Hirdetés

2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Videókártya csere...legyen AMD, Nvidia,...Intel?

  A kissé korosodó Tesla M40-es kártyámat amelyet játékra alkalmassá tettem úgy gondoltam még bukó nélkül el tudom adni, így is tettem. Nincs nagy igényem, Fullhd 60fps a cél nem ultra max grafikán.
  Elkezdtem keresgélni mi is legyen helyette mert végülis nekem az m40 ereje elég volt fullhd-ra kompromisszumokkal (Kb GTX1070Ti szintre lett moddolva). Így hát keresgélni kezdtem valami mást, valami különlegeset. Kezdetnek olcsóbban 100eft alattiakat.
  Vega64? háát bányaszökevényektől félek, volt vegám (sapphire vega 56) és szerettem is de ugyan ott lennék mint most igaz olcsóbban kijöttem volna vele.
  Olcsóbb egy MI25 ami egy 16gb-os vega64 de hűtőt kell rá építeni, építgettem eleget legyen most kész kártya
  Radeon Pro W5700 ebayről ami lényegében a sima 5700 és XT között van, hát ez is esélyes bányát megjárt példány lehet.
  Na jó benézek a milyen videókártyát vegyek topikba...6600/6700/3060...nem, ez túl egyszerű lenne.
  Mivel én nem vagyok egy átlagos user hanem szeretek barkácsolni ezért az épeszű embernek ajánlott kártyák kiesnek. :D Meg amúgy is hideg kiráz a gémer kifejezéstől és a csicsás kinézettől.
  Vissza a teslához, radeon pro-hoz stb...vaaaagy miért is ne?
  Intel Arc A770

  Folytatás...

  MasterDeeJay 3 hete 30

 • Elindult a Vintage Story PH fórumozók játékszervere

  Elindult a Prohardver olvasói részére Vintage Story szerverem amely várja a játékosokat 24/7.

  Aki nem ismerné a játékot annak nagyon röviden:

  https://www.vintagestory.at/
  Egy minecraft klónról van szó azaz nem is igazán klón csak a kinézete hasonló de nyilván modernebb grafikus motorral és elsősorban a kemény magot célozza meg nehézségével. Leginkább a minecraft terrafirmacraft modjához lehet hasonlítani hiszen részben annak ötleteit használja fel.
  Sok éve fejlesztik, már régóta teljesen jászható állapotú minimális mennyiségű bugokkal. Csak olyanoknak ajánlom akik szeretnek elmerülni a babrálásba, és nem riadnak vissza tetemes mennyiségű internetes leírás elolvasásától (már ingame is vannak leírások).

  IP: 178.48.20.9
  Pass: PH2022

  MasterDeeJay 2 hónapja 0

 • Resizable BAR bekapcsolása hivatalosan nem támogatott alaplapokon.

  Magának a resizable bar-nak nincsenek túl nagy követelményei harveres oldalról hiszen a pcie 3.0 szabvánnyal jött ami gyakorlatilag Intel Ivybride-től elérhető azaz akár 10 éves hardveren is bekapcsolható (pl X79-es alaplapokon). Szinte minden mai gép képes kezelni és csak szoftveres licitációról van szó hiszen a linux már évek óta támogatja mindenféle moddolás nélkül.
  Az is nyilván való hogy az alaplap gyártók nem fogják támogatni a régebbi hardvereiket, valamint amiből csak lehet pénzt fognak csinálni ezért az alsóbb kategóriában is el fogják hagyni ezt a támogatást.
  Videókártya oldalról nincs igazán jó információm minél is működik egyáltalán. Általánosságból talán arra gondolok hogy 4gb-nál nagyobb kártyák támogatják. (RX480, RX580-oknál megy) A gond az hogy hiába támogatja a lap és a gpu ha maga a driverben meg nem engedélyezhető. AMD esetén ez kevésbé gond hiszen van moddolt driver (link a cikk végén), Nvidia esetén még keresem a megoldást rá.

  Tehát bekapcsolható igaz bios módosítás szükséges hozzá, azaz egy DXE Uefi driver ([link]). A gond az persze hogy ez nem teljesen veszélytelen mert bele kell nyúlni magába a biosba, így a moddolást csak annak ajánlom aki képes visszaírni egy hiba esetén a jó biosát.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 2 hónapja 7

 • Nvidia Geforce PCX5300 bemutató

  Volt egyszer egy méltán hírhedt Geforce FX széria. Aki emlékszik rá az tudja hogy ebben az időszakban tért át nvidia egy újfajta számozásra, elhagyva az MX és Ti elnevezéseket. Ez kissé összezavarta azon felhasználókat akik hasonlóan gondolkodtak mint én azaz FX5200 az a Ti4200 utódja lehetne. Igen ám de a két kártya a számozás ellenére igen távol állt egymástól valamint maga az FX széria többi példánya sem sikerült túl jól a korábbi Ti szériához képest. Szóval több dolog is sújtotta az FX szériát. Így az FX5200 leginkább a korábbi MX széria alját jelentette. Dx7 módban gyakorlatilag az FX széria alsóháza annyira gyenge volt hogy elég sok példányát a korábbi MX széria lekörözte, az újdonságnak számító Dx9 támogatáson pedig gyengék voltak ezen kártyák így előfordulhatott olyan helyzet amikor egy jobbféle MX440 gyorsabb mint mint az FX5200 vagy akár egy butított FX5500-as.
  Na de hogy jön ide egy PCIE kártya amikor AGP csatolós volt az FX? Akkoriban kezdett elterjedni a PCIE csatoló és nvidia kényszerből kiadott Pcie verziós FX kártyákat (Geforce és Quadro szériában) is ami egy híd chip segítségével működött, később ez a híd vissza felé is használható volt azaz a Geforce6-7 amely már pcie-re készült az is elérhetővé vált AGP csatolóval.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 5 hónapja 12

 • RX6600 olcsóbban azaz kínai RX6600M

  Rendszeres nézője vagyok a Miyconst youtube csatornának. Legutóbbi videójában egy elég érdekes RX6600-ast mutatott be. Azaz az aliexpressről rendelhető RX6600M verziót.
  A lényeg hogy az asztali 6600-as chipek jóval drágábbak mint a mobil verziói. Szerintem az lehet hogy notebook gpu-kon jóval kevesebb az árrés.
  https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-6600m-laptop-gpus-sold-as-desktop-cards-are-much-cheaper-than-rx-6600  https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20220915023604&SearchText=rx6600m&spm=a2g0o.home.1000002.0

  Folytatás...

  MasterDeeJay 5 hónapja 2

 • PC Játékok amiket néha előszedek: 7,62 High Calibre (és modjai)

  Taktikai fegyverpornó kemény szivatással, bugokkal. Ez nem igazán játékbemutató csak egy rövid leírás hogy mi is ez a játék. Nem is mondanám azt hogy ajánlom átlag gémernek.
  Valahogy mindig is vonzottak az olyan játékok amelyekben el lehet pepecselni és el lehet veszni a részletekben ahol nem a játék van érted hanem te vagy a játékért. Megszivat minden mozzanatában vagy a nehézsége miatt vagy az miatt mert annyira bugos hogy karcolja a játszhatatlanság szintjét.
  Kezdjük az elején. Maga a játék nem mai darab (2007) Brigade E5 sorozat folytatása, hasonló az X-Com vagy a Jagged Alliance szériához de messze mélyebb azoknál.
  Röviden egy valós idejű de bármikor megállítható taktikai lövölde. Itt a megállításon azért is van hangsúly mert bizony több egységgel kell egyszerre bánni és másodpercek alatt vége is lehet a történetnek.
  Maga az alap játékkal már nem foglalkozom mert érthető módon nem fejlesztik viszont két fő irányt a közösség segítségével vett a fejlesztés. Egyik ilyen volt a Blue Sun mod, illetve a Hard Life mod amelyek mind igen tekintélyes extra tartalmat raknak a játékra. Most az utóbbiról lesz igazán szó amely még Steam-en is külön oldalt kapott sikeressége miatt. https://store.steampowered.com/app/306290/762_Hard_Life/
  Hozzáteszem a blue sun mod is steamen integrálásra került és az alapjáték beta menüjében aktiválható.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 10 hónapja 1

 • XGI Z11 PCIe 1x videókártya bemutató

  Nem lesz egy hosszú bejegyzés. :DDD

  XGI Z szériás GPU-kat gyakorta látni szerverekben mint konzol gpu-t amelynek csak nagyon alap szintű megjelenítés a célja.

  A konkrét kártyán Z11 típusú GPU található összesen 64mb rammal. Hűtése gyakorlatilag nincs, még csak egy bordát sem pakoltak rá, ez miatt gondolom sejthető hogy nem bővelkedik 3D képességekben. 2W TDP és pcie 1x slotban működik.

  Vram Hynix H5PS5162GFR-Y5C ami 64mb-os de csak 1db azaz 32bit szélesen. Órajelben a jelölése alapján (Y5) 3ns-es azaz DDR2-666-ról van szó. A C jelöli hogy kereskedelmi verzió azaz nem ipari.
  Gyártó Sunix, szerencsére van támogatási oldala is.
  http://www.sunix.com.tw/product/vga0411.html

  Támogatott felbontások:

  Bizony fullhd 32bit hiányzik a listából.
  Támogatott oprendszerek pedig:

  Folytatás...

  MasterDeeJay 11 hónapja 8

 • Egy különleges retró kártya tesztje HD5970 2GB PWOERED BY ATI

  Felfigyeltem az itt egyik topikban megosztott retró videókártyára. Láttam hogy nem egy átlagos HD5970-esről van szó eléggé specifikáción kívüli kivitelezésben tekintve hogy kértem előre GPU-Z képet az eladótól és azt is kaptam amit akartam. PWOERED BY ATI feliratból lehet kitaláljátok miről is szól a cikk.

  Tehát a kártyát jófogásponthu-n megtaláltam és azon nyomban lecsaptam rá egy aránylag jó áron.
  Külsőleg feltűnik hogy kissé gyengécske egyslotos a hűtése egy ilyen kategóriás kártyához képest.

  Nézzük a gyári specifikációkat:
  Hemlock GPU kettő mert bizony dupla GPU-s kártyáról van szó....vagy nem?
  2x1Gb GDDR5 ram, ezen a kártyán kissé alul lenne hűtve...
  na jó itt most álljunk meg mert valami nem stimmel....fordítsuk meg a kártyát. Bizony itt nem stimmel elég sok dolog.

  Ezen egy GPU van és a ramok is eléggé érdekesek. Egy 6 pin pcie tápcsati...

  Folytatás...

  MasterDeeJay 11 hónapja 27

 • AMD Firepro 9300x2 8Gb moddolása játékra (GTX1060-1080 szint)

  Duplázzunk rá a nano-ra a Firepro S9300x2-vel. Jelenleg ezen blog készítése folyamatban van, elég sok kérdés még megválaszolatlan és teszteletlen számomra is, így csak bátor kísérletező kedvűeknek ajánlom megvételét amely jelenleg 48eft (miyconst30 kuponnal február végéig!) egy szlovák webshopból. A kártya teljesen új, 1év garanciával . https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/
  FIGYELEM! A kártyát még nem ajánlom megvételre, nem tudom teljesen biztosan állítani hogy játékra 100% alkalmas lenne, tekintve hogy nincs hozzá kész moddolt bios!

  A kártyáról:
  Ezen kártya látszólag kimenet nélküli de ha levesszük róla a hátlapját akkor bizony ott egy darab DP port kimenet. Maga a GPU ugyan az a Fiji amely a Fury/X, Nano, Produo kártyákon található, 4gb 4096-bit széles HBM társaságában azaz itt kétszer ennyi mert kettő darab GPU-nk is van. Legközelebbi rokona a Radeon Pro Duo ami gyárilag vízhűtéses és kicsit más VRM-el rendelkezik.
  Ez a kártya gyakorlatilag kettő darab R9 Nano egy PCB-n.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 11 hónapja 179

 • Nvidia Tesla C2075 6Gb moddolása játékra (GTX580/Quadro 7000)

  Került hozzám még régebben egy Tesla C2075 ami egy fermi alapú kártya még 2011-ből. Specifikáció szerint GF110 azaz a nagy fermi második kiadása amelyet a nagyobb kártyákra raktak, többek között a GTX580-as csúcskártyára is.

  Ahogy látható a specifikációk szerint csak 448 egység aktív. Ezen kártya viszont szerencsére csak szoftveresen van megnyirbálva (erről később), még a memória vezérlője is teljes szélességű. [link]

  Telepítsük fel a kártya driverét ami a legutolsó ilyen kártyához készült tesla driver
  https://www.nvidia.co.uk/Download/driverResults.aspx/144178/en-uk
  Ha ez megvan akkor telepítés után át kell kapcsolni a kártyát WDDM módba.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 11 hónapja 5

 • AMD Instinct MI8 moddolása játékra (avagy R9 Nano-GTX1060+ szint)

  A vga hiány még mindig elég nagy ezért folytatom kutatásomat a legjobb ár értékű kártyák irányába. Most egy AMD Radeon Instinct MI8 lesz a bejegyzés tárgya ami szerverekbe tervezett, eredetileg önállóan aktív hűtés nélküli számításra szánt kártya de kis trükkel rá lehet bírni játékra is.
  GTX1060-1070 közötti szintet kapunk de csak 4gb vrammal ami azt jelenti hogy bár Fullhd-ra a gpu elég lenne a vram szűkössége miatt bizonyos beállításokat vissza kell vennünk (ugye AMD RX 6500XT??)
  A kártya pár százas tételig kapható szlovák webshopban https://www.wstore.sk/
  MiyconstPromo kuponnal.

  Jelenleg még a 2 GPU-s verziója (9300 X2) elérhető kicsivel drágábban 48eft ért vehető ugyan ezen kuponnal. De ezen kártyát még a fórum résztvevőivel tesztelem, még nem ajánlom megvételre!
  https://www.wstore.sk/amd-firepro-s9300-x2-2/

  Folytatás...

  MasterDeeJay 12 hónapja 1690

 • Nvidia Tesla M40 12/24gb moddolása játékhoz (TitanX(M) / GTX 1070 szint)

  Előző bejegyzésemben a K20 szériát modoltam de most ideje szintet lépni.

  A kártyáról:
  A kártya eredeti célja szerverparkokban esetleg nagyobb workstationokban fizikai számítások, gépi tanulás, és egyéb eredetileg nem 3d grafikus műveletek elvégzése. Ennek ellenére kis trükkel rá lehet venni arra hogy egy kimenet nélküli videókártyának használjuk.
  A kártyán GM200(GL) GPU található amely teljes értékű azaz gyakorlatilag ugyan ezt találjuk a TitanX és kissé nyesett formában a GTX980Ti-n is (azaz kicsivel optimalizált és fejlettebb formában). Az architektúra Maxwell ami a korábbi Keplerhez képest igen sokat javult fogyasztás terén és meglehetősen jól tuningolható. Érdemes hozzátenni hogy mint mindig az ilyen célra gyártott GPU-k jobb minőségűek tehát eleve kevesebb fogyasztás várható mint az asztali társaknál.
  Videoramból van 12gb és 24gb-os modell amelyek ugyan azon órajelek, nem látom értelmét a 24gb-os modellnek játékra hiszen a 12gb-osat sem igazán tudjuk kihasználni.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 1 éve 97

 • Nvidia Tesla K20 széria moddolása játékhoz (GTX780-Titan / GTX1050Ti+ szint)

  Előszó:
  A jelenlegi elég horror videókártya helyzet miatt kezdtem el keresni alternatívákat az új kártyák helyett. Való igaz hogy a régi ilyen moddolható kártyák szinte semmiben nem közelítik meg a mai új középkategóriát de el lehet velük kompromisszumokkal játszogatni. (értsd fullhd, nem ultra grafikán, kb GTX1050ti-1060 szint)
  Tehát ha valaki most éppen szeretne fullhd felbontáson játszani a nem AAA játékaival akkor lehetőségnek igazából a használt kártyák fele fordulhat. Eddigi tapasztalataim szerint az idősebb kártyák hajlamosabbak elpusztulni (leginkább gpu forrasztás gyengesége miatt), és ilyenkor ugye leleményesen használt piac mesterei rámelegítenek, javítanak stb amivel rövidebb hosszabb idővel de megnövelik az életét a kártyának. A gond az hogy nem lehet megmondani egy javított kártyáról hogy milyen minőségben történt rajta javítás.
  Azt gondolom nem kell senkinek sem bemutatni hogy egy simán melegített kártya mindenféle kezelés nélkül leginkább csak napokat vagy heteket él tovább és csak a szerencsésebb darabok mennek hónapokat.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 1 éve 31

 • x86-64 de nem Intel és nem AMD, mi az?

  VIA? Nem, azaz majdnem vagyis nem de igen vagy mi...

  Sikerült szert tennem egy kínai fejlesztésű Zhaoxin KaiXian KX5640-es Wudaokou kódnevű Cpu-val szerelt alaplapra 2017-2018-as fejlesztés. Ismerős ugye? Na gondolom sokaknak nem, mert Eu-ban nem is nagyon ismert platformról lesz szó. Azért platformról mert nem csak egy cpu-ról van szó hanem Soc-ról, és egy északi vagy déli hídról már aminek lehet nevezni.


  Szóval történt egyszer hogy kínaiak készülve a gazdasági háborúra USA-val gondoltak egyet vagy többet és elkezdték fejleszteni saját dolgaikat belső piacra hogy kellőképpen csökkentség a függőséget az USA és egyéb piacoktól. Lehetne itt sorolni a millió egy autó, telefon, alaplap stb márkát. De amúgy is rengeteg saját márkájuk van. Itt most csak egy saját fejlesztésű x86-64 kompatibilis rendszerről lesz szó. Azaz VIA-n keresztül szerzett x86 licensz alapján fejlesztett Soc-ról.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 1 éve 43

 • Voodoo3 2000 AGP modern gépben lehetséges?

  Bár szeretem a retró hardvereket és játékokat de kissé helyhiánnyal küzdök így bár van jópár retró gépem sajnálatos módon elég nehézkes kezelni azt hogy játszhassak rajtuk. Konkrétan a Glideról lesz most szó (ami a 3dfx kártyák Api-ja).
  Lehetne mondani hogy használjak valami glide emulátort de az messze nem ugyan az mint ha a rendes vas izzadja ki a képkockákat. Tehát a cél az volt hogy az egyik fő gépem amit használok alkalmas legyen glide játékok futtatására.
  Szóval elkezdtem kutatni a lehetőségeket, több problémába is beleütköztem hardveres és szofveres oldalról is.

  Kezdjük azzal hogy a saját Voodoo3-asom AGP csatolós a lassabb 2000-es verzió. Itt már meg is bukna a mutatvány, mert bizony nemigen találok modern gépet agp csatolóval, de nem is akarok itt leragadni szóval akkor google AGP adapter... Ebay-en találtam is, elég drága de még mindíg olcsóbb mint megvenni egy eleve PCI-os Voodoo3-ast.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 2 éve 19

 • Következő projekt: dual 2011v3 folyamatban.

  Tervezek egy ATX méretű kétprocesszoros gépet építeni.
  Asus Z10PA-D8 lap
  8x8gb ECC REG DDR4 2133 egyszerű Hynix ,kell a 8 csatorna miatt
  2x Xeon E5-2678v3 összesen 24 mag 48 szál, all core hack-el 3.3ghz-en.
  Hűtés Deepcool Gammax GTE ami egy Hyper TX3 klón, célnak megfelel. (ez fért csak el)

  Fele már megvan, azaz már csak a procik hiányoznak.
  Jelenleg a processzorok nem érkeztek meg, így egy tartalékossal használom a gépet ami egy 2620v3.
  Ez a proci majdnem a legkisebb modell. 6 mag 12 szál 3.2ghz max turbó de csak 85w. Nem egy nagy szám, ideiglenesen megfelel. Megjegyezném hogy játékokra ezt sem érzem gyengének.

  Poénból a kis 2620v3-al aida procival teszt :DDD
  4db rammal, a proci nem kezeli 2133-on ramot. Elég siralmas szegény de ne felejtsük el hogy ez egy 5-6eft-os processzor használt piacon!

  Folytatás...

  MasterDeeJay 3 éve 39

 • Jingsha X99-8D3 avagy kínai 2011v3 DDR3-al!

  Avagy mi az utolsó HEDT platform ami támogat DDR3 memóriákat.
  A történet úgy kezdődik hogy volt egy Lenovo D20-asom felbővítve egész szépre (dual X5675, 96gb ram), de kissé meguntam és szerettem volna szintet lépni viszont meg akartam tartani a 16Gb-os DDR3 ECC REG moduljaimat. (példának aprón van 6eft-ért 16gb-os modulok, vagy akinek ez sok annak 1-2eFt-ba vannak a 4gb-os modulok)
  Lehetőségként ott voltak továbbra is az olcsóbb brand szerverek és munkaállomások. De én inkább most építeni szeretttem volna, annak elenére hogy a brand gépeket nagyra tartom. Szóval akkor már legyen nagy az az előrelépés. Maiakból minden kilőve, azaz volt ha jól emlékszem DDR3 támogatás 8-as és 9-gen Intel szériához de eléggé buta alaplapokkal (és szerintem nem ecc reg-el). Így elkezdtem nézelődni a High End Desktopok felé, így rátaláltam a 2011-es socketre de nem éreztem úgy hogy az megfelelne nekem mivel mégiscsak 12 magról szeretnék válltani, és abban a platformban egy socketben azt meg drágán mérik. Na akkor lépek egyel feljebb, legyen 2011v3 abban van haswell-e/ep ami egész kellemes IPC-ben, ma is elfogadható teljesítményel. Elég csak egy tuningos 4770/4790K-ra gondolni bár azok szerintem túlárazottak.
  Igen ám de valamiért nem találtam DDR3-as lapot, pedig kellett volna lennie hiszen az asztali vonalon a kisebbik haswell DDR3-al jött ki. Szóval számomra érthetetlen miért csak DDR4-el adták el hiszen akkor kezdett csak terjedni.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 3 éve 23

 • Elektronikus zene történelem

  Még régen volt egy Ishkur's Guide to Electronic Music 2.5 nevü flash oldal ([link]) ahol az elektonikus zene történelmét egészen jópofán és jól szemléltetve konkrét példákkal mutatták be.
  Ennek elkészült a legfrisebb verziója, itt hagyom linkbe mert lehet sokakat érdekelne mi hogyan miből alakult ki.
  http://music.ishkur.com

  Használata szerintem magától értetődő azt nem írom le.
  egy kis részlet rázoomolva:

  Használjátok kedvetekre, jó szórakozást!

  Update:
  Itt van egy kissé nagyobb terjedemű lista közel minden műfajjal:
  http://everynoise.com/engenremap.html
  A kis jobbra nyilakra kattintva a műfajoknál hoz konkrét előadókat is.

  MasterDeeJay 3 éve 9

 • Egy év után vélemény: Astra G 1.8 automata benzines kombi (eladva)

  2018 januárban kaptam egy jó munkalehetőséget aminek nem tudtam ellent mondani, viszont a munkahely és lakóhelyem között volt 25km amit valahogy át kellett hidalni.
  Első körben tömegközlekedés ötlött a fejembe, de a kiszemelt munkahely sajnos a városjelző táblán túl állt ahova járat nem megy. Ez még önmagában nem lett volna gond de télen út mellett sétálgatni a sárban nem volt éppen kényelmes.

  Szóval kellett egy jármű munkába járni.
  Azt tudni kell rólam hogy nem szeretek vezetni és nem is élvezem a vezetést. (jééé létezik ilyen hímnemű emberi lény?)
  Régóta szerettem volna automata váltós autót, azzal legalább egy picivel kényelmesebb lenne a közlekedés. A pénzügyi keret persze kevés volt rá. Összesen szántam papírral mindennel együtt 500eFt-ot autóra.
  Megszállott google kereső használóként könnyen össze tudtam szedni mit kell kerülni és mi az ami megbízható.
  Így esett a választás az Opel Astra G-re amiből van választék. A fórumokon az egyik megbízhatóbb motornak tartott 1.8-as benzinest (Z18XE) kerestem, persze automata váltóval (még az 4seb. olajkavargatóssal). Szerencsémre találtam is egy kissé leharcolt példányt amin épp lejáróban volt a műszaki és az első lökhárító sérült volt. Klíma ami nem megy, elektromos ablak az legalább megy...ez a komfort felszereltség.. megfelel. Kombi, az jó mert sok szemetet viszek magammal mindenhova.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 4 éve 20

 • PC játékok, javításaik, folytatásaik amikre mai napig várok

  Ezt a bejegyzést igazából magamnak írtam hogy azért ne merüljön feledésbe egy két számomra szórakoztató és jól sikerült játék. Valamint az újak közül párat amik jó lenne ha végre elkészülnének.

  Simcity
  Nos a 4. után nem érzem méltó utódnak a folytatást. Az 5. rész gyengére sikeredett, olyan műanyag az egész és mintha minden be lenne korlátozva benne. Ez volt a legrosszabb játékvásárlásom ha jól emlékszem 12eFt-ot adtam ki érte amit mai napig bánok.

  System Shock
  Készül valami 3. rész de nem tudni mi lesz belőle. 2000 óta várom hogy legyen folytatása. És nem, a biosock az teljesen más játék!

  Street legal
  Na hát ilyen játék sincs sok, autótuning az utolsó csavarig. El tudnám képzelni felújítva.

  Minecraft normális motorral - ehhez nincs mit nagyon hozzáfűzni, a játék nagyon kinőtte magát és itt nem a grafikával van a baj hanem hogy eszement gépgénye van moddolva. Talán a java-val van a baj. De az nem normális ami most van. Ezen kívül rendben van.

  7Days to Die
  Ez már igazából játszható de sokmindent kell még javítani, örök alfa állapotban van. Gyakran előszedem, tetszik a játékmenet de nagy szinteken elfogy a játék.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 5 éve 13

 • Mikrotik router programozás: Ha nem frissül a mikortik féle dyndns.

  Előfordulnak olyan esetek amelyeknél nem frissül önállóan az IP/Cloud rész, ez miatt dinamikus ipcímmel rendelkező interneten nem az aktuális ip-t adja vissza domain címünk.
  Ezt a bejegyzést leginkább magamnak írtam jegyzetnek, szabadon felhasználható.
  Tipikus példa amikor a szolgáltatók modemjében nincs bridge mód és kénytelenek vagyunk duplán natolt hálózaton keresztülmenni. Ilyen konkrét példának a telenor mobilinternet routere, melynél lehet kérni a nem natolt hálót de a modem viszont (huawei pontos típust nem tudok) nem támogat bridge módot.
  Ekkor szegény mikrotik nem szeret frissülni.
  Megoldás egyszerű. Erőszakkal frissítsük le, és ezt rakjuk be ütemezett futtatásba.

  MasterDeeJay 5 éve 0

 • Mikrotik router programozás: Dual WAN failover + forwarding mindkét wan-on

  Ez egy egyszerű megoldás mikrotikra két internet autómata át és visszakapcsolással valamint külön wanonként tűzfalszabályokkal. Feltételezi a mikrotik eszközök alapvető programozását.
  Ezt a bejegyzést leginkább magamnak írtam jegyzetnek, szabadon felhasználható.

  Interfészek nevei WAN1 és WAN2 értelem szerűen ezek bejövő internet portok nevei
  LAN pedig a helyi bridge neve!

  Eddig fix ip-s internettel próbáltam le biztosan, ezért az address-t meg kell adni a wan1 és wan2 portoknak. Forgalmat mindkettő bonyolít majd, de kifele internetezni alapesetben csak a wan1-esen lehet majd.

  maszkolás a két internetfelől

  /ip firewall nat
  add chain=srcnat out-interface=WAN1 action=masquerade
  add chain=srcnat out-interface=WAN2 action=masquerade

  majd kézzel hozzáadjuk az internetszolgáltatók gatewayeit, ez esetben a nagyobb distance-vel rendelkező kapcsolat lesz a másodlagos.

  /ip route
  add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=egyikgateway distance=1
  add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=másikgateway distance=2

  példának ugyan úgy engedünk ki tűzfalon dolgokat mint egy wan esetén csak itt két irányba is megtehetjük külön külön

  Folytatás...

  MasterDeeJay 5 éve 0

 • Gép level up

  A nagy V8 dual rendszert sikerült leváltanom egy takarékosabb renszerre.

  Ez 4 maggal hozza a 8 magos rendszer teljesítményét.
  A váltás onnan indult hogy selejtbe kidobásra került egy szervergép, és mint lelkes hulladékfeldolgózó kihoztam belőle a legtöbbet.

  A gép egy FUJITSU PRIMERGY TX100 S3 szerver.
  Amikor hozzám került a HDD-k mindegyikén volt valami hiba, nem csoda hiszem 2011 óta 24/7 igencsak volt foglalkoztatva nagy DC, levelezés és fileszerverként egyszerre. Tápgyanúsnak látszott, de tesztek során kiderül hogy nincs baja a tápjának ami kissé alulméretezett egyedi csatlakozós Delta 250w-os két 15A-es 12v-os ággal. Ez a táp ugye édes kevés egy komolyabb videókártya meghajtásához ezért egy relé segítségével egy második táp csak a videókártya ellátásáért felel. Űbergány de működik.

  Az eredeti konfigot nem írom kell inkább azt ami belőle lett.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 18

 • Dual E5450-ről váltás hova?

  Kaptam egy Fusi Tx100 S3 szervert selejtből.
  Paramétereiben kellemes, de eddig zsákutcának találom.

  Proci egy Xeon E3 1220 ami kb egy i5 2400 + 2mb L2. Eddig ez okés is, egyszálon erősebb mint a dual rendszerem.
  Benne 4x4Gb ECC DDR3 1333, ez is elég
  HDD-k mind kuka bad sectoros, volt benne 4db 500gb-os vegyesen green, RE4...

  A problémák:

  A táp csak 250w-os ami elég a géphez de videókártyát nem bír el. A fő gond az hogy ez teljesen egyedi csatlakozós, hiába vennék bele nagyobbat. Még a fizikai hely sem stimmel.

  A videókártya nem fér el, csak ha lebontok egy venit bár ez nem vészes.

  Ha áram alá helyezem akkor elindul magától de csak pörög pörög maxon viszont se kép se hang. Ha ekkor lekapcsolom majd vissza akkor megy rendesen.

  Tápot hogyan oldjam meg? Rakjak bele még egyet csak a videókarinak? (R9 380-asnak kell 2x6pin-es)
  Prociból érdemes bele nagyobbat rakni?
  Max 40eFt amit ráköltenék de csak akkor ha legalább i7 2600 szintet hozná azzal elvileg el lehet lenni.
  Próbáltam benne i7 3770-est de csak pittyeg, pedig 1155-ös az is.
  Húzni valahogy windows alatt lehet valahogy?

  MasterDeeJay 6 éve 22

 • WD 1TB-os merevlemezek tesztje

  Kéket, zöldet, pirosat? Melyik mire jók és milyen gyorsak a a jelenleg kapható 1TB méretű WD merevlemezek?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 7 éve 235

 • Játék rossz vincsikkel avagy 8Tb RAID0

  Poénból gondoltam egyet és kiválasztottam a legnagyobb kukázott vincsijeimet abból a célból hogy megalkossam a leghaszontalanabb és teljességgel leglogikátlanabb felhasználását ezeknek a vincsiknek. (a legjobb talán ajtótámasztónak lenne!)
  Szóval van kettő 2Tb-os (WD20EARX) és még kettő 2.5TB-os (WD25EZRS) HDD-m amiken mind van hibás szektor. Ezek ugye alapból nem használhatóak biztonságos adattárolásra mert akár mikor kinyuvadhatnak, lehet hogy bírják több évig de lehet hogy pár óra aktív használat után használhatatlanná válnak és sajnos az utóbbi a valószínűbb. Eladni nem lehet őket, ki tárolna ezeken valamit is.

  Egy egyszerű raid vezérlőre (Dawicontroll DC-4300 PCIX Sata2) rákötöttem őket, naná hogy raid0 tömböt csináltam mindent feláldozva a sebesség oltárán, hiszen most nincs értelme megbízhatóságról beszélni.
  A RAID0 módról wikipédiából egy részlet:
  A RAID 0 az egyes lemezek egyszerű összefűzését jelenti, viszont semmilyen redundanciát nem ad, így nem biztosít hibatűrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész tömb hibáját okozza. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek, ideális esetben a sebesség az egyes lemezek sebességének összege lesz.
  Na akkor lássuk az eredményt 4db összefűzése esetén:

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 25

 • Dual Xeon 771 Használom amire kell 10. rész

  Alapból 8 magnak nincs sok értelme napi átlagos használatra, és játékok sem igazán használják ki (csak igen kevés).

  De most jön az amire igazán kellett ez nekem, azaz még csak a kezdeteknél tartok mert nincs kész a nagy tesztkörnyezet ami nekem kellene. (többféle SQL verizó, többféle Winsrv...)
  Szóval programokat, adatbázisokat tesztelni éles céges szerveren nem ajánlott. Sokkal biztonságosabb ha egy-egy dolgot én saját magam egy virtuális tesztkörnyezetben próbálhatok ki.
  Egy virtuális gépet úgy hogy mellette a gépet is használom azért el bír egy átlagos mai gép is, de gyakran előfordul hogy amíg fut valami addig játszani is szeretnék, itt jön az hogy kell a több mag és a sok ram persze mindezt külön vincsiken.
  A következő beszerzés egy kukázott pcix raid kártya lesz valami elfogadható sebességű SAS vincsikkel raid0-ban. Természetesen olcsó/ingyen kategóriából. A mostani WD Green használhatatlan ilyen célra, azaz SSD meg kell játékra. :DDD
  Ramdiskre is gondoltam még akár az is opció, beleférhet egy kisebb szerver de csak kevés adattal.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 1

 • Dual Xeon 771 Összeáll a gép, lassan 9. rész

  Látom a fényt, már szinte teljesen készen van.
  A korábbi videókártya gond csak az a GTX 750Ti-t érintette.
  Most éppen egy GTX950-es megy a gépben hibátlanul, szóval egyedi inkompatibilitás probléma jelentkezett.


  Ramokból 4db 8Gb-os modulokra váltottam.
  Ezek kissé szokatlanul nagy méretű chippekből állnak, de talán érthető hiszen el ne felejtsük hogy ez még DDR2!
  Nekem elég 32Gb ram összesen, néha kell tesztkörnyezet winserver virtualizáláshoz de azon kívül nincs kihasználva.  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 6

 • Dual Xeon 771 Még mindíg videókártya gond 7. rész

  Korábban igen sok problémám volt azzal hogy működésre tudjam bírni a GTX 750Ti kártyámat ezekben a 771-es lapokban. Sok sok kártyát teszteltem mire egy érdekes következtetésre jutottam.

  Az alaplap gyártó szerint a lap PCIe 2.0-át támogat, az Intel szerint 1.1a-t. Szerintem meg rohadt nagy a keveredés.

  Az alábbi kártyákat próbáltam mindet hibátlanul:
  Ati X300
  Geforce 7600Gt
  Quadro FX 550 - támogatási listán szerepel, driver is van rá win10-re
  Ati HD2400XT - kicsivel újabb mint a fenti kártyák
  Ati 4850 - ezzel ki is derült hogy nem a TDP limittel van baj!
  GTX 550 Ti - TDP limit szintén nem játszik és Pcie 2.0 kártyák is mennek! BR

  Na ezek közül azt a következtetést szűrtem le hogy a GTX 750 Ti az pcie 3.0 és nem működik a lapban, maga a gyártó is ezt írta nekem supporton keresztül. Őket nem hiszem hogy érdekelné egy ilyen öreg alaplap támogatása, így röviden lerendezték, habár válaszoltak valamit.
  De most jön a csavar, beraktam egy 7770 Ghz editiont ami biztosan 3.0 pcie támogatású csakúgy mint a 750Ti.

  Minden hiba nélkül megy, sőt az integráltat sem kellett letiltani.
  Na de akkor hol a hiba? És miért nem megy a 750-es?

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 9

 • Dual Xeon 771 Restart 6. rész

  Szóval a bios update közben kinyírt HP lapot és tápjait elsüllyesztettem jó mélyre és tiszta lappal kezdtem az egészet. Na ekkor jött az ötlet hogy vannak ám igényes alaplapgyártók akik pont az én nem átlagos igényeimet kiszolgálják.
  A Tyan márkát itthon kevesen ismerik (MITAC-al olvadt össze, így már ismerhetőbb), pedig igényes (és jó drága) alaplapokat gyárt. Még réges-régen én is szerettem volna Tyan lapot de nem engedhettem meg magamnak. (bár vannak elvétve olcsóbb lapjaik is)
  Szóval elhatároztam hogy kihozom a maximumot, a legfullosabb dual 771 lapot veszem meg ami tényleg mindent tud és nincs kompromisszum semmiben! (nem FBdimmel!)
  Így találtam rá a Tempest i5100X típusra amiről azt kell tudni hogy a legjobban felszerelt nem FBDimm ramos alaplap.
  Keresgélés után ebay-en vettem is egyet elég horror áron, de hát a hobbiért mindent! Pontosan 29eFt-ba került a lap szállítással együtt amiből azért egy mai modern átlagos lap is kijönne. De a büdzsébe még beférek. (kb ~75eFt nál tartok mindennel együtt. Ennyiből használtan kijönne videókártya/hdd nélkül i5 gép 32gb rammal? Lehet, de az egy lelketlen unalmas átlag konfig lenne és nem egy szerethető V8 ;] )

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 6

 • s604 Xeon szerver

  A korábbi s771-es Xeonosdimat nem adtam fel, csak kicsit pihentettem. De még kell idő, addig tartottam egy kis kitérőt.
  Beszereztem egy régebbi de igen igényes és minőségi szervert. Nem sokáig van nálam, tesztelni nincs időm.

  A gépház jól összerakott, masszív és könnyen szerelhető de mégsem túl nehéz.

  A lap egy Intel Server Board SE7520BD2. Ezen a lapon minden van ami csak kell, meglepően jól felszerelt. SATA, DDR2, PCIe, raid támogatás, dual Gigabit háló és egy rakás monitorozási lehetőség. Ja és persze 8 ramhely amelybe csak 400-as ramok mennek, igen 400-asok :DDD ami ddr2-ben nem volt egy sebességbajnok. Talán csak a fogyasztás az előnye az ilyen órajelű ddr2-esnek, mert bizony teszteken semmivel nem volt gyorsabb mint a DDR1 400-as. A gépben 4x1Gb-os Kingston modul volt, elméletileg tovább bővíthető. Integrált VGA szerepét egy Ati Rage XL tölti ki saját dedikált rammal.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.