Hirdetés
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Send to qBittorrent Firefox kiegészítő (with SavePaths)
- sziku69: Szólánc.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Astra kalandok @Bevezető rész
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Es milyen sok lovet kertek ezekert… volt nekem is vmi aluminium csoda xbmc korszakbol.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nagyon szép, de nagyon nagy. Full ATX méret, ha jól sejtem.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nekem már az is elég lenne, ha 3000-3600 között menne, a legnagyobb bajom az, hogy nagyon rá kéne feküdnöm a dologra. Meg hát kéne mellé egy ugyanolyan.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ax xbmc/kodi veletlenul pont python nyelvu plugineket kezel, igy hotziher, hogy lehetne hozza alkotni valamit. De en abban sem lennek meglepve, ha valami lcdproc/LCDd kompatibilis cucc lenne benne. Az osszes gomb, es cucc ami a feluleten van, az pedig minimum GPIO-ra kotheto emiatt szinten tutira bekotheto. Szoval, en nem tudnam magamnak nem megcsinalni
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ebbe tok jol bele lehetne rakni a Raspberryt

-
FF23
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
21.3" Samsungból volt ilyenem. Talán a legnagyobb nem wide monitor.
Más
DDR4 2400MHz cl15 Nanya a-die(ha igaz) simán megy 3200MHz cl16 1,200V-on. Nem világcsúcs, de nem rossz.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Meg gondolom jóval kevesebbet is fogyaszt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Bőven jó ez is, ilyenje se sok mindenkinek van / volt
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Szép fogás, ez sose lett igazán olcsó
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jól sejtettem, kb mint a platforma való csúcsprocik, azok is szépen tartják az árukat.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Gondolom nem olcsó egy ilyen.
-
laci1128
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Itt van egy másik mélyvíz róla: https://chipsandcheese.com/p/broadwells-edram-vcache-before-vcache
Ahogy a cikkben írják is írják, az időközben elterjedt DDR4 sávszélességben lassacskán behozta a Crystal Wellt, lehet emiatt és az extra komplexitás miatt döntöttek úgy, hogy inkább elhagyják ezt a vonalat. -
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
VGA mi lesz?
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Akkor esetleg 970 vagy 960. Amúgy 1050ti-t használtam 4570-nel, majd E3-1275L-lel, játékra (Witcher 3, "újabb" NFS-ek, Assetto Corsa, Assasins Creed Syndicate pl), szerintem nem volt rossz együtt. Most 9400f mellett van ugyanaz a kártya, de nem mértem a különbséget. Ha úgy alakul, a hét második felében talán méricskélek kicsit...
Korabeli kártyával is jó lenne látni a különbséget, remélem, találsz megfelelőt.

GL820: rendben, csinálok vacsorát, és megyek játszani

hobizoli: nem használatról van szó, hanem "retro" tesztről. Nagyon nem ugyanaz.

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mar mondtam, hogy adok kolcson 5775C-t, ha nem olod meg, es hozol valamit, amit be tudok annyi ideig rakni a filmnezosgepbe.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az 5775C pl. elvileg unlocked (bar en soha nem probaltam, meg overclockolni se, nemhogy barmi mast allitgatni).
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Engem abszolút érdekel az eredmény! Érdekel, hogy egyrészt korabeli (2013-as) csúcs közeli vga-val (GTX770, R9 280), korabeli játékokban (legyen 2012-2015.) számít-e az L4, másrészt hogy mennyivel tette jövőállóbbá az L4 a Broadwellt. Utóbbihoz felső-közép kategóriás vga-t gondolok pár évvel későbbről, pl GTX1060/RX580 szintet, akár 2020 körüli játékokkal is.
hobizoli: ugye trollkodsz?
-
hobizoli
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Akkor a Xeon E3-12xx(L) v4 még mindig jobb, nem? A Skylake-től szedte szét a Core i es a Xeon vonalat az Intel, ezek még mehetnek desktop lapban vagy brand gépben, ha jól tévedek. Bár, ahogy fentebb írtam, ezt sem adják "ingyen", nem vagyok meggyőződve róla, hogy megéri.
-
Fücsök007
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Amennyire én utánajártam az IMC degradálódik 1,5V-on vagy fölötte, elvileg 1,45V-ot bír maximum. Viszont 8/9/10-es generációnak amúgy is DDR4 kell már, tehát hátrányosan nem fog érinteni gyakorlatilag senkit a feszültséglimit. Egyébként idén tavasszal még gyártottak új 1600Mhz-es Cl11 8GB-os DDR3L asztali modulokat, szerintem jövőre már leállnak vele végleg.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De ezen olyan nincs.
De amúgy valóban jó ötlet nyomógombot tenni rá, ha tuningol az ember.A desktop Broadwell csak ddr3/ddr3l, a notebookokat nem néztem.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igen, a Haswell Xeont említwtte DarthSun is, hogy ott van már ddr4, a desktop Haswellt kérdezte, hogy van-e már ott is.

-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nekem nagyon sok lapomon ez a kiosztás, ha nem is mindegyiken. Hogy mikortól kezdték ezt használni a gyártók, azt nem tudom, de régebben valóban szívtam én is talán hdd leddel pont. A cmos clear nem t'om, hogy került képbe.

Van nekem is házból bontott nyomógomb, van olyan is, ami ledekkel együtt van. Hasznos, passzív megoldásnál is látszik, hogy valóban bekapcsolt-e, ha pl nem ad képet. Ezt a kis nyákost azért tartom jobbnak mert így is épp elég madzag kígyózik egy ilyen ház nelkül összerakott félgép körül az asztalon, így legalább ennek nincsenek vezetékei.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Úgy emlékszek, a prociblokkjuk is ilyen volt annó, csak egy nagy járat volt a ki- és a bemenet között. A microfin jóval később jött.

-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Menők a régi Tt cuccok.

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
8GB RAM : el tudom képzelni, ott már az apró fileok swappelése is bejátszik, sztem még NVMe SSD- vel is.
Nálam 3 gépben a mai minimum 32 GB van, X299- re mondtam hogy legyen 64, ami már a mai követelményszint.
X299/Linux : ott kisebb RAM foglalást látok, lehet hogy avval nem rosálna, 1db 8GB- os modullal sem
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A startup javitas elivleg csak a bootot tenyleg erinto dolgokat (efi stub, boot scetor, kernel, hal, kernel modu driverek kikapcsolasa) tudja javitani, szoval azert nem para, ha nem tud egy humanoid letorolt filet visszarakni. A humanoid aki letorolte, tudja mit torolt le, majd visszarakja
Ezt jol mutatja a peldad. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én kicsit gyorsabbnak érzem a 11- et, még a már nem támogatott R-5/1600AF- el is. Az X99 meg sokkal gyorsabban bootol 11- el, mint 10- el. Az X299 pedig vadállat. 3800X- en meg még nem frissítettem 25H2- re.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahogyan a Linux is betolti a microcode csmagbol az ujabbat boot kozben a prociba, ugy a Windows is betolti, mert a Windows update is tartalmazza ezeket. A BIOS-ban levo kb, csak ahhoz kell, hogy el tudjon kezdeni bootolni az oprendszer.
-
FF23
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Úgy tudtam, hogy ugyanaz, de mindegy is, asus P45-ben megy valahogy. Annyival másabb azért,, hogy csak a 200-as strap-ot szereti.
-
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nem sokat volt használva.
[kép] -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
ATI Radeon 9700 PRO X4 --- aztaleborult szivarvégit! Ha jól hámozom ki, akkor ez egy PCI-os, de 4 magos(!) VGA, aminek 4db 9700Pro magja van

Na ez biztos nem volt gyakori ... (és el sem tudom képzelni, hogy hol és mi használhatta ki ... A PCI már egy Radeon 9700 GPU-nak is simán kevés lehetett) -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jaaa, hogy úgy bugos.
Hát egyrészt ma már egyértelműen jobb és keresetebb megoldás a Voodoo 2 a Voodoo 1 helyett, elvégre mindenben jobb, és tudtommal semmi olyan specifikus dolog nincs amihez nagyon Voodoo 1 kéne kifejezetten, másrészt pont leírtad amit javasolni akartam, hogy esetleg Ai-val meglehetne íratni azt a drivert jól is."ami még hiányzik az egy olcsó Pcie-AGP adapter ami teljes sávszélt tud, most horror áron van csak ebayen" --- na az még komoly, főleg, ha univerzális AGP. Belegondoltam mi beteg lenne az I5 10400F mellett a GeForce 3 Ti500 128MB-al nyomulni

-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A voodoo1-hez csak önmagában egy célirányos és hatékony opengl driver 1 millió kódsor kb, talán 100 év múlva már lesz olyan ai, ami megbízhatóan meg tudja írni a vázat hozzá

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Voodoo2 viszont megy 4GHz felett P4- ben és RyZenben is.
Nem próbáltam, de az X99 indítható fix 1.2GHz- en is, ott még sztem működhet a Voodoo1 is. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Így van, itt nem volt jelentősége annak, hogy mivel csinálta, csakhogy relative modern géppel.
Azért a mai CPU-k mellett már akármennyire is lassít a Voodoo 1 drivere, szerintem ez elhanyagolható.
Hogy nem lett kijavítva meg nem csoda, hiszen egy régen megszűnt gyártó súlyosan elavult és nagyon rég kifutott termékéről van szó, aminek a felhasználói bázisa annyi, hogy néhány őrült még használja hobbi célokra
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ezt sem tudtam így pontosan. Szórakoztam pár fekete képernyővel, majd CMOS reset, aztán belőttem lazábbra, majd ha postolt, akkor memteszt.
Intel-AMD esetén is. Másrészt csak a fő időzítésekről van ismeretem, a többit auton hagyom, mert nem értek hozzá. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"Olyasmi mint a prociknál a stepping, de nem egyértelműen jobb az újabb." --- sajnos a prociknál sem. Legalábbis az Athlon XP-knél egyértelműen azt tapasztalatam, hogy a kései példányok minősége zuhanórepülést mutatott. Sok ezen belüli példával jöhetnék, de elég csak a korai Bartonokra gondolni : A 2500+ -ok közül gyakorlatilag mind ment 3200+ -on, sőt, sokszor felette is. A kései 2500-2600+ de sokszor még a 2800+ -ok sem feltétlenül mentek 3200+-őn, ha mégis, akkor is feszemeléssel, felette meg kár is volt próbálkozni. És ez csak egy példa az érán belül ...
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ok, köszönöm a részletes helpet
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
X99- ben - IMC alacsony órajelet tud, az időzítés lesz kérdéses, meddig tud lemenni.
Amúgy ezek az E-Die, vagy akármilyen Die ez hogy van ? Itt hallottam először erről.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
3600MHz CL16- ra képesek állítólag. Bár nekem X99- ben nincs jelentősége, ott az IMC alacsonyabban jár, inkább az időzítést lehet alacsonyra elvileg. Megnézem, vagy megpróbálom a közeli fotót.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én nem értek hozzá, megkérdezem a szakértőt hogy ezek jók-e :

-
FF23
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igen erre gondoltam, hogy neked van, de a legtöbb felhasználónak csak egy gépe van és megveszi az ahhoz megfelelő specifikációjú ramokat, beállítja az XMP-t és használja.
A napi használósomban 2x8GB 3600MHz CL17 van. (GDM-on). XMP 3600MHz CL18 megy 1,2V-on, CL16-hoz 1,35V kell plusz hozzátesztelni a többi timingot. Maradtam a CL18 1,2V-nál.
-
FF23
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ezzel csak az a probléma, hogy ha az összes timing-subtimingot pl. 3200MHz-hez teszteled az mondjuk 16GB(2x8GB)-nál ~egy nap, többnél mégtöbb. Addig nem használhatod a gépet vagy kell egy másik konfig amin megcsinálod.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én mindig olyan processzort igyekszek venni, ami az adott generációjában mindig a legtöbb cache memóriával rendelkezik, így a ram minőségével nem kell különösebben foglalkoznom. Így aztán a nagy méretű nagyon olcsó modulokat tudom használni észrevehető probléma nélkül. A plusz költséget inkább kifizetem a processzoron.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ejha, ez is szép darab!
Én ES E6600-ast láttam havernál, az simán tudott menni 2400@4000MHZ-en
-
FF23
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Talált. Mondjuk úgy, hogy nagyobb az esély egy jobb példányra.
czundermák - Egy tag a cpu worldön ezt írja:
"12 Cap" >> Original Package: 6 layer substrate, 12 caps/20 pads decoupling 3.46mm nominal Z height
"30 Cap" >> Alternate Package: 8 layer substrate, 30 caps/30 pads decoupling, 3.75mm nominal Z height
Szóval a PCB kicsit másabb. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mondhatjuk úgy is, hogy csak nezettségre megy (ami érthető) és ezzel le is tudta a dolgot. LTT-nek is sok régi cuccal foglalkozós videója amiben olyan dolgokat nem próbáltak ki amiket azért illett volna (biztos nem akartak rá több időt pazarolni, nem tudom). Konkrét példa most nem jut eszembe.
-
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nálam pentium d ee 955 engineering sample van, és ee 965 retail
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Van egy magyar srác is aki csinált hasonlót csak ő C2D + RTX3090-el
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Anno volt egy akció, hogy a procit meg a lapot együtt nagyon kedvezményesen lehetett megvenni. Az enyém is egy iylen ack volt (a laphoz ajándék proci, vagy fordítva)
Persze értem a logikádat, és igazad van -
3shae
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Meglátjuk, de az bizti hogy az Asrock direkt eme cpu-hoz gyártott mondjuk úgy csíra z97 lapot, mely nagyon fapad volt, mint később összeállt a kép, nem éppen egy 4790-hez készültek azok a lapok, hanem kifejezetten a 3258-akhoz
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A RAM az egy kitalálós. DDR4 XMP- ben pld van vagy 6 bejegyzés, de az X299 csak a 3600 és 4000- et veszi auton, a többit nekem kell kisakkozni, mondjuk ha az IMC defaulthoz képest egy enyhe tuning 3200- at akarok belőni.
DDR2 2GB is jött egy marékkal, meg kéne nézni mit mennek a már házban levő AM2+ - ban, bár XP alá a 2GB is elég, de azért cserélném 2x2- re. Az Integral 128GB- ig megy amúgyis. Bár annyival még nem tudtam tesztelni, parasztnak falura a 64 is elegendő
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"Intel Pentium G3258 "20th Anniversary Edition" elátkozott egy proci."---- én inkább úgy fogalmaznék, hogy átkozott jó egy proci
(volt). Az enyém simán ment feszemelés nélkül 2C2T 3200@4600MHZ-en napira évekig. Igaz egy MSI Z97 Guard lapban húztam, 8GB RAM és egy GTX960 2GB volt mellette. Igazából esport címekre, netezgetni még 2021-ben is jó volt, 2022 őszén cseréltem egy I3 4170-re, az már azért érezhető előrelépés volt, főleg a játékok minimum FPS-e és a multitasking terén. Plusz FPS-t csak minimálisat nyertem vele.Szerintem a gond ott kezdődik, hogy H81-ben próbálod húzni. De egy új Biost megnéznék a helyedben azért.
A végén tényleg I7-est raktál bele, vagy a Bios bohóckodik?
-
3shae
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az nem az ASRock Z97 Anniversary Edition lap volt?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az igen
. Látom abban is 1.5GB a RAM. Ezen a lapon van forrasztott RAM is, vagy kettő foglalatos ?, nem néztem a belsejét.
Ezen Win7/32 volt, de gondolom annó XP- vel adták. Én legyalultam a vinyót, és ment rá az XP SP3.DOS alá príma az Xpress200, Win alatt kb 99- ig ok, azért is csak a 3DM99- el néztem, game pedig a SuperBike 99. Bár majd megy rá még pár cím, amit elfogadhatóan futtat.
-
zsid
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Persze hogy olcsóbb, az nem jó semmire amire átlaghalandó használná.
-
zsid
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Quadro M6000? Azon van kimenet is és valszeg a gtx driverjével is megy.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Kár, hogy már a 980Ti is megfizethetetlen, a 980 még csakcsak, de ez a Titan X már csillagászati.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Úgynézem megy a TitanX is XP alatt, moddolt driverrel, gondolom pld az Integral XP már tartalmazza ezt a drivert.
agent_x007 (Vogons) kolléga képmentése :
Ezt írta alá :
"A driver telepítéséhez mindössze két helyre kell megadni az eszközazonosítókat BÁRMELY driver .inf fájljában." -
ata99
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére

Könnyen meglehet, hogy itt pont a platformmal van a baj. A 4 drb RS232-es konnektorból itélve ez valaminek a vezérlőegysége lehetett, amihez kellett wifi. Gondoltam a tetriszt még elviszi ez a proci XP alatt fulhd-ben
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahhoz, biztos, hogy volt rendes Windows 7 es Vista driver, Aeroval es minden finomsaggal. En is ugy hasznaltam.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A 3150 az nem PowerVR, GMA950 "leszarmazott" (kb ugyonaz). Szerintem, kevered az 500/600/3600 sorozattal, azok voltak PowerVR-ek. A GMA 950/3150-hez leteznie kell Windows Vista drivernek, amivel megy az Aero, a GMA500/600/3600-hoz pedig van rendes Windows 7 driver is, amivel megy a h264 dekodolas is, ami koranak osszes tobbi GMA-jabol hianyzik. En projekotrhoz hasznaltam filmnezos gepnek Atom+GMA500 kombot egy idoben, pont a h264 kepesseg miatt. Szerintem, amire kitalaltak, arra remek vasak voltak.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lefutott a 4 kör memtest, a 2. kör vége felé kezdett hibázni, a 3. kör eleje felé is... A sztorihoz tartozik, hogy bár a lakásban hűvös van (20°C), a gépház is relatív szellős, de nincs házventi. A 3. kör felénél levettem az oldallapot (fekszik a ház, úgyhogy helyesen fedelet). Ezután már csak 1 hiba volt, valamikor az 4. vége felé. Az összes hibát ugyanazon a memóriacímen produkálta.
Újraillesztettem ugyanazt a két modult felcserélve, megy újra, meglátjuk.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
ne magadbol indulj ki, a sima juzer nem fog neki allni moddolgatni

A320-s lap is van 8-10k-ert a HA-n csak nezni kell surun
abba meg R7-5xxx-g belemegy minden csont nelkul
nekem az R3-1200AF-re siman kiirta meg a Win10, hogy ez nem Win11 kompatible, azert is vettem egy R3-3100-t elobb, majd egy R3-3300X-t az A320-a deszaba pedig legujabbabb BIOS is volt rajta
ugy meg mar felment a Win11 is ra
aztan annyira joarasitva volt A520-s deszka is mar ujkent is, hogy vettem azt hozza -
hobizoli
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
R3-3100 a nyerobb amugy
4c8t 3.8GHz es alapbol tudja Win11-t is, ami most fontos tenyezo lesz
ja es fruttiert lehet venni a HA-n, 6-8k hutovel, huto nelkul 5-6k
hasonlo arban van amugy R5-2600 is, de egyszalasban a 3xxx jobb nala
ennyiert lehet venni egy Skylake i5-6600-t, amit mindketto helybol korberajzol egyebkent is -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez egy igazán jó Bios tool, mindig csak ámulok ezen amit írsz.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ezek szerint ennyivel olcsóbb, mint a "nagyobb" i5-ök.

Mondjuk ez mindig is így volt, sokszor elhanyagolhatóan nagyobb órajel is kétszer annyiba kerül...
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Best buy? Azt hittem a leggyengébb i5, vagy valami ilyesmi. Hallgatlak...

Amúgy az árát megérte nekem is, az utcán találtam a komplett konfigot kidobva

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Közben többfelé figyeltem, belekeveredtem a hsz- ekbe.
Értem így...bár csak nagyjából. -
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nem lesz tuning, a proci is csak 9400f, a lap is csak H310-es, kocajátékhoz jó lesz.
A Dell 5820-ban akartam letesztelni őket, qbba beleférne a 4 modul (a saját 4 modulja mellé is
), de sajnos csak ecc-st kezel. Azt tudtam, hogy a core i-sbe csak a sima megy, azt viszont nem, hogy a Xeonosba meg csak ecc-s.
Marad a H310, de csak kettesével (Asus prime lap). Tegnap indítottam egy memtestet az egyik párra, de nem volt időm végigvárni a 4 kört, meg a harmadikban már volt 1 hiba. Ma több időm lesz foglalkozni vele, kezdésnek megnézem, auton jó értékekre állítja-e az alaplap az időzítéseket.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Intelen ismét jelentem a részleges tájékozatlanságomat.
1151-be olcsóbb a v5 mint a 6gen de ott meg már ki kell ütni az ME-t hogy működjenek - teljesen hiányoztam itt, fogalmam nincs a részletekről, az ME- t sem tudom mit takar.
Igaz ott meg a coffeetime miatt nem éri megvenni a 6-7gent. - itt ismét a korszak Intel rendszereiben van komoly lámaságom, a jelzőkről fogalmam nincs. A hiányosságokat Haswell Xeonnal pótoltam korábban, most pedig a brutális X299- el. Ezekhez van már kb amolyan kezdő-pistike tapasztalatom...
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Tévedés, linkelheted, ha nem a sajátod, és privátban/cégesen sem köthető hozzád a kapcsolódó haszonszerzés.
De mindjárt olvasom a PÜ- t... -
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Csak el kellett sírjam a bánatomat...
2 darabot hirdetett 30€-ért, válaszolt is, meg is tudtunk beszélni találkozót, 4-et hozott, arra is meg tudtunk alkusni, így lett 50€-ért 64 giga ddr4 2666-om. Pedig 20-25-ért a 16 gigával is kiegyeztem volna...
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én azt írtam, hogy mennyiért láttam fent őket, év elején, és a nyáron is nekimentem a dolognak, de pont az áruk riasztott el.
Most meg templom egere vagyok, de 15-ért lappal (mennyi RAMmal?) egy I7 4770 több mint nagyon jó vétel.
Szerintem sem reális egy tizenéves semmilyen szinten nem különleges CPU-ért 15-20K ... Mégis erre áraztak. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Belinkelhetnéd. Xeon persze olcsó, még a 8-10 magos is, mert lockos(de amúgy király sztem), i7k meg az egekbe tuningolható, bár ott meg elkeserítően kevés a mag, nem annyira ultraretró, még XP alatt is feelinges a 16-20 szál...miért ?, mert én/ön megérdemeljük
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Aki megvette tőlem a Viper Steel-t ő is hasonlót tapasztalt, a gyári 4400-as XMP ami nálam csont nélkül ment 5700G-n ő nála már nem ment ugyanezzel a procival.
Lehet ott is valami hasonló volt mint nálad, sajnos nem tudom (annyit csinált, hogy manuálisan állította be az egészet). Amúgy egyet tudok érteni, ha semmit nem tuningol az ember illetve nem is bencsel nincs értelme vesződni a ramokkal mert kegyetlen sok időt el tud venni (nem tudom pontosan hány órát csesztem el rá, de annyi fix hogy túl sokat
). Én is csak azért szántam rá az időt, mert azért az iGPU teljesítményén elég szépet dobott. -
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A legolcsóbb az lenne, ha azonosat találnék olcsón, mint ami benne van (valami 8 gigás 2400 cl17 Kingston). Vagy legalább tulajdonságait tekintve azonosat, de ennek nem vagyok híve. Jó áron jöhetne 2×8 2400, de inkább 2666, ezzel lennék leginkább elégedett. 20-25€-ig jó lenne, de nem találok itt a környéken annyiért.
Nem szoktam tuningolni, de a gyári megoldásokat engedem (turbo, xmp, ilyesmik). Ez egy 9. gen. géphez kellene, ami a "konzolpótlék" gép lett a 4. gen. helyett, afféle casual gamer gép, szóval nincs magasan a léc.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nyilván ez attól is függ, hogy milyen chipes ramról van szó, egy B-die peldául azért szokott drágább lenni mert több is kihozható belőle (tuning ram).
Persze akit ez nem érdekel az nyilván nem is fog ilyen venni én sokalja érte. Mondjuk egyel nekem is szerencsém volt, Ripjaws V 2x16GB 3200MHz CL14 (B-die) 20k-ért, jelenleg 3733 CL16-on ketyegnek.
-
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Fsp, enermax
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
uhh de félelmetesen gagyi, főleg az az egy szem fele akkorára spórolt pufferkondi, meg a kimenetek nem létező stabilizálása
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Van kb 500 féle táp a chieftec neve alatt, de annyi bennük a közös, hogy rá van matricázva a chieftec felirat, de a legtöbb nagyon ótvar dizájn. Egyébként szoftver helyett érdemes oszcilloszkóppal mérni, az a ripplet is mutatja. Könnyen lehet, hogy a 11.9v az valójában egy 12.0 és 11.8v között mászkáló szinuszhullám, aminek az amplitúdója terhelésre növekszik.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
a gyari topflow hutok azert jok, mert azoknal a CPU kulerrol levalo legaram huti a VRM-t is
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én olyan chieftec táppal nem találkoztam, ami 5 évnél tovább bírta volna komolyabb gépben. De ami igazán bosszantó, hogy a zörejes 10.6 voltos szörnyűséges kimenete szétfőzi az alaplapon a pufferkondikat, egy igazi kis chernobylt csinálva a gépből szép lassan teljes pusztulást okoz.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A chieftec tápegységek felejtősek, a gamerek összevissza recskáztak rá a maga idejében, közben meg csak a jnc szintnél egy árnyalattal jobb. Az a táp a valóságban kb 200w-os, ezért láttál terhelve 10.6v-ot, valószínűleg a kondik is el vannak rottyanva már benne.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nem probaltad tobb molexxel? Hogy nez ki egy ilyen atalakito? 1 pin azon a csatlakozon elvileg 11-12A -t visz at, a felette jon elo a melegedes meg a tobbi problema. Tehat, te ki akarsz hozni mondjuk 400W-t molexen, akkor az minimum 3-4 molex pin. A feszultseg eshet a vezeteken is, ha az nem eleg vastag, es ha eleve 10-11A -ra van tervezve, akkor nem hiszem, hogy a nagyobb aramhoz megfelelo keresztmetszetet raktak bele. Tehat siman lehet, hogy amikor te 10.56V-t mertel, akko a tap, a sajat oldalan, meg specifikacio feletti 11.54 V feszultseg volt merheto. Ha a tapbol 3-4 sargan (es feketen ugye) jon ki a delej es ebbol csinalsz csatlakozot a VGA-hoz, akkor jo kellene legyen a dolog.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lidl- ben vetted, vagy csak viccesen írtad ?
Asrock akkor ott van a szeren, küldött ECC- s BIOSt az eladónak, akitől a lapot vettem. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Erről sem hallottam még. Mindíg tanulunk valami újat.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nincs delidelve. Jó ez így, idle szinte hideg. Magonként lehet engedélyezni/tiltani, szóval 1 maggal is lehet működtetni. A HT off/kevés magról nemrég postoltam retró tesztet, nagyon nagy a különbség.
Tuning már nem különösebben lényeg, okafogyott lett, még ha sikerül is megcsináltatni a 7900GTX- et, akkor sem fog menni 98 alatt a 82.69. XP/Win11 alatt pedig def UEFIvel jéghideg és csendes az egész konfig.
A topikjába nem írtam, Te jobban értesz hozzá
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Akkor az lesz, 2 vagy négy maggal, de óvatosan tuningolva. A proci alapon jól vissza van fogva, de 4GHz fix felett elég jól tud melegedni. Mondjuk retró teszttel nem, de pld a 3DM11- el már be tud fűteni.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
AMD oldalról egy olyan Epyc kéne még
, az már elég feelinges, feltéve ha van hozzá rendes ATX lap, mely sima házba pakolható. Más kérdés hogy az X299- re sem volt semmi szükségem, csak a feelingje miatt vettem. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lényeg hogy Win98 fusson natívan, egyéb dolgok megengedettek. Az X- es i9, amit vettem, pont jó lenne(lockmentes), de két dolog miatt nem : felmegy a 82.69 driver a lapra, Win98- al együtt , de nem működik a driver, maga a 98 frankón megy. A másik hogy meghótt a 7900GTX- em, 7800GTX- el pedig esélytelen. Használatra kiváló, de csúcskörnyéki ponthoz kevés.
A RHD6870 pontján látszik, hogy 80k fölé tudtam volna menni, ennél a kártyánál a 7900GTX gyorsabb retró tesztben, és a 6870 is szépen hozott 3.3GHz- en, tehát alapórajelen is. Látszik hogy a picit régebbi Intel mag bedarálja a modernebb Zen2- őt, legalábbis retró tesztben.
A 128M kesses Xeon exotikus, nem is tudtam róla, csak mikor elsőre postoltad. Meg olcsóbb is, mint az i9, bár én ezt a négyhengeres szörnyet néztem ki, ez volt a vágyam. Príma is a vas, még 98 nélkül is...
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"főleg amikor 6-7-8-9-10 gen is elmegy ugyan azzal a chipsettel és foglalattal" ---

Erről már hallottam, de rendszeresen elcsodálkozom akkor is. 10th genből laptop procik mennek ezekben, úgy tudom. Az más kérdés, hogy miért akarnék / jó egy 10th gen adapterezett CPU egy ősrégi de mégis csúcs (így drága, de elavult) lapban? Érdekes, de maximum akkor elgondolkodtató, ha az embernek eleve van egy ilyen lapja.
Z97-be lenne most nekem releváns egy ilyen mód... de inkább nem, azért korhű gép a cél
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Fuh, hát ez már lényegében bőven too much is lenne
128MB L4 ...
De az tuti, hogy eléggé ritkának és csúcsnak tűnik
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ezt nem ertem, nincs mar chipset. Az eszaki hid, ami kell a CPU mukodesehez, az eleve benne van a CPU-ban, az alaplapokon levo chip, az a valamikori deli hid, ahhoz pedig, "csak" a DMI interface kell, ami ICH6-tol kezdve ugyonaz a protokolll. Az integratori doksi szerint, az ujabb procikban ujabb verzioju DMI van, viszont a doksi szerint visszafele kompatibilis. Tehat, tervezhetnel ICH6 alapu alaplapot, amire rapakolsz 8-9 fajta foglalatot a CPU-hoz es a ramfoglalatokat meg osszekotogeted. Semmi nem tiltja ilyen eszkoz letezeset, viszont egy nyugati vendor sem erzi az igenyt, hogy ezt meg akarja oldani. A kinaiak csinaljak egyebkent hasonlot (amikor regi deli hidhoz tesznek ujabb foglalatot), de ebben sincs semmi trukk, hiszen a specifikacio szerint mukodo megoldast.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ismerem ezt a laptop procit, mert ezt pakolta az Apple a '14-es 15"-os MacBook Pro-ba. Az eDRAMot az Intel ebben az idoben mindnhova tolta (kar, hogy azota leszoktak rola), de laptopokban tovabb is huzta kicsivel. Nekem is eDRAM-os, rendes desktop CPU(5775C) van a filmnezos gepben, de a kioregedett, elozo Intels MacBook Proban is az volt (8259U). Nem egyszerubb, ilyen takolmany helyett, aminel azt irod, hogy semmibe veszik a gyartoi speckot, belerakni a gepbe egy rendes, desktop CPU-t?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez valami barkacsolt cucc, a 4980HQ az laptop proci, a desktopokhoz kepest alacsony TDP-vel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Januárban már megfutottam ezt a kört.
1. I7 4790+ : E3-1286 V3
2. I7 4790 : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
3. I7 4770 : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3E3-1286 V3 - alin ehelyett folyamatosan mindenféle "hasonló" CPU-t listázott, azokból az egyetlen ami jó lenne 6000ft körül az E3-1270 V3, ez még jó deal is lehet.
Az Ebayen találtam E3-1286 V3 procit, potom 105$-ért (ez 43 ezer ft-nak felel meg), és ez még a legolcsóbb volt 50K+ -ért is van, így a legnagyobb CPU-t gyorsan felejtőssé is teszi. (nem éri meg a felárat, plusz a régi másodlagos gépre amúgy sem akarok ennyit költeni)Ezután még gyorsan kerestem felületesen, és ahogy látom ebből a I7 4770 szint lesz, a magyar kínálat árának kb a feléért van esélyem megcsípni valamit az alsó sorból, sandásan E3-1270 v3-t. A E3-1270 V3-asok ugyanis 6500-8000ft-okért mennek.
De mondjuk 10-ért sokkal inkább venném az I7-et, mert akkor lehet tuningolni is, meg sokkal könnyebb esetleg eladni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- Asus TUF Gaming F15 FX507 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12500H - 8GB - 512GB SSD - RTX 3050 - 1 év garancia
- Razer gamer szék
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

DarthSun