- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Keychron B6 Pro billentyűzet az iPad mellé
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hobizoli
nagyúr
altalaban veve a Spitfire Duron-k 1GHz-t mar nem nagyon ugrottak meg vmiert
nekem volt egy 25-30db 600-650-700-750-800...
nyilvan nem probatam ki mindet ebbol se, de a 975-n szinte mindegyik ment 150-s FSB-vel is, 1000 felett mar talan ha 2-3 POST-lt be, de egyik a WinXP betoltes kozben mar crash-l, akkoris ha FSB-t levettem 150-rol kisebbre
650@866 es 700@933 mindegyik tudta siman FSB tuninggal
....es volt annak is ertelme amugy, mert a BX meg sokaig jo deszkanak volt tartva es a idoben mar elfaradt 300A@450-464MHz illetve a 366@550 helyett, amit 12-15k-ert meg akkoris elvittek egyben, pont lehetett venni egy hasznalt ECS K7S5A + Duron700-t, amit hekker BIOS-l egy mozdulattal lehetett 133MHz FSB-re rakni 933MHz-re...vagy a 650-st 866-ra
...es azert 464MHz meg 933MHz kozot van 2x loero diffi csak az orajelbol, es meg okosabb a CPU egyebkent is, es ami a lenyeg: kb ingyen volt a csere ra
utana abba meg belement az Athlon XP meg a DDR266/333-s RAM is, szoval ott is meg volt am a kontinuitas a kovetkezo szerias CPU-kal is
600MHz-tol 2133MHz-s tudtal rakni bele harom K7 Athlon szeriat is:
-Tündérbárd 100/200 illetve 133/266
-Palomino 133/266
-Thoroughbred-A/B 133/266
SDR/DDR RAM, 4x AGP, LAN, 4xUSB, hang, alapbol....ezeket a BX sosem tudta
qrva jo ki deszka volt es egy 2002 vege 2003 eleje korul ujonnan meg lehetett venni 12-13k-ert is
szoval ha csak eppen ugy volt es a HA-rol lett bele egy 650/700-s Duron frutti 6-7k-ert akkor sem volt vilagvege az upgrade, 2x olyan gyors gep volt +6-8-ert -
hobizoli
nagyúr
2000 ev vegen 2001 ev elejen volt mar AMD760-s DDR-s chipset K7 ala
onnantol kezdve ennek a i820 meg BX temaknak kb harangoztak mindenhogyan igazabol
2001 kozepere amikor a nagy tobbseg is mar meg is tudta venni akar, meg foleg
eleve SDR vs SDR-ben sem volt nagyon partiban P3 a K7-l
tobbszor nyert a K7, mint vesztett P3 ellen azonos orajelen is
de kozben a K7-bol mindig magasabb orajelest db-t is tudtal venni is kozben meg akar olcsobban is, amivel az mar mindig gyorsabb volt
az ardiffit meg a DDR-be beforgatva meg foleg gyorsabb lett azonso CPU orjel mellett is -
KROK640
nagyúr
" Nalam vegig tuningolt xp ment, 1700+@2400" -- nálam szintén : 1700+ @ 2083MHZ/2166MHZ/2669MHZ.
Bartonra nem nagyon akartam átállni, előbbanyagi okok miatt, később meg azért, mert úgy voltam vele, még a 3200+ is jelent 469MHZ órajel hátrányt, egy csomó pénzért és szerelésért cserébe.Egyetértek, P4 oldalon a csúcs NWket szerettem én is, de már a középkategória 1600A, 1800A is igen jó volt, a 2000-es években nekem ezek voltak kicsit megkésve, az 1600 ment 2400-on, az 1800 meg 2660-on
-
envagyok
veterán
Nekem se hiányzott, csak most gyűjtőként látom, hogy komoly cucc volt 2005-2006 közepéig.
Sokan nem értékelik, mert a 775-ös foglalatot nézve nem ezek a csúcsok.
Izgalmas időszak pedig, akkor nagy küzdelem volt az Nvidia és az ATI között, folyamatosan ment az adok-kapok a leggyorsabb videókártya címért (7800GTX-7700GTX 512MB -7900GTX-7950GX2 / X850XT - X1800XT- X1900XTX- X2950XTX + Crossfire Master ), ráadásul a Windows XP és a DX9 korának a csúcsa -
2001 kozepen? Aki korabban teljes erteku procikat hasznalt (tehat nem Celeront), azok kozott elvetve talalkoztal olyannal, akinek nem P4 volt a gepeben. Akinek P3 volt, annak meg nem akkor vagy az azt megelozo fel evben kerult a gepebe a cucc. Szerintem, akkor P3-at mar csak azok vettek, akik korabban a lowend celeronokat nezegettek. Az AMD frontot nem ismerem, mert mint irtam, soha nem akarok AMD tulaj lenni.
-
Az Intel highendje a P4 volt, a P3 mar csak arulva volt (pl. ekkorrra a dobozos verziok mar kb megvehetetlenek voltak P3-bol, azok voltak szanva a kiskereskedelembe, a talcas/pucer megoldasok voltak megvehetoek, amiket a gyarto 1000 darabos tetelekben szallitgatott, elsosorban gepepitoknek es nem a kereskedelembe), a lowend meg a celeron volt. Az AMD senkit sem erdekelt.
-
envagyok
veterán
Régen nekem is cppper celeron húzva->p4 nw->core2 volt a sorrend, de így utólag azért nem rossz a 423-as Willamette, és a 2M Cache-es 775 prescott 3.73-3.8GHz-es darabok szuperek, és a Pentium D a nagy kedvencem, abból a 955, 965 a 2 mag 4 száljával igazi kuriózum, és hihetetlen gyors, főleg 4GHz fölé húzva.
Természetesen az Athlon 64 és A64X2 már alázta ezeket játékokban, úgy ahogy most az X3D procik. -
-
Most felment a gyári Win98SE az X299- re, bár nyilván a patchmem kellett, de azon kívül semmi. Videókártyát is behúzta a PnP, telepítem a 82.69- et - bár ez is utólagos support.
A modern oprendszereknek is folyamatos supportra van szüksége.
Win98/XP esetén csak annyi a különbség hogy nem a gyári support megy már, hanem magánemberek által támogatott. -
Ok, változó kicsit a madness gépeken is hogy mi fut, mi nem, retró gépeken is változatos lehet, de sokmindenről kiderült hogy csak beállítás kérdése.
Viszont evvel indult a szál :Ezeknek mar annyi koze van lassan az eredeti oprszhez, es annak mukodesehez, mint az osszeturt amigaknak.
Ez alapvetően nem igaz, továbbra is állítom hogy x86/64 vonal a legkompatibilisebb. Nemrég írta Omores hogy a videóban tesztelt lapon van CSM, az 5000 sorozatú videókártyában pedig sima VGA BIOS.
Tehát továbbra is folytatódik a trend, még mindíg ügyelnek rá hogy a régebbi komponensek és szoftverek működjenek.
És igen, nagyon-nagyon sok köze van az eredeti oprendszerhez, meg hát a vashoz is.
Abszolút bajnok az x86/64 vonal, rendkívül jól megtervezett, időtálló.
Ha megnézed, a fórumon 99,9%- ban erről van szó, retróban és modernebben is.
Szóval az állításodat nem lehet elfogadni, valamint a többi felhasználót is csak tévútra vezeti. -
Hát Neked sem az én mondanivalómból, ahogy nézem.
1: én nem szoktam a naptárarós retró kizárólagos dogmatikus nézeteidet fikázni(csak magamban van agyzárlatom, meg privátban is ecseteltem, hogy ez amolyan vazze, azt a romantikus életbe, nem értem viselkedés).
2 : Te a madnessre mindíg írsz valami negatívat, mert nem tudod elviselni a haladástSzóval akkor most ki nem ért valamit és miért ?
-
De, ki kell próbálni, és utána véleményt alkotni. Amúgy az őrűtt gépeken sem egyforma minden, lásd az utolsó postjaimat az X299- ről.
Viszont ha sikeresen beinstallálva, és megy, akkor marhára megy, lásd a Zen2- őmet XT sebességgel, full XT-egyéb retró/DOS kompatibilitással +Win98 expert cím- és tesztsorozat + a pillekönnyű XP telepítést + a Win11 mellékesen hogy ma is használható legyen.
Hiteles képmentések zuhataga ment, cáfolni értelmetlen(hiteles képmentést Tőled nem láttam, csak beírogattad a Google táblázatba az eredményeket, azt messziről jött ember vagy elhiszi, vagy nem), csakis azért interpellálod, mert más a világnézeted.
De sajnos a reális tények ellen a Te nézeted szinte semmit nem ér -
De-de van, csak nem akarod elismerni, mert naptárazós vagy
Az x86/64 vonal egyedi ilyen szempontból, semmilyen más rendszer nem képes ekkora átfogásra, se hardveres, se szoftveres téren.
Amúgy pedig ki sem próbáltad, akkor hogyan tudsz véleményt alkotni ?? Az x64 gépedet, ahogy írtad már régen eladtad.
Én a netes véleményeket, teszteket konstatálom, aztán ha a saját tesztpadomon mást kapok, akkor korrigálom az utóbbi felé, mert azt megtapasztaltam.
Te a madness retróban semmi ilyesmit nem végeztél, csak a saját idejétmúlt naptározásodat hangoztatod, ma már, a mai modern retróban ezek igencsak elavultak. Kell a real-retró természetesen, de nem szabad kiírtani vele a modern retró irányzatokat, ahogy Te teszed.
Olyan királyokat vonsz evvel kétségbe, mint a profi felhasználó Omores(nem utolsó sorban pedig engem), valamint a retró programozás királyát, Loew mestert, és még sok mást, az SBEmu, VSBHDASF programozóit is.
Már az alapítónk Bacsis mester is tesztelt kirívó, nem naptárazós konfigokat itt, sajnos ő pont azért távozott innen, mert ostoba hozzászólásokat kapott rá.
Nálam ez nem megengedett, amíg én vagyok a TG, vagy váltsatok le... -
KROK640
nagyúr
Az évek során annyi minden változik (elég csak mondjuk egy Win 98-ra XP-re ugrásra gondolni, vagy a több magos CPU-k elterjedésére, a 64 bitre, 4+ GB RAMra, FAT --> NTFS váltásra stb) hogy a 100%-os lefelé kompatibilitás egyszerűen tarthatatlan.
Eleinte persze örültünk, mert ami ment 386-on, az ment 486-on is, meg mondjuk Win 98 esetében ami Celeron 300-on, az Celeron 900-on is, négyszer annyi RAMmal, de időnként jöttek nagy mérföldkövek, újabb oprendszerek stb, amikor a régi cuccokkal való kompatibilitás olyan szinten hátrány és visszahúzó erő, hogy el kell engedni.
Ilyenkor van az, hogy vagy :
1. Új cuccok készülnek a témakörre és a korábbiak feledésbe merülnek
2. Utána patchelik a régi cuccot, hogy az új rendszeren is menjen (Gog játékok)
3. Egyszerűen kiváltódik az igény (pl 2025-ben CD író programok)Meg sok minden utána meulűlódik, pl nekem most a Carmageddon 2 glide wrapperrel, meg felmodernizálva fut, miközben az SW azt hiszi, hogy Win 98 + Voodoo 2 pároson futtatom, holott az utolsó Win 98-as gépem is szó szerint 20 generációval ezelőtti volt, a legutóbbi HW-sen natív glideos kártyámat a Voodoo 2-t meg 23(!) éve adtam el!
Ezek a szoftverek -tól -ig intervallumban futnak, de jobban belegondolva fölösleges is lenne a régi rendszerek korlátait mondjuk 27 évvel a Win98 megjelenése után még cipelni... Minek? Mert menne pár régi játék? A mai fiatalokat ez úgy se érdekelné, hogy megy a Carmadegon meg a Turok vagy a Dungeon Keeper 2 ... Szerencsére nekünk meg utána van patchelve, ha mégis igény van rá
Persze rossz, hogy nem feltétlenül tudod otthon megkalapálni, anno a C&C Generalsal szívtam rettentő sokat (volt hozzá metódus és patch) de végül csak megoldottam azt is.
-
Eltérő kicsit. Az alap ugyanaz, csak a szorgalmas programozni tudó retrókedvelők megírtak pár kiegészítőt. Engem lenyűgöz hogy pld a Zen2- őn '84- es a legkorábbi címem, tehát 41 éves átfogása van a gépnek. Egy gép. Természetesen a retró gépekből pedig különbözőeket kell bekapcsolni, egy-egy adott játékhoz-programhoz.
-
Fücsök007
őstag
Szerintem senkit nem bántana ha lenne teljesen újraírt Win98 modern hardverekre amikhez nem kell semmilyen tapasz és tudás, és mondjuk támogatna 2 magot mint a Win2000 prof.
Ennek hiányában ahogy írod is, marad a módosított telepítő + Win98SE kompatibilis videókártya/hangkártya/Sata vezérlő trió, ami még mindig übereli a legjobb emulátort is. Így a problémák kis része jön csak elő, ami már elfogadható.
-
KROK640
nagyúr
Jaja, egyre kevesebb közük van azeredetihez, de még azért mindig akad.
Felmerül persze az emberben a kérdés, hogy mai vason nem lenne-e kényelmesebb egy Win 11 mondjuk Win98 skinnel?
Egy teljes értékű Win 10/11 alatt egy 100%-os Vista / Win7 skinnek pl nagyon tudnék örülni. -
A tesztsorom és a kedvenc címeim futnak madnessen, egészen az UT2004- ig, ez volt az egyik utolsó, mely még moddolás nélkül működik 98 alatt. KernelEx/XP moddal pár későbbi prg/game is fut.
Valami 8bit/3D izé persze nem fut, de az ahhoz tartozó címek nincsenek az érdeklődési látóhatáromban.
Csupán egy másik hobbi irány az egész projekt. -
Aláírom, ez mind így igaz.
Realtime nemtom, végetért, lefutott, 21 fenyegetésre nem találtunk megoldást, gőzöm nincs mennyire problematikusak. Most kikapcsoltam, majd holnap folytatom.
Az UEFi setek egy dolog, avval nyilván kísérletezhetek, de a retró vírusok, franc tudja hogyan szólnak bele, akár a modern, akár a retró oprendszerbe... -
Arra nem annyira végülis. Win98- ra inkább, bár csak a retró tesztek miatt. Egy kedvenc játékomat, ami eddig XP- n sem futott, már megoldottam Win11- re is.
Hopp, azt hittem másik postomra válaszoltál. Általánoságban aki ismeri a kártyát, tudja hogy az utolsó XP alatti. HOC- sek is szívesen hajszolják tönkremenésig.
-
KROK640
nagyúr
Na most attól eltekintve, hogy 1-2 éve még jó szívvel mindig csak a 10-11th gen tagjait tudtam ajánlani, - ma már azért nem feltétlen - az ember eleve abból indul ki, hogy a friss termékpalettáról válogat (jelenleg Ultra széria 15-16th gen).
Jó az is igaz, hogy olyan árak vannak, hogy esetleg megérheti egy 10th gen I5 mondjuk egy 14th gen I3-al szemben, ha valaki több magra vágyik (mert annak az I3-nak viszont még jobb az IPC-je, hiába kevesebb mag és szál, de azon erősebb).Annyi biztos, hogy a jelenleg nem érzem azt, hogy Intel lenne a következő bölcs választás. Annak ellenére, hogy egy B860 + Ultra 5 225 egész csábító lenne 64GB DDR5-el (de még 32-vel is), támogatja a PCIe 5.0-t, van benne AI gyorsító, 6P4E core, csak sajnos HT nincs benne, így 10 szál összesen, de megkockáztatom, hogy sokkal gyorsabb lenne mint mostanim. Viszont ezzel az erővel már AM5-re is átállhatok, és ott sokkal jobbak a kilátások.
-
envagyok
veterán
Szerintem a nagyon ritka, és a ritka, nyálcsorgató hweknek lesz piaca .
Nvidiának pl. volt az az ESA rendszere, most nem találom a cikket phról, egy olyan ház/vízhűtésrendszerért simán odaadnám 10-20 komplett 775 irodai gép árát.
Retró gépet etyben most sem lehet jól eladni, amiben drága alkatrészek vannak, pl ss7 epox mvp , k6-3+, v2 sli, tnt2 uktra, diamond vortex hang, szép multimédiás házban.
Ezt így összeadogatva magas szám jön ki, de nem hinném, hogy jönne rá vevő.
Mindenkinek jobb ha alkatrészenként ad/vesz. -
En nem hiszem egyebkent, hogy a kesobbi korok korszakai ennyire "jok" lesznek. Az en gyerekkorom idoszakabol vegtelen cucc meg volt vasarolva embereknel, ezek "halmokban" allnak valahol es ezekbol vasarolgatunk ma ebayen, videokartyat, jatekot, alaplapot, operacios rendszereket, mas szoftvereket, jatekkonzolokat, stb.
Ugy gondolom, hogy a digitalis storeok megerkezesevel, az egyik huzoero, megpedig az, hogy "osszerakom a regi cuccom, hogy a regi dolgaimmal szorakozzak", az "zatonyra fog futni", emiatt nem lesz ez annyira erdekes. Amiatt, hogy minden el lett subscriptionositve, random barki nem fog regisegket epiteni, emiatt meg szukebb reteg fog ez irant erdeklodni/ezzel foglalkozni, emiatt szerintem, kevesebb eszkoz fog fennmaradni, azoknak pedig magasabb ara lesz, mint korabban barmikor.
-
Fücsök007
őstag
+1, viszont egyre több alternatíva van ha valaki retrózni akarna nem aranyáron modernebb hardverrel!
Are the tiny EBOX PCs worth it for DOS/Win98 gaming? -
envagyok
veterán
Macerás alaplapot vagy komplett számítógépet cserélni, ezért nem csak retróban divat a processzor maxolás, és ez meg is látszik az árakon.
Így lehet lélegeztetőgépen tartani az ember aktuális gépét, és ezért gurul el a gyógyszer az árazásban.
Nálam a napi használatú pc z390 lap, i7-8086k processzorral, egy i7-8700 30k körül van. Már egy ideje agyalok i9-9900ks cserén, de a kb +30-40% teljesítményt 100000ft-ért mérik, ami irreális.
Az i7 10700 ami ugyanannyit tud kb mint az i9-9900, annak reálisabb az ára, 50-60k, de itt már van i9-10900, ami megint csak 140 körül van.
Simán megérné proci helyett proci+lap vagy proci+lap+ram kombinációt cserélni, de ahogy írtam, macerás. -
KROK640
nagyúr
Jah. És az a durva, hogy ugyanabból a szériából az I5-ösök 3-5 ezerért mennek, az I3-asok meg 1-2 ezerért, és annyival messze nem rosszabbak. Most egy I3 4170 van a lapba, 2C4T, 3MB cache, 3700MHZ. Ezt mondjuk eléggé jó lenne feljavítani 4C8T, 8MB Cache, 3500-4000MHZ-re.
-
Nem kedveltem a CRT-ket, valszeg azért, mert nekem sosem volt igazán minőségi darabom. Tán egy volt, ami bejött, de aztán meg nem kellett hozzá 2 év se, hogy beadja a kulcsot. Csalódást keltő. Szóval számomra vonzóbb lett a jobban sikerült öreg LCD-k gyűjtése.
DarthSun: Amíg nem találkoztam ezzel a picivel, én sem. Aztán rájöttem, hogy már ekkor is kísérleteztek egy halom technológiával, és volt pár egészen jól sikerült monitor is, amiket érdemes lenne begyűjteni és jó állapotban megőrizni, amíg csak lehet. Szerintem van ez is olyan különleges, mint egy jó CRT.
Meglepően szép képet az ez a kis 15"-os lapos, pedig csak 1024x768-as felbontást tud.
-
KROK640
nagyúr
Adott esetben mégis jó tudott lenni, hogy a Bartonok jó részével kaptál instant 20% extra teljesítményt, ráadásul a legkisebb modellel. Gyakorlatilag a legkisebből megtudtad csinálni a legnagyobbat. Ráadásul 166-os FSB-ről 200-ra lépett az ember, ami azonos órajelen is hozott némi gyorsulást, nemhogy magasabb órajelen.
vagy ott van pl az én esetem ahol az eredeti 1466-os órajelhez képest a 2669 már egy testvérek között is 82%-os órajel emelés volt, FSB emeléssel együtt. Az tuti, hogy nem volt annyival gyorsabb is, de ahogy fentebbb a Barton esetén, itt halmozottan igaz, hogy átdobta az embert sokszor a játszható tartományba.
A Bartonnál a 20% adott esetben jelenthetett 22 VS 26 FPS-t is. 40 vs 48FPS esetén nyilván nem sok értelme volt, maximum eggyel feljebb lehetett venni a grafikát.
-
KROK640
nagyúr
Framework laptop ami igazán érdekes lehet, az ugyanis normális bővíthetőséget ad a laptopoknak.
-
Fene tudja, FT1 már egész jó a klasszikusban is. Komolyzenei koncerten régen voltam, de igen, a hegedű/cselló hangja természetesen torz. Mondjuk a klasszikus zenét alapból jobb hallgatni, mint egy popzenei koncertet, mert utóbbiban szintén süketülés hangerővel szoktak operálni.
-
Ez így van. Színezett+torzítás sokszor szimpatikusabb, lásd pld a felsőkategóriás csöveseket, azok ebben fullosak, és sokkal jobban szólnak mint az agyonintegrált digit társaik.
Amúgy koncerten is hasonló, V karakter rogyásig, dübörögjön, csillingeljen, aztán a pógár meg néz ki a fejéből a minőségi, semleges stúdiómonitoroknál, hát ez az élő koncerten nem így szólt.
Klasszikus zene már közelebb, de ott meg a minőségi lánc után nem érti az emberke, hogy élőben a hegedű miért torzít, azé mer ilyen a természetes hangja, csak az otthoni kozmetikázás elfedi ezt. -
Ja, erre mondom, hogy ez fileokra ugy-ahogy mukodik. Azert csak ugy-ahogy, mert az iCloudon tarolt tartalmat, Budapestrol is kozel teljes sebesseggel es a vilag barmely reszerol (igy ugye, Sydneybol is) kozel teljes sebesseggel erem el, mig ugyonebben az idoben, a budapesti lakas halozatat iszonyatos latencyvel es a modemes idoknel is lasabb sebesseggel ertem el. A foto rendszerezesre pedig, nem adnak epkezlab, az iCloud szolgaltatasait akar csak kicsit is megkozelilto megoldast.
-
envagyok
veterán
Kezdem útálni én is a google-t, youtube-ot, spotify-t, stb-t.
Régen mikor nem kellett fizetni youtube-ért, tárhelyért, cserébe a felhasználóknak kellett tartalmat adni, meg a képekkel tréningelhették az AI-t, azt mondom korrekt deal volt.
De most fizess a felhőért, hogy zenét hallgass, hogy mások által ingyenesen feltöltött videót nézz, akkor emiatt magasabb adatcsomagot vegyél a mobilokra...
Vicc
Egy ilyen tárhely+telefon,mobilinternet, meg a millió streaming szolgáltató disney, netflix, hbo, iptv, youtube, spoti egy 4 fős családnál már simán verdesi a havi 100k kiadást.Futás közben is leszoktam arról, hogy a retro rádiót streamingen hallgassam, mert szívja a gigabyteokat.
Szerencsére van fm rádió a bt fülesben otthon meg kb havi 2000ft villanyból, plusz havi kb 3000ft avulásból fenn tudok tartani egy szervert, 10TB cucc fér rá. -
ricsip
addikt
Kovid idején jött ki google a 1080p premium opcióval, ezt előfizetéskor választhatod ki. De csak néhány videónál van ilyen opció.
A videókat (h.264 kodek) pedig folyamatosan kódolják (rontják le minőségben). Vannak letöltött videóim (pár száz...) 2018-ból és előtte. Ugyanazt a videót 2025-ben letöltve fele akkora méretű ugyanolyan felbontás mellett. Megnyitva Mediainfo-val, látszik h. a keyframe-eket vették ritkábbra (előtte keyframe 1, most meg már 3). Emiatt pl. játék végigjátszások, sűrű gyors mozgások, változások, részletes texturás hátterek előtt mozogva homályos paca lesz az egészből.
Pontosan mint ahogy a digi is lerontotta a digitális kábeltv kodek bitrate-et valamikor 2022 első felében. Látványos volt pl. Duck Tv-n (kisgyerekkel néztük esténként). Ezeknél homogén 1színű hátterek vannak a rajzfilm-jelleg miatt, éles átmenetek a színek / formák találkozásánál. Na ez okádék lett, köszönjük a 4ig-nek ezt is. -
Pikari
veterán
Pár éve a youtube csinált valamit (valószínűleg újratömörítette az összes videót), és ami eddig viszonylag jól nézett ki, az azóta írtózatosan szarul néz ki 720p-ben, vagy az alatt.
A youtube sajnos elég rossz minőségű tömörítést használ, de ilyen orbitális mennyiségű videót rendesen nem lehet normálisan letömöríteni.
-
Miert nezne ki ugy? Teljesen jol nez ki az 1080p youtube. Akar h264-ben is. Nezd meg, pl szedj le egy videot kimondottan 1080p/h264-ben. Az a megjelenito, amin en youtubeot nezek, az csak 1080p, nincs minosegi problema vele. Ennel a videonal is lathatod, hogy 1080p eseten 1.5 megabites a h264 bitrate es 700 kbps az av1.
-
-
Lord Myn
senior tag
Ja, így értem... az én fejemben a korszak vége, amikor már a nagy többség nem használja az adott OS-t, illetve a fejlesztők is hanyagolják a támogatását az új szoftvereknél.
Igen, emlékszem 2014 tavaszára, egy nagy multinál voltam akkoriban L2 támogató és ment a visítozás, hogy azonnal kell egy projekt, hogy az összes még XP-t használó gépet (~60-65%-a a felhasználói gépparknak) upgradeljük W7-re, jó buli volt...
-
Lord Myn
senior tag
A 2006 az elég erős kijelentés korszak végének, tekintve, hogy 2006 végén jelent meg a Vista...
Egyébként nem volt olyan rossz, mint aminek mondják, csak akkorát ugrott a gépigénye, hogy a legtöbb átlag user nem tudott lépést tartani vele (1 magos, 0.5-1GB RAM-os gépekre próbálták felerőszakolni). Én 2008-ban telepítettem először a gépemre egy Business SP1-et, mert akkor VMware-eztem és elég bika gépem volt (Core 2 Quad, 8GB RAM), azon úgy futott, mint álom és meglepően stabil is volt, nem is kellett egyszer sem újratelepíteni 2009 végéig, amikor is kíváncsiságból felraktam a Win7-et és onnantól már az maradt elég sokáig.
-
Pikari
veterán
A supermium legtöbb releaseéhez SSE3 kompatibilis processzor kell, tehát korai pentium4 vagy athlonxp processzorokkal nem tudod futtatni.
Van, amihez SSE2 is elég, ezeket elvileg tudod pentium4en vagy korai athlon64en futtatni, de a teljesítmény nem hiszem, hogy kielégítő lesz.
Alapvetően azt mondanám, hogy egy Athlon64 x2 vagy egy Pentium D már megfelelő neki, de a korábbiak nem, így saccra 2005, ami még belefér az általad meghatározott intervallumba.
-
-
Urban legend. Már kb 2010 környékén(vagy korábban ?) is vizionálták a netpc- t, semmi nem lett belőle. A net már relatíve olcsó, de egy nagy kapacitású felhő drága. Ebből sem lesz semmi, sztem. Local HDD/SSD/game marad, max az online gamehez kell egy 1GBit netkapcsolat, aztán szevasz.
-
Pikari
veterán
Egyébként glide only cuccok nem nagyon voltak már 98 után. De volt értelme a glidenek, ha pl ilyen 300 mhz körüli proci mellett akartál voodoo2 vagy hasonló kártyát használni, mert kissebb a cpu overhead, és általában túl tudott lökni 25 fps-en azokban a játékokban, amik d3d-vel mondjuk 20 fps alatt karikáztak akár egy modernebb kártyával is a gyenge cpu miatt. De onnantól, hogy mondjuk egy 600 mhz-es Pentium3-mat belepattintasz a gépbe, a glide teljesen értelmetlenné válik. Persze nekem 2004-ig 400 mhz körüli gépem volt, szóval jól jött a glide, és a voodoo kártyák rendkívül kicsi cpu igénye.
-
Igen, 96-ban a Netscape volt a piacvezető, az OSR2-ben megjelenő IE3-mal kezdtek el nyomulni nagyon MS-ék. Integráltak hozzá Mail klienst is.
Amikor még a yahoo.com volt "a" keresőoldal.
Páran meg telnettel leveleztek a szolgáltató smtp szerverére kapcsolódva. Ami elég idegesítő volt, értelmetlen mondatok és helyesírási hibák garmadája, nem tudták javítani amit már begépeltek.Ha jól emlékszem a mirc volt, ami előre kialakított karaktersorozattal szépítette a chatszobákat (vagy annak is egy változata). Az irc adminok nem szerették, jött a ban egy két szépség beküldése után
frescho: szerencsére azokat nem használtam. De most hogy mondod Win3.11 alatt láttam valakinél netkapcsolatot, de akkor már nagyon elavult volt.
-
Játékra nem nagyon volt jó, de 97-ben már indult a kényszerítés. A Windows 98 megjelenése is előtt volt pár húzócím a játékok között ami miatt elkerülhetetlen volt a Windows 95 használata.
Rémlik, hogy fájl kezeléshez is érdemes volt Windows alatt dolgozni. Akár DOS ablakban egy commanderrel is gyorsabb mint natív DOS alatt, smartdrive-val.
Az ACDSee 32 bit 1997-ben ami meg durva volt képkezelésre Win95 alatt.
Az volt az első progi, ahol azonnal megtörtént a képváltás amikor a következőre kattintottunk, a háttérben észrevétlenül gyorsítótárazta a képeket, DOS alatt az ilyesmi nem volt jellemző.
Plusz, 1997-ben kezdtem el néha otthonról felkapcsolódni a netre céges kóddal, ahhoz is kellett a Windows meg az Internet Explorer 4 -
Nekem anno, nem volt ennyire rossz tapasztalatom vele. Bugos es lassu az csak 486-on volt. Pentiumon, nekem, teljesen jol ment a '95. P1-en a gyari 4.00.950 volt, ez biztos. Valamikor '97 elejen lett MMX-em, viszont ott egyszerre lett ezzel egy 2.5-os HDD is, amit kette kellett volna particionalni, ezert ide, mar biztos, hogy a 4.00.1111, azaz az OSR2 lett telepitve. Itt ugyis par havonta kicserelt az ember mindent a gepen, ezert szerintem '97 oszen mar LX-es P2 volt, ahova viszont mar nem is '95 ment fel, hanem a Memphis Beta 2 es onnantol en sajat gepen nem is hasznaltam mar '95-t. Masnal lattam uzemben OSR2-t es az USB upgradet is (pl TX-es lapok USB-vel), de soha nem lattam a kornyezetemben AGP-t is tartlamazo gepet, amin meg Windows 95 lett volna hasznalva. Ebben az idonben eleve rossz emlekek fuznek a nem Intel chipsetet tartalmazo AGP-s alaplapokhoz.
-
envagyok
veterán
A leírásban amit linkeltem is írják, hogy OSR2 a jó, a 2.5 tele van pakolva minden hülyeséggel, és lassú, instabil.
Tegyél egy próbát a leírás alapján, szerintem jó lesz.
Persze egy win95 a 98-hoz képest mindig hátrányban van, de egy 96-os v1 se tud annyit mint a v2 (lassabb, nincs multitextúrázás, stb.)
De 95-97 konfigot nem akarok összerakni se csak DOS-al, se Windows 98-al.A leírásban van egy jó tool is, ami menti a registryt, ha valami elcseszné a Windowst
-
KROK640
nagyúr
Az ember azt gondolná, hogy 64MB + Win95 csak valami nagyon gyors lehet. Mondjuk nekem a '95-el nem sok tapasztalatom van, pláne nem 64MB RAMmal (amikor én 95-öt használtam még 16MB is jónak számított, de a suliba talán 8MB ha volt a gépekben)
vagy arra gondolsz, hogy maga a Windows 95 futattja lassan a cuccokat?
Azt tudom, hogy Win 98 + 128MB RAM (Celeron 466-al) pokoli gyors és reszponzív az érzés.
-
Pikari
veterán
A vesa remeksége is csak elméleti jellegű, eleve az, hogy egyáltalán működik -e, alaplaptól függ. Pl nekem a GeForce2 MX-es kártyám VBE-je egész egyszerűen nem működött az akkori alaplapommal használva egy kompatibilitási hiba miatt, emiatt egy SiS 6326-os kártyát kellett használnom DOS játékokhoz. A geforce kártyáknak a fejlesztésekor már nem volt szempont, hogy a dosos és dx5ös játékok normálisan működjenek, és csak a saját dolgát nehezíti meg vele az ember, ha ezekhez ragaszkodik. Ha mindenképp win98 és nvidia kártya kell, akkor riva128, esetleg TNT1 (lehetőleg valami rohadt régi driverrel), azzal még minden pöcc-röff. Csak sajnos eléggé beszerezhetetlenek már ezek a kártyák.
-
Pikari
veterán
Az rendben van, hogy az "alá" jelent meg, de attól még a régebbi játékok egy része nem fut velük. Pl indításnál lefagynak, drivertől függően featurek hiányára panaszkodnak, vagy épp a dosos (vesa) implementáció hiányos, vagy használhatatlan. Feltételezem, hogy aki windows98os retró gépet épít, annak a fő célja az, hogy az adott platformra létező játékokat és szoftvereket a lehetőség szerint futtatni tudja.
Nyilván fordítva is igaz a dolog, tehát egy g200on vagy voodoo2-esen a 2000 utáni játékok nem fognak már rendesen működni, de azokhoz eleve az xp a jobb választás a modernebb videókártyákkal.
De ehhez tudni kéne, hogy mi a célja. Ha csak annyi, hogy időnként elindítsa a win98at, és nézegesse, akkor nyilvánvalóan akár egy fx5200 is jó lesz hozzá akár, annak is vannak jó 98as driverei. Ha az 1997es forma1es szezont, carmageddont, és hasonlókat akarja átélni, akkor a geforceot a hajára kenheti.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 14 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest