Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-! (EEA Stable ROM)
- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
addikt
válasz .-..-. #110098 üzenetére
out of the box nem lehet win98ban ezt megoldani. esetleg valami külső programmal [link]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
.-..-.
junior tag
válasz Pikari #110094 üzenetére
Elég lenne, a lényeg, hogy ne pörögjön annyit a venti.
Win98-ban tudok ilyet csinálni, hol lehet ezt beállítani?envagyok, petakpa1:
Nem pontosan értem ennek a mod-nak a működését, de gondolom valami HW id-t pakol az inf-be, igaz?
Win98-ra találtam Omega driver-t, azzal beindult a VGA, de majd megnézem ezt a megoldást is.Alacsonyabb TDP-s NW cpu-k után kutatva futottam bele ebbe a 2002-es hírbe: [link]
Hááát ...[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz frescho #110087 üzenetére
Szvsz epp az volt a gond veluk, hogy teli voltak mindenfele nem szabvanyos megoldasokkal, bizonyos szempontbol feszegettek a hatarokat, de amellett a keszitok tudasa gyakran onkepzesen alapult, igy eleg lyukas tudas volt ez, beleirogattak osszevissza a memoriaba, aztan x demo elinditasa utan ki tudja mi maradt ott. Mindenesetre demovetitesen sikerult lenyomnunk 4 oras blokkokat is mindenfele ujrainditas nelkul, egy szimpla gepen futtatva mindent.
Bizonyos szempontbol igaz ez koklerebb jatekkeszitoknel is, nem veletlen, hogy pl egy doom baromi korrektul van elkeszitve, es nincs is gond egeszen modern gepekkel sem, addig egy kevesbe tehetseges fejleszto jateka meg szinte csak azon a korszaknak a gepein fut, amin elkeszitette.
Az umc eleve gyorsabb volt clocktoclock, ami erdekes, mert pl az cyrix 5x86 meg minimalisan, igaz a dx4 hez kepest neztem, ami eleve erosebb volt aluban. Kar, hogy nem folytattak.[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
petakpa1
őstag
válasz .-..-. #110093 üzenetére
Én azt csinálnám, hogy megkerestem az utolsó W98-hoz elérhető hivatal Ati drivert diszkrét kártyás 9700-hoz majd ezt a drivert Ati Mobility Driver Modder tool-al átalakítanák olyanra, hogy a Te mobility GPUdra is lehessen telepíteni.
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
Pikari
addikt
válasz .-..-. #110093 üzenetére
vannak általános célú mobility driverek, de nem mindenhol működnek, mert pl a kijelző nem úgy van mindenhol a memóriába bemappelve. azt hiszem, hogy a 9000-res szériában ezt nagyrészt javították, de nem minden gyártónál egyforma.
windowsban amúgy le tudod energiatakarékos sémával korlátni a procit, és akkor kissebb tdp-vel fog működni. persze csak ha a laptop is támogatja. az nem lenne elég?
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
.-..-.
junior tag
válasz Pikari #110092 üzenetére
1. Sajnos nem találok gyártói oldalt.
Ha jól veszem észre a dolgot, akkor a mobility Radeon driverek valami moddolt cuccok lehetnek, mert az Amd oldalán a Legacy részben is csak a desktop vonalhoz találok drivert. Vagy valami laptop gyártó specifikus dolgok talán?
Ez amúgy egy Chilligreen D47EV laptop, de Clevo D47EV néven is látom a neten, illetve a Clevo szerepel az alján a cimkén is.
De én nem találok gyártói pakkot ehhez.2. Van egy Pentium M cpu-m nekem is, de az s479. Csak megpróbáltam, hogy belemegy-e, de valóban 1db pinnel több van rajta. A jelölt saroknál a s478 esetén 2db pin hiányzik, a s479-en csak 1db, így egyetlen pin miatt bele sem helyezhetó, még próbából sem.
Csak NW magos mobil P4 támogatott, max valami olyasmit kellene találnom 533 FSB-vel.. -
Pikari
addikt
válasz .-..-. #110089 üzenetére
1. a gyártótól töltsd le a grafikus drivert, mert az általános driverrel lehet, hogy szét fog esni kockákra a kép.
2. nekem van valami pentium m procim, ami felesleges már nekem. de fogalmam sincs, hogy kompatibilis -e a te laptopoddal.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
.-..-.
junior tag
Sziasztok.
Van egy Pentium 4 laptopom, amiben Mobility Radeon 9700 VGA van.
Szeretném a gépen Windows 98-al használni.
Amolyan retro gép lenne, csak helyhiány miatt laptopban.
Igazából két kérdés merült fel bennem, amihez a véleményeteket kérném.1. A Mobility Radeon 9700 támogatott Win98-on? Ugyanaz a driver kell hozzá, mint a "sima" Radeon 9700-hoz?
2. Gyárilag a gépben Prescott 3.2GHz (800FSB) CPU van, ami piszok meleg. Valójában sem erre az órajelre, sem a HT-ra nem volna szükségem.
Tudnátok ajánlani s478 alternatívát, ami alacsonyabb TDP-vel rendelkezik?
A laptopban SIS chipset van és az alábbi táblázatban írják milyen CPU támogatott. -
félisten
Nincs valakinek kéznél kallódó IBM Model M-hez való kábel?
SDL egyik vége, PS2 a másik.
Tök proli semmi elektronika nincs benne.
Elhánytam az enyémet mert alapvetően az USB adapterrel használom az M-em de most rákötném a PS1-re de így nem lehet[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
Két tool. A RAM map-et checkit-ben néztem. A RAM dumpot pedig norton utility 8-ban lévő disk editorral.
A DOS programok is tettek azért, hogy érdemes legyen egy komolyabb darab után újrarúgni a gépet. Én nem igazán matattam a legmélyebb dolgokban, de így is irányítottam saját rutinra megszakításokat, írtam direktben regisztereket stb. Aztán ha valaki nem takarított maga után kilépéskor, akkor jöttek a csodás összeakadások. Demóknál meg ahol minden bitet kihasználtak az volt a default, hogy kettő közé érdemes egy gyors rebootot beiktatni.
A RAM nézegetés mellett sikerült megugrani az 50%-kos upgradet 50MHz-en úgy hasít a kis UMC 486SX, mint papucs a szappanhabon.
https://frescho.hu
-
arn
félisten
válasz frescho #110080 üzenetére
Kb ebbol a korbol maradtak vissza azok a configok, amiket hasznaltam, es a batchek is. Retrozasban oszinten szolva nem is merultem ujra bele ebbe a temaba, mert akkoriban a demovetiteseken nagy muveszet volt osszerakni egy olyan beallitast, ami lement 3-4 oranyi blokk egyben mindenfele fagyas es ujraindulas nelkul az agyonbugos demoscenes kodokkal.
Olyan parameterezheto batcheket csinaltam, amik mar boot utan toltottek be a drivereket, vagy pl az eger drv a program futasa utan kiszedte magat. Igy nem foglalta a memet.
Ha ennyire macera az egesz, lehet ez igy marad, ha 25 eve mukodott, jo lesz most is Pl kar lenne azert dobni a jo kis konfigot, mert nincs eleg umb.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz frescho #110078 üzenetére
Melyik tool?
Koszi ez hasznos… az az emm386 page frame viheti el epp ennel a deszkanal azt a felso memet, amit hianyoltam. 96kb (ram noems) vs 32kb (ram), itt meg 64kbot mutat, epp egybevag.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
Asztali szinten tényleg nem érte meg, de szerver szinten más volt a helyzet, pláne ha munkára kellett valami, ahol pénzt is kerestek a géppel. FPU-ban és DOS alatt nagyon jó volt a PPro 200, viszont a legutolsó 440FX chipset is visszafogta, mert EDO ramosak voltak az alaplapok, 440LX vagy BX pedig SD ramos ECC támogatással, mellé jobb PCI és IDE sebesség is társult. Ezért írtam, hogy 98-ban venni komplett PII-es Xeon procikat drága volt, és nem a proci volt ütős benne, hanem az alaplap és ram kombó.
-
-
frescho
addikt
válasz DarthSun #110081 üzenetére
Ez csak azon múlik, hogy a BIOS/EFI vagy ami hajtja az rendesen detektálja-e a ROM területeket és csak azt jelöli be foglaltnak ami valóban az. De tudjuk jól, hogy egy pont után a
programozókprogramsor lapátoló segédmunkások engednek a támogatásból. Ha egyáltalán értik, hogy miért kellene még 20 sor kódot írni.https://frescho.hu
-
válasz frescho #110080 üzenetére
A gép korát nem nézem, működnie kell és kész(a DOS/Win98 létfontosságú modern gépen is). A hasonló korú P4- en nem kell varázslat. De pld a későbbi X99 is ad dögivel UMB- t, a megszokott config.sys sorokkal is, pedig azon szerver C612 chipset van.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz frescho #110078 üzenetére
Nálam nForce- on bukott ki hogy DOS alatt tele van szabad blokokkal, de alig tölthető valami UMB- be, és az EMM visszadobja az initet.
RyZenen ugyanez, és itt kezdtem kísérletezni, bejöttek a már linkelt sorok. Utána még 4 gépen próbáltam le, mindegyiken ok. Persze az nForce el van csomagolva, azon nem néztem vissza, de logikusan azon is rendben lesz, sztem.
Szakértői szintet nem tudok hozzá, kiindulópontot a neten találtam, de az nem működött, nem jó a betöltési sorrend +hiányos. Nem adtam fel, volt kb 100 rebootom, mire meglettek a mágikus sorok. Utána még persze a Tyrian nem indult, de a VSBHDA- t rátöltve ezen setre, már fut az is. Utóbbi még hozzáad valami varázslatot, a kódot nem néztem, de nyitott, le lehet tölteni.A 3 test probléma nem megoldható.
-
frescho
addikt
válasz frescho #110065 üzenetére
Kipróbáltam. Nem lett több szabad memóriám bármit is mondtam ezeknek a programoknak. Elkezdtem nézegetni a memória térképet és sunyin becsapják az embert. Szóval ami látható, hogy Shadow nélkül egyértelmű a szitu.
Bekapcsolva a shadw-t nem változott semmit a mem kimenete, szóval nem hatotta meg semmi. De a RAM térkép már változott annyit, hogy nem ROM-ot ír ki, hanem HI-t a C000-C800 közötti tartományra. Szóval az a 32k terület ott van, de már tud integetni
De miaz a HI és lehet-e használni? Elvileg le vette róla a write protectet a progi, de mit írok felül, ha odaadom a RAM managernek?
Igen, ez a Trident ROM-ja bemásolva a memóriába. Szóval nem lett több szabad RAM, csak átnevezték és felül tudom írni ha akarom. Az már egy jó kérdés, hogy azután mit csinál a rendszer.
Ahol működik ez a módszer mutassatok már RAM térképet csodaprogramok előtt és utána, hogy mi változik. Lehet egyszerűen csak szar a BIOS és shadow aktiválásnál minden területet bejelöl foglaltank és bele kell rúgni, hogy feloldja? Ez a kis UMC deszka korrektul kezeli és csak azt jelöli be és a ROM helyére kerül a shadow. Na és ez a lényeg, hogy ROM vagy shadow, de mindegy melyik, mert attól a címtartományt foglalt.
-
válasz FoxiestFox #110075 üzenetére
Bizonyos címeknél az 1 V2 is megy 1024- ben.
-
Nincs benne a kedvenceim közt, de megnézem hogy a korábban listázott config.sys- el fut-e.
Majd később, most nincs már energiám, betonozás, csőfestés, glettelés volt ma, nemrég a házalapnál eldurrant a vízvezeték, meg még meszelés, visszapakolás...egy darabig áll most a dualcore/retróteszt projektem is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
Nem úgy volt, hogy a Voodoo 2 max 800x600, az SLI pedig max 1024x768?
NFS 3-ban (játék előtt Glide intro úgyhogy tuti Glide-on fut) szimpla V2-n (12 megás) simán választható az 1024x768, és hiba nélkül működik is a játék ezen a felbontáson. -
arn
félisten
válasz Fücsök007 #110071 üzenetére
97ben egy 200as ppro, a 233mmx mellett sem volt igazan utokepes, az agp akkoriban meg sok vizet nem zavart, 98 elejen a csucskartya is pcira jott. A ppro max annak volt jo vetel, akinak nagyon fpu kellett, amig nem volt p2. A 90es evekben gyk egy overdrive vagy konvertalt megoldas sem erte meg, gyakran a fejlettebb megoldas is olcsobb volt.
-
Már váltottunk róla interpellációkat. Induláskor hibát ír, majd továbbmegy, olyan mintha jelen lenne, de mégsem, az EMS érzékenyek is futnak, persze ehhez kell a többi sor is, ami ott van.
Az a gond hogy sztem Nálad nem is aktuális, mivel nem használsz DOSra erősebb gépet PCI hanggal, tehát hiába mondom hogy próbáld ki.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fücsök007
őstag
Pont ezért írtam, hogy aki használta akkor az FPU-t, annak volt értelme gyorsabb háttértárra és AGP-re váltania mert nagy ugrás volt, mivel ahogy írtad is a PPRo gyakorlatilag olyan gyors volt mint a korai PII, ha nem kellett MMX akkor ugyanolyan jó volt vagy még jobb is! Az a 2db átalakító nem volt akkora összeg ha a teljes konfig árát nézzük, cserébe nem kellett új procikat venni ami jóval drágább lett volna. Utólag tesztelésnél ez nagyon jól jön, mert bevonható a PPro 166/200MHz-es proci is AGP-s tesztekbe.
-
arn
félisten
-
Persze, szoktam menüzni, vagy több índítót írni. A linkelt config.sys- t érdemes kipróbálni, van EMS, mármint a PCI hkártya funkciókhoz, valójában meg nincs EMS, de ezt is leírtam már sokszor, gondolom senki nem próbálta ki - hamis lapkeret - minden fut vele.
-
-
arn
félisten
válasz Fücsök007 #110052 üzenetére
Dos alatt pl a 300 p2 is alig hoz vmit a 233as mmxhez kepest 97es szinten. 95ben a ppro 200 fpuban nagyon combos volt a kortars 133as pentiumhoz kepest, csak azt az fput akkoriban semmi sem hasznalta egy tipikus usernel. Mire ertelme lett mar voltak jobb megoldasok.
-
arn
félisten
válasz DarthSun #110045 üzenetére
Ha csak a futas a kerdes, akkor minel kevesebb dolgot tolts be, himemet alapbol, emst meg csak ha kerik. Az emsel nehany dolog biztos nem fog futni.
-
frescho
addikt
UMB driver cseszegeti a 386-os CPU-tol meglevo MMU-t
Egyre jobban nem áll össze, hogy mi köze lenne a chipsetnek meg Pentium prociknak a 386-ban lévő MMU-hoz?Ki fogom próbálni a hiram/uram párost, de még mindig nem értem, hogy a DOS honnan tudná, hogy egy adott címen éppen most a VGA BIOS-t akarja hívni egy program, vagy a mondjuk oda betöltött egér meghajtót. Azt még elképzelhetőnek tartom, hogy vlaami más területre kimapeli, de az csak a chipset mókája lehet, nincs köze a 386 MMU-hoz.
Ahogy olvasgatom a doksit detektálja az üresn me mappelt területeket, leszedi azokról a write protect bitet. Ez logikus, de a shadow-t még mindig nem értem.
Nem retró vasakkal meg nem foglalkozom, már a 386/486 is határterület, mert egyszerűbbek, mint a legó. A 486+ meg már Chicago....
-
Czo
addikt
válasz frescho #110063 üzenetére
Az EMM386 szerintem nem elegge agressziv ahhoz, hogy a ROM alatt levo, nem shadowolt teruletet fel tudja hasznalni. Mivel, ez egy 486-os lap ezert itt nem tudod hasznalni az umbpci-t (ahhoz kene valami fx/tx/lx vagy mas modernebb cucc), igy megneznem a hiramot vagy az uramot. https://www.uwe-sieber.de/util_e.html Milyen chipset ez? A regi 486-osom, kb 140-150k UMB-t tudott gyartani valamelyik app ezen ketto kozul.
Szerk: az umbpci egyebkent direkt a chipsetet piszkalva, leveszi a read onlyt az adott ram teruletrol, es ugy hasznalja fel. Ha van pl valami PCI-os Inteles lapod (en FX-en hasznaltam ezt valamikor a 95-96 korul eloszor), akkor ott latvanyosabb volt ez.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
Ez khm. műszakilag butaságnak hangzik. Nem tudod felül mappelni azt a tartományt, mert ott a ROM. Tehát írni még csak-csak tudnád az "alatta" lévő RAM-ot, de amikor olvasod, akkor a ROM-ot olvasod. A shadow csak annyiban tér el, hogy akkor a gyorsabb RAM-ba van másolva a ROM. PC-nél a ROM-ok nem lapozódtak ki, mint a C64-nél.
Kipróbáltam és semmit nem változik a shadow állításától a szabad UMB terület mérete.
-
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #110055 üzenetére
" vega56 biosmoddolt eleresztett TDP-vel többet eszik mint egy rtx3080-as" - Ami igencsak rossz, mert teljesítményben meg messze nincs RTX3080 ...
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
nagyúr
válasz MasterDeeJay #110058 üzenetére
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz jokeph #110057 üzenetére
Idle 130w de ebben monitor benne van. Gtx1070 szinten csak 350-400w a peak. Ez a 600w+szint már gtx1080 felett van. Alapesetben v56 150w-ra van állítva, ezt lehet 220w+50%-ra állítani azaz 330w-ra. De van ennél feljebb is a vizes biossal 370w, illetve hardver moddal a végtelenre de az már extrém. RTX2070 szint hozható. Vicces egy 30eftos kártyától. A gyári hűtés maxon bírja csak el ha 300w felett megy, vizezni kellene. Értelmesen gtx1080 szint 200w körül normális ventiprofillal alulfeszelve hozható. Hbm-et nem is húztam rendesen.
Ránézek majd egy prime95-el a xeonra.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MasterDeeJay #110055 üzenetére
Ez oszt igen !
Az a fogyi nem gyenge, GTX 1070 a feléből elvan kb.
X58-as cuccom idle bekér 100W körül, alapon hagyott X5690-el, RX 550 VGA mellett.
Nálad teszt alatt az X5690 mennyit falhatott vajon ?RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Xeon x5690 gyárin viszont vega56 biosmoddolt eleresztett TDP-vel többet eszik mint egy rtx3080-as
Amúgy eszméletlenül túl van tervezve. Alapból gtx1070 szint.
-
zsid
senior tag
válasz envagyok #110035 üzenetére
Szerintem ugyanaz, mint ma dual socketes szerverlapba két 8 magos Epycet rakni: valszeg az I/O a lényeg és nem a számítási teljesítmény.
Az ennyire régi dolgok nem vonzanak, de ez azért jöhetne:
https://imgur.com/gallery/alr-revolution-2x-server-K53aX7k<tRucKdriFteR>
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #109980 üzenetére
Igen, fiatal vagyok (legalábbis hozzád képest) meg relative későn csatlakoztam a PC-s világhoz. Ugyan a '90-es évek elején itt-ott láttam PC-t de gyakorlatilag semmilyen hozzááférésem sem volt. 1994-től néha játszani volt lehetőségem, de ezenfelül maximum a Norton Commandert láttam belőle, meg tudtam, hogy nem a billentyűzetben van hanem a házban a lényegi része.
Korai tapasztalataim 1997-től voltak, egy Pentium 1-essel, és akkoriban kezdtem Pentium 1-re gyűjteni, de emlékszem, hogy még egy 486--ossal is beértem volna. Aztán mire összejött a pénz, és az élet úgy, ahogy kellett neki, addigra '99-ben 366-os Celeron lett belőleDe ezt a korai P1-es dolgot később 2003-2005-ben megéltem flélig meddig utólag, az Athlon XP mellett, amikkor is volt egy P1 133-asom, 128MB EDO RAMmal, 1.7+8.4GB-os HDDvel, és egy idő utén egy Vodoo2-vel (szóval mondhatni nem épp korhű hanem inkább a használhatóségra kihegyezett konfig volt).
De ahogy írtam is, nekem P1 előtt se as fejlődési tempora nem volt rálátásom, se különösebb élményem nem fűződik a korszakhoz (pontosabbna csak C64, plus4), így egyébként minden 486 és azelőtti gép nekem maximum is egy apró érdekesség aztán "megyek is tovább".#109979 FoxiestFox : A bézs C64 is takarhat C64C-t vagy G-t. A C646C a lapos, modernebbnek néz ki, KINÉZETRE nekem összességében egy fejletebb újabb gépnek tűnik a G mellett.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Fücsök007
őstag
válasz envagyok #110035 üzenetére
Anno volt értelme, ha drágán megvetted a Pentium pro procikat sok ezer akkori dollár értékben, akkor miért ne használnád 1-2 évvel tovább? A Pentium II csak továbbfejlesztett Pentium Pro, egyébként a Katmai PIII is annak tekinthető csak hozzájött még az SSE is, arra már jobban megérte váltani. Viszont a 440LX és BX lapok csak akkor kezelik a késői PPro példányokat ha van hozzájuk mikrokód is a biosban, egyébként rendszerint bootképernyőnél csontra fagynak. Bár hivatalosan csak a legkorábbi Asus P2L97-DS lapnál tudni biztosan, hogy alapból tartalmazza a mikrokódot, ahogy kikerült a kód már nem mentek a procik! Más lap is képes kezelni a procit ha berakod a kódsort az adott biosba, hardveresen nagyon sok lap képes kezelni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Czo
addikt
Nalam pl, ez igy nez ki. A VIA chipes P3, amibe 768 mega RAM van. Az XMS limitalva van 64M-re, hogy ne legyen belole tul sok es gondot okozzon, illetve mivel be van kapcsolva ebben a modban az EMS emulacio, az el is fogyaszt ebbol tovabbi 32M meretet. Igy pl a GUS EMUSET/MEGAEM is megy, nem problemazik a memoria mereten. Amihez zavaro az EMM386, ahhoz van egy EMM386-ot nem tartalmazo bootmenum is.
-
-
A HMA - oda a DOS további része töltve. Afelett meg a Smartdrv is befoglal nem kicsit. Tapasztalati csak az ilyen set, lényeg hogy fut a real/védett mód, a VSBHDA betöltésével pedig a 16bit mód(Tyrian pld). Sok kísérletezés kellett, mire összeállt hogy a korai-késői DOS címek is fussanak.
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #110042 üzenetére
Igen, ott nem lehet. Mert az EMS frame helyen vagy UMB van, vagy oda lapozott EMS. Mind a ketto egyszerre nem lehet.
Az 8088/8086 az 1 MByte cimtartomanyt er el. Defaulte, nem is lenne ram a 640k-1024k kozotti reszen. Pl. Az alaplapi ROM BIOS van becimezve ennek a teruletnek a tetejere. Ha raksz be kartyakat, azok ezekre a teruletekre "helyezik" a rajtuk levo ROM-ot.A VGA-nak fix helye van, a tobbi kartyan ezt jumperrel/PnP BIOS segitsegevel allitgatod (lasd halokartyakat, vagy az XT-IDE kartyat).
Az UMB az az 640k-1024k kozotti terulet, ahol van fizikai RAM es az a RAM nincs hasznalva. Ez ugye 384k elmeleti maximum memoriat jelent mint UMB terulet. Ha
- 64kByte a BIOS ROM az alaplapon, es be van kapcsolva a shadowing, akkor elvesztettel a 384k-bol 64k-t (ha 128k, akkor 128k-t, stb).
- Ha 64kB a VGA ROM, es be van kapcsolva a VGA ROM shadowing, akkor ezt is elvesztetted (ha 16k, akkor annyit).
- Ha be van kapcsolva a BIOS-ban a VGA RAM cache, akkor elvesztessz meg BIOS-tol fuggoen 64+64k vagy 64+16 vagy 64+4k memoriat
- Mivel az EMS olyan memoria, ami 8088/8086-hoz lett kitalalva, ezert az is ugy mukodik, hogy ebbe a teruletbe van belapozva annak a tartalma (tehat mig egy 286-os az XMS-t el tudja erni vedett modban egyben, addig az EMS kartyan levo memoriat, vagy az emulalt EMS memoriat csak 16-64kbyteos szeletekben tudod elerni). Igy ha emulalni kell EMS-t vagy van fizikai EMS a gepben, akkor itt is elvesztessz, EMS ablak meretnyi memoriat (16k vagy 64k)Igy ami megmarad, abbol tud UMB-t gyartani az UMB drivered es az is lesz a szabad UMB. Pl. Ha nem tudod kikapcsolni a BIOS-ban a shadowingot, akkor betoltheted az UMBPCI-t, ami ezt kikapcsolja. Kerdes persze, hogy le akarsz-e mondani a shadowingrol.
Szerk: kimaradt a felsorolasbol, hogy ha be vna kapcsolva a BIOS shadowing, es van benn kartya, amin van BIOS (pl. SCSI, XT-IDE, halokartya, stb), akkor ezek is shadowolodnak es ezeknel is elveszted az igy kiesi 8-16-32-64-128k-t, eszkoztol fuggoen.
Szerk2: a modern BIOS-ok pl kepesek akkor is beshadowolni az alaplapi halokartya boot kodjat, ha nem hasznalod, illetve nem is feltetlen nullazzak mar a memoriat resetkor (idosporolas miatt), igy nem mindig talalja meg az EMM386 a szabad helyeket, ezert lesz keves modern gepen az UMB. Ezt kezzel megadva, vagy valami aggresszivebb drivert hasznalva, "meg lehet szerezni" ezt a teruletet.
[ Szerkesztve ]
-
-
Hogy érted ?, van UMB rendesen az EMM mellett is, ráadásul elég sok, az előzőben postolt spec settel, ráadásul itt pld még az optika is initelve van :
Betöltéskor az EMM megáll pár mp- re, majd továbbmegy, real/EMS/XMS specifikus is fut. Madness gépen hozzáadtam a modernizált hangot, lassítót ha kell, vagy LFB/WC gyorsítás, bemenüztem 5 féle gépre. EMM helyett itt JEMM, de így is tenger sok UMB van, csomó cucc feltöltve, még maradt 32k is(RyZenen) :
-
Bile Demon
őstag
Annó nekem volt:
CDD.BAT (sima CD.BAT nem jó érthető okból) a CD indításához. Ebennez volt:
DEVICE.COM CDMKE.SYS
MSCDEXEMS.BAT:
DEVICE.COM EMM386.EXE RAM HIGHSCANAz okosság az egészben a DEVICE.COM. Ezzel BAT-ból lehet indítni olyan "drivereket", amik a config.sys-ből indulnának alap esetben.
Amíg ezt nem ismertem, addig a CONFG.SYS-ben volt:
DEVICE?=EMM386.EXE (a szintaxisban nem vagyok már biztos)
Minden bootoláskor megkérdezte, hogy betöltse e.
Ha EMS-kellett a játéknak akkor Y-t nyomtam, ha nem akkor meg N-t.A sima C parancs az a CDGRAB.EXE volt átnevezve.
C E
C C
(Eject/close CD tray)[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
Czo
addikt
-
envagyok
veterán
Szerintetek mi a ráció slot1 lapban pentium pro-t használni?
Nem fordítva szokott lenni, hogy az s8 lapba tesznek p2 overdrive-ot.
Egy srác volt nálam, hogy neki nem indul a ppro az ő slot1 lapjában, nálam elindult.
Azt mondta, hogy valami szerverből lett kiszedve.
Milyen szerverben van slot1 átalakítóval Pentium Pro proci?
[link] -
arn
félisten
válasz DarthSun #110031 üzenetére
Koszi, ezzel a parameterezessel siman emsed van, umbbal - 6.22vel igy van csak 32k felso memoriam szabadon. A cdromdrvt es mscdexet utolagosan is el lehet inditani, ha nem kell allandoan, esetleg lehet menuzni.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Jah ezt a scant probaltam, meg manualisan cimezni a feltoltesnel, hogy melyik umbba pakolja, de egyik sem vitt sehova. Azt elfelejtettem irni, hogy msdos 6.22.
Az emm386 nehol picivel lassabb, meg nehany jatek, mint pl a comanche nem indul el, ha noemsel inditod, meg siman eldobja magat.
De igazabol az erdekelne, hogy emm386 ram es ram noems kozott miert van differencia, ez alapjan maga az ems is lecsip belole valamiert (a bios valtozatlan). A lap 95os, a szokasos inteles ami minimalbiosszal, de egy deka beallitast nem talaltam a felsomemoriara vonatkozoan. Megnezem majd a 486on is, a korabeli awardnal voltak ilyenek. Vga, gus, sbpro, es midivezerlo van benne.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #110027 üzenetére
Voltak próbálkozások, de ezt sose vizsgálták, csak az akkoriban divatos közép/felsőkategóriás hangkártyákat.
-
Hamis lapkeret, evvel futnak az EMS kedvelő/utáló címek is.
device=c:\config\limitmem.sys 32
rem new version EMS
DEVICE=C:\config\HIMEMX.EXE /NOABOVE16 /X /X2MAX32 /MAX=32768
DEVICE=C:\DOS\UMBPCI.SYS
DEVICE=C:\dos\EMM386.EXE RAM
DOS=HIGH,UMB,AUTO
rem end new version EMSSHELL=C:\dos\COMMAND.COM C:\ /p
DEVICEHIGH=C:\dos\SETVER.EXE
DEVICEHIGH=C:\dos\IFSHLP.SYS
SHELL=C:\COMMAND.COM C:\ /E:1024 /P
LASTDRIVE=Z
rem DEVICEhigh=C:\HXCD-ROM\LTNIDE.SYS /D:MSCD000
STACKS=9,256
SWITCHES=/F
FILES=20
BUFFERS=20
(a dos 7.1 a root DOS könyvtárba másolva, a Win98 mappából)A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
addikt
Igen, a BIOS. Az EMM keresi meg a lyukakat, de ha "nem lyukas", mert pl a BIOS nem nullazza ki, akkor az EMM nem fogja uresnek velni es nem fogja atmapolni. Arra a 384k-s teruletre be szokas ugye masolni a VGA es alaplapi BIOS-t shadowing miatt (ez pl 64k-64k)-t el is visz. Ha van valami egyeb BIOS a gepben (SCSI, halokartya, xt-ide?), akkor az is bemasolodhat. Kezzel meg lehet adni az EMM-nek, hogy szerinted hol vannak lyukak, igy ha a BIOS nem takarit, te meg kezzel megoldhatod ezt. Ha tul uj az alaplap, ott eleve ezt kell csinalni (en egy /emlekeim szerint/ nemetul beszeo umb.com -ot hasznaltam erre, amivel konnyen bele lehetett nezni a blokkok elejere, es "szemre" el lehetett donteni mi szabad es igy kezzel ossze lehetett szedni a blokkokat). Megadhatod egyebkent a HIGHSCAN opciot is az EMM-nek, ez bekapcsol nehany egyeb algoritmust az automata scanba. Lesz ahol ez talal extra helyet, lesz gep, ami lefagy tole es lesz olyan, ahol semmi valtozast nem okoz.
Szerk: en mindig a RAM ROM HIGHSCAN -t hasznaltam anno a gepemen.
Szerk2: A NOEMS -re nekem soha nem volt szuksegm. Marmint, zero olyan helyzet volt, ahol "zavart" az EMS emulacio. Ami szokott zavarni, az maga az EMM386 es az azzal aktivalodo VCPI/DPMI mod, igy akkor inditom a csak HIMEM-es konfigot.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Az umbnal a szabad ram mennyiseget mi befolyasolja? A bios? Intel zappa lapot hasznalok most dosra, annal semmit se lehet kb allitani, de feltunt, hogy az emm386 ram noems parameterrel kb 96kb, siman ram parameterrel csak 32kb szabad a felso memoriabol.
Probaltam a scan parameterrel meg ilyesmivel, de sehogy se lett tobb… tipp?
Legkozelebb majd masik lapot nezek, hatha az, de van erre vmi configolos okossag?
A masik amit nem ertek, hogy miert mindenutt ezt a ram noems parametert ajanljak? Igy osszeakad az ems miatt nehany jatekkal, de ugyanakkor az emst kero jatekok se futnak. En eddig ket alapveto konfigot hasznaltam, sima xmst, meg egy emst. Igy minden futott, viszont jo lenne vmi kenyelmi setup (smartdrv, cdrom, eger), ahol mindent fel tudok pakolni a felso memoriaba. Jelenleg boot utan toltok be mindent dinamikusan, ha kell.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Fred23 #110025 üzenetére
1-2 fps helyett van az 10-20% is, de természetesen ez függ attól, hogy az adott játék mennyire ugráltatja a hangkártyát.
-
félisten
-
arn
félisten
válasz Fred23 #110021 üzenetére
Tesztet nem talaltam, de regi tesztre emlekszem, hogy a live kevesbe terhelte a procit, mint a vortex2. Ez a tema kb 99ben ment, akkor a 450-550mhz volt a csucs.
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz Pikari #110024 üzenetére
Fura, ha nincs, mert úgy 2001-ig játékokban is számított valamennyire, mondjuk egy 1 GHz-es PIII vagy Athlon esetén 1-2 fps előnyt vagy hátrányt jelenthetett, milyen hangkarid volt, és akkor többet ért az az 1-2 fps, mint ma.
Én például a Deus Ex (2000) esetén biztosan trükköztem valamint a hangkari/k terén, csak már nem emlékszem, mit, de lehetett vele nyerni egy kis extrát (900 MHz-es Athlonom volt).
Ha esetleg volt valami ilyesmi cikk, az Unreal és az Unreal Tournament idejére saccolnám, mert akkor aztán meg pláne többet érhetett az ilyen -jó esetben- 733-as cerkákkal pakolt játékgépek korában. Mikor a Celeron 300A volt a belépő szint.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Fred23 #110021 üzenetére
Ilyesmi szerintem még a maga korában sem létezett. Az Opti 93x és a cmedia 8738 kártyákat kerüld.
Az SB0220 viszont nagyon baba.
[ Szerkesztve ]
-
-
Fred23
nagyúr
Még hangkari témában: nincs esetleg valakinek egy ütős linkje olyan tesztről, ahol 1999-2001-es hangkártyák CPU-igényét hasonlítják össze? Ha esetleg van, előre is köszönöm.
-
Hosssszu
őstag
válasz FoxiestFox #110018 üzenetére
Nagyon szívesen!
És jól is emlékeztem: [link] randomplay=on -
félisten
-
félisten
-
Hosssszu
őstag
válasz FoxiestFox #110015 üzenetére
Emlékeim szerint a Cubic Player tudott olyat és a GUS-t is támogatta.
-
nagyúr
válasz FoxiestFox #110007 üzenetére
Motion blur - mekkora egy gagyi effekt (folyik tőle a szemem kifelének), első dolgom volt kinyomni minden időben.
FSR/DLSS: hát, ezek sem fogtak meg még igazán.
Most már retro monitor ez is: Samsung Syncmaster 204B - a kedvenc bench monitorom 10+ éve, 1600*1200@60HZ, 4:3.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
félisten
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #110013 üzenetére
mintha a winamp le tudná őket játszani. de lehet, hogy rosszul emlékszem.
-
félisten
Tudtok olyan tracker / mod playerről, amiben van lehetőség egy folderből random trackeket lejátszani?
-
félisten
Nekem is érik egy ultraszéles amúgy itthonra, jelenleg csak az tart vissza, hogy nem lenne hová tenni, az asztalomon két CRT lakik, és még egy asztalnak nincs hely.
De már megvan a ház, jövőre lakható is lesz, és lesz benne tágas man cave.
-
Pikari
addikt
Igen. Ezért is örülök ennek a moncsinak. De lehet, hogy pár éven belül valami nagyobbra váltok majd. Bár a 24" is jó, de látom, hogy a nagyobbak árai is megszelidültek.
-
félisten
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #110005 üzenetére
Akkor félreértettük egymást. Én egy monitort használok. Retrót is tudnia kell.
-
félisten
Szerintem a modern játékosoknak az is mindegy lenne ha szarral lenne bekenve a monitor, szerintem a többség a sok játékban alapból bekapcsolt motion blurt és egyéb látványrontókat se kapcsolja ki Sőt még be is kapcsolják a további látványrontást mindenféle le-fel-oldalra skálázó algoritmusokkal amíg az eredmény már olyan mint egy festmény, de nem baj ha van 666 fps
-
arn
félisten
válasz FoxiestFox #109993 üzenetére
Nincs mar masba kapaszkodni a modern jatekosokat ez nem nagyon zavarja, pedig itt nem 10-30 fpsekrol van szo, mint anno.
-
félisten
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #109999 üzenetére
Ez jónak tűnik. De van rajta egyáltalán VGA csatlakozó, és tud 75hz-et? A retró videókártyák gyakran 72 vagy 75hz-en járatják a monitort drivertelepítés után, vagy dos alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #110001 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xbox Series X|S
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Projektor topic
- Asszociációs játék. :)
- Path of Exile 2
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest