Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#90551) SunMount3r válasza Domonkos (#90543) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Bocs, de ezzel most kb. semmit nem mondtál. Az összefoglalóban csak egy pár szó van erről (a két link benne meg már nem jó). Akkor állítsam át a bevitel nyelvét Magyarra? Így, hogy UK-n van, AltGR-el megvannak a "sima" ékezetes betűk, de a hosszú ű és ő hiányzik. Ha viszont full Magyarra állítom, akkor meg az eredeti karakterek fognak hiányozni azokról a billentyűkről, amikre ki lesznek osztva, nem?

(#90552) Domonkos válasza SunMount3r (#90551) üzenetére


Domonkos
Ármester

A billentyuzetre festett feliratokrol az operacios rendszer semmit sem tud.
Hasonloan, a billentyuzet sem tudja, hogy az operacios rendszeren milyen beviteli nyelv van beallitva.
Ennek hatranya, hogy ha a felhasznalo azt szeretne, hogy a billentyuzetre festett karaktereket usse a billentyuzet, akkor a beviteli nyelvet manualisan, az operacios rendszerben kell beallitania a megfelelore.
Elonye viszont az az, hogy igy barmilyen "nyelvu" billentyuzeten barmilyen nyelven lehet gepelni, hisz csak az operacios rendszer egy beallitasatol fugg. A beviteli nyelvet pedig soha nem muszaj arra allitani, ami a billentyuzet "eredeti nyelve" lenne.

A te esetedben ez azt jelenti, hogy valaszthatsz, hogy a magyar vagy angol kiosztasnak megfeleloen szeretned-e hasznalni a klavit - persze ezt menet kozben lehet oda-vissza valtogatni. Ha az egyik kiosztas teljesen "lefedi" azokat a karaktereket, amiket valaha be szeretnel majd utni, es azok elrendezese is megfelelo, akkor hasznald azt! Ha nincs egy olyan beviteli nyelv ami tartalmazza az osszes bevinni kivant karaktert, vagy azok nem kenyelmes helyen vannak, akkor valoszinuleg, hogy valtogatnod kell majd. Esetleg keszithetsz magadnak is sajat kiosztast, amin akarmit tehetsz akarhova, kombinalhatsz meglevo kiosztasokat, stb. Ez utobbi elonye, hogy anyagi raforditassal nem jar, kicsi a bekerulesi koltsege es hogy a vegtelensegig kombinalhato es optimalizalhato. Ha van egy kiosztas amit mar alapbol szeretsz, akkor azt alapul veve egy sokkal jobbat is kialakithatsz magadnak.

Bar most nem fejtenem ezeket ki, de par egyeb alternativ megoldas lehet meg: peldaul az "alt"-kodok, a kompoziciok, az unicode-szekvencias bevitel es egyebek.

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#90553) Mr.Csizmás válasza SunMount3r (#90551) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

példa Domonkos hsz-eire: [saját billem] ő, ű megvan ;) :))(azóta szürke gombok lettek kb változatlan felirattal)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#90554) SunMount3r válasza Domonkos (#90552) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Köszben ennyire rájöttem, mert alapból HUN-UK és HUN-HUN választható a Task Bar-ról. HUN-HUN-al mindegyik ékezetes karakter megvan Alt-GR-ezés nélkül, de HUN-UK-val már hiányzik a "hosszú" ű és az ő, a többi meg csak Alt-GR-ezéssel jön elő. Nyilván akkor a HUN-HUN lenne a jobb, de akkor meg bukom az "eredeti" karaktereket. Szóval az eddigi legjobb tippem, hogy ezt bizony majd "váltogatni" kell. Egyedi átszabás meg nem megy, mert nálam csak tesztelésre van a noti, a gazdája meg biztos nem örülne neki...

Szerk.: meg azt hiszem a HUN-HUN-al még annyi a bibi, hogy az y helyett z-t és z helyett y-t ír, erre mi lenne a helyes megoldás?

[ Szerkesztve ]

(#90555) norby_42 válasza SunMount3r (#90554) üzenetére


norby_42
aktív tag

Nincs helyes megoldás, de Microsoft Keyboard Layout Creatr-al simán megcserélhető

Eat pasta, run fasta

(#90556) Mr.Csizmás válasza SunMount3r (#90554) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

megtanulja. ha tud vezetni kéziváltós autót, akkor jellemzően kb. ugyanannyit kell(ene) bemagolni, hova kell nyomni, csak IT téren az egységsugarú userek sokszor egy aranyhal kapacitásával rendelkeznek skillek terén (nem bill, pl. outlook sablon létrehozás helyett évek óta ugyanazt az előzőleg elküldött emailt nyitja újra, írja át az adatokat dátumot, és küldi) /rage off

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#90557) Csandi válasza SunMount3r (#90554) üzenetére


Csandi
őstag

Az hogy marhára mindegy mi van a billentyuzet kupakjaira írva, akár full üresek is lehetnének, ha valamelyik gomb lenyomása y-t ír akkor megjegyzi az ember, hogy az y-t ír és úgy használja, mindegy mi van ráírva. Lehetne ott “á” is, egy banán is, tökmindegy.

(#90558) Mr.Csizmás válasza Csandi (#90557) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

ps. és emiatt senyvednek gagyi minőségű, túlárazott de magyaar feliratós! indokkal userek tömegei kényelmetlen perifériákon.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#90559) Csandi válasza Mr.Csizmás (#90558) üzenetére


Csandi
őstag

Ezt nem is értem amúgy, már általánosban vakon gépeltem, meg lehet külön is tanulni, hogy leül az ember és próbál írni, de amúgy meg aki napi szinten használja a gépet nem tudom, hogy nem ragad rá magától.

[ Szerkesztve ]

(#90560) Mr.Csizmás válasza Csandi (#90559) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

70+-os anyámnak iso német laptopja van, kapott egy matricát, de nem ragasztotta fel, mondván gagyi és ragacsos lesz, inkább a gép mellett tartja, és néha ránéz ha kell súgó egy hosszabb emailhez. :DD

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#90561) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Az illető, akié a Laptop és most be kell állítanom a rendszert rajta neki, éppen hogy eléggé IT analfabéta és kifejezetten rühelli, ha új dolgokat kell neki tanulnia ezen a téren. De azért Word, meg PDF szerkesztgetésre használni akarja, szóval ezért nem mindegy ez a dolog.

(#90562) Héraklész válasza Csandi (#90557) üzenetére


Héraklész
kezdő

Az emberek többségének nem tökmindegy mi van a kupakokon. ;-)
Nekem sem, egyrészt nem tudnám a spéci karakterek helyét, aztán már csak esztétikai okokból sem. Egy litván, kínai, spanyol, de US kiosztású nem kellene ingyen sem.
Nem vagyunk egyformák. Rossz érzés lenne, ha a szomszéd (vagy unokaöcsém) átjönne, és magyaráznom kellene, mit üssön le, ha azt akarja írni... Valaki meg a blank Das-szel menőzik.

(#90563) Csandi válasza Héraklész (#90562) üzenetére


Csandi
őstag

Mondjuk én kiskorom óta US-t használok, ISO nagy entert rühellem is.

A szomszédos példát meg nem értem, magadnak veszel billt vagy másnak? :DDD

(#90564) Mr.Csizmás válasza Csandi (#90563) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

Megvan a Szomszédok legcikibb jelenete! - Blikk Rúzs

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#90565) dqdb válasza Héraklész (#90562) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az emberek többségének nem tökmindegy mi van a kupakokon
Én csak azt nem értem, ha nem mindegy neki, hogy mi van a kupakokra írva, akkor miért vesz UK billentyűzetes laptopot?

a szomszéd (vagy unokaöcsém) átjönne
A szomszéd nem érdekel, az unokaöcsémtől visszavettem volna az ajándékba adott csecse billentyűzetét, ha nem teljesíti azt a feltételt, hogy megtanul vakon gépelni egy éven belül, a szülök pedig évekig egészen jól boldogultak angol kiosztáson is, amikor nálam voltak, és most sem gépelnek gyorsabban, hogy van magyar kupakkészletes billentyűzetem is.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90566) dqdb válasza lorcsi (#90549) üzenetére


dqdb
nagyúr

Igen, ősz óta lehet kapni, és a Fiio előtt a Moondrop kezdte ezt a vonalat, és már ott sem értettem.

Fognak egy RGB billentyűzetet a maga PWM-es háttérvilágításával, ami állandóan változó terheléssel jár a tápellátásra, és a PWM maga zajt generál (némely gyártónál hallhatót is ...), és összepárosítják egy DAC-kel, aminél a jó minőségű tápellátás és a minél kevesebb zaj a két legfontosabb dolog. Videó alapján legalább külön nyákon van a DAC, de akkor sem értem.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90567) DevilAqua

Sziasztok!

Csak egy gyors kérdés.
Van egy régebbi billentyűzetem amit kimondottan imádok. Viszont elég régi és PS/2-es csatlakozója van. Van bármilyen hátránya egy régi irodai billnek a PS/2-es csatlakozójával ha egy mai irodai USB-s billel összehasonlítjuk?

Gondolok itt sebességre stb..

Illetve ha van előnye akkor kérlek leírnátok? :D

Köszi!

Ajándék csónak ne nézd a lapát!

(#90568) Mr.Csizmás válasza DevilAqua (#90567) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

google keresés (nem kioktatás, csak az illusztráció (pontos!) miatt rakom be :DDD kép nagyban)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#90569) dqdb válasza DevilAqua (#90567) üzenetére


dqdb
nagyúr

Van bármilyen hátránya egy régi irodai billnek a PS/2-es csatlakozójával ha egy mai irodai USB-s billel összehasonlítjuk?
Ha az alaplapon nincsen PS/2 csatlakozó, akkor eléggé nagy. Ha a billentyűzet túl régi, és aktív PS/2 adapter kell hozzá, akkor még nagyobb.

A PS/2 előnye, hogy interrupt alapú az USB pollozása helyett és a protokoll eleve képes NKRO-ra, de egy 15+ éves irodai billentyűzet úgyis 2KRO lesz ha nem rosszabb, így az elméleti előny a gyakorlatban semmit sem jelent.

A PS/2 hátránya, hogy nem hotswap, mindenképpen a számítógép bekapcsolása előtt kell bedugni a billentyűzetet, mert jobb esetben csak nem fog működni újraindításig, rosszabb esetben soha többé nem fog, mert kinyírod azzal a mozdulattal.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90570) Domonkos válasza DevilAqua (#90567) üzenetére


Domonkos
Ármester

Valoszinuleg nem lesz se kulosebb elonye, se semmi hatranya. Az irodaba szant billencsekre sosem volt jellemzo, hogy a PS/2 vagy az USB hatarait feszegettek. Nem hiszem, hogy ezeknek a protokolloknak a limitacioi akarmilyen formaban korlatoznak ezeket a klavikat.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#90571) geza.42


geza.42
friss újonc

Sziasztok! Első hozzászólásom a prohardveren. Bocsi, ha offtopik leszek, mert a bill.-em már megvan, de tanácsokat kérnék hogyan tovább...

Eddig mindig is gumimembrános bill-t használtam, nem érdekelt különösebben ez az egész billentyűzetes témakör. De most eldöntöttem, hogy szeretnék egy US kiosztású vezetéknélkülit, és mivel ilyet nem nagyon találtam olcsón, úgy döntöttem veszek egy jónak és halknak mondott mechanikus bill-t. Keychron Q6 Max-ra esett a választásom, Gateron Jupiter Red kapcsolókkal. A billentyűzet elég jó, halk meg minden, de zavart, hogy könnyedén lenyomódnak a gombok. Sokszor előfordult, hogy kicsit mellényomok, és a szomszédos billentyű is lenyomódik (ilyen bajom nem volt a gumimembránossal). Szóval kicseréltem a kapcsolókat Gateron Silent Brown-ra (Krytox 205g0-val megkentem őket). Jóval jobb lett minden, és jelentősen halkabb is mint az eredeti kapcsolók, baromi jó rajta gépelni. A bajom az, hogy a stabilizátoros billentyűk felengedése viszont hangos maradt (a lenyomás az okés). Youtube-on találtam videokat, amik "rattle noise"-ról szólnak, több videot is megnéztem amiben modolják a stabilizátorokat, de őszintén szólva kb. semmi hatását nem hallom a videoban a mod-nak. Meg lehet, hogy a felengedésnek a zaja az nem is ez a "rattle noise".

Nem tudja esetleg valaki, mivel lehetne javítani a helyzeten, hogy a stabilizátoros billentyűk felengedése halkabb legyen? Köszi!

(#90572) nyunyu válasza geza.42 (#90571) üzenetére


nyunyu
félisten

Stabilizált kupakok két végére tegyél o-ringet.

Egyébként meg egy ANSI Akko 5108B vagy 5108B Plus kijött volna 120-130$ körül Aliról, amikor éppen nem akciós.
(Képen látható kék 3098B-t asszem 75$-ért vettem akciósan a weblapjukról, fekete tesóját meg valami 66$-ért Aliról.)

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#90573) Akhal24


Akhal24
csendes tag

Sziasztok!

Keycap pótlásban szeretnék segítséget kérni. Adott egy Kingston HyperX Alloy FPS Pro (Cherry MX RED)(US) billentyűzet, amin sajnos eltört egy keycap és ugyan lassan érik az upgrade ezen a fronton, de hátha ki lehetne húzni idejét még egy kicsit, mert egyébként nincs különösebb problémám vele. Mivel nem igazán vagyok sajnos jártas a témában, tudnátok esetleg ajánlani hozzá valamilyen kompatibilis keycap szettet amire megéri beruházni ebből a célból?
Köszi! :))

(#90574) PROTRON válasza nyunyu (#90572) üzenetére


PROTRON
addikt

Ez az o-ringezés nem csak a lenyomáskor segít?

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#90575) geza.42 válasza Akhal24 (#90573) üzenetére


geza.42
friss újonc

Köszi a tippet de valszeg nálam ez nem működne, nálam nincs a + alakú dolgok körül még plusz műanyag izé. Szóval ha odateszek o-ringet, amit a fotó mutat, az o-ring nem fog semmihez se hozzáérni, szóval gondolom nem is csinálna semmit. Kipróbálnám amúgy, de nincs o-ringem (de asszem fogok venni).

Jól sejtem, hogy az az ötlet, hogy az o-ringgel kicsit lejjebb kerülne a stabilizer, és emiatt nem ütközik össze valamivel (amivel amúgy összeütközne), ha a gomb fent van? Mi lenne, ha belegyömöszölnék valamit a kupak + alakú résébe, és ezzel érném el ugyanazt a hatást? Szoktak ilyesmit csinálni? Egyelőre nem akarok semmit beletenni, mert hátha nem tudom kiszedni utána, gondolom valami spéci csipesz kellene hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#90576) PROTRON válasza geza.42 (#90575) üzenetére


PROTRON
addikt

Én is laikus vagyok, első tippre nem láttam a kettő közötti kapcsolatot, most azt gondolom hogy az O-ringnek az az előnye, hogy nem engedi hogy akkora utat járjon be a gomb, ezért a rövidebb út alatt nem gyorsul fel annyira--->kevésbé fog felcsapódni...
De ez csak tipp.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#90577) Molydeus


Molydeus
senior tag

Az O-ring nem a keresztre megy, hanem a kupakban a foglalat köré. Amikor leütöd a billentyűt, a gyűrű a kapcsoló ill. ebben az esetben a stabilizátor ház tetejének ütközik, aminek két hatása lehet, ahogy sejted is.
1. Megemeli a kupakot lenyomott állapotban. A stabilizátor mozgó része (slider) lehet, hogy nem koppan a PCB-nek, mert a gyűrű előbb érheti el a stab. ház tetejét. Itt azért a pontos geometriát ismerni kell, hogy melyik stab, milyen profilú kupak, milyen vastag és keménységű gyűrű, stb., ezért a feltételes mód.
2. Maga a becsapódás tompított lesz a staboknál.

A stab rattling/tickling téma korábbról:
"
Nyomd le az egyik végét picit és egészen pici lenyomásokkal ütögesd végig a kupak teljes hosszán, utána ugyanez a vissza a másik oldalt lenyomva. Ha valahol kopácsol (tipikusan a végén), akkor a drót két vége nem párhozamos és/vagy nem pontosan van bepattintva a clip-be és/vagy a stabok közül az egyik magasabban áll. Ha a triviális hibákat kilőtted és még mindig csinálja, akkor érdemes a drót alá középre egy kis EVA vagy poron öntapadós szivacsot rakni, ami szintbe tudja hozni a drót két szárát.
Ha nincs tickling és mégis csattog, akkor a nincs jól megkenve és a drót keményen üti meg a slider belsejét.
És persze ezek bármilyen kombinációja is lehetséges.
"
A gyári stab újra kenését mindenképpen valamilyen sűrű, nem folyékony állagú kenőanyaggal érdemes csinálni (205G2, superlube, dielectric grease, stb.), amennyiben szükséges.
Ami esetleg még játszik a kis EVA csík mellett a drót slideren belüli zörgésére, az a holee mod valamelyik válfaja, de ezt a topikban nem nagyon szeretik, nekem jól bevált, de csak a durock v2-k mellé mellékelt pici poron csíkokkal, a teflon csík lejön a kenéstől, viszont ez csak még nem megkent stabokkal lehet megcsinálni. Ha pedig a probléma a slider PCB-nek csapódása, akkor a bandaid mod. Ezekre keress rá a topicban, de vannak YT videók is a témában.
Utolsó megoldás lehet, hogy cseréled a gyári stabokat. Ebben az esetben valami olyat választanék, aminek a belsejében már gyárilag valamilyen hangtompító anyag van, pl. a TX R3 a maxgamingtől. Ez bepattintós, nem csavaros, de a mellékelt ékekkel nagyon stabil lesz ez is. Csak a befogási pontokat kell kenni (erre jó a 205G0), belülre már nem kell semmi, se holee mod, se térkitöltő sűrű kenés. Az újabb TX AP-k a közvélekedés szerint kevésbé jók.

M.

[ Szerkesztve ]

(#90578) Domonkos válasza PROTRON (#90576) üzenetére


Domonkos
Ármester

Az o-gyuru nem rovidit semmit a teljes billentyuuton.
Max annyit, amennyire az o-gyurut ossze lehet paszirozni amikor felrakod a kupakot.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#90579) dqdb válasza geza.42 (#90571) üzenetére


dqdb
nagyúr

A stabilizált billentyű felengedése mindig hangosabb lesz a kupak nagyobb mérete miatt.

A felengedéskor hallható hangnak több forrása lehet és tipikusan több forrása is van.

Az egyik az, hogy a slider felfelé beleütközik a stabilizátor házába, ez ellen nem sokat tudsz tenni, ha a kupakok rendesen a stabilizátoron vannak, mert nincsen halkított stabilizátor a piacon, ahol ez tompítva lenne, és bármi házilagos modding esetében a teljes utat csökkentenéd, így lefelé válna hangosabbá bottom outnál.

A másik a drótból adódhat, itt ajánlom a Molydeus által javasolt spamming teszt elvégzését, hogy kierüljön, mindenhol hasonlóan hangos (ekkor lásd az előző pontot) vagy csak bizonyos helyeken. Ha csak bizonyos helyeken, akkor ilyenkor a drót nekiütközik a slider műanyag belsejének, ennek van zörgő hangja, rattle alatt ezt szokták érteni. Ezen a drót kiegyenesítésével, a slider belsejének sűrű kenőanyaggal teletömésével lehet segíteni, vagy olyan stabilizátorra váltással, amely védett ez ellen (TX, QMX).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90580) Leavemealone


Leavemealone
tag

Sziasztok!

Tudnátok kérlek ajánlani egy olyan billentyűzetet, ami magyar kiosztású, fekete, vezetékes (vagy esetleg ha vezetéknélküli IS az sem baj) TKL, nagyon halk, RGB-s és gémer (N-key rollover, alacsony latency és hasonló földi jóval van ellátva) ha lehet 100k alatt legyen :D
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

PC: ASUS ROG Strix-H Z790; Intel i7 14700k+Be Quiet Silent Loop2 360mm; 2x16 GB G.Skill Trident Z 6000 Mhz, Samsung 990 Pro, Be Quiet Straight Power 11 1000W, XFX Merc 310 Black Edition 7900XTX , Phanteks NV7, WD Red 4TB, Windows 11 Pro 23H2

(#90581) dqdb válasza Leavemealone (#90580) üzenetére


dqdb
nagyúr

nagyon halk
Erőteljesen szubjektív, hogy mit jelent a halk és nagyon halk. Nálam a halk szintet pár készen kapható mechanikus billentyűzet hozza, a nagyon halkat csak egy épített, ahol az egyetlen szempont a halkság volt, és minden annak lett alárendelve.

RGB-s
Ez éppen a halkság ellen dolgozik minden téren.

A német/nordic/francia/UK kiosztású CHERRY G80-3000N és hozzá magyar kupakkészlet lesz a legolcsóbb és nem épített vonalon a leghalkabb opció (ez nemcsak a kapcsolónak köszönhető, az csak részben oka a hakságnak, hanem főleg a belső felépítésének is). Amazonon szokott lenni jó áron, de most csak teljes méretben akad (mondjuk ennek még sosem volt ilyen jó ára), TKL-ben most drágán adják.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90582) eagleberg


eagleberg
tag

Az én billentyűzetem túl halk. Hogy lehetne valahogy hangosítani? :)

[ Szerkesztve ]

(#90583) dqdb válasza eagleberg (#90582) üzenetére


dqdb
nagyúr

Szolenoidot elé.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90584) eagleberg válasza dqdb (#90583) üzenetére


eagleberg
tag

Ez tetszik, kéne.

[ Szerkesztve ]

(#90585) Leavemealone válasza dqdb (#90581) üzenetére


Leavemealone
tag

Köszi. Fontos hogy ez az Azerty French verzió legyen vagy lehet a UK qwerty is? Persze abból a szempontból, hogy ha a magyar kupakot megveszem hozzá, amit ajánlottál. A halk az a mostanihoz képest halkabbra gondolok ami egy CM CK550 Gateron Brown kapcsolóval.

[ Szerkesztve ]

PC: ASUS ROG Strix-H Z790; Intel i7 14700k+Be Quiet Silent Loop2 360mm; 2x16 GB G.Skill Trident Z 6000 Mhz, Samsung 990 Pro, Be Quiet Straight Power 11 1000W, XFX Merc 310 Black Edition 7900XTX , Phanteks NV7, WD Red 4TB, Windows 11 Pro 23H2

(#90586) geza.42 válasza dqdb (#90579) üzenetére


geza.42
friss újonc

Köszi szépen mindenkinek a választ.
Szerintem az első probléma van (slider felfelé beleütközik a stabilizátor házába), mert ha leszedem a kupakot, és kézzel felhúzom a slidert, be tudok dugni egy papírlapot a drót és a stabilizátor háza közé (mindkét oldalon), szóval az látszik, hogy nem ezek ütköznek. Fura, hogy miért nem úgy designolják ezeket meg, hogy a csak kapcsoló fogja meg a gombot felfelé, és akkor nem ütközne semmi a kapcsolón kívül (az meg halk ugye).

Akkor ez asszem így marad...

(#90587) dqdb válasza eagleberg (#90584) üzenetére


dqdb
nagyúr

Kijött mostanában pár modern billentyűzet szolenoid támogatással (talán a Class80 a legegyszerűbben elérhető ezekből), bár azokban kisebb teljesítményű darabok vannak, és kevésbé kopognak.

Emellett a klasszikus Model F vonalhoz létezik mod, olyan is, amelyiknél konfigurálható a szolenoid működése.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90588) dqdb válasza geza.42 (#90586) üzenetére


dqdb
nagyúr

ézzel felhúzom a slidert, be tudok dugni egy papírlapot a drót és a stabilizátor háza közé (mindkét oldalon)
A drót forog, oldalirányban is el tud mozdulni, így az, hogy a végállásban van mellette hely, nem jelenti azt, hogy forgás közben a drót nem ütközik neki a műanyagnak. A slider belsejébe kerülő sűrű kenőanyag éppen ezt akadályozza meg.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90589) dqdb válasza Leavemealone (#90585) üzenetére


dqdb
nagyúr

Fontos hogy ez az Azerty French verzió legyen vagy lehet a UK qwerty is?
Lehet UK is, német is (US ne legyen egyedül), csak a javasolt AZERTY sokkal olcsóbb úgy, hogy a kupak az egyetlen eltérés, amit amúgy is le fogsz cserélni.

A halk az a mostanihoz képest halkabbra gondolok ami egy CM CK550 Gateron Brown kapcsolóval.
Annál nem nehéz halkabbnak lenni, ez a Cherry sokkal halkabb lesz.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90590) geza.42 válasza dqdb (#90588) üzenetére


geza.42
friss újonc

Kicsit félreérthetően fogalmaztam. Úgy értettem, hogy a drót és a ház közé függőleges irányban (tehát nem a drót bal és jobb oldalán, hanem a drót felett teszem be a papírlapot), és ezt megnéztem mindkettő stabilizátor egységre. Az oldal irányú dolog szerintem itt nem érdekes, a hang ugyanúgy megvan, ha leszedett kupakkal kézzel húzkodom felfelé a stem-et úgy, hogy figyelek arra, hogy oldalirányba ne ütközzön (persze leszedett kupakkal nem olyan hangos, de az ütközés hang az megvan).

(#90591) Synthwave válasza geza.42 (#90590) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Halkításra opciók imo:
–band aid mod
–kenés
–O-gyűrű
–extra szivacsozás a spacebar belsejébe (Aliről készen, méretre vágva is lehet venni fillérekért)
–új stabok (mondjuk TX), majd azok megkenése, megcicomázása

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#90592) Mephike válasza Leavemealone (#90580) üzenetére


Mephike
senior tag

Még egy hétig lehet rá jelentkezni (preorder), és nyáron meg is érkezik hozzád.
Wooting 80HE, ha megelégszel a sima műanyag házzal, akkor 100k alatt maradsz és még egy plusz switch szettet is kapsz pluszba.

(#90593) dqdb válasza Mephike (#90592) üzenetére


dqdb
nagyúr

BOOG75 20 dollárral drágábban köröket ver rá. A 80HE eléggé idióta kiosztással jön és erősen túl van árazva.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90594) Molydeus válasza Synthwave (#90591) üzenetére


Molydeus
senior tag

új stabok (mondjuk TX), majd azok megkenése, megcicomázása
Én pont azt szeretem a TX-ekben, hogy a befogási pont megkenésén túl - amihez amúgy jó a 205G0 és nem kell sűrűbb anyag -, nem kell vele foglalkozni.
Szerintem nagyon jó mondjuk a Durock, de egy csomó időt és odafigyelést igényel, mire jól behangolja az ember. A TX ehhez képest csak pár perc.
Kipróbáltam amúgy a srcew-in AP-t is egy 1.2-es PCB-n, nekem az is megfelel és még kényelmesebb megoldás szerintem, de tény, hogy az R3 végeredményében jobb.

M.

(#90595) dqdb válasza Molydeus (#90594) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ez a design pedig még a TX-en is túlmutat, mert nemcsak a slider belsejébe került TPU, hanem a drót köré is.

A gyártója spammerként végigtolta a billentyűzetes Discord szervereket, most érkezett meg a próbacsomag több helyre is, elsőre jónak tűnik a gyakorlatban is, és emellett olcsó, majdnem Cherry clip-in szinten olcsó.

Szintén stabilizátoros téma, Alexotos szubjektív listája.

Én pont azt szeretem a TX-ekben, hogy a befogási pont megkenésén túl - amihez amúgy jó a 205G0 és nem kell sűrűbb anyag -, nem kell vele foglalkozni.
Én ezen felül a slider oldalát is megkenem nagyon vékonyan 205-tel.

Kipróbáltam amúgy a srcew-in AP-t
A screw-in AP-kkel óvatosan, mert messze a legdagadtabb típus, és előfordulhat a csavaros részen, hogy akad bizonyos plate-ekkel, ha azokon nem eléggé széles a kivágás. Szóval forrasztás előtt mindenképpen ellenőrizd le, hogy jó-e, aztán ha nem, akkor másik stabilizátor kell vagy elő egy reszelővel.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90596) Molydeus válasza dqdb (#90595) üzenetére


Molydeus
senior tag

Ez tényleg ígéretesnek tűnik. :K

Én ezen felül a slider oldalát is megkenem nagyon vékonyan 205-tel.
Jogos, ezt kihagytam. :B
Meg néha muszáj 3U-s drótot használnom hozzá a szimmetrikus osztott space-ek miatt, de kb tényleg ennyi.
Nekem személy szerint nagy könnyebbség, hogy nem kell a 205G2 adagolással szenvedni. Van ugyan egy kezdő állapot, amit konzisztensen fel tudok vinni a durock v2 drótjára is, de után jön az aham...pont ennek ez most kevés...ez meg már sok...
A G0-t könnyű kezelni, az összes többivel meggyűlt már a bajom. Vicces de ebbe beleértem a 105-ös rugó baglubingot is. :D

A screw-in AP-kkel óvatosan
Észrevettem, de szerencsére csak egy picit feszült eleinte a POM plate, amivel használom. Amikor mind a négy a helyére került már nem volt vele gondom szerencsére.

M.

(#90597) sittes79 válasza dqdb (#90593) üzenetére


sittes79
addikt

Jo hogy beneztem, koszi a tippet, be is zsakoltam egyet... :Y

(#90598) dqdb


dqdb
nagyúr

[link] [link]
75%-os CNC-zett alumínium, csavarmentes ház, meme plate és nyák (1,2 mm-es nyák flex cuttal, és még a PC plate is tele van flex cuttal), kijelző blocker két billentyű helyett (mert miért ne), tri-mode USB/BT/2.4G wireless ismeretlen szoftverrrel, alumínium súly (raw, azaz idővel oxidálódni fog és könnyen karcolódik), doubleshot "PBT" kupakkészlet, hotswap (kapcsolókról nem írnak, szóval az vagy benne van az árban, vagy nem), háromféle mount (kétféle gasket és top mount, amiből csak az egyik rögzítési pont van rossz helyen, azt ki kell hagyni)

és mindez 89 dollárért, ami eléggé jó ár a fenti negatívumok és az ismeretlen gyártási minőség ellenére

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#90599) Ereshkigal válasza dqdb (#90598) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Wow, akár rá is cuppannék, de a kijelzővel jól elcseszték. :(

(#90600) agaron


agaron
tag

Sziasztok!

Kapudrognak jo volt a Ducky-m, de szeretnek vezetekmentes megoldast (2,4 Ghz). Keychron es Akko, amit latok sokszor felmerulni, vagy 80%-os, vagy meg szimpatikus a kiosztasa az Akko 5075B Plus-nak. Van esetleg 50-100k kozott meg gyarto, akinek erdemes a termekere ranezni? Van barmi pro-kontra a Keychron vs Akko 2,4 Ghz-es megoldasai kozott? ISO-t szoktam meg, de ANSI-ra is nyitott vagyok.
Kosz elore is!

[ Szerkesztve ]

Steam Deck | PC | PS5

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.