Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35351) #86564352 válasza tisn (#35289) üzenetére


#86564352
törölt tag

Az orvosok mentális állapotára gyakorolt hatása gondolom le van szarva. Túl egyszerűen nézed. Szerintem minden épeszű orvos azt mondja 60% átoltottság csak a not great, not terrible kategória, nem igazán ölbe tett kézzel kellene üldögélni, nézelődni. Azt sem gondolom az oltatlanok mind fullos antivaxxerek, jobb tájékoztatás, védettségi igazolvány használata terelt volna sok billegőt az oltás felé.

(#35352) t72killer válasza tisn (#35340) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Így van, ha szóltál volna, hogy ezt keresed, hozom :)). Ennél rosszabbak a covid esélyek, konkrétan Mo.-on már volt egy posztcovid szívátültetés 12éves lánynak - ez igencsak drasztikus kifejlete a myocarditisnek, a legtöbb eset hálistennek meg se közelíti ezt - uis annyira nem ritka betegség covid nélkül sem.

Viszont én is kicsit sokallom a pfizer gyerekkori "hibarátáját", európából két tini halálesetről tudok, ami pfizerhez köthető: nagyon érdekes, hogy mindkettő lány (olaszok). Az egyikről tudjuk, hogy volt egy nem kóros(?) szívelváltozása, szóval igen valószínű a myocarditis durranhatott be. Holnap lesz több időm, ha addig nem kerül be ide, megkeresem :R

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#35353) #86564352 válasza Parci (#35342) üzenetére


#86564352
törölt tag

Azt én se értem, hogy is van: csak egy flu, viszont csak a sino ad teljeskörű védelmet? És nem baj, ha nem hozzák nyilvánosságra az adatokat. Érdekes.

(#35354) Parci válasza t72killer (#35352) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

lányoknál eleve töredék a myocarditis :U

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#35355) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

(Semmi új, csak egy kis elmélkedés, amiről itt is szó esik néhanapján.)

"Mit hozhat a jövő? Mi várható a koronavírussal: még súlyosabb lefolyást előidéző variánsok, náthává szelídülés?

Erre a problémára jelenleg nincs egyértelmű válasz. A kérdés az, hogy a SARS-COV2 vírus evolúciója olyan irányba halad-e, hogy megbetegítő, illetve halálos kimenetelű betegségeket okozó képessége (virulenciája) csökken/megszűnik (ezt neveztik avirulenciának), vagy nő, esetleg kb. hasonló marad ahhoz, amit mostanában látunk.

Az eddigi tapasztalatok szerint a SARS-CoV2 vírusban olyan örökítőanyag változások történtek, amelyek miatt a kialakuló egyes variánsok fertőzőképessége (transzmissziós rátája) növekedett, vagyis kevesebb vírus is elegendő a fertőzés megtörténtéhez (1).
Azonban a kérdés az, hogy milyen kapcsolat van a fertőzőképesség és a megbetegítőképesség között? Szükségszerű-e az, hogy a nagy fertőzőképesség egyben növelje a megbetegítőképességet (virulenciát) is? Az alfa variáns esetében mind a fertőzőképesség, mind a megbetegítőképesség fokozottabb volt a vad vírushoz képest. A béta-variáns fertőzőképessége szintén fokozottabb a vad víruséhoz képest, virulenciája kevéssé ismert, de képes kibújni az oltások által kialakított vagy a természetes fertőzés után kialakult immunvédelem alól. A gamma variáns szintén fokozottabban fertőzőképes és újrafertőződéseket okozhat. A delta variáns az alfához képest is fokozottabban fertőzőképes és nagyobb arányban vezethez kórházi kezeléshez (1).

A fertőző ágensek idővel csökkenő virulenciája több, mint száz éves elmélet. A koronavírusok többi, endémikussá vált képviselője nagyobbrészt alacsony halálozási kockázatú fertőzéseket okoz (kivéve a SARS és MERS betegséget). A vírusok előtt van pár stratégia: az alsó légúti fertőzések jelentős károkat okozhatnak a gazdaszervezetben, de erős immunitás alakul ki ellenük és a vírus fertőzőképessége relatíve alacsony. A felső légúti fertőzések esetén a kimenetel nem annyira súlyos. az immunvédelem gyengébb, és a fertőzőképesség magasabb. Így a természetes kiválasztódás a betegség hangsúlyát a felső légúti irányba tolhatja el. Tekintettel arra, hogy a SARS-CoV2 vírus által a sejtekbe jutáshoz használt ACE2 receptor a felső légúti nyálkahártyában nagyobb sűrűséggel fordul elő, mint az alsó légutakban, így a vírus ehhez kötődő tüskefehérjéjének tökéletesedése a felső légúti irányba tolhatja el a fertőzést. De lehetséges más forgatókönyv is, ami jelenleg valószínűbbnek tűnik: a tüskefehérje tökéletesedése mellett megőrződikvagy fokozódik az alsó légutak megfertőzésének képessége is és így mind a fertőzőképesség (vírusszórás), mind a megbetegítőképesség (virulencia) magas marad (1).

Kérdés, hogy változni fog-e a vírus által kiváltott kóros immunfolyamatok jellege, benne például a citokin viharral. A SARS-CoV2 esetében a súlyos kórállapot kb. a fertőzés utáni 14 nap környékén alakul ki, amikor a vírus fertőzőképessége már nagyon alacsony. A fertőzések 95%-ának továbbadására a 2-11 nap között kerül sor. Ily módon a gazdaszervezetben okozott súlyos károk különösebben nem befolyásolják a vírus terjedési képességét (epidemiológiai fittségét), vagyis esetleg nincs evolúciós nyomás afelé, hogy az áldozatot elfogadható állapotban tartsa, bár hangsúlyozni kell, hogy a súlyos kórlefolyások relatíve ritkák (1).

Az 1980-as évek óta van egy magyarázat, miszerint a fokozottabban fertőző variánsok egyben erősebb megbetegítőképességgel is rendelkeznek és a két dolgot a magasabb vírusterhelés köti össze. Vagyis a fertőzőképesebb vírusok nagyobb mértékben szaporodnak és emiatt a betegség lefolyása is súlyosabb. Egy további tényező lehet az, hogy milyen a tünetmentes, de már fertőző időszak hossza, mert a vírus ezen időszak alatt fokozottabban terjedhet, így ez evolúciós előnyt jelenthet (1).

Kérdés az is, hogy a súlyos kórlefolyást gátló, de a fertőzések ellen csak részlegesen védő vakcinák alkalmazása nem szelektálhat-e ki olyan variánsokat, amelyek a nem oltottakban fokozott súlyosságú betegséget okoznak? Ezzel kapcsolatban már 2001-ben is született tanulmány (2).

Hivatkozások:
1. Alizon S, Sofonea MT. SARS-CoV-2 virulence evolution: Avirulence theory, immunity and trade-offs. J Evol Biol. 2021 Jul 1:10.1111/jeb.13896.
2. Gandon, S., Mackinnon, M., Nee, S. et al. Imperfect vaccines and the evolution of pathogen virulence. Nature 414, 751–756 (2001). https://doi.org/10.1038/414751a

(#35356) kolopele válasza #86564352 (#35351) üzenetére


kolopele
nagyúr

A védettségi igazolvány terelt is embereket az oltás felé, csak nem az első után kellett volna őket kipostázni, hanem a 2. után két héttel, mivel így sokan le sem tojták az ismétlő oltást.

(#35357) t72killer válasza kolopele (#35356) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ezt az oltottsági adatokon azért nem látni, csak 2.3% az egydózisos honfitárs. Ez sokkal nem több a második dózisukra váró fiataloknál.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#35358) t72killer válasza Parci (#35354) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Így van, ezért is lepődtem meg a két olasz eseten. 100%, hogy van mögöttük más is, mint "maga az oltás" (beb.szna, ha egyéb eü szitu nélkül ilyet csinálna, az azt jelentené, hogy mindenkinél jelentkezne a balhé)

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#35359) Vesa válasza Asbee (#35181) üzenetére


Vesa
veterán

"Nem lesz attól semmi extra, hogy a sír mellett összefutnak. Zárt térben naponta rengeteg ember fut össze nap mint nap. Vagy tömegközlekedésen. Azt is lehetne minden nap így elemezni…."

Meg is van az eredménye:

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#35360) Mr K válasza tisn (#35340) üzenetére


Mr K
senior tag

Szerintem nem vagy olyan ügyes, mint gondolod. :DDD Az eredeti tanulmányt kellett volna linkelned, ugyanis ez a cikk pl. így folytatódik:

"Trish Greenhalgh, professor of primary care health sciences at the University of Oxford, told The BMJ that although all preprints were suspect before they were peer reviewed, some were more suspect than others."

Szóval sanszos, hogy ebből az előzetesen közzétett tanulmányból soha nem lesz elfogadott publikáció.

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#35361) daneel_hu válasza kolopele (#35344) üzenetére


daneel_hu
addikt

Rajtam 3-4 évente azért végigmegy a flu, de a covid egy középszar (szív és tüdő nem volt a buliban) lefolyással is 5-6x szarabbnak gondolom mint a legdurvább flu-mat eddig. :(((

(#35362) tisn válasza kolopele (#35348) üzenetére


tisn
addikt

az enyemeknel mar tobb, juniusban voltak oltva.

(#35363) kolopele válasza daneel_hu (#35361) üzenetére


kolopele
nagyúr

Már leírtam régebben, nejemen átment tavaly, 4 hét rémálom volt. 5-10 percekre volt ereje felkelni, szerencsére semmi más baja nem lett, se megfázás, se tüdőgyulladás, semmi. Ilyet egy influenza nem csinál.

(#35364) Vesa válasza #20749568 (#35218) üzenetére


Vesa
veterán

Teljes tudományos analfabéták! Aminek most látjuk is a következményét. Ettől még a lopásban lehetnek profik, az más lapra tartozik.

A tudomány a valóság költészete!

(#35365) tisn válasza #86564352 (#35351) üzenetére


tisn
addikt

van ismeros ugyved, akinek a csaladjaban tobb vallalkozast is tonkretett a covid lezaras, o azt mondta vallalja az oltatlan covisodok triazsolasat-hazakuldeset barmikor :)

(#35366) kolopele válasza tisn (#35362) üzenetére


kolopele
nagyúr

Én csak annyit akartam, hogy mire kezdődik a suli meglegyen mindkét oltás plusz a két hét.
Az iskolai oltási kampány már régen késő lett volna.

(#35367) tisn válasza daneel_hu (#35361) üzenetére


tisn
addikt

Rajtam 3-4 évente azért végigmegy a flu, de a covid egy középszar (szív és tüdő nem volt a buliban) lefolyással is 5-6x szarabbnak gondolom mint a legdurvább flu-mat eddig. :(((

meg gyerek vagy? gyerekekrol volt szo :D
kerlek ne latogasd a topikot, a csattogos lepkek masik topikban vannak :)

(#35368) tisn válasza Mr K (#35360) üzenetére


tisn
addikt

elofordulhat. nem baj, ha tursz ujabbat, jobbat, erre emlekeztem, azota nem lattam masikat a temaban. nagy ceg a parizer, $mrd-krol van szo, lehet nem is lesz tobb :)

(#35369) Vesa válasza #20749568 (#35231) üzenetére


Vesa
veterán

"Másokat veszélyeztet? Ott az oltás."

Nem igazán jó az érved, mert ez kb. olyan, mintha azt mondanád, bízzuk az emberekre mennyivel száguldoznak az úton, elvégre ott van a biztonsági öv és a légzsák, aki akarja, hasnzálja. Belátható, hogy ezzel szemben miért nem ez a módi, é miért van szükség kemény szabályozása a közúti közlekedésben.

A tudomány a valóság költészete!

(#35370) Cs1csó válasza tisn (#35315) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez egy kis memóriasejt lipidburokban mi lesz ebből 10-20 év múlva?

(#35371) Mr K válasza tisn (#35328) üzenetére


Mr K
senior tag

Na, megkerestem neked:
The mystery of how long Covid damages our memory
Csak 6 perc. (Pl. mesélnek benne róla, hogy milyen az, amikor fel kell idézni, hogy hogyan kell járni, vagy amikor nem igazán érezni a különbséget öt perc és fél óra között.)

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#35372) Vesa válasza tisn (#35315) üzenetére


Vesa
veterán

Volt már erről szó, itt részleteztem ki - Meg itt

A szokásos félinformációk miatti urban legendekről van szó, "hosszútávú káros hatás" címszó alatt.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#35373) kolopele válasza Cs1csó (#35370) üzenetére


kolopele
nagyúr

A világon semmi. Arra jó lesz persze, hogy a most vírus és oltásellenes "túlélők" majd ráfogjanak több mindent.

(#35374) Cs1csó válasza kolopele (#35373) üzenetére


Cs1csó
félisten

Annyi "xart" eszünk, iszunk, lélegzünk, bőrünkkel begyűjtünk sugárzásként, vegyszerként rákerülve stb. Vagy akár a zajszennyezésként az idegrendszerünk.
Akkor az egészségtelen ergonómia pl. ahogy ülünk, fekszünk, állunk amint állunk amilyen cipő stb.
A szemünk kifolyatjuk az okostelefonon, tévén stb.

(#35375) Vesa


Vesa
veterán

(#35376) Mr K válasza tisn (#35368) üzenetére


Mr K
senior tag

Nem érted. Van egy bizonyos preprint, amit felkapott a világsajtó, ebből származik az az állítás, amire te is hivatkoztál. A BMJ, mint orvosi szaklap is elővette a tanulmányt, és amellett érvel, hogy alapvetően hibás. Ez az általad linkelt cikk címe: Covid-19: A tanulmány, ami azt állítja, hogy a fiatal fiúk oltás után a szívizomgyulladás fokozott kockázatának vannak kitéve, alapvetően hibás, mondják a kritikusok ("Covid-19: Study that claimed boys are at increased risk of myocarditis after vaccination is deeply flawed, say critics")

Ezért mondtam, hogy az eredeti tanulmányt kellett volna linkelned (ha hiszel benne), de pont a cáfolatát sikerült...

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#35377) t72killer válasza Vesa (#35375) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Noszogtathatnák már a gyártókat, hogy elő azokkal a tesztelés alatt álló (létező!) deltás-bétás löttyökkel. Hamarosan 2022-őt fogunk írni, és ezek még mindíg a 2019-es variánst főzik.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#35378) tisn válasza Vesa (#35372) üzenetére


tisn
addikt

abszolut nem errol van szo. mRNS-rol van szo, nem higany tartositoszerrol. es nyilvanvaloan nem vagyok oltasellenes sem, meg idiota sem.

(#35379) tisn válasza Mr K (#35376) üzenetére


tisn
addikt

azt linkeltem, ami gyorsan meglett, es amiben benne volt a 2 perc gugli utan a keresett resz. nem olvastam most vegig...

(#35380) tisn válasza Cs1csó (#35370) üzenetére


tisn
addikt

semmi nem lesz belole nyilvanvaloan. ki allitott mas? azt mondom, hogy kis valoszinuseggel benne van a pakliban, hogy olyan problemat okoz, ami nem most derul ki 0..12 honapon belul a gyerekeknel, hanem csak hosszabb tavon. marpedig ezt jelenleg senki sem tudja megmondani, csak valoszinusiteni.

ehhez kepest jo hatasfoku vakcina keszitheto sima elolt virusos, 100 eve tesztelt modszerrel, miert nem azt adjuk a gyerekeinkek? (mondjuk az a mellekhatas mar szepen kijott, hogy szivizomgyulladast okoz, ami inkabb az en allaspontomat tamasztja ala, mint a tieteket, hogy nincs itt semmi latnivalo, biztosan nem okoz semmit.)

ennyi volt az allitas/kerdes. erre minden faszsag feljott mar az oltastagadastol a higany okozta autizmus konteoig bazmeg :)

(#35381) t72killer válasza tisn (#35378) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Maga az mRNS sztori egyébként úgy kezdődött, hogy nyers, csomagolás nélküli mRNS láncokat injektáltak a tesztalanyokba, csak nem volt túl hatékony, mert elég hamar lebomlik a szervezetben. (gyakorlatilag hasznosítani tudjuk az építőelemeit). Azután találták ki, hogy lipidburokba teszik.

Aztán persze a technika fejlődésével jöttek a csippek meg a grafénoxi... Okok abbahagytam :R

#35382: fél éve a vérrögökre voltunk rácuppanva.

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#35382) tisn válasza kolopele (#35373) üzenetére


tisn
addikt

fel eve ha azt irom, hogy az mRNS vakcinak szivizomgyulladast okoznak, ugyanez a reakcio ment volna :) mostanra kiderult, hogy igen, okoz...

szoval de, kiderulhet, hogy mittomen autoimmun problemat okoz a kolkok bizonyos reszenel.

(amugy a menstruacios zavar okozasa is felmerult, arra volt mar valami magyarazat?)

(#35383) tisn válasza t72killer (#35381) üzenetére


tisn
addikt

tudom, olvastam, meghallgattam katus kb. minden nyilvanos eloadasat. valamelyik raktipus (tan tudorak) elleni cuccuk tetszett nagyon, ami majmoknal kitakaritotta meg az atteteket is. alapvetoen nagyon tetszik a cucc, de mindig van de.

szerk: igen, azt is okoz ha jol emlexem, nemileg magasabb aranyban, mint a termeszetes, de joval az AZ alatti veszelyeseggel.

[ Szerkesztve ]

(#35384) daneel_hu válasza Vesa (#35375) üzenetére


daneel_hu
addikt

Mert nekik nincs Szputyinjuk. :O ;]

(#35385) Mr K válasza tisn (#35379) üzenetére


Mr K
senior tag

Értem, de nagyon jó lenne, ha most mégis végigolvasnád, mert most egy szakértők által tévesnek minősített tanulmányra alapozva állítod, hogy az mRNS vakcinák veszélyesek lennének. És ezáltal az oltásellenesek alá adod a lovat. Ami állítólag nem célod.

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#35386) Parci válasza daneel_hu (#35361) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

akiket jobban elkapott az ismerettségi körből, mind azt mondták, hogy soha nem éreztek még ilyet. hogy olyan erővel kapta el őket, hogy azt érezték, hogy lehet, hogy nem maradnak meg. influenzától tuti nem éreztem én sem még ilyet, ott csak fázom, szarul vagyok, alszom, elmúlik. nem pedig azt, hogy nullára írja az erőmet és annyi sem marad, hogy kimenjek wc-re.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#35387) Vesa válasza tisn (#35380) üzenetére


Vesa
veterán

Senki nem állította, hogy nem lehetnek rövidtávú mellékhatásai. Összekevered a dolgokat.

A tudomány a valóság költészete!

(#35388) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Az esetek 95 százalékában megvéd a betegségtől a harmadik dózis Pfizer-vakcina

Booster vakcinaként is rendkívül hatásosnak tűnik a Pfizer-BioNTech oltóanyaga egy friss kutatás eredményei alapján. Tízezer, legalább tizenhat éves embernél vizsgálták meg az oltás után kialakuló védettséget, és azt tapasztalták, hogy a vakcina 95,6 százalékos hatékonysággal véd a megbetegedés ellen.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#35389) Parci válasza Sir Pocok (#35388) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

eredetileg is védett annyira, a kérdés az, hogy fél év múlva mi lesz

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#35390) bigdady válasza BlackV (#35037) üzenetére


bigdady
nagyúr

Hali

1350 synlabos antitestnek mennyi felel meg whitelabnál? vagy mi a váltószám? :R

[ Szerkesztve ]

(#35391) Vesa válasza Parci (#35389) üzenetére


Vesa
veterán

És hogy mire boostolva tudja ezt addig is? (nem olvastam el a cikket).

A tudomány a valóság költészete!

(#35392) mpo válasza Parci (#35386) üzenetére


mpo
veterán

Az én környezetemben a 64 évem alatt senki nem halt meg az influenzától.

Ha érted, akkor már elavult.

(#35393) tisn válasza Mr K (#35385) üzenetére


tisn
addikt

elolvastam a kritikat.

ez hasonlo szamot hoz:

The highest incidence of myocarditis (10.69 cases per 100,000 persons; 95% CI, 6.93 to 14.46) was reported in male patients between the ages of 16 and 29 years

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110737

szoval ugy nez ki igazolt, hogy fiatal sracok/ffak koreben meglehetosen nagy valoszinuseggel okoz szivizomgyulladas a parizer (es a moderna).

(#35394) mozso válasza Parci (#35389) üzenetére


mozso
senior tag

Szerintem lesz még egy oltási kör felnőtteknek és a 5-11 / 12-18 éves gyerekeknek is.

Nagy kérdés ezt itthon hogyan oldjuk meg, vagy utazni kell majd miatta és csengetni a pénztárnál. Nekem csak a 2 új oltás tűnik fixnek az 5-11 korcsoportra itthon.

[ Szerkesztve ]

(#35395) Asbee válasza Vesa (#35359) üzenetére


Asbee
veterán

Ott az oltás, menni kell érte. Nézegethetjük a napi fertőzöttek számát, de azt sem tudjuk pontosan mennyi, főleg nálunk. Ha a halottak száma nem száll el, és a kórházak bírják akkor nincs gond.

(#35396) bigdady válasza bigdady (#35390) üzenetére


bigdady
nagyúr

1350 AU/ml volt a synlab (abbott) egészen pontosan

(#35397) Beldar


Beldar
tag

"Orbán szerint a szakemberekre hallgatnak. A szakemberek szerint vissza kell hozni a maszkot. Nem hozzák vissza" Cikk:
[link]
(mert valójában csak propaganda-kormányzás zajlik, nulla prioritással az emberéletekre)

Idézet: "Fontos azonban tisztázni, hogy a vakcinák elsődleges funkciója, a súlyos betegség és a halál elleni védelem fél év után sem gyengül számottevően, ez a legfrissebb vizsgálatok szerint is erős."

(#35398) Parci válasza tisn (#35393) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a nagy valószínűség 1:10000-hez, csak hogy meglegyen az abszolút értéke is

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#35399) mozso válasza Beldar (#35397) üzenetére


mozso
senior tag

Miért csak mindenki a 12 éves vagy idősebb korcsoportra koncentrál, ahol van oltás? Ahol lehet azt mondani, hogy adunk ingyen oltást és ha nem élsz vele így jártál.

Akik ezeket a fura központi elveket / kommunikációt kitalálják, vagy a sajtónak aki próbál fogást találni nincsen 12 évnél fiatalabb gyereke?

Nem értem. A nem oltható gyerekek tábora itthon 700.000 emlékeim szerint. Az nem kevés, főleg azt nézve, hogy angol, német és osztrák példák alapján az 5-14 éves csoport messze vezeti a deltás covidos esetek ranglistáját.

Persze lehet abban bízni, hogy általában nekik enyhe lesz a covid. Ez részben igaz csak a deltára sajnos.

Ha elüti őket az autó, akkor is jobb sanszuk van hamar felépülni, mint egy felnőtt, de tényleg ez a mester terv?

[ Szerkesztve ]

(#35400) Cs1csó válasza mozso (#35399) üzenetére


Cs1csó
félisten

Továbbra is aggódnak, hogy ebben az "intenzíven" fejlődő korosztályra milyen hatással van a vakcina, bár a vírus hatása is kérdéses...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.