Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#249051) Mezga Aladár válasza .LnB (#249050) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"qva erős vagyok nem?"

Vagy csak sz&r a vázad/kereked.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#249052) .LnB válasza Mezga Aladár (#249051) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

Szerinted komolyan írtam azt az utolsó mondatot? :U
Új kérek meg remélem megjön jövőhéten. Aztán remélem azzal el is múlik majd a jelenség.

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#249053) fulton válasza Hasaggymeg (#248996) üzenetére


fulton
addikt

ezért írtam régebben, hogy én ezt egy kis "karbonpasztával" megoldottam a hátsó gyorszáras kerekemnél, nem mozdul sehova a kerék, és nincs nyekergése sem.
Kevés a villasarukra csak ahol felfekszik a szorító csavar, és kész.

[ Szerkesztve ]

(#249054) mauimagic


mauimagic
aktív tag

[Ez valami beragadt régi modell] lehet, vagy miért ilyen olcsó? A libafos szín az ok? :F
Méretben akár jó is lehet nekem, a téli Shimano cipőm 46, a nyári Mavic 45 1/2.

(#249055) Maximum1 válasza mauimagic (#249054) üzenetére


Maximum1
őstag

5 éves modell, de 4 biztos, kitudja hogy tárolták, nézd meg személyesen a varrásokat.
A szín most trendi, mugli jelző. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#249056) mauimagic válasza Maximum1 (#249055) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Sejtettem, nem tudom mennyire öregszenek ezek a polcon/raktárban tárolva, mindenesetre az én kb. 5 éves cipőm még bírja, napon, sárban használva, úgyhogy akkora probléma talán nem lehet.

Nemtom bringás vonatkozásban mi a mugli, de biztosan nem a mainstream apatestű, sisak nélküli tesifelmentett ebike-osok, mert azokon Under Armour vagy Nike csukát látok főleg, miközben elvinnyognak mellettem valami emelkedőn ;)

[ Szerkesztve ]

(#249057) tknof1871


tknof1871
őstag

Üdv! láncváltós kerékpár, karbantartás, szerelés
Kerékpáros szerszámkészlet:
Erre azt írják 44 db-os, 17 200 forint.
Ebben minden szerszám benne van, ami csak kellhet? Otthoni használatra a szerszámok minőség megfelelő lehet? Az ára is rendben van? Máshol is néztem szerszámkészleteket és voltak olyanok (nyilván pro szerszámok voltak) amikben negyedannyi se volt de bőven 6 számjegyű ára volt.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#249058) Fall-N válasza abéla (#249009) üzenetére


Fall-N
veterán

Egy baj van a karbon kormánnyal, bár lehet hülyeség. Azt mondják bizonyos időközönként (több tízezer kilométer vagy X év után) cserélni kell, mert megeszi a sok rezgés és menet közben el tud törni.

Erről van valakinek gyakorlati tapasztalata? :F Állítólag a nyeregcső és többi alkatrész is ilyen a vázon kívül.

(#249059) Fall-N válasza ZavaBalazs (#249010) üzenetére


Fall-N
veterán

Én úgy szervizelném a helyedben, hogy vennék két ipari csapágyas agyat és átfűzetném. Később csak a csapágyakat kell kicserélni, ha tönkremennek. Olyat érdemes venni a hátsó agynál, aminek a kazettás része és ipari csapágyas. Időnként persze érdemes szétszedi az ipari csapágyasat is, de ott csak újra kell zsírozni a csapágy körül, hogy felfogja a koszt és ezzel meghosszabbítod az élettartamát. Kónusz beállítás ott nincs, eggyel kevesebb szívás.

Én is ezt fogom tenni ha tönkremennek.

(#249060) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Sziasztok!

Kérhetném a segitségeteket az alábbi lánctányérok állapotfelmérésében, hogy melyik jó/még használható/rossz állapotú?

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#249061) Fall-N válasza fulton (#249053) üzenetére


Fall-N
veterán

Normális tengely kell, nem paszta, meg egyéb csodák. Nekem egy a2z Cro-Mo gyorsszáram van és egyszer kellett berakni a helyére azóta sincs semmi baj vele. Pedig ritka szarok az utak itt a városban, a gyolyóskosaras kormánycsapágy is attól ment tönkre.

Ha mindenáron lelazul, akkor meg imbuszcsavarost kell venni és összehúzni azt. Ha az sem, új bicikliváz és villa átütőtengellyel. ;] Egyébként azt szokták mondani, hogy akkor megfelelő az erő amivel össze van húzva, ha a tenyéren nyomot hagy a gyorszár fogantyúja.

(#249062) mauimagic válasza Fall-N (#249058) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Ez lehet hogy igaz volt a 10-15 évvel ezelőtti karbon vázakra, alkatrészekre, de karbonnál jellemzően nincs fáradásos törés, a bringa alkatrészek terhelése semmi, ahhoz képest, amit pl egy árbóc, szárny, vagy hydrofoil wing kap, mégsem törik egyik se öregedés miatt.

(#249063) fulton válasza Fall-N (#249061) üzenetére


fulton
addikt

az jó a "tengelyátütő". Egyszerű megoldás kerékcserénél és gyors. Mindig oda esne a kerék. Bár már megtanultam "élni" a vázat, ha ki is veszem és visszateszem ugyan oda esik. Így nem kell után állítgatni a fékpofákat egy ki be szerelést követően.

(#249064) fulton válasza gordonfreemN (#249060) üzenetére


fulton
addikt

na ebből megmondani.. :D én semmit nem látok amit látni kéne ezeken a nagy tányérokon. Már a hátsót csak csak érzem, de ezt..

(#249065) Fall-N válasza mauimagic (#249062) üzenetére


Fall-N
veterán

Én is erre gondoltam, régi cikkeket olvastam BikeMagon, így lehet már nem aktuális. Viszont Enduro és DH bicikliknél írták, ott több az ütés, más a terhelés. Viszont most belegondolva alu kormánynál előbb el tudom képzelni, hogy törik emiatt.

fulton: Jó az átütőtengely, de csak emiatt nem vennék új biciklit vagy vázat. Viszont ha valaki tervez venni, akkor egyértelműen érdemes már úgy venni. A tapered villa is olyan dolog, hogy simán elég erős a sima A-Head is, mégis gyorsan elterjedt. Viszont a kompatibilitás miatt nehéz találni olyan villát, amelyik nem tapered, mert visszafelé kompatibilis, csak másik csapágy kell alulra.

[ Szerkesztve ]

(#249066) Fall-N válasza gordonfreemN (#249060) üzenetére


Fall-N
veterán

Kezdenek asszimetrikusra kopni, de még bőven lehet használni ezeket. Ha teljesen tűhegyesek lesznek akkor cserések. Persze azt nem érdemes megvárni, mert a láncot jobban koptatja akkor már a kazettával együtt.

[ Szerkesztve ]

(#249067) gordonfreemN válasza fulton (#249064) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Valaki a multkor általam feltöltött hajtómű tengely hézagra koncetráló videóról kiszúrta, hogy ami fent van, az eldobandó. Gondoltam talán akinek van hozzá tapasztalara, ezt is megmondja. Persze ha a képek nem jók, csinálok újat, vagy akár videót is.

Fall-N: :R ezek hajtómű lánckerekek, emiatt nem értem a kazettás részt amit említesz.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#249068) ZolkoW válasza jjeahh (#249034) üzenetére


ZolkoW
őstag

közben beugrott, nagyon perverz lenne spinning cipőt venni kintre? :P csak mint trénergumit aszfaltra, nem?...

a Gaerne egyébként kényelemre nagyon bejött, mintha a lábamra öntötték volna, a shimano több év taposás után volt olyan, mint ez a boltban ;).
Sajna a tépőzárak közül mindkettőnél a középső szétvált a réteg mentén, de a varrószakkör (én) megoldotta. Ezután már kevésbé bízom az ilyenben ezután, de nekem a fűzős is jó lenne, csak ahhoz általában butább egyéb paraméterek is tartoznak (talp merevség, anyagok).

[ Szerkesztve ]

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#249069) fulton válasza gordonfreemN (#249067) üzenetére


fulton
addikt

félre ne érts, én nem értek hozzá. Majd jön valaki aki érti.

(#249070) Fall-N válasza gordonfreemN (#249067) üzenetére


Fall-N
veterán

Összefügg. Ha kopott a lánctányér, akkor jobban kopik a lánc is, az meg viszi magával a fogaskoszorút. Nem véletlenül nem szabad 0,7-nél jobban kopatni a láncot. Oda vissza igaz a dolog. Régi acél lánctányéros hajtóműnél ez nem volt annyira lényeges, mert az jól bírja, sokkal jobban mint az alu.

[ Szerkesztve ]

(#249071) gordonfreemN válasza Fall-N (#249070) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Ja, így más kontextusban már értem, teljesen félreértettelek. Köszi.

Fulton: dehogy, értettelek, semmi gáz. :R

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#249072) fulton


fulton
addikt

hm,, ez a M.I nem semmi. Bár vannak dolgok benne ami felvet kérdéseket bennem, már amiket válaszol, és itt most a forrásra értem ahonnan szedi...de tényleg bámulatos.
Van egy film ami szerintem hihetetlenül jól példázza merre tart a világ, nem is olyan messze van már. az a címe: "Her 2013". Kapásból ez ugrott be. Dettó a filmben "megálmodott" világnak vagyunk a kezdő "napjaiban" szerintem

[ Szerkesztve ]

(#249073) Tin


Tin
veterán

Kösz még egyszer a "pörgetéses" tippet, kipróbáltam. A szakasz ugyanaz volt, mint amin menni szoktam, csak a lejtőt-emelkedőt legtöbbször kihagytam a körökből, így többségében síkon mentem. Többször kiszámoltam a lábtempót, 90-95 körülire álltam be magamtól, de megnéztem azt is, hogy milyen 75-80-al. Utóbbival több izommunka kell, előbbi meg jobban pörgeti a pulzust. Azt hittem, a 90 feletti lábtempó kényelmetlen lesz, de eléggé az elejétől ráéreztem, és nem az. Eddig csak emelkedőn használtam ilyen lábtempót, de most síkon is, és bár így valamivel lassabban haladtam (nem akartam erőltetni), szinte alig fáradtam el.
Egy dolgot nem tudtam megcsinálni: 140 alatt tartani a pulzust. Persze gondolom a pörgetés még pluszban rádobott a pulzusra, de a 2-es zóna helyett a 3-4-ben voltam szinte végig, pedig többször is megálltam, és megvártam, hogy visszamenjen a pulzusom 120 körülire. Végül inkább hagytam, és a folyamatosan magas lábtempóval haladásra koncentráltam, hogy kezdjen "belém ivódni". Mert tényleg jó.
Délután aztán elmentem még egyszer, szintén a korábbi magas lábtempó, de most az alacsony pulzusra mentem rá. Ekkor már sikerült magam a 2-es zónában tartani az idő nagyobb részében, viszont ezt már nem is edzésnek, hanem valami könnyed karikázásnak éreztem. Nem is a sebesség, azt mondtátok, hogy ne figyeljem, de erőkifejtés is alig volt, egyáltalán nem fáradtam el. Oké, érzem a lábaim, hiszen mentem vagy 40 km-t ma, de ez a 140 alatti pulzus annyira könnyű, hogy ebből 3-4 órányi tekerés kellene ahhoz, hogy elfáradjak. Annyi időm meg sose lesz rá.
Most itt vagyok. Szívesen fogadom a tanácsokat, hogy akkor most mehetek-e magas fordulaton magasabb pulzussal is, vagy mindenképpen erőltessem a "lötyögős" karikázást a 2-es zónában, és hogy abból mi (idő, km) lesz elég ahhoz, hogy tovább tudjak lépni. Jelen pillanatban én azt hiszem, hogy az elsőt választanám, de itt a többség jobban ért ehhez, mint én.

(#249074) jjeahh válasza Tin (#249073) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Aszfalton a pörgetés jó. A 140bpm-es alapozást vagy két télen én is csináltam, de nem igazán vált be, valszeg akkor lenne értelme ha legalább 10-15.000km-t tekernék évente és tartanék a kiégéstől. Nem vagyok szaki, de én eddig három dologtól fejlődtem igazán nagyot:

- fogyás. Hihetetlenül sokat számít, főleg emelkedőn. Lefogyva sz*r formában jobb a tempóm, mint edzetten, de enyhén meghízva. Ez azért sokat elárul...
- magas intenzitás, sok emelkedő jól megnyomva, interval
- minél több tekerés, természetesen időt hagyva a regenerálódásnak is

Ez nekem már elég volt ahhoz, hogy jöjjenek a KOM-ok és én legyek az amúgy edzett haverok között a király, de nyilván így nem lehet elérni azt a szintet, amit a profi szponzorált országos bajnok versenyzők tudnak, legalábbis nekem nem sikerült. Nekük valszeg van edzőjük és személyre szabott edzést csinálnak, ami gondolom már más világ. 6030D biztos tudna erről mesélni.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#249075) fulton válasza Tin (#249073) üzenetére


fulton
addikt

Azért próbáld ki a 4 oras tekerest 140 atlag pulzussal es utana ird meg milyen volt :D

Én a testemre figyelnék mit érzek komfortosnak.

[ Szerkesztve ]

(#249076) arcitec válasza Tin (#249073) üzenetére


arcitec
addikt

Pedig a nagyobb ped.ford nagyobb sebességet kíván,(SZVSZ) ami outi-val OK is, még trekkingel is, ellenben még úgy is járhatsz, hogy 15-el mész 100-as ped.fordulattal. ;]
Mondjuk digitális mérő nélkül így belőni, hogy 75 és vagy 90 nem semmi. :U
100-al trekkingel én meghalnék, de persze van aki mtb-vel is tudja. Mentek is el mellettem simán ... :B

[ Szerkesztve ]

(#249077) Hasaggymeg válasza .LnB (#249050) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Érdekes mert amint már megvan a zaj forrása az idegesség felére, harmadára csökken. :D ...nekem végül puccos gyári Mavic gyorszárral is el-elmászott, így utólag akár fulton valószínűtlen módszerét is kipróbálnám, hátha...🤔

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#249078) Nutra


Nutra
tag

Ideje volt már egy lábas képnek tőlem is ;)
Tour de Tisza-tó rajtjára várva

[ Szerkesztve ]

(#249079) fulton válasza .LnB (#249050) üzenetére


fulton
addikt

Azt megkérdezném, kónuszos hátsó agyad van?

#249078Nutra azért a "hengerek" finoman jártak a rajtnál ahogy látom :D

[ Szerkesztve ]

(#249080) mauimagic


mauimagic
aktív tag

buycycle-n adott már el valaki bringát? Mennyire megbízható a cég?

(#249081) Hasaggymeg válasza Fall-N (#249066) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Tűhegyesre csak a teljesen hanyagok hagyják, leginkább tanyabájkon.

gordonfreemN...még sokat elmennek.

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#249082) chubby2o6 válasza Fall-N (#249065) üzenetére


chubby2o6
senior tag

"Odafele" is kompatibilis :U .
Csak kell hozzá egy ilyen [link]
Nincs vele szopás, simán rácsúszik az 1 1/8 villanyakra.
Öt éve így használom az egyenes nyakú telómat a kúpos fejcsövű vázakban.

(#249083) parandroid válasza Tin (#249073) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Így elsőre pesze, hogy laza. Amikor elkezd a szervezet ráállni a hosszú, alacsony intenzitású dolgokra, akkor kezd igen hatékoyn lenni.

Másik fontos oka, hogy az alacsony intenzitást beedzed, hogy ‘helyet csinál’ felfelé a magasabb intenzitásnak. Azaz amikor már egészen jól haladsz alacsony intenzitással is, képzeld el, akkor mit tudsz kihizni magadból, amikor megindulsz. Persze ezt is fokozatosan kell beedzeni, nem rögtön megindulni nyélgázon, hanem először rövidebb, aztán hosszabb intervallumokkal.

Harmadik - kicsit visszautalva az elsőre -, hogy alacsony intenzitáson nemcsak más izomcsoportok működnek, de az energiát is teljesen máshonnét veszi hozzá a szervezet. Míg magasabb intenzitáson a leggyorsabban elérhető helyekről égeti az üzemanagot, ha rááll az alacson intenzitásra, sokkal hatékonyabban égetsz zsírt, mert ‘megtanulja’, hogy ilyenkor ‘ráérősen’ is elég, ha energiához jut. Ez persze nem egyik napról a másikra történik, eltart pár hónapig, mire fokozatosan átáll, és akkor sem lesz soha 100%, sőt…

Mindez csak így roppant pongyolán, és leegyszerűsítve.

Pulzus nem baj, ha nem meg még, ez várható volt, ahog csinálod, úg lesz egyre könnyebb. Amikor nekem jól ment, akkor görgőn simán ment a 30-as átlag (140-150w) 130-140 közötti pulzussal. Egyik ismerőst néztem minap, soha nem voltam az ő szintjén, ő 104-es (nem cseréltem fel a számokat, száznégy) átlagpulzussal ment 30-as átlagot 160 km-en, 1000+ m szinttel. Jó, ez neki nagyon laza volt, általában közelebb. an a tempója a 40-hez, mint a 30-hoz, meg heti 500 km alatt nemigen megy, meg régebben amatőr versenyeken is indult, manapság meg online ligában tolja. Csak úgy összehasonlításul, hogy olyan 30 év edzéssel hova lehet eljutni. ;]

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#249084) Tin válasza jjeahh (#249074) üzenetére


Tin
veterán

Nekem alapból magas a vérnyomásom, gyógyszert is szedek rá. Szóval a nyugalmi pulzusom is 75-80 körül van, nagyjából alvás közben megy le valamivel 60 alá. Így az, hogy terhelésre felszalad, nem meglepő.

A fogyás miatt bicajozom :) Pont az lenne a cél, hogy lemenjek 100-ról 90kg-ig, és azt meg is tudjam tartani. A csontjaim nehezek, így 80kg-nál már ropivékony vagyok, de a 90kg jó lenne. Szóval persze, a fogyás segít, de amikor tényleg keveset ettem és sokat gyalogoltam (napi 10+ km-t), akkor is csak ilyen 95-ig bírtam lemenni.

A lassabb (80 alatti) lábtempós izomból tekerés nem az igazi, mert érezhetően nyírja a térdem. Ez a pörgetés sokkal jobb, mert kevésbé nyírja a térdem, de a pörgetés + 140 alatti bpm egyelőre nem megy. Szerintem most csinálom a pörgetést, és elsődlegesen nem a pulzusra vagy a sebességre figyelek, hanem próbálok minél többet menni. De persze csak ahogy az időm engedi. Nem az a cél, hogy "kigyúrjam" magam bringára, csak az, hogy javuljon az állóképességem, és jobban érezzem magam. Sport, ennyi. Nem cél a hegymászás, az egésznapos tekerés, meg hasonlók, csak az, hogy fejlődjek, és élvezzem, amit csinálok. Azért is írtam, hogy köszi a pörgetéses tippet, mert bejött, szerintem így is simán elégetek ugyanannyi kalóriát, mégsem érzem magam totál kipurcanva a végére. Idővel meg majd gondolom a pulzus is esni fog, ahogy fejlődök.

#249075 fulton: fogom majd, csak ahhoz kell olyan erőnlét, hogy bírjam az emelkedőket is. Itt azért síkot elég nehéz találni :D Az meg, hogy egy 1 km-es szakaszon oda-vissza megyek órákon át, az egy idő után nagyon egyhangú tud lenni. Most még szerintem az egyben 4 órás tekeréstől megdöglenék. Ez a pörgetés dolog egyértelműen sokkal testhezállóbb és komfortosabb érzésre, mint az izomból tekerés kifulladásig. Szóval egyelőre csinálom ezt egy ideig, amennyit az időm enged, aztán meglátom, hogy mennyit fejlődtem tőle.

#249076 arcitec: a nagyobb pedálfordulat azonos sebességi fokozatban nagyobb sebességet ad ki, de én eggyel alacsonyabb fokozatban megyek. A sebesség nagyjából hasonló, talán kicsit lassabb, de ma direkt nem is erőltettem izomból, mert még mindig nem jöttek teljesen rendbe a térdeim. A fordulat belövése nem olyan vészes, ott az óra, lemérem, hogy 10 mp alatt hányszor nyomok a jobb lábammal, ez 15-16 között van, majd megszorzom 6-al, így 90-96. Lehet, hogy nem tűpontos, de a 90 tuti megvan. Ha meg megszokom, akkor utána már óra nélkül is érzem a ritmusból, hogy mennyi az annyi. Direkt ellenőriztem többször is, és tényleg annyi volt. Valószínűleg ez ilyen intuitív dolog. A lassabb tempó meg 13*6=78. Egyébként nem trekkingem van, hanem fitnesz-bike-nak mondott monti vázas városi bringa: CUBE Hyde (a láncos alap modell).

(#249085) jjeahh válasza Tin (#249084) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Szerintem pörgetve is tudsz most is alacsonyabb pulzussal tekerni, csak a tempód az elején lassabb lesz. Ezt be kell nyelni, el kell fogadni, ha alapozó pulzuson akarsz tekerni, az elején lassú leszel. Viszonylag hamar rá lehet szokni és ahogy parandroid írta, alacsony pulzussal és pörgetve is egyre gyorsabban gurulsz, pár hét-egy hónap után ha kitartasz, már aerob pulzussal pörgetve is gyorsabb leszel, mint régen nyélen tekerve. A bringázás lehet majd a vérnyomásod is rendbeszedi, legalábbis lejjebb mehet. Nekem most olyan alacsony a vérnyomásom, hogy inkább le sem írom, a nyugalmi pulzusom meg 43, éjszaka lehet lemegy 30-ra is. Amikor a nővérke ismerősöm meghallotta, hogy mennyi a pulzusom, megijedt, hogy itt valami komoly gond van, meg kellett nyugtassam, hogy nem... a bringázás teszi :D

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#249086) fulton válasza Tin (#249084) üzenetére


fulton
addikt

Így van jó lesz az, kialakul :)

A "mappa nézet" is jó dolog, én így is szoktam tolni.
ilyenkor a test beáll egy neki kellemes utazóra mindenféle "hajtó inger nélkül". Egy nagyon jóleső állapot az is, mikor csak ráérzel a saját ritmusodra és aszerint mész. Átadod magad a tekerés örömének miközben veszed a "környezet" rezzenéseit gyönyörködsz. Nem árt ide egy jó környezet is, az "amerikai stilusban" bartikus keritéssel taglalt kakas a házörző festői lakta táj helyett :D

[ Szerkesztve ]

(#249087) Tin válasza parandroid (#249083) üzenetére


Tin
veterán

Értem, de a 140 (nekem) túl alacsony. Ahhoz kb 15-el kell mennem síkon. Kóválygás. Nem tudom, hogy az alapból magas vérnyomásom miatt, vagy az edzetlenség miatt, de azt nem tudom tartani. A pörgetés viszont jó, bejött, úgyhogy folytatom, aztán bízom benne, hogy ahogy megszokom, úgy fog csökkenni a pulzus is. Megértettem, hogy ne tapossam, inkább próbáljak minél többet menni kis intenzitással, és az segít jó alapot teremteni, úgyhogy rajta vagyok. Most ezzel a 90-es lábtempóval kombinálva még élvezetesebb is.

Az elméleti részét meg megértettem, de ez alkati kérdés, és utoljára az egyetemi éveimben bringáztam rendszeresen, az meg már 20 éve volt. A "semminél" az is sokkal több, amit most csinálok, de oda fogok figyelni a pulzusra, ha megszokom a magasabb lábtempót, és reméljük, elindul az is lefelé.

#249085 jjeahh: megértettem, akkor megszokom a pörgetést, és addig csökkentem az intenzitást (és a sebességet), amíg minél lejjebb tudom tartani a pulzust. Mondjuk rászánom erre a májust, aztán meglátjuk. Heti 3-4x 1-2 óránál többet viszont nem tudok rászánni erre, de valószínűleg ez már elég lesz egy alapnak. És remélem a térdem is megszokja. Itt ülök 10 perce a székben, 86 a pulzusom. A tiéd a fele. Szóval ami neked 140 alatt van, az nekem nagyon nem. De majd alakul. Viszont ahogy parandroid írta, 30 év edzéssel el lehet jutni "valahova" is, viszont 30 év múlva én már hosszú ideje nyugdíjas leszek, még ha 70 évre is emelik a korhatárt :)

#249086 fulton: a környezet jelenleg egy hátsó szervizút, egy erdősáv mellett, de legalább nem sok autóval, és normális környezetben, 460 méteren. Majd idővel elkezdek messzebbre is menni, de előbb kell az állóképesség, és meg akarom szokni a lábtempót, meg begyakorolni a pulzus alacsonyan tartását. Szóval az élvezet része még odébb van, de addig is legalább kezdem megtalálni a kényelmes ritmust.

[ Szerkesztve ]

(#249088) fulton válasza Tin (#249087) üzenetére


fulton
addikt

15km/h 140 pulzus mellett?? Az kemény, sztem még akkor is ha más más az egyének pulzus zónája

[ Szerkesztve ]

(#249089) 6030D válasza Tin (#249084) üzenetére


6030D
Ármester

[kép] Ha a fogyás is a cél, érdemes az alacsonyabb pulzust nyomni. A linkelt kép egy emelkedő pulzusos ramp teszt, látszik, hogy gyakorlatilag azonos a zsírfelhasználás, az intenzitással csak a CH nő. Ezért kell versenyre a gyorsan felszívódó CH, mert sokat használ a szervezet. És ezért lehet alacsony pulzussal sokat menni, mert úgy meg kevesebb a a fogyasztás.
Ha minden nap tudsz edzeni, akkor csinálhatod váltogatva is. A lényeg, hogy az alacsony pulzusos legyen minimum 40 p egyben, de inkább 1 óra. Vagy ha tudsz hosszabbat, csinálhatod azt is néha, hogy 1 óra laza, a végén meg 5x1 p sprint.
A kaja meg fontosabb, de gondolom arra is megvan a matek.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#249090) Tin válasza fulton (#249088) üzenetére


Tin
veterán

Visszanéztem a második mai 10km-es tekerést a fiammal. 110-130 közötti volt a pulzus, de az átlagsebesség 14 km/h mindennel együtt. Jó, túloztam, durván 20 km/h síkon a 140 alatti pulzus. 25 km/h felett már felmegy simán 150-ig. De értsd meg, hogy ez nekem tök normális, mert magas vérnyomásom van, el vagyok hízva és nem sportoltam. Gyógyszer mellett 120-130 között van a vérnyomásom, és 75 felett a nyugalmi pulzusom.

#249089 6030D: a tudománnyal nem tudok vitatkozni, köszi. Akkor megpróbálok minél többet menni kisebb terheléssel, ha ugyanannyi zsír éget így is, úgy is. Heti max 2-3x tudok elmenni este, és ha jó az idő, akkor mindkét hétvégi napon. Emelkedik a heti táv is, a kezdeti 30-ról most már 90 km-re. De heti 100 km-nél többet nehéz lesz az időhiány miatt. De a semminél ez is jobb, ha megindul a fogyás, akkor utána könnyebb is lesz.

[ Szerkesztve ]

(#249091) parandroid válasza Tin (#249087) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Az edzetlenség miatt van. Én most keltem fel 6 hét nulla mozgás után a kanapéról (térdműtét után), és 120-as átlagpulzussal sétálom a 3-4 km-eket. Korabban 20 (de inkább 25) kmph alatti biciklizésnél nem volt ilyen pulzusom. Majd alakul. Nyugalmi pulzusom is teljesen elszállt, amikor maratonra készültem, 50 körül volt, néha alatta, most örülök, ha nem 70. Vérnyomásom az épp rendben van, de én is gyógyszert szedek rá amúgy. A sport az olyan, sajnos, hogy rendszeresen, és hosszú ideig kell csinálni, hogy eredmény legyen, aztán nagyon rövid idő alatt el lehet veszíteni, a it összeszedtél. A jó hír az, hogy ha egyszer megvolt, akkor már könnyebb visszakapaszkodni. Persze nem éves szintű kihagyás után, hanem mondjuk ilyen pár hetes-hónapos kieséseknél.

* Ezért fosom így a hozzászólásokat, mert már kockásra unom magam, mozogni meg még nem igazán tudok. :P

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#249092) Tin válasza parandroid (#249091) üzenetére


Tin
veterán

Edzetlen az vagyok, nem kérdés. Ennyit vagy 20 éve nem bringáztam, mint mostanában, de ez nagyjából bármilyen sportra igaz nálam. Majd 20 évet lenyomtam nagyon sokat melózva gép előtt, és elég stresszes melókat, és az nem éppen az izmokat dolgoztatta, mellette ráadásul időm se volt semmire. Már váltottam, nyugisabb és kiszámíthatóbb a melóm, csak ugye eddig tartott rászánni magam, hogy végre csináljak is valamit, hogy lett némi időm rá. Szóval ja, fel kell épülni.

Neked meg jobbulást, gondolom kényszerpihenő. Remélem, hogy hamarosan nyeregbe kerülsz, és nyelheted a muslincákat :D

(#249093) Ixion77 válasza Tin (#249084) üzenetére


Ixion77
őstag

"A fogyás miatt bicajozom"

Az energiafelhasználásodat nem tudod olyan mértékben változtatni hogy igazán számítson. A fogyás egyetlen hatékony módja a kevesebb(szer) evés. Egyél csak naponta kétszer, ha még akkor sem fogysz, akkor naponta egyszer. Thomas DeLauer videói nagyon jók a témában.
Az edzés is nagyon fontos, de nem a fogyás miatt, hanem keringési és izomzati okokból.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#249094) parandroid válasza Tin (#249092) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ismerős helyzet, én is 40 felé közeledve álltam fel a gép elől. Ne add fel, megéri, azóta új életem van. Persze sose leszek azon a szinten, ahol azok vannak, akik gyerekkoruk óta tolják kihagyás nélkül, de nem is cél. Én amúgy eedetileg futással kezdtem, egy sérülés miatt kezdtem biciklizni, épp mostanában kezdtem megint a futásba belelendülni, de megint csúszik a projekt… :U

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#249095) 6030D válasza Ixion77 (#249093) üzenetére


6030D
Ármester

1400-1700 kcal/napnál egy óra 400-600 kcal tekerés azért nem kicsit számít.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#249096) fulton válasza Tin (#249090) üzenetére


fulton
addikt

Persze megértem.

(#249097) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Ujabb kérdéssel jönnék.
A középcsapágyat megint szét szedtem és azt vettem észre, hogy megint salakos törmelék hullott be.
Ez a nyeregvázcsövön érkezne?
Nagy eretnekség, ha leszilózom a nyeregvázcsö nyílását, elzárva a retek útját?
Esetleg annyi rizikót látok benne, hogy nem tud szellőzni, bár nem tudom minek kellene...

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#249098) zsola32 válasza Ixion77 (#249093) üzenetére


zsola32
őstag

pl. nekem is van túlsúlyom, január óta leadtam 6-7 kg-ot, heti 5x edzem, gyaloglás illetve bringa a két mozgásformám, gyaloglás jellemzően 2 óra/alkalom, 9.20 - 9.50es km/mel nyomom, 300 m-es szintekkel.
A bringa 2-3 órás etapokban megy, az 1000m szint/alkalom megvan.
Nekem ennyi mozgás, elindította a fogyást, és azért nem koplalok mellette, igaz figyelek rá hogy mit eszek.
Nálam talán annyi az előny, hogy én sokat bringáztam korábban, nálam nem téma a pergetés, hozom a 90-es átlagot. (ha kell)
Nem véletlenül nyomták a gyerekek régen (30 éve) egy sebis bringával a szakosztályban.
Megtanultak pergetni, brutális módon tudtak menni.

Pont ma futottam össze Pécsen a "Csaszinál" az egyik régi sporttársammal, ki is beszéltük, hogy úgy sohasem fog már menni a bringa mint 30 éve, és sajnos emlékszünk néhány időnkre a múltból... :) a lényeg hogy mozogjunk, és megpróbáljuk magunkat szinten tartani. (a korunkhoz képest :) )

[ Szerkesztve ]

(#249099) Ixion77 válasza 6030D (#249095) üzenetére


Ixion77
őstag

A kutatások szerint hosszabb távon nem jelent annyit mint a matek alapján gondolná az ember. Egyrészt mert az energia javarészét úgyis az alapfelhasználás viszi el (agyműködés, légzés, szív, stb.), másrészt a szervezet annyira hatékonyan adaptálódik, hogy természeti népek, akik egész nap mozognak is elvannak ugyanúgy 2000kcal bevitellel mint egy irodakukac. Le lehet fogyni bármilyen extra mozgás nélkül is. A kulcs az étkezés olyan módon, hogy kicselezd a szervezet adaptálódását.
Nem akarok ennél mélyebben itt ebbe belemenni, a linkelt csatorna videóiban összegezve vannak a kutatások eredményei. Csupán erre akartam felhívni a figyelmet, mert mai napig rengetegen kínlódnak akár évtizedekig a fogyással eredménytelenül csak azért, mert nincsenek a megfelelő információk birtokában.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#249100) chubby2o6 válasza gordonfreemN (#249097) üzenetére


chubby2o6
senior tag

Ez most melyik bringa?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.