Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#249251) szuszinho válasza Tin (#249238) üzenetére


szuszinho
őstag

Mielőtt megsértődnél (tényleg csak gondold végig, és ne csak a saját szemszögedből), nem kioktatni akartalak, félre ne érts! De nem fogod tudni fejben folyamatosan "jól" számolni 1-2 órán keresztül.
A pulzus pedig pont Neked lenne kiemelten fontos, mivel magas a vérnyomásod, nem? Nem mindegy, hogy 150, vagy 135, vagy 165... SZERINTEM és peace! :)

ZolkoW:
Nem a kormány miatt mondtam, hogy ne menjen arra (bár teljesen egyetértett velem), az csak egy lehetséges következmény volt.

(#249252) Wombath válasza 6030D (#249154) üzenetére


Wombath
HÁZIGAZDA

Igen, regisztrációnál választhattál. De a "C" nem nekünk való :). Közben megjöttek az első időeredmények is, még elég hiányos, de durva látni, hogy az első helyezett az R távon 1:07 körül ment (nekem 1:47 kellett) a 29 km-en, és ugyanennyit tudtak a legjobb ebike-osok is. Figyelembe véve, hogy milyen durva hirtelen felfelék voltak itt-ott, szerintem a második felében, ahol több viszonylag sík egyenes rész volt, a normál bringával bőven 25 felett tekerhettek, hogy behozzák azt, amit a motorok az emelkedőkön nyertek.

garminos téma: gyakorlatilag megjelenése óta használok 530-at, sajnos az újratervezéses navigációt tilos rábízni. Ez nem feltétlenül a készülék hibája, inkább a térképé. A TuHu-val terepen még csak-csak képes valamit csinálni, de ott is sokszor előfordul például, hogy bár szemmel nem látszik, valójában egy ösvény két trackből van összekombinálva, és mivel nincs összekötve a két nyomvonal, a navi azt hiszi, hogy ott nincs átjárás. Ráadásul attól függően, hogy miket kapcsolsz be vagy hagysz bekapcsolva, próbálja meg használni az alaptérképre kerülő "heatmap" adatbázist, a bekapcsolt térkép nyomvonalait, a teljes táv szintjét és az emelkedők meredekségét is az útvonalhoz. Én inkább kikapcsoltam az p...ba az újratervezést, feltöltöm kézzel vagy straváról a GPX fájlt, jelenítse azt meg, illetve visítson, ha letérek róla, aztán majd ránézésre visszatalálok.

Egyébként teszten most itt van nálunk az Edge 840. Egyelőre szimpatikus. Az 530-ról egyértelműen előrelépés annak, aki az edzésre, a teljesítményre oda akar figyelni. Ha csak bringázol, navigálsz, felesleges lenne cserélni az 530/830-ról szerintem, bár a kezelőfelület jóval sokoldalúbb. Viszont 540-et nem vennék, ez az új felület szenvedés gombokkal. És nem hiszem, hogy a Solarok megérik a plusz pénzt, nem töltenek annyit, hogy megússzd a powerbankot egy több napos túrán. Vagy ha igen, akkor nagyon limitálni kell a GPS használatát. Ha nem kell feltétlenül a legújabb és legjobb, a használt 530-ak most kiváló vételek lesznek montihoz.

(#249253) Dark Archon válasza szuszinho (#249215) üzenetére


Dark Archon
addikt

Miért ne adjunk tanácsot? Úgy írod, mintha valami csoda fogyitablettát reklámoznánk, holott a kalóriaszámlálás egyrészt ingyen van, másrészt működik. Természetesen a programban le van bontva szénhidrátra, fehérjére, és zsírra a javasolt bevitel. Onnantól persze magad kell kitapasztaljad, neked mennyi az annyi. Továbbá, a fórumban teljesen ingyen lehet tanácsot kérni dietetikusoktól (csak győzd kivárni a választ).

Inkább neked nem kellene terjesztened olyan dolgokat, hogy hülyeség 5-6x enni. Meg persze eleve nem kellene olyan dologról véleményt formálnod, amiről fogalmad sincs, sosem próbáltad.

[ Szerkesztve ]

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

(#249254) Mezga Aladár válasza Tin (#249238) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"A csuklós pulzusmérés ugyanez a kategória: lehet, hogy nem tűpontos"

Múltkor hallgattam egy prodcasot ahol a Zerge ezzel kapcsolatban mondta, a csuklóst lehet használni napi monitorozásra, de sporthoz alkalmatlan.
Példaként 30 ütés hibát tud produkálni.
Pont számodra nem mindegy hogy mutat 130 pulzus és közben 150 teker a ketyegő.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#249255) zsamiatt válasza Dark Archon (#249253) üzenetére


zsamiatt
őstag

a nagy probléma ott van, hogy az emberek nem tudják belőni se az ideális kcal szintjüket. Ami nem annyira egzakt sajnos mint ahogy néhány program a neten számolja.
De az biztos, hogy alapnak kiváló. Plusz tényleg el kell osztani 5-6 étkezésre. Plusz sok folyadékbevitel, rost. Az is eltelít. Ezt a 6 után nem eszem fasz*got meg már nagyon el kellene felejteni. Nem attól fogy valaki, hogy 6 után nem eszik. Inkább azt mondják alvás előtt 2-3 órával már ne egyél mert az alvás minőségére lesz hatással.

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#249256) zsamiatt válasza Mezga Aladár (#249254) üzenetére


zsamiatt
őstag

nekem a fenix 7alkalmatlan csuklós mérésre. Olyan hülyeségeket ír ki, hogy tényleg csak nagyon hobbi szinten alkalmas. A pánt ég és föld. A normál vérnyomás mérő meg aztán tényleg precíz :)

Volt szó a navigációról. Hát a BuBát próbáltam betölteni. Úgy kifagyott tőle mint a sz*r. Csak a teljes restart mentette meg. :( Pedig tök jó lenne ha normálisan működne a navigációja.

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#249257) szuszinho válasza Dark Archon (#249253) üzenetére


szuszinho
őstag

Okéjóvan :DDD

(#249258) stickermajom válasza Mezga Aladár (#249254) üzenetére


stickermajom
addikt

Protektor alatt kényelmetlen az öv, ezért ott csuklón mérek. Sokszor van, hogy 90-et mutat, mikor érzésre is bőven 110-120 fölött van. Sportra ez így elég alkalmatlan.

[ Szerkesztve ]

(#249259) Ringman válasza stickermajom (#249258) üzenetére


Ringman
nagyúr

szerintem eszköz-függő is, egy egypálcás karkötő és egy 100+k-s eszköz között lehet azért különbség, pl apple watch 8: [link]

(#249260) stickermajom válasza Ringman (#249259) üzenetére


stickermajom
addikt

Egypálcásnak mondjuk nem nevezném: [link]

(#249261) Alg válasza zsamiatt (#249256) üzenetére


Alg
veterán

Nálam meg a Fenix 7 megbízhatóan pontosan mér, pánthoz képest meg nyugalomban vérnyomásmérőhöz képest is minimális az eltérés. Az utóbbi ~150 edzés alatt talán egyszer volt egy pár perces kihagyása ahol valamiért nagyon alulmért.

Navigációval se volt sose bajom, igaz eddig a max talán egy 30k gyalogtúra volt amit rátöltöttem.

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#249262) Dark Archon


Dark Archon
addikt

Hát, én csalódtam ebben a Stan's tejben. Számítottam rá persze, hogy folytatódni fog a defekttel való szívás szériám, valahogy nincs szerencsém gumikkal, folyton kilyukadnak

:DD

Szóval a külső anélkül leeresztett párszor, hogy szivárgott volna a tej, pedig 15 ml-t töltöttem rá nemrég. Víz alatt nem látszódott, szelep is jó meg van húzva. Most felfújtam 4 bárra, és láttam, hogy szivárog. Kipiszkáltam valami növényt, ami benne volt, aztán forgattam. Ismét leengedett 2 bárra. Felfújtam, most állványon pörög a kerék, egyelőre tartja a 4 bárt. De a hócipőm tele van... ja, és a lyukon kívül van egy vágás is a külsőn, de nem vágta át az egészet.

[ Szerkesztve ]

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

(#249263) arcitec válasza Khelben (#249245) üzenetére


arcitec
addikt

Akkor ott valami nem ok, mert ha a nap rásüt még jobban látni. Nem esetleg a fényerő nincs jól beállítva? Mert én még ilyet nem tapasztaltam. Van, hogy a fényviszonyoknak megfelelően állítgatom a dőlés szögét(ha szükséges akár). - Ezért nem jó(nekem) a fix
rögzítője. Épp a napokban raktam fel egy mattos kijelző védőt, tökéletes.
"Matte Screen Protector Film, Anti-Reflective, Anti-Fingerprint" ;)
Hasaggymeg: A nagy kijelző pedig jól látható és az a lényege ráadásul az 530-é nem is olyan nagy hidd el, csak a Bryton után esetleg.(Főleg idővel ahogy romlik a szem.) ;)
parandroid: Az Eplore tud címre navigálni de a napokban vettem észre mára már a 1030 plus is és az előre betöltött útvonalon letéréskor szépen újra tervez és nem a pályára akar visszavinni. (ez az Explore nagy hiányossága.) Szépen működik a pályán vissza navigálás is. Semmi sem tökéletes az tény. U.I: Nálam az érintő képernyő is jó, az igaz határozottan kell koppintani.

[ Szerkesztve ]

(#249264) ZolkoW válasza Mezga Aladár (#249254) üzenetére


ZolkoW
őstag

én is mindig a mellkaspántot ajnározom a csuklóssal szemben, de hogy kicsit egyenlítsek: a csuklós talán nem tudja lekövetni a gyorsváltozásokat (vegyük alapnak, hogy mondjuk szorosra van húzva, ami máskor talán kényelmetlen, és valszeg a csukló belső oldalán jobban mér), de arra, hogy ~síkon teker valaki egy órát, és lássa, hogy nagyjából 135, vagy 155, arra biztos jobb, mint a semmi.
A pedálfordulat témában viszont szuszinhoval egyetértek, legalábbis abban a részében, hogy ez is, meg a bpm adat is akkor jól használható, ha kint van előtted, és nem kell számolgatnod, nem vonja el a figyelmed a kelleténél jobban, stb.
Aztán lehet, hogy valakinek ez annyira monoton, hogy csak így éli túl, hogy ezzel a számolással leköti magát, én nem tudom, máskor abszolút igénylem a változatosságot, de görgőn is elég a zene. Igaz, 1 óránál nemigen szoktam többet görgőzni se...

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#249265) stickermajom válasza Dark Archon (#249262) üzenetére


stickermajom
addikt

Csak 15ml-t? Mekkora kerék az? Nekem a 29x2,4-be ment kezdésnek 100ml és 50-et pótoltam fél év után.

(#249266) Ringman válasza Dark Archon (#249262) üzenetére


Ringman
nagyúr

15 ml az elég kevés a 40c-s külsőre, a dobozon is az van, hogy 60 ml a minimum.

(#249267) Tigerclaw


Tigerclaw
nagyúr

Noseless vagy semi-noseless ülések tekintetében tud valaki saját véleményről beszámolni? Azt gondolnám hogy már olyan régi a téma és olyan fontos, hogy valamelyik szakportál már készített egy komolyabb átfogó tesztet a témában, sőt akár a hosszabb távú használatról is, de nem igazán találok ilyeneket, miközben a legtöbb ilyen ülés kifejezetten drága.

ISM, Hobson, Spongy Wonder, Spyderflex, etc + a klónok

Mielőtt még valaki rákérdez, ilyen ülést kifejezetten nagyrészt aszfaltos túrázásra/ingázásra keresnék, vagyis az irányíthatóság kicsi/közepes csökkenése elfogadható számomra. Még a magasabb ár se lenne gond ha tudnám végleges megoldást kapok érte.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#249268) Tigerclaw válasza Dark Archon (#249262) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Én a hetekben sokáig kerestem Schwalbe Marathon Mondial Evo-t ingázásra, hogy kapjak egy jól guruló, "defektvédett" külsőt a montira, de feladtam mert kb. már sehol sem kapható. Fura hogy egy ilyen cég befejezi a gyártását miközben nincs utódmodel, ahogy az is hogy van amit gyártanak 27.5 inchre, de 26-ra nem. Végül Schwalbe Pick-up lesz ezen a biciklimen is. Nehéz, de legalább nincs más kompromisszum. Legközelebb meg lehet váltok 27.5-es kerekekre. Ahogy láttam beférne a vázba.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#249269) jjeahh válasza lsebestyen (#249247) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Annyi pénzért most én is Karoo-t vennék :K

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#249270) Ringman válasza Tigerclaw (#249267) üzenetére


Ringman
nagyúr

kivágott nyerget nem próbáltál még? vagy úgy is nyom?

(#249271) 6030D válasza ZolkoW (#249264) üzenetére


6030D
Ármester

Már feleslegesen túl van ragozva mindkét téma, nem is akarom nyújtani, de két dolgot azért hozzáfűznék.
A csuklós optikai mérés jó, működik, különben a nagy cégek (Garmin, Alma) nem foglalkoznának vele ilyen mértékben. Akkor nem működik jól, ha valami bezavar neki. Ez alvás közben, a gép előtt ülve, kanapén vérnyomást mérve, utcán sétálva, illetve futás közben (jól meghúzott szíjjal) nem lesz gond. Vagy egy bringautas családi tekerésnél. Akkor van gond, ha mondjuk van az optika alatt szőr, ami máshogy mozog, mint a bőr, mondjuk montizásnál, vagy outizásnál, ha átfogsz máshová, forog a csuklód, és fény kerül alá, ha izzadsz, és elkezd kiválni a só, ha por vagy sár megy alá. Ilyen esetben a mellkaspánt nem téved, mert nagyobb felületről veszi a jelet, és védettebb helyen is van. Meg más elven működik.

A pedálfordulat számolást meg nem azért írtam, hogy mindenki számolja innentől fejben (hogy ne unatkozzon :C ), hanem akinek nincs, az egyszerűen meg tudja nézni, és látja, hogy eddig is jól tekert, vagy mennyire van messze az ideálistól.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#249272) lsebestyen válasza jjeahh (#249269) üzenetére


lsebestyen
addikt

Nekem nagy szerencsém volt, mert régi csapattársamtól sikerült vennem elég jó áron, még garanciás és kevesebbet használta mint én az elmúlt héten. :DDD De ha nincs ez a lehetőség szerintem akkor is ezt vettem volna végül az 540/840 helyett.

(#249273) gordonfreemN válasza Tin (#249238) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Inkább más: pedálfordulatot hogyan, mivel lehet mérni a legpontosabban?

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#249274) andrisbandi válasza 6030D (#249271) üzenetére


andrisbandi
őstag

más elven működik
- Ennek nem szeretnek utánanézni a csuklópántosok.

A melkasos elektromos jeleket mér.
A csuklós leddel villantva és kamerával olvasva próbálja meg követni a vér lüktetést.
- Ebből azért illene kikövetkeztetni egy átlagembernek is a pontosságot. :)

【Rainych】 Nyanpasu _ https://www.youtube.com/watch?v=awWVru0nwMY

(#249275) ZolkoW válasza 6030D (#249271) üzenetére


ZolkoW
őstag

nem is igazán erre válasz, de tanulságos lehet, meg Napfénysüti is írta a Garminjáról, hogy vacakol: a Polar pántom úgy néz ki meghalt, szerintem megszakadhatott benne valami, mert folyamatosan alámért, ennyit nem javulhattam :D
Pároméra kicseréltem, és azóta asszem, jó. (mondjuk az evezőgépet azóta nem használtam, azzal még érdekes lehet, de ott valami SW bug van, mindig is alámért, durván..)

A számolásról még az jutott eszembe, és szintén eléggé off lesz, de úgyis ez a védjegyem:
Volt itt a Mobilarénán valami teszt, de az is, lehet, hogy Logout írás.. karperecek lépészámlálási pontosságát vetette össze a szerző. De az bmeg nem jutott eszébe, hogy MEGSZÁMOLJA.... megyek 1000 lépést, az még elég emberi mennyiség, a végén csekkolom mindkét mérőt, nem tippelgetek, nem találgatok, ez egzaktul mérhető mennyiség! Utána lehet gondolkodni, hogy a kapott érték miért annyi, volt-e, hogy elbotlottam-e, túl párducléptű vagyok-e, de azért a lépés az számolható, könyörgöm...

ja, a Polar pánt nem tudom, hány éves, 3-nál valszeg több, de kicsit azért többet vártam volna az én satnya használatom mellett.

Andrisbandi: meg az energiaigényt... a pánt elmegy mondjuk fél évig egy elemmel.. mérnök szemmel szép kihívás a csuklóról mérés is, meg is értem a létjogosultságát, csak ez olyan, mint jjeahh cipővásárlása, vagy az én fék-, meg kerékvásárlásom: ha kurvasok olyan véleményt olvasok, ami lehúzza, akkor nem veszem meg, mert hiába másik sok ember meg odavan érte, valami igazság csak van mindegyik oldal véleményében...

[ Szerkesztve ]

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#249276) Tigerclaw válasza Ringman (#249270) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Már kisebb gyűjteményem van kivágott zselés ergonomikus nyergekből. Bár nem kétlem hogy használnak, de továbbra is megmaradnak hagyományos ülésnek. Napi 30-40km-es ingázásnál vagy már egy egynapos 80-100km-es tura esetén egyértelműen elbuknak.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#249277) ZolkoW


ZolkoW
őstag

nyereg téma: Ezt tegnap láttam, még majdnem kísértésbe is estem. Szerintem új cucc.
Nekem eléggé hasonlónak tűnt az Ergonomhoz, csak 3-adannyiba kerül.
Súlyt nem látok, de érzésre ~250g, a kalibrált kezem által..(volt egy picit olcsóbb változata, az érezhetően nehezebb)
Valójában a görgőre még jól is jöhetne, az alap decás nyereg is, ami a Selle Royal (ha több ilyen is van, bocs), szerintem tök rendben van, csak nekem nem elég széles.

(ja, ott a súly, csak le kell nyitni. 300g)

[ Szerkesztve ]

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#249278) Tin válasza szuszinho (#249251) üzenetére


Tin
veterán

Nem sértődtem meg, csak a stílust kifogásoltam. Nem kioktatni akarsz, de leírsz ilyeneket, hogy gyöngyszem, amit írok a kajálásomról, meg hogy nem lehet fejben számolni a pedálfordulatot.

Ne abból indulj ki, hogy nem lehet számolni, mert mondtam, hogy ha van ütemérzéked, akkor a fejedben ott van a taktus, és észreveszed. A 93 és 89 közötti különbséget nem, de a 80 és 90 közötti különbséget igen. Utólag direkt rámértem órával többször, és nem volt eltérés. A pedálszenzorod pontosabb, de nekem nincs szükségem ekkora pontosságra, csak a magasabb pedálfordulat megszokására. Ehhez nem kell csodabogárnak lenni, elég az ütemérzék. A dobos se metronómra koncertezik, hanem "érzi", ennyi. Mielőtt kifogásolnád: közel 10 évig tanultam zenét, onnan ragadt ez rám.

A pulzus ugyanez. Igen, az óra pontatlan, és tegyük fel, 10%-ot eltér. Vagyis, 160-as jelzett pulzusnál valójában 144 a pulzusom, de min változtat ez számomra? Hogy más zónába kerülök? Na és? Szerinted én, a totál kezdő, mikor fogok ultrapontos pulzus alapú edzéseket végezni? Nekem annyi kell, hogy lássam a tendenciát, szóval ha eddig 160-as pulzust jelzett az óra, majd 3 héttel később már csak 150-et, akkor csökkent a pulzusom terhelés alatt. Mindegy, hogy valójában 160-ról 150-re, vagy 144-ről 135-re.

A kaja meg... de, lehet tudatosan étkezni a kalóriák számolgatása nélkül is. A kalóriák számolgatásával meg még inkább, vagyis az még sokkal jobb. Sőt, ha lenne táplálkozási szakértőm, az még jobb lenne. De nézd már meg, hogy onnan indulok, hogy 100 kg vagyok, gép előtt ülök egész nap, estére mentálisan totálisan lefáradva, és mondjuk megteszek napi párezer lépést. Lehet azt gondolni, hogy összevissza zabálok mindent, de ez nem igaz. Fast foodot 15 éve nem ettem, rendelt kaját meg előrecsomagolt gyorsan elkészíthetőt havonta maximum 1-2x. Változatosan étkezem mind hús, mind hal, zöldség, müzli, stb tekintetében, magyarul nem rizst krumplival és sajttal. És nem úgy, hogy rámondom, és közben kettesével zabálom a Marsot. Kólát, szénsavasat abszolút nem iszom, semennyit. A kajáim nagy része házi készítésű, és igen, reggelire szoktam 1-2 szendót enni, ha lehet, teljes kiőrlésűt, és a második kajálásom 4-5 körül szoktam megejteni. Pontosan azért, mert különben nem alszom jól. Ha szándékosan fogyni akarok, akkor ennyit eszek, amennyit itt elolvastál - se csoki, se nasi, semmi más, csak sok folyadék. Ha nem akarok fogyni, akkor meg este még eszek valamennyi nasit, esetleg heti 2-3x csokit is. Már leírtam párszor, hogy többször fogytam már 5-10 kilót egyben, vagyis tudom, hogy meddig kell megállnom a kisebb adagokkal, amíg a gyomrom hozzászokik a kisebb bevitellel, és képes vagyok megállítani és visszafordítani a hízást. Egy határt viszont nem tudok áttörni lefelé, bármennyire is visszafogom magam, mert nem mozgok eleget. Próbáltam, komoly önfegyelemmel, de a gond, hogy az már a munkám rovására ment, mert egyszerűen több kalóriabevitelre volt szükségem.

Elfogadom, ha mindenki jobban tud mindent. Ha észrevetted, nem kevés tanácsot meg is fogadok, hiszen én nem értek hozzá, mások meg igen. De azzal nehéz mit kezdenem, amikor elmondasz egy hosszú listát olyan nézőpontból, ahol én sose voltam, miközben az igényeim teljesen mások. Ha 90 kiló leszek, lemegy a felesleges zsír egy része a testemről, és csökken a vérnyomásom a mozgásnak köszönhetően, akkor részemről köszönöm szépen, de hosszú távon is elég lesz heti párszor bringáznom egyet, néha hosszabb kirándulásokat is beiktatva, de én nem leszek sportoló, és nem fogok mindenféle cuccokkal felszerelkezve hosszú távon hetente 6x edzeni.

Ennek fényében őszintén köszönöm sokaknak a hasznos tippeket és tanácsokat, mert tényleg segítenek. De attól, hogy felállok a székből, és van egy elhatározásom, felesleges olyan célokat tenni elém, hogy egyszerre kezdjek egy kalóriát számolni és aszerint étkezni, tanuljak meg egy adott lábtempót vagy testtartást, tartsam adott zónában a pulzusom, edzzek ilyen meg olyan távokat megadott terepviszonyok között és időszakokban, ezen kívül tanuljak meg biciklit szerelni és karbantartani, és persze költsem el a bicikli árát még egyszer felszerelésre. Ezt nem lehet mind észben tartani, egyszerre meg végképp nem lehet véghezvinni.

Április 6-án mentem el az első körre a bicajjal, amit előtte 1 héttel vettem. Azóta megtanultam a bringa helyes felszerelését, a beállítását magamhoz, a megfelelő ülést, a helyes tartást, helyes váltást, a váltó beállítását, a lánc tisztítását és olajozását, a gumicserét, az alap kiegészítőket, a bemelegítést és levezetést, a magasabb pedálfordulatot, a pulzus zónákat és azok jelentőségét, tágítom a határaimat, és próbálok ésszel menni, hogy hosszabb távon is bírjam. Ja igen, és mentem az 1 hónap alatt 320 km-t. Az előtte való 20 évben meg nagyjából egyet sem.

Nem tudom, ki hogy kezdte abszolút nulláról, de én ennél többre nem vagyok képes. Az egyik hozza a másikat alapon csinálom tovább, figyelek a tanácsokra, próbálom megérteni, mit és hogyan, és majd biztos eljön az ideje a kalóriaszámolásnak, sőt lehet, hogy a pedálszenzornak is, de bármilyen kevésnek is tűnik a teljesítményem egy valóban edzett valaki szemében, én azért büszke vagyok rá.

(#249279) 6030D válasza ZolkoW (#249275) üzenetére


6030D
Ármester

Nekem is döglődnek, két hete még érzékelt, de hülyeségeket mért, tegnap nem akart mérni, majd itthon megállítottam az órát, elmentettem, és csippant, hogy megtalálta a pántot. Szét van már töredezve a felület, de azért jó szokott lenni. :D A Soroksári úti polar szervizben 9000 Ft az új pánt, de most jön egy kínai ötöd áron, azt kipróbálom, a véleményekben azt írták jó. Egyszer majdnem lett hozzá Garmin pántom, de a patent körül a műanyag gyűrűnek más az alakja, és nem pattan bele.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#249280) arcitec válasza 6030D (#249271) üzenetére


arcitec
addikt

Azért itt ellentmondanék annyiban, hogy van, hogy jót mutat, de azért semmikép nem olyan pontos mérés mint a pántos. Úgy 10 üt/p eltérés már nem kevés... ;)
Szóval a csuklós, az csak egy közelítő mérést ad.

[ Szerkesztve ]

(#249281) Hasaggymeg válasza 6030D (#249231) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Egyszer (1-2 éve) odatekertünk nejemmel és mivel már nem fűlött a foga visszamászni Diósjenőre, majd hazatekerni, körbe meg csilimillió km az alkonyatban a közúton , jobb híján megszálltunk egy faházban amit az Aranytölgy panziótól kaptunk...azóta is azt emlegeti, hogy milyen jó volt. :U Közös fürdő, WC, (igaz nem volt senki :DDD ), meleg víz és egy kis törülköző, emeletes faágyak szivaccsal és valami ágyneművel, és...kábé ennyi. Nagyon olcsó, de olyan is, hármunknak egy éjszaka reggelivel (tea, kenyér, és 4-4 gyanúsan kinéző főtt virsli mustárral meg kecsappal) 20e forint. :DDD A hely az pazar (talán Zoliwrc szokott arrafelé bóklászni), vadregényes, nincs tumultus mint a hegy másik oldalán, de ennek vannak hátrányai is, mert pl. 7végén még boltot sem találsz nyitva 10km körzetben, mi kaját (annak ellenére, hogy a panzió étteremnek is hirdeti magát) a határon túlról Felvidékről (!) rendeltünk, Ipolyságból ételfutárral. :U ...ők ajánlották! 😆 (Jó még nincs szezon, de akkor is!) Összegezve nagyon puritán nulla csillagos és nagyon olcsó, igazi erdei romantika. ;]

Garmin...köszi srácok, született itt jó néhány hsz. ezzel kapcsolatban, én meg így elsőre még mindig az 530-at érzem befutónak. Ami láthatóságát illeti, USA-ból kapott fényre sötétedő Cocoons szemüvegem polarizált lencséjű, így mikor először feltettem azt hittem bekrepált a Ryder15, közben csak éppen alig látszik Tamagotchi kijelzője ezzel a szemüveggel, így a láthatóság nem lesz akkora gond. :DDD Amúgy ez már wifis, vagyis hazaérsz és felment a menet a Stravara? (majd utólag odateszem a "Z"-ket, ha xar a teljesítmény. ;] )

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#249282) parandroid válasza arcitec (#249280) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Helyén kell kezelni a csuklós mérést. Aki ismer régről, az tudja, hogy azért álltam át mellkaspántra, mert az fr235-öm teljesen meghülyült a bal kezemen. Akármilyen activityt indítottam, 160+ volt a pulzus. A jobb kezemen sokszor jó volt, sokszor nem. Cseréltünk nejemmel órát, nála az enyém is tökéletesen működött, rajtam az övé is meghülyült néha. Borotváltam a kezem, húztam szorosabbra-lazábbra, tettem lejjebb-följebb, semmi. Nem gond, vettem egy pántot, azzal futottam évekig.

Aztán cseréltem Fenix5-re, a hiba meg megszűnt. Amit ez csinál, hogy az első pár percben kb 30 ütéssel kevesebbet mutat, aztán hirtelen felugrik normálisra, és onnét jó. De ez sem mindig jön elő. Pánttal nyilván továbbra is tökéletes a mérés, ha elkezdek rendesen edzeni, nyilván visszaveszem a pántot, biciklizéshez meg amúgy is mindig felvettem.

Nyugalmi pulzust mindkét óra jól mutatta, most, hogy vérnyomásprobléma miatt napi 4x mérek vérnyomást-pulzust egy elég jó omron mérővel, közben rá szoktam nézni az órára is, pulzust 1-2 ütés eltéréssel tudja, az meg a mintavételi gyakoriság miatt is simán lehet.

De amúgy hasonlítottam már öves mérést is csuklóshoz, ha éppen nem látványos hülyeséget mutat, akkor szintén 1-2 ütés az eltérés.

Amúgy 1-2 év rutin után simán megmondom én is, hol van épp a pulzusom, mindenféle eszköz nélkül. Persze nem pontosan, de mondjuk egy olyan max +/- 5-10 ütés pontossággal.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#249283) Hasaggymeg válasza ReFleXx (#249249) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Úgy van, addig szoktam feltekerni a Nagy Kevély alá, Ezüst Kevély mászható, a Kevély Nyeregből pedig ha van időm és erőm még triálozok pár 100 métert a Kis Kevély irányába, vagy éppen a Nagy Kevély felé, de csak egy darabig, amíg még bírom és veszélytelenül lehet, ha nem pedig leereszkedek túlfelől, vagy éppen vissza hol jöttem, így variálva az ösvényeket...összegezve egyik csúcsra sem megyek fel, csak a Kevély Nyereg amit rendszeresen megmászok, de így is van elég hely merre tekerni, sőt, a Kis Kevély alatt nem is nagyon derítettem fel még mindent...minap éppen gondolkodtam, hogy ez már nem is igazán XC, sokkal inkább Trail ketegória, de még azért elboldogulok merevfarúmmal, főleg mászni szeretek a technikás részeken még akkor is ha tulajdonképp határaimat feszegetem.

#249250-FLY->...alig van néhány olyan mechanikus tárcsafék mely hozza egy jobb felnifék erejét. :(

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#249284) avl válasza Tin (#249278) üzenetére


avl
aktív tag

szerintem teljesen o.k. amiket szoktal irni

a #249215-re majdnem irtam, mert lehetne mit, pl. "Senki ne adjon ebben tanácsot! De komolyan" majd 2-3 bekezdessel lejjebb maga is tanácsot ad; ez azért "furcsa"

Neked: nekem az furcsa, hogy valaki "nasizik" es ilyesmi.
szerintem itt - is - lehet "fejben döl el" minden; van étkezés, és azon kívül vízivás, de semmi más evés

en 30+ éve - a napok 85-95%-ában, amikor magam dönthetem el es nem valami rokoni vagy egyebhez kell alkalmazkodni - napi 2szer étkezek (utobbi evekben ezt intermittent fasting -kent nyomjak, engem a praktikuma, illetve abszolut külsö hatas nelkül [söt, azok inkabb elenne voltak, vannak] sajat elgondolas vitt ra), és ezen kívül nincs "nasi" vagy bármi ilyen; az nálam botrány, nem jo a fogaknaknak, nem jo a testfelepitesnek, ...
(ön)fegyelem !

...tulajdonkeppen kicsit banom, hogy begepeltem, mert - ebben #249215 -nek igazat adok - ki vagyok en, hogy tanacsot adjak ? ...de ha mar begepeltem, nem törlöm :-)
es: szerintem érted Te ezt, hisz a tekeresekre is irod, hogy erted, megfogadod.

cél -> mi vezethet oda -> komoly fegyelem a vegrehajtasban (szerintem ez a jo eljaras)
pl. ha fogyas + egeszseg + .. -> kis intenzitasu tekeres, minel hoszabbak, minel több, zsiranyagcsere modositasa evvel -> no nasi, no kihagyott hetek, ...

sok sikert !

(#249285) ZolkoW válasza Tin (#249278) üzenetére


ZolkoW
őstag

tök irreleváns, amit írok, csak a pontosság támájába kotyogok bele: az a baj, ha össze-vissza mér, az lehet rosszabb is, mint ha sehogy. Pl. ma mész 150-es pulzussal, ami lehet, hogy valójában 139. 1 hónap múlva mutat 160-at, ami igazából 135... sajna nem mindig igaz, hogy a tendenciát legalább eltalálja, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy biztosan nem találja el, csak ilyen is simán lehet. Te meg majd gondnolkodsz, hogy most mit csinálsz rosszul.

amúgy az utóbbi napok kedvenc kifejezése nálam a "junk food alapú diéta" :D

[ Szerkesztve ]

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#249286) Nutra válasza Hasaggymeg (#249281) üzenetére


Nutra
tag

Nem volt róla szó, de saját pozitív tapasztalat alapján bedobom még a Wahoo-t. Egyértelműen jelzi, hogy merre az arra és ha letérsz az útról. Újratervezés is elég korrekt, nem csak a fordulj vissza opcióból áll (c) paranoid. Persze én főleg aszfaltoson használom navira, de terepen sem tűnt rossznak (csak nincs ezzel igazi saját tapasztalat).
Ha tényleg fontos a tervezett útvonal, akkor én Komoot-on megcsinálom előre, két katt és felmegy az órára; ha meg nagyon kell, akkor a zsebemből a Komoot app hangosan is tud navigálni (bár ez szerintem nem a te tipikus felhasználásod).

(#249287) Ringman


Ringman
nagyúr

Sok kihagyas utan:

(#249288) 6030D válasza Hasaggymeg (#249281) üzenetére


6030D
Ármester

Kemencét ismerem, sokat jártunk oda. Ajánlom a Csarnavölgyi sörözőt, ott hétvégén sütnek kemencében kenyérlángost, meg hangulatos kis hely. Érdemes előre odatelefonálni nekik, hogy maradjon is, meg nem mindig sütnek. Köszi a leírást. :R

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#249289) Hasaggymeg válasza ZolkoW (#249285) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

"junk food alapú diéta" ... 🤭 ...ez akár működhet is a napi 1x evéssel kombinálva, mondjuk tekersz mint állat és eszel naponta 1 sajtburgert kis burgonyával és egy pohár kólával...szerintem néhány hónap alatt alatt csontra fogynál. ;]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#249290) Csokicsibesz válasza Hasaggymeg (#249281) üzenetére


Csokicsibesz
tag

Ha van kedved akkor megbeszéletünk egy tekerést, aztán megnyomkorászhatod az 530-at élőben is.

(#249291) n.gab


n.gab
aktív tag

Van arra esély, hogy karbon nyeregcső csillapít valamennyit az úthibákból ami biciklis utakon vannnak?
Nem igazán szoktam csak erdőbe menni szinte. Tegnap voltam edzőkörön. Hát nem volt valami kellemes érzés zötykölődni. Fenekem nagyon megérezte. Pedig ugyanabba a ruhába voltam amibe erdőbe járok.

(#249292) Ringman válasza Ringman (#249287) üzenetére


Ringman
nagyúr

Gp5000 bírja földutakat is, telo nem kell ide :)
persze ráz azért és a homok nem a barátja

(#249293) Dark Archon válasza Ringman (#249266) üzenetére


Dark Archon
addikt

Jó, ennyire szerencsétlen azért nem vagyok. 60 ml-t tettem bele összerakáskor, és, mint írtam, rátöltöttem most, 3 hónap után 15 ml-t. De megint elengedte a 4 bárt, már nem tudom, mi a sz@rt csináljak. Nem szivárog az a rohadt tej, nem buborékol vízben sehol a kerék. Nem értem :F Csak szét kell szedjem az egészet, és újra összerakni vagy nem t'om, felgyújtom.

[ Szerkesztve ]

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

(#249294) Ringman válasza n.gab (#249291) üzenetére


Ringman
nagyúr

Attol fugg hogy van-e hatranyulasa a nyeregcsonek es hogy mennyit nyulik ki a nyeregcso a vazbol

(#249295) Ringman válasza Dark Archon (#249293) üzenetére


Ringman
nagyúr

Ja, akkor felreolvastam.

4 bar sok amugy.
nekem is eresztett, de elengedtem, hetente rafujok aztan kesz

(#249296) Dark Archon válasza Ringman (#249295) üzenetére


Dark Archon
addikt

:O :O :O
Csak azért van benne 4 bár, hogy így talán tömít. Amúgy 2,5-en használnám. Na most, óránként leereszt, ezt nem tudom elengedni.

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

(#249297) n.gab válasza Ringman (#249294) üzenetére


n.gab
aktív tag

Mi lenne az optimális.
Hirtelen ezt a képet találtam.
Ebben az esetben a kinyúlás sok vagy kevés?
Mennyire kéne hátranyúlnia?

(#249298) Hasaggymeg válasza Dark Archon (#249293) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

nem buborékol vízben sehol a kerék....te most viccelsz?! :U Úgy merítsd alá, hogy a szelep is teljesen tűnjön el a víz alatt mert kizárt, hogy nem buborékol, vagy legalább gyöngyözi és mégis leereszt. :F Mozgasd a gumit és szelepet a víz alatt, lehet egy bizonyos mozdulatnál jön ki valahol a levegő a küllő mellett, peremnél, vagy éppen a szelepen, szelep mellett....és ne fújd 4 bárra, csak 2,5-3ra nézd meg úgy is.

#249297n.gab...pfúj, ez hogy néz ki?! :DDD ...terepen, olyan gumikkal aligha számít az alu és karbon nyeregcső közötti rugózáskülönbség, nekem alu van 27,2-es és hátra tudom rugóztani kézzel egy cm-t.

#249290Csokicsibesz...hátha összeszervez nekünk valamit Zoliwrc ami mindenkinek jó lesz és akkor megnézhetem...bár félő addig már megveszem.🤭

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#249299) 6030D válasza Hasaggymeg (#249298) üzenetére


6030D
Ármester

Ha a szalag mellett szökik el a levegő a felni belseje felé, akkor csak akkor fog bugyborékolni, ha teljesen víz alatt van az egész, az meg az agynak nem lesz jó. Egyébként meg merítgetheted, van ott pár küllő, aminél fütyülhet.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#249300) Hasaggymeg válasza 6030D (#249299) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Valahol csak ki kell jönni neki a felniből. :F ...ha minden kötél szakad annyi víz kell a kádba, hogy éppen az agy ne érjen bele és alámeríteni egyszerre azt a ~40% felnit mert akkor csak kijön valahol a levegő. Ha meg a küllőnél ereszt és a tejet odaforgatva sem áll el, akkor már csak szétszedés és újra szalagozás marad. :( Én ezt tenném...🤔

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.