Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
shtml
őstag
válasz Gergo88 #4796 üzenetére
Sőt az eredeti azért sem lehet eredeti, mert préseléskor kopik a matrica és ezért romlik a minőség, amit valaki bizonyára meg is hall.
Na de komolyan, elmagyaráznád nekem is, miért nem lossless a lossless? Milyen audio információ van az eredeti CD-n, ami nincs benne egy lossless ripben? (A kedvedért feltéve, hogy profi ripről van szó, cue file-lal és az esetleges CD-Text infóval, bár ezek egyike sem szükséges a veszteségmentes hangvisszaadáshoz.)
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shtml
őstag
válasz dabadab #4799 üzenetére
Egyetlen esetben még igaza is lehet. Ha ui. az eredeti CD pre-emphasist tartalmaz (nekem van olyan klasszikus zenei CD-m is, amelyen csak egyes trackek tartalmaznak pre-emphasist), akkor ez az infó nem fog átmenni egy szokásos ripbe, hanem csak az EAC log fogja jelezni ezt a tényt.
Ha valaki az így begrabbelt WAV-ból audio CD-t ír ki, akkor a trackek ugyan bitről bitre azonosak lesznek az eredetivel, de a kiírt CD nem fogja tartalmazni a pre-emphasis információt, ezért a CD nagyon csúnyán, élesen fog szólni.
De kétlem, hogy Gegro88 erre gondolt.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shtml
őstag
Lejárt a mod idő.
Pontosítok, a pre-emphasis infót a .cue file tartalmazza, nem a log file. Ezért ha ezt jól kezelni képes programmal írja ki az audio CD-t, akkor a másolat is jó lesz.
-
shtml
őstag
válasz #56474624 #4805 üzenetére
Nem egészen, mert az RIAA-karakterisztika két időállandóval dolgozik, a mélyeket csillapítja, a magasakat kiemeli, így lejátszáskor ennek a fordítottjára van szükség. Ez inkább az FM adások előkiemeléséhez hasonlít, mert az így készült CD-ken csak a magasak vannak kiemelve egy időállandóval.
A dologban az a szép, hogy olvastam, sok újabb (nem tudom, egy hány évet jelent) CD-játszó már nem is tartalmazza a de-emphasis áramkört, mert a gyártók szerint olyan ritkán használják a pre-emphasist. Ami igaz is, de mi van, ha valaki régebbi CD-t akar hallgatni?
Edit:
Itt van egy CD-m (Sony) .cue file-ja, figyeld a FLAGS PRE sorokat:
REM GENRE Classical
REM DATE 1993
REM DISCID 4D0BA106
REM COMMENT "ExactAudioCopy v0.95b3"
PERFORMER "Mozart"
TITLE "The Piano Concertos (CD 6 of 12)"
FILE "01 - Piano Concerto No 15 in B flat major KV 450 - Allegro.wav" WAVE
TRACK 01 AUDIO
TITLE "Piano Concerto No 15 in B flat major KV 450 - Allegro"
PERFORMER "Mozart"
FLAGS PRE
INDEX 01 00:00:00
TRACK 02 AUDIO
TITLE "Piano Concerto No 15 in B flat major KV 450 - Andante"
PERFORMER "Mozart"
FLAGS PRE
INDEX 00 11:06:59
FILE "02 - Piano Concerto No 15 in B flat major KV 450 - Andante.wav" WAVE
FILE "03 - Piano Concerto No 15 in B flat major KV 450 - Allegro.wav" WAVE
TRACK 03 AUDIO
TITLE "Piano Concerto No 15 in B flat major KV 450 - Allegro"
PERFORMER "Mozart"
FLAGS PRE
TRACK 04 AUDIO
TITLE "Piano Concerto No 16 in D major KV 451 - Allegro assai"
PERFORMER "Mozart"
FLAGS PRE
INDEX 00 07:54:65
FILE "04 - Piano Concerto No 16 in D major KV 451 - Allegro assai.wav" WAVE
TRACK 05 AUDIO
TITLE "Piano Concerto No 16 in D major KV 451 - Andante"
PERFORMER "Mozart"
FLAGS PRE
INDEX 00 10:44:69
FILE "05 - Piano Concerto No 16 in D major KV 451 - Andante.wav" WAVE
FILE "06 - Piano Concerto No 16 in D major KV 451 - Allegro di molto.wav" WAVE
TRACK 06 AUDIO
TITLE "Piano Concerto No 16 in D major KV 451 - Allegro di molto"
PERFORMER "Mozart"
FLAGS PRE
INDEX 01 00:00:00[ Szerkesztve ]
-
Gergo88
tag
hát nem tudom igazán hogy hogy lehet 1400 kbit/s-ből elvenni 400at minőségveszteség nélkül, próbáld meg winrarral tömöríteni, kb annyit lehet veszteség nélkül tömöríteni rajta mint amennyit az tud. személy szerint loss-lessnél én hallom is hogy nem azzal a dinamikával szól mint amivel kéne, bár nehéz észrevenni a különbséget
ami a cd közvetlen másolását illeti, fogalmam sincs hogy ez pontosan hogy működik, az én fülem ehhez nagyon kevés, de olyanoktól hallottam akiknek nagyon sokat adok a véleményére és értenek a témához. meg ha bele gondolsz, senki nem venne vagy árulna audiofil asztali cd írókat ha elég lenne számítógépen lemásolniBa cy lus: jobb asztali cd lejátszókban van x-szeres túlmintavételezés mint pl Harman Kardon HD 750, mondjuk ez még az olcsóbb kategória, arcam sem rossz, myriad, rotel stb.
Basu gasu bakuhatsu busu basu gaido.
-
CYBERIA
senior tag
válasz dabadab #4760 üzenetére
Tesóm nem régen vett hangfalkábelt, az előzőhöz képest ég és föld!
Még én is hallom a különbséget, pedig annyira sokszor nem hallgattam, nem az én cuccom.
Placebóra alapozva nem tudnák eladni a több ezer Ft/m-es kábelokat.
Akinek elég kifinomult a hallása, az még azt is meghallja, ha máshogy csavarja az érpárt.
Ki lett próbálva lazán csavarva, meg párhuzamosan egymás mellett vezetve. Én nem tudok nyilatkozni, de tesóm állítja, hogy utóbbi esetben határozottan jobb.APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
shtml
őstag
válasz Gergo88 #4807 üzenetére
hogy lehet 1400 kbit/s-ből elvenni 400at minőségveszteség nélkül, próbáld meg winrarral tömöríteni, kb annyit lehet veszteség nélkül tömöríteni rajta mint amennyit az tud
FLAC, APE, Wavpack (lossless opcióval), OptimFROG (lossless opcióval vagy Dual Stream correction file-lal) vagy TAK mond neked valamit?
Ne is haragudj meg, de ha ennyire lövésed sincs a lossless tömörítésről, akkor milyen alapon teszel ilyen magabiztos kijelentéseket???
A hozzászólásod második bekezdésével kapcsolatban csak annyi a kérdésem, vajon van-e saját tapasztalatod vagy véleményed is vagy csak a másoktól, esetleg általad szaktekintélynek tartott emberek véleményét ismételgeted.
ha bele gondolsz, senki nem venne vagy árulna audiofil asztali cd írókat ha elég lenne számítógépen lemásolni
A marketing és a sznobság, főleg tájékozatlansággal párosítva, csodákra képes. Továbbá baromira naiv vagy, ha azzal érvelsz, hogy ha valamit árulnak és megvásárolnak, akkor az biztos jó is valamire. Na jó, a gyártónak és az eladónak biztos jó pénzforrás...
Bocsáss meg, komolyan nem cikizni akarlak, de elképesztően tájékozatlan vagy. Jobb lenne először utánajárnod a dolgoknak, mielőtt ekkora butaságokat írsz.
[ Szerkesztve ]
-
shtml
őstag
válasz CYBERIA #4808 üzenetére
A hangfalkábelek jelentőségét az audiotechnikát valamelyest is ismerő emberek közül nem sokan vonják kétségbe. Pl. a sodrott kábel induktivitása a magasabb frekvenciákon jelentős lehet és bizony a hangváltót is elhangolhatja. A tömör kábelnél viszont a szkinhatás jelentősebb, szintén a magasabb frekvenciákon (ellenben alig van induktivitása), ezért is készítik ezeket elég nagy keresztmetszettel. Mindez egyszerű fizika, könnyen érthető és belátható.
Azt azért hozzá kell tenni, hogy sokkal nagyobb hatással van a hangra pl. a hangváltó alkatrészeinek minősége és tűrése. Az induktivitásokat még könnyen lehet azonos értékűre készíteni, de a kondenzátorokat már válogatni kell, mert alapból elég nagy a szórásuk ill. a tűrésük. Cseréld ki a hangváltó kondenzátorát egy azonos névleges értékű másikra és máris igen nagy változást tapasztalsz a hangzásban, mert az azonos névleges értékű kondenzátorok kapacitása igencsak szórhat. Adott esetben nagyobb változást hallasz a hangzásban, mint a kábel cseréjénél.
Az viszont, amit egyesek a kábel "bejáratódásáról" vagy irányérzékenységéről írnak, puszta halandzsa.
-
shtml
őstag
Ugyanígy nem mágia, hanem könnyen érthető fizikai alapja van annak, hogy a digitális átvitelben használt kábeleknek is van "sajáthangjuk". Ennek oka is egyszerű fizika. A kábel soha nem tökéletesen ohmos, mindig van induktivitása és kapacitása is. Az induktivitás és a kapacitás különféle kombinációi más és más csoportfutási időt jelentenek a négyszögjelhez közel álló digitális jel átvitelénél. Mivel a digitális átvitel során a négyszögjelet helyreállító vagy "tisztító" áramköröknek hiszterézisük van, a csoportfutási idő miatt kissé, de kábelenként másképpen elkent felfutó ill. lefutó élek eltérő időpontokban történő átkapcsolást eredményeznek a logikai 0 és 1 között. Ez pedig kábelenként más és más mértékű jittert visz be a jelbe.
Így már könnyen érthető az a laikusok számára megmagyarázhatatlannak tűnő tény, hogy egy passzív elem, mint a kábel is képes jittert belevinni a digitális jelfolyamba.
Ennek megértéséhez persze nem elég pusztán az audiofil "szaktekintélyek" véleményét ismételgetni, hanem kell hozzá némi fizikai és elektronikai ismeretanyag is. De aki rendelkezik ilyen ismeretanyaggal, az különbséget tud tenni a valós, ténylegesen létező hatások és a beleképzelés vagy placebohatás között.
-
dabadab
titán
válasz CYBERIA #4808 üzenetére
"Placebóra alapozva nem tudnák eladni a több ezer Ft/m-es kábelokat."
Epp' a multkor olvastam egy kutatas eredmenyet, miszerint annal hatasosabb a placebo, minel dragabb. Egyebkent is, nezz szet: horoszkopot, homeopatiat, mindenfele egyeb hulyeseget el lehet adni, szoval ez nem komoly erv - sajnos.
Egyebkent soha nem allitottam olyat, hogy a kabelnek soha, semmilyen korulmenyek kozott nem lehet hatasa a hangra - dehogynem. Csak eppen nem nagyon lehet epiteni a mindenfele objektivitast nelkulozo, szubjektiv beszamolokra.
DRM is theft
-
KMT
addikt
"Az viszont, amit egyesek a kábel "bejáratódásáról" vagy irányérzékenységéről írnak, puszta halandzsa."
Azt szokták erre írni, hogy azért változik a hangja, mert anyagszerkezeti változások jönnek létre a kábelben a tartósan egy irányban folyó áram hatására.
Ez nem lehetséges szerinted?Amúgy ment PÜ pár napja....
-
shtml
őstag
Sőt a csatlakozóknak is van "sajáthangjuk", ezeknél a jelvisszaverődés köp bele csúnyán a levesbe.
Egy tisztességesen és főleg igányesen megépített eszköznél azonban mindezek gyakorlatilag semmit nem számítanak, mivel közvetlenül a D/A konverter előtt korrektül helyreállítják az alacsony jitterrel rendelkező órajelet.
(#4814) Ba cy lus:
Mármint a pre-emphasis? Semmire nem jó, csak az élet bonyolítására. A jel útjába be kell tenni egy de-emphasis szűrőt, amelyet ha nem mérnek be pontosan - és a high-end cuccok kivételéven nem mérik be pontosan -, akkor további hangképváltozás lesz az eredmény. Talán az analóg technikából visszamaradt reflex alapján találták ki, amíg r nem jöttek, hogy a zajt egyéb módszerekkel hatékonyabban lehet szűrni (oversampling, noise shaping).
(#4815) Ba cy lus:
Egy amúgy korrek módon kivitelezett 16 bites DAC szólhat olyan szépen, mint egy slendriánul megépített 20 bites DAC akárhányszoros oversamplinggel. Azonban az oversamplingnek komoly előnyei vannak. Egyetlen hátránya az, hogy ha túlmintavételezést alkalmazol, akkor már nem használhatsz 16 bites DAC-ot, mert hát az nem lesz képes feldolgozni az interpolációval generált, ezért nagyobb bitmélységű mintákat. Hiszen pl. 8-szoros túlmintavételezés alkalmazásához legalább 19 bites DAC kell - ami sokkal drágább, mint a 16 bites.
-
törölt tag
Egy amúgy korrek módon kivitelezett 16 bites DAC szólhat olyan szépen, mint egy slendriánul megépített 20 bites DAC akárhányszoros oversamplinggel.
Hát van olyan, ahol korrektül megcsinálták, pl. Mark Levinson CD-játékosok, és hát...
Másik hátrányról elfeledkeztél, a nagyobb jitter.
[ Szerkesztve ]
-
shtml
őstag
válasz #56474624 #4818 üzenetére
A jitter csak arányában, az interpolációval generált minták közötti időhöz képest nő, hiszen kevesebb idő telik el két minta között, miközben a jitter abszolút értéke változatlan (vagy kisebb). A relatíve nagyobb jitter azonban egyáltalán nem jelent rosszabb hangot, mert ugyanilyen arányban csökken a minták közötti jelváltozás mértéke. Ezáltal a jitter okozta torzulás mértéke semmit nem nő.
-
törölt tag
Igen ám, de túlmintavételezésnél nem a CD-ről kiolvasható adatokkal dolgozunk csak, hanem különböző matematikai módszerekkel kiszámolunk még ezek mellé/közé további értéket. Az nem a CD-ről leolvasható adat. A CD-ről leolvasható dolgokhoz az oversampling nélküli lesz közelebb. Hogy ez jobb-e, vagy rosszabb? Valamikor a kevesebb több, míg a sokat akar a szarka esete...
[ Szerkesztve ]
-
DDL
őstag
Az viszont, amit egyesek a kábel "bejáratódásáról" vagy irányérzékenységéről írnak, puszta halandzsa.
Na persze. Nézz utána anyagszerkezettanban a feszültség csökkentés és a normalizálódás fogalmainak...
A kábelek és az egyéb alkatrészek sem ilyen egyszerűek...
Üdv: DDL
[ Szerkesztve ]
Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
shtml
őstag
válasz #56474624 #4821 üzenetére
Szerinted mit értettem azon, hogy "az interpolációval generált minták"?
Amúgy ugyanilyen "interpolációt" végez a DAC utáni kimeneti szűrő is, amikor a DAC lépcsőzetes kimenetéből folytonos jelet állít elő. Mégpedig ezt teszi oversampling nélkül is...
(#4822) DDL:
Írjál már valami újat is.
[ Szerkesztve ]
-
DDL
őstag
válasz dabadab #4812 üzenetére
Egyebkent soha nem allitottam olyat, hogy a kabelnek soha, semmilyen korulmenyek kozott nem lehet hatasa a hangra - dehogynem. Csak eppen nem nagyon lehet epiteni a mindenfele objektivitast nelkulozo, szubjektiv beszamolokra.
Pedig első nekifutásra nincs más építő elem csak a szubjektív tapasztalat, beszámolók...
Üdv: DDL
Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
shtml
őstag
Tájékozatlanságodnál már csak az önhittséged nagyobb. Mióta megy DC-offsetes jel a hangszórókba, he? Szimmetrikus tápellátásnál egyértelmű a dolog, de egypólusúnál szerinted mire is van a kimeneti elkó? Dísznek, mert olyan szép nagy és színes? Vagy csöves végfoknál hogyan is megy át egyenfeszültség a szekunder oldalra, a hangszórókba - netán egyenirányítják?
(#4825) DDL:
Vagy talán te sem érted, amit írsz. Amin nem lepődnék meg...
(#4826) DDL:
Iinkább neked lenne szükséged egy kis nekifutásra.
Nem ártana kicsit visszavenned a nagy arcodból. Csak jó tanács, nem kell megfogadnod. Úgysem fogod.
-
shtml
őstag
válasz Frenky87 #4824 üzenetére
Azt még nem próbáltam és mivel fizetős, nem is fogom. Ugye lossless tömörítőknél két lényeges szempont van. Az egyik a tömörítési fok, persze sok-sok zenére átlagolva, a másik pedig az, hogy szimmetrikus-e vagy sem.
A szimmetrikus tömörítők - ilyen pl. az APE - komoly hátránya, hogy a kibontáshoz kb. ugyanannyi idő kell, mint a tömörítéshez. Ezért is nagy szívás az insane és hasonló opcióval készített APE, mert a gyengébb gépen megakad a lejátszás, főleg trackváltáskor. Továbbá ezzel a tömörítő diszkvalifikálja magát a hordozható eszközökben való felhasználásból, mert túl nagy teljesítményű processzor kellene a lejátszóba, ami pénz és fogyasztás=üzemidő.
A aszimmetrikus tömörítők (Wavpack, FLAC, TAK) több időt igényelnek a tömörítéshez, a kibontás viszont lényegesen, akár nagyságrenddel gyorsabb, ezért ideálisak hordozható lejátszókba. Nem sok ilyen eszköz van lossless támogatással, de amelyek vannak, azok a FLAC-ot támogatják. Eltekintve persze az Apple lossless formátumától, de azt senkinek nem ajánlom.
-
törölt tag
Igen, ezt tudom. Én csak arra értettem a mondandómat, hogy ne légy biztos benne, hogy hangminőségromlást az nem okoz. Ha belegondolsz, a DVD-Audio nem hozott akkora előrelépést (sőt, sokak szerint egyáltalán nem hozott), mint amekkora elvárható lenne, miközben nem nehéz belátni, nagyon messze vagyunk még mindig az ideális hanghordozótól (mondjuk egy jobb orsós magnó, jobb állapotú felvételen még mindig sokkal jobb egy CD-nél, de még az LP-től is ugyanazon, nem high-end, csak audiofil rendszeren, tehát nemcsak a rendszer többi tagjáról beszélhetünk, ha ludast keresünk). És a DVD-audiónál ráadásul nem "betippelt" értékekkel dolgozunk, hanem valósakkal. Szerintem a jitter a bűnös, hogy nincs igazán előrelépés.
[ Szerkesztve ]
-
CYBERIA
senior tag
"(#4826) DDL:
Iinkább neked lenne szükséged egy kis nekifutásra.
Nem ártana kicsit visszavenned a nagy arcodból. Csak jó tanács, nem kell megfogadnod. Úgysem fogod. "
Ne haragudj, hogy a pártját fogom, de amit DDL ír, nem olyan hülyeség.
[ Szerkesztve ]
APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
shtml
őstag
válasz #56474624 #4832 üzenetére
Ha nagyon rosszul csinálják meg az interpoláló algoritmust, akkor okozhat minőségromlást is. Elvégre csak a filmekben megy az a trükk, hogy a számítógéppel egy 1x1 pixeles képből olyan felbontást hoznak ki, hogy el lehet olvasni az illető alak csuklóján a tetoválást.
Szerintem a jitter a bűnös, hogy nincs igazán előrelépés.
Bizony igen komoly gond a normális órajel előállítása a DAC-ban, a gyártók meg csak tolják maguk előtt a sz*rt. A meglévő próbálkozások (színuszos órajel, differenciális órajel-továbbítás) szerintem mind csak a megoldás elodázása, plusz nem is olcsók. Ennek azért az is lehet az oka, hogy az igényes megoldáshoz olyan komoly műszaki tudás és elektronikai gyártóbázis kellene, hogy azt még a high-end cégek sem engedhetik meg maguknak. Ezért aztán minden marad a régiben és elönt a középszer.
(#4833) CYBERIA:
Az egyenáram a hangszórókábelben? Mert más konkrétumot nem írt, csak a keze járt.
[ Szerkesztve ]
-
CYBERIA
senior tag
"Az egyenáram a hangszórókábelben?"
Tényleg?! Hol írta?
Általánosságban mondom, hogy egyetértek vele. Például abban, hogy a kábelnek változik a hangja bejáratással, és van/lesz iránya. Fizikai oldalról nem tudom megmagyarázni, a jó hangzásnak nem is feltétele a megmagyarázhatóság.APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
shtml
őstag
válasz #56474624 #4835 üzenetére
Nem, a hangfalkábelen tiszta váltóáram folyik át. A fázisviszonyok - hiszen a hangfal, de már a hangszóró sem tiszta ohmos terhelés - már más kérdés, de ettől nem kerül egyenáramú komponens a kábelre.
Hogy mire gondolt, azt nem tudom, de őszintén szólva nem is érdekel. Ha akarja, akkor majd kifejti, vagy ha nem, akkor tovább folytatja a beböfögéseit. Nekem tökmindegy.
Az egyenáram világos, az áram mindig egy irányban folyik, ettől persze változhat az erőssége és ez akár hanginformációt is hordozhat. Váltóáramon többnyire azt értik, hogy az egyik és a másik irányba folyó áramerősségek integrálja nulla. Ilyen pl. a hálózati 230V vagy az erősítőkből a hangszórókra kimenő hangfrekvenciás jel. Ez nem feltétlenül színuszos jel, hiszen pl. a hangok többnyire nem színuszjelek, de ez az elmondottakon nem változtat.
(#4837) dabadab:
Van még olyan, hogy a váltófeszültség rá van ültetve egy egyenfeszültségű komponensre, amit DC offsetnek hívnak. (Ilyenkor pl. a színuszgörbe inflexiós pontja nem a nullátmenetnél van, illetve a pozitív és a negatív irányban folyó áramok integrálja nem nulla.) Ezt lehet tapasztalni pl. akkor, ha a hangkártyával veszünk fel hangot egyes jelforrásokból, persze az itt folyó áramerősségek minimálisak. A DC offset kompenzálására külön opciót tartalmaznak a hangot felvevő szoftverek. Ez azért is szükséges, mert a veszteséges tömörítőket megzavarhatja a DC offset.
Az erősítők kimenetéből nem ilyen jel megy ki a hangszórókra. Szimmetrikus tápellátású (pl. +/- 50V) erősítőknél világos, miért nem. Egypólusú tápellátás esetén (pl. +50V) a végfokozat kimeneti pontja többnyire a tápfeszültség felének a potenciálján van ill. ekörül változik, ám a hangszórókhoz menő kábelre ekkor sem jut egyenfeszültség ill. egyenáram, mert az egyenáramú komponenst leválasztja a kimeneti csatolókondenzátor (egy nagy elkó), amelyről fentebb már írtam.
-
CYBERIA
senior tag
"Váltóáramon többnyire azt értik, hogy az egyik és a másik irányba folyó áramerősségek integrálja nulla. Ilyen pl. a hálózati 230V vagy az erősítőkből a hangszórókra kimenő hangfrekvenciás jel."
Egy fél hullám ezek alapján egyenáram? Mert az biztos, hogy az integrálja nem nulla.
Vagy egy erősen csillapított berezgés? Ami olyan gyorsan csillapított, hogy az első félhullám sokkal nagyobb, mint az utána következők. Máris az egyik áramirány lesz a domináns.
Lehetne játszani vele, hogy az integrálja 0 legyen, de ehhez az kell, hogy egy kis egyenáramú összetevővel bolondítsuk meg.APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
shtml
őstag
-
CYBERIA
senior tag
A valóságban nyilván hosszabbak, de a szemléletesség kedvéért ez így volt a jó. A dolog hosszabb lecsengéssel is igaz marad.
A lényeg pedig nem azon volt, hogy van-e egyenáramú összetevő.APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
patyik75
tag
Sziasztok.
Milyen stereo erősítőt tudnátok ajánlani a Dali Concept 6-os hangfalhoz.
/100e huf-ig/ -
BluEyes
őstag
válasz perempe #4847 üzenetére
Me tucc olyat, aki a gyár szempontjai szerint válogatott alkatrészekből, gyári minőségben megépíti a Naimot ennyiért? Jöhet a címe.
Mer ha nem így készül, akkor csak egy hétköznapi erősítő lesz belőle, jó drágán.
Egy másik fórumról egy kép, amin azok a toroid trafók vannak, amik nem feleltek meg a gyárnak, és mennek vissza a beszállítóhoz: Pedig nyilván a beszállító se tegnap tekerte az első trafóját. És akkor még hol van maga az elektronika? Mi alapján is kéne tranyót válogatni? Hm? No ennyit a Naim klónozásáról szerintem.Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
perempe
addikt
Emlékeim szerint 6K egy csatorna anyagköltsége, szóval a trafó is bele van kalkulálva. A tulaj egy DIY rádiótechnika erősítőt váltott le vele, és annál érezhetően jobb szerinte. (Ezt én megkaptam egy időre, jobb a saját TDA7294-emnél, ami szerintem még bőven hallgatható.)
A Quad is remek egyébként. Szerintem többen építettek NAIM-ot, őket kellene megkérdezni, mivel valószínűleg többen használtak Quad-ot előtte azonos rendszeren. Vagy itt [link].
Válogatni válogatak, de nem biztos, hogy trafót is...
[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mini-ITX
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OpenMediaVault
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Asszociációs játék. :)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest