2022. január 23., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Nvidia Tesla K20 széria moddolása játékhoz (GTX780-Titan szint) v0.9b

  Előszó:
  A jelenlegi elég horror videókártya helyzet miatt kezdtem el keresni alternatívákat az új kártyák helyett. Való igaz hogy a régi ilyen moddolható kártyák szinte semmiben nem közelítik meg a mai új középkategóriát de el lehet velük kompromisszumokkal játszogatni. (értsd fullhd, nem ultra grafikán, kb GTX1050ti-1060 szint)
  Tehát ha valaki most éppen szeretne fullhd felbontáson játszani a nem AAA játékaival akkor lehetőségnek igazából a használt kártyák fele fordulhat. Eddigi tapasztalataim szerint az idősebb kártyák hajlamosabbak elpusztulni (leginkább gpu forrasztás gyengesége miatt), és ilyenkor ugye leleményesen használt piac mesterei rámelegítenek, javítanak stb amivel rövidebb hosszabb idővel de megnövelik az életét a kártyának. A gond az hogy nem lehet megmondani egy javított kártyáról hogy milyen minőségben történt rajta javítás.
  Azt gondolom nem kell senkinek sem bemutatni hogy egy simán melegített kártya mindenféle kezelés nélkül leginkább csak napokat vagy heteket él tovább és csak a szerencsésebb darabok mennek hónapokat.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 2 hete 25

 • x86-64 de nem Intel és nem AMD, mi az?

  VIA? Nem, azaz majdnem vagyis nem de igen vagy mi...

  Sikerült szert tennem egy kínai fejlesztésű Zhaoxin KaiXian KX5640-es Wudaokou kódnevű Cpu-val szerelt alaplapra 2017-2018-as fejlesztés. Ismerős ugye? Na gondolom sokaknak nem, mert Eu-ban nem is nagyon ismert platformról lesz szó. Azért platformról mert nem csak egy cpu-ról van szó hanem Soc-ról, és egy északi vagy déli hídról már aminek lehet nevezni.


  Szóval történt egyszer hogy kínaiak készülve a gazdasági háborúra USA-val gondoltak egyet vagy többet és elkezdték fejleszteni saját dolgaikat belső piacra hogy kellőképpen csökkentség a függőséget az USA és egyéb piacoktól. Lehetne itt sorolni a millió egy autó, telefon, alaplap stb márkát. De amúgy is rengeteg saját márkájuk van. Itt most csak egy saját fejlesztésű x86-64 kompatibilis rendszerről lesz szó. Azaz VIA-n keresztül szerzett x86 licensz alapján fejlesztett Soc-ról.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 5 hónapja 41

 • Voodoo3 2000 AGP modern gépben lehetséges?

  Bár szeretem a retró hardvereket és játékokat de kissé helyhiánnyal küzdök így bár van jópár retró gépem sajnálatos módon elég nehézkes kezelni azt hogy játszhassak rajtuk. Konkrétan a Glideról lesz most szó (ami a 3dfx kártyák Api-ja).
  Lehetne mondani hogy használjak valami glide emulátort de az messze nem ugyan az mint ha a rendes vas izzadja ki a képkockákat. Tehát a cél az volt hogy az egyik fő gépem amit használok alkalmas legyen glide játékok futtatására.
  Szóval elkezdtem kutatni a lehetőségeket, több problémába is beleütköztem hardveres és szofveres oldalról is.

  Kezdjük azzal hogy a saját Voodoo3-asom AGP csatolós a lassabb 2000-es verzió. Itt már meg is bukna a mutatvány, mert bizony nemigen találok modern gépet agp csatolóval, de nem is akarok itt leragadni szóval akkor google AGP adapter... Ebay-en találtam is, elég drága de még mindíg olcsóbb mint megvenni egy eleve PCI-os Voodoo3-ast.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 10 hónapja 19

 • Következő projekt: dual 2011v3 folyamatban.

  Tervezek egy ATX méretű kétprocesszoros gépet építeni.
  Asus Z10PA-D8 lap
  8x8gb ECC REG DDR4 2133 egyszerű Hynix ,kell a 8 csatorna miatt
  2x Xeon E5-2678v3 összesen 24 mag 48 szál, all core hack-el 3.3ghz-en.
  Hűtés Deepcool Gammax GTE ami egy Hyper TX3 klón, célnak megfelel. (ez fért csak el)

  Fele már megvan, azaz már csak a procik hiányoznak.
  Jelenleg a processzorok nem érkeztek meg, így egy tartalékossal használom a gépet ami egy 2620v3.
  Ez a proci majdnem a legkisebb modell. 6 mag 12 szál 3.2ghz max turbó de csak 85w. Nem egy nagy szám, ideiglenesen megfelel. Megjegyezném hogy játékokra ezt sem érzem gyengének.

  Poénból a kis 2620v3-al aida procival teszt :DDD
  4db rammal, a proci nem kezeli 2133-on ramot. Elég siralmas szegény de ne felejtsük el hogy ez egy 5-6eft-os processzor használt piacon!

  Folytatás...

  MasterDeeJay 2 éve 39

 • Jingsha X99-8D3 avagy kínai 2011v3 DDR3-al!

  Avagy mi az utolsó HEDT platform ami támogat DDR3 memóriákat.
  A történet úgy kezdődik hogy volt egy Lenovo D20-asom felbővítve egész szépre (dual X5675, 96gb ram), de kissé meguntam és szerettem volna szintet lépni viszont meg akartam tartani a 16Gb-os DDR3 ECC REG moduljaimat. (példának aprón van 6eft-ért 16gb-os modulok, vagy akinek ez sok annak 1-2eFt-ba vannak a 4gb-os modulok)
  Lehetőségként ott voltak továbbra is az olcsóbb brand szerverek és munkaállomások. De én inkább most építeni szeretttem volna, annak elenére hogy a brand gépeket nagyra tartom. Szóval akkor már legyen nagy az az előrelépés. Maiakból minden kilőve, azaz volt ha jól emlékszem DDR3 támogatás 8-as és 9-gen Intel szériához de eléggé buta alaplapokkal (és szerintem nem ecc reg-el). Így elkezdtem nézelődni a High End Desktopok felé, így rátaláltam a 2011-es socketre de nem éreztem úgy hogy az megfelelne nekem mivel mégiscsak 12 magról szeretnék válltani, és abban a platformban egy socketben azt meg drágán mérik. Na akkor lépek egyel feljebb, legyen 2011v3 abban van haswell-e/ep ami egész kellemes IPC-ben, ma is elfogadható teljesítményel. Elég csak egy tuningos 4770/4790K-ra gondolni bár azok szerintem túlárazottak.
  Igen ám de valamiért nem találtam DDR3-as lapot, pedig kellett volna lennie hiszen az asztali vonalon a kisebbik haswell DDR3-al jött ki. Szóval számomra érthetetlen miért csak DDR4-el adták el hiszen akkor kezdett csak terjedni.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 2 éve 23

 • Elektronikus zene történelem

  Még régen volt egy Ishkur's Guide to Electronic Music 2.5 nevü flash oldal ([link]) ahol az elektonikus zene történelmét egészen jópofán és jól szemléltetve konkrét példákkal mutatták be.
  Ennek elkészült a legfrisebb verziója, itt hagyom linkbe mert lehet sokakat érdekelne mi hogyan miből alakult ki.
  http://music.ishkur.com

  Használata szerintem magától értetődő azt nem írom le.
  egy kis részlet rázoomolva:

  Használjátok kedvetekre, jó szórakozást!

  Update:
  Itt van egy kissé nagyobb terjedemű lista közel minden műfajjal:
  http://everynoise.com/engenremap.html
  A kis jobbra nyilakra kattintva a műfajoknál hoz konkrét előadókat is.

  MasterDeeJay 2 éve 8

 • Egy év után vélemény: Astra G 1.8 automata benzines kombi (eladva)

  2018 januárban kaptam egy jó munkalehetőséget aminek nem tudtam ellent mondani, viszont a munkahely és lakóhelyem között volt 25km amit valahogy át kellett hidalni.
  Első körben tömegközlekedés ötlött a fejembe, de a kiszemelt munkahely sajnos a városjelző táblán túl állt ahova járat nem megy. Ez még önmagában nem lett volna gond de télen út mellett sétálgatni a sárban nem volt éppen kényelmes.

  Szóval kellett egy jármű munkába járni.
  Azt tudni kell rólam hogy nem szeretek vezetni és nem is élvezem a vezetést. (jééé létezik ilyen hímnemű emberi lény?)
  Régóta szerettem volna automata váltós autót, azzal legalább egy picivel kényelmesebb lenne a közlekedés. A pénzügyi keret persze kevés volt rá. Összesen szántam papírral mindennel együtt 500eFt-ot autóra.
  Megszállott google kereső használóként könnyen össze tudtam szedni mit kell kerülni és mi az ami megbízható.
  Így esett a választás az Opel Astra G-re amiből van választék. A fórumokon az egyik megbízhatóbb motornak tartott 1.8-as benzinest (Z18XE) kerestem, persze automata váltóval (még az 4seb. olajkavargatóssal). Szerencsémre találtam is egy kissé leharcolt példányt amin épp lejáróban volt a műszaki és az első lökhárító sérült volt. Klíma ami nem megy, elektromos ablak az legalább megy...ez a komfort felszereltség.. megfelel. Kombi, az jó mert sok szemetet viszek magammal mindenhova.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 3 éve 20

 • PC játékok, javításaik, folytatásaik amikre mai napig várok

  Ezt a bejegyzést igazából magamnak írtam hogy azért ne merüljön feledésbe egy két számomra szórakoztató és jól sikerült játék. Valamint az újak közül párat amik jó lenne ha végre elkészülnének.

  Simcity
  Nos a 4. után nem érzem méltó utódnak a folytatást. Az 5. rész gyengére sikeredett, olyan műanyag az egész és mintha minden be lenne korlátozva benne. Ez volt a legrosszabb játékvásárlásom ha jól emlékszem 12eFt-ot adtam ki érte amit mai napig bánok.

  System Shock
  Készül valami 3. rész de nem tudni mi lesz belőle. 2000 óta várom hogy legyen folytatása. És nem, a biosock az teljesen más játék!

  Street legal
  Na hát ilyen játék sincs sok, autótuning az utolsó csavarig. El tudnám képzelni felújítva.

  Minecraft normális motorral - ehhez nincs mit nagyon hozzáfűzni, a játék nagyon kinőtte magát és itt nem a grafikával van a baj hanem hogy eszement gépgénye van moddolva. Talán a java-val van a baj. De az nem normális ami most van. Ezen kívül rendben van.

  7Days to Die
  Ez már igazából játszható de sokmindent kell még javítani, örök alfa állapotban van. Gyakran előszedem, tetszik a játékmenet de nagy szinteken elfogy a játék.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 4 éve 13

 • Mikrotik router programozás: Ha nem frissül a mikortik féle dyndns.

  Előfordulnak olyan esetek amelyeknél nem frissül önállóan az IP/Cloud rész, ez miatt dinamikus ipcímmel rendelkező interneten nem az aktuális ip-t adja vissza domain címünk.
  Ezt a bejegyzést leginkább magamnak írtam jegyzetnek, szabadon felhasználható.
  Tipikus példa amikor a szolgáltatók modemjében nincs bridge mód és kénytelenek vagyunk duplán natolt hálózaton keresztülmenni. Ilyen konkrét példának a telenor mobilinternet routere, melynél lehet kérni a nem natolt hálót de a modem viszont (huawei pontos típust nem tudok) nem támogat bridge módot.
  Ekkor szegény mikrotik nem szeret frissülni.
  Megoldás egyszerű. Erőszakkal frissítsük le, és ezt rakjuk be ütemezett futtatásba.

  MasterDeeJay 4 éve 0

 • Mikrotik router programozás: Dual WAN failover + forwarding mindkét wan-on

  Ez egy egyszerű megoldás mikrotikra két internet autómata át és visszakapcsolással valamint külön wanonként tűzfalszabályokkal. Feltételezi a mikrotik eszközök alapvető programozását.
  Ezt a bejegyzést leginkább magamnak írtam jegyzetnek, szabadon felhasználható.

  Interfészek nevei WAN1 és WAN2 értelem szerűen ezek bejövő internet portok nevei
  LAN pedig a helyi bridge neve!

  Eddig fix ip-s internettel próbáltam le biztosan, ezért az address-t meg kell adni a wan1 és wan2 portoknak. Forgalmat mindkettő bonyolít majd, de kifele internetezni alapesetben csak a wan1-esen lehet majd.

  maszkolás a két internetfelől

  /ip firewall nat
  add chain=srcnat out-interface=WAN1 action=masquerade
  add chain=srcnat out-interface=WAN2 action=masquerade

  majd kézzel hozzáadjuk az internetszolgáltatók gatewayeit, ez esetben a nagyobb distance-vel rendelkező kapcsolat lesz a másodlagos.

  /ip route
  add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=egyikgateway distance=1
  add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=másikgateway distance=2

  példának ugyan úgy engedünk ki tűzfalon dolgokat mint egy wan esetén csak itt két irányba is megtehetjük külön külön

  Folytatás...

  MasterDeeJay 4 éve 0

 • Gép level up

  A nagy V8 dual rendszert sikerült leváltanom egy takarékosabb renszerre.

  Ez 4 maggal hozza a 8 magos rendszer teljesítményét.
  A váltás onnan indult hogy selejtbe kidobásra került egy szervergép, és mint lelkes hulladékfeldolgózó kihoztam belőle a legtöbbet.

  A gép egy FUJITSU PRIMERGY TX100 S3 szerver.
  Amikor hozzám került a HDD-k mindegyikén volt valami hiba, nem csoda hiszem 2011 óta 24/7 igencsak volt foglalkoztatva nagy DC, levelezés és fileszerverként egyszerre. Tápgyanúsnak látszott, de tesztek során kiderül hogy nincs baja a tápjának ami kissé alulméretezett egyedi csatlakozós Delta 250w-os két 15A-es 12v-os ággal. Ez a táp ugye édes kevés egy komolyabb videókártya meghajtásához ezért egy relé segítségével egy második táp csak a videókártya ellátásáért felel. Űbergány de működik.

  Az eredeti konfigot nem írom kell inkább azt ami belőle lett.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 5 éve 18

 • Dual E5450-ről váltás hova?

  Kaptam egy Fusi Tx100 S3 szervert selejtből.
  Paramétereiben kellemes, de eddig zsákutcának találom.

  Proci egy Xeon E3 1220 ami kb egy i5 2400 + 2mb L2. Eddig ez okés is, egyszálon erősebb mint a dual rendszerem.
  Benne 4x4Gb ECC DDR3 1333, ez is elég
  HDD-k mind kuka bad sectoros, volt benne 4db 500gb-os vegyesen green, RE4...

  A problémák:

  A táp csak 250w-os ami elég a géphez de videókártyát nem bír el. A fő gond az hogy ez teljesen egyedi csatlakozós, hiába vennék bele nagyobbat. Még a fizikai hely sem stimmel.

  A videókártya nem fér el, csak ha lebontok egy venit bár ez nem vészes.

  Ha áram alá helyezem akkor elindul magától de csak pörög pörög maxon viszont se kép se hang. Ha ekkor lekapcsolom majd vissza akkor megy rendesen.

  Tápot hogyan oldjam meg? Rakjak bele még egyet csak a videókarinak? (R9 380-asnak kell 2x6pin-es)
  Prociból érdemes bele nagyobbat rakni?
  Max 40eFt amit ráköltenék de csak akkor ha legalább i7 2600 szintet hozná azzal elvileg el lehet lenni.
  Próbáltam benne i7 3770-est de csak pittyeg, pedig 1155-ös az is.
  Húzni valahogy windows alatt lehet valahogy?

  MasterDeeJay 5 éve 22

 • WD 1TB-os merevlemezek tesztje

  Kéket, zöldet, pirosat? Melyik mire jók és milyen gyorsak a a jelenleg kapható 1TB méretű WD merevlemezek?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 6 éve 235

 • Játék rossz vincsikkel avagy 8Tb RAID0

  Poénból gondoltam egyet és kiválasztottam a legnagyobb kukázott vincsijeimet abból a célból hogy megalkossam a leghaszontalanabb és teljességgel leglogikátlanabb felhasználását ezeknek a vincsiknek. (a legjobb talán ajtótámasztónak lenne!)
  Szóval van kettő 2Tb-os (WD20EARX) és még kettő 2.5TB-os (WD25EZRS) HDD-m amiken mind van hibás szektor. Ezek ugye alapból nem használhatóak biztonságos adattárolásra mert akár mikor kinyuvadhatnak, lehet hogy bírják több évig de lehet hogy pár óra aktív használat után használhatatlanná válnak és sajnos az utóbbi a valószínűbb. Eladni nem lehet őket, ki tárolna ezeken valamit is.

  Egy egyszerű raid vezérlőre (Dawicontroll DC-4300 PCIX Sata2) rákötöttem őket, naná hogy raid0 tömböt csináltam mindent feláldozva a sebesség oltárán, hiszen most nincs értelme megbízhatóságról beszélni.
  A RAID0 módról wikipédiából egy részlet:
  A RAID 0 az egyes lemezek egyszerű összefűzését jelenti, viszont semmilyen redundanciát nem ad, így nem biztosít hibatűrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész tömb hibáját okozza. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek, ideális esetben a sebesség az egyes lemezek sebességének összege lesz.
  Na akkor lássuk az eredményt 4db összefűzése esetén:

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 25

 • Dual Xeon 771 Használom amire kell 10. rész

  Alapból 8 magnak nincs sok értelme napi átlagos használatra, és játékok sem igazán használják ki (csak igen kevés).

  De most jön az amire igazán kellett ez nekem, azaz még csak a kezdeteknél tartok mert nincs kész a nagy tesztkörnyezet ami nekem kellene. (többféle SQL verizó, többféle Winsrv...)
  Szóval programokat, adatbázisokat tesztelni éles céges szerveren nem ajánlott. Sokkal biztonságosabb ha egy-egy dolgot én saját magam egy virtuális tesztkörnyezetben próbálhatok ki.
  Egy virtuális gépet úgy hogy mellette a gépet is használom azért el bír egy átlagos mai gép is, de gyakran előfordul hogy amíg fut valami addig játszani is szeretnék, itt jön az hogy kell a több mag és a sok ram persze mindezt külön vincsiken.
  A következő beszerzés egy kukázott pcix raid kártya lesz valami elfogadható sebességű SAS vincsikkel raid0-ban. Természetesen olcsó/ingyen kategóriából. A mostani WD Green használhatatlan ilyen célra, azaz SSD meg kell játékra. :DDD
  Ramdiskre is gondoltam még akár az is opció, beleférhet egy kisebb szerver de csak kevés adattal.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 1

 • Dual Xeon 771 Összeáll a gép, lassan 9. rész

  Látom a fényt, már szinte teljesen készen van.
  A korábbi videókártya gond csak az a GTX 750Ti-t érintette.
  Most éppen egy GTX950-es megy a gépben hibátlanul, szóval egyedi inkompatibilitás probléma jelentkezett.


  Ramokból 4db 8Gb-os modulokra váltottam.
  Ezek kissé szokatlanul nagy méretű chippekből állnak, de talán érthető hiszen el ne felejtsük hogy ez még DDR2!
  Nekem elég 32Gb ram összesen, néha kell tesztkörnyezet winserver virtualizáláshoz de azon kívül nincs kihasználva.  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 5

 • Dual Xeon 771 Még mindíg videókártya gond 7. rész

  Korábban igen sok problémám volt azzal hogy működésre tudjam bírni a GTX 750Ti kártyámat ezekben a 771-es lapokban. Sok sok kártyát teszteltem mire egy érdekes következtetésre jutottam.

  Az alaplap gyártó szerint a lap PCIe 2.0-át támogat, az Intel szerint 1.1a-t. Szerintem meg rohadt nagy a keveredés.

  Az alábbi kártyákat próbáltam mindet hibátlanul:
  Ati X300
  Geforce 7600Gt
  Quadro FX 550 - támogatási listán szerepel, driver is van rá win10-re
  Ati HD2400XT - kicsivel újabb mint a fenti kártyák
  Ati 4850 - ezzel ki is derült hogy nem a TDP limittel van baj!
  GTX 550 Ti - TDP limit szintén nem játszik és Pcie 2.0 kártyák is mennek! BR

  Na ezek közül azt a következtetést szűrtem le hogy a GTX 750 Ti az pcie 3.0 és nem működik a lapban, maga a gyártó is ezt írta nekem supporton keresztül. Őket nem hiszem hogy érdekelné egy ilyen öreg alaplap támogatása, így röviden lerendezték, habár válaszoltak valamit.
  De most jön a csavar, beraktam egy 7770 Ghz editiont ami biztosan 3.0 pcie támogatású csakúgy mint a 750Ti.

  Minden hiba nélkül megy, sőt az integráltat sem kellett letiltani.
  Na de akkor hol a hiba? És miért nem megy a 750-es?

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 9

 • Dual Xeon 771 Restart 6. rész

  Szóval a bios update közben kinyírt HP lapot és tápjait elsüllyesztettem jó mélyre és tiszta lappal kezdtem az egészet. Na ekkor jött az ötlet hogy vannak ám igényes alaplapgyártók akik pont az én nem átlagos igényeimet kiszolgálják.
  A Tyan márkát itthon kevesen ismerik (MITAC-al olvadt össze, így már ismerhetőbb), pedig igényes (és jó drága) alaplapokat gyárt. Még réges-régen én is szerettem volna Tyan lapot de nem engedhettem meg magamnak. (bár vannak elvétve olcsóbb lapjaik is)
  Szóval elhatároztam hogy kihozom a maximumot, a legfullosabb dual 771 lapot veszem meg ami tényleg mindent tud és nincs kompromisszum semmiben! (nem FBdimmel!)
  Így találtam rá a Tempest i5100X típusra amiről azt kell tudni hogy a legjobban felszerelt nem FBDimm ramos alaplap.
  Keresgélés után ebay-en vettem is egyet elég horror áron, de hát a hobbiért mindent! Pontosan 29eFt-ba került a lap szállítással együtt amiből azért egy mai modern átlagos lap is kijönne. De a büdzsébe még beférek. (kb ~75eFt nál tartok mindennel együtt. Ennyiből használtan kijönne videókártya/hdd nélkül i5 gép 32gb rammal? Lehet, de az egy lelketlen unalmas átlag konfig lenne és nem egy szerethető V8 ;] )

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 6

 • s604 Xeon szerver

  A korábbi s771-es Xeonosdimat nem adtam fel, csak kicsit pihentettem. De még kell idő, addig tartottam egy kis kitérőt.
  Beszereztem egy régebbi de igen igényes és minőségi szervert. Nem sokáig van nálam, tesztelni nincs időm.

  A gépház jól összerakott, masszív és könnyen szerelhető de mégsem túl nehéz.

  A lap egy Intel Server Board SE7520BD2. Ezen a lapon minden van ami csak kell, meglepően jól felszerelt. SATA, DDR2, PCIe, raid támogatás, dual Gigabit háló és egy rakás monitorozási lehetőség. Ja és persze 8 ramhely amelybe csak 400-as ramok mennek, igen 400-asok :DDD ami ddr2-ben nem volt egy sebességbajnok. Talán csak a fogyasztás az előnye az ilyen órajelű ddr2-esnek, mert bizony teszteken semmivel nem volt gyorsabb mint a DDR1 400-as. A gépben 4x1Gb-os Kingston modul volt, elméletileg tovább bővíthető. Integrált VGA szerepét egy Ati Rage XL tölti ki saját dedikált rammal.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 4

 • Dual Xeon 771 Hazavágam a lapot 5. rész

  Nem jó dolog biost frissíteni instabil lapon. Főleg nem úgy hogy egyszerre több dologgal kísérletezek.

  Ott tartok éppen hogy a videókártyás próbálkozás közben sikerült annyira szétcsesznem a lapot hogy a boot logóig eljut aztán lekapcsol. BMC biost frissített legutóbb amikor lekapcsolt. Mondjuk kapott tőlem rendesen szegény lap. (reszelgetések, venti átkötések, pcie hotplug átkötése, tápoknál átkötések..., a 20 féle biosról meg ne is beszéljünk)

  BMC led villog, azaz él a lap azon része de nincs kábelem hogy elérjem mi lehet a gond. Rengeteg dolgot végigpróbáltam. Az is lehet hogy a másik bios igényli a termal sensor-t a lapról ami ugye nincs, de erről írna errort a bios.
  Nem mondom hogy nagyon sajnálom, nekem egy régi Dell D600-asba egy rossz T41-be és egy Xfi-Gamer-be került a lap, tápok és pár ram meg az eredeti kétmagos procija. Úgy fogom fel hogy azokat vágtam gajra.

  Viszont most itt állok egy rakás hardverrel. Most két lehetőségem van:
  1. Bukok mindent és megpróbálok eladni amit tudok. (Eddigi ráköltöttem kb ~40eFt a lap nélkül.) Arra számítottam hogy nem lesz egy át/teljesítménybajnok gép, de hobbiból csinálom meg amúgy is bőven elég nekem a teljesítménye.
  2. A másik lehetőség hogy továbbcsinálom és csak azért is készre viszem a duál gépet, igaz ezt befektetés nélkül nem tudom elérni.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 11

 • Dual Xeon 771 Hűtési és Sata problémák 4. rész

  Előzmények:
  Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész
  Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész
  Dual Xeon 771 nincs lehetlen 3. rész

  Az integrált Intel ICH9R vezérlő valamiért csak 1.5G módban megy ami azt jelenti hogy 130-140Mb/s nél nem képes többet átvinni. Ez egy hagyományos lassabb vincsinél nem probléma, de SSD-nél számomra már nagyobb veszteség. Hivatalosan a vezérlő támogatna sata2 sebességet is ami elméleti 300mb/sec de ezt csak SAS eszköznél tudja.
  Két választásom van, veszek egy egyszerű sata3 vezérlőt ami 1x PCIE csatolóval 250mb/s-et tud (1.1 módban), vagy veszek használtan egy 4x pice támogású sata3 vezérlőt. Előbbit választottam, mivel elfogadható áron nem találtam csak sata2 módúakat amikkel ugyan ott vagyok mint az olcsó 1x vezérlővel.
  Eredetileg Raid0-t akartam de ahhoz rengeteg sávszél kell, azt meg csak 4x-8x pice sáv adhatna meg 1.1 módban.
  Szóval megvettem az egyik legolcsóbb egyszerű pcie sata vezérlőt.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 6 éve 0

 • Dual Xeon 771 nincs lehetlen 3. rész

  Előzmények:
  Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész
  Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész

  8x slotba hogy a fenébe rakjak bele 16x kártyát. Hmmm. Bele kéne rakni a 750Ti-t!

  Ez a megoldás vajon jó?

  Hát persze hogy jó, na jó mégsem. :DDD
  Két opció van, egyik egy 8x to 16x riser a másik kicsit durvább. Én barkácsolni szeretek, ezért reszelővel kireszeltem a slotok végét, így belemegy 16x-es kártya.

  Nem szép de legalább jó ronda. Nem hittem volna hogy egyszer egy szerverlapot fogok reszelni. Gányolás topicba elférne. (annak az ics chipnek még lesz szerepe később. ;) )

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 15

 • Dual Xeon 771 kezdődnek a problémák 2. rész

  Előzmény: Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész

  Megérkeztek az alkatrészek:
  A két E5450
  8db helyett 9db 4Gb-os ECC REG Kingstone alacsonyfeszű modul (szereztem mellé még 12db 1gb-osat ingyen háta kell valamire)
  A szép nagy de még EATX szabványú HP lap
  2db 750w-os HP táp
  4db gyári HP venti
  Egy gyári hőcsöves hűtő és én beszereztem egy s604-ról leszedett több mint egy kilós réztömböt, igaz utóbbit reszelni kellett kicsit hogy rárakjam

  A kép proci gyönyörűen csillogott a foglalatban, szinte már művészi.

  Na akkor összerakás, procik, ramok, tápcsatik a helyén. Nagynehezen megtaláltam a power on tűskéit amit rendes jó informatikus lévén én egy csavarhúzóval értettem össze.
  A gép nem indul, semmi...
  Na még egy csati a tápról kell neki. Így már indul.
  Aztán sípolás és semmi, majd leáll a gép.
  Na hát ilyenkor van gáz,

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 14

 • Dual Xeon 771 lenni vagy nem lenni 1. rész

  Még a core2 procik idején egyik vágyam volt egy Wolfdale magos Core2 E8xxx széria beszerzése.
  Ekkor nekem megrögzött AMDsként X2 4200+ procim volt, de nem volt az igazi. A nagyobb Core2-knek horror áruk volt, így sosem érhettem el azt hogy magamnak tudjak egyet.
  Már már lett egy E8300-asom, igaz nem használni csak azért hogy végre elérjem a célomat.
  Elkezdtem foglalkozni a 775-ös sockettel, csak hobbi szinten. Korábban ami elérhetetlen volt az ára miatt azt most könnyebben meg tudtam szerezni.
  Aztán jött a Xeonozás átalakítóval, szépen az E széria 5405-10-20-40. Sokféle lapban. Ez annyira megtetszett hogy elhatároztam hogy megépítem első kétprocesszoros rendszeremet. Ennek vágyát igazán kenand Építsünk 8 magos Dual Xeon munkaállomást című írása hozta meg.
  Járt az agyam hogy mit is lehetne kihozni viszonylag olcsón, de úgy hogy használható is legyen akár mai játékokra, munkára. Böngésztem rengeteg processzortesztet hogy hogyan is teljesít ma egy ilyen rendszer, legkönnyebben sima quad teszteket találtam meg. Arra a következtetésre jutottam sok utánajárással hogy egy Harpertown xeon (E54xx széria) teljesítménye azonos órajelen egyenlő vagy kicsit jobb mint egy Deneb (Phenom 2 X4 9xx).
  Megfordult a fejemben hogy mi lenne ha napi használatra építenék egy dual xeon gépet.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 7 éve 0

 • Ebay kínai noname ramok v0.8

  Figyelem! A Cikk 2014-03-06 dátummal íródott, ezért az árak és linkek eltérőek lehetnek, írok majd ha frissítettem a mai árakra és bővítem még pár rammal.

  Ebben a bejegyzésben a kínai márkátlan ramokról lesz szó, érdemes-e őket megvenni, megbízhatóak-e...
  Pár éve ebay-ezek és felfigyeltem arra hogy bizonyos ramok az átlag árnál felébe kerülnek, de van hogy az ötödébe. A szállítás a példáknál az árba bele van kalkulálva így nem kell számolni vele.
  Első fő kérdés miért is olcsóak ezek a ramok az itthoniakhoz képest?

  Egyrészt ugye azért mert nem terheli őket vám, áfa és az itthoni kereskedő haszna valamint valószínűleg nem mennek át annyira alapos minőségellenőrzésen mint a márkás társaik.
  Másrészt amit tapasztaltam az a kompatibilitás, ezek a ramok néha eltérnek az asztali ram szabványaitól - más sűrűségűek - emiatt lehetnek inkompatibilisek némely chipsettel és alaplappal. Tuningról szó sem lehet, örüljünk neki hogy a gyári értéket hibátlanul viszi, ezek a ramok extra hűtéssel sem rendelkeznek.

  Hogy megértsük mi okozza az inkompatibilitás ahhoz meg meg kell érteni kicsit a ramok működését de csak nagyon röviden és csak a problémára koncentrálva. Mi az amiben ezek a ramok különböznek az átlagtól.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 8 éve 20

 • Windows 8 és a régebbi XP/Vista driverek

  Előfordul hogy egy gyártó már nem ad ki drivert az újabb operációs rendszerekre. Nálam a windows8-al (32bit) volt probléma, azaz a régi drivereket nem sikerült feltelepíteni. A lenti leírás nem minden esetben nyújt megoldást, nekem annyira elég volt hogy a régebbi XP-s audio driver működni tudjon.
  A megoldás a következő volt:

  1. Indítunk egy parancssort rendszergazdai jogosultságokkal
  beírjuk a cmd parancsot a metro felületre majd alul futtatás rendszergazdaként

  2. Beírjuk az alábbi parancsokat:

  bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS
  bcdedit -set TESTSIGNING ON

  3. Újraindítjuk a gépet, majd eszközkezelőben a kívánt eszközt kézzel telepítjük fel (ne legyen keresés, magam választom ki a telepítendő illesztőprogramot)
  Ha sikerült akkor elméletileg működni fog az eszköz.
  Ha exe telepítőnk van akkor próbálkozhatunk kompatibilitási móddal (jobb gomb az exe file-ra majd kompatibilitásnál kiválasztani vista-t vagy XP-t és úgy indítani)

  4. Ha nem akarunk több régebbi illesztőprogramot telepíteni akkor az első pontot megismételve az alábbiakat írjuk a parancssorba:

  bcdedit -set loadoptions ENABLE_INTEGRITY_CHECKS
  bcdedit -set TESTSIGNING OFF

  Ezt a bejegyzést leginkább magamnak tettem félre ha win8-at akarok telepíteni régi notira, de remélem másnak is segítség lehet.

  Folytatás...

  MasterDeeJay 8 éve 2

 • Noname WM8850 7" Android 4.0.3 netbook

  Ez a bejegyzés bemutat egy igazán olcsó kínai netbook-ot.

  Az ismerőseim nagy része android tablet lázban ég, illetve egy részük új notebook vásárlását tervezi. Ez engem is elért de nem tudtam dönteni mit vegyek. Egy olyan eszköz kellet amivel tudok internetezni, levelezni, alkalmanként internet rádiót halhatni, esetleg letölteni apró dolgokat. Hordozható eszköz kellet, de nem telefon méretű kijelző hanem annál nagyobb. Nem akartam drága dolgot, tudtam hogy ebay az egyetlen lehetőségem ilyeneket beszerezni jó áron. Így hát keresgéltem kezdetben tabletet, de aztán meggondoltam magam. Az érintős dolgok nekem inkább nőknél jöhetnek szóba nem egy kijelzőt tapogatva, telefonál is kénytelen vagyok használni és leginkább visszaváltanék gombosra. Na akkor mit is akarok, legyen netbook, legyen androiddal. Nem egy átlagos dolog de van pár lehetőség.


  Folytatás...

  MasterDeeJay 9 éve 21

 • Red Orcestra 2 HoS útmutató

  [PAGE:1]Red Orcestra 2 HoS útmutató - I. A kezdetek[/PAGE]

  I. A kezdetek

  Ez a leírás nem igazán a játék bemutatására szolgál, sokkal inkább arra hogy kezdőknek útmutatást biztosítson az eredményes játékért. Haladó játékosok is találhatnak benne számukra hasznos és akár életmentő információkat. Az útmutató folyamatosan bővül, a tankozáshoz még nincs elegendő tapasztalatom és később kerül a cikkbe.

  Játékmódok:

  Realism- A legtöbb szerver ebben a módban fut, csökkentett hud, nagy sebzés, csak minimális segítséget ad a játék. Ez a Ro2 átlagos játékmódja.
  Action- csökkentett fegyver visszarúgás és sebzés, célkereszt, egyszerűbb célzás valamit célkereszt, teljes HUD-al. Leginkább kezdőknek vagy olyanoknak akik könnyed lövöldözésre vágynak.
  Classic - Ahogy azt játék első verziójában láthattuk, karakterek lassabbak könnyebben elfáradnak, célzás és fegyverek kezelése nehézkesebb, a kasztok fegyverei is limitáltak. Olyanoknak ajánlanám akik szeretik a kihívásokat és túl könnyűnek találják a realism módot vagy csak hiányzik a RO1 irányítása.
  A szerverek üzemeltetői hozhatnak létre egyedi játékmódot is (Custom mode) az igényeiknek megfelelően, rengeteg lehetőség áll rendelkezésükre.

  Játéktípusok:

  TE - Teritory avagy területfoglalás

  Folytatás...

  MasterDeeJay 10 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.