Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4001) #86564352 válasza zsiga_667 (#3995) üzenetére


#86564352
törölt tag

Szerintem egyértelmű tanár és rendőr közül melyiknek van egy nap több kontaktja és melyik kénytelen többet zárt térben tartózkodni másokkal, melyik szakma van jobban elöregedve. Ovi, bölcsi se lett kiemelve ahol tényleg nem lehet tartani a távolságot és maszkot tenni kicsikre.

"a tanári asztal előtti pad üresen hagyásával vagy kicsit hátrébbtolásával kényelmesen megvan a 2 méter"

:D A vírus pont megáll a tanári asztalnál és majd cipeli magával folyosón is. Tényleg régen jártál iskolába, ha szerinted annyi a tanítás a tanár csak a táblánál magyaráz messziről. Ennyi erővel én azt mondom a traffipaxozásban elpocakosodott rendőr is nagyon jól védve van az autójában és az irodában melegedő őrnagytábornok se legyen előnyben az ő gyerekét is őrző tanítónál? A huszonéves mezei járőrnek és életerős focistáknak miért nem jó a kínai? Miért Pfizer? Amikor a krónikusoknak, asztmásoknak arra nagyobb szükségük lenne? Gazdaságilag is a pedagógus szakma minél előbbi beoltása lenne indokolt, hiszen ők a gyerekmegőrzők amíg rendőr apuka traffipaxol.

(#4002) zsiga_667 válasza Ezekiell (#3997) üzenetére


zsiga_667
tag

Összesen négy iskolába (egyetemet nem számolva) jártam, mindegyikben az asztalánál ülő tanár volt hozzánk a legközelebb. Ha éppen dinamikusan oktatott a tábla előtt járkálva, még messzebb volt tőlünk. Szaktantermekben pontosan ugyanez volt a helyzet, azzal a tanár számára előnyös különbséggel, hogy az asztalaink jelentősen nagyobbak voltak hogy elférjenek rajtuk a számítógépek a számtech-teremben, a kottafüzetek az énekteremben, az A3-as lapok meg festékek a rajzteremben, a kísérleti eszközök, csapok, gázrendszer, stb. a biológia-kémia-fizika termekben. Tehát még messzebb voltunk a tanártól.
Étkezőben a tanárok a saját, jó alaposan elkülönített asztaluknál ültek. A folyosón szünetben csak diákok voltak, a tanárok a tanáriban, majd becsöngetés után az üres folyosón sétáltak a termekhez.

Közösségbe nem való, neveletlen senkiházi kölkökkel valóban nem találkoztam, valóban elit gimnáziumba jártam; az engedetlenség nálunk az órán csendben írásban üzengetésben illetve a dolgozatoknál néha puskázásban merült ki.

Unokahúgom bölcsijében is covidos az egyik gondozó. Reménykedek hogy nem taknyosodik meg a pulya, mert élete végéig én leszek a gyűlölt nagybácsi aki azt a méteres pálcikát feldugta az orrába az agyáig. :DDD

"Nem is írta senki, hogy magas vényomás legyen azonnal előrevéve."
Sokan sok nem súlyos krónikus nyavalyára hivatkozva siránkoznak netszerte.
Kedvencem a dohányos meg a dagadt. Hosszú évek kemény munkájával tönkreteszi a saját testét, aztán elvárja hogy mások megoldják a baját helyette.

(#4003) Krinyo válasza Vesa (#3996) üzenetére


Krinyo
senior tag

Ok, de feltétlenül kíváncsi leszek mit mutat majd.

(#4004) Parci válasza zsiga_667 (#4002) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

"Unokahúgom bölcsijében is covidos az egyik gondozó. Reménykedek hogy nem taknyosodik meg a pulya, mert élete végéig én leszek a gyűlölt nagybácsi aki azt a méteres pálcikát feldugta az orrába az agyáig. :DDD"

nem is fog emlékezni rá. amikor meg már abba a korba ér, hogy emlékezne, egy tábla csokival megvesztegethető. tudom, mert múlt héten dugtam orrba a fiamat :DDD, és bár nagyot bőgött, épp ma ajánlkozott, hogy ha kell őt tesztelni, végülis egy tábla csokiért bármikor kibírja megint :)

(ő hozott valami torokfájós szart a suliból, nála magas láz is volt egy napig, meg kis croupos fulladás, aztán 4 nap hőemelkedés. a bölcsis tesója 4 nap hőemelkedés, miután elkapta, erre ma egész délelőtt hányt. :U én is elkaptam, kis torokkaparás csak, igaz, a teljes tűzerőt ráküldtem a cuccra. anyafej meg torokkaparás, fejfájás picit, fáradékonyság picit, ő épp most pihen. azt mondanám, hogy nem covid, de ez az emésztési új tünet picit elbizonytalanított, mert hát 8 napja itthon vagyunk)

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4006) Rive válasza Vesa (#4000) üzenetére


Rive
veterán

Engem pl. az is zavar, hogy ha elmondják most egyre többször, hogy ez a vírus már nem az a vírus, amit eddig ismertünk, és nyilvánvalóan támadja a fiatalokat is (kórházi ápoltak átlagéletkora jelenleg 45év), akkor miért nem változtatnak az oltás prioritási listán?

Asszem' effélét már kérdezett valaki valahol. Szimplán, tíz oltott idős az három szabad kórházi ágy: tíz oltott 'más' az talán, ha egy.
Az új variáns annyit változtatott, hogy első eset négy, a második másfél. Rosszabb a helyzet, de alapvetően nem borult a szitu :(

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#4007) zsiga_667 válasza Parci (#4004) üzenetére


zsiga_667
tag

Remélem igazad lesz.
Bár ugye ott a klasszikus tahó-vicc, miszerint az a közös a spenótban meg az análban, hogy mindkettőt megutálja az ember ha erőltetik az oviban. ;]

Jobbulást az egész családnak. :K
Rajtam múlt héten ment végig ugyanez, nyilván pont aznap indulva amikor végre jó volt az idő és mentem volna túrázni.

(#4008) Ezekiell válasza #20749568 (#4005) üzenetére


Ezekiell
veterán

aláírás-gyanús duma :D

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#4009) Parci válasza #20749568 (#4005) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

te is megtennéd a fiadért! ;]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4010) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Amit Galgóczi Ágnes spoilrezett eddig -az mindig úgy is lett.

Fejben szerintem készülhetünk arra, hogy ez pár napon belül bekövetkezik.

Enyhítés kizárt, hogy legyen, de regionális szigorítások - több, mint valószínű (gondolom ebben a lakosság arányos fertőzöttségi adatokon túl: a kórházak terheltségénekfoka is kulcskérdés lesz).

Megyénként eltérő járványügyi intézkedések jöhetnek Magyarországon

(#4011) Ringman válasza zsiga_667 (#3985) üzenetére


Ringman
nagyúr

más civilizált országokban tudtommal előre sem vették en bloc a rendvédelmiseket, nem hogy még válogathatnak.
a szar pénzért dolgoznak, az irreleváns, a nulla megbecsülést meg elsősorban a rendőrök maguknak köszönhetik.

(#4012) FіkuszKukіsz válasza Ringman (#4011) üzenetére


FіkuszKukіsz
őstag

Nem csak a rendőrökről van szó.

[ Szerkesztve ]

Romanes eunt domus

(#4013) einstein válasza Rive (#4006) üzenetére


einstein
senior tag

Nem számolsz a fertőződés valószínűségével. Nem véletlen annyi az átlagéletkor a kórházakban, mint amit az előbb linkeltek.

(#4014) zsiga_667 válasza Ringman (#4011) üzenetére


zsiga_667
tag

"más civilizált országokban"
Amikor mi utoljára civilizált ország voltunk, akkor Kossuth Lajosnak hívták a miniszterelnököt.

A nulla megbecsülés az átlag magyar mentalitása miatt van. Ebben az országban az számít ügyesnek meg okosnak aki a szabályokat kicselezve jut előnyhöz, nem az aki betartja vagy betartatja őket. Nem véletlenül van a legnépszerűtlenebb foglalkozások között a rendőr meg a jegyellenőr, a leggyűlöltebb cég az adóhatóság, és a legnépszerűbbek közt a minimálbérre bejelentett vállalkozó.

(#4015) MuMa012 válasza Soulfly842 (#4010) üzenetére


MuMa012
tag

Ez alapján a 2 hét adatai alapján jobb megyékben kinyitnak a boltok, a rosszabbul teljesítőknél zárva maradnak. A lakhelyelhagyást nem merik meglépni, így majd kocsikáznak és utazgatnak az emberek bevásárolni.

(#4016) OPiiPO válasza zsiga_667 (#3990) üzenetére


OPiiPO
addikt

"Pedagógus tud maszkot hordani meg távolságot tartani. " - ezt majd magyarázd az alsó tagozatos tanárnak miközben a folyosón átvág a szünetben pár tucat rohangáló kölkön :(((

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#4017) attiati


attiati
veterán

egyébként hol van a hír arról, hogy rendvédelmiseket elkezdték oltani?

nem jött szembe sehol

a másik, amin gondolkodtam:

Itt eleve csak a felnőtt lakosságot kérdezik?

A fiatalkorúak ~17%-ot tesznek ki.
Vagyis (100-17)*(46+24) = lakosság 58%-a az, aki hajlandó és oltható is legjobb esetben (per pill)

[ Szerkesztve ]

(#4018) Parci válasza attiati (#4017) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem hír van róla, hanem csinálják :DDD

mondjuk az is tény, hogy ott katonáskodnak a kórházakban, szóval minimum ők legyenek is beoltva..

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4019) #86564352 válasza attiati (#4017) üzenetére


#86564352
törölt tag

NNK lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat)

Egy naiv kérdés: azzal ámítottak fél millió adagot egy nap alatt be tudnak adni. Számítsuk be a most jött kínai adagot egy hétig esetleg még ellenőrzik, 22-e hétfőn legkésőbb akkor már el is lövik ugye mindet? :)

[ Szerkesztve ]

(#4020) fatal` válasza #86564352 (#4019) üzenetére


fatal`
titán

Nyilvánvalóan. :D

Tegnap 25 ezer adagot sikerült.

(#4021) Depression válasza #86564352 (#4019) üzenetére


Depression
veterán

Először azt mondták, hogy húsvétig minden regisztráltat beoltanak. A héten már azzal dicsekedtek a független médiában, hogy húsvétig minden regisztrált nyugdíjast beoltanak.
De március végén talán már büszkék lesznek magukra, hogy tényleg minden regisztrált időset (érstd: 100 év felettit) sikerült beoltani.

Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.

(#4022) Ringman


Ringman
nagyúr

Akár önállóan is dolgozhatnak azok, akik egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben vesznek részt
Az önálló munkának képzettségtől függően öt szintje van, az új szabály május 23-ig hatályos.

(#4023) M3aN válasza #86564352 (#4019) üzenetére


M3aN
senior tag

A 444 adatgyűjtése alapján növekvő a trend, de még egy hét alatt sem ment el fél millió, nemhogy 1 nap alatt :)

(#4024) FіkuszKukіsz válasza fatal` (#4020) üzenetére


FіkuszKukіsz
őstag

Jó lesz az 40 ezernek is. De ettől függetlenül igazad van, lassan haladunk.

Romanes eunt domus

(#4025) Dottorei válasza Vesa (#4000) üzenetére


Dottorei
tag

ebben van valami

(#4026) Krinyo


Krinyo
senior tag

Szombat délelőtt nálunk egészségügyi dolgozók és szociális dolgozók voltak az oltóponton a rendvédelmisek mellett, végre a feleségem is megkapta az első Pfizerét. Hetek óta be volt adva az igény. Sajnos nem volt tolongás.

(#4027) fatal` válasza FіkuszKukіsz (#4024) üzenetére


fatal`
titán

Itt néztem, első adagnak 25 ezer szerepel, a tesztek száma volt 40e. De sok jelentősége nincs.

(#4028) seredy válasza zsiga_667 (#4002) üzenetére


seredy
tag

Összesen négy iskolába (egyetemet nem számolva) jártam, mindegyikben az asztalánál ülő tanár volt hozzánk a legközelebb. Ha éppen dinamikusan oktatott a tábla előtt járkálva, még messzebb volt tőlünk

ez már nagyon off lesz, de hadd szóljak 1-2 szót a tanári oldalról, mivelhogy az volnék én is, középiskolában. Tehát: vannak olyan tárgyak, ahol a frontális oktatás (tanár a táblánál, diák a padban) egyáltalán nem célravezető, ha ún. elit iskolákba jártál, valószínűleg interaktív órákon is részt vehettél. Nyelvet pl. tipikusan lehetetlen úgy effektíven tanítani, ha nem rendezed párokba a gyerekeket rendszeresen, és úgy beszélteted őket, közben járkálsz a sorok között, és belefülelsz, ki hogy mondja -- ez egyszerű, de hatásos módja annak, hogy egy nyelvórán mindenki meg tudjon szólalni, enélkül tanítani teljesen felesleges, legalábbis idegen nyelvet. A másik: folyosókon szünetekben tömeg van, ha meg nem engeded ki őket a folyosóra, akkor a teremben van tömeg. Tanáriban nem tudom, mennyit jártál, gyakorlatilag nagy osztályterem az egész, ember legyen a talpán, aki tartani tud bármilyen távolságot. Egyéb helyekről, pl. a nyomtató környéke, ne is beszéljünk.
Nem beszéltem a menzáról, amit nem úgy szoktak megtervezni, hogy az összes gyerek, akinek vége van a 7. órájának, meg tudja tartani kaja közben a másfél-két métert.

Namost vagy az van, hogy ezt a tanévet lenyomjuk digitálisan, vagy ha vissza akarunk térni tavaszi szünet után, oltás nélkül nem fog menni, szerintem. (De ha valaki az itteniek közül máshogy látja, mondja, jobban ismeritek a vírushelyzetet.) Ezzel nem a rendőrök, szociális munkások stb. ellen beszélek, ez ténykérdés. Nálunk október második hetében betört a covid, kb. a tanári kar harmada nem volt másfél-két héten keresztül. Onnantól az iskola gyerekmegőrzővé vált.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy ma idehaza tanároknál 50 körüli az átlagéletkor, vagyis gyakorlatilag 10 éven belül nem marad tanár ebben az országban... hát, sok sikert a maradék tizedeléséhez!

[ Szerkesztve ]

(#4029) Vesa válasza seredy (#4028) üzenetére


Vesa
veterán

Pontosan! :K

A tudomány a valóság költészete!

(#4030) Vesa


Vesa
veterán

Úgy gondolom, ez elég biztonságos ultimate cucc lehet. :D Utcára is tökéletes, simán bemennék benne bárhova.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4031) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

A cseh egészségügyi miniszter 2021 március 12-én engedélyezte az ivermektin COVID-19 esetén történő alkalmazását

"a döntés nem a gyógyszerhatóságban, hanem minisztériumi szinten történt, majd ennek megfelelően kerül bevonásra a végrehajtásba a hatóság. Eközben a cseh egészségügyi minisztérium jelzi, hogy a szer hatásossága nem igazolt, de az orvosok döntésére bízza alkalmazását. A betegeknek beleegyező nyilatkozatot kell aláírniuk"

[ Szerkesztve ]

(#4032) #86564352 válasza M3aN (#4023) üzenetére


#86564352
törölt tag

"még egy hét alatt sem ment el fél millió, nemhogy 1 nap alatt"

Erre mondták mert nem volt elég vakcina fúj lassú Brüsszel, minden tájékoztatóban leírják, elmondják. Szóval kíváncsi leszek a látványos fogadtatásban részesült második szállítmány 450 ezer adag kínait mikorra szúrják el. Egy nap alatt kellene, a kábítás szerint. Legyen három, mert jóindulatúan javukra írom valaki visszamondja. Egyébként nem értem miért tetézik a hülyének nézést, ha az oltási szervezettség tényleg olyan jó lenne és valóra válna a dumájuk, akkor pár hétig mit mondanak üres kézzel? Mert keletről sem jön olyan ütemben. Ezt a mostani szállítmányt három hete 500 ezer adagnak mondták, 450 ezer lett, valahogy nem látom a panaszt a vártnál kevesebb érkezett fúj lassú Peking. 550 ezer volt az első adag, akkor gondolom 1 millióban állapodtak meg két hónapra, csak nem pontosan felezték el ezek szerint, ami érthető is lenne, csak a bullshitet ne kevernék hozzá. Azt lehet tudni mikor jön a következő kínai adag és mennyi? Április ugyanígy? Akkor tényleg ne nézzenek hülyének, ha Brüsszel küld hetente 120 ezer Pfizert, ha eddigiek szerint Peking küld havonta 500 ezer Sinopharmot, nem ugyanaz a nyugat-kelet tempó? Náluk a matek is unortodox.

#4022 Ringman
Már itt tartunk sajnos. Várható volt az orvostanhallgatók hadra fogása, az eü-i felmondások, gyesre ment nővérek miatt is. Számomra kissé aggasztó még a vezénylő tábornok elvtárs mai kijelentése, hogy nem szorulunk külső segítségre, sőt majd mi segítünk másoknak. Ha már ezt így ki kell mondani? Bullshit fordítóval mit is jelent ez, ugye rosszul gondolom? Szlovákoknál nincs most ego, örültek a lengyelek és németek átvettek 1-2 tucat beteget. "Minden élet számít"
Mo: kb. 8000 beteg kórházban, 1000 lélegeztetőn
Ausztria: kb. 1600 beteg kórházban, 360 intenzíven
hát hívjuk már fel a laborunkat, hogy kell-e segítség? :U Azt mondta még ő már november látta baj lesz. :C Hát mi lett azzal most már a vírus védekezik, levitték a birkózószőnyegre, konzultáció a nyitásról? Mindig elmegy mellettük a valóság.

(#4033) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]
China once again has delayed the delivery of COVID-19 jabs to Turkey according to a report by Haberturk daily. 50 million doses were supposed to be completely delivered this month More and more evidence that China is using the vaccine as a political leverage against Ankara

(#4034) mozso válasza Vesa (#4030) üzenetére


mozso
senior tag

2020 márciusban vettem ilyet is. Hátha kell a covid ellen. Ha mégsem, akkor meg jó lesz festés / permetezés során.

Lehet most mégis hasznos lesz? :)


2020 májusban ezt kaptam fel amikor jött a Tesco házhozszállító.

Soha nem láttatok szerintem olyan gyors kipakolást ;-)

[ Szerkesztve ]

(#4035) Ringman válasza #86564352 (#4032) üzenetére


Ringman
nagyúr

fogorvosokat (!) berendelnek ügyelni.

vsz. nem fog orbán segítséget kérni, legyen bármekkora is az ára.

ez van, ha valós problémákat kellene megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#4036) attiati válasza #86564352 (#4032) üzenetére


attiati
veterán

Ezt a labor vonalat sem értem.

Ha jól működött az elején és Ausztria ment előttünk az aknamezőn, mi meg csak követtük.... akkor miért engedtük el ezt a vonalat?

Kb onnantól csesződött el, hogy a vakcina beszerzésben elindultunk a különutas verzióval.

[ Szerkesztve ]

(#4037) mozso válasza attiati (#4036) üzenetére


mozso
senior tag

Mert az osztrák labor követése pénz lett volna. Olyan, amit nem lehet eltéríteni.

(#4038) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Friss Ázsiába Szakadtam:

B.1.1.7 a mutánsbomba

Hát ez nagyon gáz.... :( :(

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#4039) OPiiPO


OPiiPO
addikt

Nem csak a rendőröket, a bírákat is oltják, de állítólag megmondták nekik hogy ne híreszteljék:

Hadházy szerint arra kérték a Fővárosi Törvényszéken dolgozókat, titkolják el, hogy oltást kaphatnak

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#4040) #86564352 válasza attiati (#4036) üzenetére


#86564352
törölt tag

Tavaly tavasszal az első gyenge hullámban még jó szövegnek tartották. Nyáron és ősszel már szinte semmiben nem követték mit csinálnak a szomszédok. Tesztelés, gazdasági és szociális intézkedések, egyéb témákban. A mostani light lockdown is hány hetet késett.
Ott ingyenes gyorsteszt, én fizessek. Ott FFP2 maszk hatósági áron 70 cent a Billában, én 400-800 forintért találtam a Tescoban, DM-ben. Ott az oltási tervben a rendőrökkel egy kalapban a tanárok, itt nincsenek kiemelve. Ott a felszolgálók... jó inkább nem sorolom, csak felmegy a vérnyomásom. Nem akarok krónikus beteg lenni.

OPiiPO: a közigazgatási dolgozók is kiemeltek, csak a legtöbben a rendőröknél akadtak le. Nem lenne kritika, ha a pedagógusokról is esett volna szó így szakmaként kiemelve. Ők csak várjanak a csodálatos regisztrációs lottón.

[ Szerkesztve ]

(#4041) MuMa012 válasza seredy (#4028) üzenetére


MuMa012
tag

Az én iskolámban szeptember végétől volt már covid pozitív eset, s szinte hetente jöttek-mentek osztályok karanténba. Szerintem biztosan nem megyünk vissza az idei tanévben. Nálunk csak az volt a kérdés egy-egy ilyen karantén elrendelésnél, hogy kin volt maszk, mert a maszk jogilag megvédte az embert a karanténtól. Így azután "mindenkin" volt már maszk. Egyet tudnék elképzelni csak politikai szemszögből, de erre sem látok sok esélyt: Az érettségizőket és a tanárikat beoltatják valamivel. S ezt jól kommunikálják majd, hogy a tanároknak segítettek és a frissen érettségizett emberek már szabadok lehetnek ezután. De erre sem látok nagy reményt, mert látványos a tanárok iránti unszimpátiája a kormányzatnak.

(#4042) Parci válasza Sir Pocok (#4038) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nemtom, én kedveltem sokáig a videóit, de picit átment ilyen szenzációhajhászba

mutálni fog még ez a cucc sokat, még csak most kezdett el találkozni a vakcinával, most lépünk a harmadik szakaszba (első szakasz: az eredeti vírus, második szakasz: a tömeges megfertőződések és a mutációk, harmadik szakasz: tömeges fertőzések melletti tömeges oltások...)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4043) Parci válasza MuMa012 (#4041) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

szerintem is g.ciznek a tanárokkal, mert csak :(((

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4044) Dottorei válasza OPiiPO (#4039) üzenetére


Dottorei
tag

mondanám hogy döbbenet ha nem itt élnék

(#4045) FіkuszKukіsz válasza fatal` (#4027) üzenetére


FіkuszKukіsz
őstag

+ 2. 15 ezer

Romanes eunt domus

(#4046) Soulfly842 válasza Ringman (#4035) üzenetére


Soulfly842
addikt

Fogorvosokat? :Y Ezt nem olvastam sehol még. Honnan van a forrás/információ?

(#4047) Ringman válasza Soulfly842 (#4046) üzenetére


Ringman
nagyúr

telexes hír facebookjában kommentelte egy fogorvos, hogy berendelték, szóval fenntartással kell kezelni. ez volt a hír, de a kommentet nem találom.

btw az orvostanhallgatókat is besorozhatják már, önálló munkavégzésre is [link]

[ Szerkesztve ]

(#4048) fatal` válasza FіkuszKukіsz (#4045) üzenetére


fatal`
titán

Igen, de akkor nem 6 millióhoz kell viszonyítani, hanem 12 millióhoz és így még siralmasabb az arány.

(#4049) Soulfly842 válasza Ringman (#4047) üzenetére


Soulfly842
addikt

Értem, köszi az infót.

Ez még nem szerepelt itt.

Forrás: Dr. Kunetz Zsombor facebook.

A rendszer egyik felén iszonyatos humánerőforrás hiány van az egészségügyben, a másik felén meg iszonyatos pazarlás.A már ismertetett :

[link]

nagyívű elképzelés szerint az ütemezett szakaszban, amelyben 102 kórházi és 131 szakrendelői oltópontot határoz meg a terv, oltópontonként kórházak esetében 6, szakrendelők esetében 2 oltóhelyet nevez meg, 3 fős személyzettel, orvos, szakdolgozó, adminisztrátor. Plusz az 5002-as háziorvosi praxis, amit bevontak, immár hétvégére is.

Ez egyszerre 874 orvost, és ugyanennyi szakdolgozót igényel egy időben az egész országban, a háziorvosi praxisokat nem ide számolva.Tessék mondani, mégis mink ennyi orvos? Mert az rendben van, hogy orvos hozza meg a döntést az olthatóságról, azonban, ha komolyan gondoljuk a jelenlegi válságot a kórházakban, akkor nem pazarlunk el ekkor képzett tömeget.

Merthogy amennyiben egy kicsit is megerőltetné magát az Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Tisztifőorvos, akkor két óra alatt elkészíthető lenne egy olyan kérdőív, amely kitöltése és minden ott szereplő kérdés negatív válaszú karikája mellett az egyén oltható lenne a legtöbb esetben. Persze nincs olyan kérdőív, amely minden esetben tökéletes, ehhez kell oltópontonként egy azaz egy orvos, aki dönteni tud. Tudom azt is, hogy sokan nem tudják megnevezni a betegségüket, ebben az esetben megfontolandó a legkevesebb kockázattal járó oltóanyag használata. Az oltási tervnek ezt is tartalmaznia kellene. Ez azonban valószínűleg csak abban az esetben fordul elő, amikor nem a háziorvos küldi a betegeket az oltópontokra, hanem központi sms.

Felszabadítható lenne néhány szakdolgozó is a rendszerből hiszen maga az oltás beadás NEM orvosi feladat, de ebben probléma mentes embereknél nem is feltétlen szakdolgozói feladat. Erre kiképezhetőek orvosi egyetemisták, de akár katonák is.

El kell felejteni azt a bohóckodást, amit naponta látok, hogy bejön oltásra a beteg és az orvos megvizsgálja, erre ebben a helyzetben csak akkor kerüljön sor, ha tényleg valami miatt elkerülhetetlen. Egyébként semmi, de semmi relevanciája nincs panaszmentes egyéneknél a fizikális vizsgálatoknak a hőmérsékletmérés kivételével. Akinek panasza van, azt megvizsgálhatja először a szakdolgozó, ha szükséges az ügyeletes orvos, de panaszmentes embereknél erre nincs szükség, a piacon sem ugranak rá járókelőkre vérnyomást mérni.

A hőmérsékletmérés, ahogyan nagyon sok helyen most is a katonák feladata, amennyiben a megadott testhőmérsékletnél magasabbat mér, akkor szól a szakdolgozónak, aki intézkedik.

Meg kell érteni, hogy most rendkívüli helyzet van, a szakértelmet oda kell átcsoportosítani, ahol nagyobb szükség van rá, és megfelelően delegálni kell a feladatokat.

Az oltaási tervhez kapcsolódó teljes levél itt megtalálható, ütemterv szerint:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#4050) Ringman válasza Soulfly842 (#4049) üzenetére


Ringman
nagyúr

sajnos egyáltalán nem meglepő hogy 1 év alatt nem foglalkoztak azzal, hogy kidolgozzanak egy jól működő, erőforrásokat jól beosztó oltási protokollt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.