ő akasztotta volna ki, inkább a másik fele. Mint kiderült számomra a mai napon, nem csak én fogok itt pár arc felett átnézni, mások már régóta teszik. Még sem azok kopnak ki, akik felett a stílusuk miatt átnéznek, és ez sokat elmond a topic jelenéről.
-
válasz
DarthSun #120137 üzenetére
Semmivel nem nehezebb használni, mint egy PC-t, sőt könnyebb. Ez addig igaz amíg nem akarsz nagyon benyúlni a motorháztető alá. Széthákolni olyan, mint egy rendes UNIX-ot, ha tudod mit akarsz, akkor megy. De ha jó a memóriám, akkor a linuxxal sem tudtál megbarátkozni, na ez sem jobb
PC-ben lehet, de almáról volt szó. X86 desktopban most 64G van, a következőbe már szerintem nekem is 128 lesz.
-
válasz
DarthSun #120119 üzenetére
Kicsit keress mielőtt 99%-ot írsz:
[link] OSX-et átnevezték MacOS-re, ezért a kettőt össze kell adni, így kapod meg, hogy mekkora a Mac részesedése. Ez ugyanaz a UNIX ami évtizedes múlttal rendelkezik amit még NeXT néven hozott össze Jobs.
Ranagol_5: A megbízhatóságot sem szabad kihagyni a képből. Kéz távolságban van M1, M2 és egy M4. A polcon még kettő alu. De a többieknél is hasonló az arány és ha nem ejtették le vagy öntöttek bele, akkor simán bírják a gyűrődést az ollós billentyűzetet leszámítva. Na azok szarul sikerültek 1-2 szériában. Nekem csak egy adta fel kijelző hibával, de az is azért, mert bent maradt a forró autóban és megsült a csomagtartóban.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #120119 üzenetére
Figy, mindenkinek legyen véleménye, nyilván és el is fogadom. De amikor baromságokat állítva minden valódi tényt nélkülözve fröcsög valaki, az nem vélemény, hanem ostobaság.
Az x64 még mindig erősebb nyilván, de 20% különbség van a két rendszer között 3dmark-ban úgy ,hogy az egyik egy 9800x3d egy 6900xt-vel 600W fogasztással, a másik meg egy 14 magos arm proci(amiből 4 energiatakarékos mag) 40 gpu maggal és maxon 30-35W fogasztással.
Azért ez nem a szar meg "hülyemegvezetettvásárló" kategória. -
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #120109 üzenetére
Tőled aztén végképp nem vártam, hogy nem nézel meg egy tesztet, baromira nem döngöli földbe.
Te is úgy szólsz hozzá, hogy nem használtál day-to-day M1-2-3-4 mac-et.
Miről is beszélünk?Mindezt a teljesítményt úgy, hogy elmegy 10 órákat akksiról. Tájékozódjatok már mielőtt fröcsögtök baszki, mert ez igy baromi szomorú.
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120098 üzenetére
Annyiért mentek tavaly hardveraprón, amiket néztem, nyilván halott akksival meg pár döglött gombbal a billentyűzeten, de használható állapotban.
10-15 körül tudsz venni ARM processzoros laptopokat is itt hardveraprón, őket is behülyítették őket azzal, hogy ez az új paradigma, aztán amikor rájöttek, hogy a játékok a beharangozott 40 fps helyett kb 1 fps-en futnak, gyorsan felrakták őket eladásra
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120092 üzenetére
Nem a kóddal van a baj, hanem azzal, hogy megnyitsz mondjuk két tabon facebookot meg mellé pár weboldalt, és kapásból 3-4 giga ramot telezabálnak a képek, videók. Videójátékok közül van, amelyik úgy kezdi, hogy bezabál 8 giga ramot csak attól, hogy elindítod.
Nyilvánvalóan az apple is tisztában van ezzel, csak nem a te felhasználói élményed érdekli, hanem inkább a pénzed. Egyébként 12GB már elég lett volna a low endbe, ddr5 alapokon meg lehet oldani 6+6 gb-vel is, így nem veszik el a dual channel se.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120089 üzenetére
Az apple lényege mindig is a fogalmatlan de pénzes emberek átverése volt a minőség hamis látszatát keltő elektronikai hulladék eladása által, ez most sincs másképp.
Egyébként az az idegesítő, hogy akár jó is lehetett volna az apple. Mert például régebben ők adták a legjobb kijelzőket, viszonylag jó minőségű borítása volt a laptopoknak, de mára már ennek sincs nyoma.
Ettől függetlenül érdekes lenne egy régi power procis macbook, látni is hardveraprón őket elég sűrűn, de valahogy nem fűlik a fogam, hogy azt az 5000 forintot kiadjam érte.
Aki a minőség abszolút királya volt a közelmúltig, az a HP, de az elmúlt pár évben az ő hardvereik minősége is mélyrepülésben van.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #120089 üzenetére
Az apple cuccok legegyszerubben kivitelezheto elavulasa a memoria alacsonyan tartasa. Amugy igaz, egy atlagusernek rendesen hasznalhato a megjeleneskor, de ahogy jonnek ki a frissitesek, ugy gyilkolja a teljesitmenyt. Ez az apple szemet trukkje. Nekem pl x eve az alap macbook teljesen jo volt… egyedul a 16g ram volt, ami kellett bele. De manapsag 32g oda se art.
Amugy ennek vannak elonyei is, mert ez egy unified ram… tehat ha kell ez kozel sok videoramkent is kepes viselkedni, ami pcn nehezen kivitelezheto.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #120076 üzenetére
Nem lett belőle semmi, mert nem volt igaz. A ppc azoknak a rendszereknek a cpuja volt, ahol bizonyos okokból kifolyólag féltek az x86tól: apple, nintendo, play station 3, stb.
Ezeknek a fanboyai terjesztették a powerpc-ről a csodálatos mendemondákat, a valóságban kb a pentium2 processzor teljesítményét tudta azonos órajelen, az ibm pedig képtelen volt ezt valaha is érdemben feljavítani. A vége ennek az lett, hogy a piaci részesedését pár év alatt felzabálta az x86 és az arm. De majd ityam felkínlódik rá valami oprendszert, és átéli a gyakorlatban. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #119975 üzenetére
A problémát abban látom, hogy ha valaki megnéz egy videót egy afta kinyomásáról, és ezen felbátorodva egyből diplomás sebészorvosnak hiszi magát, és ezt hangoztatja is. Hiszen ő már látta. A nagy méreteket öltő tartalomfogyasztás hatására ez már extrém méretűvé fokozódott, és az ai használat is egyre inkább felteszi az i-re a pontot.
-
Fücsök007
őstag
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119805 üzenetére
Nem tudom, nekem fura, hogy az NW azonos órajelen rosszabb mint a Prescott. Nem mondom, hogy teljesen lehetetlen, de anno nem ezek voltak a tapasztalataim.
KT880 a legfullosabb chipset végül S462 alá, de a KT600 is igen felszerelt cucc már. Ásd ki valamikor, aztán hagy pörögjön
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119812 üzenetére
Fura, nekem az rémlik hogy s478 i865/875 lapoknál az AGP/PCI freki fixálható 66/33 MHZ-re BIOS-ban (Fixed AGP/PCI freq vagy hasonló elnevezéssel), függetlenül a beállított FSB-től, ami így csak a CPU-t és a ramokat viszi magával, némely lapban a RAM is pár lépcsőben visszaosztható.
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #119812 üzenetére
De ez a mindenkori CPU alapórajelre vonatkozik. Ha emelem az FSB- t, viszi magával az AGP/PCI órajelet.
Nem. Ha kiveszed auto-ból az AGP/PCI frekit (pl.: 66/33) akkor az ugyanannyi marad 250-280...bármennyi FSB-nél.
Ha nem így van, akkor ott valami nincs rendben. Melyik bios van rajta? -
Fücsök007
őstag
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119776 üzenetére
Papíron a Prescott sokkal jobb, mert több az L2, de ne felejtsük el, hogy az elágazásbecslőhöz is hozzányúltak, és úgy emlékszem, meg a korabeli teszteken is úgy rémlik, hogy clock-to-clock sok esteben az NW megelőzte a Presit. A Prescottok clock-to-clock melegebbek voltak az NW-nél, kivéve ha valami nagyon jó Prescottot hasonlítasz egy rosszabbul sikerült (wafferben sokkal rosszabb helyről származó) Northwooddal.
A Northwood design 1500-tól volt skálázva 3400-ig (ment kicsit feljebb) míg a Prescott kifejezetten a magas órajelre volt kihegyezve, így magasabb órajelet lehetett vele elérni. De nem sokkal nagyobb teljesítménnyel.Northwoodból 2003 nyarán L. Árpi haveromnak volt 3069@4039-es HT-s NW-ja. Az akkor mindent is vitt, de még egy év múlva se kellett nézze a gépigényeket. Emlékszem, hogy az akkor még csak 1466@2200MHZ-es (2800+) Athlon XP-met is kielőzte mindenben, de hát nem csoda, hiszen az Athlon XP órajele éppen alig haladta meg a P4-es felét (és L2 cache is a fele volt, és HT sem volt).
Vagy ott volt Béla haverom 1600A-ja ami ment 3000MHZ-en, na az is érdekes gép volt a maga idején.Arra akarok kilyukadni, hogy a te Prescottod egy eléggé kivételes példány lehet, de alapvetően az átlag Prescottra nem feltétlenül igaz mindaz, ami a tiédre.
-
-
válasz
DarthSun #119780 üzenetére
PS :
Direkt villanásnyi külön hsz- ban - ha nem hajtod meg a NW- ot fullra, akkor nem tudod bizonyítani, hogy gyorsabb mint a mezei D0 Presim.
Én már bizonyítottam hogy sokkal gyorsabb, mint a korai PH tesztben(állításod is tükrözi, meg jópár egyéb hsz is, de ezek szintúgy nincsenek alátámasztva, hiteles, dátumbélyegzős, nickneves mentésekkel), most Te következel...elvégre a kiinduló véleményed az volt hogy ez nem így van, ma meg én már bizonyítottam, hogy az NW kb a pincében van már a sima D0 Presihez képest is.
Csak egy mai verseny döntheti el, le a kalappal a korhű tesztelő PH szakértők előtt, a mai erőviszonyokat viszont ők sem láthatták, nem voltak időutazók 20 évvel későbbre. -
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #119764 üzenetére
Nagyon jó lapok a P4P800-ak, még az SE is baromi tuningos. Összességében a 865 valamivel többet szokott menni, mint a 875. Abban viszont vitára szálnék, hogy egyik gyártó csúcs lapja a másiknál rosszabb lenne. MSI-t nem igazán látok soha példaként említve, pedig akkoriban már azok is szépet léptek. Említhetném az Epoxot is, főleg ebben az időszakban elég jelentős minőséget képviselt.
Hogy kilyukadjak arra amit mondani szeretnék, lapot is ugyanúgy ki kell fogni, mint a CPU-t. Volt időszak egy évtizeddel ezelőtt, mikor a két IC7 MAX3, és az IC7 G a mezei IC7 mellett teljesen feleslegesnek érződött retróra , annyival jobban ment az a lap. Azóta elengedtem ezt a vonalat, a Max 3 csak teszt okán lett megtartva, és teljesen át álltam a korai chipsetekre, 850-es rambussal autentikusabbnak éreztem a P4-et, mint egy foglalat életciklus végi felső kategóriás lapban. Arról nem is beszélve, hogy egy Athlon64 erre a korra bőven komolyabb erőt képviselt már, mikor kiforrott technika lett a 875-ös chipset.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119723 üzenetére
Igen, sokunknak kiborult itt. Nekem néha vannak "jobb" időszakaim, mikor annyira nem tudok foglalkozni a retroval
Persze, a régi retro megy minden patch nélkül. De az olyanokat is imádom mint pl a Flat Out 1 (szemben a 2-vel) : mindenféle mókolás nélkül fut mai gépen is
Sőt, érdekes megnézni, hogy a FO1 az eredetileg 2000MHZ 1C1T CPU (P4 vagy Athlon XP 2400+), 512MB RAM, 128MB VRAM igény egy modern gépen hogy tud elnyújtózkodni FHDbenA RAM igénye nagyon nem nő, viszont képes 600MB VRAMot is befoglalni, amit 2005 februárjában nem sok kártya tudott volna megadni neki. Igaz akoriban FHD-ben ultrán se sokan játszottak.
"A pontgyűjtés egy másik feladata" --- de ilyenkor a foglalkozás eléri célját
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119715 üzenetére
Köszi, pontosan így vagyok én is, örülök az optikai egérnek, van pár korabeli retro stílusú PS/2 egér, igazi megváltás volt anno amikor végre megjelentek.
Egyedül a 486-os Laptopban lévő TrackBall / hanyatt-egeret szerettem, érdekes módon azt sosem kellett takarítani. -
ata99
tag
válasz
DarthSun #119696 üzenetére
Igen, az a lap, de időközben megtaláltam a hibát és nem lesz javitva, mivel az számomra javithatatlan. Találtam egy lapról leégett vezetéket a tápcsati meg a ram foglalata között. Ha valamilyen csoda folytán sikerülne is összeforrasztani, még nem lesz rá garancia, hogy nem e húztam rá a vezetéket a ram foglalat egyik lábára, mert akkor szikravetipeti lesz...
-
ata99
tag
válasz
DarthSun #119692 üzenetére
Egy ilyen lap van itt nálam is. Nem világit az SB PWR led a lapon és grafikuskártyahibát jelez a bios. Ezen szeretném megtanulni a hibajavitást még mielőtt nekiugrok a notinak, mert az a kisérletezésre túl drága mulatság lenne
Kipróbáltam az XP-det egy ASUS P8P67-M PRO-n, de az instalátor a lemezek elemzésénél megakad. Hiába állitottam bármit bárhova nem segitett. De nem baj, mert az az XP nem magyar
-
válasz
DarthSun #119443 üzenetére
Mai menü : a kisebbik RyZenen is próbálkoztam(amiről most is vagyok), ugyanaz, Win3.1/3.11 Standart módban stabil működés, védett módban, a start logonál megáll. A telepítés viszont végigfut FHD- ben.
Ez lesz a 40millió Ft- os kérdés, lehet hogy pár évig elleszek vele, mire sikerül megoldani, eddig talán nehezebb, mint a Win98SE modernizálása.
Az jött le eddig tippre, hogy a videókártya mintha nem befolyásolna, lényeg hogy a firmwareben benne legyen a VESA FHD 24bit opció.
Mintha az UEFI BIOS kavarna, akkor is, ha minden Legacyra van billentve
A nemrég megjelent SATA AHCI Win3.1x driver elvileg jó, mivel az AM3+ gép a próbapadon, még átállítható IDE- re, és azon is megáll, a BIOS abban is UEFI, úgyhogy utóbbira kezdek gyanakodni. -
válasz
DarthSun #119687 üzenetére
Nekem is jó tapasztalatom van a Gigával amúgy. Anno volt már egy A64-es rendszerem, eleinte egymagos volt benne, aztán Athlon II.
Használtan vettem, használtam pár évet, aztán tovább ment a családban, majd kikerült onnan, és tudtommal azóta is megy, négymagossal. Betették a tévé mögé netezős-filmezős gépnek. Szóval ha rossz lenne már kitojt volna. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #119687 üzenetére
Asus am3 lapokon általában a határra van tervezve (a prémium lapokon is). 6-7 év folyamatos felhasználás után elpusztul rajtuk a vrm.
Ez a gyártó egy igazi csoda. Ahova 5 kondi kéne, oda kettőt rak, ahova 3, oda egyet, ahova 2, oda egyet se. Semmi tartalék nincs a dizájnban, bírja ki a gari időt, és ennyi.
-
válasz
DarthSun #119638 üzenetére
Valahogy úgy. Mára a SAS az NVMe mellett szinte teljesen értelmetlen. Csak 1-2 olyan esetet tudok mondani amikor megfontolandó, de egy ideje 12.8-as NVMe-ket rendelgetünk inkább.
Nade azért írtam le a litániát, mert még a youngtimer PC-s cuccok evolúciójánál is kihagyott a kollektív memória. Az SCSI egy nagyon jó cucc volt, csak azért is eljött idővel a kaszás.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119647 üzenetére
1-2 éve (sajnos nem találom pedig próbáltam keresni) valamelyik topicban volt erről egy postom, mikor egy random arc megpróbált meggyőzni arról, hogy az összes HDDmet cseréljem SSD-re. Akkor még jóval nagyobbra volt nyílva az olló. Levezettem neki, hogy 11TB-nyi HDD-m volt akkor, és ez még a legoptimálisabb 4+4+2+1TB-os SSD-s eloszlásnál SATA (nem M2, akkor még jelentős volt az árkülönbség) megoldás esetén is 1Millió ft feletti történet lenne. Mindeközben ennyiből további vagy 50TB HDD jönne ki, ami nem is kiváltaná, hanem hozzáadódna a jelenlegi tárhelyhez, és ha ennyi pénzem lenne erre a kérdésre, biztos, hogy az extra nagy tárhelyet választanám, vagy csak 18-20TB-ot, a többi pénzt meg megtartanám.
Úgy gondoltam, mivel hajtott a kíváncsiság, hogy megnézem 2025.06.23.-edikei árakkal is, hogy mi helyzet :
Iponon néztem az árakast, és úgy döntöttem, hogy mindenhol a legkedvezőbb árat nézem :
4+4+2+1 TB-ot lássuk HDD oldalon :
4TB -- TOSHIBA P300 4TB 3.5" 5400rpm 128MB SATA HDWD240UZSVA -- 31600ft
4TB -- TOSHIBA P300 4TB 3.5" 5400rpm 128MB SATA HDWD240UZSVA -- 31600ft
2TB -- TOSHIBA P300 2TB 3.5" 5400rpm 128MB SATA HDWD220UZSVA -- 21800ft
1TB -- SEAGATE Surveillance 1TB 3.5" 5400rpm 64MB SATA ST1000VX013 -- 20400ft
Ez így összesen : 105400ft(itt fontos megjegyeznem, hogy ebből csak a 4TB-os tipus azonos a drivejaimmal, a többit már nem forgalmazzák)
Na lássuk ugyanezt SSDvel, SATA legolcsóbb megoldás :
4TB -- SAMSUNG 4TB 870 EVO SATA 3 2.5" MZ-77E4T0B/EU -- 116900ft
4TB -- SAMSUNG 4TB 870 EVO SATA 3 2.5" MZ-77E4T0B/EU -- 116900ft
2TB -- SAMSUNG 2TB 870 EVO SATA 3 2.5" MZ-77E2T0B/EU -- 63000ft
1TB -- HIKVISION 1.024TB Hiksemi City E100 -- 20000ft
Ez így összesen : 316800ftMost megnéztem, 316800ft-ból (plusz minusz pár ezer) mennyi HDD-t lehetne még beszerezni :
2× 20TB TOSHIBA MG Series 20TB 3.5" 7200rpm 512MB SATA MG10ACA20TE (2×147K vagyis 294 ezer) + 1× TOSHIBA P300 2TB 3.5" 7200rpm 64MB SATA HDWD320UZSVA (22 ezer)
Vagyis összesen 42TB, (ami a jelenelegi 11-hez menne hozzá ezzel 53TB-ot alkotva) de 9 ezer ft rászánásával további 4TBal lehetne bővülni...Sum : 105400ft VS 316800ft, a HDD VS SSD meccs, és a nagyobb összeg 42TB-nyi HDD-t jelentene, szemben a 11TBnyi SSD kapacitással.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #119634 üzenetére
Elmegy 7-re szerintem, annó 785G/Athlon II 250/4G/HD3850 512 konfiggal váltottam XP-ről 7-re, de az még nagyon az eleje volt a 7-nek. Most a (fél)retro gépem 7-hez P55/Xeon L3426/8G/GTX970 4G, ez szerintem bőven rendben van hozzá, a vga még talán túl új is. A csúcs persze valami hedt lenne (legalább) 2 vga-val.
Amúgy elég megnézni, mi a 7-hez a csúcs, hogy lássuk, milyen messze van egy 2 magos Phenom 2/5670 a midrange-től is.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #119629 üzenetére
ronthatott, de azt mi kibekkeltuk a tobb RAM-l 1998-ban 64MB SDRAM nem volt kiemelkedoen sok
sokan mar akkori uj ""MMX"-s PC-t is eleve minimum 32MB-l rakattak ossze legalabb, pont a Win95 + multimedia miatt, es a hangkartya meg a CDROM is "alap" lett addigramax azok hasznaltak 8-12-16MB-t, akiknek regebbi 1995-6 koruli 486DX2-66, 486DX4-100 5x86-133 esetleg P60-90-100 PC-ik voltak es azota sem tapsoltak ra semmit
...de azok 1998 korul mar kezdtek nagyon elavulni multimedias hasznalatban (is)
az ilyen 270-340-420-540MB-s HDD is baromi gyorsan elfogyott, de addigra az "uj" HDD-k mar tobb GB-sak voltakCerka-ba nekem egy 1999 elejen 5.1GB es egy 6.4GB-s HDD volt (es hasznaltan(!!) vettem igy azt az egesz gepet a 128MB RAM-l egyutt), es akkorra mar voltak 8.4 es 10.2GB darabok is drágááéé
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #119624 üzenetére
azert Pentium1-2 idoszakban azert ez nem volt ennyire egyertelmu, mert ott meg egy 2-3GB-s HDD is nagynak szamitott
1996 januarban, amikor P75-s vettuk az 1.3GB-s HDD volt a csucs a PC boltban
az arlistan sem volt nagyobb
osztalytarsaim kerdeztek is de miiineeek akkora, nekik a 340-s meg a 420-s fele is ures....ja DOS mega Win3.1-t hasznalva 386 meg 486SX-kkel, 1996-ban meg azert mar latszott, hogy a Win95 meg multimedia zabalni fogja a tarhelyet
az, hogy volt 2 vagy 3db tobb GB-s HDD-d, mar az qrva ritka volt, mivel 35-40k volt egy ekkora HDD
egy CDRW is 60-70k volt meg 1997-ben egy +HDD-vel az mar ~100k, az akkor 3 havi netto atlagkereset volt
1998-ban kezdett olcsobb lenni es egyre tobben meg tudtak venni, es HDD is olcsobb lett kozben
1999-2000-re meg mar kinek nem volt?
ropke 2 ev alatt fele ara lett es a 2-4x irokbol 8-16x irok lettek -
-
ricsip
addikt
válasz
DarthSun #119387 üzenetére
de legalább a tapasztalat gyűlt
Csak kérdezem: mire jó ez ma 2025-ben? Azon kívül h. hobbi és jó érzés visszaemlékezni a gyerekkorra?
Munkahely sehol nem fog ezért a tudásért neked fizetni 2025-ben. Intel-hez amd-hez nem tudsz vele elmenni csipeket tervezni. Akkor meg miért jó? Ha nem adod tovább strukturált formában, v. létesítesz egy retro PC múzeumot, ahol ezeket leírod bemutatod, akkor a haláloddal ez egy elvesztegetett tudás marad csupán. A gyerekeidet (már ha vannak) nem érdekli, nem viszik tovább, akkor az lesz az első h. a hagyatéki után az egészet b.sszák ki a hulladékudvarba.Ilyenen töprengtem el magam is, h. ha nem csinálok róla jutub csatornát ahol átadom azt a sok tudást tapasztalatot amit 30 év alatt összeszedtem innen-onnan, csak magamnak gyűjtögetem a szemétrevaló régi ócskavasakat, akkor semmi értelme az egésznek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119565 üzenetére
Jaja
De hát akkor nem volt meg a rezidensed, (még erről a fórumról setudtam, hogy a világon van, sőt még 2 évet kellett várni, hogy egyáltalán elkezdjek fórumozni) és én sem álltam olyan szinten, hogy ilyet megvalósítsak, de időm se lett volna rá.
Persze a legjobb az, ha a leányzó otthoni gépe jár így és én vagyok elhívva a javításra, volt erre is példa. (pechemre nem voltunk egyedül). -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119562 üzenetére
Akkor oda tűnt a postod ... Mert tegnap este nagyon álmosan még telefonról olvastam, hogy majd ma válaszolok. Aztán nem találtam a kommentet, de éreztem, hogy nem álmodtam
Itt látszik, hogy mennyire eltérően szocializálódtunk. A DOS nekem kb semmire se kell, max pár nagyon régi DOSos játékhoz, de túlnyomórészt azok is kimaradtak, és már az is elmúlt, hogy a '98-as boot diskel bootolva dos alól formázzuk a C-t mielőtt indul a telepítés ...
Jah, a 2000 az nekem sem volt túl jó, inkább XPViszont a sor nálam így néz ki : Win98 (FE), ME, XP, Win7, Win10. (időben)
Ezekből messze a 7-est szerettem a legjobban, és használtam a legtovább, majd XP, aztán a ME, majd a Win 10 (nekem ezzel szerintem több bajom volt mint a ME-vel) és a Win98. (majd a Vista, Win2000, Win 98 SE, Win8) (A Win 3.1 kakukk tojás, mert szerettem és tetszett, de mire a PC-s világba kerültem mind az oprendszer mind a hardver amire kitalálták nagyon elavult volt.
-
válasz
DarthSun #119569 üzenetére
Magyar Win98SE a telepítés után :
- látszólag eltűnik minden az asztalról, de megvannak
- Asztal könyvtár tartalom bemásolása a Desktop könyvtárba
- Start menü könyvtár tartalom bemásolása a Start menu könyvtárba
minden visszaállSokan hitték hogy tönkretette az egészet, emiatt elvetették az UOSP- t, és újratelepítették a 98- at. Pedig semmi nem történt, csak Hunglish lett a könyvtárszerkezet.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119549 üzenetére
Igazából a Win ME-s időkben (2000-2001) már nem is nagyon kellett az átlag embereknek a "rendes" DOS elérés.
1997-ben kezdtem, PC-zni, '99-től saját gép, de már '97-ben sem igazán kellett a DOS, csak amolyan néha szükséges rossz volt. Leginkább az olyan régi elavult gépekre emlékeztetett mint a 286/386-osok.Valószínűleg azért látom így mert nekem ez a XT-től Pentium 1-ig szakasz kimaradt, mire belekerültem a PC-s világba, addigra már a 486 is elavult és ciki volt, a DOSal együtt. '99-ig Commodoreoztam (sőt, némi átlapolással 2009-ig már párhuzamosan a PC mellett) aztán meg Win98 és 366-os Celeron. Szerintem a P1-et is csak azért értékelem mert a havernál eltötlött idők, és később a saját 133-asom adott hozzá némi nosztalgiát, mikor még azért használhatóak voltak ezek a gépek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119529 üzenetére
Nekem nagyon sokáig sima Win 98 (FE) volt, aztán meg jött a Millenium ami sokkal komolyabb rendszer volt. Később kipróbáltam a Win98SE-t is, és igazán nem értettem, hogy miért szeretik az emberek : A gépigénye már akkor volt mint a WinME-nek (64MBval és az alatt használhatatlan gyakorlatilag) ugyanakkor még olyan instabil volt mint a sima Win 98 ... Nem lettünk barátok.
Ugyanakkor a Win ME egy kiváló rendszer volt, bár sokaknak sok problémja volt vele, de ha megfelelő hardvert tudtál alá választani igen jó volt. Nekem pl olyan gondokat oldott meg amit a Win 98 SE képtelen volt (lett hang a döglöttnek hitt hangkártyából). -
válasz
DarthSun #119543 üzenetére
Az elején én is azzal próbálkoztam, szét is toszódott mindig az OS pár hét után.
Most csak pár patch van fent, egyik ami javítja a shutdown problémát, másik a pen drive kezelő, harmadik valami eszközspecifikus.
A 98-am most már nem is emlékszem mióta működik, de régóta.
Szóval az én tanulságom ellentétes, nem kell túlpeccselni. -
hobizoli
nagyúr
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119519 üzenetére
Köszi, a bootmenu is jól jön.
akkor inkább sima 95 lesz, ha azzal amúgy nem szívatom meg magam,
úgy emlékszem az kicsi és jól ment, 98 már gépigényesebb kicsit.
486DX4-100-on 16 MB RAM-al toltam 98-at is anno.3 perc volt mire betöltött.
386DX-40-en pedig 15 perc volt 8 MB RAM-al...P1-be 64 MB RAM van, biztosan jobban megy vele, minden csak viszonyítás kérdése...
NFS2SE gépigénye nem nagy, 16 MB RAM és 90-166 Mhz proci. -
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119514 üzenetére
Hűha ez bonyolultnak hangzik. Úgy emlékszem sima Win95 volt anno, ott működött rendesen az F8 és a DOS, volt aztán sima 98 is, 95 OSR2-re nem emlékszem volt-e.
Melyik verzió ajánlott ? 95, 95OSR2, 98, 98SE...
Szerintem inkább P1-re teszem, nem 486-ra, azon nem sok értelme lenne,
néztem P1 kell, különben is cél, hogy menjen az NFS2SE. -
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119510 üzenetére
Köszi, van már rajta DOS 6.22, emlékeim szerint majd F8-al lehet választani induláskor.
Van win98 boot floppym, telepítéshez az is jó?Mit jelent az, hogy egy esetleges rosálás után kell sys c: és fdisk/mbr ? elveszik a boot képesség egy fagyás után? ekkor megmarad a DOS is gondolom továbbra is F8-al.
IDE-SD-re mennyire ajánlott a win95? vagy inkább HDD-re?
FoxiestFox és zotyesz66 : nem semmi, ugyanazt linkeltétek 1 percen belül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119477 üzenetére
" a túlnyomásos akváriumba tesztre." - Miféle helyen voltál te minőségellenőr?
Egyébként igen, én is várom már, hogy a 4-6th gentől újabb szerver procikhoz is legyenek olcsó, modern, kínai lapok
Még az sem kizárt, ha van jó ár és teljesítmény, hogy innen arra ugrok, persze csak ha megéri. Ha nem, akkor most AM5 lesz az irányvonal, az Intel túl gyakran vált foglalatot újabban.
-
válasz
DarthSun #119477 üzenetére
Na ja, csak a teljes rendszer ára és a fogyasztása miatt mégsem. Persze van itthon sokmagos szerver, de azt csak akkor indítom amikor már vaéami még komolyabbat akarok kipróbálni. Az lenne a jó, ha elérhető áron csinálnának csupa E magból 32-48 magos kis deszkákat.
Pikari: Ez a nem megfelelő felhasználás esete. Ha ki tudod tömni a magokat konténerekkel vagy VM-kel akkor jó a skálázódás. Ha laza 2 maggal és 4G rammal számolsz, akkor egy 32 magos gép overcommit nélkül 16-ot visz el 64G RAM-mal. Ezzel már el lehet karistolni, mert szinte mindig olyan 2x overcommittolható, hacsak nem load tesztelni akar az ember.
Összesküvés elmélet: A legegyszerűbbet kihagytátok: biológiai csapás/fegyver. Pár elszigetelt Amazóniaia késő kőkori szinten lévő csoport túlélése valószínűsíthető, tehát van honnan újra népesedni.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #119484 üzenetére
Nem feltétlenül kell ilyen drasztikus kifejletben gondolkozni, akár jöhetett egy globális éhinség, ami háborúkhoz vezetett. És nem maradt annyi túlélő, hogy a civilizáció technikai részét fenn tudják tartani. A gépek és eszközök maradványai meg 1-2 ezer év alatt elporladtak.
Új hozzászólás Aktív témák
- 30%-os leépítésnél állna meg az Intel
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Gyúrósok ide!
- Mini-ITX
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés