Hirdetés

2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#91151) tal-garius


tal-garius
aktív tag

Hali. Ez akkor készre szerelt magyar kiosztású billentyűzet?

(#91152) kristof123 válasza Molydeus (#91139) üzenetére


kristof123
őstag

Ez valami ilyesmi lehet? Kép
Tehát előre "összeállított" készletekből lehet válogatni és nincs lehetőség a variálásra.

(#91153) kristof123 válasza dqdb (#91141) üzenetére


kristof123
őstag

"Nyákból a tri-mode-ot elkerülném, ha nem muszáj a wireless, mert az nem QMK/VIA firmware-rel jön, hanem egy zárt firmware-rel és a sokkal butább QK Configurator programmal hozzá."
Köszi hogy szóltál, akkor azt el is kerülöm.

Az elképzelés: WK, Fekete felső/alsó ház, súlyból a legolcsóbb fehér vagy fekete, vezetékes hotswap pcb és PC plate.

(#91154) Molydeus válasza kristof123 (#91152) üzenetére


Molydeus
őstag

Igen, lényegében erről van szó. Az ügyfelek leadják a saját rendeléseiket, a vendor pedig ezen felül extra darabokat rendel valamilyen összeállításban, hogy az esetleges garanciális problémákat gyorsan tudja orvosolni, illetve szimplán azért, hogy az extra során nagyobb profitra tegyen majd szert.
Persze vannak vendorok, akiknél már a legelső körben is csak fix összeállítások közül lehet választani, vagy kihagynak olyan opciókat, amiket a group buy amúgy lehetővé tenne. Ezeknél főleg az ár és a szállítási időpont lesz a két kör között a különbség.

De dqdb majd pontosabban leírja a működését.

M.

(#91155) kristof123 válasza Molydeus (#91154) üzenetére


kristof123
őstag

Lehet előre tudni milyen összeállításban jönnek?

(#91156) sutszi


sutszi
veterán

#91146 dugo_ & #91147 Mephike : :R Köszi. Ez volt a hiányzó láncszem. A lábaknak szánt helyet nem néztem.

Picit visszakanyarodva a TL;DR posztomhoz...
Van még olyan gyártó, akinek termékét érdemes megnézni 75-80%, ISO kritériumok mentén? ( mindegy, hogy barebone, vagy full assembly)

Van itt olyan akinek van GMMK vagy Monsgeek?

Illetve olyan szubjektív vélemény is érdekelne, amiko a keycap nem találkozik a LED-el közvetlenül... az mennyire rontja az "élményt"

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#91157) Molydeus válasza kristof123 (#91155) üzenetére


Molydeus
őstag

Szerintem csak akkor derül ki, amikor a vendor kirakja a kínálatot.

M.

(#91158) Molydeus válasza sutszi (#91156) üzenetére


Molydeus
őstag

Ha volt már, akkor elnézést, de inkább leírom, mielőtt csalódás ér.
A GMMK Pro és MonsGeek M1W SP normál magasságú switcheket fogad. Attól, hogy a low profile kupakok is MX keresztet használnak még nem következik, hogy azokat használható formában fel tudod rakni egy normál magasságú kapcsolóra.
Vagyis vagy LP-t nézz, mint a páratlan számú K Pro és K Max Keychronok vagy a nuphy, vagy az ebből jelenleg legjobb Monokei Systems, vagy normál magasságú switcheket fogadó - esetleg a korábban ajánlott közepes Tecsee-k - és hozzá egy alacsonyabb normál kupakot, mint pl a DSA (ha megfelel, hogy soronként azonos a magassága és szférikus a felülete).
Az XVX-et pedig messzire kerülném, nagyon vacak a minőségbiztosításuk. Lehetnek sérült kupakok, hiányozhatnak fontosak, feleslegesek jöhetnek helyette duplán és maga a kupak sem az a minőség, amit a képek alapján gondolnál. Néha még a foglalat sem tart megfelelően. Nekem ez mind egy készletben jött...

A másik, a LED kérdés
Az a gond, hogy délre néző LED-ekhez passzoló átvilágítós kupakja a Keychronnak van, de az is csak az ISO kiosztású Q-kon, V-ken, páros számú K Pro-kon és Max-okon, külön nem tudod megvenni őket. Jó hír, hogy Q-ból, Q Pro-ból, V-ből és K Pro-ból van ISO 75% és TKL, rossz, hogy egyik sem alacsony.
Ugyanakkor, ha egy felül feliratozott átvilágítós kupakot teszel egy déli LED-es PCB-re, akkor nagyjából semmit sem fog megvilágítani a LED, mert köztük lesz a stem (mozgó rész a kapcsolóban). Szóval megkapod az átvilágítós kupak összes hátrányát az előnye nélkül (vékony, festett, fényesedik és utána kopik, neked magas lesz a profilja is).
Szerintem ha déli LED-es billencset nézel, akkor jobban jársz egy olyan kupakkal, ami ugyan nem világít át, de megfelelő anyagból van és kellően vastag is. Megfelelő kontraszt esetén gond nélkül olvashatók a feliratok a monitor fénye mellett is. Ezt a kontrasztot azonban a bekapcsolt RGB a kupakok körüli szórással rendszerint lerontja.

A GMMK Pro egyik jellemzője, hogy egy nem jól működő rugalmas felfüggesztést kapott, ezért nem nagyon ajánljuk. A Keychron Q1-nek és Q1 Pro-nak viszont hasonló kiosztása és jól működik a gasket mount is.

M.

[ Szerkesztve ]

(#91159) dqdb válasza kristof123 (#91152) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nekiálltam írni egy részletes leírást group buy-előrendelés témakörben, de túl hosszú lett volna, úgyhogy jöjjön egy Neo specifikus válasz, ami szintén nem lett rövid.

A Neo termékvonalat előrendeléses üzleti modellel értékesítik (azaz nem group buy). A vendorok megpróbálják megbecsülni a keresletet, és leadják a rendelést, hogy miből (szín. alapanyag, layout, ...) pontosan mennyi kell nekik, és ennél a termékvonalnál kompletten ki is fizetik előre. A Qwertykeys ezután elindítja a gyártást. A vendorok ezzel párhuzamosan elkezdik árulni a terméket, ahol az egyes komponensekből az általuk megrendelt mennyiségnek bizonyos része lesz elérhető (vagyis nem minden), így előfordulhat, hogy adott modell elfogy (mert például mindenkinek a lila szín tetszett) és az is, hogy a komplett előrendelhető készlet elfogy. Az előrendelés a vendortól függően készleten felül lehet időlimites is, ami pár hétig elérhető csak (a ProtoTypist így csinálja), vagy lehet olyan, hogy addig van nyitva. amíg a gyártó el nem indítja feléjük a csomagot, vagy az is lehet, hog addig van nyitva, amíg el nem kezdik árulni az extrákat (úgy vettem észre, hogy a Candykeys ilyen).

A gyártás befejeződik, a QK leszállítja a mennyiséget a vendor kínai raktárába, ahol a termék megvárja a következő konténere szállítást (tipikusan 3-4 hetente van ilyen, majd után 4-8 hetet tölt hajón, mire megérkezik a vendorhoz a szállítmány. Billentyűzetek esetében a légiszállítás ára olyan magas lenne (30+ dollár súlytól függően), hogy ritkán alkalmazzák.

Ott a Neo termékvonal esetében minimális QC van (az időigényes részt a QK már elvégezte a gyárban olcsóbb kínai munkaerővel), de van, ha itt kibukik valami, akkor a QK immáron pár nap repülővel leszállítja nekik a cseredarabokat, összeállítják a rendeléseket és kimennek ezek az előrendelés résztvevőinek.

Amikor a vevő jelentős része megkapta a csomagját, akkor az eddig el nem adott mennyiség nagyja extrák formájában elérhetővé válik egy pár nappal előre meghirdetett időpontban (azért csak a nagyja, hogy az esetleges szállítási problémákat gyorsan el tudják hárítani a visszatartott pár darab terhére ). Itt a vendorokon múlik, hogy ezt az előrendeléshez hasonlóan konfigurálható módon kínálják, vagy a ProtoTypisthoz hasonlóan fix "kiteket" hoznak létre, és úgy értékesítenek. Az, hogy milyen és hányféle kit kerül kialakításra, a PT esetében aznap derül ki, ahogyan az árazás is, ekkor számolja végig Jae a pontos költségeket (eltérő időpontokban és többféle pénznemben keletkeznek ezek), tippre a többi vendor is hasonlóan tesz, mert ezekből az extrákból élnek.

Amikor ezek az extrák is eladásra kerültek, akkor a visszatartott pár darab is felkerül a kínálatba, de ez tipikusan már csendes módon.

A Neo temékvonal esetében folyamatosan jönnek az újabb körök (May batch például, nem minden vendor vesz részt minden körben), így amikor a PT extráiról beszéltem, ami hamarosan megérkezik, az az első körre vonatkozott, míg a Keygem oldalán a második kör előrendelése van fenn. Itt lehet követni, hogy melyik vendornak hogyan áll a rendelése (a fulfilled szót itt a QK szemszögéből kell érteni, azaz a vendor kínai raktárába leszállították, onnan még hetek múlva kerül a vevőkhöz). A helyzetet bonyolítja, hogy a QK önmaga is árulja ezeket a termékeket, sokszor a havi kör náluk nem előrendelés, hanem raktárkészletről megy.

Ha pár héten belül sürgős lenne a billentyűzet, akkor a PT-től vedd meg, nézd ki, hogy mit szeretnél, legyél ott a meghirdetett időpontban, nézd végig a kiteket, aztán csapja le arra, ami a legközelebb van a kívánságodhoz.

Ha nem ennyire sürgős, akkor a Keygemnél vedd meg, mert 10-20%-kal olcsóbb, szabadon össze tudod állítani, hogy mit is szeretnél, hozzá tudsz adni második nyákot/plate-et adni, ha kísérleteznél, hogy mi jön be neked, cserébe 2-4 hónapot kell rá várni.

A harmadik beszerzési opció a használt piac, az MKEU Discord szerverén van erre lehetőség, rendszeresen látni szinte új/tényleg új QK/Neo/Zoom darabokat jó áron (és pocsék áron is persze).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#91160) Marci112233 válasza Marci112233 (#91106) üzenetére


Marci112233
őstag

Nos türelmes voltam eddig, és meg is adtam szerintem minden dolgot amire lehetett volna választ adni, de mégsem kaptam semmilyen választ, így lehet hogy ha már egyszer bevált az X3 akkor veszek belőle egy újat. Ami megy majd a fő géphez, a régi meg a másodlagoshoz.

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#91161) Synthwave válasza Marci112233 (#91160) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Bolti árakat nézve itt már nem érdemes 8-10 ezret spórolni (a 30-hoz képest), mert az értékkülönbség több lesz a drágább javára (ergo az olcsóbb lehúzás).

Ami ennyi pénzért ajánlható, az leginkább pl. ez, apróról. Kategóriákkal komolyabb, mint egy Cougar, viszont DE ISO. A gombok elrendezése ugyanaz, mint a magyarnál, csak némelyen más karakter szerepel, de legalább vékony, lézerrel gravírozott ABS kupakok helyett PBT jár hozzá.

[ Szerkesztve ]

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91162) Marci112233 válasza Synthwave (#91161) üzenetére


Marci112233
őstag

A baj hogy én lehet megszoknám a németet, csak nem én használom majd, hanem más családtag is akinek tuti bajt okozna ha nem magyar a kiosztás.
Amúgy a mostani X3-aomat 2107 05.03-án rendeltem meg és azóta is szuperül működik, és ahogy nézem az újabb a Silver kapcsolókkal rövidebb úton jár már, így jobb lehet, bár manuság a billentyű kevés játékra van mert inkább a Thrustmaster T300-as kormányt tekergetem.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#91163) Synthwave válasza Marci112233 (#91162) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Lehet hozzá venni magyar kupakszettet, csak ami gyárilag rajta van, jobb minőségű. Mondjuk azt a pár ékezetes betűt a jobb szélen szerintem nem egy nagy was ist das megszokni.

A hot swap miatt meg bármikor átépíthető (szó szerint több ezer fajta switch belemehet), de egy-egy kapcsoló esetleges halálakor sem kell vergődni a garanciáztatással.

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91164) qnadam válasza Synthwave (#91163) üzenetére


qnadam
veterán

nem az ékezetes betűk szoktak problémásak lenni, hanem a speciálisok. a kapcsos zárójelet rendszeresen keresnem kellett :) mondjuk most macre váltás miatt amúgy is, mert az asztali nem magyar kiosztású (ezer éve nem is volt olyanom), a notié viszont magyar, de a szent mininamlizmus jegyében a mindenféle karakterek nagy része nincs felfestve...

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#91165) Marci112233 válasza Synthwave (#91163) üzenetére


Marci112233
őstag

Értem amit írsz, de a hot swap-on kívül mi előnye a linkelt billentyűzetnek? A mostani X3-asom bontatlan ugyan, de ha tippelnem kéne ebben is cserélhető a kapcsoló max forrasztgatni kell, de az nálam nem probléma ha tényleg így van. Tekintve hogy 2017 óta van használatban és nem volt vele probléma, elég masszív és merev is, az újnak is bírnia kéne tekintve hogy abban is Cherry kapcsolók vannak.

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#91166) Synthwave válasza Marci112233 (#91165) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Azért az elég nagy előny, hogy szó szerint 10 másodperc kivenni belőle egy kapcsolót, és belerakni egy bármilyen sztenderd profilos, mechanikus elven működő másikat.

Emellett csillapított háza van, és kellemesebb gépelési érzetet/akusztikát lehet belőle kihozni, aminek a nem lebegőgombos kivitel szintén kedvez. A dőlésszöget három szinten lehet állítani, a kábel leválasztható, full PnP, plusz a DE ISO miatt a kupakjainak is elég jó a minősége.

Meg komolyabb eszköznek is néz ki, bár tudom, ez szubjektív.

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91167) Marci112233 válasza Synthwave (#91166) üzenetére


Marci112233
őstag

Most megfogtál. Igazán jó a használt ára, de inkább maradnék a Red kapcsolóknál, ugyanis volt alkalmam hallani kék kapcsolót és az nekem nem jött be, de nagyon.(Tudom akár az egészet átrakhatnám, de akkor már lehet ott tartanék árban mint egy új.)
Na meg azt nem írtam hogy inkább maradnék az új billentyűzet vonalán. Ez a Ducky újonnan 60K fölött billeg Red kapcsolókkal Silverrel meg még húzósabb ha jól néztem utána.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#91168) Synthwave válasza Marci112233 (#91167) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Közelítőleg annyiból felkapcsolózod, mint amennyiért a kékeket eladod aprón. Ez a szépsége. Nincs kőbe vésve.

Amúgy a Cherry nem az übercsodálat megtestesítője, inkább csak a plateless/forrasztós buildekbe javallott a némileg vastagabb pinek miatt; már féláron is olyan switch-eket veszel, amik mellett legfeljebb gyertyát tarthat, ha nem egy nagyon specifikus preferenciát akarsz kielégíteni (pl. Akko).

Persze lehet patika is (meg van érdekes vintage vonala), de az foglalkozós történet (bejáratás, kenés Krytoxszal, rugócsere, switch film), szóval a többszintű pluszkiadás (alapból drágább a kapcsoló, kenőanyag, nyitószerszám, megfelelő ecset, új rugó és ugye switch film, ha kell) mellett extra időbefektetést is igényel. Az utóbbi pár évben óriásit fejlődött a piac, különösen a COVID-tól számítva.

"Ez a Ducky újonnan 60K fölött billeg Red kapcsolókkal Silverrel"

Annyit nem ér, de egyébként pontosan ezért is lehet jobb, mint az, ami újonnan túlárazva 26, nem?

De ha érthetetlen okból kifolyólag ennyire ragaszkodsz az MX Redhez és a forrasztópákához, akkor is ötször inkább ezt venném, mint az X3-at.

Nekem mindegy, érted, én csak jót akarok.

[ Szerkesztve ]

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91169) sutszi válasza Molydeus (#91158) üzenetére


sutszi
veterán

Köszi. :R

Emésztettem kicsit a leírtakat... Igen, valóban eléggé nem szokványos, hogy normál kiépítésre, és ezzel együtt normál kapcsolóra tennék egy LP sapkát... de láttam egy ilyen setupot és nem tűnt rossznak...sőt kifejezetten megtetszett. Csak az volt vele a gond, hogy ANSI volt. De ISO-ban reprodukálható, csak kell találni egy rendes base-t. Ez volt az elképzelés. [Például]

A Monokei Systems nagyon ígéretesnek tűnik... kicsit jobban megnézem.

XVX-el kapcsolatos tapasztalatod szomorúan olvasom... Pedig képről ígéretesnek tűnik.

A GMMK PRO felfüggesztése nem jó?! Ahhoz képest nem olcsó...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#91170) Marci112233 válasza Synthwave (#91168) üzenetére


Marci112233
őstag

Értem amit írsz, nagyon is, és tudom hogy jót akarsz, de manapság ami amúgy mi ami nincs túlárazva? Sajna ilyen világot élünk, de az X3 így is féláron a Ducky-val szemben. nem azt mondom hogy egyből ráugrok az X3-ra, csak még a tervek közt azért ott van, amire még alszok párat. Főleg ha sokat is adok érte akkor az új bill nem a másodlagos hanem fő gépemhez lesz kötve ami az aláírásomban van.

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#91171) nyunyu válasza sutszi (#91169) üzenetére


nyunyu
félisten

XVX helyett nem lehet alternatíva a CSA?

Mivel nincs XVXem, így nem tudom összehasonlítani a magasságukat, de a 20$-os CSA kupak nem tűnt annyira gagyinak, leszámítva a hülye színsémáikat.
(Értsd? nincs WOB, BOW, se fekete-szürke sakktábla)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#91172) Mephike válasza nyunyu (#91171) üzenetére


Mephike
senior tag

Tényleg jól elfogyott a BoW CSA keycap szett Aliról.

(#91173) Molydeus válasza sutszi (#91169) üzenetére


Molydeus
őstag

Azt a Nuphy kupakos buildet én is láttam. Kár, hogy mindenképpen kell hozzá egy Nuphy donornak. Nem tudom mennyire stabilan tartja meg a normál switch ezeket a LP kupakokat. Az LP switchek jellemzően felületen is megtámasztják a kupak alját, nem csak a foglalattal. Hasonlót max valamilyen porvédős normál switch-csel tudsz elérni, de messze nem akkora felületen támasztana. Részemről szkeptikus vagyok, hiába tűnik vonzónak ez a lapos gépelési felület azoknak, akik ehhez vannak szokva.
Hasonló lenne a helyzet a Keychron Q1-et és a saját ISO kiosztású low profile kupakjaival egy ISO K3 Pro-t donorként használva, mert ISO-t támogató önálló készlet náluk sincs. Viszont a Keychronnál nagyon kell azt is figyelni, hogy melyik sorozatukat nézi az ember. A low profile billentyűzeteiknél a Pro-k a normál magasságúval megegyezően egy vonalban van a stabilizátorok keresztje a kapcsolóéval. A korábbi, nem programozható laposaiknál viszont a stabok nem a középvonalban vannak.

GMMK
Hát igen, a Glorious ceruza vastagon fog. Létezik kit a GMMK Pro-hoz, de attól még ugyanúgy merev marad.
A Keychronok és Akko-k mellett manapság már nem nagyon kerül szóba, de a Glorioustól szerintem a GMMK 1 és 2 volt értelmes vonal elfogadható áron. Persze azok is csak akkor, ha elfogadod, hogy a gamer igényeket kielégítő (RGB mindenek felett) integrált plate-es építési mód eleve hátrányból indul akusztikai és gépelési érzet terén. Viszont annak ellenére, hogy nem a 2-esek "csak" QMK-n keresztül programozhatók, az 1-esek pedig sehogy, a saját szoftverükkel egészen jól beállíthatók (különösen az RGB, de a remap, macro is). Emellett akár itt a topikban is sok tapasztalat gyűlt össze arról, hogy mit érdemes modolni rajtuk. A GMMK 1 TKL amúgy egészen lapos volt. De ez tényleg a múlt.

Ha belefér a keretbe és az időbe, szerintem a Monokei Systems most mindenképpen szintet lép low profile témában. Nagy kár, hogy kimaradt a QMK/VIA támogatás.
Ha pedig feladsz pár dolgot, pl. az ISO-t, akkor LP-ből még esetleg a Lofree Flow-t nézd meg. Ez is gasket mount, mint a Systms, de nem halkítottak a kapcsolók.

M.

(#91174) Molydeus válasza Mephike (#91172) üzenetére


Molydeus
őstag

BOW-ból most Shenpo-t vennék.

A CSA magas lenne, sutszi kifejezetten laposat szeretne.

M.

[ Szerkesztve ]

(#91175) Synthwave válasza Marci112233 (#91170) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

"Értem amit írsz, nagyon is, és tudom hogy jót akarsz, de manapság ami amúgy mi ami nincs túlárazva?"

Például azok a Duckyk aprón. :))Vagy ha már num pad, akkor nála a K13 Pro.

De mostanában csomó Q szériás Keychron barebone is szotyiért megy boltban, 50-60 között ~100 rongy értékű motyót össze lehet legózni. Persze csak itthon. Illetve a K/V szériás Keychronok is korrekt árakon mennek.

Manapság a 100-150 dollár közti szegmens dugig van tömve fullos kis cuccokkal, amik évekkel ezelőtt két-háromszor annyiba kerültek volna (már ha egyáltalán léteztek volna). Kb. Kánaán van a szegmensben, és relatíve kis pénzből igényes cuccokat lehet venni, csak erről a Cougarnak (meg a legnagyobb mainstream 'gaymer' gyártóknak) nem szólt senki. :))

"Sajna ilyen világot élünk, de az X3 így is féláron a Ducky-val szemben"

Nem, egy csomagküldés árával drágább, a Shine 7 esetében meg egy családi pizza árával. Mivel terméket veszel, és két kategóriányi különbség negatív irányban nem hiszem, hogy megéri a bolti fóliát egy elavult konstrukción. Legalábbis nekem biztosan nem, ezen az árszinten meg pláne.

"Főleg ha sokat is adok érte"

Ez a pénz egy jó billért egyáltalán nem sok. A nem e-hulladékokat tömörítő halmaz belépőszintje a 25k. Amiért ha nem apróról vásárol az ember, akkor inkább hozzátesz még egy 10-est, és vesz valami K szériás Keychront.

[ Szerkesztve ]

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91176) Synthwave válasza Synthwave (#91175) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

"Persze csak itthon."

Mármint aprón kifogott vagy Alis Shenpo/Akko/Aifei/DaYE kupakszettel (a hazai kupakfelhozatal igen gyatra, és ez alatt nem csak a magyar karaktereseket értem). Talán még a kapcsoló is jöhet külföldről, de legalább már itthon is van több féle Akko, Gateron vagy Keychron, ami felfogható egy kezdetnek.

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91177) Molydeus válasza Molydeus (#91174) üzenetére


Molydeus
őstag

Ha már rendszeresen felhozom, kicsit utánanéztem a Tecsee mid profile switcheknek és találtam olyan buildet, amit első nekifutásra én is összehajigáltam az aliról.
Szóval ebben a budget LP alu házban [link] a mid profile switcheken egy cherry profile-os kupak alig emelkedik ki (<1mm a rés). Ez DSA-nál nagyobb lesz, ha jól gondolom, de így sem lesz nomrál switch+ lebegő cherry kupak méretű gap.
Azt tippelem, hogyha az ember nem használja azokat a csavaros lábakat, csak valami gumi csíkot, hogy ne csússzon, kb 20-22mm körül tud maradni a teljes magasság. Ez ~ LP Keychron K Pro felső élének a szintje.

Halkítani viszont a szokásos szivacsokkal lehet, de ha nem akarunk a magasság ellen játszani, akkor a tray mountok csavarhelyekre rakott pici O-ringekről le kell mondani. Szerintem az 1.2mm-es és/vagy flex cut-os PCB-knek sem lesz helyük kimozogni.

Azt mindenki döntse el magában, hogy mennyire kényelmes neki egy teljesen sík, szűk szférikus felületű kupakon gépelni egy merev házban (mondjuk a K Pro is az...).
Ha valakinek nagyobb felület kell, kb +2mm-ért cserébe ott van az XDA és a mérhetetlen választék hozzá az alin.

Még annyi, hogy az XVX horizon bár a K3 Pro stabon lötyögött, a normál cherry clip-in stabot megfogja... ettől még továbbra sem ajánlanám.

M.

(#91178) Marci112233 válasza Synthwave (#91175) üzenetére


Marci112233
őstag

Köszönöm a választ!

Egyenlőre parkoló pályára teszem a dolgot, hátha a világpiac is rendeződik végre, és ezáltal csökken az új billentyűzetek ára is.
Ha mégsem akkor megint mérlegelés lesz belőle.
Viszont 2017-ben a régi X3 szerintem jó vétel volt 30-ért, tekintve mióta van meg és mit tud, na meg hogy még bontatlan ennyi idő után is.

Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Hydro G 650W

(#91179) dqdb válasza Marci112233 (#91170) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az a Cougar például szerintem nincsen. Ha a korábbi darab bevált, a bőröd is olyan, hogy nem koptattad szanaszét ennyi idő alatt, sokkal jobbat nem tudunk ajánlani azon az áron, így szerintem jó választás lehet egy ugyanolyanból beszerezni egy másodikat, ahogyan az ajánlott olcsó Ducky is jó megoldás. Persze abban reménykedni kell, hogy azóta nem volt költségoptimalizálás a gyártás során, és ugyanazt kapod minőségre, mint amit 6 évvel ezelőtt kaptál, de ez csak utólag derül ki.

Az MX Silver a rövidebb útja és gyors érzékelés miatt (1,1 mm-nél a szokásos 2 mm helyett) gépelésre nem túl jó választás, valószínűsíthető a sok véletlen leütés, ezt vedd figyelembe a kapcsoló kiválasztásánál.

Egyenlőre parkoló pályára teszem a dolgot, hátha a világpiac is rendeződik végre, és ezáltal csökken az új billentyűzetek ára is.
Az az érdekes helyzet, hogy egyszerre drágulnak és válnak olcsóbbá a billentyűzetek. Persze szinte minden drágul, a belépő membránosoktól kezdve a drága gamerekig, az egyetlen kivétel a custom kategória, ami évről évre olcsóbb lesz, egyre alacsonyabb a belépési szint, egy Keychron K/V Max sorozat már a gamer hulladékok árszintje alatt van sokkal jobb minőséget képviselve, ott vannak az Akkók is, és egy-egy túlárazott Corsair vagy ASUS áráért épített CNC-zett fémházas billentyűzetet kapni. Nézem a 200-250 dolláros bejelentéseket, és látom, hogy mit össze lehet rakni annyiért, a nagy gamer márkák előnye egyedül csak a könnyű elérhetőség manapság.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#91180) dqdb válasza Synthwave (#91176) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ebből a listából a Shenpo azért más szint, mint a másik három, és illik mellé-fölétenni az XMI és JC Studio párosát.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#91181) dqdb


dqdb
nagyúr

[kép]
Így néz ki egy 4,5 mm vastag PC plate alulról a gyakorlatban. Látható, hogy a kapcsolók számára nem csak egyszerűen ki van vágva a hely, mint egy normál plate esetében lenne, hanem van extra CNC-zett bevágás, hogy a kapcsoló bele tudjon pattanni a plate-be

[kép]
A stabilizátorok környékén ki van "könnyítve" a klasszikus 1,5 mm-es vastagságra, hogy elférjen a drót, és az esetleg a nyákra helyezett egyéb komponens

[kép]
Látható, hogy a plate olyan vastag, mint a kapcsolóház alsó része és majdnem érinti a nyákot.

Ezzel a vastagsággal körülbelül hasonlóan merev, mint egy alumínium plate miközben egy PC plate hangját hozza.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#91182) sutszi


sutszi
veterán

#91171 nyunyu : A magassága a gond. Olyan kupakot keresek ami lapos. Ezért jött szembe az XVX.

#91173 Molydeus : nuphy-hoz lehet kapni keycap settet... Egyetlen baj tényleg van vele... csak ANSI-t gyártanak. Szóval nincs nagy ENTER. Amit mindenképpen máshonnan kéne megoldanom, viszont ekkor nagyon eltérő lehet a kinézet... ettől tényleg tartok.

Monokei elgondolkodtatott... erre még alszom párat.

GMMK-t azért sajnálom, mert nagyon megtetszett...ráadásul a 75%-ot úgy adták hogy a home/end pgup, pgdwn négyes megvolt + delete is...
Más gyártóknál sok esetben ebből az 5-ből 3 van... ami kissé abszurd.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#91183) Molydeus válasza sutszi (#91182) üzenetére


Molydeus
őstag

ISO-hoz kellene még egy rövid Shift a bal oldalra és az "Í" helyére egy "<>" ill. az "Ű"-höz a pipe, persze ha soronként azonos a profil, akkor ezek mással is pótolhatók.

3 soros jobb oszlop
Többen nem értjük ezt a trendet.:/
Az Akko 5075-k hasonlóak a GMMK Prohoz és még BT és dedikált 2.4GHz-es csatlakozás is.

M.

(#91184) eagleberg válasza dqdb (#91179) üzenetére


eagleberg
tag

Ezt emeljük ki a tag-nak, mert bizony így fog járni, és ebbű visszaküldés lesz.
Az MX Silver a rövidebb útja és gyors érzékelés miatt (1,1 mm-nél a szokásos 2 mm helyett) gépelésre nem túl jó választás, valószínűsíthető a sok véletlen leütés, ezt vedd figyelembe a kapcsoló kiválasztásánál.

(#91185) Molydeus válasza dqdb (#91181) üzenetére


Molydeus
őstag

Szép, van benne munka és gondolom hangtompításnak sem utolsó.

M.

(#91186) noaa válasza Mr.Csizmás (#91140) üzenetére


noaa
csendes tag

Köszi, ezt csekkoltam mert nem ismertem, úgy néz ki DSA, G20 jónak tűnik.

(#91187) dqdb válasza noaa (#91186) üzenetére


dqdb
nagyúr

G20-at nem akarsz, az alapvetően egy POS terminálokra szánt profil teljesen sík és nagy felületű kupakokkal, ezen gépelni rettenetesen rossz lesz, folyamatosan félre fogsz ütni:

Ha mégis G20 kellene, akkor olyat itt találsz kizárólag.

Egy DSA sem lesz szerintem annyival alacsonyabb, hogy megérje a befektetést, de az legalább gépelésre teljesen alkalmas profil.

Szerintem csuklótámasz lenne a legjobb válasz.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#91188) Domonkos válasza noaa (#91186) üzenetére


Domonkos
Ármester

Sik billentyuzeten sik profilu kupakokat hasznalni szerintem tok kenyelmetlen.
En is hasznaltam vagy fel evig, de csak akkor tunt fel, hogy mennyire szub-optimalis, mikor elvaltottam rola. Ennek ellenere van meg egy billentyuzetem, ami pont a lapossag miatt tartottam meg sik kupakokkal - no meg persze az alternativak hianyia miatt - de azt nem sorolnam a legkenyelmesebb billencseim koze.
Ellenben ha hajlitott a billencs plate-je, akkor a DSA lehet az egyik legjobb, szerintem. :K

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#91189) Synthwave válasza dqdb (#91180) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Azokkal még nem volt dolgom.

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91190) Synthwave válasza tal-garius (#91151) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Igen, de 50 000-ért nehogy One 2-t vegyél.

----------------------------------------------------------------------------

(#91184) eagleberg: Egyéni preferencia. Én szeretek rövidebb úton járó és hamarabb aktuáló kapcsolókkal gépelni. Egyedüli kivétel a 14 mm/45 gF-es single stage Geon rugózott MX Speed Silver, de ott a bottom out ~30 gF. Persze ha hot swapet venne, ugye... :))

[ Szerkesztve ]

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91191) Domonkos válasza Synthwave (#91190) üzenetére


Domonkos
Ármester

>Én szeretek rövidebb úton járó és hamarabb aktuáló kapcsolókkal gépelni.

Ez majdnem ugy hangzik, mint ha mar kacsintgatnal a kailh choc iranyaba. Csak nem iden tervezel te is arra valtani? :B

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#91192) Synthwave válasza Domonkos (#91191) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ha adsz hozzá Arisu/osztott-sculpted billencset is, nem zárom ki élből.

:))

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91193) dqdb válasza Molydeus (#91183) üzenetére


dqdb
nagyúr

3 soros jobb oszlop
Többen nem értjük ezt a trendet.:

Lehet azon még rontani, csak akarat kérdése :U 75%-os, 2 knob és 1 kijelző = nulla billentyű

Már készültem beírni, hogy low profile vonalon még így is akár jó lehetett volna, mert ISO változat is lesz belőle, aztán megláttam az árát. Már 36 napja elmúlt április elseje és ez még akkor is durva vicc lett volna ...

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#91194) Synthwave válasza dqdb (#91193) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Azok a PC kupakok ritka fosnak tűnnek.

De hogy műanyag knobok, pedig még a készülékház is full alu...

440 dollár, ráadásul 2,4 GHz nélkül, de az akku sem óriási. :DDD 140-ért még esetleg, bár annyiért sem kéne.

[ Szerkesztve ]

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91195) nyunyu válasza sutszi (#91182) üzenetére


nyunyu
félisten


Igazatok van, CSA magasabb, mint a Cherry profil.
Középső sorba való G kupak Cherry esetén 7,15mm magas, CSAnál 9,47mm, de ebből le kell vonni 1,1mm-et, mert annyival hosszabb a szoknyája *, így a tényleges felső síkja a Cherryéhez képest 1,2mm-rel van magasabban.

*: Cherry kupak szoknyájának alsó éle nem lenyomott állapotban a kapcsolóház tetejével van egy síkban.
OEM kupakoké 1mm-rel lejjebb ér.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#91196) kristof123 válasza dqdb (#91159) üzenetére


kristof123
őstag

"Nekiálltam írni egy részletes leírást group buy-előrendelés témakörben, de túl hosszú lett volna, úgyhogy jöjjön egy Neo specifikus válasz, ami szintén nem lett rövid."
:R

"Ha pár héten belül sürgős lenne a billentyűzet, akkor a PT-től vedd meg, nézd ki, hogy mit szeretnél, legyél ott a meghirdetett időpontban, nézd végig a kiteket, aztán csapja le arra, ami a legközelebb van a kívánságodhoz."
Ezt fogom tenni. Később majd rendelek hozzá mást is, ha úgy érzem kísérletezni szeretnék.

Köszönöm szépen a részletes leírást, sokat segített!

(#91197) Mr.Csizmás válasza noaa (#91186) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

én azt mondanám vegyél valami keychront vagy amit itt az öregek-expertek rávágnak és kb. passzol a leírásodba, kezdj el ismerkedni vele, nem fogod megbánni. nagyon mély a nyúl ürege, de egy ilyen lépéssel stabilan az előszobájában tudsz maradni évekig.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#91198) Synthwave válasza Mr.Csizmás (#91197) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ez volt az eredeti posztja.

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

(#91199) Mr.Csizmás válasza Synthwave (#91198) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

nem azt mondtam hogy this is spartaaa módra rúgjuk a mélyvízbe, csak bátrabban lépjen bele :D

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#91200) Synthwave válasza Mr.Csizmás (#91199) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Én sem vagyok a túlspilázós vergődés híve. Ezér is b*sztam már el fél év alatt ~2 kilót a dupla Q8-as mizériára, annak ellenére, hogy az alapokat ajándékáron sikerült beszerezni. :W

:DDD

De már alakul... ;]

[ Szerkesztve ]

Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.