Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [TheLázs:] ADHS

Hozzászólások

(#1) bkercso


bkercso
nagyúr

De jó írás! :R

Elérkeztem oda, hogy külső kényszerek híján el kellene döntenem, mi az igazán fontos nekem az életben.
Ez az életközepi szakasz velejárója/feladata. Ha erre nem találsz utat, akkor ~válság lesz belőle, különben meg személyiségfejlődés.

végiggondolom, hogy mit szeretnék csinálni, majd nem csinálom
Egyszer egy keleti bölcs azt mondta, hogy az elvárások nem az emberi kapcsolatokba valók. (Beleértve a magaddal való kapcsolatot is!) Nyilván azért mondta, mert a nyugati kultúrában még a kisgyerekekhez is elvárásokon keresztül közeledünk - ami óriási terhet ró az ember lelkére.
Ja meg azt is mondta, hogy az elme nem arra való, hogy magunkat bántsuk a gondolatainkkal és érzelmeinkkel. Szomorú, hogy ezeket felnőttként hallom először, de legalább hallom. (Persze az iskolában én is minden lényegtelent megtanultam ötösre-négyesre, amit mondtak.....)

Az életmódunk nagyon elszakadt attól, amire kialakultunk. Nem érintkezünk a földdel napi szinten, nem járunk mezítláb, nem ázunk meg az esőben, nem mártózunk hideg vízben, nem alszunk a földön fekve, nem tartózkodunk tűz mellett - és mindez a szervezet egyensúlyait megborítja, ami kihat a gondolat- és érzelemvilágra. Meg persze a táplálkozás: termékeket eszünk (feldolgozott élelmiszereket, amiket hetekkel korábban hőkezeltek), nem ételt.

ADHD-ra kifejezetten jó módszer az indiaiaknál, hogy a gyerekeket (felnőtteket) 1-2 héten át napi ~1 órán keresztül tábortűz vagy kandalló mellett tartják. Nem kell semmit csinálni vagy gondolni. Az esetek >80%-ában végleg megoldja a dolgot! Alternatíva, ha olajlámpa mellett alszol napi szinten, hónapokon át (akár végleg, még jobb).
És persze a fent felsorolt dolgok. Több ezer éves kultúrában nem a rácsodálkozás meg a lehúzás megy ezzel kapcsolatban.
Overcoming Attention Deficiency - ADD & ADHD | Sadhguru

A közelben (Glauchau) kifogtam egy terapeutát
Ez elég ritka dolog; nagy a túlkereslet. :C

[ Szerkesztve ]

Oh yeah!

(#2) bkercso válasza bkercso (#1) üzenetére


bkercso
nagyúr

Rosszat linkeltem, ez az: Natural Cure For A.D.D In Children

[ Szerkesztve ]

Oh yeah!

(#3) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

" Ez úgy néz ki, hogy hazaérek a munkából, végiggondolom, hogy mit szeretnék csinálni, majd nem csinálom. "
Ez sima fáradtság is. Nekem is vannak hatékony napok, amikor tényleg van kedvem, és tolom a fusit (ld. még Logout), de néha hazajövök, nézek ki a fejemből, és rájövök, hogy alvás, utána már neki se kell állni semminek.

Amúgy a hosszabb projekteknek az a baja, hogy nem lehet végigtolni, hanem közben ötezren keresnek, beesik valami sürgős tennivaló, stb. Úgy meg nem lehet, hogy folyamatosan macerálják az embert. (A kupis, szétszórt zseni sztereotípiában ez is benne lehet, hogy az ember egy valamivel foglalkozik, akkor nem az lesz az érdekes, hogy hogy néz ki a lakás.)

Illetve a másik, hogy a "régen nem voltak ilyenek" mit takar : régebben nem foglalkozott senki azzal, hogy a gyerekeknek mi baja van - hány ember szenvedhetett csendben hasonló mentális zavaroktól?

Néha szintén demotiváló, hogy körbenéz az ember, és vagy mindenki fél kézzel old meg olyan problémákat, amivel küzdesz hónapokig, vagy a másik véglet, hogy minden fogalmatlanokkal van tele körülötted.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Agyaltam egy darabig, hogy írjak, vagy sem, mert úgy tűnik, elfogadtad, hogy "beteg" vagy. Pedig ez nem biztos, hogy így van.
Van egy elfogadott norma, aminek te nem felelsz meg, de ez egyáltalán nem biztos, hogy betegség.
Én sem vagyok átlagos, de sok időbe telt, mire erre rájöttem, mert mindig az elvárásoknak próbáltam megfelelni. A legtöbb problémám pont ebből származott és mióta leszarom az elvárásokat, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, csak sajnos 40 év kárait nehéz levetni. Talán nem is fogom tudni soha.

Több dologban sem felelek meg az elvárásoknak, de a legfontosabb az, hogy "remetegéneket" kaptam. Majdnem 40 voltam, mikor jóanyám elmesélte, hogy már kisgyerekként sem kellett velem foglalkozni. Lerakott valahová egy játékkal és én teljesen jól elvoltam anélkül, hogy valaki állandóan abajgatna. Azért kellett rámnézni, mert ha eluntam magam, akkor elindultam valami új dolgot keresni.
Persze aztán jöttek az elvárások, hogy be kell illeszkedni, megy legyen sok barátod és még a vallásos neveltetés is nehezítette az életemet. Nem azt mondom, hogy nem vagyok el az emberekkel, mert elvagyok, sőt, egész jófej is tudok lenni, de nem igénylem a társaságot.
Nyilván ez a párkapcsolatokban sem néz ki jól, mert nekem konkrétan szükségem van arra, hogy egyedül legyek. Na, ezt persze kevesen viselik jól. Ehhez képest voltam nős 8 évig, de szerencsére gyerek nem lett. Persze ez is elvárás lett volna, de rajtam kívülálló okok miatt nem lett. Pedig tök jól elvagyok a gyerekekkel. Mondjuk fél órát. Havonta. Minden esetre úgy kb. 7 éve eldöntöttem, hogy nekem tök jó lesz az agglegényélet és ezzel egy hatalmas teher esett le a vállamról. Szerencsére mostanra már nem is piszkál ezzel senki.

Mindent összevetve, nem érzem, hogy ez valami betegség, vagy rendellenesség lenne, pedig 40 évig ennek az életmódnak az ellenkezőjét akarták belémverni. Volt is bajom ebből bőven. Ráadásul, ha nagyon akarom, akkor meg is tudom nevezni, hogy "milyen pszichés problémától szenvedek": szociofóbia.
Szóval ez most egy betegség, pedig régen kifejezetten tisztelték a remetéket.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#5) Hieronymus válasza Geri Bátyó (#4) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Nem betegség. Rendellenesség.

A kettő messze nem azonos. A betegséget lehet gyógyítani vagy belehal a beteg, Az ADHS esetében nincs királyi megoldás. Egy operációval nem lehet kezelni és bele sem lehet halni.

Einstein, állítólag enyhe autista volt. Ez biztosította számára, hogy egy problémával korlátlan ideig tudjon foglalkozni.
Szóval. Ezek az átlagostól eltérő viselkedések és nem betegségek, előnyt is jelenthetnek. Ehhez meg kell ismernie az adott személynek a saját viselkedési zavarát. És utat kell találni a lehetséges előny felismeréséhez és felhasználáshoz.
Erről szól a bejegyzés és nem a devianciáról. (Remélem.)

Minden ember egyformán normális, csak egy kicsit másként.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) bkercso válasza Hieronymus (#5) üzenetére


bkercso
nagyúr

Erről szól a bejegyzés és nem a devianciáról. (Remélem.)
Ha terápiázik, akkor nem biztos.
Kíváncsi vagyok amúgy, mit mondhatnak ott ezzel kapcsolatban, mert ha azt, amit mi itt a fórumon, abból nem lehet megélni.

Oh yeah!

(#7) Hieronymus válasza bkercso (#6) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ááaaaá.
A terápia lehet útmutatás a helyzet kezeléséhez.
Ennek két értelmezése lehet.
A pozitív megközelítés. Találjuk ki közösen, hogyan lehet előnyt kovácsolni a helyzetből.
A negatív meghatározást iinkább nem erőltetem.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) bkercso válasza Hieronymus (#7) üzenetére


bkercso
nagyúr

True. :R
Rosszul állok hozzá...

Oh yeah!

(#9) tDr1v3r


tDr1v3r
veterán

Üdv a klubban.

ADHD diagnosztikám van november közepe óta, azóta Bitinex-et szedek és... totál más lettem tőle, jó értelemben. Szerintem én azóta lettem igazán kreatív és elismert.

[ Szerkesztve ]

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#10) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Köszönöm a hozzászólásokat, megpróbálok mindenkinek válaszolni:

bkercso

A mindfulness hatásossága bizonyított ADHD esetén. Viszont tartós javulást elérni érdemben csak korai kezeléssel lehet elérni ismereteim szerint. (A stimuláns szerek is így működnek igazán: a fiatal agy "megszokja" a helyes működést, ami utána a stimulánsok későbbi elhagyásával sem szűnik meg. Felnőtteknél pedig tartós szedés, elhagyás esetén jóval kevesebb a maradó javulás, ha van egyáltalán.)

bkercso, Geri Bátyó, Hieronymus

Osztom a nézetet, miszerint ez csupán neurodiverzitás és nem pedig betegség. Egy vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsnél az ADHS/ADHD egy nagyon előnyös tulajdonság. A hiperaktív természete tesz arról, hogy felfedezzünk, keressünk, kutassunk valami újabb táplálékforrás után, a megelégedetten ledőlés helyett.

A figyelmünk kontrolljában jelentkező hiányosság pedig egy "alulszűrt" állapothoz vezet, ahol konkrétan nem tudunk minden stimulusra reagálni, nem tudjuk ezek prioritási sorrendjét jól, csípőből belőni, mint a neurotipikus emberek. Cserébe viszont olyan részleteket és apróságokat is felveszünk a környezetünkből, ami mások figyelmét könnyen elkerülné.

Természetesen a nyugis, hétköznapi életben a 21. században sokszor teljesen más természetű kihívások elé vagyunk állítva, aminek ilyen atipikus működéssel nehezebb megfelelni.

Geri Bátyó

Látom, hogy hogy hat ki a kapcsolataimra. A remeteséget próbáltam, de nem tudtam az állapotba belelazulni, úgy érzem, hogy nem nekem való.

A kapcsolatra való kihatása valahogy a következő logikai sorrend szerint alakul nálam:

Minden testi és mentális szükségletemre nagyon oda kell figyelnem, mert különben a képesség, hogy a figyelmemet összpontosítsam, elillan. Enélkül a képesség nélkül pedig partra vetett hal vagyok.

-> Az élet szép, minden szükséglet rendben, de kicsit összetorlódnak a dolgok
-> Általában az égető dolgokat sikerül kipipálni
-> Nem jut elég idő az emberi kapcsolatokat ápolni
-> A szükségletek rovására sikerül időt nyerni az elhanyagolt kapcsolat ápolására
-> A szükségletek elhanyagolásával kevesebbre vagyok képes
-> Több égő házat kell egyszerre oltani
-> A sok égő ház minden elől elviszi az időt és energiát, a szükségletek nagyobb mértékben kerülnek elhanyagolásra
-> A kapcsolatok ezt mégjobban megsínylik
...

Ilyenkor leesik, hogy nem felel senki az én nyomoromért, és nem az a megoldás, hogy kidobáljam az életemből azokat, akikkel amúgy elvagyok egy-két aprócska súrlódási pontot leszámítva, ami valószínűeg minden kapcsolat velejárója lenne. Egy párszor már előfordult, hogy szakításig ment az ördögi kör. Ilyenkor pedig csak arra van szükségem, hogy egy darabig "azt csináljam amit akarok", ami nyugiban leülést, a gondolataim és motivációm összerendezését jelenti, valamikor egy sör meg néhány óra játék, vagy egy film fér bele, hogy "kényszerleállás" keretein belül kicsit lejöjjek a mókuskerékről. Utána kicsivel minden OK. Eltartott egy darabig ezt megtanulni, de persze kell mellé valaki, aki ezt ugyanúgy megérti.

tDr1v3r

Megesz a kíváncsiság, hogy ment az elmúlt fél éved. Próbáltál terápiát is, vagy csak a gyógyszer? Próbáltál Stimulánst is? (Ezen már túl vagyok, de nem lett a szívem csücske...). Kíváncsivá tettél az SSRI-k használhatóságára ADHS esetén, illetve hogy belőled pontosan mit váltott ki. Itt Bupropiont lehet még választani, (szelektív noradrenalin és dopamin visszavétel gátló).

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#11) tDr1v3r válasza TheLázs (#10) üzenetére


tDr1v3r
veterán

SSRI-ből mást szedek: Scippa 10mg - ezzel kezdtünk pszichiáterrel még áprilisban, hátha a szorongás okozza az ADHD-s tüneteket. Felszabadultabb lettem tőle (iszonyatos szorongást kelt a rendezetlenség, figyelmetlenség ugye, főleg ha gyerekkora óta van), ezt szedem is azóta, csökkenteni csak akkor tudom majd ha eljutok pszichológusig, de az meg ki tudja mikor lesz.

Amit ADHD-ra szedek az a Bitinex: ez speciálisan ADHD-ra van kifejlesztve, atomoxetin tartalmú gyógyszer. Ebből 2x 40 mg-ot (12 órás eltolással) szedek, ez a noradrenalint növeli az agyban, nem lesz tőle kapkodó és rendszerezetlen, ugráló figyelmű az ember.

Én azt tapasztalom a Biti szedése óta hogy sokkal jobban fókuszálok: tudok egy dologra koncentrálni, összeszedni a gondolataimat, akárcsak rövidtávon is több dolgot megjegyezni (ez probléma volt nálam), sokkal effektívebbnek érzem magamat. Egy jó példa az, amikor elkezdtem szedni: céges projekt, egy fenékkel leültem reggel a Solidworks elé és daráltam szó szerint a projektet, csak akkor keltem fel a gép mellől amikor ebédeltem és elmentem barátnőmért a munkahelyére. Ez ilyen napi 10-12 óra munka volt konkrétan.

Terápiát nem próbáltam: lakhelyemen csak pszichiátriai rendelés van heti 1x, megyei szinten nem vagyok jogosult pszichológusra (Siófok és Kaposvár is elutasított) - de ha jogosult lennék sem hiszem hogy tudnának ezzel terápiás keretek közt foglalkozni, itthon azért még elég ismeretlen terület ez, diagnosztikát is nagyon kevés helyen csinálnak. Tervben van hogy nagyvárosba költözök (Veszprém - most is innét pötyögök), talán lesz lehetőség terápiás módszereket is kipróbáljak (Székesfehérváron van rá doki, fél óra út ide), de először sikerüljön állást találnom helyben...

Melyik országban élsz?

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#12) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Ez a szer sajnos nekem még ismeretlen. A pszichológus hatására engedtem el a gyógyszert. Arra hívta fel a figyelmemet, hogy az elhagyásával komoly depresszióba lehet zuhanni, ami aztán hónapokig, vagy szerencsétlen esetben évekig is eltarthat.

Volt egy nagyon rossz tapasztalatom ritalinnal.

Zwickauból írom, a reggeliző asztal mellől ezeket a sorokat. Mérhetetlenül hálás vagyok a sorsomnak, hogy most nekimehetek ennek a problémának egy low risk környezetben, ahol még el is látnak. Budapest lenne opció?

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#13) Tothg86 válasza TheLázs (#12) üzenetére


Tothg86
tag

Önmagunk belső dolgaival szembenézni a legnagyobb bátorság! Respect! Jó utat kívánok! :R

(#14) kenand válasza Hieronymus (#5) üzenetére


kenand
veterán

Nem ilyen egyértelmű, hypertoniát sem lehet meggyógyítani, csak kezelni, még is betegség :(

(#15) laskr99


laskr99
addikt

Én most várok a vizsgálatra már 1,5 éve, akkor azt írták 1 éves a várólista, most derült ki, hogy 2022 közepén járnak...

Nekem barátom vetette fel ezt, mert én is ilyen vagyok, baromira szétszórt, figyelmetlen, csak pár példa:
Munkában raktárban dolgoztam, a címkéket simán összecseréltem, szóltak nem vettem észre. Másik helyen is raktár/számítógépszerelés, a dobozokat itt-ott elhagytam, a csomagolandó cuccból a dobozt otthagytam a polcon és nem is volt meg,hogy leraktam. Ha valakik beszélnek hozzám, én válaszolok, majd kiderül, hogy amúgy már 2 perce nem is az a téma megy.
Témákat másodpercenként tudok váltani akár 1 mondaton belül is, emiatt sokan meg se értik miről beszélek. Ha beszélek, van, hogy ami nekem megvan, a számon nem jön ki mondatrész. Pl Ki kéne cserélni az ízzót egy jobbra, mert akkor jobban világítana->izzó nélkül mondom ki.

Ha valamit lerakok, onnantól elveszett, ezt azzal próbálom kiküszöbölni olyan 70% eséllyel, hogy mindent fix ugyan oda rakok, mert onnantól nincs meg.
Ha valami történik, sokszor nem veszem észre, suliban a tanár szól, mondja nekem a dolgokat, majd kb 5. már ideges odaszólásra veszem észre, mert épp akkor feladatot oldottam meg.
Időpontok nálam ha 5x felírom akkor 80% eséllyel nem felejtem el, amúgy meg de. Dokit is, szülinapokat is(mamám szülinapja volt pénteken, mondtam apámnak, hogy 10p és indulok páromhoz, útközben felhívom, na ez úgy este 11kor jutott eszembe, hogy basszus->mindig ez van.

Mostani bolti eladói munkámban a helyzet az, hogy elvagyok, nem tudok ilyen munkakörben nagyon rossz dolgot csinálni, de így is előfordulnak dolgok:
Kuka nem kiürítés, pedig 5 perccel előtte annak indultam neki
Vásárló kért cipőt, elindultam a raktárba, majd 10p múlva kérdezik, hol a cipő->elfelejtettem
Cipőnek a jobbosa van kint a polcokon, én észrevettem, hogy a balos van kint, kivettem egy jobbost odamentem, kicseréltem, visszaraktam a dobozába, majd kivettem egy jobbost, és nézem, hogy hogy került ki egy jobbos oda mikor most vettem le a balost? ->manager ennek a szemtanúja volt, mondja, hogy azt már kicseréltem->kb mire visszaértem a 10 méterre lévő dobozokhoz volt egy laza reset.
Kezet fognak előttem, kérdeznek valamit bárhol, kimarad, sok dolog kimarad, emiatt hagytam is el dolgokat már itthon is, máshol is, ha valamit pl páromhoz át akarok vinni akkor úgy 5-10. alkalomra sikerül, mert mindig elfelejtem :W

Egyik barátom mondta, hogy szerinte az vagyok, és érdemes lenne kivizsgáltatni, mert őt az egyetemi tanár aki hasonlót tanult ki, mondta, hogy szerinte ő is az, neki is zajlik a kivizsgáltatás.
Igazából 25 évesen ezt nem tudom, hogy hogy lehetne tartósan javítani, mert így alapból nehezen értenek meg az emberek, az impulzivitásom miatt még sokan idegesítőnek is tartanak, emiatt szociális életben se állom meg a helyem :U

De neked gratulálok, hogy sikerült szakemberhez jutnod, innen már csak felfelé vezet az út :))

(#16) kenand


kenand
veterán

Hosszan írtam, aztán nem lehetett módosítani, már rövidebb lesz.

ADHD legrosszabb velejárója a pysches probléma ami vele jár: alulértékelés, hangulatzavar, impulzivitás.
Sajnos nem találtam, eddig olyan helyet ahol ezt tudnék jól pysches vezetéssel/psychoterápiával kezelni.
Koncentráció javítására legjobb gyógyszer a retard amfatemin (Elvanse), hamarosan más néven nálunk is forgalomba kerül, egyelőre Ausztriából szerezhető be (receptre)
Sajnos a psyches tényezőkön nem segít!
Számos könyv van ami leír dolgokat meg lehet próbálni , de nem tudtam rávenni a fiamat hogy csinálja.
Ő is sokkal értelmesebb az átlagnál, ezért maszkolódott, hamarosan talán mesterképzéssel is végez, de nagyon szenved az ADHD-tól.

(#17) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Hát, ez alapján én is azt mondanám, hogy nyomás vizsgálatra.

Kérlek ne vedd ezt tanácsadásnak, vagy nyomulásnak:

Úgy érzem, hogy az életminőséged nagy mértékben csorbul. A diagnosztika nálam nem tartott tovább, mint 2-3 óra (Pszichológus), kérdőívekkel, adott esetben a velem élők megkérdezésével együtt. Próbáltam stimuláns gyógyszert, ami az általad leírt figyelmi problémákat jószerivel 100%-osan orvosolta.

Lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni a diagnosztikát saját zsebből elintézni, olyan formában, hogy a pszichiáter arra felírhassa a receptet (amennyiben megáll természetesen a diagnózis).

Amint ezek a gondok enyhülnek/megszűnnek, új ajtók nyílnak meg előtted. Ezért tekinthetnél talán befektetésként is a diagnosztikába tolt összegre, amennyiben persze megengedheted magadnak.

Nem tudom mondjuk, hogy a magyar rendszer ad-e lehetőséget rá, hogy magánpraxis intézze a diagnosztikát, majd támogatott állami gyógyszer/pszichoterápia jusson....

Az én tapasztalatom gyerekként megegyezett a te mostani tapasztalataidnak leírásával. Ahogy növekedtem, ennek egy része enyhült, viszont kenand fórumtárs hozzászólásának megfelelően számomra inkább az impulzivitás és a hangulat-hullámvasút teszi be leginkább a kaput.

A legviccesebb, hogy a családom szerint "nincsen semmi bajom", és ezek a dolgok kb. nem is léteznek, közben a megküzdési stratégiák, a folytonos halogatás, és a pattanásig feszült stresszel élés napi szinten édesapám életét képezik. :DDD Én ott már nem is mondok semmit, mert úgyis lehurrognak.

Egy rövid visszajelzést szeretnék itt az érintettektől egy ötlettel kapcsolatban

Mivel a blog nem köthető a személyemhez, hajlok rá hogy egy, többé-kevésbé részletekbe menő terápianaplót vezessek, ahol egy-egy ülés után leírnám a tapasztalatokat, a kézbe vett problémákat. Ha van kedvetek olvasni, akkor szívesen írnék róla, mert számomra is hasznos összegzést jelentene, és a gondolataim rendszerezésére késztetne. Ide kérnék egy rövid visszajelzést, hogy van-e, aki szívesen látna-olvasna ilyesmit.

[ Szerkesztve ]

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#18) laskr99 válasza TheLázs (#17) üzenetére


laskr99
addikt

Igazából kivárom a listát, addig érettségizek(anno kibuktam a suliból), sajna érettségi miatt 20 órásként dolgozom eladóként, szóval tényleg lófax pénzt kapok.

Pszichiáternél voltam anno, aki 2 alkalom után annyit állapított meg, hogy valamilyen fokú figyelemzavarom van, de mivel erre nincs szakosítva, tovább küldött a semmelweisre, ott állok a várólistán.

Szülők felől nem sok segítségre számíthatok, anyám mikor mondtam, hogy ő neki is valszeg be kell majd jönnie beközölte, hogy ezért ő nem fog kivenni szabadnapot.

(#19) Szevam válasza TheLázs (#17) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

Jöhet! :R

+ Belinkelem ide is a tesztet, hátha valakinek hasznos lesz: ADHD teszt

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#20) laskr99 válasza Szevam (#19) üzenetére


laskr99
addikt

128
199
88
85

(#21) Szevam válasza laskr99 (#20) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

Kemény. Szerinted menniyre valid a teszt?
Néztem a fórumukat, eléggé szerteágazó.

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#22) kenand válasza TheLázs (#17) üzenetére


kenand
veterán

Magánpraxis diagnosztizálhat, támogatott receptet is írhat, javasolhat (receptírásért felszámolnak pénzt, de a támogatás jár -ha van) Elvanse egyelőre nincs forgalomban így támogatás 0. Pharmafutár tudja behozni Ausztriából. Most van törzskönyvezés alatt magyar gyártmány, talán 2024 végére kapható lesz. Támogatás nélkül is biztosan olcsóbb lesz,. mint Ausztriából behozni......LIVIZUX néven lesz majd EGIS gyártmány

Szülőnek is nagyon nehéz :( ADHD-s gyermekkel..... mivel főleg a psyches dolgokon nem tudsz segíteni...

Kisebb gond, bár bosszantó: telefon, BT füles, kulcs stb eltűnik, összetörik .... (BT fülesből már nem veszek 60 000FT-ost, jó ár-érték arányú 15-25000Ft-os viszont mindig van tartalék a fiókban...)

[ Szerkesztve ]

(#23) laskr99 válasza Szevam (#21) üzenetére


laskr99
addikt

Passz, mert van olyan kérdés is amire többféleképpen tudnék válaszolni, értelmezéstől függően.

(#24) kenand


kenand
veterán

ADDITUDE magazin is lehet olvasgatni

(#25) tDr1v3r válasza TheLázs (#12) üzenetére


tDr1v3r
veterán

A Ritalinnal mi volt a rossz tapasztalatod? Elvanse és Strattera (ezutóbbinak ugyanaz a hatóanyaga mint a Bitinex-nek) elérhető Németországban, ezeket lehet érdemes lenne kipróbálni - ha gondolod persze. Nekem tényleg ég és föld amióta szedem a Bitinex-et.

"A pszichológus hatására engedtem el a gyógyszert. Arra hívta fel a figyelmemet, hogy az elhagyásával komoly depresszióba lehet zuhanni, ami aztán hónapokig, vagy szerencsétlen esetben évekig is eltarthat."

Hát ne haragudj meg, nem akarom a dokidat véleményezni de ez úgy butaság ahogy van. Nekem Kaposváron csinálták a diagnózisomat (nem egy beszélgetés + teszt volt hanem vagy 5 alkalom mindig több teszttel és beszélgetéssel), és a klinikai szakpszichológus aki csinálta is mindig kiemelte hogy ha úgy érzem akkor le lehet építeni teljesen a gyógyszert. Pszichiáterem aki viszi a gyógyszerezést ugyanezt elmondta - de azt beszéltük hogy ha működik akkor felesleges leépíteni (jobban nem leszel nélküle ugye), de simán le lehet ha akarja az ember.

#16 kenand: Elvanse iszonyat drága buli, meg csak magándoki írja fel. A Livizux-ra kíváncsi leszek, remélem nem lesz hülye speciális engedélyes mint a Ritalin... dokimnak még nem hoztam fel de mindenképp ki akarom próbálni mert ódákat zengenek róla, és azért még most sem vagyok teljesen tökéletes a Bitinex mellett úgy érzem.

#15 laskr99: Tőled is kérdezem, hol élsz helyileg? Azért már több megyében foglalkoznak a felnőttkori ADHD-val, csak nem reklámozzák. Én Kaposvárt konkrétan a dokimnak javasoltam (neten találtam egy FB csoportban), ő járt utána hogy hogy lehet bekerülni (2 hét várakozásom volt miután felhívtam a számot amit adott), meglepően flottul ment az egész.

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#26) laskr99 válasza tDr1v3r (#25) üzenetére


laskr99
addikt

Budapest, igazából Semmelweiss ahova tb alapon be lehetett kerülni.

(#27) Szevam válasza tDr1v3r (#25) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

"ha úgy érzem akkor le lehet építeni teljesen a gyógyszert."
"Pszichiáterem aki viszi a gyógyszerezést ugyanezt elmondta"

Van egy székely vicc:
Két székely ül egy asztalnál, éppen az ebédjüket fogyasztják. Van az asztal alatt egy eszeveszettül nyüszítő kutya. Megszólal a vendég:
- Te Pista há'miér' vonyít ez?
- Há'mer' böki a szög (ami a padlóból kiáll).
- De Pista miért nem megy arrébb?
- Há'mer' annyira nem böki.

Nagyon sokszor hallottam beszélgetések során is, hogy minden fejben dől el.
A terápiák lényege az, hogy megismerje minednki önmagát, a legmélyebb pontig.
Onnantól, hogy nincs tologatva, hanem legalább egy kicsit foglalkozva van a legmélyebb szarsággal, úgy bomlik meg a szar és kerül a helyére, oszlik szét.

Szerintem eze a legfontosabb kérdések:
Mi, miért? (A szrság kibogozása miatt fontos)
Van-e külső tényező, ami beszorít valahova? (Kapod-e nap mint nap hogy mit csinálj tökéletesebben?)
Félek-e a saját következtetéseimtől? (Tükörbe tudok-e nézni, és vállalom amit érzek?)
Ha rájöttem a legnagyobb szarra, magam előtt tudom-e rtartani, amíg ki nincs bogozva? (Azért fontos, hogy bontogassam addig amíg jelen van)

TheLázs: Azért lenne jó, ha írnád, mert lépésről lépésre lehetne látni, hogy hogyan lehet "elűzni" a nehézségeket. ;)

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#28) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog (1)

ritalin

Amikor szedtem, nagyon koncentrált voltam ritalinnal (Medikinet), de amikor kiment a szervezetemből, egy minden nappal egyre durvább crash jött. Az első nap még tudtam dolgokat csinálni, jönni-menni, a második nap még otthon elvoltam, a harmadik nap még elmosogattam aztán kidőltem.

A negyedik nappal azonban annyira húzós volt a crash, hogy gyakorlatilag fél órába telt felébreszteni úgy, hogy időpontra igyekeztünk volna. Világ életemben jól keltem, és ha mégsem, akkor erőből lenyomtam, aztán valahogy mozgásba lendültem. Ez annyira húzós állapot volt, hogy nem érzem, hogy túlzok, ha azt mondom: ha égett volna a ház, nem tudok kiszaladni.

[ Szerkesztve ]

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#29) Geri Bátyó válasza Szevam (#19) üzenetére


Geri Bátyó
őstag

107
173
76
95

Nálam az van, hogy sok esetben helyzetfüggő egy-egy dolog.

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#30) tDr1v3r válasza Szevam (#27) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Jó, de azért ez még mindig egy agyi kémiai probléma, ezt terápiás megoldással nem lehet teljesen megoldani. A gyógyszer is csak mankó, persze, de lehet vele együtt élni bőven.

#28 TheLázs: Ritalin LA-t nem próbáltatok? Annak elnyújtott a kiürülése, nincs vele akkora crash.

Nálunk itthon Ritalin-t és Bitinex-et is próbálnak kombinálva: reggel az ember Ritalin-t vesz be, délután crash előtt meg Bitinex-et. Nekem a Bitinex-nél először volt crash, ismerős milyen, én aludni akartam legszívesebben tőle, azért szedek napi 2x - de ez nem ürül ki olyan gyorsan, felépül a szervezetben egy szint belőle idővel.

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#31) Szevam válasza tDr1v3r (#30) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

A gyógyszert valahogy úgy gondolnám kiküszöbölni, hogy megnézném melyik hormont helyettesíti ez a szer. Azt a hormont milyen tevékenységgel (mozgás, vagy egyéb agyi aktivitással) lehet előállítani a testben, és gyógyszer helyett azt tenném. Valószínűleg a gyógyszert könnyebb előszedni, de remélem nem akar soha összeomlani a gyógyszeripar... :F

A meditáción gondolkoztatok már? Próbáltátok esetleg? Ha igen van hatása?

Legörgettetek a teszt aljára és láttátok, hogy mi mit takar?

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#32) Szevam


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

Egy kis kiegészítés a terápiákhoz:

Gyengeségeink
Erősségeink
Illúziók

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#33) tDr1v3r válasza Szevam (#31) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Értem a gondolatmenetedet, de szerintem ez annyira nem előhozható. Vannak viselkedésterápiák rá, de szerintem pl. az én esetemben (aki egy könyvet se igen tud elolvasni sokszor) nem alkalmazható, nincs meg rá az a figyelem... igen, irónikusan pont az amivel küzdök, de jelzem hogy csak pár online fellelhető tippet próbáltam, nem szakembernél voltam.

Azért az ADHD is egy skálán mozog, van akinek annyira gyenge hogy rutinokkal felül tud rajta kerekedni, van aki nem. Én sajnos utóbbi vagyok, nekem azért gyerekkorom óta ment a "radar alatt", sajnos meg is látszik a tanulmányi eredményeimen és a mentális higiéniámon hogy sokan szimplán hülyének néztek évtizedekig, pedig csak rosszul fejlődött az agyam.

A meditációt nemrég próbáltam kicsit "modernebb" köntösben (vettünk egy Meta Quest headset-et barátnőmmel, és azon a LIMINAL alkalmazást ami hasonló), de egyelőre nem tudott lekötni annyira.

Teszt alatt nem tudom mit értesz, gondolom azt az online kérdőívet. Nekem hivatalos papírom van róla, DSM-5, ASRS teszteket mindenképp töltöttem amikor volt a diagnosztika, meg mellé SCID-5 explorációs is volt (ez nem tudom mennyire ADHD specifikus).

Gyógyszeripar: ez elég parás, igen. Szokott készlethiány lenni (főként a Ritalin-t érintette utóbbi időben + Bitinex bizonyos kiszereléseit), ez vagy olyan hogy beleesünk, vagy nem... én próbálok tartalékolni valamennyire a gyógyszerrel (ha tudom hogy este alkoholizálok nem veszem be a második dózist), de rémisztő igen.

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#34) kenand válasza tDr1v3r (#25) üzenetére


kenand
veterán

Biztosanengedély köteles lesz a gyógyszer, mert stimuláns. De psychiáter javasolja utána majd a háziorvos fel tudja írni.

[ Szerkesztve ]

(#35) kenand


kenand
veterán

Elvanse sqjnos tényleg drága, Ft árfolyamtól függően 60-65 ezer ft +4500 ft futárdíj. Annyit lehet spórolni ha az 50-60mg os van felírva vízben feloldva, majd 2 napra elosztva….

(#36) madgie


madgie
titán

Nálunk a hatéves lányom szenved hasonlóktól, de nem igazán tudják pontosan diagnosztizálni (enyhe ADHD/Asperger), mert egy felnőttel mindig jobban megérti magát, jobban teljesíti a feladatokat, teszteket, mint mondjuk a korosztályában, na pláne csoportosan. Én úgy vettem észre, hogy a legnehezebben kezelhető a számára az impulzuskontroll, a kudarctűrés és a borzasztó kevés önbizalom. Az biztos, hogy a korosztályából nincs egy barátja sem, csak felnőttekkel tud kijönni, de ott is nehezebben megy a kétirányú kommunikáció, mert ha nem ért meg valamit, iszonyat hamar jön egy meltdown.

Sok helyre visszük, magánpszicholóhus, korai fejlesztő, TSMT torna, a megye egyik legjobb gyerekpszichiáteréhez is járunk, és ott nyilván látom a rendelőben, hogy nagyon nem egyedi a helyzet, sőt, talán nekünk nem is annyira súlyos, de tudjátok, mindenkinek a saját keresztje tűnik a legnehezebbnek a hétköznapokban, amit piszok nehezen élünk meg szülőként.

Ui: most még egy évig az oviban tartjuk, ami nyilván egy kis haladék, de valahol meg rossz is, mert amúgy meg nagyon okos, csak pl a rajzolás, ragasztózás sose ment neki, olvasni viszont már elég jól tud, de azt kb úgy, hogy figyelte, mikor mesét olvasok neki és úgy rakta össze, mit-hogyan...

[ Szerkesztve ]

(#37) tDr1v3r válasza kenand (#34) üzenetére


tDr1v3r
veterán

Én arra gondoltam, hogy a Ritalin-hoz külön engedélyeztetés van, miután az megvan lehet kiváltani, de csak egy megjelölt gyógyszertárból. Bitinex olyan hogy felírja simán a pszichiáter, mindenhol lehet kiváltani vagy rendeltetni, csak TB támogatás nincs rá felnőtteknek így kicsit húzósabb. (Nekem a napi 2*40 mg havi ~26k.)

Jó lenne ha legalább ugyanúgy kiváltható lenne a Livizux is majd. A Ritalin-nal nem foglalkozik pont ezért a legtöbb pszichiáter, nekem konkrétan megmondta hogy ha azt akarok akkor vagy a SOTE-be írassak fel vagy magánban valakivel, annyira macera... de Kaposváron is ugyanígy megy ahol meg ugye van ADHD osztály, ott is kérdeztem de nem vállalják be a papírmunkát vele.

[ Szerkesztve ]

disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3

(#38) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Hűha, akkor még jó időben vagytok!

A gyógyszeres kezelés segít a helyes fejlődésben és csökkenti a gyógyszerezetlen felnőtt állapotban tapasztalható tüneteket. Az irodalmat nem tudom hirtelen hozzátolni, de ha szembejön megint akkor belinkelem. Az biztos, hogy hálás lennék érte, ha olyan szüleim lennének mint te, mert egészen biztos hogy más szinten lennék, ha kezelnek időben.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#39) bkercso


bkercso
nagyúr

kevés indica

[ Szerkesztve ]

Oh yeah!

(#40) kenand válasza tDr1v3r (#37) üzenetére


kenand
veterán

Livizux olyan lesz sajnos, mint a Ritalin, mivel stimuláns, ezért ellenőrzik.
Sajnos kell keresni olyat, aki hajlandó javasolni. KIállízja a papírt, autána felírhatja a háziorvos.

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [TheLázs:] ADHS
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.